Kompas ed 1

14 mei 2019

Kompas ed 1 14 mei 2019


Avondvierdaagse Oostzaan

OOSTZAAN - De Oostzaanse Wandelavondvierdaagse wordt dit jaar gelopen van dinsdag 11 tot en met vrijdag 14 juni. Net als voorgaande jaren, leiden de 5 en de 10 km routes weer over de wandelpaden van het Twiske. Start- en eindlocatie zijn de sportvelden van korfbalvereniging OKV aan de Twiskeweg. De laatste dag worden de deelnemers feestelijk onthaald door live-muziek van muziekvereniging Crescendo Oostzaan. Aanmelden via www.avondvierdaagse-oostzaan.nl kan tot en met 31 mei.

Hang-jongeren

PURMERLAND - SC Purmerland heeft grote last van een groep jongeren die ongevraagd het veld betreedt en daar voetbalt.

Op haar website laat de voetbalvereniging weten dat al geruime tijd groepen jongeren het veld betreden en er voetballen op tijdstippen dat het sportpark in Purmerland is gesloten. Volgens het bestuur van Purmerland is dat een 'strafrechtelijke overtreding'.

Afgelopen vrijdag is een medewerker van de vereniging door een groep jongeren mishandeld. Hiervan is aangifte gedaan bij de politie. Volgens een vrijwilliger van Purmerland zijn er al langere tijd problemen met deze groep. "Ze hebben er maling aan als wij ze verzoeken te vertrekken. We kunnen een grote bek krijgen en daarna komen er bedreigingen. Dit hebben we nog nooit meegemaakt en we voelen ons zeer onveilig."

Harp en zang in Het Kruispunt

Merel Naomi en Tenar van Kooten-Niekerk. (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - Harpiste Merel Naomi en zangeres Tenar van Kooten Niekerk geven zondag 19 mei een concert in het Kruispunt, de protestantse kerk in Landsmeer.

De dames zijn geïnspireerd door het water en brengen onder meer muziek van Schubert en Fauré ('Au bord de l'eau') ten gehore. In dit programma klinkt ook sprookjesachtige muziek. De muziek wordt persoonlijk door Merel en Tenar toegelicht. Het gemak waarmee zij het publiek aanspreken is net zo overtuigend als hun optreden. Zij overweldigen hun luisteraars met hun muzikaliteit.

Locatie: Het Kruispunt, Calkoenstraat 12a. Aanvang concert: 15 uur, entree: 10 euro. Kaarten reserveren en kopen kan door een mail te sturen naar harp@merelnaomi.nl.

Verkeersexamen basisscholen

Instructie VVN-medewerker aan de leerlingen (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN - Voor de leerlingen van de groepen 8 (en in een enkel geval groep 7) van alle basisscholen in Oostzaan was woensdag 8 mei een spannende dag. Veilig Verkeer Nederland (VVN) nam die dag het praktisch verkeersexamen af.

Door VVN was een route uitgezet door Oostzaan. Deze route was vooraf op een kaartje gegeven aan ouders en leerlingen. De leerlingen konden aan de hand van het kaartje de route verkennen. Op de dag zelf was de examenroute aangegeven door middel van bordjes. Dat het een examen was duidelijkmerkbaar bij de kinderen. Velen waren nerveus. Eén van de medewerksters van VVN gaf daarom vooraf nog instructie en stelde op vrolijke wijze de kinderen op hun gemak. Punten waarop beoordeeld werd, waren het kijkgedrag, richting aangeven, rechts rijden, voorsorteren, bochten nemen en stoppen voor een oranje of rood verkeerslicht. En uiteraard het niet fietsen op trottoirs. Voor de beoordeling waren negen ouders aanwezig van de vier basisscholen. De ouders kregen een tablet mee waarop zij de resultaten van de leerlingen moesten vastleggen. Voor de te beoordelen punten en het gebruik van de tablet kregen de ouders vooraf instructie. De beoordeling werd op nummer gedaan, de leerlingen kregen een oranje hesje om met daarop een nummer. Alleen bij de leerkracht was de combinatie van naam en nummer bekend.

De route begon achter het gemeentehuis en liep via de bloemenbuurt naar de Lisweg naar de Kolk. Vandaar binnendoor, via de kleine bruggetjes naar de Kerkstraat. Om dan via burgemeestersbuurt en doktersbuurt weer bij het beginpunt uit te komen. Omdat er ook een oversteek was op het Zuideinde, waar de herinrichting gaande is, was ook KWS geïnformeerd over het examen. KWS is de aannemer van de herinrichting. KWS zette bij de oversteek een medewerker in ter ondersteuning en het bewaken van de veiligheid. Een van de posten was op de hoek van de Kerkbuurt met de Jacob Corneliszstraat. Daar moesten de leerlingen de Kerkbuurt oversteken naar de Dokter Keizerstraat. De ouder constateerde dat het verkeer vanuit het noorden geen enkele keer aandacht had voor mogelijk verkeer uit de Jacob Corneliszstraat. Dit terwijl het een gelijkvloerse kruising is en verkeer van rechts voorrang gegeven moet worden. De ouder benadrukte: "Ik stond op de hoek met een geel hesje aan, dan zou je verwachten dat dit juist aandacht trekt. Geen enkele automobilist keek op of om, ze raasden gewoon door". Dat er geen aandacht is voor verkeer van rechts in de betreffende situatie is daar de dagelijkse gang van zaken. Mogelijk moet de gemeente daar attentie borden plaatsen. Hoewel de weersvoorspelling anders deed vermoeden, bleef het de hele ochtend droog. En dankzij de inzet van de ouders, leerkrachten en de enthousiaste medewerkers van VVN kon het examen worden gehouden.

Voorjaarsconcert Harmoniecorps

Harmoniecorps Tuindorp (Foto: Hans de Bruyne)

TUINDORP OOSTZAAN - Het voorjaarsconcert van Harmoniecorps Tuindorp (HCT) vindt zaterdag 18 mei plaats, vanaf 20.00 uur in theater De KunstGreep in Oostzaan.

Op het programma staat een keur aan afwisselende muziekstukken. Grote werken zijn Armeense dansen, deel 1 van de Engelse componist Alfred Reed en Gulliver's Travels van de Belgische componist Bert Appermont. Trompettist Danny Koppenol soleert in het virtuoze Opus for Trumpet. Onder leiding van dirigent Bert Willemsen laat HCT nog meer bekende muziek horen, onder andere een eigenzinnige bewerking van Ob-la-di, Ob-la-da van de Japanse arrangeur Toshio Mashima en filmmuziek uit Star Trek, Guardians of the Galaxy en de bekende filmthema's van componist Ennio Morricone. Traditiegetrouw opent het opleidingsorkest het concert en huisband On A Tuesday weer van de partij met hun aanstekelijke, swingende muziek. Zaal open vanaf 19.30 uur. Toegang 10 euro. Kaartjes via www.harmoniecorps.nl, e-mail: info@harmoniecorps.nl, 020-6337179 of 18 mei aan de zaal.