Zaanstreek op zondag

31 maart 2019

Zaanstreek op zondag 31 maart 2019


'Allereerste les nog steeds in het pakket!'

Tom Kisjes met 'Tante Clara'. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

Door Daan Ruijter

ZAANDAM - Een jonge Tom Kisjes werkte al als onderwijzer, toen daar ineens die brief op de mat lag. Hij werd opgeroepen voor de dienstplicht. Als overtuigd dienstweigeraar moest hij een vervangende dienst verrichten. Dat werd een proefproject natuureducatie bij de gemeente Zaanstad. Ruim veertig jaar later maakt Tom (bijna 64) zijn afscheid als directeur van Stichting Zaans Natuur & Milieu Centrum (ZNMC) bekend. Komende september is zijn laatste werkmaand, zodat de vacature nu al uitstaat. Omdat er bij het ZNMC vanwege nieuwbouw veel gaat veranderen, vindt Tom het een goed moment voor een jonge directeur om er met nieuw elan in te stappen. Niet dat de Zaankanter iets van zijn enthousiasme heeft verloren, integendeel. Zaansteek op Zondag zocht de huidige directeur op in het Natuurmuseum voor een interview, waarin hij terugblikt op een mooie tijd.

Directeur Tom Kisjes neemt afscheid bij Stichting Zaans Natuur & Milieu Centrum

In 1978 is er contact tussen Jan Verveen, onderwijsinspecteur bij de gemeente Zaanstad, en Tom Kisjes. Het gaat over zijn vervangende dienst. "Zaanstad wilde Stadsboerderij Darwinpark educatief beter benutten. Er was besloten tot een proefproject natuureducatie, dat anderhalf jaar zou duren. Samen met collega Ron van 't Veer hebben we invulling aan het project gegeven door natuureducatielessen voor basisschoolleerlingen te ontwikkelen." Tom weet nog goed dat hij en Ron in een stratenmakerskeetje zijn begonnen. Er pasten precies een bureau en een typemachine in. De lessen vonden in het begin plaats in een stalletje.

Allereerste lesprogramma

"Onze allereerste lesprogramma ging over boerderijdieren: onder andere over hoe ze eieren leggen en broeden. 'Tante Clara', altijd hierbij aanwezig, is na al die jaren de beroemdste kip van Zaanstad geworden." Ruimte voor een geintje was er ook wel eens. Zo herinnert Tom zich dat hij tijdens een lesdag op de boerderij een kippenei in een konijnenhok had gelegd. De kinderen vonden het heel normaal dat dit ei er lag, maar de ouders gingen er met elkaar over praten. Een van hen kwam naar me toe en vroeg: "Hoe lang duurt het nou voor zo'n konijn dat ei heeft uitgebroed?"

Dit alleen al bewijst voor Tom het nut van natuureducatie. Het heeft hem ook geen windeieren gelegd: het proefproject bleek zo geslaagd dat hij en Ron ermee door konden gaan. Ron ging echter biologie studeren en werd ecoloog, terwijl Tom verder ging. "Het sloeg aan bij de scholen in het basisonderwijs.

Via de gemeente kreeg ik een aantal keer op tijdelijke basis dienstweigeraars toegewezen die hun vervangende dienst bij mij konden vervullen.

Lees verder op pagina 6


Jubileum

WORMER - Tijdens de ledenvergadering viert het Zaans Showorkest woensdag 3 april het jubileum van drie van haar orkestleden.

Eén van hen is dan 25 jaar lid, een ander lid 40 jaar en het derde lid 50 jaar. Deze mensen waren dus al lid toen het orkest nog het Verkade Harmonieorkest was. Dit jaar zijn zij alweer 10 jaar zelfstandig actief als Het Zaans Showorkest, ook een jubileum. Het Zaans Showorkest gaat de jubilea rond 20.00 uur vieren in het gebouw van de Wormer Vendeliers aan Knollendammerstraat 14 in Wormer.

Meer informatie over het Zaans Showorkest is te vinden op www.hetzaansshoworkest.nl.

Tweede deel Zaanse pophistorie live

Band Testcase live in Drieluik in de jaren zeventig. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - De Zaanse pophistorie leeft. Gemeentearchief Zaanstad, Vereniging Zaans Erfgoed, het Zaans Museum, Filmtheater De Fabriek en Café Fabriek houden zaterdag 13 april samen het tweede deel van 'De Zaanse Pophistorie Live'. Deze keer betreft het de jaren zeventig voor de punkrage.

Opnieuw vindt van 14.00 uur tot 15.30 uur in het café de verhalenbank van het Zaans Museum plaats, deze keer toegespitst op de jaren zeventig. In het Verhalencafé van het Zaans Museum gaan de Verhalenhalers in gesprek om de muziekherinnering uit de Zaanstreek van bezoekers op te tekenen: "Wat was jouw eerste singeltje van een Zaanse band? Welk concert in de streek heeft indruk op je gemaakt? Dus neem je singeltje, poster, T-shirt of handtekening mee naar het Pophistorie Verhalencafé", aldus de organisatoren. De verzamelde verhalen worden na afloop van het verhalencafé gepubliceerd op de website van de Zaanse Verhalenbank.

Om 15.30 uur start het zaalprogramma met een film die bestaat uit exclusieve clips en beelden uit de jaren zeventig. Direct aansluitend aan de film volgt in de zaal een talkshow met vier Zaanse coryfeeën uit deze periode. Het zaalprogramma, de film én talkshow duren in totaal twee uur en zijn toegankelijk tegen een entreeprijs van 11,25 euro. Als aandenken krijgen alle bezoekers met een toegangsbewijs voor het zaalprogramma een exclusieve cd met bijzondere liedjes: het album 'Zaanse Popmuziek-De Jaren Zeventig'. Deze cd wordt alleen op de middag zelf verstrekt.

Het programma ziet er samengevat als volgt uit: het Verhalencafé duurt van 14.00 tot 15.30 uur en de toegang is daarvoor gratis. Het zaalprogramma loopt van 15.30 tot 17.30 uur en kost 11,25 euro. Kaarten zijn te koop aan de kassa en via de website van Filmtheater De Fabriek: www.de-fabriek.nl. De Fabriek bevindt zich op Jan Sijbrandsteeg 12 in Zaandam.

Joris Berkhout naar Dynamo

Joris Berkhout gaat Zaanstad heren 1 verlaten. (Foto: Eric Visch)

ZAANDAM - Spelverdeler Joris Berkhout van heren 1 Volleybalvereniging Zaanstad komt volgend seizoen uit voor bekerwinnaar Draisma Dynamo. De negentienjarige speler, die afgelopen zomer op het EK actief was met Jong Oranje, wil zich graag onder leiding van Redbad Strikwerda verder ontwikkelen bij het Apeldoornse volleybalwerk.

Joris: "Ik heb in drie jaar bij Zaanstad onwijs veel geleerd als jonge speler. Afgelopen seizoen heb ik al regelmatig bij Dynamo meegetraind om meer uren te kunnen maken. Voor mij is het nu het moment om de stap te maken en alles uit mijn volleybalcarrière te halen."

Aangezien Ferdy Wever eerder heeft aangegeven volgend seizoen een stap terug te doen naar Madjoe gaat Zaanstad op zoek naar nieuwe invulling op de spelverdelerspositie. Ferdy kiest voor zijn maatschappelijke carrière.

