Kennemerland op zondag

28 april 2019

Kennemerland op zondag 28 april 2019


Snelvaren en waterskiën op het Uitgeestermeer

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Vanaf mei kan er al weer worden snelgevaren in het snelvaargebied De Deilings op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Veel watersporters maken hier jaarlijks gebruik van. Om dit gebruik veilig te houden wordt er ook dit jaar weer regelmatig gecontroleerd op het juiste gebruik van het gebied en het bezit van geldige ontheffingen.

Op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer geldt een maximale vaarsnelheid van 16 kilometer per uur. Voor het snelvaargebied De Deilings, is echter een uitzondering gemaakt op deze beperking van de vaarsnelheid. Hier kan de watersporter, mits voorzien van een ontheffing, tussen 1 mei t/m 31 oktober snelvaren en waterskiën. De soorten ontheffingen en de aanvraagformulieren hiervoor staan op de website www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl. In het Beleid snelvaren Alkmaardermeer 2016-2020 staan de voorwaarden genoemd waaraan de aanvraag van een snelvaarontheffing moet voldoen. Ook staat hier hoe de handhaving plaatsvindt en waar klachten gemeld kunnen worden.

Veiligheid

Om de veiligheid te bevorderen houden toezichthouders regelmatig en op verschillende momenten toezicht op het meer. Net als voorgaande jaren wordt dit seizoen ook doordeweeks weer regelmatig gecontroleerd. Het snelvaargebied is met gele boeien als een bijzonder vaarwater gemarkeerd. Dit betekent dat alleen vaartuigen met een ontheffing hier mogen varen. In het Binnenvaartpolitiereglement staat het gebied omschreven als bestemmingswater. Andere boten mogen dus niet het snelvaargebied invaren.

Om op doordeweekse dagen tussen 08.00 uur en zonsondergang in het gebied te mogen varen kan een beperkte ontheffing aangevraagd worden. Deze ontheffing bestaat uit twee delen. Deel A kan kosteloos aangevraagd worden via een speciaal aanvraagformulier. Deel B kan gekocht worden via de kaartautomaat op recreatieterrein De Woudhaven. Deel A en B vormen gezamenlijk de geldige ontheffing voor de duur die op deel B staat aangegeven. Het tarief is € 6,00 per 2 uur. Een volledige ontheffing is om de hele week tussen 08.00 uur en zonsondergang te varen. Jaarlijks worden 85 volledige ontheffingen afgegeven, hierna kom je op een wachtlijst te staan.

Jetski's verboden

De waterskiclub vaart met geschikt weer op zaterdag en zondag tussen 11.30 en 16.00 uur onder een zogenaamde vlaggendienstregeling. Op het gehele Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn jetski's, waterjetpacks, hydro jetpacks, flyboards, waterscooters, jetboards, propellorboten, hovercrafts en watervliegtuigen verboden. Dit geldt ook voor het snelvaargebied. Het recreatieschap laat in het waterskiseizoen de waterplanten eenmalig om het midden van De Deilings maaien. Snelvaarders en waterskiën kunnen in de buitenste ring van het snelvaargebied blijven varen. Het recreatieschap beheert De Buitenlanden en het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Info: www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl.

____________________________________________________________________________

Ontmoeting Wijk aan Duin

BEVERWIJK - Gezellig samen voor senioren, met anderen een kop thee of koffie drinken en een gezamenlijke activiteit doen. Lijkt dit u wat? Kom dan kennismaken. Deze Ontmoeting in buurthuis Wijk aan Duin is dinsdagochtend van 10.00-12.00 uur.

Met elkaar wordt bepaald ieder seizoen wat er wordt gedaan. Het programma tot eind mei: 7 mei muziek/karaoke; 14 mei voorlichting welzijnsactiviteiten Beverwijk; 21 mei spelletje; 28 mei creatief. Voor de activiteiten op 28 mei, 11 juni en 9 juli dient u zich vooraf aan te melden. Deelname kost € 2. Meer informatie bij het Sociaal team: 06-11035327 De ontmoeting is een gezamenlijke activiteit van het Sociaal team Beverwijk en de Stichting Welzijn Beverwijk.

