Bergens Nieuwsblad

20 maart 2019

Bergens Nieuwsblad 20 maart 2019


Koningsdag Bergen

BERGEN - Nog een week of zeven en dan is het zo ver, de voorbereidingen voor Koningsdag staan weer in de steigers.

Het bestuur is al een paar maanden aan het werk om jong en oud weer een mooie gezellige dag te bezorgen. Tal van evenementen staan weer op stapel: de kinderspelen, de vrijmarkt, er is bijzonder straattheater en nog veel meer kindervertier geregeld. Alles weer op de bekende plekken in het centrum van het dorp. Ook is er weer veel aandacht voor muziek: drum- en showbands lopen door het dorp er is popmuziek te horen op verschillende podia. Maar ook een gezellig straatorkest zorgt voor levendigheid bij de diverse terrassen en zijn overal te zien en te horen in het dorp.

Op 26 maart om 20.00 uur is de jaarvergadering van de Oranjevereniging Bergen. Deze wordt gehouden in Café de Lamoraal, Oude Prinsweg 7, Bergen. Iedereen is welkom om te horen wat Koningsdag Bergen dit jaar precies te bieden heeft.

VakantieFUN voor kids

REGIO - Zes weken zomervakantie je kind bezig houden is voor veel ouders lastig te organiseren, laat staan als je kind niet mee kan doen aan het reguliere aanbod, omdat het kwetsbaar is en niet zomaar in de groep past. Stichting Sport-Z organiseert daarom ook dit jaar weer VakantieFUN in samenwerking met de gemeenten in de regio.

Van 15 juli tot en met 8 augustus kunnen kinderen van zes tot en met zeventien jaar die geen aansluiting vinden bij het reguliere aanbod of een GGZ-indicatie hebben, meedoen met het programma in sportcomplex De Meent Bauerfeind onder professionele begeleiding. VakantieFUN vindt plaats in de eerste vier weken van de zomervakantie op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Stichting Sport-Z is de afgelopen drie jaar met succes deze uitdaging aangegaan om kinderen een mooi programma te bieden. Gezien het specifieke gedrag van de deelnemers wordt er gedurende de dag vooral gelet op structuur, duidelijkheid en bekendheid. Vandaar dat er gewerkt wordt met kleine groepen en een centrale projectleider. Bergense ouders en verzorgers van kinderen die binnen de specifieke doelgroep vallen kunnen hun kind aanmelden voor VakantieFUN via www.sport-z.org/vakantiefun. Deelname is kosteloos. Inschrijven kan tot 31 mei. Meer weten? Bel Hester Zwart via 06-52493264 of mail naar h.zwart@sport-z.org.

Lokaal winkelbezoek neemt weer toe

Help gemeente Bergen schoon te houden

Gezocht: meedenkers met Schoorlse Duinen

Jeugd leert over oorlog in Bergen

Boekenweek in boekhandel EBB

BERGEN - Tijdens de Boekenweek, die zaterdag 23 maart van start gaat, heeft de Eerste Bergensche Boekhandel een bijzonder evenement. Zondagmiddag 24 maart presenteren Babette Wagenvoort en Lokien de Bie vanaf 16.00 uur hun nieuwe boek 'Een avond bij de vrouwenvereniging'. Centraal in de winkel staan de tekeningen van Babette die ze voor dit visuele tekenboek heeft gemaakt. De expositie loopt door tot en met zaterdag 20 april.

Lokien de Bie schreef teksten en interviews voor hun uitgave. Hun boek sluit aan bij het thema van de Boekenweek, waarin 'De moeder de vrouw' wordt onderzocht. Ja, ze bestaan nog, de klassieke, veelal op religieuze grondslag gestoelde 'plattelandsvrouwenverenigingen', die decennialang een bloeiend bestaan hebben geleid in verzuild Nederland. Gelijk met de hedendaagse snelle leegloop van de kerken worden ook die vrouwenverenigingen met opheffing bedreigd. Maar nog altijd komen overal in het land honderden vrouwen maandelijks bijeen op de avonden van hun vereniging. Wat doen zij daar? Een cultuurhistorisch document, een liefdevolle ode aan de vrouwenvereniging.

Tijdens de feestelijke presentatie geeft Babette een korte introductie op haar tekeningen en Lokien leest voor. Alle tekeningen in 'Een avond bij de vrouwenvereniging' zijn opgebouwd uit honderden kleinere tekeningen in diverse technieken, die Babette op haar computer bijeenbracht om tot grote groepsportretten te komen. In de Eerste Bergensche Boekhandel toont zij een selectie van deze eerste tekeningen. Noem ze 'deeltekeningen', want je kunt ze geen schetsen noemen. Babette Wagenvoort en Lokien de Bie bezochten tien verenigingsavonden in het Westland, een streek die representatief genoemd kan worden voor de vrouwenverenigingscultuur elders in het land. Hun leerzame, vaak ook vermakelijke reportage – in tekeningen, tekst en interviews – brengt een ode aan een verdwijnend Nederlands cultureel fenomeen.

