Ons Streekblad Waterland

11 juli 2019

Ons Streekblad Waterland 11 juli 2019


Special Forces ontvangt tien mille

Van links naar rechts Jeroen Ruitenbeek (voorzitter van Purmerend Polderland), Ron Rijser (Special Forces), Jeroen en Gregory (zij hielpen mee in de keuken tijdens De Smaak). (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Ron Rijser, voorzitter van Special Forces, mocht twee keer uitrukken om cheques in ontvangst te nemen, die de stichting op weg helpen naar de verwezenlijking van dé ultieme droom, namelijk de organisatie van de Special Olympics, in 2022. Een team binnen Special Forces is al enige tijd druk bezig om dit internationale sportspektakel naar deze regio te halen.

Rotary Club Purmerend en MarktstadRun gingen vol voor goede doel

Nadat Ron Rijser de cheque van MarktstadRun-voorzitter Michel Meijer ontving (inzet) namen de aanwezigen de boog ter hand. (Foto: Han Giskes)

De bevlogen Rijser meldde zich in de Theetuin de Neckermolen in Wijdewormer waar hij namens de Rotary Club Purmerend een cheque van liefst € 7.500,- kreeg overhandigd. Het bedrag is de netto-opbrengst van de in april gehouden 4e editie van Smaak van Waterland. Het moment viel samen met de bestuurswissel bij de rotaryclub. De uittredende voorzitter Jeroen Ruitenbeek werd bijgestaan door de nieuwe voorzitter, Reynold Chandansingh. Beiden zijn altijd zeer betrokken geweest bij de organisatie van de Smaak van Waterland, die in 2019 is georganiseerd door een team onder leiding van Ronald Levering.

Zie verder pagina 9

Pret in Purmerend

PURMEREND - Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 juli staat Pret in Purmerend weer te gebeuren. Dat betekent een specifieke week voor kinderen van 9 tot 12 jaar die vanwege hun (financiële) thuissituatie niet op vakantie kunnen. Zij kunnen aan de slag op het terrein van het Kinderparadijs aan het Trimpad. Dit keer is het thema 'Ontdekkingsreis' en onder die noemer kunnen de kinderen zich uitleven.

Column Z Lijner

Gewoon mooi

Tsjonge jonge … wat gaf het een deining in de stad. De verwijten vlogen over tafel. De verkiezingen voor de gemeenteraad werden er zelfs door gedomineerd. Moet er op de plek van voorheen het postkantoor een giga hoog appartementencomplex komen of gaat de voorkeur uit naar een meer in de omgeving passend gebouw? Bouwen, bouwen, bouwen, riep de VVD en de 'hoe en wat vraag' speelde daarbij – zo leek het althans – geen enkele rol. De kiezer sprak, de tegenstanders van de hoogbouw wonnen en de VVD raakte haar plek in het college kwijt.

Tegelijkertijd brak een periode van onzekerheid aan. De projectontwikkelaar riep ach en wee en kondigde rechtszaken aan. Sinds een paar dagen weten we dat die soep niet zo heet gegeten wordt. In grote stilte is er door gemeente en ontwikkelaar hard gewerkt aan een alternatief plan. De eerste ontwerpen zien er veelbelovend uit. Een historiserend ontwerp dat goed past in de bebouwde omgeving. Het getuigt van moed en doorzettingsvermogen. Na alle ruzie, roddel en achterklap ligt er nu een ontwerpplan dat de stad ongetwijfeld zal verfraaien. Het nu voorliggende plan verdient lof en veel waardering.

Jammer is het dat dichtbij Post NL nóg een appartementencomplex komt, althans als de Raad van State het goed vindt. Met dat gebouw, De Looier, wordt de stad niet mooier. Jammer. Even jammer is het dat onder Post NL alleen parkeergelegenheid komt voor bewoners. Het maakt het des te meer noodzakelijk dat de gemeente nu doorpakt en een royale parkeergarage gaat realiseren onder de schapenmarkt. Niet langer talmen en wachten op hetgeen de te realiseren garage voor het stadhuis gaat betekenen. De parkeerdruk is groot, de toekomst zal veranderingen teweegbrengen, maar dat die veranderingen zo groot zijn dat een garage onder schapenmarkt overbodig zal blijken … nee in dat sprookje geloof ik niet.

Leerlingen verlaten basisschool met musical

Ook leerlingen van De Blauwe Morgenster voerden deze week de eindmusical op. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Deze week begint de schoolvakantie in deze regio. Voor de leerlingen uit groep 8 van de basisschool een meer dan bijzondere fase. De oude en vertrouwde basisschooldeur laten zij achter zich en na de vakantie wacht het grote en onbekende avontuur in het voortgezet onderwijs. Het afscheid van de basisschool gaat gepaard met de traditionele musicals.

Alleen al in de Purmaryn voerden 16 scholen de eindmusicals op

Dit jaar was het voor heel veel scholen in Purmerend en Beemster opnieuw mogelijk om gebruik te maken van het aanbod van de gemeente om de eindmusical op te voeren in Theater De Purmaryn of in P3. Een aanbod waarvan gretig gebruik is gemaakt.

De Blauwe Morgenster

In de Purmaryn traden maar liefst 16 scholen op. Onder hen de openbare daltonschool De Blauwe Morgenster uit Middenbeemster. De lessen op deze school worden nadrukkelijk geïnspireerd door de daltonvisie waarin kinderen volop vrijheid krijgen en uitgedaagd worden om hun talenten optimaal te ontplooien. Daarbij leren ze zelf verantwoordelijk te zijn en goed samen te werken. Hierbij staat plezier in leren voorop.

De eindmusical in een heus theater, met professioneel licht en geluid. Een mooier slot van 8 jaren basisschool is nauwelijks denkbaar. Honderden kinderen en nog veel meer ouders, opa's en oma's, broertjes en zusjes maakten vaak voor het eerst in hun leven kennis met theater De Purmaryn. De reacties na afloop bij zowel de jeugdige spelers als bij het grote publiek logen er niet om. Het was gewoonweg genieten geblazen.

De kinderen uit groep 8 zullen later in hun leven vol trots vertellen over hun optreden in het theater. En wie weet is de opgedane ervaring op het toneel een goede reden om vaker naar het theater te gaan. Een streven dat het gemeentebestuur zelfs in het collegeprogramma heeft benoemd. Door de scholen de kans te bieden in het theater te mogen optreden voegde het gemeentebestuur de daad bij het woord.

Het Leesteken definitief van Stefanie en Henk

Wouter van Waardt (rechts) heeft de sleutel van de boekhandel officieel overgedragen aan Stefanie en Henk Schulte. (Foto: Els Broers)

PURMEREND - Boekhandel Het Leesteken, vanaf het begin opgebouwd door Wouter van Waardt en medewerksters, alsmede manager van het eerste uur José Ferdinandus, is nu definitief in handen van Stefanie en Henk Schulte.

