West Friesland op zondag

21 april 2019

West Friesland op zondag 21 april 2019


Lyme-patiënt Doreen vraagt aandacht voor Week van de Teek

Doreen: "Geen verwachtingen hebben, dat is mijn overlevingsmechanisme." (Foto: Vincent de Vries)

'Eindelijk kan ik weer een beetje mens zijn'

HOORN - Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. Dat betekent extra goed opletten, want deze kleine beestjes kunnen voor veel ellende zorgen en de ziekte van Lyme veroorzaken. Jaarlijks lopen ruim één miljoen mensen een tekenbeet op. Een van die mensen is de 31-jarige Doreen Bouwman uit Hoorn. Helaas liep zij na een tekenbeet de ziekte van Lyme op. Zeker tijdens de Week van de Teek - 15 tot en met 21 april - wil Doreen graag meer aandacht voor de ziekte vragen. "Veel mensen weten er nog veel te weinig over. En ook aan preventie mag veel meer aandacht worden besteed. Het wordt tijd dat de ziekte van Lyme serieuzer genomen wordt."

Doreen heeft een lange medische weg afgelegd. Het duurde jaren voordat de artsen erachter kwamen wat ze al die tijd mankeerde. "De testen die nu in ziekenhuizen gedaan worden, zijn niet betrouwbaar. Daar moet echt verbetering in komen. De bacterie die de ziekte veroorzaakt, kan zich een hele tijd 'verstoppen' in het lichaam. Daardoor komt de ziekte moeilijk aan het licht. Bovendien hebben veel mensen geen idee wat Lyme inhoudt." Dinsdag 16 april bood het bestuur van de Lymevereniging het rapport 'De Nederlandse Lyme Monitor 2019' aan Tweede-Kamerleden van verschillende partijen aan. In dit rapport - waar Doreen ook aan meegewerkt heeft - zijn voor het eerst chronische Lymepatiënten in Nederland goed in kaart gebracht. Maar liefst 1657 patiënten hebben de uitgebreide online vragenlijst ingevuld. De resultaten daarvan worden in het rapport gepresenteerd. Deze geven een schokkend beeld van de gezondheid, de zorg, de behandeling en de kwaliteit van leven van chronische Lymepatiënten. "Het wordt hoog tijd dat de ziekte serieuzer genomen wordt", benadrukt Doreen. "Dat betekent vooral meer en beter onderzoek doen naar Lyme, betrouwbare tests ontwikkelen en tot effectieve behandelingen komen. Met het aanbieden van het rapport aan de Tweede Kamer hoopt de Lymevereniging dat allemaal te kunnen bereiken."

Geluksmomentjes

Een jaar geleden werd Doreen ook door West-Friesland op zondag geïnterviewd. Toen lag ze nog bijna de hele dag op bed, was aan huis gekluisterd, had veel pijn en kon heel moeilijk licht verdragen. Vorig jaar, in mei en november, onderging Doreen twee stamcelbehandelingen in Duitsland. "Na de eerste behandeling voelde ik me al heel anders, maar toen ik terug was in Nederland kreeg ik een flinke dip. Ik trok me terug op m'n slaapkamer en eigenlijk was alles teveel. Ik wist dat het een zwaar jaar zou worden. Ik zat in een rollercoaster die een onvoorspelbare rit maakte. De ene dag ging het beter dan de andere. Dat is overigens nog steeds zo. Sinds een maand of twee kan ik zeggen dat ik me eindelijk weer een beetje mens voel.

Lees verder op pag. 3

Ik geniet van heel kleine geluksmomentjes. Als ik bijvoorbeeld mijn zoontje Benjamin, die nu vier jaar is, op school bezig zie, doet me dat ontzettend veel. 'Hier kan ik maar mooi bij zijn', denk ik dan. Zelfs nu, als ik dit vertel, springen de tranen in mijn ogen. Tranen van geluk. Vorig jaar waren dat soort momenten nog een 'ver-van'mij-bed-show'. Verder heb ik wat mijn gezondheid betreft zo weinig mogelijk verwachtingen. Het belangrijkste is dat ik nu op de goede weg ben en dat ik blij word van elke kleine verbetering. Vergeleken met vorig jaar kan ik nu bijvoorbeeld het licht beter verdragen. Iets waar ik al heel blij mee ben."

Grenzen

Hoewel er in het leven van Doreen veel verbeterd is, is ze er nog lang niet. "Dagelijks heb ik pijn in mijn heupen en onderrug; dit zijn mijn kwetsbare plekken. Bij het huishouden heb ik hulp nodig en fietsen bijvoorbeeld lukt niet. Ondertussen heb ik wel geleerd waar mijn grenzen liggen en die bewaak ik. Uitjes of andere activiteiten moet ik ruim op tijd inplannen en de dagen ervoor moet ik écht mijn rust pakken. Zolang ik mijn grenzen niet overschrijd, is het te doen. Maar ja, ik denk natuurlijk ook weleens: kon ik maar spontaan een terrasje pakken. Net als ieder ander mens. En dat geldt ook voor de opvoeding van mijn zoontje Benjamin, die nu vier is. Die valt mij erg zwaar. Ik zou graag een 'normale' moeder willen zijn die spontaan leuke dingen met haar zoon kan doen. Impulsieve en spontane acties; die mis ik wel. Natuurlijk hoop ik dat mijn gezondheid nog meer verbetert, maar echt vooruitkijken durf ik niet goed. Misschien ben ik bang om weer teleurgesteld te worden. Geen verwachtingen hebben, dat is mijn overlevingsmechanisme."

In deze Week van de Teek brengen allerlei natuur- en groene organisaties teken, tekenbeten en de risico's van tekenbeten onder de aandacht. Teken bevinden zich in het bos, park, hei, duinen of in de eigen tuin. Ze zitten in de buurt van bomen, struiken of hoog gras en dode bladeren. Wie door een teek gebeten wordt, loopt het risico op de ziekte van Lyme. Om dit te voorkomen, moet een teek zo snel mogelijk worden verwijderd. De beste en veiligste manier is om dat met een tekenpas te doen. Meer informatie over de risico's en de beste beschermingsmaatregelen zijn te vinden op www.lymevereniging.nl . Kijk ook eens op de Facebookpagina 'Steun Doreen tegen Lyme'.


Stadsstrand

HOORN - De voorbereidende werkzaamheden voor het stadsstrand aan het Hoornse Hop zijn begonnen. De Alliantie Markermeerdijken is vanaf nu tot september doende om de vaargeul en de loswal te realiseren.

Wie over de Westerdijk rijdt of loopt zal de werkboot ongetwijfeld hebben opgemerkt. Met het baggeren van een vaargeul wordt de mogelijkheid geschapen om over water de aan- en afvoer van materialen te verzorgen bij de te realiseren loswal. Daardoor zal de overlast voor de dijkversterkingswerkzaamheden zo veel mogelijk worden beperkt.

Eén kilometer

Al deze activiteiten leiden tot een stadsstrand waar door zeer velen reikhalzend naar wordt uitgezien. Dit één kilometer lange strand, tussen schouwburg en Galgenbocht, wordt honderd meter breed en zal een geweldige aanzuigende werking hebben op strandgangers, dagjesmensen en toeristen. Naast het strand is dan ook voorzien in voldoende parkeergelegenheid, toegangsmogelijkheden, een strandpaviljoen, dijktrappen, fietsenstalling, bankjes, douches, toiletten en verlichting. Over circa twee jaar moet het project zijn voltooid.

Week van de Teek

(Foto: Vincent de Vries)

Vervolg voorpagina

"Ik geniet van heel kleine geluksmomentjes. Als ik bijvoorbeeld mijn zoontje Benjamin, die nu vier jaar is, op school bezig zie, doet me dat ontzettend veel. 'Hier kan ik maar mooi bij zijn', denk ik dan. Zelfs nu, als ik dit vertel, springen de tranen in mijn ogen. Tranen van geluk. Vorig jaar waren dat soort momenten nog een 'ver-van'mij-bed-show'. Verder heb ik wat mijn gezondheid betreft zo weinig mogelijk verwachtingen. Het belangrijkste is dat ik nu op de goede weg ben en dat ik blij word van elke kleine verbetering. Vergeleken met vorig jaar kan ik nu bijvoorbeeld het licht beter verdragen. Iets waar ik al heel blij mee ben." Hoewel er in het leven van Doreen veel verbeterd is, is ze er nog lang niet. "Dagelijks heb ik pijn in mijn heupen en onderrug; dit zijn mijn kwetsbare plekken. Bij het huishouden heb ik hulp nodig en fietsen bijvoorbeeld lukt niet. Ondertussen heb ik wel geleerd waar mijn grenzen liggen en die bewaak ik. Uitjes of andere activiteiten moet ik ruim op tijd inplannen en de dagen ervoor moet ik écht mijn rust pakken. Zolang ik mijn grenzen niet overschrijd, is het te doen. Maar ja, ik denk natuurlijk ook weleens: kon ik maar spontaan een terrasje pakken. Net als ieder ander mens. En dat geldt ook voor de opvoeding van mijn zoontje Benjamin, die nu vier is. Die valt mij erg zwaar. Ik zou graag een 'normale' moeder willen zijn die spontaan leuke dingen met haar zoon kan doen. Impulsieve en spontane acties; die mis ik wel. Natuurlijk hoop ik dat mijn gezondheid nog meer verbetert, maar echt vooruitkijken durf ik niet goed. Misschien ben ik bang om weer teleurgesteld te worden. Geen verwachtingen hebben, dat is mijn overlevingsmechanisme." In deze Week van de Teek brengen allerlei natuur- en groene organisaties teken, tekenbeten en de risico's van tekenbeten onder de aandacht. Kijk op www.lymevereniging.nl en op de Facebookpagina 'Steun Doreen tegen Lyme'.

