Haarlems Nieuwsblad

16 mei 2019

Haarlems Nieuwsblad 16 mei 2019


Feestelijke opening beeldengalerij langs de Dreef

Powerplant’ in wording met rechts Leonard van Munster, de maker/ (Foto: Willem Brand)

Door: Willem Brand

HAARLEM - Nog voor de officiële opening zorgt de beeldengalerij langs de Dreef en de Fonteinlaan voor de nodige commotie en (tegen)spraak.

(Foto: Willem Brand)
De cover RE cover van de Haarlemse Marianne Lammersen. (Foto: Ron de Gruyl)

De bedenker van de beeldengalerij is de stichting Hildebrand-monument.

Zij heeft negen Nederlandse kunstenaars gevraagd om een sculptuur te maken met als thema 'recycling of het circulaire denken'.

Het tiende beeld is gemaakt door leerlingen van het Coornhert Lyceum. De expositie blijft tot 1 mei 2020 staan.

Lees verder op pagina 5

Felicitaties aan Zandvoort maar zorgen om milieu

Filerijden naar Zandvoort en terug via Bloemendaal en Overveen is geen kattenpis. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM - De gemeente Haarlem feliciteert de gemeente Zandvoort met het binnenhalen van een mooi internationaal sportevenement. Dat is de reactie van de gemeente Haarlem naar aanleiding van de officiële bekendmaking van de Formule 1 terugkeer naar Zandvoort.

Het college van Haarlem maakt zich wel zorgen om de impact hiervan op het milieu. "Daarnaast is met name de regionale bereikbaarheid een vraagstuk,'' aldus een woordvoerder van de gemeente Haarlem. In een reactie laat de gemeente Haarlem weten dat het college van Haarlem hierover de komende tijd graag in gesprek gaat met de gemeente Zandvoort, de provincie Noord Holland en de overige omliggende gemeenten.

Heineken Dutch Grand Prix

Dinsdagochtend 14 mei werd op Circuit Zandvoort officieel door het Formula One Management (FOM) de terugkeer van Formule 1 naar Zandvoort aangekondigd. Het circuit van Zandvoort en de FOM zijn een contract voor drie jaar overeengekomen en de race gaat officieel de Heineken Dutch Grand Prix heten.

Het is nog niet bekend op welke dag in mei de race op de kalender komt te staan. Sportief directeur van Circuit Zandvoort Jan Lammers verwacht het nodige spektakel. Hij spreekt van "een circuit voor autocoureurs met ballen".

ZoefZoef dienst

voor ouderen

een groot succes

Regenboogbeleid

van gemeente

Haarlem te soft

De Huiscomponist

alles

onder één dak

Cultuur en uitgaan

in Haarlem

en omgeving

Geslaagde proef ZoefZoef voor ouderen

Rij ook mee met de ZoefZoef. (Foto: PR)

HAARLEM - Wanneer je ouder wordt en niet meer fietst of autorijdt, of wanneer vervoersverbindingen slecht zijn, is het moeilijker om op pad te gaan. Er is dan zelfs een risico op eenzaamheid, zo stelt het ministerie van VWS in het actieprogramma 'Eén Tegen Eenzaamheid' (2018).

Meer dan 1000 keer ingezet voor vervoer

De Zoefzoef, de elektrische shuttle voor iedereen en speciaal voor mensen die minder mobiel zijn, voorziet in de behoefte aan kleinschalig flexibel en duurzaam vervoer voor korte ritten. De Zoefzoef reed in de stadsdelen Schalkwijk en Haarlem Zuidwest in het eerste kwartaal van 2019 al ruim 1000 ritten.

De proefperiode in de beide Haarlemse wijken is positief afgerond. De klanten beoordelen de Zoefzoef en haar dienstverlening met een 8,2. Betaalbaar (€ 1,50 per rit), betrouwbaar vervoer en de behulpzaamheid van de chauffeurs zijn hiervoor de voornaamste redenen.

Drijvende kracht

Vrijwilligers zijn de drijvende kracht van de vervoersdienst; er zijn nu 35 enthousiaste chauffeurs en rittenplanners. Ze hebben plezier in hun werk en organiseren de aanvragen en ritten uitstekend. "Ik fiets nog steeds niet vanwege een nieuwe heup. Daardoor kwam ik lange tijd niet meer buiten, ik kreeg het niet georganiseerd. Met de Zoefzoef kan ik wel naar gymnastiek en eet ik mee bij het buurtcentrum".

De Zoefzoef brengt mensen naar de kapper, huisarts, winkels en ook naar familie of vrienden. En maakt daarmee ontmoeting mogelijk, ook voor mensen die slecht ter been zijn. De chauffeur kan helpen met in- en uitstappen. Ook kan de rollator of rolstoel mee indien deze inklapbaar is. De Zoefzoef rijdt van maandag tot en met vrijdag. Voor het aanvragen van een rit, belt u op die dagen: 023 - 532 42 61 (Zuidwest) of 023 - 543 60 46 (Schalkwijk). zoefzoefhaarlem.nl.

Zomaar een echtpaar

Everdien van Duin (Foto: PR)

Ze werden geïntroduceerd door de maatschappelijk werkster: een heel gewoon echtpaar uit Schalkwijk, fris gewassen, netjes gekleed. Wat onwennig stonden ze voor de balie. Nog geen maand geleden waren ze uit hun huis gezet en nu kwamen ze in aanmerking voor een postadres bij Stem in de Stad. Mensen die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben, kunnen, onder voorwaarden die de gemeente Haarlem stelt, een briefadres - ook wel postadres genoemd - krijgen bij Stem in de Stad en zij voldeden aan de voorwaarden.

Nu was het officieel. Ze woonden niet meer in hun warme flat, maar waren dakloos. Ze spraken zachtjes, fluisterend bijna. Uiteraard waren er vaker periodes van schulden geweest, zei de vrouw, maar ze hadden altijd weer iets bij kunnen verdienen met een baan in de schoonmaak of wat geld kunnen lenen bij familie. Maar nu was dat niet meer gelukt. En ondanks dat ze het hadden kunnen zien aankomen, was de schok toch enorm geweest. Eigenlijk hadden ze niet gedacht dat ze ooit écht uit huis gezet zouden worden.

De maatschappelijk werkster bood praktische hulp. Door het postadres konden ze de zorgverzekering handhaven en wist het UWV weer waar de uitkering naartoe moest. Maar dat postadres bij Stem in de Stad bracht ook iets vervelends met zich mee. Ze waren namelijk weer vindbaar voor de schuldeisers. Er moesten dus opnieuw betalingsafspraken gemaakt worden, want er doken al weer aanmaningen en deurwaarders op.

Ze moesten zelf veel doen, maar het was niet helemaal uitzichtloos. Althans niet zó uitzichtloos als ze elkaar de laatste weken hadden verteld. Ze spraken zelfs al voorzichtig over een eigen dak boven het hoofd. Oké, eerst een kamer, en de wc en douche zouden vast gedeeld moeten worden, maar toch: een plek waar ze tot rust konden komen en opnieuw konden beginnen.

Of dat ooit zou lukken? Niemand wist het. Maar er was weer hoop en dat was al heel wat.

