Haarlems Nieuwsblad

7 maart 2019

Haarlems Nieuwsblad 7 maart 2019


Apekop Mat'64 nog éénmaal in Haarlem

De Apekop Mat 64 rijdt nog éénmaal in Haarlem. (Foto: Jeffrey Koper)

HAARLEM - Veel liefhebbers adoreren nog steeds de oudgediende Mat' 64 die bij de NS gereden heeft. De Mat'64 treinstel 876 van het Spoorwegmuseum heeft afgelopen zaterdag een rondrit door de Randstad gemaakt als conditierit, waarvan deze ook tijdens zijn route werd omgedraaid zodat de neus de andere kant op staat. De Apekop deed ook Haarlem aan.

Een handjevol toeschouwers stond de Mat' 64 op te wachten op spoor 5. Volgens fotograaf Jeffrey Koper was de grote bewondering van de gezichten af te lezen. Herinneringen werden opgehaald en ook andere treinen werden genoemd. Nog nooit is een trein zo vaak gefotografeerd. Als een held werd de Apekop binnengehaald. Net als in andere steden, waar vele treinliefhebbers het treinstel fotografeerden en op video zetten.

Een apekop of een hondekop? (Foto: Jeffrey Koper)

Twee generaties

In Haarlem vormde het station voor Mat'64 treinstel 876 twee keer een tussenstop. De trein reed na de eerste stop door naar Zandvoort en kwam een half uur later terug om door stomen naar Beverwijk. Op het buurspoor stond een nieuwe SNG Sprinter naast de Apekop gestationeerd. Volgens velen vormde dat een mooi beeld met twee generaties aan stoptreinmaterieel.

Iconisch

De Mat'64 trein is sinds maart 2016 niet meer actief op het spoor. In september datzelfde jaar nam de NS echt afscheid van de iconische treinstellen door de 876 naar het Spoorwegmuseum te brengen en deze trein aan hen over te dragen. De trein werd afgelopen periode door het Spoorwegmuseum gebruikt om de expositie '50 Jaar NS-Huisstijl' te vertonen.

'Driehoeken'

Nu deze expositie is afgelopen zal de trein ingezet worden als achtergrond voor een nieuwe expositie, genaamd 'Tienertour'. Hiervoor moest het stel worden omgekeerd, zodat de neus de andere kant op staat. In spoortermen wordt dit ook 'driehoeken genoemd'. Dit is nodig zodat de bagagedeur van de trein in het museum aan de juiste kant staat. Omdat de trein niet veel ritten meer maakt heeft de trein meteen een uitgebreide conditierit gemaakt zodat de trein nog soepel blijft rijden.

Denk mee over vernieuwing openbare ruimte Meerwijk

HAARLEM - Meerwijk is toe aan groot onderhoud. Veel wegen en stoepen zijn verzakt. Ook de riolering moet vernieuwd worden. En de gemeente gaat het openbaar groen en de speelplekken verbeteren. Hiervoor wordt nu een plan gemaakt. Bewoners kunnen meedenken over het plan. Wethouder Merijn Snoek gaf 4 maart het startsein voor de campagne 'Denk mee over vernieuwing openbare ruimte Meerwijk'. Hij onthulde samen met Frank Hilterman, voorzitter wijkraad Meerwijk, een participatiebord bij het Da Vinciplein in Meerwijk.

Wat is belangrijk in Meerwijk? Meer groen? Minder verkeer? 30 of 50 km? Meer of minder parkeerplaatsen? Andere sport- of speelvoorzieningen? Laat de gemeente weten wat belangrijk is in deze buurt. Ga naar www.haarlem.nl/mijnmeerwijk. en laat een reactie achter in de ideeënbus in wijkcentrum Da Vinci, Leonardo Da Vinciplein 73 in Haarlem. Meedenken kan tot en met 31 maart.

De inbreng wordt, als dat mogelijk is, in het plan verwerkt. In september wordt het plan door de gemeenteraad vastgesteld. Hierna wordt een ontwerp gemaakt. Naar verwachting start de uitvoering de openbare ruimte in 2021. Bron: gemeente Haarlem.

Haarlem bloemenstad

HAARLEM - In april en mei is Haarlem dé bloemenstad van Nederland. In deze periode staan niet alleen de bloemenvelden rondom de stad in bloei, ook Haarlem zelf biedt extra geur en kleur.

Onder de noemer Haarlem bloeit! zijn er evenementen, tentoonstellingen en activiteiten die met de bloem te maken hebben. Zo laat de stad zien hoe je kunst, cultuur en bloemen feestelijk met elkaar kunt verweven.

Natuurlijk zijn ook de vele restaurantjes, cafeetjes en winkelstraatjes van de historische binnenstad in voorjaarsstemming

Groen komt tot leven

Tijdens Haarlem bloeit! zijn er in drie musea maar liefst vier tentoonstellingen waar bloem en groen tot leven komen. In Teylers Museum ontdek je botanische tekenkunst uit de zeventiende en achttiende eeuw bij 200 Soorten Groen van de vermaarde broers Franz en Ferdinand Bauer; en in het prentenkabinet is de expositie Bloemenweelde ingericht met fantastische bloemtekeningen.

Bloemenindustrie

Bij Frans Hals Museum in Bloei wordt de spannende synergie opgezocht tussen keramiek, design, oude meester en verse bloemen. En Museum Haarlem laat je kennismaken met het verhaal van de opkomst en ondergang van de Haarlemse bloemenindustrie tussen de achttiende en twintigste eeuw.

De intocht van het Bloemencorso Bollenstreek in het weekend van 13 en 14 april wordt door de stad aangegrepen voor een afwisselend cultureel programma.

Echtpaar De Druif 65 jaar getrouwd

Showerpower voor vluchtelingenkamp

BUUV prikbord voor Aletta Jacobsstraat

Amerikaan Johnny Rawls in concert

Echtpaar Koos en Rie De Kruif 65 jaar getrouwd

Burgemeester Jos Wienen bracht het echtpaar De Kruif op hun 65ste trouwdag een mooi boeket bloemen. (Foto: Christa Warmerdam)

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - Koos De Kruif en Rie Jansen zijn al 65 jaar gelukkig met elkaar. Vrijdag 1 maart was het precies 65 jaar geleden dat het paar in de kerk trouwde. "We trouwden eerst voor de wet, dat was op 24 februari. Dat ging zo in die tijd", zegt mevrouw De Kruif. "Ja, we hebben het op de ouderwetse manier gedaan: eerst verkering, daarna verloven en daarna trouwen voor de wet en in de kerk", vult meneer Kruif haar aan.

' 65 jaar echt genoten van echtgenote'

Omdat een 65 jarig huwelijk heel bijzonder is, komt burgemeester Jos Wienen vrijdag 1 maart persoonlijk een bloemetje brengen. Het echtpaar kan dit sympathieke gebaar van de Haarlemse burgervader (die nog steeds zwaar beveiligd wordt) zeker waarderen. "Het is voor het eerst dat we de burgemeester gaan ontmoeten, ik vind het echt ontzettend leuk", zegt mevrouw. "We hebben ook al een brief van de koning en de commissaris van de koning ontvangen."

Zelfstandig

Ondanks hun hoge leeftijd, mevrouw is 90 jaar en meneer 92 jaar, woont het echtpaar nog steeds zelfstandig. Op wat kleine ongemakken na (meneer ziet de laatste jaren heel slecht en het breien gaat bij mevrouw wat moeilijker) oogt het paar opvallend fit en kwiek. Het echtpaar heeft 7 kinderen, 14 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen. "En het achtste achterkleinkind wordt binnenkort geboren", zegt mevrouw trots.

Het echtpaar leerde elkaar kennen via hun beider ouders. "Onze ouders waren bevriend", legt meneer uit. "Ik was eigenlijk altijd op pad, maar toevallig was ik op een zaterdagavond thuis en was zij met haar ouders bij ons op bezoek. Ik dacht meteen 'dat is een leuke juffrouw' en we kregen al snel verkering. Nu is ze al weer 65 jaar mijn echtgenote en ik moet zeggen ik heb echt genoten."

Jouw Haarlem: Haal plaquette gevallen soldaat terug

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - Moussa Ayan (Jouw Haarlem) laat een afbeelding zien van de plaquette voor de gevallen soldaat Van der Linden, die hing in het voormalig V&D gebouw aan het Verwulft. Bijna iedere Haarlemmer kent deze plaquette, die decennia lang in het trappenhuis van V&D heeft gehangen.

"De plaquette is ter herinnering aan de gesneuvelde soldaat Dirk van der Linden, die werknemer is geweest van V&D. Bij de verbouwing van het gebouw, toen het overging naar Hudson's Bay, is de plaquette weggehaald en kwam in handen van de Stichting Herdenking Militaire Erehof 's-Gravenhage terecht. Eigenlijk hoort deze plaquette in Haarlem thuis".

Passende plek

Ayan vraagt dan ook in vergadering van 28 februari aan de raad of het college bereid is om contact op te nemen met de Stichting om de plaquette naar Haarlem terug te halen en er een passende plek voor te zoeken en te vinden. Burgemeester Jos Wienen belooft het op te pakken en hier nader naar te informeren en te kijken of daar een goede plek voor is.

Gesneuvelden

Op de plaquette is de tekst te lezen: 'Ter herinnering aan onzen gesneuvelden collega Dirk v.d Linden gevallen voor het Vaderland 10 mei 1940. Het gezamenlijk personeel Der firma Vroom en Dreesman Haarlem.' De gedenksteen hing tot mei 2016 in het trappenhuis van het warenhuis.

Garde Jagers

Dirk van der Linden was een verkoper bij V&D in Haarlem. Hij was in mei 1940 als soldaat bij het regiment Garde Jagers. Hij sneuvelde op 23-jarige leeftijd op de eerste dag dat Nederland betrokken werd bij de oorlog, bij de zogenoemde 'Slag om de Residentie'.

Bruggenbouwers

(Foto: Stem inde Stad)

'Een brug met maar één kant is geen brug.' Dat zegt rapper Ali B eigenlijk heel mooi in zijn theaterstuk Je suis Ali. Je hebt altijd twee kanten nodig om het hele verhaal te krijgen.Dat is nu uitgerekend waar wij aan werken. Wij hebben geen mediatraining. We zijn geen activisten. Mensen vragen mij heel vaak om een mening. Ze willen weten wat ik vind van het kinderpardon of van de huidige regelgeving omtrent ongedocumenteerden. Elk nieuwsbericht schreeuwt om een uitgesproken mening. Ik begrijp de vragen, maar niets is zo grijs als de ongedocumenteerden-problematiek. Iedere beslissing heeft een gevolg. Ik vind er van alles van, natuurlijk, net als iedereen; ik heb mijn gedachten over wat er beter kan en wat er kan veranderen om het leven draaglijker te maken voor veel van de mensen met wie ik werk. Ik geloof in bruggen.

Stem in de Stad is er voor iedereen. Wij zijn er niet om te schreeuwen en overal een mening over te geven. Wij zijn er uiteindelijk om mensen bij te staan. Wij lopen een stukje op met wie dat nodig heeft. We houden onze oren en ogen open en proberen mensen te laten zien en te laten horen waar het volgens ons beter kan. Waar we kunnen zullen we onze stem horen. En verder doen we wat wij denken dat goed is. Met elkaar. We zijn menselijk, we staan naast mensen. Wij proberen bruggen te bouwen, te verbinden, twee kanten bij elkaar te brengen. Uiteindelijk kom je dan veel verder. Daar ben ik van overtuigd.

Vilja Machgielsen

Coördinator Ongedocumenteerden

Gratis bloeddrukmeting

HAARLEM - De bloeddruk is een duidelijke graadmeter om te checken hoe gezond het lichaam is. Vegro organiseert daarom iedere eerste woensdag van de maand gratis bloeddrukmetingen.

Woensdag 6 maart 2019 is men tussen 10.00 en 15.00 uur welkom bij Vegro in Haarlem, gevestigd aan de Amsterdamstraat 70-72. Een afspraak maken is niet nodig.

Bij iedere hartslag wordt bloed vanuit het hart door het lichaam gepompt. De bloeddruk is de druk die het bloed hierbij op de bloedvaten uitoefent.

Deze bloeddruk is bij iedereen en op elk moment van de dag anders. De bloeddruk kan een hoop vertellen over de conditie waarin men verkeert. Het is daarom van belang de bloeddruk regelmatig te controleren.

Medisch advies

Er zijn hier diverse hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals een bloeddruk- of vetmeter, om ook regelmatig zélf de gezondheid te checken.

De medewerkers kunnen geen medisch advies aan de meting verbinden.

Bij afwijkende waarden kan contact opgenomen worden met een huisarts. Kijk voor meer informatie op vegro.nl of bel gratis naar 0800 – 2 88 77 66.

Spoorovergang 'tijdelijk' gesloten

HAARLEM - De spoorovergang aan de Pijlslaan is tijdelijk afgesloten voor autoverkeer. Deze week is ProRail begonnen om een nieuwe duiker te plaatsen die de waterweg van de omliggende sloten verbindt.

