Noord-Amsterdams Nieuwsblad

30 april 2019

Noord-Amsterdams Nieuwsblad 30 april 2019


Herdenking bij de Fenix

(Foto: Paul Vonk)

NOORD - De jaarlijkse herdenking bij het monument de Fenix aan de Kamperfoelieweg, hoek Azaleastraat, begint op zaterdag 4 mei om 19.30 uur. Dit jaar is de herdenking georganiseerd door de jeugdige leden van het 4 mei comité. Zij maken muziek en hebben het programma voor de herdenking samengesteld. Na afloop is er koffie en thee met cake voor de deur van de Veldpost van de Veteranen.

Zondag 5 mei organiseert het comité een feestelijke picknick tussen 12.00 en 16.00 uur bij het Rosarium in het Noorderpark. Neem een kleedje en een gevulde mand mee. Er worden pannenkoeken gebakken door vaders en moeders uit de buurt en er is bevrijdingsmuziek van DJ Pour Toi. Vanaf 12.30 uur kan je inschrijven voor het jeu de boules-toernooi onder de platanen bij het Rosarium. Je schrijft individueel in en speelt om de punten in wisselende samenstelling 3 tegen 3.

Meedenken over noordelijk stadshart

NOORD – De architect in ruste, tevens ruim 50 jaar bewoner van Amsterdam-Noord, verwondert zich over de maquette van het Buikslotermeerplein en omgeving. "Hier, dit is een plein. Daar zet je toch geen cultuurcentrum op." Hij pakt het blok piepschuim op en legt het weer terug in het vakje. Omwonenden van het Buikslotermeerplein worden uitgenodigd mee te denken over de toekomst, aan de hand van afbeeldingen en voorbeelden.

"Jullie hebben het over het herijken van het gebied, maar ik krijg de indruk dat veel is dichtgetimmerd", zegt de man later deze avond. "Dat de Waddenwegviaduct wordt gesloopt is al besloten."

Communicatie

De omwonenden van het Buikslotermeerplein hadden een bewonersbrief ontvangen, met een uitnodiging voor de informatieavond in het Stadsdeelkantoor. Vergeleken met een eerder gehouden bewonersavond was de opkomst niet groot. "Waar is het mis gegaan in de communicatie?" vroegen mensen uit het publiek zich af. Later bleek dat een bestuur van VVE er blijkbaar niet aan was toegekomen, de bewonersbrief op tijd te verspreiden.

De avond in de burgerzaal werd aan elkaar gepraat door Arend de Geus. Jonel Nugteren (project manager Buikslotermeerplein), David Tattersall en Femke Kloppenburg (beiden van het projectmanagementbureau gemeente Amsterdam) verzorgden de presentaties. Jonel nam de stand van zaken door, David de planvorming en Femke de uitvoering.

Oud bestemmingsplan

Rond het stationsgebied van de Noord-Zuidlijn zijn de ontwikkelingen ver met bioscoop De Euroscoop en hoge bebouwing. De volgende stap is een aansluiting te maken met het Buikslotermeerplein. Eerdere plannen zijn gestrand.

Lees verder op pagina 5

Finale

NOORD - OTTO Work Force/VOC Amsterdam speelt zondag 5 mei de eerste wedstrijd in de 'Best Of Three' om het Nederlands kampioenschap handbal bij de dames. De wedstrijd zal om 16.00 uur worden gespeeld in sporthal Elzenhagen aan het J.H. Hisgenpad 1 in Amsterdam.

Vanaf 2013 was de 'Best Of Three' altijd een onderonsje tussen OTTO Work Force/VOC Amsterdam en Dalfsen. Deze jaargang zal het echter een tweestrijd worden tussen OTTO Work Force/VOC Amsterdam en hv Quintus uit het Zuid-Hollandse Kwintsheul.

Voor OTTO Work Force /VOC Amsterdam is dit de zevende 'Best Of Three' op rij welke en zij wisten de afgelopen 2 jaar er met het Nederlands kampioenschap van door te gaan.