Groot Koningsdagfeest op Beursplein

Op het Beursplein is van alles te beleven. (Foto: aangeleverd)

BLOKKER - Het Beursplein in Blokker is op Koningsdag - zaterdag 27 april - dé plek waar jong en oud zich de hele dag kan vermaken. Op het plein staat verschillende kinderattracties opgesteld en er is een vrijmarkt. De Koningsdag in Blokker wordt georganiseerd door Oranjevereniging Blokker-Oosterblokker.

Om 9.00 uur begint de fietsversiertocht vanaf het parkeerterrein bij Mobilito (Boekert). Om 10.00 uur opent burgemeester Nieuwenburg het feest officieel. Daarna kunnen de kinderen zich uitleven bij de attracties, zoals de zweefmolen, bungee trampolines, kindertrein, funbikebaan, en draaimolen. Voor één euro zijn polsbandjes verkrijgbaar. Kinderen kunnen dan onbeperkt gebruikmaken van de attracties en er staan gratis glaasjes limonade klaar. Verder is er tot 14.00 uur een spellenparcours met onder andere mega dartbord kleefbalwerpen, clown kop gooien en mega voetbaldoel. Bij dit spellenparcours zijn prijzen te winnen. Tussen 11.00 en 13.30 uur is het mogelijk om een ritje op een pony te maken. Verder kunnen de kinderen vanaf 11.00 uur knutselen en een ritje maken met de paardenkoets (hoek Kolenbergstraat/Westerblokker). Om 15.15 uur eindigen de activiteiten op het Beursplein en vindt de prijsuitreiking van het spellenparcours plaats. In Het Gouden Hoofd aan de Westerblokker begint om 14.00 uur de prijzenmiddag. Het eerste drankje wordt aangeboden door de oranjevereniging. Deelname is gratis. De meeste prijzen worden aangeboden door de ondernemers in Blokker en Oosterblokker. Zonder alle sponsors, subsidies en de huis-aan-huis-collecte kan de oranjevereniging deze activiteiten niet organiseren. Ook zijn vrijwilligers een grote steun.

Meer informatie: www.oranjeverenigingblokker.nl. De vereniging is op zoek naar nieuwe bestuursleden. Interesse? Neem contact op via 06-18957422.

Eieren zoeken bij MAK Blokweer

BLOKKER - Kinderen tussen de zes en twaalf jaar kunnen tweede paasdag - maandag 22 april - paaseieren zoeken bij MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker. De paashaas verstopt eieren in de Molshoop, de Kijkboerderij en in het Natuurpark. Op elk ei staat een letter die ingevuld moet worden op een kaartje. Wie alle eieren gevonden heeft en alle letters ingevuld heeft, leest de oplossing op het kaartje. Alle speurneuzen die de juiste oplossing gevonden hebben, krijgen van de paashaas een verrassing! Starten kan tussen 10.00 en 15.30 uur. Deelname kost twee euro per kind. MAK Blokweer is deze dag tot 17.00 uur geopend.

Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.

Dier van de week

Bassie is een zachtaardig katje. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Bassie is een lief gecastreerd katertje van circa twee jaar oud. Hij is in de binnenstad van Hoorn gevonden met een niet geregistreerde chip, en zijn eigenaar heeft zich nooit gemeld.

Bassie is een zachtaardig katje dat nog niet zo dapper is, maar als hij je eenmaal kent, is hij dol op knuffelen! Wie geeft hem weer een eigen thuis?

Wie interesse heeft in Bassie, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Jeugdskiteams zamelen 850 euro in voor KiKa

De teams overhandigen Marlies Driessen een cheque van 850 euro voor KiKa. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Twee jeugdteams van Skicentrum Hoorn deden zondag 14 april mee aan het NK Synchroonskiën in Hillegom. Niet alleen om zelf een mooie prestatie neer te zetten, maar ook om geld in te zamelen voor KiKa.

Beide teams hebben een mooie prestatie neergezet en zijn tweede geworden op het NK. Met z'n vijven - Robin van Nispen, Shayne Godfriedt, Zonne Somer, Sara Geus en Luuk Kroonenberg - hebben ze 850 euro opgehaald voor KiKa. De cheque werd overhandigd aan Marlies Driessen. Zij doet in november mee aan de Run for KiKa Marathon in New York. Een mooi doel waar het skicentrum én de twee teams - team Oranje en de Skiwi's - zich graag voor inzetten.

Meer informatie over Marlies Driessen en Run for KiKa is te vinden op www.runforkikamarathon.nl. Via deze website is het mogelijk om direct te doneren voor KiKa.

Forel, Karper en Steurvissen in Dirkshorn

Brian Bing van Koi- en vijvercentrum Dirkshorn. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

DIRKSHORN - Met de uitbreiding van het Koi- en vijvercentrum wil Brian Bing ook de dagjesmensen (recreatie ) in Dirkshorn aan de Woudmeerweg 22 van dienst zijn. Vissen op Forel, Karper en Steur kan sinds vorig jaar op de achterzijde van het terrein.

Er zijn drie visvijvers ingericht waar mensen een ochtend, middagdeel of gehele dag hun hengel uit kunnen gooien. De vijver Small trout is gevuld met regenboogforel (put & take ).De Big trout vijver is voorzien van regenboog en zalmforel die na afloop mee naar huis mogen worden genomen. Per persoon wordt er een aantal vissen in de vijver uitgezet. Je hebt het hele dagdeel de tijd om ze allemaal te vangen. Wat overblijft kan door de volgende visser weer worden gevangen. De Adventure Grand Lake vijver is bedoeld voor het vissen op Karper en Steur zelfs tot 150 centimeter groot. Deze vissen worden na de vangst weer terug gezet in de vijver, dit heet catch en release.

Er zijn een aantal huishoudelijke regels. Zoals het gebruik van maximaal een hengel per persoon. En er moet een onthaakmat gebruikt worden, zodat de vis niet beschadigd en veilig terug gezet kan worden in de vijver. Brian Bing wil ook de toeristen in huis halen voor een leuk dagje uit. Een hengel of een onthaakmat zal bij hen niet altijd op de achterbank liggen. Ze hebben dat soort benodigdheden gewoon in huis, te koop of te huur.

Beide Paas- en pinksterdagen extra geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Het bedrijf biedt al jaren alle benodigdheden voor zwem-, natuur- en Koi-vijvers aan. Ook voor aanleg, onderhoud en renovatie van de vijver.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is te vinden aan Woudmeerweg 22 in Dirkshorn, tel. 0224-552439. Zie voor meer informatie: www.koi-vijver.nl

Koningsdag Wervershoof

In De Dars zijn verschillende optredens en kinderen kunnen zich uitleven op diverse springskussens. (Foto: aangeleverd)

WERVERSHOOF - Het Oranje Comité Maxima'al in Wervershoof verzorgt op Koningsdag allerlei activiteiten. Deze vinden bij mooi weer plaats op het Raadhuisplein De Hoek en bij slecht weer in De Dars. Voor jong en oud is er van alles te doen.

De dag begint om 8.30 uur met de vrijmarkt. Om 10.00 uur gaat de aubade van start. De gegadigden hebben hiervoor een persoonlijke uitnodiging van de gemeente Medemblik mogen ontvangen.

Vrijwilliger van het jaar

Om 10.30 uur wordt bekendgemaakt wie de vrijwilliger van het jaar is, onder muzikale begeleiding van de fanfare. De vrijmarkt eindigt om 11.30 uur.

Middagprogramma

Om 13.00 uur start het middagprogramma in de Olympiahal van De Dars. Bezoekers kunnen genieten van de muziek van dj Jacco Deen en Sven the Pianoman. Ook is er een loterij. De kleintjes kunnen genieten van een optreden van kleuterdans. Ze kunnen zich laten schminken en zich uitleven op diverse springkussens. Daarnaast zijn er optredens van streetdance en musical. Naast de dizzy race stormbaan, de mega balls en de multi sky swing is het mogelijk om een airbrush tattoo te laten zetten.

's Middags kunnen ouderen in de Schoof terecht voor sjoelen en kaarten, waarbij diverse prijzen te winnen zijn.

Meer informatie over alle activiteiten op Koningsdag in Wervershoof: www.koningsdagwervershoof.nl. Kijk ook op Facebook: 'Oranjecomité Maxima'al'.

Mowgli op 't Skitteljacht

De kinderen van 't Skitteljacht brachten de voorstelling 'Mowgli'. (Foto: aangeleverd)

HOOGKARSPEL - Alle kinderen van basisschool 't Skitteljacht in Hoogkarspel brachten onlangs de overweldigende voorstelling 'Mowgli'.

Mowgli werd uitgelachen door de olifanten, ontvoerd door de apen, verstoten uit de groep gieren, achterna gezeten door de gevaarlijke slang Kaa en tijger Shere Khan. Gelukkig liep alles goed af. Mowgli was samen met het mooiste meisje van het mensendorp.

Jungle

Theaterprojectenbureau Spring heeft deze voorstelling in één dag met twee docenten voor de hele school in elkaar gezet. Een knappe prestatie. Zo werd de afsluiting van het jaarlijkse grote project, dit jaar 'De Jungle', feestelijk en gezamenlijk afgesloten. Vanaf volgend jaar werkt 't Skitteljacht het hele jaar thematisch bij de wereldoriënterende vakken.

Tulpenwandeltocht rond Andijk

De wandeltocht voert de wandelaars natuurlijk langs prachtige tulpenvelden. (Foto: Koos Dol)

ANDIJK - IJsclub Andijk verzorgt zondag 28 april de Tulpenwandeltocht. Er zijn twee wandelroutes van acht en vijftien kilometer. Vertrekpunt is Zorgboerderij de Tulp, Kleingouw 151 in Andijk.

De wandeling kent mooie vergezichten en gaat door natuurgebieden en het oudste stukje van Andijk. De wandeling is voor jong en oud prima te doen. De tocht gaat voornamelijk over verharde paden en/of fietspaden. Er zijn ook rustpunten opgenomen in de route, waar wandelaars kunnen genieten van een kop koffie of thee en een versnapering. Het goede doel dit jaar waar de deelnemers voor lopen is 'nieuw materiaal voor de ijsclub'.

