De Medemblikker Courant

2 mei 2019

De Medemblikker Courant 2 mei 2019


'Vrede begint met glimlach'

Herdenk 4 mei de oorlogslachtoffers die gevochten hebben voor vrede in Nederland, maar ook in andere landen. (Foto: Pascal van As / Medemblik Actueel)

REGIO - Nederlanders herdenken 4 mei alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Ook in de gemeente Medemblik worden in de kernen op gepaste wijze de oorlogslachtoffers herdacht.

De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt deze dag halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en verschillende bewindspersonen zijn aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Herdenk 4 mei de oorlogslachtoffers die gevochten hebben voor vrede in Nederland, maar ook in andere landen. (Foto: Pascal van As)

Inwoners herdenken oorlogslachtoffers

Het 4 Mei Comité Medemblik nodigt alle inwoners om de Dodenherdenking op zaterdag 4 mei bij te wonen. In kasteel Radboud wordt om 19.00 uur een bijeenkomst gehouden. Wethouder Dirk Kuipers spreekt over het thema Geef vrijheid door. Daarnaast vertelt Marlies Meirik-van Blanken over haar opa en oma Van Mechelen en hun rol in het verzet. Leerlingen dragen een gedicht voor. Aansluitend om 19.30 uur een stille tocht naar het oorlogsmonument aan de Nieuwstraat/hoek Breedstraat. Daar leest Mariëtte Kerckhaert een gedicht voor en een leerling van OBS De Meridiaan. Deze school heeft het monument geadopteerd.

Stilte

Iedereen is exact om 20.00 uur twee minuten stil. Na de kranslegging namens de gemeente Medemblik heeft iedereen gelegenheid om bloemen neer te leggen. Leerlingen van alle scholen uit Medemblik plaatsen gedenkborden. Zij maakten die op initiatief van het Educatief WOII Centrum Medemblik. Harmonie Crescendo en Scouting Titus Brandsma begeleiden de ceremonie en oud mariniers van de Stichting Keep Them Landing houden een erewacht. Wethouder Dirk Kuipers sluit de herdenking af en het publiek keert huiswaarts op de klanken van de liedjes van Stef Bos.

Landswerf

Eerder op de avond legt het comité, samen met wethouder Kuipers, een bloemstuk bij het monument bij het Landswerf. Dit is opgericht ter nagedachtenis aan drie omgekomen leden uit het verzet en de Joodse slachtoffers van het psychiatrische ziekenhuis. De groep gaat vervolgens naar het oorlogsmonument aan de Nieuwstraat, waar de oud mariniers om 18.00 uur de vlag volgens protocol halfstok hangen.

Gemeentehuis

De Wognummers herdenken deze avond alle oorlogsslachtoffers met de jaarlijkse herdenking. Deze start 19.00 uur met een oecumenische viering in het middengebouw van het gemeentehuis, aan de Dick Ketlaan in Wognum. Aansluitend verzamelen voor het monument dat voor het gemeentehuis staat. Een afgevaardigde van de gemeente Medemblik verwelkomt om 19.45 uur de aanwezigen. Om 19.59 uur klinkt het taptoesignaal. De aanwezigen zijn om 20.00 uur twee minuten muisstil. Fanfare Ons Genoegen speelt om 20.02 uur één couplet van het Wilhelmus. Kinderen lezen vanaf 20.04 uur gedichten voor, vervolgens kunnen nabestaanden, kinderen en overige aanwezigen bloemen neerleggen..

Abbekerk – Lambertschaag

Sinds 2015 beschikt Abbekerk-Lambertschaag over een oorlogsmonument, bij de ingang van de begraafplaats van Abbekerk. Belangstellenden kunnen daar de gevallenen herdenken en staan stil bij hun vrijheid. Jong en oud is vanaf 19.50 uur welkom bij oorlogsmonument. Om 19.57 uur wordt een gedicht voorgedragen. Vervolgens twee minuten stilte. Vijf minuten later een verhaal/overdenking en daarna kunnen de aanwezigen hun krans of bloemen neerleggen. De herdenking wordt rond 20.30 uur afgesloten.

Herdenking

Ook een herdenking bijwonen? Kijk op www.medemblik.nl voor meer informatie.

Vrede

Vrede is in Nederland heel gewoon, maar in veel landen heerst nog oorlog of geweld, denk aan Bangladesh, Nigeria, Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen, Somalië en Syrië. Aristoteles zei: het doel van de oorlog is vrede. Maar Moeder Theresa was meer optimistisch: vrede begint met een glimlach en een glimlach is het begin van de liefde. Laten we vooral de vrede bewaren.

