Schermer - Beemster op zondag

7 april 2019

Schermer - Beemster op zondag 7 april 2019


Kunstroute Beemster: de Paastraditie

Er zijn 21 deelnemende kunstenaars: Jawek Kwakman, Galerie Art Expositions met zes exposanten, Babs Bannenberg, Marieke de Vree, Ruud Streefkerk, Yolanda Eveleens, Ems Willems, Josien Geerdink, Betty Paanakker, Meindert Regoort, Coco M. van Gent, Talitha Schiffer, Nicole Bannenberg, Nicole Bots, Paul Smulders en Albert Heijdens. (Foto: Ruud Streefkerk)

BEEMSTER - De Kunstroute Beemster wordt traditiegetrouw eer tijdens het paasweekend gehouden. Deze valt dit jaar op zondag 21 en maandag 22 april. De deelnemende kunstenaars zijn te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur. Het valt dit jaar samen met het 20-jarig jubileum van Droogmakerij de Beemster als UNESCO Werelderfgoed. Voor de Kunstroute Beemster een goede reden om met Pasen weer uit te pakken met een prachtige expositie.

Het valt dit jaar samen met het 20-jarig jubileum van Droogmakerij de Beemster als UNESCO Werelderfgoed

Dit jaarlijkse culturele evenement trekt, door de deelname van professionele kunstenaars uit het hele land (in de afgelopen 10 jaar een 100-tal!), heel veel publiek dat niet alleen de kunst komt bewonderen, maar ook geniet van het unieke, weidse landschap van het Werelderfgoed.

De vier organiserende Beemster beeldende kunstenaars, stellen hun eigen atelier open en hebben ook dit jaar weer een groot aantal professionele collega-kunstenaars uit het hele land bereid gevonden om op diverse centraal gelegen en verrassende locaties hun werk aan het publiek te tonen.

In Zuidoostbeemster is een groot aantal kunstenaars te zien: in de Kapberg van B-D boerderij 'Sonnevanck' is spannende en kleurige Fractal Art van Jawek Kwakman te bewonderen en op loopafstand ertegenover, in de ruime bovenzaal van Kavel II, behorend bij de Golfbaan Beemster, presenteert Galerie Art Expositions het werk van maar liefst zes kunstenaars.

Gastexposanten

In Middenbeemster tonen zes gast exposanten en vier vaste deelnemers hun werk: In het Bezoekerscentrum zijn de verfijnde edelmetalen objecten van Babs Bannenberg te zien en in het hart van het erachter gelegen Museum Westerhem presenteert Marieke de Vree haar unieke, humoristische tassen.

Op loopafstand, in de Leeghwater Ateliers, wonen en werken twee vaste deelnemers: Ruud Streefkerk toont er onder andere zijn uit losse kleurvlakjes opgebouwde schilderijen en Yolanda Eveleens fijnzinnige, poëtische kleuretsen.

Informatie

Meer informatie op de website www.kunstroutebeemster.nl waar u ook uitgebreide informatie vindt over de deelnemende kunstenaars en hun werk. De routebeschrijving is vanaf de website uit te printen of verkrijgbaar bij het Bezoekerscentrum in Middenbeemster, alsook bij de VVV Purmerend, VVV Edam, VVV De Rijp en tijdens de route op de diverse locaties.

Catalogus

Tevens is er tijdens de route voor een luttel bedrag een fraaie catalogus te verkrijgen.


Opbrengst

www.amnesty.nl (Foto: Amnesty International)

BEEMSTER - De opbrengst van de huis-aan-huiscollecte voor Amnesty International die van 10 maart t/m 16 maart in de Gemeente Beemster werd gehouden heeft 1927,42 euro opgebracht. Coördinator Amnesty International Beemster Jan Roest: "Namens de collectanten willen we alle gevers daar hartelijk voor bedanken!"

