Kennemerland op zondag

24 februari 2019

Kennemerland op zondag 24 februari 2019


Castricum lonkt naar nieuw zwembad

Foto: gemeente Castricum

CASTRICUM - Sportwethouder Ron de Haan van de gemeente Castricum is op zoek naar 417.000 euro. Met dat bedrag heeft Castricum eind 2022 een nieuw overdekt zwembad op sportpark Noord-End en kan het huidige zwembad De Witte Brug dicht. De ruim 4 ton komt bovenop de 568.000 euro die de gemeente al jaarlijks op het zwembad bijlegt. Inclusief aanpassingen aan het sportpark en omgeving zijn de investeringskosten voor het nieuwe zwembad voor de gemeente begroot op 14.950.000 euro.

"Dichterbij zijn we nog niet geweest"

Zwembad De Witte Brug verdwijnt als het nieuwe zwembad er komt. Foto: gemeente Castricum

Voor dat geld kan op sportpark Noord-End een duurzaam, all-electric zwemaccommodatie verrijzen, voorbestemd om uit te groeien tot een multifunctioneel (zwem)sportcomplex met in- en outdoorfaciliteiten. Het College van B en W heeft vandaag het dossier vrijgegeven. De gemeenteraad praat er volgende maand over.

"Dichterbij een plek waar sport, gezondheid en onderwijs elkaar ontmoeten zijn we nog niet geweest", meent de wethouder. Op Noord-End zijn twee locaties voorhanden: veld 2 of veld 5 van FC Castricum. Voor de zomer van 2019 moet het geld gevonden zijn, want in juni geeft de raad richting aan de gemeentebegroting voor 2020 en latere jaren. De wethouder wil met inwoners, verenigingen en de lokale sport- en onderwijswereld "in gesprek" over de mogelijkheden.

De Witte Brug - uit 1973 - is verouderd. In 1988 werd het gebouw door brand getroffen en vervolgens weer opgebouwd. Het bezoekersaantal schommelt tegenwoordig rond 120.000 per jaar. Een nieuw bad, iets groter dan het huidige en geschikt voor zwem- en waterpolowedstrijden, moet de bezoekers die De Witte Brug in de laatste jaren is kwijtgeraakt zien terug te winnen. De sauna, gemiddeld bezocht door 2000 bezoekers per jaar, keert in de nieuwe configuratie niet terug.

De Haan roept hulp in om te komen tot een gedegen keuze voor de definitieve locatie. In sporthal De Bloemen wordt een informatiecentrum ingericht. Inwoners, sportverenigingen, het Jac. P. Thijsse College en omwonenden van Noord-End kunnen zich de komende maanden uitspreken over de locaties die zijn aangedragen. "Suggesties om het tekort te dichten zijn ook welkom", glimlacht de wethouder. Ook de initiatiefgroep Nieuw Zwembad, met onder meer de zwembadmanager en bestuursleden van zwembad De Witte Brug, wordt in de uitwerking betrokken. Het Platform Sport is om advies gevraagd.

Lees mee met Leeskring voor laaggeletterden

Bij de Leeskring in Heemskerk wordt samen gelezen. (Foto: PR)

Leeskring voor laaggeletterden

HEEMSKERK - In Heemskerk is een Leeskring voor laaggeletterden actief. Wie woont in Heemskerk, Beverwijk of Wijk aan Zee kan zich aansluiten bij deze leesclub waar makkelijk leesbare boeken worden gelezen.

Sommige stukken worden voorgelezen. Andere stukjes lezen de leden met elkaar. Lastige woorden worden uitgelegd. Daarna wordt het boek besproken met vragen als Wat vond je van het boek?
De leesclub is voor iedereen die lezen lastig vindt. Er zijn vaste vrijwilligers die helpen. De leesclub is op dinsdag in de bibliotheek in Heemskerk en is van 12.30 tot 13.30 uur. De volgende leesclub is op 5 maart. Meedoen is gratis. De organisatie is in handen van Taalhuis IJmond en Stichting Participatie Anderstaligen. Deze leesclub in Heemskerk is speciaal voor anderstaligen die beter willen leren lezen.

Meedoen? Opgeven kan via taalhuis@obijmond.nl en 0251-228591.

Leeskring voor laaggeletterden

HEEMSKERK - In Heemskerk is een Leeskring voor laaggeletterden actief.

Wie woont in Heemskerk, Beverwijk of Wijk aan Zee kan zich aansluiten bij deze leesclub waar makkelijk leesbare boeken worden gelezen.

Sommige stukken worden voorgelezen. Andere stukjes lezen de leden met elkaar. Lastige woorden worden uitgelegd.