De officiële overdracht vond vorige week plaats. Veel familie, klanten, burgemeester Don Bijl, (oud-)medewerkers en samenwerkingspartners namen de moeite om Van Waardt te bedanken en Stefanie en Henk Schulte te feliciteren en succes te wensen.

'De Wouter'

Grondlegger Wouter van Waardt werd compleet verrast met een boek, 'de Wouter' (naar het voorbeeld van de Linda, Wendy, Youp enzovoorts. Hierin allerlei verhalen, anekdotes en foto's van de afgelopen jaren van direct betrokkenen.

Belangrijke plek

Opnieuw bleek Het Leesteken voor velen een belangrijke plek in Purmerend te zijn. En te blijven.

Gemeente aan slag met visie Karekietpark

PURMEREND - Het Karekietpark is een van de ontwikkelgebieden van Purmerend. Er gebeurt al veel: de realisatie van het ROC, de komst van de tijdelijke woningen, de basisschool die eigenlijk uit zijn jasje groeit.

Daarnaast is de sporthal aan vervanging toe. Tijdens gesprekken die in de afgelopen periode met een aantal omwonenden gevoerd zijn, zijn er ook zorgen geuit. Bijvoorbeeld over het verkeer. Hier is niet direct een oplossing voor. Daarom heeft de gemeente besloten om aan de slag te gaan met een totale visie op het Karekietpark en omgeving.

De gemeente gaat kijken naar wonen, winkels, zorg, de school en de maatschappelijke voorzieningen, zoals de sporthal. Maar ook naar de verkeersontsluitingen en naar het groen. Dit willen we graag met de omwonenden en andere belangstellenden doen.

International Holland Music Sessions weer avondje in De Rijp

(Foto: )

DE RIJP - De zomer is nu echt begonnen, dus een vooraankondiging van de bekende klassieke zomerconcerten van de International Holland Music Sessions kan gemaakt worden. Net als voorgaande jaren komt het jonge talent ook dit jaar voor een avondconcert naar De Grote Kerk in De Rijp. Op 24 juli a.s. organiseert De Rijper stichting Cartouche deze avond samen met de Bergense Holland Music Sessions. Voor de deelnemers zijn de zomerconcerten vaak een flinke stap naar de internationale concertpodia.

Het concert start om 20.30 uur. Volgens het (voorlopige) programma spelen deze avond in De Rijp een Chinese en een Japanse pianist met een Nederlandse celliste (Renate Apperloo). De muzikanten spelen stukken van Chopin, Schubert J.S. Bach en Prokofjev.

Kaarten kosten €18,- (CJP €9,-) en zijn in de voorverkoop te verkrijgen bij DA-drogist Rijkes (winkelcentrum Het Boegbeeld), woonwinkel De Huiskamer (Rechtestraat 108) en Pakketje De Rijp (Zuideinde 27) in De Rijp en via de website www.cartouche-graftderijp.nl

Operettevereniging P&O huldigt regie-duo

Jaap Dijkhuis (rechts) en Ed Latuhette. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Regisseur Jaap Dijkhuis en regie-assistent Ed Latulette werden deze week door Operettevereniging Purmerend & Omstreken in het zonnetje gezet. Daar was alle reden voor, want beiden zijn al 12,5 jaar al regisseur aan de vereniging verbonden.Het duo nam het in 2007 over ban Ben Jansen. Jansen diende P&O in totaal 23 jaar. Over betrokkenheid en trouw gesproken!

Voorzitter Peter Knook, die voor beiden mooie woorden sprak, prijst zich zielsgelukkig met de aanwezigheid van het duo Dijkhuis/Latutelle. "Veel ervaring bij de Hoofdstad Operette is nog geen garantie dat je slaagt als regisseur bij een amateurvereniging. Je moet van goeden huize komen om sowieso veel kennis te hebben van de operettes op zich, het is ook belangrijk om dit over te kunnen brengen op zo'n 60 leden van de vereniging", aldus Knoop

Creatieve duizendpoot

Jaap Dijkhuis is een creatieve duizendpoot. Het plaatje op het toneel ziet er altijd prachtig uit. De decors worden door hem bedacht en gemaakt. Kostuums worden ontworpen en de flyer en programmaboekje weten altijd de goede sfeer van de operette of musical weer te geven. "In het verleden werd er gewerkt met achterdoeken en grote decorstsukken op het toneel. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van een beamer. Jaap maakt zelf de projectie afbeeldingen voor op het achterdoek."

Aangedaan

Knook liet twee producties van de afgelopen jaren de revue passeren. Op de eerste plaats het huzarenstuk 'Kunt u ons de geschiedenis van Purmerend vertellen mevrouw' uit 2010. De Gemeente Purmerend had P&O gevraagd of zij een operette kon uitvoeren over 600 marktrechten van de stad. Jaap Dijkhuis heeft het verhaal geschreven en veel onderzoek gepleegd over de stad. Het waren vijf stijf uitverkochte voorstellingen. Op de tweede plaats werd 'De zoon van Louis Davids' uit 2015 aangehaald. Ook hier bleek uit wat voor kwaliteit hout Jaap Dijkhuis gesneden is als regisseur. De schrijver van deze productie, de bekende Nederlander Jacques Klöters, was bij de première aanwezig en was zichtbaar aangedaan.

Tot in de perfectie

Ed Latulette levert zijn bijdrage aan de choreografie en eist dat de dansjes tot in de perfectie worden uitgevoerd. Dit levert de nodige spierpijn op bij de personen die aan de dans deelnemen, maar dat hoort erbij zegt Ed. Verder is Ed al die jaren bereid om de solistische rollen in te vullen bij afwezigheid van de solisten op de repetities. Soms wel vier rollen tegelijk.

De voorzitter sprak de wens uit dat P&O en Jaap en Ed nog jaren gezamenlijk mooi producties op de planken mogen blijven brengen.

Tot grote hoogten

Hij richtte zich rechtstreeks tot de jubilarissen met het volgende. "Beste Jaap en Ed, namens de vereniging feliciteer ik jullie met de 12,5 jaar dat jullie als regisseur aan P&O zijn verbonden en met volle inzet onze club tot grote hoogten weten te bewegen en daar te houden. Onze voorstellingen zijn altijd van goede kwaliteit en daar leveren jullie grote bijdrage aan. Dank jullie wel en ik hoop dat wij nog vele jaren de mooiste voorstellingen samen mogen blijven brengen."