Ooit begon Amnesty met het strijden voor de rechten van politieke gevangenen. Nu is het werkterrein is in de afgelopen vijftig jaar enorm uitgebreid. Kijk voor alle acties op www.amnesty.nl

Door vrouwen, voor vrouwen

buste Betje Wolff (Foto: aangeleverd)

DE RIJP - Van september 1777 tot mei 1782 heeft het bekende schrijversduo Betje Wolff en Aagje Deken in De Rijp gewoond. Mogelijk vanwege de stank van traankokerijen in het dorp waren de dames vaak ziek maar dat hinderde hun productiviteit niet. Hun bekendste literaire werk Sara Burgerhart werd geschreven in de Rechtestraat. Met een tentoonstelling van vroege uitgaven, originele handschriften en levendige prenten uit de boeken die zij in De Rijp schreven, besteedt Museum In 't Houten Huis aandacht aan dit bijzondere schrijversduo.

De Rijper jaren van Wolff & Deken

Bijzonder omdat deze vrouwen in de 18e eeuw al schreven voor vrouwen in een land waar het nog maar 100 jaar geleden is dat vrouwen kiesrecht kregen. En 50 jaar geleden het feminisme opkwam en een jaar geleden dat de #Me Too beweging opkwam. Wolff en Deken hadden in al deze tijden niet misstaan met hun credo 'door vrouwen voor vrouwen'. De tentoonstelling loopt van 9 april tot en met 23 juni. Voor openingstijden raadpleeg www.houtenhuis.nl

Museum In 't Houten Huis heeft in 2016 een collectie vroege drukken op een veiling kunnen aanschaffen van een verkoper uit Groot-Brittannië. De reden om deze boeken te verwerven is dat het merendeel van deze titels geschreven of gepubliceerd zijn tijdens hun verblijf in de Rijp.

Wolff en Deken hebben in De Rijp ongelofelijk hard gewerkt. Verbazingwekkend is die productiviteit ondanks alle ziektes van Wolff en Deken, die werden toegerekend aan onhygiënische toestand rond de walvisindustrie, waaronder de stank van de traankokerijen. Woonden de dames met hun dienstmeid eerst in wat nu Rechtestraat 38 is, in het voorjaar van 1781 verhuisden ze naar het woninkje in de Rechtestraat, nu nr. 40.

De tentoonstelling toont vroege drukken van Proeve over de opvoeding, Beemster-Winter-Buitenleven, Brieven over verscheidene onderwerpen maar ook prachtige prenten uit het boek Economische Liedjes. Originele handschriften en eerste drukken van Sara Burgerhart van het Waterlands Archief worden getoond. Evenals een buste van Museum Betje Wolff, waar de schrijfster eerst woonde. Dit museum uit de Middenbeemster heeft ook een bijzonder stukje proza geleverd over een contact tussen Betje Wolff en de bekende historische figuur uit De Rijp in die tijd, Jan Boon jr.

In 1779 verscheen van Betje Wolff de Proeve over de opvoeding, In 1780/81 verschenen drie delen Brieven over verscheidene onderwerpen en n 1781 verschenen drie delen Economische Liedjes. Het belangrijkste werk in hun oeuvre, de roman Sara Burgerhart, die was voltooid in De Rijp, verscheen op 1 oktober 1782. Het is de enige Nederlandse roman uit de achttiende eeuw die zich tot op heden op de boekenmarkt heeft kunnen handhaven.

Peu de Feu bij Zondagmiddag Live!

Peu de Feu komt naar Onder de Linden. (Foto: Ton de Jonge)

MIDDENBEEMSTER - Peu de Feu is een band die veel optreedt in de Beemster. Ze treden zondag 14 april om 15.00 uur op tijdens Zondagmiddag Live! in Onder de Linden.

Het repertoire bestaat uit zigeunerjazz met een dikke knipoog naar de swing! Er is zeker een link naar het genre wat ook Hot Club de France wordt genoemd, naar de bekende jazzformaties eind jaren dertig vorige eeuw.
Hoewel Peu de Feu zijn eigen arrangementen samenstelt en de teksten in het Nederlands heeft vertaald, is de bezetting, de stijl en het repertoire, zeer karakteristiek en geheel in de lijn van de Hot Club de France. Peu de Feu speelt onder andere 'Nuages' en 'Minor swing', maar ook Amerikaanse swingnummers als 'All of me' en 'Fly me to the Moon'. Kaarten kosten 9 euro, reseserveren via: www.onderdelindenbeemster.nl Adres: Middenweg 150 in Middenbeemster.

