De Drom

17 april 2019

De Drom 17 april 2019


Sportverenigingen toekomstbestendig?

Sportverenigingen toekomstbestendig? (Foto: aangeleverd)

WESTWOUD - Team Sportservice West-Friesland organiseerde kortgeleden de themabijeenkomst 'Meer Sporters in Drechterland' in de Schalm, Westwoud. Tijdens de bijeenkomst werden handvatten geboden om sportverenigingen toekomstbestendig te maken.

'We moeten inspelen op de veranderende wens van de consument'

Linda Broersen en Verenigingsadviseur Hubert Habers van Team Sportservice gingen met acht verenigingen het gesprek aan over het binden van sporters. Allereerst werd de taak van de buurtsportcoach en met name JeugdSportPas onder de loep genomen. Kinderen vonden de afgelopen jaren hun sport dankzij dit project en in veel dorpen in de gemeente Drechterland is de sportparticipatie onder de jeugd hoog. Zowel Team Sportservice als de verenigingen gaven daarom aan het voor de komende tijd belangrijk te vinden om juist de kinderen te bereiken die nu nog drempels ervaren om te gaan sporten.

Nieuw aanbod

In het tweede deel van de bijeenkomst stond het aanbod van de sportverenigingen centraal. Sluit dit nog wel aan bij de veranderende wensen van de hedendaagse sporter? Hubert Habers nam de verenigingen mee aan de hand van het 'levensfase-model'. Verenigingen werden uitgedaagd om te kijken of ze met hun aanbod nog wel aansluiten bij de wensen van de sporter en of zij misschien nog doelgroepen niet bedienen, terwijl er wel kansen liggen.

Niet stilgezeten

Habers: "Moderne verenigingen richten zich tegenwoordig niet alleen nog op leden, maar ook sporters die zich op een andere, flexibele manier aan verenigingen hebben verbonden. Het was duidelijk dat de Drechterlandse verenigingen niet stil hebben gezeten als het gaat om inspelen op de veranderende wensen van de 'sportconsument'. Zo zet tenniscomplex Santana sinds enige tijd padelkooien in, om zo een nieuwe doelgroep aan te spreken. Badmintonvereniging Hoogkarspel introduceerde een '12-slagenpas' waarmee deelnemers flexibeler kunnen sporten. Voetbalvereniging Woudia werd geïnspireerd door het Walking Football voorbeeld, wat door verenigingsadviseur Hubert Habers in zijn verhaal als voorbeeld werd gepresenteerd. Zij gaan de mogelijkheden inventariseren om hier ook mee te starten."

Verenigingen werden tot slot uitgedaagd na verder na te denken over vernieuwend aanbod. Zij krijgen de kans om binnenkort met Team Sportservice over hun ideeën te sparren. Wie als vereniging behoefte heeft om te sparren kan contact opnemen met de buurtsportcoach of verenigingsadviseur van Team Sportservice West-Friesland. E-mail: lvandenberg@teamsportservice.nl. Tel: 0229-287700

Ook meedoen met Wings of Change?

Wings of Change: helpen als vrijwilliger. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Wie het niet kent, rijdt er zo voorbij, Stichting Wings of Change aan de Schoolweg 4 in Andijk. Naast opvang van roofvogels biedt zij een volwaardige arbeidsmatige en belevingsgerichte dagbesteding aan mensen met een 'rugtasje', mensen van allerlei leeftijden. Deze deelnemers, met een diversiteit aan persoonlijkheden, helpen er vijf dagen per week mee onder begeleiding van professionals, ondersteund door bevlogen vrijwilligers.

Klusjes op het terrein, huiswerkbegeleiding, chauffeuren, zorgen voor dieren, zorgen voor- en vliegen met de roofvogels, of gewoon lekker in het inloophuis De Sociale Huiskamer, waar altijd iets te doen valt. Iedereen telt er mee en wordt gezien. Wings of Change startte met het Huiskamerproject.

Proefdraaien

Een vrijwilliger zegt: "Voor mij de uitgelezen kans om te gaan ontdekken wat er toch achter die bossages van de Schoolweg gebeurt. Na het eerste contact besloten om eens een paar ochtenden proef te draaien. Zelf noemde ik dat mijn stage. En nog succes ook. Ik heb niet gewacht tot na de zomervakantie, maar ben gewoon gebleven en een deel van mijn betaalde job opgezegd. Papadag werd stagedag, en is nu Wings-dag. Elke woensdag is het weer een verrassing wat we gaan doen. Maar zeker is dat je het samen gaat doen!"

Dynamische kijk

Nieuwsgierig geworden? Werkloos, gepensioneerd of heb misschien een of meerdere dagdelen over in het werk als verpleegkundige, ICT'er, landbouwer et cetera? Dan kan vrijwilliger zijn bij Wings of Change een dynamische nieuwe kijk geven op de omgeving. Neem contact op met info@wingsofchange.nl of bel 0228-222136.

Tess is 100e mini-lid Madjoe

Tess blij met nieuwe shirt. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN – Volleybalvereniging Madjoe heeft zaterdag 6 april haar 100e mini-lid verwelkomd. De zesjarige Tess Wilmans werd voor een volgepakte tribune in het zonnetje gezet.

In Sporthal De Drecht waren zaterdagochtend 33 teams uit niveau 1-2 , 3 en 6 aan het strijden. Tussen de wedstrijden door werd Tess een zeer warm welkom bij Madjoe geheten en getrakteerd op een clubshirt met haar naam.