Starten kan tussen 9.00 en 11.00 uur. Kosten: kinderen tot en met vijftien jaar betalen drie euro, iedereen boven de vijftien betaalt zes euro.

Meer informatie: denieuwebakkerij@hotmail.com of 0228-591556.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week op de Stationsweg in Hoorn.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord.


Dus 'like' de pagina en blijft tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Première Scheepsjongens Bontekoe

Familievoorstelling Scheepsjongens van de Bontekoe gaat 12 mei in premieré. (Foto: Thomas Franke)

HOORN - Familievoorstelling de Scheepsjongens van Bontekoe gaat zondag 12 mei in première. Ontdek in Theater Het Pakhuis aan Onder de Boompjes 21 in Hoorn de spannende reis naar Batavia met schipper Bontekoe.

Avontuur over angsten overwinnen en dromen die je nooit moet opgeven

De voorstelling is gebaseerd op het beroemde boek van Johan Fabricius. Drie spelers nemen het publiek mee op avontuur waarbij vriendschappen ontstaan, angsten worden overwonnen en keuzes gemaakt moeten worden. Hajo, Padde en Flor laten zien dat je vooral je dromen niet moet opgeven. Aanvang 13.00 en 15.00 uur. Meer informatie en kaarten zie website: www.pakhuishoorn.nl.

Meezingen met Mannenkoor

Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor brengt oude Slavische kerkmuziek in authentiek stijl. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor start binnenkort met een zeer bijzonder project. Het koor - dat gespecialiseerd is in het brengen van oude Slavische kerkmuziek in een zo authentiek mogelijke stijl - gaat de komende tijd in een project oud en nieuw met elkaar verbinden.

De uit Estland afkomstige componist Arvo Pärt staat de laatste jaren flink in de belangstelling. Hij is tussen 2010 en 2017 zelfs de meest gespeelde hedendaagse componist. Nu is hij weer volop in het nieuws vanwege de film 'Het Pärt Gevoel' die over hem gemaakt is. Arvo Pärt componeerde in 1997 'Kanon Pokajanen', een werk dat in taal en klank oud en nieuw met elkaar verenigt. De Kanon Pokajanen is gebaseerd op de Russisch Orthodoxe kerkmuziek en wordt dus a capella gezongen in het kerk-Slavisch. Het mannenkoor pakt dit jaar de kans oud en nieuw, traditie en twintigste eeuw, met elkaar te verbinden.

Liefhebbers van deze muziek kunnen op projectbasis met het mannenkoor meedoen. Van de leden wordt niet verwacht dat zij vloeiend kerk-Slavisch spreken; de muziek wordt fonetisch uitgeschreven. Het mannenkoor sluit dit project af met een aantal uitvoeringen rond de jaarwisseling. Wie kennis wil komen maken, is 23 april van harte welkom. De repetities beginnen 30 april, elke dinsdag van 19.30 tot 21.00 uur in wijkcentrum Kersenboogerd, Brederodegracht 1 in Hoorn. Opgeven via info@hoornsbyzantijnsmannenkoor.nl. Meer informatie: www.hoornsbyzantijnsmannenkoor.nl of 06-53726706.

Paasactie

HOORN - De Hoornse kerken houden ook dit jaar een paasactie voor mensen die een steuntje in de rug verdienen. Vrijwilligers van de kerken hebben ruim tweehonderd paastassen samengesteld en bezorgd. De adressen van de mensen die een pakket krijgen, zijn voor een deel bekend bij de kerken. De andere adressen komen via andere organisaties. Zaterdag 13 april zijn de tassen ingepakt en in de daarop volgende dagen bezorgd. Naast diverse lekkernijen wordt ook informatie ingesloten over de achtergrond van het paasfeest. Voor een dergelijke actie is geldelijke steun noodzakelijk. Wie de werkgroep wil steunen, kan een bedrag overmaken op NL96 INGB 0000143501 t.n.v. de Interkerkelijke Werkgroep Apostolaat in Hoorn o.v.v. Paasactie.

Carel Brouwers over Bach

HOORN - Carel Brouwers verzorgt zondag 21 april - eerste paasdag - in Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn, een muzikale lezing over Johann Sebastian Bach. "In zijn generatie was hij verreweg het grootste genie", vindt Carel. "Hij beoefende alle muziekgenres tot wereldmuziek aan toe." 'Bijna maniakaal' noemt Carel zijn verlangen om alles te weten te komen van de componisten die hij bewondert, waaronder dus Bach. "Vervolgens vind ik het dan heel leuk om dat aan anderen te vertellen. Ik sta niet voor niets voor de klas in het dagelijks leven." Aanvang 15.00 uur, entree tien euro inclusief een kopje koffie of thee. Meer informatie: www.pakhuishoorn.nl.

Het Park deze Week

(Foto: Wim Lanser)

HOORN - Abafazi stond in 2017 ook al in het theater met de voorstelling 'African Sunset'. Nu kan het publiek genieten van hun nieuwe voorstelling 'Black, Brave & Beautiful!'. Zij brengen een eerbetoon aan iconische zwarte vrouwen die een lans braken voor de vrijheid, en nemen je mee op een reis langs de muziek en cultuur van Zuid-Afrika.

De Afrikaanse drum, de marimba en hun geweldige stemmen: dat zijn de basisinstrumenten voor de swingende nieuwe show van de tien powervrouwen van Abafazi (Zulu voor 'vrouwen'). Van oudsher wordt de drum vooral door mannen bespeeld, maar de kleurrijke en energieke Abafazi zetten dit stereotype beeld op zijn kop. Een Afrika-belevenis om nooit te vergeten.

Kaartjes winnen

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op vrijdag 3 mei om 20.15 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@parkhoorn.nl . Vermeld in het onderwerp regel: 'Park-actie Abafazi. Reageer uiterlijk dinsdag 23 april. De winnaars ontvangen een reactie per mail.

Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl.

Lunchconcert in Foreestenhuis

Het meisjeskoor Sandur uit Finland verzorgt een lunchconcert. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Het meisjeskoor Sandur uit Helsinki verzorgt zondag 21 april - eerste paasdag - om 12.00 uur een lunchconcert in het Foreestenhuis aan het Grote Oost 43 in Hoorn. De kinderen werken om 10.00 uur ook mee aan de paasdienst van de doopsgezinde remonstrantse gemeente in het Foreestenhuis.

Het meisjeskoor maakt deel uit van de Zweedse muziekschool van Helsinki. Er komen negentien meisjes van het koor naar Nederland. Zij zijn tussen de tien en zestien jaar oud. Het koor maakt een tournee door Nederland. Natuurlijk zingt het koor Finse en Zweedse liedjes, maar de meisjes hebben ook hun best gedaan op Nederlandse liedjes. Het concertje is ook voor kinderen heel geschikt. De toegang is gratis, collecte na afloop. Meer informatie: 06-29409658.

Vloerendirect: Experts in stofferen

(Foto: Irina Hoffer)

ENKHUIZEN - "We zitten nu zo'n drie jaar hier aan De Star in Enkhuizen." Martijn Last, eigenaar van Vloerendirect is tevreden met deze plek. "Waar we voorheen een aparte winkel en magazijn hadden, hebben we hier alles in één. Ons magazijn zit hierachter."

De winkel is verbouwd en helemaal naar eigen reilen en zeilen ingericht. Vooraan de vloeren, met vele mogelijkheden: laminaat, pvc, parket. Maar Vloerendirect biedt ook mogelijkheden voor traprenovatie. Steeds meer mensen vinden de winkel vanwege de mogelijkheden aan zonwering voor hun nieuwe woning, welke meer achterin de winkel te bewonderen zijn. Alles op het gebied van binnenzonwering is daar te vinden. "Ik ben er eigenlijk jong ingerold", legt Martijn uit. "Het begon met een zaterdagbaantje, toen een stoffeerder mij vroeg mee te werken in zijn bedrijf. In de loop der jaren deed ik steeds meer kennis op. Alles wat we hier bieden, met ons team, heb ik vroeger zelf gedaan." Met de tijd meegaan is belangrijk, dus zorgt Martijn voor een goede website, waar de spullen die ze leveren te bestellen zijn voor de mensen die zelf hun vloer willen leggen. "Wij zijn er om mensen te ontzorgen. Wij bezorgen de spullen en doen de volledige montage bij mensen thuis. Eerst de ondervloer en dan de gekozen vloer erop. Wij hebben daarvoor diverse experts in huis."

Zelf geeft Martijn de klanten thuis advies. "Op deze manier houd je een band met alle klanten. Zo weet je wat er gebeurt in je bedrijf en kan ik doen wat nodig is om het de klant volledig naar de zin te maken."

Tijdens Pasen is Vloerendirect zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur en maandag van 11.00 tot 17.00 uur. Er is een springkussen en de speelhoek voor kids is open.

Vloerendirect: Experts in stofferen

(Foto: Irina Hoffer)

ENKHUIZEN - "We zitten nu zo'n drie jaar hier aan De Star in Enkhuizen." Martijn Last, eigenaar van Vloerendirect is tevreden met deze plek. "Waar we voorheen een aparte winkel en magazijn hadden, hebben we hier alles in één. Ons magazijn zit hierachter."

De winkel is verbouwd en helemaal naar eigen reilen en zeilen ingericht. Vooraan de vloeren, met vele mogelijkheden: laminaat, pvc, parket. Maar Vloerendirect biedt ook mogelijkheden voor traprenovatie. Steeds meer mensen vinden de winkel vanwege de mogelijkheden aan zonwering voor hun nieuwe woning, welke meer achterin de winkel te bewonderen zijn. Alles op het gebied van binnenzonwering is daar te vinden. "Ik ben er eigenlijk jong ingerold", legt Martijn uit. "Het begon met een zaterdagbaantje, toen een stoffeerder mij vroeg mee te werken in zijn bedrijf. In de loop der jaren deed ik steeds meer kennis op. Alles wat we hier bieden, met ons team, heb ik vroeger zelf gedaan." Met de tijd meegaan is belangrijk, dus zorgt Martijn voor een goede website, waar de spullen die ze leveren te bestellen zijn voor de mensen die zelf hun vloer willen leggen. "Wij zijn er om mensen te ontzorgen. Wij bezorgen de spullen en doen de volledige montage bij mensen thuis. Eerst de ondervloer en dan de gekozen vloer erop. Wij hebben daarvoor diverse experts in huis."

