Langedijker Nieuwsblad

15 mei 2019

Langedijker Nieuwsblad 15 mei 2019


Diploma's Duikerdel

LANGEDIJK - Elke week is er in Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude gelegenheid om af te zwemmen voor een zwemdiploma. Zondag 12 mei zwommen met goed gevolg af voor diploma B: Kaoutar Alhari, Fien Balder, Vajen Bergen, Aya El Haddaoui, Abbey van der Eng, Rosanne de Gier, Zion den Haan, Lieke Holsappel, Anouk Lamping, Michelle de Leur, Monze Linan Y van Leeuwen, Wes Smit, Daniël Strijbis, Kaighden de Wilde en Jaded Wouters. Zoals gewoonlijk was het weer een gezellig afzwemfeestje waar veel belangstellende vaders, moeders, opa's en oma's bij aanwezig waren. De kinderen werden dan ook weer enthousiast aangemoedigd.

Huiskamerconcerten in Sint Pancras

Leerlingen Jan Arentsz weer naar Afrika

Baby van de maand: Lenn

Concerten tussen sofa en schemerlamp

Jan Rovers, bedenker van de huiskamerconcerten. (Foto: Vincent de Vries)

door Marsha Bakker

SINT PANCRAS - In Sint Pancras staat een huis. In dat huis daar woont een man. En die man die nodigt elke week muzikanten, bands, zangers, soms complete orkesten uit om zijn huiskamer muziek te komen maken.

De Jan Rovers Jazz band speelt elke vrijdagochtend live in Jans huiskamer. (Foto: Marsha Bakker)

"Ik ben zelf een zeer matige muzikant, maar met een grote liefde voor muziek."Samen met een aantal andere muzikanten vormt Jan Rovers de Jan Rovers Jazz band, elke vrijdagochtend live te zien en te horen, in de huiskamer aan de Benedenweg 134 te Sint Pancras. "Tegen elven komen dan de bewoners van De Volle Aandacht langs, een kleinschalig particulier woonzorghuis voor ouderen met dementie in Sint Pancras. Deze mensen te zien genieten en uit hun schulp te zien kruipen maakt muziek maken nog veel mooier."

Jan Rovers. Eigenaar van dit bijzondere project en dit huis, en bedenker van de huiskamerconcerten. "Ik woonde eerder in Stompetoren met mijn vrouw. Zij leed aan MS waardoor het steeds lastiger werd voor haar om met mij mee te gaan naar optredens van onze band. Ik bedacht dat de optredens ook wel naar ons huis konden komen. Dat bleek prima te gaan en de huiskamerconcerten waren geboren."

Tussen sofa en schermerlamp

De muziekwereld is klein en veel muzikanten kennen elkaar. Al snel werd via mond tot mond reclame gemaakt voor deze bijzondere en kleinschalige voorstellingen, tussen de sofa en de schemerlamp. "Nadat mijn vrouw overleed ben ik er mee doorgegaan. En ook toen ik een jaar geleden verhuisde naar Sint Pancras zag ik dat ook deze huiskamer uitermate geschikt was om muziek in te maken. De agenda liep weer vol met optredens, van een popkoor tot aan een fadozangeres, van een groep shantizangers tot een operazangeres, en van klassieke muziek tot een optreden van 5 jonge jongens, die samen met een moeder een bandje vormen. "En zo staat er wel meer op mijn verlanglijstje. Zo zou ik graag een jazzfestivalletje starten met 3 à 4 jazzbandjes. Maar ook wil ik vaker ruimte bieden aan jonge muzikanten en muzikale kinderen om vrijuit te komen spelen, als pauze act kan ook. Door middel van een nieuwsbrief laat hij een trouwe groep 'fans' weten welke optredens er op het programma staan, maar ook op Facebook wordt deze informatie gedeeld.

Kinderen geen bezwaar

Jan laat graag iedereen van de muziek genieten, ook kinderen zijn altijd welkom. "Hier hoef je niet stil op een stoel te blijven zitten, dus kinderen kunnen gewoon lekker hun gang gaan. En wie zin heeft om te dansen mag dansen." Mits de ruimte het toelaat, want soms is de huiskamer tot de nok gevuld met publiek. "Ik heb mensen weleens in de keuken op een stoel gezet, als het in de kamer vol was. Dat is niet de bedoeling, ik vind dat iedereen de muziek wel moet kunnen zien. Dus ik probeer het aantal toeschouwers te beperken tot 55 man."

Bands die nog niet zo bekend zijn, maar wel in kleine kring willen optreden, kinderen die muziek maken maar geen podium hebben of oudere (ex-)muzikanten die niet graag meer voor grote zalen optreden: in de huiskamer van Jan Rovers kan iedereen komen spelen. "Muziek verbindt en is een geschenk voor zowel de muzikanten als het publiek, want beide partijen genieten van het geven en ontvangen. Daarvoor stel ik mijn huiskamer heel graag ter beschikking."

