Haarlems Nieuwsblad

4 april 2019

Haarlems Nieuwsblad 4 april 2019


"Pilot elektrisch rijden succesvol maar kan nog beter"

Dankzij iZoof Car Sharing is het bewonersinitiatief met Spaarnelanden een groot succes. (Foto: Sandra Reeb-Gruber)

Door Lenna van den Haak

HAARLEM - De eindconclusie van de pilot 'delen van elektrische auto's is positief. Het enthousiasme bij de deelnemers is groot en heeft al voor flinke vermindering van CO2 gezorgd. Aandachtspunt is vooral het laden van de auto's. "Zonder oplaadpunt willen mensen hun eigen auto niet wegdoen en een andere auto delen,'' concludeert Andreas Zwager, initiatiefnemer en deelnemer van de pilot delen van elektrische auto's.

De pilot in Ramplaankwartier is opgezet door de bewoners Richard Hovinga en Adreas Zwager. Voor de Planetenwijk is
Anna Richt Hannema betrokkene van het eerste uur. Onder de naam iZoof Car Sharing is het bewonersinitiatief en Spaarnelanden een co-creatie aangegaan. sinds 2018 zijn er 7 elektrische deelauto's in Planetenwijk en Ramplaankwartier verdeeld onder 73 deelnemers.

De bewoners die mee doen met de proef delen de elektrische auto's in warme kring, dat houdt in zij allemaal dezelfde visie delen. Maak je mobiliteit en leefomgeving groener, socialer en gezonder. De proef laat resultaten zien. Alle deelnemers maken actief gebruik van 7 elektrische deelauto's en 12 bewoners deden hun privéauto de deur uit. Dit leverde in 2018 onder meer een besparing op van 4.215.900 CO2, vergelijkbaar met 66 autoritten naar Parijs.

Volgens Zwager leeft het idee om aan een schoner milieu te werken enorm. "De betrokkenheid is groot. Zo is er een vrijwilliger die de auto's schoonmaakt, is er iemand die de appgroep monitort en iemand die nieuwe autodelers wegwijs maakt met elektrisch rijden en het autodelen. Omdat je het met elkaar doet is de drive om je in te zetten groot."

Vanuit de deelnemers is het project geslaagd en staan er andere wijken in de buurt te springen om mee te doen. Wegens praktische redenen is dat nog niet haalbaar. " De laadinfrastructuur is niet op orde. Er zijn veel te weinig laadpalen en de palen die er zijn werken niet altijd naar behoren. De tijd tussen het aanvragen van een paal, het verlenen van een vergunning en het plaatsen van de paal is bijna een jaar," vertelt Zwager. "Wij hebben een masterplan ingediend om in één keer voor meerdere laadpalen een vergunning te krijgen. Maar hier is geen gehoor aan gegeven. Toch blijven we lobbyen, want het project smaakt naar meer."

De gemeente Haarlem laat weten dat het plaatsen van laadpalen inderdaad een landelijk probleem is. Omdat op aanvragen vele bezwaren worden ingediend door omwonenden loopt de plaatsing vaak vertraging op. Omdat dit in Haarlem ook het geval was heeft het college van Haarlem vorig jaar besloten om nieuw beleid op te stellen waarmee de procedure versneld kan worden. Dit beleid is op 17 januari dit haar vastgesteld en het plaatsen van palen is intussen met dit nieuwe beleid voortvarend opgepakt.

Directeur Oosting van Spaarnelanden rekent erop dat de gemeente commitment uitspreekt voor het vervolg van de proef: "Deze innovatieve manier van elektrisch autodelen sluit aan bij de ambities uit het onderhandelaarsakkoord 'Duurzaam Doen' van Haarlem. Met opschaling van deze proef kunnen we 'echt duurzaam doen'. Haarlem is filestad nummer 1. Het is belangrijk dat Haarlem lef toont en dit initiatief van bewoners op alle mogelijke manieren ondersteunt."

