Zaans Stadsblad

8 mei 2019

Zaans Stadsblad 8 mei 2019


Nieuwe fietsroute opent Molendagen

Zaan Cruise Varen Windmill Zaanse Schans (Foto: Mike Bink fotografie)

De dag voorafgaand aan de Nationale Molendagen, vrijdag 10 mei, presenteren Marketing Zaanstreek en Vereniging De Zaansche Molen een nieuwe Molenroute voor fietsers. De route leidt fietsers langs bijzondere molens in Zaanstad, Oostzaan en Wormerland, waar op 11 mei ook enkele speciale molenactiviteiten plaatsvinden. De kaart is vanaf dat moment verkrijgbaar in het Molenmuseum in Koog aan de Zaan, in molen De Huisman op de Zaanse Schans en bij de Zaanstore op het Stadhuisplein in Zaandam. Tijdens de Molendagen krijg je een korting van vijftig procent op de routekaart.

Met nieuwe Molenroute rijke geschiedenis ontdekken

Met de nieuwe Molenroute ontdek je al fietsend de bijzondere molens in de Zaanstreek en de rijke geschiedenis waarvan zij deel uitmaken. In de Zaanstreek draaiden ooit meer dan duizend molens. Tot ver in de negentiende eeuw werd er rijst gepeld, olie geslagen, hout gezaagd, papier geschept en verf gemalen. Vereniging De Zaansche Molen wist dertien industriemolens te redden, die nog steeds op traditionele wijze olie, papier, meel en hout produceren. Vaak unieke molens, die nergens ter wereld meer te vinden zijn. De Molenroute rijgt deze en andere bijzondere molens aaneen.

Molendagen? Fietsdagen!

De nieuwe fietsroute, die het hele jaar door kan worden gereden, werd opgezet in het kader van de campagne 'Molendagen? Fietsdagen!'. Hierbij worden bewoners van de Zaanstreek en omgeving uitgenodigd van de Nationale Molendagen op 11 en 12 mei lekkere fietsdagen te maken. "Er zijn nog teveel mensen in en om de Zaanstreek die niet weten dat er op fietsafstand prachtige, vaak unieke molens staan met een mooi verhaal," zegt Lex Kruijver, directeur van Marketing Zaanstreek. Vereniging De Zaansche Molen zorgt er voor dat zaterdag 11 mei alle molens draaien voor het publiek en veel molens zijn die dag ook opengesteld. Rond enkele molens is voor die zaterdag een speciaal programma samengesteld. Op Zaans.nl vind je de leukste activiteiten terug samen met onder andere 10 tips voor leuke en lekkere plekken om even af te stappen.

Molen De Schoolmeester in Westzaan, de nog enige werkende windpapiermolen ter wereld, is zaterdag 11 mei in vol bedrijf. Er wordt papier geschept uit een met turf verwarmde schepkuip en zelfs de papiermachine uit 1877 zal in werking zijn. Bovendien kun je er deze dag gratis een workshop boekbinden volgen, georganiseerd door Annemiek van der Moezel en Sandra Benschop. De boekjes krijgen uiteraard omslagen van door de molenaar gemaakt 'Zaansch bord'. Op loopafstand vanaf De Schoolmeester bevindt zich de werkplaats van de Stichting Lettergieten 1983. Hier wordt zaterdags gedemonstreerd hoe loden letters gegoten worden, die meer dan 500 jaar geschreven communicatie voor de mensheid mogelijk hebben gemaakt.

Lees verder op pagina 10


Onveilig

ZAANSTAD - Twee weken lang kon iedereen de onveiligste verkeerssituaties van de provincie letterlijk op de kaart zetten bij het Meldpunt Onveilig Verkeer. De stemmen zijn geteld en de top-10 met de meest genoemde locaties is bekend. Zes gemeenten bevinden zich in die bovenste groep en komen er wat betreft verkeersveiligheid dus niet al te best vanaf. Zijn de problemen bekend? En hoe gaan ze nu handelen?


De kruising van de Zaanweg en de Stationsstraat in Wormerveer heeft een vierde plek behaald. De gemeente Zaanstad laat weten dat het een bekende verkeerssituatie is. Ze vermoedt dat de problemen komen door de recente herontwikkeling van het gebied. "De ervaring leert dat dit in het begin voor de verschillende weggebruikers wennen is." De nieuwe inrichting van de Zaanweg wordt in september 2019 geëvalueerd.