Everdien van Duin, vrijwilliger postkamer

Publiceer inentingsgraad Kinderdagverblijven

Inenten ja of nee. (Foto: Pixabay/kfuhlert)

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - Kinderen wel of niet laten inenten, dat dit anno 2019 ter sprake komt bij de commissie Samenleving is al bizar. Toch is het een groot probleem. Steeds meer ouders zien af van de mogelijkheid om hun kind in te laten enten. Voor Gert Jan Hulster van de Actiepartij een reden om hier vragen over te stellen.

Hulster legt uit: "De inentingsgraad staat onder druk, omdat er veel 'free-riders gedrag' is. Mensen denken 'mijn kind is toch al beschermd omdat heel veel mensen hun kinderen wel inenten'. Maar als je een kinderdagverblijf uitkiest weet je helemaal niet wat de inentingsgraad is op dat kinderdagverblijf. Dan lopen de kleine kinderen die nog niet ingeënt zijn dus een risico." Hulster roept dan ook op dat kinderdagverblijven publiceren hoe hoog het percentage van de inentingsgraad is zodat ouders een weloverwogen keuze kunnen maken. Hulster: "De gegevens zijn gewoon bekend bij de GGD en kunnen geanonimiseerd aangeleverd worden. Je kunt dan zien hoeveel kinderen er ingeënt zijn en dat kan dan ook weer overtuigen om het wel te laten doen. Daar help je iedereen mee." Hulster sluit zijn betoog met de woorden: "Dit is vooral een oproep vanuit de ouders die zich hier ernstig zorgen over maken. Daarom moet hier ook transparantie over zijn." Wethouder Marie-Thérèse Meijs reageert: "Het moge duidelijk zijn dat ons publieke gezondheidsbeleid er op gericht is om de risico's voor de volksgezondheid zo klein mogelijk te houden. Onze doelstelling is dan ook om zo'n hoog mogelijke vaccinatie graad te behalen. We werken nauw samen met onze regio gemeentes. Wij richten ons op het geven van goede voorlichting hier over en het publiceren van cijfers. Deze cijfers zijn op de website van de GGD terug te vinden. "Hulster merkt op dat die gegevens over heel Haarlem gaan en niet per kinderdagverblijf te vinden zijn. "Ze wachten tot er iets vanuit Den Haag komt." Meijs legt uit dat er veel overleg is met de GGD met name over de uitbraak van de mazelen. "Ik wil uitzoeken of de inenting graad per kinderdagverblijf gepubliceerd kan worden maar ik vermoed dat dit vanwege de privacy niet zo is." In Haarlem wordt minder dan 90 procent (84,8) van de baby's ingeënt. Het landelijke gemiddelde schommelt nu rond de 90 procent, terwijl minstens 95 procent nodig is om een virus-uitbraak te voorkomen.

Cliënten SIG lopen 400 euro bij elkaar voor Kinderen van de Voedselbank

De sponsorloop was een groot succes. (Foto: SIG PR )

HAARLEM - De sponsorloop van de SIG afgelopen zaterdag rond het Marsmanplein in Haarlem-Noord heeft bijna € 400 opgebracht voor de stichting Kinderen van de Voedselbank.

Deze stichting is het jubileumdoel van de SIG, organisatie voor mensen met een beperking, die dit jaar 50 jaar bestaat. Circa 30 cliënten, familieleden, vrijwilligers, wijkbewoners en medewerkers van de SIG maakten een zonnige wandeling in Delftwijk, waarvoor tevoren actief sponsors waren geworven. De wandelgroep werd onthaald op de lentemarkt op het Marsmanplein.


De informatie in deze mail is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde en bevat mogelijk vertrouwelijke informatie. Het is voor een ander dan de geadresseerde niet toegestaan de informatie openbaar te maken, te kopiëren, te verspreiden of anderszins te gebruiken. Indien deze mail u bij vergissing bereikt, stel dan de afzender hiervan op de hoogte en verwijder de mail van uw systeem. De inhoud van de e-mail kan onjuist of onvolledig zijn. Aan de inhoud van de e-mail kunnen geen rechten ontleend worden. The information in this e-mail is meant for the exclusive use of the addressee and may contain confidential information. No part of this information may be made public, copied, spread, or used in other way, by anyone apart from the addressee. If this mail should reach you by accident, inform the sender and remove the mail from your system. The contents of the e-mail may be wrong or incomplete. No rights can be derived from the contents of the e-mail.

Disclaimer
De informatie in dit e-mailbericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde en heeft daarmee de status vertrouwelijk. Openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding en/of verstrekking van deze informatie aan derden is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van een van de bedrijven (Rodi Media B.V., Rodi Rotatiedruk B.V. en Rodi Verspreiding B.V.) binnen de Rodi Holding B.V.. Rodi Holding B.V. wijst iedere aansprakelijkheid af voor schade ten gevolge van een onjuiste, onvolledige en ontijdige verzending en ontvangst van de inhoud van deze e-mail. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele virussen. U wordt verzocht bij onjuiste adressering de afzender direct te informeren en het bericht te vernietigen. Wij adviseren u om bij twijfel over de juistheid of de volledigheid van het e-mailbericht contact met de afzender op te nemen. Indien u niet akkoord gaat met bovengenoemde voorwaarden dient u deze e-mail direct te retourneren aan verzender, o.v.v. niet akkoord disclaimer en dient deze e-mail als niet verzonden te worden beschouwd. Bij gebruik van de inhoud van deze e-mail aanvaardt u de disclaimer.

Kinderen zingen voor ouderen in Janskliniek

Six en Joah met een mantelzorgster, op de achtergrond zangjuf Jessica van Noord. (Foto: Onno Hulshof)

Door Willem Brand

HAARLEM - Six en Joah, twee 'Kringzingers' van basisschool de Kring krijgen dikke complimenten na een optreden van een zestigkoppig kinderkoor in de Janskliniek.

Onder leiding van Jessica van Noord hebben kinderen van groep drie de afgelopen weken hard geoefend voor het optreden op donderdag 9 mei en met succes.

Opgekikkerd

"Wat was dit gezellig zeg en wat hebben jullie mooi gezongen, iedereen is er helemaal van opgekikkerd," zegt een mantelzorgster na afloop. De bewoners hadden vrolijk meegeklapt en meegezongen.

Voel me weer kind

'In Haarlem staat een huis van je tjingela, tjingela hopsasa!' "Heerlijk al die pure kindertjes met hun enthousiasme. Dan voel je je weer kind." Mooi dat jong en oud zo samen kunnen komen, vond zangjuf Jessica.

Anti-pestliedje

En daaraan toevoegend: "Gewoon altijd lekker blijven zingen en de juf die zegt altijd: Het gaat om wat je samen bindt en niet om wat je scheidt." Die laatste zin komt uit een anti-pestliedje van Joop Visser, dat de kinderen ook zongen.

Terug naar school

Zo is dat. Slot van het liedje? De kinderen huppelen vrolijk met een ijsje in een lange rij terug naar school.

Buikje gevuld en iedereen is tevreden. Waar een paar uurtjes zingen wel niet goed voor is.

Regenboogbeleid Haarlem te soft

Door Christa Warmerdam

HAARLEM – "Het mag allemaal wel wat steviger", concludeert Ron Dreijer, voorzitter van de commissie Samenleving van de gemeenteraad na afloop van de discussie in de commissievergadering van 9 mei. De commissie staat uitgebreid stil bij de activiteiten die de gemeente Haarlem ontplooit heeft om de sociale acceptatie van diverse Haarlemmers op bijvoorbeeld cultureel of seksueel (LHBTI) gebied te bevorderen.

