Zaanstreek op zondag

23 juni 2019

Zaanstreek op zondag 23 juni 2019


Al 5.000 inschrijvingen voor 17e Dam tot Dam Wandeltocht

(Foto: Ed Turk)

ZAANDAM - Over ruim 3 maanden wordt het startschot gegeven voor de 17e Dam tot Dam Wandeltocht, die plaatsvindt op zaterdag 21 september. De teller staat op dit moment al boven de 5.000 wandelaars. Een duidelijk teken dat de wandelaars nu al zin hebben in deze gezelligste ééndaagse wandeltocht van Nederland! In totaal worden er ook dit jaar weer 16.000 wandelaars verwacht. Inschrijven voor een van de vier afstanden is zowel voor individuele deelnemers als voor groepen mogelijk op www.damtotdamwandeltocht.nl

De Dam tot Dam Wandeltocht staat bekend om de unieke gezelligheid en bijzondere startlocatie in het hartje van Amsterdam, namelijk voor het paleis op de Dam. De wandeltocht is niet alleen voor de deelnemers een feestje, maar ook voor de bewoners, van zowel Amsterdam als Zaandam. Denk aan versierde straten, uitgebreide verzorgingsposten en onderweg speelt er op vele locaties gezellige muziek. Voor het wandelevenement van Le Champion wordt op social media niet voor niets de hashtag: #degezelligste gebruikt.

Tot nu toe kwamen de meeste inschrijvingen binnen voor de 20 km. Met vier afstanden is er bij de Dam tot Dam Wandeltocht voor iedereen een route, er is zowel gedacht aan de recreatieve wandelaar als aan de wandelaar die een grotere uitdaging zoekt. De 20, 27 en 42 km starten voor het Paleis op de Dam.

Knusse straatjes

Vanaf hier gaat de route via knusse straatjes en diverse grachten door het bruisende centrum van Amsterdam. Daarna volgen de routes grotendeels het parcours van de Dam tot Dam loop, die de volgende dag plaatsvindt. De 10 km start in het Dam tot Dam Park. Wandelaars gaan door het Darwinpark, langs de Zaan met zijn havens en de cafés op de Zaanse Dam. De finish van alle afstanden is in het Dam tot Dam Park in Zaandam waar de deelnemers met livemuziek worden ontvangen.

Inschrijven

Wandelaars kunnen zich t/m 10 september inschrijven via www.damtotdamwandeltocht.nl. Op de dag zelf inschrijven is niet mogelijk. Deelnemers kunnen kiezen uit de vier afstanden en kunnen zich individueel of als groep inschrijven.

Bij inschrijving kunnen deelnemers een vrijwillige bijdrage doneren aan het goede doel: Pink Ribbon.


Zomerconcert

OOSTZAAN - Op zaterdagmiddag 6 juli geven Excelsior, Crescendo én Concordia een zomerconcert op het Kerkplein. Dit concert is de gezamenlijke afsluiting van een muzikaal seizoen. Terwijl u op één van de terrassen geniet van de zon en iets lekkers, verrassen de orkesten u met heerlijke melodieën om de vakantie in te luiden.


Vanaf 14.00 uur zal ieder orkest een eigen repertoire laten horen, waarbij Excelsior het eerste optreden voor u verzorgt.
Vanaf 15.00 uur speelt Crescendo voor u; beide orkesten staan deze middag onder leiding van Bart Koning.
Muziekvereniging Concordia sluit de middag voor u af en speelt van 16.00 uur tot 17.00 uur onder leiding van Thomas Eveleens.

U bent van harte uitgenodigd om te komen luisteren. Wanneer er regen wordt verwacht, zal dit concert plaatsvinden in het gebouw van Excelsior (Twiskeweg 103 in Oostzaan). Entree is gratis.

De toernooicommissie van HOOP Overdriver maakt zich op voor zomer toernooi (vlnr Huub Gitsels, Swante de Bruyne, Marjoleine van den Broek, Sietze Helms, Karin Slaman, niet op de foto Tom van Kan). (Foto: Robert Eikelenboom)

LTVZ zet inschrijving HOOP Overdriver open

ZAANDAM - Ook dit jaar organiseert tennisvereniging LTVZ haar open HOOP Overdriver tennistoernooi.

