De Medemblikker Courant

11 april 2019

De Medemblikker Courant 11 april 2019


'Al mijn spaarcenten gebruikt om anderen te helpen'

Wil Groot deelt soep uit na bijles van de kinderen.Onderwijs vindt Willen en Doen erg belangrijk. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Stichting Willen & Doen levert een bijdrage en ontwikkeling aan in de strijd tegen HIV en aids in Zuid-Afrika. De stichting ontstond vanuit de passie van oud Hauwenaar Wil Groot. Zijn WIL om te helpen, bouwde hij om tot een DOEN.

Stichting Willen en Doen helpt kinderen met HIV

(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Wil las twaalf jaar geleden een boek over HIV en aids in Afrika. Dat was voor hem een ware eye-opener. Hij besloot naar Afrika te gaan om vrijwilligerswerk te doen. "Wat ik daar allemaal meemaakte, staat beschreven in mijn boek Droom van een Vrijbuiter. Ik licht een klein tipje van de sluier op: via internet kwam ik in contact met Deon Mulder. Hij runde een hospice in Bloemfontein, een opvangplek waar jong en oud werd opgevangen die geïnfecteerd en geaffecteerd waren met HIV of aids. Allen waren door familie op straat gezet of hadden geen cent. De kinderen waren wees. Voor de arme bevolking was in 2007 nog geen medicijnen tegen aids, alleen ATC; een medicijn met verschrikkelijke bijwerkingen."

HIV-positief

Wil is sinds 1984 HIV-positief. In Nederland zijn sinds 1996 goede zijn medicijnen die HIV in balans houden. "Deze hebben ook bijwerkingen, maar merendeel kan daarmee leven. De grootste emotionele confrontatie die ik in Afrika had, was dat wanneer ik 's avonds mijn medicijnen innam mij realiseerde dat er in de kamer naast mij een man lag te sterven. Ook vergeet nooit een klein kind dat in coma leek. Later hoorde ik geschreeuw en bracht ik hem naar zijn gehandicapte moeder. Beiden waren gevonden onder een stuk plastic langs de weg."

Vervallen boerderij

Deon Mulder nam Wil mee naar de Transkei, Daar liet hij hem een vervallen boerderij zien. "Hij wilde daar een kindertehuis van maken, maar had daar geen geld voor. Ik besloot artikelen te schrijven voor de krant om te helpen geld te genereren. Enkele maanden later had ik genoeg bij elkaar dat Deon kon beginnen met verbouwen. Ik ging naar Transkei om een kindertehuis te openen. Een droom die voor mij werkelijkheid werd. Ik heb daar vooral onderzoek en vrijwilligerswerk gedaan. Kijk eens op www.wilehelmus.waarbenjij.nu."

Geen bedreiging

HIV is in het westen geen bedreiging meer en komt dus minder in het nieuws. Het valt onder de chronische ziekten. "Toch is dit in Afrika, Azië, Rusland en Oost Europa, in delen van Zuid Amerika en bij de arme bevolking in de VS nog steeds een groot probleem", zegt Wil. "De noodsituatie is daar nog steeds hoog. De ziekte moet meer in de media komen om de komende generaties op de hoogte te brengen en dat pubers leren en weten dat veilig vrijen belangrijk is. HIV is een chronische ziekte, maar de bijverschijnselen van de medicatie zijn groot. Stel dat je die medicijnen je hele leven moet slikken!"

Geld inzamelen

Samen met vrijwilligers onderneemt Wil veel acties om geld in te verzamelen. "Dat komt ten goede aan twee kindertehuizen, hospice, vier kindercrèches met moestuinen en projecten met straatjongens in Kaapstad. Al het geld wat bij mijn stichting Willen en Doen binnenkomt, is voor de kinderen. Wij kennen geen overhead. Momenteel wordt het vooral gebruikt voor behuizing te bouwen en voor levensonderhoud van mensen die op de projecten werken. De laatste jaren zijn wij vooral gericht op onderwijs voor armlastige kinderen. Onderzoek heeft uitgewezen dat onderwijs de sleutel is naar een betere toekomst."

Actie

Wil wil presentaties geven over wat de stichting doet en dan zijn boek verkopen. "In België verkoopt het boek goed" zegt Wil enthousiast. De opbrengst van het boek komt ten goede aan de kinderen met HIV. Wil beschrijft daarin zijn ervaringen van de afgelopen elf jaar. Belangstellenden kunnen het boek is te bestellen via de website."

Groei

Door het schrijven van een boek heeft Wil zichzelf beter leren kennen. "Ik stond soms versteld met wat ik allemaal had gedaan en besefte dat ik totaal niet stilstond. Ik zat in 2010 tegen een burn-out aan. Ik heb het toen een jaar rustig aan gedaan. Ik leerde dat vergeving iets is wat je in feite alleen bij jezelf kan doen. Anderen vergeven is spelen met macht, dan is het alsof de ander bij je in de schuld staat. Dat wil ik niet. Ik dank iedereen waarvan ik leerde en waardoor mijn zelfkennis is verrijkt. Toen ik mijn eerste boek in mijn handen kreeg, was ik trots; op alle mensen die met mij hielpen, mijn pad deelden en in mij geloofden. Een vriend zei mij dat ik ook trots op mijzelf mocht zijn. Hetzelfde hoorde ik de volgende dag van een West-Fries die mijn boek kocht. Ook dat compliment wuifde ik weg. Een schouderklopje mag als een ander dat doet, maar trots zijn op zichzelf dat doet een West-Fries niet. 'Trots zijn mag', zei hij, 'jij krijgt er geen kapsones van'. Ik wist niets te zeggen, gaf hem een glimlach en signeerde mijn boek. Hij gaf 50 euro en het wisselgeld mocht ik houden. Hij eindigde met: 'Weest trots op jezelf, makker, je verdient het'. Ik mag dus trots op mijzelf zijn. Ik ben gegroeid, heb veel bereikt en de stichting gaat goed. We hebben een geweldig team!"

