Schagen op zondag

26 mei 2019

Schagen op zondag 26 mei 2019


Glimlach door onvergetelijke Cabriodag

De bijzondere auto's trekken elk jaar veel bekijks op de Markt in Schagen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De veertiende editie van de Cabriodag gaat zondag 2 juni om 12.30 uur van start vanaf de Markt in Schagen. De Serviceclub 'de Heeren van Scaghen' organiseert in samenwerking met SASV (Stichting Aangepaste Sport en Vrijetijdsbesteding) een unieke dag speciaal voor mensen met een beperking.

Mooie route door Kop van Noord-Holland

De organisatie hoopt op een zonnige dag en voordat de stoet van start gaat genieten de deelnemers van koffie met gebak in de Ridderzaal van Slot Hotel Schagen. Maar liefst 120 deelnemers vertrekken vanaf de Markt van Schagen onder begeleiding van 2Wheels4Wings voor een mooie route door de Kop van Noord-Holland. Hierbij vragen zij om enig begrip voor de mogelijke (kort durende) verkeershinder.

Prachtig lint aan cabrio's

In de loop van de middag biedt McDonald's Schagen een menu aan om vervolgens het prachtige lint aan diverse cabrio's voort te zetten over de landelijke wegen van Noord Holland. Schagen FM doet van deze dag live verslag. Rond 16.30 uur zal de lange stoet van cabrio's de Magnusveste weer binnenrijden waar de dag afgesloten wordt met een drankje en aansluitend een buffet in Alpha op de Loet.

Geslaagd evenement

De ervaring uit voorgaande jaren leert dat deze toer met bijzonder voertuigen voor de mensen met een beperking zorgt voor een onvergetelijke dag. De organiserende Serviceclub 'de Heeren van Scaghen' en SASV zijn dan ook dankbaar voor de vele mensen die de Cabriodag mogelijk maken. Zij stellen geheel belangeloos hun Cabriolet ter beschikking en zorgen zo dat het evenement elk jaar weer geslaagd is. In combinatie met alle sponsoren weten zij deze unieke dag tot een geslaagd evenement te maken.

Chauffeurs met een Cabriolet kunnen zich nog steeds inschrijven voor de Cabriodag die vanuit Schagen vertrekt en daar ook weer terugkeert. Inschrijven kan via www.cabriodag.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over het evenement.


Kerkdienst

Valkkoog

VALKKOOG - In het kerkje van Valkkoog vindt zondag 2 juni een bijzondere kerkdienst plaats.

Zangeres, organist en dirigent Elske ter Lindert, leider en organisator van de PKN studiedagen voor liturgie en kerkmuziek in seminarie Bovendonk in Hoeven, komt met een van de cantorijen onder haar directie naar Noord-Holland. De cantorij van Dinxperlo uit de Achterhoek brengt om 16. 30 uur een Evensong in het kerkje van Valkkoog. Een Evensong is vergelijkbaar met een Vesper in de Rooms-Katholieke kerk maar dan in de traditie van de Anglicaanse kerk.
De dienst wordt georganiseerd vanuit de PKN Schagen.

GVR bezoekt Scagon als reuzepop

Poppenspeelster Ila van der Pouw brengt de GVR naar het Scagon. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN – Poppenspeelster Ila van der Pouw heeft grote, zelfs internationale plannen voor de toekomst. Voor het zover is doet de Schoorlse zondag 26 mei om 13.30 uur het Scagon aan met de klassieker onder de kinderverhalen: de Grote Vriendelijke Reus.

Van der Pouw is een creatieve geest, een duizendpoot ook. In haar stukken neemt ze alle rollen voor haar rekening en speelt onderwijl met haar poppen. Levensecht. Een feest voor de kinderziel, die graag meegaat in de magische wereld van een van de beste poppenspeelsters van Nederland.

De GVR is zelf al een sprookje. Roald Dahl liet de wereld in 1982 kennismaken met de prachtige wereld van de dappere Sofie en vele, vaak boosaardige reuzen. Het boek promoveerde tot animatiefilm, filmregisseur Steven Spielberg zag er brood in, de GVR kwam op het toneel terecht en nu is het zelfs een poppenspel.

De ouders van nu hadden rode kinderwangetjes toen ze het verhaal kregen voorgelezen. Nu trakteren ze hun kroost op het fantasierijke proza van de Britse schrijver. De GVR als estafettestokje.

De voorstelling in het Scagon wordt een van de laatste in de succesvolle serie van de GVR. Die in 2016 startte, waarna duizenden kinderen in theaters in Nederland en België genoten van het schouwspel. In het hier en nu presenteert Van der Pouw Tarzan, een stuk dat ook in een vol Scagon werd opgevoerd. En de plannen zijn veelbelovend: "We gaan naar een festival in China. Ik doe het dan in het Engels. Het wordt op een groot LED-scherm vertaald in het Chinees. Een bijzondere ervaring. Het komend jaar gaan we met Tarzan door het land. En ik ontwikkel nu mijn nieuwe programma: de klokkenluider van de Notre Dame. Dat staat overigens helemaal los van de brand."

Kaarten voor GVR kosten 8,50 euro en kunnen worden gereserveerd via www.scagontheater.nl

Dag van de Hond in Schagen

Leer meer over je hond tijdens de Dag van de Hond in Schagen. (Foto: PETRO VAN DEN HERIK)

SCHAGEN - Voor de negende keer wordt zondag 26 mei de landelijke Dag van de Hond georganiseerd door de KCWF. Dit jaar staat 'Hond en ras' centraal. Op deze dag opent de KynologenClub West-Friesland (KCWF) aan Nes 24 B in Schagen haar deuren. Van 11.00 tot 15.00 uur ben je van harte welkom in Clubhuis 'Vagebond'.

Verschillende honden en hondenrassen

Iedereen die geïnteresseerd is in honden en activiteiten met honden, is van harte welkom. Ook voor mensen die overwegen een hond aan te schaffen, is dit een mooie dag om veel verschillende honden en hondenrassen te zien. Je kunt informatie krijgen over de aanschaf, opvoeding, training en verzorging van een hond.

Om 11.00 uur wordt de dag geopend met een demonstratie Flyball. Een supergave hondensport waarbij honden een soort estafette tegen elkaar lopen. Aansluitend is een rassenparade waaraan je kunt deelnemen. Een echte keurmeester keurt jouw hond.

Je bent tot drie uur 's middags in de gelegenheid om je hond te laten kennis maken met: Hersenwerk en Behendigheid. Tussendoor is er een demonstratie Obedience. Informatie over honden, over rassen over cursussen is te vinden in de KCWF informatiestand. Jonge honden kunnen de hele dag deelnemen aan het puppyparcours. Om drie uur is het evenement afgelopen. Iedereen is welkom met een aangelijnde hond en neem je deel dan ontvang je na afloop een heuse goodiebag

Fusieclub Schagen United presenteert nieuwe tenue

Mark de Vries en Mart Schoen in het nieuwe shirt van Schagen United. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Rood en geel zijn de kleuren van de stad Schagen en de leden hebben gekozen voor een grotendeels zwart shirt. Deze kleuren vormen dan ook de basis voor het nieuwe tenue van Schagen United. Op dit moment wordt keihard gewerkt om, voor ongeveer 80 teams bij de start van het seizoen 2019-2020, een shirtsponsor te vinden. Het gaat uiteindelijk om 1200 tenues voor zowel het veld- als zaalvoetbal bij de heren, de dames en de jeugd.