Mokken

(Foto: )

Ik stond als vijfde in de rij voor de kassa en stond geduldig te wachten op mijn afrekenbeurt. De eerste in de rij was een dame van ver over de middelbare leeftijd. Zij moest een achttal mokken afrekenen, maar kennelijk ging daarbij iets niet naar haar zin. Ze toonde haar misnoegen tegenover de kassière. Stond te mopperen. De korting was niet juist. De prijs klopte niet. Het totaalbedrag stond verkeerd op de kassabon. Enfin, er deugde maar weinig dan wel de dame had haar dag niet. De kassière legde geduldig uit hoe het zat met de prijs en welke korting er van toepassing was, als gevolg van de aanbieding. De tweede en derde persoon in de rij begonnen te mopperen: "Het schiet zo niet op hè." De mevrouw voor mij liep zelfs uit de rij naar voren: "Schiet het hier nog een keertje op, of hoe zit het?" Ze had voor zichzelf besloten de reacties niet af te wachten en liep weg. Daarmee was ik een plaatsje opgeschoven. De kassière deed bij dit alles of haar neus bloed druppelde en ging de mokken inpakken – acht in totaal. Op de mokken zag ik pakkende teksten staan als: 'Thee? Muts', 'Theefje','Koffie? Zak', 'Depressie? Kop op.', 'Kop vol? Hoofd leegmaken!', 'Koffiecups 80B', 'deze mok is voor Piet, die mokt niet!' en 'Duister theelichtje.' Ik wist precies welke mok voor de desbetreffende dame was. Het inpakken ging voorspoedig. Er werd uiteindelijk afgerekend. Zo…het gezeur was voorbij. Nog twee wachtende voor mij. Er kwam een kassière achter de andere kassa staan en riep: "De eerstvolgende mag bij mij komen."

Zo schoot ik weer een plaatsje op. De in blijde verwachting zijnde jongedame voor mij, had een mandje met een paar spullen. Stuk voor stuk legde zij die op de toonbank, maar de grote vaas zette zij voorzichtig neer. Op volgorde van het neergezette spul scande de kassière de barcodes. Zij deed het nogal vlug en toen ze het volgende artikel wilde pakken stootte ze abusievelijk de vaas om. Die rolde van de toonbank – volledig te pletter. "Ook dat nog," zei de kassière. "Kut," zei de jongedame. Moest ik nu lachen of mijn hoofd afwenden? "Pakt u maar een andere vaas," zei de collega van de ongelukkig kijkende kassière. Daar stond ik, het geduld werd vandaag op de proef gesteld. Achter mij stond niemand meer, evenzo naast mij. Dus liep ik naar de andere kassa. "Zo meneer, toch nog aan een beurt toegekomen," zei de collega kassière en gaf een knipoog.

Ik werd blij van haar opmerking en zei: "Ik was niet van plan om te mokken." Goedemiddag dames.

Expositie Margreeth Leerlooijer

Vissen, een van de kunstwerken van Margreeth Leerlooijer. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Margreeth Leerlooijer uit Purmerend exposeert tot oktober op de afnamelocatie van de bloedbank Sanquin aan de Wielingenstraat 105.

Het zijn 12 kleurrijke stillevens en surrealistische schilderwerken in acryl. Iedereen kan binnenlopen tijdens de openingstijden, van maandag en donderdag van 12.30 uur tot 20.00 uur en dinsdag en woensdag van 17.00 uur tot 20.00 uur.

www.margreethleerlooijer.nl

Klaverjassen buurtcentrum Gildeplein

PURMEREND - Op donderdag van 13.30 tot 16.30 uur wordt in Buurtcentrum Gildeplein geklaverjast.

De bijdrage is € 5.50 per maand. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Voor meer informatie kunt u elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur bellen met 0299 84 01 53.

Buurtcentrum Gildeplein is gevestigd aan de Overlanderstraat 650.

Website: www.buurtcentrumgildeplein.nl info@buurtcentrumgildeplein.nl

Ben Sharples volgt Eric Voet op als trainer dames RCW

PURMEREND - De Engelsman Ben Sharples is de nieuwe trainer van de de dames van Rugby Club Waterland. Hij neemt het stokje over van Eric Voet, die in een eerder stadium aangaf te stoppen als hoofdtrainer.

Ben Sharples heeft als rugbyer in Engeland een behoorlijke staat van dienst opgebouwd en hij was onlangs al te gast bij Rugby Club Waterland. Hij gaf toen namens de Mobro's een rugbyclinic. Met de Mobro's speelde hij dit seizoen ook op de Amsterdam Sevens. Momenteel speelt hij met de Stunts 7's uit Birmingham op de Super Sevens Series.

Ben verheugt zich erg op zijn nieuw uitdaging in Nederland: "Het is een nieuw hoofdstuk in mijn rugbycarrière. Ik heb altijd het geluk gehad om zelf bij zowel 15-a-side en 7's te mogen spelen op hoog niveau en met geweldige spelers van over de hele wereld. Ik kan niet wachten om de coachende rol op me te gaan nemen en anderen te leren wat ik opgestoken heb tijdens mijn rugbycarrière. Ik ben de club dankbaar dat zij van mijn droom werkelijkheid hebben gemaakt door mij deze kans te geven", aldus Sharples.

Koffermarkt/tuinfair bij Brocante van Tante

WARDER - Gelegen in het mooie Warder in de tuin van de familie Jantjes wordt op zondag 14 juli van 10.00 - 16.00 uur, een tuinfair/kofferbakmarkt gehouden. Dit evenement is tijdens de Zomerroute Zeevang en ligt op de route.

Dus puilen je kasten uit en wordt het eens tijd om je klerenkast of schuur op te ruimen, kom dan op onze tuinfair/kofferbakmarkt staan. Uiteraard hebben wij ook weer een kraam met leuke brocante en heerlijke taarten.

Wil je staan, stuur dan een mail naar brocantevantante@gmail.com

De kosten zijn € 15,- per auto. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon gezellig langs komen om leuke spullen te scoren. Check ons facebook evenement: Brocante van Tante Tuinfair/Kofferbakmarkt.

Expositie: 'Lang leve Rembrandt'

(Foto: aangeleverd )

REGIO - De Waterlandse kunstenaar Philine van der Vegte is door het Rijksmuseum geselecteerd om deel te nemen aan de zomerexpositie 'Lang leve Rembrandt'. Er waren 8390 inzendingen uit 95 landen, waarvan er uiteindelijk 563 door de tweede juryronde kwamen. De tentoonstelling is van 15 juli t/m 15 september 2019 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Van der Vegte haalde de finale met haar schilderij "Portret van Tijno Voors". Ze schilderde dit portret naar het leven van haar buurman Tijno, in het kader van het afstudeerproject "Portret van een dorp". Hiervoor schilderde ze levensgrote portretten van mensen en dieren in haar dorp Katwoude.