De ploeg van trainer Ricardo Clarijs is dit seizoen in de competitie nog ongeslagen, maar heeft door de competitieplanning van dit jaar sinds 13 april geen wedstrijd meer gespeeld. Quintus daarentegen heeft zich op 28 april verzekerd van de bekerwinst en zal daarom vol zelfvertrouwen afreizen naar Amsterdam. OTTO Work Force/VOC Amsterdam zal proberen in Amsterdam een voorschot te nemen op de derde nationale titel op rij.

Na de wedstrijd in Amsterdam zal de tweede wedstrijd worden gespeeld in Kwintsheul op 12 mei, waarna de eventuele derde wedstrijd gepland staat op 19 mei in Amsterdam.

2 / 8

Amsterdam herdenkt en viert met meer dan 300 programma's

(Foto: Aangeleverd )

REGIO - De groep ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog wordt steeds kleiner, maar hun verhalen zijn nog steeds van belang en springlevend. Amsterdam herdenkt en viert met meer dan driehonderd programma's van Herdenkingen, Theater Na de Dam, Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet, Concerten, Films, Rondleidingen en Bevrijdingsfestivals.

Het geheel wordt georganiseerd door organisaties, comités en vrijwilligers, met de hele stad als podium, van de piste van Carré tot in huiskamers, parken en op pleinen en tientallen cultuurpodia. Op 5 mei viert Amsterdam de vrijheid door met elkaar aan tafel te gaan. De 8e editie van de Vrijheidsmaaltijd biedt ruim honderd maaltijden, waar ruimte is om bij aan te schuiven. Op de website www.4en5meiamsterdam.nl is het hele programma te vinden. Je kan zoeken op stadsdeel of soort evenement.

4 mei: herdenkingen

Naast de Nationale Dodenherdenking op de Dam zijn er ruim veertig herdenkingen in heel Amsterdam. De Gemeentelijke Herdenking vindt in de ochtend van 4 mei plaats op de Nieuwe Ooster, de Sportherdenking is in het Olympisch Stadion. Ook is er een herdenking bij het Homomonument.

4 mei: Stille Tocht

Elk jaar lopen honderden Amsterdammers samen met de burgemeester in een Stille Tocht naar de Nationale Herdenking op de Dam. Ook lopen elk jaar scholieren van twee Amsterdamse basisscholen mee, zij leggen bloemen bij de Nationale Herdenking op de Dam. De Stille Tocht start op het Stadhuisplein en loopt door het hart van de oude jodenbuurt naar de Dam. Onderweg worden oorlogsverhalen herdacht. De Magere Brug zal kort opgehaald worden als herinnering aan het afsluiten van de joodse wijk in 1941. Op het Stadhuisplein staat de openluchttentoonstelling 'Oorlogsverhalen langs de route'.


Om 18:00 uur is een kort programma met toespraken van Job Cohen, de voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, burgemeester Femke Halsema en Marthijn Licher, docent van basisschool De Witte Olifant. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité roept iedereen op om met de Stille Tocht mee te lopen.

4-5 mei: Open Joodse Huizen

Persoonlijke verhalen uit de oorlogsjaren, vertelt op de plek waar de geschiedenis zich afspeelde. In woonkamers, klaslokalen, cafe´s en op zolders worden verhalen verteld over verzet en joods leven voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Bewoners van nu stellen hun huis open voor publiek om te luisteren naar ooggetuigen of nabestaanden. Bijzonder dit jaar is de ruime aandacht voor theater, muziek en literatuur tijdens de oorlog. Om tegemoet te komen aan het groeiende aantal expats in de stad zijn er een tweetal Engelstalige programma's en een Duitstalige. Op 4 en 5 mei openen maar liefst 37 locaties hun deuren voor ruim 60 herdenking-programma's. Locaties zijn bijvoorbeeld muziekcollectief Splendor, het Gerrit van der Veen College, het Olympisch Stadion, het Nationaal Holocaust Museum i.o., roeivereniging Poseidon, Desmet Studio's en vele huiskamers.


