Alkmaar op Zondag

26 mei 2019

Alkmaar op Zondag 26 mei 2019


'Een artiest zien schitteren op een echt podium vergeet je nooit meer'

Samba Salad in Paradiso (Foto: Xander Mouthaan)

ALKMAAR - Podium Victorie opent twee weken lang haar deuren voor het eerst voor een voor hen zeer onalledaagse doelgroep. Ruim vierduizend kinderen komen genieten van een serie muzikale pretconcerten van muziektheater gezelschap Samba Salad ter ere van hun veertigjarig bestaan. Bijna dertig scholen stappen op de fiets om een uurtje 'uit hun dak' te gaan met in de grote zaal concerten voor de bovenbouw en voor de onderbouw in de kleine zaal. De bovenbouw was 20, 21 en 22 mei uitgenodigd in de grote zaal en de onderbouw kan 27, 28 en 29 mei in de kleine zaal genieten van het pretconcert.

Samba Salad geeft pretconcerten voor schoolkinderen in Victorie

Samba Salad 40 jaar (Foto: Jan Willem Groen)

Nooit eerder betraden zoveel kinderen het nieuwe poppodium aan de Pettemerstraat. Samba Salad vierde eerder dit jaar haar jubileum in Amsterdamse poptempel Paradiso, podium Victorie en poppodium de Duycker met publieke concerten. Omdat een jubileum van veertig jaar het hele jaar gevierd wordt en iedereen daarvan mag meegenieten, worden alle scholen in de omgeving van Bergen en Alkmaar uitgenodigd dit feest uitbundig te vieren. De muzikale familie en grondleggers van het gezelschap Herman, Rita en Maya vonden het hoog tijd voor kinderen om het poppodium ontdekken. "Het is voor diverse scholen veel voorkomend dat ze met de klassen naar theatervoorstellingen gaan in het theater."

Hoge kwaliteit

"Maar waarom eigenlijk niet naar een popzaal? We hebben één van de mooiste podia van ons land in Alkmaar. Het is van zulke hoge kwaliteit en bedoeld voor iedereen", meent Herman Link van Samba Salad. "De kinderen van nu groeien op met een festivalcultuur, inmiddels zijn er steeds meer familievriendelijke festivals", zegt Maya. Glunderend vervolgt ze: "Een artiest zien schitteren op een echt podium met professioneel licht en geluid, dat vergeet je nooit meer."

Lees verder pagina 6.

Een tienjarig Schooljudo jubileum met speciale gasten

Schooljudo zet ieder kind in zijn of haar kracht (Foto: Adobe Stock)

ALKMAAR - Dit schooljaar deden opnieuw twaalf basisscholen in Alkmaar mee met het opvoedkundige beweegprogramma Schooljudo. Het programma wordt dit jaar voor de tiende keer mogelijk gemaakt door de gemeente Alkmaar. Reden voor een feestje. Dit jaar zelfs met speciale gasten. Topjudoka Marhinde Verkerk gaat met de kinderen op een supertatami aan de slag terwijl Freek Vonk tussen de Schooljudoclinics door de koppeling zal maken met de dierenwereld.

Tussen de clinics door vertelt Freek Vonk over de dierenwereld en de connectie met judo

(Foto: Adobe Stock)
(Foto: Adobe Stock)

Schooljudo helpt docenten al vijftien jaar bij het creëren van een veilige en fijne sfeer. Omdat zij geloven dat dit de basis vormt om iedere klas en ieder kind in zijn of haar kracht te zetten. Zij doen dit door een eeuwenoude filosofie van het judo via een vernieuwende en speelse methodiek de gymzaal en klas in te brengen. Zo leveren zij een significante bijdrage aan de fysieke, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van een kind. Én aan de groepsdynamiek van een klas.

Eind clinic

Schooljaar 18/19 wordt woensdag 5 juni feestelijk afgesloten in Sportpaleis Alkmaar. Schooljudo ambassadeur Marhinde Verkerk zal met de kinderen werken aan thema's als weerbaarheid, respect en vertrouwen. Tussen de clinics door vertelt Freek Vonk samen met Schooljudo oprichter Ruben Houkes meer over de dierenwereld en hierin maken ze de connectie met judo Schooljudo. Dit wordt mogelijk gemaakt door Reaal verzekeringen.

Schooljaar 19/20

Aankomend schooljaar gaan twaalf andere scholen deelnemen aan Schooljudo. Gemeente Alkmaar heeft de samenwerking verlengd om samen met Schooljudo te blijven werken aan de weerbaarheid van kinderen en aan een veilig schoolklimaat. Voor meer informatie over Schooljudo neem contact op met Anne Rongen via 023-3036800 en anne@schooljudo.nl.

Dag van de Jonge mantelzorger

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die op groeien met een gezindslid die hulp nodig heeft (Foto: Outdoorpark Alkmaar)

ALKMAAR – Het Mantelzorgcentrum organiseert zaterdag 15 juni de Dag van de Jonge Mantelzorger. Voor veel jonge mantelzorgers is het de gewoonste zaak van de wereld. Ze groeien op in een gezin met zorg en staan er vaak zelf niet bij stil dat dit bijzonder is. Maar hun situatie is wel bijzonder. Daarom zijn alle jonge mantelzorgers (van zes tot 24 jaar) op 15 juni van harte welkom bij Outdoorpark Alkmaar. Hier kunnen ze even hun zorgen vergeten en lekker ontspannen. Jonge mantelzorgers melden zich via info@mantelzorgcentrum.nl.