I.s.m. nieuwspartner NH Nieuws

Winnaar bekend Duurzaan Award

Zaans huisje voor groene vingers

Veiling voor zonnepanelen de Ontmoeting

Zaanstad Journaal pagina 12 t/m 14

Zaans huisje voor groene vingers

Songül Mutluer opent Zaans Huisje (Foto: Fred Wolf)

ZAANDAM - In het Volkspark aan de Provincialeweg te Zaandam, is een Zaans houten huisje geplaatst over de opslagcontainer van Stichting Vrienden van het Volkspark. Het initiatief komt van de Zaanse Uitdaging, een stichting dat maatschappelijke initiatieven met gesloten beurs koppelt aan het bedrijfsleven.

Voor de buurt, door de buurt

Wethouder Songül Mutluer knipt met een heggenschaar geheel in stijl het rood-wit-blauwe lint door. "De container was een spreekwoordelijke doorn in het oog tussen al dit mooie groen, maar het Zaanse huisje laat het Volkspark nog meer opbloeien. Ik bewonder de gezamenlijke inzet van iedereen die heeft bijgedragen. Een mooi voorbeeld voor de stad."

Uilennestkast

Het houten huisje heeft een uilennestkast, is gebouwd door jongeren van vakopleiding Bouwmensen Kennemerland Zaanstreek Waterland en geschilderd door vrijwilligers van Vrienden van het Volkspark. Er zijn geen materiaalkosten berekend en de zelfs de verf is gesponsord door Goglio Northern Europe, gevestigd naast het Volkspark.

Eigen initiatief

Het eigen initiatief: voor de buurt, door de buurt, is vanaf het begin af aan typisch voor het Volkspark. In 1890 schonk de plaatselijke houthandelaar Cornelis Corver van Wessem het park aan de inwoners, ter gelegenheid van zijn veertigjarig huwelijk.

Sindsdien en tot op de dag van vandaag worden regelmatig activiteiten georganiseerd om buurtgenoten samen te brengen.

Daarbij was de container de laatste tijd het centrale punt voor al het (tuin)materiaal en de plek om koffie te zetten.

Het functionele krijgt nu dus ook een visuele waarde voor het park.

Uitreiking Duurzaan Awards 2018

WORMERVEER - Meer dan honderd deelnemers bezochten afgelopen maandagavond het eerste Co2-café in de Zaanstreek. Tijdens de bijeenkomst werden zij meegenomen in de mogelijkheden die er zijn om als bedrijf je Co2-uitstoot fors te verminderen. Het café, een initiatief van de Green Business Club Zaanstad in samenwerking met de omgevingsdienst en de gemeente Zaanstad, is bedoeld om niet alleen met een wijzend vingertje (vanuit het moeten) de bedrijven over te halen maar juist vanuit enthousiasme (het zelf willen).

Ondernemers in de rij voor besparen van energie bij eerste Co2-café

Ruben Uitendal, bestuurslid van de Green Business Club, sprak van een groot succes.

''Het is mooi om te zien dat steeds meer ondernemers in de Zaanstreek niet alleen weten dat ze veel duurzamer kunnen werken maar ook daadwerkelijk in beweging komen. Aan de ene kant omdat er verplichtingen zijn maar aan de ander kant ook omdat duurzaam ondernemen gewoon veel kansen biedt.''

Wethouder Sanna Munnikendam wees de aanwezige ondernemers op het belang van duurzamer werken. "We weten dat de beperking van Co2 een grote opgave is die we alleen met elkaar, overheid, consument én het bedrijfsleven, kunnen oplossen. Zeker in de Zaanstreek waar me met elkaar hoge ambities hebben."

WeSpark

Op de bijeenkomst werd ook de naam onthuld waarmee ondernemingen en later ook consumenten aan elkaar worden gekoppeld om energie van elkaar af te nemen. Onder de naam WeSpark kunnen bedrijven en inwoners energie opwekken die andere ondernemingen en inwoners gaan afnemen.

Winnaars

De bijeenkomst werd afgesloten met het uitreiken van de Duurzaan Awards 2018 aan Forbo Flooring Systems en de lokale energie coöperatie Saenz.

