Zaanstreek op zondag

9 juni 2019

Zaanstreek op zondag 9 juni 2019


Griekse mythologie tijdens vijfde editie BouleVaart

Voorbereidingen 5e editie BouleVaart, met verrassende opzet (Foto: Pascal Fielmich)

KROMMENIE - Het belooft weer een groot feest te worden, zondag 23 juni. Net als elk jaar verrast BouleVaart ook dit jaar weer met haar opzet. Met maar liefst twee horecapleinen in de Vermaningstraat, heel veel frisse bands, een groots waterspektakel, foodtrucks, ondernemers, stichtingen, theater, activiteiten en heel veel leuks voor kinderen.

Dit jaar is er een heus theater spektakel te zien. De theaterklassen van Theatermijn trekken de stad in en vertellen op Festival BouleVaart elk een belangrijk verhaal rondom de Trojaanse oorlog. Daarnaast is in het kerkje De Vermaning en de Loads een prachtige voorstelling uit de Griekse mythologie. Dit soort voorstellingen zijn grote klassiekers in het theater en dat is niet voor niets!

Impressie BouleVaart 2018 (Foto: Pascal Fielmich)
Impressie BouleVaart 2018 (Foto: Pascal Fielmich)
Impressie BouleVaart 2018 (Foto: Pascal Fielmich)
Impressie BouleVaart 2018 (Foto: Pascal Fielmich)

Was dit het waard?

Regisseurs Heleen van Wiechen en Jochem van Rijsingen werkten met jongeren aan hun eigen visie op deze verhalen en keken naar hoe ze nog steeds iets zeggen over de wereld van nu. De belangrijkste vraag die hieruit naar voren komt is: was dit het allemaal waard?
Deze voorstelling wordt met bijna vijftig jongeren gespeeld, aangevuld met een ensemble enthousiaste jongeren uit de Zaanstreek.Ook Peter Meijn (graffiti-artiest) is dit jaar weer van de partij. Hij zal een gigantische vogel gaan Sprayen. Deze vogel staat al aan de Vaart maar is momenteel...(lees verder op pagina 10.)

Lopend Glaasje

ZAANDAM - Door de Vereniging Zaans Erfgoed wordt Zondagmiddag 16 juni vanaf 15 uur op het Kalf en Haaldersbroek een speciaal lopend Glaasje Erfgoed gehouden, een rondwandeling voor een kleine groep geïnteresseerden.

Vanwege het beperkte geluidsbereik van de -wel versterkte- stem van de rondleider(s), is er plaats voor dertig mensen. Deelname geschiedt op volgorde van aanmelding, daarna start een wachtlijst. De prijs voor deze middag -inclusief consumptie- bedraagt € 10,-. Leden van Zaans Erfgoed betalen € 7,50.De wandeling start in de H. Maria Magdalenakerk op het Kalf, waar rondleider Dick Kerssens alles over weet te vertellen. Daarna lopen de deelnemers naar het naastgelegen buurtschap Haaldersbroek, waar Dick een lijvig boek over heeft geschreven. Mogelijk komt een van de betrokken leden iets vertellen over de jarenlange perikelen rond de vervanging van de karakteristieke houten brug van Haaldersbroek. Aanmelden: www.zaanserfgoed.nl

Herenteam Zaandstad 1 zoekt topvolleyballer

Zaanstad zoekt spelverdeler (Foto: Eric Visch)

ZAANSTAD - Het eerste herenteam van Zaanstad begint met de komst van middenman Ray Espoza (Zwolle) en passer-loper Max van Straten (Compaen) vorm te krijgen. Trainer Sandor Rieuwers is nog op zoek naar een spelverdeler.

Na het vertrek van Joris Berkhout en Ferdy Wever, ligt de spelverdelerspositie nog open. Rieuwers: "We zijn al een tijdje naarstig op zoek naar twee eredivisiewaardige spelverdelers. Dat kunnen ervaren spelverdelers zijn die in het verleden eredivisie gespeeld hebben, maar ook jonge talentvolle spelers die de 'next step' willen maken ".

