Kompas ed 2

11 juni 2019

Kompas ed 2 11 juni 2019


Spiegelbeeld

Aan het einde van de ochtend belt er een meneer met een (naar zijn eigen zeggen), vage klacht. Meneer staat bekend als iemand die slecht voor zichzelf zorgt en dat is hem aan te zien . Hij woont alleen en heeft weinig contacten. "Ik wilde net de deur uitstappen maar ik zakte zomaar door mijn been. Het leek wel of er geen gevoel meer in zat. Maar ach misschien gaat het vanzelf over".

Eigenlijk veel informatie in een paar zinnen. Bij mij gaan de alarmbellen rinkelen . "Zijn uw klachten aan één kant en heeft u wel kracht in uw arm?" Inmiddels heb ik geconstateerd dat zijn spraak normaal is. Zijn arm 'doet het goed', zegt hij. Ik voeg de vraag nog toe of hij misschien rugklachten heeft of heeft gehad. Dat is niet het geval. Tussendoor reageert hij door te zeggen dat het waarschijnlijk vanzelf overgaat. Nu wil ik nog weten of hij een afhangende mondhoek heeft; kortom of zijn gezicht scheef is. Ik vraag meneer om in de spiegel te kijken. "Wat ziet u?" "Een rot kop", antwoordt meneer uit het diepst van zijn hart. Er verschijnt een glimlach op mijn gezicht, ondanks de gevoelsmatige ernst van de zaak. "Ik snap gerust wel waarom u dat allemaal vraagt. Mijn vriendin heeft pas een hersenbloeding gehad. Maar dit van mij gaat vanzelf over…" Ik besluit dat meneer door een dokter gezien moet worden. Even later komt hij de praktijk binnen in een verschoten regenjas. Zijn lange grijze haren hangen in vette slierten langs zijn hoofd. Hij is in gezelschap van een plastic tasje. Met datzelfde plastic tasje ligt hij twintig minuten later op de brancard van de ambulance. Hij klemt het als een kostbaar kleinood tegen zijn buik aan. Hij wil nog steeds niet naar het ziekenhuis, maar hij moet! De blauwe zwaailichten verlichten de straat. Mopperend en vol ongeloof verdwijnt hij uit het zicht. De volgende ochtend zie ik een opnamebericht op het computerscherm voorbij komen. Meneer is opgenomen in een naburig ziekenhuis op de 'stroke-unit'. Goed dat hij gekomen is!

Speuren naar waterleven met IVN-Twiske

(Foto: )

LANDSMEER - IVN-Natuureducatie Twiske doet op zondag 16 juni mee aan de nationale slootjesdagen. Wat leeft er in de slootjes om zorgboerderij De Marsen in Het Twiske? Kinderen van 4 tot 11 jaar kunnen dat tussen ontdekken. In verband met de veiligheid blijven hun (groot)ouders er bij.

Na een gezamenlijke start om 10.00 uur of 13.00 uur bij de boerenhuiskamer gaat de groep met schepnetten en bakken op pad. Een deelnemer leert hoe die het beste met een schepnet schept om zoveel mogelijk diertjes te vangen. De vangst belandt in een van de bakken met water. En dan... begint het echte ontdekken! De zoekkaart waterdiertjes kan daarbij helpen. Maar ook de IVN-gidsen vertellen van alles leren over het waterleven in Het Twiske. Ook wat de waterdiertjes ons vertellen over de kwaliteit van het water.

(Foto: )

IVN Twiske zorgt voor alle materialen, maar natuurlijk mag je ook je eigen schepnet meenemen.

Meedoen? Kom dan naar Zorgboerderij De Marsen, Pikpotweg 1 in Het Twiske in Landsmeer.

Tip: doe laarzen aan.

Kosten voor de kinderen: 1,50 voor IVN-leden, 2,50 voor niet leden. Ouders gratis. Aanmelden vóór 14 juni via kinderactiviteiten@ivntwiske.nl en geef daarbij de keuze voor ochtend of middag door.

