Zaans Stadsblad

17 april 2019

Zaans Stadsblad 17 april 2019


Zaanse Zwem Challenge voor goede doel

V.l.n.r. de commissie Fundraising van de Junior Kamer Zaanstreek: Thijs Aafjes, Dennis Vis, Jordy v.d. Heide, Mitch Verhoeff, Sven Joustra en Jordy Wessels. Op de foto ontbreken Jordy Jas, Özgur Kasirga, Jelle Erfmann en Terry Reinders. (Foto: JKZ)

ZAANDAM - Geïnspireerd door de diverse populaire open water zwemwedstrijden van de laatste tijd, wordt nu ook de Zaanse Schans hét decor van een sportevenement in het water: De Zaanse Zwem Challenge. Het wordt een spannend evenement dat 30 juni wordt gehouden. De Fundraising Commissie van de Junior Kamer Zaanstreek (JKZ) organiseert het evenement dat straks flink op de kaart komt te staan. Niet alleen is er veel aandacht voor het evenement zelf, de aandacht gaat ook uit naar het goede doel. De deelnemers zwemmen namelijk voor buitenspeelgoed voor de kinderafdeling van het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. Verwacht wordt dat straks ruim 600 gesponsorde deelnemers in het water liggen. Ze gaan het tegen elkaar opnemen voor Zaanse roem. Voor VIP's is er een speciaal programma en verder is er voor elk wat wils op het evenemententerrein met muziekpodium en lekker eten en drinken.

Het wordt een spectaculair gezicht met onze molens als decor

In het verleden hebben de JKZ en het ZMC vaker met elkaar opgetrokken om geld in te zamelen voor diverse projecten. Zo werd eerder een bedrag opgehaald voor tv's voor op de kamers van de patiënten en werd een totale speeltuin aangelegd in het voormalige gebouw van het ziekenhuis. Met het nieuwe ziekenhuis heeft het Zaans Medisch Centrum andere wensen. Sinds de vernieuwing was er geen budget over voor de aankleding van het buitenterrein en enkele pedagogische producten voor op de speelkamer van de kinderafdeling. Het ZMC heeft nu de wens om op het dakterras een nieuw buitenspeelhuis neer te zetten voor de zieke kinderen. "Het moet prima lukken om een mooi en groot speelhuis te realiseren!", zegt Sven Joustra. "Samen met de ander commissieleden zijn we volop in voorbereiding om dit te kunnen waarmaken met het organiseren van dit evenement. Samen met de gemeente en de havendienst is nu een draaiboek gemaakt voor een veilig en bijzonder zwemevenement. In de aanloop naar de Challenge wordt uiteraard ook het zwemwater getest. Iedereen met een zwemdiploma a en b kan meedoen: jong en oud. De jeugd zwemt de 500 meter en de volwassenen 800 meter. Dat is prima te doen en voor wie het nodig heeft kan onderweg overal uitrusten bij pontons en natuurlijk varen ook reddingsboten met hulpverleners mee. Het zwemmen gaat in zogenoemde runs, waar bij sommige runs wel 120 man tegelijk in het water ligt!"

Spectaculair

Dat wordt straks een spectaculair gezicht met de molens als decor en aanmoediging langs de kant. Er wordt gestart bij de hoogste steiger van de schans. Het parcours loopt tot de Julianabrug. "De echte getrainden onder ons kunnen het prima zwemmen binnen 10 minuten!", weet Joustra. "Het is ook goed te doen voor kinderen. De jeugd van 12 t/m 14 jaar mag meedoen als ze een begeleider meenemen het water in. De eerste run start rond de middag en de laatste verwachten ze na vijven bij de finish. Uiteraard zijn er faciliteiten voor het omkleden (warme douches, kleedruimtes). Voetbalvereniging ZVV helpt mee en ook Duyves stelt een parkeerplaats ter beschikking. "ZVV stelt zelfs het inzaaien van een van hun voetbalvelden uit tot na dit evenement!" De Zaanse Schans is ook erg enthousiast over het waterspektakel. "Zij vinden het belangrijk dat het gebied rondom de Schans ook wordt benut voor lokale activiteiten en niet alleen voor toeristen!"

Lees verder op pagina 13.


Paasbingo

ASSENDELFT - In Buurtcentrum A3 vindt maandag 22 april een bingomiddag plaats. Deze keer staat deze geheel in het teken van Pasen. Iedereen vanaf vijftig jaar is van harte welkom. Zoals altijd zijn er diverse prijzen te winnen. De entree bedraagt 5,50 euro inclusief een kop koffie of thee en vier bingorondjes. Belangstellenden zijn van harte welkom en reserveren is niet nodig. De zaal is om 13.30 uur open en de bingo start om 14.00 uur. A3 bevindt zich op Dorpsstraat 386 in Assendelft.

Paasconcert

ZAANDIJK - Frederic Voorn geeft zondag 21 april om 16.00 uur een pianoforterecital in de salon van het Honig Breethuis. Dat gaat zij doen met werken van Johann Sebastian Bach, zijn zonen Carl Philip Emanuel en Johann Christian, Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart. De entree voor het concert is 17,50 euro, inclusief consumptie. Meer informatie en reserveren kan via de website www.honigbreethuis.nl. Het Honig Breethuis bevindt zich op Lagedijk 80 in Zaandijk.

Facebook

Welkom iedereen die Facebookvriend is geworden. Als redactie willen we zo veel mogelijk actie en interactie hebben met onze lezers. Heb je een leuke nieuwe activiteit? Mail het Zaans Stadsblad!

G-Atleten verrijking voor Lycurgus

Team Wormerveer Amandelbloesem biljartkampioen

Vrijwilligers Humanitas in het zonnetje gezet

Zaanstad Journaal pagina 22 t/m 26

Vrijwilligers Humanitas in het zonnetje gezet

Vrijwilligers (v.l.n.r.) Willy, Iris, Ruth, Winnie, Peter, Trudie, Anja, Ilonka, Dirk, Annelies, Frans en Annet van Humanitas zijn in het zonnetje gezet. (Foto: Humanitas)

ZAANDAM - Een groep vrijwilligers van Vriendschappelijk Huisbezoek Humanitas heeft onlangs een bezoek gebracht aan pannenkoekrestaurant De Kraai op de Zaanse Schans. Naar aanleiding van de match die was gemaakt tijdens de Zaanse Beursvloer, waar maatschappelijke betrokkenheid kan worden getoond, waren zij door eigenaar Simon Spanjer uitgenodigd voor een pannenkoekenlunch.

"De vrijwilligers genoten van de middag en waren erg enthousiast over de heerlijke pannenkoeken. Ook de bediening deed hun uiterste best om het hen naar hun zin te maken", blikt Humanitas terug.

''Ik vind het een goed doel. De vrijwilligers doen mooi werk.

Spanjer legt uit waarom hij zijn restaurant openstelde: ''Ik vind het een goed doel. De vrijwilligers doen mooi werk. Ze doen normaal gesproken iets voor anderen en ik vond het leuk om nu eens iets terug te kunnen doen. Door middel van een pannenkoekenlunch wilde ik onze waardering laten blijken. De vrijwilligers zijn elk jaar welkom. Wat mij betreft, maken we er een traditie van!''