Deze evaluatie wordt weer gebruikt om de activiteiten in het kader van Regenboogstad 2019-2022 te bepalen. Dat aandacht nodig is en blijft verwoordt een inspreker, Ronald Serné: "In mijn coachingspraktijk, waarin ik LHBTI'ers ondersteun, zie ik dat eenzaamheid, zowel bij jongeren als bij ouderen een groot probleem is. Eenzame ouderen gaan terug in de kast omdat ze uitgesloten worden in verzorgingstehuizen."

Anne Sterrenberg (VVD): "Ik vind dat echt heel erg. We zijn in Nederland, de strijd is al lang geleden gevoerd. Maar we moeten de strijd opnieuw voeren, want we kakken een beetje in." Een van de voorstellen van het college is een postercampagne. Er zullen in totaal zeven posters komen. Drie ervan zitten als voorbeeld bij de raadsstukken. Het college wil hiermee uitvoering geven aan een motie waarin de gemeenteraad vroeg om zo'n campagne en dan 'à la Rotterdam'.

Te soft

Wethouder Meijs licht de keuze toe: "Hier zijn alle betrokken partners (COC, Bureau Discriminatie, Gay Haarlem) unaniem in geweest." Veel raadsleden vinden de posters te soft. Er moeten posters komen die discussies uitlokken zoals dat in Rotterdam gebeurd is. Op voorstel van Ziggy Klazes (GroenLinks) gaat een deel van de commissie in gesprek met de Regenboogpartners om met hen te bespreken waarom zij deze Haarlemse variant goed genoeg vinden.

Beelden die prikkelen en schuren

"Cathedraal" Haarlemmer Dreef - 13 mei 2019 (Foto: Ron de Gruyl / Haarlem, the Netherlands, Ron de Gruyl, Ron de Gruyl)

Vervolg voorpagina -

'Kunstenaars verbeelden het thema heel gevarieerd. Sommigen nemen het letterlijk, anderen wat filosofischer,' vertelt Jaap van Zetten, voorzitter van de stichting, die de plaatsing nauwgezet volgt. 'Tijdens de opbouw komen veel mensen kijken en een praatje maken met de kunstenaars. Kinderen kijken geïnteresseerd naar de werken die worden gebouwd. Er zijn veel positieve reacties: 'leuk dat dit hier komt' of 'interessant en mooi'. Er zijn ook mensen die laten blijken het niet te begrijpen of niet mooi te vinden.'

Op Facebook was het commentaar of 'die blokkendoos door een kind in elkaar was gekleid' en of 'die roestige kathedraal' niet iets was voor de oudijzerhandelaar. Van Zetten over de kritiek: 'Wij vinden het niet erg dat mensen iets niet mooi vinden. Je kunt de beelden dan nog wel interessant of raadselachtig vinden. Praat er maar over met anderen en laat jouw fantasie maar eens gaan.'

De folly van Leonard van Munster toont de strijd tussen de natuur en de industrie. Van Munster is maandag nog volop in de weer met zijn 'Powerplant', die uit een dennenbos moet oprijzen. 'Als je bij Tata Steel bent, en je ziet die wirwar van buizen, dat is schoonheid. Net als een oerbos schoonheid is.'

Vrijdag 17 mei is om 15.30 uur de opening in de tuin van het Provinciehuis met toespraken van wethouder Marie-Therese Meijs, gedeputeerde Jack van der Hoek en Ann Demeester, directeur Frans Hlas Museum.

Webinars bij Brijder

HAARLEM - In de maand juni organiseert Brijder Jeugd twee webinars. Op 5 juni de webinar voor professionals: "Mijn ouders hebben problemen en wie kijkt er om naar mij?" Op 19 juni de webinar voor Ouders: "In gesprek met mijn kind over gamen en sociale media".

De webinars vinden plaats van 20.00 uur tot 21.00 uur en zijn gratis te volgen op computer, tablet of telefoon. In het webinar van 5 juni nemen we professionals mee in hoe zij KOPP/KVO problematiek kunnen herkennen en de beschermende elementen professionals kunnen inzetten. Op 19 juni vertellen we ouders meer over de leuke en risicovolle kanten van sociale media en gamen. Zij komen te weten of en wanneer er sprake is van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Meedoen

Deelnemen is gratis en eenvoudig te regelen door u nu aan te melden via de link op de website www.brijderjeugd.nl Brijder Jeugd biedt advies, voorlichting en hulp betreffende middelengebruik, zoals cannabis, alcohol of XTC, maar ook gokken, gamen of sociale media.

Haarlems Nieuwsblad zit ook op Facebook en Twitter en plaatst naast nieuws ook tips, leuke bezienswaardigheden, human interest verhalen en een poll. Like de pagina en volg ons.

Groot nieuws voor onze buurgemeente Zandvoort.

Zij krijgt vanaf volgend jaar drie Formule 1 races toegewezen van de FOM. Natuurlijk heeft de gemeente Haarlem een reactie gegeven aan Haarlems Nieuwsblad. Maar hoe was het vroeger ook al weer? Het scheelde niet veel of Zandvoort had geen circuit meer. Bekijk deze video waarover gepraat wordt over de toekomst van het circuit op onze website. Het is een video van Televisie Rewind. Kort item van het NOS Journaal over de GP Formule 1 Zandvoort 1981 en de toekomst van het circuit. Uitgezonden op vrijdag 28 augustus 1981.

Snelheidsduivel

Haarlems Nieuwsblad heeft een video gespot waarin je meerijdt met Max Verstappen. Je ziet via de GoPRo die op de auto bevestigd is hoe hij de perfecte lijnen rijdt op het circuit. Daarnaast kun je zien hoe hard Max rijdt in de bochten en op het rechte stuk. Bekijk de video op onze website.

Aston Martin Red Bull Racing. Gepubliceerd op 23 augustus 2016. Filmed in association with GoPro.

De Huiscomponist, alles onder één dak

Met de grootste showroom van Noord-Holland heeft u alle ruimte om schermen op ware grootte te zien. Foto: Lenna van den Haak

HAARLEM - Met de grootste showroom van Noord-Holland behoort De Huiscomponist tot één van de grootste woonwinkels van Nederland. Zonwering, Rolluiken, Screens Markiezen, Serre-Zonwering en Veranda's. Maar ook gordijnen,duettes, plissé's, rolgordijnen en jaloezieën zijn ruim op voorraad. Tevens is er een grote collectie aan Traditioneel Parket(visgraat en Tapis), Houten Vloeren, Laminaat, Tapijt, Sisal en PVC Vloeren. Een woonwinkel waar je U tegen zegt.

De Huiscomponist, gevestigd in Haarlem-Noord, heeft een ware regiofunctie. Met acht man in de winkel en veertig man in de buitendienst laat de wooninrichtingwinkel zien dat ze een gerenommeerd bedrijf is en niet meer weg te denken. Met een bestaansrecht van meer dan 30 jaar heeft het zich wel bewezen.

Op-in-en rondom het huis

De Huiscomponist bestaat uit drie onderdelen, Hometrend Haarlem (wooninrichting en raamdecoratie), Sunlite (Zonwering rolluiken en veranda's) en 't Plankenhuis, (Houten vloeren en laminaat). "Het inrichten van een woning is persoonlijk. De producten moeten van goede kwaliteit zijn maar het moet ook bij elkaar passen. Juist omdat wij alles onder één dak hebben kan de klant direct zien of het goed bij elkaar past. Onze adviseurs geven dan nog hun expertise als het gaat om materialen en kleuren, waardoor de keuze voor onze klanten makkelijker wordt gemaakt,'' vertelt het personeel van De Huiscomponist.