Fotoherkenningmiddag

Oude foto's kijken in het Diensten Centrum Landsmeer. (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - Oudheidkundige Vereniging Landsmeer verzorgt donderdag 13 juni om 14.00 uur een inloop en fotoherkenningsmiddag in het Diensten Centrum Landsmeer, Dr. Martin Luther Kingstraat 2B in Landsmeer. Iedereen is van harte welkom.

Tijdens deze gezellige middag kunnen de aanwezigen, tijdens het nuttigen van een heerlijke kop koffie, vele oude foto's bekijken en mogelijk herkennen. Om het herkennen makkelijker te maken, worden de foto's ook op een groot scherm getoond. Ook kunnen oude foto's ter plaatse worden ingescand.

Varen door het broekbos in Ilperveld

Vaarexcursie in Ilperveld. (Foto: Landschap Noord-Holland)

LANDSMEER - Vaar mee op zondag 16 juni en ontdek de schoonheid van het betoverende gebied broekbos in Ilperveld, vlak bij Amsterdam. Een broekbos is drassig en bestaat uit allemaal kleine beboste eilandjes waar natuurliefhebbers tussendoor varen. De silhouetten van omgevallen berkenbomen met kluiten aarde in de lucht, maken van dit moerasbos een mysterieus landschap. Diverse watervogels schieten weg tussen de wortels van de bomen die dreigend schuin hangen.

Bezoekers varen zachtjes door het landschap en genieten van alles wat er om hen heen gebeurt. De gids van Landschap Noord-Holland vertelt onderweg meer over de flora en fauna in dit gebied. Waarschijnlijk gaan de deelnemers op één van de eilandjes aan land.

Zin om mee te gaan? Reserveer dan nu een plek aan boord. Deze tocht is ook leuk voor kinderen! De vaartocht duurt van 13.30 tot 15.30 uur. Verzamelen op de parkeerplaats Ilperveld, Kanaaldijk 32A in Landsmeer. Reserveren kan via www.gaatumee.nl.

Tips van de boswachter: Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en extra warme (regen)kleding. En neem een verrekijker mee, dat is genieten!

Symposium: over vertrouwen, fake news en gezondheidsonderzoek

Sandra Alba, werkzaam als epidemioloog bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). (Foto: KopiSusu72)

Koffie verbetert je geheugen...

Masja Straetemans, werkzaam als epidemioloog bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) (Foto: KopiSusu72)

Ontbijten helpt om af te vallen...

Deodorants veroorzaken borstkanker...

Vaccins doen meer kwaad dan goed...

AMSTERDAM - De Nederlandse samenleving wordt dagelijks overspoeld met allerlei 'wetenschappelijk bewijs'. Wie kan men vertrouwen? Wanneer moeten burgers gealarmeerd raken en actie ondernemen? Epidemiologie is de discipline die geacht wordt antwoorden te bieden op deze gezondheidskwesties.

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) verzorgt dinsdag 18 juni van 16.00 tot 18.00 uur een (Engelstalig) publiek symposium over de rol van epidemiologie in het herstellen van het vertrouwen van de maatschappij in gezondheidsonderzoek. Op het symposium wordt onder andere besproken hoe twijfelachtige onderzoekspraktijken hebben geleid tot een toename van 'fake news' in gezondheidsmythes (bijvoorbeeld: 'het vaccin tegen mazelen veroorzaakt autisme').

Eén van de sprekers is Nicoline van der Maas, arts en epidemioloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze is mede-auteur van meer dan vijftig artikelen over vaccinaties en ziekten die door vaccinaties voorkomen kunnen worden. Andere sprekers zijn Stuart Blume (professor sociologie aan de UvA), Mariska Leeflang (professor klinieke epidemiologie AMC), en Masja Straetemans (epidemiologie KIT).

Het symposium vindt plaats in de Leeszaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 64 in Amsterdam, en is open en gratis toegankelijk voor publiek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.kit.nl/event/global-myths-global-risks.

Forse investeringen in mbo-luchtvaartonderwijs op Schiphol en Lelystad Airport

Forse investeringen in mbo-luchtvaartonderwijs

REGIO - Een consortium van onderwijs en arbeidsmarktpartijen, waar ook het ROC van Amsterdam – Flevoland een belangrijke rol in speelt, start met steun van landelijke en regionale overheden House of Aviation. Een omvangrijk regionaal investeringsprogramma om de aansluiting tussen onderwijs een arbeidsmarkt op Schiphol en Lelystad Airport te versterken.