Professioneel

Trainer/coach Sandor Rieuwers: "Samen met de uit Zaanstad-heren-2 doorgestroomde Robin Ottenhof en de overgebleven kern van vorig seizoen – Daniël Homburg, Erwin Huinen, Marijn van Gool, Lars de Boer, Lesley Kef en Rueben Schoones – staat de teller nu op negen." Rieuwers is zeer tevreden over de faciliteiten voor het team komend seizoen: "We gaan vier keer per week trainen plus één keer krachttraining op basis van persoonlijke schema's, er is een topsportwoning, elke woensdagavond een sportmaaltijd op de club, fysiotherapeut, massage/verzorging en extra voeding bij de wedstrijd. Alles bij elkaar ziet dat er echt heel goed uit."

Interesse

Belangstelling? Ook als passerloper en als midden zijn er nog mogelijkheden. Neem dan contact op met trainer/coach Sandor Rieuwers via sandor@rieuwers.nl of 06 53172823.

Oranje boven in Duitse Wüsting

Dick, Stefan en Siem in de prijzen (Foto: Picasa)

ZAANSTAD - Het WK sjoelen zit erop en leverde verrassende winnaars op, waaronder een verdienstelijke derde plek voor lokale held Dick Eijlers van sjoelvereniging Zaanstad.

Bij het wereldkampioenschap sjoelen streden twee dagen lang deelnemers uit twaalf landen met elkaar om de wereldtitel. Onder meer Frankrijk, Zweden, Zuid-Korea, Polen en Ierland waren van de partij.

Uitslag

Bij de heren won de pas 16-jarige Stefan Kiwiet gevolgd door oudgediende Siem Oostenbrink. Dick Eijlers werd derde. Bij de dames pakte de Duitse Carmen Harms goud ten koste van Nederlandse Sandra Stoelhorst. Derde werd Nederlandse Joke Schagen. Bij de teamuitslag won Nederland, Duitsland tweede en Zweden derde.

Voetbalhelden Westzaan schrijven historie

De jongens vieren de overwinning (Foto: aangeleverd)

WESTZAAN - Vvv Westzaan (JO8) schrijft clubhistorie door de KNVB-beker te winnen. Een unieke prestatie.

Een keer kampioen worden, dat wil nog wel eens lukken. De KNVB-beker winnen blijkt vaak andere koek en is daarom ook een unieke prestatie voor de jongens van Westzaan.

Unieke winst met grote trots (Foto: aangeleverd)

Huldiging

In het 98-jarig bestaan van de club is het nog geen enkel team gelukt

        

om de finale te halen. Dit jaar was dat anders omdat de JO8 met overtuigende overwinningen doordrong tot de finale. Voor de club was dat al aanleiding om hoe dan ook een huldiging te organiseren zaterdagavond 22 juni tijdens de grootse wielerronde 'Trappen tegen Huntington'.

Sprookje

Het sprookje werd echter nog mooier na de winst van afgelopen 1 juni tegen De Rijp: 4-2. Op knappe wijze werd een achterstand omgebogen naar glorieuze overwinning.

Enorme bokaal

De mannen doen nog een rondje opa/oma en school met de enorme bokaal en dan komt er voor het eerst in bijna honderd jaar een echte KNVB-beker in de prijzenkast aan het Zuideinde te Westzaan. Voetbalhelden voor het leven.

Persbericht gemeente Zaanstad: Startnotitie planstudie Guisweg open voor reactie

18 juni vindt een inloopbijeenkomst plaats (Foto: aangeleverd)

Startnotitie planstudie Guisweg open voor reactie

ZAANDIJK - De planstudie Guisweg is gestart. Hierin wordt onderzocht hoe het verkeersknelpunt op de kruising van de Guisweg met de spoorlijn en de Provincialeweg in Zaandijk kan worden opgelost. De kaders van het onderzoek staan beschreven in een startnotitie. Inwoners, bedrijven en belanghebbenden kunnen hier vanaf maandag 3 juni op reageren.

