Kompas ed 1

26 maart 2019

Kompas ed 1 26 maart 2019


Schoon van Kadoelen tot Landsmeer

(Foto: Rudolf Reeker)

REGIO - In Amsterdam was dit jaar een recordaantal acties gemeld om de stad zaterdag 23 maart, op de zeventiende Landelijke Opschoondag, vrij te maken van zwerfafval. Meer dan 2500 Amsterdammers deden mee aan ruim negentig opschooninitiatieven. Amsterdam-Noord en buurgemeente Landsmeer gingen voor deze editie een unieke samenwerking aan. Gezamenlijk stroopten zij de mouwen op om het gebied van Kadoelen (Noord) tot aan Landsmeer schoon te maken. Stadsdeelbestuurder Saskia Groenewoud en wethouder van Landsmeer Mandy Elfferich hielpen mee en gingen met verschillende vrijwilligersteams aan het werk.

Unieke samenwerking tijdens zeventiende Landelijke Opschoondag

Om 9.45 uur was de start bij de McDonalds aan de IJdoornlaan 2001 in Amsterdam-Noord. (Foto: Gemeente Amsterdam, Marco Keyzer)

Om 9.45 uur was de start bij de McDonalds aan de IJdoornlaan 2001 in Amsterdam-Noord. De deelnemers maakten het gebied tegenover de McDonalds in de richting van de sportverenigingen schoon. Daarna volgden ze de route van het fietspad naar Landsmeer. In Landsmeer werd het talud tegenover de BP vrijgemaakt van zwerfafval. De actie eindigde rond 12.00 uur bij de McDonalds. "Het was een groot succes en er was een grote opkomst", zegt Herman Steinvoorte, mede-initiatiefnemer van Landsmeer Schoon.

Achtergrond

Op het tracé ring Noord (A10, S117 Kadoelen) tot en met Purmerend (via A8, A7) werken vrijwilligers, bedrijven, Rijkswaterstaat en de gemeenten Amsterdam, Landsmeer, Zaanstad, Purmerend en Wormerland samen bij de bestrijding van zwerfafval. Bij open afritten worden borden geplaatst en bij tankstations en fastfoodketens langs het tracé zijn teksten over zwerfafval te zien. Zaterdag 23 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag, werd er schoongemaakt. "Er volgen de komende tijd meer acties en de effecten van alle maatregelen werden gemeten", legt Steinvoorte uit. "Een ingenieursbureau gaat via een speciale methode onderzoeken of er minder zwerfafval ligt. Dat doen ze door vakken uit te meten. Ze maken er een nulmeting en kijken later of de hoeveelheid zwerfafval is gewijzigd. Vanaf nu gerekend volgt over ongeveer een jaar de eindconclusie."

De aanleiding voor deze gezamenlijke aanpak komt vanuit de vrijwilligersorganisatie Landsmeer Schoon. Zij trokken de stoute schoenen aan en benaderden de gemeente Landsmeer om te zoeken naar een manier om het zwerfafvalprobleem samen op te lossen. Dit contact heeft geresulteerd in een uniek samenwerkingsproject met de bedrijven in dit gebied, Rijkswaterstaat (regio West-Nederland Noord), vrijwilligers en de gemeenten Landsmeer, Purmerend, Zaanstad, Wormerland en Amsterdam. De afgelopen maanden is een aanpak ontwikkeld die voorziet in preventie door bewustwording en gedragsverandering en het opruimen van zwerfafval.

Slecht voor natuur, mens en dier

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost honderden miljoenen euro's per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, mens en dier: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken erin verstrikt. Mosselen, garnalen en andere zeedieren kunnen kleine deeltjes plastic in hun lichaam opslaan, waardoor het in de voedselketen terechtkomt. Plastic zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee belanden en daar de 'plastic soep' verergeren. Vaak duurt het jaren voordat afval op straat en in het groen vergaat. Kauwgom vergaat pas na minstens twintig jaar en een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. In Nederland belandt per jaar naar schatting 50 miljoen kilo zwerfafval op straat of in het groen. Steinvoorte: "Opruimen alleen helpt niet. We hopen dat er meer bewustzijn ontstaat. Dat mensen niet zomaar meer achteloos dingen weggooien en dat bedrijven ander verpakkingsmateriaal gaan gebruiken."


Op reis

OOSTZAAN - In het Bartel Jacobsz Centrum, naast de Grote Kerk in Oostzaan wordt donderdagmiddag 28 maart van 14.00 tot 16.00 uur een seniorenmiddag gehouden. Deze middag wordt verzorgd door Maisa van der Kolk. Zij neemt de bezoekers mee op een muzikale reis door Europa met de Hommel, de strijkpsalter, de draailier, de Keltische harp, de zingende zaag en meer.

