West Friesland op zondag

7 juli 2019

West Friesland op zondag 7 juli 2019


'De vergeten parel van Schellinkhout'

Eddy de Boer, Eelko Bootsman, Tilly Singer en Fredie Schenk (v.l.n.r.) in de bamboetuin. Iedereen is tijdens Schellinkhout te Kijk van harte welkom om de kunst én de tuin te bewonderen. (Foto: Vincent de Vries)

SCHELLINKHOUT - "Dit is nou écht een plek waar je je mobieltje níet mee naartoe moet nemen. Een soort wifi-vrije zone, dit hoor je zélf te ervaren! Toen ik hier voor het eerst kwam, werd ik helemaal rustig, zó mooi." Eddy de Boer praat vol enthousiasme over de bamboetuin aan de Dorpsweg in Schellinkhout. Tijdens Schellinkhout te Kijk, zondag 7 juli, exposeert hij hier met met een aantal van zijn schilderijen. Ook Tilly Singer (schilderijen) en Fredie Schenk (keramiek) laten deze dag hun werk zien in 'de vergeten parel van Schellinkhout', zoals ze het zelf noemen.

Kunstenaars exposeren in mystieke bamboetuin

Fredie maakt deel uit van de organisatie van Schellinkhout te Kijk, dat dit jaar voor de tweede keer plaatsvindt. "We organiseren dit evenement om het jaar. Het is een podium voor de inwoners van Schellinkhout om te laten zien waar ze goed in zijn of wat ze leuk vinden. Sommigen laten bijvoorbeeld hun hobby zien, anderen hun tuin waar ze trots op zijn en weer anderen houden een schuurverkoop. Behalve dat het gewoon leuk is om alles te komen bekijken, zorgt het evenement ook voor een stukje saamhorigheid. Het brengt mensen bij elkaar." Samen met 25 andere Schellinkhouters maakte Fredie de 'Passie van Schellinkhout', een kunstwerk dat zondag 7 juli om 14.00 uur door burgemeester Michiel Pijl in het bamboepark onthuld wordt. Het werk krijgt daar een permanente plek. Benieuwd naar het resultaat? Kom zondag langs!

Positieve energie

Wanneer je door de bamboetuin loopt, die verscholen ligt achter het huis aan de Dorpsweg 125, waan je je even in de tropen. "Je kunt hier heerlijk de natuur ervaren", vertelt Fredie. "Daarna voel je je helemaal rustig en ontspannen. Dat krijgen we ook vaak te horen van mensen die hier komen. Deze mystieke tuin geeft je een positieve energie, dat is heel bijzonder." Bamboepark Schellinkhout is de plek waar Charley Younge sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw bamboes heeft uitgeplant. "Hij was de eerste in Nederland die dit deed", vertelt Eelko Bootsman, die na het overlijden van Charley in 2015, de bamboetuin overnam. "Hij kweekte winterharde bamboe. Iedereen wilde bamboe in zijn tuin hebben en nog steeds is de belangstelling zeer groot. De bamboeplanten gingen en gaan als zoete broodjes over de toonbank. Veel mensen denken dat bamboe altijd woekert, maar er zijn genoeg soorten die dat níet doen. Die zijn dus heel geschikt voor de tuin. Ik ben ervan overtuigd dat bamboe onze toekomst gaat redden. Het is net zo hard als tropisch hardhout, maar je hoeft er geen bossen voor te kappen. De bamboe laat elk jaar weer nieuwe scheuten groeien. Bij een volwassen struik groeien deze in één seizoen naar hun eindhoogte; afhankelijk van de soort 3-4, 5-6 tot 10-12 meter hoog. In de tropen groeien de scheuten in één dag tot één tot anderhalve meter. In Schellinkhout hebben we een record gemeten van dertig centimeter op één dag! Van bamboe kan van alles gemaakt worden: van parket en kleding tot papier." Sinds 1989 werk Eelko met veel enthousiasme in de bamboetuin in Schellinkhout. In de exotische en bijzondere tuin voelt Eelko (geboren in Tanzania) zich helemaal thuis.