Daarna wordt het boek besproken met vragen als Wat vond je van het boek?


De leesclub is voor iedereen die lezen lastig vindt. Er zijn vaste vrijwilligers die helpen. De leesclub is op dinsdag in de bibliotheek in Heemskerk en is van 12.30 tot 13.30 uur.

De volgende leesclub is op 5 maart. Meedoen is gratis. De organisatie is in handen van Taalhuis IJmond en Stichting Participatie Anderstaligen.

Deze leesclub in Heemskerk is speciaal voor anderstaligen die beter willen leren lezen.

Meedoen? Opgeven kan via taalhuis@obijmond.nl en 0251-228591.

Donkeylandband

HEEMSKERK - Het Donkeylandband start zondag 24 februari het nieuwe seizoen met een optreden in café Lokaal aan de Anthonie Verherentstraat in Heemskerk. Aanvang 15.00 uur.

Lezing Ko Schuurmans over pastor Jan Ruijter

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Ko Schuurmans komt donderdag 28 februari spreken over pastor Jan Ruijter (1940-2017) bij het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland. Jan Ruijter stond bekend als de kapelaan van de St. Jozefkerk, die begin jaren 70 met zijn 'beatmissen' honderden mensen naar de Laan der Nederlanden wist te trekken. Na het verbreken van de celibaatsbelofte werd hij officieel door de bisschop van Haarlem uit zijn priesterambt ontzet, maar met zijn enthousiaste aanhang stichtte hij de Kritische Gemeente IJmond. In de 80'er jaren trok Jan naar de Mozes- en Aäronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam en hield zich daar bezig met opvang van daklozen. Huis van Geschiedenis (Museum Kennemerland), Noorderwijkweg 2a, 1943 DK Beverwijk. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.15 uur. Toegang € 5,-- (Leden HGMK gratis)

Oer-IJ lezing over succes natuurherstel

CASTRICUM - Nico Jonker, medewerker van de provincie Noord-Holland, komt donderdag 07 maart in Huis van Hilde te Castricum een lezing geven over de hoopgevende praktijkresultaten van natuurontwikkeling in het Oer-IJ gebied.

Nico Jonker vertelt deze avond over zijn ervaringen met zo'n tien herstelprojecten. ,,De afgelopen decennia is in het Oer-IJ gebied veel natuur verloren gegaan: door woningbouw, industrie, wegenaanleg en veranderingen in de landbouw. Maar er zijn ook lichtpuntjes. In de duinen, binnenduinrand, de polders bij Castricum, Heemskerk en Uitgeest en langs het Noordzeekanaal liggen allerlei natuurherstelprojecten. Vaak met verrassend positieve resultaten. Als we al die ervaringen op een rij zetten kunnen we veel leren en zien hoe we beter kunnen inspelen op de veranderingen die het klimaat nog in petto heeft.''

Nico Jonker heeft een positief verhaal en is vooral optimistisch over de mogelijkheden die er zijn om de verschraalde biodiversiteit weer in oude luister te herstellen. Hij zet zich daar beroepsmatig voor in als 'medewerker natuur' bij de provincie Noord-Holland, met name door het verbinden en tegengaan van verdere versnippering van natuurgebieden. In zijn vrije tijd houdt hij zich ook bezig met verschillende onderzoeken naar zoogdieren, vogels, vissen en planten.

Lezing: Nico Jonker. Donderdag 07 maart van 20.00 tot 22.00 uur, Huis van Hilde Westerplein 6, Castricum. Kaarten 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ 10 procent korting).

Reserveren via oerij.eu. Een kaartje kopen op de avond van de lezing aan de kassa bij Huis van Hilde kan ook. Voor meer info bel 06 1445 1564.

John West komt Live naar Beverwijk

John West. (Foto: William Rutten)

BEVERWIJK - Sinds het onvervalste Haagse fenomeen van het Nederlandstalige lied op zijn 18e verjaardag de microfoon oppakte, veranderde John West eigenzinnig, met stijl en klasse, het Nederlandstalige populaire genre. Vrijdag 1 maart is deze ster uit de Hofstad te bewonderen in het Kennemer Theater in Beverwijk.

De inmiddels populaire volkszanger heeft de afgelopen jaren bewezen een vaste waarde te zijn op de Nederlandse podia. Met zijn hits 'Jouw blik', 'Lekkerding' en 'Blijf bij mij' weet hij telkens weer zijn fans te verrassen.