Philine van der Vegte is een figuratief schilder, geschoold op de Wackers Academie in Amsterdam. Ze schildert wat ze om zich heen ziet op haar boerderij in Katwoude: portretten naar het leven, dieren en landschappen. Met een beperkt en tonaal palet weet ze het karakter van haar modellen te vangen. Ze won twee jaar achtereen de publieksprijs van Kunst Kijken Volendam. Verder werd ze in 2017 genomineerd op schilderfestival Noordwijk en exposeerde ze met de Zomerexpo Water in Museum De Fundatie en Museumnacht Antwerpen in het DIVA museum. Ook won ze een prijs op plein air festival Pintar Rapido Amsterdam.
In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Reden om de kunstenaar te eren en zijn werk, zijn tijdgenoten en de 17de eeuw extra onder de aandacht te brengen. Dit komt samen in het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw, met tal van tentoonstellingen en activiteiten in het hele land.

Veel caravans met versleten banden

REGIO - Uit een steekproef van BOVAG blijkt dat bijna 30 procent van de caravans en de helft van de vouwwagens voorzien is van verouderde banden. Het advies van de brancheorganisatie en van diverse verzekeraars luidt om deze banden elke zes jaar te vervangen. In Duitsland geldt deze termijn wettelijk voor alle caravans die zijn gekeurd om maximaal 100 kilometer per uur in plaats van 80 mee te mogen rijden.

Vanwege de eerste vakantieuittocht organiseert BOVAG op vrijdagmiddag 5 juli langs de A2 in Zuid-Limburg bij rustplaats Knuvelkes een kosteloze technische controle van het vakantieverkeer. Daarbij zal speciaal aandacht worden geschonken aan de staat van caravan- en vouwwagenbanden, maar tevens aan de leeftijd en staat van gasslangen.

Bij een eerste controle van bijna 150 caravans en vouwwagens vorige maand op diverse locaties in Midden-Nederland constateerde BOVAG dat bijna 30 procent van de caravans was voorzien van banden die ouder waren dan januari 2013. De fabricagedatum is heel simpel zelf af te lezen van de band, want die staat vermeld met vier cijfers achter de letters DOT. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek en de laatste twee voor het productiejaar. Bij de gecontroleerde vouwwagens bleek 50 procent oude banden te hebben. Na verloop van tijd slijt het rubber -ook bij stilstand in de stalling of op een camping- en kunnen er bijvoorbeeld haarscheurtjes ontstaan. Het profiel van de band kan nog helemaal tip-top zijn, maar als de temperatuur in de band tijdens de reis oploopt kunnen de gevolgen van zulke beschadigingen desastreus zijn. Ook bij controles in voorgaande jaren door BOVAG en door de politie bleek dat veel caravaneigenaren weinig aandacht hebben voor de banden.

Net als banden worden gasslangen gemaakt van het natuurproduct rubber en dat gaat er na verloop van tijd in kwaliteit op achteruit, met alle mogelijke gevolgen van dien. Fabrikanten vermelden daarom een uiterste houdbaarheidsdatum op de gasslangen, maar de ervaring leert dat veel vakantiegangers daar geen acht op slaan. Vooral in Duitstalige landen is periodieke controle van de gasinstallatie in een caravan, camper of vouwwagen wettelijk verplicht en sommige campings in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland weigeren kampeerders -ook buitenlandse- op grond van deze bepaling. Het risico op ontploffingen en brand moet tot een minimum worden beperkt en daarom kan tegenwoordig ook in Nederland de zogenaamde G607-keuring volgens Duitse richtlijnen worden uitgevoerd. Een groot aantal caravanbedrijven is daar intussen voor opgeleid en beschikt over de juiste certificeringen, zodat vakantievierders niet ter plekke voor nare verrassingen komen te staan.

Stemmig optreden

(Foto: Aangeleverd)

EDAM - Zondag 21 juli geven Brenda Frans en Niels van der Veen om 17.00 uur een optreden in De Harmonie in Edam.

Brenda Frans is met haar Molukse roots een opmerkelijke verschijning op de podia voor jazz en lichte muziek. Zij geldt als een natuurtalent. Vanaf haar zeventiende zingt zij niet alleen als leadzangeres in bands, maar is zij ook veelgevraagd als backing vocaliste. Daarnaast werkte ze in tal van settings met grote namen als Esther Apituley, Ernst Glerum en Nippy Noya.Deze zondag komt ze met een leerling naar de Harmonie om pop en blues songs te zingen en spelen. Samen met Niels van der Veen (vocals/gitaar). Zij spelen songs van de Everly Brothers, Nick Cave, Gram Parsson & Emmylou Harris en the Eagles. Een warme mengeling van Country en Western/Blues gebracht in klinkende meerstemmigheid.

Buurtfeest groot succes

(Foto: Aangeleverd)

ETERSHEIM - Het buurtfeest gehouden bij De Breek in Etersheim was een groot succes!

Onder het genot van een hapje, door de buurtbewoners zelf meegenomen, en een drankje bij een heerlijk zonnetje was het 30 juni een waar festijn.

De opkomst, liefst 115 personen, was groots en bij velen was de wens te horen om dit vaker te gaan organiseren.

Open Tuin Martien Koelemeijer

(Foto: aangeleverd )

ZEEVANG - Ook dit jaar is de tuin van Martien Koelemeijer te bezoeken tijdens de zomer Zeevang fietsroute op 13 en 14 juli. De tuin een zogenaamde Woodlandgarden is 12.500 m2 groot met prachtige natuurlijke waterpartijen en veel bijzondere bomen en planten.Zes kunstenaars exposeren hun kunstwerken van glas , brons, steen en schilderijen en zoals voorgaande jaren is er weer en mogelijkheid om een kopje koffie/ thee met appeltaart te nuttigen op het gezellige terras. De tuin is open van 10 tot 5 uur.

Start bouw vakantiepark

(Foto: )

VOLENDAM - De bouw van vakantiepark Landal Volendam is onlangs gestart en dat is gevierd. Het park, ontwikkeld door Van Wijnen Recreatiebouw B.V., dat bestaat uit 42 duurzame en toekomstbestendige recreatiewoningen, wordt gerealiseerd door Van Wijnen Heerhugowaard. De woningen worden in 2020 opgeleverd.

De start van de bouw werd met alle betrokkenen gevierd. De kopers, naaste buren, gemeente, verhuurder Landal GreenParks en medewerkers van de betrokken partijen waren aanwezig bij deze feestelijke starthandeling. Na speeches van Niek Klomp (projectmanager Van Wijnen Recreatiebouw), Hans Schütt (wethouder Economische Zaken en Toerisme) en Arjen Coster (projectmanager Landal GreenParks) vond de feestelijke starthandeling plaats.

"Waar Volendam voornamelijk gekenmerkt wordt door dagtoerisme zal er met de komst van Landal Volendam meer ruimteaanbod komen voor de stimulering van verblijfstoerisme het hele jaar door", aldus Arjen Coster van Landal.

Wethouder Hans Schütt feliciteerde de kopers en de inwoners van de gemeente Edam-Volendam met dit mooie project. "Dit project is weer een goede stap in de richting van de beoogde kwaliteit slag voor dit kansrijke gebied en sluit daarnaast aan bij de toeristische visie waarin wordt ingezet op meer kwaliteit en langer verblijfstoerisme", laat Hans Schütt, wethouder Economische Zaken en Toerisme Gemeente Edam-Volendam, weten.

