Den Helder op Zondag

3 maart 2019

Den Helder op Zondag 3 maart 2019


Volop activiteiten rondom honderd jaar vrouwenkiesrecht

KopGroep Bibliotheken, het Internationaal Vrouwencentrum, de Helderse Historische Vereniging en Cinema Zevenskoop staan stil bij honderd jaar vrouwenkiesrecht. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Het kiesrecht is in Nederland zo vanzelfsprekend dat je het bijna niet kunt voorstellen dat de situatie honderd jaar geleden anders was. Toch werd het algemeen kiesrecht voor vrouwen pas in 1919 ingevoerd. Deze honderdste verjaardag wordt landelijk gevierd met activiteiten en exposities. Ook in Den Helder worden activiteiten rond deze mijlpaal georganiseerd. KopGroep Bibliotheken, het Internationaal Vrouwencentrum, de Helderse Historische Vereniging en Cinema Zevenskoop trekken daarin samen op.

Die Göttliche Ordnung

Woensdagavond 6 maart vertoont Zevenskoop de film 'Die Göttliche Ordnung' (2017) die prachtig aansluit bij de viering van het vrouwenkiesrecht. Zwitserland was in 1971 een van de laatste Europese landen die het stemrecht openstelde voor vrouwen. In de film volgen we Nora, een jonge huisvrouw die vanaf het platteland weinig meekrijgt van de wereldwijde sociale onrusten. Als zij weet krijgt van de feministische beweging komt hier verandering in. Ze besluit zich aan te sluiten en op de barricades te gaan staan voor het vrouwenstemrecht. De film begint om 20.30 uur bij Cinema Zevenskoop, de toegang is 7 euro.

Vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Deze middag geeft dr. Petra de Vries een lezing over 100 jaar vrouwenkiesrecht in School 7 aan Keizersgracht 94. Daarin ontvouwt ze de achtergronden van de vrouwenbeweging in de geschiedenis, het ontstaan van het idee 'kiesrecht' in 19e eeuw en de oppositie daartegen. Maar ze gaat ook in op de vraag wat vrouwen met het kiesrecht hebben gedaan. En tenslotte de vraag: waar staan we nu? Is de emancipatie voltooid?

De Vries is mede-grondlegger van vrouwenstudies in Nederland en werkte als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Daar gaf zij onderwijs in de geschiedenis van het denken over sekse sinds 1800. Op dit moment doet zij onderzoek naar het ontstaan van de eerste wetgeving tegen vrouwenhandel rond 1900. De lezing begint 8 maart om 14.30 uur in School 7.


Den Helder streeft naar rookvrij sporten

DEN HELDER - Gemeente Den Helder en 27 sportverenigingen en eigenaren van sportaccommodaties spraken woensdag 27 februari de intentie uit om te komen tot rookvrije sportparken. Dat deden zij tijdens een gezamenlijke bijeenkomst bij hockeyclub Hermes.

Rookvrij opgroeien moet vanzelfsprekend zijn. Dit kan het beste in een rookvrije omgeving, zonder de verleiding van glimmende pakjes en met het goede voorbeeld om je heen. Daarom wil de gemeente dat bij de start van het sportseizoen in september zoveel mogelijk sportaccommodaties rookvrij zijn. Een motie van D66 en de Stadspartij gaf al aan dat Den Helder is toe aan een rookvrije generatie. Dat houdt niet alleen in dat de overheid uitlegt waarom kinderen niet aan roken zouden moeten beginnen. Het houdt ook in dat we zorgen voor een zoveel mogelijk rookvrije omgeving. Zeker op plaatsen waar je bezig bent met je vitaliteit en je plezier. Daarom zet het college in op rookvrije gemeentelijke sportaccommodaties bij de start van het nieuwe sportseizoen in de hoop dat vele andere sportaccommodaties volgen.