Woning voor de huiszwaluw

Arjan van Poecke hangt huiszwaluwnest op aan huis in de Kerkbuurt. (Foto: Tineke Prins)

OOSTZAAN - Vogelbeschermingswacht Zaanstreek heeft nieuwe huiszwaluwnesten opgehangen aan de daklijst van vijftien huizen in Oostzaan.

Dit werd mogelijk gemaakt door een gift van 500 euro van het Platform Veenweidegebieden ter gelegenheid van het vijfenzeventigjarig jubileum van de Vogelwacht. Het geld moest ten goede komen aan de huiszwaluw.

Arjan van Poecke hangt huiszwaluwnest op aan huis in de Kerkbuurt (Foto: Tineke Prins)

Besloten werd kunstnesten op te hangen want tijdens droge zomers lukt het de huiszwaluw, door gebrek aan geschikte modder, niet altijd om zelf een goed nest te maken. Hierdoor zijn vorig jaar in Oostzaan meerdere uitgedroogde nesten, soms met jongen en al, naar beneden gevallen. Huiszwaluwen broeden graag dicht bij elkaar. Daarom werd in de buurt van plekken waar jaarlijks al huiszwaluwen broeden (Kerkstraat, Kerkbuurt, Noordeinde en De Haal) gezocht naar geschikte huizen. Bewoners werd gevraagd of ze geïnteresseerd waren met als resultaat vijftien enthousiaste reacties.

Elk jaar telt de Vogelwacht het aantal huiszwaluwnesten in Oostzaan. De Vogelwacht hoopt dat met deze actie meer huiszwaluwen tot broeden komen in Oostzaan en hoopt andere huiseigenaren te inspireren zelf ook een kunstnest op te hangen.

Rommelmarkt

OOSTZAAN - In verzorgingshuis Evean Lishof is woensdag 3 april van 13.30 tot 16.00 uur een rommelmarkt.

De markt vindt plaats in de activiteitenruimte. De Lishof ruimt op en heeft allerhande spullen als lintjes, bandjes, boeken, knutselspullen en handgemaakte producten van wol. Kinderen kunnen worden geschminkt en een klein cadeautje grabbelen uit de grabbeljurk. De opbrengst van de rommelmarkt komt geheel ten goede aan de bewoners.

Locatie: Evean Lishof, Lisweg 255 in Oostzaan. Meer informatie: tel. 075-6847500.

Luitsoirée bij Saizenay

David Bergmüller. (Foto: Organisatie Oude Muziek)

WESTZAAN - Organisatie Oude Muziek verzorgt donderdag 4 april een concert in de Zuidervermaning in Westzaan. David Bergmüller komt Franse kamermuziek op luit en theorbe spelen.

Het Franse kamermuziekrepertoire van de zeventiende en vroege achttiende eeuw, 'le Grand Siècle', bevat een grote hoeveelheid composities voor luit en theorbe. Twee van de rijkste verzamelingen werden aangelegd door Jean Etienne Vaudry, 'Seigneur de Saizenay et de Poupet'. "De collecties van deze edelman, parlementariër én amateurmusicus omvatten bijna de hele geschiedenis van de Franse barokluit en herbergen naast bekende kroonjuwelen ook verborgen schatten. Intiem, welsprekend, verschroeiend virtuoos maar bloedstollend mooi: met stip te noteren in uw concertkalender", aldus Organisatie Oude Muziek.

Het programma ziet er als volgt uit:

Ennemond Gaultier Carrillon / L'Immortelle / La poste / Tombeau de Lanclos / La belle Homicide

Francois Dufaut La Superbe

Rene Mesangeau Sarabande de Mesangeau

Charles Mouton Double de la belle Homicide

Jacques Gallot La Psyché

Robert de Visée Chaconne in G / Suite in a

Meer informatie

Het concert duurt 60 minuten en er is geen pauze. Het begint om 20.15 uur en de zaal is om 19.45 uur open. Kaarten kosten 24 euro, voor vrienden 20 euro en voor CJP-pashouders en studenten 10 euro, exclusief transactiekosten. Kaarten zijn te koop via 030-2329010. Zoals altijd in de Zuidervermaning Westzaan is dit een concert met kaarslicht en is na afloop gelegenheid tot napraten met een drankje en een hapje. De Zuidervermaning bevindt zich op Zuideinde 233 in Westzaan.

ANTI! wint Jan Pasveerconcours

ANTI! wint Jan Pasveerconcours 2019. (Foto: ANTI!)