Petitie voor behoud Viskraam Balk krijgt grote steun

HAARLEM - Door het nieuwe standplaatsenbeleid van de gemeente Haarlem, dreigt één van de oudste viskiosken van Haarlem, op termijn te verdwijnen. Al sinds 1949 staat de kiosk aan het Spaarne en dreigt met het nieuwe beleid zijn plek te kwijt te raken. Eigenaren Chantal en Philip Balk zijn een petitie gestart. Binnen enkele dagen staat de teller op meer dan 1000 handtekeningen.

Viskraam Balk Visch aan 't Spaarne is al meer dan zeventig jaar een begrip voor een haring of een kabeljauw, maar de kraam dreigt zijn plek te verliezen door het nieuwe vergunningbeleid van de gemeente. De eigenaren zijn bang dat ze op termijn de tent zelfs moeten sluiten. 'De oude Balk' begon vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn kraam aan het Spaarne en sindsdien weet Haarlem de zaak te vinden voor een verse haring met uitjes. De huidige eigenaren hopen de zaak voort te kunnen zetten en uiteindelijk door te kunnen geven aan hun kinderen.

Bloembakken

bij

Hofje van Noblet

SP: Sluit fietspad Verenigde Polders tijdens broedseizoen af

Special: Klaar

voor de lente

Uitgaan in

de regio:

voorjaarsconcerten

Zonta Walk

(Foto: )

HAARLEM - Wandel mee met de Zonta Walk Haarlem. Op zaterdag 13 april gaan tussen 19.00 uur en 20.00 uur wandelaars van start vanaf het Prinsenhof voor een wandeling vol verrassende acts. Ontdek ook onbekende stukjes van Haarlem en word verrast met een keur aan acts onderweg. De wandeling is 3 km lang, reken op ongeveer 2 uur lopen. Geniet van de verrassingen onderweg en historisch Haarlem. Daarnaast is er toneel, muziek, kunst en theater tijdens de Zonta Walk. Op meer dan 12 locaties vinden activiteiten plaats. Deze zijn te vinden in het programmaboekje. Naast informatie over de acts en de route, lees je meer over de historische locaties waar opgetreden wordt. Het boekje ontvang je bij het inschrijven.

(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )

Van: Sylvia - Zonta Kennemerland [mailto:sylviazonta@gmail.com]
Verzonden: dinsdag 2 april 2019 13:19
Aan: redactie Nieuwsblad Haarlemmermeer | Rodi Media
Onderwerp: Maatschappelijk en cultureel initiatief: help Haarlemse vrouwen uit de bijstand weer aan het werk - Zonta Walk 13 april

Goedemiddag redactie,

Volgende week zaterdag 13 april vindt de Zonta Walk Haarlem plaats. Mensen wandelen en halen daarmee ook geld op voor het doel van Stichting Netwerkpro omHaarlemse vrouwen uit de bijstand weer aan het werk te helpen. Meer informatie op netwerkpro.org

Netwerkpro en Zonta zijn op zoek naar meer wandelaars en kaartverkoop vooraf. We zouden het op prijs stellen als er aandacht wordt gegeven aan dit maatschappelijke én culturele initiatief.

Bijgaand sturen we nogmaals het persbericht van 21 maart. Ook sturen we een wervingsbeeld. Kan deze in aanmerking komen om als Goed Doel geplaatst te worden in de krant?

In het kort:

Loop mee met de Zonta Walk door historisch Haarlem.

Geniet tijdens de wandeling van ca 3 km van meer dan 12 verrassende acts.

Bewonder na afloop de praalwagens van het Bloemencorso

En help hiermee Haarlemse vrouwen uit de bijstand weer aan het werk.

Kaarten: www.zontakennemerlandzuid.nl

Voor meer informatie zijn wij uiteraard altijd bereikbaar!