In de startnotitie staat onder andere uit welke onderdelen de oplossing moet bestaan, welke oplossingsrichtingen worden onderzocht, welke milieuaspecten relevant zijn en tot welk detailniveau de milieuaspecten onderzocht zullen worden.

Waardevol

Belanghebbenden kunnen tot en met 14 juli 2019 een reactie geven op de startnotitie. Dit kan via het reactieformulier op de website guisweg.zaanstad.nl, per e-mail guisweg@vervoerregio.nl of per brief naar de Vervoerregio Amsterdam. Op de webpagina guisweg.zaanstad.nl is de startnotitie vanaf 3 juni digitaal in te zien. Daar staat ook meer informatie over hoe u kunt reageren. Een papieren versie van de startnotitie ligt vanaf vandaag, 3 juni, ter inzage bij de receptie van het stadhuis van de Gemeente Zaanstad. De reacties zijn waardevol omdat de samenwerkende partners op deze manier kunnen komen tot een oplossing die zo goed mogelijk past binnen de omgeving. Alle reacties worden overwogen, en mogelijk, verwerkt in de definitieve versie van de startnotitie. Alle indieners krijgen individueel een terugkoppeling, waarin staat wat er met de reactie is gedaan en wat de overwegingen daarbij zijn geweest.

Inloopbijeenkomst 18 juni 2019

Op 18 juni 2019 vindt een inloopbijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomst kunt u vragen stellen over de startnotitie, maar ook over resultaten van het voorgaande verkennende onderzoek, het proces, de planning en de manier waarop omwonenden en bedrijven in het gebied worden betrokken tijdens de planstudie. De inloopbijeenkomst vindt plaats van 18.00 uur tot 21.00 uur in het Weefhuis, Lagedijk 39 in Zaandijk. Geïnteresseerden kunnen binnenlopen voor meer informatie. Bewoners die in de omgeving van de Guisweg wonen ontvangen hiervoor nog een uitnodiging per brief.

Over de aanpak Guisweg

De kruising van de Guisweg in Zaandijk met het spoor en de Provincialeweg is al jaren een knelpunt voor zowel fietsers als autoverkeer. De spoorwegovergang is onoverzichtelijk en vormt een barrière voor de verbinding van oost en west. Het groot aantal treinen op het traject Amsterdam – Alkmaar zorgt voor lange wachttijden voor fietsers en automobilisten. Ook neemt het aantal reizigers hier de komende jaren toe, waardoor er nog meer treinen op het traject gaan rijden. Gemeente Zaanstad en Vervoerregio Amsterdam willen samen met samenwerkingspartners de veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid in dit gebied verbeteren. Uit het verkenningsonderzoek is gebleken dat een ongelijkvloerse kruising, waarbij de weg onder het spoor loopt, het meest kansrijk is. Waar het spoor de weg kruist, kan op een andere plek zijn dan de huidige kruising. De planstudie Guisweg duurt tot medio 2021.

Meer weten: www.guisweg.zaanstad.nl.

Straat Zaandam gelukkige winnaars

Postcode Loterij-ambassadeur Nicolette van Dam Roy Beusker Fotografie

ZAANDAM - Een grote verrassing voor veertien bewoners van de straat Willinkbeek in Zaandam. Op hun postcode 1509 HW is de Buurt-Ton van 100.000 euro gevallen in de trekking van de Postcode Loterij, zo werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt. De winnaars verdelen deze prijs met elkaar.

De bedragen lopen uiteen omdat de verdeling van het geldbedrag afhankelijk is van het aantal meespelende loten. Marianne (59) wint 18.518 euro en reageert enthousiast: "Wat fijn! We hebben nog geen concrete plannen met dit bedrag, dus voor nu hebben we het geld even opzij gezet. We gaan er vast iets heel moois mee doen!"