Meer daarover op de pagina van Duurzaan verderop in deze uitgave.

Kano instapavonden

Twee kano instapavonden bij Kanovereniging Jason (Foto: Frank de Groot)

KROMMENIE - In mei houdt Kanovereniging Jason houdt 8 en 22 mei twee kano instapavonden.

Vanaf 19.30 uur kan iedereen, jong en oud, vrijblijvend kennismaken met de mooie kanosport. Er liggen diverse typen kajaks en canadese kano's klaar, die men kan proberen. Wie dat leuk vindt, kan een kort tochtje varen onder begeleiding van één van de leden.

Als vervolg op de instapavonden biedt de vereniging voor beginnende kanovaarders een instructie-programma aan. In drie avonden (te beginnen in juni) leren deelnemers de kneepjes van het kanovaren onder begeleiding van een ervaren instructeur. Aanmelding hiervoor kan op de instapavond.

Locatie: Kanovereniging Jason is gevestigd aan de Busch 3. De vereniging beschikt over een prachtige accommodatie, direct aan mooi vaarwater. Meer informatie op de website www.kvjason.nl of via facebook: KVJason.

Syta's Creabeurs: uitje in de regio

Syta's Creabeurs in Uitgeest (Foto: Syta van Gelderen)

UITGEEST - In Sporthal de Zien in Uitgeest is zaterdag 11 mei een gezellige creabeurs. De beurs is geopend van 10.30 tot 17.00 uur. Er staan veel stands met een diversiteit aan hobbymaterialen: o.a. kaarten maken, scrapbooking, keramiek, handwerken, sieraden, diamond painting, etc.

Ook zijn er diverse workshops en demo's te zien en te doen o.a op het gebied van stempelen, bloemstukje voor Moederdag maken, mixed media, kaarten maken.

Goodiebag

De toegang is 2,50 euro per persoon en voor de eerste vierhonderd bezoekers ligt er een leuke goodybag klaar.

Tevens ligt er voor twintig bezoekers een leuke prijs klaar. Voor informatie: Syta van Gelderen via 06-81520577 of info@sytavangelderen.nl

Feestelijke opening Schoolplein 14

ASSENDELFT - Bij basisschool de Bijenkorf in Assendelft wordt vrijdag 10 mei vanaf 12.15 uur met ruim driehonderd kinderen, heel veel ouders en leerkrachten de opening van Schoolplein 14 gevierd.

Dit gebeurt op grootse en feestelijke wijze. Er staat onder andere een gezamenlijke dans van alle groepen op het programma en initiatiefnemer Nick Ligthart (sportdocent de Bijenkorf) vertelt waarom de komst van dit plein zo belangrijk is voor de kinderen en de school.

Schoolvak buitenspelen

"Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn'', zei Johan Cruijff eens. Hierop bedacht de Cruyff Foundation een relatief simpele oplossing. Met Schoolplein 14 worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt. Dit gebeurt door lijnen en kleurvlakken (coatings) op de grond en muur aan te brengen. Enkele voorbeelden zijn een atletiekbaan, een speelcirkel of een goal op de muur.

Molen en Meren wandeltochten

Wandeltocht Molen en Meren (Foto: Ben Hooijschuur)

ZAANSTREEK - Wandelsportvereniging De Laatste Loodjes organiseert wandeltochten waar iedereen, lid of geen lid, van harte welkom is om mee te wandelen. De zevenendertigste editie van de Molen en Meren wandeltochten wordt zaterdag 11 en zondag 12 mei gehouden. De wandelclub staat opnieuw garant voor fraaie en afwisselende parkoersen, waarbij deelnemers op zes afstanden over de Zaanse Schans lopen.