De toernooicommissie is druk bezig met de voorbereidingen en nodigt graag alle tennissers uit zich in te schrijven. Het toernooi wordt gespeeld van 5 t/m 13 augustus en staat in het teken van Mediterrane sferen. Ook de toernooipizza wordt dit jaar weer gebakken! Doet u mee?

Er kan ingeschreven worden voor de categorieën 3, 4, 5, 6, 7 en 8 in de mix, dubbel en single. Het enkelspel wordt gespeeld op basis van actuele rating. Voor wie nog nooit een tennistoernooi heeft gespeeld maar het graag eens wil ervaren, is dit een unieke kans om het uit te proberen! De toernooicommissie helpt u graag op weg met alle vragen over het spelen van een tennistoernooi, van inschrijving tot toernooi etiquette!

Wacht niet met inschrijven voor dit gezellige en sportieve zomertoernooi, maar ga meteen naar toernooi.nl voor inschrijving. Heb je nog vragen, mail dan naar overdriver@ltvz.nl.

Kom posters uitzoeken in het Zaantheater

Het is weer zover: de posters van het afgelopen theaterseizoen worden opgeruimd en dat betekent dat er wordt uitgedeeld! (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Het is weer zover: de posters van het afgelopen theaterseizoen worden opgeruimd en dat betekent dat er wordt uitgedeeld. Iedereen die een mooie herinnering wil is welkom op donderdagmiddag 20 juni tussen 16.00 en 17.00 uur. Voortaan wakker worden met All Stars of The Chippendales boven je bed? Boeken kaften met posters van Yamato? Een poster van Peppa Pig of Buurman & Buurman in de kinderkamer? Kom gratis theaterposters uitzoeken!

Alle posters worden in de foyer neergelegd en iedereen mag uitzoeken. De variatie in posters is net zo groot als de variatie in voorstellingen. Er zijn posters van cabaret (Theo Maassen, Youp van 't Hek, Dolf Jansen, Claudia de Breij en Brigitte Kaandorp), van jeugdvoorstellingen (Kruistocht in Spijkerbroek, De Kleine Zeemeermin en Alladin) en van concerten (3JS, Miss Montreal en Sjors van der Panne), maar ook voor liefhebbers van andere genres is er genoeg te kiezen. De posters hebben verschillende maten: van groot (A0) tot klein (A2). Wel geldt: op = op.

Vrienden van Musical stralen in Zaantheater

Vlnr: Patricia Sierink, Marlous Brouwers Berkeljon, Deshny Dihalu, Nick van Tuijn, Koen Geisink, Maria Antonia Quintana Cortes, Rowena Kat (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Zeven vrienden staan aan de vooravond van hun grootste uitdaging ooit. Een geheel door hun zelf gemaakte en georganiseerde avondvullende voorstelling in het Zaantheater!

Vrienden van Musical is in april 2017 opgericht en zij kennen elkaar via de Zangstudio waar zij alle zeven les hebben. Allemaal delen ze de passie voor musicals en zingen en zo is het idee ontstaan om eens per maand vrijblijvend met elkaar af te spreken en samen bij iemand thuis musicalnummers te zingen.

Andere richting

Anderhalf jaar geleden ontstond het idee om voor één keer een hele andere kant op te gaan, en een volledige voorstelling te maken. Gesponsord door de vader van één van de leden werd dat een voorstelling in het Zaantheater. De expertise werd uit de groep zelf gehaald. De één zoekt de meerstemmige stukken uit, de ander geeft zangles aan de rest van de groep en weer iemand anders houdt zich bezig met de zangbeleving en de choreografieën. Lichtplannen intekenen, een script maken, kostuums en props bij elkaar zoeken, iedereen werkt samen om alles voor elkaar te krijgen. Vrijdag 5 juli is dus de kroon op hun harde werk en staan zij met hun voorstelling "We go together" te stralen in het Zaantheater. Een voorstelling waarin verschillende bekende, en wellicht ook minder bekende musicalnummers voorbij komen. Bent u nieuwsgierig geworden? Kom dan vooral kijken.

Vrijdag 5 juli, aanvang 20.15 uur in het Zaantheater. Kaarten kosten acht euro per stuk, te bestellen via de site van het Zaantheater.

Fort bij Spijkerboor open op zomerzondagen

Fort bij Spijkerboor is elke zondag geopend in juni, juli en augustus (Foto: aangeleverd)

WESTBEEMSTER - Natuurmonumenten en de vrijwilligers heten iedereen welkom op Fort bij Spijkerboor op zondag 23 en 30 juni.