Buurt-Ton

De Buurt-Ton is naast de PostcodeStraatprijs een vaste prijs van de Postcode Loterij die wekelijks bekend wordt gemaakt. De prijs van 100.000 euro wordt verdeeld over het aantal deelnemers in de winnende postcode. De hoogte van het geldbedrag is afhankelijk van het aantal meespelende loten.

Artistieke transformatie Wilhelminapark

Diverse kunstenaars tonen hun werk (Foto: aangeleverd)

WORMERVEER - Het Wilhelminapark in Wormerveer is zaterdag 15 juni weer - in het kader van Artistic Park - omgetoverd tot een podium voor kunst, muziek, een hapje, een drankje en ontmoetingen.

Wat kunnen bezoekers verwachten? 33 kunstenaars tonen in het lommerrijke Wilhelminapark hun aquarellen, olieverfschilderijen, objecten, etsen, art-quilts, werken in gemengde techniek, keramiek en sieraden. De expositie duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Dit jaar is sneltekenaar Louis Breeuwer wederom aanwezig evenals Evelien van der Vlies met een demonstratie glaskralen branden.

Ook ruimte voor een hapje en drankje (Foto: aangeleverd)

Muzikale omlijsting

Ratatouille en Ratajazz, onder leiding van Bart Tuinman, verzorgen tussen 13.00 en 14.40 uur de muzikale omlijsting. Voor jonge kunstenaars is van 12.00 tot 15.30 uur de Kleikraam geopend om een eigen kunstwerk te maken. De toegang tot Artistic Park is gratis. Honden kunnen in verband met de loslopende eenden niet worden toegelaten. Het Wilhelminapark ligt in Wormerveer ter hoogte van Zaanweg 7 en Wandelweg 53.

Opbouw Scheppingsmuseum vordert

KOOG AAN DE ZAAN - De opbouw van het Scheppings-/Oorsprong- en Zondvloedmuseum vordert langzaam maar gestaag. Komende Tweede en Derde Pinksterdag houden ze een zogenaamde proef-opening . Bezoekers zijn dan welkom om de (sinds de voorjaarsopening wel uitgebreidere, maar nog enigszins beperkte) collectie te bekijken en te zien wat de bedoeling wordt. Tips en commentaar blijven welkom.

Voorlopig adres: BWZ-gebouw, Pinkstraat 14, 1541 HD Koog aan de Zaan. Open maandag 10 juni van 14.00 tot 17.00 uur, dinsdag 11 juni van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang vrij. Later dit jaar wellicht wekelijks een dagdeel open.

Zie www.scheppingsmuseum.nl

Hollandse Nieuwe: vangst 2019 is verkrijgbaar!

De haringmeisjes staan weer klaar met de Maatjesharing. (Foto: Nederlands Visbureau)

Haringliefhebbers kijken jaarlijks uit naar de komst van de nieuwe vangst Hollandse Nieuwe.

De start van het haringseizoen wordt traditioneel ingeleid door de veiling van het eerste vaatje, jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Visbureau, waarvan de opbrengst bestemd is voor het goede doel. Daags na dit evenement is de nieuwe haring weer in het hele land verkrijgbaar. Menig consument stapt graag direct naar de visspecialist om van deze Hollandse Nieuwe te genieten. Daarnaast worden in de weken na de start door heel Nederland haringparty's georganiseerd, van klein tot groot.

Achter de schermen is het elk jaar weer een spannende wedloop voor de haringvissers en Nederlandse haringgroothandelaren om tijdig de vangst van goede kwaliteit aan land te krijgen, te kunnen kopen en verwerken en om op tijd alle vishandels in Nederland te kunnen beleveren. De maatjesharing komt dezer weken per schip de haven van Noorwegen, Denemarken en Schotland binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel. Ook dit jaar is de uitdaging aangegaan om met man en macht voor de eerste verkoopdag woensdag 12 juni voldoende Hollandse Nieuwe beschikbaar te hebben om het seizoen te kunnen starten. En dat is weer gelukt. Overigens wordt het overgrote deel van de vangst 2019 nog de komende weken tot ongeveer half juli aangevoerd.