De gek-op-waterweken

© Twycer / www.twycer.nl (Foto: Igor Roelofsen)

REGIO - Tropische temperaturen of regenlaarzenweer: tijdens de zomervakantie (13 juli t/m 25 augustus) zijn er in en om Het Scheepvaartmuseum leuke binnen- én buitenactiviteiten voor de hele familie. Het museum zorgt tijdens de gek-op-waterweken voor het nodige vertier op het water en op het droge.

Wie is er niet gek op water? Maar dan wel graag schoon water! Tijdens de gek-op-waterweken kunnen kinderen vanaf 7 jaar en ouders dagelijks mee plastic vissen met Plastic Whale. Vanaf de museumsteiger stappen deelnemers aan boord om plastic te vissen in het water rondom het museum. Kinderen vanaf 6 jaar krijgen de hele zomervakantie een gratis gek-op-water-weken kijktocht bij hun toegangskaartje.
Voor jonge kinderen vanaf 3 jaar is er op woensdag, zaterdag en zondag, het programma Vissen is dol-fijn, waarin zij op een verborgen plekje in het museum, een spannend en ontroerend verhaal ontdekken. In dit verhaal vertelt een visser sombertjes over alles wat hij tegenwoordig uit het water haalt. Hoe kunnen de kleuters hem weer vrolijk maken? Nieuw deze zomer is de gratis junior-audiotour. Het Scheepvaartmuseum selecteerde speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar voorwerpen met bijzondere verhalen en verhalen bij bijzondere voorwerpen. De audiotour neemt de kinderen op humorvolle wijze mee door de tentoonstellingen in het museum.
Tot slot is er het imposante VOC-schip, een replica van het VOC-schip Amsterdam, dat in 1749 op zijn eerste reis verging. Ook is er de gratis Virtual Reality tijdreis Dare to Discover, die bezoekers mee terug neemt in de tijd, op een vlucht door de Amsterdamse haven.
Het hele programma is te vinden op: www.hetscheepvaartmuseum.nl

Historiserende bouw op terrein van PostNL

(Foto: )

PURMEREND - De gemeente Purmerend en Snippe Projecten B.V. hebben de afgelopen periode gezamenlijk gezocht naar een passende invulling voor de locatie PostNL. Daar is nu overeenstemming over. Mulleners en Mulleners architecten heeft een schetsontwerp voor historiserende bouw op locatie PostNL gemaakt. Daarnaast worden er sociale huurwoningen en doorstroomwoningen gerealiseerd in Kop West. Er ligt nu een mooi plan waarmee waarde wordt toegevoegd aan de stad en de woonambitie van Purmerend een forse impuls krijgt. Afgelopen woensdagavond was een informatieavond voor omwonenden.

De gemeenteraad heeft in 2018 een aantal kaders vastgesteld waardoor het oorspronkelijke plan voor de locatie PostNL niet meer mogelijk is. De raad heeft het college opgedragen om met projectontwikkelaar Snippe Projecten B.V. in overleg te gaan over een nieuw plan op deze locatie. Het nieuwe plan bestaat uit circa 137 koopwoningen op de locatie PostNL, circa 61 middeldure koopwoningen op veld J in Kop West en circa 89 sociale huurwoningen op veld I, eveneens in Kop West.
André Snippe van Snippe Projecten B.V. is verheugd over het nieuwe plan: "In Purmerend is een erg groot tekort aan woningen. Wij zijn heel blij dat we met dit plan veel Purmerenders aan een aantrekkelijke woning kunnen helpen. We kijken ernaar uit om dit plan samen met onze partner ABB Bouwgroep uit Sliedrecht te realiseren."

Karakter behouden

Partijen hebben uitgebreid nagedacht over een invulling die recht doet aan de locatie aan de rand van de historische binnenstad. Wethouder Eveline Tijmstra: "We willen het karakter van de historische binnenstad behouden en versterken. Ik vind dat Snippe Projecten B.V. daar goed in geslaagd is met de nieuwe plannen voor de PostNL locatie. Ik ben blij met het gezamenlijke resultaat en wil mijn waardering uitspreken voor de constructieve houding en alle inspanningen die door Snippe Projecten B.V. gedaan zijn om tot een nieuwe invulling van de locatie te komen. De architectuur waarvoor is gekozen, voegt waarde toe en sluit goed aan bij de uitstraling van de historische binnenstad."

Naast de locatie PostNL, hoort de ontwikkeling van veld I en J in Kop West ook bij dit plan. In totaal gaat het om circa 287 woningen. Gemeente en Snippe Projecten B.V. voldoen met het totale programma aan de 30-30-40 norm die in het coalitieakkoord is opgenomen. Ook past de nieuwe invulling van de locatie PostNL in de ontwikkeling van het gehele gebied tussen de Hoornsebrug en de Kooimanbrug waar de komende jaren door verschillende bouwprojecten een forse impuls wordt gegeven aan de woonambitie van de gemeente Purmerend.

Maak kennis met de natuur en cultuur in Landsmeer

Tijd om op de fiets te springen. Op naar Landsmeer. (Foto: aangeleverd door Bureau Toerisme Laag Holland)

REGIO - Op een steenworp afstand van Amsterdam en dan toch zo landelijk! Landsmeer heeft het beste van twee werelden. Natuur- en cultuurliefhebbers zitten hier helemaal goed. Want hoe leuk is het om tijdens een fijne fietstocht onderweg even af te stappen voor een bezoek aan een museum, een uitkijkpunt over de landerijen of recreatiegebied Het Twiske of om bijzonder vogels te spotten bij het Ilpverld.

Start bij bezoekerscentrum Ilperveld, waar je al wandelend kennis kunt maken met het Ilperpad. Vanuit hier kun je gebruik maken van het vogelkijkhuisje en het trekpontje naar het onderzoekscentrum. Heb je genoten van dit bijzondere stukje Ilperveld? Top, dan is het nu tijd om op de fiets te springen! Zet koers langs het kanaal, op weg naar Landsmeer. Onderweg is het leuk om een aantal stops te maken. Wat dacht je van een bezoek aan de Anton Heyboer galery?

De bekende Nederlandse kunstschilder en etser woonde met zijn vijf vrouwen in een commune in Den Ilp en liet een indrukwekkende hoeveelheid kunstwerken na. Deze stukken worden beheert en verkocht vanuit het kleurrijke huis. Hoe leuk om te beseffen dat kunstwerken vanuit Landsmeer tot over de hele wereld terug te vinden zijn.

Zie je een bordje van Het Twiske? Sla dan even af en neem meteen een stukje van dit mooie recreatiegebied mee. Een grote plas omringd door mooie strandjes, loslopende Schotse Hooglanders, een traditionele molen en diverse horecagelegenheden.