Reden genoeg dus om een kijkje te nemen en u te laten adviseren. "Door onwetendheid betaalt de consument bij andere zaken vaak teveel. Wegens onze goede inkoop en samenwerking met grotere partijen kunnen wij scherpe prijzen bieden zonder aan kwaliteit, service en vakmanschap uit het oog te verliezen," aldus De Huiscomponist.

Met de zomer in het vizier raadt De Huiscomponist aan om nu al te kijken naar zonwering. Mensen beseffen pas dat iets vervangen moet worden of aangeschaft moet worden als de zomer al lang en breed is begonnen. Wij raden klanten aan om juist nu al inspiratie op te doen in onze showroom. Wat is functioneel, wat is mooi en wat past bij onze woning? Neem de tijd, want voorbereiding is het halve werk."

In de grote showroom heeft De Huiscomponist ook de ruimte om zonwering als schermen, rolluiken maar ook complete veranda's volledig uit te stallen. "Het is voor de klant het mooist als je alles op ware grootte ziet. Je hebt dan een beter beeld van het product en je kunt beter visualiseren. We zijn gespecialiseerd en hebben tevens een groot assortiment. We bieden een basiscollectie aan, wat te vergelijken is met online verkoop en een bouwmarkt. Het middensegment, bestaande uit de huiscollectie en het hoge segment. Kortom, je slaag altijd bij ons, mits je weet wat je wilt."

De Huiscomponist

Paul Krugerkade 12, 2021 BN Haarlem

023 526 5200

www.dehuiscomponist.nl

Gratis parkeren voor de deur.

Wandel4daagse Haarlem

(Foto: )

HAARLEM - De Wandel4daagse Haarlem wordt dit jaar georganiseerd van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni. Er is te kiezen uit zes afstanden, 10 km, 15 km, 20 km, 25 km, 30 km en 40 km.

Vier dagen door verschillende landschappen. Over de Boulevard tussen Bloemendaal en Zandvoort. Door Spaarnwoude, Spaarndam, Penningsveer. Langs de Spaarne en de Mooie Nel. Op andere dagen door het duin- en bosgebied bij Overveen, Bloemendaal, Santpoort en landgoed Beeckestijn.

(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
Lopen is gezond voor jong en oud. (Foto:PR)

De laatste dag naar de Molenplas en omgeving met op de terugweg via de Haarlemmerhout met het Provinciehuis, teveel om op te noemen. Niet onbelangrijk is de ligging van de start- en finishlocatie op een steenworp afstand van de het treinstation Bloemendaal.

Deelnemersaantal

De organisatoren houden rekening met een deelnemersaantal van tussen de 1000-1500 deelnemers, en rekenen op vele mensen, die voor het eerst aan een Wandel4daagse willen meedoen. Uit Haarlem, IJmuiden en de nabije omgeving. Maar ook uit Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp en andere grote steden in Noord-Holland en de Randstad.

Meehelpen?

Wilt u meehelpen in de organisatie, vrijwilligers die mee willen helpen kunnen zich aanmelden bij de organisatie.

Info en aanmelden

Op de website wandel4daagsehaarlem.nl vindt u meer informatie en kunt u zich inschrijven. Beschikt u niet over internet, dan kunt u het aanmeldformulier opvragen. Tel: 0229-239447.

Gildewandeling Haarlem - Zuid

HAARLEM - De Gilde-wandeling 'van Hout naar plein' voert van de eeuwenoude Haarlemmer Hout via het hofje van Heythuysen en Provinciehuis over de Dreef naar de Grote Houtstraat, de stad in.

Een reis door de historie van het Spaans beleg, Franse bezetting en Duitse overheersing tot aan de architectuur van stadsbouwmeester Lieven de Key en van Jacob van Campen op het Nieuwe Kerkplein. Wandel mee op zaterdag 25 mei met Gildegids Irma, vertrek om 13.30 u vanaf restaurant Dreefzicht. Kosten € 4,00 p.p. Meld u aan via mail naar gildewandelingen@gmail.com of bel op naar tel. 06-16410803. Zie ook www.gildehaarlem.nl

Dag van de Verpleging bij Nieuw Unicum

De barista's verzorgden heerlijke koffie op het centrale plein. (Foto: PR)

ZANDVOORT - Het was zondag 12 mei een bijzondere dag. Dan vieren we in Nederland namelijk de dag van de verpleging. Het is de geboortedag van Florence Nightingale, grondlegster van de moderne verpleegkunde. Ook Nieuw Unicum besteedde uiteraard aandacht aan deze dag.

Op die dag zett Nieuw Unicum het volledige zorgpersoneel in het zonnetje. Het managementteam bracht een heuse ode aan het personeel. Onder leiding van bestuurder Tom Bank ging het team alle zorgafdelingen af om het aanwezige personeel een ode te brengen. Dat wil zeggen: hen persoonlijk laten weten hoe blij ze zijn met hen en hun inzet voor de bewoners van Nieuw Unicum. Ze kwamen niet met lege handen. In een grote zak met daarop de ode afgedrukt zat zowel iets lekkers als iets gezonds. De actie werd erg op prijs gesteld.

Kom ook langs op de Dag van de Verpleging (Foto: PR)

Omdat op zondag niet iedereen werkt en of aanwezig is, vindt een aantal activiteiten later die week plaats. Op maandag 13 mei krijgen de overige afdelingen, bestaande uit dagbesteding, technische dienst en personeelszaken een ode van het voltallige managementteam.

Koffiebar

Op dinsdag was er taart voor alle afdelingen en stond er ook een heuse koffiebar met barista op het centrale plein in Nieuw Unicum/De Brinck. Eerlijke en heerlijke koffie voor iedereen die die dag aan het werk is. Vers bereid door de barista die de hele dag aanwezig is.

Massages

Naast koffie wordt er die week nog meer gedaan om het personeel te laten ontspannen tijdens het werk. Met de komst van enkele massagestoelen kunnen medewerkers plaatsnemen in de pauze of tussen het werk door.

Uithangbord 'Oyevaarsnest' onthuld

Het nieuwe uithangbord. (Foto: René Snoeks)

Door René Snoeks

HAARLEM - Afgelopen vrijdag is aan het huis met de aloude naam: 'Het Oyevaarsnest' aan de Witte Herenstraat 49 Haarlem Centrum een nieuw uithangbord onthult door de voorzitter van de Ver. Haerlem Martin van Beek in aanwezigheid van PvdA-wethouder Floor Roduner.

De bewoners van het monumentenpand; Jan Willem de Kanter en Yvonne Grünefeld besloten vorig jaar dat de rijk sier-gesmede uithangarm aan hun huis grondig opgeknapt moest worden. 'n Vrachtwagen was er tegenaan gereden waardoor het ornament zwaar beschadigd was.

Buurman Jaap Heulscher wist er wel raad mee. Hij is werkzaam bij Nelissen Dekorbouw. Daar werd de arm helemaal gerestaureerd en ontbrekende onderdelen weer opnieuw gemaakt door specialist Huib Nelissen. De rijk versierde smeedijzeren ophangconstructie straalde nu weer van alle kanten. Zonde dat er straks geen bord aan hangt.