De '' oude '' was in verregaande toestand gekomen. De werkzaamheden zullen mogelijk tot zaterdagavond gaan duren. Auto's moeten dan even ietsje omrijden en voetgangers en fietsers kunnen over blijven steken.

Ter plaatse zijn verkeersregelaars aanwezig om de gebruikers bij te staan.

Ruim 33 auto-inbraken per dag in Noord-Holland

HAARLEM - Iedere 10 minuten vond er afgelopen jaar een auto-inbraak plaats. In totaal registreerde de politie in 2018 bijna 55 duizend auto-inbraken. In de provincie Noord-Holland werd het vaakst in auto's ingebroken. Dit blijkt uit een analyse van Independer, op basis van de laatste auto-inbraak cijfers van de Politie.

Afgelopen jaar vonden er in totaal 12215 auto-inbraken plaats in Noord-Holland. Van alle auto-inbraken vonden er 7576 plaats in Amsterdam. Hiermee was Amsterdam goed voor 62% van alle auto-inbraken in Noord-Holland en 14% van alle auto-inbraken in Nederland.

Meest gestolen spullen

Uit contacten die Independer met klanten heeft blijkt dat auto-inbrekers duidelijke voorkeuren hebben. De zaken die het vaakst uit auto's worden gestolen zijn ingebouwde navigatiesystemen, autoradio's, spullen uit het dashboardkastje en overige auto-onderdelen zoals airbags, velgen en koplampen. Independer signaleert verder dat weinig mensen zich realiseren dat bij diefstal van losse spullen uit de auto, de autoverzekering hiervoor geen dekking biedt. Als een dure zonnebril of een smartphone uit de auto wordt gestolen, kan men deze mogelijk claimen via de inboedelverzekering.

Showerpower voor vluchtelingenkamp Moria

Geld ophalen voor opvangkamp Moria. (Foto: Willem Brand)

Door: Willem Brand

HAARLEM - Je bent samen met 8499 mensen terwijl er plek is voor 3100. Er is één toilet voor iedere 72 mensen, een douche moet je met 84 anderen delen. Op 1 oktober 2018 zetten vijf Nederlanders het project ShowerPower op. Heleen Witte gaat er samen met Lenny van Hazebroek een week helpen.

'In huis wacht de vrouwen een paar uur privacy'

In vluchtelingenkamp Moria op Lesbos leven zo'n achtduizend mensen in erbarmelijke omstandigheden. Het ergste is nog dat ze niet weten hoelang hun verblijf duurt. Velen worden na lang anderhalf tot twee jaar teruggestuurd naar Turkije. Slechts een klein deel krijgt asiel.

Crowdcontrol

Heleen gaat in april voor de zesde keer naar Lesbos om vluchtelingen te helpen. "Eerder bestond mijn werk uit het uitdelen van voeding en kleding en het vrouwen leren ontluizen. De erste keer in 2016 hielp ik ook met het ontbijt maken. Mensen vragen zich dan af waarom vluchtelingen dat niet zelf doen. Crowdcontrol was toen er duizenden mensen aankwamen hard nodig."

Heleen: "Lenny en ik halen nu een paar keer dag met een busje acht vrouwen en eventuele kinderen op. In het huis wacht hen een paar uur privacy, warm water en de veiligheid van alleen maar vrouwelijk gezelschap. Na het douchen drinken we koffie of thee. Soms doen de kinderen spelletjes, soms wordt er gezongen."

Straatorkest

Om niet met lege handen te komen liep het Haarlems Straatorkest zaterdag 2 maart een rondje door de binnenstad. Na een half uur spelen wordt de actie verboden door twee handhavers. "Heeft u een vergunning, mevrouw?" Nee dus. "U komt roet in het eten gooien. Dit is de eerste keer in dertig jaar dat we moeten stoppen," roept accordeonist Ed Leliveld. Als de meest fanatieke handhaver zegt dat ze geen muziek mogen maken, zet een lid een lied in. Erna zit de actie er echter op.

Toch is er nog 414,- euro opgehaald. Een bijdrage kunt u leveren door te storten op ShowerPower Foundation NL 51 TRIO 0338 8088 68

Waterschapsverkiezingen 20 maart

(Foto: Dik Klut)

Waar staan de partijen?

Op 20 maart kunt u weer stemmen, niet alleen voor de Provinciale Staten maar ook voor het bestuur van uw waterschap, het Hoogheemraadschap Rijnland. Deze overheid zorgt op de eerste plaats voor veiligheid voor hoogwater en voor voldoende en gezond zoetwater. Een waterschap heeft een eigen budget en hoeft waterbelangen niet af te wegen tegen ander belangen zoals verkeerswegen, defensie of onderwijs.

Zó belangrijk is het dat we in ons lage land goed met water omgaan. Daarom doen naast al langer bestaande politieke partijen ook partijen mee die enkel en alleen zijn opgericht om mee te kunnen beslissen over hoe het waterschap zijn taken uitvoert.

Tegenstellingen

Welke partij past het best bij u? Vul de vragenlijst is op www.mijnstem.nl of kijk bijvoorbeeld bij een paar tegenstellingen waarmee iedereen dagelijks te maken heeft, en kijk waar de verschillende partijen in die stemwijzer de nadruk op leggen.

In een overzicht geven de ++ aan hoe sterk partijen ergens voor zijn.

Het (eigen) financieel en economisch belang (A) tegenover een duurzame leefomgeving met veel kwaliteit voor iedereen (B).

Voor A zijn: CDA+, AWP ++, Christen Unie++, 50Plus+++ en VVD+++.
Voor B zijn: Partij voor de Dieren+ en Water Natuurlijk+++.
PvdA neemt een middenpositie in.

Harde, technische ingrepen in het watersysteem (A) tegenover natuurlijke maatregelen (B)

Voor A zijn: AWP++, VVD+++, CDA+++, Christen Unie+++ en 50Plus+++.
Voor B zijn: Partij voor de Dieren+ en Water Natuurlijk+++.
PvdA zit ongeveer in het midden.

Zo laag mogelijke lasten (A) tegenover investeren in duurzaamheid en maatschappelijke meerwaarde (B).

Voor A zijn: AWP+, Christen Unie++ en 50Plus+++.
Voor B zijn: PvdA++, Partij voor de Dieren++, VVD++ en Water Natuurlijk+++.
CDA kiest een middenpositie.

Oplossingen voor alleen nu (A) of een grondige aanpak ook voor de lange termijn (B)

Voor A zijn: CDA+, AWP+, Christen Unie++, 50Plus+++ en VVD+++.
Voor B zijn: PvdA +, Water Natuurlijk+++ en Partij voor de Dieren+++.

Haarlems Nieuwsblad zit ook op Facebook en Twitter en plaatst naast nieuws ook tips, leuke bezienswaardigheden, human interest verhalen en een poll. Like de pagina en volg ons.

Afgelopen week hadden we aandacht besteed aan carnaval. Haarlemmer Jan Beentjes heeft een heus carnavalslied geschreven wat op Youtube een hit is geworden.

Het is vrijdag Internationale vrouwendag. Diverse organisaties staan stil bij deze dag en bieden workshops, lezingen of andere activiteiten aan die te maken hebben met emancipatie.

Deze week gaan we weer starten met een poll. Het onderwerp is Internationale Vrouwendag.

Het is goed dat we elk jaar Vrouwendag vieren zodat we beseffen dat vrouwen net zo gelijkwaardig zijn als mannen

Stem op de Facebookpagina van Haarlems Nieuwsblad en laat uw mening achter. De week erop wordt de uitslag bekendgemaakt.

Volg Haarlems Nieuwsblad op Facebook en op Twitter via: @haarlem_nieuws.

Haarlems Klein Koor zoekt alt

HAARLEM - Een ervaren alt die wil zingen in een goed en gezellig kamerkoor is welkom voor een proefrepetitie bij het Haarlems Klein Koor. Het koor heeft plaats voor een alt met een warm stemgeluid, die zelfstandig kan instuderen.

Het Haarlems Klein Koor bestaat uit 25 zangers en zangeressen met een goed amateurniveau en veel zin in muzikale avonturen. De repetities vinden plaats op dinsdagavond in de Muziekschool in Overveen van 20.00 tot 22.15 uur.

Voor het komende concert, een theatrale voorstelling rond het Drielichamenprobleem op zaterdagavond 6 juli in de Remonstrantse Kerk, werkt het koor onder leiding van dirigent Enrique López-Cortón aan drie werken. Het gaat om De Psalmensymfonie van Igor Strawinsky, de Liebeslieder Walzer, Op. 52 van Johannes Brahms en The Ballad of Magna Carta van Kurt Weill. De pianisten Hans van Beelen en Charlie Bo Meijering werken mee aan het concert.

Belangstellenden kunnen een proefrepetitie bijwonen. www.haarlemskleinkoor.nl, tel. 06- 42771470 (Elke), e-mail: info@haarlemskleinkoor.nl

Flat Aletta Jacobsstraat krijgt eigen BUUV-prikbord Haarlem

HAARLEM - Sinds vrijdag 1 maart heeft Haarlem er nog een BUUV-prikbord bij. Het bord komt in de hal van de flat aan de Aletta Jacobsstraat te hangen. Afvalcoach Corjan de Winter en adoptant en bewoner van de flat Henk Klootwijk namen het bord in ontvangst van Wilma Vermunt, sociaal makelaar bij BUUV voor Schalkwijk.

Samenwerking afvalcoach en adoptant

Bewoners kunnen via het prikbord elkaar ontmoeten, samen iets ondernemen of elkaar helpen. Henk Klootwijk is bewoner van de flat aan de Aletta Jacobsstraat. Als adoptant van Spaarnelanden zorgt hij er vrijwillig voor dat de afvalcontainers voor de flat schoon blijven. Ook motiveert hij andere bewoners om afval te scheiden.

Contacten

In Haarlem hangen nu al zo'n vijftig BUUV-prikborden, meestal bij wijkcentra, speeltuinen, bibliotheken en zorgcentra. Het is het eerste BUUV-prikbord dat in een flatgebouw komt te hangen; een mooie manier voor bewoners in de omgeving om meer in contact met elkaar te komen.

Nieuwe kaartjes

Inschrijven en een vraag of een aanbod publiceren of reageren op een andere BUUV kan via www.haarlem.buuv.nu. Op het prikbord hangen wekelijks nieuwe kaartjes.

Henk Klootwijk beheert het prikbord en is daarmee naast adoptant van Spaarnelanden nu ook BUUV-ambassadeur.

'Heel Holland naait en haakt' droomdekentjes tijdens NLDoet!

HAARLEM - Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart is het weer zo ver. Dan organiseert het Oranje Fonds voor de 15e keer NLdoet in heel Nederland. Stichting de Regenboogboom doet voor derde keer mee aan dit landelijke initiatief. Op vijftien locaties kruipen ruim 600 vrijwilligers achter de naaimachine om Droomdekentjes te maken. Nu breien en haken ook helemaal 'hot & happening' is in Nederland is heel 'Holland naait en haakt' van absolute toepassing!

In Haarlem wordt alleen op 16 maart van 10.00 tot 14.00 gewerkt in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Laan van Berlijn 254 in Haarlem. Meedoen? Inschrijven kan op www.nldoet.nl

Wat is een Droomdekentje?

Onder een Droomdekentje kan een kind in alle rust en veiligheid wegkruipen en volledig opgaan in zijn eigen fantasierijke wereld. Een wereld waarin het kind ervaart hoe het is om helemaal vrij te zijn. Die dromen kunnen over alles gaan, het kind bepaalt en het Droomdekentje doet zijn werk. Een Droomdekentje is er voor ieder kind wat ziek is of voor grote uitdagingen staat. 'In 2018 kregen 3000 kinderen een droomdekentje. Nu in totaal 15.000 kinderen!'

Regenboogboom

Ruim 25 jaar zetten wij ons als vrijwilligersorganisatie in om zieke kinderen te ondersteunen en kracht te laten ervaren, zodat zij iedere uitdaging aan kunnen gaan. Wij doen dat door kinderen te bezoeken in het ziekenhuis en door Droomdekentjes weg te geven. De aandacht voor wat het kind wil staat centraal. Voor meer informatie: www.regenboogboom.nl

Kleine helden

De ouders van de kleintje zijn vaak ontroerd en onder de indruk. "Gister heeft onze dochter een Droomdekentje gekregen. De deken is prachtig, moet op haar bed en ze wil het liefste de voor -en achterkant tegelijk zien.

Wij zijn ontroerd en dankbaar dat er zoveel lieve mensen zijn die mooie dekens maken voor deze kleine helden."

"Onze kinderen vinden de Droomdekentjes echt fantastisch en vertellen aan iedereen dat zij door hun Droomdekentje hun eigen 'Super Ik' kunnen zijn. Ze willen de dekentjes overal mee naartoe nemen."