Wie volgend seizoen als spelverdeler in de eredivisie bij Zaanstad wil acteren kan via sandor@rieuwers.nl contact opnemen met trainer/coach Sandor Rieuwers.

Korendag in Jisperkerk

De korendag is in de Jisperkerk. (Foto: Programmaraad Jisperkerk)

JISP - In de Jisperkerk is zondag 14 april voor de negende keer de korendag. Veertien koren uit de regio komen optreden.

De korendag begint om 10.00 uur. De hele dag treedt elk half uur een ander koor op, met een zeer eigen programma. Er zijn veel verschillende gezelschappen: groot, klein, jong, wat ouder en zij zingen diverse muzieksoorten: gregoriaans, klassiek, pop, musical, volksmuziek. Alle smaken zijn vertegenwoordigd.

Programma

10.00 Schola Cantorum Nomini Tuo

10.30 Limbeats

11.00 Westside Sound

11.30 AMC Kamerkoor

12.00 Bruyne Zeelen

12.30 - 13.00 PAUZE

13.00 Kinderkoor Wormer

13.30 Zang en Vriendschap

14.00 Out Cider

14.30 Fierstemmig

15.00 Cantabile

15.30 - 15.45 PAUZE

15.45 Meisjes vd Koffiekade

16.15 Nieuw koor Volendam

14.45 Kaskedieze

De toegangsprijs voor de hele dag is 2,50 euro. Voor die prijs kunnen belangstellenden de hele dag in- en uitlopen. Bezoekers dienen te betalen bij de ingang van de kerk en reserveren is niet nodig. In de kerk zijn drankjes en versnaperingen te verkrijgen. De kerkdeur gaat om 9.30 open en het programma start om 10.00 uur. Het duurt tot 17.45 uur. De Jisperkerk bevindt zich op Dorpsstraat 46 in Jisp. Meer info: www.jisperkerk.nl.

Eerste dichtbundel Zaanse stadsdichter Ellis van Atten

Ellis van Atten. (Foto: Uitgeverij Hub Dohmen)

ZAANDAM - 'Vloeibaar vacuüm' is de titel van de eerste dichtbundel van stadsdichter Ellis van Atten (Zaandam, 1966). De bundel bevat een selectie van het werk dat de auteur sinds 2013 schreef. De presentatie van Vloeibaar vacuüm is zondag 31 maart vanaf 14.30 uur in Lokaal De Kroon in Wormerveer.

De uitgave bevat in het totaal 35 gedichten, verdeeld over vijf thema's: De taal, De oerknal, Sterrenstorm, Zwaartekrachten en Nieuwe planeten. De cover van de bundel wordt gesierd door kunstwerk dat de auteur onlangs maakte.

Ellis van Atten poogt met haar woorden dicht op de huid van de lezer te zitten, de lezer te raken en ook weer los te laten. Vloeibaar vacuüm bundel bevat empathische poëzie. De (Eindhovense) dichter Hans F. Marijnissen beoordeelt de bundel als volgt: 'Ellis schrijft aardse, menselijke poëzie waarin vele lezers hun eigen leven herkennen. Zij daalt ook moedig af in haar eigen herinneringen en emoties en weet aldoende de zo nodige diepgang en meerwaarde te bereiken.'

De presentatie van Vloeibaar vacuüm is zondag 31 maart om 14.30 uur in Lokaal De Kroon in Wormerveer. Op het programma staan voordrachten van Anna Djerek, Rick van der Made, Mattie Goedegebuur, Hans de Roo, Sophie Waij en Kees Jan Sierhuis. Ellen Swanenburg de Veye zorgt voor muziek. De entree is gratis.

Vloeibaar vacuüm is een bijzondere uitgave te noemen, omdat de dichter al meer dan tien jaar poëzie schrijft, maar nog nooit een eigen bundel heeft gepubliceerd. In april 2017 werd Van Atten verkozen tot stadsdichter van Stadsdichter. Ze is vorige week herbenoemd.

Voorjaarsmarkt Saenden

Iedereen kan bij de voorjaarsmarkt van Zorgcentrum Saenden wel wat scoren. (Foto: Zorgcentrum Saenden)

ZAANDAM - Zorgcentrum Saenden houdt zaterdag 13 april haar traditionele Voorjaarsmarkt. Bezoekers kunnen er diverse producten van hun garing vinden.

Zo zijn er gebruikte huishoudelijke spullen, klein meubilair, tweedehands (kinder)kleding, sieraden en elektrische apparatuur. Ook boeken, platen en cd's zijn te verkrijgen, evenals diverse lekkernijen. Van koffie met gebak tot haring en van oliebol tot echte Hollandse erwtensoep, ook om mee te nemen en eventueel in te vriezen. Loten voor het Rad van Avontuur zijn eveneens te koop. Deze kosten 0,50 euro per stuk of 5 euro voor elf lootjes.

Daarnaast kunnen kinderen aan diverse kinderspelletjes zoals ballen gooien en een kegelspel meedoen. Ook is er een informatiestand over werken bij, vrijwilliger worden bij en wonen in Zorgcirkel Saenden. Bij deze stand kunnen mensen tevens informatie vinden over en voor roze vijftigplussers, Regenboog Saenden en de Cliëntenraad.

Vuilniszakkenverkoop

Om 14.00 uur begint de vuilniszakkenverkoop. Iedereen kan dan voor 2,50 euro een lege vuilniszak kopen. Alles wat in die zak past, mogen bezoekers meenemen. Dit geldt alleen voor kramen met tweedehands spullen en niet voor de creatieve kramen.

Zorgcentrum Saenden is tijdens de voorjaarsmarkt van 9.30 tot 14.30 uur geopend voor bezoekers. Het centrum bevindt zich op Nova Zembla 2 in Zaandam.

Negen passienummers bij BIND

De muzikanten van 'Volk om een vreemd verhaal' brengen het bijbelse passieverhaal tot leven. (Foto: BIND)

ZAANDAM - Het Hembrugterrein in Zaandam is dinsdagavond 9 april het decor voor negen passienummers. In de huiskamer van BIND, gevestigd in een voormalig transformatorhuisje op het terrein, brengen de muzikanten van 'Volk om een vreemd verhaal' het bijbelse passieverhaal tot leven.

'Volk om een vreemd verhaal' is een samenwerking van de muzikanten Paul Koster en Roeland Scherff. Zij schreven negen alternatieve Nederlandstalige nummers rondom de ontknoping van het verhaal van Jezus, waar christenen met Pasen bij stilstaan. Het Hembrugterrein is hier een goede locatie voor te noemen. Het verhaal van uiterste geweldloosheid licht extra op tegen de achtergrond van dit terrein, wat het hart was van de Nederlandse oorlogsindustrie.

Luisterliedjes

Het huiskamerconcert is voor iedereen die van mooie luisterliedjes houdt en nieuwsgierig is naar wat het bijbelse passieverhaal vertelt. Om 20.00 opent de bar in BIND aan Middenweg 107 in Zaandam. Het huiskamerconcert zelf begint om 20.30 en vanaf 21.15 uur kunnen aanwezigen onder genot van een drankje napraten. De toegang voor deze avond is vrij (drankjes exclusief).

Bovendien kunnen belangstellenden het bijwonen van dit huiskamerconcert combineren met het onlangs geopende Museum of Humanity van de Zaanse fotograaf Ruben Timman. Dit museum, dat zich op een steenworp afstand van BIND bevindt, is deze avond van 19.30 tot 20.30 geopend.