Alle bijeenkomsten zijn tussen 10:00 en 17:00 uur, duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. De deuren sluiten als het aantal bezoekers de limiet heeft bereikt.

4 mei: Theater Na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking starten om 21.00 uur in het kader van Theater Na de Dam door heel Nederland theatervoorstellingen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam zijn er dit jaar meer dan 20 voorstellingen te zien op 4 mei. Kijk voor het volledige programma en informatie over de kaartverkoop op www.theaternadedam.nl

5 mei: Vrijheidsmaaltijd

Op 5 mei 2019 vieren we 74 jaar vrijheid en vindt de achtste editie van de Vrijheidsmaaltijd plaats. Op 100 plekken in de stad zullen 10.000 Amsterdammers elkaar ontmoeten en verhalen delen over hun vrijheid, de geschiedenis van hun buurt of het thema van dit jaar: Familie Amsterdam. Met Familie Amsterdam onderzoeken en vieren we de kunst van het samenleven. Er zijn maaltijden rondom het thema 'Familie Amsterdam', rond een bijzonder historisch verhaal of waarbij verbinding centraal staat. Een groot deel van de maaltijden is gratis. Kijk op www.4en5meiamsterdam.nl voor alle Vrijheidsmaaltijden en hoe je je kunt aanmelden.

5 mei: Bevrijdingsfestival

Het Bevrijdingsfestival viert de vrijheid met maar liefst zeven podia in het Westerpark met onder andere de Ambassadeur van de Vrijheid Kraantje Pappie. Het festival is gratis en duurt van 11:00 tot 23:00 uur. Bekijk het hele programma op www.hetvrijewesten.eu. Meer festivals op 5 mei zijn Het Amsterdams Verbond in Tuinen van West, het KinderBevrijdingsfestival met muziek en theater in het Vondelpark Openluchttheater en feest rond het Homomonument. Op het Museumplein is de 3e editie van het gratis Bevrijdingsdans Festival.

Meer op 4 en 5 mei

Op 4 en 5 mei zijn er in heel Amsterdam bijzondere concerten, films, onthullende rondleidingen, inspirerende exposities en debatten.

Vier de vrijheid met grote artiesten

ZAANDAM - Vier de vrijheid met Tino Martin, Glennis Grace, Wolter Kroes, Wesly Bronkhorst, Yves Berendse en Jody Bernal op het bevrijdingsfestijn Zaandam. Tickets zijn te koop www.bevrijdingsfestijn.nl en bij The Mail Company (Dam 7B, Zaandam), Bruizz (Dam 46, Zaandam) Batavia (Veerdijk 39, Wormer) en Iterson sport & style (koemarkt 12, Purmerend)

Zondag 5 mei is de dag we in Nederlander vieren dat we in vrijheid kunnen leven. Een dag die in het teken staat van liefde, verbroedering en vrijheid! En hoe kan je dat nou beter vieren dan door te zingen! Het gezelligste meezingfeest van 5 mei vindt dit jaar voor de tweede keer plaats in Zaandam op het Balkenhaven festivalterrein gelegen aan het Noordzee Kanaal.

Grote Nederlandse namen staan te trappelen voor Bevrijdingsfestijn Zaandam

Na het geweldige succes van vorig jaar staan de topartiesten te trappelen om weer naar Zaandam af te reizen. American got Talent en Ladies of Soul ster Glennis Grace zal een miniconcert geven met haar live band. Ook Nederlands meest populaire volkszanger Tino Martin zal weer van de partij zijn! In totaal staan vanaf 13:00 s' middags tot 23:00 13 artiesten op het grote buiten podium.