Lezing kinderboek
in bibliotheek
Medemblik

Museum Het Regyhuys Abbekerk open voor belangstellenden

Oudheidkundige vereniging Medenblik vraagt hulp

Drie pagina's van
gemeente Medemblik

Bo & Belle viert jubileum

Melissa en Kelly van Belleghem voor hun succesvolle Bo & Belle. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Voor eigenaressen Kelly en Melissa van Bellegehem is het vandaag -2 mei- precies vijf jaar geleden dat zij het lint doorknipten en de deuren van hun succesvolle winkel openden. In kleine maatjes begonnen, zijn ook zij met de kinderen meegegroeid en beschikt hun winkel over een mooie collectie tot maat 152 en prachtige cadeau- en verzorgingsproducten.

Kelly en Melissa: "We luisteren naar de wens van onze klanten, want zij bepalen ons assortiment. Soms nemen we van een product afscheid en dat maakt weer ruimte voor iets nieuws. Wij streven naar beleving en gastronomie, daar hoort uitstraling bij. 'Het ziet er altijd zo snoeperig uit', horen we regelmatig. Daar zijn wij trots op! Wij hopen dat dit nog lang zo blijft."

Bij Bo & Belle, aan de Nieuwstraat in Medemblik, profiteren betalende klanten van 2 tot en met 11 mei van vele kortingen en acties. Ga voor alle actie-informatie naar Facebook.

Lezing bibliotheek Medemblik

MEDEMBLIK - Lotte Alders leest woensdag 15 mei van 15.30 tot 16.30 uur voor uit haar boek TillyTulp in de bibliotheek, aan de Admiraliteitsweg in Medemblik. Wie komt er ook?

Het eerste exemplaar was een illustratieboekje: Tilly Tulp ontsnapt aan het koppen van haar bol, gaat de wijde wereld in, overwint allerlei problemen zoals het voorzien van water aan haar voetjes en ze ontmoet Nora Narcis.

Nieuwsgierig wat Lotte gaat voorlezen? Kom dan op tijd naar de bieb! Want er is natuurlijk nog meer te beleven. Wat er allemaal te doen is? Kom kijken!

Maak het verschil voor een kind

(Foto: aangeleverd)

HOORN - Kinderen verdienen een thuis. Ook als dat (even) niet bij hun eigen ouders kan. Pleegouders zijn mensen die hun huis en hart openstellen voor kinderen die niet thuis kunnen wonen.

Pleegouder Doetie: "Het is fijn om te horen dat het goed gaat met degenen die flink in de knoop zaten. Als je zulke jonge mensen een stukje op weg kunt helpen in de juiste richting, is dat alleen maar geweldig om te kunnen doen".

In principe kan iedereen die ouder is dan 21 jaar pleegouder worden, ongeacht je burgerlijke staat, culturele achtergrond, seksuele oriëntatie of financiële situatie. Het belangrijkste is dat je warmte, structuur en veiligheid kunt bieden. Daarnaast kun je kiezen welke vorm van pleegzorg bij jouw gezin past. Crisispleegzorg, kortdurende of langdurige pleegzorg of vakantie en/of weekendpleegzorg.

Wil je meer weten over pleegzorg? Kom vrijblijvend naar de infoavond op 14 mei in Hoorn en 17 juni in Medemblik.
Meld je aan bij www.spirit.nl/pleegouders of www.pleegzorgparlan.nl.

Handwerk bij Huis van Oud

Het staltje over de smederij. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM -De deuren van het museum Huis van Oud staan zondag 5 mei wagenwijd open. De middag staat in het teken van de nieuwe tentoonstelling 'Met de hand'. Het thema deze keer is: kunstig handwerk.

Zes vrouwen demonstreren hun kunsten, denk daarbij aan papierknippen, poppen maken, kralen breien en quilten. Ze laten ook de resultaten van hun noeste arbeid zien. De demonstraties vinden de hele middag tussen 14.00 tot 17.00 uur plaats. Medewerking verlenen: Marijke Visser, Starnmeer en Marijke Couvert, Tuitjenhorn - papierknippen, Nel Staal, Wognum en Mar Hendriks, Wognum -poppen maken, Lies Smit, Wognum - kralen breien en Tonny Deinum, Wognum - quilten.

Het nieuwe jaarboek van de Cromme Leeck kan men afhalen in het museum en bewonder ook de tentoonstelling.