Plan de campagne Sportwethouder Peter de Vrij licht toe: "We hebben met elkaar uitgesproken dat we onze sportaccommodaties rookvrij willen hebben. We ondersteunen de clubs hiervoor met materialen. Ook gaan we meerdere gesprekken aan en geven we mee hoe we samen naar buiten kunnen treden over rookvrij sporten". De wethouder begrijpt ook dat de omslag er niet binnen een dag is. "We willen er met elkaar positief in staan. Samen bespreken we welke communicatie goed werkt, wat je kunt doen bij weerstand en hoe je elkaar kunt aanspreken. We weten zeker dat iedereen het beste voor heeft met de gezondheid van zijn leden, maar dat een gewoonte veranderen wel veel aandacht en geduld vergt. In elke fase van het opgroeien willen we kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Zodat ze opgroeien als een generatie die zélf kan en zal kiezen voor een gezonde, rookvrije toekomst", aldus de wethouder.

Bijzonder Iers concert in Fort Kijkduin

Merain. (Foto: Mike Fir)

HUISDUINEN - Wie aan Ierland denkt, denkt aan mystieke landschappen, gastvrije mensen en adembenemende muziek. Merain (zang, viool, Keltische harp) heeft in haar concertprogramma Celtic Ways de prachtigste Ierse muziek verzameld. Laat je vrijdagavond 15 maart meevoeren in Merain's verfijnde Ierse sferen vol melancholie en vrolijkheid in Fort Kijkduin aan Admiraal Verhuellplein 1 in Huisduinen. Aanvang 20.00 uur.

In dit concert klinken vrolijke jigs, reels en traditionele Ierse liederen en melodieën, zoals 'Come by the Hills' en 'Siúil a Rún' die Merain in geheel eigen arrangementen speelt. Daarnaast voert Merain het publiek terug naar oude tijden van 17e eeuwse harpisten zoals O'Carolan. Ronduit verrassend zijn de akoestische covers van modernere Ierse bands als Enya, U2 en Luka Bloom. Kortom: een heerlijk feelgood concert met afwisselende en verrassende bewerkingen, mooie anekdotes, een snufje geschiedenis en natuurlijk het aanstekelijke speelplezier van Merain.

De van origine klassieke musiciennes van Merain verzamelen, bewerken en schrijven zelf de muziek die zij in hun concerten spelen en hebben daarmee een geheel eigen genre gecreëerd. Merain bestaat uit drie artiesten die hun instrumenten tot in de finesse beheersen: Mirjam Rietberg (Keltische harp, tevens harpdocent op Triade), Mieke Manschot (zang) en Sandra Wallner (viool). Het trio speelt in Nederland, Duitsland en Luxemburg en is regelmatig te gast bij radio 4.

Kaarten zijn online te bestellen via www.meraintrio.com.

'Eten uit eigen tuin' in De Helderse Vallei

Vogels weten wel wat er allemaal voor lekkers groeit in de tuin. (Foto: Pixabay)

DEN HELDER - Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen zaterdag 9 maart meedoen met de activiteit 'Eten uit eigen tuin' in De Helderse Vallei. Tijdens de activiteit ontdekken ze wat planten nodig hebben om goed te kunnen groeien. Ze gaan leuke ontdekproefjes doen over grond, zonlicht, water geven en het juiste voedsel voor planten. Na de activiteit weten ze precies hoe ze thuis aan de slag kunnen. Deze activiteit duurt van 14.00 tot 15.30 uur. De kosten zijn € 2,50 per kind en begeleiding door een ouder of verzorger is noodzakelijk.

Vraag je je ook wel eens af wat er allemaal in je verzorgingsproducten zit? De terminologie op de ingrediëntenlijst maken het vaak niet duidelijker.

Verzorgende zalf maken

Wil je zeker weten dat je alleen puur natuur gebruikt? Doe dan mee met de workshops natuurlijke verzorgingsproducten maken van Rosea Pommeralis bij De Helderse Vallei. De drie verschillende workshops worden zondag 10 maart gegeven bij De Helderse Vallei: tussen 11.00 en 12.15 uur kun je zelf een verzorgende lippen balsem maken; van 13.00 tot 14.15 uur ontdek je hoe je een verzorgende zalf van natuurlijke ingrediënten maakt; van 15.00 tot 16.15 uur is het mogelijk om een eigen bloemenparfum samen te stellen.