Uitdaging

Met 100 leden in de leeftijdscategorie van zes tot twaalf jaar mag Madjoe oprecht trots zijn. Kinderen van deze leeftijden spelen Circulatievolleybal, een variant van het echte spel dat geheel is toegespitst op de balvaardigheid van de pupillen. Het circulatievolleybal is onderverdeeld in zes niveaus. De allerjongsten spelen op niveau 1, waarbij vooral gooien en vangen wordt beoefend. Stapsgewijs neemt het spel steeds meer de vorm aan van het volleybal zoals het ook door senioren wordt gespeeld. Dat Madjoe al jarenlang het ledenaantal bij de jeugd op een hoog peil weet te houden is een grote prestatie. De jeugdcommissie houdt nauw contact met scholen en organiseert dikwijls sportieve evenementen om kinderen warm te krijgen voor sport.

Ook Tess heeft op deze manier ervaren dat volleybal een leuke sport is en heeft na vier gratis proeflessen besloten zich aan te melden als lid.

Paasnacht in Hervormde Kerk

VENHUIZEN - In de Russisch Orthodoxe traditie is het paasfeest het belangrijkste feest van het jaar. Niet verwonderlijk dus dat er heel veel liederen speciaal voor Pasen en de voorbereidingstijd er naartoe gecomponeerd zijn, in die speciale traditie van a capella zang in de kerk-Slavische taal. In de kerkdienst van paasnacht in de Hervormde Kerk van Venhuizen brengt het Hoorns Byzantijns Mannenkoor onder leiding van Grigori Sarolea een aantal van deze liederen ten gehore. Maar er is ook gemeentezang en natuurlijk is er ook ruimte voor de verhalen van deze nacht die oproept tot het feest van Pasen! Zaterdag 20 april, aanvang 22.00 uur.

Tien mille dankzij Struuntocht

Er werd flink gesponsored, onder andere door Nh1816 en Vrolijk fd (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - 550 deelnemers aan de Westfriese Struuntocht liepen onlangs 10.000 euro bij elkaar voor Stichting Leergeld Westfriesland, Kinderkledingbank Hoorn en Kinderkledingbank Stede Broec.

Prachtig bedrag voor regionale doelen

Tijdens deze tocht wandelden deelnemers door de straten langs en zelfs dwars door bijzondere, soms monumentale, panden. Deelnemers kregen de gelegenheid om binnen te kijken waar je normaal niet zo gauw komt. De organiserende partijen zijn trots op wat Enkhuizen te bieden heeft. "Dat hebben we op deze manier aan alle deelnemers laten zien; Enkhuizen boeit!" aldus secretaris Natalie Huijsman. Er liep ook een aantal kinderen mee, waarop de open studio van WEEFF Radio grote indruk maakte. De organisatie is een samenwerking van vier serviceclubs in/rond Enkhuizen: Kiwanis Westfriesland, Lions Enkhuizen, Rotary Enkhuizen en JCI Het Grootslag. De exacte route was tot het laatste moment een verrassing. Zo konden deelnemers dwars door binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum, zagen ze in de kerken waarom deze zo bijzonder waren en soms ook plannen voor de toekomst, zoals in de school De Tweemaster.

Zonder sponsoren was het niet gelukt! Bedankt nh1816, RegioBank, Vrolijk fd en Westfriesland Fonds. En de vrijwilligers!

Alzheimer Café

ENKHUIZEN - In het Alzheimer Café Enkhuizen wordt dinsdag 23 april een bijeenkomst georganiseerd over het thema: 'Mag ik het zeggen als ik niet meer wil?' Een moeilijk onderwerp dat veel mensen bezighoudt.

Gespreksleider Jos Lankreijer gaat in gesprek met Trees Nellen, Specialist Ouderengeneeskunde en Scanarts. Na de pauze is er gelegenheid om samen over dit onderwerp te praten en vragen te stellen. Koffie en thee staan om 19.00 uur klaar. Het programma duurt van 19.30 tot circa 21.00 uur. Pianist Theo Essen verzorgt de muziek. Plaats: woonzorgcentrum Herfstzon, via de ingang aan het Kwakerspad. De toegang is gratis.

Padel snel groeiende sport

Padelsport wint aan populariteit. (Foto: aangeleverd)

HOOGKARSPEL - De hele winter binnen gesport en nu lekker zin om in de zomer lekker buiten sporten? Padel is een combinatie tussen squash en tennis waarin men zich heerlijk kan uitleven.

Degenen die het een keer willen proberen zijn van harte welkom op de open dag op 28 april vanaf 13.00 uur. Iedereen kan padel via een Clinic ervaren. Aanmelden kan via padel@htcsantana.nl. Daarnaast biedt HTC Santana voor de wintersporters een zomerabonnement aan. Van 1 mei tot 1 oktober kan voor € 65.- van het park gebruik worden gemaakt. Dit bedrag is exclusief € 20.- borg voor een toegangspasje van het park. Het abonnement kan via keeshof@hotmail.com worden aangevraagd. Overige info van de vereniging, zie www.htcsantana.nl

Ouders Robin schenken basgitaar

Overhandiging basgitaar door Robin Dielen aan Menno Bruin. (Foto: MADELON DIELEN)

ENKHUIZEN - Na het bijwonen van het jaarlijkse RSG on Stage concert vond Michel Dielen, vader van Robin die in het RSG koor zingt, dat het tijd werd dat er een basgitaar in het muzieklokaal bij moest komen.