Vrijwilligers

De vrijwilligers van Vriendschappelijk Huisbezoek bezoeken eenzame mensen in alle leeftijdscategorieën. Zij komen bijvoorbeeld langs voor een praatje of maken een wandeling. Net waar de deelnemer behoefte aan heeft.

Ook vrijwilliger worden?

Wie ook eenzaam is of vrijwilliger wil worden, kan contact opnemen met Vrijwilligerscoördinator Vriendschappelijk Huisbezoek Humanitas Iris Dekker-Van der Bij of Ilonka Nieuweboer.

Dat kan via 06-51261407 en vhb.zaanstreek@humanitas.nl. Voor meer informatie kunnen mensen op de website kijken: www.humanitas.nl/afdeling/zaanstreek.

Kledingbak gerepareerd via Zaanse Uitdaging

V.l.n.r. Herman de Graaff (secretaris Kledingbank Zaanstad), Bas Husslage (manager Zaanse Uitdaging), Ron Kistenmaker (matchgroep Uitdaging), Lonneke Kroon (manager Kledingbank), Erik van Nek (K. van Nek), Cor de Rover (KSC Int) en Lester Claassens (Schoen BV). (Foto: Fred Wolf)

WORMERVEER - De Zaanse Uitdaging vroeg Kledingbank Zaanstad wat hun grootste probleem was. "De kapotte kledingbak voor ons pand in Wormerveer", zei manager Lonneke Kroon meteen. De Uitdaging zorgde via het bedrijvennetwerk voor een geslaagde match. Bas Husslage, manager Uitdaging: "De kledingbak functioneert weer prima en ziet er uit als nieuw."

De reparatie van de kapotte kledingbak was nodig, omdat de kleding eruit werd gestolen en het door een mechanisch defect veel moeite kostte om de bak te legen. Het optrekken van samenwerkende bedrijven in de regio is volgens Husslage een schoolvoorbeeld van maatschappelijk betrokken ondernemen. Er was veel nodig. Transport van de kledingbank naar verschillende bedrijven en terug (o.a. Schoen BV). Laswerk (K. van Nek) voor een nieuwe klep i.p.v. een gordijntje en een leeghaal-schuifdeur. Afstralen (KSC Int) van de oude verf. Poedercoaten (Kalfsvel Metaalcoating) van de nieuwe verf. "Het resultaat mag er zijn, dankzij de netwerkende energie van matchgroep-lid Ron Kistenmaker (Multicraft)"

Verjaardag tante Clara Darwinpark

Tante Clara is jarig. (Foto: ZNMC)

ZAANDAM - Stadsboerderij Darwinpark in Zaandam viert zondagmiddag 21 april niet alleen het Paasfeest, maar ook de verjaardag van de beroemdste kip in Zaanstad: tante Clara. In de loop van veertig jaar hebben naar schatting al 150.000 schoolkinderen de 'boerderijles' meegemaakt waarin Clara de hoofdrol speelt.

Er zijn deze middag allerlei kinderactiviteiten. Er is een dierenknuffelhoek, met uiteraard tante Clara. Bezoekers kunnen broodjes bakken, een mooi voorjaarsbloempotje versieren, eieren schilderen en nog meer. Voor een aantal activiteiten vraagt de stadsboerderij een bescheiden bijdrage. Betalen dient wel contant te gebeuren, want er is geen pin aanwezig. De activiteiten starten om 13.00 uur en eindigen om 16.00 uur.

Daarnaast is er als extraatje op de boerderij ook een kleine stenen-, mineralen- en fossielenbeurs met verkoop van haaientanden, mammoetfossielen, barnsteen en allerlei andere stenen. Dit wordt verzorgd door geologische vereniging Amathysta. Zij starten al om 11.00 uur.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.zaansnatuurmilieucentrum.nl of de Facebook-pagina van de stadsboerderij. Het adres van de boerderij is De Weer 31 in Zaandam.

Mutluer opent seniorenmarkt met 40km autootje

Songül Mutluer opende de seniorenmarkt. (Foto: Buurtcentrum De Vuister)

KOOG AAN DE ZAAN - Buurtcentrum De Vuister hield vrijdagmiddag 12 april een seniorenmarkt. Zo'n kleine vijftig organisaties en bedrijven verstrekten informatie over de thema's zorg, welzijn, gezondheid, wonen, veiligheid en vrijetijdsbesteding.

Een rijdende pianist, de polaroidmeisjes en een sneltekenaar zorgden voor het entertainment. Songül Mutluer opende de seniorenmarkt. De wethouder kwam speciaal voor deze gelegenheid met een elektrisch veertigkilometerautootje De Vuister binnenrijden.

De honderden bezoekers maakten de seniorenmarkt volgens De Vuister tot een groot succes en voor herhaling vatbaar. Op de markt konden senioren zich informeren over zelfstandig thuiswonen.

G-atleten verrijking voor Lycurgus

(Foto: Sarah Vermoolen)

Voorzitter Cees Zijlstra kwam bijna twintig jaar geleden met het idee om bij de Atletiekvereniging Lycurgus een afdeling op te zetten voor atleten met een verstandelijke beperking.

"De G-atleten hebben me veel meer gegeven dan dat het me aan inspanning heeft gekost. Alleen al de dankbaarheid. De G staat voor geestelijk gehandicapt, maar tegenwoordig hebben we het liever over verstandelijk beperkt. Er zijn allerlei gradaties, maar ga er maar vanuit dat onze sporters een intelligentieniveau van rond de 70 procent hebben. Er kan sprake zijn van autisme of het Syndroom van Down. Onze atleten kunnen niet zelfstandig functioneren en wonen of nog thuis of maken deel uit van een begeleid wonentraject.

'Je moest goede trainers hebben die verstand hebben van de doelgroep.'

Ik had een neef en nicht met een verstandelijke beperking. Ik zag dat er vroeger weinig werd gedaan voor deze mensen. In 1999 heb ik daarom informatie ingewonnen bij de atletiekbond NSGK. Ze spraken toen vooral over de valkuilen, want je moest goede trainers hebben die verstand hebben van de doelgroep. Ze hielden me voor dat ik goed moest weten waar ik aan begon, maar ik heb me niet laten weerhouden. Bij een wedstrijd voor gehandicaptensport kwam ik een trainer tegen die de sportopleiding had gevolgd met de richting voor verstandelijk beperkten. Hij is een geweldige man en sindsdien, dus al bijna twintig jaar, de trainer/coach.

Eerste atleten

Via Kees Pels van Odion kwamen de eerste atleten. We hebben er nu 45. Het is een redelijk constante groep. Als ze eenmaal bij ons zijn, dan blijven ze. Dat komt zeker ook door de trainers. We hebben er negen, waarvan sommigen er al van het begin af aan bij zijn. Er is nauwelijks verloop. Belangrijk is dat je de snaar weet te raken, dat is de kunst. Onze trainers hebben dat gevoel. We leren ook heel veel van de G-atleten. Ze zijn zo puur. Soms word je er verlegen van. Als iemand in een wedstrijd valt, stoppen de anderen om hem of haar overeind te helpen en vragen dan hoe het gaat. De andere atleten bij Lycurgus vinden het ook geweldig. Zij moedigen onze G-atleten vaak aan."