Leef

Wil heeft een motto: "Leef! Wanneer je deze wereld verlaat, kan je niets meenemen. Al mijn spaarcenten gebruikte ik in Afrika om anderen te helpen, vooral met liefde. Ik kreeg er de afgelopen jaar zoveel voor terug. Ik adviseer mensen van iets negatiefs, iets positiefs te maken. Ik heb dat gedaan met mijn HIV. Samen overbruggen wij de afstand tussen willen en doen: de wens om te helpen wordt via kleinschalige projecten rechtstreeks omgezet in concrete actie met directe terugkoppeling van de resultaten. Een donatie wordt uitgegeven daar waar hulp het hardst nodig is. Meer informatie op www.willenendoen.com."

Drie pagina's

gemeente Medemblik

Koeien mogen

de wei in bij

Rundveemuseum

Lezing van

Oudheidkundige

Vereniging Medenblick

Concert in

Witte kerk Hauwert

Workshop Grote Gitaren Dag

Workshop Grote Gitaren Dag. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - De Muziekschool Stede Broecm aan de Zesstedenweg 163 in Grootebroek, staat zaterdag 13 april geheel en al in het teken van een Grote Gitaren Dag. Deze dag is geschikt voor alle leeftijden, jong en oud en alle niveau's.

Op deze dag zijn vier ervaren gitaardocenten aanwezig om alle vragen die er leven, te beantwoorden. Daarnaast gaat er veel gespeeld worden en leggen de docenten uit, wat er zoal bij hen geleerd kan worden, Het is dus een dag waarop de deelnemers alles te weten kunnen komen over het bespelen van de gitaar.

Muzikale afsluiting

Ter afsluiting verzorgen de deelnemende gitaristen een muzikale presentatie. Het programma op zaterdag 13 april ziet er als volgt uit: van 12.00 tot 13.00 uur is het de beurt aan het Latin Ensemble. Geschikt voor deelnemers van 7 tot 77 jaar die minimaal een eenvoudige melodie kunnen spelen op hun nylon-snarige gitaar. Van 13.00 tot 14.00 uur is het tijd voor Singer Songwriter/Fingerstyle. Van 14.00 tot 15.00 uur komt de elektrische gitaar aan bod en van 15.00 tot 16.00 uur het Gitaarorkest. De eindpresentatie wordt tussen 16.15 en 17.00 uur verwacht.

Kosten

De kosten per workshop bedragen 10 euro, waarbij de koffie, thee en limonade gratis zijn. Gaarne op de dag zelf contact betalen. Aanmelden via info@muziekschoolstedebroec.nl onder vermelding van naam, leeftijd en speelervaring.

Muziek voor Peuters

Start muziekcursus voor peuters (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - Muziekschool Oostelijk West Friesland start een nieuwe cursus op woensdagochtend 10 april om 10.30 uur. Kinderen van 1,5 tot 4 jaar en een volwassenen ontdekken muziek door samen te luisteren, bewegen, spelletjes te doen en zelf te spelen op een instrument. Acht lessen [45 min] voor 72 euro. Locatie: Muziekschool Stede Broec, Zesstedenweg 163 Grootebroek. Informatie en aanmelden via info@muziekschoolmow.nl.

G-handbaltoernooi in De Dres

Het g-team van Westfriesland/SEW is klaar voor het toernooi op 14 april. (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD - Het jaarlijkse G-handbal toernooi van Westfriesland/SEW vindt zondag 14 april plaats in De Dres, aan de Lange Dres in Nibbixwoud. Dit evenement wordt voor de zevende keer gehouden.

Maar liefst tien teams van verenigingen uit heel Nederland komen naar het dorp: Achilles uit Gorinchem, Blinkert uit Haarlem, DSS uit Heemskerk, Koedijk, KSV uit Heerhugowaard, Schagen, Nijenrodes uit Breukelen, V&L uit Geleen, Westsite uit Amsterdam en natuurlijk Westfriesland/SEW zelf.

Het organiseren van dit toernooi is alleen maar mogelijk als bedrijven en stichtingen bereid zijn om het geheel financieel ondersteunen. Diverse sponsoren verleenden een bijdrage, waar de organisatie erg blij mee is. Ook vrijwilligers zijn onontbeerlijk, zij zijn deze dag volop aanwezig.

De dag begint om 10.00 uur met een warming-up, verzorgt door de selectie van Westfriesland/SEW. Daarna moedigen de meiden het G-team aan om zo goed mogelijk én met veel plezier te handballen. Gedurende de dag is Simon Ballon aanwezig om prachtige creaties te maken van kleurige ballonnen. De fotografen van SEW maken tijdens het toernooi mooie actiefoto's en plaatsen die al snel op het scherm in het Grandcafé van De Dres.

Maar wat zeker niet mag ontbreken, is het publiek. Kom ook een kijkje nemen bij dit sportieve spektakel. Want de sporters verdienen de aandacht en aanmoedigingen van een groot publiek. Het moet voor alle G-handballers een fantastische dag worden, waar gezelligheid voorop staat. Een doelpunt scoren is een extraatje en winnen is heel leuk, maar wat telt is: samen plezier maken.

Koeien mogen de wei weer in

De koeien zijn blij dat ze weer de wei in mogen. (Foto: Hanneke de Boer)

AARTSWOUD - Het Rundveemuseum opent zondag 14 april haar deuren voor het komende seizoen. En zoals elk jaar hebben de dieren tijdens de opening de hoofdrol. Zij komen na het startsein om 13.45 uur dansend de stal uit op weg naar de grazige weiden achter het museum. Vanaf 13.00 tot 16.30 uur zijn bezoekers van harte welkom bij deze unieke en vrolijk stemmende gebeurtenis.