Lippenbalsem

De workshops lippenbalsem en bloemenparfum maken zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar onder begeleiding door een ouder/verzorger en kosten € 8 per workshop per persoon.

De workshop zalf maken is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar en kost € 10,50 per persoon. Aanmelden voor één of meerdere workshops kan via www.deheldersevallei.nl/agenda of via 0223-612555.

Bezoekerscentrum De Helderse Vallei is te vinden bij de Donkere Duinen in Den Helder. Kijk voor meer informatie op www.deheldersevallei.nl.

'Say Yes To The Suit'

Bezoek vrijdag 8 en zaterdag 9 maart het Schmalz Trouw Event. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Aanstaande bruidegommen opgelet! De grote dag nadert snel en deze speciale dag kan een hoop inspiratie, voorbereiding en expertise vragen om het perfecte kostuum te vinden voor bruidegom, vaders, broers, vrienden en getuigen. Bezoek daarom het Schmalz Trouw Event op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart voor de begeleiding naar het ultieme trouwkostuum.

Tijdens het jawoord zal niet alleen de bruid er op haar mooist uit willen zien, maar ook de bruidegom wil piekfijn voor het altaar verschijnen. Een kostuum volledig op maat gemaakt zal ervoor zorgen dat de bruidegom en zijn aanhang er op deze dag niet alleen stijlvol uit zal zien, maar zich ook relaxed zal voelen.

De bruidswereld is tot nu toe wellicht een ver-van-je-bed-show geweest maar nu het moment suprême is gekomen, is het belangrijk om te weten welke keuzes en mogelijkheden er zijn. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende stoffen en modellen die voorhanden zijn. En als men het nog persoonlijker wil, dan kan de initialen en de datum in het pak laten verwerken.

Een event speciaal gericht op de man en zijn grote dag zal uitkomst bieden bij het selecteren van het kostuum en tevens zorgen voor een ontspannen aanloop naar de ceremonie.

Schmalz Mannenmode is te vinden aan Gedempte Gracht 29 in Schagen, tel. 0224 – 212228.

Noren onder de indruk van Willemsoord

De Noorse delegatie poserend voor het Schipperscafé. (Foto: Paul Schaap)

DEN HELDER - Een grote Noorse delegatie die eerder deze maand een bezoek bracht aan Museumhaven Willemsoord gaf aan zeer onder de indruk te zijn van het nautisch kwartier op het voormalige marinewerfcomplex. Maar ook vonden zij het heel bijzonder te zien wat op dit complex vanaf 1992 door de talloze vrijwilligers van de grond was getild. Een aantal van hen beloofde zelfs om samen met het gezin nog een keertje naar Willemsoord terug te komen.

De Noren brachten begin februari onder leiding van directeur Martine van Lier van de Stichting Mobiel Erfgoed Centrum een bezoek aan Museumhaven Willemsoord. De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van diverse gemeentelijke en regionale overheden, het Kustcultuurcentrum en de Kustcultuurvereniging Forbundet KYSTEN uit Stavanger, Bergen, Trondheim en Noord-Noorwegen.

In het Schipperscafé werd het gezelschap ontvangen door Michiel Tegelberg, voorzitter van de Stichting Museumhaven Willemsoord, en Paul Schaap, mede-oprichter van de museumhaven. Tegelberg hield een voordracht over het bestuurlijke deel en Schaap over de opzet en de ontwikkeling van de museumhaven. De Noren hadden hun bezoek goed voorbereid gezien de talloze vragen die door hen werden gesteld.

Michiel Tegelberg zegt over het bezoek: "Wat hen onder andere opviel was dat onze activiteiten hier al jarenlang nadrukkelijk door de gemeente worden ondersteund. Iets wat bij hen niet overal vanzelfsprekend is. Hun enthousiaste reacties zijn voor ons weer een bevestiging dat we op de goede weg zijn." Schaap voegt hieraan toe: "Wat mij met name opviel was dat onze museumhaven een geweldige reputatie heeft in het buitenland.