Woest

Fredie's grote passie is keramiek; al 21 jaar maakt ze kunstwerken en haar werkwijze is veelzijdig. "Ik vind eigenlijk alles leuk en daardoor heb ik niet echt een vastomlijnde stijl. Ik hou van abstract, maar ik maak bijvoorbeeld ook graag portretten of landschapskunst. Bovendien blijf ik groeien. Ik ben nooit klaar, want de mogelijkheden zijn oneindig. Er komen steeds weer nieuwe ideeën bij." Door een ongeneeslijke ziekte aan zijn oogzenuwen en door zijn kleurenblindheid is Eddy's visuele waarneming anders dan gebruikelijk en dat zie je in zijn schilderijen terug. "Ik zie alleen de kleuren geel, rood en blauw en verder probeer ik maar wat. Ik schilder vooral dieren en portretten. Mijn stijl zou ik omschrijven als 'woest'. Tijdens het schilderen denk ik niet te veel na. Ik dóe gewoon, ga af op mijn intuïtie en werk snel." Net als Fredie en Eddy is ook Tilly ontzettend blij dat ze in de bamboetuin mag exposeren.

Lees verder op pag. 3


Zaterdag-middagconcert

MEDEMBLIK - Organist Hans Stehouwer geeft zaterdag 13 juli het tweede concert van een serie van zes zaterdagmiddagconcerten op het Pieter Backer-orgel in de Medemblikker Bonifaciuskerk.

Hans laat zich regelmatig horen als organist, voornamelijk in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Bij zijn muzikale activiteiten staat het oeuvre van Johann Sebastian Bach centraal. Daarnaast heeft hij altijd bijzondere aandacht besteed aan de Spaanse en Portugese muziek voor toetsinstrumenten uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw. Het programma dat Hans samenstelde voor het concert in Medemblik bevat werken van onder meer Cabanilles, Bach,de Grigny en Couperin. Het concert begint om 16.00 uur. De ingang van de Bonifaciuskerk aan de Breedstraat is de hele zaterdagmiddag open. Toegang tot het concert is gratis. Aan de uitgang wordt gecollecteerd voor de onkosten.

Kamerkoor

HOORN - Het Westfries Museum aan de Roode Steen is Hoorns museum van de Gouden Eeuw. Het Hoorns Kamerkoor geeft zondag 7 juli in het museum een concert met muziek uit de zestiende en zeventiende eeuw. Het koor brengt onder andere een ode aan de muziek in 'Viva la musica' (Gregor Aichinger) en in 'O, Musica' (Paul Peuerl). Het concert wordt 7 juli twee keer uitgevoerd: om 14.30 en 15.30 uur. Toegang is gratis voor bezoekers van het Westfries Museum; vraag wel een kaartje aan de kassa.

Dier van de week

Minoes is een zachtaardige, rustige dame. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Minoes is een lieve gesteriliseerde poes van acht jaar oud. Het is een zachtaardige, rustige dame die bij haar eigen mensen graag wil knuffelen en gezellig op schoot komt liggen. Ze is wel een enorme held op sokken en schrikt snel van onverwachte dingen.

Minoes is in het bos gevonden met een grote okselwond, veroorzaakt door haar vlooienbandje. Ze bleek een tijd geleden van haar vorige adres te zijn weggelopen omdat ze heel bang was voor de kinderen. Inmiddels is ze weer helemaal hersteld en nu zoekt het dierentehuis voor haar een absoluut rustig nieuw thuis, bij een eigenaar die bereid is haar lang genoeg binnen te houden tot ze helemaal gewend is.

Minoes had op haar vorige adres vaak last van dunnere ontlasting, maar sinds ze in het asiel op licht verteerbaar voer is gezet (Hill's I/D), is dat helemaal over. Het dierentehuis raadt de nieuwe eigenaar dan ook aan om haar voorlopig op dit voer te houden.

Wie interesse heeft in Minoes, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Open Dag Reddingsbrigade De Streek

De club uit Stede Broec werd verkozen tot 'Reddingsbrigade van het Jaar 2018'. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - De Nederlandse reddingsbrigades houden zondag 7 juli een open dag, zo ook Reddingsbrigade De Streek in Grootebroek. Reddingsbrigades zijn getraind voor hulpverlening bij watersnood en dijkdoorbraken en houden toezicht bij waterrecreatie en -evenementen. Reddingsbrigades beveiligen bijvoorbeeld de intocht van Sint Nicolaas, openwaterzwemwedstrijden en de Nieuwjaarsduik.