Jonge mantelzorgers missen soms ook zorg doordat de zorg voor een ander meer aandacht vraagt

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die opgroeien met een gezinslid die hulp nodig heeft. Dit kan een ouder, broer of zus zijn. Het gezinslid heeft een chronische ziekte, lichamelijke of verstandelijke beperking, een psychische aandoening of een verslaving. Jonge mantelzorgers zijn vaak onzichtbaar en worden niet altijd herkend als mantelzorgers.?Mantelzorgen is namelijk niet alleen het zorgen voor een ander in de vorm van praktische en emotionele steun, maar ook zorgen maken om iemand. En in het geval van jonge mantelzorgers soms ook zorg missen doordat de zorg voor een ouder of zijn/haar broer of zus meer aandacht vraagt. Kenmerkend voor een grote groep jonge mantelzorgers is dat de taken en verantwoordelijkheden die zij hebben eigenlijk niet passen bij hun leeftijd en ontwikkeling.

Outdoorpark Alkmaar

Tijdens de Dag van de Jonge Mantelzorger zijn er activiteiten voor verschillende leeftijden. Van zes tot en met twaalf jaar is er de Obstacle run en uitdagende spellen. Voor jongeren vanaf dertien jaar is er ook de Obstacle run en Archery Tag (soort paintballen met pijl en boog). De Dag van de Jonge Mantelzorger is zaterdag 15 juni van 13.30 tot 17.00 uur in Outdoorpark Alkmaar, Hertog Aalbrechtweg 4 in Alkmaar. De bijeenkomst is gratis voor jonge mantelzorgers uit Alkmaar dankzij subsidie vanuit de gemeente. Op 14 juni organiseert het Mantelzorgcentrum een Dag van de Jonge Mantelzorg in Schagen en op 22 juni in Den Helder. Jonge mantelzorgers kunnen zich voor een van de drie dagen aanmelden. Aanmelden is verplicht. Dat kan via info@mantelzorgcentrum.nl

Meer informatie

Voor meer informatie over deze activiteit of over jonge mantelzorgers, neem contact op met het Mantelzorgcentrum, telefonisch via 072 – 56 27 618 of stuur een mail naar: info@mantelzorgcentrum.nl. Meer weten: www.mantelzorgcentrum.nl staat meer nieuws en een volledig overzicht van activiteiten voor mantelzorgers.

Reflow rockt bij Poppodium B3

Reflow is pure rock (Foto: aangeleverd)

SINT-PANCRAS - Bij Poppodium B3 in Sint-Pancars staat 25 mei 'Reflow' geprogrammeerd.

Reflow is niet zomaar een coverband. Reflow is pure rock, ruige grunge, romantische blues en old school heavy metal. Covers zoals ze gespeeld horen te worden: met liefde voor het origineel. Voor zowel jong als oud een pure muziekbeleving. Geniet ook aan de bar of ga los op de dansvloer. De vier muzikanten Erwin, Siem, Henk en Dirk delen een gezamenlijke passie voor muziek en daar menig publiek ook mee te besmetten. Het motto is niet voor niets: Reflow rocks. Kom naar B3, Beverplein 3 in Sint-Pancras en beleef het.

Zin om lekker uit je dak te gaan op de pure en ruige muziek van Reflow? Tot de 25e!

Zaal open 20.00 uur, entree gratis.

Samen aan de slag tijdens verbroederende 'Vriendenweek'

Stichting Babyspullen organiseert Vriendenweek. (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Wegens het grote succes van vorig jaar wordt ook dit jaar weer een Vriendenweek georganiseerd door Stichting Babyspullen. In de week van maandag 17 juni tot en met vrijdag 21 juni worden de deuren geopend voor groepen vrienden, buren, familie, collega's et cetera onder het motto: 'Samen aan de slag'.

Samen met beste vrienden een middag op stap gaan, met buren een barbecue organiseren of met de hele familie een fietstocht maken is hartstikke leuk, maar het voldane gevoel dat verkregen wordt na een paar uurtjes helpen bij Stichting Babyspullen hebben, is goud waard. Die inzet draagt actief aan een goede start van een kind. Want wist je dat in Nederland één op de negen kinderen wordt geboren in armoede? Stichting Babyspullen vindt dat ieder kindje recht heeft op een goede start en daarom worden babystartpakketten verstrekt aan gezinnen die een kindje verwachten en op of onder de armoedegrens leven.

Gezellige sfeer

Samen met het vaste team zoeken de vrijwilligers in het distributiecentrum in Heerhugowaard donaties uit, sorteren kleertjes en maken startpakketten. Met een paar uur extra hulp is de stichting al erg geholpen. Er is genoeg werk, gezellige sfeer en lekkernijen voor bij de koffie. Dus meldt een vriendclub, sportelftal, zangkoor of team van collega's nu aan en ontvang naast grote dank ook een leuke foto voor op sociale media. Neem contact op via onderstaand mailadres. De inschrijving voor volgende dagdelen is vanaf nu geopend: maandag 17 juni van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Dinsdag 18 juni van 9.00 tot 12.00 / 13.00 van 16.00 / 19.15 van 22.00 uur. Woensdag 19 juni van 9.00 tot 12.00 uur. Donderdag 20 juni van 9.00 tot 12.00 / 19.15 tot 22.00, Vrijdag 21 juni 9.00 tot 12.00 uur. Opgeven kan via het emailadres info@stichtingbabyspullen.nl, vermeld hierbij de hoeveelheid personen. Vragen? Mailen kan altijd.

Jubileum voor atelier

De combinatie van kunstverkoop, workshops en cursussen bleek echter goed te werken (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het is alweer tien jaar geleden dat Atelier Madam Art de deuren opende. De organisatie werd toen voor gek verklaard, maar kan nu met trots terugkijken op het afgelopen decennium.