Museum het Huis van Oud, Grote Zomerdijk 33 in Wognum, is elke zondagmiddag open. Groepsbezoek buiten de openingstijden is mogelijk. Meer informatie bel 0229-573397.

Onderrokken in Het Regthuys

Museum Het Regthuys opent 4 mei haar deuren voor het publiek. (Foto: Rika Looij)

ABBEKERK - De deur van Het Regthuys staat zaterdag 4 mei weer wagenwijd open voor belangstellenden die de nieuwe tentoonstelling willen bezoeken. In de grote vitrine kan men een verzameling onderrokken bewonderen. Uit de uitgebreide collectie zijn de mooiste exemplaren voor de dag gehaald.

De onderrokken waren begin 1800 niet volumineus, maar sluik, in het West-Fries: sluuf. Het buikstuk was glad en de achterzijde van de rok iets gerimpeld. Omstreeks 1850 werden de bovenrokken wijder en werd als hulpmiddel een crinoline gebruikt. In zo'n hoepelrok konden de dames niet werken en alleen maar mooi zijn. De vrouwen in West-Friesland droegen in die tijd een groot aantal onderrokken. Soms wel vier over elkaar voor het gewenste resultaat op de heupen en achter sterk gerimpeld. In 1920 werden de bovenrokken korter, dus ook de onderrok. De vrouwen droegen na 1930 meer japonnen en gingen zij over tot het dragen van onderjurken.

Buiten deze expositie staan in het museum wenskaarten, merklappen, schoolspullen en speelgoed. Op de begane grond is de kerker een vaste trekpleister, het Abbekerker woif zit er nog steeds.

Het museum is geopend van 4 mei tot en met 29 september op zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Groepen kunnen een afspraak maken via tel. 0229-582490 of -583415. De entree is slechts 1 euro, kinderen halfgeld. Meer informatie: www.historischabbekerk.nl - Het Regthuys en Facebook.

A Tribute to Fleetwood Mac en de Local 70's op Avond van Andijk

The Locals v.l.n.r: Enrico Kors, Jos Kolenberg, Alex Mol, Frank Bakker, Marit Verdonschot, Edwin Venekamp, Harm Steltenpool, Els v.d. Lubbe en Barry Woestenburg. Edwin Jans, Ruud lippe ontbreken. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Tijdens de Avond van Andijk gaat het publiek terug in de tijd. Marsha & Friends brengt een flashback aan Fleetwood Mac en de vertrouwde Locals laten het beste uit de seventies herbeleven.

Wie herinnert zich niet het legendarische album Rumours van Fleetwood Mac? Bij menigeen prijkt dit album in zijn platenkast. Denk aan Dreams, Don't stop, The Chain en Go your own way. Waar normaal Marsha & Friends diverse feesten voorziet van de juiste muzikale omlijsting, koos men met deze bezetting om een volledige show te wijden aan de prachtige, tijdloze muziek van Fleetwood Mac. Onder leiding van Marsha Steltenpool brengt deze groep van ervaren muzikanten een ode aan zowel de Peter Green als de Buckingham / Nicks versie van Fleetwood Mac.

Marsha & Friends v.l.n.r: Ben Kribben (van Dik Hout), Johan Keeman, Marsha Steltenpool, Marianne Ligthart, Alex Bakker (Pearl Jamming) en Pieter Baas (Foto: aangeleverd)

De Locals zijn natuurlijk weer van de partij tijdens de Avond van Andijk. De muzikale muziekhelden spelen dit jaar pure nostalgie van de grootste artiesten uit de 70's, zoals Creedence Clearwater Revival, Led Zeppelin, Bob Marley, Tina Turner, Stevie Wonder, ABBA, Rolling Stones, Donna Summer, Eagles, Queen en Deep Purple.

Naast Marsha & Friends en de Local 70's maken Maan, Van Dik Hout en Claude (The Voice Kids) De Avond van Andijk weer tot een groot feest.

Kaarten voor de Avond van Andijk zijn verkrijgbaar via www.deavondvanandijk.nl en voor een originele 'hardcopy ticket' kan men terecht bij Rheino's in Wervershoof en Primera Andijk.

Dag van de Gezonde Schoolkantine

Elke derde dinsdag van april is de Dag van de Gezonde Schoolkantine. Met deze dag vraagt het Voedingscentrum jaarlijks extra aandacht voor gezonde voeding op scholen. Dit jaar viel deze dag op 16 april. Een recordaantal scholen deed dit jaar mee.