Zelf geeft Martijn de klanten thuis advies. "Op deze manier houd je een band met alle klanten. Zo weet je wat er gebeurt in je bedrijf en kan ik doen wat nodig is om het de klant volledig naar de zin te maken." Tijdens Pasen is Vloerendirect za open van 10-17u en ma van 11-17 uur. Er is een springkussen en de speelhoek voor kids is open.

Spaansen brengt tuinwensen tot leven

Tuin in Heemstede met Geo Ceramica's. 'Laat de zomer maar komen met Spaansen Tuin en Bestratingsmateriaal!' (Foto: Roel van der Aa)

REGIO - Spaansen Tuin en Bestrating telt drie vestigingen en heeft meer dan 50 jaar ervaring op bestratingsgebied. De grootste showterrassen van Noord-Holland zijn weer smaakvol ingericht vol inspiratie en de ruimste keuze. Spaansen is dé bestratingsspecialist die uw tuinwensen tot leven brengt.

Er zijn weer veel nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd zoals strakke keramiek tegels van 3 cm dikte, waardoor u geen speciale ondergrond meer nodig heeft. Of gecoate tegels met stijlvolle designs en een krasvaste uv-bestendige toplaag. Houdt u meer van een natuurlijke uitstraling? Het assortiment gebakken, authentieke klinkers, betontegels of -stenen is eindeloos.

Al deze producten vindt u terug in het vernieuwde magazine dat Spaansen elk jaar in het voorjaar presenteert. 200 pagina's vol met nieuwe trends en eindeloze inspiratie voor uw droomtuin. Buiten sierbestrating is Spaansen ook hét adres voor tuinhout, kunstgras en verlichting. Deze catalogus én de catalogus met tuinhout of buitenverblijven kunt u lezen via www.spaansen.nl/catalogus of neem hem mee bij een van de vestigingen.

Er gaat niets boven het echt zien en voelen van de materialen! Daarom opent Spaansen ook op tweede paasdag de deuren van alle drie de vestigingen van 10.00-16.00 uur. Alles draait om de optimale buitenbeleving en daarom geeft Spaansen bij een bestelling op tweede paasdag een luxe barbecue t.w.v. € 139.- cadeau! (vraag naar de voorwaarden).

Tijdreizen met tulpengarantie

Bello door de tulpenvelden. (Foto: Gerda Holla)

HOORN - Holland boven Amsterdam verandert langzamerhand in een bloemenzee. Ook het spoor van de Museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik komt op kleur. Bello neemt de bezoekers mee op reis door de tulpenvelden. De Museumstoomtram geeft een tulpengarantie af. Deze begint al op het Tramstation in Hoorn. Hier is een bloeiend bollenveld aangelegd vol speciale Bello-tulpen. Tussen de stations Wognum en Twisk rijdt de stoomtram in de komende weken weer vele kilometers langs de kleurrijke bollenvelden. Op de website www.stoomtram.nl is precies te zien waar de tulpen op dit moment in bloei staan langs het spoor.

Fietsgenot in hartje West-Friesland

Deelnemers fietsen dwars door het West-Friese landschap. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De Fiets4Daagse Hoorn vindt voor de elfde keer plaats van donderdag 2 tot en met zondag 5 mei. Deelnemers fietsen dwars door het West-Friese landschap. Het is dit jaar voor het eerst dat het complete tracé project N23 (de nieuwe wegen N307 en N194) na de opening in november bij de Fiets4Daagse Hoorn in gebruik wordt genomen. De routes liggen als een klaverblad in en rondom Hoorn, de Stad van de Gouden Eeuw.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is het goede doel dit jaar

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) riep 2019 uit tot het Jaar van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Hoorn is dit jaar omgedoopt tot de Stad van de Gouden Eeuw. Tijdens de Fiets4Daagse Hoorn fietsen de deelnemers dit jaar dan ook de Gouden Eeuw binnen. In West-Friesland is de Gouden Eeuw overal terug te zien. Denk aan de historische West-Friese steden, pakhuizen en havens. Deze historische hoogtepunten uit de zeventiende eeuw zijn samen met de bloeiende tulpenvelden van 2 tot en met 5 mei dagelijks te bewonderen op de routes van de Fiets4Daagse Hoorn.

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

De Fiets4Daagse Hoorn heeft dit jaar een nieuw goed doel: het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Het WKOF doet continu onderzoek naar voeding en leefstijl in relatie tot kanker. Ze vertalen resultaten van onderzoek naar richtlijnen en adviezen om mensen te helpen de kennis toe te passen in hun eigen leven. Deelnemers van de Fiets4Daagse Hoorn kunnen bij inschrijving een donatie doen aan dit prachtige goede doel.

Inschrijven

De inschrijvingen van de Fiets4Daagse Hoorn zijn inmiddels geopend. Kies uit een van de drie afstanden per dag: 30, 50 of 70 kilometer. Daarnaast kan nog keuze worden gemaakt voor de passe partout tegen een speciaal tarief met Fiets4Daagse Alkmaar die van 3 tot en met 6 juli 2019 plaatsvindt. Inschrijven kan via www.fiets4daagsehoorn.nl .

Paasloop Twisk

Dit jaar vindt de 27e editie plaats van de Paasloop door het lintdorp Twisk. (Foto: aangeleverd)

TWISK - Koninklijke IJsclub De Schaats presenteert zondag 21 april de 27e Paasloop door en rond het dorp Twisk.

Wat wil een hardloper nog meer?

Hardlopen door dit lintdorp met haar prachtige monumentale stolpen en langs een foerageergebied voor vogels; wat wil een hardloper nog meer? Naast de 3 en 11 kilometer, wordt ook een 5,5 kilometer-loop georganiseerd. De start is om 11.00 uur bij Dorpshuis De Nuwe Skoôl, Dorpsweg 91 in Twisk. Inschrijving kan vanaf 9.30 uur. Kosten deelname (ongeacht de afstand): tot en met vijftien jaar vier euro, zestien jaar en ouder zes euro.

Leren in de Gouden Eeuw

(Foto: Westfries Museum)

HOORN - In de meivakantie toch naar school? Dat kan met de familieactiviteit Leren in de Gouden Eeuw. Vanaf vrijdag 19 april tot en met zondag 5 mei ontdek bezoekers in het Westfries Museum alles over leren in de Gouden Eeuw.

Nu gaat iedereen in Nederland naar school. Sterker nog, het is verplicht om tot het achttiende levensjaar naar school te gaan. Maar hoe was dat in de Gouden Eeuw? Ging iedereen toen ook naar school? Welke vakken leerden de kinderen en waren er al universiteiten? Ga mee op ontdekkingstocht en doe mee met de rekenles op het rekenbord.

Doorlopend programma

Jeugd tot achttien jaar mag gratis naar het museum. Leren in de gouden eeuw is een doorlopend familieprogramma, waarbij bezoekers zelf op ontdekkingstocht gaat. De vakantieactiviteit is gratis. Let op: Koningsdag is het museum gesloten.

Welkom in de Gouden Eeuw

Het Westfries Museum in Hoorn is een museum van de Gouden Eeuw. Het is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Naast de vaste collectie presenteert het museum drie keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling. In 2019 staat het tentoonstellingsprogramma in het teken van 400 jaar Batavia. In de meivakantie is de tentoonstelling Indisch Palet te zien. Kijk voor meer informatie op www.wfm.nl.

Aandacht voor lichaam en geest op MAKS' Biomarkt

BLOKKER - MAKS' Biomarkt is een kleinschalige, maandelijkse (streek)markt met biologische en duurzame producten van lokale ondernemers. Zondag 28 april van 10.00 tot 16.00 uur vindt de tweede markt van dit seizoen plaats, bij uitstek een mooie gelegenheid om aandacht voor lichaam, geest en duurzaamheid te combineren met de vaste boodschappen. Op de markt zijn de bekende vaste gezichten te vinden, met producten als groente en fruit, kaas, olijfolie en brood. Voorafgaand aan de markt geeft Mireille Struik van Bamboeyoga een yogales van circa een uur in De Molshoop. Een mooie manier om de dag inspirerend te beginnen met aandacht voor lichaam en geest.

MAKS' Biomarkt vindt van maart tot en met november plaats op de laatste zondag van de maand op het terrein van MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker. Tijdens de markt zijn het bezoekerscentrum, de kijkboerderij en het natuurpark geopend. Toegang is gratis. Honden zijn niet toegestaan. Voor meer informatie: 0229-266344 of info@mak-blokweer.nl.

Forel, Karper en Steurvissen in Dirkshorn

Brian Bing van Koi- en vijvercentrum Dirkshorn. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

DIRKSHORN - Met de uitbreiding van het Koi- en vijvercentrum wil Brian Bing ook de dagjesmensen (recreatie ) in Dirkshorn aan de Woudmeerweg 22 van dienst zijn. Vissen op Forel, Karper en Steur kan sinds vorig jaar op de achterzijde van het terrein.

Er zijn drie visvijvers ingericht waar mensen een ochtend, middagdeel of gehele dag hun hengel uit kunnen gooien. De vijver Small trout is gevuld met regenboogforel (put & take ).De Big trout vijver is voorzien van regenboog en zalmforel die na afloop mee naar huis mogen worden genomen. Per persoon wordt er een aantal vissen in de vijver uitgezet. Je hebt het hele dagdeel de tijd om ze allemaal te vangen. Wat overblijft kan door de volgende visser weer worden gevangen. De Adventure Grand Lake vijver is bedoeld voor het vissen op Karper en Steur zelfs tot 150 centimeter groot. Deze vissen worden na de vangst weer terug gezet in de vijver, dit heet catch en release.