De combinatie van kunstverkoop, workshops en cursussen bleek goed te werken. Honderden kinderen en volwassenen hebben inmiddels prachtig werk gemaakt in het atelier. En dat werk wordt nu eens in het zonnetje gezet. 26 mei wordt het werken van de cursisten tentoongesteld in het atelier, tijdens de lentefair, op het Willibrordus Landgoed te Heiloo. Beeldhouwwerken, keramiek, schilderijen en verschillende druktechnieken. Tevens is werk van cursisten te koop aan de kraam op de lente fair. En aan de kraam is het ook mogelijk linosnedes te maken en in het Atelier (veertig meter verderop) af te drukken. Ook voor vragen over cursussen, workshops en kinderfeestjes: jong en oud is welkom. Wandel even naar het mooiste atelier van Heiloo. Iedereen is welkom 26 mei van 10.00 tot 16.30 uur op het Willibrordus Landgoed te Heiloo.

Zorgcirkel Westerhout kleurt roze

Westerhout met roze bloemen. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Tijdens Alkmaar Pride, tot en met vandaag 26 mei, hijst Zorgcirkel Westerhout de vlag en speelt zij met activiteiten in op acceptatie en tolerantie van 'roze' ouderen. "Wij zijn er voor iedereen en willen dat laten zien."

De bewoners van een zorgcentrum zijn net zo divers als de samenleving. Dat geldt ook op seksueel gebied. Met de deelname aan Alkmaar Pride wil Zorgcirkel Westerhout alle bewoners, bezoekers, medewerkers en vrijwilligers laten zien dat het zorgcentrum aandacht besteedt aan tolerantie en seksuele diversiteit. "Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan en mag zijn, ongeacht zijn of haar seksualiteit. Alkmaar Pride is een mooie gelegenheid om dit te benadrukken", zegt zorgmanager Daniel Cop. Tijdens dit evenement organiseert Westerhout activiteiten met een 'roze randje'. Zo wordt er in de kapel een dienst gehouden waarin seksuele diversiteit aan bod komt en is er het optreden 'De muzikale salon' van improvisatie-duo Luna Lunettes en DirQ met tolerantie als insteek. Ook buiten Alkmaar Pride zet Westerhout zich in voor acceptatie en tolerantie van lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen en transgenders. "Iedereen moet zich hier gewaardeerd voelen en daarom organiseren wij regelmatig bijeenkomsten en activiteiten met aandacht voor sociale acceptatie." Westerhout is dan ook druk bezig met het behalen van de Roze Loper; een keurmerk voor zorgcentra met aandacht voor tolerantie van 'roze' bewoners en medewerkers.

Gilde organiseert stadswandelingen

ALKMAAR - Vrijwilligersorganisatie Gilde Alkmaar verzorgt het hele jaar door stadswandelingen 'op maat' voor groepen van minimaal vier personen, op aanvraag en volgens ieders wensen. De stadswandelingen worden onder andere vaak aangevraagd voor het opluisteren van verjaardagen, bedrijfsuitjes, reünies en andere feestelijke gelegenheden. In de zomermaanden breidt Gilde Alkmaar dat programma uit met een serie stadswandelingen op woensdagavonden om 19.30 uur in de maanden juni, juli en augustus. Het vertrekpunt van deze stadswandelingen is de Molen van Piet aan het Ritsevoort. Voor informatie over dit zomeravondprogramma, zie www.gildealkmaar.nl en www.facebook.com/GildeAlkmaar.

Stedentrip naar het prachtige Praag

Stedentrip Praag, vlucht en hotel vanaf 99,- p.p. (Foto: aangeleverd)

REGIO Zonder twijfel is Praag een van de mooiste steden van Europa. Hier ontmoeten verschillende culturen en tijden elkaar.

Vlucht en hotel v.a. € 99,- p.p

Een van de hoogtepunten van de stad is de Praagse burcht uit de negende eeuw, die hoog boven de stad uitsteekt en in de avonduren prachtig verlicht is. Kies nu voor deze ontspannen stedentrip en vlieg vanaf Amsterdam of Eindhoven naar deze geweldige stad.

Speciaal voor de reislustige lezers kunnen wij deze reis aanbieden vanaf € 99,- per persoon (exclusief administratiekosten en Calamiteitenfonds). Verblijf 3,4 of 5 dagen in het prachtige Praag. Bekijk alle reismogelijkheden op:

https://bebsy.nl/rodi-praag

Samba Salad in Paradiso. (Foto: Xander Mouthaan)

Vervolg van de voorpagina.

'Een artiest zien schitteren'

Samba salad Schotelt 'onalledaagse muziek' voor als samba, salsa, calypso, jazz, flamenco en afrobeat met daarop Nederlandse teksten over herkenbare thema's voor kinderen. Rita: "onze missie is altijd geweest om de muzikale horizon te verbreden van kinderen. Dat doen we met onze muziek waar inmiddels meerdere generaties kinderen van hebben mogen genieten. Daarnaast organiseren we sinds drie jaar ook het kindermuziekfestival. Daarmee bereiken we nog meer mensen met kinderen en introduceren we een breder aanbod dan de mainstream radio en televisie hen reikt. We zijn niet de enigen die zich met zoveel liefde inzetten voor dit doel, er zijn gelukkig steeds meer muzikanten die goede muziek maken voor kinderen. Muziek voor kinderen hoeft beslist niet kinderachtig te zijn." De concerten van samba salad in victorie zijn besloten. Alle scholen schreven zich in groten getale in. Herman: "Dat waren er meer dan we hadden verwacht. We kijken ernaar uit alle kinderen en begeleiders een mooie nieuwe ervaring rijker te maken."