Wagenvoort en De Bie

Wagenvoort volgde Artez, illustratie in Enschede en werd Master of Art aan het Royal College of Art in Londen. Lokien de Bie is freelance journalist en schrijft onder meer voor de VPRO-gids, Stichting Lezen en het tijdschrift Nouveau.

Jeugd leert over oorlog in Bergen

Leerlingen van der Bosschool interviewden ouderen in hun buurt die de oorlog hebben meegemaakt. (Foto: Agnes Audier)

BERGEN - Het educatietraject 'Oorlog in mijn buurt', dat vier jaar geleden in Amsterdam werd geïnitieerd, wordt op dit moment in tien gemeenten in Nederland uitgerold, waaronder in Bergen en Alkmaar.

Het programma richt zich op de Tweede Wereldoorlog en werkt via vijf gastlessen met kinderen toe naar een interview met een oudere die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Groep 7 van de Bosschool in Bergen was de eerste klas in de gemeente die mocht deelnemen aan dit project. De kinderen kregen een gastles van Jaap Vrasdonk (92), die zijn persoonlijke ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog deelde; vooral de dood van zijn broers die op mijnen waren gelopen in duinen maakte veel indruk op de kinderen. Dirk Nolson maakte met de klas een digitale fietsroute langs overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog in Bergen en NSB-onderzoekers Cees Kleijn en Stijn Reurs hebben de kinderen verteld over goed en fout in de oorlog en de vele grijstinten daartussen. Ook het Hitlerpensioen dat wereldwijd in de media is werd uitgebreid besproken. Nadat de kinderen in groepjes kregen in interviewtechnieken zijn zij vorige week begonnen met de interviews. In groepjes van drie gaan zij deze weken langs bij een oudere Bergenaar die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt en interviewen zij hen onder begeleiding van een journalist en fotograaf. Tijdens de eindontmoeting, donderdag 21 maart 13.45 uur in het Bunkermuseum op het Ecodorp in Bergen. komt alles en iedereen samen en vertellen de kinderen de verhalen die zij gehoord hebben. Alle ouderen, kinderen, gastdocenten en samenwerkingspartners (waaronder de Historische Vereniging Bergen) worden hiervoor worden uitgenodigd en ook belangstellenden zijn welkom.

Reserveren kan via agnes@inmijnbuurt.org.

Muzikale wereldreis met Encore

(Foto: )

BERGEN - Zanggroep Encore is een gemengd koor met twintig enthousiaste leden onder leiding van dirigente Hester Diel. Het repertoire is veelzijdig, merendeels afkomstig uit andere landen of werelddelen en uit verschillende stijlperioden. De liederen zijn vrolijk, melancholiek of krachtig. De meerstemmige liederen worden à capella gezongen of begeleid op gitaar door Hester. Zondagmiddag 24 maart zingt Encore een mooi samengesteld repertoire uit Afrika, Zuid-Amerika, Ierland, Oost-Europa en Nederland.Aanvang 15.00 uur in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Toegang € 10,-, inclusief een drankje en hapje na afloop. Kinderen tot 15 jaar € 5,-. De kaartverkoop is aan het kerkje, of via e-mail: maaikewijnberg@kpnmail.nl. De kerk is open vanaf 14.30 uur en het concert duurt tot 16.00 uur; er is geen pauze.

Laatste Eer

SCHOORL - De algemene ledenvergadering van Uitvaartvereniging De Laatste Eer Schoorl wordt dinsdag 26 maart om 20.00 uur gehouden in de Blinkerd. Op de agenda staat onder meer het herdenken van de overledenen van 2018, en het vaststellen van de Jaarrekening. Tijdens de vergadering wordt er door crematorium 'Yardenhuis van Schagen' een presentatie gehouden. Zie ook www.uitvaartschoorl.nl.

Kinderspelletjes op Koningsdag Bergen

BERGEN - Koningsdag in Bergen is geen feest zonder de kinderspelletjes! Die vinden elk jaar plaats tussen 10.00 en 13.00 uur. Om dit te kunnen laten doorgaan zijn veel vrijwilligers nodig.