Club uit Stede Broec verkozen tot 'Reddingsbrigade van het jaar 2018'

Reddingsbrigade De Streek heeft 150 leden waarvan ongeveer de helft onder de zestien jaar. Ontdek op de open dag dat 'De Streek' een gezellige en uitdagende vereniging is. Niet voor niets is de club uit Stede Broec verkozen tot 'Reddingsbrigade van het Jaar 2018'.

Achter de schermen

Rondom het clubgebouw zijn diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Probeer eens een redding vanaf de kant en neem een kijkje achter de schermen.

Inschrijven

Als lid van de reddingsbrigade word je een heel goede zwemmer en je krijgt een goede conditie. Het is daarom een prima vervolg op de zwemlessen. Wie in het bezit is van zwemdiploma B kan al lid worden. De trainingen beginnen weer op zaterdag 31 augustus, maar inschrijven voor het nieuwe seizoen kan nu al. Wie van zwemmen en water houdt, is van harte welkom bij de reddingsbrigade.

Clubgebouw De Bink aan Wijzend 74a in Grootebroek, bij het parkeerterrein van sporthal/zwembad De Kloet, is zondag 7 juli geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.rbdestreek.nl . Inschrijven kan ook via deze website.

Wiesje en Lorenza gaan uitdaging Barcelona Express aan

(Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL / ABBEKERK - Samen met nog driehonderd andere teams uit Nederland, België en Frankrijk gaan Wiesje Groot (18) uit Bovenkarspel en Lorenza Blokker (19) uit Abbekerk de ultieme Barcelona Express-uitdaging aan. De uitdaging om zonder geld of hulp van het thuisfront in vijf etappes liftend in Barcelona aan te komen.

'Mega toffe uitdaging voor het goede doel'

Onderweg is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren door allerlei opdrachten uit te voeren. "En 's avonds overnachten we samen met de andere teams op verschillende campings in de door ons zelf mee gesjouwde en opgezette tentjes", legt Lorenza uit.

Mom I'm Fine

"Naast deze mega toffe uitdaging komt onze deelname ook nog eens ten goede aan het prachtige project van 'Mom I'm Fine', een organisatie die met de opbrengsten van de Barcelona Express mee gaan helpen met het bouwen van een school in Mexico van gerecycled plastic uit de oceanen."

Betere wereld

Wiesje vult aan: "Daarnaast is de uitdaging ook als stimulans bedoeld om mensen aan te sporen vaker te gaan liften. Op die manier help je mee met het verlagen van de CO2-uitstoot en werk je dus mee aan een betere wereld."

Meereizen

De meiden vertrekken zaterdag 13 juli vanuit Amsterdam en donderdag 18 juli komen zij aan op hun bestemming. Dus voor wie in die periode de route Amsterdam-Barcelona rijdt: Wiesje en Lorenza reizen graag een stukje mee!

Meer informatie over de Barcelona Express is te vinden op https://barcelonaexpress.org/be19/

Schellinkhout te Kijk

(Foto: Vincent de Vries)

Vervolg van voorpagina

"Heel mooi dat ik hier tijdens Schellinkhout te Kijk mijn werk mag laten zien. Schilderen is voor mij een relaxte bezigheid, ik vergeet de tijd. Ik heb niet echt één bepaalde stijl, ik vind veel stijlen leuk en probeer steeds iets anders. Ook mijn onderwerpen zijn heel divers."

Meer bekendheid

Fredie vult aan: "De bamboetuin is een fantastische plek voor kunst en biedt veel mogelijkheden. Bamboe zelf is eigenlijk ook gewoon kunst. Het zou heel mooi zijn als meer kunstenaars op deze bijzondere plek willen exposeren. Een permanente expositie van wisselende kunstenaars; dat zou geweldig zijn. Deze tuin verdient écht meer aandacht en bekendheid. Wie interesse heeft, mag contact opnemen!"

Plattegrondflyer

Schellinkhout te Kijk is zondag 7 juli. Meer dan vijftig Schellinkhouters stellen hun tuin of erf open voor diverse activiteiten. Bij de toegangshekken ontvangen bezoekers een plattegrondflyer met alle deelnemers. Meer informatie: www.facebook.com/SchellinkhoutteKijk/ . Een andere keer een bezoekje brengen aan de bamboetuin? Bezoekers zijn op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur van harte welkom en op andere dagen op afspraak. Natuurlijk is de bamboe ook te koop.