Wijk aan Zee koestert 'Vrijheid'

Dansen op het Julianaplein in 1945. (Foto: Aangeleverd)

WIJK AAN ZEE - Wijk aan Zee heeft een heel eigen verhaal over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat over de bouw van de Atlantikwall en de evacuatie van de (meeste) bewoners van het dorp. Over de deportatie van de Joodse dorpsgenoten, over de aanleg van de tankval en de sloop van o.a. de dependance van het badhotel. Over het strand als 'Sperrgebiet', verboden terrein voor gewone burgers en de vele wederwaardigheden van de dorpsbewoners.

Veel van wat er gebeurd is, is overgeleverd via de verhalen van dorpsgenoten die ons al ontvallen zijn. Toch gebeurt het nog regelmatig dat er 'nieuwe feiten', foto's, dagboeken, herinneringen of tekeningen toegevoegd kunnen worden. Rondje Wijk aan Zee koestert deze herinneringen en verzamelt ze om door te geven aan nieuwe generaties.

Op zaterdag 4 mei organiseert Rondje Wijk aan Zee verschillende wandelingen langs de plekken in het dorp waarover bijzonderheden te vertellen zijn. Dit bericht heeft deels de functie van een vooraankondiging, maar wil tegelijkertijd een oproep zijn voor het doorgeven van eventuele nieuwe informatie, foto's e.d. Dit kan via de mail info@rondjewijkaanzee of in de bus bij Relweg 20. Het is ook mogelijk om verhalen e.d. mondeling door te geven. Dit kan via een telefoontje naar 0251373201.

5 mei

Op Bevrijdingsdag zondag 5 mei wil men de Vrijheid vieren. Tenslotte moet men steeds realiseren dat Vrijheid niet vanzelfsprekend is. Men moet opkomen voor de waarden van de democratie en beseffen dat men hier in een land leeft waar vrijheid gegarandeerd is. Daartoe organiseert men in de Dorpskerk een Open Podium voor iedereen die op welke wijze dan ook de Vrijheid wil vieren.

Wil je deelnemen met een gedicht, een lied of gewoon iets vertellen? Geef je dan op via info@rondjewijkaanzee.nl. De bijeenkomst is van 12.30 tot 14.00 uur. Daarna is er een wandeling naar de tentoonstelling over Vrijheid in de Woonbunker M151 voor 28 Manschappen van de Duitse marine op het duin aan de Zwaanstraat. Deze bunker is onlangs opgeknapt en ingericht met een heuse slaapzaal. Tevens is er in de officierskamer een tentoonstelling over Vrede en Vrijheid ingericht.

Bohemian Rhapsody in De Zwaan

Bohemian Rhapsody, met Freddy Mercury, won maar liefst vier Oscars! Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De kaskraker Bohemian Rhapsody is vrijdag 3 mei te zien in Dorpshuis De Zwaan. De film volgt het verhaal van de Britse band Queen met leadzanger Freddie Mercury. De band, die in 1970 werd opgericht, weet al snel door te breken met hits als We Will Rock You en Radio Ga Ga. Door de jaren heen vergaart de band een legendarische status met als hoogtepunt het Live Aid benefietconcert in 1985. Bohemian Rhapsody won maar liefst vier Oscars! Een daarvan, de Oscar voor beste acteur, was voor Rami Malek. Hij schittert in deze succesvolle film als de legendarische Freddy Mercury. Malek won voor deze rol ook een Golden Globe. Freddy Mercury schreef wereldhits als Bohemian Rhapsody, Innuendo, Somebody to love en We are the champions. Hij werd in Zanzibar geboren als Farrokh Bulsara. Zijn ouders waren Parsi's, uit Perzië afkomstige Indiërs. De zaal is open vanaf 19.45 uur en de film begint om 20.15 uur. Toegang € 6,- (Vrienden van de Zwaan € 5,-). Kaarten voorverkoop bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest, of aan de zaal.

Brand in bedrijfspand

HEEMSKERK - Brandweer post Heemskerk is samen met post Beverwijk gealarmeerd voor een brand in een bedrijfspand aan de lijnbaan te Heemskerk. Tijdens het aanrijden bleek er positief brand te zijn in een winkelpand met bovenwoning. Ter plaatse heeft post Beverwijk de directe aanval op de brand gestart en is door post Heemskerk de verkenning en ontruiming opgepakt. Er bleek ook in het naastliggende pand behoorlijk veel rook te staan en is een bewoner mee naar beneden hebben genomen. Na het toepassen van ventilatie heeft men de verschillende woningen gemeten op de aanwezigheid van CO. Er bleek een te hoge concentratie aanwezig te zijn in verschillende ruimtes, dit in combinatie met bluswater/elektra is er besloten om de elektriciteit van het pand af te schakelen en voor de nacht de bewoners een slaapplek elders te geven.

