Den Helder op Zondag

28 april 2019

Den Helder op Zondag 28 april 2019


Op pad in de meivakantie

Aai gerust een geitje in De Helderse Vallei. (Foto: De Helderse Vallei)

DEN HELDER - De meivakantie vormt een mooi moment om lekker op pad te gaan. De bollenvelden staan in bloei, de lammetjes lopen in de wei en de zon begint lekker warm te worden.

Tijdens de meivakantie, van zondag 28 april tot en met 5 mei, staat de 'Klimaatbus' op het plein voor het bezoekerscentrum van De Helderse Vallei. Van dinsdag 30 april tot en met zaterdag 4 mei kan er binnenin een kijkje genomen worden. In de bus kunnen bezoekers informatie vinden over de invloed van het klimaat en klimaatveranderingen op slootbeestjes, waterkwaliteit en de waterkringloop. Je kunt ontdekken hoe we er bijvoorbeeld voor zorgen dat we droge voeten en voldoende schoon water houden. Neem een kijkje in de klimaatbus en ga van daaruit op onderzoek uit. De Klimaatbus is een samenwerking tussen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Zuiderzeemuseum Enkhuizen, Stichting Kinderopvang Den Helder en De Helderse Vallei.

Tot en met zondag 5 mei is tijdens openingstijden de expositie Trash/ure te bezoeken bij De Helderse Vallei. In deze expositie worden mode items van afval getoond die gemaakt zijn door leerlingen uit de 1e klassen van Beroepsonderwijs aan Zee (BAZ) locatie Den Helder. Bezoekers ontdekken in de expositie ook waar onze mode vandaan komt en wat de prijs daarvoor is.Zondag 5 mei is de film 'Albatross' te zien om 14.00 uur. De film laat beelden zien uit het leven van de Albatros, een zeevogel met lange vleugels..

> lees verder op pagina 7


Bingo

DEN HELDER - MFC West End houdt woensdag 1 mei een superbingo met een zeer aantrekkelijke sneeuwbalronde aan Lijsterbesstraat 10a in Den Helder. Aanvang 19.30 uur en de zaal gaat om 18.00 uur open.

Donderdag 2 mei is er een klaverjasavond voor individuele spelers. De aanvang is 20.00 uur en de inschrijfkosten bedragen € 2,00 per persoon. Op verschillende activiteiten is er nog ruimte om aan deel te nemen. Zo kan men elke maandag van 13.30 uur tot 16.00 uur komen sjoelen.

Poppentheater in de meivakantie

Mister Geraldi treedt op met poppentheater Ilodian in de meivakantie. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Het familietheater van Mister Geraldi geeft in de meivakantie een tweetal voorstellingen met hun poppentheater Ilodian. Deze voorstellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Het poppenspel is getiteld: 'Waar is de grote sprekende aap Koko gebleven?'.

Sprekend aapje Koko

Jan Klaassen zijn hulp wordt gevraagd door directeur Flapsen van het Circus. Hij staat met een klein baby-aapje voor de deur van Jan en vertelt dat de moeder van dit aapje, de sprekende aap Koko, uit zijn kooi is gehaald. Waarschijnlijk door een heks, die Koko heeft betovert. Iedereen in het circus is ontroostbaar en het kleine aapje mist zijn mama vreselijk. Zal Jan Klaassen kunnen helpen? Ook Charlie de sprekende pop zal weer van de partij zijn en hij kijkt er naar uit om weer grapjes met de kinderen te maken.

De voorstellingen zijn dinsdag 30 april en beginnen om 11.00 en 14.30 uur. Kaartjes á €3,50 per persoon zijn een half uur voor aanvang verkrijgbaar aan de zaal, maar telefonisch reserveren kan via 0223-616096 of 0223-627041. Deze kindvriendelijke voorstellingen vinden plaats in de KeyKeg zaal van schouwburg de Kampanje, ingang aan de Weststraat kade via het KeyKeg café. Het is ook mogelijk om je verjaardagsfeestje bij het poppentheater te vieren, de jarige job wordt in het zonnetje gezet en krijgt een leuke attentie. Graag even vooraf aanmelden op bovenstaande nummers.

Stekkenmarkt bij ATV Texelstroom

ATV Texelstroom houdt zaterdag 4 mei een stekkenmarkt. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Volkstuinenvereniging ATV Texelstroom houdt zaterdag 4 mei een stekkenmarkt van 9.00 tot 15.00 uur aan Texelstroomlaan 3 in Den Helder. Entree is gratis.