Start Instaprondleidingen Hembrug

Bij de instaprondleidingen kunnen mensen het geheim van de wapen- en munitiefabriek met een ervaren gids ontdekken. (Foto: Pascal Fielmich)

ZAANDAM - Belangstellenden kunnen zondag 7 april het geheim van de wapen- en munitiefabriek onder de rook van Amsterdam ontdekken. Dan starten de maandelijkse instaprondleidingen op het Hembrugterrein in Zaandam. Een ervaren gids laat de geschiedenis van Hembrug, het hart van de Stelling van Amsterdam, tot leven komen. Van april tot oktober zijn er elke eerste zondag van de maand instaprondleidingen.

Het Hembrugterrein in Zaandam stond ruim honderd jaar in het teken van de nationale munitie- en wapenfabriek 'Artillerie Inrichtingen'. De fabriek, beter bekend als 'Hembrug', was een van de grootste en modernste militaire complexen van Nederland. In het diepste geheim werden hier wapens en munitie gemaakt, getest en opgeslagen. Later zijn hier ook civiele producten geproduceerd, zoals draaibanken en zonnecollectoren.

De instaprondleiding van 7 april duurt anderhalf uur en start om 11.00 uur bij Artzaanstad naast het Hembrug Museum. Een ticket kost 10 euro, inclusief koffie/thee. Kaarten zijn vooraf te koop via www.hembrugmuseum.nl.

Swift in de prijzen

De meisjes van Gymvereniging Swift waren succesvol bij de rayonkampioenschappen. (Foto: Gymvereniging Swift)

ASSENDELFT - Gymvereniging Swift deed afgelopen weekend met 28 meisjes mee aan de derde en laatste competitiewedstrijd. Deze krachtmeting stond in het teken van de rayonkampioenschappen.

"De meisjes van Swift hadden er weer veel zin in en dat zag je", blikken de trainsters terug. "Er werden weer mooie oefeningen geturnd waarbij het plezier, de passie en de teamspirit zichtbaar waren. Dat werd beloond met maar liefst dertien medailles en vier rayonkampioenen. Een unieke prestatie voor Swift uit Assendelft."

Inge Brantjes, Nikki Neeft, Bliss Lurks en Sarah Ris zijn rayonkampioen seizoen 2018-2019. Daarnaast zijn de volgende meisjes tijdens de derde competitiewedstrijd in de prijzen gevallen:

1e plaats: Nikki Neeft en Bliss Lurks

2e plaats: Lotte Betjes, Roos Schuitemaker en Mara Smit

3e plaats: Inge Brantjes, Demi Bakker, Marit Brantjes, Maddy Jak, Fay Gouma en Sara Ris

4e plaats: Jocelyn van Laar en Bridget de Boer

Jubilarissen Gymvereniging Jahn

V.l.n.r. de jubilea Riet Koomen, Alie Dirksen, Len Baly. (Foto: Gymvereniging Jahn)

WESTZAAN - Gymvereniging Jahn uit Westzaan had onlangs tijdens de jaarvergadering maar liefst vier jubilarissen.

Nanda de Vries is 25 jaar lid, maar kon er niet bij zijn. Riet Koomen is 50 jaar lid, Alie Dirksen 60 jaar en Len Baly 25 jaar. De dames zijn nog steeds elke week enthousiast op de gymlessen en de vereniging hoopt dat ze nog vele jaren mogen gymmen.

Tijdens deze jaarvergadering was er nog meer nieuws vanuit Jahn, want Jaap Hulshof werd voorgesteld als nieuwe voorzitter.

Verder namen afgelopen weekend veel meisjes van GV Jahn deel aan de derde en laatste competitieronde van dit seizoen. Velen vielen in de prijzen. De oogst bestond uit veertien medailles voor de meisjes van Jahn. Rona, Charlotte, Tiana en Eva mochten een gouden plak in ontvangst nemen. De eerste drie werden bovendien royankampioen van hun klasse.

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Zaandam

ZAANDAM - Alle vrouwen in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar ontvangen eens per twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Vanaf vrijdag 5 april kunnen vrouwen uit Zaandam weer meedoen. Zij ontvangen ongeveer drie weken voor de afspraak een uitnodiging. De gegevens van de vrouwen ontvangt Bevolkingsonderzoek Midden-West van de gemeente. Het bevolkingsonderzoek is vrijwillig en gratis.

Een goed georganiseerd bevolkingsonderzoek is een belangrijke manier om de sterfte aan borstkanker terug te dringen. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van de borsten. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige zekerheid.

Ook kunnen niet alle gevallen van borstkanker vroegtijdig worden opgespoord. Bij klachten wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts. Het is belangrijk om regelmatig mee te doen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.bevolkingsonderzoekmidden-west.nl via Bevolkingsonderzoek > Borstkanker > Huidige locatie onderzoekscentra, voor het Google Maps-locatieoverzicht. De informatielijn is bereikbaar via 088-2669000, op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

De locatie van het onderzoekscentrum in Zaandam bevindt zich op parkeerplein De Burcht ter hoogte van Zuiddijk 61-63. Dit onderzoek is voor de postcodegebieden 1502, 1503, 1506, 1508 en 1509.

'Allereerste les nog steeds in het pakket!'

Vervolg van de voorpagina

We breidden het repertoire aan lessen steeds meer uit, evalueerden en verbeterden de pakketten. We bieden nu onder meer elke twee jaar seksuele voorlichting aan via het programma-onderdeel 'Rode Oortjes.'"

In 1993 discussieerde de gemeente Zaanstad over wat zij tot haar kerntaken vond behoren. Natuureducatie viel daarbij af, maar de subsidie ervoor niet.

Het werd voortgezet door een stichting, waar ook de schooltuinen, de heemtuin en stadsboerderij Darwinpark in Zaandam onder gingen vallen.

Tom werd uitvoerend directeur. "Ik wilde natuureducatie aan basisscholen blijven geven en niet alleen maar regelwerk. Anders zou ik zijn weggekwijnd."

Nieuwe fase

In 1986 kon voor de educatie een oude kleuterschool worden betrokken. Het Natuurmuseum, toen nog beheerd door een aparte federatie van vrijwilligers, werd er ook gehuisvest. De collectie van het Natuurmuseum zou later aan de stichting worden overgedragen.

Het oude gebouw is nu hard toe aan vervanging en in samenspraak met de gemeente staat daarom een aantal veranderingen op stapel. Zo komt aan de noordkant van het boerderijterrein het nieuwe Natuurmuseum, met horeca en een kinderopvang. Twee weilanden veranderen in een natuurspeelplaats. Tom: "Voor de kinderopvang heel aantrekkelijk, met dieren en een natuurspeelplaats in de buurt. Vanwege de veranderingen heb ik besloten om vervroegd met pensioen te gaan. Het lijkt me goed als een jonge directeur hier vol nieuw elan in kan stappen."

Tom kijkt met een tevreden gevoel terug op 41 jaar natuureducatie, waarmee anno 2019 jaarlijks bijna 160.000 mensen worden bereikt. Hij blijft nog tot en met september aan. "Ik heb veel afwisseling in mijn baan gehad, veel meegemaakt. We hebben het lesprogramma uitgebreid en tot een zeer gevarieerd aanbod gemaakt. De allereerste les met Tante Clara is altijd een succesnummer gebleven en zit daarom nog steeds in het pakket!"