Alle teams van fusieclub Schagen United worden volledig in het nieuw gestoken en krijgen een set volledige tenues (shirt, broek en sokken) in bruikleen. Hiernaast wordt er een aanvullende Schagen United kledinglijn ontwikkeld. Leden kunnen straks via de webshop bijvoorbeeld een Schagen United trainingspak bestellen. Geïnteresseerd in sponsoring? Mail dan naar sponsoring@schagenunited.nl.

'Can you ever forget me?'

SCHAGEN - Filmtheater De Luxe heeft 'Can you ever forget me?' geprogrammeerd voor donderdag 30 en vrijdag 31 mei in het Scagontheater in M18 aan Torenstraat 1B in Schagen. Toegang 9, - euro. Aanvang 20.00 uur. Zaal open een uur voor aanvang.

Schrijfster Lee Israel staat centraal in 'Can You Ever Forgive Me?'. In het begin van de film zegt ze: "Ik ben 51 en ik houd meer van katten dan van mensen." In de eerste scène is meteen te zien hoe ze haar whisky drinkende collega's uitscheldt. "Je moet aardiger worden", zegt haar literaire agent die weet dat haar recente biografie flopte. "Trek een schone blouse aan en stop met drinken". De scenarioschrijvers hebben van haar geen slachtoffer gemaakt, Lee Israel is hoekig, onbeschoft, koppig. De film is gebaseerd op feiten en de realiteit laat zich niet zomaar ombuigen naar een Happy End.

De geschiedenis speelt zich af in New York begin jaren negentig. Lee Israel is haar bijbaan kwijt en geeft haar laatste geld uit aan medicijnen voor haar zieke kat. Op een feest waar ze teveel drinkt, hoort ze een successchrijver zeggen dat een writer's blok een uitvinding is van luie schrijvers. Weer thuis staart ze naar het lege blad op haar schrijfmachine. Zij heeft een ander probleem, ze is niet lui, ze heeft een minderwaardigheidscomplex.

Op de bodem van haar depressie ontdekt ze een toepassing om op te gaan in de hoofdpersoon van haar biografieën. Ze schrijft brieven als beroemde schrijvers, om ze te verkopen. Het is bedrog, maar het lukt haar. Melissa McCarthy, heel sterk in de rol van Lee Isreal en haar buddy Richard E. Grant als Jack Hock vinden elkaar in hun cynisme.

De film houdt het midden tussen een bitterzoete comedy en een lichtvoetig drama.

Kaartverkoop via de webshop op www.filmtheaterdeluxe.nl of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe.

Baasje gezocht

Bob zoekt een lief baasje. (Foto: aangeleverd)

Bob eist graag de aandacht op

TUITJENHORN - Voor kat Dexter is serieuze belangstelling, nu maar hopen dat hij bij het verschijnen van deze editie Baasje Gezocht ook eindelijk een nieuw thuis heeft gevonden. Deze week aandacht voor een kat die luistert naar de naam Bob. Een leuke naam voor een dito kat.

Geen typische schootkat

Bob is een gecastreerde cypers witte kater. Hij is netjes afgestaan bij de opvang, omdat zijn baasje geen tijd en de bijbehorende aandacht meer kon geven, die Bob wel nodig heeft. Bob is in het begin een echte kat-uit-de-boom-kijk-kat en stelt zich bescheiden op. Hij is in het verleden wel een hond en kat gewend geweest. Kinderen alleen niet. Voor Bob wordt dan ook een thuis gezocht, waar geen jonge kinderen wonen. Wel is hij een kat die graag aandacht krijgt. Hij is niet een typische schootkat, maar komt wel graag bij je zitten. In de opvang is hij zeker gediend van aandacht, maar vindt hij het wel wat druk met de andere katten om zich heen. Dan trekt hij zich regelmatig terug in een krabpaal om te wachten tot het weer wat rustiger is. Bob komt ook graag buiten, dus na de wen-periode binnen, zou het fijn zijn als hij lekker zijn vertier ook buiten kan zoeken. Bob is bijna vijf jaar oud, dus heeft nog een lang leven voor zich!

Meer weten over deze dieren? Neem dan even contact op met de DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon. tel. 0224-551818 of via www.dierenasiel-schagen.nl

Expositie vol met 'Koeien uit de Gouden Eeuw'

Bert Broers toont 'een andere kijk op koeien uit de Gouden Eeuw'. (Foto: aangeleverd)

WAARLAND - Bert Broers stelt zondag 26 mei 'Kunstkamer' in Waarland open als mede participant aan de tiende 'Kunst-op-locatie', die jaarlijks wordt georganiseerd in de gemeente Schagen. De expositie is te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur aan De Streng 3 in Waarland.

Broers is al jaren professioneel bezig als een Hollandse Landleven schilder, met een specialiteit in het schilderen van Hollandse en buitenlandse koeienrassen.

Naast een overzicht van oer- Hollandse koeienrassen zoals onder andere een Blaarkop, Lakenvelder en Witrik die in de Gouden Eeuw in het Hollands landschap al voorkwamen, wordt de bezoeker getrakteerd op een nieuwe collectie genaamd: 'Een andere kijk op koeien uit de Gouden Eeuw'.

Met dit thema heeft hij schilderijen van schilders uit de Gouden Eeuw als inspiratiebron gebruikt.

Lenteloop van Evenementencommissie Burgerbrug

BURGERBRUG - De Evenementencommissie Burgerbrug (ECB) organiseert donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag, een Lenteloop. Deze sponsorloop komt ten bate van de ECB. Deelnemers wandelen door polder, strand en bos. De 5 kilometer start tussen 14.30 en 15.00 uur. Deelnemers aan de 10 kilometer starten tussen 14.00 en 14.30 uur. Tussen 12.30 en 13.00 uur gaat de 15 kilometer van start. Inschrijfgeld is 7,50 voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen. De start en de eindstreep is bij Café Halfweg in Burgerbrug. Na afloop van de Lenteloop wordt er nog een intieme veiling gehouden met een klein aantal kavels ten bate van de ECB. Meer informatie en inschrijven kan op www.lenteloop-burgerbrug.nl

Cars 'n Bands, Stars & Stripes

Waarland staat weer in het teken van prachtige auto's tijdens Cars 'n Bands, Stars & Stripes. (Foto: Cars 'n Bands, Stars & Stripes)

WAARLAND - Waarland staat met Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei, weer in het teken van de Amerikaanse Dag. Naast de vele Amerikaanse auto's die tentoon gesteld worden is er een diversiteit aan stands op het terrein. Ook kan men de hele dag van 12.00 tot 20.00 uur genieten van de verschillende bands en DJ Mike is weer aanwezig. Nieuw dit jaar is het akoestisch podium vlakbij de ingang waar The Cowpokes en countryzanger Barney Willemse zullen optreden. Cars 'n Bands, Stars & Stripes vindt plaats aan Leiakker 1 in Waarland.