Vanuit Het Twiske fiets je gemakkelijk naar het centrum van Landsmeer. De ultieme afsluiter van deze dag. De diverse horecagelegenheden bieden keuze genoeg voor een heerlijk diner of afsluitende borrel.

Land van Fluwel viert ZomerZotheid!

Kinderen kunnen lekker ravotten op het Land van Fluwel. (Foto: Carlos)

SINT MAARTENSZEE - Het grootste avontuur voor jong en oud beleef je deze zomer op Avonturenparadijs Land van Fluwel aan de kust in Sint Maartenszee. Op de, dit voorjaar geopende, uitkijktoren stijg je letterlijk tot grote hoogte en wappert de wind door de haren als je van de 10 meter hoge glijbaan weer naar beneden raast. Met de trap mag natuurlijk ook.

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!'

Maar ook de andere avonturen laten je tot grote hoogte stijgen doordat je constant wordt uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Klim, klauter, overwin jezelf en zoek verkoeling op Strand van Fluwel!

Het is als de bekende uitspraak van Pipi Langkous: 'ik heb nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!'

Uniek beleef- en doebos!

Het avonturenparadijs in Sint Maartenszee is de ultieme plek voor levensgenieters en avonturiers. Je ga terug de natuur en vies worden moet! Je beleeft spectaculaire avonturen tussen robuuste stammen, dikke touwen, netten en boomkronen.

Snelheid maak je op de skelterbaan en kinderen klimmen gezekerd op het klimparcours. Echt even lekker afkoelen doe je of Strand van Fluwel. De speelvijver zorgt voor de nodige verkoeling!

BloteVoetenPad

Jong en oud trekken de stoute schoenen uit en bedwingen het, vorig jaar nieuw geopende, blotevoetenpad dat zeker voor kinderen ook vol avontuur en klautermogelijkheden zit. Struin een kilometer lang over het weidse park en voel de natuur tot in je tenen. Overal tijdens route maak je zelf de keuze voor meer of minder avontuur.

Spelen en zelf ontdekken!

Terwijl de kinderen, na een aantal gezamenlijke avonturen, nog uren spelen in het AvonturenSpeelParadijs, is het voor ouderen goed toeven op het terras van Restaurant De Kneinsberg.

Vier de zomer en beleef het avontuur op Land van Fluwel. Kom maar op als je durft!

Land van Fluwel is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur.

www.landvanfluwel.nl

Wethouder feliciteert Rhönrad turnsters

De turnsters en begeleiding werden alsnog in het zonnetje gezet door wethouder Mario Hegger. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Wethouder van onder meer sport Mario Hegger was in het gymlokaal aan de Jan van Egmondstraat aanwezig bij de presentatie van de Purmerendse Rhönrad turnsters. Rhönrad is een vorm van turnen die zich afspeelt in een rond en groot rad.

Het is een zeer dynamische sport om naar te kijken en groeit gestaag. De Purmerendse turnvereniging GymNet heeft een groep actieve meiden die zich met deze sport bezighouden en op hoog niveau presteren.

Gymnet

In Nederland houden zo'n 17 verenigingen zich bezig met het Rhönradturnen. En er komen er nog steeds bij. Ook in Purmerend is een groep van rond de 25 sporters die zich actief met deze sport bezighoudt. Dit doen zij bij turnvereniging GymNet. Een aantal turnsters presteert op EK en WK niveau.

Alsnog felicitaties

Op zaterdag 25 mei jongstleden vond het NK Rhönrad plaats in Egmond aan Zee. De Purmerendse meiden behaalden ook hierbij een podiumplaats. Aangezien Mario Hegger niet aanwezig kon zijn bij het eind mei door Gymnet georganiseerde NK, feliciteerde de wethouder de turnsters die een podiumplaats behaalden, alsnog. Dit gebeurde tijdens de laatste training voor de zomerstop van het rhönradturnen.

Meerdere trainingen

Hegger kreeg een dynamische demonstratie voorgeschoteld, alsmede enkele individuele oefeningen. Hiermee hadden de turnsters zich destijds voor het NK geplaatst. De turnsters trainen meerdere keren per week in een gymzaal van het Jan van Egmond Lyceum aan de Hoornselaan.

Verduurzamen wordt steeds belangrijker

Bewoners vinden duurzaamheid belangrijk, maar onzekerheid over techniek en overheidsbeleid houdt mensen tegen te investeren.Zonnepanelen zijn favoriet, gevolgd door zuiniger zijn met energie. De meeste Nederlanders (63%) zijn bereid zelf opgewekte energie met anderen te delen.

Meer dan de helft vindt duurzaamheid belangrijk voor hun (klein)kinderen.

Als mensen zouden verhuizen, dan het liefst naar duurzame nieuwbouw (52%). Dit zijn de belangrijkste conclusies naar aanleiding van onderzoek dat Feenstra onder haar bewonerspanel hield.Bijna de helft van de bewoners geeft aan de investering in een duurzamere woning nog te hoog te vinden, 41% vindt dat de overheid eerst duidelijke kaders moet aangeven.Interessant is dat, mochten mensen het geld hebben, zij eerder zouden investeren in zonnepanelen (1e keus), een warmtepomp (2e keus) of zonneboiler (3e keus) dan in een nieuwe keuken, slaapkamer of tuin.

Algemeen directeur Adriaan Pietersma begrijpt de aarzeling over nieuwe investeringen wel. "Zonnepanelen zijn gemeengoed geworden, er is inmiddels veel ervaring mee en dat wekt vertrouwen.Dat bewoners het belang inzien van verduurzaming vinden we heel bemoedigend, tegelijkertijd is het begrijpelijk dat bewoners willen dat techniek werkt en doet wat je ervan verwacht. De technologie ontwikkelt zo snel, even afwachten en een oude ketel door een zuinigere huurketel vervangen kan ook een praktische oplossing voor bewoners zijn."

Het is volop zomer in Laag Holland

In de natuur van Laag Holland kijk je je ogen uit. (Foto: aangeleverd door Bureau Toerisme Laag Holland)

REGIO - Het is volop zomer, tijd om naar buiten te gaan! Heerlijk genieten van de lange zonovergoten dagen, bloeiende velden en warme zonnestralen. In Laag Holland is het nu extra fijn en kijk je je ogen uit met prachtige velden en bomen vol fruit aan de horizon.

Slenter door de bijzondere straatjes of steegjes in Broek in Waterland, Edam, Monnickendam of de Rijp. Leer meer over de omgeving en haar geschiedenis tijdens een uitgestippelde stads- en gevelwandeling en laat je verassen. Liever even neerploffen op een terrasje? Dat kan bijvoorbeeld op één van de fijne pleinen, langs het water of in een landelijke theetuin.