Lees het volledige verhaal over de G-atleten en andere verhalen over Zaankanters die zich inzetten voor een ander op www.dezaanseverhalen.nl.

Amandelbloesem biljartkampioen

Frits de Wit (rechts) van Palmboom 1, houder van het vorige seizoen, geeft de felbegeerde wisselbokaal door aan Rob Visser (links). (Foto: Amandelbloesem)

WORMERVEER - Het negenentwintigste seizoen van de Louis Roekens-biljartcompetitie 2018-2019 is gewonnen door het biljartteam Amandelbloesem uit Wormerveer. Tweede werd A3 uit Assendelft en derde De Palmboom team 1 uit Krommenie. Woensdag 10 april vond de eindvergadering plaats bij het winnende team.

Het voltallige team van Amandelbloesem was aanwezig om de eerste en tweede wedstrijdleiders van de andere negen verenigingen te ontvangen. Saenden had zich afgemeld. Tijdens de geserveerde koffie met gebak opende voorzitter Peter Dekker de vergadering. Hij verzocht een minuut stilte vanwege het overlijden van een drietal biljarters. Daarna gaf Dekker aan het jammer te vinden dat twee teams door een tekort aan spelers niet meer mee konden doen.

De biljartverenigingen keken ook alweer naar de komende jaargang. Ze hadden het onder meer over jubileumtoernooi dat ze gaan organiseren vanwege het dertigjarig bestaan van de biljartcompetitie. De wedstrijdleiders ontvangen hiervoor een geschrift om met de achterban van hun vereniging te overleggen over deelname, locatie en aantal spelers en meer. Hierna was het pauze. Aanwezigen werden getrakteerd op drankjes en hapjes, geserveerd door een tweetal dames met ondersteuning van de eigen leden. Na de onderbreking werden de puntenlijsten per vereniging, het persoonlijk resultaat van de spelers en het nieuw aantal te maken caramboles voor het nieuwe seizoen 2019 - 2020 uitgereikt.

Daarna reikte Frits de Wit van Palmboom 1, houder van het vorige seizoen, de felbegeerde wisselbokaal door aan Rob Visser. Mede-assistent Karel van Biljouw ontving een houdbare trofee voor de prijzenkast. Beide heren werden aangewezen door de achter de schermen regisserende Piet Appelman. De secretaris deed ook nog een duit in het zakje door een enveloppe met kampioensbonus aan Rob Visser van de winnende vereniging te overhandigen. De voorzitter sloot de vergadering met het bedanken van alle wedstrijdleiders en spelers voor hun inzet, wenste allen een fijne vakantie en gezond weer terug te zien bij het nieuwe seizoen in september en het dertigjarig jubileum.

Wie ook met een team van vijf personen mee wil doen in de Louis Roekens-competitie, kan contact opnemen via caj.filmer@planet.nl.

Kondo Budjang onder 15 jaar zaalkampioen

De trotse mannen van Kondo onder 15. (Foto: Kondo Budjang)

WORMER - Het zaalvoetbalteam van Kondo Budjang uit Wormer is onlangs ongeslagen kampioen geworden van de eerste klasse. Met een doelsaldo van 68 in de plus heeft het team aan de KNVB laten zien dat het feitelijk in de topklasse thuishoort.

Voor aanvang van de competitie was het verzoek gedaan om topklasse te mogen spelen, maar de regels bepaalden dat het team eerst onderaan moest starten. Nadat de mannen voor de winterstop al in de laagste eerste klasse met veel overmacht van alle teams hadden gewonnen, dwongen zij promotie naar de top eerste klasse af. Dit is het hoogste niveau in de eerste klasse. Het team van Kondo Budjang bestaat hoofdzakelijk uit spelers die op het veld uitkomen voor Fortuna Wormerveer. De keeper is daarentegen afkomstig van RCZ en één speler speelt bij Hercules Zaandam.

Paasexpositie IMIX Kerkje De Woude

Gemma haalt de onderwerpen voor haar beelden en installaties uit de natuur. (Foto: Gemma Distelbrink)

DE WOUDE - Na twee exposities in hun Ateliertuin in Heiloo eerder dit jaar is de kunstenaarsgroep Imix nu neergestreken op het eiland De Woude. Zij exposeren zaterdag 20, zondag 21 en maandag 22 april in het kerkje 'de Kemphaan', tijdens de Paasperiode. Imix verbindt kunst en natuur met elkaar en bestaat uit Garrie Oomkens, Mireille Schermer, Marion Albers en Gemma Distelbrink.

Garrie: "Ik schilder abstracte landschappen. Soms zijn de schilderingen donker, dan weer lichter van tint. Voor mij passend bij wat de aarde en de natuur en de mens als onderdeel daarvan oproept. Het klimaatdenken van nu is voor de mens een strijd met zichzelf en zijn omgeving. Dat levert spanning waarnaar ik op zoek ben."

Mireille Schermer

Mireille: "Ik werk graag in en met de natuur samen. Ik werk vanuit materiaal dat ik vind, zoals stronken, drijfhout en wortels, of materiaal dat een tweede leven verdient. Daarbij ga ik uit van wat zich aandient en werk ik vanuit mijn intuïtie. Op die manier ontstaan kleine objecten, krachtvoorwerpen of schilderijen of juist omvangrijker werken die organisch tot buiteninstallaties groeien. Ik streef naar duurzaam werk dat samenvalt met de omgeving, er ook in op mag gaan op den duur of naar werk dat de natuur naar binnen brengt, zoals in het kerkje van de Woude.

Marion Albers

Marion: "Mijn beelden zijn mijn weergave van de wereld en de gebeurtenissen/mensen om mij heen. Mijn werk is veelzijdig, maar mijn stijl overwegend figuratief en vaak gestileerd. Ik zoek naar de essentie."

"Thema's die vaak in mijn werk terugkomen, zijn: verbinding, de cirkel van het leven, oude kennis/symboliek en onze relatie met de Aarde. Op deze expositie laat ik onder anderer mijn 'Mundus Vetus' (Oude Wereld) en Terra Nova (Nieuwe Aarde) zien. De ruimte lijkt erom te vragen deze hier tentoon te stellen."

Gemma: "Ik haal mijn onderwerpen voor mijn beelden en installaties uit de natuur. Vogelportretten, elfenbankjes op spiralen of bollen, vogeltjes die net uit het ei zijn… De beelden en installaties voelen zich het meeste thuis tussen de bomen, op de bosgrond of in het water."

"Ze gaan een verbinding met de natuur aan, als ze ook weer in de natuur geplaatst worden. Ik werk het liefst met klei en geef de kunstwerken door de zaagselstook een eigen, natuurlijke uitstraling. Hoewel ook mijn vogelportretten het liefste ergens in de natuur staan, zullen ze zich in het kerkje ook prima thuisvoelen."

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de volgende twee websites: www.imixkunst.nl en www.dewoude.net. Mensen kunnen daar ook terecht voor informatie over de locatie.

Rosa Isabella Mendez Villacis (5/4)

In het Zaans Stadsblad verschijnt elke week een lijstje met de namen van kinderen die vorige week zijn geboren. We wensen alle baby's en ouders veel liefde en geluk toe!

Kinderen met ouders die snel, in dezelfde week als de geboorte, een foto van hun kersverse nieuwkomer e-mailen (redactiezaan@rodi.nl) maken kans op publicatie met foto!