Kijk voor meer informatie en heerlijke haringrecepten op www.visrecepten.nl/hollandsenieuwe

Glaasje Erfgoed

ZAANSTAD - Vereniging Zaans Erfgoed houdt zondagmiddag 16 juni in Haaldersbroek een 'Lopend Glaasje Erfgoed'. Schrijver en kenner van het gebied Dick Kerssens is de rondleider. Sluitingsdatum voor aanmelding is vrijdag 14 juni.

Het programma start om 14.30 uur met inloop, koffie en thee. Vanaf 15.00 uur is de start in de H. Maria Magdalenakerk op het Kalf. Om 17.00 is de afsluiting met hapje in de Kalver kerk. De toegangsprijs - inclusief consumptie - bedraagt tien euro,- voor niet leden en 7,50 euro voor leden van Zaans Erfgoed. Het entreegeld dient vooraf op girorekening NL30 INGB 0662 3799 85 t.n.v. Zaans Erfgoed te worden gestort, onder vermelding van Lopend Glaasje 16/6.

Aanmelden

Er is plaats voor veertig mensen. Opgeven via de website zaanserfgoed.nl of eventueel telefonisch bij Winnie de Wit, tel. 075-7716043 (indien afwezig graag inspreken, met achterlaten van naam, telefoonnummer en aantal personen). Op de hoogte blijven van het wel en wee van vereniging Zaans Erfgoed? Aanmelden nieuwsbrief op zaanserfgoed.nl

Eten met gemak!

De maaltijden worden door Peter zelf afgeleverd, op vaste dagen en tijdstippen. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Geen zin in koken? Of de mogelijkheid niet? 'Eten met gemak!' neemt het koken graag over. De koelverse maaltijden worden op bestelling klaar gemaakt met verse ingrediënten. Naast West-Friesland levert Peter Denkers sinds 1 mei ook lekkere en gezonde maaltijden in de regio Purmerend, Waterland en Zaanstad, gecombineerd met de persoonlijke service van 'Eten met gemak!'.

Verse maaltijden thuis bezorgd

De maaltijden worden door Peter zelf afgeleverd, op vaste dagen en tijdstippen. De klant bepaalt wat en wanneer er gegeten wordt. De regie blijft dus in handen van de klant.

Zelf samenstellen

Verder is het mogelijk om zelf de maaltijd samen te stellen. Spaghetti of liever Hollandse pot? Het kan allemaal en de verschillende segmenten van de maaltijd zijn ook nog eens uitwisselbaar.

Gevarieerd

Elke week verandert het menu van 'Eten met gemak!'. Er wordt gewerkt met seizoensproducten, zodat het eten ook echt vers is en het menu gevarieerd blijft.

Peter is bereikbaar via peter@etenmetgemak.nl of 0228-820054. Kijk voor meer informatie op www.etenmetgemak.nl/peter .

Koken op de camping bij DE JONG

Een kok laat zien hoe je op de skottelbraai de lekkerste gerechten maakt. (Foto: aangeleverd)

HILLEGOM DE ZILK - 'Koken op de camping'; daar draait het tweede pinksterdag - maandag 10 juni - bij DE JONG Kampeer & Recreatie allemaal om. Een echte kok, die tevens fervent kampeerder is en van het buitenleven houdt, laat zien hoe je op de skottelbraai de lekkerste gerechten maakt. Hierbij wordt dan niet per definitie aan BBQ'en gedacht, maar ook aan een lunch, een compleet avondmaal en heerlijke snacks. Ook met de bekende Franse stokbroden heeft deze kok fantastische ideeën.