Nesttakken

Daar kwam de andere buurman; theatermaker en kunstenaar Rieks Swarte om de hoek kijken. Hij ontwierp een heel eigentijds drie dimensionaal uithangbord. Een ooievaar zittend op het nest en de naam in mooie belettering erboven. Best een klus want men heeft nooit eerder geweten wat er aan hing. Dus ging Swarte voortvarend te werk. Met n paar enkele lijnen verbeelde hij de vogel zittend op het nest van uitstekende ijzeren nesttakken.

Over de uitvoering is hij zeer te spreken en zegt zelf dat dit werk van hem goed gelukt is. Ook buurtgenoten spreken hun lof uit over dit geslaagd burgerinitiatief.

Oyevaarsnest

In de volksmond kent men dit huis al jaren als 'Het Oyevaarsnest'. Met dacht altijd dat die naam zou zijn ontstaan doordat de paters Norbertijnen, ook wel Witte Heren genoemd hier een kloostercomplex hadden in de middeleeuwen. Hun kleding, witte kloosterpijen werd geassocieerd met 'n ooievaar. Maar dat bleek niet juist! Recent onderzoek van Swarte wijst op een veel aannemelijker verhaal. In de 12e eeuw werd de stichter van de orde paters Norbertijnen; Norbertus van Xanten nogal gehinderd door een sekteleider en ketter Tanchelijn genaamd die fel streed tegen de kerk.

Vluchthuis

Slechts een iemand; een kleine man met een enorme grote neus nam het voor Norbertus op. Men noemde hem 'De Ooievaar'. Toen de Norbertijnen na de reformatie een veilig heenkomen zochten en hier terecht kwamen in dit als het ware 'vluchthuis' werd het huis gedoopt in 'Oyevaarsnest'. De Ooievaar die de Norbertijnen van oudsher beschermde.

Ardea Auto stunt met Ford Fiesta

Ford-Fiesta-ST-Line. (Foto: PR)

HAARLEM - Wie op zoek is naar een extra scherp geprijsde nieuwe Ford Fiesta doet er goed aan snel een bezoekje te brengen aan Ardea Auto Haarlem. Maar liefst 121 nieuwe Fiesta's worden komend weekend aangeboden met een prijskaartje waarop de BTW ontbreekt. Dit BTW bedrag neemt de Haarlemse Ford dealer tot en met zaterdag 25 mei 17.00 uur (of zolang de voorraad strekt) voor haar rekening. Deze tijdelijke aanbieding is geldig op een geselecteerd aantal voorraadmodellen waarbij het extra voordeel al snel oploopt tot duizenden euro's.

De bestverkochte compacte hatchback van Europa is leverbaar in verschillende kleuren en uitrustingsniveaus. Zelfs de scherp geprijsde Trend uitvoering is al bijzonder compleet uitgerust en leverbaar in diverse trendy kleuren.De sportieve ST-Line en de luxe Titanium zijn ook ruim vertegenwoordigd in de actievoorraad en zijn, net als de Trend, in de meeste gevallen uitgerust met scherp geprijsde optiepakketten op het gebied van veiligheid en connectiviteit. Bijkomend voordeel is dat de klant binnen 2 weken de nieuwe Ford op de stoep heeft staan. De 121 Fiesta's worden aangeboden bij alle 15 Ardea Auto vestigingen in Noord- en Zuid-Holland, dus om te profiteren van een ruime keuze uit de diverse modellen én het forse BTW voordeel is enige haast wel geboden. De verkoopafdeling berekend graag het voordeel op uw favoriete Fiesta. Uiteraard heeft Ardea Auto Haarlem verschillende uitvoeringen gereed staan voor een uitgebreide proefrit.

U vindt Ardea Auto aan de Eysinkweg 17 te Haarlem.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

14 / 28

15 / 28

16 / 28

17 / 28

18 / 28

Tuinfeest bij de Wijkplaats

(Foto: PR)

HAARLEM - Wijkplaats Haarlem organiseert gezamenlijk een tuinfeest, maar wat is de wijkplaats?Bij de wijkplaats kunnen buurtbewoners met of zonder psychiatrische achtergrond meedoen aan activiteiten, vrijwilligerswerk, dagbesteding of trainingen in de wijk waar ze wonen. We letten extra op laagdrempelige toegang, goede begeleiding, kleine groepen en aantrekkelijke tarieven (vaak zelfs gratis). De plekken waar wijkplaats activiteiten worden aangeboden zijn veelal wijkcentra, maar er is ruimte voor andere, nieuwe locaties en initiatieven.
De Wijkplaats Haarlem bestaat uit een groep collegas vanuit 6 verschillende organisaties. Zo worden allen krachten, ideeën en wensen gebundeld en staat de samenwerking waarbij iedereen tot zijn recht komt centraal. Met uiteindelijk het doel dat er voor iedereen ergens in en rondom Haarlem een geschikte en fijne plek is.

Woensdag 15 mei van 13.00-16.00 uur

Locatie: EcoSol Effect De Nieuwe Werf, Werfstraat 8 te Haarlem

Gratis toegang

Programma Lentefeest:
Vanaf 13.00 uur is iedereen van harte welkom, om 13.15 uur zal het feest officieel geopend worden. Om 13.30 uur starten er verschillende workshops en zijn er verschillende hapjes en drankjes.
Het aanbod is erg breed: sambal maken, zingen, schilderen, yoga, Kung Fu tot aan kweekbakjes maken en nog veel meer.

Kom kijken en meedoen met de workshops en leer de organisaties en de ontmoetingsplekken voor alle Haarlemmers kennen! En ga vooral genieten van het feest.

De Wijkplaats Haarlem wordt mogelijk gemaakt door o.a. Haarlem Effect, EcoSol Effect, Roads, RIBW- K/AM, Herstelacademie en GGZ- Ingeest. www.wijkplaatshaarlem.nl.

College Haarlem houdt spreekuur in Schalkwijk

HAARLEM - Op dinsdag 21 mei houdt het college van Burgemeester en Wethouders een inloopspreekuur. Het spreekuur vindt van 16.30-18.00 uur plaats in de Wereld Muziekschool, aan het Rivièraplein 7 in Schalkwijk. De bestuurders willen graag in gesprek met de inwoners van Haarlem en bezoeken de stadsdelen om hen te ontmoeten. Tijdens elk spreekuur kunnen wijkbewoners langskomen, maar bewoners uit andere delen van de stad zijn ook van harte welkom. De bestuurders staan open voor opmerkingen, goede ideeën, of vragen waar bewoners mee zitten. Geïnteresseerden zijn zonder aanmelding welkom en kunnen hun onderwerp bespreken met de bestuurder die er over gaat. Burgemeester Wienen: "Ik nodig bewoners echt uit om gebruik van het spreekuur te maken. Door met u te praten, gewoon bij u in de buurt, weten wij beter wat er speelt. En dat is belangrijk, wij werken tenslotte voor u en alle inwoners van Haarlem."

Vintage Trouble in het Patronaat

Vintage Trouble (Foto: Jay Gilbert.)

HAARLEM – Ze komen weer naar Haarlem, met hun heerlijke rauwe mix van rock, soul en blues, onder de bezielende leiding van frontman Ty Taylor. De live reputatie van deze band is zeer indrukwekkend met al meer dan 3000 shows in 30 landen op zak, en een energie die stil staan tijdens optredens onmogelijk maakt. De band tourde met grootheden als The Who, The Rolling Stones, AC/DC, Lenny Kravitz en Bon Jovi en waren ook te gast in het befaamde BBC programma 'Later...with Jools Holland', en in Amerika o.a. bij Jimmy Kimmel LIVE! en The Tonight Show.