De afstanden zijn: 5, 10, 15, 20, 25, 30 en 40 kilometer. Startlokaal en starttijd: De start is vanuit de Clubhuis Simson– Wezelstraat 15 – 1544 NX Koog aan de Zaan, tegenover NS station Zaandijk Zaanse Schans. Starttijden: 30/40 km van 08.00 tot 09.00 uur. 25/30 km van 08.00 tot 10.30 uur. Overige afstanden van 09.00 tot 13.00 uur. Het startbureau sluit om 17.30 uur Inschrijfkosten: Laatste Loodjesleden € 2,00, Bondsleden € 3,00 en niet leden € 4,00. Herinnering beschikbaar tegen betaling. Verzorging: Met uitzondering van de 5 km, zijn verder op alle afstanden voldoende rusten. Kijk op: www.wsvdelaatsteloodjes.nl

The Bridges of Madison County

Fragment uit de musical. (Foto: Aangeleverd)

ZAANDAM - Na vele succesvolle uitvoeringen vorig seizoen, komt de musical 'The Bridges of Madison County' op donderdag 16 mei eindelijk naar het Zaantheater. Een musical over keuzes maken in de liefde, met onder anderen René van Kooten, Lone van Roosendaal en Annick Boer.

Een musical over moeilijke keuzes maken in de liefde

Het verhaal is vooral bekend vanwege de film met Clint Eastwood en Meryl Streep. Het verhaal over de korte maar hevige romance tussen de Italiaanse huismoeder Francesca, die een weinig opwindend leven leidt op het platteland van Madison County, Iowa, en de avontuurlijke fotograaf Robert. Ze leren elkaar per toeval kennen wanneer hij bij haar aanklopt om de weg te vragen. Hij heeft de opdracht om een aantal karakteristieke bruggen te fotograferen.

Wanneer Francesca bij hem instapt om de weg te wijzen, ontstaat er een hartstochtelijke romance tussen de twee, wat leidt tot de moeilijkste keuze uit haar leven: alles achterlaten en meegaan met haar grote liefde, of kiezen voor haar gezin.

Musicalversie

Met niemand minder als René van Kooten en Lone van Roosendaal in de hoofdrollen, is ook de musicalversie zéér de moeite waard, en belooft deze doodgewone donderdagavond een heerlijke theateravond te worden!

De musical wordt in het Nederlands gezongen.

'The Bridges of Madison County' begint om 20.15 uur.

Kaarten (vanaf € 20,31 euro, inclusief € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe) zijn te koop via www.zaantheater.nl.

De kaartverkoopbalie in het theater is van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend en bereikbaar via tel.: 075- 6555333.

Allround Marine Service bestrijdt ongedierte

Allround Marine Service verzorgt onder andere het veilig lossen van scheepsladingen. (Foto: aangeleverd)

Mijn naam is Arjan Lentjes en ik ben eigenaar van AMS (Allround Marine Service). Wellicht hebt u mijn advertentie over ongediertebestrijding in deze krant al gezien. Mijn bedrijf is gespecialiseerd in het bestrijden van ongedierte, zowel bedrijfsmatig als particulier.

Voor mijn werk begeef ik mij voornamelijk in de havens van Amsterdam en Rotterdam, waar ik schepen controleer en meet op eventueel nog aanwezig gas, zodat de lading (bijvoorbeeld maïs, tarwe en rijst) veilig gelost kan worden. Tijdens het lossen moet de atmosfeer in het ruim veilig zijn om te kunnen betreden. Daarnaast ben ik ijkmeester en controleur van overslag. Bij de overslag wordt de lading van een zeeschip overgeladen naar een binnenvaartschip. Hierbij wordt gelet op de juiste hoeveelheid van het product en moet de kwaliteit gewaarborgd blijven. Buiten deze industriële tak, verzorgt AMS laag zuurstof-behandelingen (anoxie-behandelingen) in onder andere musea. Museumstukken die aangetast zijn door hout-aantastende insecten kunnen hiermee gered worden. De afwisseling in mijn werk zorgt ervoor dat ik met veel enthousiasme nieuwe projecten aanpak. Door mijn jarenlange ervaring kom ik ook bij mensen thuis om hen van een vervelende ongedierteplaag (zoals muizen, mieren, wespen, bedwantsen en vlooien) af te helpen. In overleg met de klant wordt besproken op welke wijze de ongedierte-bestrijding zal plaatsvinden. Pas als de klant hiermee akkoord gaat, voert AMS de bestrijding uit, waarbij gelet wordt op hygiëne en veiligheid.Klanttevredenheid staat bij AMS altijd bovenaan. Contact Arjen Lentjes via: tel. 0614014285.