Dodenherdenking in Heemskerk

HEEMSKERK – Op zaterdag 4 mei vindt de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Heemskerk plaats. Naast het gemeentebestuur en de Stichting 4 en 5 mei Heemskerk zijn ook vertegenwoordigers van de Britse Ambassade aanwezig. Het vertrekpunt van de stille tocht is het gemeentehuis aan het Maerten van Heemskerckplein. Het programma van de herdenking begint om 19.05 uur met het verzamelen van de deelnemers aan de stille tocht op het plein voor het gemeentehuis. Onder hen zijn veel scholieren van Heemskerkse basisscholen en van Scouting Sint Adelbertus. De scholen hebben elk één van de zeven graven van de Britse oorlogsvliegers en de omgekomen zeelieden geadopteerd. De stoet – met tal van schoolkinderen – vertrekt om 19.20 uur van het gemeentehuis met als einddoel het Vredesmonument bij de Hervormde Kerk op het Kerkplein. De route voert langs de Karshoffstraat, Zaalberglaan naar het Vredesmonument. Na aankomst bij het monument draagt Gerard Castricum zijn gedicht voor. Burgemeester Mieke Baltus houdt een toespraak. Vervolgens brengt het koor Chante Encore liederen ten gehore. Na het voordragen van een gedicht door een leerling van een basisschool volgt het spelen van de 'Last Post' door een trompettist van St. Caecilia. Vanaf 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Daarna speelt St. Caecilia het Wilhelmus. Aansluitend leggen leden van het gemeentebestuur, vertegenwoordigers van de Stichting 4 en 5 mei Heemskerk, de Britse Ambassade en de Raad van Kerken kransen bij het Vredesmonument. Scouting Sint Adelbertus legt bloemen namens alle Heemskerkse kinderen. De zeven eregraven van de Engelse oorlogsvliegers en hun Nieuw-Zeelandse collega, die in december 1943 omkwamen in het duingebied van Heemskerk, zijn geadopteerd door zes Heemskerkse basisscholen en Scouting Sint Adelbertus, www.4en5meiheemskerk.nl.

Dodenherdenking op Duinrust

Het bevrijdingsmonument op het Westerhoutplein, gemaakt door Gerrit Bolhuis, dateert uit 1949. Foto T-J. Tabak

BEVERWIJK – De Dodenherdenking op zaterdag 4 mei vindt in de avonduren plaats op het Westerhoutplein (18.30 uur) en op begraafplaats Duinrust (19.30 uur). Op het Westerhoutplein worden bij het bevrijdingsmonument kransen en bloemen gelegd door onder meer vertegenwoordigers van de gemeente, politieke partijen, Stichting 4 mei Beverwijk, Raad van Kerken IJmond, Turkse gemeenschap Beverwijk en de Scouting Beverwijk. Scouts van de Admiraal van Kinsbergengroep, Die Wijck aan Duinjaghers en Wiawaha staan opgesteld bij het monument en assisteren bij de bloemlegging. Leerlingen van de Bethelschool, die het monument hebben geadopteerd, dragen gedichten voor.

Traditiegetrouw vindt de grootste bijeenkomst op 4 mei plaats op begraafplaats Duinrust. Dit jaar niet in de aula - die is gesloten vanwege asbest - maar in een grote paviljoentent bij de ingang van de oude begraafplaats, Bankenlaan.

Daar zal de oud-gemeentesecretaris van Beverwijk Jan de Wildt uit Wijk aan Zee de jaarrede uitspreken en wordt er gemusiceerd door het houtensemble van het Tata Steel Orkest. In en nabij de tent op Duinrust dragen leerlingen van het Kennemer College zelfgeschreven gedichten voor.

Ook stadsdichter Isa van Klaveren brengt een eigen gedicht en burgemeester Martijn Smit houdt na de twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus een korte slottoespraak.

Aansluitend vindt de stille tocht plaats langs de graven 'van hen die voor onze vrijheid hun leven lieten'. Bij de oorlogsgraven staan tientallen scouts opgesteld. Tot slot is er een samenzijn met koffie, thee en frisdrank n de koffiekamer op Duinrust.Radio Beverwijk zendt de herdenking op Duinrust live uit.