De feitelijke opening verricht dr. Martin Scholten vanaf 13.30 uur. Hij staat aan het hoofd van de afdeling Animal Sciences Group van de Universiteit Wageningen en heeft veel kennis op het gebied van waterbeheer, aquacultuur en milieubeheer. Onlangs adviseerde hij de landbouwcommissie van de Tweede Kamer over een circulaire voedselproductie gebaseerd op een kringlooplandbouw. Wellicht iets voor de toekomst?

De bijzondere oud-Nederlandse runderrassen in het Rundveemuseum hebben zijn warme belangstelling. Hij verricht de opening omdat het museum uniek is in Nederland. Nergens zijn zoveel oude runderrassen bij elkaar te bekijken. De Witrik, de Blaarkop, Lakenvelder en de Friese Roodbonte zijn samen met de andere rassen uniek in Nederland.

In het museum is verder onder meer informatie te vinden over de dieren en de historie van het dorp Aartswoud. Ook de geiten, schapen, eenden en kippen zijn van een oorspronkelijke Nederlandse soort. Een bezoek maakt het dit jaar extra leuk, omdat er zoveel verschillende kalfjes en andere jonge dieren te zien zijn.

Het Rundveemuseum Aat Grootes is vanaf 14 april elke woensdag-, zaterdag- en zondag open van 13.00 tot 16.30 uur en is gevestigd aan Schoolstraat 43 in Aartswoud. Eerste paasdag gesloten, tweede paasdag is het museum open en vinden kinderactiviteiten plaats. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang. Meer informatie: www.rundveemuseum.nl.

Magazine van en voor Wervershoof

Het magazine van en voor Wervershoof. (Foto: aangeleverd)

WERVERSHOOF - Met passie voor het café, liefde voor het dorp en plezier in het grafisch vormgeven van een magazine, ontstond het magazine: Hèt Café van Wervershoof presenteert Wervershoof.

Een bewaarexemplaar van en voor Wervershoof en zijn inwoners. Voor het eerst in de historie krijgt het dorp haar eigen magazine met daarin verhalen van bewoners, ondernemers, maar ook historie en mooie foto's. Wervershoof is zoveel meer dan de molen, de kerk en het raadhuis. Wervershoof is, ja, je hoort het keer op keer...

Het moest er een keer van komen. De ideeën zaten al in het hoofd en het was zeker geen slecht idee, want die was er al lang uit geweest. Het bleef hangen. En wat hangen blijft moet vorm gegeven worden. En tadaa: Hèt Café presenteert Wervershoof (en natuurlijk Hèt Café).

Het magazine ligt op de mooiste plekken in Wervershoof en omstreken, zoals Hèt Café van Wervershoof, Sharp Barbershop in Enkhuizen, Rheino's en allerlei andere openbare en vrij toegankelijke plekken. Wie tankt bij Koper? Hèt Café presenteert ligt er. Wie 'te kneden' moet bij de fysiotherapeut, het magazine ligt er.

Neem het mooie magazine mee naar huis en lees de mooie verhalen en informatie die het blad te bieden heeft.

Marktondernemers danken Kroeb

Theo Kroeb staat 15 april voor de laatste keer op de maandagmarkt in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Marktondernemer Theo Kroeb stond bijna 38 jaar op de maandagmarkt in Medemblik, maar nu gaat de 75 jarige met pensioen.

Hij staat maandag 15 april voor het laatst met zijn verkoopwagen op de markt. Collega marktondernemers verrasten hem daarom afgelopen maandag met een prachtig cadeau en bedankten hem voor de fijne samenwerking. "Ik heb vele jaren met plezier in Medemblik gestaan. Ik kijk terug op een mooie tijd, heb hier veel gelachen en beleefd", vertelt Theo enthousiast. "In al die jaren liet ik niet één keer door ziekte verstek gaan." Theo staat vanaf 1981 de op de markt om de producten van de worstenfabriek van zijn broer Jan Jaap te verkopen. Op de vraag wat hij tijdens zijn pensioen gaat doen, zegt hij lachend: "Ik ga meer leuke dingen doen." Theo vindt het jammer dat zijn zaak niet wordt overgenomen. "Wie na zijn vertrek de rook- en paardenworst wil eten, kan terecht in Stedebroec bij de Enkhuizer Worstkraam."

Gregorius presenteert musical en films

NIBBIXWOUD - Fanfare St. Gregorius uit Nibbixwoud geeft zaterdag 13 april om 20.00 uur haar jaarlijkse voorjaarsconcert, met als thema musical en films.

De voorstelling heeft een gevarieerd programma voor jong en oud. Het wordt een avond met herkenbare en meeslepende muziek, zoals My Heart Will Go On uit de film Titanic, opzwepende muziek uit de filmmusical Grease en klanken uit de filmserie Star Wars.

Naast het fanfare-orkest brengt de jeugd, van het opleidingsprogramma Music4U, ten gehore wat ze kunnen. Slagwerkgroep Ons Genoegen uit Wognum geeft een gastoptreden. De avond staat onder leiding van Dirigent Theo Bleeker. Het concert wordt gehouden in dorpsaccommodatie De Dres, gevestigd aan Lange Dres 1 in Nibbixwoud. Een entreekaartje kost 5 euro. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Westfriesland/SEW speelt thuis

De dames van Westfriesland/SEW willen graag bovenaan in de nacompetitie-poule eindigen. Winnen dus! (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - De dames van Westfriesland/SEW beginnen zaterdag 13 april om 19.00 uur aan de eerste wedstrijd van een serie van drie thuisduels in de nacompetitie van de eredivisie handbal. In de Westfrieslandhal in De Bloesem, aan de Conferencelaan in Wognum ontvangen zij de lastige tegenstander Boer'n Trots Kaas/DSVD uit Deurningen.