ZAANDAM - De band ANTI! heeft zondag 24 maart gewonnen bij het Jan Pasveerconcours voor ensembles. Talentvolle leerlingen van de muziekdocenten bij FluXus konden dat weekend meedoen aan het Jan Pasveerconcours, dat FluXus sinds 2000 om en om voor solisten en ensembles organiseert. Na het finaleconcert van zondagavond ging De Flux Popschoolband ANTI! met de Jan Pasveerprijs naar huis. Deze prijs bestaat naast een plaquette en een cheque van de Gemeente Zaanstad uit diverse optredens in de Zaanstreek, komend jaar.

Yaro le Lac (14) zang, Midas Brouwer (14) gitaar, Nathan Abrahamse (13) gitaar, Nils Bernad (13) drums en Daan Hoogcarspel (15) basgitaar vormen de band ANTI!. Zij zijn onder andere bekend van de intocht van Sinterklaas in Zaanstad vorig jaar.

Andere finalisten met een eerste prijs waren The Lassies, oftewel: Roos Kneppers (13) en Jytte Balm (13); Trias Musica, bestaande uit Caya van Dalen (17) viool, Jytte Balm (13) altviool en Anna Reinhold (16) piano; Posca: Lucy Boeren (14) zang, Sijbran Loot (13) elektrische gitaar, Daan Hoogcaspel (15) basgitaar, Ilyas van den Bos (14) drum en Noah Milanon (16) op de toetsen; Duo Fandango: Sijbrand Loot (13) gitaar en Venna Fassaert (17) op piano. Tweede prijzen waren er voor Luci Belle Di Giuditta: Lucy Boeren (14) viool en Jytte Balm (13) altviool; de Rock 'n Roll Band: Rino Kolkman (7), Milou Eijlander (8) en Hana Nijklicek (7) op slagwerk en voor Jasper Rijken en Pim Wouters (resp. 13 en 12) op trompet. De publieksprijs ging naar The Lassies.

Het concours is vernoemd naar de oud-directeur van de muziekschool Jan Pasveer en is in het leven geroepen om muziekleerlingen bij de verdere ontwikkeling van hun talent te stimuleren en om hen podiumervaring op te laten doen.

Pianofestival in Kogerkerk

De Kogerkerk. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

KOOG AAN DE ZAAN - In de Kogerkerk vindt zaterdag 6 april een pianofestival plaats. Daaraan werken de pianist Erwin Rommert Weerstra en de Zaanse organist / pianist Bas Westerhof mee.

Het Pianofestival begint met een workshop waarin Erwin Rommert Weerstra, pianodocent aan het Koninklijk Conservatorium, en piano- en orgeldocent Bas Westerhof een masterclass aanbieden. De deelnemers kunnen zich daarvoor per e-mail opgeven en krijgen gelegenheid een ingestudeerd werk op de concertvleugel te spelen. Daarbij geeft Erwin Rommert Weerstra tops en tips.

Kogerkerkconcert

De masterclass wordt gevolgd door het Kogerkerkconcert op de zaterdagmiddag. Daarin treden beide docenten solistisch op. Dat doen ze in onder andere het Pianoconcert Nr. 20 in d, KV 466 van Mozart. Bas Westerhof speelt de orkestpartij in dit werk op het laatromantische Kogerkerkorgel.

Meer informatie

De Stichting Vrienden van de Kogerkerk verzorgen de masterclass. Deze is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Zaanstad. Het begint om 13.30 uur. Aanmelden kan via een e-mail naar vriendenkogerkerk@gmail.com. Het concert begint om 16.00 uur. De masterclass kost 10 euro. De toegang is voor deelnemers aan de masterclass en bezoekers van het concert gratis. De Kogerkerk bevindt zich op Kerkstraat 14 in Koog aan de Zaan.

Dienstencentrum Landsmeer

LANDSMEER - Bij Dienstencentrum Landsmeer (DCL) kunnen vijftigplussers donderdag 28 maart komen kienen. Verder bestaat het dienstencentrum in 2019 vijftig jaar, wat zij natuurlijk niet geruisloos voorbij zullen laten gaan.

Vrijwilligers van het Dienstencentrum verzorgen de kienmiddag voor vijftigplussers. Als het aan de vrijwilligers ligt, wordt het een fijne middag met leuke prijzen. Het begint om 14.00 uur en de toegang is gratis.

Deelnemen kan voor 1,75 euro per plankje. Voor vervoer vanuit Landsmeer, Den Ilp of Purmerland kunnen mensen daags tevoren bellen via 020-4824190. DCL bevindt zich op Dr. M.L. Kingstraat 2B in Landsmeer.