Ook bewaart hij goede herinneringen aan de duetten die hij heeft uitbracht met zijn goede vriend Lange Frans. Zijn herkenbare stem maakt dat zijn schare fans nog steeds blijft groeien. Dit seizoen verruilt hij de zalen en feesttenten voor het rode pluche van het theater en op vrijdag 1 maart komt hij naar Beverwijk.

Programma

Het publiek kan zich opmaken voor een avondvullend programma onder begeleiding van zijn 8-koppige orkest East. Tijdens de tournee bezoekt John West alle windstreken van het land en worden niet alleen al zijn hits ingeblikt, maar zal hij fans en nieuwsgierigen verrassen met een muzikaal spektakel en een avond vol vermaak en entertainment.

Kaarten vanaf € 29,50 voor vrijdag 1 maart om 20.15 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.

Lezing over lang en gezond leven

HEEMSKERK - Richard de Leth geeft op woensdag 27 februari een lezing op de Jean Monnetstraat 1 in Heemskerk met de titel over 'Welke ingrediënten zijn essentieel voor een gezond en gelukkig leven?' Inloop vanaf 19.30 uur. Thema van deze avond is: 'hoe kunnen we in kleine stapjes onze vitaliteit versterken? Hoe kunnen we meer in onze kracht komen? Welke rol speelt voeding, beweging en ontspanning? En welke rol speelt liefde, sociale verbondenheid en zingeving? Richard de Leth, grondlegger van Oersterk, deelt deze avond zijn visie en het verhaal achter zijn organisatie. Het wordt een avond met veel informatie, inspiratie, humor, maar ook praktische handvatten. Z!N Noord-Holland organiseert viermaal per jaar thema-ontmoetingen en lezingen op wisselende locaties van het Apostolisch Genootschap. De toegang is vrij.

Natuur en cultuur-wandeling

Lekker wandelen is goed voor iedereen. (Foto:aangeleverd )

HEEMSKERK - Op zondag 3 maart organiseert IVN Afdeling Midden Kennemerland een prachtige wandeling rond kasteel Marquette.

De excursie start bij Boerderij Heemshof aan de Oosterweg 2c. Daarna wordt er gewandeld, onder leiding van een IVN gids, richting landgoed Marquette. Onderweg wordt er verteld over de bomen met hun winterkenmerken, de geuren en kleuren van de bijzondere voorjaarsbloei en bloesems, en over de vele bollen- en stinsenplanten die het landgoed rijk is.

Prachtige bloemen rondom kasteel Marquette. (Foto:aangeleverd)

Gekwetter

Onderwijl luistert u naar het vrolijke gekwetter van de vele vogels die zich opmaken om te gaan nestelen.Er zal ook aandacht zijn voor de rijke historie van het landgoed dat al dateert uit de 13e eeuw.

Aanmelden

Aanmelden voor deze excursie kan door een e-mail te sturen naar excursieivnmk@gmail.com onder vermelding van uw naam, aantal personen en telefoonnummer of via https://www.ivn.nl/mkl

Men vertrekt om 10.00 uur vanaf Boerderij Heemshof, Oosterweg 2c, Heemskerk en zijn rond 12.00 uur weer terug. U krijgt daarna een kopje koffie of thee aangeboden. Kosten zijn € 4,00 per persoon, kinderen tot 12 jaar betalen € 2,00. Graag gepast betalen.

Parkeren

U wordt verzocht te parkeren bij voetbalvereniging ADO 20 (ook aan de Oosterweg) of bij landgoed Marquette, omdat er beperkt parkeergelegenheid is bij Boerderij Heemshof.

Lopen naar Boerderij Heemshof is vanaf beide locaties goed te doen. Zo mogelijk komt u met de fiets.

Vogels van Zuid-Spanje

CASTRICUM - Op zaterdagmiddag 9 maart houdt de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland in samenwerking met PWN een lezing met beelden onder de titel: 'Vogels van Zuid-Spanje'. De lezing wordt verzorgd door Hans Stapersma en vindt plaats in Bezoekerscentrum De Hoep aan de Johannisweg 2 in Castricum, aanvang: 14:00 uur. De lezing is gratis voor leden van de vogelwerkgroep, niet leden betalen drie euro. Er kunnen 114 mensen in de zaal.

Hans Stapersma maakte vele malen een reis naar Zuid-Spanje. Tarifa in de uiterste zuidpunt van Spanje, de Coto Donana en Cabo de Gata. Veel vogels die in noordwest Europa broeden, verblijven 's winters in Afrika. Er zijn voortdurend heel veel vogel-bewegingen aan de gang in voor- en najaar. Die vogel-verplaatsingen verschillen van soort tot soort en zijn op sommige plaatsen veel meer geconcentreerd.