Vacature

De vacature is te vinden op Intermediair en op Indeed door te Googelen op Zaans Natuur & Milieu Centrum. Meer informatie over de stichting staat op zaansnatuurmilieucentrum.nl.

Foodfestival voedt zich met nieuwe energie

V.l.n.r. Anne van der Spoel / Marjan Hoffman / Moniek Hallingse / Karen Schoen (Foto: Luzan Veenendaal)

ZAANDAM - Het Foodfestival aan de Zaan is na vijf edities een begrip in de Zaanstreek. Dankzij de ideeën en tomeloze inzet van Anne van der Spoel en Karen Schoen van K'OOK! Ook dit jaar biedt het festival een diversiteit aan eten, drinken en muzikaal entertainment. Dit jaar wordt het festival 'gevoed' en georganiseerd door een nieuw organisatie-duo, onder de naam Festievent. Het Foodfestival aan de Zaan is het allergrootste openluchtrestaurant in de Zaanstreek (locatie in de Zaanbocht) in Wormerveer. Ook dit jaar zijn er veel deelnemers met een verscheidenheid aan eten en drinken. Zet vrijdag 28 juni alvast in de agenda.

Anne Van der Spoel van K'OOK!: "Naast het plezier zit er ongemerkt toch heel veel tijd in de organisatie. Daarnaast willen wij voldoende aandacht blijven besteden aan onze klanten en de 'kookbeleving' in de winkel: wij merken dat de Zaanbocht steeds meer winkelend publiek trekt". Karen Schoen vult aan: "Naast de focus op de fysieke winkel is het ook belangrijk om onze (toekomstige) klanten via andere kanalen van dienst te kunnen zijn. Om op de toekomst voorbereid te zijn, investeren we op dit moment ook in een webshop welke volop in ontwikkeling is. Wij dragen de organisatie van het festival vol vertrouwen over aan Festievent."

Festievent is een evenementen organisatie bestaande uit Marjan Hoffman en Moniek Hallingse. Beiden zijn geboren en getogen in de Zaanstreek. Zij hebben bovendien ruime ervaring op het gebied van organisatie en realisatie van verschillende evenementen en festivals.

"Als trouwe bezoeker van het Foodfestival ben ik blij dat wij het Foodfestival aan de Zaan organiseren. De eerste reacties zijn heel positief, zowel van de vaste en potentiële bezoekers, de mobiele keukens, de horeca ondernemers als de winkeliers in de Zaanbocht. Ook heeft de gemeente Zaanstad haar medewerking gegeven. Dat maakt de weg vrij voor een gezamenlijk en sociaal evenement met een hapje en drankje als verbindende elementen.", volgens Moniek Hallingse. Marjan Hoffman: "Het is natuurlijk duidelijk dat het Foodfestival aan de Zaan moest worden voortgezet. Het kan niet zo zijn dat een dergelijk succesvol event, welke is opgebouwd door twee geweldige vrouwen met zo veel energie en met zo'n hoge gunfactor, verloren zou gaan. Eten, drinken en muziek met de 'Zaanwand' als historisch decor, zeg nou zelf, It just makes your day!"

In 2014 organiseerden Anne van der Spoel en Karen Schoen van K'OOK! uit Wormerveer de eerste editie van het Foodfestival aan de Zaan. Het idee om op vrijdagmiddag een uitgebreide vrijdagmiddagborrel aan te bieden is uitgegroeid tot een succesvol festival met tientallen Food aanbieders en vele bezoekers.

Vrije Klankenavond bij Bind

V.l.n.r. Jasper Teule, Sasja Dries en Rob Stoop. (Foto: Bind)

ZAANDAM - Bij Bind op het Hembrugterrein in Zaandam is vrijdag 5 april een Vrije Klankenavond. Deze avond houdt het midden tussen een concert en het zingen in een koor.

Het koor zingt eenvoudige melodieën voor en gaat deze herhalen. Daardoor kan het publiek de positieve teksten makkelijk eigenmaken. Door de eenvoud van de melodieën ontstaat er vaak als vanzelf meerstemmigheid. Niets moet en alles mag.

"Bij de volgende melodie, wat fadoachtigs, ga ik los", zegt Cisca Mous bij een van de Vrije Klankenavonden. "Het gebeurt gewoon. Heerlijk. Mijn lijf gaat als vanzelf mee en ik geniet! Zoals ook anderen om mij heen genieten. De één zingt mee uit volle borst, de ander zingt ingetogen en geniet echt net zo, op zijn/haar manier. Stemmen komen samen en het is een fantastisch geheel."

De avond wordt geleid door Sasja Dries (zang) en begeleid door Rob Stoop (piano) en Jasper Teule (contrabas). De Vrije Klankenavond begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Bezoekers kunnen om 19.30 uur inlopen. Ze zijn van harte welkom om mee te doen met de Vrije Klankenavond. Om zeker te zijn van een plekje kunnen ze reserveren via www.basecamptheatervandeziel.nl. Om 18.00 uur kunnen ze ook voor 5 euro bij Bind komen eten. Opgeven via eenbordje@bijbind.nl.

Ook bij Bind: Supertosti's

In Nederland blijven zo'n 130.000 broden per dag onverkocht. Het gros daarvan belandt in de prullenbak, terwijl ze nog niet eens een dag oud zijn. Zonde, dachten de tostibakkers van de Tweede Jeugd. "Nu maken ze dus niet alleen de duurzaamste, maar vooral de lekkerste supertosti's die je maar kunt krijgen", aldus Bind. Belangstellenden kunnen ze komen proeven, bijvoorbeeld een tosti kimchi of paddenstoel & rucola.

Bind bevindt zich op Middenweg 107 in Zaandam.

Voorjaarsconcert Volendams Vocaal Ensemble

Het Volendams Vocaal Ensemble. Foto: (Foto: Volendams Vocaal Ensemble)

WORMER - Het Volendams Vocaal Ensemble geeft zondag 7 april een voorjaarsconcert in Wormer. Het ensemble weerspiegelt de cultuur van Volendam met de ligging aan het IJsselmeer, de muziekcultuur, zijn historie en authenticiteit. Vanzelfsprekend treedt het muziekgezelschap op in de originele Volendammerdracht.

Het koor werd in 1986 opgericht en kent een stabiel ledenaantal van zo'n vijftig zangers en zangeressen uit Volendam en omstreken. In haar meer dertigjarig bestaan heeft het al vele optredens in binnen- en buitenland verzorgd. In Europa maakten ze bijvoorbeeld concertreizen gemaakt naar Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Spanje en Hongarije.

Het repertoire van het koor is veelzijdig, van operette, musical, Nederlandstalig en religieuze muziek tot bewerkingen van moderne popnummers. Sinds september 2018 staat het koor onder leiding van Lorenzo Papolo. Hij is een ervaren dirigent en heeft nationaal en internationaal met diverse koren prijzen gewonnen. Lorenzo is naast van het Volendams Vocaal Ensemble ook de vaste dirigent van nog vier andere koren en als docent verbonden aan de Dirigentenacademie. Daar leert hij aankomende dirigenten de fijne kneepjes van zijn vak.

Voor het voorjaarsconcert in Wormer heeft het koor een gevarieerd en vrolijk programma samengesteld. Hierbij is een keuze gemaakt uit het eerdergenoemde repertoire van bekende werken, componisten en zangers. De begeleiding op de vleugel is van Carla Braan. Het concert is om 14.30 uur, zaal om 14.00 uur open. Reserveren kan via 075-6423388, 075-6421282 of concertmmwormer@gmail.com. Een kaartje voor het optreden kost 16 euro, niet-gereserveerde tickets aan de zaal 18 euro, inclusief pauzedrankje. De Maria Magdalenakerk bevindt zich aan Dorpsstraat 351 in Wormer. Info: www.concertenwormer.nl.