Kijk voor meer informatie op www.bamboepark.nl of stuur een mailtje naar Fredie: info@fjskeramiek.nl. Meer weten over Schellinkhout te Kijk? Bezoek dan de Facebookpagina. Kijk ook op www.fkskeramiek.nl, de website van Fredie.

Multifunctionele bedrijfsunits 7Plazahoorn

Project 7Plazahoorn bestaat uit twee vrijstaande bedrijfsverzamelgebouwen, omgeven door een ruim, groen perceel. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Wie langs de N23 Westfrisiaweg rijdt, ziet dagelijks nieuwe bouwactiviteiten op bedrijventerrein Zevenhuis. In september start ook de bouw van het representatieve bedrijfsverzamelgebouw 7Plazahoorn. De voorverkoop is nog maar nét gestart en de eerste bedrijfsunits zijn al verkocht aan enthousiaste en ambitieuze ondernemers.

Het nieuwe regionale bedrijventerrein Zevenhuis is erg in trek. Niet verwonderlijk, gezien de ligging direct aan de nieuwe verkeersader en het groene, waterrijke karakter.

Medio september start de volgende bouwfase op Zevenhuis aan de noordoostkant. Project 7Plazahoorn bestaat uit twee vrijstaande bedrijfsverzamelgebouwen, omgeven door een ruim, groen perceel. De 28 units zijn multifunctioneel én beschikbaar in diverse afmetingen. Zakelijk een goede keuze, maar ook privé een praktische optie voor bijvoorbeeld opslag of stalling van caravan, boot of camper. De belangstelling voor dit moderne, frisse complex is groot. De eerste units zijn inmiddels verkocht. De perfecte ligging en de duurzame bouw blijken grote pluspunten. De units worden gasloos opgeleverd. Als extra optie is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Het geheel is veilig afsluitbaar met een op afstand bedienbare elektrische schuifpoort aan de straatkant. De overige drie zijden krijgen een groene haag. Er zijn ruim voldoende parkeerplaatsen opgenomen in het plan.

Voor ondernemers met ambitie en een gezonde dosis West-Friese arbeidsmentaliteit zijn er nog verschillende units te koop. Honderd procent financiering is mogelijk. Ook bestaat de mogelijkheid om een bedrijfsunit te huren. Informeer naar de mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op www.7plaza.nl. Kijk ook op www.zevenhuis.nl.

Chauffeurs gevraagd

De rolstoelbus wordt gebruikt voor uitstapjes en familiebezoek, maar ook om de mensen van de dagbehandeling te vervoeren. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De Stichting Vrienden van Lindendael / De Hoge Hop in Hoorn streeft ernaar om voor de 265 cliënten van de beide verpleeghuizen het verblijf te veraangenamen. De gelden die hiervoor nodig zijn, worden bijeengebracht door een groot aantal donateurs. De stichting gebruikt deze gelden voor exploitatiekosten van de eigen rolstoelbus en door extra activiteiten en evenementen te financieren. Op dit moment zijn meer chauffeurs voor de rolstoelbus nodig. De rolstoelbus wordt gebruikt voor uitstapjes en familiebezoek, maar ook om de mensen van de dagbehandeling te vervoeren. Momenteel is het chauffeursbestand te klein geworden om alle verzoeken voor ritten te kunnen honoreren. De stichting is dan ook dringend op zoek naar mensen die bereid zijn om bijvoorbeeld één keer per week te rijden. Interesse? Meer informatie via Hermien Sijm-Wissink, secretaris van de Stichting Vrienden: hermiensijm@quicknet.nl. Een mailtje sturen naar Alies Zwaan, vrijwilligerscoördinator van Lindendael, kan ook: alies.zwaan@omring.nl.

Waterweek Hoorn kent vol programma

Alle activiteiten vinden op en rond de oude binnenhaven van Hoorn plaats. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De Westfriese Waterweken komen 10, 11, 12, 13 en 14 juli naar Hoorn. Absoluut een moment om bij stil te staan, want het programma is voller dan ooit. De Waterweek Hoorn 2019 kent een sportief, spectaculair, culinair en muzikaal programma.

De organisatie vertelt: "De gemeente Hoorn streeft verbinding na tijdens de Waterweek Hoorn, de verbinding tijdens het programma van 2019 is nog nooit zo groot geweest. De Waterweek is een uniek evenement in de regio en wij zijn dan ook maar wat trots op deze editie."