Iedereen die de kinderen in Bergen en omstreken een warm hart toedraagt en wat tijd over heeft kan zich aanmelden om te komen helpen. Draag bij aan een onvergetelijke dag voor de plaatselijke jeugd! Hulp is nodig van 09.30 tot 13.15 uur, om in een kraam een spelletje te begeleiden. Stralende kindersnoetjes zijn een geweldige beloning! Ook staan de kinderen in de rij bij het schminken. Daarom zoekt de organisatie ook extra hulptroepen die een paar uurtjes willen komen schminken, ter ondersteuning van de drie vrijwilligers die er van 11.00 tot 16.00 uur zitten. Uiteraard wordt iedereen die zijn steentje bijdraagt voorzien van een hapje en een drankje.

Voor meer informatie en aanmelden www.oranjevereniging-bergen.nl of spelletjes@oranjeverenigingbergen.nl.

Lokaal winkelbezoek neemt toe

Ondanks het gemak van internet wordt er nog steeds veel gewinkeld. (Foto: Archief)

BERGEN - Burgemeester en wethouders van Bergen hechten grote waarde aan de leefbaarheid van de gemeente. Beschikbaarheid van goede winkelvoorzieningen speelt hierin een belangrijke rol.

Bereikbaarheid kan beter

In opdracht van de drie provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is ook in 2018 voor Noord-Holland het consumentengedrag via het Randstad Koopstromenonderzoek www.kso2018.nl in beeld gebracht. Het onderzoek geeft onder meer antwoord op vragen als: waar doen mensen hun dagelijkse boodschappen, waar kopen ze hun kleding en waar shoppen ze als ze een nieuwe smartphone willen. Doen ze dit in een gezellig dorps- of stadscentrum of kiezen ze juist voor het gemak van Internet?

Meer uitgegeven

Het totaalbedrag aan bestedingen in het centrum Bergen is toegenomen ten opzichte van 2016. Eigen inwoners besteden € 34,7 miljoen (op een totaal van € 39,3 miljoen) aan dagelijkse artikelen in de eigen gemeente. Voor de niet-dagelijkse goederen (in de categorieën mode & luxe, vrije tijd en in en om het huis) besteden de Bergenaren € 14,6 miljoen (op een totaal van € 24,8 miljoen).

Toeristen

Van de ruim € 63,9 miljoen aan consumentenbestedingen in de detailhandel in het centrum van Bergen komt € 8,6 miljoen (ruim dertien procent) uit de portemonnee van toeristen. De inwoners geven de winkelvoorzieningen een rapportcijfer 8,0 ten opzichte van de 8,1 in 2016. Met name het 'horeca-aanbod en de 'veiligheid' scoren hoog maar 'bereikbaarheid per openbaar vervoer' en 'parkeermogelijkheden auto' kunnen beter.

Voor meer informatie zie www.kso2018.nl

Workshop

(Foto: Archief)

REGIO - Stichting Welzijn Bergen geeft in samenwerking met het Rode Kruis donderdagmiddag 21 maart bij Post aan Zee de workshop 'Goed Voorbereid'.

Tijdens deze workshop leren aanwezigen hoe veelvoorkomende risico's in de directe leefomgeving te voorkomen zijn. Deelnemers krijgen handige tips en uitleg over hoe deze in de praktijk zijn toe te passen. Zo zorgen we met en voor elkaar voor veiligheid. Speciale aandacht is er deze middag voor brand-, val- & inbraakpreventie. Wie tips wil hoe deze zaken te voorkomen, is zeker van harte welkom tijdens de bijeenkomst.

De bijeenkomst is donderdagmiddag 21 maart van 14.00 tot 16.00 uur bij Post aan zee aan de Voorstraat 82a in Egmond aan Zee. Entree is gratis.

Vooraf aanmelden via Stichting Welzijn Bergen, bel 072-5821450 of kijk op www.welzijnbergen.nl.

I Daniel Blake (Foto: aangeleverd)

Bij Filmhuis Schoorl draaien vrijdag 22 maart de volgende films:

Om 15.00 uur draait de film 'I Daniel Blake'. Een film over vervreemding in onze tijd. Gemaakt door de sociaal realistische filmer van onze tijd: Ken Loach, Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Begie, 2016, 100 minuten, regie: Ken Loach, met Dave Johns, Hayley Squires en Briana Shann; genre: drama.

Om 20.00 uur draait de film ' Manchester by the Sea'. Dit is een subtiel verhaal over hoe het leven je soms confronteert met jezelf. Verenigde Staten, 2016, 137 minuten, regie: Kenneth Lonergan, met Casey Affleck, Michelle Williams en Lucas Hedges; genre: drama, romantiek

Manchester by the sea (Foto: aangeleverd)

Meer informatie? Reserveren? Kaarten à € 10 (€ 7,50 onder de 18 jaar) kunnen besteld worden op www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voor de voorstelling (de zaal is open een uur voor de voorstelling) De film wordt vertoond zonder pauze, een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na afloop van de filmvoorstelling. Filmhuis Schoorl vertoont wekelijks op vrijdag twee films om 15.00 uur en om 20.00 uur in De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl.