Michel, zelf fervent basgitarist en liefhebber van de basgitaar, miste dat prachtige instrument bij de uitvoeringen van de leerlingen. Vervolgens sprak hij muziekdocent Menno Bruin aan en bood de RSG een splinternieuwe mooie rode Squire Jazz Basgitaar aan. De RSG is erg dankbaar voor deze schenking en Bruin heeft beloofd dat er veel meer aandacht, tijdens de muzieklessen, aan de basgitaar gegeven wordt.
Op de foto: Eugene Kramer: directeur RSG, Geert Mos: Raad van toezicht, Nick Broersen: conrector VMBO, Menno Bruin: muziekdocent. Robin Dielen: overhandigt gitaar uit naam van zijn vader Michel Dielen, Tessa Roosendaal: leerling en singer songwriter, Yuri Willinck: leerling en Freestyle rapper. ¶

Jurgen Roozendal hoofdtrainer Dindua

Het contract wordt getekend door trainer Jurgen Roozendal, bestuurslid voetbalzaken Tim Rood en voorzitter Klaas Kruk.  (Foto: Gerard van Zwol)

ENKHUIZEN - Nadat vv Dindua in februari van dit jaar er al in slaagde met Peeters bedrijfswagens een hoofdsponsor aan te trekken, kon de Enkhuizer vierdeklasser deze week Jurgen Roozendal als hoofdtrainer presenteren voor het seizoen 2019-2020.

Zowel met Peeters Bedrijfswagens als met Jurgen Roozendal gaat Dindua samenwerken met partners die als doel hebben de club naar een hoger niveau te tillen. Voor Jurgen is dit zijn eerste aanstelling als hoofdtrainer. Als speler is hij onder andere actief geweest bij Hollandia, AZ, TOP Oss en Zwaluwen '30.

Overstap

Na het behalen van zijn trainerslicentie heeft hij het tweede elftal van ZOB onder zijn hoede gehad, waarna hij nu de overstap maakt naar de selectie van voetbalvereniging Dindua.

Het bestuur is blij met een jonge trainer, voor wie het een uitdaging moet zijn om van de zeer jonge selectie een stabiel team, dat zich in de toekomst gaat mengen in de strijd om de bovenste plaatsen.

Hoortestdag bij Van Boxtel

Hoortestdag bij Van Boxtel. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Kom woensdag 24 april naar de Hoortestdag bij Van Boxtel hoorwinkel te Enkhuizen! Want Van Boxtel hoorwinkels geeft om het gehoor.

"Onze missie draait daar niet omheen: 'meer mensen beter laten horen'. Wij doen er alles aan om het gehoor van mensen te verbeteren. Onderzoek naar slechthorendheid onderstreept namelijk wat wij in de praktijk vaak merken: een verminderd gehoor kan leiden tot isolement en vereenzaming", aldus Anneke Brat en Pierre Molenaar.

"Communiceren is één van de belangrijkste dingen in ons leven. Slechthorendheid kan hierbij een belemmering zijn. Slechter horen is niet alleen een fysiek probleem, het is vooral ook een sociaal probleem. Het is daarom juist zo belangrijk dat mensen jaarlijks hun gehoor laten controleren." Anneke Brat en Pierre Molenaar heten een ieder van harte welkom op de hoortestdag op woensdag 24 april aanstaande. Een andere dag?Neem contact op via telefoonnummer (0228) 31 20 15. of via www.vanboxtelhoorwinkels.nl/maak-afspraak

Klimaatbus toert langs scholen

Klimaatbus toert door Noord-Holland (Foto: MADELON DIELEN)

ENKHUIZEN - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het Zuiderzeemuseum, De Helderse Vallei en Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH) bundelen hun krachten om kinderen klimaatbewuster te maken. Van 25 maart tot 27 mei toert een omgebouwde elektrische SRV-bus langs basisscholen en buitenschoolse opvanglocaties(BSO's) in de kop van Noord-Holland.

Door middel van proefjes en experimenten over de waterkringloop, water in en om de school, slootwaterkwaliteit en veilige dijken, ontdekken leerlingen van groep 6, 7 en 8 niet alleen de gevolgen van klimaatverandering, maar ook hoe zij zelf een 'klimaatvriendelijke' bijdrage kunnen leveren aan hun leefomgeving.

De Klimaatbus is een kant-en-klaar programma. Educatief medewerkers van het Zuiderzeemuseum en De Helderse Vallei reizen met de bus mee langs de scholen en geven leerlingen inhoudelijke uitleg. Voorafgaand aan de komst van de Klimaatbus ontvangt de klas een vlog. In deze vlog worden de leerlingen opgeroepen te helpen om hun omgeving 'klimaatproof' te maken. Hiervoor moeten ze eerst op onderzoek uit, en daarom komt de Klimaatbus naar de school toe. Na het doen van de proefjes kunnen de leerlingen zelf maatregelen bedenken die de school kan toepassen op het schoolplein om de omgeving 'klimaatproof' te maken. De bedachte tips kunnen ze ook thuis uitvoeren.

Laboratorium

De elektrische SRV-bus van de SKDH is volledig omgebouwd tot laboratorium voor kinderen. Met waterbakken, een schoolpleinscan, slootwateronderzoek en temperatuurmetingen ervaren de kinderen de gevolgen van klimaatverandering in laaggelegen gebieden en op de natuur in de wijk van hun huis en school. Aan het einde van het programma ontwerpen de leerlingen met elkaar een klimaatvriendelijk schoolplein. Het hoogheemraadschap, het Zuiderzeemuseum, De Helderse Vallei en SKDH werken samen om de toekomstige generatie bewust te maken van de klimaatverandering en de gevolgen ervan. Want het zijn vooral de jongeren die in de toekomst te maken krijgen met zeespiegelstijging, droogte, wateroverlast en natuurschade. Om dit tot een minimum te beperken krijgen deze leerlingen ook tips mee om klimaatbestendig gedrag te bevorderen.