Om jongeren te helpen een gezonder eetpatroon te ontwikkelen, is een gezonde eetomgeving essentieel. En omdat zij een groot deel van hun tijd op school zitten, valt daar veel winst te behalen. Geweldig dat steeds meer scholen aan de slag zijn met een gezonde schoolkantine. Daarmee maken we het voor onze jeugd makkelijker om op school gezond te eten. Maar moet er allerlei eetwaar te koop zijn in een kantine?

We willen ook aandacht voor de ongezonde omgeving in de buurt van scholen, vaak is er een snackbar of supermarkt vlakbij. Hoe meer verleidingen de jeugd tegenkomt, hoe moeilijker het is om daar weerstand aan te bieden. Wat dat aangaat was het vroeger allemaal makkelijker. Maar er ligt natuurlijk een taak, misschien wel de belangrijkste, bij de ouders.

Als ik van leerkrachten hoor dat ze op school een fruitdag hebben en dat er dan kinderen zijn die 'knijpfruit' meenemen en als de leerkracht dan aangeeft dat dat niet de bedoeling is, prompt een ouder verhaal komt halen. Mijn kind lust geen fruit. Ja, dat kan, maar is dat niet een gebrek aan de opvoeding? Net zo goed als dat kinderen geen kraanwater zouden lusten?

Laten we het alsjeblieft gezond houden. Gewoon een appel mee voor de pauze en op elke school is een kraan. Blijven ze tussen de middag over, neem dan een paar gezonde boterhammen mee van huis.

Ik ben misschien ouderwets, maar dat is misschien wel gezond.

Siem.zeilemaker@icloud.com

Kofferbakmarkt Nesbos

ONDERDIJK - De kofferbakmarkt wordt zondag 5 mei gehouden in het Nesbos, gelegen aan de Oosterdijk in Onderdijk. Die dag staan daar van 09.30 tot 16.00 uur vele uitgeladen kofferbakken met een diversiteit aan gebruikte goederen. Aan deze markt kan iedereen, ongeacht het wel of niet in het bezit zijn van een kofferbak, deelnemen. Een ideale mogelijkheid om overbodig huisraad, kleding of boeken van de hand te doen. Meer informatie of reserveringen: www.mikki.nl.

Landbouwshow toegevoegd aan Immaterieel Erfgoed

Wim Staal (r) voorzitter van Landbouwshow Opmeer. (Foto: Geert Bouius)

OPMEER - De landbouwshow in Opmeer is aan de lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland toegevoegd. Op het zogenaamde 'netwerk' is de jaarlijkse tentoonstelling die al van 1889 wordt gehouden, erkend als een Nederlandse traditie.

Het bestuur is blij met de erkenning. "Het is mooi dat ons evenement deze erkenning kreeg", aldus bestuurslid Co Schipper. "Het geeft ook aan dat het een traditie is, die ondanks alles levend en actueel is gehouden." De Landbouwshow werd ooit opgericht om kennis en het vakmanschap in de agrarische sector te bevorderen. Iedereen kon op de eerste maandag in augustus zien waar agrarisch West-Friesland toe in staat is, maar vooral de laatste jaren wordt ook ingezet op een echte familiedag. Ruik, voel en proef het platteland, dat is wat het bestuur op deze dag wil bereiken. Het publiek beleeft alles wat het platteland te bieden heeft, van de nieuwste agrarische snufjes tot de traditionele West-Friese cultuur. Rondom het bestuur zijn vele vrijwilligers actief.

"Voor ons is het belangrijk dat onze dag ook als cultureel erfgoed wordt gezien", stelt voorzitter Wim Staal. "Wij zeggen altijd: wat goed is, houdt het lang vol. Deze zomer wordt de 110e keer dat de show wordt gehouden. We zijn ook altijd met onze tijd meegegaan. In deze sector heerst nog steeds een grote trots op wat er in eigen gelederen gebeurt en wat we aan een breed publiek laten zien."

Meer informatie is te vinden op www.immaterieelerfgoed.nl - landbouwshow-opmeer.

Stadsmuseum aan Dam weer open

Een voorstelling van het nieuwe monument De Munt in Medemblik 1655-1781. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - De Oudheidkundige Vereniging Medenblick had zaterdag 20 april een feestelijke dag. Niet alleen vanwege de opening van het Stadsmuseum aan de Dam, met het thema: De Gouden Eeuw in Medemblik, maar ook bood Ton Pronk, voorzitter van de vereniging het projectplan aan, aan wethouders Nederpelt en Kuipers; het monument De Munt in Medemblik 1655-1781. Ontwerp van bekend beeldend kunstenaar Peter Koelemeijer.