De heenwedstrijd ging op 9 maart na een gelijk opgaande strijd slechts nipt verloren met 28-26. Reden temeer om aanstaande zaterdagavond revanche te nemen en daarmee de kans open te houden om bovenaan de nacompetitie-poule te eindigen. Aangezien de achterstand slechts 3 punten bedraagt brengt winst op de Boer'n Trots Kaas dames de kans op prolongatie van het eredivisieschap een grote stap dichterbij. Behoud van de plek in de eredivisie betekent dat Westfriesland/SEW dit jaar onafgebroken al veertig jaar in de landelijke eredivisie handbal speelt. Het wordt een spannende strijd in Wognum!

De Hoop opent seizoen met muzikale tour door molen

Het molenseizoen begint 14 april goed bij De Hoop in Wervershoof. (Foto: aangeleverd)

WERVERSHOOF - Molen de Hoop opent het nieuwe molenseizoen op 14 april met een overdekte muzikale tour door de molen. In en rond de het gebouw vinden optredens plaats en een gezellig programma voor jong en oud.

Lever de kleurplaat in!

De middag start om 13.00 uur met een openingswoordje van voorzitter Jan de Beer. Tussen 13.30 uur en 17.30 uur genieten de bezoekers van allerlei activiteiten. Een gids leidt rond door de molen. Probeer een heerlijk tapbiertje of andere drankjes bij de mobiele bar of een lekker kopje koffie met appelgebak in de Vang of andere snacks.

De kleurplaten die op de scholen zijn uitgedeeld, kunnen de kinderen inleveren tussen 13.00 en 16.00 uur. Of kom deze middag kleuren.

Harpduo Tessel en Anna brengen een mix van klassieke en moderne nummers van onder meer Brahms, Einaudi en Pachelbel.

Fanfare Sint Caecilia viert dit jaar het honderdjarig bestaan. Zij ontbreken op deze openingsdag niet.

De Giel Montanjes spelen met bezieling. Puur en gevoelig rauw komt muziek uit vervlogen én recente tijden voorbij. Nummers van onder meer Gerard Cox, Het Goede Doel, Herman van Keeken, André Hazes, Blöf en de Dijk.

Young & Younger bestaat uit de broers Kris en Marc Schouten. Twee jonge mannen die de beste hits uit de fifties en sixties akoestisch doen herleven. Zoals Simon & Garfunkel, The Everly Brothers, Elvis Presley en The Beatles. Een feest van herkenning, meerstemmige zang en rock-'n'-roll!

Mis deze gezellige dag niet en kom naar molen De Hoop, aan het Zijdwerk in Wervershoof.

Scheidsrechter

Ik was jaren geleden scheidsrechter bij Strandvogels in Onderdijk. Bij het zoveel jarig bestaan van deze club werd ik niet genoemd. Overigens zonder rancune mijnerzijds, want iemand in een zwart pakje met een fluitje in de hand was toen een 'onnodig' vervelend mannetje, die vaak de verkeerde beslissing nam! Maar een dergelijk iemand niet op het veld, dan geen voetbal, laat dit even duidelijk zijn.

Ik heb dit jaren gedaan en mijn vrouw heeft er, voor onszelf, een film van gemaakt. Heb ik mogelijk enige nieuwsgierigheid opgewekt? Kijk, wat de spelers niet weten, was dat ik wel mijn 'scheidsrechterpakje' aantrok ten koste van mijn vrije uren. Ik zag momenten voorbijkomen, dat bij een goede actie ikzelf daar met waardering naar keek. Nooit tegen of voor iemand geweest; Het enige wat voor mij bovenaan stond, was dat deze voetballers 's maandags weer fit waren, om naar hun werk te gaan.

In de hitte van een voetbalwedstrijd heb ik wel eens gezegd: "Leef je hier uit en als je straks thuiskomt, hebben je vrouw en kinderen mogelijk even rust, tegen een lastige speler!" Ik kreeg daar overigens nooit enig een antwoord op terug, ik zat er waarschijnlijk niet te ver naast. Ooit was er eens een gevecht tussen voetballers. Ben ik op een bankje gaan zitten en heb dit afgewacht! Lost zichzelf op, ik kreeg via, via een groot compliment dit zo te hebben opgelost. Niets is voor eeuwig en na zware bedreigingen op het veld, heb ik het hele zootje, pak en schoenen, aan de wilgen gehangen.

Peter Koomen, Medemblik, peter.koomens300@gmail.com.

Lezing in Sint Pieter

De Vermaningskerk in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Het bestuur van de Oudheidkundige Vereniging Medenblick verzorgt voor haar leden en belangstellenden een bijeenkomst op vrijdag 26 april om 20.00 uur in de zaal van het Sint Pieter, Ridderstraat 9 in Medemblik. Gerard de Vries vertelt over het onderwerp: Medemblikker architect liet zijn stempel achter. Arnoldus Teunis van Wijngaarden 1819-1900; vijftig jaar stadsarchitect van Medemblik.

Gerard de Vries, getrouwd met een achter achterkleindochter van de architect is bereid gevonden deze avond voor te presenteren. Van van Wijngaarden is bekend dat hij architect is geweest van tenminste veertig objecten zoals vijf kerken, woningen, negen pastorieën, vier raadhuizen, veertien scholen en drie postkantoren. Voornamelijk hier in de regio.

In Medemblik was hij architect van de Doopsgezinde Vermaning, verbouw van het Marine instituut naar Rijkskrankzinnigen gesticht en een onderwijzerswoning. Het Marine instituut was overigens al begin negentiende eeuw gebouwd door zijn grootvader. Hij voerde ook de opdracht uit om de Oosterpoort en de twee slechtste torens van het kasteel Radboud te slopen. Het sluitstuk van zijn indrukwekkende carrière is de versterking met basaltmuren van de Oosterhaven vanaf de visafslag tot beide pieren. In 1895 kreeg hij voor zijn verdiensten een speciaal geslagen gouden penning van de stad Medemblik.