Cars 'n Bands heeft weer een geweldige line-up. Uit de UK afkomstig is Mike Sanchez & Band, deze Britse zanger trad op met soullegendes Solomon Burke, Ben E King en Percy Sledge. Uit Frankrijk Jake Calipso & His Red Hot. De Braziliaanse band Old Chevy zal tijdens hun Europese tour ook Waarland een bezoek brengen. Uit eigen land de Rockabilly band Boom Boom Barber, die covers met geheel eigen sound laat horen. En Mischief! Een Hollands trio die ook wel bekend staat als een van de meest verfrissende bands in de Rockin ' Scene. Stil zitten of staan is geen optie als je dit hoort.

Een nostalgisch reuzenrad van 22 meter wordt op het evenemententerrein geplaatst. Het enorme gevaarte heeft 16 gondels en weids uitzicht over het festivalterrein en alles er omheen. Naast de schiettent is het fotohokje ook weer aanwezig, dit keer samen met de fotokast, om een mooie herinnering vast te leggen van Cars 'n Bands 2019. Verder zal de Bungy-trampoline weer prominent aanwezig zijn en kan er ook weer op de Rodeo-stier geklommen worden voor de echte waaghalzen. Voor de allerkleinsten hebben ze een prachtig springkussen en een grote zandbak 'The Hawaï Beach'.

Zie voor meer informatie: www.cbsswaarland.nl.

Mokum in Schagen

Mokum in Schagen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De horecabedrijven aan de Noordzijde van de Markt houden donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag, Mokum in Schagen. Het is de tweede editie en het evenement wordt georganiseerd met hulp van de studentes Lotte van Klaveren en Myrthe Mak.

Wederom maken twintig artiesten met een Amsterdams tintje hun opwachting. Waaronder Renee Eshuijs, Kelly Hensen, Richard van Twiller en nog velen anderen. De horecaondernemers van `t Noord, `t Geveltje, Pand 5, Havana, Piet Pann en de Febo hebben een podium ter hoogte van Pand 5 neergezet, waarop vanaf 15.00 tot 22.00 uur, de twintig artiesten hun Amsterdamse lied laten horen. Vanaf 13.00 uur draait er een draaiorgel met gezellige muziek uit Mokum. De entree is gratis.

SkagaVenture opent de deuren

Sfeerbeeld van de lasergamearena. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Het attractiecentrum SkagaVenture opent zaterdag 1 juni de deuren aan Witte Paal 3K in Schagen. Met de komst van het family entertainment centrum heeft de Magnustveste gelijk een unieke locatie binnen de gemeentegrenzen, waar jong en oud terecht kan. Het ondernemersechtpaar Justin en Janneke Beers en hun compagnon Bart Bos zijn dan ook met recht trots op hetgeen zij samen gerealiseerd hebben. "We hebben met SkagaVenture een locatie gecreëerd waar iedereen terecht kan voor een leuke dag of avond uit, terwijl ook het bedrijfsfeest of een vergadering bij ons gehouden kan worden. Tegelijkertijd is SkagaVenture knus zonder te grootschalig te zijn", aldus Janneke.

Het drie verdiepingen tellende SkagaVenture heeft de beschikking over 6000 m2 aan ruimte, waarbij er slim gekeken is naar de opzet van het attractiecentrum. "De horeca hebben we geplaatst in het centrum, waardoor bezoekers van het restaurant zicht hebben op de talloze activiteiten die er plaats vinden in SkagaVenture". En dat zijn er nogal want, zo heeft het gloednieuwe evenementencentrum de beschikking over een moderne kartbaan met elektrisch aangedreven F1- karts. "In deze regio is onze kartbaan uniek te noemen. Wij noemen het dan ook karten 2.0, want je rijdt bij ons over een baan in een hele, mooie lichte ruimte. Daarnaast is de rijervaring volkomen anders, omdat je bij een elektrische kart gelijk over vermogen beschikt. Vanzelfsprekend geldt er voor iedere karter een verkenningsronde over de baan, want veiligheid staat voorop."

Wie klaar is met karten, kan zijn hart ophalen op de tweede verdieping waar een arcade area is gemaakt. "Hier kun je computerspellen spelen op arcade-kasten, maar ook poolen of airhockey spelen. Er is een bar, dus je kunt er ook een drankje halen. De arcade is erg leuk voor jongeren, wat dit was er nog niet in Schagen. Maar ook dertigplussers kunnen spelletjes van vroeger spelen." En lasergamers kunnen ook terecht in SkagaVenture. "Zij kunnen aan de slag in de Chemical Factory, die 400 m2 groot is."

Naast de jongeren en volwassenen zijn ook de jongere kinderen niet vergeten. Zo heeft SkagaVenture een Trampoline-park met 'Ninja-course' toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar, waarbij de allerkleinste bezoekertjes (vanaf 4 à 5 jaar) terecht kunnen in de indoor speeltuin die voorzien is van een klimvulkaan. Nieuwsgierig geworden naar SkagaVenture? Bezoek de opening die zaterdag 1 juni plaats vindt aan Witte Paal 3K in Schagen.

Sponsorfietstocht voor Kinderhuis Samuël

De deelnemers van de 27e sponsortocht fietsen deze keer voor Kinderhuis Samuël. (Foto: Marcel Valkema)

SCHAGEN - De 27e sponsorfietstocht gaat zaterdag 15 juni om 9.00 uur van start vanaf het Regius College in Schagen. Deelnemers aan deze fietstocht rijden allemaal voor het goede doel Kinderhuis Samuël in Paramaribo, Suriname. "De ondersteuning vanuit Stichting Sponsorfietstocht.nl bestaat primair uit de financiering van noodzakelijke renovatie en eventuele nieuwbouw van de huisvesting. Wij hebben rechtstreeks contact met het tehuis en de aannemers, er blijft dus niets aan de strijkstok hangen," aldus Mark Helmig, voorzitter van Stichting Sponsorfietstocht.

Aan de tocht nemen circa honderd geoefende fietsers deel die elk minimaal € 15,- sponsoren. Diverse bedrijven ondersteunen de tocht met een bijdrage. De route is evenals voorgaande jaren weer zorgvuldig uitgezet. Zoals aangegeven zal de karavaan van fietsers en reclamewagens onder begeleiding van politie en verkeersregelaars uit Schagen vertrekken. Waarna zij met een gemiddelde snelheid van 25 kilometer per uur, via Petten, naar Bergen rijden. Na een break met koffie en appelgebak bij Hotel/ Restaurant Marijke gaat de karavaan weer verder via Schoorl, Nieuwe Niedorp en Kolhorn, terug naar Schagen. Om circa 15.30 uur maken zij in het Regius College het voorlopige bedrag aan sponsoring bekend maken.