Demonstraties op de skottelbraai

Uiteraard wordt het BBQ'en niet vergeten. Bij DE JONG staat de week van 8 tot en met 15 juni volledig in het teken van de vader. En ja, als het om eten gaat is het BBQ'en veelal de taak en/of hobby van de man. Naast de kok is tweede pinksterdag bij DE JONG dan ook de vertegenwoordiger van Cadac - de fabrikant van de bekende skottelbraai - aanwezig. Naast het maken van heerlijke BBQ-gerechten vertelt hij alles over de verschillende types skottelbraai en de vele mogelijkheden.

Win een skottelbraai

Als extraatje voor de vaderdagweek verloten DE JONG en Cadac een skottelbraai 'Orange'. Deze speciale uitvoering is niet te koop en alleen te winnen via de winactie. Meer informatie over deze actie en alle activiteiten en het tijdschema van de demonstraties zijn te vinden op www.dejongrecreatie.nl en op Facebook (De Jong Kampeer en recreatie).

DE JONG Kampeer & Recreatie is te vinden aan de Beeklaan 18a-24a in Hillegom De Zilk. De grote kampeer- en outdoorwinkel en de showroom met campers, caravans en vouwwagens zijn uiteraard tijdens dit evenement ook geopend.

Kienen

OOSTZAAN - OFC organiseert elke maand een kienavond. De eerstvolgende staat alweer voor de deur. Woensdag 12 juni is de aanvang om 19.00 uur. Deze avond worden zestien rondes gespeeld. Deur gaat open om 18.00 uur. Bij binnenkomst is eerst gelegenheid voor een kopje koffie of thee en geheel gratis. OFC is gevestigd aan de Twiskeweg 8 te Oostzaan.

Meer weten?

Ga daar naa ofc-oostzaan.nl

Verduurzamen van je tuin

(Foto: )

Duurzaamheid in huis is populair. Maar sta je ook weleens stil bij het verduurzamen van je tuin? Dat is helemaal niet ingewikkeld en levert veel moois en gezonds op - voor jou

Met het kweken van je eigen groente ben je al duurzaam bezig. Als je het zelf kweekt, hoeft de groente minder kilometers af te leggen en dat scheelt een hoop vervuilende stoffen en uitstoot. Daarnaast is eigen gekweekte groente niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je lichaam. Je weet namelijk precies waarmee je groentes wel en niet bespoten zijn, dus je krijgt geen onnodige stoffen of chemische bestrijdingsmiddelen binnen. Voor een moestuin hoef je overigens niet een grote boerderij te hebben. Zelfs op je balkon met een paar potten waar je sla, tomaatjes en komkommers kunt kweken, maak je al een verschil.

Het klinkt misschien als iets waar vooral boeren wat mee hebben, maar het composteren van je GFT-afval is een hele duurzame optie. Composteren betekent eigenlijk niets anders dan afval laten rotten. Op die manier hoeft het niet vervoerd of verwerkt worden en dat scheelt een hoop energie en uitstoot. Bovendien kun je het eindproduct van de composthoop goed gebruiken als bodemverbeteraar voor de tuin. Hoe doe je het? Belangrijk is voldoende ruimte en bij een kleinere tuin kun je het beste gaan voor een houten of plastic compostvat.

Zorg qua afvalopstapeling voor variatie: iets droogs, dan iets nats, iets slaps en dan iets stevigs. Heb je veel tuinafval? Gooi dan niet in een keer alles op de hoop, maar doe het in delen. Ook is het belangrijk om te zorgen voor voldoende doorluchting. Gooi de hoop een keer in de zes weken om. Een goede plek om de composthoop te stallen is onder een boom. Hij mag namelijk niet te nat worden, maar moet ook niet te droog zijn.