Programma

De Waterweek Hoorn start woensdag 10 juli met een Waterquiz bij de Kade in de haven. Vrijdag is het Derde Watercongres Hoorn. Aansluitend is er een lunch onder de Westfriese Tafel. De vrijdag wordt afgesloten met de officiële Hoornse VrijMiBo. Zaterdag en zondag zijn er de Vrijetijdbeurs, de Hoornse Bootdagen, Supschool 'Cup of Sup', activiteiten van het Varend Erfgoed en de Halve Maen. Verder showt de Westfriese Tafel zichzelf. Tijdens de Hoornse Bootdagen kan iedereen gratis zijn boot verkopen (alleen het reguliere liggeld dient te worden betaald). Aanmelden kan via havendienst@hoorn.nl. Tijdens de Vrijetijdbeurs zijn er tal van leuke standjes en verder onder andere verscheidene campers/caravans. Daarnaast worden op de Veermanskade een aantal boten van het Varend Erfgoed geshowd en zorgen zij op de kade voor verlevendiging. Zaterdag vinden verder het unieke Wijnfestival Hoorn en de Drakenbootrace plaats. Zondag staan ook het unieke Swim to Fight Cancer, de Culinaire Markt, het SKH Kinderprogramma en Het Shantyfestival op het programma.

Alle activiteiten vinden op en rond de oude binnenhaven van Hoorn plaats. Inschrijven voor Drakenbootrace kan via info@fletcha.nl. Voor het Wijnfestival Hoorn zijn voordeelkaarten te verkrijgen via www.wijnfestivalhoorn.nl. Meer informatie over het programma: www.waterweekhoorn.nl.

Social media

Foto: aangeleverd

Nu dat de examens achter de rug zijn en de vervolgstudies bekend zijn, worden in veel steden weer studentenkamers gezocht. Altijd een spannende tijd voor de studenten, maar zeker ook voor de ouders. Omdat heel veel ouders zelf ooit ook als student zijn begonnen met spullen van de Westfriese Beurs, nemen ze hun student graag mee naar ons om hun jeugd nog even te herbeleven. Gelukkig is de Westfriese Beurs vernieuwd en kan de jeugd het ook nu nog prima bij ons vinden in de combinatie tussen nieuw en oud.

Wij hebben om onze doelgroep te bereiken een filmpje voor social media opgenomen. Zo hebben wij een studentenkamer van twee bij drie nagebootst in onze lift waarin wij de 'must have' voor studenten hebben geplaatst: namelijk een tweepersoonsbed met daarnaast een kast en een simpel maar toch leuk bureau. Eerst hadden wij hem ingericht als mannelijke variant met veel industrieel groen en daarna gingen wij het inrichten in vrouwelijke variant met veel oud roze waar wij vervolgens een aantal foto's voor hebben gemaakt. Deze foto's moeten dan even ge-edit worden en rechthoekig gesneden voor Facebook en langwerpig voor Instagram. U snapt, ik wist niet dat er een verschil tussen zat!

Maar ik heb veel geleerd en ben supertrots op zowel het resultaat als onze figuranten en ik hoop dat jullie het filmpje allemaal gaan delen & liken via onze Facebook en Insta. Maar kom zeker ook gewoon een keer ouderwets binnenlopen want dat is net zo gezellig!

Nella

De Westfriese Beurs in Oosterblokker: uw marktplaats om de hoek waar de inbrenger tot 60 procent van de opbrengst krijgt. Al 30 jaar lang het adres voor het kopen en verkopen van meubelen en we maken er zoveel verhalen mee dat we ze graag willen delen.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week in Hoorn.

Ziet u wat er niet klopt op de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebookpagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het goede antwoord.

Dus 'like' de pagina en blijf tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Familieconcert St. Caecilia

ZWAAG - Het traditionele Familieconcert van muziekvereniging St. Caecilia vindt zondag 7 juli plaats op het grasveld voor De Plataan, Pastoor Nuijenstraat 1 in Zwaag. Dit is een buitenconcert voor de hele familie; iedereen van jong tot oud is van harte welkom om te komen luisteren.