De Cabaretpoel, Vier keer leuk! speelt in CC Onder de Linden

MIDDENBEEMSTER - Cabaretliefhebbers opgelet! Deze voorstelling mag u niet missen: Zaterdag 13 april speelt De Cabaretpoel om 20.30 uur 'Vier keer leuk!' in CC Onder de Linden.

In De Cabaretpoel spelen vier aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals.

Aanstormend talent

De Cabaretpoel, een nieuw initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie-element.

Een avondje Cabaretpoel is een echte belevenis. Het is een zeer afwisselende avond met vier uiteenlopende cabaretgenres. Vier cabaretvoorstellingen voor de prijs van één, met voor elk wat wils.

Laat uzelf verrassen door het talent van de toekomst. Wie weet ziet u wel de toekomstige Theo Maassen of de nieuwe Youp van 't Hek. In ieder geval ziet u vier keer iets nieuws!

Meer informatie vindt u op www.cabaretpoel.nl. reserveren via: www.onderdelindenbeemster.nl

Adres: Middenweg 150, Middenbeemster

De Cabaretpoel, Vier keer leuk! speelt in CC Onder de Linden

MIDDENBEEMSTER - Cabaretliefhebbers opgelet! Deze voorstelling mag u niet missen: Zaterdag 13 april speelt De Cabaretpoel om 20.30 uur 'Vier keer leuk!' in CC Onder de Linden.

In De Cabaretpoel spelen vier aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals.

Aanstormend talent

De Cabaretpoel, een nieuw initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie-element. Een avondje Cabaretpoel is een echte belevenis. Het is een zeer afwisselende avond met vier uiteenlopende cabaretgenres. Vier cabaretvoorstellingen voor de prijs van één, met voor elk wat wils. Laat uzelf verrassen door het talent van de toekomst. Wie weet ziet u wel de toekomstige Theo Maassen of de nieuwe Youp van 't Hek. In ieder geval ziet u vier keer iets nieuws!

Meer informatie

www.cabaretpoel.nl. reserveren via: www.onderdelindenbeemster.nl

Adres: Middenweg 150, Middenbeemster

Snowboarder Vos Vice Wereld-Kampioen

FINLAND - Op het Wereld-Kampioenschap Boarder-Cross snowboarden heeft Chris Vos het zilver gewonnen. Onder bizarre omstandigheden "de race duurde 10 uur" vond deze plaats in het Finse Pÿha waar de spanning opliep tot het kookpunt. De race werd gewonnen door Noah Elliot (USA) en Brons voor Mike Schultz (USA) Afgelopen dinsdag werd de Banked Slalom afgewerkt en hier won Chris Brons.

Bij de vrouwen werd wel "four by four" gereden en won de Nederlandse Lisa Bunschoten wel het hoogst haalbare namelijk goud. Zij won dinsdag eveneens de Banked Slalom. Zondag is het Team Event waarna de laatste race's van het seizoen in Zweden plaatsvinden.

Kick-off evenement ten bate van Huis aan het Water

REGIO - Op vrijdag 12 april om 17.00 uur geeft Huis aan het Water, gevestigd in Katwoude, op het Hemmeland in Monnickendam het officiële startschot van een spectaculair sportief evenement: Challenge4Life.

Tijmen van Rossum, wereldkampioen touwtrekken, geeft een live demonstratie! Vanaf dit moment wordt iedereen uitgedaagd om deel te nemen aan Challenge4Life.

Challenge4Life – Obstacle run vindt plaats op zaterdag 22 juni en zal ook op het Hemmeland zijn. Jong en oud gaan die dag gesponsord een sportieve uitdaging aan voor Huis aan het Water.

Je kunt deelnemen als school, vereniging, familie, vrienden of gewoon als jezelf. De dag wordt opgedragen aan mensen met kanker en hun naasten.

Wil je alvast een voorproefje zien?

Kom dan vrijdag 12 april om 17.00 uur naar het Hemmeland!

Dit evenement wordt mogelijk met de hulp en bijdragen van vele vrijwilligers en bedrijven die zich inzetten voor Huis aan het Water. Het ingezamelde sponsorgeld wordt gebruikt om iedereen die te maken heeft met kanker op te vangen en te begeleiden zodat ze de regie over hun eigen leven weer krijgen.