Nieuwe deelnemers kunnen informatie vinden op www.sponsorfietstocht.nl , ook kan men zich via deze website direct inschrijven voor de sponsortocht.

'Genezen' in een zoutkamer van Halomedics

LIMMEN/HOORN/SCHAGEN - Wie last heeft van huid- of luchtwegaandoeningen, zoals astma, COPD, eczeem, psoriasis, voorhoofdsholte- en bijholteontsteking, hoesten, oorontsteking, vastzittend slijm, (chronische) bronchitis of verkoudheid, tonsillitis, griepverschijnselen, mensen met klachten na een longontsteking of longembolie, hooikoorts en aanverwante luchtwegproblemen, is aan te raden om eens een gratis proefsessie te doen in één van onze zoutkamers!

Mensen over de hele wereld met huid- en luchtwegproblemen bezoeken zoutkamers en zoutmijnen. Het concept is logisch: in de zoutkamer inhaleer je zoute deeltjes, die diep in de huidlaag en luchtwegen terecht komen. Zout is een natuurlijke ontstekingsremmer en doodt bacteriën en schimmels. Je bouwt meer weerstand op, waardoor je beter bestand bent tegen ziekteverwekkende organismen. Wij zien dat veel mensen die onze zoutkamer bezoeken meer lucht krijgen, minder hoesten, slijm makkelijker ophoesten of geen last meer hebben van slijm, geen of minder ontstekingen hebben, een betere hersteltijd na inspanning krijgen, geen jeuk meer hebben en een zachte huid krijgen. Veel mensen hebben minder of zelfs helemaal geen medicatie meer nodig. Afbouwen van medicatie moet u wel altijd in samenspraak met uw behandelend arts doen!

Van mijn kinderen kreeg ik een cadeaubon voor de zoutkamer. Ik ging daar wat sceptisch naartoe. Maar goed… ik dacht: baat het niet, dan schaadt het niet. In het begin bemerkte ik nog niets, maar nadat ik ongeveer zeven keer geweest was, voelde ik mij echt beter; minder kortademig. Normaal moet ik na dertig meter even uitrusten, maar nu kon ik aanzienlijk langer doorlopen. Ook bij de fysiotherapie was het opvallend hoe ik vooruit ging. Bijzonder, want met COPD verwacht je normaal geen vooruitgang meer. Ik heb elk jaar meerdere antibioticakuren nodig, maar dit jaar heb ik nog geen kuur nodig gehad! Ik voel me echt een stuk beter.

Combineer onze halotherapie ook eens met onze magnesium-inhalatie. Dat is goed voor mensen met huid- en luchtwegproblemen, maar ook voor mensen met diabetes, een hoge bloeddruk of cholesterol, geheugenproblematiek, ADHD, osteoporose, artrose, fibromyalgie, tinnitus, migraine, stijfheid, spierkrampen en restless legs. Voor een eerste kennismakingssessie in de magnesiumcabine betaalt u 10 euro. Kom het eens ervaren, want een eerste proefsessie in de zoutkamer is gratis.

Informatie opvragen kan via info@halomedics.nl of Halomedics Limmen: 06-10709751; Schagen en Hoorn: 06-36283214. Of kijk op www.halomedics.nl.

* Tot 15 juni kunt u nog profiteren van onze zomeraanbieding!

Sven Schuit ambassadeur NK Veiligste Chauffeur

Sven Schuit uit Tuitjenhorn. (Foto: aangeleverd)

TUITJENHORN - Het NK Veiligste Chauffeur gaat zaterdag 1 juni van start. Om het nieuwe concept extra onder de aandacht te brengen bij de doelgroep – alle beroepschauffeurs van Nederland – wordt er dit jaar gewerkt met provinciale ambassadeurs. Dit zijn stuk voor stuk beroepschauffeurs die zich inzetten voor verbetering van de transportveiligheid, één van de bovenliggende doelstellingen van het initiatief. Voor de provincie Noord-Holland is Sven Schuit uit Tuitjenhorn uitverkozen als ambassadeur. Schuit is pas 21 jaar en is beroepschauffeur sinds 2016.

Op het lijf geschreven

Schuit woont in Tuitjenhorn en rijdt voor Peter Appel Transport uit Middenmeer. Op jaarbasis rijdt hij circa 160.000 kilometer in de vrachtwagen. "Het mooiste van het vak vind ik de vrijheid die je hebt. Het vak is mij op het lijf geschreven, ook omdat ik veel contact heb met klanten. Dat aspect vind ik ook mooi."

Geen haast

Zoals alle ambassadeurs is hij zeer begaan met de verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen. Hij hoopt daar met zijn ambassadeursrol een bijdrage aan te leveren. "Mijn advies aan iedereen in het verkeer is: Heb vooral geen haast. Verkeer gaat zoals het gaat."

Verbetering van transport - en verkeersveiligheid

Het NK Veiligste Chauffeur maakt dit jaar deel uit van de TVM Awards, een nieuw landelijk initiatief ter verbetering van transport- en verkeersveiligheid van TVM verzekeringen en een selecte groep betrokken partners. Behalve een select gezelschap beroepschauffeurs heeft ook TV-presentatrice Hélène Hendriks zich als ambassadrice aan de TVM Awards verbonden. Hendriks: "Veel mensen zullen zich misschien afvragen: wat heeft Hélène met vrachtwagens? Nou, niet heel veel. Maar ik heb wel veel met verkeersveiligheid. Ik zit veel op de weg en dan zie je veel om je heen gebeuren. Bijvoorbeeld mensen die aan het appen zijn. Dat soort dingen kan echt niet. Ik heb ook echt ontzettend veel respect voor de beroepschauffeurs die onze economie draaiende houden door dagelijks op een veilige en professionele manier goederen van A naar B te brengen. Ik kom uit de sportwereld, maar ik kan iedereen verzekeren: ook dit is topsport."

Meer informatie over het NK Veiligste Chauffeur en de ambassadeurs is te vinden op www.tvmawards.nl.

Yamaha Demo Ride Tour bij MotoPort

Knallende aanbiedingen in de zeer uitgebreide motorkleding- en motorhelmenshop. (Foto: aangeleverd)

HIPPOLYTUSHOEF - Bij MotoPort Hippolytushoef aan Molenveld 7 vindt vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni de Yamaha Demo Ride Tour plaats. Altijd al eens op die droommotor van Yamaha willen rijden? Gedurende dit weekend kan er bij MotoPort Hippolytushoef naar hartenlust worden gereden op een compleet elftal van de meest populaire Yamaha-motorfietsen.

De beschikbare motorfietsen zijn de Yamaha MT-03, Yamaha MT-07, Yamaha MT-09, Yamaha MT-10, Yamaha Tracer 700, Yamaha Tracer 900, Yamaha XMax 300, Yamaha TMax DX, Yamaha NMax 155, Yamaha FJR1300 en de Yamaha XT1200. Opgave via info@motoporthippolytushoef.nl. Naast de Yamaha Demo Ride Tour heeft MotoPort Hippolytushoef dat weekend ook knallende aanbiedingen in de zeer uitgebreide motorkleding- en motorhelmenshop. Met een deskundig en ongedwongen advies van de ervaren medewerkers kunnen liefhebbers dit weekend de geschikte motoroutfit, helm, communicatie en navigatie aanschaffen.