De echte sportieveling kan heerlijk vertoeven op het Markermeer tijdens een zeil- of snelle Rib-tocht. Houd je het liever wat rustiger? Huur dan een fluisterboot of kano óf stap op een SUP-board en geniet van de uitgestrekte waterrijke gebieden van Waterland of de Eilandspolder. Onderweg kom je menig weidevogel of grazend vee tegen, want ook zij genieten van dit fijne gebied.

Ook op de fiets kun je in Laag Holland eindeloos genieten. Lange fietspaden leiden je tot de meest prachtige plekken! De keuze is aan jou…verzamel onderweg de lekkerste streekproducten, leer over de geschiedenis van alle bekenden forten met een tocht langs de Stelling van Amsterdam of geniet van de rust en weidse uitzichten met een fietstocht door één van de natuurgebieden.

Op zoek naar een uitje met de kinderen? Ga klimmen en klauteren bij de avonturenspeelplaats in het Twiske, op zoek naar kabouters in het Purmerbos of neem een frisse duik in één van de recreatiegebieden. Zit het weer niet mee? Kies dan voor een leuke theatervoorstelling, het filmhuis of één van de overdekte zwembaden. Plezier gegarandeerd!

Kom tot rust bij een RUST punt

Er zijn verschillende Rustpunten in het gebied. (Foto: aangeleverd door Bureau Toerisme Laag Holland )

REGIO -Laag Holland, een heerlijke plek om lekker te fietsen of wandelen. Wat een groen, ruimte en rust kun je hier vinden! Ben jij zo'n actieve natuurliefhebber? Dan is het ideaal om onderweg gebruik te maken van de faciliteiten van een zogeheten Rustpunt. Dat zijn plekken (vaak bij boerenbedrijven) die zijn ingericht als pauzeplek tijdens je tocht. Je kunt hier lekker je eigen meegebrachte boterham opeten. Heb je pech onderweg? Plak hier dan gerust je band of laadt je elektrische fiets weer verder op. Ideaal deze adresjes en zo leuk om kennis te maken met dergelijke lokale (boeren) ondernemers. Tip! Loop of fiets eens een deel van de Stelling van Amsterdam route. Ter verdediging van de Amsterdam is men zo'n 140 jaar geleden gestart aan de bouw van de Stelling van Amsterdam die bestaat uit onder andere 46 forten.

Unieke prijsaanbieding zonnig Tenerife

Appartementencomplex Coral Compostela Beach Golf - Los Cristianos. (Foto: aangeleverd)

8-daagse vliegreis vanaf € 399,- p.p.

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische eilanden. Op dit vulkanische eiland vinden bezoekers zwarte lavastranden, metershoge vulkanen, prachtige natuur, bruisende steden met historische centra en authentieke Spaanse dorpjes.

Het nabijgelegen strand. (Foto: aangeleverd)

Verblijf is in het appartementencomplex Coral Compostela Beach Golf - Los Cristianos. Er is hier genoeg te beleven, met sport, spel en entertainment voor groot en klein.

Inclusief: retourvlucht Amsterdam - Tenerife met TUI fly, luchthavenbelasting en brandstofheffing, transfer van luchthaven naar accommodatie en v.v., Nederlandssprekende reisleiding, 7 overnachtingen in appartementencomplex Coral Compostela Beach Resort o.b.v. logies.

Lezersactie v.a. € 399,- p.p.

Reisperiode: 1 augustus t/m 31 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 31 juli 2019. De prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Ook verblijf o.b.v. logies/ontbijt, halfpension of all-inclusive mogelijk. Ook vertrek vanaf Eindhoven, Groningen en Rotterdam mogelijk. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanaf prijs is beperkt beschikbaar.

Meer informatie/boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Lezersactie: win tickets voor Dutch Valley

Lezersactie: gratis tickets voor Dutch Valley. (Foto: aangeleverd)

Doe mee en win

"Dutch Valley is hét Nederlandse festival vol muzikale vrolijkheid, de gezelligste muzikale kermis van Nederland", verwoordt de organisatie namens Rob Bout het evenement, dat 11 augustus voor de negende keer - traditioneel - plaatsvindt in recreatiegebied Spaarnwoude in Velsen.

De gezelligste muzikale kermis van Nederland. (Foto: aangeleverd) )

Om te vervolgen met: "Verdeeld over acht podia komen met pop, hiphop, dance, rock en Nederlandstalige muziek alle populaire Nederlandse muziekstromingen aan bod tijdens dit oergezellige feest, dat jaarlijks door bijna 30.000 enthousiaste liefhebbers wordt bezocht. 115 artiesten, dj's en acts op één dag. Daarom kunnen we iedereen sowieso één garantie geven: een mooi feestje zal het worden! Headliners deze editie zijn Charly Lownoise & Mental Theo, Lil Kleine, Snollebollekes, Nielson, Ali B & Friends, Jan Smit, Bizzey, Davina Michelle, JeBroer 4 Life en meer dan 100 andere Nederlandse topacts en artiesten."

Lezers van deze krant kunnen per persoon 2 gratis tickets winnen door de volgende vraag goed te beantwoorden:

Voor de hoeveelste keer wordt Dutch Valley gevierd?

Mail het antwoord naar:

info@rodi.nl Winnaars ontvangen uiterlijk maandag 22 juli hun ticket voor de gezelligste muzikale kermis van Nederland via de mail. Mocht je niet tot de gelukkigen behoren: kijk voor nog beschikbare kaarten en/of meer informatie op www.dutchvalleyfestival.nl

Dubbele cheque voor Special Forces

Nadat MarktstadRun-voorzitter Michel Meijer de cheque overhandigde aan Ron Rijser (inzet) kregen de aanwezigen de gelegenheid met de handboog te schieten. (Foto: Han Giskes)

Vervolg van voorpagina

Daags ervoor was de voorzitter, zijn vrouw Christy en twee leden van Special Forces door het bestuur van de MarktstadRun uitgenodigd om bij handboogschietvereniging Waterlandschutters een cheque van € 2.500,- te krijgen.

Leden met een beperking

Tijdens de laatste editie van de MarktstadRun is er geld ingezameld. De locatie om de uitreiking van de cheque te doen was gekozen omdat Waterlandschutters onlangs is toegetreden tot Special Forces.

De handboogschietvereniging heeft leden met een beperking, waaronder paralympiër Marco Griffioen en is bekend met schutters die een stoornis binnen het autisme spectrum hebben.

Vergroten participatie

Special Forces is een regionale beweging in Zaanstreek-Waterland die als doel heeft om sporten en bewegen voor mensen met een beperking mogelijk te maken. Daarbij wordt sport als middel ingezet om de zelfredzaamheid en (arbeids)participatie van deelnemers te vergroten. Special Forces staat voor Speciale mensen met Speciale krachten en mogelijkheden. De afgelopen jaren heeft Special Forces onder aanvoering van Ron Rijser aan bekendheid gewonnen.