Parkfestival in Agathepark Krommenie

Orkest in het park afgelpoen jaar (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE - Onderling Genoegen organiseert zondag 30 juni het Parkfestival in het Agathepark in Krommenie. Een middag vol muziek in de muziektent van het prachtige Agathepark in Krommenie. Gratis toegang

Bezoekers kunnen deze middag luisteren naar een mix van harmonie-, fanfare- en brassbandorkesten. Achtereenvolgens zullen optreden opleidingsorkest Onderling Genoegen, brassband Eengezindheid Wormer, Saens Harmonie Orkest, Zaandijks Fanfare Corps, brassband Kunst naar Kracht en Fanfare Orkest Onderling Genoegen. Het parkfestival begint om 12.30 uur en duurt tot omstreeks 17.00 uur. Er is koffie, fris en bier verkrijgbaar.

Spektakelstuk met PinksterZaan

Spectaculair historisch evenement voor jong en oud (Foto: Marjolein Lensink)

ZAANSE SCHANS - PinkersterZaan vindt dit jaar plaats op de Zaanse Schans. Met uitgebreide programmering op Tweede Pinksterdag en een klein feest op PinksterDrie. Een historisch evenement voor jong en oud met soldaten uit de Tachtigjarige Oorlog en Napoleontische tijd. En: verhalenvertellers, klucht, zwaardvechten, kanon en levendige ambachten. Kom 10 juni langs van 10.00 tot 17.00 uur, gratis toegang. 11 juni is een feestelijke borrelmiddag van 13.00 tot 18.00 uur met historische muziek, hapjes, drankjes en vertelling. Meer weten: pinksterzaan.nl en facebook.com/pinksterzaan.

8 dagen Bulgarije v.a. € 199,- p.p.

Hotel Jupiter. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Sunny Beach, ook wel bekend als zonnestrand, is gelegen aan de Zwarte Zee en is de meest populaire badplaats van Bulgarije.

Inclusief vliegreis, hotel en ontbijt

Sunny Beach, ook wel bekend als zonnestrand. (Foto: aangeleverd)

Over de gehele lengte van het acht km lange zandstrand bevindt zich een ruime boulevard met restaurants en overdag een markt. Zo zijn er tal van activiteiten, overdag én 's avonds.

Hotel Jupiter biedt een oase van rust, midden in Sunny Beach. De tropische tuin met het heerlijke zwembad bezorgen gasten de nodige rust. Wil je het uitgaansleven van Sunny Beach ontdekken? Dan loop je binnen een paar passen naar de boulevard.

Vanaf € 199,- p.p.

Inbegrepen: retourvlucht Amsterdam - Bourgas met TUI fly, retourtransfer luchthaven - hotel, luchthavenbelasting en brandstofheffing, 7 overnachtingen in Hotel Jupiter, verblijf o.b.v. logies ontbijt, Nederlandstalige reisleiding.

Reisperiode: 10 juni t/m 9 september 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 30 juni 2019. Aankomst mogelijk op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag. Prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking.

Meer informatie en boeken: www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Aanpak Thorbeckeweg

Impressie toekomstige onderdoorgang ter hoogte van kruising Thorbeckeweg - Wibautstraat (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Inwoners kunnen vanaf heden reageren op het voorkeursontwerp Aanpak Thorbeckeweg. De komende jaren neemt het verkeer op de Thorbeckeweg in Zaandam, het kruispunt bij de Vijfhoek en het kruispunt bij bedrijventerrein de Ambacht, toe.

De gemeente Oostzaan, Vervoerregio Amsterdam, Rijkswaterstaat, de Provincie Noord-Holland en gemeente Zaanstad willen de doorstroming van het openbaar vervoer, wegverkeer en de fietser in Zaandam Zuid verbeteren. De afgelopen periode is gewerkt aan een planstudie. In de planstudie is een voorlopige voorkeur voor een oplossing uitgewerkt tot een gedetailleerd ontwerp. Ook is de haalbaarheid en maakbaarheid van het voorkeurontwerp onderzocht en is gekeken naar luchtkwaliteit, geluid, flora en fauna en bodem. Omwonenden en belanghebbenden kunnen reageren op het voorkeursontwerp. De reacties worden gebruikt om het ontwerp definitief te maken.