Dienstencentrum 50 jaar

Dit jaar bestaat Dienstencentrum Landsmeer vijftig jaar. Later in het jaar staan zij hier uitgebreid bij stil, met onder andere oude foto's, documenten en krantenknipsels. De medewerkers verwachten dat er veel meer foto's in omloop zijn.

Zij roepen daarom iedereen van het DCL die nog foto's van activiteiten of bijzondere momenten bezit op om contact op te nemen. DCL wil deze foto's graag lenen of inscannen en gebruiken voor een fototentoonstelling in het gebouw.

Leuke foto's

Wie leuke foto's heeft, kan contact opnemen via 020-4824190 of dienstenc.landsmeer@hetnet.nl. Ook is het mogelijk bij het kantoor aan de Dr. M.L. Kingstraat 2B in Landsmeer binnen te lopen.

Meer informatie over Dienstencentrum Landsmeer is op te vragen op de website van het centrum. Deze is te vinden op: www.dcl-landsmeer.info.

Twiske in expo

LANDSMEER - In de hal en Voorhofzaal van PKN kerk 'Het Kruispunt' zijn tot eind mei diverse schilderijen te bezichtigen.

Het gaat om werk van Marijke Hoogma, Danny ten Duis, Tonny van Genk, Annie Kok, José Veltmeijer en Erik Feenstra. Er hangen onder andere werken van het Twiske.

De expositie is te zien in PKN-kerk 'Het Kruispunt', Calkoenstraat 12A in Landsmeer. De kerk is op afspraak, via tel.: 06-34014205 toegankelijk. Dat kan zaterdag van 13.00 tot 15.00 uur en zondag van 12.30 tot 14.00 uur.

Repareren!

LANDSMEER - Het volgende Repaircafé wordt woensdag 3 april gehouden in het Dorpshuis van Landsmeer.

Een Repaircafé heeft tot doel de duurzaamheid van producten te bevorderen door, indien mogelijk, met kleine reparaties het weggooien te voorkomen. Deze keer geen klokken!

Elke eerste woensdag van de maand in Het Dorpshuis, Calkoenstraat 27. Van 13.30 tot 16.00 uur. Meer informatie: Marina Still, tel. 020-4824030 of info@dorpshuislandsmeer.nl.

Meldpunt misstanden

REGIO - Huurders in de commerciële sector lopen vaak tegen problemen aan. Slecht onderhoud, hoge huurprijzen of servicekosten en in sommige gevallen zelfs bedreigingen en intimidatie. De Woonbond heeft daarom een meldpunt geopend voor misstanden in de commerciële huursector.

De commerciële huursector is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Inmiddels telt deze sector zo'n miljoen woningen. Dat zijn zowel gereguleerde 'sociale' huurwoningen als woningen in de vrije sector. "Zeker in het vrije sector deel van de commerciële huurmarkt zijn huurders vogelvrij. Ze kunnen met klachten over onderhoud of te hoge servicekosten niet naar de Huurcommissie en ze hebben geen enkele huurprijsbescherming", zegt Woonbonddirecteur Paulus Jansen. "Ook in het gereguleerde deel gaat er genoeg mis. Tot aan intimidatie en bedreigingen toe. Met dit Meldpunt willen we de problemen beter in kaart brengen."
Met de meldingen uit het Meldpunt wil de Woonbond aan de politiek duidelijk maken dat er meer moet gebeuren om misstanden in de commerciële huursector aan te pakken. www.woonbond.nl/meldpunt-commerciele-verhuurders-start.

Monique Zingt! bij de borrelmiddag in Lishof

OOSTZAAN - Zangeres Monique van der Keer treedt zondag 7 april op tijdens de muzikale borrelmiddag in Evean Lishof in Oostzaan met het programma Monique Zingt!

Nederlandstalig repertoire

Zij staat al vanaf haar negende jaar op het podium, samen met haar vader en sinds haar negentiende treedt zij op als professioneel zangeres. Na en tijdens haar schooltijd op de Kleinkunstacademie zong zij in diverse bands, waaronder Nightfood en Sesam. Sinds een paar jaar treedt zij op met Nederlandstalig repertoire. Voor bewoners van Evean Lishof is de borrelmiddag gratis, bezoekers van buiten betalen 5 euro entree. De toegangsprijs is inclusief een drankje en een versnapering.

Locatie: restaurant Evean Lishof, Lisweg 255 in Oostzaan. Aanvang 14.15 uur.