Wethouder Nederpelt nam met veel genoegen het presentatie-exemplaar van het plan in ontvangst. Hij verwoordde de belangrijkheid voor de historie van Medemblik en de komst van het steeds groter aantal toeristenbezoeken naar deze stad. Dit initiatief verdient ondersteuning en de gemeente Medemblik zegt een financiële bijdrage toe van 10.000 euro. Tevens wil de gemeente de bomen en hagen leveren voor de aangepaste groenvoorziening. Met dank namens de vereniging, wordt deze toezegging als eerste bijdrage genoteerd.

Kostenplaatje

De totale kosten van het project bedragen echter bijna 30.000 euro.

De vereniging bezit niet de vereiste middelen om het resterende deel uit eigen beurs te financieren, maar het bestuur vraagt steun aan allen die dit project willen helpen realiseren.

Aan wethouder Kuipers werd daarna gevraagd om de tentoonstelling te openen. Na bezichtiging van beide wethouders en genodigden werd die opengesteld voor bezoekers.

Wie het project wil steunen, kan een bijdrage storten op NL77 ABNA 0586 845 100 ten name van Oudheidkundige Vereniging Medenblick, met de omschrijving De Munt.

Kunstmarkt in De Schoof

WERVERSHOOF - In de Schoof wordt zaterdag 11 mei een kunstmarkt gehouden. Veel kunstenaars zijn vanaf 12.00 tot 17.00 uur in het cultureel centrum, die met een gevarieerd aanbod aan specialisaties exposeren. De entree is gratis, iedereen is welkom om vrijblijvend te komen kijken en eventueel iets te kopen. Ruim tien kunstenaars tonen hun werk: schilderkunst, keramiek, epoxy en aluminium sieraden, dotpainting, houtbewerking, mozaïek en decopage. Kom langs in de Schoof, Kerkelaantje 1 in Wervershoof. Meer informatie, zie www.deschoof.net.

Lintjesregen met zeven gedecoreerden in gemeente Medemblik

De decorand v.l.n.r.i: Tiny en Siemen Goedhart-Jong, Kees Hink, Marije Reijs Verhoeven en Piet Ligthart. Boven: burgemeester Frank Streng, Andrea van Langen Visbeek en Joke Honselaar Polhuis. (Foto: Theo Annes/gemeente Medemblik)

REGIO - Zeven actieve vrijwilligers uit de gemeente Medemblik zijn vrijdag 26 april in het Oranjezonnetje gezet. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst op Lintjesdag in het gemeentehuis. Sociaal ingestelde inwoners die vrijwillig bereid zijn veel te doen voor de samenleving. Betrokken mensen die voor iedereen klaarstaan. De burgemeester bedankte hen voor hun inzet. Zij zijn nu allen Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Siemen Goedhart uit Zwaagdijk-West: was 50 jaar toen hem werd gevraagd om tijdelijk het onderhoud van de kerkentuin en de begraafplaats in zijn dorp op zich te nemen. Dit werd uiteindelijk een periode van dertig jaar. Wekelijks was hij hier zes uur mee bezig. De kerk van de parochie is sinds 2018 niet meer in gebruik. Maar nog altijd is de inmiddels 80 jarige Goedhart aan het werk in de tuin en op het kerkhof. Voorts kan iedereen in het dorp altijd een beroep doen op Siemen.

En een lintje voor zijn vrouw Tiny Goedhart-Jong (82). Zij zet zich al veertig in als vrijwilliger voor ouderen. Zij begon in 1978 in verzorgingshuis De Peerelaar in Zwaag. Tiny verrichte 22 jaar lang hand- en spandiensten, begeleidde activiteiten en voorzag de bewoners van een kopje koffie of thee. Vanaf 2001 is Tiny ongeveer 8 uur per week als vrijwilliger in verzorgingshuis Sweelinckhof in Wognum. Zij helpt bij bingomiddagen. Leest voor in het West-Fries en assisteert bij het klaverjassen of Rummikub en voorziet de bewoners van koffie of thee.