Zaanstad dames-2 kampioen

Dolblije Zaanstad 2-dames met de beker. (Foto: Eric Visch)

ZAANDAM - In een directe confrontatie met naaste concurrent Bejo/Dinto heeft Zaanstad-dames-2 het geflikt. In het hol van de leeuw in Warmenhuizen versloegen ze Dinto met 1-3. Na drie ruim gewonnen sets, 12-25, 19-25 en 18-25, kon het feestje al beginnen.

Deze drie sets waren genoeg voor het kampioenschap. De vierde set, die met 25-20 verloren ging, was alleen nog relevant voor de statistieken. Vervolgens was het tijd voor de kampioensschaal en de bloemen. Volgend seizoen speelt het tweede damesteam van Zaanstad in de landelijke tweede divisie. Meer informatie over het team is te vinden op www.vvzaanstad.nl.

Trainers A-selectie KFC tekenen bij

V.l.n.r. Menno Schipper, Guillaume Groot en Ab de Visser. (Foto: KFC)

KOOG AAN DE ZAAN - Zoals elk jaar rond deze tijd gonst het van de geruchten omtrent welke trainer waar weggaat of juist aanblijft. Om de rust binnen de club en de spelersgroep te behouden is KFC daarom al in december het gesprek aangegaan. "Met trots kunnen wij dan ook melden dat Guillaume Groot ook volgend seizoen 2019/2020 de hoofdtrainer bij KFC is", laat het hoofdbestuur weten.

"De inzet en de manier waarop Guillaume werkt en denkt past binnen de visie en filosofie van KFC. Vooral het opleiden van spelers en doorstromen van jeugd naar de selectie moet vertrouwen geven aan de spelers die op de drempel van het seniorenvoetbal staan. Op deze manier waarborgen we de toekomst van de KFC-selectie."

Guillaume zegt hierover: "Laat ik in elk geval vooropstellen dat ik trots ben om trainer van KFC te zijn. Het is een club met een rijk verleden. De club en de vele fanatieke vrijwilligers ademen nog steeds dat nostalgische gevoel uit. Ik wil graag met deze club een volgende stap maken. Ik ben ambitieus en wil mijn steentje bijdragen. De toekomst wordt enerzijds door het nieuwe bestuur met enorm veel passie en overredingskracht ingekleurd. Aan de andere kant ligt er ook voor mij en mijn staf een mooie uitdaging te wachten. Ik hoop dat we de komende jaren de vruchten van de uitstekende jeugdopleiding kunnen plukken. Er kloppen steeds meer talenten op de deur om door te stromen naar de selectie. Ik hoop dat we binnen afzienbare tijd weer met trots onze geuzennaam kunnen uitdragen...!"

Ook Menno Schipper (Trainer KFC 2), Ab de Visser (keeperstrainer KFC-selectie en jeugd), Ger Spannenburg en Mennolt Klaasen (medische begeleiding KFC-selectie) aangegeven volgend seizoen bij KFC werkzaam te zijn.

Koning van de straat Edward van Gils keert terug bij KFC

Koog aan de Zaan - De oud-jeugdspeler Edward van Gils voetbalt over de hele wereld met de groten der aarde. Hij keert terug bij KFC.

In LA en Brazilië is Van Gils een ware legende. De 'Godfather of street football' verleende zijn diensten aan FIFA Street en werkt samen met voetbalgrootheid Ronaldinho.

Nu gaat Van Gils ook een exclusieve samenwerking aan met zijn oude liefde KFC. Bij 'De Groote Koogsche' is deze maand de exclusieve Streetkings Akkademy gestart. Een voetbalschool speciaal voor KFC-leden waar ze getraind en begeleid worden door de wereldkampioenen straatvoetbal.

Sinds 18 maart zijn de proeftrainingen op de vaste trainingsavonden bij KFC gestart. Voor de tijden kunnen mensen op de website kijken: www.kfc.nl.

KFC werkt samen met JAKO en 100%VOETBAL.

KFC werkt samen met JAKO en 100%VOETBAL. (Foto: KFC)

KFC bij met JAKO en 100%VOETBAL

KOOG AAN DE ZAAN - KFC is supertrots op de samenwerking met JAKO en 100%Voetbal. "In het eerste jaar van de samenwerking is er al veel gerealiseerd. De hele club is in het nieuw en het originele tenue met blauwe broek is weer terug. Het zorgt voor eenheid en fantastische uitstraling. Daarnaast zijn sinds kort alle trainers in het nieuw gestoken."

ANTI! wint Jan Pasveerconcours

ANTI! wint Jan Pasveerconcours 2019. (Foto: ANTI!)

ZAANDAM - De band ANTI! heeft zondag 24 maart gewonnen bij het Jan Pasveerconcours voor ensembles. Talentvolle leerlingen van de muziekdocenten bij FluXus konden dat weekend meedoen aan het Jan Pasveerconcours, dat FluXus sinds 2000 om en om voor solisten en ensembles organiseert. Na het finaleconcert van zondagavond ging De Flux Popschoolband ANTI! met de Jan Pasveerprijs naar huis. Deze prijs bestaat naast een plaquette en een cheque van de Gemeente Zaanstad uit diverse optredens in de Zaanstreek, komend jaar.

Yaro le Lac (14) zang, Midas Brouwer (14) gitaar, Nathan Abrahamse (13) gitaar, Nils Bernad (13) drums en Daan Hoogcarspel (15) basgitaar vormen de band ANTI!. Zij zijn onder andere bekend van de intocht van Sinterklaas in Zaanstad vorig jaar.

Andere finalisten met een eerste prijs waren The Lassies, oftewel: Roos Kneppers (13) en Jytte Balm (13); Trias Musica, bestaande uit Caya van Dalen (17) viool, Jytte Balm (13) altviool en Anna Reinhold (16) piano; Posca: Lucy Boeren (14) zang, Sijbran Loot (13) elektrische gitaar, Daan Hoogcaspel (15) basgitaar, Ilyas van den Bos (14) drum en Noah Milanon (16) op de toetsen; Duo Fandango: Sijbrand Loot (13) gitaar en Venna Fassaert (17) op piano. Tweede prijzen waren er voor Luci Belle Di Giuditta: Lucy Boeren (14) viool en Jytte Balm (13) altviool; de Rock 'n Roll Band: Rino Kolkman (7), Milou Eijlander (8) en Hana Nijklicek (7) op slagwerk en voor Jasper Rijken en Pim Wouters (resp. 13 en 12) op trompet. De publieksprijs ging naar The Lassies.

Het concours is vernoemd naar de oud-directeur van de muziekschool Jan Pasveer en is in het leven geroepen om muziekleerlingen bij de verdere ontwikkeling van hun talent te stimuleren en om hen podiumervaring op te laten doen.

3-daagse vliegreis Rome vanaf 199,- p.p.

Een 3-daagse vliegreis naar Rome vanaf 199,- p.p. (vlucht en 4* hotel). (Foto: aangeleverd)

REGIO - Een goedkope stedentrip Rome, dat wil toch iedereen? Rome is écht elke keer opnieuw genieten. Waar je ook bent, je krijgt het gevoel in een openluchtmuseum rond te lopen. Dankzij de prachtige oude gebouwen, pleinen, fonteinen, kerken, ruïnes en markten is overal wel iets te zien.