Reisproject OBS De Wagemaker

Iglo van suikerklontjes. (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - OBS De Wagemaker maakt via een project een Reis om de Wereld, waarbij de kennismaking met andere culturen en gewoontes centraal staat.

Niemand eet boerenkool in Venezuela

Zo hebben de kinderen van de kleutergroepen van alles over Indonesië geleerd. Groep 3 heeft door de woestijn en de jungle gereisd en de kinderen bouwden iglo's van suiker. In groep 4 leerden de kinderen hoe mensen elkaar in andere landen begroeten. Dat gaat vaak anders te gaan dan met het woord 'Hoi' dat ze hier in Nederland gewend zijn. Er zijn zelfs begroetingen bij bedacht. Groep 5 onderzocht wat mensen in andere landen eten en kwam erachter dat niemand in Venezuela boerenkool eet. Maar wel andere lekkere gerechten. Verder geven de kinderen in groepjes een presentatie van leuke weetjes uit een zelfgekozen land. Dat gebeurt ook in groep 6, waar vooral de natuur van andere landen bestudeerd wordt. In groep 7 werden muurkranten gemaakt, leerden de leerlingen wat er op een reisbureau gebeurt en heeft iedereen souvenirs meegenomen. Groep 8 besteedde veel aandacht aan ontdekkingsreizigers en avontuurlijke vrouwen uit de geschiedenis. Zij wilden geen goedkoop ticket naar een warm vakantieland maar lange reizen met veel ontberingen.

Het project wordt vrijdag 29 maart gezamenlijk afgesloten met ouders en kinderen.

Jubileumconcert koor De Blauwe Maandag

AMSTERDAM-NOORD - Het Noord-Amsterdamse Koor geeft Blauwe Maandag, zondag 7 april, haar jaarlijkse concert. Ditmaal een jubileumconcert in de Buiksloterkerk in Amsterdam-Noord. Zij vieren het vijftien-jarig bestaan, met als thema Licht en Donker, Donker en Licht.

Dirigent Arthur Koopman

Vol luchtige, lichte klanken en her en der wat 'zwaardere' tonen. Over liefde, afscheid en alles wat ertussen zit. Dit alles onder begeleiding van dirigent Arthur Koopman en intermezzi van muzikaal Multi talent Renske Velthuis en gitarist Ton Mulders. Informatie www.koorblauwemaandag.nl.

Davina Michelle speelt op Reuring

Davina Michelle (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Davina Michelle komt zondag 30 juni naar het Reuring festival. Ze staat tijdens Reuring Cityslam zelft op het hoofdpodium. De meeste mensen kennen haar van het programma 'De Beste Zangers'. Ze stond met haar versie van het nummer 'Duurt Te Lang' elf weken op één in de Nederlandse Top Veertig.

Dat is een nieuw record: nooit eerder stond een Nederlandse zangeres zo lang bovenaan de hitlijst. Vanaf 2017 plaatst Davina Michelle elke week een cover op haar YouTube account. Ook P!nk merkte de covers van Davina op. P!nk was zo onder de indruk van de cover van 'What About Us' dat Davina Michelle in het voorprogramma mag staan tijdens haar optreden op het Malieveld. Naast het festivalonderdeel Reuring Cityslam is er nog veel meer muziek en theater. Het Reuring festival begint donderdag 27 juni met een avondvullend programma op de Koemarkt in de binnenstad van Purmerend. Vrijdag 28 juni vinden de Kidzmiddag en de Latin-Salsa avond plaats in het Leeghwaterpark. Zaterdag 29 juni begint het festival met straattheater in de binnenstad en de Tribute Night in het Leeghwaterpark. Zondag 30 juni eindigt Reuring met de Reuring Cityslam waar het publiek kan genieten van onder andere Davina Michelle. Overige artiesten worden bekend gemaakt tijdens de Reuring Kick-Off 23 april in Pop- en Cultuurpodium P3. Meer informatie: www.reuring.com.

Introdans danst 'Leve Larbi'

Introdans danst 'Leve Larbi' (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Introdans presenteert dinsdag 16 april in de voorstelling 'Leve Larbi' drie werken van Sidi Larbi Cherkaoui, waaronder het voor Introdans nieuwe Pure. Het is een voorstelling volledig gewijd aan de Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui

Sidi Larbi Cherkaoui is internationaal een van de meest toonaangevende hedendaagse choreografen. Cherkaoui, artistiek directeur van zowel Ballet Vlaanderen als van zijn eigen gezelschap Eastman, heeft tal van onderscheidingen op zijn naam staan. Onlangs werd hij door het gezaghebbende Duitse tijdschrift Tanz voor de derde keer uitgeroepen tot 'Choreograaf van het Jaar'.