Oud papier Be Quick

BERGEN – Geen idee wat te doen met het oud papier? Breng het bij Be Quick!

De papiercontainer van gymvereniging Be Quick staat zaterdag 23 maart bij Wasserij Dubbel Blank aan de Lijtweg in Bergen. Leden van de vereniging nemen het oud papier en karton graag van de mensen aan tussen 09.00 en 12.00 uur. De container staat er elke veertien dagen, in de week waarin de grijze rolemmer geleegd wordt.

Expositie

In Scorlewald exposeert Edith van Soest-Arp haar schilderijen. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - In Scorlewald aan de Valkenlaan 14 exposeert Edith van Soest-Arp haar schilderijen. Zij schildert met acryl op doek en op hout. Het werk is rijk aan kleuren en is hoofdzakelijk abstract. De tentoonstelling is tot en met 12 april op werkdagen te bezoeken van 09.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 16.00 uur.

Tóch nog op excursie

Gelukkig kon groep 8 toch nog op excursie naar Leiden. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Dankzij een gul gebaar van een ouder kon groep 8 van de Van Reenenschool uit Bergen toch nog op excursie naar het Museum Volkenkunde in Leiden.

De Van Reenenschool werkt sinds twee jaar met de methode DaVinci. Wijbe van der Meer, directeur OBS Van Reenenschool legt uit: "De methode biedt thematisch alle wereld-oriënterende vakken aan, waaronder de 21e eeuwse vaardigheden. Door de onderlinge verbondenheid van de vakgebieden wordt een duidelijke context geboden. Binnen een thema krijgen kinderen de vrijheid om op eigen wijze kennis op te doen. De thema's bieden de mogelijkheid voor een buitenschoolse activiteit om meer verdieping te verkrijgen en nieuwsgierigheid op te wekken. Soms is dat naar het strand of het bos, een fabriek, bedrijf of museum. Soms wordt een expert uitgenodigd."

Voor het thema 'Maori' hadden de leerkrachten van groep 8 een excursie naar het Museum Volkenkunde in Leiden voorbereid. Daar is veel informatie te vinden over deze oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland. Het werd echter spannend of groep 8 de reis kon maken. "Door afzeggingen van enkele chauffeurs hing de reis aan een zijden draadje. Gelukkig bood een betrokken ouder aan om een bus te sponsoren. Daar konden we natuurlijk geen 'nee' tegen zeggen." Na wat telefoontjes met een bevriende busmaatschappij was het probleem opgelost en kon groep 8 toch nog op het laatste moment op excursie.

"Het werd een ontzettend leuk en leerrijk uitstapje", zegt de directeur. "De kinderen hebben niet alleen veel informatie meegekregen, maar ook een Haka gedaan. De imponerende traditionele dans van de Maori is een combinatie van zang en dans. Zelfs het nationale rugbyteam, The All Blacks, voert deze dans uit aan het begin van de wedstrijd, om zo hun tegenstanders angst in te boezemen. Op het ritme van stampende voeten, wordt met de ogen gerold en de tong uitgestoken tot een dreigend geheel. U snapt wel hoe de kinderen terug kwamen op school."

Help gemeente Bergen schoon te houden

Wethouder Jan Houtenbos bij Gejut in Egmond aan Zee (Ankerstraat 13). Gejut is het eerste educatief zwerfafvalcentrum in Nederland en een van de initiatieven binnen gemeente Bergen. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Inwoners, collega's of leden van (sport)verenigingen gaan zaterdag 23 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag, met elkaar aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Wethouder Jan Houtenbos is duidelijk in zijn ambitie. Hij wil er voor zorgen dat gemeente Bergen de schoonste dorpen van Nederland heeft. "Samen houden we gemeente Bergen schoon. Dat is niet alleen een goede zaak, maar ook heel gezellig!"