Folkpunk in Manifesto

Folkpunkband Ferocious Dog uit Nottingham. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De zeskoppige folkpunkband Ferocious Dog uit Nottingham (UK) treedt vrijdag 3 mei op in Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn. De groep is muzikaal beïnvloed door bands als Stone Roses, The Dubliners, Rage Against The Machine, The Pogues en Dropkick Murphys. De muzikanten van Ferocious Dog observeren, net als hun genoemde muzikale helden, politieke en sociale misstanden met een kritische blik en delen hun ongenoegen daarover in muziek en songteksten. Daarbij is de band ook op andere maatschappelijke terreinen actief. Zo organiseren ze bijvoorbeeld food drops samen met lokale voedselbanken in plaatsen waar ze optreden. Dat doen ze vrijdag 3 mei voor de Voedselbank in Hoorn. Voedselbanken kunnen vooral de volgende artikelen goed gebruiken: koffie, groenten in blik, thee, pasta, pastasaus, zonnebloemolie, waspoeder en toiletartikelen zoals tandenborstels en maandverband. Als support act staat deze avond Bunch of Bastards uit Rotterdam op het podium. Deze groep speelt pittige Full Force Folk. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie: www.manifesto-hoorn.nl.

HKH staat stil bij 4 en 5 mei

Beelden uit het verleden. (Foto:PR)

HEEMSKERK - De Historische Kring Heemskerk besteedt vrijdag 3 mei aandacht aan zowel de Dodenherdenking op 4 mei als het vieren van de Bevrijding op 5 mei. HKH-leden Jan Zweeris en Tjeerd Poort hebben een driedelig programma samengesteld met filmmateriaal uit 2006. In de eerste plaats zijn er beelden van een intocht van Canadese oorlogsveteranen, daarna volgen indrukken van de Dodenherdenking bij de Dorpskerk en tenslotte zijn er vrolijke fragmenten van het Bevrijdingsfeest.Van 14.00 - 16.00 uur in het Historisch Huis aan de A. Verherentsraat.

Herdenking 4 mei en lezing op 5 mei

Het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis is komend weekend geopend voor publiek. (Foto:PR )

HEEMSKERK - Op zaterdag 4 mei wordt bij het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis, gelegen aan de Genieweg 1 te Heemskerk, het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht in de vorm van een kranslegging en 2 minuten stilte bij het monument langs de Communicatieweg. Op zondag 5 mei wordt er om 14.00 uur door Hans Nauta een lezing gehouden over de luchtoorlog boven Noord-Holland gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Belangstellenden worden verzocht op 4 mei zich om 19.30 uur te verzamelen in de kantine van het Luchtoorlogsmuseum, om vanaf hier gezamenlijk naar het monument te lopen voor de herdenking. Na afloop is er koffie en thee in het museum.

De spreker

Hans Nauta is al jaren bezig met het onderzoek naar de luchtoorlog boven Noord-Holland. Hans in zijn vrije tijd vaak te vinden in de archieven van onder andere de RAF in London. Ook heeft Hans Nauta al meerdere keren een belangrijke bijdrage geleverd bij het samenstellen van boeken over de luchtvaart gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De Stichting

De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.

Het Fort

Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is een van de oudste en grootste forten van deze stelling. Het fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad. Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis.

Masterplan onderwijshuisvesting

REGIO - In het najaar start de Gemeente Velsen met een nieuw Masterplan Onderwijshuisvesting. Na een eerste verkennend overleg met de gemeenteraad wordt samen met de schoolbesturen het nieuwe Masterplan opgesteld waarin een integrale afweging wordt gemaakt over de toekomst van alle schoolgebouwen in de gemeente Velsen.

Het college heeft vandaag een besluit genomen over twee spoedaanvragen van de besturen van de st. Atlant en van de st. Fedra. Het betreft aanvragen ingediend voor renovatie, vervangende nieuwbouw voor basisscholen De Beekvliet I en III en de Hoeksteen aan de Weid in Velserbroek en de Toermalijn in Driehuis.