Dans, geniet en zing uit volle borst mee met: Tino martin, Wolter Kroes, Wesly Bronkhorst, John West, Yves Berendse, Mike Peterson, Quincy, Robert Leroy, Denny Braaf, Ramon Sandbergen, Rene Boon, Dj Rieg en Angelina. 'Bling Bling' is weer van de partij en zal in area 2 weer zorgen voor feest met het foute hitjes concept. Alles uit de jaren 90 en 00's zal voorbij komen: Jody Bernal, Def Rhymes, Qmusic Foute uur live, Jeroen Post, Barry Brand en Mitch Armigo. Wees op tijd met het bestellen van de kaarten!

NextGen Series terug in Olympisch Stadion

Ajax Capetown winnaars 2016 (Foto: NextGen Series)

AMSTERDAM - Het prestigieuze, internationale top-jeugdvoetbaltoernooi voor spelers onder 19 jaar, NextGen Series, keert na twee jaar terug op de voetbalkalender. SportsGen sportmarketing, het Olympisch Stadion en AFC Ajax slaan de handen ineen voor het toernooi dat plaatsvindt op zaterdag 29 juni en zondag 30 juni.

Over de reden van de afwezigheid van NextGen Series is directeur Sander Mallie van SportsGen duidelijk: "Het competitieschema biedt nauwelijks ruimte voor toernooien aan het einde van het seizoen. Daarom schuiven we nu een paar weken op naar het begin van de voorbereiding. NextGen Series is nu hét toernooi waar je de nieuwe selectie van Ajax onder-19, het vlaggenschip van de jeugdopleiding, voor het eerst in actie kunt zien. Het team komt op volle sterkte naar het Olympisch Stadion."

In de comeback van NextGen Series speelt het Olympisch Stadion een belangrijke rol. Directeur Carla de Groot van het Olympisch Stadion: "Ajax en het Olympisch Stadion zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door de grote triomfen die er gevierd werden. Voor fans blijft het speciaal om Ajax in het Olympisch Stadion te zien voetballen. De afgelopen jaren hebben we NextGen Series écht gemist en wij vinden dat Amsterdam dit U19 toernooi met wereldwijde uitstraling verdient. Vandaar dat wij nu als partner samen met SportsGen en Ajax gaan bouwen aan een nieuwe reeks toernooien."

NextGen Series 2019 behoudt de succesvolle elementen uit eerdere edities. Zo heeft het publiek de mogelijkheid om direct langs de zijlijn aan het veld te staan, kan iedereen door het stadion lopen of op de tribunes plaatsnemen en zijn er voor kinderen diverse voetbalgerelateerde activiteiten. Naast Ajax Amsterdam treden de partnerclubs Sagan Tosu (Japan), Ajax Cape Town (Zuid-Afrika, winnaar in 2016) en het Nederlandse Sparta Rotterdam aan.

Saïd Ouaali, hoofd Jeugdopleiding Ajax: "Het is heel goed voor Ajax en de stad Amsterdam dat de O19-spelers weer een toernooi in zo'n mooi stadion mogen spelen. De belangstelling voor de jeugdopleiding van Ajax neemt enorm toe door de prestaties van het eerste elftal in de Champions League. De NextGen Series biedt het publiek de kans met eigen ogen te zien welk talent Ajax en een paar van onze partnerclubs voortbrengen."

Tickets voor NextGen Series 2019 zijn verkrijgbaar op: www.nextgen.amsterdam/series

Jeugdschaken bij sv De Volewijckers

schakend kind Roberto Moretto

NOORD - Wil jij ook leren schaken? Kan jij al schaken, maar wil jij beter worden? Dat kan vanaf 1 mei.

In de maanden mei en juni van dit jaar mogen kinderen gratis bij De Volewijckers komen schaken. Kom kijken op woensdagavonden tussen 19.00 en 20.00 uur, dan is de clubavond. Het is in het clubhuis van de voetbalclub D.V.C. Buiksloot (sportpark Buiksloterbanne).