Zwerfafval hoort niet thuis in onze samenleving en om dat te bereiken zijn er al diverse initiatieven ontplooid vanuit inwoners. Zo doet een groep inwoners van Bergen aan Zee al jaren mee aan de Landelijke Opschoondag. Er zijn 'ploggers' die al hardlopend zwerfafval opruimen. Vanuit de gemeente deed een groot aantal basisscholen mee aan het project 'terug naar de kust'. De kinderen kregen les over de impact van zwerfafval en hebben met verzameld zwerfafval een walvis als kunstwerk geknutseld. Dit kunstwerk was bij het strand van Egmond te bewonderen. In de bossen rondom Bergen kunnen wandelaars vuilniszakjes pakken om het afval dat zij onderweg tegenkomen in te zamelen. Bas Standhardt is initiatiefnemer van 'Schoonheid van 't strand van Egmond'. Hij doet wekelijks zijn ronde over het strand en het lijkt hem leuk om dit tijdens de Landelijke Opschoondag samen met anderen te doen. Hierbij is een samenwerking gevonden met Gejut; bruikbaar zwerfafval krijgt daar een tweede leven. De actie start om 11.00 uur vanaf Strandpaviljoen De Zilvermeeuw (Dokter Helleboulevard, Egmond aan Zee) en eindigt rond 13.00 uur met koffie en wat lekkers bij Gejut. Aanmelden via www.supportervanschoon.nl/acties-in-de-buurt en zoek op Egmond aan Zee.

De gemeente juicht dit soort initiatieven toe en ondersteunt deze waar het kan. Ze zorgt tevens voor grijpers, ringen, vuilniszakken en handschoenen. Alle opschoonacties kunnen aangemeld worden via www.bergen-nh.nl/opschoondag.

Gezocht: meedenkers met hart voor duinen

Staatsbosbeheer zoekt betrokken deelnemers voor het nieuw in te stellen Platform Schoorlse Duinen. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Staatsbosbeheer zoekt enthousiaste en betrokken deelnemers voor het nieuw in te stellen Platform Schoorlse Duinen. Zij denken mee, praten mee en geven advies over thema's die spelen op het gebied van natuur, recreatie en beheer.

Eind vorig jaar heeft Staatsbosbeheer in twee bijeenkomsten met gebruikers en vertegenwoordigers van belangenpartijen de behoefte en contouren van een platform verkend. Daarna is er een onafhankelijk voorzitter gezocht én gevonden. De komende weken staan in het teken van werven en selecteren van geschikte deelnemers voor het platform. Staatsbosbeheer zoekt mensen die affiniteit hebben met het duingebied en hier voor een periode van minimaal twee jaar extra tijd en energie in willen steken. Deelname vindt plaats op persoonlijke titel, al kunnen deelnemers wel een groep gebruikers, belangengroep of vereniging vertegenwoordigen. Een volledig profiel van de deelnemers, de werkwijze van het Platform en het aanmeldformulier zijn te vinden op schoorlseduinen.staatsbosbeheer.nl. Reageren kan tot uiterlijk vrijdag 5 april.

Keuze en kennismaking

Na de sluitingstermijn maken vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer en de gemeente samen met de onafhankelijk voorzitter de keuze voor de groep van circa tien deelnemers. Bij de samenstelling van het platform kijken zij naar de diversiteit in belangen, interessegebieden en de beroepsmatige achtergrond van deelnemers. Streven is om medio mei een eerste kennismakingsbijeenkomst te organiseren. Karen Heerschop, voorheen interim directeur-rentmeester bij het Goois Natuurreservaat, gaat de rol van onafhankelijk voorzitter vervullen. Ze heeft zowel ervaring in de groene als de politiek-bestuurlijke wereld. Zo was zij onder andere wethouder in Hilversum, waarnemend burgemeester in de gemeenten Zeevang en Wijdemeren. Ze is enthousiast over dit initiatief van Staatsbosbeheer en wil hieraan graag een bijdrage leveren.

Schilderclub bestaat 50 jaar

De Jan van Scorel schilderclub bestaat dit jaar 50 jaar. (Foto: John Ory)

SCHOORL - Schilderclub Jan van Scorel bestaat dit jaar vijftig jaar, en daar is men trots op.

Zaterdag 23 maart wordt het jubileum gevierd met een uitgebreide demonstratie van hun kunnen. In de foyer, in onze atelierzaal en in tussenliggende ruimtes zullen creaties te zien zijn: ingelijst of opgespeld aan de muren. In kijkmappen of liggend op tafels, tonen ze hun olieverf- en acryl-schilderijen, aquarellen, pastels, inkt- en houtskooltekeningen.

Michiel Hertroys

Bovendien zal deze dag een aantal leden aan het schilderen zijn. Belangstellenden kunnen meekijken, vragen stellen of zelf iets gaan proberen. Ook wordt stilgestaan bij het feit dat Michiel Hertroys al veertig jaar voor de groep staat. Benieuwd geworden? Kom zaterdag 23 maart tussen 13.00 en 17.00 uur langs in de Blinkerd aan de Heereweg 150 in Schoorl.