Bigband jazz in De Lorzie

FortNight Swing Bigband met zangeres (Foto: aangeleverd)

WORMERVEER - Fortnight Swing Bigband sluit zondag 12 mei van 16.00 tot 18.00 uur het bijzonder succesvolle jazz-seizoen af in buurtcentrum De Lorzie.

De FortNight Swing Bigband uit De Ronde Venen, bestaande uit achttien bandleden, komt naar Wormerveer voor een swingend optreden vol passie en enthousiasme. De bigband staat onder leiding van trombonist Frans Cornelissen (van onder andere de New Cool Collective en Cubop City Bigband). Het repertoire varieert van swing, blues en jazz tot latin en pop. Een veelzijdig orkest samen met zangeres Wendy Sneiders.

Heerlijk luisteren of lekker dansen? De Fortnight Swing Bigband maakt er een feest van!

Locatie: buurtcentrum De Lorzie, Marktplein 3. De zaal gaat open om 15:30 uur. Aanvang van het spektakel: 16 uur. Toegangsprijs: 5 euro p.p. inclusief een kop welkomskoffie of thee.

Veiling voor zonnepanelen kerk de Ontmoeting

ds Mirjam Sloots voor kerk Ontmoeting (Foto: aangeleverd)

ZAANDIJK - De Ontmoeting in Zaandijk verandert vrijdag 10 mei. in een veilinghal. Er zijn aantrekkelijke kavels voor elke portemonnee. Van een rit in een Ferrari tot een nacht meewerken bij het Zaanse Bakkertje en naar huis gaan met een heerlijk ontbijt. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan een duurzame Ontmoeting. Het dak van de Zaandijkse kerk gaat energie leveren via zonnepanelen.

"We zijn er als kerkrentmeesters al een tijd mee bezig", zegt voorzitter Henk Kooi. "De energierekening van onze kerk is hoog. Ons gebouw wordt de hele week door gebruikt, niet alleen voor kerkelijk activiteiten, maar ook voor EHBO-cursussen, rouw-en trouwceremonies, concerten, Sinterklaas- en familiefeesten. Dus voor ons was de vraag hoe we die kosten op termijn lager konden krijgen." We lieten ons uitvoerig informeren over de mogelijkheden van zonnepanelen op De Ontmoeting. En nu zijn we er uit. Er worden twintig zonnepanelen op De Ontmoeting gelegd. Die kosten ongeveer € 6.000,-. Een deel van die kosten proberen we via de opbrengst van een veiling te financieren." Henk Kooi verwacht dat de kerk ongeveer binnen vier jaar de kosten van de investering terugverdiend zal hebben.

"Wat dacht u van een rit in een Ferrari?" zegt Age Eliveld, die de veiling mede organiseert, enthousiast. "Of op een mooie zomerdag een tocht van twee uur varen met vier personen op de Zaan?" vult zijn vrouw Coba aan. "We hebben zoveel originele kavels binnen gekregen, dat we denken voor elk wat wils aan te kunnen bieden," zegt Age. "Zo waren we heel blij met het aanbod van Yvonne Delorme van het Zaanse Bakkertje om een nacht met haar mee te werken en te zien hoe dat heerlijke brood gebakken wordt." Er zijn ook uitjes voor twee personen. Voor kunstliefhebbers is er een zeefdruk van Jan Cremer "Red Mountain Red". Voor klussers zijn er handige apparaten. Voor culinaire liefhebbers een voucher voor een Henk&Henk diner. Voor kinderen zijn er verrassende uitjes. Het is maar een greep uit een groot aantal verrassende kavels.

Loterij

Voor bezoekers die van een gezellige avond en een kansspelletje houden zijn er loten te koop. In tegenstelling tot andere kansspelen is hier de prijskans groot. Drie op de vier loten is prijs. Dus wie tien loten koopt, gaat zeker met 7 prijzen naar huis.

Duurzame Dominee

"Ik ben trots op mijn kerk, vanwege dit goede initiatief", zegt ds Mirjam Sloots die haar eigen woning aan het Czaar Peterplantsoen samen met haar echtgenoot van duurzame energie voorziet. Locatie: De Ontmoeting, Parklaan 1, aanvang: 19.30 uur - inkijk kavels met koffie. 20.00 uur: start veiling/lotenverkoop. Informatie via: Age en Coba Eliveld, eliveld002@hetnet.nl, tel. 0638185990.