Na zo veel live gespeeld te hebben was het voor de band tijd voor een nieuw hoofdstuk, een studio album met de passende titel: Chapter II. Voor dit album werd samengewerkt met producer Jeeve (Bruno Mars, Carlos Santana). Maar vooral live spelen is hun 'ding', en dat komen ze donderdag 13 juni laten zien en horen in het Haarlemse Patronaat!

Vintage Trouble (USA), donderdag 13 juni in het Patronaat Haarlem. Zaal open 19.30 uur, aanvang 20.30 uur. Toegang € 36,-

Speciale zangdienst in Lutherse kerk

Organist en cantor Klaas Koelewijn. (Foto: PR)

HAARLEM - Op zondag 19 mei begeleidt organist Klaas Koelewijn een speciale zangdienst in de Lutherse kerk.

De Lutherse gemeente heeft het plan opgevat om de dienst een extra zangaccent te geven. Organist Koelewijn zal samen met de kerkgangers liederen vierstemmig instuderen en begeleiden op het prachtige Müllerorgel. Alice Nederkoorn: 'Ondanks dat Lutheranen bekend staan als fervente, goede zangers is dat voor de gemiddelde kerkganger toch wel een beetje eng. Daarom plaatsen we in een iedere zanggroep een aantal geoefende koorzangers om de zang te stimuleren en te ondersteunen. De zettingen die op de site luthersekerkhaarlem.nl te downloaden, zullen eenvoudig zijn en liggen voor de dienst klaar.' Op zaterdag 18 mei is er een openbare repetitie van 10.00 tot 11.30 uur.' De kerkdienst 'Cantate' m.m.v. de Lutherse Cantorij begint zondag 19 mei om 10.30 uur.

Beefteefjes; drieluik over depressie

Een andere blik op depressie in Beefteefjes. (Foto: Bowie Verschuuren)

HAARLEM - Op zaterdag 18 mei gaat de voorstelling BEEFTEEFJES van Servaes Nelissen feestelijk in première in de Toneelschuur Haarlem. BEEFTEEJES - een vrolijkmakend drieluik over depressie.

Na een stilte van twee jaar komt Servaes met een vrij grillig drieluik met bijbehorende titel. Hij heeft zich in het eerste deel van zijn nieuwe werk laten inspireren door zijn buurman de kunstschilder Willem Koevoet. Op basis van gesprekken over inspiratie, maakangst en eenzaamheid komt de schilder van stillevens kleurrijk tot leven. Willems adagium dat kunst open en vrij moet zijn van vooroordelen en verklaringen vormt de leidraad voor dit drieluik. In het nagenoeg tekstloze en associatieve middendeel duikt Servaes (met dank aan de kringloopwinkel) voor de laatste keer en hopelijk niet zonder humor in zijn eigen zwarte ziel. In het derde deel* zien we Renate Schoep aan het werk. Zij is dierentolk en hondenpsycholoog en geeft seminars over depressies bij honden. Deel 1 Wim Koevoet (buurman Servaes): "Het zal mij benieuwen. Ik stond als het ware model voor dit eerste deel. Hij kwam elke week langs om mij te interviewen en dan bleef hij tot diep in de nacht hangen. Zijn vragen gingen vaak over zijn eigen problemen. Het is een complex iemand. Ook wel aantrekkelijk op een bepaalde manier. Maar hij valt niet op mannen. En ik weet ook niet of ik dat wel zou willen. Het is iemand die werkelijk alles over je uitstort. En sinds ik een hond heb taal ik niet naar een relatie." Deel 2 Servaes: "Ik ben eigenlijk op iets heel anders uitgekomen. Zo gaat dat in een maakproces. Van het een komt het ander. Het werd veel meer een zelfportret. Tja, volgens mij wordt niemand vrolijk van een zelfportret. Maar goed, je hebt het maar te verdragen hoe dingen met je aan de loop gaan. En dan ging mijn hond ook nog eens dood. Ik heb daar meer om gehuild dan om mijn eigen moeder. Toen moest ik daar weer iets mee. En zo kwam ik bij Renate…" Deel 3 Renate Schoep: "Als ik zeg dat ik met dieren praat zijn er nog steeds mensen die me een beetje raar aankijken. Gelukkig wordt dat steeds minder en zie ik een groeiende waardering voor ons werk. Ik geef ook seminars over depressie bij honden. Daar komen ontzettend veel mensen op af. Iedereen kan dit leren, echt waar."

Typhoon, Alain Clark en Nielson bij Music Lights in Caprera

Typhoon. (Foto:PR)

BLOEMENDAAL - Het Bloemendaalse openluchttheater ligt midden in een prachtig natuurgebied. Tijdens het locatiefestival Music Lights op 6, 7 en 8 september brengt Caprera cultuur en natuur op een hele bijzondere manier samen. Met lichtkunstwerken, installaties en akoestische optredens van bekende artiesten toont Caprera haar bos op haar allermooist.

Tijdens Music Lights treden elke avond twee verschillende artiesten op, die ieder een speciaal akoestisch concert van een uur spelen. Het eerste optreden vindt plaats in het openluchttheater, waarna de bezoeker een route loopt langs de lichtkunstwerken in het bos en uitkomt bij het 'bospodium' voor het tweede optreden.

(Foto: )
(Foto:Nielson)

Op vrijdag 6 september, de openingsavond, spelen Typhoon en Janne Schra. Typhoon zal akoestische versies van zijn bekende nummers en nieuw materiaal presenteren. Op zaterdag 7 september zijn Alain Clark en Roxeanne Hazes te horen. Music Lights wordt afgesloten op zondag 8 september door Nielson en Maan.

Speciaal voor Music Lights opent Caprera een 'food drinks area' op het terrein. Cantina Mobile (bekend van o.a. de Rollende Keukens, Pinkpop en Into the Great Wide Open) zal de catering verzorgen. Vanaf 17.00 uur is Caprera geopend voor een hapje en een drankje.

Ik presenteer: de ŠKODA SCALA

Kom langs bij Scoda Scala Broekhuis. (Foto: PR)

HAARLEM - Ik ben ŠTORE een vernieuwend en innovatief winkelconcept in Haarlem en ik wil je graag uitnodigen. Zaterdag 18 mei is mijn winkel namelijk omgetoverd tot het decor van de exclusieve introductie van de nieuwe ŠKODA SCALA; een compacte hatchback die op alle fronten onderscheidend is in zijn klasse.

De moderne, ruime maar toch compacte SCALA werd onlangs voor het eerst gepresenteerd op de Autosalon in Parijs en nu mag ik hem laten zien tijdens een exclusieve introductie. Dit betekent dat je zijn nieuwe design, sportieve karakter en tal van andere innovatieve technologieën van dichtbij kan bekijken.

Mogelijkheid tot proefrit

Zaterdag 18 mei kun je tussen 9:30 – 16:30 uur langskomen om bij de introductie aanwezig te zijn. Er zullen de hele dag specialisten aanwezig zijn die je alles kunnen vertellen over de geavanceerde SCALA. Ook krijg jij die dag de mogelijkheid om alvast een proefrit te boeken of gelijk een proefrit te maken bij onze vestiging aan de Leidsevaart in Haarlem! Kortom, kom naar mijn exclusieve introductie en beleef de ŠKODA SCALA.