1 april 2019

Cato Brinkkemper (4/4)
Rosalie Alexandra Plantinga (8/4)
Maxim Lyubin (10/4)

Jake Huisman

2 april 2019

Jolene Marga Reinira Bouw

Emma Becker

3 april 2019

Aylin Nova Lomas

4 april 2019

Liv Juliette Kunst

Cato Brinkkemper

Mehrunisa Helmand

Nova Anja Miranda Storm

5 april 2019

Helena Vicentin Fontes

Faylee Leerlooijer

Rosa Isabella Mendez Villacis

Yva Anna Guurtje Brouwer

Fiene Julie van Bakel

Kaj Bastiaan Boomsma

6 april 2019

Kyana Steenis

Luca Freriks

9 april 2019

Mats Koelemeijer

Lust Culinair Genieten verzorgt uw complete barbecue

Joost Kroes (links) en Anne Kos (rechts) in de keuken. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

WORMERVEER - De zomertijd is alweer even ingegaan en langzamerhand gaan ook de temperaturen omhoog. Tijd om de barbecue uit de kast te halen dus… Bij feestjes en partijen en een goede weersvoorspelling een ideale activiteit. Wat het nog mooier maakt, is dat Lust Culinair Genieten daarbij alle zorgen uit handen kan nemen. De Zaanse cateraar is hierin flexibel. "Wij kunnen de klant volledig ontzorgen", zegt mede-eigenaar Anne Kos.

Het barbecueseizoen loopt bij Lust Culinair Genieten soms zelfs in de winter door, maar de meeste barbecueaanvragen komen natuurlijk als de zon uit zijn winterslaap ontwaakt. "Als de weersvoorspellingen goed zijn, krijgen we weer aanvragen. Een paar weken geleden hadden we alweer de eerste, in Castricum. Straks in mei gaat het zeker helemaal los!", klinkt Anne enthousiast.

De mogelijkheden zijn bij Lust Culinair Genieten uitgebreid. "We kunnen alles rondom de barbecue leveren. Het vlees en de salades, maar ook een biertap, statafels, ballonnen en een tent met heater voor als het weer toch iets minder is. Voor wie dat wil, verzorgen we eveneens de muziek. Het is maar net wat de behoefte van de klant is."

Lust Culinair Genieten kan zelfs medewerkers leveren. Omdat de onderneming de catering van veel evenementen doet en daarbij vaak flexibele krachten nodigt heeft, hebben zij in 2017 CrewMatch opgericht. Dit is een uitzendbureau voor horeca en catering. "Met onze ploeg aan flexwerkers kunnen we onszelf van medewerkers voorzien, maar ook andere cateraars, horecabedrijven, evenementen- en uitzendbureaus. Bovendien weten we wat we aan onze kwalitatief goede mensen hebben."

Sinds de start in 2008 is Lust Culinair Genieten alles op het gebied van catering gaan aanpakken. Het tempo waarmee een snelkookpan voedsel gaarkookt, is een goede metafoor voor de ontwikkeling van de Zaanse onderneming van Joost Kroes en Anne Kos. Ze bouwden hun bedrijf van een veelzijdige kookstudio om tot een goedlopend cateringbedrijf met meer dan tien medewerkers.

Een ondernemingsplan schrijven was het doel van Anne's scriptie. Hij studeerde voeding en diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Anne leerde Joost kennen als collega bij Restaurant De Buurman in Zaandam. Joost wilde wel wat met een partner doen en een ondernemingsplan lag er dus al. Zo startten de toen begin twintigers in 2008, aan het begin van de economische crisis, een kookstudio in de Zaanse Chocoladefabriek, Zaandam. "We begonnen vanuit het niets. Het is keihard werken en goede producten leveren. Veel promotie maken. Zorgen dat mensen je kunnen vinden", zegt Anne.

Met haar personeel biedt Lust Culinair Genieten een veelzijdige service. Zij verzorgen zowel kleine als grote evenementen culinair, maar ook facilitair. De cateraar is te bereiken via tel.: 075-6161539 en per e-mail, via: info@lustculinairgenieten.nl. Meer informatie op: www.lustculinairgenieten.nl.

Herontwikkeling woongebied Meneba

Een van de fabrieken bij Meneba in Wormerveer. (Foto: MAAK.Zaanstad)

WORMERVEER - Een prachtig woongebied aan de Zaan met ongeveer 550 woningen en zo'n 13.000 m2 aan voorzieningen, dat is wat de gemeente en Waterland Real Estate graag willen ontwikkelen op het Meneba terrein in Wormerveer. Om te komen tot herontwikkeling heeft de gemeente op woensdag 19 april een intentieovereenkomst getekend met de ontwikkelaar. De komende periode wordt de haalbaarheid van de plannen verder onderzocht.

"Dit is weer typisch zo'n onke plek, zo'n plek die prachtig is, maar waar veel te weinig Zaankanters van kunnen genieten", zegt MAAK.Zaanstad wethouder Gerard Ram. "Deze locatie, pal aan de Zaan biedt enorme kansen voor ontwikkeling. Als ik me voorstel hoe hier over een paar jaar een woon-werkwijk kan staan die Zaanstad weer mooier maakt, dan wordt ik daar erg enthousiast van. Aan de ene kant willen we vernieuwing en kwaliteit toevoegen in de vorm van woningen, kantoren en horeca en aan de andere kant blijft het industriële erfgoed en daarmee het dna van Zaanstad behouden". De locatie Meneba is een voormalige distributiecentrum voor graanproducten dat tot het einde van dit jaar nog zeer beperkt in gebruik is. In de overeenkomst spreken de partijen af om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren en wie daarin een rol heeft. Tijdens deze fase worden ook stakeholders, zoals bedrijven in de omgeving betrokken. Naar verwachting is het onderzoek in juli afgerond.

Karakteristieke meelsilo's

Eindproduct van de haalbaarheidsfase is een anterieure overeenkomst waar partijen vastleggen onder welke condities de gemeente meewerkt aan de feitelijke herontwikkeling van de locatie. Daarin staat ook welk woningbouwprogramma er komt en hoe dat er op stedenbouwkundig uitziet. Op hoofdlijnen is al afgesproken dat het woningbouwprogramma moet bestaan uit woningen en voorzieningen, kantoren, lichte bedrijvigheid en culturele voorzieningen, horeca en mogelijk een hotel. Het industrieel erfgoed blijft daarbij waar mogelijk behouden waarbij voor de karakteristieke meelsilo's Amerika (de beeldbepalende, hoge witte cilindervormige silo's) een nieuwe bestemming gezocht wordt.

Over MAAK.Zaanstad

MAAK.Zaanstad heeft als doel om samen met inwoners, organisaties, ondernemers, eigenaren, ontwikkelaars én gemeente te zorgen dat Zaanstad ook op de lange termijn een veilige stad is. Waar mensen zich thuis voelen en met plezier wonen, werken en leren. Daarom wordt voor verschillende gebieden in de gemeente een gebiedsperspectief gemaakt: een toekomstbeeld voor hoe een plek er in 2040 uit zou kunnen zien. Ook voor het gebied MAAK.Zaanstad Noord. Meer weten over hoe dat gaat en welke initiatieven en projecten er zijn in dit gebied?