Aan aanbod is geen gebrek, want er zijn dertien kramen met veel stekken van eigen tuinders en uit de eigen boetiek. Daarnaast zijn Groei en Bloei, Kwekerij De Zonnehoed en Stadskwekerij De Groene Stek vertegenwoordigd op de stekkenmarkt. Tevens kan men bij deze partijen terecht voor allerlei soorten vragen op het gebied van planten en bloemen. Nieuw dit jaar is een kraam met zelf gemaakte vogelhuisjes. Na een jaar afwezigheid staat ook Alice Delis uit Groet weer op deze markt met haar heerlijke olijven en zelfgemaakte broden. De opbrengst van deze verkoop komt geheel ten goede aan minder bedeelde kinderen uit Gambia. Men verwent dus niet alleen zichzelf, maar steunt ook nog eens een goed doel!

Moe van het lopen op de markt? In de kantine van ATV Texelstroom kan men terecht voor een heerlijk bakje koffie of een andere versnapering.

Opnieuw eremetaal voor BVJ

Brons voor Beaudine Kriele. (Foto: aangeleverd)

WENEN - De Jeugd Europese kampioenschappen bowlen vonden afgelopen week plaats in Wenen, Oostenrijk. Net zoals in de afgelopen jaren was er in het Nederlandse dames team een plaatsje vrij voor een bowlster van bowling vereniging Julianadorp (BVJ). De 16 jarige Beaudine Kriele mocht haar opwachting maken in het dubbel, single en team event. Na dat Kriele met haar dubbelpartner een prachtige bronzen medaille veroverde werd er een zesde plaats behaald in de single en het team event.

Op de laatste dag mochten de beste vierentwintig speelsters van de drie events uitmaken wie zich de master mocht noemen. Beaudine wist haar landgenoot en dubbelpartner Sharon Rietveld en de Zweedse Ottila Gunnarsson te verslaan om zich in de halve finale te mogen meten met de Engelse Isabel Allen. Na een super eerste game van 265 pins, ging de tweede game verloren. Zo moest Kriele het net aan afleggen tegen de latere Europees kampioene. Met een tweede bronzen medaille werd er afscheid genomen van een week topsport in Wenen.

Medemblikkertocht

DEN HELDER - RTV Toon Jacobs houdt zondag 28 april de Medemblikkertocht van 90 kilometer. De tocht wordt gereden onder leiding van een ervaren toerleider. De gemiddelde snelheid ligt rond de 25 kilometer per uur. De tocht begint om 9.00 uur bij het clubhuis in park Quelderduyn. Tevens start er een groep fietsers om 8.45 uur. Deze groep rijdt dezelfde toertocht, maar met een iets langzamere snelheid. Het dragen van een fietshelm is verplicht. Ook niet-leden zijn van harte welkom om mee te rijden. Het inschrijfgeld voor NTFU-leden is € 2,00 en voor overigen € 3,00. Zie ook www.rtvtoonjacobs.nl

Helderse 'Nostalgia'

Selma Snijder met een van haar raskatten. (Foto: aangeleverd)

Bijzonder diertje trekt volop de aandacht

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Zondag 28 april besteed L.O.S. Nostalgia aandacht aan een aantal lokale gebeurtenissen van april 1994, dus een kwart eeuw geleden. De KDH Stars meisjes werden ongeslagen landskampioen basketbal junioren dankzij de monsterzege tegen Grasshoppers (104-35) en deden het tegen Jolly Jumpers dunnetjes over (136-31). Dat het basketbalteam van coach Rob Ravensburg de titel zou binnenhalen stond al betrekkelijk vroeg als een paal boven water. De vraag was alleen op wat voor manier. Dat was overtuigend en geen moment hoefden de talloze supporters in de zenuwen te zitten.

Zeer zeldzaam

Selma Snijder, eigenares van 'Cattery no men' aan de Zuidstraat toonde vol trots op de internationale raskattenshow in sporthal De Slenk haar nieuwste aanwinst een grijze Scottisch Fold van dertien weken oud. Ze ging zelf verder fokken met het bijzondere diertje dat volop de aandacht trok. Selma was al tien jaar bezig met dit soort te fokken en daar ging heel veel tijd overheen. Het ras bestond wel in blauw, wit en zwart maar de zilverkleurige poesjes waren zeer zeldzaam. Selma had het diertje ver van een dorpje aan de Spaanse grens moeten halen. Het poesje dat de fraaie naam Jade des Chambouletouts droeg had groene ogen en opvallend kleine oortjes.