Sporten met 'Juni-Pas' in Outdoorpark

Trainer legt uit (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het is mogelijk om in de maand juni met de 'Juni-Pas' te sporten bij Outdoorpark Alkmaar. Met de pas kan een ieder deze maand aan alle Obstacle Run Trainingen meedoen, onder begeleiding van een ervaren trainer. In totaal zijn er vier Obstacle Run Trainingen in de maand juni. Een los ticket kost €9,-, voor de Juni-Pas (vier trainingen) betaalt men €27,-.

Obstacle Run Training

Ben je een ervaren runner, ga je voor het eerst meedoen aan een obstacle run of wil je een keer sfeer proeven? Ben je op zoek naar een bootcamp training, maar dan nét even uitdagender en op een mooi en overzichtelijk park?

Kneepjes van obstacle run

De verschillende trainingen zijn geschikt voor iedereen. Hier leer je de kneepjes van een obstacle run kennen en worden verschillende technieken behandeld. Denk aan onder andere touwklimmen, Cat Crow, Schippersslag en Monkey Bars.

Natuurlijk wordt ook veel aandacht besteed aan oefeningen om de algemene kracht en het uithoudingsvermogen te vergroten.

Meer informatie

De Obstacle Run Training is elke woensdagavond van 19.30 tot 21.00 uur bij Outdoorpark Alkmaar.

Koop nu snel een Juni-Pas via www.outdoorparkalkmaar.nl/juni-pas en neem deel aan alle trainingen in de maand juni!

Swingen met The Tropicals

ALKMAAR - In Mare Nostrum wordt het zondag 26 mei feestelijk, want The Tropicals komen met wereldmuziek. Als ze beginnen met de aloude variatie dan komen herinneringen los. Daarna gaan de drie muzikanten naar Zuid-Amerika en volgt er een merengue en nog veel meer! Gezelligheid troef, want gesprekken volgen achter elkaar, maar ook de dansvloer is tjokvol. Zin heeft in een lekker swingend feestje? Aarzel niet, maar kom zondag 26 mei naar wijkcentrum Mare Nostrum van 14.30 uur tot 17.30 uur.

De entree blijft € 3,50.

KUUB Festival viert vijfde editie

Nosso Groove. (Foto: Keith Montgomery)

ALKMAAR - Regionaal Festival KUUB bestaat vijf jaar en op 15 juni stroomt het Canadaplein in Alkmaar vol creatieve creaties, culturele belevenissen en kunstzinnige uitspattingen. Kunstmuren bewegen over het plein terwijl op negen podia bands spelen, groepen optreden en honderden cultuurbeoefenaars van zich laten horen. Dans, theater, storytelling, muziek, beeldende kunst en workshops: KUUB biedt volop ruimte je creatief uit te leven. Niet alleen buiten op het plein, maar ook in de omliggende culturele instellingen: Bibliotheek Kennemerwaard, Stedelijk Museum, Artiance en TAQA Theater de Vest. Gratis en voor iedereen toegankelijk.

KUUB Breekt Door

De lustrumeditie van KUUB staat in het teken van doorbreken. Op het programma staan talenten die hard aan de weg timmeren. De band Close to Fire won de publieksprijs van de Rob Acda Award, de Alkmaarse Sterre Weldring en Raoul Michel stonden onlangs in de finale van de Grote Prijs van Nederland en de band 3 Point Landing sleepte de Mixtream Band Contest in de wacht. Maar KUUB biedt ook ruimte aan artiesten die de eigen grenzen doorbreken en de eerste stap op het podium wagen.

Een greep uit de meer dan 75 programmaonderdelen: Fritz met een Z doorbreekt de grenzen van zijn goochelkunsten door een nieuw genre toe te voegen: storytelling. Goocheltrucs gecombineerd met verhalen. Bezoekers ontmoeten creatieve makers en kunnen naar hartenlust experimenteren met nieuwe kunstvormen zoals de 'loopstation' waarmee je met alleen al je stem een hele muziekcompositie vormt. Maar ook tijdens de 3D VR-schilderworkshop KUUBisme, geïnspireerd op de Bergense School. Bij schilderen in Virtual Reality word je niet beperkt tot de grenzen van een schildersdoek. En heb je even een rustmomentje nodig? Dan zet je een koptelefoon op in de Silent Lounge en dompel je jezelf onder in een wereld van elektronische muziek en 'spoken word'. Jongeren van Stichting STAD doorbreken het taboe van mentale problematiek met de expositie Bovenkamer in de bibliotheek. Lastige onderwerpen worden met een muzikale en theatrale omlijsting bespreekbaar gemaakt.

Op de kaart

Samen met culturele instellingen, groepen en andere kunstinitiatieven zet KUUB regionale kunst en cultuur op de kaart. Zoals de lancering van de allereerste ShufflePrent, een initiatief van Shuffle Magazine, poëtisch initiatief De Nachtvlinder en Grafisch Atelier Alkmaar. Hierin komen poëzie, grafisch design en drukkunst samen. Vanuit de Alkmaarse Prachtstraatjes loopt een Prachtparade met Braziliaanse percussionisten van Nosso Groove, dansers en uitgedoste kunstenaars naar het Canadaplein om het festival officieel te openen. Festival KUUB: 15 juni van 12.00 tot 21.00 uur in Alkmaar. Info: www.festivalkuub.nl

Associatie Uitvaartverzorging en Karavaan

Uitvaartcentrum Edisonweg Alkmaar. (Foto: Suzanne Overgaag)

(Advertorial)

(Foto: Bowie Verschuren)

ALKMAAR - Als uitvaartverzorger wil je midden in het leven staan, hoe gek dat misschien ook klinkt als je juist met de dood bezig bent. Maar de dood is nu eenmaal een gegeven waar we allemaal mee te maken krijgen. Daarom Associatie Uitvaartverzorging dat het goed en mooi kan zijn om daar voor het zover is al eens over na te denken.