Kijk op MAAKnoord.zaanstad.nl.

Stijlvolle dierenprints bij Pfannini Schoenmode

Instapschoen van Gabor met zebraprint. (Foto: Gabor)

ZAANDAM - Ontdek de onweerstaanbare lente/zomercollectie 2019 van Gabor bij Pfannini Schoenmode. Het bevat elk jaar weer een uitgebreid aanbod aan heerlijk lichte en sprankelende damesschoenen. Dit jaar zijn de stijlvolle sneakers en mocassins met dierenprints helemaal de trend.

Dit seizoen weer veel keuze bij Pfannini Schoenmode. Kwaliteitsschoenen met diverse modieuze prints: panter, tijger, zebra, slang. Daarnaast ook veel keuze uit frisse kleuren zoals geel, rood, groen en wit. De schoenen zijn zeer vrouwelijk en toch heel comfortabel. Reinier Pfann: "We hebben dit jaar ook een paar nieuwe Italiaanse merken erbij, zoals Nero Giardini en Roberto D'angelo, met ieder een hele aparte eigen stijl. En we zijn blij dat we nu ook het merk Camper in de collectie hebben. Dit Spaanse merk is weer helemaal terug in Nederland."

Ballerina van Gabor met panterprint (Foto: Gabor)
Pump met sleehak en zebraprint. (Foto: Gabor)
Witte sneaker van Gabor. (Foto: Gabor)

Pfannini Schoenmode heeft daarnaast ook stijlvolle sneakers en sandalen van onder andere Floris van Bommel voor dames met aparte kleuren en opvallende slangenprints.

Pfannini Schoenmode bestaat sinds 1995 en is onderdeel van Pfann Schoenen dat al sinds 1921 een familiebedrijf is en een begrip in Zaandam. De kwaliteitsschoenenwinkel van de broers Sander en Reinier staat voor kwaliteit en service en werkt met een vast team schoenspecialisten. Ze nemen echt de tijd voor de klanten! De winkel is rijk uitgerust met alleen de beste merken.

Adres Pfannini Schoenmode: Gedempte Gracht 10 in Zaandam. 075-6315100. www.pfanninischoenmode.nl

Dierenprints de absolute musthaves

Voorjaarsmode bij Ans Mode met wel 70 tinten groen in de collectie. (Foto: Ans Mode)

ZAANDAM - Dé absolute musthaves voor dit voorjaar zijn de items met bijvoorbeeld een panterprint. Nog nooit was de drang, dan wel de hebberigheid, naar een dierenprint zó groot! Voor de echte durfal worden de diverse prints gemixt met andere prints zoals bijvoorbeeld nopjes en strepen. Het mixen is een echte aanrader voor een succesvolle outfit, maar zorg er dan wel voor dat de kleuren perfect matchen. Heb je vragen over de collectie, wil je graag persoonlijk advies of heb je hulp nodig bij het mixen? De stylistes van Ans Mode helpen daar graag bij!

Groen is dit voorjaar dé belangrijkste modekleur! Zou dit iets met het huidige klimaat te maken kunnen hebben? Of met de uitstraling in het kader van duurzaamheid? Groen staat sowieso voor positiviteit. Alle reden dus om voor deze kleur te kiezen. En omdat Ans Mode wel 70 tinten groen in de winkel heeft hangen, is er zeker een tint bij die jou ook mooi staat! Kom snel langs, probeer en experimenteer!

Ans Mode bestaat 30 jaar

In mei bestaat Ans Mode 30 jaar! Dit wordt groots gevierd met leuke acties! Houd daarvoor de website en de Facebook-pagina goed in de gaten. Ans Mode heeft ook Instagram met de laatste trends voor dit seizoen.

Adres

Ans Mode is gevestigd aan Westzijde 25 in Zaandam, Tel.: 075-6351994. www.ans-mode.nl

Metselaar Optiek uw bril en contactlensspecialist

Elke maand is er bij Metselaar Optiek een collectie van een ander merk aanwezig in de winkel. (Foto: Dave Zuuring)

ZAANDAM - Metselaar Optiek is opgericht in 1940 en in 2003 overgenomen. Sindsdien staan Menco, Monique en Elly in de zaak. Alle drie vakmensen en zijn gediplomeerd opticien en contactlens-specialist. Metselaar heeft en grote collectie aan modemerken zoals Chanel, Persol, Ray Ban, Dita Lancier en Lindberg. Elke maand is er een hele collectie van ander merk, deze maand Theo, aanwezig in de winkel. Leuk voor de klant om elke maand kennis te maken met iets nieuws.

Elke maand een hele nieuwe collectie van een ander merk

Bij Metselaar Optiek vindt u een uitgebreid assortiment aan brillen en zonnebrillen van diverse merken voor dames, heren en kinderen. Metselaar Optiek is toonaangevend opticien in Zaandam op het gebied van oogmetingen, lensaanpassingen en brilmonturen. De ogen worden altijd gemeten door gediplomeerde vakmensen met actuele kennis van zaken. Het team geeft u deskundig advies welke bril of contactlenzen het beste bij u past. Naast deskundige kennis is ons team volledig op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen van brillen, brillenglazen, contactlenzen en is specialist in multifocaal brillen en contactlenzen. Kom langs in een van onze winkels en bekijk de collectie. Daarnaast hanteert Metselaar Optiek natuurlijk de bijna 60 jaar aloude service. Gedempte Gracht 63, Zaandam. 075-6162029, www.metselaaroptiek.nl.

Frisse clubtenues voor jeugd TV De Spatter

De meiden van team Spatter 2 poseren trots in hun nieuwe tenue Michèle Blankert

WORMER - Bij Tennis Vereniging De Spatter in Wormer vonden begin april de eerste thuiswedstrijden plaats van de voorjaarscompetitie voor de jeugd. Drie teams ontvingen hun tegenstanders en er werd fanatiek, maar sportief gestreden om de winst.

De dag kreeg een feestelijk tintje omdat voor het eerst thuis werd gespeeld in clubtenues.

Meiden van Spatter 2 trots op tenues

Vorig jaar vierde T.V. De Spatter haar 50-jarig bestaan en richtte trainer Mitchel Missot zijn eigen tennisschool op. Toen ontstond ook het idee om de jeugd te voorzien van clubtenues. Met bijdragen van het bestuur van T.V. De Spatter, Missot Tennis Academy en TGL Tegels&Tegelzetters spelen alle jeugdleden vanaf dit seizoen in de tenues, die zoals te zien is op de foto, door de meiden van Spatter 2 trots werden gepresenteerd.

Leven met een chronische ziekte brengt kosten met zich mee

ZAANSTAD - Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet.

Aangifte doen van zorgkosten bij de belastingdienst loont vaak dubbel

Extra uitgaven voor kleding en beddengoed. Kosten voor extra gezinshulp, dieet hulpmiddelen, reiskosten ziekenbezoek, medicijnen en particuliere verpleging. Al deze kosten kunt u opvoeren bij uw aangifte. Op Meerkosten.nl staat gedetailleerd beschreven welke kosten u wel of niet kunt opvoeren. Twee voorbeelden:Vervoerskosten naar een arts.

Voor vervoer naar uw arts geldt dat u de werkelijk gemaakte kosten kan aftrekken. Hier is een speciale rekenmodule voor te vinden op de ANWB website. Extra gezinshulp.

