Purmerends Nieuwsblad

21 februari 2019

Purmerends Nieuwsblad 21 februari 2019


Walking dinner en veiling in museum

Het lopend diner op 16 maart wordt in alle ruimtes van het museum opgediend. (Foto: Sarah Dona)

door John Bontje

PURMEREND - Op zaterdag 16 maart organiseert Rotaryclub Purmerend een unieke activiteit in het Purmerends Museum: Dinner at the Museum; een walking dinner voor 100 mensen.

Tussendoor en na afloop wordt in de trouwzaal een grote veiling gehouden. De baten van het diner en de veiling komen ten goede aan de inrichting van de marktpresentatie en audio-apparatuur, die binnenkort op de tweede verdieping van het museum wordt gerealiseerd.

Rotary Purmerend haalt geld op voor inrichting en audio marktpresentatie

Het is een ultieme wens van conservator Saskia van den Berg en alle medewerkers. In de ruimte, die medio 2020 klaar is, worden beelden van de markt van vroeger getoond. Met veel foto's van weleer, in de periode dat de binnenstad van Purmerend op dinsdag nog vol stond met koeien, varkens, schapen en dergelijke. "Er is een ontwerp gemaakt door Kloosterboer", aldus Van den Berg.

Wat is er mooier dan het visuele met origineel geluid te combineren? Zodat bezoekers van het museum straks het handje-klap en de bijbehorende termen van de boeren en de geluiden van de beesten op alle manieren herbeleven. Het zal de marktpresentatie meerwaarde geven.

Geschiedenis koesteren

Kees Ouderwortel, hij is van Rotary Purmerend, is enthousiast over de door de werkgroep Community geïnitieerde activiteit. "Ik heb iets met bijzondere dingen op speciale plaatsen. Een walking dinner in een museum is zo'n bijzonder iets. Daarbij komt dat het doel mooi is. Geschiedenis moet je koesteren. Wij zijn van mening dat het Purmerends Museum moet doorgroeien. Als we daar een steentje aan bij kunnen dragen, doen we dat graag. We rekenen erop een aanzienlijk bedrag bij te dragen", aldus Oudewortel.

Exclusief

Goed eten, prachtige wijnen, een gezellig samenzijn en na afloop een fraai bedrag overhandigen aan het museum. Op voorhand lijkt alles aanwezig om er een in alle opzichten een exclusieve aangelegenheid van te maken. Alle gangen tijdens het lopend diner worden gemaakt en opgediend door het tegenover het museum gevestigde établissement 't Hoedje van de Koningin. De wijnen zijn in goede handen van Wijnimport Joop Bart. Wijnkenner Jacco Huitema, werkzaam bij de in Fort Kwadijk gevestigde wijnimporteur Bart, is aanwezig om de wijnen van de nodige informatie te voorzien. Tenslotte zorgt Maarten Schipper voor het glaswerk, de statafels en het bestek.

Veilingmeester is Piet Hein Debets. De rap van de tong zijnde Purmerender laat mooie kavels de revue passeren, waaronder enkele schilderijen, een verblijf van een week voor tien personen in een Oostenrijks penthouse, rijden in een oude MG, een middag zeilen op het Markermeer, diverse bijzondere wijnpakketten, een high team voor 15 personen, een gastronomisch diner voor 6 personen, een Indonesische rijsttafel voor 15 tot 20 personen, de inzet van een klusjesman en het opmaken van een testament. De kavels worden per opbod verkocht.

Aanmelden

De deelnemers aan het walking dinner betalen € 75,- per persoon. Voor 20 tot 25 deelnemers is nog plek. Zij kunnen zich aanmelden via het e-mailadres secretariaatrcpurmerend@gmail.com Ook eventuele nieuwe leden kunnen zich hier melden.


BEP viert 105-jarig bestaan met week

BEEMSTER/PURMEREND - Korfbalvereniging BEP bestaat op maandag 4 maart exact 105 jaar.