Roel Heida vertrok naar de Verenigde Staten om een zogeheten fietstocht van kust naar kust te fietsen, toch gauw zo'n 3500 kilometer. Hij deed dit samen met oud Nieuwedieper Kees Dudink. Het was alweer de tweede keer binnen een jaar dat Roel de Atlantische Oceaan overstak voor een sportief evenement. Hij had ook meegedaan aan de marathon van New York, waar hij trouwens een enkelblessure opliep. Vandaar dat hij nu de nodige kilometers maar per fiets deed. Roel Heida en Kees Dudink reden de tocht samen met nog een vijftigtal toerrijders, een toer die georganiseerd werd door 'Le Champion' uit Heiloo. Arnold van Zulk genoot bekendheid als groentespecialist aan de Van Galenstraat 62. Destijds had hij de zaak overgenomen van Rob Koning die op dit adres zo'n jaar of negen gevestigd was. En voor die tijd had Piet van der Stoop er handel gedreven. Omdat dit nog een echte buurtwinkel was, ging Arnold van Zulk vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

Op pad in de meivakantie

Aai gerust een geitje in De Helderse Vallei. Foto: (Foto: De Helderse Vallei)

> vervolg van de voorpagina

..die vrijwel zijn hele leven doorbrengt boven zee. Het leven van de Albatros kent een keerzijde. De vogel is namelijk slachtoffer van een tragedie die veroorzaakt wordt door de mens: vele kilo's plastic afval teisteren het leefgebied van de vogels en vormen onbedoeld voedsel voor de Albatros. Deze aangrijpende film verandert de manier waarop je naar de wereld om je heen kijkt voorgoed. In de film wordt Engels gesproken, er is geen ondertiteling en de film is niet geschikt voor kinderen vanwege schokkende beelden.

Slootbeestjes

Van zondag 28 april tot en met zondag 5 mei kunnen er dagelijks slootbeestjes gevangen worden in de sloot van De Helderse Vallei. Leen tussen 11.00 en 16.00 uur een schepnetje en kom waterdieren zoeken. Door verschillende opdrachten leer je van alles over de diertjes in en rond het water. Wist je bijvoorbeeld dat waterdieren onder water adem kunnen halen doordat er plantjes in het water groeien? Deze activiteit kost € 1,00 per kind, vooraf aanmelden is niet nodig.

'Vroeg uit de veren'

Als je in de vakantie zin hebt om te helpen op de kinderboerderij, zorg er dan voor dat je dinsdag 30 april of donderdag 2 mei 'vroeg uit de veren'. Want dan kun je tussen 9.00 en 10.30 uur, voordat De Helderse Vallei open gaat, de dierverzorgers helpen met hun werk. De stallen moeten uitgemest worden, de dieren krijgen te eten en sommige dieren mogen naar buiten. Dus meld je snel aan en vergeet niet je laarzen en overall aan te trekken. De kosten van deze activiteit zijn € 3 per kind en deelname kan vanaf 4 jaar. Vooraf aanmelden via www.deheldersevallei.nl/agenda is noodzakelijk.

Taartjes maken

Vrijdag 3 en zaterdag 4 mei mag je om 16.30 uur komen kijken hoe alle dieren naar hun hokken, stallen en stokken gebracht worden door de dierverzorgers. Wil je ook zien hoe ze weer wakker worden? Kom dan zondag 5 mei tussen 10.00 en 12.00 uur een taartjes voor ze maken van groenten en fruit. Deze kinderboerderij activiteiten zijn gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Natuurlijk kun je op het terrein van De Helderse Vallei en in de naastgelegen natuurgebieden ook lekker buiten recreëren. Haal bij de balie in het bezoekerscentrum een speurtocht, wandel- of fietsroute en trek de natuur in. Op de kinderboerderij zijn lammetjes en jonge geitjes geboren die graag geknuffeld willen worden. Ook het Blote voetenpad is natuurlijk geopend, dus trek je schoenen maar uit en ga op pad.