Inclusief vlucht en vier sterren hotel!

Tel daar de heerlijke Italiaanse keuken de charmante straatjes bij op en je hebt dé ingrediënten voor een geweldige citytrip. Prikkel je zintuigen en boek een stedentrip Rome bij Bebsy.

Profiteer nu tot € 60,- korting

Het centrum van Rome is gebouwd op zeven heuvels, die in vroeger tijden een belangrijke rol speelden in de mythologie, religie en politiek. Dan weet je dat alvast.

Muntje in de Trevifontein

Ga heuveltje op en heuveltje af, een terrasje doen op Piazza Navona, mensen kijken op de Spaanse Trappen, het Colosseum bewonderen, langs de Via Sacra op het Forum Romanum wandelen of een muntje gooien in de Trevifontein: in Rome is je to-do list oneindig lang. Zet zeker ook koers naar Vaticaanstad, want je kan hier natuurlijk niet geweest zijn zonder de Sint-Pietersbasiliek te zien.

Vertrek meerdere dagen

Speciaal voor onze lezers selecteerden wij deze vliegreis naar Rome. Vertrek is op meerdere dagen per week mogelijk in de maanden mei t/m december.

Drie dagen volop genieten

De vanaf-prijs is € 199,- p.p. vanaf Amsterdam, maar vertrek is ook mogelijk vanaf andere luchthavens. Geniet nu drie dagen van de fantastische Italiaanse hoofdstad. Wil je liever wat langer in Rome blijven? Dan kan dat natuurlijk. Selecteer makkelijk en snel de vertrekdatum en reisduur op: https://bebsy.nl/rodi-rome

Meer informatie en boeken:

https://bebsy.nl/rodi-rome

60 euro korting p.p.

Profiteer nu tot € 60,- korting per persoon. Reserveren kan via de website of bel met een van de reisspecialisten: tel. 020-7009406 (7 dagen per week bereikbaar).

Dit is exclusief administratiekosten en Calamiteitenfonds per reservering.

Zangdag Kantado Festivalo

Kostas Klotsaropoulos (Foto: Kantado Festivalo)

WORMERVEER - Kantado Festivalo houdt zondag 31 maart in De Knapzak, Wormerveer, een zangdag. Deze keer is het een speciale editie. Op het programma staan Griekse liederen.

Het zijn liederen in allerlei stijlen: traditionele rembettica, dansliederen en liedjes van de taveerne. Ook gaat Kantado Festivalo Griekse liederen van hedendaagse Griekse componisten zingen. Het is dus een afwisselend programma dat zeker ook een vakantiesfeer kan oproepen. Als gastspeler speelt Kostas Klotsaropoulos mee op bouzouki. Zijn spel staat garant voor een herkenbaar authentiek Grieks geluid. Er wordt meerstemmig gezongen. Koorervaring is prettig, maar niet noodzakelijk.

Begeleiding

De begeleiding gebeurt zoals altijd door het Kantado Festivalo-team: Hetty Kienhuis (dirigent/gitaar), Guus Hendriks (accordeon) en Wim de Goede (contrabas en zang). De zangdag vindt van 10.30 tot 15.15 uur plaats en deelname kost 20 euro, inclusief koffie en thee. Meer informatie is te vinden op www.hettykienhuis.nl/wereldmuziek/Kantado Festivalo workshops.

Deelnemers dienen zich van tevoren even aan te melden. Het gaat zeker door: er zijn al ruim voldoende aanmeldingen binnen, maar er is nog plaats voor alle stemsoorten. Met name mannen zijn van harte welkom. De locatie van het evenement is De Knapzak, Noordeinde 18 in Wormerveer.

Toekomstbeeld van het Zaanse centrum in 2040

Toekomstschets van de Klauwershoek. (Bron: Olivier Rijcken)

ZAANDAM - Het oostelijk deel van het centrum van Zaandam gaat de komende 20 jaar transformeren naar een aantrekkelijk gebied voor bewoners en bezoekers. Hoe dat vernieuwde deel van het centrum er in de toekomst uit moet komen te zien staat in het 'Perspectief Centrum Oost' wat het college aan de raad heeft voorgelegd ter besluitvorming. In dit perspectief staan de kaders voor de toekomstige ontwikkelingen van het gebied.

Perspectief Centrum Oost voorgelegd aan gemeenteraad

Toekomstschets van de Burcht. (Bron: Olivier Rijcken)
Toekomstschets van de Piet-Heinkade. (Bron: Olivier Rijcken)
Toekomstschets van de Touwslager. (Bron: Olivier Rijcken)
Toekomstschets van de Peperstraat. (Bron: Olivier Rijcken )

In het toekomstbeeld is meer ruimte voor ontmoeting en gezelligheid, spelen en bewegen en langzaam verkeer. Daarom wordt voorgesteld te kiezen voor minder zichtbaarheid van auto's in het straatbeeld en geconcentreerd parkeren in enkele gebouwde parkeervoorzieningen. De oevers van de Zaan en de cultuurhistorische kwaliteiten van het gebied worden in de toekomst beter benut. Om de kwaliteit van het gebied te vergroten kunnen ongeveer 800 woningen toegevoegd worden in een divers aanbod. Dit zorgt voor een beter evenwicht tussen duurdere en goedkopere woningen wat het gebied versterkt. In de plinten van de nieuwbouw aan de waterkant komt ruimte voor aantrekkelijke functies die de levendigheid en de verblijfskwaliteit van het gebied vergroten. In de toekomst is de Burcht een intiem stadsplein met ruimte voor ontmoeting, winkeltjes, terrasjes en doorkijkjes naar de Zaan.

Voorzieningen voor het gebied

De nieuwe woningen die in het gebied komen moeten zoveel mogelijk energieleverend zijn. Het perspectief geeft ruimte aan maatschappelijke voorzieningen die passen en die het gebied nodig heeft, zoals buurthuizen, scholen, huisartsen, fysiotherapeuten of kinderdagverblijven. Tot slot wordt er flink wat groen toegevoegd om ervoor te zorgen dat het een prettige plek is om te verblijven en de klimaatbestendigheid te vergroten.

Zaanstad mooier maken

Wethouder MAAK.Zaanstad Gerard Ram: "Het centrumgebied ten oosten van de Zaan biedt grote kansen voor de toekomst. Als je nu bijvoorbeeld vanaf de Gedempte Gracht naar de Peperstraat loopt zie je precies waarom er in dit gebied nog een wereld te winnen is. De Peperstraat is een brede, grijze autoweg zonder sfeer. Er staan verpauperde panden en het heeft weinig uitstraling. Wij zien de oostkant van het centrum als een verlengstuk van onze vernieuwde stadscentrum en dat spreekt ook uit dit perspectief. Wij zien een gebied voor ons met levendige buurtjes met hotels en horeca, moderne architectuur, passend bij de Zaanse identiteit. Een plek waar inwoners de Zaan kunnen zien en ervaren. Een plek waar het leuk is om te zijn en waar je een wandelingetje wil maken en je je veilig voelt. Met bijvoorbeeld de Peperstraat willen we snel aan de slag. Er zijn in dit gebied geweldige mogelijkheden om Zaanstad mooier te maken en ervoor te zorgen dat ook in de toekomst het centrum van Zaandam een prettige plek blijft om te wonen, te werken en te verblijven''.