(Foto: aangeleverd)

Cherkaoui's bewegingsidioom is uitdagend en voert de dansers naar de toppen van hun kunnen. Dit is zichtbaar in het eerste werk van het programma: Loin. Loin gaat over afstand; afstand tussen individuen, landen en culturen. Maar ook over wat ons mensen bindt. Tegen de achtergrond van een monumentale Marokkaanse muur creëert Cherkaoui een meditatieve sfeer, waarbij een vloeiende, organische danstaal met de voor hem kenmerkende duizelingwekkend snelle armbewegingen resulteren in een hallucinerende choreografie. Voor Orbo Novo liet Cherkaoui zich inspireren door de gevoelens van vrijheid, opsluiting, verbinding en eenzaamheid die de stad New York bij hem opriepen en zijn confrontatie met de 'Nieuwe Wereld' (Orbo Novo) en haar ongelooflijke energie. Het duet neemt binnen het oeuvre van Cherkaoui een prominente plaats in. In 'Leve Larbi' presenteert Introdans Pure, een lyrisch, virtuoos duet, vol bijzondere lifts, dat handelt over de thema's zuiverheid en reiniging. Zaantheater, Nicolaasstraat 3. Aanvang: 20.15 uur.

Ambacht in Beeld Film Festival

Ambachten in beeld tijdens film festival (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - In LAB111 vindt van 31 maart tot en met 4 april het Ambacht in Beeld Film Festival plaats.

Tijdens dit filmfestival worden internationale documentaires vertoond over ambachtelijk meesterschap, dit jaar onder andere uit China, Brazilië, Mexico, India, Frankrijk, Engeland, Ghana en Iran.

Bij elke vertoning is er een vraag-en-antwoordgesprek met de makers of nagesprek met meesters uit Nederland. De openingsfilm is Carmine Street Guitars, over de beroemde New Yorkse gitaarbouwer Rick Kelly en zijn leerling Cindy Hulej. Beide gitaarbouwers zijn speciaal voor het festival overgevlogen en aanwezig. Meer informatie over het festivalprogramma en ticketsverkoop: ambachtinbeeldfestival.nl

11 / 16

IVV zoekt sponsoren voor clubgebouw

LANDSMEER - Op dit moment laat IVV de kleedkamers renoveren. Deze grondige renovatie is onderdeel van een masterplan om het gehele clubgebouw te renoveren. Het huidige clubgebouw dateert uit de jaren zeventig en is toe aan renovatie.

Modern en fris clubgebouw

De vereniging groeit in ledenaantallen en hier hoort een modern en fris clubgebouw bij. Voorzitter Denis Brouwer, vertelt over de renovatieplannen, hij wil graag het gezellige van het huidige clubgebouw combineren met een nieuwe en moderne inrichting en facilitaire mogelijkheden.

"Er is wel een masterplan, maar de financiering is nog niet geregeld. Binnenkort gaan we met alle stakeholders: leden, vrijwilligers, sponsoren, fondsen, banken en gemeente om de tafel om de financiering mogelijk te maken. We zullen een aantal activiteiten opstarten om onze eigen inbreng vanuit de vereniging veilig te stellen. Het zou mooi zijn als we in het jaar 2020, het jaar dat we ons honderdjarig bestaan vieren, het masterplan kunnen uitvoeren."

Daarnaast gaat IVV een samenwerking aan met BSO De Wagemaker. Deze nieuwe buitenschoolse kinderopvang zorgt dat drie keer per week een groot aantal kinderen op de velden van IVV in beweging zijn. IVV is blij met deze samenwerking en ziet dit als een logische invulling van haar maatschappelijke en sociale functie binnen de gemeente Landsmeer.

Compaen gelooft in handhaving

Vertrouwen Compaen groeit Tjerk Laan Fotografie

OOSTZAAN - Gesterkt door de overtuigende winst met 4-0 op concurrent VC WIK gelooft Compaen weer in rechtstreekse handhaving in de eerste divisie. Directe degradatie is in praktische zin afgewend en het vertrouwen op een negende plek in de rangschikking groeit na de derde zege op rij.

Vrijwel zeker zijn voor die veilige positie twee overwinningen nodig; op Peelpush, volgende week thuis, tegen VC Utrecht. Compaens concurrenten EMD/Tooling en Velo treffen namelijk nog degradant Next Volley. Teleurstellend was dat nagenoeg alle concurenten van Compaen punten haalden tegen hoger geklasseerde teams.