Huurt u zelf een gezinshulp in omdat u geen Wmo-indicatie heeft gekregen of omdat de Wmo-indicatie ontoereikend is, ook die kosten kunt u opvoeren. De eigen bijdrage Wmo is niet aftrekbaar.

Niet alle extra zorgkosten zijn aftrekbaar.

Drempel

Er geldt een drempel. De hoogte van de drempel is afhankelijk van het (gezamenlijk) drempelinkomen. Ook hierover geeft Meerkosten.nl uitvoerig uitleg: drempel voor alleenstaanden, drempel fiscaal partners, drempelverhoging bij laag inkomen. Ook als uw inkomen laag is en u geen belasting hoeft te betalen, kunt u toch belastinggeld terugkrijgen vanwege extra zorgkosten. Dat komt door de Tegemoetkomingsregeling, een soort 'negatieve belasting': u krijgt geld terug dat u nooit hebt afgedragen. Als u zorgkosten opvoert bij uw aangifte, hoort u vanzelf van de Belastingdienst of deze regeling voor u geldt.

Teruggave belastinggeld

Aangifte doen loont vaak dubbel. U krijgt namelijk niet alleen belastinggeld terug. Door de aftrek wordt uw inkomen voor de berekening van eigen bijdragen voor zorg, hulp of voorzieningen lager. Daardoor gaan ook die eigen bijdragen naar beneden. Mogelijk krijgt u ook meer zorgtoeslag of huurtoeslag. Meer weten? Ga naar www.meerkosten.nl.

Vervolg van de voorpagina

De JKZ wil met het evenement een spektakel in de Zaanstreek - en in de Zaan - neerzetten en tevens een positieve bijdrage leveren aan het goede doel. JKZ is naleijk onderdeel van Junior Chamber International, één van de grootste netwerken ter wereld met als voornaamste doel de persoonlijke ontwikkeling van haar leden en bijdragen aan positieve veranderingen in de maatschappij. Ze onderscheidt zich door de aard en omvang van de evenemente die jaarlijks tot stand worden gebracht. Zo verzorgt de JKZ elk jaar een groot evenementen, die hetzij als businessevenement, hetzij als publieksevenement zijn bedoeld. Hoe dan ook: er wordt altijd een Zaans Goed Doel ondersteund en nu dus het Zaans Museum. Joustra tot slot: "We willen een groot bedrag ophalen voor een speelhuis en speciale voorleesboeken. We willen daarvoor minimaal op een bedrag van 5000 euro uitkomen!"

Inschrijven

De Zaanse Zwem Challenge is volledig afhankelijk van giften en sponsoring van particulieren en bedrijven. Deelnemers kunnen de challenge aangaan door zich in te schrijven via de website. Elke deelnemer kan zich laten sponsoren om zo een steentje bij te dragen aan het goede doel. De deelnemer die het hoogte sponsorbedrag weet op te halen krijgt tevens een extra beloning. Bedrijven kunnen zich tijdens het evenement daarnaast ook op een positieve manier profileren in de regio. Fiscaal is sponsoring interessant omdat deze bijdragen als reclamekosten aftrekbaar zijn. Naast het vergroten van de naamsbekendheid door alle uitlatingen en reclame rondom het evenement, kunnen sponsoren gebruik maken van de uitstekende VIP-faciliteiten, een unieke gelegenheid dus om daarvoor de eigen relaties uit te nodigen.

Doe mee aan dit nieuwe en unieke evenement! Geef je op en geef aan het ZMC via www.jkz.nl

Saxofoonorkest

Het Sax&Zo Project Orkest. (Foto: Sax&Zo Project Orkest)

ZAANDIJK - Bijna is het zover. De Kogerkerk is tweede paasdag, 22 april, het walhalla voor de saxofoonliefhebber. Voor de vijfde keer gaat er een groots saxofoonorkest spelen.

Het paasprojectorkest, georganiseerd door Saxofoonorkest Saxofobia, heeft onder leiding van Ati Lust weer vier zondagavonden fanatiek gewerkt aan composities van Beethoven, Queen en ook van Hazzell en Vlak. Champagne is er al op gedronken, want Saxofobia had nooit gedacht dat het zo'n jaarlijks terugkerend festijn zou worden.

Speciale missie concert

Saxofobia zelf heeft deze keer een speciale missie. Zij begeleidt haar orkestlid Bastiaan van Geffen bij zijn solowerken, de Scaramouche van Darius Milhaud en bij een speciaal voor het orkest gemaakt arrangement van Kol Nidrei van Max Bruch. Speciale gast bij dit concert is het jonge saxofoonkwartet de Kop van Riet, met vier saxofonisten. Kortom: een concert waarbij zestig saxofonisten vele noten kraken en uiteraard de paaseitjes gezocht moeten worden. Het concert vindt om 15.00 uur plaats in de Kogerkerk, Kerkstraat 14 in Koog aan de Zaan. Het kost 12 euro, inclusief een kopje koffie of thee. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Reserveren: info@saxofobia.nl.

Lente in je bol concert

Ruud Luttikhuizen. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Mensen kunnen maandag 22 april, tweede paasdag, genieten van een 'lente in je bol concert' van de Zaankanters Anouk van der Laan (zang) en Ruud Luttikhuizen (piano). Dit vindt plaats in de Schuilkerk in Zaandam.

Tijdens dit concert kunnen bezoekers luisteren naar de luisterliedjes uit Nederlandse en Engelse musicals en kleinkunst.

Anouk van der Laan. (Foto: aangeleverd)

Aansluitend is er een drankje en paashapje. Het concert vindt plaats in De Schuilkerk aan het Papenpad in Zaandam en begint om 15.30 uur.

De toegangsprijs is 12,50 euro. Reserveren via cbakker65@icloud.com is gewenst, want de kerk heeft een beperkte ruimte voor publiek.

Kuipers start nieuwe reis in Audi e-tron

Audi e-tron (Foto: Kia)

REGIO - André Kuipers is met ingang van vandaag Audi e-tron-rijder. De astronaut met twee ruimtemissies achter zijn naam kiest de e-tron vanwege het technologische en duurzame karakter van de auto. De 100 procent elektrische aandrijving maakt CO2-neutrale mobiliteit mogelijk.


Audi heeft de Audi e-tron begin dit jaar officieel geïntroduceerd tijdens het Mission Zero evenement in Amsterdam. Eén van de gastsprekers was astronaut André Kuipers, één van de weinige mensen die de aarde vanuit de ruimte heeft kunnen observeren. André Kuipers: "Door een ruimtereis verandert je blik op de aarde letterlijk. Van buitenaf ervaar je de kwetsbaarheid van onze planeet heel goed. Het doordringt je ervan dat we verstandig moeten omgaan met de beperkte voorraden op onze planeet. We kunnen niet meer zonder vervoer, maar in ons eigen belang is het verstandig om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen en de lucht die we inademen schoner te maken. Nieuwe technologie is nodig om alternatieven te kunnen bieden. Elektrisch rijden draagt daar in grote mate aan bij en die techniek is inmiddels op een hoog niveau."