Piet Ligthart (68) uit Andijk is ruim 28 jaar actief als vrijwilliger bij diverse organisaties. Dit begon als voorzitter van de parochie Maria Middelares van alle Genaden in Andijk. Vervolgens als voorganger bij avondwaken en bij de woord-communievieringen. Ook is Piet voorzitter en zanger bij het koor De Vriendenkring, voorzitter van bestuur dorpshuis Sarto en voorzitter van de kantinecommissie van Sporting Andijk. Hij staat hier elke zondag in de kantine. Met de maandagochtendploeg verzorgt hij het onderhoud van het complex. Ook leest hij eens per week de krant voor aan bewoners van woonzorgcomplex Sorghvliet in Andijk. Tenslotte is Piet sinds 2005 raadslid namens het CDA.

Al veertig jaar zet Joke Honselaar-Polhuis (72) uit Andijk zich als vrijwilliger actief in voor diverse organisaties. Sinds 1978 vult zij belastingbiljetten in voor de FNV-leden. Daarnaast helpt zij ouderen met het invullen van de belastingaangifte. Als COPD patiënt is zij sinds 2003 betrokken bij het Longfonds (voorheen Astmafonds). Ze was penningmeester in de Regioraad Noord-Holland Noord en initiatiefnemer van de jaarlijkse COPD-lunches. Ook was zij oprichter van het Longpunt in West-Friesland en nam het initiatief voor een zwemgroep. Joke zit in de cliëntenraad van het Waterland Ziekenhuis, geeft voorlichting aan scholen en aan de EHBO-vereniging en organiseert lotgenotencontacten. Ondanks dat Joke al veertig jaar aan COPD lijdt, zet zij zich -met zeer beperkte longinhoud en conditie- vrijwillig in voor bovengenoemde organisaties en doelgroepen.

Marije Reijs-Verhoeven (72) uit Abbekerk was van 1996 tot 1997 voorzitter van de Innerwheelclub in Nieuwekerk a/d IJssel, bestuurslid en voorzitter medezeggenschapsraad bij het Minkema College in Woerden van 1994 tot en met 2002. Hier had zij een cruciale rol in het participatieproces van ouders, leerlingen en personeel. Van 2000 tot en met 2009 was zij bestuurslid van Scholengemeenschap Trinidas College in Heerhugowaard en van 1998 tot en met 2008 bestuursvoorzitter van Stichting Kasteel Radboud. Mede door haar kwam hier een permanente tentoonstelling tot stand. Van 2009 tot en met 2015 was Marije bestuursvoorzitter voor stichting Het Groene Kerkje in Lambertschaag. Mede door haar inzet kon de kerk gerestaureerd worden. Ook is ze van 2000 tot en met 2004 bestuurslid geweest bij Scholengemeenschap Tabor in Hoorn. Ze is vanaf 2008 bestuurslid van Inner Wheel Purmerend en sinds 2015 oprichtster en penningmeester van Kunst in de Kamer, afdeling Waterland.

Ruim veertig jaar is Kees Hink (76) uit hetzelfde dorp actief als vrijwilliger. Dit begon in 1976 bij Uitvaartvereniging Abbekerk-Lambertschaag. Hij begon als drager en werd daarna voorloper. 28 jaar verzorgde hij uitvaarten en was 24 jaar bestuurslid. In 2002 werd Kees bestuurslid bij de Spetter, verantwoordelijk voor de groenvoorziening en andere taken. Sinds 2002 is hij vrijwilliger bij ALC. Wekelijks maait hij het gras, waar de grote grasmaaier niet bijkomt, houdt de boel vuilvrij en maakt de kantine en kleedkamers schoon. Hij is commissielid van de jaarlijkse Kerstsamenzang in de hervormde kerk. Bij Crescendo uit De Weere verzorgt hij de catering en helpt bij de jaarlijkse hyacinten-actie. Kees en zijn vrouw verzorgen de catering tijdens de nieuwjaarsborrel en afsluiting van het seizoen. Ook is hij sinds 2014 tuinvrijwilliger bij WonenPlus. Hij is tevens Vrijwilliger van het jaar 2014.

Andrea Van Langen-Visbeek (51) uit Andijk zette zich gedurende twaalf jaar in als VVD-raadslid. Vanaf 2006 voor de gemeente Andijk en vanaf 2011 voor gemeente Medemblik. Zij is sinds 2018 wethouder in de gemeente Medemblik en heeft de portefeuilles: Ruimtelijke Ordening, Omgevingswet, Groenbeheer, Grondzaken en Herinrichting kop Nieuwstraat Medemblik. In 2016 werd Andrea Statenlid voor de provincie Noord-Holland. Vóór haar wethouderschap had zij diverse leidinggevende functies bij onder meer Bedrijfsverzorging, ServicePlus, Stichting Welzijn Ouderen en als laatste bij WonenPlus.