Fort bij Spijkerboor is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam en heeft bijzondere verhalen. In juli en augustus is het fort alle zondagen in juni, juli en augustus open tussen 11.00 en 16.00 uur. Geïnteresseerden kunnen het fort bezoeken en met een rondleiding meegaan. Boek vooraf online een plek bij de rondleiding, ze zitten snel vol!

Geschutskoepel

Tijdens de rondleiding laten de gidsen de kookketels, munitiekamers en het draaikoepel-geschut zien. Of verken het fort op eigen gelegenheid en ontdek onder welke omstandigheden zo'n honderd jaar geleden de manschappen in dit verdedigingswerk moesten leven.

Bovenop het fort hebben bezoekers een prachtig zicht over de polders, die bij oorlogsdreiging onder water konden worden gezet. De gids vertelt er alles over. Klap op de vuurpijl is een bezoek aan de imposante dubbelloops geschutskoepel, de enige in Nederland.

Paradijs

Het terrein op en om het fort is een bijzonder natuurgebiedje. Een paradijs voor planten en dieren. Over het buitenterrein is een wandeling door de weilanden om de fortgracht mogelijk. Stel je voor dat dat allemaal onder water werd gezet, de inundatie! In het fortcafé kun je even zitten met koffie, thee of Beemster vruchtensap. Met koek of taart.

Informatie

Meer informatie en online boeken voor entree en/of rondleiding op https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/fort-bij-spijkerboor . Online boeken kan tot 10.00 uur 's ochtends op de open dag, daarna alleen nog op het fort zelf. Let op, vol = vol.

Jubileumexpositie fotoclub Zaanland

(Foto: Karin Timmerman)

ZAANDAM - Fotoclub Zaanland bestaat dit jaar negentig jaar. Een reden om dit jaar met een jubileumexpositie driemaal in de Zaanstreek te exposeren: in Zaandijk, Zaandam en Oostzaan. Tot dinsdag 27 augustus zijn de foto's te bekijken in zorgcirkel Saenden, Nova Zembla 2 in Zaandam.

De expositie toont de favoriete foto's van de clubleden met als onderwerpen architectuur, landschap, abstract en alledaags. Het gezamenlijke thema is 'dieren'. De foto's hangen in de centrale hal, in het restaurant op de begane grond en op de galerij één hoog.

De expositie is zowel op werkdagen als in het weekend te bekijken van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Wel graag even melden bij de receptie. Foto's van de clubleden zijn ook te zien op de website: www.afvzaanland.nl.

Slimmer met je mobiel

ZAANDAM - Wijkcentrum Dirk Prins geeft extra lessen over het gebruik van Smartphones en iPhones voor senioren, die wel al de basisvaardigheden beheersen. Deze lessen zijn erop gericht om méér en beter de vele mogelijkheden van de mobiele telefoon veilig te benutten. Een ervaren docent leert u ´de kneepjes van het vak´ inzake iPhone en Smartphone.

Cursusdata: iPhone op donderdag 4 juli van 09.30-11.30 uur. Smartphone op donderdag 11 en 18 juli van 09.30 tot 11.30 uur en dinsdag 16 juli van 13.00 tot 15.00 uur. Kosten: 8 euro per persoon per cursusdag. Opgeven: tel. 075-6310707 of info@dirkprins.nl. Wijkcentrum Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 35, Zaandam.

Copacabana aan de Zaan?!

Doe ook mee aan het Zaans voetvolleytoernooi op 27 juni! (Foto: Pixabay)

ZAANDAM - Het Zaans voetvolleytoernooi vindt plaats op donderdag 27 juni van 16.00 tot 18.00 uur.

Doe mee met het voetvolleytoernooi en formeer een team van 5 tot 7 personen. Neem je sportieve kleding mee en kom naar de Rozengracht, ook als het minder mooi weer is gaat het toernooi door.

Deelname is voor alle leeftijden en gratis! Meld je team aan via: verenigingsondersteuning@sportbedrijfzaanstad.nl Datum: Donderdag 27 juni, van 16.00 tot 18.00 uur. Locatie: Rozengracht (markt), Zaandam.

Kinderzomerfeest

ZAANDAM - Fun kids events organiseert in samenwerking met het Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid op zaterdag 6 juli in de speeltuin aan de Lijnbaanstraat een groot Kinder Zomerfeest.