Onder andere het zomerse 'All night Long' van Lionel Richie, de concertmars 'Red and Black', het zonnige 'Hawai 5-0' en de Slavische dans 'Slavyanka Farewell' komen voorbij. Zowel het jeugdorkest ZOO! als het grote orkest treden op onder leiding van dirigent Michael de Graaf.

Het concert start om 15.00 uur. De toegang is gratis. Bij slecht weer vindt het concert plaats in De Plataan zelf. Meer informatie: www.stcaecilia.com.

Schooltuinen Enkhuizen veertig jaar

Leerlingen hard aan het werk in de schooltuinen. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De Schooltuinen Enkhuizen bestaan veertig jaar. Daarom vindt woensdag 10 juli van 15.00 tot 17.00 uur een feestelijke open middag plaats. Iedereen is van harte welkom om de tuin te komen bewonderen.

Het begon in 1978 op initiatief van de enthousiaste leerkracht Dick Meijer. Al snel sloten de andere scholen van Enkhuizen zich aan. Sinds 2014 zijn de Schooltuinen in het beheer van MEC De Witte Schuur. Met professionele medewerkers en ecologisch beheer genieten de groepen van een volwaardig schooltuinprogramma. Iedere leerling heeft zijn eigen tuintje. Jaarlijks gaat het om circa tweehonderd leerlingen uit negen klassen van groep 6/7. Juist in de huidige samenleving verdienen schooltuinen aandacht, omdat tuinieren en het zien groeien van je eigen voedsel bijdragen aan een gezondere levensstijl. Kinderen vinden hun eigen gewassen lekkerder en ontwikkelen betere eetgewoonten.

De Schooltuinen liggen in het Schootsveld tussen de Vestinggracht en Nelson Mandeladreef in Enkhuizen en zijn te bereiken via het fietspad Wethouder Jan Visserpad. Meer informatie via Ofra Carmi: ofra@mec-dewitteschuur.nl of 0653463809.

Privé Coiffures Vakopleiding

Haal bij Privé Coiffures Vakopleiding in 24 maanden een door het Rijk erkend diploma tot kapper/allround Kapper. (Foto: Adobe Stock)

HOORN - Privé Coiffures Vakopleiding is al meer dan dertig jaar een particuliere kappersschool in het hartje van Hoorn. Hier is het mogelijk om in 24 maanden een door het Rijk erkend diploma te halen tot kapper/allround Kapper. Dit is in vergelijking met een reguliere kappersopleiding op bijvoorbeeld een ROC een jaar korter, waardoor de mogelijkheid bestaat om een jaar eerder aan het werk te gaan.

In 24 maanden een erkend diploma

De start van een nieuwe klas is in september 2019. Privé Coiffures Vakopleiding bestaat al meer dan dertig jaar, biedt een goede en gezellige begeleiding door de kleine klassen en is gericht op praktijkleren. Hierbij komen ook de keuzedelen aan bod. Verder is Privé Coiffures Vakopleiding Rijks-erkend.

Praktijkervaring

Er is een schoolsalon voor de ervaring in de praktijk en bovendien kan de vakopleiding hulp bieden bij het vinden van een stageplaats. Al met al genoeg redenen om te kiezen voor Privé Coiffures Vakopleiding in Hoorn. Inschrijven kan vanaf heden, maar let op: vol=vol.

Aanmelden

Naast de dagopleiding, waarbij de deelnemers vier dagen per week naar school gaan, biedt Privé Coiffures Vakopleiding ook een knipcursus en een avondcursus aan. Aanmelden kan via de website www.pcvakopleiding.nl of telefonisch via 0229-211591. Een e-mail sturen kan uiteraard ook: info@pcvakopleiding.nl .

Kom eten, proeven en genieten op VIStival

Het haventerrein in Den Oever wordt omgetoverd tot een culinair walhalla waar de visliefhebber warm voor loopt (Foto: aangeleverd)

DEN OEVER - Het haventerrein in Den Oever wordt zaterdag 13 juli omgetoverd tot een culinair walhalla waar de visliefhebber warm voor loopt. Lokale chef-koks én kokkerellende vissers laten zien hoe simpel het bereiden van een oer-Hollands visje is, zoals schol, wijting, tong, Hollandse garnalen en langoustines.