Speciale voorstelling in 't Kerkhuys

Het Uur van Jaantje geeft 11 mei een speciale voorstelling. (Foto: aangeleverd)

SPANBROEK - Bij vele inwoners uit de regio is het 'Uur van Jaantje' een begrip. Het trio speelt al acht jaar in Muziektheater 't Kerkhuys in Spanbroek. Miranda Dekker, Marianne Koelemeijer en Peter Molenaar weten altijd op onnavolgbare wijze de bezoekers te verrassen met verhalen en liedjes over thema's uit het dagelijks leven.

De Lions Club Opmeer-Medemblik heeft hen gevraagd een éénmalige voorstelling te maken rond het thema 'We serve', oftewel 'wij dienen/helpen. Dit is het centrale thema bij de Lions. Deze vereniging spaarde in de afgelopen 27 jaar al ruim 200.000 euro via allerlei acties en schonk dat aan tientallen goede doelen in de regio en daarbuiten, onder meer 'Make a wish'. Ernstig zieke kinderen krijgen de dag van hun leven; hun grootste wens gaat in vervulling. Maar ook aan molen 'De Lastdrager' in Hoogwoud, de IJsclub Spanbroek-Opmeer en de gesponsorde Herinneringsbanken langs wandel- en fietsroutes in de regio.
Al deze activiteiten vergen veel inzet van de leden, maar de dankbare reacties van de ontvangers geven ook heel veel voldoening.

De speciale voorstelling vindt 11 mei plaats om 20.00 uur in 't Kerkhuys, aan de Spanbroekerweg. De netto-opbrengst wordt door de Lions geschonken aan Stichting Semmy voor onderzoek naar kinderkanker. Ook Semmy steunen en de uitvoering meemaken? Een kaart kost 11 euro en is te reserveren via www.ticketkantoor.nl/shop/khlionsuvjaantje.

Meer informatie is te vinden op www.kerkhuys.nl.

Tehuis gezocht voor lieve cavia's

Beertje en Buddy zijn op zoek naar leuke baasjes. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Cavia's Beertje en Buddy zijn samen afgegeven bij een kinderboerderij, omdat er niet meer voor hen gezorgd kon worden. Dit was geen optie, want de kinderboerderij heeft geen plek voor tijdelijke opvang. De twee werden netjes daarna gebracht naar de dierenopvang.

Het werd de medewerkers al snel duidelijk dat het twee, wat oudere, beertjes waren, waarschijnlijk broertjes en erg aan elkaar gehecht. Beiden waren wat beschadigd op een oogje en klonken benauwd. Aan de oogjes is niets mee te doen, maar verder gaat het nu prima met ze. Blijkbaar was dit stelletje, net zoals veel cavia's, gevoelig voor houtmot en stoffig hooi. Nu ze op een andere bodembedekking zitten en goed hooi hebben, gaat het prima! Wie heeft er en fijne plek voor dit lieve stel. Ze zijn behoorlijk op mensen gericht, laten zich makkelijk pakken en het lijkt dat ze het zelfs prettig vinden om op schoot te zitten. Maar wel opletten: ze zijn geen kinderspeelgoed!

Wie meer wil weten of kennismaken, kan bellen naar 0224-551818 of kom tijdens de bezoektijden even langs bij DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon, Ambachtsdijk 7 in Tuitjenhorn. Meer informatie, zie www.dierenasiel-schagen.nl.

Vergadering dorpsraad

ABBEKERK - Alle inwoners van Abbekerk en Lambertschaag zijn woensdag 8 mei om 20.00 uur van harte welkom om de vergadering van dorpsraad Abbekerk-Lambertschaag bij te wonen. Deze bijeenkomst bestaat uit twee delen, namelijk een algemene ledenvergadering en daarna een reguliere vergadering. De samenkomst vindt plaats in dorpshuis De Nieuwe Haven, aan het Burgemeester P. Kromplein in Abbekerk. Aan bod komt onder meer: feestelijke inwijding fontein, woningbouw en verkeersveiligheid.

Vogelexcursie

Witte kwikstaart met lekkere hapjes. (Foto: Toos Brink)

OOSTWOUD - Gidsen/vogelspecialisten van IVN West-Friesland gaan zaterdag 11 mei vogels spotten in het natuurgebied Egboetswater tussen Hauwert en Oostwoud.