Kijk ook eens op deblinkerdschoorl.nl/schilderclub-jan-van-scorel

Vroege vogelconcerten in duinen

Geniet van de vroege vogelconcerten in de Schoorlse Duinen. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Kom naar Buitencentrum Schoorlse Duinen en ervaar een van de Buitengewone Belevenissen van Staatsbosbeheer. Zij wil u uitdagen om de natuur in te gaan. Buitengewone belevenissen zijn namelijk gewoon om de hoek te vinden.

In maart start de lente en de eerste vogels laten zich horen. Dit past perfect bij het lentegevoel, want wat is mooier dan op de vroege ochtend de vogels te horen fluiten. Ga zondag 31 maart om 08.00 uur mee om dit mooie natuurfenomeen te ervaren in een vroege vogelwandeling! De gidsen van het Buitencentrum nemen belangstellenden mee door de Schoorlse duinen, laten hen de mooiste plekken zien en leren hen een aantal vogels herkennen aan hun gezang. Neem een verrekijker mee!

Hoogste duin

Omdat het hoogste duin beklommen wordt, is de activiteit is minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Kinderen zijn welkom vanaf acht jaar. Meer info is te vinden via www.staatsbosbeheer.nl/vogelsschoorl. Reserveer wordt aanbevolen, want er zijn slechts vijftien plaatsen beschikbaar. Deelnemen kost € 7,50, inclusief een kopje koffie, thee of chocolademelk.

Over het Buitencentrum

Buitencentrum Schoorlse Duinen is te vinden aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl. Openingstijden: maandag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Let op: aan de Oorsprongweg is het betaald parkeren van 10.00 tot 19.00 uur.

Voedzame avond voor Alzheimer

'Waiting for Mathilde', werk van fotografe Hellen van Meene. (Foto: Hellen van Meene)

ALKMAAR - In de Grote Kerk van Alkmaar wordt zaterdag 18 mei een barmhartigheidsdiner georganiseerd, waarvan een deel van de opbrengsten ten goede zullen komen aan de stichting Alzheimer Nederland. Het belooft een voedzame avond te worden met optredens van Hellen van Meene, Sacha de Boer en Douwe Draaisma. Aanleiding voor het diner is Van Meenes fototentoonstelling 'De Zeven Werken van Barmhartigheid', die van 29 maart tot en met 7 juli te bezoeken is in de Grote Kerk Alkmaar.

Maaltijd voor het goede doel

Psycholoog Douwe Draaisma is gastspreker. (Foto: Archief)

Inspiratiebron voor de barmhartigheidsmaaltijd is het tijdperk waarin de oorspronkelijke werken van barmhartigheid door de onbekende Meester van Alkmaar werden geschilderd: de Middeleeuwen. Tijdens het avondvullende programma zal presentatrice Sacha de Boer als gastvrouw optreden en interviewt ze fotografe Hellen van Meene. Psycholoog Douwe Draaisma is gastspreker en verzorgt een tafelrede over wat de tijd doet met het geheugen. Draaisma (Nijverdal, 1953) studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Groningen en schreef meerdere boeken over de werking van het menselijk geheugen..

Drukte van alledag

Initiatiefneemster Hellen van Meene over het goede doel van deze avond: "Barmhartigheid is een thema van alle dag en niet alleen exclusief iets van vroeger. Zorgen voor anderen is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. In de drukte van alle dag kan het voorkomen dat we de basisbarmhartigheden wel eens vergeten. Als familie werden wij in 2017 geconfronteerd met de ziekte Alzheimer. Mijn moeder had een agressieve, snelle variant van deze ziekte en in 2017 is ze overleden. Zelf heb ik ervaren hoe het is om intensief voor iemand te zorgen en dat hebben wij als familie met liefde gedaan. Nu zou ik graag de Stichting Alzheimer willen steunen, om de mensen die nu met deze ziekte te maken te hebben te helpen, door middel van een financiële gift die mogelijk wordt gemaakt door de kaartverkoop van dit speciale diner."

Alzheimer Nederland

Stichting Alzheimer Nederland zet zich sinds 1984 in voor mensen met dementie en hun dierbaren. Dit doet ze met ongeveer negentig bevlogen medewerkers vanuit het hoofdkantoor in Amersfoort, en met 3.700 fantastische vrijwilligers in het land. Samen werken zij aan een toekomst zonder dementie en aan de kwaliteit van leven van patiënten nu. De stichting geeft voorlichting over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, biedt ondersteuning en komt op voor betere zorg voor mensen met dementie. Ze werkt daarbij nauw samen met regionale en landelijke zorginstellingen en zamelt geld in voor onder meer wetenschappelijk onderzoek naar dementie.