Reageren

Van maandag 3 juni tot en met vrijdag 19 juli kan iedereen reageren op het ontwerp zoals beschreven in de planstudie.

De documenten staan op de website www.thorbeckeweg.zaanstad.nl. Reageren kan via deze website of schriftelijk door een brief te sturen naar de Vervoerregio Amsterdam, t.a.v Jasper Hink, o.v.v. reactie voorkeursontwerp Thorbeckeweg, Postbus 626, 1000 AP Amsterdam.

Thorbeckeweg

Het verbeteren van de Thorbeckeweg betekent op hoofdlijnen: een onderdoorgang bij de Vijfhoekkruising voor het oost-west verkeer met een kortere en veiligere oversteek voor fietsers en voetgangers, en waar mogelijk busstroken voor het openbaar vervoer; een nieuwe T-aansluiting op de Thorbeckeweg ter hoogte van busbrug De Vlinder.

Dit zorgt voor een centralere entree van de Achtersluispolder voor het autoverkeer en een directere en snellere verbinding voor gebruikers van het openbaar vervoer; het afsluiten van de Westkolkdijk dat ervoor zorgt ervoor dat het verkeer op de Thorbeckeweg naar de A8 beter doorstroomt.

Vaarexcursies bij De Poelboerderij

Dauwtrappen met Jan Luilak (Foto: Archief Poelboerderij)

WORMER - Bezoekerscentrum De Poelboerderij organiseert tijdens het pinksterweekend een aantal interessante vaarexcursies.

Zaterdag 8 juni om 4.00 uur 'Dauwtrappen' met Jan Luilak inclusief ontbijt. Luilak oftewel looielak (langslaper) wordt gevierd op de zaterdag voor pinkster. Een ochtend waarop iedereen zo vroeg mogelijk opstaat om veel herrie te maken en het luilakvuur te ontsteken.

Ochtenddauw

In de vroege ochtend is het ontwaken van het natuurleven in het veld een bijzondere ervaring. Het licht is nog diffuus. Maar de vogels laten zich nu het meeste zien en vooral horen. Reserveren bij bezoekerscentrum De Poelboerderij via 075-6219100 of per e-mail bezoekerscentrum@poelboerderij.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer.

Kosten inclusief ontbijt €17, kinderen €8. Leden Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en Vrienden van bezoekerscentrum De Poelboerderij €15. Meer info: www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl Afvaart Bezoekerscentrum Poelboerderij, Veerdijk 106, Wormer.

Pinksteren

Aan het einde van deze maand maken de vogels zich alweer op voor vertrek naar het zuiden, de grutto's, tureluurs en kluten, maar ook verschillende eendensoorten en wat later de visdiefjes. Vaarexcursie door het Wormer- en Jisperveld met gids om 13.30 uur.

Reserveren bij bezoekerscentrum De Poelboerderij via 075-6219100 of per e-mail bezoekerscentrum@poelboerderij.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Kosten mét consumptie na afloop €12, kinderen €3. Leden Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en Vrienden van bezoekerscentrum De Poelboerderij €10.

Meer info: www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl Afvaart Bezoekerscentrum Poelboerderij, Veerdijk 106, Wormer.

Alarmfase

Er zijn alarmerende berichten dat het niet goed gaat met vlinders en insecten. Deskundige gids Hans Boerma neemt de bezoeker mee in deze toch wat onbekende wereld. Tijdens deze gecombineerde vaar- en wandel excursie wordt op zoek gegaan naar vlinders en insecten. Reserveren bij bezoekerscentrum De Poelboerderij via 075-6219100 of per e-mail bezoekerscentrum@poelboerderij.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Kosten mét consumptie na afloop €12, kinderen €3. Leden Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en Vrienden van bezoekerscentrum De Poelboerderij €10.

Meer info: www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl Afvaart Bezoekerscentrum Poelboerderij, Veerdijk 106, Wormer.