Samenwerking Associatie Uitvaartverzorging en theatergroep

Om hier een bijzondere vorm aan te geven, is Associatie Uitvaartverzorging een samenwerking aangegaan met theatergroep Karavaan. Karavaan is een jaarlijks terugkerend podiumkunstenfestival op cultuurhistorische of andere bijzondere plekken in de regio Alkmaar. Zij hebben een voorstelling gemaakt met de titel: GROND; over de grond waarop je begraven wilt worden. In hun woorden: "Hoe je achtergelaten wordt en door wie ligt niet in je eigen handen. De regie over je nalatenschap bepaal je nooit helemaal zelf en sinds de kerk op een zijspoor is gezet, kan het alle kanten op. Er zijn genoeg rituelen om met de dood om te gaan maar waarom kiezen we vaak dezelfde?"

Netvlies

In en om de bijzondere omgeving van het uitvaartcentrum aan de Edisonweg ontmoet je een groep spelers die samen hiermee om moet gaan. Ook al willen ze niet. Een fysieke voorstelling met prachtige live beelden die als een herinnering op je netvlies blijven.

Nieuwgierig?

Nieuwsgierig geworden? Kijk voor meer informatie op de website van Karavaan: www.karavaan.nl/programma/grond/ Kaartverkoop vindt plaats via deze website. De voorstelling wordt gespeeld van 30 mei tot en met 10 juni. Precieze data en tijdstippen staan op de website.

Volop Clio actie bij Stokman

Clio. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De nieuwe Renault Clio wordt binnenkort geïntroduceerd. Dit houdt in dat Stokman de laatste Clio's van het huidige model extra scherp heeft kunnen inkopen bij de Renault-fabrieken.

Inmiddels zijn deze auto's bij de Stokman-vestigingen in Alkmaar, Den Helder en Hoorn gearriveerd. De huidige Clio is hierdoor al beschikbaar vanaf € 14.500,- rijklaar en beschikt onder andere over airconditioning, audio/bluetooth, een zuinige TCe90-pk benzinemotor en is standaard 5-deurs. Voor € 1700,- extra is het zeer luxe LIMITED-pakket beschikbaar. Bezoek de showrooms van Stokman voor meer informatie of de website van Stokman voor een persoonlijk inruilvoorstel. In totaal zijn nog 40 voorraadauto's in verschillende kleuren en uitvoeringen beschikbaar.

Alcohol- en drugsvergiftigingen onder jongeren

Sommige jongeren zien de ernst van alcohol niet in en lopen alcoholvergiftiging op. Foto: Adobe Stock

ALKMAAR - Jongeren gebruiken soms zoveel alcohol en drugs, dat zij met een alcohol- en/of drugsvergiftiging in het ziekenhuis terechtkomen. Uit de nieuwste cijfers van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord blijkt dat het aantal alcohol- en/of drugsvergiftigingen onder jongeren van 12 tot en met 23 jaar in Noord-Holland-Noord nog steeds niet afneemt. Dit is zorgwekkend.

In het eerste kwartaal van 2019 kwam de ambulancedienst wegens alcohol, drugs of een combinatie hiervan ter plaatse voor zestig jongeren in de regio Noord-Holland-Noord. Vorig jaar ging het in diezelfde periode om 54 jongeren. De meeste jongeren waarvoor een ambulance ter plaatse kwam, zijn tussen de 18 en 23 jaar oud. Het gaat om meer jongens dan meisjes; 37 jongens versus 23 meisjes. In het merendeel van de gevallen (34 keer) ging het om een alcoholvergiftiging. Op feestdagen zoals Nieuwjaar is er een duidelijke piek zichtbaar in het aantal ambulanceritten.

Regionaal

Uit de cijfers blijkt dat er regionale verschillen zijn in het aantal ambulanceritten in het eerste kwartaal van 2019. In regio Alkmaar gaat het om dertig jongeren, in de Kop van Noord-Holland om 16 jongeren en in West-Friesland om 14 jongeren. Alcohol- en drugsgebruik door jongeren is risicovol. Niet voor niets is de boodschap: 'NIX18'. Daarom wordt in de regio Noord-Holland-Noord in het programma 'In Control of Alcohol & Drugs' samengewerkt door de zeventien gemeenten, GGD Hollands Noorden, Brijder Jeugd, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en GGZ Noord-Holland Noord om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren te voorkomen en terug te dringen. Voorlichting aan jongeren en ouders over de gevolgen zijn een essentieel onderdeel om de bewustwording te vergroten.

'Genezen' in een zoutkamer van Halomedics

LIMMEN/HOORN/SCHAGEN - Wie last heeft van huid- of luchtwegaandoeningen, zoals astma, COPD, eczeem, psoriasis, voorhoofdsholte- en bijholteontsteking, hoesten, oorontsteking, vastzittend slijm, (chronische) bronchitis of verkoudheid, tonsillitis, griepverschijnselen, mensen met klachten na een longontsteking of longembolie, hooikoorts en aanverwante luchtwegproblemen, is aan te raden om eens een gratis proefsessie te doen in één van onze zoutkamers!

Mensen over de hele wereld met huid- en luchtwegproblemen bezoeken zoutkamers en zoutmijnen. Het concept is logisch: in de zoutkamer inhaleer je zoute deeltjes, die diep in de huidlaag en luchtwegen terecht komen. Zout is een natuurlijke ontstekingsremmer en doodt bacteriën en schimmels. Je bouwt meer weerstand op, waardoor je beter bestand bent tegen ziekteverwekkende organismen. Wij zien dat veel mensen die onze zoutkamer bezoeken meer lucht krijgen, minder hoesten, slijm makkelijker ophoesten of geen last meer hebben van slijm, geen of minder ontstekingen hebben, een betere hersteltijd na inspanning krijgen, geen jeuk meer hebben en een zachte huid krijgen. Veel mensen hebben minder of zelfs helemaal geen medicatie meer nodig. Afbouwen van medicatie moet u wel altijd in samenspraak met uw behandelend arts doen!