Maak de stap naar werken in de Zorg

Maak de stap naar werken in de zorg. (Foto: VBZ KAM communicatie)

REGIO - Overweeg je een baan in de zorg of werk je in de zorg? Bezoek donderdag 14 maart de ZORG.Ik? Carrièrebeurs in Haarlem. Op 1 plek alle informatie over werken en leren in Zorg en Welzijn.

Denk je er over om over te stappen naar de Zorg? Werk je al langere tijd in de Zorg maar wil je je oriënteren op ander werk? Bijna klaar met je opleiding en wil je op zoek naar een leuke werkplek? Kom naar de ZORG.IK? Carrièrebeurs in de provincie Noord-Holland hal in Haarlem.

Tussen 16.00-20.30 uur ben je van harte welkom op deze gratis beurs en kun je kennismaken met zo'n 30 zorgorganisaties uit de gehele regio, van Castricum tot Zandvoort, en van Uithoorn tot Hoofddorp. Dus ook als je niet uit Haarlem komt, moet je zeker komen. In een gezellige festivalsfeer kun je workshops volgen, een professionele profielfoto laten maken, je cv laten checken, praten met een loopbaancoach, even uitpuffen bij een kopje koffie of een heerlijke stoelmassage ondergaan. En wie weet ontmoet je de dames van Poëmplu, zij weten je altijd te verleiden tot een goed gesprek over jouw passies.

Overstappen, een carrièreswitch maken, dat doe je niet zomaar. Hier moet je goed over nadenken en je goed oriënteren. Daarom deze beurs, wij begrijpen dat en staan je graag te woord, en geven je alle informatie die je nodig hebt. Bij binnenkomst ontvang je een informatieboekje waarin ook veel vragen van je beantwoord worden en je verhalen van mensen uit de zorg kunt lezen. Mensen die het lef hadden de overstap naar de zorg te maken. Op de beurs ontmoet je deze mensen en kun je ze de hemd van het lijf vragen en in deze special ontmoet je ook al een aantal van hen.

Zien we je op donderdag 14 maart? Aanmelden kan (hoeft niet) via: zorgikbeurs.nl, met je bewijs van aanmelding kun je een gratis saunabon op het Verwenplein ophalen.

Overstappen naar de zorg, alles over je inkomen en uitkering

Carrièreswitch is makkelijker dan je denkt. (Foto: VBZ KAM Communicatie)

REGIO - Als je vanuit een andere baan overstapt naar de zorg is het mogelijk dat je minder salaris ontvangt dan je gewend was. Je begint immers weer als 'starter' of leerling op de arbeidsmarkt. Er zijn wel regels voor wat je minimaal krijgt als je begint met leren en werken. Hoeveel geld je precies verdient in een leer-werktraject, hangt van een aantal dingen af:Welke opleiding je doet. Het leerbedrijf waar je werkt.Hoe oud je bent.

Wat veel 'carrièreswitchers' aangeven is dat ze in sommige gevallen wel salaris moeten inleveren, maar daarentegen meer werkgeluk ervaren. "Zondagavond buikpijn en maandagochtend met tegenzin je bed uit, weegt niet op tegen meer salaris", aldus een 'carrièreswitcher'.                

Hoe zit het met mijn uitkering?

Heb je nu een uitkering van het UWV? Dan wordt grofweg 70% van je salaris verrekend met je uitkering. Het UWV biedt een rekenhulp om te berekenen hoe hoog je WW-uitkering is als je werkt tijdens je WW: https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen. Heb je nu een uitkering van de gemeente? Dan wordt je salaris aangevuld tot je uitkeringsniveau. Als je tijdens je uitkering een opleiding volgt of een nieuwe carrière start, is financiële ondersteuning voor de kosten van de scholing mogelijk, of vrijstelling van sollicitatieplicht. De toestemming wordt door jouw klantmanager (gemeente) of adviseur werk (UWV) gegeven.

Ondersteunende instanties

UWV: voor vragen over je WW-, WIA- of Wajong-uitkering.
WerkgeversServicePunt: voor bemiddeling naar de actuele openstaande vacatures.
Gemeente: voor vragen over je uitkering in het kader van de Participatiewet.

Zorg. Ik? Ja, waarom niet?

Maarten van der Weijden werd vorig jaar geïnterviewd door ervaringsdeskundigen van de Hartekamp Groep (Foto: (Hartekamp Groep communicatie))

HAARLEM - Ieder jaar is in maart de Week van Zorg en Welzijn. Vorig jaar kregen we in die speciale week de lange afstandszwemmer Maarten van der Weijden op bezoek. Maarten vroeg aandacht voor het tekort aan personeel in de zorg. En hij kwam natuurlijk een paar baantjes trainen in ons therapeutisch bad.

De aandacht die Maarten vroeg voor het werken in de zorg heeft zeker geholpen, maar nog steeds zijn er veel mensen nodig in de zorg. Dit jaar is er in de Week van Zorg en Welzijn (van 11 tot en met 16 maart) veel aandacht voor zij-instromers en carrière switchers.

Twee jaar geleden trok David Collier (54) de stoute schoenen aan. Na verschillende banen in toerisme, catering en horeca besloot hij dat iets heel anders wilde doen. Via de website van de Hartekamp Groep zag hij een vacature die hem aansprak. "Ik was 52 en had geen ervaring in de zorg. De Hartekamp Groep zocht een begeleider. Een mooie functie waarbij je mensen begeleidt tijdens het vervoer. Dat dacht ik tenminste. Toen ik belde voor de betreffende vacature bleek dat het ging om een begeleidersfunctie op een dagbesteding. Ik wilde het graag proberen, maar vertelde wel meteen mijn leeftijd en dat ik geen ervaring had. Tijdens een speeddate maakte ik kennis met medewerkers van de Hartekamp Groep. Nu werk ik al bijna 2 jaar op de Eekhoornlaan. Het is geweldig werk en we hebben een fantastisch team. Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet."

Ellen van Bekkum (47) heeft dezelfde ervaring. Zij stuurde in 2018 een open sollicitatie naar de Hartekamp Groep en werd, net als David, uitgenodigd voor een speeddate. "Vervolgens heb ik een ochtend meegelopen om te ervaren hoe het is. Inmiddels werk ik hier met veel plezier in een heel fijn team. Ik ben ook met mijn andere werk in de textiel gestopt en werk nu volledig in de zorg".

In de Provincie Noord-Holland Hal in Haarlem wordt, als onderdeel van de Week van Zorg en Welzijn, op 14 maart een carrièrebeurs georganiseerd door Samen Voor Betere Zorg (VBZ). De Hartekamp Groep is daar ook aanwezig. Kom langs bij onze stand en kijk welke mogelijkheden er voor jou zijn in de gehandicaptenzorg. Ook voor zij-instromers hebben we aantrekkelijke werk-/leertrajecten. Mocht je niet kunnen wachten tot de carrièrebeurs, kijk dan op www.hartekampgroep.nl. Op de website kun je je ook aanmelden voor één van onze speeddates. De eerstvolgende is op 28 maart om 19.00 uur in Het Duinhuis, Vondelweg 517 in Haarlem.

Kijkje achter de schermen bij Sint Jacob tijdens open dag

Sint Jacob in de Hout. (Foto: PR)

Kijkje achter de schermen bij Sint Jacob tijdens open dag

HAARLEM - Tijdens de Week van Zorg & Welzijn, op zaterdag 16 maart, opent woonzorgcentrum Sint Jacob in de Hout in Haarlem haar deuren. Iedereen die benieuwd is hoe het er aan toe gaat in een woonzorgcentrum of die meer wil weten over werken of wonen bij een van de locaties van Sint Jacob is welkom.

Bezoekers kunnen de sfeer proeven en een rondleiding krijgen door het huis. Ook over de andere woonzorglocaties van Sint Jacob en de Jacob Kliniek, waar men kan revalideren, is informatie te krijgen. Wie geïnteresseerd is in een opleiding, een baan of vrijwilligerswerk bij Sint Jacob kan zich uitgebreid laten informeren over de mogelijkheden.

Omdat vitaliteit voor zowel medewerkers als bewoners van groot belang is, is er op dat gebied van alles te doen. Een gratis gezondheidscheck, een persoonlijke kleurenanalyse, massage, indoor golfen en tips over gezond eten. Natuurlijk zijn er ook diverse gezonde hapjes te proeven.

Daarnaast kunnen de bezoekers kennismaken met hulpmiddelen die contact en activiteiten met mensen met dementie beter mogelijk maken, zoals de Beleef TV, de VR-fiets of de zeehondrobot.

Speeddaten

Ook voor mensen die meer willen weten over werken of leren bij Sint Jacob is er veel te doen. Zij kunnen tijdens een speeddate met zorgmedewerkers alles vragen over werken in de zorg. Het Jacob Leerhuis, waar de opleidingen van Sint Jacob plaatsvinden, laat zien welke opleidingsmogelijkheden Sint Jacob biedt. Verder is er informatie over de vacatures bij de woonzorgcentra en revalidatiekliniek en is meer informatie te krijgen over vrijwilligerswerk bij Sint Jacob.

Toneelstuk

Aansluitend op de open dag wordt het toneelstuk 'Ons kan niets gebeuren' gespeeld, een indringende voorstelling over wat dementie teweeg kan brengen: Paul en Janine worden geconfronteerd met een diagnose die ze niet willen horen: dementie. Janine wordt patiënt en Paul belandt in de rol van mantelzorger. Een onomkeerbaar proces met ongeloof, angst, boosheid en, om het verdriet draagbaar te maken, de nodige humor, tot het verval compleet is. De voorstelling begint 14.00 uur en is gratis bij te wonen. Aanmelden voor het toneelstuk kan tot 14 maart via mantelzorg@sintjacob.nl.

De open dag in Woonzorgcentrum Sint Jacob in de Hout, Zuiderhoutlaan 1, is te bezoeken tussen 11.00 en 14.00 uur.

"Ik dacht: En nu?"

Elvira is aan het lezen met een cliënt. (Foto: Sint Jacob communicatie)

REGIO - Na de publicatie van haar autobiografie, 2 jaar geleden, dacht Elvira Oudemast (46): "En nu?" Ze was kapster geweest, had een taartenbakkerij gehad, een boek geschreven en popelde om met mensen te werken. In Meerhoeve, een woonzorgcentrum van Sint Jacob, kon ze aan de slag als huiskamermedewerker.

"En dat is ge-wel-dig! De bewoners van mijn afdeling ken ik inmiddels door en door. Ze zijn zo puur. Ik zing met ze, dans met ze, smeer hun boterhammen voor het ontbijt of de lunch en kook 's avonds de maaltijd. We bepalen samen het menu. En als het lekker weer is, gaan we naar buiten. Maar eigenlijk hoef ik er alleen maar te zíjn. Gewoon naast iemand zitten, oud-Hollandse liedjes opzetten, misschien wat voorlezen. Een vertrouwd gezicht is zo belangrijk voor mensen met dementie. Dat merk ik wanneer ik even op een andere huiskamer ben, dan komen ze me zoeken.

Als huiskamermedewerker ben je echt een waardevolle aanvulling op de zorg. En ik ben een mensenmens - het is ook heerlijk samenwerken met het hele team. In het begin was het wel even puzzelen welke activiteiten de bewoners fijn vinden om te doen. Wat kunnen ze? Waar worden ze blij van? De cursussen die ik volg bij ons JacobLeerhuis helpen me mijn werk te verdiepen.

Wat me het meest voldoening geeft? Dat ik deze mensen, in de laatste fase van hun leven, zo veel liefde en aandacht kan schenken. En dat ik hier helemaal mezelf kan zijn."

Ontdek de vele opleidingsmogelijkheden bij Zorgbalans

Herintreder Marjolein. (Foto:Zorgbalans Communicatie)

REGIO - "Nadat ik een tijdje in de kraamzorg heb gewerkt, ben ik 8 jaar thuis geweest om voor mijn kinderen te zorgen. Nu wil ik graag weer aan de slag en wat blijkt? Dankzij mijn ervaring in de kraamzorg kan ik bij Zorgbalans beginnen aan een verkorte opleiding, met baangarantie", aldus herintreder Marjolein.

Bij Zorgbalans zijn er diverse mogelijkheden voor ontwikkeling, herintreding of omscholing. Heb je geen zorgdiploma of een diploma gericht op welzijn, dan biedt Zorgbalans de verkorte opleiding tot verzorgende IG. Ben je herintreder voor de zorg dan wordt er, op basis van je diploma en werkervaring, een persoonlijk ontwikkelprogramma opgesteld.

De adviseurs van Zorgbalans helpen graag met een (loop)baanadvies op maat. Kom naar de Carrièrebeurs op donderdag 14 maart in Haarlem. Of bel of mail via 023-8918363 / werken@zorgbalans.nl. Meer informatie en vacatures zijn te vinden op www.werkenbijzorgbalans.nl.