Het is weliswaar geen officieel jubileum, maar zeker aanleiding om activiteiten te organiseren in de speciale feestweek, van 26 februari tot en met 4 maart.

BEP is meer dan een korfbalvereniging. Ook klaverjassers, bridgers, biljarters en Anti Buikjes Club (ABC) zijn binnen de club actief.

Voor iedereen

De roemrijke vereniging omarmt zowel het recreatieve- als het topkorfbal-aspect. "Onze vereniging is er voor iedereen. Dat was zo, is nog steeds zo en zal dat in de toekomst blijven.

Voor meer nieuws zie elders in deze krant.

Pand aan Gedempte Singelgracht mooiste object van 2018

Workshop voor een succesvolle opvolging familiebedrijven

Amsterdamse tram krijgt alle aandacht bij Historisch Purmerend

Column

Licht

Eind januari zag ik op RTV Purmerend de gemeenteraadsvergadering. Het maandelijkse spektakelstuk van de lokale politiek. Het was een bijzondere vergadering. De volle agenda was in een mum van tijd afgewerkt, omdat veel bespreekpunten van de agenda werden gevoerd.

Ondanks de voorbesprekingen in de commissies zien diverse fracties kans om op het allerlaatste moment moties en amendementen in te dienen, waardoor anderen zich genoodzaakt zien om de inhoudelijke bespreking op te schorten. Men voelt zich overvallen door alle wijzigingsvoorstellen. Dat schiet lekker op, zou je zo denken.

Het spektakel zat deze keer in heel iets anders. Aan het begin van de vergadering vraagt PVV-er Van Dongen het woord. Mede namens zijn fractiegenoot Soenjoto verklaart hij afstand te nemen van het populistische gedachtegoed van de Wilderspartij. Ondanks de afsplitsing van Moinat (ook PVV) blijven Van Dongen/Soenjoto zich PVV noemen. Opmerkelijk is het dat zij zeggen zich voortaan te willen inspannen voor de verbinding tussen de mensen. Niemand uitsluiten, niemand discrimineren, ruimte voor iedereen. Fijn! Het duo heeft nu toch maar mooi 'het licht gezien'. Maar hoe de kiezers die vol overtuiging op de PVV stemden zich nu voelen, daar hoorde je beiden niet over. Kiezersbedrog noem je zoiets, meen ik.

Vervolgens vroeg fractievoorzitter Boer van Leefbaar het woord; de partij die zich meestal laat kenmerken door ongenuanceerde opmerkingen en stemmingmakerij. Deze keer een volstrekt ander geluid. Boer prees alle instanties voor het adequate optreden rond de jaarwisseling. De loftuitingen waren zo overweldigend dat de argwaan is gewekt. Heeft Leefbaar ook het licht gezien of aast de partij op een wethoudersplekje in 2022?

Z. Lijner

Pand Gedempte Singelgracht mooiste

Het bewuste pand. (Foto: Aangeleverd)

PURMEREND - Het project Gedempte Singelgracht 27 is door de werkgroep 'Wonen boven Winkels' unaniem gekozen als mooiste project van 2018.

"Wat de werkgroep betreft is dit het mooiste voorbeeld van historiserend bouwen, gerealiseerd in de binnenstad van Purmerend in 2018. Een pand van prachtige architectuur dat kwaliteit en exclusiviteit uitstraalt", meent voorzitter Pieter Dooper van de werkgroep 'Mooiste project van 2018"..

Levendige stad

In 2002 startte de werkgroep. De werkgroep zet zich in voor het verbeteren van de panden in de binnenstad en het toevoegen van woningen, winkels en andere functies. Wethouder Eveline Tijmstra: "Wonen in de binnenstad is belangrijk. Het zorgt voor een levendige en daardoor veiligere stad, ook na sluitingstijd. Daarnaast creëer je een beter winkelklimaat, een fraaier aanzicht van de binnenstad en natuurlijk meer woningen. Sinds 2002 zijn er al 250 woningen gerealiseerd."