Meteen aan de slag

Voor veel mensen voelt 2040 nog als erg ver weg, maar het college wil graag snel aan de slag. Aan de ene kant om praktische zaken in de openbare ruimte te verbeteren. Zo staat in het voorstel staat dat er geld gereserveerd wordt voor bijvoorbeeld het verbeteren van de doorgangen van de Zuiddijk naar de Touwslagerstraat, het verbeteren van de oversteekplaatsen ter plaatse van de Wilhelminastraat en A.F. Savorin Lohmanstraat en voor placemaking van de Burcht.
Maar het college wil ook snel met pandeigenaren en ontwikkelaars kijken naar plannen die invulling geven aan het perspectief, bijvoorbeeld op de Burcht en in de Peperstraat. Dit kan als vliegwiel dienen voor de ontwikkeling van het hele gebied.
Als de gemeenteraad het perspectief vaststelt, wordt er verder gewerkt aan de ontwikkelstrategie. In de strategie wordt uitgewerkt op welke manier het toekomstperspectief gerealiseerd kan worden, in welke volgorde zaken worden aangepakt en hoe de buurt daarbij wordt betrokken.

Meedenken

Bewoners en ondernemers uit het gebied en uit heel Zaanstad konden op een flink aantal momenten meedenken over het perspectief. Onder meer in een speciaal "MAAK-pand" aan de Peperstraat dat voor iedereen open was. Maar ook in een speciale adviesgroep en een klankbordgroep zijn veel onderwerpen besproken. In de stukken die zijn aangeboden staan uitgebreide participatieverslagen. De gemeente blijft in gesprek met betrokken bewoners en ondernemers uit de buurt.

Toekomstbeeld voor Zaanstad in 2040

Het 'Perspectief Centrum Oost' maakt onderdeel uit van het programma MAAK.Zaanstad en is het eerste perspectief dat aan de raad wordt voorgelegd. Met MAAK.Zaanstad geeft de gemeente richting aan de ruimtelijke en economische ontwikkelingen van Zaanstad. Dit college wil dat de groei van het aantal inwoners hand in hand gaat met nieuwe en groeiende werkgelegenheid en een goed aanbod van voorzieningen. Kwaliteit staat centraal in MAAK.Zaanstad. De kwaliteit van leven, van wonen, van werken, van leren en van plezier maken. Daarbij zetten de gemeente in op meer diversiteit in woningaanbod zodat Zaankanters gemakkelijker wooncarrière kunnen maken. Ook moet er een uitgebreider aanbod zijn van cultuur, sport en horeca met goed onderwijs en ruimte voor ondernemen. De openbare ruimte is verder opgeknapt en er zijn goede infrastructurele voorzieningen. Voorwaarde voor ontwikkeling is aandacht voor duurzaamheid. Dat de stad in de komende decennia gaat groeien is zeker, als is het alleen maar door de vraag naar woningen van onze eigen inwoners. Maar de groei van Zaanstad is geen doel op zich, maar een middel om kwaliteit aan toe te voegen. De groei maakt investeren in kwaliteit en voorzieningen mogelijk.

MAAK.Zaanstad

MAAK.Zaanstad bestaat uit vier gebieden: Noord, Midden, Centrum en Zuid. Binnen deze gebieden werkt de gemeente met de Analyse Perspectief Strategie-aanpak. Tijdens de analysefase wordt de huidige situatie van het gebied goed in kaart gebracht zodat duidelijk is waar de mogelijkheden voor ontwikkelingen liggen. Vervolgens wordt er een gebiedsperspectief gemaakt. Hierin staan de ambities en uitgangspunten voor het gebied in de toekomst. In de strategiefase wordt uitgewerkt op welke manier het toekomstperspectief gerealiseerd kan worden.Alle informatie over MAAK.Zaanstad is te vinden op maak.zaanstad.nl.
Informatie over Centrum Oost op https://maakcentrumoost.zaanstad.nl/home

Een sprookje over belofte en schuld

Fragment uit de voorstelling Repelsteeltje en de blinde prinses van het Rotterdam Theater. (Foto: Zaantheater)

ZAANDAM - Na het grote succes van vorige week en de lange staande ovatie voor Hamlet de familievøørstelling verheugt het Zaantheater zich alweer op het volgende stuk van het Rotterdam Theater: Repelsteeltje en de blinde prinses. Na het uitstapje naar het 'stuk der stukken' Hamlet keren de makers terug naar een wereld die we kennen uit sprookjes en het echte leven. De voorstelling wordt donderdag 6 en vrijdag 7 februari 2020 verwacht. Dat is nog ver weg, maar een mooie reis boek je ook niet last-minute.

Zaantheater verheugt zich op nieuwe voorstelling Rotterdam Theater

Het Rotterdam Theater wist met haar succesformule ook vorige week het publiek weer te hypnotiseren.

Verdrietige scenes, waarbij de tranen ons in de ogen sprongen en waar links en rechts het echte snikken te horen was bij de kleinsten in de zaal, werden afgewisseld met verrassende en knotsgekke satirische plotten.

Rotterdam Theater nog niet eerder gezien? Wees dan gewaarschuwd: ben je een keer geweest, dan wil je daarna geen enkele nieuwe productie meer missen. Het is een voorstelling waar je nog lang van zult nagenieten en dat goed verzadigd, omdat het een lekkere lange voorstelling is!

De voorstelling van Repelsteeltje speelt zich af in een paleis waar het broeit tussen de koningin en haar prins-gemaal. Het stel ruziet over hun blinde dochter en wie van hen twee nu eigenlijk de baas is.

Het broeit ook bij Joost de varkenshoeder, die opschept over zijn dochter Sterre die 'goud uit stro' kan spinnen. En het broeit zeker bij aardmannetje Repelsteeltje en zijn vrouw Karla, die een groots en meeslepend leven willen.

Verwikkelingen

Er is van alles aan de hand in het bos, op het paleis en onder de grond. Repelsteeltje kijkt wie hij met zijn tovenaarskunsten kan helpen. En dan arriveert er ook nog een geheimzinnige gebedsgenezeres aan het hof, die zegt dat ze het blinde prinsesje kan 'genezen'. Wie houdt zich aan zijn woord?

Lukt het Repelsteeltje om zijn naam geheim te houden? Het belooft een stuk vol grappige verwikkelingen, snedige dialogen, gloedvolle liedjes en magische toverkunsten te worden.

De kaartverkoopbalie is van dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. 075-6555333. www.zaantheater.nl.

Inenten bij GGD Zaanstreek-Waterland

REGIO - Bijna 24.000 uitnodigingen gaan er eind maart in de regio Zaanstreek-Waterland uit naar kinderen en jongeren die voor een vaccinatie BMR/DTP, HPV of Meningokokken ACWY in aanmerking komen. Dinsdag 16 april en woensdag 22 mei vaccineert GGD Zaanstreek-Waterland hiervoor op verschillende locaties in de Zaanstreek.

De kinderen en jongeren uit Assendelft, Jisp, Koog aan de Zaan, Krommenie, Markenbinnen, Oostknollendam, Westknollendam, Westzaan, Wormer, Wormerveer en Zaandijk kunnen maandag 16 mei hun prik halen in sporthal Wormer, Spatterstraat 21 in Wormer.