De komende periode wordt zowel publiek als privaat 5,6 miljoen euro geïnvesteerd om het mbo-onderwijs gereed te maken voor de uitdagingen van de luchthaven gerelateerde arbeidsmarkt van vandaag en morgen. Schiphol en ook de luchthaven Lelystad zijn van grote betekenis voor de economische en innovatieve kracht van de Metropoolregio Amsterdam en Nederland als geheel. De directe werkgelegenheid bedraagt circa 65.000 personen waarvan ongeveer 60 procent mbo-geschoold is.

Uitdagingen luchtvaart

Werkgevers in de luchtvaart zien voor de komende jaren grote uitdagingen. Centraal staan daarin de belasting van vliegverkeer op de omgeving en het klimaat, de opmars van digitalisering, robotisering en kunstmatige intelligentie en het groeiend tekort aan gekwalificeerd personeel. De aard en inhoud van het werk gaat veranderen, maar hoe? En hoe snel? De luchtvaart kenmerkt zich door een diversiteit in functies met een grote onderlinge verbondenheid, samenhang en wederzijdse afhankelijkheid van alle sectoren en beroepen. Omdat de luchtvaart een waardeketen is van verschillende sectoren zoals logistiek, beveiliging, catering, hospitality, techniek en facility, is een integrale benadering - ook vanuit onderwijsperspectief - van groot belang voor een goede instroom van afgestudeerde mbo-studenten én voor de ontwikkeling van huidige werknemers in de luchtvaart met de juiste skills en vaardigheden.

House of Aviation ontwikkelt verschillende concepten om de 'integrale luchthavenmedewerker' van de toekomst op te gaan leiden.

Belangrijke vragen

Ook het middelbaar beroepsonderwijs staat voor belangrijke vragen: hoe kunnen we veel sneller dan nu inspelen op de banen van de toekomst? Hoe geven we technologische ontwikkelingen een plek in het onderwijs? Hoe geven we vorm aan het leren in de toekomst? Hoe gaat het onderwijs een bijdrage leveren aan een leven lang ontwikkelen? Dit zijn vragen die centraal staan in House of Aviation.

Het ROC van Amsterdam - Flevoland en de Hogeschool van Amsterdam verzorgen in de Metropoolregio Amsterdam het luchtvaart gerelateerd beroepsonderwijs. De werkgevers op de luchthaven en deze onderwijsinstellingen hebben daarom het initiatief genomen om House of Aviation op te richten. MBO College Airport en Luchtvaart Community Schiphol zullen in een publiek-private samenwerking een voortrekkersrol innemen in dit programma om de aansluiting van het onderwijs op de behoefte van het bedrijfsleven te verbeteren.

Gezamenlijke ontwikkeling

House of Aviation werkt volgens een ontwikkelstrategie waarbij verandering geleidelijk wordt gerealiseerd en medewerkers betrokken zijn bij alle fasen van de verandering. Opleidingsteams, medewerkers uit het bedrijfsleven en studenten ontwikkelen gezamenlijk prototypes van verschillende grootte, waardoor de bestaande opleidingen en manieren van werken hier gaandeweg in opgaan. In Learning Labs wordt gewerkt aan drie thema's: de duurzame luchthaven, de digitale luchthaven, de integrale luchthaven & een leven lang ontwikkelen.

Verankeren van duurzaamheid

Met deze thema's gaat House of Aviation onder andere duurzaamheid verankeren in het onderwijs, studenten vertrouwd maken met nieuwe processen/systemen en technologie en een bijdrage leveren aan integrale werkzaamheden op de luchthaven door nieuwe skills te introduceren in het onderwijs. Een concreet initiatief is onder andere het realiseren van een onderwijsvoorziening op Lelystad Airport. In nauwe samenwerking met de KLM wordt daarnaast een hoogwaardige simulatie-omgeving gerealiseerd op MBO College Airport voor airport operations & logistics. Ook worden er initiatieven ontplooid om duurzaamheid in de luchtvaartsector te versterken.