Jan (77) COPD

Van mijn kinderen kreeg ik een cadeaubon voor de zoutkamer. Ik ging daar wat sceptisch naartoe. Maar goed… ik dacht: baat het niet, dan schaadt het niet. In het begin bemerkte ik nog niets, maar nadat ik ongeveer zeven keer geweest was, voelde ik mij echt beter; minder kortademig. Normaal moet ik na dertig meter even uitrusten, maar nu kon ik aanzienlijk langer doorlopen. Ook bij de fysiotherapie was het opvallend hoe ik vooruit ging. Bijzonder, want met COPD verwacht je normaal geen vooruitgang meer. Ik heb elk jaar meerdere antibioticakuren nodig, maar dit jaar heb ik nog geen kuur nodig gehad! Ik voel me echt een stuk beter.

Combineer onze halotherapie ook eens met onze magnesium-inhalatie. Dat is goed voor mensen met huid- en luchtwegproblemen, maar ook voor mensen met diabetes, een hoge bloeddruk of cholesterol, geheugenproblematiek, ADHD, osteoporose, artrose, fibromyalgie, tinnitus, migraine, stijfheid, spierkrampen en restless legs. Voor een eerste kennismakingssessie in de magnesiumcabine betaalt u 10 euro. Kom het eens ervaren, want een eerste proefsessie in de zoutkamer is gratis.

Informatie opvragen kan via info@halomedics.nl of Halomedics Limmen: 06-10709751; Schagen en Hoorn: 06-36283214. Of kijk op www.halomedics.nl.

* Tot 15 juni kunt u nog profiteren van onze zomeraanbieding!

Comer bij Polonio: beleef het ook!

José Polonio in zijn spiksplinternieuwe keuken. (Foto: Vincent de Vires)

EGMOND AAN ZEE – Egmond aan Zee is verrijkt met een spiksplinternieuwe horecabeleving in optima forma: chef-kok José Polonio opende recentelijk restaurant 'Comer bij Polonio', (Spaans voor Eten bij Polonio). Voor de bekende chef-kok met Spaanse roots komt alles samen in dit nieuwe etablissement. "De ambiance is opgetrokken in mediterraanse stijl met Franse, Italiaanse en Spaanse invloeden. Deze aspecten zijn niet alleen terug te vinden in de inrichting maar zeker ook op de menukaart."

Nieuwe mediterraanse beleving in Egmond aan Zee

José serveert zijn gasten veel beleving in Comer bij Polonio. "Allereerst werken we vanuit een open keuken waar ik onder andere The bastard BBQ op houtskool en een authentieke Andalusische BBQ heb staan, zoals je die ziet aan de Spaanse stranden. Gevuld met Egmonds zand", glundert de chef-kok/eigenaar. "Zie je het al voor je? Met van die lekkere visjes aan de spies als een dorade of een tarbot." Qua menukaart nam José ook geen halve maatregelen, want zijn klassiekers als bouillabaise, kreeftensoep, de halve kreeft, de Eggs Benedict en huisgemaakte mayonaise ontbreken niet. "We bieden ook goeie vegetarische gerechten, vlees van de grill, gravad laxs en lekkere patés. Kortom, we gaan gewoon heel veel gekke dingen doen."

Van tosti tot kaviaar

In zijn 'Comer bij Polonio' kunnen de gasten zich zowel laven aan verse oesters uit de oesterbar als aan cocktails die ter plekke worden gemixt in de daartoe ingerichte bar. "Ook een verhoogde koffiebar met loungebanken ontbreekt niet en kinderen kunnen zich uitleven in een kinderhoek compleet met pooltafel. We zijn tenslotte een echt familierestaurant met voor ieder wat wils. Van tosti tot kaviaar, zeg maar."

Live muziek

Voor de totale stijl en inrichting tekenen de interieurontwerpers van E.S.T.I.D.A. die José's visie in het gehele concept hebben meegenomen. Comer bij Polonio' biedt plaats aan zo'n 130 gasten binnen en 80 gasten buiten. "Als de zon erin komt, kijk je zo over de duinen heen naar de zee. Ik ben zeer verheugd dat ik de gasten - samen met mijn team - op onze vakmanschap, kwaliteit en beleving voor jong en oud kan trakteren. In de toekomst ben ik van plan om voor de 'oudere jongeren onder ons' iets te creëren met live muziek en een lekkere borrel op de zondagmiddag. Kortom, plannen zijn er genoeg…"

Mensen die al eens kennis maakten met de José's kookkunsten via zijn cateringbedrijf 'de Kookmuts', kunnen gerust zijn: onder de vlag van 'Comer bij Polonio' wappert De Kookmuts lekker mee!

Wankel

BERGEN - Joop Bons houdt vrijdag 31 mei om 16.00 uur een korte inleiding over Herman Gorter: minnaar van het schone en edele in de mens en natuur, dichter en socialist.

Aansluitend is een open podium voor dichters en muzikanten. Het thema is wankel evenwicht. Ook toehoorders zijn van harte welkom. Het tafereel vindt plaats in Gallery & Artcafé Rogier Jonk, Plein te Bergen.

Toegang is gratis. Gastheer is dorpsdichter Arij van der Vliet.

Natuurlijke apotheek

Kruiden vormen een natuurlijke apotheek voor de mens (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Therapeut Joyce Vermeeren houdt 15 en 22 juni een cursus 'Geneeskrachtige Kruiden' in Heiloo.