Dit was eerder ook al gebleken uit de uitspraken die burgemeesters uit havensteden uit Spanje en Frankrijk tijdens hun bezoek aan de Traditionele Schepen Beurs afgelopen november deden."

Carnaval vieren in De Lichtboei

Carnaval in de Lichtboei. (Foto: Zorggroep Tellus)

DEN HELDER - Het grote carnavalsfeest is in aantocht en in de voorbereiding hierop trekken De Krabbetukkers altijd langs de verzorgingshuizen. Vrijdagavond 22 februari stonden bewoners van De Lichtboei en De Groene Vecht te popelen om De Krabbetukkers te ontvangen.

Bezoek van De Krabbentukkers

Het restaurant van locatie De Lichtboei van Zorggroep Tellus zag er wel heel gezellig uit. Bewoners, gasten en medewerkers van Tellus hadden de verkleedkleding weer van zolder gehaald, omdat Carnavalsvereniging De Krabbetukkers langskwam met de seniorentournee. Iedereen zag er prachtig uit met gekleurde kostuums en mooie maskers.

De Bloas Poepers

Hofkapel De Bloas Poepers kwam de zaal binnen, gevolgd door prins Edwin I met zijn hofdames Dominique en Irma. De Raad van Elf met de garde officieren kwamen daar achteraan en al snel volgde de eerste polonaise van de avond.

Gezelligheid

Na een korte introductie voor de feestelijke avond door prins Edwin I kon het feest beginnen en gingen de Krabbetukkers en de bezoekers helemaal los. Bewoners genoten van de gezelligheid en de vrolijke liedjes van De Kwekkers.

Uiteraard kon de polonaise niet ontbreken op het mooie carnavalsfeest. En de bewoners in een rolstoel? Die deden gewoon gezellig mee! Kortom, het was weer een gezellige avond voor iedereen.

Helderse 'Nostalgia'

Cafetaria Miichael met moeder Brand en zoon Wolf (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Cafetaria Michael, Zuidstraat was vanaf 1958 een ontmoetingscentrum van jongeren en manschappen van de Koninklijke marine waar men onder het genot van snacks en drankjes duurzame relaties opbouwden. Eigenaar Frans Brand (1920-1969), die in november 1945 naar Den Helder verhuisde, waar hij een betrekking kreeg op de Rijkswerf, had aanvankelijk andere ambities. De uit 's Gravenhage afkomstige plaatsgenoot werkte namelijk als chauffeur. De latere toevoeging van het horecawerk, dat hij met zijn werk op de Rijkswerf trachtte te combineren, leidde tot vrijwillig ontslag. Inmiddels had zijn vrouw de horecapapieren en het middenstandsdiploma behaald, zodat de start van een cafetaria slechts een formaliteit was. Het geringe vloeroppervlak werd benut voor plaatsing van een frietoven, koelinstallatie en gezellige zitjes. Bij Brand was alles verkrijgbaar wat men gewoonlijk in een cafetaria aantreft. Later zijn er de zwak alcoholische dranken aan toegevoegd en werd de spijskaart uitgebreid. Het op 22 maart 1958 geopende bedrijf trok direct veel klanten. De goede kwaliteit van de oliën en vetten bevorderde de smaak van de snacks en daarmee de hoge omzet. Een portie friet kostte in de beginperiode vijfentwintig cent, terwijl voor de mayonaise een dubbeltje werd berekend. Op werkdagen kwam veel marinepersoneel in de zaak en tijdens het weekend waren het overwegend uit de Visbuurt en Vogelwijk komende jongeren. Als mevrouw Brand zondagsmiddags de deur opende stonden er al rijen (brom)fietsen tegen het voorpui en was het een gedrang binnen te komen. Cafetaria Michael gold als belangrijk ontmoetingspunt van de Helderse teeners waar zij conserverend en allerlei gokspelletjes doende naar de modernste tophits konden luisteren. Nostalgia brengt zondag in het eerste uur de luisteraars terug naar die tijd.