Willem Schoone & Victor Posch

De bekende muzikanten Willem Schoone & Victor Posch spelen hun eerste muziektheatervoorstelling 'Wij naderen het Indianengebied' in de huiskamer van Jan Rovers. "Willem en Victor zijn ras muzikanten. Samen met meester-gitarist Robert Smit begeleiden ze hun sappige, ontroerende en grappige verhalen muzikaal met zelf geschreven nummers. In deze voorstelling wisselen ze moeiteloos verschillende muziekstijlen als pop en rock 'n roll af met country, blues en ballads. zondagmiddag 19 mei staat om 14.00 uur de koffie klaar en om 14.30 uur start de voorstelling. Bij mooi weer gaan we de tuin in. In tegenstelling tot andere concerten is de entree deze keer 10 euro voor een geweldige voorstelling door drie beroeps muzikanten. Na afloop is er, zoals altijd, een hapje en een drankje en kunt u napraten met de muzikanten. Welkom!"

Meer informatie op huiskamerconcertsintpancras.com en Facebook. Reserveren kan via janroversgroen@gmail.com of 06-13529745.

Achterburggrachtevenement

Na een eerder voorproefje in 2018 gaat Het Behouden Huis op zaterdag 29 juni een Achterburggrachtevenement organiseren. (Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL - Na een eerder voorproefje in 2018 gaat Het Behouden Huis op zaterdag 29 juni een Achterburggrachtevenement organiseren.

In dit evenement wordt met zoveel mogelijk boten gevaren op de Achterburggracht in Oudkarspel, in groepjes van 3 á 4 boten, naar verschillende optredens.

Die optredens vinden plaats in de achtertuinen van de bewoners. De duur van ieder optreden is 15 minuten en bestaat uit een one man show, koor, diverse muzikanten en meer. Er is er een middag- en avondronde van 15.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Verder zijn bewoners waar geen optreden plaatsvindt, gevraagd om iets creatiefs te bedenken voor de langsvarende boten. Dat kan van alles zijn zoals kunst, lichtshow, muziek, snelle optredens et cetera. Vooraf krijgen de bezoekers een opstapplaats toegewezen waar ook de boten zijn afgemeerd. De opstapplaatsen zijn gelegen tussen de brug naar Pontmeyer en het einde van de Dorpsstraat in Oudkarspel. De opstapplaats is ook de plek waar de evenemententocht na een volledige ronde weer eindigt.

Om het evenement een prachtig spektakel te laten worden roept de organisatie eigenaars van boten op, die de bezoekers willen verplaatsen van optreden naar optreden. Ook zij die een optreden willen verzorgen van 6 x 15 minuten waarbij de boten ook 15 minuten blijven liggen, of een optreden wanneer de boten rustig doorvaren van plek naar plek, kunnen zich melden.

De bezoekersaantallen zijn beperkt en afhankelijk van het aantal deelnemende boten. Kaarten zullen binnenkort verkrijgbaar zijn voor € 6,50 euro. Na afloop is Het Behouden Huis geopend en volop muziek aanwezig.

Voor info of deelname info@behoudenhuisoudkarspel.nl of tel 0226-753063.

Zwerfafval de wereld uit? Kom ook trashwalken!

LANGEDIJK - Stoor jij je ook aan dat zwerfafval in jouw straat, op het grasveldje of in de berm langs het fietspad op weg naar school? Doe dan op 30 mei mee met één van de 'trashwalks'!

Wist je dat maar liefst 80% van het plastic zwerfafval uiteindelijk in de oceaan beland? Doe er wat aan en wandel donderdag 30 mei mee met de trashwalks!

Deze starten om 10.30, 12.15 of 14.00 en duurt zo'n 45 minuten. Alle drie de walks vertrekken vanaf Fair-Nu, dorpsstraat 589, Noord-Scharwoude.

Daarna wordt de 'Buit' gewogen, gesorteerd en omgetoverd in een mooi kunstwerk.

Aanmelden kan via www.langedijk4gg.nl/aanmelden-trashwalk. Voor knijpers, afvalzakken et cetera, wordt gezorgd. Er kunnen ongeveer 15 mensen mee per wandeling, wees er dus snel bij! Voor de veiligheid moeten kinderen tot 15 jaar begeleid worden door een volwassene.

Tijdens deze dag wordt bij Fair-Nu op geregelde tijden een film vertoond over zwerfafval en kun je in de winkel op zoek naar cadeaus van gerecycled materiaal.

Fff aanschuiven bij Chantel

Muziek verbindt, maar eten ook! Chantel brengt ouderen samen aan tafel, elke maandag in Buitenzorg. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Chantel's Mengelmoes verzorgt elke maandag van 17.00 tot 18.30 uur samen eten in Buitenzorg en daar wordt iedereen blij van!