De aanvragen zijn getoetst aan de verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs Velsen. Het college heeft besloten de aanvragen af te wijzen omdat niet voldaan wordt aan de voorwaarden genoemd in de Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs Velsen 2015. Er is geen sprake van een calamiteit waardoor de voortgang van het onderwijs op de scholen in het geding is. Uit de door de besturen overgelegde inspectierapporten blijkt dat o.a. het binnenklimaat van de gebouwen verre van optimaal is, de gebouwen niet energiezuinig zijn en onderwijskundig gedateerd.

Contact met schoolbesturen

Wethouder Steijn heeft deze, voor de scholen en de besturen teleurstellende, boodschap op 11 april in een bestuurlijk overleg met beide schoolbesturen gedeeld. Overigens heeft de Gemeente Velsen reeds in juni 2018 aan beide besturen geld beschikbaar gesteld voor renovatie en/of het treffen van duurzaamheidsmaatregelen aan de schoolgebouwen van de Beekvliet en de Hoeksteen in Velserbroek.

Expeditie Juttersgeluk Pop-up-etappe

Alleen al lopen aan het strand geeft rust in het hoofd. (Foto: Pixabay)

CASTRICUM – Op 13 mei vindt in Castricum aan Zee een pop-up-etappe van de Expeditie Juttersgeluk plaats. Dit is het vijfde jaar dat mensen die om wat voor een reden geen betaald werk (meer) kunnen doen de Nederlandse kust schoonmaken. De hele zomer zullen etappes van de Expeditie Juttersgeluk opduiken: steeds in een andere kustplaats. In strandpaviljoen Zeezicht zal wethouder Paul Slettenhaar de deelnemers welkom heten.

Bijzondere jutters maken het Noordzeestrand schoon

Expeditie Juttersgeluk is speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligers met een licht verstandelijke of psychische beperking of mensen die langdurig thuis zitten zonder werk gaan tijdens de expeditie op zoek naar de mooie en minder mooie dingen op het strand.

Door zelf het strand schoon te maken, komt het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving. Stichting Juttersgeluk biedt hiermee in samenwerking met KIMO Nederland en België en de gemeente Castricum een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn.

Programma

Elke etappe verloopt volgens een vast programma: de wethouder ontvangt de deelnemers met een persoonlijk welkomstwoord en Paviljoen Zeezicht biedt de deelnemers koffie en appeltaart aan.

Er volgt uitleg over hoe je afval op het strand herkent en hoe je het veilig opraapt. Daarna start de etappe: een ware ontdekkingstocht. Het afval wordt door de jutters meegenomen, zodat er een schoon strand achterblijft.

Pop-up etappes

De verantwoordelijkheid voor de zorg van kwetsbare mensen ligt sinds 2015 bij de gemeenten. De gemeente kan het echter niet alleen. In de afgelopen vijf jaar zijn er tijdens de Expeditie Juttersgeluk samenwerkingsverbanden ontstaan tussen gemeente, zorginstanties, ondernemers, opleidingen en lokale jutgroepen.

Elke kustplaats heeft haar eigen karakter en kiezen dit jaar voor een eigen datum en plaats om een pop-up-etappe van de Expeditie Juttersgeluk te organiseren.

Website

www.juttersgeluk.nl/expeditie-juttersgeluk-2019

Avondrestaurant

ZAANDAM - Met ingang van 1 mei is het Avondrestaurant van Zorgcentrum Mennistenerf ook op de vrijdag geopend. U kunt nu dus op alle doordeweekse dagen 's avonds om 17.00 uur een driegangenmenu eten in het gezellige restaurant. Elke dag kunt u kiezen uit verschillende hoofdgerechten. De kosten voor een volledig menu bedragen nog geen 6 euro. U moet wel even van te voren reserveren. Doet u dat door te bellen met de receptie: (075) 6123262.

U kunt ook lunchen in Brasserie 't Pleintje voor een lekkere tosti ham/kaas en belegde ovenbroodjes voor een klein prijsje. Van harte welkom maandag t/m vrijdag van 12.00 uur tot 16.30 uur.

Adres: H. Gerhardstraat 77.

Buiten is veel leuker met bubalou!