Wil je meedoen? Ga dan naar www.challenge4life.nl Inschrijven is mogelijk vanaf vrijdag 12 april.

Opruimen met zwerfinator Dirk Groot

In het kielzog van Dirk Groot ontdeden de mensen van Bose de straten van zwerfvuil. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Rond 60 medewerkers van Bose Products in Purmerend hebben bewogen dagen achter de rug. Zij stapten al geheel vrijwillig uit hun comfortzone en besloten spontaan om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Vanuit een project van Purmerend Present deden zij gedurende de 'actieweek' allerlei klusjes en hielpen bij activiteiten.

Een tuin bij een invalide dame in Purmer-Noord werd opgeknapt, een muzikale bingo in de Rusthoeve werd georganiseerd, een schutting in een tuin werd neergezet, tien werknemers hielpen bij de dagbesteding van Odion met het Eftelingspel en bij het pannenkoeken bakken en bij een moeder met een gehandicapte zoon werd in de tuin gewerkt en werd de hal van nieuw behang voorzien.

Milieuproject

Last but not least deden medewerkers van Bose mee aan een milieuproject met zwerfinator Dirk Groot. Na een presentatie van Groot togen vanuit de vestiging van Bose aan de Waterlandlaan vijf medewerkers van het concern samen met de bekendste zwerfinator door de wijk. Met als doel om zoveel mogelijk zwerfvuil van de straat te plukken en in de manden te doen.

Martienke Oosterbaan, coördinator van Purmerend Present, is zeer te spreken over de daden van de Bose-mensen. "Een geweldige week. Dat een groot bedrijf als Bose zich lokaal zo kan inzetten voor de maatschappij vind ik geweldig. En dan te bedenken dat de directie van Bose de medewerkers gewoon heeft doorbetaald. Echt supermooi!"

Geef 'Kikker is Kikker' cadeau

PURMEREND - Afgelopen vrijdag openden de wethouders Eveline Tijmstra en Paul van Meekeren bij boekhandel Het Leesteken de Purmerendse variant op de landelijke actie 'Geef een prentenboek cadeau'. Tijmstra las ook voor uit het boek 'Kikker is Kikker' van auteur Max Velthuis.

In Boekhandel Het Leesteken en bij Bruna in Purmerend is 'Kikker is Kikker' te verkrijgen voor €2,- . Gemeente Purmerend ondersteunt de actie door het boek gratis aan kinderen in de kleuterklassen te verstrekken.

Zoveel mogelijk kinderen

De actie is er op gericht om zoveel mogelijk kinderen een boek cadeau te geven. Om die missie te laten slagen wordt ieder jaar in februari een klassiek jeugdboek en in april een prachtig prentenboek voor een klein bedrag ter beschikking gesteld.

Start campagne

In februari startte de campagne met de boekenactie 'Kruistocht in Spijkerbroek'. Opa's en oma's, familie en vrienden, iedereen die iemand kent om een boek aan te geven wordt uitgenodigd.

Ook als je niemand kent om een boek aan te geven kun je in de boekhandel een boek kopen voor een kind. De boekhandel zorgt ervoor dat het boek op de juiste plek terecht komt

Cadeau aan kleuters

De komende weken ontvangen kinderen in de kleuterklassen in Purmerend het prentenboek cadeau. Basisscholen zorgen zelf voor verspreiding in de kleuterklassen. De actie 'Geef een (prenten)boek cadeau' heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur.

Oer-Hollands

'Kikker is Kikker is een oer-Hollands prentenboek van illustrator en schrijver Max Velthuijs, met een waardevol thema: je bent mooi zoals je bent.

De actie wordt voor de vierde keer georganiseerd. De campagne heeft geen einddatum: de boeken zijn te koop zolang de voorraad strekt. Kijk voor meer informatie op www.geefeenprentenboekcadeau.nl.

Circulaire economie ver van bed?

PURMEREND - De PvdA Purmerend organiseert op 17 april in de Orangerie van Zorgcirkel Zuidland aan het Abel Tasmanplein een avond over circulaire economie. Aanvang 20.00 uur.

Eveline Jonkhoff, programmamanager circulaire economie van de gemeente Amsterdam, verzorgt de aftrap. Na een korte inleiding geeft ze twee genodigden het woord die bedrijfsmatig invulling geven aan dit thema Circulaire economie.