Nooit geld gevraagd

Rijser was prettig verrast met de giften van in totaal € 10.000,-. "Ik ben nu 15 jaar bezig met het initiatief en heb nog nooit geld gevraagd. Maar van alle kanten wordt het me aangereikt. Dan vraag ik me weleens af waaraan we dat hebben verdiend. En ja, het komt uitstekend van pas zeker in de plannen en ideeën die we hebben. Dit helpt enorm. Het is echt geweldig."

BRASA tweede in Terras Top 100

Een vol terras bij BRASA is meer regel dan uitzondering. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - BRASA aan de Koemarkt is tweede geworden in de door Horeca Misset uitgeschreven Terras Top 100. Het bedrijf van Arwin Versteijne duldde alleen De Werf uit het Zeeuwse Veere voor zich. De Fortuna in Edam eindigde op de 29e plaats.

Na 7e plaats in Café Top 10 nu weer hoge notering

Horecaman Versteijne, ooit begonnen met Bar Rio en Het Café, had vijf jaar geleden nooit kunnen bevroeden dat zijn zaak een dergelijk pijlsnelle ontwikkeling zou doormaken. Van feestcafé tot de huidige plek waar het goed toeven is voor koffie, lunch, diner, borrel en - sinds april jongstleden- voor een ontbijt. BRASA Bar & Kitchen is van alle markten thuis.

Vorig jaar al had BRASA succes door op de zevende plaats te eindigen in de Café Top 100. Arwin Versteijne is een gelukkig mens.

"Ongelooflijk; in twee jaar tijd zevende en tweede worden in zo'n prestigieuze verkiezing is iets om trots op te zijn. Niet alleen voor mezelf, maar zeker ook voor onze hele ploeg mensen. Zij verdienen alle credits", aldus Versteijne.

5-jarig bestaan

Onlangs nog vierde BRASA op uitgebreide schaal het 5-jarig bestaan. Onder andere met een magazine, een speciaalbiertje en een aparte wijn.

Dagje aan de Markermeerkust

De Markermeerkust is lekker dichtbij. (Foto: aangeleverd door Bureau Toerisme Laag Holland)

REGIO - Bij de eerste warme dagen trekken we massaal richting de kust. De Noordzee kust wel te verstaan. Maar heb je al eens genoten aan de Markermeerkust? Dit stukje Laag Holland is uniek. Hier zie je het grote hoogte verschil tussen water en land pas echt goed. De dijk is dan ook echt onze redder in nood en zorgt al jaren voor droge voeten voor alle Laag Hollanders!

Maar wat voor leuks is er te beleven langs deze dijk? Genoeg! Je hebt hier een aantal heerlijke strandjes, afgewisseld met eindeloze fietspaden en bijzondere historische dorpjes compleet met (vissers)haven.

Fiets- of skeelertocht

Maak een fijne fiets- of skeelertocht over het kilometers lange fietspad, kijk uit over het prachtige meer of stop onderweg bij één van de leuke horeca adresjes voor een verfrissende stop. Doe je het liever even rustig aan? Dan zijn die fijne strandjes aan het Markermeer een heerlijk plekje om bij te komen.

Rib-tocht

Op het Markermeer zelf is ook genoeg te doen. Wat denk je van een mooie boottocht van Volendam naar Marken. Of juist een stoere rib-tocht in een super snelle boot? Ben je liever zelf actief? Stap dan eens op een SUP-board of een kano en bekijk Laag Holland vanaf de waterkant.

Lekker dichtbij

Kortom, de Markermeerkust, lekker dichtbij en parkeren is bijna altijd gratis!

(Foto: aangelevberd)

'Uurtje met een buurtje' brengt bewoners en kantoormedewerkers Zorgcirkel Molentocht bij elkaar

PURMEREND - Juist in de zomer ligt eenzaamheid onder ouderen op de loer. De kinderen gaan een aantal weken op vakantie, de buren zijn weg. Minister De Jonge (VWS) lanceerde recent een campagne tegen zomereenzaamheid. Zorgcirkel Molentocht speelt met 'Uurtje met een buurtje' hier meteen praktisch op in. Op woensdag 10 juli werden de medewerkers die normaal gesproken op kantoor zitten, een uurtje gekoppeld aan een bewoner van het woonzorgcentrum, om samen de jaarlijkse Molentocht-braderie te bezoeken en elkaar beter te leren kennen.

"Erg leuk om op deze manier een 'buurtje' te leren kennen. Meneer Chris vond vooral de eetkraampjes erg aantrekkelijk, dus we hebben gezellig samen pannenkoeken gegeten. Ook vertelde hij over zijn fietstocht naar Noorwegen. Dat was een mooie vakantietip", vertelt Liselotte van 't Veer, communicatieadviseur bij De Zorgcirkel. Zorgcoördinator Fiona Juwett en activiteitenbegeleider Germaine Poelstra zijn samen verantwoordelijk voor de organisatie: "We wonen en werken allemaal in hetzelfde pand op Persijnlaan 99. We vinden het belangrijk om actief contacten tot stand te brengen. De reacties van zowel medewerkers als cliënten zijn ontzettend leuk", vertelt Fiona.

'Voor iedereen een match bij Relatiebasis'

'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. (Foto: aangeleverd)

REGIO - 'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. Met deze overtuiging is zij in 2007 haar relatiebemiddelingsbureau Relatiebasis begonnen. In de afgelopen jaren heeft ze aan de wieg gestaan van vele ontluikende relaties. "Voor iedereen is een match te vinden ongeacht opleiding, leeftijd of achtergrond."

Wat is kenmerkend voor de mensen die zich bij Relatiebasis inschrijven? "De één wil graag samenwonen, de ander zoekt een maatje om de eenzaamheid van de weekenden te verlichten. Wat wel voor iedereen geldt is dat ze op zoek zijn naar warmte, een luisterend oor en iemand om samen leuke dingen mee te doen. Kortom, een aanvulling op het leven", aldus Kováts. ""Bij Relatiebasis ligt de nadruk op persoonlijke bemiddeling. Het begint bij een vertrouwelijk gesprek, waarbij we elkaar leren kennen en bespreken wie ze hopen te ontmoeten. Dit gesprek vindt plaats bij de mensen thuis. De woonomgeving draagt namelijk bij aan een zo compleet mogelijk beeld. Vervolgens ga ik voor ze op zoek naar iemand die bij ze past. Ik bouw een persoonlijke band met mijn cliënten op. Betrouwbaarheid en persoonlijk contact staan voor mij hoog in het vaandel. Ik streef naar een respectvolle en positieve omgang met mijn cliënten."
Wie nieuwsgierig is geworden kan vrijblijvend kennismaken met Relatiebasis door contact op te nemen met Edina Kováts op 0299-714009 of via info@relatiebasis.nl. Meer informatie: www.relatiebasis.nl.