Tom Hes (l) en Marco Schut op een bubalou outdoor bank. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR – Marco Verschut ontwikkelde zes jaar geleden een outdoor sofa voor eigen gebruik. Na drie jaar te hebben genoten op het eigen terras besloot hij er iets mee te gaan doen. "Ik heb Tom Hes hierbij betrokken en hij was direct net zo enthousiast als ik", vertelt Marco. Tom heeft het succesvolle internet marketing bureau Reyez! en de samenwerking was snel beklonken. Al snel daarna is het merk bubalou geboren en veroveren ze sinds medio mei 2017 de markt met hun bubalou outdoor banken. "De meest onderscheidende eigenschap is dat je na de regen direct weer op een droge bank kan plaatsnemen, de bubalou is dan ook 100% waterdicht maar voelt aan als een gewone stof, dit is uniek in de markt", voegt Marco nog snel even toe aan zijn verhaal.

"We zijn tegenwoordig allemaal druk met van alles en nog wat, en wat is er dan lekkerder dan optimaal genieten van je terras of tuin?", zegt Marco Verschut. "Dat kan dus met bubalou, want deze outdoor items beschikken niet alleen over ultiem zitcomfort, maar zijn ook nog eens een lust voor het oog. En weet je wat zo handig is? Een bubalou outdoor sofa of Bub (comfortabele zitzak die in twee varianten en zeven verschillende prints wordt aangeboden, red.) kan 365 dagen per jaar buiten blijven staan. Geen gezeul met losse kussens en niet naar binnen in de winter. Kun je dus het hele jaar door genieten van mooi design op het terras. Voor de bubalou wordt namelijk duurzaam materiaal gebruikt, waardoor het weers- en windbestendig is. Na regen komt zonneschijn maar na regen komt ook direct weer zitten op je bubalou! Bovendien is de bubalou modulair samen te stellen. Een kleine stadstuin, een dakterras of een enorme lap grond bij het huis? Er is altijd een set die past."

De Bub (Foto: aangeleverd)

Luxury Outdoor Experience

Bubalou host op 4 een 5 mei van 12.00 tot 18.00 uur de Luxury Outdoor Experience aan de Nijenburgerweg 7a in Alkmaar. Het wordt een mooi en gezellig evenement, waar beleving, voelen en proeven voorop staan. Het evenement is vrij toegankelijk, dus neem vooral partners, vrienden, vriendinnen of buren mee. Naast een goedgevulde bar met wijnproeverij en loeiende bbq's met voldoende vlees van Nice to Meat, kunnen belangstellenden kennismaken met de verschillende loungesets van bubalou en andere buitenmerken. Uiteraard is er op het terrein gedacht aan de kinderen.

Korting

Bovendien wordt deze dagen maar liefst 25% korting op een bubalou zitzak voor in de tuin gegeven! Consumenten zijn zeven dagen per week op afspraak welkom in de Stolpboerderij aan de Nijenburgerweg 7a in Alkmaar. Van donderdag tot en met zaterdag is de consumentenshowroom altijd geopend van 12.00 tot 17.30 uur.

Met binnen- en buitenshowroom. Telefoon: +31(0)20 244 27 91. info@bubalou.nl. Zie ook: www.bubalou.nl

25 jaar Museum van de 20e Eeuw

Het museum hoopt aan het eind van dit jaar de één miljoenste bezoeker te ontvangen. Directeur Hans Stuijfbergen: "De reacties van bezoekers zijn eigenlijk altijd positief." (Foto: Vincent de Vries)

HOORN - 25 jaar geleden opende het Museum van de 20e Eeuw op 1 april 1994 haar deuren aan de Bierkade in Hoorn. Een museum dat 25 jaar later terug kan kijken op succesvolle jaren met gemiddeld veertigduizend bezoekers per jaar. Iets waar directeur en oprichter Hans Stuijfbergen natuurlijk trots op is. "De reacties van bezoekers zijn altijd positief en juist dat maakt mijn werk zo leuk", glimlacht hij. "Aan het eind van dit jaar hopen we onze één miljoenste bezoeker te ontvangen."

"De meeste musea worden opgericht aan de hand van een al bestaande collectie, maar wij hadden nog helemaal niets", blikt Hans terug. "Samen met mijn goede vriend Harry van Lunteren, die net als ik belangstelling had voor de recente historie, had ik begin jaren negentig het idee om een museum te openen dat de ontwikkelingen van de laatste honderd jaar laat zien. In geen andere eeuw is zoveel veranderd op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, vrije tijd en mobiliteit." Jarenlang trok het museum veel bezoekers naar de Bierkade en in 2011 verhuisde het museum naar het Oostereiland. "Helaas heeft Harry dat niet meer mee mogen maken; kort daarvoor overleed hij."