Iedereen is van harte welkom op deze interessante avond. Entree voor niet-leden is 4 euro.

Meer informatie over de vereniging: www.okv-medenblick.nl.

Sea Side Jazzband in Bonifaciuskerk

De Sea Side Jazzband. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK – De Noordbeuk van de Bonifaciuskerk, aan het Kerkplein in Medemblik, fungeert zaterdag 13 april als een sfeervol jazzpodium voor de Sea Side Jazzband. Het repertoire bestaat uit swingende dixieland: goed om op te dansen, fantastisch om bij te drinken, super om naar te kijken en luisteren.

De Sea Side Jazzband ontstond in 1982 als huisorkest van de Helderse jazzclub. Bezetting: Piet Passchier, George Webeling, Jan Tielens, Johan Smidts, Max Valkenier en Gerard van Schie. Stukken uit 1925-1945 staan op het programma. De stijl die wordt gespeeld heet voor de kenners oude stijl, bekend van de Chris Barber, Dutch Swing College en Papa Bue's Viking Jazz band. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten à 8 euro zijn verkrijgbaar via info@praktischprojectmeubel.nl of 13 april aan de zaal Bonifaciuskerk, zie. www.bonifaciusmedemblik.nl.

Inloopavond ontwerpbestemmingsplan

REGIO - Voor de bebouwde kommen van de kernen Aartswoud, De Weere en De Gouwe wordt een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Dit heeft als doel om voor de huidige situatie in deze drie kernen uniforme juridisch-planologische regeling te treffen. Het plan bevat mogelijkheden voor het toestaan van nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven en woningen en een wijzigingsregeling voor het toestaan van bepaalde functieveranderingen. Kom woensdag 17 april van 18.00 tot 21.00 uur naar het gemeentehuis in Opmeer. Belangstellenden kunnen het ontwerpbestemmingsplan inzien en vragen stellen aan een medewerker van de gemeente. Graag van tevoren aanmelden via efijma@opmeer.nl. Vermeld naam en adres.

Beuving en Raayman in Witte kerk

Ernest (l) en Erik spelen 19 april in het Witte kerk in Hauwert. (Foto: aangeleverd)

HAUWERT - Hauwert in Concert presenteert vrijdag 19 april om 20.15 uur Ernest Beuving, samen met gitarist Erik Raayman. Zij spelen hun programma 'Klap van de korenmolen.' in de Witte Kerk, Hauwert 95 in Hauwert.

Hoezo 'Klap van de korenmolen'? Ernest is een fenomeen. Belandde zelf ooit in de psychiatrie en leerde daar vooral: 'hoe gek het is om het niet te zijn'. Klap van de korenmolen is ook wel een spoedcursus geluk. Een cabaretesk muziektheaterprogramma van Beuving met zijn gitarist.

Die acts gaan van een postume Prins Bernhard (die zich beklaagt over zijn troonopvolging), naar een borderline dansende Keltische zanger, een Toon Hermans over iPhones en 'Spuiten en slikken' tot en een Mick Jagger met ADHD. Spectaculair en hilarisch.

In de pers wordt Ernest geroemd als een zeer getalenteerde komiek met de onderkoelde vrolijkheid van Tommy Cooper. Een meesterlijke imitator en gangmaker. Voorts ook als een multi-talent met een ijzersterke zangstem en imitaties. Hij improviseert ongelooflijk soepel en heeft een mateloos gevoel voor humor. Een man met een prachtige zangstem en liedjes die verbazingwekkend goed klinken.

De kerkdeur is open om 19.50 uur. Toegang: 15 euro, inclusief kop koffie, thee en pauzedrankje. Naast kaartverkoop aan de kerkdeur kan men reserveren via hauwertinconcert@gmail.com.

Zie ook www.hauwertinconcert.nl en www.ernestbeuving.nl.

Activiteiten Kasteel Radboud

Nog nooit een uil van dichtbij gezien? Kom dan tweede paasdag naar kasteel Radboud. (Foto: archief Rodi Media)

MEDEMBLIK - In kasteel Radboud, aan Oudevaartsgat 8 in Medemblik, wordt zondag 14 april een knutselmiddag gehouden. Kinderen kunnen fleurige eierhouders maken voor een vrolijke tafel tijdens de paasbrunch. Kom tussen 12.00 en 16.00 uur langs. Een kind betaalt 5 euro, inclusief toegang tot het hele kasteel. Museumkaarthouders en kinderen tot en met 4 jaar hebben gratis toegang tot het museum en betalen 2,50 euro voor het knutselen.

Huisvalkenier Birdlive geeft deze dag van 14.00 tot 16.00 uur uilenworkshop, voor kinderen vanaf 6 jaar. Onder deskundige begeleiding komen kinderen in contact met de uilen en leren zij van alles over deze prachtige vogels. Kosten 10 euro per kind.

De paashaas verstopt op deze dag paaseitjes door het hele kasteel. Wie komt helpen zoeken tussen 11.00 en 17.00 uur? De paasspeurtocht is gratis bij aankoop van een entreeticket voor het museum.

Tweede paasdag, maandag 22 april, kan iedereen genieten om 11.30 uur van een zandvertelling. De groep Zandstorm vertelt door middel van zandtekeningen het verhaal De Zandrovers voor kinderen vanaf 4 jaar. Deelnemers kunnen vanaf 10.00 uur zelf maskers maken die bij het verhaal passen en kunnen na de voorstelling het hele kasteel door en spelen op de speelzolder. Het verhaal gaat over scheepsjongen Kleine Piet. De grote zeemannen vinden hem een oen, maar hij moet ze toch helpen. Ze zoeken een schat, maar vissen een zingende zeemeermin op. Hoe dat afloopt? Toegang 7 euro, voor kinderen tot en met 12 jaar. Normale prijs 9 euro.