Compaen had voor het cruciale duel alle hulptroepen ingeroepen, dus stonden ook de opgetrommelde reservisten Marvin Andringa en Wouter Schoonenberg op het wedstrijdformulier. De Oostzaners piekten zaterdag op het juiste moment. Alleen in de tweede set had de tegenstander kansen op winst. Bepalend in het wedstrijdbeeld was de blokkering van Compaen. Liefst drieëntwintig keer trok de thuisploeg tegen het weinig verrassend spelende VC WIK een scorende netverdediging op. Vooral Allard 'Air' Rieuwers viel voor het team uit Groot-Ammers nauwelijks te passeren. Hij noteerde tien blocks, waarbij de belangrijke 24-24 en 25-24 in de tweede set. Met twee kiezelharde blokkeringen in de vierde set zette hij op gepaste wijze een punt achter de wedstrijd. Spelverdeler Koen Baas had door de aanwezigheid van Andringa weer volop mogelijkheden om in de aanval te variëren. Fijn voor Van Zelderen was ook dat de inbreng van wisselspelers als Koen van de Wetering, Kevin de Jong en Jasper Geerdink allen goed uitpakten.

Zo gaat Compaen met het nodige zelfvertrouwen de laatste twee weken van de competitie in.

Loon Lions naar play-offs in derde positie

Roos Hof doet een schotpoging. (Foto: Tine Sierink)

LANDSMEER - Loon Lions eindigt de reguliere competitie op de derde plaats. Dat was het resultaat van het laatste wedstrijdweekend, waarin Dozy Den Helder volgens verwachting won van Jolly Jumpers, 4consult/Binnenland wist te winnen van Lekdetec en Loon Lions in eigen huis kansloos verloor van Solar-systemen Grasshoppers.

Loon Lions, Den Helder en Binnenland eindigden daardoor elk met tweeëntwintig wedstrijdpunten. Op basis van de onderlinge resultaten legde Den Helder beslag op de tweede plek, werd Loon Lions derde en Binnenland vierde. Dat betekent dat de Lions in de eerste play-off-ronde uitkomen tegen Den Helder, zonder thuisvoordeel. Het gaat zowel in de halve finale als de finale om een best-of-five serie. De halve finale start met twee wedstrijden in Den Helder, zaterdag 6 april en woensdag 10 april. Zaterdag 13 april en eventueel woensdag 17 april wordt de serie vervolgd in Landsmeer. Indien nodig volgt zaterdag 20 april de beslissende wedstrijd in de marinestad.

De wedstrijd van zaterdagavond in het ICL was geen vrolijkmakende aangelegenheid. Solar-systemen Grasshoppers had de eerste positie allang veiliggesteld en speelde matig. Loon Lions had wel wat te verliezen, namelijk thuisvoordeel in de halve finale van de play-offs, maar speelde nog slechter dan matig. Met name aanvallend: het schotpercentage bleef steken op achtentwintig procent. De enige speelster die in de dubbele scorecijfers kwam, was Tanya Bröring, die tien punten liet aantekenen. Van de vijftien Landsmeerse driepuntspogingen vielen er twee, terwijl Grasshoppers negen treffers realiseerde uit achttien pogingen.

Grasshoppers nam meteen een 0-5 voorsprong en kwam niet meer op achterstand. De rust brak aan bij een nog overbrugbare Landsmeerse achterstand van 21-26. Maar toen Deborah Vos in de achtste minuut van de derde periode met vijf opeenvolgende punten een Katwijkse voorsprong van 29-43 noteerde, begon het er somber uit te zien voor coach Thijs Volmer en zijn team.

De genadeklap kwam met een driepunter van Sonja Kuijt aan het begin van het vierde kwart. Dat betekende een stand van 32-52, een verschil dat Loon Lions in de resterende acht minuten onmogelijk meer kon inlopen.

Dikke overwinning meisjes s.v. Kadoelen

De meisjes van MO-17 boekten een stevige overwinning. (Foto: Merlijn Rademaker)

AMSTERDAM-NOORD - S.v. Kadoelen MO-17 won afgelopen woensdagavond de Amsterdamse derby tegen concurrent Buitenveldert met maar liefst 0-3. Dit weekend stond de thuiswedstrijd tegen laagvlieger ADO'20 uit Heemskerk op het programma.