Unieke concept

Naast deze exclusieve introductie kun je bij mij auto's, accessoires en allerlei slimmigheden voor in en om je huis kopen. Naast een auto kopen of (private) leasen kun je bij mij zelfs het onderhoud voor je auto plannen. Handig toch? Stap mijn wereld binnen en geniet van mijn unieke concept. Om jou alles te kunnen bieden, werk ik samen met 50five, Broekhuis en ŠKODA.

Kom Langs

Mag ik jou welkom heten in de winkel aan de Grote Houtstraat 2 te Haarlem? ŠTORE is een initiatief van ŠKODA, 50five en Broekhuis. Dit winkelconcept biedt een unieke aanvulling op het winkelaanbod.

Mascotte vrouw- en kindcentrum verder als Buddy

Het online platform moet angst bij kinderen wegnemen. Foto: PR

HAARLEM - Vorige week was de lancering van kids.spaarnegasthuis.nl, het nieuwe online kidsplatform van het Spaarne Gasthuis. De livegang werd gevierd op de vernieuwde kinderafdeling van het Vrouw Kind centrum in Haarlem Zuid. Tijdens de lancering werd ook de naam van de nieuwe mascotte van het centrum bekend gemaakt: Buddy.

Online platform moet aansluiten op belevingswereld

Winnaar van de namenwedstrijd Gwen (14) maakte de naam bekend en kreeg als eerste een Buddy-knuffel.
Het voornaamste doel van het nieuwe kidsplatform is het informeren en verminderen van angst bij kinderen en jongeren die naar het Spaarne Gasthuis komen op een manier die aansluit op hun belevingswereld. Patiënten weten vaak niet wat ze kunnen verwachten en dat geldt zeker voor kinderen. Op het platform kiezen kinderen zelf hun virtuele route en bereiden zij zich door middel van vlogs, informatie en veelgestelde vragen voor op hun bezoek aan het ziekenhuis.

Leeftijd

Een kind van vier heeft een andere belevingswereld dan een jongere van zeventien. Het platform is daarom onderverdeeld in drie verschillende delen. Elk deel richt zich op een leeftijdsgroep: vier tot en met zes jaar, zeven tot en met elf jaar en twaalf tot en met zeventien jaar. Als de bezoeker een leeftijdsgroep kiest, vallen dynamische blokken op hun plek die samen de vorm van een huis hebben – een knipoog naar het logo van het Spaarne Gasthuis en de trapgevels uit de regio.

Vlogs

Per leeftijdsgroep zijn er vlogs, bijvoorbeeld over een bezoek aan de kinderpoli, een nachtje slapen in het ziekenhuis of een operatie. Hierin bezoeken leeftijdsgenootjes al vloggend de kinderafdeling, polikliniek en het operatiekamercomplex en stellen ze de vragen die elk kind heeft. Hoe gaat het in zijn werk? Wat gaat de dokter of verpleegkundige doen? Wie kom je tegen? Het gebruik van vlogs sluit aan op de manier waarop kinderen en jongeren gewend zijn om informatie tot zich te nemen.

Kindvriendelijk

Het nieuwe kidsplatform past bij het Kindvriendelijk Spaarne Gasthuis. Dit initiatief zet zich in om kinderen een zo veilig mogelijk gevoel te geven en om negatieve ervaringen zoveel mogelijk te beperken. De vlogs en andere inhoud van het platform dragen hieraan bij door kinderen de mogelijkheid te geven om alvast een kijkje te nemen door de ogen van leeftijdsgenoten. Zo kunnen ze zich voorbereiden.

Van der Vinne Kunstkamerveiling

(Foto: PR )

HAARLEM - Op zondag 2 juni (aanvang 14.00 uur) vindt in het historische pand van Van Duivenboden Interieur in Haarlem een veiling plaats van moderne kunstwerken ten behoeve van de restauratie van de kunstkamer in deze interieurzaak. De grote kunstkamer uit 1776 bevat een aantal unieke wandschilderingen van de Haarlemse schilder Vincent van der Vinne (1736-1811). De veiling staat onder leiding van kunstkenner Willem de Winter. De veiling bevat werken van o.a.; Corneille, Anton Heyboer, Jan Sierhuis, Joost Beerents, Klaas Gubbels, Jeroen Hermkens en Kees Okx.

De kunstkamer was lange tijd het middelpunt van het kunst- en culturele leven in Haarlem. In de zaal vonden concerten, debatten en lezingen plaats en vanuit deze kamer werden initiatieven gestart zoals de oprichting van de nu nog bestaande Teylers Stichting en de kunstenaarsvereniging Kunst zij ons doel. In een zijkamer van de kunstkamer schreef Nicolaas Beets zijn beroemde Camera Obscura.

(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )

Unieke plek

Gedurende de laatste 200 jaar heeft de kunstkamer diverse bestemmingen gehad, zoals de woonkamer van de uitgeversfamilie Tjeenk Willink maar de kamer heeft ook jaren gefunctioneerd als was- en schaftlokaal voor de werknemers van drukkerij Erven Loosjes. De wandschilderingen van Vincent van der Vinne zijn in een slechte conditie. Met de opbrengst van de veiling willen de eigenaren van Van Duivenboden een 1e onderzoek financieren met als uiteindelijk doel de restauratie van de kunstkamer.

Van der Vinne Kunstkamerveiling

Van Duivenboden werkt voor de veiling samen met Kunst centrum Haarlem. Beide organisaties hebben een groot aantal kunstwerken beschikbaar gesteld die geveild worden door Willem de Winter (ook bekend van het programma Tussen Kunst en Kitsch). De kavels kennen onder andere werken van; Corneille, Anton Heyboer, Jan Sierhuis, Jeroen Hermkens, Klaas Gubbels, Leon Spierenburg, Joost Beerents, Selwyn Senatori en de Haarlemse kunstenaars; Marjan Jaspers, Hannes Kuiper en Kees Okx.

Kijkdagen en veiling

Kijkdagen: vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni, van 11.00 17.00 uur. Toegang gratis.
Locaties kijkdagen: Van Duivenboden Interieur, Gedempte Oude Gracht 90-94 en Kunst centrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121. Veiling: zondag 2 juni, 14.00 16.00 uur. Toegang gratis.

Kinderen bewust maken van hun eigen gezondheid

De sportinstuif van vorig jaar trok vele kinderen. (Foto: Renata Jansen)

HAARLEM – Buurtsportcoaches kom je overal tegen in de regio Zuid-Kennemerland, Bollenstreek en IJmond. Het zijn professionals die in de wijk sport en bewegen versterken en verbinden.

Jerry van Akkeren is een van de buurtsportcoaches in gemeente Velsen met de focus op IJmuiden-Oost. Zijn baan als buurtsportcoach is heel divers. "Het is zoveel meer dan het geven van gymlessen. Het contact met kinderen, ouders en verenigingen. Maar ook het organiseren van kleine evenementen zoals de Mega SportMix en hele grote zoals onlangs de Koningsspelen. Daarnaast geeft ik kook- en sportlessen en Vallen & Opstaan. Je bent een verbinder in de wijk, voornamelijk tussen de scholen, kinderen en daarbij de ouders en de sportverenigingen. Ook ben ik actief met het ondersteunen van verenigingen waar nodig, denk hierbij aan ledenwerving of bij de voorbereidingen van schoolsporttoernooien. Echt een mooie combinatie." Trapt Jerry met een grote glimlach zijn verhaal af.