Meer informatie: 0227-591639 of info@motoporthippolytushoef.nl .

Stedentrip naar het prachtige Praag

Stedentrip Praag, vlucht en hotel vanaf 99,- p.p. (Foto: aangeleverd)

REGIO Zonder twijfel is Praag een van de mooiste steden van Europa. Hier ontmoeten verschillende culturen en tijden elkaar.

Vlucht en hotel v.a. € 99,- p.p

Een van de hoogtepunten van de stad is de Praagse burcht uit de negende eeuw, die hoog boven de stad uitsteekt en in de avonduren prachtig verlicht is. Kies nu voor deze ontspannen stedentrip en vlieg vanaf Amsterdam of Eindhoven naar deze geweldige stad.

Speciaal voor de reislustige lezers kunnen wij deze reis aanbieden vanaf € 99,- per persoon (exclusief administratiekosten en Calamiteitenfonds). Verblijf 3,4 of 5 dagen in het prachtige Praag. Bekijk alle reismogelijkheden op:

https://bebsy.nl/rodi-praag

Varen met ms Dageraad en ms Margaretha

Zeehonden. (Foto: aangeleverd)

DEN OEVER - Stap aan boord van de ms Dageraad en ms Margaretha voor een zeehonden- en robbentocht. Een 2,5 uur durende tocht die begint aan de Oostkade in Den Oever. Vandaar voert de tocht langs de spuisluizen aan het begin van de Afsluitdijk. Waar tijdens laag water circa 5000 m3 per seconde zoet IJsselmeer water in de Waddenzee wordt afgevoerd. Een adembenemend gezicht!

Daarna varen zij langs de losse dam, waar een kolonie Lepelaars broeden, langs de droogvallende zandbanken waarop allerlei verschillende soorten vogels voedsel zoeken en deze als rustplaats gebruiken.

Zeehonden

Na een half uur komt men aan bij de zeehonden, wanneer het laag water is. De zeehonden liggen dan op de zandbanken en men kan ze in hun natuurlijke omgeving bekijken. Met de vloed vaart de boot weer terug naar de haven van Den Oever.

Afvaarten: donderdag 30 mei 11.00 uur, vrijdag 31 mei 12.00 uur, zaterdag 1 juni 12.45 uur, zondag 2 juni 13.45 uur, zaterdag 15 juni 13.00 uur, zondag 16 juni 14.00 uur, woensdag 19 juni 16.00 uur, zaterdag 22 juni 17.15 uur, zaterdag 29 juni 11.00 uur. zondag 30 juni 12.00 uur, zaterdag 6 juli 17.00 uur, zondag 7 juli 17.45 uur, vrijdag 12 juli 10.15 uur, zaterdag 13 juli 11.00 uur, zondag 14 juli 12.30 uur, maandag 15 juli 13.30 uur, dinsdag 16 juli 14.30 uur, woensdag 17 juli 15.15 uur, donderdag 18 juli 15.45 uur, vrijdag 19 juli 16.15 uur, zaterdag 20 juli 16.45 uur, zondag 21 juli 17.15 uur, maandag 22 juli 17.45 uur, dinsdag 23 juli 18.00 uur, zondag 28 juli 10.30 uur, maandag 29 juli 11.15 uur, dinsdag 30 juli 12.30 uur, woensdag 31 juli 14.00 uur. Prijs : € 14,- , voor kinderen tot en met 7 jaar: € 10,- (géén pin aanwezig). Voor kinderen is er een kleine verrassing. Tip: neem een verrekijker mee.

Reserveren via SWRW, tel. 06-51531778. Meer data: www.swrw.nl

Duurzaam en goedkoop winkelen bij RataPlan

RataPlan Schagen. (Foto: CLAUDIA OTTEN)

SCHAGEN - Duurzaam en goedkoop winkelen? Dit kan bij kringloopwinkel RataPlan. Wanneer je tweedehands spullen koopt, betaal je minder en spaar je het milieu.

Kringloopwinkels. Een bekend fenomeen, maar wat doen zij eigenlijk? Het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is één van de belangrijkste doelen van RataPlan. En elke kopende klant levert een bijdrage. De verkoop van spullen in de winkels draagt namelijk bij aan het creëren van nieuwe banen.

Het stigma dat kringloopwinkels muf en stoffig zijn is allang verleden tijd! Naast dat het duurzaam en goedkoop is; is kringloopwinkelen tegenwoordig helemaal hip! Op zoek naar die mooie vintage bank, een hippe retro lamp of een unieke outfit? RataPlan heeft het! Elke dag komen er nieuwe unieke artikelen binnen in de winkel waardoor het assortiment dagelijks wisselt.

Donderdag 30 mei zijn alle winkels van RataPlan geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Kom langs in één van de kringloopwinkels, geef spullen een tweede leven en ga op zoek naar het ultieme kringloopkoopje. Drink een kopje koffie in de koffiecorner tijdens het shoppen en maak er een gezellig dagje uit van!

Locaties

RataPlan Schagen is te vinden aan De Korte Fok 4 in Schagen, RataPlan Harenkarspel aan De Dijken 13 in Tuitjenhorn en RataPlan Wieringerwerf aan Medemblikkerweg 6b in Wieringerwerf. Zie voor meer informatie: www.rataplan.nl

M.M. Metamorphosis Zomer Open Dagen

M.M. Metamorphosis laat ideeën zien op het gebied van behang, vloeren en gordijnen. (Foto: aangeleverd)

SLOOTDORP - M.M. Metamorphosis houdt donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 juni de Zomer Open Dagen. Nieuwsgierig? Bekijk de webshop op www.mm-metamorphosis.nl of kom naar de open dagen bij M.M. Metamorphosis aan de Schelpenbolweg 6 in Slootdorp.

Laat de zomer beginnen met Metamorphosis! Elk seizoen heeft zijn eigen kracht en bij de zomer denken we aan vakantie. Hoe leuk is het om die sfeer in huis te verwerken? M.M. Metamorphosis zorgt voor ideeën op het gebied van behang, vloeren, gordijnen. Alles goed passend in de bestaande situatie. Medewerkers kunnen de klant thuis of in de showroom helpen bij de indeling van het huis. Maak hiervoor een afspraak en M.M. Metamorphosis maakt een passend plan. Dit kan voor de tuin, leefruimte of het kantoor waarin alle wensen verwerkt worden. De vertrekken worden ook voorzien van plantaardige arrangementen met potten en eventueel planten voor in huis en de tuin. Een eigen pot vullen kan ook.

Het advies igratis bij afname van producten. Meer informatie of een afspraak maken? Bel met Marjolein: 06-10080571. E-mail: marjolein.m@tiscali.nl. Zie oowww.mm-metamorphosis.nl.