Niet langer houdbaar

"We weten dat het huidige systeem van spullen produceren, gebruiken en weggooien niet langer houdbaar is. Het gaat dan niet alleen om klimaatverandering, maar ook schaarste van grondstoffen en afname van biodiversiteit zijn daarin cruciaal."

En: "De enige oplossing voor dat probleem is rigoureus afscheid nemen van ons huidige manier van consumeren en over te stappen op circulaire economie", aldus Jonkhoff.

De gasten zijn Willem Staphorius, directeur van kringloopwinkelketen Noppes, en Maarten Knijnenburg van Mitsubishi-dealer Peter Ursem en deskundig op het gebied van reparatie en hergebruik van accu's van elektrische auto's.

Soms vraag je je af hoe het anders kan

Een wasbak tussen het groen. (Foto: Danielle Ersnting)

Deze foto is dicht bij het Zorgcirkel Novawhere in Overwhere gemaakt. Niet alleen deze wasbak, er lag ook een wc bril bij een bankje. Op de plek waar ouderen en mensen met een beperking zitten. Zij hebben hier uitzicht op een prachtig park met spelende honden.

Rondom en in de invalidenvisvijver wordt hier door velen opgeruimd. Zodat er mensen in een rolstoel kunnen komen. In plaats van bijvoorbeeld met gevaar voor lekke banden moeten omdaaien. Nu kunnen zij desgewenst een hengel uitgooien.

Grote ergernis

Soms liggen dergelijke materialen er en zorgen voor grote ergernis. Zouden mensen voor een mooie natuur hier melding van willen maken? Zodat velen snel weer kunnen genieten van een mooi voorjaar.

Om in dit geval volop te kunnen genieten van een wandeling in de buurt van het verpleeghuis.

Daniella

Diagnostiek en medicatie bij dementie

PURMEREND - Hoe komt de diagnose dementie tot stand en gaan we in op de eventuele mogelijkheden van medicatie?

Dat komt aan de orde tijdens het Alzheimercafé, op woensdag 10 april in Molentocht aan de Persijnlaan 99. Aanvang 19.30 uur.

Inlopen vanaf 19.00 uur. Rond 21.30 uur is het afgelopen. Gespreksleiders zijn Anja Niggebrugge en Erna Waal.

Intermaris voert drone-inspectie uit

Drone-inspectie met op de achtergrond directeur Han Leurink, vastgoedspecialist Peter de Vries en medewerkers van AeroScan. (Foto: Marcel Rob)

PURMEREND - Vorige week voerde woningcorporatie Intermaris haar eerste drone-inspectie uit bij een flat aan de Oostervenne. In enkele uren is de hele flat geïnspecteerd op mogelijke gebreken.

De drone met camera maakt zoveel mogelijk beelden van onder andere het dak, gevel en kozijnen. "Dit levert gegevens op voor Intermaris die vanaf de grond lastig te zien zijn en tijdrovende klussen zijn. Het inzetten van de drone bij deze flat met tien etages is binnen de corporatiewereld een primeur in Nederland", aldus Han Leurink, directeur Wonen en Vastgoed.

Door drones te gebruiken wil Intermaris de kwaliteit en betaalbaarheid van het onderhoud verbeteren. Met het onderzoek zijn minder uren nodig om te inspecteren en op den duur ook voor het analyseren van de gegevens. Hiermee gaan bedrijfslasten van de woningcorporatie omlaag.

Zelflerende software

De menselijke hand wordt alleen ingezet om de drone te laten opstijgen en te laten landen. Voor de rest van de vlucht heeft de drone een voorgeschreven script gevolgd en dus zelfstandig de inspectie uitgevoerd. Het is de eerste keer in Nederland dat er beeldherkenning in combinatie met machine learning wordt toegepast om flatinspecties uit te voeren.

Privacygevoelig

Alle privacygevoelige informatie wordt onherkenbaar gemaakt of verwijderd. Bewoners van de flat aan de Oostervenne zijn van tevoren door Intermaris geïnformeerd.

Het testen van drones voor woninginspecties is een initiatief van het innovatieplatform 'De Corporatiewoning van de Toekomst'. Hierin werken tien woningcorporaties samen.