House of Aviation hanteert nadrukkelijk een open netwerkconcept. Dit betekent dat ook andere werkgevers en kennisinstellingen actief op de luchthavens Schiphol en Lelystad Airport uitgenodigd worden om te gaan participeren in House of Aviation.

Het Regionaal Investeringsfonds MBO (RIF) is onderdeel van het Ministerie van Onderwijs. Het RIF stimuleert de samenwerking tussen scholen, de publieke sector en het bedrijfsleven. Het doel van het RIF is om mbo-studenten nog beter voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt, door hen al tijdens hun studie te laten werken met state of the art-technieken en -methoden.

Degradatie voor Buiksloot

REGIO - Buiksloot verloor in de nacompetitie met 2-4 van Sporting Krommenie. Door deze nederlaag is degradatie naar de vierde klasse een feit geworden. Het was tevens de laatste wedstrijd die deze fusieclub ooit speelde. Buiksloot wordt opgeheven en De Volewijckers komt terug in het Amsterdamse voetbal. De selectie van dit team is op papier bijzonder sterk en moet in staat zijn om binnen een jaar terug te keren naar de derde klasse.

IVV verder in nacompetitie

LANDSMEER - IVV won met 2-4 van Quick 1890. Door deze zege gaat het team van trainer Gerrie Breugem verder in de nacompetitie. De volgende tegenstander wordt DCG, een team dat men in de gewone competitie ook al tegen kwam.

IVV liet in Amersfoort een sterke indruk achter. Wel moest doelman Guus Zuidema in de openingsfase een schitterende actie verrichten om niet op achterstand te komen. Door Davey de Haze werd het 0-1. Het lukte IVV daarna niet om verschillende grote kansen te benutten. Twintig minuten voor tijd kon de Haze 0-2 scoren. Het voorbereidende werk was gedaan door Terzo Stemerdink. Het duel leek gespeeld, echter Quick kon in de slotfase volkomen onverwacht nog twee keer scoren en het werd verlengen. Spits Dave Hertog toen weer zijn grote klasse zien. Hij was het duel op de bank begonnen vanwege het niet helemaal fit zijn. In de tweede helft viel hij echter in en IVV werd direct scherper. Eerst scoorde hij 2-3. Niet veel later kon hij met een slim lobje het duel beslissen. IVV gaat verder in de nacompetitie en speelde op 10 juni tegen DCG.

Hollandse Nieuwe: vangst 2019 is verkrijgbaar!

De haringmeisjes staan weer klaar met de Maatjesharing. (Foto: Nederlands Visbureau)

Haringliefhebbers kijken jaarlijks uit naar de komst van de nieuwe vangst Hollandse Nieuwe.

De start van het haringseizoen wordt traditioneel ingeleid door de veiling van het eerste vaatje, jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Visbureau, waarvan de opbrengst bestemd is voor het goede doel. Daags na dit evenement is de nieuwe haring weer in het hele land verkrijgbaar. Menig consument stapt graag direct naar de visspecialist om van deze Hollandse Nieuwe te genieten. Daarnaast worden in de weken na de start door heel Nederland haringparty's georganiseerd, van klein tot groot.

Achter de schermen is het elk jaar weer een spannende wedloop voor de haringvissers en Nederlandse haringgroothandelaren om tijdig de vangst van goede kwaliteit aan land te krijgen, te kunnen kopen en verwerken en om op tijd alle vishandels in Nederland te kunnen beleveren. De maatjesharing komt dezer weken per schip de haven van Noorwegen, Denemarken en Schotland binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel. Ook dit jaar is de uitdaging aangegaan om met man en macht voor de eerste verkoopdag woensdag 12 juni voldoende Hollandse Nieuwe beschikbaar te hebben om het seizoen te kunnen starten. En dat is weer gelukt. Overigens wordt het overgrote deel van de vangst 2019 nog de komende weken tot ongeveer half juli aangevoerd.

Kijk voor meer informatie en heerlijke haringrecepten op www.visrecepten.nl/hollandsenieuwe