Laatste kans op hoge kortingen bij EP:Beerepoot

ZWAAGDIJK-OOST - De razend populaire Magazijnleegverkoop van EP:Beerepoot loopt helaas alweer bijna op zijn eind. De hele week was het een drukte van jewelste. Bij het openen van de deuren stonden dagelijks de koopjesjagers weer klaar en dus is de voorraad in het magazijn flink uitgedund. Maar wees niet getreurd; er staat nog voldoende!

De altijd druk bezochte Magazijnleegverkoop van EP:Beerepoot is inmiddels niet meer weg te denken. Het gehele magazijn wordt opgeruimd om plaats te maken voor de allernieuwste modellen en dat levert grootse aanbiedingen op. Klanten ontvangen nog tot en met zondag 26 mei extreem hoge kortingen op elektronica van topmerken.

Wasmachines, (OLED)televisies, stofzuigers, koelkasten, drogers, inbouwapparatuur, koffiemachines en audio gaan weg voor bodemprijzen. Liebherr, Bosch, Samsung, Siemens, Philips, Miele, HEOS, Sonos, Bose, Sony, LG, Jura, AEG en vele andere A-merken zijn aanwezig. Kom wel zo snel mogelijk langs, want op is op. Naast spectaculaire kortingen ontvangen klanten natuurlijk ook het uitgebreide advies, de ongekende service en garantie die zij van EP:Beerepoot gewend zijn.

Kijk voor een greep uit de aanbiedingen in deze krant, maar kom langs voor álle aanbiedingen! Zaterdag 25 mei is iedereen van 10.00 tot 18.00 uur welkom en zondag 26 mei is het magazijn op Bollenmarkt 15 in Zwaagdijk-Oost (WFO-terrein) van 11.00 tot 17.00 uur geopend.

Pauwetoernooi gaat Mexicaans

Het Pauwetoernooi gaat op de Mexicaanse toer. (Foto: aangeleverd)

WIERINGERWAARD - Het Pauwetoernooi in Wieringerwaard trekt dit jaar opnieuw alle registers open. De toernooicommissie heeft het tennistoernooi in Wieringerwaard, dat van zaterdag 6 tot en met zondag 14 juli wordt gehouden, een nieuwe impuls gegeven. Daardoor verschenen er vorig jaar liefst 140 deelnemers in de verschillende speelsterktes op de kunstgrasbanen.

Tijdens het toernooi is het thema 'Mexico'. Het park zal in Mexicaanse stijl worden omgetoverd en er is een speciale prijs voor de meest origineel uitgedoste speler of speelster. Dus pak je sombrero uit de kast, haal je poncho uit de mottenballen en schrijf je in voor het toernooi. Dit jaar wordt er gespeeld in de speelsterkte 5, 6, 6 35+, 7, 7 35+ en 8. Nieuw dit jaar is de (dubbel)categorie 50+ in de speelsterkte 6 en 7. Inschrijven op www.toernooi.nl tot en met zondag 23 juni.

Historische wandeltocht

(Foto: aangeleverd)

BURGERBRUG - Historische Vereniging 'De Zijpe' houdt zondag 2 juni een historische wandeling van circa 6 kilometer. De wandeling gaat van start om 13.00 uur bij 'Oldskoel' aan Grote Sloot 116a in Burgerbrug. Vervolgens richting Molen F en daarna terug naar Burgerbrug. Kosten € 7,50 voor leden van de Historische Vereniging en € 10,-voor niet leden Aanmelden bij Ineke van Stuijvenberg, tel: 0224-571533 of e-mail: overkant@kpnmail.nl

Rommelmarkt V.V. Flevo

De kantine van V.V. Flevo. (Foto: aangeleverd)

MIDDENMEER - V.V. Flevo houdt zaterdag 1 juni een rommelmarkt van 9.30 tot 12.00 uur in de kantine aan Industrieweg 1 in Middenmeer. De opbrengst komt geheel ten goede aan de jeugdopleiding van Flevo. Wie spullen voor de rommelmarkt over heeft, mag deze brengen op de volgende tijdstippen: vrijdag 31 mei van 8.30 tot 9.30 uur én van 18.00 tot 19.00 uur of zaterdag 1 juni van 8.00 tot 8.30 uur. Vanaf 10.00 uur draait het Rad van Fortuin. Bezoekers kunnen hiervoor ter plekke loten kopen en leuke prijzen winnen. Er zijn meerdere rondes. Prijzen ter beschikking gesteld door lokale winkeliers.

Kliederkerk

WIERINGERWAARD - Kliederkerk Wieringerwaard opent zaterdag 1 juni de deuren van 16.30 tot 18.30 uur in de Zwanenzaal van dorpshuis de Oude School aan Populierenlaan 23a in Wieringerwaard. Het thema is speuren naar sporen. Voor deelname is er een vrijwillige bijdrage. De volgende Kliederkerk bijeenkomsten zijn zaterdagmiddag 6 juli, 3 augustus en 7 september.

Onderzoek met feromoon naar bestrijding koolmot in kool

Proeftuin Zwaagdijk doet in zes gaaskooien een proef met feromoon lures om seksuele verwarring bij koolmotten uit te lokken. (Foto: Proeftuin Zwaagdijk)

Door: Annemarie Gerbrandy

REGIO - Proeftuin Zwaagdijk doet in het project 'Naar een duurzame koolteelt' onderzoek naar kansrijke systemen en strategieën om duurzame koolteelt naar een hoger plan te tillen. De proeftuin doet dit jaar onder meer onderzoek naar feromonen voor mating disruption, zegt onderzoeker vollegrondsgroenten Ruud Hoitink.

Zes gaaskooien

Bij mating disruption vinden mannetjesinsecten de vrouwtjes niet meer, vertelt Hoitink over dit onderzoek, dat samen met Astrid Groot van de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt uitgevoerd. Voor de proef zijn bij de proeftuin zes gaaskooien gebouwd. Het is de bedoeling dat de kool in de gaaskooien vrij blijft van rupsen van de koolmot (Plutella xylostella), zegt hij. "Wanneer deze rupsen in de praktijk te vinden zijn, halen we ze uit de praktijk en infecteren we de kool in de gaaskooien met vijftig rupsen per gaaskooi."

Seksuele verwarring

Drie van de zes kooien zijn onbehandeld en in de andere drie kooien worden feromoon lures opgehangen, vervolgt de onderzoeker. "Het is de bedoeling dat de feromoon lures zorgen voor seksuele verwarring, waardoor de mannelijke koolmotten de vrouwelijke koolmotten niet meer vinden en er geen nakomelingen komen. De gaaskooien die behandeld zijn met feromoon zouden dus minder rupsen moeten krijgen."

Volgens Hoitink zijn de eerste motjes al in het zuiden van het land gesignaleerd. Hij gaat ervanuit dat de insecten komende week ook in Noord-Holland zijn te vinden. "De rupsen van het motje nestelen zich in het hart van de koolplant. Ze vreten het hart op, waardoor daar geen kool meer kan groeien. Dat is schadelijk voor de opbrengst. Er wordt in de landbouw zowel biologisch als chemisch tegen koolmot gespoten, maar de rupsen zijn in de praktijk lastig te bestrijden."