Meer informatie en kaartjes via kasteelradboud.nl/agenda.

Het Zwembad schoonmaken

Vele handen maken licht werk. (Foto: aangeleverd)

MIDWOUD - Veel vrijwilligers hebben samen het mooie zwembad in Midwoud schoongemaakt. Over een paar weken gaat Het Zwembad aan de Tripkouw weopen en is bijna klaar voor het nieuwe seizoen. Het is toch fantastisch dat alle openluchtbaden in de gemeente Medemblik door vrijwilligers draaiende worden gehouden. Als men ziet hoeveel mensen, voor een betaalbare entreeprijs, tijdens de zomer plezier aan beleven, zijn de helpers alleen maar trots op hun inzet. Door de nieuwe maatregel, waardoor de stichtingen BTW-plichtig worden, dreigt dit allemaal in gevaar te komen. Het zou mooi zijn als de gemeente Medemblik werk zou maken van een compensatie regeling, in plaats van geld uitgeven aan een derde sporthal in een straal van vier kilometer rond Wognum. Misschien kan men in Wervershoof ook wel een club vrijwilligers op de been brengen om het zwembad en de sporthal te renoveren? In plaats van een geldverslindend nieuw sportcomplex te bouwen. Ze zouden het eens moeten proberen. Het geeft in elk geval veel voldoening en een gevoel dat het echt van ons allemaal is.

Vrijwilliger Henk Meijer, Heemraadwitweg 17, Oostwoud.

Demonstratie Walking Football

MEDEMBLIK - Bij FC Medemblik, aan de Admiraliteitsweg in Medemblik, wordt vrijdag 12 april om 19.00 uur een 35+ toernooi gehouden. Tijdens dit toernooi wordt ook een demonstratie Walking Football gegeven, georganiseerd door De Actieve Senioren (DAS) in Medemblik. Deze tak van sport is sinds het begin van het seizoen mogelijk bij deze voetbalvereeniging. De wekelijkse trainingen op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur staan onder leiding van Cees Zeilemaker. Deelenemers mogen niet rennen. Dit om blessures te voorkomen en iedereen de mogelijkheid te bieden mee te doen. Plezier en sociale contacten staan in voorop.

Koren zingen in kerkdiensten

HOOGWOUD - Rond Pasen zijn er twee bijzondere diensten van de Protestantse Gemeente Midden Westfriesland. Beide keren in Hoogwoud en koren uit de regio verlenen hun muzikale medewerking.

Op Witte Donderdag (18 april) brengt een afvaardiging van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor diverse liederen ten gehore in de protestantse kerk, Radboudstraat 1 in Hoogwoud. De dienst begint om 19.00 uur. Op eerste paasdag (21 april) zingt het Jambokoor uit Zuidermeer Afrikaanse liederen, eveneens in de kerk in Hoogwoud. Deze dienst begint om 10.00 uur.

Iedereen is van harte welkom

Schuldhulpmaatje zoekt meer maatjes!

REGIO - SchuldHulpMaatje West-Friesland is in 2014 opgericht door West-Friese kerken en wordt gesteund door onder andere de West-Friese gemeenten. Het is een snel groeiende organisatie van vrijwilligers, die maatje willen zijn voor mensen die financiële problemen hebben of daarin dreigen te geraken.

In 2015 is met circa tien maatjes gestart. Nu wordt gewerkt met ruim 40 en wil men doorgroeien tot een organisatie met circa 50 maatjes. Er is namelijk 'werk aan de winkel', ook nu de economie weer opleeft.

Veel mensen, ook hier in West-Friesland, moeten nog steeds rond zien te komen met een krappe beurs of hebben te kampen met (te) hoge schulden.

Aanmelden

Mensen die een poosje willen optrekken met een hulpvrager en erop gericht zijn de hulpvrager zo snel mogelijk financieel weer helemaal zelfredzaam te laten zijn, worden verzocht te reageren. Neem dan contact op met de coördinatoren van SchuldHulpMaatje West-Friesland, Barbara Wiering en Ilse de Bruin.

Driedaagse training

Zij zijn bereikbaar via de mail: info@schuldhulpmaatje-wf.nl of telefonisch (06-45921529/16057741). Graag ontvangen zij een korte motivatie en c.v. Wie uitverkoren is, volgt een driedaagse training om als maatje aan de slag te kunnen!

Open Lentedagen bij M.M. Metamorphosis

Bezoek de Open Lentedagen bij M.M. Metamorphosis. (Foto: aangeleverd)

WIERINGERWERF - Bezoek donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 april de open Lentedagen van 09.00 tot 18.00 uur bij M.M. Metamorphosis, Schelpenbolweg 6 in Wieringerwerf. Bezichtig dan de kamers en tuinen, laat je inspireren en beleef de sfeer van diverse stijlen in deze mooie route.

Alweer vijftien jaar bestaat M.M. Metamorphosis en zoals de naam zegt nemen zij klanten mee op een weg naar verandering in het bedrijf, huis of tuin. Hiervoor kan men bij hen in het bedrijf komen kijken, deze is altijd vrijblijvend geopend. Elke werkweek op de donderdag en vrijdagmiddag van 13.00 tot 18.00 uur en zaterdag de gehele dag van 09.00 tot 17.00 uur. De boerderij is voorzien van showruimtes, het woondeel met de tuin zijn vrij toegankelijk en geopend voor inspiratie.

Alle delen zijn voorzien van de laatste behang, verf en kleur trends en ingericht op kleur met bijpassende meubelen, verlichting, kleden, kussens, gordijnen, lampen met bijpassende en eigen vormgegeven plantaardige arrangementen, potten met planten en accessoires voor de inrichting.