Beleef het blauwe uur in de duinen

De Grafelijkheidsduinen. (Foto: Jos Teeuwisse)

DEN HELDER - Geniet van de ondergaande zon tijdens de stiltewandeling van Landschap Noord-Holland die vrijdag 10 mei plaats vindt van 21.00 tot 22.30 uur.

Even geen mobiele telefoon of pratende gids. Alleen de geluiden van de natuur en je eigen gedachten. Een vrijwilliger gaat je voor en samen wandel je in een rustig tempo door de duinen. De zon gaat langzaam onder en vlak voordat het gaat schemeren krijgt het licht een blauwe gloed: het blauwe uur. Ervaar wat stilte met je doet. In het donker stel je andere zintuigen op scherp, er is veel te horen. De avond valt, de laatste vogels zingen en zoeken hun slaapplaats op. Voor andere dieren is het juist het moment van ontwaken.

De stiltewandeling start op parkeerterrein restaurant Duinoord aan Jan Verfailleweg 622 in Den Helder. Aanmelden op www.gaatumee.nl.

Nieuw terras voor De Lichtboei

De Lichtboei heeft een nieuw terras. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Het zonnetje liet zich tijdens de Pasen al zien. Veel mensen genoten van het heerlijke weer. Zo ook de bewoners van locatie De Lichtboei!

Zij hebben een nieuw terras gekregen compleet met vrolijke planten die de bewoners, samen met medewerkers, kunnen verzorgen en een set nieuwe tafels en stoelen. Vrijwilligers hebben een aantal weken lang hard gewerkt om het terras af te breken. Zo werd het oude terras leeggehaald en moesten alle tegels, planten, tafels en stoelen plaats maken voor nieuwe.

Oudendijk Hoveniers en JR Sierbestrating hebben ervoor gezorgd dat er een geheel nieuw terras werd aangelegd, waarbij ook nieuwe schuttingen en poorten werden geplaatst.Samen met een bewoner van De Lichtboei hebben twee medewerkers nieuwe planten gekocht voor op het terras.

Opening

Nadat de planten en het nieuwe tuinmeubilair door vrijwilligers, medewerkers en een bewoner was geplaatst, kon de officiële opening plaatsvinden. Het terras zat vol met cliënten, familieleden en medewerkers, die genoten van het zonnetje, een heerlijk verkoelend drankje en vrolijke muziek van het draaiorgel van Boon.

Werkgevers en werknemers aan de slag met duurzame inzetbaarheid

Op de foto, van links naar rechts: Sharon Smit (directeur RPAnhn), Occo Koedijker, (voorzitter Huis van het Werk), Elly Konijn-Vermaas (voorzitter RPAnhn), Jeroen Veerman (bestuurslid Huis van het Werk), Margret de Blanken (bestuurslid Huis van het Werk), Renate Ooms (HRD Relatiemanager Huis van het Werk). (Foto: Aatjan Renders)

REGIO - Voor de regio Noord-Holland Noord heeft gemeente Alkmaar vanuit het Europees Sociaal Fonds subsidie toegekend gekregen door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met deze subsidie voert werkgeversnetwerk Huis van het Werk het project 'FIT. Langer, leuker en gezonder werken' uit. Doel is duurzame inzetbaarheid onder de aandacht brengen bij regionale werkgevers en werknemers, en hen stimuleren hiermee daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Vanuit de brede samenwerking tussen werkgevers, overheid en onderwijs is dit een unieke kans om de komende 2,5 jaar diverse activiteiten te ontwikkelen om duurzame inzetbaarheid op de kaart te zetten. Werkgevers en werknemers kunnen bijvoorbeeld inzicht krijgen in het werkvermogen van werknemers en de totale organisatie met behulp van dit FIT-programma van Huis van het Werk. Daarnaast wordt kennis gedeeld via diverse communicatiekanalen, zoals de krant NHN WERKT! voor alle werkgevers