Met hartelijke groet,

Sylvia Kieft

Namens Zonta Kennemerland Zuid

W:www.zontakennemerlandzuid.nl

E:sylviazonta@gmail.com

M:06-25164799

Disclaimer
De informatie in dit e-mailbericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde en heeft daarmee de status vertrouwelijk. Openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding en/of verstrekking van deze informatie aan derden is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van een van de bedrijven (Rodi Media B.V., Rodi Rotatiedruk B.V. en Rodi Verspreiding B.V.) binnen de Rodi Holding B.V.. Rodi Holding B.V. wijst iedere aansprakelijkheid af voor schade ten gevolge van een onjuiste, onvolledige en ontijdige verzending en ontvangst van de inhoud van deze e-mail. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele virussen. U wordt verzocht bij onjuiste adressering de afzender direct te informeren en het bericht te vernietigen. Wij adviseren u om bij twijfel over de juistheid of de volledigheid van het e-mailbericht contact met de afzender op te nemen. Indien u niet akkoord gaat met bovengenoemde voorwaarden dient u deze e-mail direct te retourneren aan verzender, o.v.v. niet akkoord disclaimer en dient deze e-mail als niet verzonden te worden beschouwd. Bij gebruik van de inhoud van deze e-mail aanvaardt u de disclaimer.

20194persberichtiizontawalkhaarlemupdate020419_7043.docx

21 maart 2019 - Persbericht Zonta Walk Haarlem update

WANDEL MEE EN LAAT JE VERRASSEN

De Zonta Walk Haarlem komt dichterbij! Op zaterdag 13 april gaan tussen 19.00 uur en 20.00 uur wandelaars van start vanaf het Prinsenhof voor een wandeling vol verrassende acts. Boek een kaartje want vol=vol!

Wandel mee met de Zonta Walk Haarlem

Ontdek ook onbekende stukjes van Haarlem en word verrast met een keur aan acts onderweg. De wandeling is ca 3 km lang, reken op ongeveer 2 uur lopen. Of je nu jong/oud bent, man/vrouw, groep/alleen, iedereen kan mee lopen.

De verrassingen onderweg en historisch Haarlem

Het wordt genieten van toneel, muziek, kunst en theater tijdens de Zonta Walk!

Op meer dan 12 locaties vinden activiteiten plaats. Deze zijn gemakkelijk te vinden in het programmaboekje. Naast informatie over de acts en de route, lees je meer over de historische locaties waar opgetreden wordt. Het boekje ontvang je op het Prinsenhof bij het inschrijven.

[noot voor de redactie: tekst en beeld acts volgende pagina]

Een hapje en drankje rondom de Zonta Walk Haarlem

Als wandelaar ben je uiteraard vrij om onderweg een hapje of een drankje te doen. Goed om te weten is dat een aantal Haarlemse horeca bedrijven de wandeling support middels een bijdrage. Een overzicht van deelnemende horeca is te vinden op onze website.

Tip, als je wilt dineren raden we aan op tijd een tafel te reserveren!

Wandelen voor een goed doel

De opbrengst van de wandeling gaat naar het project 'Help Haarlemse vrouwen naar een autonome toekomst' van Stichting Netwerkpro

Laatste nieuws en kaarten

Onze facebook pagina facebook.com/zontakennemerland wordt regelmatig geupdate met nieuws en wetenswaardigheden. Kaarten zijn te koop op zontakennemerlandzuid.nl

Organisatie

De Zonta Walk Haarlem wordt georganiseerd door Zonta Kennemerland Zuid.

Zonta Kennemerland Zuid is onderdeel van Zonta International, een wereldwijd service-netwerk van vrouwen. welke zich inzet voor de ontwikkeling en vrijheid van vrouwen, zodat zij de kans krijgen om volwaardig mee te doen aan de maatschappij. Wij doen dat door fundraising en door kennis & vaardigheden in te zetten. zontakennemerlandzuid.nl & www.zonta.org

Noot voor de redactie:

Op de volgende pagina,s geven we meer info en beeld over de acts. We willen uiteraard niet alles verklappen dus verzoeken u om hier een selectie uit te maken. Meer informatie over de acts is op aanvraag beschikbaar

Voor meer informatie: Sylvia Kieft, T 06 25164799, sylviazonta@gmail.com

Bijlagen: informatie en beelden acts, beeld te downloaden via wetransfer https://we.tl/t-K31Q0dsgSo

ACTS ZONTA WALK HAARLEM – 13 april 2019

Op de volgende pagina,s geven we meer info en beeld over de acts. We willen uiteraard niet alles verklappen dus verzoeken u om hier een selectie uit te maken. Meer informatie over de acts is op aanvraag beschikbaar

Spot de grootste vlinder van Haarlem op 1 van de mooiste plekjes tijdens de Zonta Walk.