Het innovatieplatform ontwikkelt momenteel software om foto's automatisch om te zetten in informatie. Daarmee kunnen de corporaties bijvoorbeeld tellen hoeveel scheuren er in metselwerk zitten of de kwaliteit van het schilderwerk beoordelen.

Innovatieplatform

Het innovatieplatform is vorig jaar opgericht. Dit innovatieplatform bestaat naast Intermaris uit de woningcorporaties KleurrijkWonen, Haag Wonen, Woonlinie, Mitros, Poort6, Talis, Trivire, Staedion en de Alliantie.

Initiatiefnemer Octo en droneoperator AeroScan nemen hier ook deel aan. Zij kregen van het Ministerie van Defensie goedkeuring om te mogen vliegen in de bebouwde kom.

Avondschool de Sprankel 5 jaar

De donderdagavondgroep staat onder leiding van Chruf van Kempen en Miriam Koopman. (Foto: aangeleverd)

Vervolg van voorpagina

is gelukkig goed. De mensen die de avondschool volgen, wonen nagenoeg allemaal in een instelling. Ze mogen ook één begeleider meenemen. Ik kan wel stellen dat alles, ook in de communicatie, prima verloopt."

Deelnemers worden in beperkte mate van 'digibetisme' afgeholpen

Dankzij giften heeft de school de afgelopen jaren slagen kunnen maken ten aanzien van de aanschaf van materialen.

Zo zijn er tablets en laptops aanwezig en zijn de docenten in staat om deelnemers in beperkte mate van hun 'digibetisme' af te helpen.

Goed ontwikkelen

"Het is geweldig om te zien hoe snel de deelnemers informatie oppakken en zich ontwikkelen op de avondschool."

Mooi en dankbaar

Mooi en dankbaar werk! Zo betitelt Chruf van Kempen het werk wat hij doet. "Werk wil ik het eigenlijk niet eens noemen. Ik geniet ervan om te zien en te ervaren hoe mensen met een geestelijke beperking zich zo manifesteren in een toch best complexe maatschappij. En dat wij daar een steentje aan bij kunnen dragen, maakt me inderdaad een dankbaar mens."

Uitje naar Artis

In het kader van het 5-jarig bestaan van de Sprankel nieuwe stijl gaan de deelnemers op 18 mei naar Artis. Daarna krijgen ze een etentje voorgeschoteld bij Spijkerman Eten & Drinken.

Yoga aan zee op mooi Vlieland

WestCord strandhotel Seeduyn. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Yoga is echt even tijd voor jezelf en waar kan je dit nu beter doen dan op Vlieland. Een weekend lang ontspannen, bezinnen en genieten op een van onze mooiste eilanden.

3 dagen genieten vanaf € 159,- per persoon

Yoga aan zee. (Foto: aangeleverd )

Naast de yoga sessies kunt u ook genieten van de sauna's en het Turks stoombad in het hotel. Verder kunt u natuurlijk heerlijk uitwaaien op het strand, fietsen door de duinen en dwalen door de bossen.

Prachtige natuur

Geniet drie dagen van prachtige natuur, schone lucht, zeehonden, gezellige dorpjes en pure verwennerij. Ervaar het authentieke eilandgevoel van schilderachtig en autoluwe Vlieland en verblijf in WestCord hotel Seeduyn. U komt helemaal zen terug!

ARRANGEMENT: 2x overnachting WestCord strandhotel Seeduyn, 2x uitgebreid ontbijtbuffet, 1x 2-gangendiner op de tweede avond, 4x yogasessie van 90 minuten (vrijdagochtend, zaterdagochtend, zaterdagmiddag en zondagochtend), gratis dagdeel gebruik van het wellnesscenter, gratis gebruik van het zwembad, 10% korting op een behandeling in WellCome Vlieland, 1 fles mineraalwater op de kamer, gratis bagagevervoer van de boot naar het hotel en v.v. en gratis busvervoer op het hele eiland.

Beschikbare data

Aankomst: 21 juni, 12 juli, 6 en 20 september, 11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 6 en 20 december 2019. Prijs is op basis van twee personen. Boeken kan tot en met 23 april 2019.

3 dagen vanaf € 159,- p.p.