De schaakles wordt volgens de 'stappenmethode', een lesmethode die wordt aanbevolen door de schaakbond, gegeven.

Informatie

Verdere informatie is te vinden op de site: www.schaakverenigingdevolewijckers.nl.

Kleurrijke broedvogels

AMSTERDAM - Zwerf zondag 5 mei van 10:00 tot 11:30 uur mee met boswachter Lothar Valentijn van Landschap Noord-Holland en ontdek de ruige stadsjungle bij Amsterdam, Lange Bretten. Je hoort van alles over de vogels die in het gebied leven. Maar ook andere natuur en de geschiedenis van het gebied krijgen volop aandacht. Zin om mee te gaan? Reserveer een plek op www.gaatumee.nl


(Foto: )

Echtpaar 60 jaar getrouwd

(Foto: Rob Beense)

NOORD - De heer en mevrouw van den Heuvel waren op maandag 29 april 60 jaar getrouwd. Wijbe Langeveld van de Stadsdeelcommissie Noord ging bij dit echtpaar op bezoek om ze te feliciteren.

Zestig jaar getrouwd

(Foto: ROB BEENSE)

NOORD - Op zondag 28 april waren de heer en mevrouw Blaaser 60 jaar getrouwd. Frans Rein Jurrema van de Stadsdeelcommissie Noord ging op deze zondag bij dit echtpaar op bezoek. (Foto: Rob Beense)

(Foto: ROB BEENSE)

Ontdek Romeins Noord-Holland

(Foto: Milosz*Slay*Bauza)

REGIO - Van 4 tot en met 12 mei 2019 is het Nationale Romeinenweek, het grootste evenement over de Romeinse tijd in Nederland. Met vele tientallen activiteiten, van Groningen tot Bergen op Zoom en van Amsterdam tot Heerlen. Ook in Noord-Holland kan jong en oud op allerlei manieren kennis maken met de Romeinse geschiedenis van Nederland.

Ga op 4 mei mee met een Romeinse bierveldtocht door Amsterdam en luister naar vele verhalen over vrouwen in de Romeinse tijd in Nederland en over biergeschiedenis. Ontdek archeologische vondsten uit de Duin- en Bollenstreek in het Archeologisch Museum Haarlem. In het Huis van Hilde in Castricum zijn er diverse workshops en interactieve lezingen: van leren koken en een drinkbeker maken tot meer leren over beauty in de Romeinse tijd. Ga in het Pieter Vermeulen Museum aan de slag met Romeinse spelletjes en knutselpakketen of verover je eigen Romeinse Rijk in het Allard Pierson Museum. Buiten deze activiteiten is er nog veel meer te beleven in het land. Het volledige overzicht aan activiteiten staat hier online.

(Foto: )

Waar zijn de vrouwen?

Tijdens de zesde editie van de Nationale Romeinenweek staan vrouwen in de schijnwerpers. Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de Romeinse samenleving maar blijven vaak onderbelicht. Ten onrechte. De geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd is de geschiedenis van mannen én vrouwen. Deze Romeinenweek vragen we dan ook: waar zijn de vrouwen?

Over de Nationale Romeinenweek

Samen met vele tientallen musea en archeologische en historische organisaties zetten RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland deze bijzondere periode in onze geschiedenis ieder jaar centraal tijdens de Nationale Romeinenweek. Daarbij speelt de wens om de Romeinse limes in Nederland te nomineren tot UNESCO Werelderfgoed een belangrijke rol. Net als voorgaande jaren staat de week garant voor een grote variëteit aan activiteiten: wandel- en fietstochten, tentoonstellingen, theatervoorstellingen, kinderactiviteiten, culinaire workshops en meer. Het volledige activiteitenprogramma van de Nationale Romeinenweek is te vinden op www.romeinenweek.nl.