Met de kotters als decor is de vissershaven de ideale plaats om de proeverij te organiseren. Zo kunnen bezoekers verschillende rondvaarten maken - waaronder met een historische aak -, een kijkje nemen op de ZeeVerse Vismarkt of genieten van een zeemanskoor. In de visafslag staat een mooie vis-voeltafel waar een enthousiaste oud-visser belangstellenden met verschillende vissoorten laat kennismaken. Hij vertelt hoe de verschillende vissoorten te herkennen zijn en komt met grappige weetjes en leuke anekdotes. Daarnaast zijn verschillende schaalmodellen van vistuigen te zien en worden netten geboet. Voor de kinderen is er een leuk opdrachtenboekje. Spelenderwijs leren zij van alles over vis en de visserij. En uiteraard mogen de ouders meedoen! Daarnaast is er een leuke interactieve attractie voor de kinderen, een clown en een heuse draaimolen. De gemoedelijke markt bestaat uit circa tachtig tot honderd kraampjes die over het gehele haventerrein verspreid staan. De markt is bekend om zijn diversiteit, streekproducten, kleding, visserij gerelateerde kramen, maar ook de lekkerste foodkramen zijn hier te vinden. Met een lekker drankje erbij van café Tante Pietje kan de dag niet meer stuk. En omdat het dit jaar de tiende keer is, gaat het feest 's avonds nog even gezellig door met livemuziek op het haventerrein.

Meer informatie: www.vistival.nl.

Romantische vlooienmarkt

ENKHUIZEN - Bewonerscomité Snouck van Loosenpark organiseert zaterdag 13 juli, in samenwerking met Organisatiebureau Mikki, haar jaarlijkse romantische vlooienmarkt. Van 9.30 tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom en staan er meer dan honderd marktkramen met de meest uiteenlopende spullen klaar in het Snouck van Loosenpark in Enkhuizen. Vrij entree.

Diverse kunst is tot en met 3 augustus te bewonderen in de Bonifaciuskerk in Medemblik. (Foto: Jeannet Reichwein)

Expositie in monumentale Bonifaciuskerk

MEDEMBLIK - Fotografen uit West-Friesland presenteren deze zomer als het collectief Camera 7 eigen werk in de monumentale Bonifaciuskerk. De opening voor genodigden op zondag 14 juli wordt gedaan door wethouder Andrea van Langen.

Iedere fotograaf heeft een eigen stijl ontwikkeld, wat bezoekers terugzien in de ruim zestig foto's die tijdens de expositie te zien zijn.

Tot en met zaterdag 3 augustus zijn belangstellenden welkom van 13.30 tot 16.30 uur aan het Kerkplein 9 in Medemblik. Tijdens de openingsuren zijn altijd fotografen aanwezig om het publiek rond te leiden of van informatie te voorzien. De toegang is gratis. Meer weten over de Camera 7 expositie? Neem contact op met Gaby Hoogzaad via pega@quicknet.nl.

Uitverkoop Renault Clio bij Stokman

(Foto: aangeleverd)

REGIO - De nieuwe Renault Clio is onlangs geïntroduceerd. Dit houdt in dat Stokman het vorig model Clio extra scherp heeft kunnen inkopen bij de Renault-fabrieken. De vorige generatie Renault Clio is hierdoor al beschikbaar vanaf 14.500 euro.

Deze Clio is rijklaar en beschikt uiteraard over airconditioning, audio/bluetooth, een zuinige TCe90-pk benzinemotor en is standaard vijfdeurs. Voor 1700 euro extra is het zeer luxe LIMITED-pakket beschikbaar.

25 voorraadauto's

Bezoek de showrooms van Stokman voor meer informatie of kijk op de website van Stokman voor een persoonlijk inruilvoorstel. In totaal zijn er 25 voorraadauto's in verschillende kleuren en uitvoeringen beschikbaar.

Meer informatie: www.stokman.nl. Adressen: Stokman Hoorn, De Factorij 7 in Zwaag, Stokman Den Helder, Pastoor Koopmanweg 11 en Stokman Alkmaar, Wolvenkoog 4.

Met René Shuman & Angel-Eye naar USA

Elvis & More goes USA met René Shuman & Angel-Eye. Ook naar Graceland. (Foto: aangeleverd)

9 dagen € 2.850,- p.p. met bezoek aan Nashville, Memphis, Tupelo en Graceland

Lezers van deze krant kunnen komende 27 september met René Shuman & Angel-Eye naar het hart van Amerika: Nashville, Memphis, Tupelo en het beroemde Graceland.