Ingrediënten voor dit festijn zijn, spelletjes, snoep, fris, schminken, grabbelton en als klap op de vuurpijl kun je op de foto met een Minion. Bij ongunstig weer wordt het feest gehouden bij Wijkcentrum Dirk Prins. Tijd: 15.00-17.00 uur. Vakantieprijsje:1 euro per kind. Leeftijd tot 12 jaar. Kinderen tot 5 jaar of met een beperking graag onder begeleiding.

Aanmelden via de Facebookpagina Fun-kids events of bij Wijkcentrum Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 35, Zaandam, tel. 075-6310707. E-mail: info@dirkprins.nl. Doe het snel want vol is vol.

Open Dag Tuinvereniging Zaandijk

Oogst uit eigen tuin. C. van Ommering

ZAANDIJK - Wie geïnteresseerd is in tuinieren of wie nu eindelijk die tuintjes aan de Oud Heinstraat in Zaandijk wel eens van dichtbij wil zien, kan zondag 23 juni tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje komen nemen op het complex van TVZ.

Ook zijn planten en stekken te koop

Veel tuinders zijn deze dag aanwezig om uitleg te geven over wat er groeit en bloeit op hun tuin.

Te koop

Ook zijn er planten en stekken te koop, evenals producten van de tuin en prachtige boeketten. De imker is aanwezig om te vertellen over het nuttige werk dat zijn bijen verrichten. Voor kinderen van zes tot twaalf jaar is er, onder deskundige begeleiding, de workshop 'Insecten maken met natuurlijke materialen'.

Tuinders geven uitleg over wat groeit en bloeit

Tijden

Deze activiteit wordt op twee momenten aangeboden: van 11.15 tot 12.15 uur en van 14.00 tot 15.00 uur. Jongere kinderen kunnen samen met een ouder deelnemen.

De kosten zijn één euro per kind.

Kinderzomerfeest belooft spektakel

ZAANDAM - Fun kids events organiseert in samenwerking met Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid zaterdag 6 juli in de speeltuin aan de Lijnbaanstraat een Kinder Zomerfeest.

Ingrediënten voor dit festijn zijn spelletjes, snoep, fris, schminken, grabbelton en kun je op de foto met een Minion. Bij ongunstig weer wordt het feest gehouden bij Wijkcentrum Dirk Prins. Tijd: 15.00-17.00 uur. Vakantieprijsje:1 euro per kind. Leeftijd tot 12 jaar. Kinderen tot 5 jaar of met een beperking graag onder begeleiding. Aanmelden via Facebookpagina Fun-kids events of Wijkcentrum Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 35, Zaandam, tel. 075-6310707. E-mail: info@dirkprins.nl. Vol is vol.

Wilhelminapark collecteert

6 juli: Zaanfolk in het Wilhelminapark. (Foto: aangeleverd)

WORMERVEER - Het Wilhelminapark doet in de maand juni mee met de (online) collecte van het Oranje Fonds. De helft van de opbrengst is bestemd voor het organiseren van activiteiten in het Wilhelminapark in Wormerveer.

De volgende activiteiten staan op de agenda voor 2019:

29 juni: Talentenjacht Zaanse juweeltjes. 30 juni: concert met Stug, She's the Boss en Kathe. 6 juli: Zaanfolk. 7 juli: Popupkoor o.l.v. Margriet Eshuijs: A lovely afternoon. 31 aug: Koor Ontroerend goed. 14 sept: Bierfestival. 26 okt: Halloween. 14 dec: Kerstconcert koor 't Zingt Geheid

Kijk voor meer informatie op www.wilhelminaparkwormerveer.nl.

AUTOTOP kanshebber voor titel

(Foto: Aangeleverd)

WORMERVEER - Een vakjury heeft AUTOTOP uit Wormerveer geselecteerd als een van de tien kanshebbers op de titel 'Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar 2019-2020'. De verkiezing is een initiatief van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven.

De vakjury heeft deze eerste selectie gemaakt uit autobedrijven die zichzelf hadden aangemeld of werden voorgedragen door BOVAG en BOVAG-partners. Peter en Ronald van den Top van AUTOTOP zijn erg blij met de erkenning.

Route naar finale

De tien genomineerde bedrijven worden aan de tand gevoeld door een onafhankelijke keuringsinstantie en ze krijgen bezoek van mysteryshoppers. Daarna bepaalt de vakjury welke drie autobedrijven een plek in de finale verdienen, die plaatsvindt op 8 oktober tijdens het BOVAG Jaarcongres.