Zorgbalans is een grote ouderenzorgorganisatie en een van de grootste werkgevers in de regio Kennemerland en Zuid-Holland Noord. Met drieduizend professionele medewerkers en negenhonderd vrijwilligers bieden zij tijdelijke en langdurige verzorging, verpleging, huishoudelijke ondersteuning, behandeling, revalidatie en begeleiding bij dementie. Dat doen ze bij mensen thuis, in hun ontmoetingscentra en woonzorglocaties.

Opgeleid worden voor een boeiend vak

Sterk in je werk, zorg voor jezelf. (Foto: VBZ KAM Communicatie)

REGIO - Voor de meeste functies in de sector zorg of welzijn heb je een diploma nodig. Maar de mogelijkheden zijn divers, van mbo tot hbo. Steeds meer werkgevers zoeken contact met opleiders om zoveel mogelijk opleidingen op maat te kunnen bieden. Vaak kun je vanuit een betaalde baan, kosteloos een opleiding volgen.

Leren en werken combineren (mbo en hbo)

Vrijwel alle werkgevers in de zorg bieden mogelijkheden naast een betaalde baan een beroepsopleiding te volgen. De werkgever betaalt deze. Je gaat gemiddeld 1 dag per week naar school en/of je volgt je studie via e-learning. Daarnaast werk je 3 / 4 dagen bij een organisatie. Dit kan op mbo-niveau via de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Dit kan ook op hbo-niveau (Duaal).

Vol-tijd leren

Je kunt voltijds naar school, op het mbo heet dit de BOL-leerweg (Beroep Opleidende Leerweg). Dit kan ook op hbo-niveau. Je volgt je lessen op school en daarnaast loop je stage bij een werkgever. Een stageperiode duurt enkele weken tot enkele maanden.

Mbo Praktijkroute

Bij de Praktijkroute start je als BOL-student. Je volgt de eerste twee jaren het onderwijs niet op school, maar in een zorgorganisatie en maakt veel directer de praktijk mee. Na twee jaar kan je als BOL student verder gaan, of als BBL-student, als je een werkgever hebt gevonden.

Diploma

Met elk diploma kun je in principe werken in alle soorten zorg- en welzijnsinstellingen: de thuiszorg, de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, de revalidatie- of ziekenhuiszorg, de jeugdzorg of gezondheidscentra.

Heb je in het verleden al een diploma behaald of heb je ervaring in zorg en welzijn? Misschien is een verkort traject mogelijk, dit gaat in samenspraak met opleider en werkgever.

Sterk in je werk, zorg voor jezelf!

Als je wilt overstappen naar de sector zorg of welzijn, wil je zeker weten dat je de juiste stap zet. Past het werk bij mij, is het nu het juiste moment? Of je werkt al langer in de zorg en wilt nieuwe stappen in je carrière zetten. De coaches van Sterk in je werk (initiatief van vakbond CNV) gaan graag met je in gesprek.

Soms helpt het om met een ervaren loopbaancoach stil te staan bij je eigen werk en loopbaan: ben ik nog bekwaam en voor langere duur inzetbaar? Wat zijn mijn ambities en waar wil ik sterk in worden? De coaches van 'Sterk in je werk' weten alles over de mogelijkheden om goed aan het werk te blijven. De coach helpt je op weg en weet waar de kansen op de regionale arbeidsmarkt liggen. Fysieke klachten onder medewerkers kunnen ook aanleiding zijn tot loopbaanadvies. In maximaal 3 (gratis) gesprekken wordt onder andere in gegaan op het maken van een talententest, het vinden van een goede cursus of opleiding en het verbeteren van (sollicitatie)vaardigheden.

Meld je aan en ontdek samen met een van de loopbaancoaches wat jij kunt doen om mee te groeien in je werk. Je meldt je aan via de website www.sterkinjewerk.nl. Vervolgens word je gekoppeld aan een ervaren 'sterkinjewerk' loopbaancoach.
Wil je liever eerst meer informatie? Bel dan met Infopunt Zorg: 023 – 532 21 51.

Zorg.Ik? Ja, waarom niet.

Maarten van der Weijden werd vorig jaar geïnterviewd door ervaringsdeskundigen van de Hartekamp Groep (Foto: (Hartekamp Groep communicatie))

Ieder jaar is in maart de Week van Zorg en Welzijn. Vorig jaar kregen we in die speciale week de lange afstandszwemmer Maarten van der Weijden op bezoek. Maarten vroeg aandacht voor het tekort aan personeel in de zorg. En hij kwam natuurlijk een paar baantjes trainen in ons therapeutisch bad.

De aandacht die Maarten vroeg voor het werken in de zorg heeft zeker geholpen, maar nog steeds zijn er veel mensen nodig in de zorg. Dit jaar is er in de Week van Zorg en Welzijn (van 11 tot en met 16 maart) veel aandacht voor zij-instromers en carrière switchers.

Twee jaar geleden trok David Collier (54) de stoute schoenen aan. Na verschillende banen in toerisme, catering en horeca besloot hij dat iets heel anders wilde doen. Via de website van de Hartekamp Groep zag hij een vacature die hem aansprak. ,,Ik was 52 en had geen ervaring in de zorg. De Hartekamp Groep zocht een begeleider. Een mooie functie waarbij je mensen begeleidt tijdens het vervoer. Dat dacht ik tenminste. Toen ik belde voor de betreffende vacature bleek dat het ging om een begeleidersfunctie op een dagbesteding.

Ik wilde het graag proberen, maar vertelde wel meteen mijn leeftijd en dat ik geen ervaring had. Tijdens een speeddate ging ik kennismaken met medewerkers van de Hartekamp Groep. Nu werk ik al bijna 2 jaar op de Eekhoornlaan. Het is geweldig werk en we hebben een fantastisch team. Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet."

Ellen van Bekkum (47) heeft dezelfde ervaring. Zij stuurde in 2018 een open sollicitatie naar de Hartekamp Groep en werd, net als David, uitgenodigd voor een speeddate. ,,Vervolgens heb ik een ochtend meegelopen om te ervaren hoe het is. Inmiddels werk ik hier met veel plezier in een heel fijn team. Ik ben ook met mijn andere werk in de textiel gestopt en werk nu volledig in de zorg".

In de Provincie Noord-Holland Hal in Haarlem wordt, als onderdeel van de Week van Zorg en Welzijn, op 14 maart een carrièrebeurs georganiseerd door samen Voor Betere Zorg (VBZ). De Hartekamp Groep is daar ook aanwezig. Kom langs op onze stand en kijk welke mogelijkheden er voor jou zijn in de gehandicaptenzorg. Ook voor zij-instromers hebben we aantrekkelijke werk-/leertrajecten. Mocht je niet kunnen wachten tot de carrièrebeurs, kijk dan op onze website (www.hartekampgroep.nl). Op de website kun je je ook aanmelden voor één van onze speeddates. De eerstvolgende is op 28 maart om 19.00 uur in 'Het Duinhuis', Vondelweg 517 in Haarlem.

Rokers in beweging

HAARLEM - Samen bewegen in het Reinaldapark en onder leiding van een fysiotherapeut op een speelse manier je spieren aan het werk zetten. Napraten over een gezondheidsthema zoals gezond eten of omgaan met stress. Sportsupport en GGD Kennemerland nodigen rokers uit om in beweging te komen!

De beweeggroep is voortgekomen uit het project van de GGD om kinderen rookvrij te laten opgroeien. "In Haarlem Oost wordt vaker in huis gerookt dan in andere delen van de stad", legt Lida Samson van de GGD uit. Samen met kinderen werken we aan een rookvrije omgeving. Ook stimuleren we dat huisartsen en de jeugdgezondheidszorg vaker een stopadvies geven aan rokers.

"Als je regelmatig beweegt, dan voel je je fit. Ook gaat je zelfvertrouwen omhoog. Dat kan helpen om nieuwe, gezonde gewoonten aan te leren", vertelt Lucia Grooff van Sportsupport. Stoppen met roken staat niet centraal in de groep.

Op woensdag 13 maart van 19:30 – 20:30 uur is er in het Reinaldahuis een gratis informatieavond. De fysiotherapeut legt uit wat de bedoeling is en beantwoordt vragen. Op maandagochtend 18 maart gaat de beweeggroep direct aan de slag. Er zijn in totaal 15 bijeenkomsten, de kosten zijn dertig euro en deelnemers met de Haarlem Pas mogen gratis meedoen. Meer informatie en aanmelden via Lgrooff@sportsupport.nl.

Van achter het bureau naar naast het bed

Barbara Kool. (Foto:VBZ)

HAARLEM - "Geen dag is hetzelfde, je kunt proberen te plannen maar de bewoners bepalen het ritme", zo is de ervaring van Barbara Kool. Barbara (51 jaar) startte in september 2017 met een nieuwe carrière, haar leeftijd weerhield haar niet om het roer om te gooien.

Ze volgt een opleiding tot Verzorgende IG, niveau 3, hiervoor gaat ze één dag in de week naar school en werkt ze drie dagen in de week bij woon- en zorgcentrum 'In het Zomerpark' bij Cordaan. "Mijn werk is heel afwisselend. Ik verzorg de bewoners, help hen met wassen en aankleden, ik assisteer bij de maaltijden, ik pleeg telefoontjes met bijvoorbeeld een arts of familie, werk gegevens bij in dossiers, en meer."

Het is best een overgang, van achter het bureau naar naast het bed. Ruim 30 jaar waren Barbara haar dagen gevuld met 'hardware', ze werkte bij banken, advocatenkantoren, verzekeraars. "Ik heb dit werk jaren met veel plezier gedaan. Maar de laatste jaren ging het mij om diverse redenen steeds meer tegenstaan. Reorganisaties, verharding, het gevoel dat je een nummer bent. Al jaren speelde ik met de gedachte om in de (ouderen)zorg te gaan. Maar lang durfde ik de stap niet te nemen. Kon ik het wel, was ik niet te oud? Ik ben echt iemand die zorgt, en graag een bijdrage levert aan een fijne sfeer."

Wil je net als Barbara ook overstappen, maar heb je nog vragen? Kom donderdag 14 maart van 16.00-20.30 uur naar de ZORG.IK? Carrièrebeurs. Toegang is gratis. Zorgikbeurs.nl.

'Ik wil een liefdevolle moeder zijn'

Veel kinderen wachten op pleegouders. Foto: Kenter Pleegzorg

REGIO - Maaike (23) is grotendeels opgegroeid bij haar pleeggrootouders. Ze heeft met haar aan drugs en alcohol verslaafde ouders geen goede jeugd gehad. Toen ze 10 was, werd een melding gedaan bij "Veilig Thuis". De weekendpleegzorg bij opa en oma werd daarop omgezet in voltijdzorg. Het gezin werd intensief ondersteund vanuit Kenter Jeugdhulp en Maaike praat vol warmte over de pleegzorgbegeleider waar ze haar hart bij kon en durfde te luchten.

Maaike staat nu krachtig in het leven. Door haar buitenlandse stage heeft ze zichzelf ontdekt en is ze volwassen geworden. Haar ouders zijn afgekickt, maar de hersenen van haar moeder zijn aangetast en haar vader drinkt nog regelmatig. Maaike kent de gevolgen en drinkt zelf niet. Ondanks alles heeft Maaike een goede band met haar vader: "het is een leuke man, een echte allemansvriend. Hij maakt makkelijk een praatje met anderen en is heel handig. Ik leer van hem hoe ik mijn huis op moet knappen. Maaike wil alles uit haar leven halen. Ze is bezig met de toekomst en wil promotie maken. Over haar toekomstige kinderen zegt ze: "ik wil een liefdevolle moeder zijn. Ik zal veel tijd voor mijn kinderen vrij maken en alles moet bespreekbaar zijn."

Liefde kan op vele manieren gegeven worden. (Foto: (Kenter Pleegzorg))

Kenter zoekt nieuwe pleegouders

Niet alle kinderen, waarvoor wij een steungezin zoeken, hebben zo'n fijn netwerk als Maaike. Daarom zoekt Kenter pleegouders, die voltijds of in deeltijd, kinderen, tijdelijk of voor langere tijd, een thuis kunnen bieden. Wij zoeken met spoed ook een gezin voor Demy (10) en Roland (11).

Help ons mee zoeken? Bent u of kent u een gezin, dat een kind kan opvangen uit de brede omgeving van Haarlem, Haarlemmermeer of IJmond, neem dan z.s.m. contact met ons op en/of kom naar een informatieavond in Santpoort-Noord.
Wij komen, indien gewenst voor meer informatie bij u thuis. Kenter kan ook in uw buurtcentrum, op school of bij uw sportclub een informatieavond organiseren. Meer weten over pleegzorg?
Kijk op onze website www.kenterjeugdhulp.nl of www.supergewonemensengezocht.nl

Kenter Pleegzorg

Veel kinderen wachten op pleegouders. (Foto: Kenter Pleegzorg)

REGIO - Maaike (23) is grotendeels opgegroeid bij haar pleeggrootouders. Ze heeft met haar aan drugs en alcohol verslaafde ouders geen goede jeugd gehad. Toen ze 10 was, werd een melding gedaan bij 'Veilig Thuis'. De weekendpleegzorg bij opa en oma werd daarop omgezet in voltijdzorg. Het gezin werd intensief ondersteund vanuit Kenter Jeugdhulp en Maaike praat vol warmte over de pleegzorgbegeleider waar ze haar hart bij kon en durfde te luchten.