Lang bedacht, gehoopt en over gedroomd

Chantel: "Lang bedacht, gehoopt en over gedroomd. Mensen uit de wijk, oudere mensen, alleenstaande mensen, mensen die op zoek zijn naar gezelschap en een praatje, hoe mooi is dat, als je dan kunt eten met elkaar! Muziek verbindt, maar eten ook! Sinds ik verhuisd ben naar de keuken van Buitenzorg, valt alles zo mooi samen en ben ik dankbaar dat ik hier mag werken. Gave maatschappelijke projecten kan ik nu verzinnen om mensen met elkaar te verbinden. We weten allemaal en horen nog steeds veel over de eenzaamheid van oudere mensen. Hoe kun je ze met elkaar in contact laten komen? Hoe kun je ze een paar fijne en knusse uurtjes geven? En even uit huis! Vrijwilligers helpen met me bedienen en in ruil daarvoor eten ze ook gezellig mee, dan klopt het voor mij en voelt het gewoon zo goed! Naast het winkeltje, het Buitenzorg bibliotheekje, Tafeltje Dekje in Samenwerking met WPW, nu dan FFF aanschuiven! Elke maandag van 17.00 tot 18.30 uur kunnen mensen aanschuiven om gezellig met elkaar te eten, soepje, hoofdgerecht én een toet. Ik zou mensen zelfs op willen halen, als zij niet zelf naar ons toe kunnen komen!"

Informatie: info@chantelsmengelmoes.nl of tel. 06-14447365.

Scholieren Jan Arentsz Langedijk weer naar Oeganda

De leerlingen en hun begeleiders zijn klaar voor het Afrikaanse avontuur! (Foto: Marsha Bakker)

door: Marsha Bakker

LANGEDIJK - Vijftien leerlingen en drie docenten van het Jan Arentszcollege Langedijk reizen eind juni af naar Oeganda.

Ze brengen daar van 21 tot 30 juni een bezoek aan het project van stichting UP4S in Bukomansimbi. Het doel van de reis is om de leerlingen bewuster te laten worden van de wereld om hen heen en ze kennis te laten maken met een andere cultuur. Langedijk4Global Goals ondersteunt deze reis met kleding en waterfilters.

Jesse van der Lenden (15) uit Noord-Scharwoude, Evelien Spierdijk (15) uit Zuid-Scharwoude, Nyncke Bergen (14) uit Zuid-Scharwoude, Nikki van Leeuwen (16) uit Broek op Langedijk en Julian de Boer (15) uit Broek Langedijk hebben er heel veel zin in. Al weten ze eigenlijk nog niet goed wat ze te wachten staat. Jesse: "Ik heb veel zin in het cultuurproeven, zien en beleven hoe het er daar aan toe gaat. Waarschijnlijk is alles anders, ik vind dat juist leuk. Ook vind ik het speciaal dat we daar kinderen gaan helpen, het is niet zomaar een vakantie." Nikki is het met hem eens: "Als klein kind wilde ik altijd al iedereen helpen, en ik heb er veel zin in daar echt wat te kunnen doen. Zo organiseren we een sport- en speldag en gaan we ze helpen bij de aanleg van een moestuin." De eerste dag kunnen de leerlingen acclimatiseren. Na een overnachting in de stad Entebbe zal de reis richting het project gaan. Daar zullen ze lessen volgen, projecten in het dorp ondersteunen, workshops verzorgen en vooral: cultuur opsnuiven. Na zeven dagen bij het project van UP4S gaan de leerlingen twee dagen op safari. Via een blog en/of nieuwsbrief zullen ze gedurende de reis het thuisfront op de hoogte houden.

Zelf doen

De leerlingen gaan niet zomaar mee op reis. Iedere leerling is momenteel nog druk bezig om geld in te zamelen om hun eigen ticket te bekostigen. Statiegeldflessen inzamelen, taarten bakken, bijbaantjes, sponsoracties, bedrijven aanschrijven, auto's wassen, noem maar op. Mikki en haar familie hebben zelfs een straatfeest georganiseerd. "Omdat dit een sponsorproject is, is het niet de bedoeling dat je het geld even aan je ouders of opa en oma vraagt. Wel helpen ze mij met het bedenken van goede ideeën. Wij geven op 18 mei een buurtfeest op de Schildersloot. Van de opbrengst betaal ik mijn reis naar Oeganda." Jesse heeft op verschillende rommelmarkten gestaan en zet braaf zijn geld opzij dat hij verdient met zijn bijbaantje. Evelien heeft een sponsorloop georganiseerd op een basisschool en Nyncke heeft een trimcursus gedaan en trimt honden voor haar ticket. "Je wordt wel creatief hoor in manieren om geld te verdienen!" lacht ze. Voor de kinderen worden knuffels verzameld die ze daar uitdelen. "Die kinderen hebben niks", zegt Evelien. "Ik denk dat ze al dolblij zouden zijn met een stuiterbal, laat staan met een knuffelbeertje, helemaal voor jezelf."

Waar ze tegenop zien, is niet het poepen in een gat in de grond of niet uitgebreid kunnen douchen, maar: "Engels praten! Ik heb net een 3,3 gehaald voor Engelse grammatica, ik bedoel maar!," lacht Nikki. "Ik denk dat dat wel goed komt hoor", stelt Julian haar gerust. "Zij praten ook met een accent dus we komen er samen vast wel uit. " Voor zover dat kan, zijn de leerlingen voorbereid op de cultuurshock. Jesse: "Er is natuurlijk bijna nergens Wifi en dan kun je geen contact met thuis maken. Dat lijkt me best lastig. Maar ook de warmte, het andere eten en het slapen op een slaapzaal zal wel wennen zijn." Maar er zullen ook zoveel mooie momenten zijn, de kinderen komen echt met een ervaring voor het leven weer thuis.