LH eindigt het seizoen op podium

De teams van de springwedstrijden behaalden maar liefst 17 bekers. (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE - Bij gymnastiekvereniging Lycurgus-Hygiëa werd het afgelopen weekend op verschillende fronten gestreden voor de prijzen.

De acro afdeling heeft dit weekend meegedaan aan de open Nederlandse Kampioenschappen en met succes. Gaby Langereis en Faye Beekman werden voor hun goede oefening beloond met een zilveren medaille en Valerie Kesselaar, Aline Snuverink en Lea Troostheide behaalden voor hun prachtige balansoefening een 3e plaats. Daarnaast eindigden ook Yelan Kruseman, Skyler de Graaf, Esmée Leegwater en Eline Valent op de tweede plek. De selectieturnsters en -turners hebben zaterdag hun seizoensafsluiting gehad. In Monnickendam werden de springwedstrijden georganiseerd voor alle verenigingen uit het rayon Zaanstreek-Waterland. Bij deze wedstrijden strijden de dames- en herenteams tegen elkaar en worden ingedeeld op niveau. Vanuit LH doen alle teams mee op het hoogste niveau en op leeftijdscategorie. Het senioren dames- en herenteam van LH strijdt deze wedstrijd traditiegetrouw tegen elkaar waarbij afwisselend de winst naar de dames of heren gaat. Dit jaar stonden de dames op het hoogste podium en moesten de heren hun meerdere in hen erkennen. Het werd een komen en gaan van LH teams op het podium waarbij uiteindelijk 17 bekers werden behaald. Op de tweede dag vielen bij de acro nog meer teams in de prijzen. Het team Kelly Kramer, Charissa Schipper en Marij Troostheide kreeg het goud omgehangen, net als het team Mariska Onrust en Senna de Beunje. Tot slot wonnen ook Jordi van der Lem en Lotte van der Peet als gemengd paar de eerste plaats.

Summer, sale én service bij EP:Beerepoot

(Foto: aangeleverd)

REGIO - De SummerSale gaat dit weekend van start bij EP:Beerepoot. Kom langs en profiteer van extreem hoge kortingen oplopend tot vijftig procent. Op zoek naar zeer scherp geprijsde elektronica, kookgerei en (woon)accessoires van topmerken? Dan is dit het moment om gezellig te komen shoppen bij een van de winkels van EP:Beerepoot.

EP:Beerepoot pakt groots uit tijdens de SummerSale. In de winkels wordt ruimte gemaakt voor de allernieuwste producten en daar profiteert de klant van. Op onder andere wasmachines, (OLED)televisies, geluidssystemen, (robot)stofzuigers, inbouwapparatuur, keukenmachines en -accessoires gelden spectaculaire kortingen. Maar wees er snel bij, want op=op. Uiteraard ontvangen klanten bij alle producten de garantie en service die zij van EP:Beerepoot gewend zijn.

EP:Beerepoot is al ruim vijftig jaar hét adres voor een uitgedacht assortiment dat volledig bestaat uit producten van gerenommeerde merken, een gedegen aankoopadvies, marktconforme prijzen, vertrouwde gezichten op de werkvloer en een professioneel servicecentrum waar klanten terecht kunnen met hun vragen. Er is altijd een oplossing. Ook de eigen bezorgers en gecertificeerde monteurs staan voor de klant klaar. In de modern ingerichte winkels is alles te vinden op het gebied van beeld en geluid, huishoudelijke apparaten, witgoed, inbouwapparaten en persoonlijke verzorging.
Kijk voor een greep uit de aanbiedingen in de bijgevoegde folder én op www.epbeerepoot.nl. Natuurlijk is iedereen ook van harte welkom in de winkels. De koffie en ervaren adviseurs staan klaar. Kortom; summer, sale én service!

Bingo in de Bovenkruier

ZAANDAM - Elke vierde dinsdag van de maand is er vanaf 14.00 uur bingo in Buurtcentrum de Bovenkruier, Drielse Wetering 49 in Zaandam.

Voor drie euro kunnen liefhebbers vier rondes spelen. De eerstvolgende bingo is dinsdag 25 juni. Ook in de zomermaanden, op 23 juli en 27 augustus, gaat de bingo door.

Er is nog meer te doen in De Bovenkruier! Kijk op www.debovenkruier.nl voor meer informatie of bel met de Bovenkruier, tel. 075-6154553.