'Ik wil een liefdevolle moeder zijn'

Liefde kan op vele manieren gegeven worden. (Foto: Kenter Pleegzorg)

Maaike staat nu krachtig in het leven. Door haar buitenlandse stage heeft ze zichzelf ontdekt en is ze volwassen geworden. Haar ouders zijn afgekickt, maar de hersenen van haar moeder zijn aangetast en haar vader drinkt nog regelmatig. Maaike kent de gevolgen en drinkt zelf niet. Ondanks alles heeft Maaike een goede band met haar vader: "Het is een leuke man, een echte allemansvriend. Hij maakt makkelijk een praatje met anderen en is heel handig. Ik leer van hem hoe ik mijn huis moet opknappen. Maaike wil alles uit haar leven halen. Ze is bezig met de toekomst en wil promotie maken. Over haar toekomstige kinderen zegt ze: "Ik wil een liefdevolle moeder zijn. Ik zal veel tijd voor mijn kinderen vrij maken en alles moet bespreekbaar zijn."

Kenter zoekt pleegouders

Niet alle kinderen, waarvoor Kenter een steungezin zoekt, hebben zo'n fijn netwerk als Maaike. Daarom zoekt Kenter pleegouders die, voltijds of in deeltijd, kinderen, tijdelijk of voor langere tijd, een thuis kunnen bieden. "Wij zoeken met spoed ook een gezin voor Demy (10) en Roland (11).'

Help ons mee zoeken. Bent u of kent u een gezin, dat een kind kan opvangen uit de brede omgeving van Haarlem, Haarlemmermeer of IJmond, neem dan contact met ons op of kom naar een informatieavond in Santpoort-Noord. Wij komen, indien gewenst voor meer informatie bij u thuis. Kenter kan ook in uw buurtcentrum, op school of bij uw sportclub een informatieavond organiseren.

Meer weten over pleegzorg? Kijk op onze website

www.kenterjeugdhulp.nl

www.supergewonemensengezocht.nl

Kenter jeugdhulp: Betrokken, Deskundig, Samenwerkend

REGIO - Meestal gaat het goed, maar soms hebben gezinnen met kinderen extra ondersteuning of hulp nodig. Kenter richt zich op jongeren en hun opvoeders die net wat meer nodig hebben. Doel: optimale ontwikkelingsmogelijkheden voor elk kind en elke jongere. Kenter Jeugdhulp heeft alle specialistische kennis over opgroeien, opvoeden en de gezonde (psychische) ontwikkeling van jeugdigen in huis. Hulp en oplossingen, daar waar nodig en zo dicht mogelijk bij huis. Doen wat nodig is en er zijn voor het hele gezin. Iedereen die te maken heeft met (vragen over) opgroeien en opvoeden kan bij Kenter terecht voor de best passende hulp.

Bouwen aan de toekomst

Kenter is een wendbare, professionele organisatie die staat voor kwalitatief hoogstaande specialistische jeugdhulp. Elke dag weer zetten ruim 450 medewerkers zich vol overgave in om ervoor te zorgen dat doelen worden bereikt en bruggen worden geslagen. Samen werken we continu aan de meest passende oplossingen bij complexe zorgvragen van onze cliënten. Zij zijn het waar wij het voor doen.

We zijn steeds op zoek naar nieuwe collega's die hetzelfde willen als wij: Meebouwen aan de toekomst van jeugdigen en hun gezinnen. Meer weten?

www.kenterjeugdhulp.nl.

Kenter jeugdhulp: Betrokken, Deskundig, Samenwerkend

REGIO - Meestal gaat het goed, maar soms hebben gezinnen met kinderen extra ondersteuning of hulp nodig. Kenter richt zich op jongeren en hun opvoeders die net wat meer nodig hebben. Doel: optimale ontwikkelingsmogelijkheden voor élk kind en élke jongere. Kenter Jeugdhulp heeft alle specialistische kennis over opgroeien, opvoeden en de gezonde (psychische) ontwikkeling van jeugdigen in huis. Hulp en oplossingen, daar waar nodig en zo dicht mogelijk bij huis. Doen wat nodig is en er zijn voor het hele gezin. Iedereen die te maken heeft met (vragen over) opgroeien en opvoeden kan bij Kenter terecht voor de best passende hulp.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Mee bouwen aan de toekomst van jeugdigen (én hun gezinnen)?

Kenter is een wendbare, professionele organisatie die staat voor kwalitatief hoogstaande specialistische jeugdhulp. Elke dag weer zetten ruim 450 medewerkers zich vol overgave in om ervoor te zorgen dat doelen worden bereikt en bruggen worden geslagen. Samen werken we continu aan de meest passende oplossingen bij complexe zorgvragen van onze cliënten. Zij zijn het waar wij het voor doen. We zijn steeds op zoek naar nieuwe collega's die hetzelfde willen als wij: meebouwen aan de toekomst van jeugdigen en hun gezinnen. Meer weten? www. kenterjeugdhulp.nl.

Cursus Hulp bij psychische problemen

REGIO - Psychologische problemen kunnen het hele leven van een persoon beïnvloeden: Onderwijs, het vinden en behouden van een baan, het vormen van sociale relaties, het je houden aan regels of afspraken. Om jezelf goed op de rit te hebben en in balans te blijven, is een cursus volgen over je psyche niet alleen interessant, maar ook heel leerzaam. De cursus 'Mental Health first aid' is geschikt voor iedereen die een houvast wil hebben in het leven en om anderen op weg te helpen.

MHFA is een internationaal erkende cursus, waarin je leert hoe je eerste hulp kunt bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen of aan mensen die in een crisis verkeren. In de cursus krijg je informatie over psychische aandoeningen en leer je hoe je het gesprek kunt aangaan met iemand die psychische problemen heeft. Ook leer je hoe je kunt handelen wanneer iemand in een crisis verkeert. Na de cursus kun je iemand de helpende hand reiken; je kunt
echt het verschil maken voor iemand die zich mogelijk heel eenzaam voelt en die verstrikt is geraakt in de problemen die hij ervaart.

Na het volgen van de cursus wordt direct een aantal dingen duidelijk. Hoeveel factoren een grote impact hebben op psychische gezondheid en hoe je deze kunt herkennen en hoe je daarop grip kunt krijgen. Omdat je dit herkent, kun je mensen ook sneller verwijzen naar hulpinstanties of zelf actie ondernemen. Omdat je kennis en vaardigheden vergroot zijn, stimuleer je anderen om meet jou een gesprek aan te gaan waardoor interventie mogelijk is.

Infopunt Zorg

Werken in de zorg brengt veel goeds met zich mee. (Foto: VBZ Kam Communicatie)

REGIO - Infopunt Zorg is bedoeld voor wie overweegt in de sector zorg en welzijn te gaan werken en zich wil oriënteren op de mogelijkheden. Werk je al in zorg en welzijn en wil je een switch maken binnen de sector? Ook dan kun je terecht bij Infopunt Zorg. Infopunt Zorg treedt op namens ruim dertig zorg- en welzijnsorganisaties in de regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden.

Informatie over leren en werken in zorg en welzijn online…Met vragen ga je naar het contactpunt.

Op Infopuntzorg.nl vind je alle informatie over werken en leren in de sector zorg en welzijn: alle vacatures in de regio, loopbaantesten, een overzicht van opleidingen en informatie over leer-werktrajecten.

Voorlichting

Infopunt Zorg organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten en is aanwezig op banenmarkten. Je kunt hier informatie krijgen over werken en/of leren in zorg en welzijn. Meld je aan via infopuntzorg.nl.

Vraag of sparren?

Soms is het prettig even iemand 'live' te spreken. De medewerkers van Infopunt Zorg staan je vanuit het contactpunt graag te woord, per e-mail, telefonisch of persoonlijk. Zij brengen vraag en aanbod bij elkaar en hebben een actueel overzicht van (opleidings)kansen, meeloopdagen en andere mogelijkheden.

Neem contact op met Monique Beentjes (coördinator contactpunt): 023-5322151 | contactpunt@vbzkam.nl

www.infopuntzorg.nl

Moeder en zoon samen in de zorg

Matthijs vindt het heerlijk om de verhalen van zijn moeder Monique over haar werk in de zorg te horen. PR

Moeder en zoon samen in de zorg

REGIO - 'De appel valt niet ver van de boom', hoor je wel eens als kinderen hetzelfde vak kiezen als hun ouders. Dat geldt zeker voor Monique en Matthijs. Zij werkt als verpleegkundige in opleiding bij ActiVite, hij doet Verpleegkunde aan de Hogeschool Leiden. "Mijn moeder maakte me ontzettend nieuwsgierig met al haar verhalen over de zorg."

Monique heeft jaren bij commerciële bedrijven gewerkt. "Leuke functies, leuke organisaties, maar op een gegeven moment was ik het zat. Ik wilde écht iets betekenen in de maatschappij. Bij ActiVite kon Monique een opleiding tot verzorgende gaan doen. Werken en leren tegelijk. "Ik ben er ontzettend blij mee. Vaak dacht ik: had ik dit maar eerder gedaan!"

Blijkbaar werkt het aanstekelijk: zoon Matthijs loopt ook warm voor de zorg. "De verhalen van mijn moeder spreken me enorm aan. Als ze vertelt dat iemand is gevallen en de deur niet kan opendoen voor haar, wil ik daar alles over horen. Soms zitten we tot 2 uur 's nachts over school en werk te praten. Gaaf toch?"

Die glimlach, daar doe ik het voor

Die glimlach, daar doe ik het allemaal voor. (Foto: VBZ KAM Communicatie)

REGIO - "In mijn eerste baan werkte ik als invalkracht op de woning waar ik nu werk. Na mijn opleiding heb ik een half jaartje gewerkt op een uitzendbureau, maar daar werd ik echt niet gelukkig van." Paula Tulp Jansen (30) heeft heel bewust gekozen voor haar werkplek bij Ons Tweede Thuis.

"Na mijn werk op het uitzendbureau ben ik weer gaan werken op een woning en heb toen mijn opleiding Maatschappelijke Zorg gehaald. Dit past heel goed bij mij. Mijn moeder komt ook uit de zorg en zag al snel dat het ook in mij zat."

Paula werkt nu op een dagcentrum. Dit dagcentrum wordt bezocht door ouder wordende mensen met dementie en een verstandelijke beperking. Daarnaast werkt zij als invalkracht op een woning waar mensen wonen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. "Dit werk is heel divers, we lezen voor, gymmen samen, bakken, snoezelen, wandelen. Geen dag is hetzelfde. Mijn werk op de woning is meer verzorgend, maar ook heel fijn om te doen. De meeste voldoening haal ik als ik zie dat mijn cliënten blij en gelukkig zijn. Dit kan door kleine dingen zijn, zoals een glimlach van iemand die dat eigenlijk bijna niet meer kan door de dementie of een cliënt die blij is als je er weer bent en je een dikke knuffel geeft."

Moeder en zoon samen in de zorg

Een van de activiteiten. (Foto: PR)

REGIO - 'De appel valt niet ver van de boom', hoor je wel eens als kinderen hetzelfde vak kiezen als hun ouders. Dat geldt zeker voor Monique en Matthijs. Zij werkt als verpleegkundige in opleiding bij ActiVite, hij doet Verpleegkunde aan de Hogeschool Leiden. "Mijn moeder maakte me ontzettend nieuwsgierig met al haar verhalen over de zorg."

Monique heeft jaren bij commerciële bedrijven gewerkt. "Leuke functies, leuke organisaties, maar op een gegeven moment was ik het zat. Ik wilde écht iets betekenen in de maatschappij. Bij ActiVite kon Monique een opleiding tot verzorgende gaan doen. Werken en leren tegelijk. "Ik ben er ontzettend blij mee. Vaak dacht ik: had ik dit maar eerder gedaan!" Blijkbaar werkt het aanstekelijk: zoon Matthijs loopt ook warm voor de zorg. "De verhalen van mijn moeder spreken me enorm aan. Als ze vertelt dat iemand is gevallen en de deur niet open kan doen voor haar, wil ik daar alles over horen. Soms zitten we tot 2 uur 's nachts over school en werk te praten. Gaaf toch?"

Alles viel op z'n plek toen ik de advertentie zag voor zij-instromer

Verzorgende IG Anne Hinke Bijl met mevrouw Brouwer-Wagemaker, bewoonster van De Rijp. (Foto: Saskia Koning)

HAARLEM - Na zeventien jaar op de salarisadministratie was het tijd voor een nieuwe stap vond Anne Hinke Bijl. Alles viel op z'n plek toen zijn ouders hem de uitgeknipte advertentie voor zij-instromer bij Kennemerhart gaven. Een stap die volgens hem beter bij hem past: werken met ouderen. Hij werkt nu op een afdeling met bewoners met somatische (lichamelijke) klachten.