Jaarlijkse stemming

Vorig jaar besloot de werkgroep om jaarlijks te stemmen voor het mooist gerealiseerde project. Het pand aan de Gedempte Singelgracht bestaat uit een winkel en 5 appartementen en heeft een prachtige historische uitstraling. De bouw stond eerder gepland, maar moest vanwege de brand in de Peperstraat worden uitgesteld. Dooper: "Toen wij ons in de werkgroep afvroegen welk pand in aanmerking zou komen voor 'het mooiste project' in de binnenstad, was er geen enkele twijfel: Gedempte Singelgracht 27."

Het project Gedempte Singelgracht 27 is ontwikkeld door Keukelaar Beheer B.V en ontworpen door architectenbureau E.W.P.

In de werkgroep Wonen boven Winkels zitten naast de gemeente ook projectontwikkelaars, architecten, woningcorporatie Wooncompagnie, investeerders en makelaars. Nieuwe leden blijven welkom. Eigenaren van panden die aan een project denken, verbouw of nieuwbouw, kunnen contact opnemen met de werkgroep voor gratis advies, via wonenbovenwinkels@purmerend.nl.

Coffeeshop 14 dagen dicht

PURMEREND - Na de vondst van een granaat voor de deur van coffeeshop Splif blijft deze tot 4 maart gesloten. Dat heeft burgemeester Don Bijl besloten.

De politie trof zaterdag 16 februari 's ochtends op de Achterdijk in Purmerend een granaat aan. Direct is de omgeving afgezet en werden een aantal omliggende panden uit voorzorg ontruimd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief veiliggesteld en meegenomen voor sporenonderzoek.

Voor de deur

De granaat lag in eerste instantie voor de deur van de coffeeshop. Burgemeester Don Bijl heeft besloten om de coffeeshop voor 14 dagen te sluiten. Een bestuursrechtelijke maatregel, omdat de handgranaat niet het eerste incident is rond de zaak. Een week eerder was er een melding dat er in de zaak iemand met een vuurwapen rondliep. De persoon werd door de politie niet aangetroffen.

Burgemeester Bijl: "Het aantreffen van een explosief en de eerdere melding van een persoon met een vuurwapen is voor ons volstrekt onaanvaardbaar. We willen er alles aan doen om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt. De coffeeshop blijft tot 2 maart nog gesloten zodat de rust kan terugkeren in de buurt. We begrijpen dat deze maatregel heel vervelend is."

Getuigen van het voorval kunnen bellen met 0900-8844.

Maandelijks veteranencafé

PURMEREND - Woensdag 6 maart is de maandelijkse veteranenbijeenkomst bij 'Spijkerman Eten & Drinken' aan de Neckerdijk 1 plaats van handeling. Aanvang 14:00 uur.

Veteranen en hun partners worden door het bestuur van de SVP uitgenodigd de bijeenkomst bij te wonen.Voor informatie kunt u terecht bij Peter Stiphout, voorzitter van de SVP. Zijn telefoonnummer is 06 20 07 43 14. Mailen kan ook, naar info@veteranenpurmerend.nl

Lezing Bart van Loo

Bart van Loo. (Foto: Stephan Vanfleteren)

PURMEREND - Op zondag 24 maart komt Bart Van Loo naar theater De Purmaryn voor een lezing over 'De Bourgondiërs'. Aanvang 14.30 in de kleine zaal.

Vorige maand verscheen het boek 'De Bourgondiërs' van de meesterverteller Bart Van Loo. Deze Vlaamse schrijver was regelmatig te zien in De Wereld Draait Door om minicolleges te geven over het Franse Chanson en schreef eerder het boek 'Napoleon'.

In "De Bourgondiërs' vertelt de auteur de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars.

Kaarten zijn online en telefonisch te reserveren bij De Purmaryn. Op de website www.depurmaryn.nl of bellen met 0299 43 22 05.