Bezoeken

De Klimaatbus is al helemaal volgeboekt. De bus kan worden bezocht op 22 april (2e paasdag) bij informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee in Petten. Van 28 april tot en met 5 mei is de Klimaatbus te bezoeken bij De Helderse Vallei. Op 26 mei rijdt de bus voor bij bezoekerscentrum MAK Blokweer in Hoorn.

Adriaans curiosamarkt

Op de curiosamarkt op het terrein van de museumboerderij is van alles te vinden voor een koopje. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Kom kijken, struinen en proeven tussen veel oude, en wat nieuwe spulletjes, in de Museumboerderij. In de sfeervolle boerderij is op tweede paasdag 22 april tussen 11.00 en 16.00 uur van alles te koop op kraampjes en uitstallingen.

In en rond het West-Frisia in 22 april struinen voor 'meerdehands' spullen. (Foto: aangeleverd)

Mooie brocante uit verschillende landstreken is ruimschoots te vinden. Het zijn merendeels spullen om huis en tuin sfeervoller te maken. Liefhebbers kunnen voor de tuin aparte plantenstekjes kopen. Verder staan op het terrein volop houten voorwerpen, keramiek, oud speelgoed, mandwerk, sieraden, oude boeken en albums. Mooi textiel uit grootmoeders tijd wacht op een mogelijke derde eigenaar. Ook niet onbelangrijk is dat alles voor een leuk prijsje van de hand gaat. De aangeboden spullen hebben in elk geval één ding gemeen: ze zijn tamelijk uniek en niet makkelijk meer te krijgen! De ervaring is dat bezoekers niet snel uitgekeken raken. Bovendien zijn er vrijwilligers die leuke anekdotes vertellen en graag informatie geven over de (bijna) vergeten gebruiksvoorwerpen. Elke ruimte bevat verhalen en nieuwe verrassingen. Ook op het fraai gelegen erf en in de oude boomgaard gaan bezoekers terug in de tijd. De museumboerderij is gevestigd aan Koningspade 31 in Hoogwoud. Entree: 4 euro voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar gratis toegang. Informatie over het museum: bel 0226-351431 of zie www.museumboerderijwestfrisia.nl.

Tulpenwandeltocht

Doe mee met de Tulpenwandeltocht en steun IJsclub Andijk. (Foto: archief Rodi Media)

REGIO - Wandelen is vandaag de dag en met dit mooie weer heel populair. Zowel jong als oud genieten volop van een heerlijke wandeling. Het is een vorm van ontspanning en het is gezond om er even tussenuit te gaan.

De leden van IJsclub Andijk stippelden voor de Tulpenwandeltocht van 28 april een prachtige wandelroute uit van 8 of 15 kilometer, inclusief mooie vergezichten, door natuurgebieden en het oudste stukje van Andijk. Het is een prachtige route, zoals deelnemers van vorige edities gewend zijn.

Het vertrekpunt vindt plaats bij 'Zorgboerderij de Tulp, Kleingouw 151 in Andijk. Dat kan tussen 09.00 tot en met 11.00 uur. De wandeling is voor kinderen, volwassenen en senioren prima te doen. De tocht gaat voornamelijk over verharde paden en/of fietspaden. Rustpunten zijn opgenomen in de route, waar deelnemers kunnen genieten van een kop koffie of thee en een versnapering.

De wandelaars lopen niet alleen voor zichzelf, maar de ijsclub heeft nieuw materiaal nodig. De vereniging -met name het jeugdschaatsen- heeft een aantal wensen, die op deze manier te verwezenlijken zijn. Schaatsrekjes, waarmee onervaren schaatsers de eerste slagen kunnen oefenen zijn al enige tijd een onvervulde wens. Het bestuur hoopt dat velen zich inschrijven en daardoor meehelpen.

Kosten: kinderen tot en met 15 jaar betalen 3 euro, vanaf 15 jaar: 6 euro. Leden van IJsclub Andijk krijgen op vertoon van hun kaart 1 euro korting.

Meer informatie via Piet de Vries: denieuwebakkerij@hotmail.com of tel. 0228-591556.

Pasen met eieren en kuikentjes

Kipkuikens. (Foto: Toos Brink)

BOVENKARSPEL - Zeg je Pasen, dan zeg je bloemen, hazen, lammetjes en lenteweer. Maar dé symbolen van het paasfeest zijn natuurlijk eieren en kuikens.

Op tweede paasdag, maandag 22 april, is er bij het IVN in het Streekbos Paviljoen een inloopmiddag die geheel aan deze paassymbolen is gewijd. Aanvang 14.00 uur.

Speciale kuikenquiz

Er wordt van alles verteld over eieren, over hoe kuikens eruit kruipen en over welke dieren nou eigenlijk precies eieren leggen.

Er is een kuikenquiz én er komen échte kuikens langs; pasgeboren kippen en kwarteltjes van kinderboerderij SKIK in Hoogkarspel. Voor eiervragen en kuikenkwesties zijn Heleen Peerdeman en Mychel Cornelissen present.

Team 8 LEEF!

Captains: Danielle van den Mosselaar (l) en Angelique Gruijs Lammers (r) (Foto: aangeleverd)

STEDE BROEC - "Onze beide moeders zijn survivors. Wij weten dus dat geld voor onderzoek en behandeling belangrijk is. Daarom doen wij met ons team Leef! mee met de Samenloop op 14 en 15 september", roepen Danielle van den Mosselaar en Angelique Gruijs-Lammers in koor.