Uitgangspunt bij duurzame inzetbaarheid is dat mensen in staat zijn om te (blijven) werken als ze hun werkvermogen optimaal kunnen benutten. Een goed werkvermogen ontstaat wanneer wat je kan en wil in evenwicht is met wat de organisatie van je vraagt en te bieden heeft. Duurzame inzetbaarheid is één van de thema's in het in oktober 2018 afgesloten convenant Voor een werkende arbeidsmarkt 2019-2025 van RPAnhn (regionaal platform arbeidsmarktbeleid). RPAnhn heeft daarom namens gemeente Alkmaar, centrumgemeente voor de arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord, deze subsidie aangevraagd die officieel Werkvermogen op maat NHN heet. De uitvoering is in handen van Huis van het Werk, een HR-netwerkorganisatie voor en door werkgevers in Noord-Holland Noord. "De afspraken in het convenant zijn gericht op het verder versterken van onze arbeidsmarkt. Duurzame inzetbaarheid en gezondheid zijn daarvoor belangrijke ingrediënten. Via het project Werkvermogen op maat NHN willen wij een gezonde arbeidsmarktregio stimuleren, met vitale werkgevers en werknemers", aldus RPAnhn-voorzitter Elly Konijn (wethouder gemeente Alkmaar). Het project FIT bestaat uit twee campagnes: een voor bewustwording en een voor activering. In de bewustwordingscampagne wordt op regionaal niveau voorlichting gegeven over duurzame inzetbaarheid.

Lentefeest bij De Helderse Vallei

Lentefeest in De Helderse Vallei. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - In het voorjaar ontwaakt de natuur na de koude winter. Bloemen staan in bloei, er komen weer bladeren aan de bomen en lammetjes huppelen door de wei. Het is lente en dat mag gevierd worden! Daarom houdt De Helderse Vallei zondag 19 mei het Lentefeest van 10.00 en 17.00 uur.

Diverse leuke activiteiten

Ontmoet de partners van De Helderse Vallei en doe mee met de diverse leuke activiteiten die zij aanbieden. Struin rond tussen de marktkramen met bijzondere, biologische, pure en recycle producten. Aai de jonge dieren, doe mee met natuurlijke activiteiten of rij een rondje op een paard. Kijk mee bij demonstraties van oude ambachten, zoals schaap scheren, wol spinnen en houtdraaien. Natuurlijk kan er ook gesmuld worden op het lentefeest van diverse lekkernijen, zoals warme wafels, een zelfgebakken broodje en heerlijk ijs. Het feest zal opgefleurd worden met diverse muziek- en dansoptredens.

Lentefeest

Het Lentefeest wordt georganiseerd voor jong en oud. De toegang is gratis, voor sommige activiteiten wordt een vergoeding gevraagd. Vooraf aanmelden is niet nodig. Kijk voor het volledige programma op www.deheldersevallei.nl/nieuws.

Koninklijke Marine Stadshal

DEN HELDER - De Stadshal heeft vanaf september een nieuwe naam. Met de 'Koninklijke Marine Stadshal' doet de Kampanje het nautische karakter van Den Helder eer aan.

De Koninklijke Marine is door de historie onlosmakelijk verbonden met Willemsoord. Tegenwoordig vind je de marine hier niet alleen terug in het beeldbepalende Marinemuseum, maar ook door de diverse ceremoniële gelegenheden die hier plaatsvinden. Buiten op het exercitieterrein, binnen in de Dukdalf en sinds kort ook in de Kampanje. Arjaen Kersten, directeur Theater de Kampanje: "De samenwerking benadrukt de maatschappelijke betrokkenheid van de Koninklijke Marine met de stad."

Feest in Van Blanckendaell Park

Het is feest in Van Blanckendaell Park (Foto: GAH Hoeberechts)

WARMENHUIZEN - Een savanne met giraffen, zebra's, bavianen en exotische vogels in de Noord-Hollandse polder? Ja zeker, in het dierenpark Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn lopen meer dan 100 diersoorten rond met een oer-Hollandse molen als herkenbaar middelpunt.

Om de komst van de bavianen te vieren is het op 4 en 5 mei feest met vermaak voor jong en oud in het Van Blanckendaell Park! Geniet van de Willy en Waldo familie show, live muziek van Soul & Sense, The Accordeon Ladies en Dixielandband 'Alacarte', ballonnenclowns, schminktheater en nog veel meer. Natuurlijk rijdt de Blanckendaell Express ook en is er uitleg door de dierenverzorgers over verschillende dieren in het park. Houd voor alle info de website en Facebook pagina in de gaten!