Amsterdamse tram bij Historisch Purmerend

De Amsterdamse tram begin 20e eeuw. Foto aangeleverd

PURMEREND - Vereniging Historisch Purmerend (VHP) organiseert op zondag 24 februari een lezing en beeldpresentatie met als titel 'De Amsterdamse tram van 1875 tot 2018'.

De presentatie is in handen van Hans de Meij. Aanvang 14.00 uur bij Slot Pumersteijn Party & Dinner aan het Slotplein 3.

Amsterdam kreeg vanaf 1875 paardentrams als openbaar vervoer, dat in korte tijd uitgroeide tot een compact lijnennet. Toen de stad zich aan het einde van de 19e eeuw sterk uitbreidde, zorgde de elektrificatie voor een sterke groei tot eind 1931. De crisis in de jaren dertig reduceerde het aantal passagiers en dus het tramnet.

Totale afbraak

Vervolgens was de Tweede Wereldoorlog de oorzaak van een totale afbraak van het tramvervoer, resulterend in een algehele stopzetting op 9 oktober 1944. De wederopbouw na de oorlog werd lange tijd beperkt door een groot gebrek aan nieuwe productiemiddelen. Met het oude trammaterieel werd de dienst tot halverwege de jaren vijftig uitgevoerd. In 1958 verscheen de gelede tram en werd een eclatant succes.

Noord/Zuidlijn

Vanaf 2001 werd een groot deel van de trams vervangen door moderne lagevloertrams en op 22 juli vorig jaar is de Noord/Zuidlijn van de metro in gebruik genomen.

De middag is op vertoon van de lidmaatschapskaart gratis toegankelijk voor leden van de VHP. Niet-leden betalen € 3,50.

Eerste parkeerplaatsen beschikbaar

PURMEREND - Sinds afgelopen weekend zijn de eerste 50 parkeerplaatsen van de Schapenmarkt (voormalige parkeergarage 't Lammetje) weer beschikbaar.

In januari werd 't Lammetje gesloopt omdat deze aan het eind van de levensduur was. Vanwege de toegenomen parkeerdruk in de binnenstad is er afgelopen weken met man en macht gewerkt om zo snel mogelijk weer parkeerplekken open te kunnen stellen.

Met het positieve resultaat dat de eerste 50 parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Deze en de volgende weken wordt gewerkt aan de inrichting van het tweede deel van de parkeerplaats. Als alles volgens plan verloopt kan het tweede deel over circa anderhalve week ook open.

De gemeente brengt ook de alternatieve parkeermogelijkheden nog steeds onder de aandacht. Onder andere de nabij gelegen parkeergarages Q-park Eggert en de Claxonate zijn twee van de grote alternatieve parkeermogelijkheden. Daarnaast zijn er diverse parkeerplaatsen aan de randen van de binnenstad.

Alle parkeergarages en parkeerplaatsen staan aangegeven op een kaart. De kaarten zijn op te halen bij de ondernemers op de Koemarkt en omgeving en bij de balie van het stadhuis.

Er loopt nog een onderzoek naar het realiseren van een nieuwe parkeergarage. Wellicht op de Schapenmarkt of de omgeving van het stadhuis .

Purmerend en sport in de toekomst!

Staand v.l.n.r. René Voorwerk, Erik Terpstra, Kor Piorunek en Ton Okhuijsen, zittend Bert Slegt.

Leden werven en vasthouden is een kans

Het is hetzelfde als met bedrijven, het kost meer moeite om een nieuwe klant te werven dan bestaande klanten te behouden. Maar daar moet je wel wat voor doen. Voor verengingen geldt hetzelfde. Daar is het de kunst de leden te behouden voor de vereniging en als het kan te benutten.