Tickets voor het Barmhartigheidsdiner kosten €59,50 en zijn nu verkrijgbaar via www.grotekerkalkmaar.nl

Film over zwembad De Beeck

Trees Bruinsma, wethouder Jan Houtenbos, en Paul Pesie. Op de achtergrond het ontwerp van het nieuwe Sportcentrum de Beeck. (Foto: Jan Rein Pruntel)

BERGEN - Trees Bruinsma en Paul Pesie van de Werkgroep Beeld en Geluid van de Historische Vereniging Bergen NH overhandigden woensdag 13 maart een gerestaureerde, gedigitaliseerde film over zwembad De Beeck aan wethouder Jan Houtenbos. De dertig minuten durende film is in 1993 gemaakt door Thijs Kroon en te bekijken op YouTube.

'Lentefeest met Elfje Silver'

Lentefeest met Elfje Silver in het Elfenbos. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Poppentheater Belletje Sterk speelt in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staasbosbeheer zondag 24 maart 'Lentefeest met Elfje Silver' voor kinderen van twee tot acht jaar. Het is lente en dat wordt gevierd in het Elfenbos. Elfje Silver is dikke vriendjes met Vosje. Samen met Ko Nijn en Kabouter Zako beleven ze avonturen als ze het feest aan het voorbereiden zijn. Komen jullie ook op hun feestje? Wees welkom bij deze leuke voorstelling vol lenteliedjes. Na de voorstelling mogen de kinderen een fantasieboom met een elfendeurtje knutselen om mee naar huis te nemen. De voorstelling is om 11.00 en 15.00 uur en duurt inclusief knutselen negentig minuten. Een kaartje kost € 8,50, inclusief kaboutersap. Reserveren via www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk.

Tweede kans voor mooie stappers

Nog oude maar draagbare schoenen over? Lever ze in voor het goede doel. (Foto: ROOS KALLE)

REGIO - In de tweedehands kledingwinkels van het Leger des Heils, de ReShare Stores, kan men herdraagbare schoenen doneren. Door de inzamelactie hoopt het Leger des Heils meer mensen te voorzien van betaalbare 'nieuwe' schoenen. De ReShare Store in Alkmaar is te vinden aan de Achterstraat 36.

In de ReBox, die in de winkel staat, kunnen klanten altijd al kleding en schoenen doneren. Helaas zitten daar vaak niet genoeg herdraagbare schoenen tussen. Met als gevolg dat klanten die op zoek zijn naar een nieuw paar schoenen voor een kleine prijs, niet altijd slagen. Dat is jammer, vindt Joanne Havenaar, Floormanager van de ReShare Store in Alkmaar. "Wij willen graag een mooi winkelaanbod neerzetten voor mensen met een smalle beurs, maar ook voor mensen die een alternatief zoeken voor fast fashion. Daarom doen we een oproep om de schoenen in te leveren die ongebruikt bij je in de kast staan. Iemand anders is er vast heel blij mee!" Bezoekers die hun herdraagbare schoenen inleveren, doen een belangrijke bijdrage aan het milieu. Tweedehands kopen bespaart niet alleen nieuwe grondstoffen en gifstoffen, ook wordt de CO2-uitstoot door transport beperkt. Mooi meegenomen: als je een herdraagbaar paar schoenen inlevert in de ReShare Store, ontvang je vijftig procent korting op een artikel naar keuze. De actieperiode loopt van 19 maart tot en met 20 april.

ReShare Store

De ReShare Store is een fijne, overzichtelijke kledingwinkel van het Leger des Heils met mooie, tweedehands en vintage kleding voor een kleine prijs. De winkel biedt bezoekers een fijne winkelervaring door de frisse en moderne inrichting. De opbrengst komt volledig ten goede aan projecten van het Leger des Heils, bijvoorbeeld de opvang van tienermoeders of jeugdzorg.

De Taverne deze week

BERGEN - Het programma van de Taverne is de komende week weer bomvol goede muziek. Donderdag 21 maart is het Badaboom Stand Up Comedy. Een te gekke stand-up comedy-avond met een professionele MC en headliner. Verder een paar top-talenten die graag een paar minuten komen spelen. Gevestigde namen die nieuwe grappen en verhalen testen samen met de comedy talenten van de toekomst! Aanvang 21.00 uur, gratis entree.

Vrijdag 22 maart draait platendraaidame en freestyler lady dj Sam Hof in de Taverne. Start 22.00 uur, sluit 03.00 uur, vrij entree.
Zaterdag 16 maart Live: Crook The Bluff (USA Desert Blues): een perfecte mix tussen blues en western met een klein beetje psychedelic. Met een arsenaal aan nummers over liefde, lust, moord en andere diepe onderwerpen zorgen ze voor een avond indrukwekkende blues. Aanvang 21.00, vrij entree.
Zondag 17 maart Live Frank Carillo. Geboren in New York heeft hij onder andere gespeeld met Peter Frampton, Carly Simon, John Hammond en vele anderen. Hij is in Nederland vooral bekend door zijn samenwerking met George Kooymans en Anouk. Regelmatig heeft Frank als gitarist het podium gedeeld met Golden Earring. Deze gitaarvirtuoos met al zijn charisma heeft de respectabele leeftijd van bijna 70 en door zijn persoonlijke en onovertroffen manier van communiceren met het publiek is elk optreden een waar feestje waar je met een glimlach aan terugdenkt. Aanvang 17.00, vrij entree.