"Om geld in te zamelen delen we 'oude sokken' uit, verkopen we kaarsenzakken en staan er donatieboxen bij onder andere: Machteld Stins, Mooi PT, Kop en Mok en Juwelier van den Mosselaar. Daarnaast organiseren we 'Kom met ons in beweging voor KWF' tijdens de Paas Work Out op 22 april. Van 10.00 tot 11.00 uur op de parkeerplaats tegenover KGB. Deze workout wordt belangeloos gegeven door Monique Dol van Mooi PT. Inschrijfkosten zijn €3,50. De workout is voor alle leeftijden, kinderen zijn dus ook van harte welkom en sportervaring is niet noodzakelijk. Tijdens de workout worden drie keer twee startbewijzen verloot voor de avondvierdaagse in Stede Broec!

Opgeven kan via de Facebookpagina. Ook een uurtje of meer meelopen met team Leef? Aanmelden kan via https://www.samenloopvoorhoop.nl/doe-mee/algemeen?samenloop.

Kofferbakmarkt in Nesbos

Allerlei leuke hebbedingen zijn te koop tijdens de kofferbakmarkt in Onderdijk. (Foto: aangeleverd)

ONDERDIJK - De populaire kofferbakmarkt wordt maandag 22 april gehouden op het terrein van recreatieschap West Friesland het Nesbos, gelegen aan de Oosterdijk in Onderdijk.

Deze dag staan vele uitgeladen kofferbakken met een diversiteit aan gebruikte goederen. De weersvoorspellingen voor Pasen zijn zeer gunstig, dus het is een uitgelezen dag om lekker rond te snuffelen of er nog iets van zijn of haar gading bij is!

Particulieren verkopen hun waar vanuit de kofferbak in het Nesbos. (Foto: aangeleverd)

Overbodige huisraad

Aan deze markt kan iedereen, ongeacht het wel of niet in het bezit zijn van een kofferbak, deelnemen. Een ideale mogelijkheid om overbodig huisraad, te krappe kleding of uitgelezen boeken van de hand te doen. Iedereen is van 09.30 tot 16.00 uur welkom en zowel de toegang voor bezoekers als het parkeren is gratis.

Checken

Check altijd de website om te kijken of de markt doorgaat?

Informatie of reserveringen kijk op www.mikki.nl.

Reflejos del Alma in Drommedaris

Conchita en Jeff Marscha. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Misschien is celliste Mascha Van Nieuwkerk van haar wekelijkse optreden bij Podium Witteman met de huisband Fuse inmiddels een goede bekende? Of wellicht al eerder een concert van flamencogitarist Jeff Heijne en Conchita Boon bijgewoond?

Mascha en Jeff hebben elkaar nog niet zo lang geleden ontmoet en afgelopen zomer is een 'nieuwe liefde opgebloeid'. Om deze liefde kracht bij te zetten, hebben ze ook maar meteen een cd opgenomen. Flamencodanseres Conchita Boon maakt de muziek visueel met haar zeer expressieve choreografieën. Een primeur in de Drommedaris waar hopelijk nog veel meer moois uit voortvloeit. Mis het niet!

Maandag 2e Paasdag, aanvang 15.00 uur, Entree € 15,-.

Japanse bloesempracht

Bloesem. Foto: Toos Brink.

LUTJEBROEK - In Japan wordt elk jaar een zogeheten bloesemfeest gevierd, georganiseerd rondom de prachtig bloeiende roze kersenbloesem.

Om te genieten van alle kleur en voorjaarpracht hoeft men echter niet helemaal naar de andere kant van de planeet te vliegen, ook dichter bij huis kunnen mensen terecht. Bij fruitkwekerij 't Keetje, Kadijkweg 65a in Lutjebroek, is er paaszaterdag, 20 april, om 11.00 uur ook een soort bloesemfeest, midden tussen de appel-, peren-, pruimen- en kersenbloesems.

Jan de Boer van 't Keetje, leidt geïnteresseerden rond door de boomgaarden van de fruitboerderij. Hij vertelt van alles over het fruit, over de teelt, hoe dat precies in z'n werk gaat en over de bijbehorende natuur. Bezoekers wanen zich bijna in een Japanse lentetuin, zo mooi. Na afloop kunnen mensen zich in de winkel van 't Keetje trakteren op het 'resultaat' van alle bloesempracht: een potje jam of flesje vruchtensap.

Aanmelden kan per telefoon, 0228 562894, en de kosten zijn 2 euro per persoon.

Agenda Bibliotheek Hoogkarspel

HOOGKARSPEL - In de bibliotheek van Hoogkarspel staan onderstaande activiteiten op het programma.

Tot en met 21 april: tentoonstelling Quentin Blake. Illustrator van heel veel kinderboeken waar onder die van Roald Dahl. Kom kijken tijdens de openingsuren. Donderdag 25 april: start computercursus Leren werken met DigiD. In vier bijeenkomsten, van 19.30 tot 21.30 uur, leren deelnemers waarvoor en hoe een Digi-D gebruikt kan worden. De cursus is gratis! Bel met 0228-743 943 voor aanmelding. Zaterdag 4 mei:theatervoorstelling Anna's oorlog van 14.30 tot 15.30 uur. Anna's Oorlog is een oorlogsvoorstelling waarin Marjo Dames vertelt over twee kinderen van onze tijd die op zoek gaan naar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

Donderdag 23 mei: start computercursus Klik en Tik van 14.00 tot 16.00 uur. Klik & Tik is een computercursus van zes weken, waarin deelnemers met de computer leren omgaan, leren internetten en e-mailen.

Tijdens de cursus leren mensen in een kleine groep en onder begeleiding van een docent stap voor stap hoe de computer werkt. De cursus is gratis. Aanmelden via 0228-743 943.