Waterfilters mee

De reis wordt actief ondersteund door Langedijk4GlobalGoals. Hun bijdrage bestaat uit de levering van mobiele waterfilters. In Oeganda komt immers geen drinkbaar water uit de kraan en het grondwater is vervuild. Daarom wordt het regenwater opgevangen en gefilterd, waarna het veilig kan worden gedronken en gebruikt bij de bereiding van voedsel. Ook nemen de leerlingen T-shirts mee van Millenniumgemeente Langedijk, die niet langer worden gebruikt.

Jeugdcompetitie visclub de Schele Posch van start

De jeugdkampioen van vorig seizoen, Joyce Engel krijgt de beker uit handen van voorzitter Frank Melten. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Zaterdag 20 mei gaat de nieuwe jeugdcompetitie van visclub 'de Schele Posch' weer van start.

Er wordt verzameld op de parkeerplaats tegenover het tuincentrum aan de Potjesdam te Zuid-Scharwoude. De jeugdcompetitie is voor kinderen van 8 t tot en met 14 jaar en de kosten zijn € 1,- per wedstrijd. Er zijn zeven competitiewedstrijden waarvan de beste vijf resultaten tellen voor de eindstand. Het is dus niet erg als je een keer niet mee kunt doen. Er zijn leenhengels beschikbaar. Bij elke competitiewedstrijd zijn er leuke prijzen te winnen die meteen na de wedstrijd uitgereikt worden. Aan het eind van de competitie worden de bekers uitgereikt aan de nummers 1 tot en met 3 van de competitie. Ook zijn er bekers voor de vangers van de grootste maatbaars en witvis van de competitie.

De agenda:

Zaterdag 18 mei: Start jeugdcompetitie, inschrijven vanaf 15.30 uur aan de Potjesdam.

Zaterdag 25 mei: tweede wedstrijd jeugdcompetitie, inschrijven vanaf 15.30 uur aan de Potjesdam.

Zaterdag 1 juni: derde wedstrijd jeugdcompetitie, inschrijven vanaf 15.30 uur aan de Potjesdam.

Zaterdag 8 juni: vierde wedstrijd competitie is de Luilakwedstrijd, inschrijven vanaf 05.30 uur aan de Potjesdam.

Zaterdag 15 juni: vijfde wedstrijd jeugdcompetitie, inschrijven vanaf 15.30 uur aan de Potjesdam.

Zaterdag 22 juni: 's morgens; Selectiewedstrijd jeugd voor het Nederlands Kampioenschap witvissen, zesde wedstrijd jeugdcompetitie, inschrijven vanaf 15.30 uur aan de Potjesdam.

Zaterdag 6 juli: zevende wedstrijd jeugdcompetitie, inschrijven vanaf 15.30 uur aan de Potjesdam. Prijsuitreiking bij Hoogeboom Watersport aan de Wuijver 9 te Noord-Scharwoude. Ouders welkom vanaf 17.45 uur.

Zaterdag 13 juli: Jeugd baars/witwedstrijd, organisatie HSV 'de Karper' uit Bergen.

Zondag 14 juli: Langedijker kampioenschap baars (voor de geoefende baarsvissers).

Maandag 5 aug: vrije wedstrijd om de Schelvis Cup, inschrijven vanaf 18.15 uur bij café de Schelvis.

Zaterdag 7 sept: viswedstrijd i.v.m. Nazomerfeest Sint Pancras, inschrijven vanaf 07.45 uur 's morgens bij sporthal de Oostwal in Sint-Pancras.

Zaterdag 14 sept: Baarswedstrijd voor jeugd, organisatie Langedijker Sportvissers, verzamelen om 08.00 uur voor café de Schelvis.

Zondag 22 sept: 1000 Eilanden trofee- baarswedstrijd ( voor de geoefende baarsvissers).

Zaterdag 26 okt: Baarswedstrijd bij HSV Klokkeweel (voor de geoefende baarsvissers).

Voor vragen en info: Pieter Oostwouder 06–30163233 of mail naar p.oostwouder@quicknet.nl, www.langedijkersportvissers.nl

BuitenZorg zorgt voor Moederdag

Met een heerlijke high tea werden alle vrouwen met dochter, zoon of mantelzorger goed verzorgd in Buitenzorg. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Grote verwennerij voor de vrouwen in BuitenZorg.

Met een heerlijke high tea (verzorgd door Chantel's Mengelmoes) werden alle vrouwen met dochter, zoon of mantelzorger goed verzorgd in het restaurant in Buitenzorg.

De 'Vrienden van BuitenZorg' maakte de high tea door sponsoring mogelijk, waardoor deze dames even lekker in de watten werden gelegd.