Er zijn een aantal huishoudelijke regels. Zoals het gebruik van maximaal een hengel per persoon. En er moet een onthaakmat gebruikt worden, zodat de vis niet beschadigd en veilig terug gezet kan worden in de vijver. Brian Bing wil ook de toeristen in huis halen voor een leuk dagje uit. Een hengel of een onthaakmat zal bij hen niet altijd op de achterbank liggen. Ze hebben dat soort benodigdheden gewoon in huis, te koop of te huur.

Beide Paas- en pinksterdagen extra geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Het bedrijf biedt al jaren alle benodigdheden voor zwem-, natuur- en Koi-vijvers aan. Ook voor aanleg, onderhoud en renovatie van de vijver.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is te vinden aan Woudmeerweg 22 in Dirkshorn, tel. 0224-552439. Zie voor meer informatie: www.koi-vijver.nl

Leven zonder geluidsoverlast

Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft de oplossing. (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD - Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds uit Nibbixwoud heeft de oplossing en toont deze vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 (eerste paasdag) en maandag 22 april (tweede paasdag) in een show. Moderne interieurs zijn vaak uitgevoerd met harde materialen. Harde vloeren en wanden, geen gordijnen, et cetera. Deze interieurs hebben vaak last van hinderlijke galm. De kern van de oplossing ligt in de unieke combinatie van een geluiddempend, naadloos, akoestisch spanplafond. Het akoestische spanplafond van Schouten is een micro geperforeerd spanplafond. Door het toepassen van een akoestisch spanplafond is het mogelijk om op eenvoudige wijze de akoestiek in elke ruimte te verbeteren. Hierbij houdt de klant de voordelen van een super strak spanplafond.

Plafondvakbedrijf Schouten, Dorpsstraat 82 in Nibbixwoud. Telefoon: 0229-571391.

Workshop voor kinderen

BOVENKARSPEL - Sociaal cultureel centrum 't Stadsplein, Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel, verzorgt in de meivakantie een doemiddag voor basisschoolkinderen.

Dinsdag 30 april kunnen zij van 13.00 tot 15.30 uur bij AllesKidz meedoen aan een houtworkshop. Aan de hand van een eigen idee gaan de kinderen zelf het hout op maat zagen, timmeren, lijmen en schilderen. Er zijn vrijwilligers aanwezig die de kinderen graag willen helpen. Meer informatie en aanmelden via www.tstadsplein.nl. Aansluitend is de Nederlandse film 'De familie Slim' te zien in het theater van het Postkantoor. Reserveren: www.hetpostkantoor.info.

LTO Noord: agrariër staat open voor natuurinclusieve landbouw

Kruidenrijk grasland past prima binnen natuurinclusieve landbouw. (Foto: aangeleverd)

Annemarie Gerbrandy

REGIO - Bijna alle boeren en tuinders van LTO Noord-Holland passen maatregelen toe die de kwaliteit van bodem, water en biodiversiteit ten goede komen. Financiële onzekerheden vormen de grootste belemmering voor ondernemers. Externe financiering voor BWB-maatregelen kan hierbij helpen.

Dat blijkt uit een onderzoek van LTO Noord regio West naar de staat van natuurinclusieve landbouw in Noord-Holland. 96 procent van de ondervraagden gaf aan in bodemmaatregelen te investeren. 89 procent investeert in watermaatregelen en 91 procent steekt geld in maatregelen voor beheer van de biodiversiteit. Sjoerd Pieteren, projectadviseur bij LTO Noord, is niet verrast over deze hoge cijfers. "Iedere agrariër is op een of andere manier met de natuur bezig." Provincie Noord-Holland wil dat de grondgebonden landbouw in 2030 zo natuurinclusief mogelijk is ingericht. LTO Noord wil hierop voorsorteren door met het project 'Natuurinclusief ondernemen uit onverwachte hoek' het peloton van agrarische ondernemers trots en waardering te laten ervaren. Dat kan door het toepassen van 'slimme integrale oplossingen', die voordelig zijn voor het behalen van zowel landbouw- als natuurdoelen, aldus Pietersen.

De doelgroep voor het project zijn boeren en tuinders die actief zijn in verschillende agrarische sectoren. "We willen aandacht geven aan alle agrarische ondernemers die goed op weg zijn met duurzaam agrarisch bodem-, water- en biodiversiteitsbeheer. Het gaat om agrariërs die bezig zijn met of interesse hebben in het investeren in een natuurinclusief verdienmodel of keteninnovatie. Dus niet alleen de biologische melkveehouder aan de rand van Amsterdam met een mooie kaas, maar ook de akkerbouwer uit de Wieringermeer met een nieuw mengsel groenbemester." De meest algemene maatregelen die worden toegepast, zijn het aanwenden van vast mest, het aanpassen van bandenspanning om bodemverdichting tegen te gaan, het toepassen maatregelen om erfafspoeling te voorkomen, het aanpassen van spuitdoppen om emissies van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen, maatregelen voor weide- en akkervogels en erfbeplanting. "Het complexe aan natuurinclusieve landbouw is dat er uiteenlopende visies bestaan over wat het precies is. Door als agrarische sector zelf invulling te geven, geef je het startsein en voorbeeld om het beter te gaan doen."

Geen financiële zekerheid

Ruim 60 procent van de boeren en tuinders geven aan dat financiële onzekerheid de grootste belemmering is om aan natuurinclusieve landbouw te doen. Vooral de lange terugverdientijd van investeringen en het ontbreken van een overbruggingskrediet, bijvoorbeeld bij bedrijfsovernames, weerhouden mensen ervan om (gedeeltelijk) over te schakelen. Externe financiering voor extra biodiversiteitsmaatregelen kan helpen. "Landbouwportaal Noord-Holland is een goed initiatief om het geld rechtstreeks op het boerenerf te krijgen. Ook kan subsidie hiervoor in het GLB worden opgenomen." 38 procent van de ondervraagden ontvangt een extra bijdrage voor het toepassen van BWB-maatregelen. Dit geld is veelal afkomstig uit Europese en landelijke subsidies en in mindere mate van certificeringsschema's van ketenpartijen en coöperaties. De algemene kritiek vanuit ondernemers op certificeringschema's is dat de randvoorwaarden voor voedselproductie veeleisender worden, waardoor de kostprijs voor voedselproductie toeneemt. "De korte ketenmarkt is op dit moment een nichemarkt. Het is moeilijk om prijsafspraken met de retail te maken over een meerprijs voor producten uit natuurinclusieve landbouw. Om die discussie te openen, is een gesprek met de ketenpartners nodig in wat de daadwerkelijke kosten zijn van duurzame voedselproductie." Een kleinere groep ondernemers geeft aan liberale pachtvoorwaarden en landelijk mestbeleid als belemmerende factoren voor natuurinclusieve landbouw te zien. Minister Carola Schouten heeft aangegeven de pachtwet onder de loep te nemen. Pietersen ziet goede kansen in het aangaan van samenwerkingsverbanden tussen bijvoorbeeld een veehouder en een akkerbouwer om land uit te ruilen, om natuurinclusieve landbouw in een bepaald gebied te bevorderen. "Door samenwerking op een positieve manier te stimuleren, kunnen innovatieve bouwplannen met rustgewassen een win-win-situatie voor de biodiversiteit en de bedrijven opleveren. Het project Vruchtbare Kringloop Noord Holland is hier een mooi voorbeeld van."

Mantel & Overtoom gespecialiseerd in agrarisch recht

Notarissen Rinske Mantel en Aad Overtoom. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK / BENNINGBROEK - Het agrarisch recht vraagt om specifieke kennis en ervaring. Een VASN-notaris is lid van de Vereniging van Agrarische Specialisten in het Notariaat. Mantel & Overtoom notarissen adviseert graag vooraf over bijvoorbeeld de aan- of verkoop van een perceel grond, kavelruil of bedrijfsoverdracht. Met name fiscale aspecten zijn hierbij van groot belang.

Vooraf een goed advies, betekent dat klanten achteraf niet denken: 'Had ik dat maar geweten'. Daarnaast kan Mantel & Overtoom behulpzaam zijn bij het opstellen van een firmacontract of de oprichting van een BV.

Ondernemerstestament

Een specifiek aandachtspunt is het agrarisch ondernemerstestament en levenstestament. Vergeet bovendien niet om weer eens naar de huwelijksvoorwaarden te laten kijken.

Meer informatie? De kantoren zijn te vinden aan de Dokter d'Arnaudstraat 29 in Andijk en aan de Dokter De Vriesstraat 33 in Benningbroek. Telefoon: 0228-592224 of 0229-591264.

Kijk ook op www.mantelovertoom.nl.

'Ruimte voor alle sectoren'

REGIO - Carin van Huët is de nieuwe directeur Food en Agri van Rabobank. De land- en tuinbouw zit in een overgangsfase naar meer duurzaamheid. Dat is onderdeel van het kredietbeleid van de bank. "Maar er blijft ruimte voor alle sectoren." De enorme stijging van de vraag naar voedsel in de wereld biedt kansen voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen zoals klimaat en biodiversiteit. De Nederlandse land- en tuinbouw moet en gaat veranderen en daar wil Rabobank een flinke rol in spelen. "We staan aan het begin van een nieuwe episode", volgens Carin van Huët, directeur Food & Agri van Rabobank.

Nieuwe koers!

Andrea van Langen. (Foto: aangeleverd)

Maandag 4 maart was de laatste officiële vergadering van Provinciale Staten in de huidige samenstelling. Onder leiding van de nieuwe Commissaris van de Koning Arthur van Dijk.

Er kwamen nog een paar interessante onderwerpen aan bod. De vaststelling van de Wadloopverordening leek een formaliteit totdat de Friezen de regel schrapten dat er een gediplomeerde gids mee moet als men met meer dan 7 mensen van boord wil op een drooggelopen wad. Gedeputeerde Loggen (VVD) gaf overtuigend aan dat deze regel vanwege de veiligheid noodzakelijk is.