Voor sportverenigingen zijn er een aantal kritische maar ook kansrijke momenten. Zo rond het 12e leeftijdsjaar gaat men naar de middelbare school; de leeftijd dat men het middelbaar onderwijs verlaat en op latere momenten. Die latere momenten zijn juist weer gekoppeld aan fases zoals gezinsvorming, het ouder worden en weer bewust worden om meer te bewegen. Daarna komt dan de periode dat mensen het weer wat rustiger aan willen doen. Kortom veel verenigingen overkomt dit en ondergaan dit en zien het als een niet te beïnvloeden vraagstuk. Er zijn echter goede voorbeelden van verenigingen die hierop succesvol inspelen.

Als je de in- en uitstroom patronen van de leden kent kun je hiermee rekening houden. Immers het vertrek heeft niet altijd met de keuze voor aan andere stad te maken. De levensfase waarin het lid verkeerd is veel bepalender. Want waarom zijn er bij verenigingen leden in andere stad woonachtig? Er zijn een aantal manieren om leden vast te houden. Een aantal voorbeelden. Als eerste zijn dit de teamactiviteiten. Op teamniveau andere activiteiten organiseren maakt het leuk. Je kunt de teams bijvoorbeeld een eigen budget geven om zelfstandig te besteden aan een teamactiviteit.

Om te voorkomen dat het ene team het andere team niet kent of om de senioriteit meer te benutten kun je denken aan het vormen van buddyteams. Hier kan men ervaringen uitwisselen. Ook zijn er verenigingen die bijvoorbeeld lidmaatschappen hebben voor vertrekkende leden. Op die manier hou je de binding en een deel zal weer actief willen worden. Deze leden hebben geen stemrecht op ledenvergaderingen en hoeven niet lid te zijn van de bond. Maar je kunt met en voor hen leuke evenementen ontwikkelen. Dus naast ledenwerving ook de focus op het behouden, het biedt kansen.

Bewegen binnen de sport

Sportraad Purmerend

www.sportraadpurmerend.nl

Lach- en yogasessie voor alle leeftijden

Er wordt wat afgelachen. Foto aangeleverd

PURMEREND - NazbyEdith organiseert op zondagmiddag 24 februari een lachsessie, ofwel lachyoga. Deze duurt een uur en is bedoeld voor tieners, jongeren en volwassenen.

De sessie begint om 14.00 uur. Deelnemers zijn vanaf 13.50 uur welkom om rustig binnen te komen, alvorens de lachsalvo's beginnen. Deelnemen kost €10,-. Er kunnen maximaal 12 mensen meedoen. Er is water aanwezig (van lachen krijg je dorst), maar neem zelf een handdoekje mee of iets waar je prettig vijf minuten op kunt liggen. De schoenen moeten uit dus wellicht is het een idee om pantoffels of sloffen of dikke sokken mee te nemen.

NazbyEdith is een initiatief van Edith Merks. Ze werkte gedurende 21 jaar in het jeugd- en jongerenwerk in Purmerend en Amsterdam en sinds 2012 bezig met voorlichtingsprojecten over en met LHBTiQ+ op middelbare scholen en in sociale wijkteams.

"Ik houd van jeugd, maar ook van mensen in het algemeen. Ik vind het belangrijk, dat de mogelijkheid bestaat om nieuwe mensen te ontmoeten of om mensen opnieuw te leren kennen. Een goede ontmoeting kan leerzaam zijn en mensen laten groeien", aldus Edith.
Sinds januari staat ze ingeschreven als ZZP-er bij de Kamer van Koophandel en is zij in te huren om sociale projecten te organiseren binnen gemeenten, bedrijven, scholen en dergelijke. Merks is bovendien in te huren als lachyogacoach.

De tickets voor de lachsessie kunnen gekocht worden via de link https://www.ticketkantoor.nl/shop/Nazbyedith

Gezamenlijk hobbyen in wijkplein Triton

Er is volop ruimte om samen dingen te doen, maar het gaat vooral om het sociale contact. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - 'Creatief ouderen', een gezellige groep dames die al ruim 40 jaar bestaat, komt elke donderdagmiddag in wijkplein Triton bij elkaar.