Niet alleen Moederdag, maar BuitenZorg gaat in de toekomst meer leuke activiteiten en evenementen organiseren, zodat de bewoners de reuring en dynamiek blijven beleven.

Het motto van BuitenZorg is ook: doorleven zoals thuis in je eigen huis.

Nieuwe glijbaan voor zwembad Waarland

De nieuwste aanwinst van het openluchtzwembad werd uitvoerig getest door enthousiaste dorpsjeugd. (Foto: aangeleverd)

WAARLAND – Banana: dat is de naam van de nieuwe waterglijbaan van Zwembad Waarland, die zaterdag bij de opening van het zwemseizoen, in gebruik is genomen.

De nieuwste aanwinst van het openluchtzwembad werd uiteraard meteen uitvoerig getest door enthousiaste dorpsjeugd. Met Sofie Pippel uit IJmuiden en de Waarlandse Sven Dekker voorop, de bedenkers van de naam Banana.

Hoewel het nog wat fris was afgelopen zaterdag, weerhield dat de jeugd er niet van om bij de onthulling van de glijbaan te zijn én deze meteen uit te proberen. Kim Smit, die jarenlang zweminstructeur, badjuf en bestuurslid was bij het Waarlandse zwembad, onthulde de naam, die was gekozen uit zo'n honderd suggesties die binnenkwamen na een oproep op Facebook.

Banana

De Banana is de tweede waterglijbaan bij Zwembad Waarland: er was er al één bij het natuurbad, de Banana komt uit in het verwarmde chloorbad. Iedereen met een A-diploma mag er vanaf roetsjen. Zwembad Waarland nam de glijbaan over van een zwembad in Wormerveer, dat recent zijn deuren sloot. De overname was mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Waarlandfonds, die projecten steunt ten behoeve van de dorpsgemeenschap Waarland.

Het zwembadterrein is vanaf heden een rookvrije zone, en uitgebreid met extra bankjes rond het natuurbad. Informatie: www.zwembadwaarland.nl of kijk op de Facebookpagina voor het laatste nieuws over wel/niet open en speciale activiteiten.

Verloren in Broek op Langedijk: huissleutels

Verloren in Broek op Langedijk: huissleutels met blauw metalen hanger/ opener in de vorm van een kiwi (Nieuw-Zeelandse vogel). Op de route van restaurant Welgelegen, Dorpsstraat, afslag Dubbelebuurt, Westeinde, fietspad Westelijke randweg.
Heeft u ze gevonden? Tel. 06-42735052.

Jongerenschrijfwedstrijd, doe mee!

Hou ja van fantasy? Hou je van schrijven? Doe dan mee aan de schrijfwedstrijd van Verhalen Halen! (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - In Langedijk is sinds 2015 meer en meer te doen op het gebied van verhalen en boeken. Verhalen Halen is het Langedijker schrijversevenement dat in het najaar haar festivalavond beleeft. In oktober 2019 vindt dat voor de vijfde keer plaats.

Hou je van fantasy?

Om dat eerste lustrum te vieren organiseert het team achter Verhalen Halen, Marieke Neesen van Lief Langedijk en romanschrijfster Afra Beemsterboer, een jongerenschrijfwedstrijd. Marieke en Afra vinden het belangrijk dat jongeren die mooie verhalen schrijven de kans krijgen om gepubliceerd te worden.

Spelregels

Hou je van fantasy? Hou je van schrijven? Ben je niet jonger dan 13 en niet ouder dan 18 jaar? Dan dagen wij je uit om een verhaal van 800 woorden te schrijven met als thema: fantasy in Langedijk. Je bepaalt zelf waar het verhaal over gaat, als er maar een link met Langedijk in zit.

Verhalen

De spelregels om mee te doen zijn niet heel streng, maar je moet wel in Langedijk wonen of in Langedijk naar school gaan. Een jury bepaalt de top drie en de uiteindelijke winnaar. Er wordt niet erg gelet op taalfouten, maar meer op het verhaal zelf. De winnaar ontvangt een mooie prijs en doet mee op de Verhalen Halen-avond in oktober 2019, samen met de andere Langedijker auteurs. De top drie inzendingen worden gepubliceerd in het Verhalen Halen-boekje dat op de festivalavond zal worden uitgereikt.

Jan Arentsz

De leerlingen van 2 havo/vwo van het CSG Jan Arentsz in Langedijk mogen als zij meedoen met deze wedstrijd ook het verhaal laten meetellen voor hun cijfer Nederlands. We hopen dat nog vele leerlingen hun verhaal zullen mailen.

Inzendingen

De overige inzendingen zullen om beurten verschijnen op www.lieflangedijk.nl. Deelname aan de jongerenschrijfwedstrijd betekent toestemming voor publicatie. We ontvangen je verhaal graag uiterlijk op 1 juni 2019 op info@lieflangedijk.nl, onder vermelding van je naam, adres en leeftijd.

Voor meer informatie, kijk op www.lieflangedijk.nl onder de button: Verhalen Halen/jongerenschrijfwedstrijd.