Step Right Up op de NDSM-werf

(Foto: Aangeleverd)

NOORD - Straattheater neemt in Nederland, maar een kleine plaats in in ons culturele bewustzijn. Terwijl juist straattheater een geweldige leerschool biedt voor jonge talenten, die door op straat te spelen kunnen experimenteren, directe interactie aan kunnen gaan met het publiek en getraind worden in het betrokken houden van toeschouwers.

Om meer speelmogelijkheden te bieden aan jong talent, verzorgt theatermaker én winnaar van de eerste NDSM Open Call, Pieter Post, met zijn Straattheater Instituut Nederland (SIN) het project Step Right Up. Tijdens 4 weekenden worden jonge makers uit de circus-, mime- en – theaterhoek uitgenodigd om hun voorstelling te tonen, waarbij ze in aanloop gecoached worden door Pieter Post. De aftrap van Step Right Up vindt plaats in het weekend van 3 4 mei. De overige weekenden vinden plaats op 18 19 mei, 1011 juli en ten slotte ook op 28 29 september tijdens een nieuwe editie van NDSM Open.

Meer speelmogelijkheden voor jong talent

Tijdens het eerste weekend worden optredens gegeven door formatie Troubamour. Zij presenteren try-outs van de voorstelling Groundless. Groundless is een fysieke straattheatervoorstelling over grenzen, grenzeloosheid en de drang naar begrenzing. Over jezelf aanpassen aan de ander en daarmee soms een stukje van jezelf kunnen verliezen. De vraag die centraal staat is: wat blijft er over van jezelf, van een groep, of zelfs van een land, als de grenzen vervagen? Ook speelt Mobil Casier de voorstelling B.V. Natuur. Is de natuur een ver van uw bed show? Geen probleem! B.V. Natuur komt met de oplossing. Een voorstelling vol pijnlijke slapstick, een onhandige samenwerking en een dansje tijdens het schaften. Natuur zonder vieze handen, lekker praktisch en met weinig kans op uitsterven.

Meer informatie

De voorstellingen vinden plaats tussen 13:00 en 18:00. Deze zijn gratis toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden. Ook is er een terrasje waar eten en drinken te verkrijgen is, om tijdens de voorstelling van te genieten.

Meedenken over noordelijk stadshart

Vervolg voorpagina

De afgelopen jaren heeft het gebied geen impulsen gekregen, terwijl de potentie zo groot is. Het bestemmingsplan is van 2006. De opdracht die de projectmanagers van het college van B&W heeft gekregen is het gebied te herijken, een strategienota van het winkelcentrum en een stedenbouwkundig plan te maken voor het Olof Palmeplein. "Dat willen we van onderop doen, in samenwerking met de bewoners", zo werd duidelijk.

Het plan de Waddenwegviaduct te slopen is terug. Het Centrumplein moet een bruisend hart worden met bioscoop, museum, wonen, vrijetijdsbesteding en horeca. Verder wordt gedacht aan 200 tot 300 woningen aan het Olof Palmeplein en maatschappelijke voorzieningen, zoals scholen. "Nog meer scholen?" klonk het uit de zaal.

"Bij een plan horen plaatjes. Dat kan de indruk geven dat wij al ver zijn, maar dat is niet zo", benadrukt David.

Leegstand

Bewoners maken zich zorgen om de parkeerdruk, de verkeersveiligheid, fijnstof en de leefbaarheid. "We willen wel meedenken en participeren, maar heeft het zin?", vraagt een vrouw zich af. De leegstand van winkels aan het Buikslotermeerplein kwam als onderwerp vaak langs. Het feit dat eigenaars de ruimtes zien als een goede belegging en het liever leeg laten staan dan verhuren, valt moeilijk te begrijpen. Het houdt de ontwikkeling in een houtgreep.

De projectmanagers en stedenbouwkundigen waren blij met de discussies. "Er vallen nog heel wat harde noten te kraken", aldus Jonel Nugteren. "Zeker met de eigenaren van het winkelcentrum."