Woensdag 22 mei krijgen de kinderen en jongeren uit Landsmeer, Oostzaan en Zaandam hun inenting in Sporthal de Tref, Drielse Wetering 84 in Zaandam. Ze kunnen hun vaccinatie ook op een ander tijdstip op die dag of op een van de andere drie locaties halen.

Welke vaccinaties

Volgens het landelijk geldend vaccinatieprogramma komt ieder kind in aanmerking voor vaccinaties. Deze houden de weerstand op het peil dat het kind bij vorige vaccinaties heeft opgedaan of voegen een nieuwe weerstand toe. In de regio Zaanstreek-Waterland verzorgt de GGD de inentingen.

Kinderen die in 2010 geboren zijn, krijgen een uitnodiging voor een DTP- en BMR-vaccinatie. Meisjes die in 2006 geboren zijn, krijgen een uitnodiging voor een HPV-vaccinatie.

Jongeren die tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 of in 2005 geboren zijn, krijgen een uitnodiging voor de vaccinatie Meningokokken ACWY. Meer informatie is te vinden op: www.ggdzw.nl.

Rotary zet bewoners Odion in zonnetje

Met de zomermaanden in aantocht hebben achttien leden van de Rotary-vereniging de handen uit de mouwen gestoken. (Foto: M.Jonker)

ZAANDAM - Rotary Zaanstad heeft de bewoners van stichting Odion in het zonnetje gezet. Met de zomermaanden in aantocht hebben achttien leden van de Rotary-vereniging zaterdag 23 maart de handen uit de mouwen gestoken en de tuin van deze beschermde woonomgeving opgeknapt en voorzien van nieuwe planten. Daarnaast werd geholpen met de montage van de nieuw aangeschafte tuinmeubelen.

Op de locatie aan de Bristolroodstraat wonen circa veertig personen met een beperking onder begeleiding. Afgelopen december verkochten Rotary-leden banketletters. Met de opbrengst is de tuin voor 5.000 euro opnieuw ingericht en zijn tuinmeubelen aangeschaft. Al eerder plaatste Rotary Zaanstad fruitbomen en een nieuw tuinhuisje.

Nederlands en Italiaans Avondtaalcafé

Nederlanders oefenen in gezellige sfeer met niet-Nederlanders de taal. Foto: Daan Ruijter/Rodi Media

ZAANDAM - Het gratis Nederlands Avondtaalcafé Zaandam biedt niet-Nederlanders dinsdag 23 april weer de kans om hun Nederlands te oefenen. In ontspannen sfeer onder het genot van een drankje werken zij aan de taal. Vrijdag 12 april kunnen belangstellenden met dezelfde gezelligheid aan hun Italiaans werken. Beide taalcafés zijn in het centrum van Zaandam.

Bij het Nederlands taalcafé van Avondtaalcafé Zaandam kunnen bezoekers dinsdag 23 april niet alleen hun Nederlands verbeteren, maar ook nieuwe mensen leren kennen. Het taalcafé is laagdrempelig. Wie niveau A2 heeft, kan prima meedoen en door de taal te oefenen tegelijkertijd zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Er zijn geen thema's: bezoekers kunnen het over alles hebben wat ze interessant vinden. Het doel is tenslotte Nederlands oefenen. Vrijdag 23 april is iedereen welkom bij het Italiaans Avondtaalcafé Zaandam, waarbij het idee hetzelfde is.

Gratis

Beide Avondtaalcafés, een initiatief van Barbara Murru, zijn gratis. Het is wel zo dat drankjes voor rekening van de bezoekers zelf komen. De beide avondtaalcafés beginnen om 19.00 uur en duren tot ongeveer 21.00 uur.

Aanmelden

Belangstellenden kunnen zich per e-mail aanmelden via: taalcafe.zaandam@gmail.com. Daarbij dienen ze even te vermelden aan welk(e) avondtaalcafé(s) zij mee willen doen.

Dan laat Barbara de exacte locatie(s) van de taalcafés in het centrum van Zaandam weten.

Literaire salon 'Schatkist vol verhalen'

ZAANDAM - Het Zaantheater verzorgt vrijdag 5 april voor het Parkinson Café in zorgcentrum Mennistenerf in Zaandam een literaire salon.

Anita Gundlach van de stichting It Happened One Night verzorgt het programma 'Een schatkist vol verhalen', waarin klassieke en moderne verhalen over de liefde worden bewaard. Veelal zijn dit verhalen met een Zaanse inslag.

Diverse vrijwilligers zijn in het Parkinson Café aanwezig met schatkisten met boeken om aan de mensen voor te lezen.

Wie aanwezig wil zijn, hoeft zich niet aan te melden. De literaire salon begint om 14.00 uur en de toegang bedraagt 2 euro.

Bingo bij Dirk Prins

ZAANDAM - In Wijkcentrum Dirk Prins is woensdag 3 april de maandelijkse bingo.

Vanaf 14.00 uur gaan de balletjes rollen, maar de zaal is al vanaf 13.30 uur open. De organisatie meldt dat het bingoteam ook nu weer een diverse prijzentafel heeft samengesteld. Tussendoor gaan de vrijwilligers van het Wijkcentrum hapjes serveren. De toegangsprijs bedraagt 3 euro, inclusief bingokaart en ook een kopje koffie of thee. Wijkcentrum Dirk Prins is te vinden aan A.G. Verbeekstraat 35 in Zaandam.

Bingo in de Bovenkruier

ZAANDAM - Elke vierde dinsdagmiddag van de maand is er een bingo in Buurtcentrum De Bovenkruier in Zaandam. Voor 3 euro kunnen belangstellenden vier rondes spelen. De eerstvolgende bingo is 23 april. Het begint om 14.00 uur. Dinsdags en donderdags zijn er verschillende andere activiteiten. Elke eerste en derde dinsdagmiddag is er bijvoorbeeld een Handwerkcafé. Hiervoor hoeven deelnemers zich niet op te geven. Wie donderdag tussen 12.00 en 13.00 uur soep met stokbrood wil komen mee-eten, dient zich wel even aan te melden. De kosten zijn 2,50 euro. Meer informatie: www.debovenkruier.nl of 075-6154553. Het buurtcentrum bevindt zich aan Drielse Wetering 49 in Zaandam.

De Groot: specialist in plaatsen dakventers

De medewerkers van Fa. Timmerbedrijf de Groot staan voor u klaar. (Foto: Aangeleverd)

HEM - Fa. Timmerbedrijf de Groot uit Hem, specialist in het plaatsen van VELUX dakvensters, heeft een nieuw product op de markt en wel de Dakkapel de Groot. De Dakkapel de Groot is een uniek product met een strakke uitstraling en een verbluffend resultaat.

Met de Dakkapel de Groot haalt de klant de geweldige lichtinval van een dakvenster binnen en tevens de ruimtewinst van een dakkapel. Wat het nog mooier maakt, is dat de prijs ruim onder die van een traditionele dakkapel blijft en er geen vergunning nodig is om de kapel te plaatsen.

Slechts voor speciaal vastgestelde welstandseisen, monumentale panden en woningen die onder beschermd dorps- of stadsaanzicht vallen is een vergunning vereist. Op zoek naar meer ruimte, daglicht en frisse lucht in huis? In de showroom van Fa. Timmerbedrijf de Groot zijn alle oplossingen te vinden en te bestuderen.

Fa. Timmerbedrijf de Groot is gevestigd aan Zuiderkoggeweg 31a in HEM, 0228-591100, info@timmerbedrijf-degroot.nl, www.dakvensterinbouw.nl