Voorjaar

Dit voorjaar zijn in huis en tuin de wereldse invloeden te zien van planten met mooie potten, de toevoeging van riet en rotan gecombineerd met stoere industriële accenten als ijzer gecombineerd met hout. Deze elementen komen terug in de meubel- en lampencollectie. De plantaardige objecten zijn zelf ontworpen en uniek maar kunnen ook worden toegepast op de eigen potten. Deze kunnen worden meegenomen of op locatie van decoratie of planten worden voorzien.

Bij M.M. Metamorphosis voorzien ze klanten van goed advies en hiervoor kan men een afspraak maken op het bedrijf. Neem foto's van de ruimte of plattegrond mee en indien gewenst komen ze op locatie langs om de te veranderen ruimte te bezien en hier een plan voor te maken met offerte en tekening. Dit alle is gratis als men producten afneemt. Neem voor het maken van een afspraak contact op met Marjolein van Essen-Munter, tel. 06-10080571. Ook kan men bij M.M Metamorphosis terecht om een gezellige in- of exterieur workshop te volgen of plantaardig voorjaar arrangement te maken met een eigen groep vanaf 4 personen vanaf 15 euro.

M.M. Metamorphosis is te vinden aan Schelpenbolweg 6 in Wieringerwerf. Zie ook: www.mm-metamorphosis.nl.

Maak kans op merchandise Wonder Park

(Foto: aangeleverd)

Wonder Park vertelt het verhaal over een bijzonder pretpark waar de fantasie van een creatief meisje tot leven komt. June (Brianna Denski) fantaseert in haar kindertijd over het bouwen van een pretpark, Wonderland, waar zij samen met haar moeder (Jennifer Garner), vrienden en pratende dieren woont en waar de meest fantastische attracties te vinden zijn.

Als June een tiener is gelooft ze niet meer in fantasieën tót ze het echte Wonderland in het bos vindt. De Chimpansees willen haar Wonderland vernietigen en moet June samenwerken met de alle dieren om zo Wonderland van de ondergang te redden...

De animatiefilm draait vanaf 12 april in de bios

Universal Pictures International stelt bioscoopkaarten, een magische pen en drinkbeker ter beschikking voor de lezers van de Medemblikker/Koggenlander. Kans maken? Stuur een e-mail voor 15 april onder vermelding van Wonder Park naar redactie.med@rodi.nl en maak kans op een prijs. Vergeet niet naam en adresgegevens te vermelden. De winnaars krijgen de prijs thuisgestuurd.

Kilshannig in 't Kerkhuys

Kilshannig brengt het Ierse gevoel naar boven bij het publiek. (Foto: aangeleverd)

SPANBROEK - Het concert van Kilshannig ging 2 maart jl. door ziekte niet door. De nieuwe datum is zondag 14 april. De bandleden spelen Irish folkmuziek. Iedereen is om 14.30 uur welkom. Kilshannig is een Noord-Hollandse vijfmans formatie en brengt akoestische luistermuziek uit voornamelijk Ierland en Schotland, met ingetogen ballades met prachtige harmonieën. De driestemmige zang is het kenmerk van deze band. Maar de sprankelende en opzwepende instrumentale nummers komen ook aan bod. Kom en geniet van Kilshannig in 't Kerkhuys, aan de Spanbroekerweg in Spanbroek. Entree 14,50 euro. Kaarten reserveren via www.ticketkantoor.nl/shop/khkilshannig2.

Info: www.kerkhuys.nl.

Lenteconcert T.A.V.E.N.U

Kom 13 april naar het lenteconcert van T.A.V.E.N.U. in de Torenschouw in Opperdoes. (Foto: aangeleverd)

OPPERDOES - Muziekvereniging T.A.V.E.N.U. geeft zaterdag 13 april om 20.00 uur een Lenteconcert in Dorpshuis De Torenschouw, Torenstraat 17 in Opperdoes. Het concert staat onder leiding van dirigent Dethmer Jan van Heerde.

Het thema is dit keer: Towards a new horizon. Op weg naar een nieuwe horizon verwijst ook naar T.A.V.E.N.U. onder leiding van een nieuwe dirigent.

Na zijn eerste succesvolle optreden met de leden van de muziekvereniging, tijdens het winterconcert richt T.A.V.E.N.U. de blik vol vertrouwen naar de toekomst.

Benieuwd naar wat voor passendemuziekstukken er worden gespeeld?

Een entreekaart kost 7,50 euro. Vrij entree voor donateurs en vrienden van T.A.V.E.N.U.

Meer informatie, zie www.tavenuopperdoes.wordpress.com en Facebook.

Kledingbeurs in De Kraaienboom

In de Kraaienboom wordt een gezellige kledingbeurs gehouden. U komt toch ook? (Foto: aangeleverd)

BENNINGBROEK - Obs De Kraaienboom, Kreek 14 in Benningbroek, opent woensdag 17 april haar deuren. Dan wordt van 18.30 tot 20.00 uur de kinderkleding- en speelgoedbeurs gehouden. Iedereen is van harte welkom om langs te komen. Bezoekers kunnen mooie tweedehands kinderkleding en speelgoed kopen voor kleine prijsjes. De prijzen, variërend van 1 tot en met 3 euro, zijn laag om het zo voor iedereen leuk te houden en om zoveel mogelijk te verkopen.

De opbrengst wordt gebruikt om het schoolplein op te knappen.

Tips om huis duurzamer te maken

REGIO - Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker. Niet alleen doen we zo onze bijdrage aan een gezonde leefomgeving, maar we zorgen er ook voor dat we minder geld uitgeven aan vaste lasten. Bovendien verhoog je de waarde van je woning. Maar hoe kun je je huis duurzamer maken? Hier komen een aantal handige tips.

1. Begin bij het begin

Voordat je op zoek gaat naar allerlei manieren om je woning duurzamer te maken, is het belangrijk om even naar je opstalverzekering te kijken. Niet bij alle verzekeringsmaatschappijen worden zonnepanelen automatisch in de opstalverzekering opgenomen.