Recordpoging schaakles 'erop of eronder'

Schaakdocent Frank Tijdeman geeft schaakles op ruim 20 scholen in en rond de Zaanstreek en hoopt dat veel (oud) leerlingen en hun ouders meedoen met de recordpoging (Foto: Susan Rozemeijer)

ZAANSTAD - Het is erop of eronder voor Frank Tijdeman. Zaterdag 14 september huurt hij de grote zaal van het Zaantheater af om zoveel mogelijk schaakliefhebbers gelijktijdig schaakles te geven. Dit gaat door indien er 500 of meer kaarten verkocht worden. 'Veel mensen denken '14 september is nog ver weg, ik koop dan wel kaarten', maar ik huur de zaal af op persoonlijke titel. Het financiële risico is groot. De deadline is eind juni, anders blaas ik de poging af en ontvangen mensen hun geld terug.' aldus Tijdeman. Meedoen? Kaarten a 17,50 via
www.zaantheater.nl.

Spirituele beurs Zaandam

(Foto: )

ZAANDAM - Zondag 30 juni is er weer een spirituele beurs in het gezellige Tolhuys aan de Zaan.

Op deze dag treffen de bezoekers mediums die werken met verschillende disciplines. Belangstellenden kunnen vragen stellen over bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling, hoe verder te gaan op de ingeslagen weg, werk, liefde, kinderen, dieren, et cetera. Op gezondheidsgebied worden geen uitspraken gedaan.

Zondag 30 juni is er weer een spirituele beurs in het gezellige Tolhuys aan de Zaan. (Foto: aangeleverd)

Bekende mediums

Er zijn kaartleggers, een sjamaan met zijn medicijnwiel, handlijnkundige, intuïtief schilderen met reading, edelsteen orakel, numerologe, healers, masseur, et cetera. Bekende mediums als de Zaanse Eva Slootemaker, Petra Vergers, Paul Kramer, Anna Eberlein, Ingrid Mac Gillevry en Anjo Miedema zijn aanwezig.

Terras

Tevens is er een verkoopstand Yolly's gemstone bracelets met mooie eigengemaakte edelsteen sieraden. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om een lekkere lunch te gebruiken. Michael en zijn personeel maken het graag klaar voor een schappelijke prijs. Bij mooi weer zit men, net als vorig jaar, lekker buiten op het mooie terras onder de parasols aan de Zaan.

De beurs is van 11.00 tot 17.30 uur geopend. Entree is vijf euro en kinderen tot en met twaalf jaar hebben vrij entree. Parkeren is gratis. Adres: Het Tolhuys Aan de Zaan, Westzijde 216, Zaandam. Kijk voor meer informatie op www.mooyvision.nl of Facebook.

Win kaarten voor Ladies Night!

(Foto: Aangeleverd)

ZAANDAM - Woensdag 26 juni is het weer Ladies Night bij Pathé Zaandam. Bij een Ladies Night kunt je genieten van een heerlijk welkomstdrankje, shop je bij mooie kraampjes en zie je als eerste de leukste films, deze avond is het de film Yesterday. Daarnaast maak je ook nog eens kans op leuke prijzen in de zaal.

Lezers van Zaanstreek op Zondag maken kans om tickets te winnen voor de Ladies Night van 26 juni. Om 20:00 uur start de film 'Yesterday'.

Wil je kans maken? Stuur vóór dinsdag 18 juni een mail met je contactgegevens naar redactiezaan@rodi.nl en vertel ons waarom jij deze kaarten wil winnen.

Snuffel-markt

WORMER - Volgens traditie vindt de jaarmarkt in Wormer weer in juni plaats, deze keer op zaterdag 29 juni van 10.00 – 17.00 uur, bij het winkelcentrum op de Fauna- en Talingstraat. Je kunt lekker langs de kramen struinen, tussen de verschillende soorten producten snuffelen, naar muziek luisteren, wat lekkers eten of drinken halen bij de bar! Ook is er natuurlijk weer gedacht aan de kinderen die ondertussen lekker kunnen zwieren in de zweefmolen of zich kunnen uitleven in de karts.

Zaanstad pakt regie op de woningmarkt

Wethouder Songül Mutluer, Wonen en Bouwen. (Foto: (foto: Bart Homburg))

ZAANSTAD - Betere tijden komen eraan voor Zaanse woningzoekenden Zaanstad is in trek en de woningnood is hoog.