In het tweede uur een onlangs gehouden interview met IJf Blokker die zijn jeugd in Den Helder heeft doorgebracht en al weer enkele jaren zijn zijn geboortestad woont. Een bloemlezing over glazenwasser Harry Anchelon die tot eind jaren vijftig met zijn ladderwagen en emmers tot een van de markante Nieuwediepers behoorden. Verder het archeologisch onderzoek in De Schooten. Toen de woonwijk in 1965 werd gerealiseerd was de ligging van een terp al bekend, maar heeft men slechts een klein deel opgegraven. De rest verdween onder bebouwing, waardoor de oude bodemlagen vrijwel geheel werden verstoord. Na sloop van een sportzaaltje enkele jaren geleden kwam een terrein aan de Statenhoff vrij.

Toerfietsseizoen

DEN HELDER - RTV Toon Jacobs start zondag 3 maart het toerfietsseizoen met de Schagertocht van 55 kilometer, waarbij er uiteraard een koffiestop in Schagen wordt gehouden. De Schagertocht wordt verreden onder leiding van een ervaren toerleider. De gemiddelde snelheid zal omstreeks 25 kilometer per uur liggen. De tocht begint bij het clubhuis in park Quelderduyn en de eerste tocht start om 9.30 uur. Tevens start er een groep fietsers om 9.15 uur. Het inschrijfgeld voor NTFU-leden is € 2,- en voor overige deelnemers € 3,-.

Bedrijfswagenbeurs LOUWMAN Schagen

Chris Mastemaker van LOUWMAN Schagen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Aan het zoeken naar een nieuwe bedrijfswagen? Ga dan naar de bedrijfswagenbeurs van Chris Mastemaker. Deze speciale Toyota bedrijfswagenbeurs is opgezet om alle mogelijkheden te kunnen presenteren: "Bij alle beroepen heb je speciale gereedschappen benodigd. Zo is ook een bedrijfswagen in enorm veel mogelijkheden te verkrijgen. Speciaal voor deze beurs heb ik alle mogelijke varianten van de Toyota PROACE naar onze showroom gehaald om te kunnen tonen", aldus Chris Mastemaker de Bedrijfswagenspecialist bij LOUWMAN Schagen.

Voor elke klus is er een uitvoering beschikbaar: Hovenier, Aannemer, Schilder, Installateur, Gekoeld transport en Dubbele Cabine uitvoeringen. Er is zelfs van de PROACE een taxi uitvoering die naar Schagen komt. "Voor taxi's is het dit jaar helemaal speciaal, er is geen enkele andere bedrijfswagen die aan alle nieuwe milieunormen voldoet die dit jaar nog geleverd kan worden. In de belastingregels van de taxibranche verandert er straks namelijk heel veel, waardoor die volgend jaar al snel € 10.000 per auto duurder zijn."

Natuurlijk zijn ook de Hilux en Landcruiser van de partij. Deze alleskunners zijn al ruim 50 jaar de belangrijkste pijlers van Toyota op het gebied van werkpaarden. Deze mogen 3.500 kilogram trekken en ze staan bekend om hun betrouwbaarheid: "iedereen kent de afleveringen van TopGear waarbij de Hilux alle elementen van de natuur doorstaat en gewoon weer start, geen enkel ander merk pick-up kan tegen deze icoon op", stelt Chris. Bij aanschaf van een nieuwe PROACE ontvang je een waardecheque. Ga dus vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 maart langs bij LOUWMAN Schaagen aan De Fok 11 in Schagen. Zie ook: www.toyota-schagen.nl

Jong talentvol danspaar

Marnix en Lilly in actie op de dansvloer. (Foto: aangeleverd)

ZWOLLE - Tijdens de NVAD danswedstrijd in Zwolle, welke zondag 24 februari werd gehouden, wisten Marnix Vader en Lily Wijnhoven hun dansschool Corma weer goed te vertegenwoordigen. Het paar, dat beiden afgelopen week net 11 jaar is geworden, behaalde in de Ballroom & Latin Jeugd Klasse de eerste plaats! Het danspaar Roy de Graaf en Marit Melchers hadden hun danstechnieken op orde en legden beslag op de tweede plaats in de afdeling Basic Slowfox.