Nieuwsbrief

Voor de digitale nieuwsbrief kunnen belangstellenden zich inschrijven via: amsterdam.nl/centrumgebiedamsterdamnoord

(Foto: Aangeleverd)

Dit is Tommy, een gesteriliseerde Europese korthaar poes van 11 jaar oud. Tommy is een lieve aanhankelijke poes die erg van knuffelen houdt, maar ook graag de rust opzoekt. Ze vindt het fijn om met mooi weer buiten een luchtje te kunnen scheppen, maar als het regent is ze het liefst binnen. Tommy is gevaccineerd, gechipt, beschikt over een Europees paspoort en is verder gezond. Helaas kan Tommy niet met de andere kat in huis overweg, waardoor ze veel stress ervaart. We zijn op zoek naar een nieuw huisje voor Tommy zonder kleine kinderen en zonder andere katten/honden, zodat ze de rust en aandacht krijgt die ze nodig heeft. Wie geeft dit lieve dametje dat fijne liefdevolle thuis? Benieuwd of Tommy bij je past? Maak dan een zoekprofiel aan op www.verhuisdieren.nl om te zien of jullie een match zijn.

(Foto: )

Gesponsord urinoir, 1 van de 6 publieke toiletten in Amsterdam-Noord, Beemsterstraat/IJdoornlaan.

Onder stroom en liegen in NEMO

(Foto: DigiDaan)

AMSTERDAM - Waarom krijg je soms een schokje als je iets aanraakt? Of gaat je haar overeind staan als je je trui uittrekt? En wat gebeurt er eigenlijk als het bliksemt? In de nieuwe demonstratie Spannende Stroom ontdekken bezoekers van NEMO Science Museum de antwoorden via verschillende experimenten met elektriciteit. Zo laten ze figuren zweven met statische elektriciteit, maken ze samen een levende stroomkring en staan de haren overeind met het pronkstuk uit de collectie: de Van de Graaff generator. Tijdens de meivakantie, tot en met 5 mei, zijn er nog meer extra activiteiten in NEMO. Bezoekers kunnen meedoen als proefpersoon in wetenschappelijk onderzoek naar liegen in Science Live. Hoe goed kun jij liegen en leugenaars ontmaskeren?

In de meivakantie worden bezoekers vanaf 8 jaar in Science Live, NEMO's innovatieve onderzoeksprogramma, uitgedaagd om te liegen en elkaars leugens te ontdekken. Wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam testen in NEMO wie een goede leugenaar en een goede leugendetector is. "Het is het eerste experiment ooit waarbij kinderen de leugens van hun ouders mogen detecteren!", aldus Sophie van der Zee, assistent professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In de meivakantie is er bij NEMO van alles te beleven. Tot en met 5 mei 2019 kun je genieten van extra workshops en activiteiten. Race met een ballonwagen, onderzoek zeepbellen, ga aan de slag met scheikundige proefjes in het laboratorium, word proefpersoon in Science Live of kom naar de nieuwe demonstratie Spannende Stroom. De Kettingreactie is in de meivakantie extra vaak te zien. Bekijk het programma via:nemosciencemuseum.nl/meivakantie.

Viering culturele samenwerking Parijs-Amsterdam gestart

AMSTERDAM - Amsterdam en Parijs vieren in 2019 de culturele banden tussen beide steden onder de noemer Paris – Amsterdam Rendez-Vous 2019. In beide steden is er in het culturele aanbod aandacht voor Parijs of Amsterdamen vinden evenementen en activiteiten plaats die in het kader staan van de culturele samenwerking, zoals uitwisseling tussen kunstenaars, kunstvakstudenten en culturele professionals. Belangrijke thema's hierbij zijn onder andere culturele diversiteit, duurzaamheid, jeugd en talentontwikkeling.