Meer informatie over de activiteiten en aanmelden kijk op de website www.westfriesebibliotheken.nl

Vloerendirect: Experts in stofferen

(Foto: Irina Hoffer)

ENKHUIZEN - "We zitten nu zo'n drie jaar hier aan De Star in Enkhuizen." Martijn Last, eigenaar van Vloerendirect is tevreden met deze plek. "Waar we voorheen een aparte winkel en magazijn hadden, hebben we hier alles in één. Ons magazijn zit hierachter."

De winkel is verbouwd en helemaal naar eigen reilen en zeilen ingericht. Vooraan de vloeren, met vele mogelijkheden: laminaat, pvc, parket. Maar Vloerendirect biedt ook mogelijkheden voor traprenovatie. Steeds meer mensen vinden de winkel vanwege de mogelijkheden aan zonwering voor hun nieuwe woning, welke meer achterin de winkel te bewonderen zijn. Alles op het gebied van binnenzonwering is daar te vinden. "Ik ben er eigenlijk jong ingerold", legt Martijn uit. "Het begon met een zaterdagbaantje, toen een stoffeerder mij vroeg mee te werken in zijn bedrijf. In de loop der jaren deed ik steeds meer kennis op. Alles wat we hier bieden, met ons team, heb ik vroeger zelf gedaan." Met de tijd meegaan is belangrijk, dus zorgt Martijn voor een goede website, waar de spullen die ze leveren te bestellen zijn voor de mensen die zelf hun vloer willen leggen. "Wij zijn er om mensen te ontzorgen. Wij bezorgen de spullen en doen de volledige montage bij mensen thuis. Eerst de ondervloer en dan de gekozen vloer erop. Wij hebben daarvoor diverse experts in huis."

Zelf geeft Martijn de klanten thuis advies. "Op deze manier houd je een band met alle klanten. Zo weet je wat er gebeurt in je bedrijf en kan ik doen wat nodig is om het de klant volledig naar de zin te maken." Tijdens Pasen is Vloerendirect za open van 10-17u en ma van 11-17 uur. Er is een springkussen en de speelhoek voor kids is open.

Galabal RSG Enkhuizen

Het gala van 2018 (Foto: Diane Lighthart)

ENKHUIZEN - Voor de eindexamenkandidaten van vmbo-tl, havo & vwo is het eindelijk zover; hun schoolleven zit er bijna op. Alleen nog voorbereiden op het examen en dan nog het examen zelf. Maar traditiegetrouw staat eerst het Galabal in de Nieuwe Doelen op het programma. Donderdag 18 april om 19.30 uur.

Het feest waar menig leerling al hun hele schoolperiode naar uitkijkt. Uitgedost in een prachtig pak (hoe vaak komt dit voor?) met glimmende schoenen en de meiden in schitterende jurken met elegante hakken eronder. Een feest om te aanschouwen voor het publiek. Trotse vaders, moeders en familie aan de kant voor het maken van foto's. Natuurlijk gaat dit gepaard met een bonte stoet van limousines, cabrio's, motors, oldtimer busjes et cetera. Elk jaar is het weer een fantastisch gezicht om de stoet leerlingen op de rode loper voor de Nieuwe Doelen te aanschouwen.

Stuur foto's in!

Verzocht wordt of toeschouwers lopend of met de fiets komen, of de auto achter het station te parkeren. Wie mooie foto's van zijn of haar zoon of dochter heeft kan deze tot vrijdag 19 april 10.00 uur mailen naar: dedrom@rodi.nl. Voorzien van naam en de namen van de gefotografeerde. Let op dat er wel toestemming voor publicatie is gegeven. Wellicht staat de ingestuurde foto in de komende uitgave.

De Bonte Veer en IJsselzand

Wijkcentrum Bonte Veer

ENKHUIZEN - Woensdag 17 april 09.30 - 11.00 Inloopochtend 'Koffie met een rietje' voor ouders en kinderen 0 t/m 12 jaar. Donderdag 18 april 13.30 – 16.00 uur Spelletjes voor senioren – biljarters, sjoelers en klaverjassers zijn ook van harte welkom. Maandag 22 april tweede paasdag gesloten.

IJsselzand

Donderdag 18 april 09.30 – 12.30 uur inloopochtend van het Enigmahuis. Donderdag 18 april 12.30 – 13.30 uur Lunch. Iedereen kan aanschuiven voor een gezonde lunch. Lekker broodje, glaasje melk en stukje fruit bijvoorbeeld. Kosten € 2,50 p.p. Donderdag 18 april 13.30 – 14.30 uur Wandelgroep, iedereen is welkom, na afloop mogelijkheid tot het drinken van koffie of thee. Dinsdag 23 april 10.00 – 11.30 uur Volksdansen (internationaal) 'Haak In' voor mannen en vrouwen van 55+, info Gerie Schouw, tel. 0228- 312995.

't Centrum wordt 'Nieuw Begin'

't Centrum (Foto: aangeleverd)

Enkhuizen – Het voormalige hotel/café op de hoek van de Prinsenstraat en Westerstraat wordt in opdracht van Welwonen verbouwd. Er worden vier appartementen in gerealiseerd met twee gemeenschappelijke ruimtes en een woning voor een woonbegeleider. De appartementen zijn voor jongeren (18-23), die geselecteerd worden door 'Nieuw Begin', een project van de stichting Voor Effies en een initiatief van de Protestantse Gemeente en de gemeente Enkhuizen.