Nieuw boek Ben Wansink

(Foto: Marsha Bakker | Rodi Media)

OUDKARSPEL - Het nieuwste boek 'Je beste vriend verraad(t) je nooit' is verschenen van schrijver, dichter en columnist Ben Wansink. Dit keer een boek voor lezers boven de 12 jaar: Het vertelt het spannende verhaal van twee jongens die samen op hun eigen wijze de Tweede Wereldoorlog doorkomen. Eén heeft het thuis heel moeilijk met zijn vader die fanatiek lid is van de NSB, terwijl zijn beste vriend juist in een harmonieus gezin opgroeit waar de oorlog echter ook een grote rol speelt. Het boek kost € 10,- en is in beperkte oplage verkrijgbaar bij de schrijver: e-mail: benwansink@gmail.com.

Eerste editie LekkerLangedijk

Het festivalterrein, gezien vanuit de lucht. (Beeld: Jaap Leek Architect)

Vervolg van voorpagina

LekkerLangedijk vindt plaats op het parkeerterrein ter hoogte van de Sint Jan de Doper. Middenin het centrum en tussen de huizen. "Een dingetje", lacht Tim. "Maar een toplocatie voor LekkerLangedijk. Het eerste idee was om het evenement te houden op het terrein voor de Kloosterhof. Toen we daarover gingen brainstormen met pastoor Bruno, kwam hij met een veel beter idee: Laat mensen de fietsen hun stallen bij Het Kloosterhof - iedereen komt tenslotte op de fiets - en zet de tenten neer op het grote parkeerterrein."

De mannen waren vanzelfsprekend heel blij met deze positieve reactie. In de uitwerking van de plannen krijgt de kerk dan ook niet voor niets een prominente rol, als markant gebouw met een mooie uitstraling en typerend voor het centrum van Langedijk.

Bourgondisch

LekkerLangedijk word georganiseerd door de Stichting EvenementenLangedijk. Samen met vijf horecapartijen - restaurant de Burg, de Kolenist Bar & Grill, restaurant Broeq, Biercafé de Roode Leeuw en Tapasbar La Fiesta. Zij zullen de bezoekers van LekkerLangedijk voorzien van de lekkerste hapjes en bijpassende wijnen. Maar liefhebbers van een lekker biertje of een frisje komen ook niet voor niks. Naast de horecatenten staat er een podium waarop diverse optredens te zien zijn.

Dansen

Tim vertelt enthousiast: "Vrijdag 24 mei, de eerste dag van het tweedaagse feest, zijn in tropische sferen met de zonnige, swingende en Caribische muziek van de band Combolero, en de dj's Latin Master, onder andere bekend van festivals Latin Village, Eastville en het immens populair Summer Sensual Days, en dj Mickster, een bekend gezicht op evenement als North Sea Jazz, Latin Village en zijn eigen festival La Fiesta Macumba.

Zaterdag 25 mei wordt het feest met de beste 80's, 90's en 00's hits. Gedraaid door onze 'eigen' Langedijker dj Luck van der Laan, en live gespeeld door Dr Groove, dé soul, funk en discoband uit Noord-Holland. Dat wordt dansen!"

Voor wie na beide avonden nog niet is uitgedanst organiseert Biercafé de Roode Leeuw een officiële afterparty.

Het weer

Niets lijkt het nieuwste evenement van Langedijk nog in de weg te staan, behalve het weer. "Maar dat zijn we gewend van de Beddenrace", zegt Tim geruststellend. "Ook al hagelt het 's morgens nog, het weer valt uiteindelijk altijd mee! En anders gaan we gezellig met z'n allen onder een van de tenten staan", lachen de mannen alle doemscenario's weg.

Goede doel

Een deel van alle inkomsten zal ten goede komen aan het Nationaal Ouderenfonds.

Stichting Evenementen Langedijk, organisator van LekkerLangedijk, vindt het belangrijk om een steentje bij te dragen aan dit probleem in Nederland. "We hebben geen commercieel doel, als we uit de kosten komen is dat al meegenomen. We hebben nagedacht over een lokaal goed doel, maar we willen niemand tekort doen of overslaan. Het Nationaal Ouderenfonds vinden wij persoonlijk heel sympathiek en heel belangrijk", reageert Tim op de vraag waarom juist is gekozen voor het Ouderenfonds.

Kaartverkoop

Inmiddels is de kaartverkoop voor LekkerLangedijk gestart, u kunt kaarten bestellen voor één dag of voor het hele weekend. Alle info vindt u op www.lekkerlangedijk.nl of check de Facebookpagina.

Magazine

In het magazine, uitgebracht in samenwerking met Mediapartner Rodi Media BV, van LekkerLangedijk dat wordt meebezorgd met deze krant leest u alles over de organisatie, het programma, de gerechtjes die worden geserveerd (met recept!), nieuws van de sponsor en de plattegrond van het festivalterrein.

Gouden Tulp veteranen tennistoernooi

OUDKARSPEL - Ook dit jaar wordt er weer een tennistoernooi voor veteranen georganiseerd bij TV Tulp. Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor KaijerColors@home.