Kidsproof

Hans benadrukt: "Ook voor kinderen moet een museumbezoek leuk zijn. We behoren tot de zeventig 'kidsproof' musea in Nederland. Zo kunnen kinderen zich bijvoorbeeld verkleden als ridder en ligt er altijd speelgoed klaar. Samen met onze 75 vrijwilligers en een paar betaalde krachten doen we er alles aan om het museum aantrekkelijk te maken voor jong en oud." Het museum, voor velen een feest van herkenning, heeft inmiddels dertigduizend objecten. Van scheerapparaten tot stofzuigers, van schrijfmachines tot computers. Tot en met 15 september is de tentoonstelling 'Floris, 50 jaar jeugdheld' in het museum te zien. Het is in 2019 vijftig jaar geleden dat de tv-serie werd uitgezonden. Daarnaast kunnen bezoekers, ook tot 15 september, de Märklin-expositie bewonderen. Van 4 oktober 2019 tot en met 21 juni 2020 komt het museum met de expositie 'Carlo & Irene, de Pittige Telekids Collectie'. De leukste fragmenten en mooi bewaarde memorabilia worden interactief tentoongesteld. Tegelijkertijd kunnen bezoekers vanaf oktober nóg een bijzondere expositie bewonderen, zo verklapt Hans. "We willen heel graag een Lego-expositie inrichten. Het is zestig jaar geleden dat het eerste Lego-bouwsteentje op de markt kwam. Een mooi moment om met deze tentoonstelling te komen!"

Het Museum van de 20e Eeuw is geopend van maandag tot en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het adres is Krententuin 24 in Hoorn. Meer informatie: www.museumhoorn.nl. Op parkeerterrein 'P-Havens' bij de Nieuwe Wal kunnen bezoekers gratis parkeren. Vanaf daar is het circa tien minuten lopen naar het museum.

Lintjesregen

HEEMSKERK – De jaarlijkse lintjesregen vond plaats op vrijdag 26 april. Vanaf 10.00 uur werden de koninklijke onderscheidingen door burgemeester Mieke Baltus uitgereikt in de raadzaal van het gemeentehuis. Dit jaar ontvingen zes inwoners van Heemskerk een koninklijke onderscheiding.

Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau zijn mevrouw H.L.L. Beentjes- Liefting, mevrouw C.A. Brasser-de Vries en de heren A.J. van Lieshout, R.P.R. van Ruijven, L.B. Smits en J.H. van Tunen.

Feest in Van Blanckendaell Park

Het is feest in Van Blanckendaell Park (Foto: GAH Hoeberechts)

WARMENHUIZEN - Een savanne met giraffen, zebra's, bavianen en exotische vogels in de Noord-Hollandse polder? Ja zeker, in het dierenpark Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn lopen meer dan 100 diersoorten rond met een oer-Hollandse molen als herkenbaar middelpunt.

Om de komst van de bavianen te vieren is het op 4 en 5 mei feest met vermaak voor jong en oud in het Van Blanckendaell Park! Geniet van de Willy en Waldo familie show, live muziek van Soul & Sense, The Accordeon Ladies en Dixielandband 'Alacarte', ballonnenclowns, schminktheater en nog veel meer. Natuurlijk rijdt de Blanckendaell Express ook en is er uitleg door de dierenverzorgers over verschillende dieren in het park. Houd voor alle info de website en Facebook pagina in de gaten!

Longpuntbijeenkomst

(Foto: )

BEVERWIJK - Longpunt Beverwijk houdt op woensdag 1 mei een longpuntbijeenkomst. De bijeenkomst is voor patiënten, partners, familie en / of mantelzorgers. Tijdens deze meeting kunnen er ervaringen uit gewisseld worden, of kunnen er tips over en weer wisselen, tips op te doen en zorgen te delen. Kom langs en stel uw vragen aan elkaar.
woensdag 1 mei van 14.30 – 16.00 uur, inloop vanaf 14.15 uur. Rode Kruis Ziekenhuis, Vondellaan 13, 1942 LE Beverwijk. Personeelsrestaurant 2e etage. Volg de bewegwijzering! De koffie/thee staat klaar! Toegang is gratis. Voor aanmelden en / of informatie: tel.nr. 06 45 606 799 of tel.nr. 072-533 63 95 of per e-mail: beverwijk@longpunt.longfonds.nl