Dennis Steenkist doet net als Anne Hinke de opleiding voor zij-instromer Verzorgende IG niveau 3. "Ik werkte in de bouw maar wilde graag meer met mensen werken. Een paar jaar gelden bezocht ik een open dag op het NOVA. Het bleek dat ik in de klas zou komen met allemaal jonge mensen. Toen verwaterden de plannen. Tijdens vrijwilligerswerk in de ouderenzorg kwam die oude droom weer boven. En toen deze zij-instroomopleiding voorbij kwam, hoefde ik niet lang na te denken. De opleiding is best pittig. Maar als iemand twijfelt dan zou ik zeggen: doe iets waar je blij van wordt en waar je voldoening uit haalt. Voor mij geldt in elk geval dat ik nu twee keer zo gelukkig ben."

Ook Ilona Bijnsdorp koos voor de zorg. Ze werkte jarenlang met veel plezier in een tandtechnisch laboratorium. Maar het begon te kriebelen toen ze een advertentie op Facebook zag. "Het is hard werken en soms is het best veel. Maar het is het dubbel en dwars waard want ik haal er zoveel voldoening uit!" Anne Hinke: "Voor iedereen die overweegt om de stap naar de zorg te zetten: loop gewoon eens een dagje mee. Dan weet je tenminste waar je voor kiest. Ik ben nog elke dag blij dat ik deze keuze heb gemaakt!"

Word jij onze nieuwe collega?

Cynthia krijgt energie van haar werk. (Foto: (PR))

REGIO - 'Elk mens voelt zich het prettigst in zijn of haar eigen omgeving, thuis is voor de meeste mensen nu eenmaal het allerfijnst. Soms kunnen mensen niet meer thuis blijven wonen, gaan naar en woonzorgcentrum, waar ze verzorging krijgen. Of blijven wel thuis en krijgen veel zorg. Wat die omslag voor mensen betekent, dat aanvoelen is van groot belang als je werkt in de zorg. Dat je begrijpt wat een impact dat heeft op een mens.

'Daar krijg ik energie van, telkens weer'

De tijd en de rust voor cliënten nemen, daar besteed ik altijd aandacht aan. Soms loopt mijn planning daardoor wat in de war, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Want werken in de zorg is zoveel méér dan alleen die wond verzorgen of die kousen aantrekken. Zeker oudere mensen zijn best eenzaam. Soms zijn wij de enige mensen die ze op een dag zien of spreken.

Ik ben ooit begonnen als ziekenverzorgende, zeventien jaar en een beetje was ik, werken en leren in de praktijk, dat past bij mij. In de jaren daarna heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen. Blijven leren is van belang.

Werken in de zorg is dankbaar, mooi. Iemand echt kunt helpen, iets kunnen betekenen voor een ander, jong of oud, dat is zo waardevol. De intensieve gesprekken die je voert, verhalen van vroeger meekrijgen, een luisterend oor mogen zijn voor een ander mens, iemand laten glimlachen. Daar krijg ik energie van, telkens weer.

Ik hoop dan ook dat er meer mensen, starters of zij-instromers, kiezen voor het werken in de zorg. Je ontwikkelingsmogelijkheden zijn divers en je krijgt er heel veel voor terug.'

Cynthia Poen, wijkverpleegkundige niveau 5 i.o.

Vitaal verder met RIBW K/AM

Samantha en Rene. (Foto: (RIBW K/AM))

REGIO - RIBW K/AM biedt verschillende vormen van beschut en beschermd wonen voor mensen met een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid. Die mensen én die woonvormen zijn er in soorten en maten. We werken met een visie die gebaseerd is op positieve gezondheid. We noemen dat: Vitaal Verder. Alle collega's worden intern opgeleid en begeleid om vanuit deze visie te werken. We gaan daarbij uit van de kracht die in ieder mens aanwezig is om het beste van zijn leven te willen maken.

Samantha Portegies, coördinerend begeleider: "Ik werk nu 2 jaar bij RIBW K/AM en ik zou geen andere werkgever weten die nu zo bij mij past. Hier werk je vanuit gelijkwaardigheid. Dat is echt de basis van waaruit we werken, met cliënten en ook onderling. Dit werk is mensenwerk en maatwerk. Dat vraagt enorm veel creativiteit. Steeds denken in mogelijkheden. Dat inspireert me enorm en geeft me veel energie. Je moet snel kunnen schakelen, geen dag is hetzelfde. We gaan steeds uit van wat er nú nodig is. Het maatwerk dat we willen leveren, krijgen we binnen RIBW K/AM ook zelf. Ik mag me als collega ontwikkelen en initiatief nemen. Je eigen pad uit kunnen stippelen, dat wil toch iedereen? Daarom.

www.ribw-kam.nl/werken-en-leren

Cursus Hulp bij psychische problemen

REGIO - Psychologische problemen kunnen het hele leven van een persoon beïnvloeden: onderwijs, het vinden en behouden van een baan, het vormen van sociale relaties, het je houden aan regels of afspraken. Om jezelf goed op de rit te hebben en in balans te blijven is een cursus volgen over je psyche niet alleen interessant meer heel leerzaam. De cursus Mental Health first aid is geschikt voor iedereen die een houvast wil hebben in het leven en om anderen op weg te helpen.

MHFA is een internationaal erkende cursus, waarin je leert hoe je eerste hulp kunt bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen of aan mensen die in een crisis verkeren. In de cursus krijg je informatie over psychische aandoeningen en leer je hoe je het gesprek kunt aangaan met iemand die psychische problemen heeft. Ook leer je hoe je kunt handelen wanneer iemand in een crisis verkeert. Na de cursus kun je iemand de helpende hand reiken; je kunt
echt het verschil maken voor iemand die zich mogelijk heel eenzaam voelt en die verstrikt is geraakt in de problemen die hij ervaart.

Na het volgen van de cursus wordt gelijk een aantal dingen duidelijk. Hoeveel factoren een grote impact hebben op psychische gezondheid en hoe je deze kunt herkennen en hoe je daar grip op kunt krijgen. Omdat je dit herkent kun je mensen ook sneller verwijzen naar hulpinstanties of zelf actie ondernemen. Omdat je kennis en vaardigheden vergroot zijn stimuleer je anderen om meet jou een gesprek aan te gaan waardoor interventie mogelijk is.

Infopunt Zorg

Werken in de zorg brengt veel goeds met zich mee. (Foto: VBZ Kam Communicatie)

REGIO - Infopunt Zorg is bedoeld voor wie overweegt in de sector zorg en welzijn te gaan werken en zich wil oriënteren op de mogelijkheden. Werk je al in zorg en welzijn en wil je een switch maken binnen de sector? Ook dan kun je terecht bij Infopunt Zorg. Infopunt Zorg treedt op namens ruim 30 zorg- en welzijnsorganisaties in de regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden.

Vind je informatie over leren en werken in zorg en welzijn online…En met vragen ga je naar het contactpunt.

Infopuntzorg.nl, Op deze website vind je alle informatie over werken en leren in de sector zorg en welzijn: alle vacatures in de regio, loopbaantesten, een overzicht van opleidingen en informatie over leer-werktrajecten.

Voorlichting

Infopunt Zorg organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten en is aanwezig op banenmarkten. Je kunt hier informatie krijgen over werken en/of leren in zorg en welzijn. Meld je aan via infopuntzorg.nl.

Heb je een vraag of wil je even sparren?

Soms is het prettig even iemand 'live' te spreken. De medewerkers van Infopunt Zorg staan je vanuit het contactpunt graag te woord, per e-mail, telefonisch of persoonlijk. Zij brengen vraag en aanbod bij elkaar en hebben een actueel overzicht van (opleidings)kansen, meeloopdagen en andere mogelijkheden.

Neem contact op met Monique Beentjes (coördinator contactpunt): 023 – 53 22 151 | contactpunt@vbzkam.nl | www.infopuntzorg.nl.

Door en voor werkzoekende 45-plussers in regio Haarlem

HAARLEM - Al wat verder in je leven, veel ervaringen rijker en weer op zoek naar betaald of ander werk? Denk je na over een loopbaan-switch of misschien een vervolg als zzp'er? Wat de achterliggende reden van jouw zoektocht naar werk ook is, kom gewoon naar Het is Netwerken. Ontmoet hier gelijkgestemde mensen, krijg antwoord op je vragen en help anderen om ook nieuwe stappen te zetten. Dat geeft energie!

Het is Netwerken is opgericht dóór en vóór werkzoekende 45-plussers in de regio Haarlem. Wij zoeken en vinden mogelijkheden om weer aan het werk te komen. In een baan, als zelfstandig ondernemer of op andere manieren. Structuur, gedeelde kennis, enthousiasme, inspiratie. Onze netwerkbijeenkomsten leveren dit. Heel laagdrempelig motiveren we elkaar. Door naar je te luisteren helpen we je te focussen. Elk vanuit zijn eigen perspectief, eigen achtergrond én netwerk. "Het is Netwerken is een stichting die je helpt om weer betaald werk te vinden. Op eigen kracht en samen, met net dat steuntje in de rug van de andere deelnemers."

Aan het werk, samen met anderen

Tweewekelijks is er een bijeenkomst op vrijdagochtend in de bibliotheek in het centrum van Haarlem. Daar ontmoeten we elkaar en praten we met elkaar – (offline) netwerken! De programmacommissie regelt trainingen en workshops, bijvoorbeeld over profileren via social media, hoe je jezelf pitcht of hoe je dé motivatiebrief schrijft. Allemaal zaken die je wellicht al regelmatig voorbij hebt zien komen, maar bij Het is Netwerken is het echt anders. Het is Netwerken is vooral doen. Niet in je eentje, maar samen met anderen. In bijeenkomsten met een prettige groepsgrootte en een fijne sfeer waarin ruimte is voor jouw verhaal en dat van de ander, waar iedereen gehoord wordt. Voor bijeenkomsten betaal je € 4,00 per keer. Ga naar www.hetisnetwerken.nu en meld je aan. Je ontvangt per e-mail een uitnodiging voor de eerstvolgende netwerkbijeenkomst.

BaanBreker

Onder de naam 'Specials' ontwikkelt Het is Netwerken verschillende activiteiten naast de reguliere netwerkbijeenkomsten op de tweewekelijkse vrijdagochtenden. Voor wie daar aan toe is, kan deelname aan het BaanBreker-programma heel waardevol zijn, terwijl een ander meer gebaat is bij een aanvullende eendagsworkshop. www.hetisnetwerken.nu

GGZ inGeest Coaching, Minder stress en een opgeruimde geest

Coaching zorgt voor rust en balans. (Foto: GGZ Ingeest)

Zoekt u steun om uw leven weer op te pakken? Wij bieden ondersteuning en cursussen voor u en voor naasten. Dit is kosteloos. Voorkomen is beter dan genezen! We bieden gesprekken en cursussen aan voor spanningsklachten en lichte psychische klachten. We bieden de komende maanden twee keer de cursus " Minder piekeren" aan. Dit is een cursus van 5 bijeenkomsten waarin u leert anders naar uw gedachten te kijken, we gaan praktisch aan de slag waardoor u minder stress ervaart en opgeruimder en daadkrachtiger in het leven staat.

Start data: 9 mei en 4 juli . Locatie: Spaarnepoort/Graan voor Visch en Bornholm in Hoofddorp

Kijk voor meer informatie: https://www.ggzingeest.nl/activiteiten/cursus/minder-piekeren

Of mail naar: preventie@prezens.nl

Lincherie Santpoort nu ook voor borstprotheses

Vanaf heden is het mogelijk om borstprotheses aan te laten meten en aan te schaffen in een speciaal daartoe ingerichte af te sluiten kamer bij Lincherie. (Foto: aangeleverd)

Santpoort - Vrouwen uit de regio kunnen bij Lengerique, onderdeel van Lincherie Santpoort, lingerie en badmode specialist in de Hoofdstraat in Santpoort-Noord terecht voor het aanmeten van borstprotheses. Eigenaar Debby Thijssen: ,,Met deze nieuwe service willen wij onze klanten in een vertrouwde en smaakvolle omgeving van dienst zijn."

Volgens Debby Thijssen zijn er in de omgeving weinig mogelijkheden om borstprotheses in een vertrouwde en smaakvolle omgeving te laten aanmeten. ,,Dames hebben al een gevoelig verleden achter de rug. Ik krijg veel reacties van bestaande klanten dat ze het niet prettig vinden om protheses in een winkel te moeten laten aanmeten, waar hoofdzakelijk allerlei protheses en medische hulpmiddelen te koop zijn.'' Met het aanbieden van deze nieuwe service gaat een lang gekoesterde wens in vervulling van Debby, Susan en Gina.

Zowel Susan, werkzaam geweest bij Jolie, als Gina, werkzaam geweest bij Lingerieland in Schalkwijk, hebben al jaren ervaring in het aanmeten van borstprotheses. De kennis, ervaring én benodigde SEMH certificaten zijn in huis om borstprotheses te mogen aanmeten.