Het is natuurlijk wel fijn om te weten of je nieuwe investeringen ook daadwerkelijk verzekerd kunnen worden. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

2. Investeren

De installatie van zonnepanelen is natuurlijk dé manier om geld te besparen én te investeren in een duurzame woning. Mocht je geen budget beschikbaar hebben om deze panelen te kopen, ga dan na bij je gemeente of je in aanmerking komt voor subsidie.

Mocht dit niet het geval zijn dan zijn er ook een aantal energiemaatschappijen die zonnepanelen te huur aanbieden. Zonnepanelen zorgen zo'n 7 tot 10 jaar voor een lagere energierekening en na deze periode is je energie over het algemeen helemaal gratis!

3. Verbeter de isolatie

Hoewel nieuwbouwwoningen vaak een geweldig goede isolatie hebben, is dit bij oudere woningen niet altijd het geval. Investeren in isolatie betekent een lagere energierekening, een verhoogde waarde van de woning en natuurlijk meer wooncomfort. Denk aan mogelijkheden tot muur- en dakisolatie, maar ook gevel-, vloer- en raamisolatie. Alle beetjes helpen!

4. Slimme systemen

Er zijn tegenwoordig steeds meer slimme systemen op de markt die het wonen makkelijker, maar ook duurzamer maken. Een slimme thermostaat zorgt bijvoorbeeld dat de verwarming nooit onnodig aanstaat en een slim verlichtingssysteem zorgt ervoor dat lampen in de woning nooit onnodig branden.

5. Plaats een regenton

Een regenton in de achtertuin is de ideale manier om regenwater op te vangen. Hoewel dit water vaak alleen gebruikt wordt voor de tuin, kan het middels een irrigatiesysteem ook in de woning. Dit verlaagt de kosten voor het water en zorgt ervoor dat we alleen producten uit de natuur gebruiken.

6. Ledverlichting

Nog geen ledlampen aangeschaft? Dan is het tijd om dit te doen. Ledverlichting is op dit moment de meest duurzame vorm van verlichting.

Bron: Bouw & Wonen.

Stuur een tuinfoto in en maak kans op een cadeaubon

Wie een watervriendelijke tuin heeft kan meedoen met de fotowedstrijd. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De komende weken maakt iedereen kans op een cadeaubon ter waarde van 100 euro van Intratuin of tuincentrum De Boet. Stuur via Facebook foto's in van jouw watervriendelijke tuin. Misschien ben jij de gelukkige winnaar van een cadeaubon, om jouw tuin nog groener te maken.

Campagne 'Is jouw tuin al watervriendelijk?'

Door je tuin groener en watervriendelijker te maken, kun je de periodes van droogte en extreme buien beter opvangen. Het hoogheemraadschap kan dat niet alleen. Zo'n 40% van de stedelijke oppervlakte is nu eenmaal in bezit van particulieren. Wil je weten hoe je tuin klaar kunt maken voor de toekomst?

Meer informatie en tips is te vinden op veiligschoonvoldoende.nl.

Watervriendelijk

Is jouw tuin al watervriendelijk? Doe dan mee met de wedstrijd! Maak duidelijke foto's van jouw watervriendelijke tuin. Plaats deze vóór 15 mei aanstaande op de actiewebsite, vul jouw gegevens in en verzamel zoveel mogelijk stemmen.

Vergeet niet te omschrijven welke watervriendelijke elementen allemaal in jouw tuin terug te vinden zijn. Een vakkundige jury beoordeelt alle inzendingen en het aantal uitgebrachte stemmen. De vijf uiteindelijke winnaars ontvangen een tuinbon ter waarde van 100 euro.

Meedoen aan deze wedstrijd? Ga dan naar veiligschoonvoldoende.nl of naar facebook.com/hoogheemraadschap.

Voorjaar begint bij de werf van Koper

ONDERDIJK - De buitendeuren kunnen open en iedereen geniet van het voorjaarszonnetje en straks van lange zomeravonden. Lekker weer naar buiten! Daarmee krijgen mensen weer meer aandacht voor de ruimte om het huis, want wat is heerlijker dan een eigen plekje in de zon!

Stap eens binnen in de werf van Koper, daar hebben ze volop materialen om iets moois te maken, om het buiten nog leuker te maken! Klanten kunnen terecht voor tuinhout, hardhout en steigerhout, maar ook mooie oude balken of glas in lood voor een speciaal sfeertje. Op dit moment staat een partij kant en klare schuttingschermen klaar in diverse uitvoeringen.

Een veranda of terrasoverkapping? De specialisten van de werf van Koper maken dit precies op maat, zoals de klant wenst. Kom eens kijken en vraag naar de mogelijkheden.

Let op! Voorlopig zijn in verband met ziekte de openingstijden aangepast. Zonder meer kan men terecht van donderdag tot en met zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur. Toch liever een andere dag? Op dinsdag en woensdag kan dit eventueel na telefonisch overleg via 06 11397959.

De werf van Koper is gevestigd aan Nes 178 in Wervershoof.

Kleed siert de vloer

REGIO - Elke mooie vloer verdient een vloerkleed. Een kleed zorgt niet alleen voor (nog) meer comfort en een betere akoestiek, het brengt ook samenhang in een ruimte. Of de woonkamer nu heel ruim is of juist aan de kleine kant, er past altijd een vloerkleed in. Bijvoorbeeld in de zitkamer? Kies een kleed minstens zo breed als de bank, maar zet van de bank en de fauteuils alleen de voorpoten op het kleed. Zo is er wel de samenhang tussen de meubelen, maar blijft de kamer ruimtelijk ogen. Kies voor de eethoek een karpet dat zo ruim is dat de stoelen nog steeds op het karpet staan, wanneer zij naar achteren zijn geschoven. Dat voorkomt dat de stoel blijft steken. Meer informatie: Lingen Keramiek.