"De e-tron laat zien waar Audi voor staat; niet alleen in technologisch opzicht, maar ook als het gaat om volstrekt zorgeloos elektrisch rijden," verklaart Gerard Jansen, directeur van Audi Nederland. "Bovendien markeert hij voor ons de start van een compleet nieuw tijdperk, waarin de focus volop op elektrificatie ligt. Met de e-tron Sportback, e-tron GT en Q4 e-tron concepts hebben we al laten zien wat er de komende jaren van Audi te verwachten valt op het gebied van 100 procent elektrisch rijden. Maar ook met de nieuwe plug-in hybridetechnologie voor de Audi's Q5, A6, A7 en A8 TFSI e die nog dit jaar te bestellen zijn, zetten we nu al belangrijke stappen op weg naar CO2-neutrale mobiliteit."

De 100 procent elektrisch aangedreven Audi e-tron is nu leverbaar voor alle ruimtereizigers. Doordat de batterij in de wagenvloer is weggewerkt en door de compacte elektromotoren biedt de SUV volop 'personal space' voor vijf personen, inclusief hun bagage. De Audi e-tron beschikt over twee krachtige elektromotoren, één voor de vooras en één voor de achteras. Daardoor heeft de e-tron quattro vierwielaandrijving. Ofwel: optimale grip en stabiliteit én dynamiek onder alle omstandigheden. Uiteraard is de e-tron ontwerpen rondom het thema efficiency. Hij is zeer gestroomlijnd, de elektromotoren winnen bij afremmen energie terug en hij beschikt over een innovatief warmtemanagementsysteem. Zijn actieradius bedraagt hierdoor ruim 400 km volgens WLTP. De Audi e-tron is luxueus uitgerust en is altijd online. Hij wordt gebouwd in Audi's CO2-neutrale fabriek in Brussel.

Elektrische fun car: de ID. BUGGY

Volkswagen ID. BUGGY (Foto: Volkswagen)

REGIO - Volkswagen bracht op de Autosalon van Genève een legende tot leven met de ID. BUGGY. Met zijn pure vormen, fun-to-drive karakter en z'n elektrische aandrijving is deze buggy een voorbode van een nieuwe funcar van Volkswagen. Net als vroeger kunnen start-ups en carrosseriebouwers hun eigen buggies bouwen, nu op basis van het elektrische MEB-platform. Tegelijk met de ID. BUGGY introduceert Volkswagen een revolutionaire laadoplossing: een 'powerbank' voor auto's die tijdelijk of permanent op elke gewenste locatie is neer te zetten.

De buggies van toen hadden het chassis van een Kever, inclusief de boxermotor als basis. Diverse fabrikanten leefden zich uit op bijzondere carrosserieën, meestal gemaakt van met glasvezel versterkte kunststof (GFRP). De ID. BUGGY is de moderne, elektrische interpretatie van dit flexibele en iconische concept. Volkswagens nieuwe MEB-platform (Modular Electric Drive Matrix) voor elektrisch aangedreven auto's biedt namelijk minimaal zo veel flexibiliteit. De ID. BUGGY heeft een in de wagenvloer geïntegreerd accupakket met een capaciteit van 62 kWh, die de 150 kW/204 pk sterke elektromotor voor de achterwielen van energie voorziet. Het lage zwaartepunt zorgt voor veel rijplezier. De ID. BUGGY accelereert in 7,2 seconden van 0-100 km/u en zijn topsnelheid is begrensd op 160 km/u. De actieradius bedraagt 250 km volgens de nieuwe WLTP-norm. Ook is het mogelijk om een elektromotor voor de voorwielen in te zetten. Zo krijgt de ID. BUGGY 4MOTION vierwielaandrijving.

Geen dak, geen deuren

Het MEB-platform biedt alle ruimte voor een origineel ontwerp. In de ID. BUGGY, die 4,06 m lang, 1,89 m breed en 1,46 m hoog is, smelt de iconische buggy-lijnvoering samen met het hightech design-DNA van e-mobility. De buggies van vroeger hadden geen grille omdat ze gebruik maakten van de luchtgekoelde Kever-motor achterin. Ook de elektrische aandrijving heeft geen luchtstroom nodig en daardoor heeft het frontdesign van toen raakvlakken met dat van nu. De ronde koplampen en het VW-logo zijn hier, met dank aan LED-technologie, echte eyecatchers. Ook de ronde achterlichten maken gebruik van LED-technologie. De vrijstaande wielkasten zorgen samen met een carrosserie, die op grote 18-inch wielen lijkt te zweven, voor de onmiskenbare buggy-look. Het uiterlijk straalt vrijheid uit door het ontbreken van een dak en deuren. Voor de veiligheid heeft de ID. BUGGY een targabeugel, die is verbonden met de voorruit. Het verbindingsstuk kan gebruikt worden om bijvoorbeeld zeilen te laten drogen. Het ontbreken van een vast dak zorgt ervoor dat inzittenden van de ID. BUGGY volop kunnen genieten van de zon en wind.

Als de energie voor het voeden van de 'powerbanks' uit hernieuwbare bron komt, zorgt het laadstation voor CO2-neutrale mobiliteit. Ook op andere fronten zijn de flexibele laadstations uitermate duurzaam. Zo kunnen oudere batterijen uit ID.-modellen in deze mobiele laadstations worden ingezet. Dat gebeurt als de capaciteit van de auto-batterij onder een bepaald niveau is gekomen. Na het met succes doorlopen van een intensieve test kan die batterij in het laadstation worden hergebruikt. De flexibele laadstations zijn geen science fiction: Volkswagen start in 2020 in Hannover met de productie ervan.

Lezers kunnen exemplaar van 'Het Mooie van Ajax' van voetbalschrijver Chris Willemsen winnen

De bundel telt 224 pagina's. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Al een halve eeuw brengt Ajax toptalenten voort, boekt het grote successen en heeft het een enorme schare fans en bewonderaars. Vanaf de eerste Europa Cupfinale in mei 1969 tot en met vandaag is het voetbal van de club vaak een lust voor het oog. Het aantal spraakmakende spelers is niet te tellen. Van Johan Cruijff tot Marco van Basten, van Patrick Kluivert tot Dennis Bergkamp en van Rafael van der Vaart tot en met de toptalenten van nú.

In het zojuist nieuw op de markt verschenen boekje 'Het Mooie Van Ajax' komen al die grote voetballers voorbij. Niet in journalistieke vorm, maar in opmerkelijke proza en poëzie waarin feiten en fictie elkaar hartstochtelijk omarmen. Lezers van Purmerend op Zondag kunnen een exemplaar winnen.

Chris Willemsen. (Foto: aangeleverd)

Het boek is voorzien van veel unieke, originele foto's. Al die herkenbare momenten en hartverwarmende herinneringen van Ajacieden - van 1969 tot en met 2019, in hun club én in Oranje - zijn voor eeuwig onderdeel van ons collectieve voetbalgeheugen. Het boek (€ 19,95 euro en 224 pagina's dik) is te koop in de betere boekhandel én online. Te bestellen via uitjekrant.nl/ajax

Over de auteur

Voetbalschrijver en -dichter Chris Willemsen heeft tientallen boeken en bundels op zijn naam staan. Over Ajax schreef hij in legio media. Nu verschijnt van zijn hand deze lofzang op de club, met eerder gepubliceerde verhalen en gedichten, maar ook fonkelnieuwe over Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, het koningskoppel Ziyech/Tadic en de heroïsche wedstrijd Real Madrid-Ajax.