Stadsgedicht

BEVERWIJK - Isa van Klaveren, de jongste stadsdichter die Beverwijk ooit had, heeft haar eerste stadsgedicht geschreven. Zij vroeg leeftijdgenoot Wies Tesselaar haar gedicht van beeld te voorzien.

Haar gedicht:

Als je jong bent heb je nog een leven voor je
Maar ook een leven dat achter je ligt
Het een is gekleurd door verwachtingen,
het ander door herinneringen
Beide kunnen zoet zijn,
maar soms speelt ook de angst op
Voor wat was of wat gaat komen

Expo Mulder

Foto's bij Michiel Mulder. (Foto: foto aangeleverd)

BEVERWIJK - De Beverwijkse fotograaf Michel Mulder laat bij ISOO in Beverwijk in zijn expositie een selectie uit 20 jaar fotografie zien, een diversiteit in beeld en onderwerpen die hij als vrij werk heeft gemaakt.Naast digitale fotografie laat Mulder ook analoog gefotografeerd werk zien. Ook met de hand afgedrukte foto's zitten erbij. De bezoeker zal naast bekend werk ook onbekend werk zien, zowel enkele stuks, als ook foto's die tot een grotere serie behoren.Het betreft veel recent werk waarmee hij duidelijk maakt wat hij voor bedrijven en particulieren kan betekenen. De expositie is tot en met 16 maart te bezoeken tijdens de zaterdagen van 12.00 - 16.00 uur in het fotografiecentrum ISOO aan het Stationsplein 46 in Beverwijk.

Nieuwe opleiding Intercedent Horizon College

Bianca de Jong en Barry van Brenk, docent en opleidingsmanager van de nieuwe opleiding Intercedent. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Woensdag 27 februari is de Open Dag van het Horizon College. Van 16.00 tot 21.00 uur kunnen toekomstige studenten en hun ouders een kijkje nemen bij de mbo-opleidingen op de vestigingen in Purmerend, Hoorn, Alkmaar en Heerhugowaard. Zo kunnen zij in Heerhugowaard de nieuwe opleiding Intercedent bezoeken. Studenten van deze opleiding op niveau 4 kunnen gaan werken bij een uitzendbureau maar ook bijvoorbeeld als recruiter of op de afdeling human resources (HR) van een bedrijf.

In de eerste anderhalf jaar van de opleiding leren studenten van de opleiding Intercedent algemene commerciële vaardigheden zoals het voeren van een verkoopgesprek, klanten werven, marktonderzoek uitvoeren en klachten afhandelen. Daarna wordt het specifieker: je leert dan hoe je personeel werft en de juiste match kunt maken tussen een bedrijf en een werknemer. Opleidingsmanager Barry van Brenk: "Een mooie baan, want je kunt zowel voor een bedrijf als voor een werknemer écht iets betekenen. Ook is de kans op een baan na deze opleiding groot, er is namelijk een tekort aan intercedenten. En mocht je na deze opleiding nog verder willen leren in dit vakgebied, dan zijn er diverse mogelijkheden op hbo-niveau die goed aansluiten, zoals Human Resources Management of Commerciële Economie."

Kennis

Binnen de opleiding Intercedent zijn vier docenten werkzaam die zelf als intercedent hebben gewerkt. Een van deze docenten is Bianca de Jong, zij heeft 11 jaar bij Randstad gewerkt. Bianca: "Het voelt goed om je praktijkervaring aan studenten te kunnen meegeven. Bovendien bouw je als intercedent een groot netwerk op omdat je bij veel verschillende bedrijven binnenkomt. Dit netwerk zetten wij in om het bedrijfsleven te betrekken bij onze commerciële opleidingen. Het is mooi om te zien hoe de lessen hierdoor steeds uitdagender worden en hoe onze studenten steeds meer in praktijksituaties vaardigheden leren."

Informatiebijeenkomst voor oudersOuders van leerlingen die starten in het mbo hebben vaak veel vragen. Daarom organiseert het Horizon College tijdens de Open Dag informatiebijeenkomsten voor ouders op alle locaties. De bijeenkomsten zijn om 17.00 en 19.00 uur en duren ongeveer 20 minuten. Vooraf aanmelden niet nodig. Zie: www. horizoncollege.nl.