Open Podium in Openluchttheater

Muzikanten kunnen zich opgeven voor een optreden op het buitenpodium van De Helderse Valllei. (Foto: De Helderse Vallei)

DEN HELDER - Stichting Openluchtvoorstellingen Den Helder zoekt voor de komende zomer enthousiaste bandjes, singer-songwriters, zangers en zangeressen uit de regio! Interesse om op een zomerse zondag spelen te spelen op eeb unieke plek? Laat het hen dan weten en wellicht sta jij / staan jullie zondagmiddag 14 juli in de zon te spelen voor een groot publiek.

Mail je aanmelding voor 1 juni, vergezeld door video en de reden waarom je of de band zondag 14 juli wil spelen in het Openluchttheater naar info@kampanje.nl ter attentie van Linda van den Berg. Artiest(en) ontvangen geen financiële vergoeding, voor een drankje wordt gezorgd. Maximale speelduur is 30 tot 45 minuten. Eventuele technische wensen worden vooraf afgestemd.

Gezellige Buurtlunch in SchootenPlaza

Het was gezellig druk op de buurtlunch in winkelcentrum SchootenPlaza. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Winkelcentrum SchootenPlaza bood donderdag 18 april weer ruimte voor een gezellige Buurtlunch. Deze keer schoven er maar liefst negentig buurtbewoners aan voor de Buurtlunch, dus het was gezellige druk in het winkelcentrum in de Schooten.

Extra hulp leerlingen basisschool de Dijk

(Foto: aangeleverd)

Voor iedereen was er een gekookt eitje en natuurlijk kon iedereen volop genieten van de broodjes, beleg , paasbrood, koffie /thee, melk en sapjes. Een achttal vrijwilligers zorgden er ook deze keer voor dat de lunch in goede orde verliep. De extra hulp die zij kregen van leerlingen van basisschool de Dijk was echter meer dan welkom. Het was leuk om te ervaren dat jong en oud het leuk vonden om zo met elkaar om te gaan. Iedereen was dan ook vol lof over de kinderen.

Verder zag je ook bij deze editie van de Buurtlunch in winkelcentrum SchootenPlaza weer dat alle aanwezigen gezellig met elkaar in gesprek waren. Veel deelnemers hebben daardoor nieuwe mensen gesproken, waarbij zij elkaar wellicht nogmaals spreken bij een ontmoeting in het veelzijdige en goed bezette winkelcentrum SchootenPlaza. Dat kan bijvoorbeeld bij de gezellige bankjes of tijdens de vele activiteiten die gehouden worden in het winkelcentrum aan Vrede en Vrijheid in Den Helder.

Folkpunk in Manifesto

Folkpunkband Ferocious Dog uit Nottingham. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De zeskoppige folkpunkband Ferocious Dog uit Nottingham (UK) treedt vrijdag 3 mei op in Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn. De groep is muzikaal beïnvloed door bands als Stone Roses, The Dubliners, Rage Against The Machine, The Pogues en Dropkick Murphys. De muzikanten van Ferocious Dog observeren, net als hun genoemde muzikale helden, politieke en sociale misstanden met een kritische blik en delen hun ongenoegen daarover in muziek en songteksten. Daarbij is de band ook op andere maatschappelijke terreinen actief. Zo organiseren ze bijvoorbeeld food drops samen met lokale voedselbanken in plaatsen waar ze optreden. Dat doen ze vrijdag 3 mei voor de Voedselbank in Hoorn. Voedselbanken kunnen vooral de volgende artikelen goed gebruiken: koffie, groenten in blik, thee, pasta, pastasaus, zonnebloemolie, waspoeder en toiletartikelen zoals tandenborstels en maandverband. Als support act staat deze avond Bunch of Bastards uit Rotterdam op het podium. Deze groep speelt pittige Full Force Folk. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie: www.manifesto-hoorn.nl.

Bereikbaarheid

van Den Helder

DEN HELDER - Uit een bereikbaarheidsstudie van de provincie Noord-Holland blijkt dat aanpassingen van de wegen in de kop van Noord-Holland kunnen leiden tot reistijdverkorting en afname van verkeer op omliggende wegen. Een opwaardering van de N9 of een nieuwe verbinding tussen de A7 en de N99 kan de reistijd met vijf tot acht minuten verkorten. Naast een kortere reistijd kunnen aanpassingen ook zorgen voor een verkeersafname op de direct omliggende wegen.

De provincie Noord-Holland heeft de studie laten doen om te onderzoeken hoe de bereikbaarheid kan bijdragen aan de bevordering van de economische ontwikkeling van de regio. Naast een vergelijking op reistijd en verkeersafname blijkt dat de kosten van de varianten fors zijn. Kijkend naar de onderzochte varianten, gaat slechts een beperkt aantal weggebruikers van de tijdwinst profiteren.