Inlichtingen

Meer informatie en boeken:

www.kras.nl/LR83461 of bel 088 08 85 886 o.v.v. reisnummer LR83461.

Diamanten paar weer 'voor de Bijl'

Dirk en Rina, hier op de foto met de burgemeester, leerden elkaar op de kermis kennen. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Burgemeester Don Bijl bracht een bezoek aan het diamanten echtpaar Dirk Geldhoff en Rina Geldhoff-Bertelkamp.

Dirk (82) en Rina (77) zijn allebei geboren en getogen in Amsterdam en kwamen elkaar voor het eerst tegen op de kermis op de Nieuwmarkt in de hoofdstad. Een jaar later trouwden ze en gingen op de zolderverdieping van Dirks ouders wonen. Later kochten ze een eigen woning in Amsterdam. Hier hebben ze 32 jaar gewoond.

Verhuizing

Het echtpaar heeft twee dochters en ze zijn grootouders van vier kleinkinderen en overgrootouders van twee achterkleinkinderen. Nu 27 jaar geleden besloten zij de kinderen te volgen en te verhuizen naar Purmerend.

Vrijwilligers

Dirk werkte jaren in de bouw. Later ging hij aan de slag als verhuizer. Voordat ze naar Purmerend verhuisden, werkte Rina als diamantbewerkster. In hun vrije tijd hebben Dirk en Rina zich jarenlang vrijwillig ingezet voor de handbaltak van de roemrijke Amsterdamse sportvereniging Door Wilskracht Sterk (DWS).

Samen waren ze regelmatig actief in de kantine van de vereniging. En op de momenten dat Rina alleen in het clubhuis moest werken, maakte Dirk zich verdienstelijk als begeleider van een van de teams van DWS.

Dirk en Rina zijn gek op wandelen. Daarnaast zijn ze groot fan van het popmusicalkoor waar hun dochters in zingen. Dirk gooit ook graag zijn vishengel uit. Om het jubileum te vieren gaan Dirk en Rina met alle kinderen uit eten.

'Prettig dat het nu zo snel gaat bij het ZMC'

Peter de Jong is erg blij met de procesoptimalisaties op de schildklierpoli. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

ZAANDAM - Peter de Jong meldde zich in 2015 bij het Zaans Medisch Centrum met een knobbel op zijn schildklier, oftewel een schildkliernodus. Het bleek goedaardig, maar dit jaar begon de plek weer te groeien en moest hij terug. De eerste keer wachtte De Jong vier weken op de uitslag, de tweede keer was dat aanmerkelijk korter. Carolien Beukhof, internist op de Schildklierpoli van het Zaans Medisch Centrum, legt uit hoe het ziekenhuis deze efficiëntieslag heeft kunnen maken.

Bij schildklierknobbels laat de internist een punctie verrichten. Daarbij wordt met behulp van een naald weefsel uit de knobbel opgezogen, zodat dit onder de microscoop onderzocht kan worden. "Omdat tussen de beoordeling door de internist, de punctie en de uitslag van het onderzoek tamelijk veel tijd zat, moest de patiënt steeds terugkomen." De Jong bevestigt: "Ik moest niet alleen meerdere keren terugkomen voor nieuwe puncties, maar ook voor de uitslag."

Dit jaar was de knobbel bij De Jong weer gegroeid. Hij meldde zich opnieuw bij het ZMC. Omdat een punctie een 95 procent zekere diagnose geeft, wilde Beukhof opnieuw puncteren. "De eerste keer wachtte ik vier weken op de uitslag, maar de tweede keer nog niet eens één dag !", zegt De Jong, voor wie het overigens gunstig uitpakte. "Het is prettig dat het nu zo snel gaat. Dat scheelt een paar keer terugkomen."

Procesoptimalisatie

Onder leiding van de endocrinologen is het ZMC eind 2018 een eigen schildklierpoli op de donderdag gestart. "We hebben daarbij de processen geoptimaliseerd", aldus internist Beukhof, die in december 2018 op het gebied van schildkierziekten promoveerde aan het Erasmus MC in Rotterdam. "De insteek is het zo efficiënt mogelijk te doen, zodat er zo kort mogelijk onzekerheid voor de patiënt is. "We hebben de wachttijden aangepakt: mensen kunnen nu altijd binnen twee weken terecht. Voorheen was de wachttijd zes weken." We hebben het zo georganiseerd dat we na het polibezoek meteen de punctie verrichten en gelijk kunnen kijken of er voldoende weefsel is om een diagnose te stellen. Daardoor is de patiënt niet al weg als we opnieuw een punctie moeten doen. In principe kunnen we daardoor nu binnen een dag de uitslag geven."