FC Uitgeest pleit voor rookvrije velden

FC Uitgeest wil zijn complex rookvrij maken voor de voetbaljeugd. Foto: FC Uitgeest

UITGEEST - FC Uitgeest gaat in navolging van andere sportverenigingen, scholen, kinderopvang en speeltuinverenigingen ook meedoen voor de Rookvrije Generatie. Dat betekent dat er sinds 1 februari niet meer gerookt mag worden op dagen en tijden dat de jeugd aan het voetballen is. De wethouder van sportzaken Cees Beentjes en de jeugdvoorzitter Patrick Putter namen afgelopen zaterdag de aftrap en de klus werd geklaard met het bord ROOKVRIJ SPORTPARK!

(Foto: )

Veel ouders en kinderen zijn blije met deze belangrijke stap door de vereniging De vereniging neemt hierbij een belangrijk besluit en neemt hiermee haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. De vereniging vind het belangrijk dat FC Uitgeest een club is waar de jeugd gezond kan sporten. www.rookvrijegeneratie.nl/sport.

Design uit de IJzertijd

BEVERWIJK - In Museum Kennemerland aan het Westerhoutplein kunnen kinderen van 6 tot en met 12 jaar zondagmiddag 24 februari IJzertijd knutsels maken, zoals een gebruiks- of siervoorwerp, speelgoed of een kunstwerk. Of misschien wel een nieuwe uitvinding die hartstikke handig is voor die tijd. Wat voor materialen er zijn? Wol, vlas, takken, klei, kiezels, gedroogde bonen en zaden, (imitatie)bont en linnen. Aan de slag met hulp van Maud van Gool, een kunstenaar die verbonden is aan Studio O. Het museum opent 13.15 uur, het knutselen en de rondleiding zijn van 13.30 tot 15.30 uur. Deelnemen kost 5 euro. Aanmelden via educatie@museumkennemerland.nl.

Kunst- en Muziekfestival in Heemskerkerduin

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Op 26 mei wordt er door d'Evelaer een groot festival gehouden in het Heemskerkerduin. Kunstenaars kunnen hun werk exposeren en muzikanten hun muziek ten gehore brengen op de verschillende locaties in dit mooie landelijke gebied.

Iedereen kan op de fiets een bezoek brengen aan de vele kunstenaars die daar hun diverse werk exposeren en luisteren naar prachtige muziek. En voor de kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet waarmee leuke prijzen te zijn. In d'Evelaer wordt er s'morgens voorafgaand aan de kunstroute nog een sportieve mountainbike bootcamp georganiseerd. In de middag zijn er in d'Evelaer kinderworkshops te doen, naast lekker eten en drinken onder het genot van live muziek. Bovendien vinden er schilderworkshops en -demonstraties plaats.

Voor dit festival zijn we nog op zoek naar kunstenaars die hun werk willen exposeren en muzikanten/bands die het leuk vinden om hun muziek ten gehore te brengen. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact op nemen met Denise@evelaer.nl.

Is groen de toekomst?

Is groen jouw toekomst? (Foto: aangeleverd)

REGIO - Groen is nu! Bezoek 1, 9 en 21 maart de demodag van vakmensen, bemiddelaars en onderwijs in het groen. Ontdek wat een mooie werkplek het groen kan zijn, zeker in combinatie met een opleiding. Kom kijken, voelen en doen! Clusius College, Herenbos en diverse groene aannemers zijn een gezamenlijk project gestart om de groenbranche te promoten en mensen te interesseren voor het groenvak, en een eventuele opleiding hierin.

Ze willen iedereen kennis laten maken met de mooie en veelzijdige werkzaamheden in het groen.

Groenvak

Groen is meer dan schoffelen alleen! Denk aan: techniek, timmeren, ontwerpen, tuin tekenen, kantoorwerkzaamheden, verticale tuinen, natuurlijke speeltuinen, Interieurbeplanting of dak- en gevelbeplanting. De aannemers Krinkels, Donkergroen en Hoek Hoveniers stellen hun terrein beschikbaar om een zo volledig mogelijk beeld van het groenvak te tonen.

Instromers

Ook het werkgeverservicepunt is aanwezig. Aanmelden voor een opleiding kan via het Clusius College of via TRI groei in groen. Voor zij-instromers is scholing op maat mogelijk. De bedrijven hebben voldoende plaats voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken en tegelijkertijd willen leren.

Ervaar hoe mooi de groenbranche is op: 1 maart van 15.00 tot 19.00 uur bij Krinkels in Alkmaar, 9 maart van 10.00 tot 14.00 uur bij Donkergroen in Benningbroek en 21 maart van 15.00 tot 18.00 uur bij Hoek Hoveniers in Ursem. Vervoer van en naar een station in de buurt is mogelijk. Informatie en aanmelden via: www.herenbos.nl/groenisnu.

Lees ook