Stichting Voor Effies werkt voor dit project samen met Parlan jeugdhulp en Welwonen. De inwonende woonbegeleider is van Parlan en de appartementen worden verbouwd en straks verhuurd door Welwonen. Het is de bedoeling dat de jongeren een jaar in hun appartement in 't Centrum blijven wonen en begeleid worden door Nieuw Begin. Daarna stromen ze door naar een reguliere zelfstandige woning. Het appartement in 't Centrum komt dan weer vrij voor een andere deelnemer van het project Nieuw Begin. De begeleiding door Nieuw Begin is voor elke jongere verschillend en afhankelijk van de hulpvraag. De meeste jongeren worden ondersteund in het vinden van werk en/of een zinvolle vrijetijdsbesteding. Anderen worden bijvoorbeeld geholpen om weer een studie op te pakken. Voor het eerste woontraject hebben meerdere jongeren zich al bij Nieuw Begin gemeld. De appartementen in 't Centrum worden deze nazomer opgeleverd. Stichting Voor Effies zorgt voor de inrichting van de appartementen. Hiervoor heeft Voor Effies financiële steun gekregen van het Westfrieslandfonds, Stichting Steunfonds Jeugdzorg Noord-Holland en het Kansfonds. Meer informatie www.welwonen.nu. Binnenkort ook op www.nieuwbeginenkhuizen.nl online.

34e N-H Oldtimer Festival

Een Chevrolet Bel-Air uit 1954. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - Ruim drie decennia Oldtimer plezier in Noord-Holland. Dat is zondag 21 en maandag 22 april, eerste en tweede Paasdag, te vinden op het 34e N-H Oldtimer Festival Venhuizen.

Na jaren van diverse items zoals racemotoren, brandweerauto's en autosport zetten ze het beproefde concept van landenthema's door. Deze keer is dat: 'Venhuizen goes America'. Chevrolet, Pontiac. Dodge en Ford zijn slechts enkele merken die te bewonderen zijn. Bij de motoren zijn natuurlijk aanwezig de Harley Davidson alsmede de legendarische Indian. Peterbilt, Mack en Overdorp zijn de Trucks die de hal complementeren. Dit alles rondom het Vrijheidsbeeld van New York met een Burger of steak van de grill. Het is daar goed toeven als tijdens de muziek van de Red Strats, de petticoats draaien van rock 'n roll dansschool Jump Up. Tevens een optreden dansformatie Double V met dames in passende kleding. En zangschool Pop Up brengt liedjes van Frank Sinatra. Rondom de hallen staan honderden marktkraampjes. Voor de kinderen is een mini-kartbaan en een nostalgische draaimolen opgezet. Het expo-complex is te vinden Torenweg 44 in Venhuizen. Beide Paasdagen van 11.00 tot 18.00 uur open. Entree slechts 10,- euro , Jeugd 13 tot en met 17 5,- euro, kinderen tot en met 12 jaar gratis. Zie: www.oldtimerfestival.nl, of Facebook: N-H Oldtimerfestival of tel. 0228-542500.

Voorjaarsbeurs Karsten en Beerepoot

EP: Beerepoot en Karsten slaan handen ineen. (Foto; aangeleverd)

REGIO - Na tien jaar pakken EP:Beerepoot en Karsten Travelstore de samenwerking weer op. In 2009 hield EP:Beerepoot de allereerste Najaarsbeurs bij Karsten, tijdens het paasweekend bundelen de twee Westfriese ondernemingen hun krachten voor de Voorjaarsbeurs van EP:Beerepoot. Elektronica en kamperen is wellicht niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar ze vullen elkaar uitstekend aan!

Tijdens de Voorjaarsbeurs op 18, 19, 20 en 22 april presenteert EP:Beerepoot innovaties op het gebied van elektronica. Adviseurs van toonaangevende merken zijn aanwezig om de nieuwste snufjes te demonstreren, er zijn (kook)workshops, proeverijen en demonstraties. Tijdens de Voorjaarsbeurs is er op zaterdag 20 april en tweede paasdag een BBQ-Festival. Het terrein rond de Van Aalstweg 16B is dan sfeervol ingericht met stands, er is live muziek en barbecues van Kamado Joe, Big Green Egg en The Bastard staan buiten te roken. Tussen alle festiviteiten, laat Karsten Travelstore zien waarom de twee bedrijven elkaar op een mooie manier aanvullen.

Karsten Travelstore introduceert tijdens de Voorjaarsbeurs namelijk het nieuwe concept Smart Camping. Nederlanders zijn gek op kamperen, maar wel met hun vertrouwde spullen. Zo slepen ze hun eigen koffiemachine, bbq, DAB + radio, tablets en koptelefoons mee op vakantie. Daarbij vullen de twee ondernemingen elkaar aan: Karsten heeft alles op het gebied van kamperen, de nieuwste elektronische apparaten zijn te koop bij EP:Beerepoot. Karsten Travelstore is veel meer dan kamperen alleen.

Every Day Outdoor

De winnaar van de NHN Business Award heeft ook alles voor 'Every Day Outdoor' in huis. Van goede wandelschoenen en slippers tot hippe rugtassen en duurzame kleding. ,,Dat laten we ook zien tijdens de Voorjaarsbeurs. Bij EP:Beerepoot staan onze paspoppen in de nieuwste outfits en met handige accessoires. Daarnaast vullen we stellingen met mooie kwaliteitsproducten. In onze winkel richten we ook een tent in met de nieuwste snufjes van EP:Beerepoot'', vertelt Jan Willem Algra van Karsten Travelstore. ,,De nieuwste trend op kampeergebied is om spullen uit je interieur ook op de camping te gebruiken en andersom. Dus niet alleen de koffiemachine, maar ook accessoires als lampen, servies en kastjes voor op de camping die zo mooi zijn, dat je ze graag mee wilt nemen om thuis op de veranda of in de tuin te zetten.''