De start is op zaterdag 1 juni en eindigt op zondag 9 juni. De inschrijving sluit op 22 mei. Er kan worden gespeeld in de volgende onderdelen: HD; DD; GD alleen voor spelers van 40 jaar en ouder en in de categorieën 5, 6, 7 en 8. Ook wordt er een verdeling gemaakt naar leeftijd 40+; 50+ en 60+.

Er wordt gespeeld in een poule systeem en dit betekent dat er meerdere wedstrijden in de poule zijn. Omdat ook gepensioneerden zich kunnen inschrijven kan er in de (na)middagen gespeeld worden op doordeweekse dagen.

De inschrijvingskosten zijn per onderdeel € 10,- per persoon waarvan € 8,- voor het toernooi en € 2,- voor de verloting met verschillende mooie prijzen. De hoofdprijs is een rondvlucht boven Noord Holland. De kantineploeg zal ook dit jaar tegen een redelijke prijs maaltijden verzorgen. Tevens verzorgt deze ploeg heerlijke gratis hapjes tijdens het toernooi.

Inschrijving

De inschrijving lopen via www.toernooi.nl o.v.v. Kaijer Colors@Home (G)ouden TULP 2019. Voor wie vragen of informatie wenst over dit toernooi kan dit mailen naar cees.biersteker@ziggo.nl of contact opnemen met Cees Biersteker (06-15823217) of met Nico Biersteker (06-37551946).

Voor het eerst over 'De Helt'

Voor het eerst in een oude brandweerwagen over 'De Helt'. (Foto: Vincent de Vries)

SINT PANCRAS - 'De Helt'. Zo heet ie. De nieuwe brug bij De Helling.

De werkzaamheden duurden natuurlijk wat langer dan gepland, maar sinds donderdag kun je er dus overheen én onderdoor. De opening werd een klein feestje. De wethouders Pieter Dijkman (Alkmaar), Ad Jongenelen en Jasper Nieuwenhuizen (Langedijk) reden in een nostalgische brandweerwagen over de brug. De sirene loeide, want iedereen mocht weten dat de brug officieel geopend is.

De brug zorgt voor een nieuwe vaarverbinding en meteen ook een veilig watersysteem in de Alkmaarse wijk Vroonermeer Noord.

14 / 20

Lenn

(Foto: aangeleverd )

Dit is Lenn Zeilmaker uit Broek op Langedijk. Zijn trotse ouders zijn Christian en Kristel Zeilmaker. Lenn is geboren op 2 februari 2019, een fantastisch verjaardagscadeau voor mama, die ook op 2 februari jarig is. Lenn is een heel lief en tevreden mannetje die van de gezelligheid houdt, in de box of op schoot laat hij regelmatig een glimlach zien of brabbelt hij gezellig met je mee. Papa en mama zijn heel trots en genieten volop!

Turn Totaal Langedijk nationaal op koers

Paulien Bos in actie op vloer. (Foto: Spike van der Steen)

LANGEDIJK - Het Brabantse Waalwijk vormde het decor voor de finale van het Bondskampioenschap voor de jongens in de 4e divisie. Na twee goede wedstrijden in het district hadden vijf TTL'ers zich voor deze nationale eindronde weten te plaatsen.

De junioren I had TTL twee sporters op de startlijst. Kaye Jongenburger werd heel netjes tiende, waarbij hij uitblonk op rek met de hoogste jurybeoordeling. Teamgenoot Bjarne Koomen had vooraf serieus kans op een podiumplaats en dat bleek ook uit de top-drie posities op ringen, brug en rek. Die hoop vervloog echter na mindere scores op twee andere onderdelen, hij sloot zijn seizoen af als 13e.

Sam Ottenhof

Sam Ottenhof was de jongste deelnemer namens Turn Totaal. In de categorie instap zette hij een zeer stabiele cijferreeks neer op zijn zes toestellen met als resultaat een 13e plek allround. Bij de pupillen werd Youri Alders 11e. Die mooie positie had hij onder andere te danken aan een uitstekende bronzen score op de rekstok.

Onbedoeld

Jeugdturner Jurre Bakker voerde de spanning onbedoeld extra op doordat hij als gevolg van een fikse file pas na de eerste ronde in de sporthal arriveerde. Gelukkig mocht hij dat toestel alsnog doen, Jurre legde zo beslag op de tiende plek.

Successen in de eerste divisie

Tim van Utteren had bij de pupillen hoog ingezet in zijn halve finale door extra moeilijke elementen toe te voegen. Dat lukte nu nog niet perfect, maar vloer en voltige scoorden hoog genoeg voor een zilveren medaille. Hij mag in de allroundfinale revanche nemen en tegelijk ook op drie van de zes toestellen voor de prijzen gaan. Senior Paulien Bos had zich na een enkelblessure terug geknokt om weer op niveau te komen. De voorbereiding was dus niet optimaal, waardoor coach en turnster extra tevreden waren met de zevende plek in deze zware categorie, met vooral op brug een sublieme uitvoering van haar programma.

Kijk voor meer nieuws op www.turntotaallangedijk.nl .