Zij genoten eerder van de droomreis. (Foto: aangeleverd)

Ga op een onvergetelijke muziekreis naar de bakermat van de blues, rock'n roll en country music, die de wereld betoverde. Treed in de voetsporen van Elvis Presley, Roy Orbison, Johnny Cash en vele anderen.

Uniek lezersarrangement

Inclusief: retourvlucht Amsterdam - Nashville met een overstap in Atlanta, luchthavenbelasting/brandstofheffing, 7 nachten verblijf in twee verschillende 4-sterren hotels met dagelijks ontbijt. Nederlandstalige begeleiding tijdens de reis. Bezoek aan The Sun Studio, het geboortehuis van Elvis Presley in Tupelo, de RCA Studio's in Nashville, Beale Street in Memphis, Graceland, het Johnny Cash Museum en de Country Hall of Fame op Broadway. Het vervoer in Amerika vindt plaats in een luxe touringcar. René Shuman & Angel-Eye en zullen ook nog een exclusief optreden verzorgen, gratis de dvd 'Welcome to Graceland'.

Eenmalig vertrek is vrijdag 27 september 2019.

De prijs is op basis van twee personen.

Informatie en boeken:

www.kras.nl/LR4637 of bel 088-0885886 (lokaal tarief) o.v.v. reisnummer LR4637.

Op bezoek bij de alpaca's

HOORN - De fietstocht van het Seniorencircuit gaat donderdag 11 juli naar de Kitalpha Alpaca's in Schellinkhout. Ze hebben een schattig uiterlijk, een heerlijk zachte vacht, een vriendelijk karakter en zijn ontzettend nieuwsgierig. Alpaca's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze in vulkanisch gebied leven. Dat is in Schellinkhout wel anders. Bianca Vriend vertelt graag over haar alpaca's en geeft in de fokkerij een rondleiding. Verzamelen (uiteraard met fiets) om 13.00 uur bij wijkcentrum De Huesmolen, De Huesmolen 60 in Hoorn. De kosten zijn vijf euro en aanmelden is niet nodig. Meer informatie: Astrid Hoogewoning, 0229-234390 of a.hoogewoning@netwerkhoorn.nl.

Kofferbakmarkt en braderie

De kofferbakmarkt op het Raadhuisplein in Hoogkarspel. (Foto: aangeleverd)

HOOGKARSPEL - De kofferbakmarkt tijdens de wielerronde in Hoogkarspel vindt zondag 7 juli van 10.00 tot 17.00 uur plaats op het Raadhuisplein en de Nieuweweg. De markt is onderdeel van het Blauwe Reiger Spektakel. De toegang tot de markt en de braderie is gratis. Meer informatie: 0229-244739 en www.blauwereigerpleinspektakel.nl.

Matrassen met de hand op maat gemaakt

In het atelier in Zwaagdijk-Oost kunnen klanten zelf zien hoe de matrassen worden gemaakt. (Foto: aangeleverd)

ZWAAGDIJK-OOST - Op zoek naar een nieuw matras? Dan is een bezoekje aan Matras op Maat in Zwaagdijk-Oost zeker de moeite waard. Na het maken van een afspraak worden bezoekers hier in het atelier ontvangen en kunnen zij met eigen ogen zien hoe de matrassen worden gemaakt.

In het atelier wordt stap voor stap uitleg gegeven over de verschillende materialen en de mogelijke combinaties. Na de uitleg kunnen bezoekers de verschillende materialen zelf proberen en eventueel combineren.

Volledig naar wens

Met een goed advies, het gevoel en de ervaring van de klant wordt een matras volledig in overleg samengesteld. Wie een persoonlijk matras koopt bij Matras op Maat, krijgt een matras da volledig naar wens is gemaakt. Ook afwijkende maten of modellen voor bijvoorbeeld een boot, caravan of camper zijn geen enkel probleem. De klant hoeft alleen maar de maten door te geven.

De doelstellingen van Matras Op Maat zijn: een hoge kwaliteit in de matrassen en een uitstekende service naar de klant.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.matrasopmaat.eu . E-mail: info@matrasopmaat.eu . Telefoon: 0229-750543. Het bezoekadres is Zwaagdijk 289 in Zwaagdijk-Oost (alleen te bezoeken op afspraak).

16 / 20