Normen en waarden

Het is alweer tien jaar geleden dat EP:Beerepoot de bovenste etage van Karsten gebruikte voor de allereerste Najaarsbeurs. Twee jaar achter elkaar werd voor het feestweekend 4000 vierkante meter ingericht met de nieuwste ontdekkingen op elektronisch gebied. Dat was zo'n succes, dat EP:Beerepoot daarna twee beurzen per jaar is gaan organiseren. Sinds de onderneming in een mooi groot pand op de Van Aalstweg is gevestigd, vinden de beurzen daar plaats. ,,We vinden het leuk om andere bedrijven bij onze beurzen te betrekken. Back to the roots met Karsten is helemaal leuk. Dat was toen een succes en ook nu hebben we er weer zin in'', vertelt Robert van Wettum van EP:Beerepoot enthousiast. ,,De samenwerking lijkt misschien niet voor de hand liggend, maar we hebben dezelfde sfeer, waarden en normen. We zijn klantgericht en service staat bij beide ondernemingen bovenaan.

Geweldig toch dat twee Westfriese ondernemingen zo samen kunnen werken.'' Creatief bureau Brandidos bracht de twee partijen bij elkaar. Brandidos verzorgt tevens de communicatie rondom het event.

Lezing Ontdek Rusland

Elena Matveeva-Abasi. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De Nederlandse en de Russische taal kennen allebei de uitdrukking 'Bruggen bouwen/bruggen slaan' in de betekenis 'een verbintenis, relatie leggen tussen'. Tijdens de lezing 'Ontdek Rusland' op donderdagavond 18 april in de Drom nodigt Russin Elena Matveeva-Abasi iedereen uit om een brug te slaan tussen Enkhuizen en haar vaderland Rusland!

Op deze avond laat Elena Matveeva het ware Rusland ontdekken. Het verhaal van Elena wordt ondersteund door Russische liederen, gezongen door de Russische zangeres Elena Bazhenova. Een van de liederen die Elena gaat zingen is de bekende tweede wals van D. Shostakovich. Tijdens deze avond wordt een brug geslagen tussen Nederland en Rusland, welke op veel gebieden met elkaar verbonden zijn. Het wordt een prachtige avond vol mooie beelden, muziek en boeiende verhalen met een charmant Russisch accent.

De lezing wordt gehouden op 18 april in De Drom, aanvang 20.00 uur, entree gratis! www.drom.nl

Open dag 't Radje

VENHUIZEN - De open dag van Zorgboerderij 't Radje staat zondag 28 april op het programma en het betreft de derde versie. Met wederom een groter aanbod dan afgelopen jaren, zowel op creatief, culinair, gezondheid en muzikaal gebied.

Op deze open dag kan iedereen uitleg krijgen van de organisatie en vrijwilligers over wat een zorgboerderij inhoudt. Maar ook: een grote zelfmaakmarkt, waar Évlac en andere zelfmakers hun producten presenteren. Er is een grote diversiteit van zelfmakers, zoals een visroker, bakker, wijnmaker, creatievelingen met draad, diverse zuivelproducten waaronder schapenijs, kaasboer, koffiebranders uit West-Friesland. Daarnaast hebben zijn er diverse workshops voor kinderen, zoals gezond koken, bakken van koekjes, knutselen voor Moederdag, armbandjes maken et cetera. Ook is er weer een heus gezondheidsplein, waar onder andere het haar geknipt kan worden, de nagels worden geïnspecteerd, en een massage eventueel tot de mogelijkheden behoort.

Muziek

Op deze dag zijn leuke trekzakkers aanwezig die alles muzikaal omlijsten, daarnaast is er ook nog een leuke band om lekker naar te luisteren. Kom langs op zondag 28 april. Kom lekker genieten, proeven, beleven en wordt vooral geïnformeerd wat een zorgboerderij allemaal betekent en ontdek dat plezier hebben bovenaan staat bij zorgboerderij 't Radje op Westerbuurt 9 in Venhuizen. De open dag begint om 12.00 uur en eindigt om 17.00 uur. De toegang is gratis.

Alvast volgen welke standhouders er staan? Kijk op de Facebookpagina van zorgboerderij 't Radje, of bezoek de website www.zorgboerderijhetradje.nl.

Maak kans op filmkaartjes VOX LUX

VOX LUX (Foto: Atsushi Nishijima)

ENKHUIZEN - In samenwerking met Cinema biedt Weekblad De Drom deze week twee kaarten aan voor de film VOX LUX, met onder anderen: Natalie Portman, Jude Law en Stacy Martin.

Tijdens de herdenking van een schietpartij op school, zingt overlevend slachtoffer Celeste een hartverscheurend lied. Het maakt van haar een onverwachte ster. Met de hulp van haar manager groeit ze uit tot een wereldberoemde popster. In 2017 is de dan 31-jarige Celeste bezig met haar comeback. Maar schandalen en persoonlijke problemen bedreigen haar carrière. VOX LUX kreeg sinds zijn première op het filmfestival van Venetië lovende kritieken. In de hoofdrollen schitteren Natalie Portman en Jude Law als popster en haar manager. De nummers in de film werden geschreven en gecomponeerd door singer-songwriter Sia.

Kans maken op twee kaarten voor de voorstelling van VOX LUX, woensdag 24 april om 20.00 uur? Mail dan naar actiededrom@rodi.nl. Voor de winnaar liggen de kaarten klaar bij de kassa aan de Drommedaris. Hij of zij wordt via de mail op de hoogte gesteld. Voor kaartverkoop en informatie over het programma: www.cinemaenkhuizen.nl