Daarnaast lagen er plannen voor provinciale wegen bij Monnickendam (N247) en Opmeer (A.C. de Graafweg). Gemeente Opmeer bleek ontevreden over de geplande bomenkap en wilde extra geluidsschermen. Gedeputeerde Post maakte duidelijk dat het miljoenen extra gaat kosten als de provincie instemt met dergelijke wensenlijstjes.

Een voorstel om met een actieplan voor bescherming van weidevogels te komen kreeg brede steun. De weidevogel hoort in het Noord-Hollandse landschap, ook al is er discussie over de beschermde "weidevogelgebieden" waardoor complete woningbouwplannen op de tocht komen te staan. Vrijwel alle provinciale partijen met uitzondering van VVD en CDA willen alleen nog bouwen in de steden en bij stations waardoor woningbouw aan de rand van dorpen vrijwel onmogelijk wordt. Woningbouw was daarom een belangrijk verkiezingsthema bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart.

Veel mensen stemmen echter op basis van hun (on)tevredenheid over de landelijke politiek. Stilletjes hoopte ik dat het dit keer anders zou gaan. De provincie heeft namelijk veel invloed op het gebied van woningbouw, provinciale wegen (Westfrisiaweg), energie (windmolens en zonneweides), landbouw, natuur en milieu. De uitslag gaf echter anders aan: Forum voor Democratie won de provinciale verkiezingen. Van nul naar 9 zetels en dat zonder verkiezingsprogramma. Groen Links werd de tweede partij in Noord-Holland. De VVD moest 2 zetels inleveren en eindigde als derde eveneens met 9 zetels. Gelukkig krijgt de VVD met Bas de Wit opnieuw een regionale vertegenwoordiger. D'66 moest als grote verliezer 4 zetels inleveren, ook het CDA, de PvdA, de PVV en de SP verloren zetels. Ouderenpartij Noord-Holland keert na bijna 25 (!) jaar niet terug in de provinciale politiek.

Wat betekent dit nu? Het Forum is aan zet en hun lijsttrekker heeft Hans Smits gevraagd om te peilen hoe de andere partijen staan tegenover samenwerking. GroenLinks heeft geen interesse en zegt snel verder te willen praten met de VVD. De VVD op zijn beurt wil eerst weten wat het Forum wil voor Noord-Holland. Forum vindt dit onvoldoende basis om verder te praten.

Woningbouw en klimaat zijn belangrijke gespreksthema's. Als GroenLinks aan het bewind komt betekent dat minder mogelijkheden voor woningbouw buiten de steden en meer ruimte voor duurzame energiemaatregelen en de natuur. Het Forum wil juist een stapje terug doen op het gebied van energie en klimaat. Hun woningbouwplannen zijn minder duidelijk. De VVD wil ruimte voor woningbouw ook buiten de steden. De komen weken wordt duidelijk wat de nieuwe koers wordt voor onze provincie!

Andrea van Langen, voormalig Statenlid VVD, commissie Natuur, Landbouw, Water en Milieu.

STIVAS bijna 60

(Foto: aangeleverd)

REGIO - STIVAS is al bijna 60 jaar actief in het landelijk gebied van Noord-Holland en daarbuiten. Een belangrijk project ter verbetering van de infrastructuur van agrarische bedrijven is het Europese POP3-project Kavelruil Werkt! Zie ook de website www.kavelruilwerkt.nl

Sinds 2016 is er afgerond 1.800 hectare grond tussen eigenaren geruild. Naast agrariërs nemen ook regelmatig provincie, gemeente, waterschap en natuurorganisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer deel als kavelruilpartij. Dit project loopt nog tot de zomer van 2021. Daarnaast voert STIVAS onderzoeken uit en adviseert en begeleidt zij partijen in gebiedsprocessen waar agrarische grond bij betrokken is. STIVAS is dus volop in ontwikkeling maar heeft altijd ruimte voor nieuwe opdrachten en projecten. Voor meer informatie: tel. 0228 – 566080 of mail info@stivas.nl

Pacht-gronden

REGIO - De provincie Noord-Holland gaat voor de periode 1 november 2019 tot en met 31 december 2020 weer agrarische grond verpachten. Het gaat om 1.700 hectare. Deze grond wordt tijdelijk verpacht in afwachting van verkoop, het ontwikkelen van natuur of de aanleg van wegen. Geïnteresseerde agrariërs kunnen vanaf 1 mei 2019 op www.noord-holland.nl/verpachtingen kijken om welke gronden het gaat en lezen wat de criteria zijn voor het pachten van deze grond. Aanmelden kan van 1 tot en met 31 mei 2019. Pachten kan alleen onder voorwaarden. Pachters moeten rekening houden met de natuur. Ze moeten bijvoorbeeld langs bouwland bloemrijke kruidenstroken aanleggen. Daarnaast wordt de voorkeur gegeven aan boeren die in het bezit zijn van bepaalde certificaten op het gebied van duurzame landbouw.

'Kwalijke werkwijze rond rammelend onderzoek helpt weidevogels niet'

REGIO - Een schot uit de heup en een onderzoek dat rammelt', zo typeert Ben Haarman, portefeuillehouder Natuur- en Landschapsontwikkeling bij Land- en Tuinbouworganisatie Nederland, het onderzoeksrapport van onderzoeker Jelmer Buijs naar de mogelijke relatie tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven.

"Het rapport rammelt', stelt Haarman. "Buijs legt gedetailleerd vast welke bestrijdingsmiddelen hij aantreft in krachtvoer, mest en bodem. De residuen die hij aantreft, zitten allemaal onder de wettelijk toegestane normen. Dan overlegt hij cijfers van gebieden waar het aantal weidevogels afneemt. Maar in het rapport wordt niet aangetoond dat er een oorzakelijk verband is. Buijs suggereert dat dit verband er is, maar kan het niet bewijzen. Bedenkelijk en verwerpelijk, zeker omdat de eerder uitgebrachte samenvatting nadrukkelijk suggereerde dat dit verband er wel zou zijn. Wij hebben in Gelderland ook gebieden waar het wel beter gaat met de weidevogels, maar dat noemt Buijs niet. Dit onderzoek helpt ons niet verder en levert ons geen nieuwe invalshoeken op voor het herstel van de weidevogelstand waar we aan werken."

LTO is verbaasd dat het rapport niet naar andere jaren kijkt als het gaat om de relatie tussen de weidevogelstand en het gebruik van meststoffen. Ook de enorme impact van predatie op eieren en kuikens van weidevogels, zoals in dit rapport van Sovon naar voren komt, wordt in het onderzoeksrapport gemist.

Van der Sluis óók sterk in de veehouderijsector

Met dank aan Melkveebedrijf Fam. Fontaine te Dirkshorn. V.l.n.r. Arjan Vriend, verkoopleider Johan Goudsblom en Siem Vriend. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

ANNA PAULOWNA - De oorsprong van het in 1962 in Anna Paulowna opgerichte Landbouwmechanisatiebedrijf J. van der Sluis BV ligt in de bloembollen- en tuinbouwsector. Echter met het groeien van het bedrijf en het werkgebied wordt óók de veehouderijsector een steeds belangrijkere klantengroep voor J. van der Sluis BV.

Adequaat en vakkundig

Naast het oorspronkelijke bedrijf in Anna Paulowna beschikt het bedrijf inmiddels ook over vestigingen in Dirkshorn (1989), Zwaagdijk (2011) en De Goorn (2016), vanuit deze vier vestigingen worden dagelijks vele klanten adequaat en vakkundig geholpen en geadviseerd.

Noord Holland is een agrarisch zeer actieve provincie waarin alle takken van de agrarische sector aanwezig zijn, bloembollen, tuinbouw, akkerbouw, veehouderij, zaadveredeling etc., J. van der Sluis BV is daardoor in de loop der jaren ook bekend geworden met al deze agrarische sectoren in onze provincie.

Loonwerkers

Naast het bedienen van deze agrarische klanten zijn er ook nog veel 'aannemers' actief in Noord Holland. Deze aannemers ofwel Loonwerkers zijn actief in alle genoemde agrarische sectoren, maar ook in de Grond- Weg en Waterbouw en Landschapsonderhoud zoals Gemeentes, natuurgebieden, parken en ander openbaar groen. Ook deze loonwerkers en overheidsinstellingen weten hun weg te vinden naar Van der Sluis.

Groei personeelsbestand

Mechanisatiebedrijf J. van der Sluis is meegegroeid met de eisen van de tijd én de agrarisch actieve provincie Noord Holland. Het is daarom dat het personeelsbestand in de loop van 57 jaar gegroeid is tot ruim 70 personen, een ieder met zijn eigen specialiteit. Dit geld ook voor de acht vertegenwoordigers die bij Van der Sluis werkzaam zijn. Twee van deze vertegenwoordigers zijn dagelijks te vinden bij de veehouderijbedrijven in Noord Holland, Siem Vriend (56) en zijn zoon Arjan Vriend (29).

Kennis en advies

Siem werkt inmiddels al ruim 33 jaar als vertegenwoordiger in de landbouwmechanisatie, hoofdzakelijk in de veehouderijsector. Zijn zoon Arjan is hem het afgelopen jaar gaan helpen om ook de klanten te gaan bezoeken waar Siem niet (meer) aan toe kwam. Beide mannen beschikken over veel kennis rondom de veehouderijmachines en kunnen de klanten daarbij een prima advies geven over een nieuwe trekker, maaier, schudder, hark, voermengwagen et cetera.

Ook voor de veehouderijsector is Kuhn een zeer belangrijke machinefabrikant, zo bouwt Kuhn al vanaf het prille begin van de mechanisatie schijvenmaaiers, schudders, harken, et cetera. Het merk Kuhn heeft een zeer goede reputatie qua kwaliteit en restwaarde, een merk met uitstraling welke J. van der Sluis BV graag verkoopt aan zijn klanten. Naast het merk Kuhn is J. van der Sluis BV ook dealer van Fendt en Valtra tractoren, Linde intern transportmiddelen, en nog enkele andere toonaangevende A- merken.