Gina: ,,Wij hebben een speciaal ingerichte, sfeervolle en af te sluiten kamer achterin onze winkel gecreëerd, waarin de vrouwen ongestoord alle vragen kunnen stellen en kunnen passen. Wij beschikken over diversiteit in merken, soorten en maten protheses, die ze in deze veilige huiskameromgeving kunnen passen. De grote voorraad en korte levertijden zorgen ervoor dat de dames niet te lang hoeven te wachten om weer vol zelfvertrouwen het leven in te gaan."

Debby luistert en kijkt trots naar Gina en Susan. Ze is onder de indruk van hun betrokkenheid. ,,Met deze dames verwacht ik dat we aan een grote vraag uit de regio kunnen voldoen.''

Voor aanvullende vragen kunt u langskomen in de winkel of bellen met Susan, Gina of Debby, 023-5375822 of een mail sturen naar info@lengerique.nl. Zie ook: www.lengerique.nl.

Ontdek de vele opleidingsmogelijkheden bij Zorgbalans!

Herintreder Marjolein. (Foto:Zorgbalans Communicatie)

REGIO - "Nadat ik een tijdje in de kraamzorg heb gewerkt, ben ik 8 jaar thuis geweest om voor mijn kinderen te zorgen. Nu wil ik graag weer aan de slag en wat blijkt? Dankzij mijn ervaring in de kraamzorg kan ik bij Zorgbalans beginnen aan een verkorte opleiding, met baangarantie!", aldus herintreder Marjolein.

Bij Zorgbalans zijn er diverse mogelijkheden voor ontwikkeling, herintreding of omscholing. Heb je geen zorgdiploma of een diploma gericht op welzijn, dan biedt Zorgbalans je de verkorte opleiding tot verzorgende IG. Ben je herintreder voor de zorg dan wordt er, op basis van je diploma en werkervaring, een persoonlijk ontwikkelprogramma voor je opgesteld.

De adviseurs van Zorgbalans helpen je graag met een (loop)baanadvies op maat. Kom naar de Carrièrebeurs op donderdag 14 maart 2019 in Haarlem! Of bel of mail hen via 023 – 891 83 63 of werken@zorgbalans.nl. Meer informatie en vacatures vind je op werkenbijzorgbalans.nl.

Zorgbalans is een grote ouderenzorgorganisatie en een van de grootste werkgevers in de regio Kennemerland en Zuid-Holland Noord. Met 3.000 professionele medewerkers en 900 vrijwilligers bieden zij tijdelijke en langdurige verzorging, verpleging, huishoudelijke ondersteuning, behandeling, revalidatie en begeleiding bij dementie. Dat doen ze bij mensen thuis, in hun ontmoetingscentra en woonzorglocaties.

Hoorcentrum JVG neemt de tijd voor haar klanten

Hoorcentrum JVG. (Foto: PR)

HEEMSTEDE – Hoorcentrum JVG is al sinds negen jaar gevestigd aan de Jan van Goyenstraat 7 in Heemstede. "Omdat we een zelfstandige winkel zijn, kunnen we nog de tijd nemen voor onze klanten. Service en kwaliteit staat voorop."

Hoorcentrum JVG werkt met meerdere merken en past het advies aan op de behoeften van de klant. Maatwerk dus. Eigenaresse Matty van der Vis: "Omdat we niet aangesloten zijn bij grote ketens en dus geen druk hebben van de zorgverzekeraars hebben klanten hier geen beperkte keuze, maar kunnen ze altijd kiezen uit de nieuwste modellen en technieken."

Bij Hoorcentrum JVG vinden ze dat een goed hoortoestel tijd en aandacht kost. Geen lopende band werk, maar door echt te luisteren naar de wensen van de klant wordt een uitgebreid advies gegeven. "Tijd en aandacht zorgt voor een mooi geluid en goede resultaten. We werken laagdrempelig, iedereen mag zonder afspraak binnen lopen. Maar, voor een intakegesprek, metingen en uitgebreid advies wordt een afspraak gemaakt."
En daarbij houdt het niet op bij het hoortoestel. "We bieden een totaaloplossing dus desgewenst kunnen er meer aanpassingen toegepast worden. Denk daarbij aan koptelefoons, afstandsbedieningen, een speciale deurbel of wekker. Maar ook voor op het werk, bijvoorbeeld voor tijdens vergaderingen, zijn er oplossingen. De techniek gaat razend snel."


Kijk voor meer informatie op www.hoorcentrumjvg.nl. Bel voor een afspraak met Hoorcentrum JvG : 023 5475 675 info@hoorcentrumjvg.nl www.hoorcentrumjvg.nl Jan van Goyenstraat 7 Heemstede.

Die glimlach, daar doe ik het voor

Die glimlach, daar doe ik het allemaal voor. (Foto: VBZ KAM Communicatie)

REGIO - "In mijn eerste baan werkte ik als invalkracht op de woning waar ik nu werk. Na mijn opleiding heb ik een half jaartje gewerkt op een uitzendbureau, maar daar werd ik echt niet gelukkig van." Paula Tulp Jansen (30 jaar) heeft heel bewust gekozen voor haar werkplek bij Ons Tweede Thuis.

"Na mijn werk op het uitzendbureau ben ik weer gaan werken op een woning en heb toen mijn opleiding Maatschappelijke Zorg gehaald. Dit past heel goed bij mij. Mijn moeder komt ook uit de zorg en zag al snel dat het ook in mij zat."

Paula werkt nu op een dagcentrum, dit dagcentrum wordt bezocht door ouder wordende mensen met dementie en een verstandelijke beperking. Daarnaast werkt zij als invalkracht op een woning waar mensen wonen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. "Dit werk is heel divers, we lezen voor, gymmen samen, bakken, snoezelen, wandelen. Geen dag is hetzelfde. Mijn werk op de woning is meer verzorgend maar ook heel fijn om te doen. De meeste voldoening haal ik als ik zie dat mijn cliënten blij en gelukkig zijn. Dit kan door kleine dingen zijn zoals een glimlach van iemand die dat eigenlijk bijna niet meer kan door de dementie of een cliënt die blij is als je er weer bent en je een dikke knuffel geeft."

Nieuwe, succesvolle behandelingsmethode voor hernia

Een succesvolle behandeling zonder operatie. (Foto: Munksgaard communicatie)

HEEMSTEDE - Een hernia zorgt voor pijn en belemmeringen in het dagelijks leven. Lang zitten op het werk gaat niet, autorijden doet pijn en de pijnklachten kunnen de nachtrust verstoren. Een operatie lijkt soms de enige oplossing, maar dit is een heftige ingreep. Chiropractie Munksgaard biedt een pijnloos en effectief alternatief voor de behandeling van een hernia: Decompressie Therapie. Deze behandelingsmethode boekt in Amerika al goede resultaten, maar is nog relatief nieuw in Nederland.

Heeft u een hernia en wilt u een operatie voorkomen? Maak dan een afspraak, zodat we kunnen onderzoeken of we uw hernia klachten kunnen verminderen. Er is geen geen doorverwijzing nodig van de huisarts. De behandeling wordt (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Er is op dit moment geen wachtlijst.

Decompressie therapie werkt als volgt. Een hernia kan ontstaan doordat er teveel druk komt op de tussenwervelschijven. Daardoor kunnen deze vervormen of kan er een uitstulping ontstaan. Dit kan zorgen voor druk op de zenuwen, met pijnklachten en uitvalsverschijnselen tot gevolg. Decompressie Therapie heeft als doel de tussenwervelschijf weer op de normale plaats te krijgen. Tijdens de behandeling wordt de wervelkolom subtiel 'uitgerekt'. Door de verminderde druk ontstaat er ruimte voor een betere doorbloeding. De tussenwervelschijf kan weer vocht, voedingsstoffen en zuurstof opnemen. Het gebied krijgt zo de kans om te herstellen.

Decompressie Therapie werkt ook bij: Spinale Stenose, Ischias, uitstralende rugpijn en degeneratie (slijtage) van de tussenwervelschijven.

Een van de patiënten die met Decompressie Therapie wordt behandeld, is de heer Van L. Hij heeft een hernia in de onderrug. Hij had altijd een pijnlijke en stijve rug bij het opstaan. Ook had hij last van uitstraling naar de heup en naar zijn rechter been. Op grond van een MRI-scan raadde de arts een operatie aan, maar dat wilde de heer Van L. graag voorkomen. Hij ging op zoek naar andere behandelingen. Toen zijn chiropractor hem vertelde over Decompressie Therapie wilde hij dat graag proberen. Al na de tweede behandeling had de heer Van L. minder pijn. Inmiddels heeft hij 7 behandelingen gehad en de verbetering blijft doorzetten. Voorheen had hij vooral 's ochtends veel last van pijn en stijfheid bij het opstaan. Nu zegt hij lachend: 'Ik spring weer uit bed als een jonge god.

Van New York naar Zorgcentrum Heemswijk

Zij-instromer Sean vd Stel (Foto:Goedheer)

HAARLEM - "Jazeker, ik heb veel vrouwelijke collega's, en ik leer ontzettend veel van hen." Sinds augustus 2018 volgt Sean van der Stel (25 jaar) uit Uitgeest de opleiding verpleegkunde (mbo-4) aan het Nova College in Haarlem en werkt hij bij zorgcentrum Heemswijk in Heemskerk. Na enkele jaren gewoond en gewerkt te hebben in New York - hij deed daar onder meer de opleiding assistent verpleegkunde - besloot hij bij thuiskomst definitief het roer om te gooien.

"Ik deed eerst de opleiding ondernemersmanager, dit was niks voor mij. Door mijn ervaringen in New York leek het mij heel leuk om in de zorg te gaan werken. Mijn moeder hoorde van de mogelijkheid om in de ouderenzorg te werken en direct vanuit een betaalde baan een opleiding te gaan volgen. Ik heb al vanuit de VS gesolliciteerd en kon na thuiskomst direct op gesprek en werk nu met veel plezier bij ViVa! Zorggroep."

Geduld hebben

"Ik vind het ontzettend dankbaar werk. Eerst wilde ik in een ziekenhuis werken, maar ik vind werken met ouderen fantastisch. Je moet natuurlijk geduld hebben, maar geen dag is hetzelfde. Als mensen overlijden is het natuurlijk wel moeilijk, maar het is ook mooi om iemand te begeleiden in zijn laatste levensfase. Vrienden verbazen zich weleens over mijn keuze, maar ik zeg: doen!"

Kom langs

Wil jij kijken of werken in zorg of welzijn ook iets voor jou is?

Bezoek donderdag 14 maart van 16.00 – 20.30 uur de ZORG.IK? Carrièrebeurs in de provincie Noord-Holland hal in Haarlem. Kijk op zorgikbeurs.nl.

"Ik dacht: en nu?"

Elvira is aan het lezen met een cliënt. (Foto: Sint Jacob communicatie)

REGIO - Na de publicatie van haar autobiografie, twee jaar geleden, dacht Elvira Oudemast (46): "En nu?" Ze was kapster geweest, had een taartenbakkerij gehad, een boek geschreven en popelde om met mensen te werken. In Meerhoeve, een woonzorgcentrum van Sint Jacob, kon ze aan de slag als huiskamermedewerker.

"En dat is ge-wel-dig! De bewoners van mijn afdeling ken ik inmiddels door en door. Ze zijn zo puur. Ik zing met ze, dans met ze, smeer hun boterhammen voor het ontbijt of de lunch en kook 's avonds de maaltijd. We bepalen samen het menu. En als het lekker weer is, gaan we naar buiten. Maar eigenlijk hoef ik er alleen maar te zíjn. Gewoon naast iemand zitten, oud-Hollandse liedjes opzetten, misschien wat voorlezen. Een vertrouwd gezicht is zo belangrijk voor mensen met dementie. Dat merk ik wanneer ik even op een andere huiskamer ben, dan komen ze me zoeken.

Als huiskamermedewerker ben je echt een waardevolle aanvulling op de zorg. En ik ben een mensenmens - het is ook heerlijk samenwerken met het hele team. In het begin was het wel even puzzelen welke activiteiten de bewoners fijn vinden om te doen. Wat kunnen ze? Waar worden ze blij van? De cursussen die ik volg bij ons JacobLeerhuis helpen me mijn werk te verdiepen.

Wat me het meest voldoening geeft? Dat ik deze mensen, in de laatste fase van hun leven, zo veel liefde en aandacht kan schenken. En dat ik hier helemaal mezelf kan zijn."

Van verzekeringen naar verpleegkunde

Quanita Emanuel (Foto: Elisabeth Beelaerts)

HAARLEM - "Ik vind de drukte en de dynamiek in een ziekenhuis leuk, het continu schakelen." Aan het woord is Quanita Emanuel (36 jaar), doktersassistent in opleiding bij de polikliniek anesthesiologie en pijnbestrijding in het Spaarne Gasthuis. "Ik ben begonnen bij de poli chirurgie. Eigenlijk werk ik nog niet zo lang bij het Spaarne Gasthuis, sinds maart 2018, maar het bevalt mij ontzettend goed. Ik ben heel leuk ontvangen en heb al een heleboel kansen gekregen. Ik hoop dit jaar te mogen starten met een speciaal leer-werktraject (hbo) om verpleegkundige te worden".