Er worden gezamenlijk kaarten gemaakt, er is gelegenheid om te breien en haakwerkjes te maken.

Tijdens deze activiteiten is er veel ruimte voor gezelligheid. Het gaat in de eerste plaats dan ook om het sociale contact.

Leuke ideeën

Ina Bos is altijd aanwezig om te helpen of voor het verzinnen van leuke ideeën en het maken van voorbeelden. Aangezien enkele dames hebben moeten afhaken zijn er plekken vrij gekomen. Lijkt het u leuk om samen met ons te hobbyen? Kom dan gerust even langs, heren zijn ook van harte welkom. De activiteit is gratis, de consumpties zijn voor eigen rekening.

Elke donderdag

De hobby-activiteiten zijn elke donderdag van 13.00 tot 15.30 uur.

KV BEP viert 105 jaar met feestweek

De club speelt op een modern complex aan de Flevostraat in Purmerend. Foto aangeleverd

PURMEREND - Korfbalvereniging BEP bestaat op maandag 4 maart op de kop af 105 jaar. Hoewel geen officieel jubileum wordt dit in de week van 26 februari tot en met 4 maart uitbundig gevierd.

Op 4 maart 1914 richtte een aantal dames in Purmerend de korfbalclub 'Vitesse' op, die kort daarna werd omgedoopt tot P.K.C. (Purmerender Korfbal Club). Niet veel later deden in de Zuidoostbeemster enkele andere dames hetzelfde: hun club kreeg de naam 'Olympia'. In 1916 had het ene clubje te weinig heren en de andere vereniging te weinig dames. De oplossing? Jawel, een fusie! Omdat 'Beemster En Purmerend' niet klonk en 'PEB' nog minder, werd het kv 'BEP'. Op 4 maart 2019 bestaat kv BEP dus 105 jaar!

Goede en slechte tijden

Er is in de historie bij BEP veel gebeurd. Goede tijden werden afgewisseld met slechte. Jaren vol activiteit en jaren waarin het rustig was. Organisatorisch was de bouw van de diverse clubhuizen (JJ Grootlaan en Noorderpad in Zuidoostbeemster en aan de Flevostraat in Purmerend) hoogtepunten. BEP heeft nu een modern complex aan de Flevostraat 50 in Purmerend (bij sporthal de Beuk en de velden van de rugbyclub).

Buiten het veld

De vereniging heeft zich ook altijd onderscheiden door de vele activiteiten buiten het veld, zoals de vele kampeerweken, het schoolkorfbaltoernooi, het eigen BEP-toernooi, de playbackshows, de pinksterkampen, oud-papier-ophaal, Grote Clubacties, de pubquizes enzovoorts. Het organiseren van deze activiteiten zijn speerpunten. Ze zijn noodzakelijk om het aantal (jeugd)leden op peil te houden.

Het digitale clubblad 'Rond Paal en Mand', de website 'www.kvbep.nl', de Facebook-pagina en andere social media spelen een heel belangrijke rol in de onderlinge communicatie. BEP omarmt zowel het recreatiekorfbal als het topkorfbal-aspect. De selectieteams BEP 1 & 2 moeten zo hoog mogelijk in competitieverband uitkomen, maar dit geldt ook voor de selectieteams van A-, B-, C-, en D-jeugd. Gekozen is voor een strategie die de nadruk legt op de jeugdopleiding om de stap naar de top te maken.

BEP is méér dan een korfbalvereniging. Ook klaverjassers, bridgers, biljarters en ABC (Anti Buikjes Club, sinds 1966!) zijn binnen de vereniging BEP actief.

De korfbalvereniging kent een prima kader en een groot aantal mensen dat actief is in allerlei functies. Daar is de club trots op. Resumerend mag worden gesteld dat BEP in de afgelopen 105 jaar, zowel in de korfbalwereld als in de plaatselijke gemeenschap, een vaste plaats heeft veroverd en nog steeds springlevend is.