Dankbaar werk

"Ik vind het belangrijk om kinderen in beweging te brengen en te houden. Dat ze zich bewust bezig houden met hun eigen gezondheid en daardoor lekker in hun vel zitten. Het is zo mooi om te zien dat kinderen dankbaar zijn met wat je ze leert en aanbiedt. Ze rennen altijd enthousiast naar mij toe om een grote knuffel te geven of een high five. Je bent als buurtsportcoach maatschappelijk betrokken want het doel is toch om kinderen te stimuleren om gezonder te leven."

Koningsspelen en Playing for Succes

Trots is Jerry op de Koningsspelen die onlangs zijn georganiseerd. "Dit was wel een hoogtepunt. Zo gaaf om ruim 1100 kinderen te zien sporten en bewegen op het strand. Het was een flinke organisatie en als je nieuw bent in een team en je pakt dit samen met een collega op dan is het super tof dat het uiteindelijke resultaat ook is wat je had gehoopt." Vanuit Telstar thuis in de Wijk wordt een lessenreeks aangeboden voor 'Playing for Succes', Jerry heeft deze lessen gegeven. Een serie van 10 lessen waarin jongeren of basisschoolkinderen aan de slag gaan met hun eigen gestelde doelen door middel van sporten. "Je ziet aan het einde dat de kinderen gegroeid zijn in hun persoonlijke ontwikkeling bijvoorbeeld zelfverzekerder zijn, zekerder voor een groep staan of makkelijker contact maken. Daar doe je zo'n project voor."

Plezier staat voorop

"Bij alles wat je doet is het belangrijk dat kinderen zelf ervaren wat sporten en bewegen met ze doet. Ik probeer in mijn lessen altijd te laten zien waarom bewegen zo fijn is," sluit Jerry zijn verhaal af.

Fiets- en wandelweekend bij De Jong Kampeer & Recreatie

De LOWA Experience Trailer komt langs in het kampeercentrum. (Foto: DE JONG Kampeer & Recreatie)

HILLEGOM DE ZILK - DE JONG Kampeer & Recreatie houdt zaterdag 18 en zondag 19 mei een fiets- en wandelweekend met verschillende demonstraties en activiteiten. Het team van DE JONG staat klaar met koffie en bezoekers kunnen het uitgebreide assortiment op de verschillende afdelingen bekijken.

Kopstuk is de Lowa Experience Trailer die zaterdag en zondag aanwezig is. Wandelliefhebbers krijgen de mogelijkheid het schoenenmerk Lowa, dit jaar hoofdsponsor van de Nijmeegse Vierdaagse, te testen. Hiervoor zijn twee wandelroutes uitgezet in en rondom De Zilk. De Bloemenwandeling is 5,35 km en de Herfstwandeling is 11,06 km. De routes staan op Route.nl en zijn te verkrijgen bij DE JONG in de winkel. Een eigen route lopen, mag natuurlijk ook.

DE JONG presenteert haar verschillende fietsendragers overzichtelijk in de winkel. (Foto: DE JONG Kampeer & Recreatie)
De LOWA Experience Trailer komt langs in het kampeercentrum. (Foto: DE JONG Kampeer & Recreatie)

Podologie Praktijk

Op vrijdag en zaterdag in het fiets- en wandelweekend is Ania van de Meer, gediplomeerd registerpodoloog van Podologiepraktijk Bollenstreek, bij DE JONG aanwezig. Podologiepraktijk Bollenstreek is gespecialiseerd in het voorkomen en het behandelen van voetklachten. Ook klachten of pijn aan knie, heup en rug kunnen door voetafwijkingen worden veroorzaakt. Een vertegenwoordiger van Falke adviseert zaterdag over de juiste wandelsokken.

Portemonnee maken

Als duurzame onderneming let Vaude er op dat de resten bij het snijden zo klein mogelijk blijven, al is afval nooit helemaal te vermijden. Sinds januari heeft Vaude in Zuid-Duitsland een upcycling fabriek. Hier worden van restmateriaal shopper-tassen gefabriceerd. Het betreft een gefinancierd project van de Duitse Federale Milieustichting (DBU) met vluchtelingen. Zaterdag is Vaude aanwezig. Bezoekers kunnen zelf portemonneetjes maken van de reststoffen van Vaude fietstassen.

Fietsendrager

Tot slot laat DE JONG dit weekend alle mogelijkheden zien om een (elektrische) fiets veilig mee te nemen op camper, caravan of auto. Zo heeft het merk Pro User diverse dragers voor op de auto. Van het merk Thule zijn er fietsendragers voor op de dissel, in de garage van de camper of achterop de caravan of camper. Het merk Enduro heeft een uitschuifbaar model voor op de dissel van de caravan. Worden de fietsen te zwaar om achterop te tillen, DE JONG heeft het Prostor Lift fietsenrek, die tot 60 kilo mag tillen. Kom langs voor advies.

In het fiets- en wandelweekend is DE JONG zaterdag open van 9.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur

DE JONG Kampeer & Recreatie
Beeklaan 18a
Hillegom De Zilk
0252-517717
verkoop@kampeercentrumdejong.nl
www.kampeercentrumdejong.nl

Nederchansons van Dark Rosie

SPAARNWOUDE - De Noord-Hollandse groep Dark Rosie treedt zondag 19 mei op in De Stompe Toren te Spaarnwoude. Het viertal maakt avontuurlijke akoestische muziek met een rijk palet aan instrumenten. Accordeon en gitaar klinken, maar ook mandoline, melodica, bouzouki, steelguitar en contrabas. Noem het Nederchansons, de ene keer met een klassieke opmaat, dan weer met een Cubaanse cadans of een beet van de blues. Edith Piaf komt voorbij. Astor Piazzolla, de man van de Argentijnse tango, geeft een knipoog. Aanvang: 14.00 uur. Toegang: gratis (collecte na afloop). Locatie: Stompe Toren, Kerkweg, Spaarnwoude. Meer info: www.stompetoren.nl/ www.darkrosie.nl

Ingezonden via rodi.nl/regio/haarlem

Van links naar rechts: Johan Snoodijk (fietser van de actie), Fred Rill (secretaris Hart voor CF), Sarah Smit (Cystic Fibrosis patiënte). Marlon Zwier

1963,- euro opgehaald voor Hart voor CF

HAARLEM - Haarlemmer Johan Snoodijk fietste samen met vriend Koen 110 km over de Tafelberg in Kaapstad. Dit deden ze voor het goede doel Hart voor CF.

Deze stichting zet zich in voor kinderen en volwassenen met de ziekte Cystic Fibrosis, ook wel Taaislijmziekte genoemd. Door middel van een leuke dag weg, het regelen van een meet & greet, of een kerstpakket af te leveren in het ziekenhuis voor wie daar met de feestdagen zijn. Ook wordt er praktische ondersteuning aangeboden waar nodig. In totaal werd er maar liefst 1963,- euro opgehaald. Haarlemmer Fred Rill, secretaris van de stichting en recent ontvanger van een lintje hiervoor, nam de cheque dit weekend in ontvangst. Over de stichting: www.hartvoorcf.nl

Wilt u ook direct uw nieuws online? Ga naar de website en schrijf uw verhaal met foto onder: Tip de Redactie. De redactie zal het nieuws redigeren indien nodig en direct online plaatsen.