Quanita wilde altijd al mensen helpen en vond niet genoeg voldoening in haar vorige werk bij een verzekeringsmaatschappij. Het kriebelde al langer om in de zorg te gaan werken, een tante van haar vertelde zulke indrukwekkende verhalen. Dit overtuigde haar om te kiezen voor een nieuwe carrière in de zorg. Quanita: "Ik keek vroeger al veel naar medische programma's, ik vond dit altijd al superinteressant en niet eng ofzo. Mijn omgeving vond mijn stap hartstikke stoer. Maar ik ben heel erg op mijn gevoel afgegaan en heb nog geen dag spijt."
Wil je ook nagaan of er in de zorg een mooie carrière voor je is? Bezoek donderdag 14 maart van 16.00 - 20.30 uur de ZORG.IK? Carrièrebeurs voor Zorg en Welzijn in de provincie Noord-Holland hal in Haarlem.

Privazorg, Dé thuiszorg waarbij u zich thuis voelt.

(Foto: Privazorg)

Samen met de cliënt wordt gekeken waar hulp bij nodig is, met als doel zo lang mogelijk zelfstandig te blijven functioneren.
PrivaZorg Haarlem e.o.
www.privazorghaarlem.nl info@privazorghaarlem.nl
PrivaZorg is een landelijk werkende thuiszorgorganisatie die vanuit regionale steunpunten zorg biedt. Onze cliënten krijgen met aandacht, respectvolle, professionele, goed georganiseerde zorg!
De pluspunten van Privazorg:
+ klein team van zorgverleners
+ tijdstippen in overleg met de cliënt
+ kwaliteit en persoonlijke aandacht
+ geen wachtlijsten
+ gediplomeerde, ervaren zorgverleners
De regionale steunpunten worden ondersteund door een
dienstverlenend, centraal kantoor in Amersfoort.

Maak kennis met Orion

Orion. (Foto: foto: aangeleverd)

REGIO - Orion is een volwassen gecastreerde kater en als vondeling binnen gekomen. Hij vindt mensen nog heel erg spannend en durft nog niet zo snel iets van zichzelf te laten zien.
Onze knuffelaars zijn hem aan het leren dat mensen best leuk kunnen zijn en zo langzaam aan komt hij al snoepjes eten. Verder contact vindt hij nog te eng. Orion loopt als wij er niet zijn lekker rond en voelt zich dan prima op zijn gemak. Hij kan prima bij andere katten in huis. Een gezin met kinderen is niet geschikt voor hem. Hij wil wel naar buiten kunnen als hij gewend is.

Voor meer informatie over Orion en alle andere dieren die een nieuw baasje zoeken, bel met het Kerbert Dierentehuis aan de Heerenduinweg te IJmuiden, tel: 088- 8113450, kerbert@dierenbescherming.nl. Het asiel is open van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 13.00 uur en tussen 14.00 en 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Of kijk op www.dierenbescherming.nl, twitter:@dierenbescherming en Facebook.

CD presentatie Gadjo Orkestra

HAARLEM - Het Gadjo Orkestra presenteert op zaterdag 9 maart haar debuut-cd in de Pletterij. Gadjo Orkestra speelt muziek uit de Balkan.Negen virtuozen brengen energie, waanzin en melancholie op het podium. Muziek met vaak ongebruikelijke maatsoorten waar vanzelfsprekend toch op gedanst kan worden. Muziek die wisselt tussen snelle tempi en hartverscheurende ballads, tussen het tragische en het extatische, tussen humor en eros.

Het opnameproces nam de nodige tijd in beslag. Twee opnamedagen, in 2017 en 2018 waren nodig om de 9 stukken op te nemen.

De opnames vonden in een live setting plaats. Alles in één keer, zonder overdubs. Op deze manier werd gepoogd de energie en spontaniteit van Gadjo te vangen. Percussie virtuoos Alper Kekeë speelt op twee stukken als gastmuzikant mee.

Orkestleden

Gadjo Orkestra bestaat uit: Djordje Matiäs- zang en percussie, Hilde Kertäsz- viool en zang, Frank Stolwijk- klarinet en sopraan sax, Michel Duyves- basklarinet, Peter Arends " accordeon, Ilia Lumbroso- alt sax, Arno Duivestein- tuba, Sandor Kaëm- contrabas, Lars van der Weiden- drums. Gastmuzikant: Alper Kekeë- percussie.

De CD is te koop en kost 10 euro, het concert begint om 20.30 uur. Toegang: 5,- euro. De Pletterij is te vinden aan de Lange Herenvest 122 Haarlem. Reserveren via www.pletterij.nl.

Wisselen van energieleverancier populair

REGIO - Uit cijfers van de vergelijkingswebsite Energievergelijker.nl blijkt dat huishoudens uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant in de periode van 2016 tot en met 2018 het meest zijn overgestapt van energieleverancier. In Groningen, Friesland en Zeeland stappen het minst aantal mensen over naar een goedkopere energie-aanbieder. Eind vorig jaar kwam een forse verhoging van de energierekening al in het nieuws. Nu is bekend dat ruim 1,4 miljoen Nederlanders vorig jaar zijn geswitcht van energieleverancier. Dit is, volgens het ACM, een recordaantal. Hogere klimaatbelastingen en olie- en gasprijzen zijn door de energiebedrijven doorberekend in de maandelijkse lasten.

Kluizelaar in de Oude Kerk (2+)

SPAARNDAM -Jeugdtheater in de Oude Kerk in Spaarndam met Kluizelaar uitgevoerd door de briljante mimi-performer Toon Kuijpers. Een houten kubus, een doos die beweegt en waarmee van alles gebeurt.

Vrolijk, angstig, boos, bedroefd, blij en weer gerustgesteld. Toon is de man-in-de-doos.

Een schitterende voorstelling: eigenlijk voor alle leeftijden. Zaterdag 9 maart. Aanvang: 16.00 uur. Toegang: 6,50. Locatie: Oude Kerk, Kerkplein 2 , Spaarndam.

Kijk voor meer informatie op de website: www.vriendenoudekerk.nl

Crowdfunding Koninklijke Joh. Enschedé

Haarlem - Sinds vier jaar bewaart het Noord-Hollands Archief (NHA) het bedrijfsarchief van de Haarlemse drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé in zijn depots. Daar moet nu verandering in komen. Vanaf eind september komt er een vaste, gratis toegankelijke tentoonstelling in de Janskerk op de Jansstraat in Haarlem. Om dit grote project te realiseren zoekt het NHA via het platform voordekunst sponsoren.

De Haarlemse drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé bestaat al sinds 1703 en drukte onder meer bankbiljetten, postzegels en de oudste nog bestaande krant ter wereld: De Oprechte Haarlemse Courant, tegenwoordig het Haarlems Dagblad. Enschedé bezat bovendien ook een internationaal gerenommeerde lettergieterij. Door de eeuwen heen hebben grote namen, zoals M.C. Escher, Lion Cachet, Piet Zwart en Jan van Krimpen bankbiljetten en postzegels voor het bedrijf ontworpen.

Het Noord-Hollands Archief heeft met de ontwerpstudio Studio Louter (bekend van de herinrichting van de presentatie van de collectie Rijksmuseum Boerhave) een plan ontwikkeld voor een aansprekende, interactieve tentoonstelling die de vele facetten van het eeuwenoude familiebedrijf Enschedé voor het voetlicht brengt. De collectie, die een stuk nationaal erfgoed is waar de Haarlemmers en heel Nederland trots op mogen zijn, bevat duizenden stukken prachtig grafisch materiaal. Doordat het gehele archief bewaard is gebleven kan het hele proces van opdracht, ontwerp tot eindproduct inzichtelijk worden gemaakt.

Het Noord-Hollands Archief wil met zijn campagne 33.000 euro ophalen om de tentoonstelling en de centrale installatie van de tentoonstelling, een fantasiepers, te maken. Tegenover een bijdrage staan mooie tegenprestaties, waaronder een spinnenkopje van de drukkerij en een prent van de lettergieterij. De crowdfundingcampagne via www.voordekunst.nl/noordhollandsarchief loopt nog tot 15 maart 2019.

Filmavond

HAARLEM - In de Ontmoetingskerk wordt op woensdag 13 maart de film Taxi Teheran vertoond. In deze film rijdt regisseur Jafar Panahi vermomd als taxichauffeur door de levendige en kleurrijke straten van Teheran. Met een kleine verborgen camera op het dashboard filmt hij de openhartige passagiers terwijl hij ze interviewt.De avond wordt georganiseerd door de werkgroep Inspirerende Bronnen van de gezamenlijke kerken van Haarlem-Schalkwijk. De toegang is gratis. Ontmoetingskerk, Frankrijklaan 4 Haarlem, aanvang 20.00 uur.

Freek en Monique Klemann bij RipLive

HAARLEM – Aan de lange lijst van artiesten die tijdens RipLive een muzikaal eerbetoon aan overleden artiesten brengen is Freek de Jonge toegevoegd. Freek brengt op zijn eigen wijze een ode aan een van Nederlands grootste volkszangers, Koos Alberts. Ook Monique Klemann (Lois Lane) is van de partij. Samen met anderen staan zij in het Grootste Eerbetoon van Nederland op 8 maart in het Haarlemse Patronaat.

Wereldsterren die ons vorig jaar zijn ontvallen krijgen tijdens de nieuwe editie van RipLive een waar eerbetoon. Vocalisten als Frank Kraaijeveld (Bintangs), Ria Valk, Monique Klemann, Beatrice van der Poel, Sandra van Nieuwland en Freek de Jonge brengen een eerbetoon aan Aretha Franklin, Avicii, Dolores O'Riordon (Cranberries), Charles Aznavour, France Gall, Ray Tomas (Moody Blues) en vele anderen. De grote zaal van het Haarlemse Patronaat vormt het podium, waar de nalatenschap van deze sterren nog eenmaal zal schitteren.

Freek de Jonge eert volkszanger

Dit jaar zelfs met Freek de Jonge die een van de grootste hits van Koos Alberts op zijn eigen wijze ten gehore brengt. "We hebben natuurlijk al mooie namen in ons programma, en dat wordt nu allemaal nog beter met de komst van Freek," zegt producent Hans Goes.

Huisband

De huisband en de artiesten die de hits van de sterren vertolken blijven dicht bij het origineel. De huisband bestaat uit Arnold Smits (Gotcha!/Raggende Manne), Thijs Vermeulen (Sjako), Patrick van Herrickhuizen (Van Dik Hout/Sjako), Paul van Schaik (Family/Alain Clark), Xander Treffers, Mindel Koning (zang) en Bart van der Poel (Sellfish).

Patronaat, Zijlsingel 2 Haarlem. Zaal open 20.00 uur, aanvang 20.30 uur. Kaarten via www.patronaat.nl.

De Schuurshow met Freek de Jonge

HAARLEM - Zondag 10 maart is de laatste Schuurshow van dit seizoen in het Toneelschuurcafe aan de Lange Begijnestraat 9. De Schuurshow is een culturele talkshow vanuit Café Toneelschuur. Een van de gasten is cabaretier Freek de Jonge.

Op het programma staan Freek de Jonge, hij vertelt over de Week van Freek in de Stadsschouwburg Haarlem, Marelie van Rongen De nieuwe directeur van de Toneel- en Filmschuur Haarlem. Neil Wallace en Kristien Jansen over de 10de editie van de Koorbiënnale. Ingo Ruijterman en Micha Wijngaarde over cultuur op het Slachthuisterrein. Hajo Bruins over de Toneelschuurproductie In wankel evenwicht. Harry Hosman en Henk Maurits over Haarlem Filmstad.De muziek wordt verzorgd door de Haarlemse singer-songwriter Elvira Smeenk.

Cafe Toneelschuur Lange Begijnestraat 9 Haarlem. Zondagg 10 maart van 16.00-18.00 uur. De toegang is gratis.

Johnny Rawls in concert

HAARLEM - Op 17 maart presenteert de Haarlemse Blues Club de uit Mississippi afkomstige blues- en soulzangerJohnny Rawls.

Zijn roots liggen in Mississippi en hij speelt al professioneel sinds de middelbare school. Halverwege de jaren '70 werd Johnny de bandleider bij de iconische zanger O.V. Wright, met wie hij zou blijven spelen tot diens dood in 1980. Vanaf '85 begon Rawls de toeren onder zijn eigen naam en bracht sinds zijn debuutalbum Here We Go in '96 meer dan 15 albums uit.

Zondag 17 maart aanvang 15.30 uur. De zaal gaat open om 15.00 uur Kaarten zijn 15,- euro per stuk en te koop aan de deur en online via https://www.haarlemsebluesclub.nl. Korte Verspronckweg 7-9 Haarlem.