De mijlpaal van 105 jarig bestaan wordt van 26 februari en 4 maart gevierd. Voor het complete feestprogramma kijk op www.kvbep.nl.

Erica Terpstra trekt veel publiek

Erica Terpstra (links) had wederom over belangstelling geen klagen. Foto Han Giskes

PURMEREND - Dat Erica Terpstra bij de meeste Nederlanders populair is mag al geen verbazing meer wekken. De oud-politica en huidige wereldreizigster vertelt met haar hart. Dat deed ze ook afgelopen zaterdag bij boekhandel Het Leesteken.

De belangstelling voor haar verhalen was enorm. Er kon geen kop meer bij. En de aanwezigen hingen aan haar lippen. Terpstra vertelde over haar ontmoeting met de Dalai Lama en het vervolg, want Terpstra schreef aan de hand daarvan het boek 'Een knipoog van de Boeddha'. Niet geheel toevallig voorzien van een voorwoord van haar held, de Dalai Lama.

Murat Isik

Donderdag 28 maart is bij Het Leesteken een Meet & Greet met Murat Isik. Aanvang 15.00 uur.

13 / 16

Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen. Foto aangeleverd

PURMEREND - Het overzicht van de films voor de komende dagen op het doek van Filmhuis Purmerend. Deze worden vertoond in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11.

Vrijdagavond 22 en dinsdagavond 26 februari Kursk van Thomas Vinterberg, België/Luxemburg, 117'.

Een Engelstalige Frans-Belgische dramafilm gemaakt op basis van het boek A Time To Die van Robert Moore, over het waargebeurde verhaal van de ramp met de K-141 Kursk onderzeeër in 2000.

De film vertelt het verhaal van de ramp waarbij 118 Russische zeelieden stierven. Tijdens een Russische vlootoefening in de Barentszzee zinkt de onderzeeër na enkele explosies. 23 bemanningsleden overleven de ramp en wachten wanhopig op hulp terwijl hun zuurstof op dreigt te raken.

Zaterdag 23 februari Sully van Clint Eastwood, Verenigde Staten, 2016, 95'.

Op 15 januari 2009 werd de Amerikaanse piloot Chesley Sullenberger wereldberoemd nadat hij met een passagiersvliegtuig een noodlanding maakte. Nadat een vlucht ganzen de motoren van zijn Airbus onklaar had gemaakt en elke luchthaven te ver weg bleek voor het aan hoogte verliezende vliegtuig, dacht Sullenberger een kans te hebben door te landen op de New Yorkse Hudson River.

Dinsdagmiddag 26 februari I Am Not A Witch van Rungano Nyoni, Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Duitsland/Zambia, 2017, 93'.

Na een incident in haar dorp wordt de negenjarige Zambiaanse Shula beschuldigd van hekserij. Tijdens de korte rechtszaak wordt ze schuldig bevonden en verbannen naar een heksenkolonie. Haar nieuwe leven bestaat uit werken op het land met de andere heksen en als een attractie te worden bekeken door toeristen.

Vrijdagavond 1 en dinsdagmiddag en -avond 5 maart Bohemian Rhapsody van Bryan Singer, Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten, 2018, 134'.

De biografische speelfilm over de Britse rockformatie Queen gaat terug in de tijd. 'Hey paki', roepen collega's naar Farrokh Bulsara, een timide koffersjouwer op luchthaven Heathrow. Ook de door hun vorige zanger verlaten bandleden herkennen aanvankelijk geen podiumbeest in het frêle mannetje met overbeet dat zich aanbiedt als nieuwe frontman.

Het is een regelrechte ode aan Queen, hun muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury.

De avondvoorstellingen beginnen om 20.30 uur, middagvoorstellingen om 13.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (voor vrienden op vertoon van vriendenpas € 6,-). Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl Daar is ook de informatie te vinden over de andere films die gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl

Lees ook