In de eerste helft speelde s.v. Kadoelen slordig en doordat ADO'20 de ruimtes klein wist te houden, resulteerde dit in veelvuldig balverlies. Toch was het na 10 minuten s.v. Kadoelen dat bij de eerste de beste goedlopende aanval de score opende. Floor wist met een slimme steekpass Chevarie alleen voor keepster Vera te zetten. Zij had weinig moeite om het af te maken: 1-0. Kadoelen scoorde halverwege de eerste helft nog een keer via Chevarie, maar scheidsrechter Vos constateerde buitenspel. ADO'20 kon daar door de sterkspelende verdediging, bestaande uit Ezgi, Juul, Elke en Dunya, weinig tegenoverstellen. In de tweede helft, met Khadija op de plek van de geblesseerde Zorra, werd ADO'20 vanaf het begin af aan vastgezet.

Na 5 minuten ontsnapte Precious aan de linkerkant en Lauren kwam goed voor haar directe tegenstander om bij de tweede paal de 2-0 binnen te tikken. Een paar minuten later schoot Khadija via een korte corner op Chevarie de bal van buiten de zestien snoeihard bij de eerste paal achter de verbouwereerde Vera. Daarmee besliste de speelster de wedstrijd definitief: 3-0. ADO'20 moest lijdzaam toezien dat het nauwelijks nog van de eigen helft kwam en probeerde verdere schade te voorkomen. Vijf minuten voor tijd verdween echter een pegel van Lauren van 20 meter in de kruising: 4-0. In de slotminuut werd Lauren nogmaals de diepte in gestuurd. Ze stiftte de bal fraai over de uitgekomen Vera en bepaalde met haar derde treffer de eindstand op 5-0. S.v. Kadoelen reist volgende week naar FC Eindhoven om te proberen op gelijk te komen met koploper 't Gooi.

SV Kadoelen klimt naar elfde plek

NOORD - SV Kadoelen won in de derde klasse met 0-4 van hekkensluiter PSZ. Het team van trainer Marc Onsia krijgt hierdoor onderin de ranglijst fors meer lucht en stijgt naar de elfde plek. Kadoelen wist vooraf dat deze tegenstander bijzonder zwak is en elke week met grote cijfers onderuit gaat.

Landry Monni opende de score na een goede voorzet van Jim Outhuijze. Niet veel later maakte Udo San A Jong de volgende treffer. Doelman Hendrik Jan de Vries, al bijna 50 jaar, was volkomen kansloos. Het team van Onsia verzuimde daarna verder uit te lopen, ondanks talloze kansen. Wel kon De Vries nog voor de pauze de overwinning zeker stellen. In de tweede helft viel er weinig te genieten. De thuisploeg kon niet beter en had gebrek conditie. Uiteindelijk kon Sharif Williams de laatste treffer van de wedstrijd maken. Kadoelen had niet kunnen werken aan haar doelsaldo, wel was men blij met de stijging naar de elfde plek.

Verlies OSV

AMSTERDAM - OSV verloor in de tweede klasse met 2-1 van ASV Arsenal. Door dit verlies blijft het team van trainer Ron van der Velde geen koploper in de laatste periodetitel. OSV begon matig aan de derby. Er was te weinig overleg en er waren amper kansen. Wel werd door beide teams in een hoog tempo gespeeld.

Aan beide kanten waren er mogelijkheden. Nicky Roele had pech dat zijn inzet door de Mokumse doelman nog werd gestopt. In de vijfendertigste minuut kwam Arsenal, na een goed opgezette aanval, op voorsprong. De doelman van OSV voorkwam voor de pauze door twee goede reddingen dat zijn team op grotere achterstand kwam.

In de tweede helft was het spel van OSV absoluut niet slecht. Yoey Noordenbos maakte een kwartier voor tijd nog de aansluitingstreffer . Verder kwam het team niet, de achterhoede van Arsenal gaf geen kansen meer weg.

OFC komt niet tot scoren

Oostzaan - OFC kwam in de Derde Divisie niet tot scoren tegen OSS ´20. In Brabant wisten beide teams het net niet te vinden.

Vooraf wisten beide teams dat ze weinig voor elkaar zouden onderdoen. Ze staan allebei in de subtop en het werd een hard duel. Arbiter Jan Timmer verzuimde om kaarten te trekken.

Oss wist al snel een grote kans te creëren maar doelman Atam Koroglu wist de bal te keren. In de eerste helft waren er verder aan beide kanten weinig kansen. Er werd voornamelijk op het middenveld gespeeld.

In de tweede helft waren de beste kansen voor de Oostzaners. Soufiane Reclaoui en Edip Biberoglu hadden allebei pech dat een goede kans geen doel trof. De verschillen tussen beide teams was zo gering dat een gelijkspel uiteindelijk wel terecht was.

OFC blijft wel in de race. Als er volgende week van HSC ´21 wordt gewonnen is er een kans om naar de tweede plek te stijgen.