Kennis dreigt verloren te gaan in huidige westerse wereld

Kruiden zijn eeuwenlang de natuurlijke apotheek voor de mens geweest. Die kennis dreigt in de huidige westerse wereld helaas verloren te gaan. Tijdens de cursus wordt de geneeskrachtige werking van kruiden besproken. Ga zelf aan de slag en maak kruidenthee, siroop, tinctuur, massageolie, crème en lippenbalsem voor lichte klachten. Kortom, werken aan een eigen kruidenapotheek. De cursus is 15 en 22 juni van 10.00 tot 16.30 uur 2019 in Chiron, Heiloo.

Informatie via Joyce Vermeeren, mail: jelve@dds.nl, of telefoonnummer 06-51476974.

Speciaal programma Hoornse Vaart

Het animatieteam pakt uit (Foto: Mike Bink fotografie)

ALKMAAR - Met Hemelvaart en Pinksteren is voldoende te beleven bij de Hoornse Vaart. Bezoekers leven zich uit op de stormbaan in het 50-meterbad en kinderen die nog niet zo goed kunnen zwemmen, biedt het Experience Center uitkomst. Daarnaast staan in de middagen spannende activiteiten geprogrammeerd.

Het animatieteam pakt uit tijdens Hemelvaart en Pinksteren. Het team heeft deze middagen gratis animatie in petto, van de sports combi en bungeejumpen tot levend bingo. Het animatieteam staat garant voor veel plezier. Voor het golfslagbad, de waterspeeltuin, het instructiebad, het 25- en 50-meterbad gelden tijdens Hemelvaart en Pinksteren aangepaste openingstijden. Zie ook www.hoornsevaart.nl/openingstijden.

Varen met ms Dageraad en ms Margaretha

Zeehonden. (Foto: aangeleverd)

DEN OEVER - Stap aan boord van de ms Dageraad en ms Margaretha voor een zeehonden- en robbentocht. Een 2,5 uur durende tocht die begint aan de Oostkade in Den Oever. Vandaar voert de tocht langs de spuisluizen aan het begin van de Afsluitdijk. Waar tijdens laag water circa 5000 m3 per seconde zoet IJsselmeer water in de Waddenzee wordt afgevoerd. Een adembenemend gezicht!

Daarna varen zij langs de losse dam, waar een kolonie Lepelaars broeden, langs de droogvallende zandbanken waarop allerlei verschillende soorten vogels voedsel zoeken en deze als rustplaats gebruiken.

Zeehonden

Na een half uur komt men aan bij de zeehonden, wanneer het laag water is. De zeehonden liggen dan op de zandbanken en men kan ze in hun natuurlijke omgeving bekijken. Met de vloed vaart de boot weer terug naar de haven van Den Oever.

Afvaarten: donderdag 30 mei 11.00 uur, vrijdag 31 mei 12.00 uur, zaterdag 1 juni 12.45 uur, zondag 2 juni 13.45 uur, zaterdag 15 juni 13.00 uur, zondag 16 juni 14.00 uur, woensdag 19 juni 16.00 uur, zaterdag 22 juni 17.15 uur, zaterdag 29 juni 11.00 uur. zondag 30 juni 12.00 uur, zaterdag 6 juli 17.00 uur, zondag 7 juli 17.45 uur, vrijdag 12 juli 10.15 uur, zaterdag 13 juli 11.00 uur, zondag 14 juli 12.30 uur, maandag 15 juli 13.30 uur, dinsdag 16 juli 14.30 uur, woensdag 17 juli 15.15 uur, donderdag 18 juli 15.45 uur, vrijdag 19 juli 16.15 uur, zaterdag 20 juli 16.45 uur, zondag 21 juli 17.15 uur, maandag 22 juli 17.45 uur, dinsdag 23 juli 18.00 uur, zondag 28 juli 10.30 uur, maandag 29 juli 11.15 uur, dinsdag 30 juli 12.30 uur, woensdag 31 juli 14.00 uur. Prijs : € 14,- , voor kinderen tot en met 7 jaar: € 10,- (géén pin aanwezig). Voor kinderen is er een kleine verrassing. Tip: neem een verrekijker mee.

Reserveren via SWRW, tel. 06-51531778. Meer data: www.swrw.nl

Duurzaam en goedkoop winkelen?

Rataplan Alkmaar (Foto: Claudia Otten)

REGIO - Duurzaam en goedkoop winkelen? Dit kan bij kringloopwinkel RataPlan. Wie tweedehands spullen koopt, betaalt minder en spaart het milieu.

Kom kringlopen bij RataPlan!

Kringloopwinkels. Een bekend fenomeen, maar wat doen zij eigenlijk? Het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is één van de belangrijkste doelen van RataPlan. En iedere kopende klant levert een bijdrage. De verkoop van spullen in de winkels draagt namelijk bij aan het creëren van nieuwe banen.

Het stigma dat kringloopwinkels muf en stoffig zijn is allang verleden tijd! Naast dat het duurzaam en goedkoop is, is kringloopwinkelen helemaal hip! Op zoek naar die mooie vintage bank, een hippe retro lamp of een unieke outfit? RataPlan heeft het! Elke dag komen er nieuwe unieke artikelen binnen in de winkel waardoor het assortiment dagelijks wisselt. Eens in de zoveel tijd een bezoekje brengen aan de kringloop kan dus een heus kringlooppareltje opleveren.