Meer informatie: www.vandersluisbv.nl

Varen langs stolpen

REGIO - De Boerderijenstichting Noord-Holland - Vrienden van de Stolp - verzorgt zondag 12 mei een voorjaarsexcursie: varen langs stolpen. Een unieke kans om de prachtige stolpen in de driehoek Langereis - de Leijen - Verlaat vanaf het water te zien. Koffie of thee en een smakelijke lunch worden aan boord geserveerd. Deelname is 35 euro per persoon.

Meevaren?

Opgeven kan via info@boerderijenstichting.nl onder vermelding van 'Varen langs stolpen' en het aantal personen. Daarna wordt verdere informatie gestuurd. Voorlopig vaarschema: van 10.30 tot 16.00 uur.

Drie dagen mooi Zuid-Limburg

Genieten in Zuid-Limburg. (Foto: aangeleverd)

Vanaf slechts € 99,- p.p.

Het 3-sterren Hotel Eperland is gelegen in het pittoreske dorpje Epen, het hart van het Zuid-Limburgse heuvelland en uitvalsbasis voor natuur, sport en cultuur.

Hotel Eperland is gelegen in het pittoreske dorpje Epen. (Foto: aangeleverd)

Van fascinerende wandelingen langs de Geul of van routes door de weilanden met de smalle klaphekjes. Van fiets- en wandeltochten over het mergelplateau of van verschillende, heel natuurlijk gelegen golfbanen. Van het weldadig badderen in het heilzame bronwater van Thermae 2000 of van een kolenmijn-verkenningstocht onder de grond.

Lezersaanbieding: 2x overnachting, 2x uitgebreid ontbijtbuffet, 2x heerlijk 3-gangen diner, 10% korting op een lunch bij Restaurant Proeff, gratis entree Holland Casino, gratis fiets- en wandelroutes, gratis Wi-Fi en parkeren. Adviesprijs € 149,- p.p.

Lezersaanbieding

vanaf € 99,- p.p.

Aankomst ma. t/m wo.

€ 112,50 p.p., do. t/m za. € 119,- p.p., 8 sept. t/m 27 okt. aankomst zondag: € 107,50 p.p. M.u.v. feestdagen, evenementendagen en vakantieperiodes.

Informatie en reserveren:

www.goedverblijf.nl/rodi9d, tel. 085-4899019 (ma. t/m vrij. 09.00-17.30 uur, za. 10.00-16.00 uur, reisnummer rodi9d) Prijs is p.p. o.b.v 2 pers. per kamer, excl. verblijfsbelasting à € 1,35 p.p.p.n. en € 9,50 reserveringskosten per boeking. Te boeken t/m 20-12-2019.

Oproep aan kunstenaars

REGIO - De Boterhal in Hoorn haakt vanaf 11 mei aan bij de landelijke aandacht voor Rembrandt en de Gouden Eeuw met een expositie in de Boterhal onder de titel 'Het Warenhuis St. Jan'. Zij zijn op zoek naar kunstenaars uit Hoorn en wijde omgeving om hieraan mee te werken.

De hoop is dat de wanden van de Boterhal straks geheeld gevuld zijn als een tjokvol 17e-eeuws warenhuis

Het gaat om het maken van een Wunderkammer of Rariteitenkabinet, in de vorm van een kist, krat, of kastje (al dan niet op een paar kekke pootjes), hoog, laag, krom, organisch, strak of barok - zelfgemaakt, verbouwd of bestaand. De diepte van het 'Kammertje' mag niet meer zijn dan 25 cm, qua breedte of hoogte mag je naar eigen inzicht en inspiratie helemaal los gaan. Verder moet het object op te hangen zijn (tenzij er pootjes onder zitten) en mag het niet te zwaar worden: vanwege de monumentenstatus mag er namelijk niet in wanden of plafonds worden geboord.

Persoonlijke reis

De Inhoud moet betrekking hebben op de bonte verzamelingen die ontstonden door het vele reizen naar nieuwe oorden tijdens de 17e eeuw. Dit mag op diverse manieren uitgedrukt worden. Door er een persoonlijke reis (of meerdere reizen) aan te verbinden, ontstaan zowel een persoonlijk als een gemeenschappelijk thema. In het midden van de expositieruimte geven enkele kostuumdesigners hun visie geven op de kleding die een 17e eeuwer gedragen zou kunnen hebben, indien zij over onze hedendaagse materialen konden beschikken.

Tjokvol warenhuis

De hoop is dat de wanden van de Boterhal straks geheel gevuld zullen zijn, als een tjok­vol 17e-eeuws warenhuis, waarbij bezoekers hun ogen uitkijken en meerdere keren langskomen om zich steeds opnieuw te verwonderen en te vergapen. Daarnaast bestaat het idee ook andere cultuurinstellingen te vragen of zij, in het kader van de Gouden Eeuw, interesse hebben hun ruimtes met een of meer 'Kabinetjes' uit te rusten.

Inschrijven

Inschrijven kan tot 1 mei via www.boterhal.com en info@boterhal.com. Kosten: vijftig euro. Leden van de Boterhal exposeren gratis. De inschrijving is geldig na overboeking. Bij het terughalen van het kastje op de dag van afsluiting ontvangt de kunstenaar twintig euro retour. Meer informatie volgt na inschrijving.

Hoornse kaasmarkt voortaan op dinsdag

Kaasmarkt op Roode Steen. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De kaasmarkt op de Roode Steen in Hoorn is de oudste van Nederland. Vanaf half juni tot eind augustus kan iedereen wekelijks kennismaken met deze eeuwenoude nering. Vanaf dit jaar is de kaasmarkt niet op donderdag, maar op dinsdag.

De zomerse kaasmarkt is een bijzonder evenement voor zowel binnenlandse als buitenlandse bezoekers. Niet alleen krijgt de toeschouwer een blik in het roemrijke kaasverleden van Hoorn, ook de kleurrijke geschiedenis van West-Friesland wordt aangestipt, middels volksdansen in authentieke negentiende-eeuwse klederdracht. Meer informatie: www.kaasmarkthoorn.nl.

Heel veel Campernieuws bij De Jong

(Foto: aangeleverd)

HILLEGOM - Er met de camper op uit is populair. Wie heeft er immers geen zijn om te genieten van je eigen vrijheid. Je kiest er zelf voor om de ene dag in een mooie drukke stad te zijn en de andere dag te genieten van de ongerepte natuur in de 'middle of know where'.

De Jong is dealer voor Noord- en en Zuid-Holland voor de merken Hymer, HymerCar, Bürstner en Carado. Naast een grote keuze nieuwe campers vindt je er ook occasions in alle prijsklassen. Wanneer je deze koopt met Bovag garantie ben je niet alleen verzekerd van een goed advies maar geniet je nog vele jaren van je occasion camper.

Met de Lyseo TD Limited brengt Bürstner een serie zeer moderne ½ integraal campers. De Limited uitvoering omvat hiernaast een zeer uitgebreid accessoires pakket waardoor de camper heel compleet is. De Lyseo Time T is de nieuwste telg van Bürstner.

Modern interieur, sportieve buitenzijde en zeer doordachte plattegronden zijn de pijlers van de Lyseo Time T. Net als de Limited uitvoering zijn deze Time modellen in een zeer beperkte oplage verkrijgbaar. Wie voor en tijdens de komende zomer nog graag wil genieten van de prachtige Bürstner camper moet er dan ook snel bij zijn.

Met de nieuwe Hymer BMC T en BMC i pakte Hymer de belangrijkste prijzen die op camper gebied te halen waren. De techniek van de nieuwe Mercedes in combinatie met de meer dan 60 jaar camper Know How van Hymer en de befaamde Al-Ko breedspoor torsie as staan aan de basis van de fantastische wegligging van de Hymer BMC T en I modellen. Bij De Jong In de showroom zijn deze nieuwe modellen te bewonderen.

De Jong Kampeer & Recreatie is gevestigd Beeklaan 18a – 24a te Hillegom De Zilk. Meer info via 0252 51 77 17 mailen naar www.dejongrecreatie.nl

Vijfenveertig jaar Italië in Alkmaar

De gastheren van Portofino. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Portofino: een echt Italiaans restaurant gevestigd aan de Mient 5 in de binnenstad van Alkmaar bestaat al meer dan 45 jaar. Het is de ideale plek voor diegene die lekker en betaalbaar uit eten wil gaan en de locatie in het hartje centrum is ideaal voor degenen die in Alkmaar uit willen gaan. De mooiste herinneringen zijn er ontstaan van gasten die na het diner nagenoten van de mooie straatjes en grachtjes die Alkmaar rijk is.

Portofino is ook ideaal voor het hele gezin en grote groepen tot 140 personen. De menukaart biedt zowel voor kinderen als de volwassenen een diversiteit aan heerlijke gerechten. Voor velen gewoon lekker pizza en pasta eten waaronder ook glutenvrije pizza en vegetarische gerechten begeleid met heerlijke voor- en nagerechten. De gastheren Fausto en Giorgio zijn het vaste gezicht van de zaak en samen met het voltallige team willen zij het de gasten allemaal graag naar de zin maken. Portofino is ook een kleine Italiaanse plaatsje is aan de Italiaanse Rivièra, in de provincie Genua. Het haventje van Portofino wordt gezien als een van de mooiste aan de Middellandse Zee. Sinds vorige eeuw is Portofino dan ook een begrip in Alkmaar en omstreken. Ooit gestart aan het Hofplein waarna de heren vanaf 1976 gevestigd waren in de Magdalenenstraat. Na een grote brand verhuisd naar de huidige locatie aan Mient 5 waar zij een ieder graag verwelkomen. Restaurant Portofino is dagelijks geopend van 17.00 tot 22.00 uur. Reserveren? Bel 072-5125905. www.portofinoalkmaar.nl

Lezers schrijven

In deze rubriek plaatsen wij ingezonden brieven. De inzendingen zijn voor verantwoordelijkheid van de schrijver (-ster). Anonieme inzendingen of brieven zonder volledige adresopgave worden niet geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor de bijdragen te weigeren, in te korten of aan te passen.