Café de Taverne, Karel de Grotelaan 1, www.tavernebergen.nl, twitter @tavernebergen, www.facebook.com/tavernebergen.

Expositie KunstenaarsCentrumBergen

'Watch your head', werk van Bastiaan Zuid. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Op zondag 24 maart opent KunstenaarsCentrumBergen om 17.00 uur zijn nieuwe expositie 'Autonomie en Engagement' in de oudbouw van Kranenburgh.

Autonomie en engagement

Centraal staan kunstenaars die begrippen als autonomie en engagement hanteren om, met de resonantie van deze woorden in het achterhoofd, kunst te maken. Om uiting te geven aan heel persoonlijke denkbeelden ontwikkelen deze kunstenaars een eigen beeldtaal. Zij willen hun persoonlijke standpunt tonen, zonder zich gebonden te voelen aan stijlen of stromingen.

Werkproces

Ze doen dit door vrijelijk inhoudelijke thema's te koppelen aan diverse kunstvormen, waarbij de grenzen van de disciplines regelmatig worden opgezocht en soms overschreden.

Tegelijkertijd reflecteert de kunstenaar op zijn eigen werk en de ontwikkeling daarvan, wat idealiter resulteert in een voortdurend proces van vernieuwing.

In de expositie Autonomie en Engagement ligt de nadruk daarom niet alleen op het kunstwerk als eindproduct, maar ook op het werkproces.

Deelnemende kunstenaars

Deelnemende kunstenaars zijn: Suzanne Glerum, schilder, Angelique Heffelaar, keramist, Anneke Helder, schilder, Michiel Hertroys, schilder, Bill Kunst, schilder, Nan Mulder, graficus, Henk Padt, schilder, Noortje Peerdeman, schilder, Ivon Spee, mixed media, Liesbeth van Woerden, mixed media, Bastiaan Zuid, schilder. De expositie is te zien tot 19 mei.

Knutselen in het handwerkcafé

Handwerken is terug van weggeweest. (Foto: Aangeleverd)

EGMOND AAN DEN HOEF - Zelf truien breien, een merklap borduren, kleedjes haken of een deken van patchwork maken: handwerken is weer helemaal terug van weggeweest.

Tijdens het café kun je vragen stellen, patronen en tips uitwisselen of gewoon wat kletsen met een kopje koffie of thee erbij. "We zijn gestart in 2016", vertelt initiatiefneemster Marlies Wijnker. "Met ondersteuning van de Stichting Welzijn Bergen ben ik met het Handwerkcafé begonnen en nog steeds komt een groep elke tweede en vierde woensdag van de maand bij elkaar. Het maakt helemaal niet uit wat je maakt", legt Marlies enthousiast uit. "Als je het maar in een tas kunt vervoeren. We breien, haken, quilten en doen ook hele leuke dingen met vilt. En we leren van elkaar."

Tegenwoordig wordt er veel tijd achter de computer doorgebracht en minder tijd besteed aan creatieve dingen, terwijl iets met je handen doen zoveel voldoening en rust kan geven."

Het handwerkcafé is te vinden aan Hanswijk 1b (aan de zijkant van het dorpshuis) in Egmond aan den Hoef.

Knutselen kan elke tweede en vierde woensdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur.

De kosten bedragen € 0,50 voor koffie of thee.

Meer weten? Bel 06-20095188 of mail naar marliescreatief@hotmail.com.

Voorjaar Doe Markt

BERGEN - In het gebouw van de Adriaan Roland Holst school is op zaterdag 23 maart van 10.00 tot 16.00 uur een Voorjaar Doe Markt i.

Naast de markt met onder andere handgemaakte spullen, wol, thee en vitaliserende producten, worden er workshops gegeven. Ook de outdoor-coaches van Identitycrafts zijn aanwezig, evenals twee alpaca's. Kunstenares Judith van Lunsen geeft een workshop houtbewerken en de Ierse danseres Koosje Schouten geeft Ierse dans. Verder: naaldvilten, spinnen, Bosnische zang, emailleren en toneel. De markt wordt georganiseerd door Rupert Maier en Barbara Bersee om hun droom te verwezenlijken op het platteland van Zweden.