Parijs staat (na London en New York) op nr. 3 in de top 10 van internationale bestemmingen van de Amsterdamse kunst- en cultuursector. De huidige samenwerking komt onder andere voort uit de Amsterdamse kunst- en cultuurmissie naar Parijs in februari 2018 en omvat veel verschillende kunstdisciplines. Amsterdampartners stimuleert cultuurparticipatie en deze samenwerking is een mooie aanleiding om deze culturele activiteiten in de spotlights te zetten.

Op 15 juni vindt in Parijs een publiek cultureel evenement plaats- in aanwezigheid van wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) - aan de Seine dat in het kader staat van Paris – Amsterdam Rendez-Vous 2019 waar onder meer Amsterdamse performers, schrijvers en kunstenaars zullen optreden.

Tussen mei en november dit jaar vinden er meer dan 40 culturele activiteiten gekoppeld aan Paris – Amsterdam Rendez-Vous 2019 in beide steden plaats. Zo staat gedurende de maand juli het Parijse literaire festival "Bibliothèques Hors les Murs" in het teken van Nederlandse en Amsterdamse jeugdliteratuur. Tijdens het Summer Dance Forever festival in augustus in Amsterdam zal worden samen gewerkt met het Parijse hiphop huis La Place. In oktober zal in het kader van de Kinderboekenweek een speciaal programma voor kinderen in de OBA plaatsvinden: Op Reis in Parijs. Diverse Amsterdamse musea besteden deze zomer en najaar aandacht aan Parijs, zoals het Stedelijk Museum met een tentoonstelling over Chagall, Picasso, Mondriaan en andere bekende en onbekende kunstenaar-migranten in Parijs in de jaren 1900-1950. Deze zomer brengt het EYE Filmmuseum een hommage aan de uit Parijs afkomstige actrice Isabelle Huppert.

Meer informatie over deze activiteiten in Amsterdam, evenals de volledige kalender van culturele evenementen van het samenwerkingsjaar in Amsterdam, is vanaf vandaag te vinden op www.iamsterdam.com

Buiksloot krijgt straf van KNVB

NOORD - Buiksloot heeft van de voetbalbond in de derde klasse twee punten in mindering gekregen. Het laten meespelen van trainer Remi Boshuizen tegen Purmersteijn onlangs wordt de Mokummers zeer kwalijk genomen. Buiksloot is door de punten aftrek zeer gedupeerd want het team van trainer Remi Boshuizen staat nu weer onder de nacompetitiestreep. Buiksloot gaat tegen de straf in beroep. De KNVB heeft volgens de reglementen wel gelijk, een trainer mag in het seizoen waarin hij actief was voor een team niet als veldspeler of doelman in actie komen. Het bestuur stelt echter dat Boshuizen een ondergeschikte rol speelde en niet heeft gescoord of betrokken is geweest bij grote kansen.

De Dijk bijna uit Derde Divisie

REGIO - De Dijk verloor in de Derde Divisie met 0-7 van ASWH. Het team van trainer Kees Oostermeijer kan degradatie bijna niet meer ontlopen. Degradatie valt alleen nog te voorkomen als uit de komende vier duels tien punten worden behaald. Oostermeijer en zijn manschappen zijn realistisch genoeg om te beseffen dat dit niet zal gebeuren. Door een kopbal kwam de tegenstander al snel op voorsprong. Met de pauze stond het al 0-3. In de tweede helft kon de tegenstander verder uitlopen. De Dijk speelt komend weekend uit tegen Odin ´59.

Versterking voor De Volewijckers

NOORD - De Volewijckers heeft zich opnieuw versterkt met een aanvaller. Van eerste klasser NVC komt aanvaller Donny Day. Bij de oud landskampioen wordt hij herenigd met Damien Simson.

Day maakt een goed jaar door bij NVC. De club uit Naarden gaat stoppen met het zondagteam.

Het zal wel even wennen voor hem worden dat hij tijdelijk op een lager niveau gaat spelen. De ambitieuze plannen van de club spreken hem echter zeer aan.

Day was eerder op hoog niveau actief bij onder andere Chabab, Zeeburgia, DCG.