Donderdag 30 mei zijn alle winkels van RataPlan geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Kom langs in één van de kringloopwinkels, geef spullen een tweede leven en ga op zoek naar het ultieme kringloopkoopje. Drink een kopje koffie in de koffiecorner en maak er een gezellig dagje uit van! RataPlan Alkmaar – Zijperstraat 46-50, 1823 CX Alkmaar. RataPlan Heerhugowaard – Marconistraat 16, 1704 RG Heerhugowaard. www.rataplan.nl

Laatste kans op hoge kortingen bij EP:Beerepoot

ZWAAGDIJK-OOST - De razend populaire Magazijnleegverkoop van EP:Beerepoot loopt helaas alweer bijna op zijn eind. De hele week was het een drukte van jewelste. Bij het openen van de deuren stonden dagelijks de koopjesjagers weer klaar en dus is de voorraad in het magazijn flink uitgedund. Maar wees niet getreurd; er staat nog voldoende!

De altijd druk bezochte Magazijnleegverkoop van EP:Beerepoot is inmiddels niet meer weg te denken. Het gehele magazijn wordt opgeruimd om plaats te maken voor de allernieuwste modellen en dat levert grootse aanbiedingen op. Klanten ontvangen nog tot en met zondag 26 mei extreem hoge kortingen op elektronica van topmerken.

Wasmachines, (OLED)televisies, stofzuigers, koelkasten, drogers, inbouwapparatuur, koffiemachines en audio gaan weg voor bodemprijzen. Liebherr, Bosch, Samsung, Siemens, Philips, Miele, HEOS, Sonos, Bose, Sony, LG, Jura, AEG en vele andere A-merken zijn aanwezig. Kom wel zo snel mogelijk langs, want op is op. Naast spectaculaire kortingen ontvangen klanten natuurlijk ook het uitgebreide advies, de ongekende service en garantie die zij van EP:Beerepoot gewend zijn.

Kijk voor een greep uit de aanbiedingen in deze krant, maar kom langs voor álle aanbiedingen! Zaterdag 25 mei is iedereen van 10.00 tot 18.00 uur welkom en zondag 26 mei is het magazijn op Bollenmarkt 15 in Zwaagdijk-Oost (WFO-terrein) van 11.00 tot 17.00 uur geopend.

Boekenmarkt op Canadaplein

ALKMAAR - In navolging op de succesvolle editie van vorig jaar, wordt zondag 2 juni de jaarlijkse boekenmarkt weer op het Canadaplein gehouden.

Naast het museum en nabij terrassen. De ideale locatie voor dit evenement. Gratis entree. De markt is van 11.00 tot 17.00 uur en valt dit jaar samen met het Kaeskoppenstad 2019.

Boekhandelaren van uit het hele land presenteren hun boeken. Er is dus een enorme keuze voor de fanatieke lezers. Antiquarische boeken, echte collectors items, of gewoon dat ene boek waar je al jaren naar zoekt. Ook strips, platen/vinyl, cd's en dvd's zijn vertegenwoordigd.

Krentenbollen eten tussen schapen

Kom ook ontbijten tussen de schapen (Foto: Aangeleverd)

BERGEN - IVN-gidsen houden donderdag 30 mei een dauwtrapwandeling vanuit de Schaapskooi in Bergen. De start is om 7.00 uur aan de Zeeweg naar Bergen aan Zee (tegenover de Franschman en gemakkelijk te bereiken van parkeerplaats 'Uilenvangersweg').

Samen met de organisatie gaan bezoekers op zoek naar vroege vogels, voorjaarsplanten, mooie doorkijkjes en alles dat de natuur op dit wonderschone tijdstip nog meer voor moois heeft te bieden. De organisatie: ''Aangekomen bij de schapen gaan we tussen de dieren ontbijten met krentenbollen en chocolademelk. Aan het eind van de wandeling komen we tegen 9 uur terug bij de Schaapskooi.''

Lentefeest bij Elfje Silver

(Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Poppentheater Belletje Sterk speelt zondag 26 mei in het Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer 'Lentefeest bij Elfje Silver'.

Een leuke voorstelling voor kinderen en vol met lenteliedjes. Deze voorstelling hoort bij de Elfendeurtjesroute over elfjes en dierenvrienden, die jonge kinderen met hun ouders kunnen lopen in de naaste omgeving van het Buitencentrum. Ellen Scholten verzorgt de vrolijke voorstelling met haar prachtige vilten poppen. Het is lente en dat wordt gevierd in het Elfenbos. Elfje Silver is dikke vriendjes met Vosje. Samen met Ko Nijn en Kabouter Zako beleven ze avonturen als ze het feest aan het voorbereiden zijn. Na de voorstelling knutselen de kinderen een fantasieboom met een elfendeurtje om mee naar huis te nemen. De poppenvoorstelling is voor kinderen van twee tot acht jaar en hun ouders/verzorgers. De voorstelling begint om 11.00 uur en om 15.00 uur en duurt inclusief knutselen 90 minuten. Een kaartje kost € 8,50, inclusief kaboutersap. Reserveren via www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk.

.

Spullen repareren

(Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het laatste Repair Café voor de zomerstop staat zaterdag 8 juni op het programma. In de maanden juli en augustus is het Repair Café namelijk gesloten.

Kom spullen laten repareren bij Repair Café de Hoef en leer zelf ook hoe dat kan! Op elke tweede zaterdag van de maand tussen 13.00 en 15.30 uur kunnen mensen een ervaren vrijwilliger assisteren bij de reparaties van de eigen kapotte spullen. Ook is er iemand aanwezig die vragen beantwoordt omtrent problemen met de PC, laptop en printer. Wees welkom in activiteitencentrum de Blauwe Boom aan de Bart van der Leckstraat 1. Binnenlopen is gratis en advies ook! Wel worden de vervangen materialen berekend. Kijk op www.repaircafealkmaar.nl. Het Repair Café is vanaf zaterdag 14 september weer geopend.

33 / 44

37 / 44