Stuur een mail

Lezers van deze krant maken kans op een gratis exemplaar. Hoe? Simpelweg door een mail te sturen naar redactiepurmerend@rodi.nl Zet er wel bij waarom je vindt dat je een exemplaar verdient.

De ene is de andere niet

Twee bruggen waarbij de ene de andere passeert. (Foto: Bart van der Laan)

WORMER - Je hebt ze in alle soorten en maten, de val van een brug. Rechts op de foto is die van de Poelsluis in Wormer te zien en links het toekomstige brugdek van de nieuwe Amaliabrug in Westknollendam die nu nog in aanbouw is. Het 27 meter lange gevaarte trok vorige week zondag langs de oevers van de Zaan veel bekijks.Begin deze week stond de val op een gigantisch ponton, nabij de voormalige fabrieken van Wessanen in Wormerveer, te wachten op verder transport.

Nieuwe taalontmoetingsplek De Sluis geopend

KOOG AAN DE ZAAN - De feestelijke heropening van De Sluis in broedplaats De Honigfabriek vond woensdag 3 april plaats. Wethouder voor Integratie en Rita Noordzij van de gemeente Zaanstad was daarbij aanwezig. De Sluis is een ontmoetingsplek voor nieuwkomers en Zaanse taalmaatjes om Nederlands te oefenen en integratie in de samenleving te bevorderen.

"Dit initiatief maakt Zaanstad mooier", aldus wethouder Rita Noordzij

De Sluis heeft niet alleen een nieuwe locatie, maar ook een nieuwe structuur. Noordzij beloofde in oktober 2018 aan de gemeenteraad om een nieuwe vorm te vinden. Vanwege bezuinigingen op de vluchtelingenaanpak was de uitvoeringsvorm onder de gemeente niet meer houdbaar.

Het resultaat van de inspanningen die volgden is het onderbrengen van De Sluis bij de Stichting Zaandamse Gemeenschap, die nu voor de uitvoer verantwoordelijk is. De Zaandamse Gemeenschap krijgt hiervoor van de gemeente een subsidie van 30.000 euro.

Taalontmoeting voorop

Net als voorheen staat de taalontmoeting met vrijwilligers bij De Sluis voorop. Bijkomend voordeel van de verhuizing naar de Honigfabriek is het 'samenwonen' met kantine Meet the Mama's, een initiatief van stichting Rock the Kasbah.

In de kantine presenteren vrouwen van over de hele wereld, vaak met een vluchtelingenachtergrond, hun traditionele gerechten en kookkunsten.

Voor wethouder Rita Noordzij bewijst de geslaagde heropening opnieuw de betrokkenheid van Zaankanters: "Dit initiatief maakt Zaanstad mooier. De grote kracht zit in de inzet van de vele vrijwilligers voor hun nieuwe buren en mede-Zaankanters. Dit zorgt voor verbinding. We mogen ons in Zaanstad gelukkig prijzen met deze betrokkenheid, waardoor iedereen de kans krijgt om mee te doen."

Pot vol kletskaarten

Tijdens de opening ontving de wethouder een Kletspot, een pot vol kletskaarten met vragen en dilemma's om over na te denken. Dit om samen met een groepje nieuwkomers in gesprek te gaan en daarmee officieel de taalontmoetingsplek te openen.

Meer over De Sluis is te vinden op de website van de stichting. Deze is te vinden op zaanstadvoorvluchtelingen.nl.

Testlopen bij Atletiekvereniging Zaanland

ZAANDAM - Exact weten hoe het staat met de eigen hardloopsnelheid? Belangstellenden kunnen de stoute hardloopschoenen aantrekken en donderdag 18 april meedoen aan de tweede van de drie testlopen. Deze vinden plaats bij AV Zaanland, de atletiekvereniging die tegelijkertijd organisator van de lopen is. Het evenement is een jaarlijks terugkerend onderdeel op de agenda van AV Zaanland.

Weten hoe snel je bent op verschillende afstanden

Dit jaar vinden deze voor de tiende keer plaats. Ook dit jaar staan de testlopen open voor iedereen, zowel voor leden van AV Zaanland als voor niet-leden. Jong, oud, trimmer of wedstrijdatleet: iedereen is welkom.

Aftanden

De afstanden waar mensen uit kunnen kiezen, zijn donderdag 18 april 600, 1500, 3000 en 5000 meter. De eerste serie start om 18.45 uur. Deelnemers lopen in series op basis van de opgegeven verwachte eindtijd (snelste serie eerst). De serie-indelingen met verwachte starttijden worden uiterlijk woensdag voorafgaand aan de wedstrijddag gepubliceerd via de website van AV Zaanland: www.avzaanland.nl. Ook de (handgeklokte) resultaten/eindtijden zijn hier na afloop te vinden.

Minimumleeftijden

De te lopen afstanden zijn voor velen toegankelijk, maar er geldt wel een minimumleeftijd. Hieronder staan de afstanden en minimale leeftijden die daarbij gelden.

600 meter 7 jaar en ouder

1500 meter 13 jaar en ouder

3000 meter 16 jaar en ouder

5000 meter 18 jaar en ouder

Inschrijven

Als mensen mee willen doen, kunnen ze zich inschrijven door een e-mail te sturen naar testlopen@avzaanland.nl. Daarbij dienen de deelnemers even aan te geven welke afstand ze willen gaan lopen. Ook dienen ze hun geboortedatum/categorie te vermelden en welke tijd ze denken te lopen.

Voorinschrijving

De voorinschrijving sluit zondag 14 april. Deelname is voor leden van AV Zaanland is gratis. Niet-leden betalen 2 euro. Ze kunnen dit bedrag voldoen bij ophalen van het startnummer. Dit is uiterlijk 30 minuten voorafgaand aan de start van de wedstrijd mogelijk.

Locatie

De wedstrijden vinden plaats bij organisator Atletiekvereniging Zaanland. De atletiekbaan ligt aan de Vincent van Goghweg in Zaandam. De ingang is via het Laanplein, tussen de Westzijde en het benzinestation.

Muziek op grensvlak

Frederic Voorn. (Foto: Maria van Raalten)

ZAANDIJK - Frederic Voorn geeft zondag 21 april om 16.00 uur een pianoforterecital in de salon van het Honig Breethuis met werken van Johann Sebastian Bach, zijn zonen Carl Philip Emanuel en Johann Christian, Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart. De entree voor het concert is 17,50 euro, inclusief consumptie. Meer informatie en reserveren kan via de website www.honigbreethuis.nl. Het Honig Breethuis bevindt zich op Lagedijk 80 in Zaandijk.

Tussen de rails terug

Het kunstwerk van Hans Koetsier, op de foto is goed te zien hoe de stad in tien jaar tijd drastisch is veranderd. (Foto: Gemeente Zaanstad)

ZAANDAM - Het kunstwerk 'Tussen de rails' van Hans Koetsier is afgelopen vrijdag op zijn nieuwe plek aan de Provincialeweg 302 in Zaandam geplaatst. Het staat nu op een plek naast de spoorlijn Zaandam - Purmerend/Enkhuizen en spoorlijn richting Wormerveer/Castricum.