Bachcantate in de Kooger Kerk

De samenzang wordt begeleid door Zana Naidionova. (Foto: aangeleverd)

ZUID-SCHARWOUDE - De Kooger Kerk in Zuid-Scharwoude vormt zondag 19 mei het decor voor Cantate 166 van J. S. Bach.

Naast het koor Collegium Vocale Camerata onder leiding van Gerard Leegwater zullen Matthijs Mesdag (bas), Hans van Dijk (tenor) en David Cohen (counter-tenor) als solisten hun medewerking verlenen. De cantate wordt ingepast, zoals ook gebruikelijk in de tijd van Bach, in een korte liturgie. Hierin zal ds. Henk van Olst voorgaan en een korte overweging houden.

Van Dam orgel

De samenzang wordt begeleid door Zana Naidionova op het monumentale van Dam orgel. Zana is afkomstig uit Litouwen, waar zij koordirectie en orgel heeft gestudeerd aan het Conservatorium van Vilnius. Daarna heeft zij haar studie in Nederland voortgezet voor orgel en klassieke zang aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle. Na haar afstuderen volgde zij ook diverse directie masterclasses.

De Cantatedienst in de Kooger Kerk begint om 11.30 uur.

IKC Waterrijk opent een ouderkamer

Woensdag 8 mei brachten de jongste kinderen hun ouders naar school! (Foto: Vincent de Vries)

LANGEDIJK - Woensdag 8 mei brachten de jongste kinderen hun ouders naar de feestelijke opening van de ouderkamer van IKC Waterrijk.

Dit is een nieuw initiatief waar de ouders worden betrokken bij alles wat er speelt binnen de school. "Over de opvoeding zijn er altijd heel wat vragen, het valt niet altijd mee. Het is prettig om op deze laagdrempelige manier met elkaar te kunnen delen en informatie uit te wisselen, onder het genot van een kopje koffie of thee. Maar gewoon bijkletsen mag natuurlijk ook!" Ouders zijn elke woensdagochtend welkom van 08.30 tot 09.30 uur. Tot de zomer is de ouderkamer gevestigd in het lokaal naast groep 7/8.

Vanaf het nieuwe schooljaar krijgt de ouderkamer een plekje in het hoofdgebouw van de school.

Modeshow Proud (wo)men en Yvon's

Par en Yvonne heten iedereen van harte welkom deze avond. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Vrijdag 17 mei houden Par van Proud (wo)men en Yvonne van Yvon's bodyfashion gezamenlijk een modeshow. De vrouwelijke onderneemsters hebben de handen ineen geslagen om een leuke avond te organiseren voor alle dames uit Langedijk en omgeving. Onder het genot van een hapje en een drankje kan men genieten van de laatste trends op het gebied van mode, lingerie en badkleding. Proud (wo)men verkoopt naast een uitgebreide collectie herenmode sinds september vorig jaar ook mode voor dames die kiezen voor kwaliteit en stijl. Merken zijn o.a. Poools, Frank Lyman, Smash Lemon en Sommer Mann. Ook horen broeken van Gardeur en Mod bij het assortiment. Yvon's bodyfashion laat deze avond een impressie zien van haar collectie badkleding en lingerie. Enige jaren geleden is Yvonne begonnen met de verkoop van badkleding en met het merk Wow heeft zij een mooi merk met een goede pasvorm in huis. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom bij de winkel van Proud wo(men) aan de Voorburggracht 290. De modeshow start om 19.30 uur en na afloop kan de kleding worden gepast.

Arne Slot bezoekt Vrone

Arne Slot. (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - Het bestuur van SV Vrone prijst zich gelukkig met de komst van Arne Slot, de nieuwe trainer van AZ. Hij zal de leden en andere belangstellenden zijn visie geven op de speelwijze van AZ in het nieuwe seizoen. Mogelijk is er ook nieuws van het transfer-front. Genoeg redenen om deze avond niet te willen missen en vast te leggen in je agenda.Op vrijdag 24 mei houden de Vrienden van Vrone hun jaarlijkse contactavond. Leden van de Vrienden van Vrone hebben gratis toegang. Andere belangstellenden kunnen tegen betaling van € 10,- deze avond bijwonen. De avond wordt gehouden in de kantine van Vrone. Aanvang 20.00 uur, kantine open om 19.30 uur. Aanmelden vóór 22 mei bij Jan Steltenpool, Sperwer 18, Sint Pancras, email: janenelja@quicknet.nl, bij Loes Quant, Benedenweg 248, e-mail: quantos56@gmail.com.

60-plus

HEERHUGOWAARD - Alleengaandenclub 60-plus organiseert zaterdag 18 mei vanaf 16.00 uur een ontmoetingsmiddag bij handbalvereniging Tornado, Parklaan 1 in Heerhugowaard. Belangstellenden kunnen vrijblijvend kennismaken met de club en haar leden. Maandelijks worden activiteiten georganiseerd. Zondag 2 juni is er midgetgolf en zondag 7 juli wordt er gefietst op Texel. Aanmelden via 0226-452866, 072-5712920 of 1704dd2@hetnet.nl.