BBQ-seizoen geopend Keurslagers Gebr. Groot

De keurslagers van Gebr. Groot. (Foto: Vincent de Vries/RM)

ZAANDAM - De tijd van lekker buiten eten is weer aangebroken. Natuurlijk hoort barbecueën daar ook bij! Keurslagers Gebr. Groot in Zaandam en Assendelft adviseren de klant graag. Van de traditionele hamburger, klassieke spies tot een echt groot stuk entrecote of een heerlijke Côte de boeuf, alles is aanwezig in het grote assortiment aan BBQ-producten.

De tijd van lekker buiten eten is weer aangebroken, daar hoort barbecueën bij

Groot vlees bereiden op de barbecue is mateloos populair. Keurslagers Gebr. Groot zijn daarom goed voorbereid op het barbecueseizoen. Voor de beginnende BBQ-er en voor de BBQ-expert is het een feest bij deze Keurslagers BBQ-inkopen te doen.

Er is een groot aanbod aan verse opgemaakte salades en heerlijke sausjes.

Natuurlijk kan er gebruik worden gemaakt van professionele barbecues, die voor een klein bedrag gehuurd kunnen worden.

BBQ-stempelkaart

In de maand mei hebben Keurslagers Gebr. Groot een leuke actie: de BBQ-stempelkaart. Bij elke € 7,50 ontvangt de klant een stempel. Bij zes stempels maakt de klant kans op een GRATIS Kamado BBQ!

De stempelkaart is af te halen in de winkels. Inclusief de BBQ-brochure met alle BBQ-pakketten, tips en een lekker recept.

Witte goud

Asperges op het menu bij bij de Culinaire Avond. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Geheel volgens de traditie ligt de laatste vrijdag van mei in het Mennistenerf het Hollandse witte goud op de gesserveerde borden tijdens de culinaire avond. Naast de overheerlijke asperges kunnen mee-eters kiezen voor beenham of een lekker visje. Uiteraard hoort er bij de Culinaire Avond in het restaurant ook een vers gemaakte soep bij en wordt er afgesloten met een dessert.

Wilt u aanschuiven? U bent van harte welkom: vrijdag 31 mei vanaf 18.00 uur. De kosten voor deze culinaire avond bedragen 18,50 euro per persoon. Graag even van tevoren reserveren door te bellen met de receptie: (075) 6123262. Graag tot ziens! Het Mennistenerf bevindt zich aan H. Gerhardstraat 77 in Zaandam.

Oogstrelend evenement bij Oogwereld Jongsma

Oogstrelende monturen bij Oogwereld Jongsma (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Oogwereld Jongsma draagt kunst in al zijn vormen een warm hart toe. De handgemaakte monturen in onze winkel zijn vaak al kunstwerkjes op zich, maar graag laten wij u nog meer kunst zien... Tot en met 11 mei wordt kunst extra in de schijnwerpers gezet tijdens het Oogstrelend Event.

Tot en met 11 mei staat kunst in de schijnwerpers

Tijdens dit evenement wordt een groot deel van Edel- en Goudsmid Marja Schilt in onze winkel geëxposeerd. Daarnaast hebben wij ook prachtige sieraden van Hetty Brunekreef en bijzondere keramieken werken van Femmy Veeloo.

Maar er is deze dagen nog meer te zien en te ervaren bij Oogwereld Jongsma:het prestigieuze monturenmerk Lindberg is aanwezig met een zeer niche collectie van handgemaakte monturen van zilver en goud. Deze monturen zijn ware sieraden! Het Zweedse horlogemerk Björn Hendal heeft nieuwe collectie uitgebracht die wij met trots aan u presenteren. Morà Busoli heeft bij ons een exclusieve collectie marmeren monturen voor ons ter beschikking gesteld waarmee zij de prestigieuze Silmo Do´r award 2018 gewonnen hebben.