Duurzame koolteelt

In het project 'Naar een duurzame koolteelt' worden alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen onderzocht. Daarbij wordt gekeken naar systemen voor weerbaardere rassen, geïnduceerde plantweerbaarheid door biostimulanten, waarschuwingssystemen en het stimuleren van natuurlijke vijanden en biologicals. De hele keten is bij het project betrokken: van het zaadje afkomstig uit verdeling tot de kool op het bord van de consument.

Binnen het project is in voorgaande jaren al onderzoek gedaan naar de migratie van schadelijke insecten en hun natuurlijke vijanden. Op proefveldjes op locaties in Dirkshorn, Middenmeer en Zevenhuizen werd vorig jaar de migratie met vangplaten in kaart gebracht, vertelt Hoitink. Gebleken is dat alle insecten in een piekperiode van het ene naar het andere perceel migreren, zegt hij. "De vluchten vonden plaats van 9 juli tot en met 25 augustus, met een piek op 25 juli. Dat is opvallend. Op de locaties zijn allemaal verschillende temperatuursommen gemeten. We denken dan ook dat de vluchten hebben te maken met daglengte."

Trips en bladluis

Wat voor de koolteelt heel belangrijk is, is dat 53 tot 61 procent van alle insecten op de vangplaten trips was, vervolgt de onderzoeker. "Uit tellingen is gebleken dat van de vliegende insecten maar 2 tot 3 procent natuurlijke vijanden van trips zijn. Dat is heel weinig. Luis heeft meer natuurlijke vijanden. Op biologische percelen hebben we 1500 tot 2000 insecten gevangen, waarvan 29 tot 32 procent natuurlijke vijanden van luis. Het aantal bladluizen lag op 5 tot 7 procent. Op het gangbare perceel in Dirkshorn vonden we 20 procent natuurlijke vijanden en 15 procent bladluis. Daaruit kunnen we concluderen dat hoe meer natuurlijke vijanden er zijn, des te minder luis er voorkomt."

Koematras of waterbed?

Dutch Mountain-koematras. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Uit een Boerderij-enquête blijkt dat 30% van de melkveehouders ontevreden is over de boxbedekking. Te snelle slijtage en kale hakken zijn pijnpunten. Waterbedden hebben minder nadelen, behalve de hogere prijs en gladheid als ze nat zijn.

In 2014 publiceerde Boerderij een overzichtsartikel over koematrassen en waterbedden. Dit artikel geeft een update. In het Overzicht koematrassen en watterbedden staan enkele nieuwe boxbedekkingen.

Nieuwe koematrassen zijn: Bos Wellness-matras, Dutch Mountain-koematras, Gelfoam-matras en Kraiburg Wela. De onderlaag van het Bos Wellness-matras van Bos Rubber is 35 millimeter. "De kwaliteit is met een soortelijk gewicht van 300 kilo/m3 goed, de vervorming is minimaal en het biedt koeien veel comfort", zegt Johan Bos. Het matras is leverbaar met verschillende rubber topmatten met nylon.

Johan Mulder, melkveehouder, 115 koeien, in Wezup (Drenthe): "Met de installatie van Gelfoam-koematrassen van Agriprom en flexibele boxafscheidingen in mei 2018 hebben we het koecomfort verbeterd. Via bewegingssensoren zie ik dat de koeien in de stal net zoveel liggen als in de weide, het ligcomfort in de stal is dus goed. De koeien gaan in één keer liggen en opstaan en ze geven gemiddeld 1.000 liter melk meer dan vorig jaar."

Agriprom levert sinds 2016 het Gelfoam-matras (soortelijk gewicht van 300 kg/m3) die bestaat uit een watervaste ecorub onderlaag, een uiterst zachte gelfoam kern en bovenop een elastische latexlaag. "De 100% rubber toplaag is 4,5 of 9 millimeter dik en versterkt met een inlage", vertelt Tristan Staal van Agriprom.

Het Dutch Mountain-koematras is 14 centimeter dik aan de voorzijde en 10 centimeter aan de achterzijde en is het duurste matras in dit overzicht.

Trekkerverkoop in Nederland over 2018 en 2019

REGIO - Over heel 2018 werden er in Nederland 2.820 landbouwtrekkers verkocht. Dat zijn er 151 minder dan in 2017, een afname van 5%. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Fedecom.

Dat in 2018 minder trekkers werden verkocht, werd ook verwacht vanwege de aankomende 'Mother Regulation', waardoor trekkers in 2018 duurder werden. Over de afgelopen 12 jaar werden gemiddeld 3.222 trekkers verkocht in Nederland. 2018 ligt daar 12,5% onder.

Marktaandeel John Deere stijgt

Tegelijk met de jaarcijfers van 2018, geeft Fedecom, met 1 jaar vertraging, de marktaandelen vrij van 2017. Kijkend naar de marktaandelen in 2017 en vergelijkend met de marktaandelen in 2016, mag je stellen dat John Deere het meeste plust. In 2016 verkocht dit merk 487 trekkers. In 2017 verkocht John Deere er 591: dat is een plus van 104 trekkers, oftewel 21%.

Met 601 trekkers is New Holland marktleider en heeft een marktaandeel van 20,2%. De top 5 meest verkochte merken wisten ook nog eens sterker te scoren. Je zou daaruit de voorzichtige conclusie kunnen trekken dat de meest verkochte merken nog meer markt winnen.

Kijkend naar de trekkerverkoop per concern, dan zie je dat het Italiaanse Case New Holland Industrial (CNHi) met de merken New Holland, Case IH en Steyr met 1.019 stuks leidt in Nederland. Agco, het moederbedrijf van Fendt, Massey Ferguson en Valtra, verkocht over 2017 in totaal 906 trekkers. Op de derde plaats John Deere met 591 trekkers. Opvallend: bijna 85% van alle verkochte trekkers vloeit terug naar deze 3 grootmachten: CNHi, Agco en John Deere.

Trekkerverkoop blijft op hoog niveau

Na een goede eerste maand is de Nederlandse trekkerverkoop nog steeds van een goed niveau. In februari werden er 199 exemplaren verkocht. Dat brengt het totaal op 421 trekkers. In vergelijking met vorig jaar ligt de huidige verkoopstand 113 trekkers hoger. De verkoop tot en met januari is het hoogst sinds 2014. Destijds werden er in de eerste twee maanden 435 trekkers verkocht. De verkoop van compacttrekkers loopt achter op vorig jaar. In februari werden er 49 verkocht, terwijl er vorig jaar nog 84 trekkers over de toonbank gingen. Het totaal ligt tot en met februari op 79, dat is 39 minder dan vorig jaar in dezelfde periode.