Een zeer afwisselend landschap van water met riet, ruigten, open landerijen en bossages. Voor veel soorten vogels een aantrekkelijke plek voor nestbouw en gezinsuitbreiding. Vogels beginnen op een bepaald tijdstip in de vroege ochtend allemaal tegelijk met zingen. Bijzonder om eens mee te maken. Wie met de gidsen mee wil gaan, verzamelt om 05.15 uur op de grote parkeerplaats, einde Liederik, net voorbij Het Egboetje. Pas kleding dus aan, laarzen of stevige schoenen worden aanbevolen, net als een verrekijker. De wandeling duurt 1,5 uur. Er zijn geen kosten, maar een vrijwillige bijdrage is altijd welkom.

Aanmelden tot 4 mei bij Ria de Graaf, tel. 06-40392703 of r.de.graaf@ivn-westfriesland.nl. Een maximaal aantal plaatsen is beschikbaar.

Filmavond met The Help in Woudrust

OOSTWOUD - In activiteitencentrum Woudrust in Oostwoud wordt 10 mei om 19.30 uur een filmavond gehouden. De film The Help van regisseur Tate Taylor wordt getoond. Het lijkt vandaag de dag ongelofelijk dat mensen nog geen vijftig jaar geleden niet op gelijke voet stonden. In de zuidelijke staten van Amerika was de slavernij weliswaar afgeschaft, maar de rassenscheiding vierde hoogtij. Afro-Amerikanen mochten geen gebruik maken van dezelfde wc's, scholen en ziekenhuizen als blanken en gemengde relaties waren strafbaar. The Help speelt zich af gedurende deze roerige tijd. Hoewel het onderwerp van de film zwaar is en tot nadenken stemt, is het een feelgoodfilm. Toegang slechts 2 euro.

Inloopavonden Klein Begin

TWISK - Bridgeclub Klein Begin verzorgt op dinsdag 7 en 21 mei, 4 en 18 juni en 9 juli vrije inloop bridgeavonden. Bridge is een kaartspel dat valt onder de denksport. In wedstrijdbridge streeft de kaarter bewust naar het zoveel mogelijk uitschakelen van de factor geluk als uitkomstbepalend. Het spel vereist concentratie, geheugen, logisch denken en goede samenwerking tussen partners. Belangstellenden kunnen zich vanaf 19.00 tot en met 19.30 uur inschrijven om mee te doen. Het inschrijfgeld bedraagt slechts 2 euro. Alleen komen is geen probleem, dan wordt er een maatje gezocht. Iedereen is op één of meerdere avonden welkom in het dorpshuis, aan de Dorpsweg in Twisk.

Plantjesmarkt bij De Herder

Wie bezig in de tuin, kan die 4 mei opfleuren met aankopen van de plantjesmarkt bij De Herder. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Bij meelmolen de Herder wordt zaterdag 4 mei van 11.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse plantjesmarkt gehouden. Deze markt is een ideale plek voor tuinliefhebbers om nieuwe planten aan te schaffen. Op de kramen staat een ruime keuze uit eenjarige zomerbloeiers, in prachtige kleuren, en tegen lage prijzen. Van perkplanten, vaste planten en kuipplanten tot plantjes voor terras en balkon, die als fleurige blikvangers dienen.

Het naastgelegen Poorthuisje is deze dag ook open, voor wie trek krijgt in een heerlijk kopje koffie, met zelfgemaakte appelgebak, of het eigen biertje van de molen: klap van de Herder! Voor de grotere trek is de bekende pannenkoekenbakker weer van de partij. Hij bakt van meel van de molen de lekkerste pannenkoeken!

Iedereen is welkom om de plantjesmarkt te bezoeken bij De Herder, Westerdijk 3 in Medemblik.

Sixtiesband de Stoel in Tritonbar

De Stoel speelt 5 mei in de Tritonbar in Medemblik. Mis dit optreden niet! (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - De sixtiesband de Stoel treedt zondag 5 mei om 16.00 uur op in de Tritonbar aan de Walesteeg in Medemblik.

Deze vijfkoppige band speelt met veel plezier en enthousiasme nummers uit de jaren '60 en '70. Denk aan nummers van The Cats, Shadows, ZZ en de Maskers en Dire Straits. Maar de bandleden brengen deze middag ook diverse Nederlandstalige nummers ten gehore. De band bestaat uit muzikanten Klaas Singer, Peter Oerlemans, Winfried Bakker, Willem van Otterloo en Henk van Dijk.

Wie een gezellig middag uit wil en genieten van goede muziek komt aanstaande zondagmiddag naar de Tritonbar.

Terug in de tijd met De Stoel