"Als de schildklierknobbel goedaardig blijkt, behandelen we deze indien nodig met de nieuwe methode 'Radiofrequente Ablatie'. Daarbij geven we met een speciale naald warmtegolven op de knobbel af. Deze krimpt daardoor binnen 6 tot 12 maanden gemiddeld met 40-80 procent. De methode is operatievermijdend, waardoor er minder kans op complicaties is."

Nieuw is ook dat de poli met een verpleegkundig specialist in opleiding Agnes Offenberg en indien gewenst met psycholoog een psychologisch traject biedt. Dit omdat schildklieraandoeningen best ingrijpend kunnen zijn.

Voor vakkundig herstel autoschade

Garage van ASN Autoschade v.d. Heuvel in Purmerend. (Foto: aangeleverd)

ASN Autoschade van den Heuvel, sinds april 2015 gevestigd aan de Baanstee in Purmerend, is sinds april 2019 aangesloten bij Schadegarant als hersteller. Schadegarant is een stichting, waarbij diverse verzekeringspartijen zijn aangesloten die autoschades voor verzekerden vakkundig en vlot herstellen.

Schadegarant heeft kwaliteit, veiligheid, klanttevredenheid en efficiëntie hoog in het vaandel staan. 'Wij kunnen ons hier helemaal in vinden en zijn blij dat we vanaf april nog meer klanten met een vakkundig herstelde auto de weg op kunnen sturen,' zegt Wouter van den Heuvel, eigenaar van ASN Autoschade van den Heuvel.

Nieuwe vestiging

"In de afgelopen vier jaar is er een hoop gebeurd. We openden een nieuwe ASN autoschade vestiging in Zaandam en namen een vestiging in Purmerend (voorheen Autoschade Veltrop) over. Met deze twee vestigingen kunnen we in een groot gebied onze klanten hulp bieden, waarbij kwaliteit, snelheid en service voorop staan. In de omgeving van Purmerend waren er nog niet veel Schadegarant herstellers, dus het is mooi dat wij dit gat kunnen opvullen", aldus Wouter.

In de komende jaren hoopt hij, samen met zijn team, nog veel meer auto's strak in de lak op de weg te kunnen zetten. Hoe dat er precies uitziet, weet hij nog niet. Maar hij blijft altijd dromen over nieuwe uitdagingen en kansen.

Verzekerd?

Is uw auto verzekerd via Schadegarant? Vanaf april kunt u terecht bij onze vestiging in Purmerend:

ASN Autoschade van den Heuvel is gevestigd aan Ohmstraat 60 in Purmerend.

Voor met maken van een afspraak: 0299-460503, mail: purmerend@asnmail.nl

Anne Miechielen trof dit stelletje aan in de tuin. (Foto:Anna Michielen)

Beelden uit de buurt

BEEMSTER - Wie de moeite neemt om ergens bij stil te staan en zijn of haar ogen goed de kost geeft, ontdekt op de meest onverwachte plaatsen de mooiste dingen in de eigen buurt. Wordt u ook wel eens geraakt door een mooi beeld?

(Foto: Klazina Klok)
(Foto: Danielle Ernsting)

Deel de foto met onze redactie. Stuur een mail naar: redactieschermer@rodi.nl

"Het kerkhoflaantje in de Beemster is sfeervol mooi", vertelt Danielle Ernsting uit Middenbeemster. "Nu zie je, omdat de bomen nog kaal zijn, de prachtige panden.

Neem de moeite om eens langs te fietsen en ga daarna naar het marktplein om lekker uit te rusten."

Lieveheersbeestjes

"Ik hoor dat het slecht gaat met de insecten maar daar merk ik in onze tuin niets van!

Het gonst hier van de bijen, vliegen, muggen, vlinders en lieveheersbeestjes, die erg hun best doen de soort in stand te houden!?" aldus Anna Michielen uit Stompetoren.