Bron: Mechaman

Landbouw investeert in verkeersveiligheid

(Foto: aangeleverd)

REGIO - De landbouw- en groensectoren hebben in een meerjarig traject geïnvesteerd in het verbeteren van de veiligheid voor alle verkeersdeelnemers. Aanleiding is een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2010, waarin na analyse van 'verkeersongevallen met (land)bouwvoertuigen' aanbevelingen zijn opgesteld om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Stap een was de introductie van het T-rijbewijs in 2015. Stap twee was het invoeren van de goedkeuringsplicht voor nieuwe aanhangers en getrokken voertuigen. Dit met het oog op de voertuigveiligheid van de gehele combinatie, alsook het vergroten van de zichtbaarheid van deze langzaam rijdende voertuigen voor overige verkeersdeelnemers, met onder andere aanvullende eisen betreffende verlichting en breedtemarkeringsborden. Stap drie vindt naar verwachting dit jaar zijn beslag met het wetsvoorstel dat de minister dit voorjaar de Tweede Kamer heeft aangeboden. Naast een APK voor snelle trekkers (kunnen sneller rijden dan 40 kilometer per uur) komt er een plicht om alle (land)bouwvoertuigen te registreren. De maximum rijsnelheid wordt verhoogd naar 40 kilometer per uur, en in lijn met de te stellen technische voertuigeisen worden nieuwe voertuigen gekentekend. Vanaf 2025 zullen alle (land)bouwvoertuigen op de openbare moeten zijn voorzien van een kenteken. Op deze wijze wordt veilig deelnemen aan het verkeerd gewaarborgd.

Nieuwe technologieën bieden aanvullende mogelijkheden om rekening te houden met de verschillen tussen de onderscheidende verkeersdeelnemers. Denk in dit kader aan de verschillen in afmetingen en rijsnelheid tussen auto's en landbouwvoertuigen. In oktober 2018 is een succesvolle pilot afgerond waarbij via telecommunicatie autobestuurders worden gewaarschuwd indien in de directe nabijheid een landbouwvoertuig rijdt. Gezien de potentie die deze technologie heeft heeft de sector de Europese Commissie verzocht, haar alle ruimte te bieden om dit toe te staan.

De Fendt 300 Vario: Past altijd

Fendt 300 Vario. (Foto: aangeleverd)

DIRKSHORN - Sinds 1980 is in de Fendt 300-serie de ervaring van vele generaties gecombineerd met de beste kwaliteit en prestaties. Daarom zijn wij van mening: Een trekker om ja tegen te zeggen! Want de Fendt 300 Vario heeft alles wat u nodig hebt. Overtuig uzelf en zeg óók ja tegen deze compacte allround-trekker.

Wie deze wendbare compacte trekker al kent, weet wat hij allemaal kan. Voor welke werkzaam - heden hij ook gebruikt wordt, de Fendt 300 Vario beschikt altijd over de passende functies. Kies uit de uitvoeringen Power, Profi of ProfiPlus degene die het best bij u past. De Fendt 300 Vario Power is geschikt voor gebruik op bijvoorbeeld grasland, in de akkerbouw, in het transport, voor verzorgingswerk, speciale teelten, voor gebruik in de publieke dienst, maar zeker ook voor werkzaamheden op het erf. Zijn robuustheid en lange levensduur zijn daarbij zeer overtuigend. De Fendt 300 Vario Profi en ProfiPlus zijn uitgerust met geavanceerde oplossingen die bij speciale werkzaamheden een surplus aan comfort en functionaliteit bieden, die uw dagelijkse werk gemakkelijker maken.

Kijk voor meer informatie op: https://fendtnl.nl/ Of neem contact op met de dealer in uw regio:

Van der Sluis Dirkshorn BV, C. de Vriesweg 3-5, 1746 CL Dirkshorn, tel. 0224-551387. Zie ook: www.vandersluis.nl.

Wiba Bandenservice, dé specialist in Tractorbanden

(Foto: aangeleverd)

WIERINGERWAARD - Een landbouwband moet onder alle omstandigheden presteren. Bij het oogsten wil men niet de gewassen beschadigen. Bij regen moet de machine niet in de drassige bodem wegzakken, en moet het slippercentage zo klein mogelijk worden gehouden.

Banden voor de landbouw zijn er in vele soorten en maten, agrariërs en loonwerkers werken met zeer uiteenlopende voertuigen en machines. Wiba Bandenservice kan elk merk en type band leveren; nieuw en gebruikt. Omdat de trekkers en werktuigen de laatste jaren veel groter en zwaarder zijn geworden hebben de fabrikanten IF en VF banden ontwikkeld. Deze banden kunnen wel tot 40% meer gewicht dragen bij dezelfde spanning of tot een 40% lagere spanning bij het zelfde gewicht

Wiba Bandenservice, Barsingerweg 39, Wieringerwaard, tel. 0224-221207 - www.wibabanden.nl

Van Veldhoven: geen nieuw inzicht veiligheid asbestdaken

REGIO - Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat houdt vast aan haar voorstel om asbestdaken per 2025 te verbieden. Dat blijkt uit haar antwoorden op vragen van de Eerste Kamer.

"In de discussie die thans wordt gevoerd, kan de indruk zijn ontstaan dat er nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn gekomen, die dit relativeren. Dat is niet het geval", aldus Van Veldhoven. "Het zou een uitermate ongewenste ontwikkeling zijn als op basis van onjuiste informatie de risico's worden onderschat en het kankerverwekkende asbest onnodig nog meer slachtoffers zou eisen", schrijft Van Veldhoven. De staatssecretaris zegt dat er nog altijd geen daling is van het aantal nieuwe asbestslachtoffers per jaar.

Jeans in de spotlight bij SARI Fair Fashion Langedijk

NOORD-SCHARWOUDE - MUD Jeans! Sinds kort ook verkrijgbaar bij SARI Fair Fashion Langedijk in Noord-Scharwoude.

Volledig duurzaam

Het bijzondere van deze jeans is, dat ze volgens het principe van de circulaire economie gemaakt zijn. Dit betekent dat de stoffen en productiewijze volledig duurzaam zijn, maar ook dat de broek compleet hergebruikt wordt. En zes collecties per jaar? Niet voor MUD Jeans, want die zijn gemaakt om lang mee te gaan want ze zijn van hoge kwaliteit.? En ook: MUD Jeans zijn biologisch & vegan: de jeans bestaan uit gerecycled en biologisch katoen en er worden gedrukte labels gebruikt in plaats van leren patches. Geen dieren, planten of mensen worden geschaad tijdens de productie van MUD Jeans.Om het nieuwe merk te vieren heeft SARI Fair Fashion van dinsdag 28 mei tot en met zaterdag 8 juni een bijzondere aanbieding: bij inlevering van je oude (schone) jeans (één per klant) krijg je 10,- euro korting op de aankoop van een nieuwe. Geldt ook voor de aangegeven andere merken én voor alle e spijkerrokken. Kijk ook naar de geselecteerde items met 30% korting!

Kortom, loop eens binnen, kom passen en kijk je ogen uit!

SARI Fair Fashion Langedijk is te vinden aan Dorpsstraat 547 in Noord Scharwoude, tel. 0226-320242. Open van dinsdag tot en met zaterdag.