De jonge generatie maakt weinig kans op een woning en de oude generatie bewoont een huis dat niet altijd meer past bij hun behoeftes. Dit vraagt om ambitie en daadkracht van de gemeente. In de 'Woonvisie Metselen aan het Zaanse Mozaïek' en de 'Uitvoeringsagenda Wonen 2019-2024', worden de doelstellingen en concrete acties voor de komende jaren gepresenteerd aan de gemeenteraad. "We zijn bezig met een flinke inhaalslag. Onze ambities zijn duidelijk en we hebben heldere kaders voor de uitvoer," zegt wethouder Songül Mutluer (Wonen en Bouwen). "We pakken regie en sturen de markt om nieuwbouw te versnellen en een divers aanbod te creëren voor elke portemonnee. Ook zetten we alles op alles zodat de kwaliteit van bestaande woningen verbetert. Alle Zaankanters verdienen een eerlijke kans op een passende en betaalbare woning."

De markt sturen en aandacht voor specifieke doelgroepen

Dwars door alle actieprogramma's heen, is er speciale aandacht voor specifieke doelgroepen: lage- en middeninkomens, jongeren en starters, ouderen en kwetsbaren. Wethouder Mutluer: "Voor deze doelgroepen nemen we extra maatregelen. Ook willen we meer woningen ten goede laten komen aan Zaanse woningzoekenden."

Een greep uit de voorgestelde maatregelen:

Een groei in de nieuwbouwproductie van 600 naar 1000 woningen per jaar, waarvan 300 sociale huurwoningen en 100 betaalbare huur- en koopwoningen voor starters en lage middeninkomens, bijvoorbeeld via BKZ (Betaalbare Koop Zaanstad). Ook komen er jaarlijks 175 gelijkvloerse seniorenwoningen en worden nieuwe woon(zorg)vormen toegevoegd.

Een eerlijke verdeling van de woningvoorraad. Onder andere is 10% van de nieuwe sociale huurwoningen gereserveerd voor jongeren en kwetsbaren. Er komt een experiment om de inschrijfleeftijd voor Zaanse jongeren te verlagen naar 16 jaar. Er komen 35 nieuwe sociale huurwoningen specifiek voor ouderen. Inwoners die een sociale huurwoning verlaten, kunnen voorrang krijgen op een middeldure vrije sector woning.

Een kwaliteitsslag op de bestaande woningvoorraad. Veel woningeigenaren krijgen te maken met zowel een slechte fundering als een hoog energieverbruik. Niet iedereen kan dit op eigen kracht aanpakken en daar zal de gemeente nog meer ondersteunen. We gaan voor een oplopende toename van het funderingsherstel richting 300 woningen per jaar rond 2021. De inzet is veilige, levensloopbestendige en aardgasvrij-klare woningen.

Uit de nieuwe plannen wordt duidelijk dat de gemeente de woningbouwopgave aangrijpt als een kans om de leefbaarheid in de wijken te verhogen. "We sturen nadrukkelijk aan op meer diversiteit in de wijken. De juiste balans tussen koop en huur, vrije sector en sociaal. Zo gaan we gerichter toewijzen in wijken die al kwetsbaar zijn," aldus Wethouder Songül Mutluer. Hierbij is het ook van belang dat woningen gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Er komt een zelfbewoningsplicht van twee jaar bij nieuwe koopwoningen. Toeristische verhuur wordt beperkt tot maximaal 30 dagen per jaar. Woonfraude blijven we bestrijden.

Voor de nieuwe plannen sprak de gemeente met onder andere het Zaanse Bouwplatform, de woningbouwcorporaties en de huurdersorganisaties. Ook in het openbare Zaanstad Beraad kwam het onderwerp meerdere keren op de agenda. Vandaag zijn de nieuwe woonvisie en uitvoeringsagenda voorgelegd aan de gemeenteraad, voor het zomerreces wordt het besluit verwacht. Wethouder Songül Mutluer: "Ik ben trots op de dit resultaat. We gaan het wonen in Zaanstad nóg aantrekkelijker maken; voor jong tot oud en naar behoefte voor alle inkomensgroepen. Met deze nieuwe agenda voor het Zaanse Mozaïek vallen de stukjes op hun plek. Wonen in Zaanstad doen we samen en in samenhang. Daar bouwen we de komende jaren op voort."