De ontwikkelingen in en rond Den Helder, zoals de groei van de Koninklijke Marine, de ontwikkeling van Agriport A7/Greenport NHN en een nieuwe reactor en campus in Petten kunnen in de toekomst richting geven aan een keuze voor een van de varianten uit het onderzoek. De studie legt een basis voor eventuele vervolgstappen door de nieuwe coalitie om de bereikbaarheid van Den Helder te verbeteren.

In samenwerking met het Rijk en gemeenten wordt op dit moment al gewerkt aan het opheffen van knelpunten in de bereikbaarheid van Den Helder. Voorbeelden hiervan zijn aanpassingen op de westelijke ring van Alkmaar, het project Aansluiting N508 op de N242 (oostelijke ring Alkmaar) en de kruising N9/N99.

25 jaar Museum van de 20e Eeuw

Het museum hoopt aan het eind van dit jaar de één miljoenste bezoeker te ontvangen. Directeur Hans Stuijfbergen: "De reacties van bezoekers zijn eigenlijk altijd positief." (Foto: Vincent de Vries)

HOORN - 25 jaar geleden opende het Museum van de 20e Eeuw op 1 april 1994 haar deuren aan de Bierkade in Hoorn. Een museum dat 25 jaar later terug kan kijken op succesvolle jaren met gemiddeld veertigduizend bezoekers per jaar. Iets waar directeur en oprichter Hans Stuijfbergen natuurlijk trots op is. "De reacties van bezoekers zijn altijd positief en juist dat maakt mijn werk zo leuk", glimlacht hij. "Aan het eind van dit jaar hopen we onze één miljoenste bezoeker te ontvangen."

"De meeste musea worden opgericht aan de hand van een al bestaande collectie, maar wij hadden nog helemaal niets", blikt Hans terug. "Samen met mijn goede vriend Harry van Lunteren, die net als ik belangstelling had voor de recente historie, had ik begin jaren negentig het idee om een museum te openen dat de ontwikkelingen van de laatste honderd jaar laat zien. In geen andere eeuw is zoveel veranderd op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, vrije tijd en mobiliteit." Jarenlang trok het museum veel bezoekers naar de Bierkade en in 2011 verhuisde het museum naar het Oostereiland. "Helaas heeft Harry dat niet meer mee mogen maken; kort daarvoor overleed hij."

Kidsproof

Hans benadrukt: "Ook voor kinderen moet een museumbezoek leuk zijn. We behoren tot de zeventig 'kidsproof' musea in Nederland. Zo kunnen kinderen zich bijvoorbeeld verkleden als ridder en ligt er altijd speelgoed klaar. Samen met onze 75 vrijwilligers en een paar betaalde krachten doen we er alles aan om het museum aantrekkelijk te maken voor jong en oud." Het museum, voor velen een feest van herkenning, heeft inmiddels dertigduizend objecten. Van scheerapparaten tot stofzuigers, van schrijfmachines tot computers. Tot en met 15 september is de tentoonstelling 'Floris, 50 jaar jeugdheld' in het museum te zien. Het is in 2019 vijftig jaar geleden dat de tv-serie werd uitgezonden. Daarnaast kunnen bezoekers, ook tot 15 september, de Märklin-expositie bewonderen. Van 4 oktober 2019 tot en met 21 juni 2020 komt het museum met de expositie 'Carlo & Irene, de Pittige Telekids Collectie'. De leukste fragmenten en mooi bewaarde memorabilia worden interactief tentoongesteld. Tegelijkertijd kunnen bezoekers vanaf oktober nóg een bijzondere expositie bewonderen, zo verklapt Hans. "We willen heel graag een Lego-expositie inrichten. Het is zestig jaar geleden dat het eerste Lego-bouwsteentje op de markt kwam. Een mooi moment om met deze tentoonstelling te komen!"

Het Museum van de 20e Eeuw is geopend van maandag tot en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het adres is Krententuin 24 in Hoorn. Meer informatie: www.museumhoorn.nl. Op parkeerterrein 'P-Havens' bij de Nieuwe Wal kunnen bezoekers gratis parkeren. Vanaf daar is het circa tien minuten lopen naar het museum.