Met een geavanceerd apparaat, voorzien van de laatste techniek, biedt Oogwereld Jongsma de mogelijkheid een kijkje te nemen in uw ogen. Zo krijgt u een beeld van de complexheid van uw ogen. Contactlens fabrikant Alcon is aanwezig om u het comfort te laten genieten van daglenzen naast uw bril en daar kunt u bij op de foto, waarmee leuke prijzen te winnen zijn.Vind u het lastig hier naartoe te komen? Vraag gerust naar onze Oogwereld Jongsma taxi-dienst. Wilt u naar dit evenement komen? Laat het weten: 075-6164765, jongsma@oogwereld.nlAdres: Oostzijde 32 in Zaandam.

Vervolg van de voorpagina

In pelmolen Het Prinsenhof wordt zaterdag 11 mei bij voldoende wind gerst tot gort gepeld. Vanaf de stelling van deze molen heb je een prachtig uitzicht over het polderlandschap van het Westzijderveld en op de op een eilandje gelegen molen De Jonge Dirk. Ook het watermolentje De Zwaan is weer maalvaardig en zal zich bij voldoende wind van zijn beste kant laten zien. Zaterdags zullen een drietal koolvletjes, kleine bootjes, een verbinding verzorgen tussen deze drie molens. Kaartjes koop je tussen 10.00 en 16.00 uur bij molen De Schoolmeester, waar je ook op de boot stapt. Voor meer informatie: www.zaanschemolen.nl.

Ook biksteenmolen De Vlijt in Oostzaan is actief tijdens de Nationale Molendagen. Zaterdag 11 mei kun je de molen vanaf 11.00 uur gratis bezoeken. Een bootje vaart je over van de Dr. Keijzerstraat in Oostzaan. In de molen is de geschiedenis van de biksteenmolen te zien, te horen en te beleven. Zandsteen wordt vermalen tot schuurzand en de molenaar vertelt over de restauratie, die de molen weer in oude glorie gaat herstellen. Speciaal voor deze Molendag vaart de Koeman Express je vanaf 12.00 uur van De Vlijt naar de Twiskemolen waar molenaar Marcel Koop onder andere vertelt over het mooi ambacht van molenmaker. Op zondag wordt er een vaartocht georganiseerd door het Oostzanerveld. Voor meer informatie over en reserveren voor de activiteiten in Oostzaan kun je terecht op www.SaenSaddles.nl. In het Molenmuseum kun je de expositie 'Leven onder zeeniveau' bezoeken. Deze expositie duurt nog tot 31 mei 2019 en is tevens een van de laatste kansen om het Molenmuseum op de huidige locatie in Koog aan de Zaan te bezoeken.

Sluiting

Op 1 juni sluit het museum om begin 2020 haar deuren weer te openen op de Zaanse Schans.

Geroepen om te dragen

ZAANDAM - 'Geroepen om te dragen', zo schrijft Dag Hammarskjöld in zijn dagboek Merkstenen enkele maanden voor zijn tragisch overlijden. Hoe hij als secretaris-generaal van de VN de mystieke diepte van het bestaan bij vlagen heeft ervaren en hoe wij daar nu nog in kunnen delen, is het onderwerp van een gesprek woensdag 15 mei.

Dit gesprek vindt plaats tussen Dag Hammarskjöld-kenner Jos Huls en geestelijk verzorger Kok Klever. Hierbij worden enkele korte teksten uit het dagboek gelezen en besproken.

Wees welkom in de Vermaning aan Westzijde 80 in Zaandam. Het gesprek vangt aan om 14.30 uur.

AKOR Ensemble

WORMERVEER - Het AKOR Ensemble sluit zondag 12 mei om 15.00 uur het muzikale seizoen af van De Wormerveerse Vermaning.

Dit uitzonderlijke trio speelt werken van Jean-Marie Leclair, Francois Couperin, Antoine Forqueray en Joseph Bodin de Boismortier. Muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw, een streling voor het oor waarbij de luisteraar af en toe kan wegzinken in eigen mijmeringen. Prachtige muziek vertolkt door een drietal eminente virtuozen. Komend uit Litauen, Canada en Frankrijk weten zij elkaar perfect te vinden in de muziek. Artem speelde reeds op alle grote podia, vaak tezamen met Octavie. Later is Adeline erbij gekomen waardoor ze weer andere mogelijkheden kregen in hun repertoire. Octavie Dostaler-Lalonde, cello, Adelines Salles, traverso en Artem Belogurov, klavecimbel. Locatie:Zaanweg 57, entree 15 euro.