'Passend Wonen'

Intermaris is, zou je denken, een prachtbedrijf. Zelfs in zwaar weer houdt Intermaris het hoofd knap boven water. Toch is er een 'maar': Intermaris is vooral een prachtbedrijf dat goed presteert ten faveure van Intermaris zelf.

Het lijkt een beetje op 's lands economie: schijnbaar gaat het supergoed, maar de burger - of in dit geval de huurder - merkt daar niets van. Supergoed is nog niet goed genoeg en daarom heeft Intermaris bedacht dat de opbrengsten, rond 110 miljoen euro op jaarbasis, nog meer omhoog moeten. Met wat passen en meten, persen en duwen moet dat toch te doen zijn?

Op de financiële afdeling van de woningbouwkoepels bedenken slimmeriken dus een plan, een snood plan met een van het onderwijs gejatte titel: het project Passend Wonen. Lees en huiver: jaarlijks worden de inkomens van alle huurders getoetst en jaarlijks wordt nagegaan door hoeveel mensen de woningen worden bewoond. Woon je te goedkoop, dan krijg je een extra huurverhoging (nooit een verlaging). Gaat er een kind uit huis, dan wordt de huurder vriendelijk doch dringend verzocht naar een kleinere woning te verkassen.

Het behoeft geen betoog dat een en ander leidt tot onrust en stress. Bij elke veranderende samenstelling van het gezin en bij elke salarisverhoging staat Intermaris klaar om te 'vangen'. Dit maakt dat het voor de huurder vrijwel onmogelijk is om te sparen voor een eigen huis en wordt de woonzekerheid aangetast. Een prachtbedrijf als Intermaris heeft daar uiteraard geen boodschap aan, trotseert het sentiment en gaat logischerwijs vol en zonder aanziens des persoons voor huurmaximalisatie.

Naar mijn bescheiden mening is hier iets niet goed gegaan. De belangen van Intermaris prevaleren boven die van de huurder. Dat moet en kan anders. Hoe? In elk geval niet met het instellen van een adviesclubje of met een huurdersvereniging als pleisters op een gapende wonde. Ik pleit voor een salarisplafond voor directieleden van Intermaris en voor de invoering van een kiessysteem. Ook het overwegen waard: opdeling van het wellicht te groot gegroeide prachtbedrijf, met sowieso meer zeggenschap voor de huurders. Uiteindelijk zal dit alles in elk geval moeten leiden naar het grote doel: geen huurverhoging maar huurverlaging.

Als uitsmijter (!) zou ik de Woonbond willen citeren: 'De focus zou moeten liggen op bouwen, niet op het verzinnen van bureaucratische regels die het huurrecht uithollen en meer kosten en stress veroorzaken.' Voor het onzalige plan 'Passend Wonen ' is vast wel een passende prullenbak te vinden.

Ruurd Barendsen

'Beestjes' in Onopgemerkte Schatten

De tentoonstelling staat in het teken van dieren. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De expositie 'Beestjes' is van 20 april tot en met 14 juli te zien bij Onopgemerkte Schatten in Enkhuizen. Een tentoonstelling vol kunstwerken met als thema 'dieren en insecten'. De gastexposanten zijn Carla van der Kooi met sculpturen en schilderijen en Karen Winnubst met fotografie op marmeren tegels. De opening van de expo is zaterdag 20 april om 14.00 uur. Onopgemerkte Schatten is onderdeel van leerwerkbedrijf De Baanbreker. Kunstenaars met een kwetsbaarheid en/of handicap krijgen via Onopgemerkte Schatten een podium voor hun kunstwerken. Het adres is Venedie 6 in Enkhuizen. Contact: 0228-324574 of www.onopgemerkteschatten.nl.

Tentoonstelling 'Stoom Vaart'

Werk van zeeschilder Fred Boom. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - De tentoonstelling 'Stoom Vaart', met maritieme schilderijen van de bekende zeeschilders Arnold de Lange en Fred Boom, is van 26 april tot en met 31 augustus te zien in het Stoommachinemuseum in Medemblik.

Als zestienjarige jongen maakte Fred Boom al zijn eerste zeereis als lichtmatroos. Hij was van jongs af aan gefascineerd door de zee. Na zijn opleiding aan de Kweekschool voor Scheepswerktuigkundigen in Amsterdam kwam hij in 1959 in dienst bij de KNSM en voer zowel op vracht- als passagiersschepen. Na elf jaar varen verwisselde hij het zeemansleven voor een walbaan en richtte zich op zijn passie: het schilderen van scheepsportretten en zee-en havengezichten. Arnold de Lange laat zich als kunstschilder inspireren door de oude meesters uit de zeventiene, achttiende en negentiende eeuw. Hij schildert voornamelijk landschappen en dorpsgezichten van het Noord-Hollandse land. Door zijn interesse in maritieme geschiedenis schildert hij ook veel scheepsportretten van klassieke schepen uit vroeger eeuwen. Het werk van beide schilders wordt regelmatig gebruikt ter illustratie van boeken en tijdschriften.

Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 in Medemblik. Telefoon: 0227-544732. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.stoommachinemuseum.nl.

Ouder- en kindochtend

HOORN - De Ouder- en kindochtend in wijkcentrum Grote Waal, Grote Beer 3 in Hoorn, is een gezellige ontmoetingsochtend voor ouders met kinderen van nul tot vier jaar. Kinderen spelen samen en ouders praten bijvoorbeeld over het opvoeden. Regelmatig organiseren ouders in overleg creatieve, muzikale of andere activiteiten. Ouders zijn elke donderdag tussen 10.30 en 12.00 uur welkom voor 1,50 euro per ochtend. Meer informatie: Antoinette Roovers, 0229-280940.

Wijkkijk in Hoorn-Noord en Venenlaankwartier

HOORN - Het festival Wijkkijk, waarbij ontmoeting centraal staat, vindt zondag 7 juli in Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier plaats. "Ook dit jaar valt weer veel te beleven", vertelt artistiek coördinator Ingrid Docter. "Zo komt er een route rondom de verdwenen winkels en een rondgang langs bijzondere sociale woningbouw. We zijn nog op zoek naar meer mensen die hier aan bij willen dragen."

Vorig jaar lieten tijdens de Wijkkijk meer dan tweehonderd wijkbewoners zich van hun artistieke en creatieve kant zien. Er werden vele verhalen verteld door middel van zang, dans, theater, foto's en films, muziek en beeldende kunst. 'Vertel je verhaal en leer elkaar beter kennen'; dat was het motto. Meerdere optredens vonden plaats bij mensen thuis of in hun tuin en overal waren ontmoetingen.

Ingrid Docter: "In Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier waren vroeger allerlei winkels. We zijn de verhalen rondom de winkels aan het verzamelen en op zoek naar zangers, acteurs of vertellers die een geschiedenis van een van de verdwenen winkels willen vormgeven. Ook als mensen beeldmateriaal of anekdotes hebben over deze winkels, horen we dat graag!" Mail naar ingriddocter@hotmail.com. Daarnaast is de organisatie op zoek naar 'gidsen' die de bezoekers mee willen nemen in een rondgang van zo'n twintig minuten bij bijzondere sociale woningbouw in de wijk. Denk aan het Rooie Dorp en de Binneblijfstraat.

Meedoen aan Wijkkijk? Opgeven kan via ingriddocter@hotmail.com. Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Een wijkbewoner is voor Wijkkijk een Facebookpagina gestart: fb.me/wijkkijk.

Vlinderfotowedstrijd

(Foto: Eric de Vroome)

HOORN - Naar aanleiding van een recent vlinderproject en de achteruitgang van dagvlinders houdt de insectenwerkgroep van de KNNV-afdeling Hoorn/West-Friesland een fotowedstrijd voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

Voor de tweede keer is de lokale KNNV-afdeling in 2018 gestart met een 5-jarig vlinderproject wat dit jaar het tweede jaar ingaat. Waarnemingen van 19 dagvlinders in het werkgebied West-Friesland (zie knnv.nl/waarneming-melden) kunnen bij de afdeling worden aangeleverd. Deze gegevens worden verzameld en over 4 jaar in een verslag verwerkt. Iedereen kan waarnemingen, van de 19 soorten dagvlinders die in West-Friesland voorkomen, doorgeven.

Zoektocht

Om het project onder de aandacht te brengen - en om niet alleen maar op waarnemingen gericht te zijn - organiseert de KNNV-afdeling een fotowedstrijd voor jonge mensen van 6 tot en met 12 jaar. De zoektocht naar de mooiste vlinder of rups van de dagvlindersoorten die West-Friesland rijk is, gaat van start. Het spreekt voor zich dat de foto in het wild in West-Friesland moet zijn gemaakt en dat bij het maken van de foto de rups of vlinder en de natuur geen schade is aangericht. Iedere jonge deelnemer mag twee foto's aanleveren en uit alle inzendingen worden drie foto's geselecteerd die beloond worden met een prijs.

Insturen kan tot 1 oktober 2019 naar secretaris@hoorn.knnv.nl. Ook kunnen daar vlinderwaarnemingen naar toe worden gestuurd. Meerweten: knnv.nl/hoorn/fotowedstrijd

Jubilarissen bij Driebankoor

De jubilerende leden van het Driebankoor (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - Zeven leden van het Driebankoor in Venhuizen zijn in de algemene ledenvergadering in het zonnetje gezet vanwege hun jubileum in koorverband zingen.

Peter Ruijter, Mieke Jonker-Ruiter en Marian van Dillewijn zijn gehuldigd voor zestig jaar in koorverband zingen. Daarbij heeft Peter zich al die jaren extra ingezet voor het koor als bestuurslid of als lid van een commissie. Mieke heeft 28 jaar lang in het bestuur gezeten en Marian maakt boeketten en bloemstukken voor het koor.


Marianne Meissen, vele jaren bestuurslid / commissielid, zingt al vijftig jaar in koorverband. Chris Vahl is gehuldigd voor 40 jaar en Ans Molenaar 25 jaar.

Carla Benjamins spant de kroon en is gehuldigd voor zeventig jaar in koorverband zingen.