Kom in oosterse sferen tijdens de Zonta Walk Haarlem - Buikdanseres Ranya

Dans en feest op de muziek van DjaFya tijdens de Zonta Walk Haarlem DjaFya Formation

Laat je betoveren door tonen van een cellist tijdens de Zonta Walk Haarlem – Cellist Maurice Ploem

fotocredit Foto: Rogier ten Hacken

Luister naar de melancholieke chansons tijdens de Zonta Walk Haarlem - Gitarist Jean Zijta

Beleef opwindende Braziliaanse muziek tijdens de Zonta Walk Haarlem - Gitarist Roger de Bortoli

fotocredit Foto: Carlo Balestreri

Swing&geniet van jazzy nummers tijdens de Zonta Walk Haarlem -Vocal Group Harlem Jive

Beleef hoe een kunstenaar de angst om de Nederlandse Identiteit belicht Zonta Walk Haarlem Laura van Staveren

fotocredit Foto: Richard Beunk

Word begroet door bekende figuren uit de geschiedenis tijdens de Zonta Walk Haarlem Historisch Toneel Genootschap Haarlem

Blijf lekker even staan en zing mee tijdens de Zonta Walk Haarlem de Shuffles

Help mee een kleurrijk, modern schilderij te creëren tijdens de Zonta Walk Haarlem - BeNaparte

Luister naar onze Haarlemse stadsdichteres op een betoverend plekje - Willemien Spook

fotocredit Foto: Wiebrig Krakau

Luister naar spannende verhalen over Haarlem tijdens de Zonta Walk Haarlem - Hisperientia, Guy Rocourt

Ga terug in de tijd tijdens de Zonta Walk Haarlem - Toneelgroep BeNde

Barba schrijft verhaal over Haarlem voor Citybooks

HAARLEM - Van 7 tot 19 april is de Spaanse schrijver Andrés Barba (1975, Madrid) in Haarlem voor het project Citybooks. Het samenwerkingsproject van de culturele organisatie het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de stad Haarlem, bestaat uit een literair residentieproject voor auteurs en striptekenaars. De schrijver gaat tijdens zijn verblijf in gesprek met de stad over zijn werk, het schrijverschap en zijn ervaringen in Haarlem.

De publieke bijeenkomst met Barba is op zondag 14 april van 15.00 tot 17.00 uur in de Doelenzaal van de stadsbibliotheek Centrum.

Het programma bestaat uit een interview met Barba door Leonar Ruiz Martinez, van Instituto Cervantes, het Spaans literair en cultureel centrum in Nederland en een gesprek met Irene van de Mheen, vertaalster van zijn laatste boek en Adri Boon, vertaler van Spaanse literatuur.

In het tweede deel van de bijeenkomst staat de kennismaking met de stad centraal. De voertaal tijdens de bijeenkomst is Engels.

Vervangen bomen en aanpassen drempels Eksterlaan

HAARLEM - Door de lange droge zomer vorig jaar zijn de bomen in de Eksterlaan, tussen de Rijksstraatweg en de Vergierdeweg, afgestorven. Ze worden vervangen door nieuwe bomen. Ook worden 4 kleine busdrempels in de Eksterlaan aangepast.

De drempels worden niet gebruikt zoals was bedoeld. Veel automobilisten rijden om de drempels heen via de fietsstroken. Hierdoor blijft de snelheid hoog en ontstaat er gevaar voor fietsers.

De bomen worden tussen woensdag 3 april en woensdag 17 april vervangen. Op een aantal plekken kunt u tijdens de werkzaamheden niet parkeren. Dit wordt met borden aangegeven.

Aanpassen drempels

De 4 busdrempels worden vervangen door asfaltdrempels over de gehele breedte van de rijbaan. Deze drempels zijn hetzelfde als de drempels ter hoogte van de supermarkt. Met deze oplossing gaan er geen parkeerplaatsen verloren. De drempels worden tussen dinsdag 23 april en vrijdag 3 mei aangepast. Ter hoogte van de drempels wordt de weg afgesloten tijdens de werkzaamheden. Doorgaand verkeer is dan niet mogelijk. Alle kruisingen blijven wel open. De te volgen route wordt met borden aangegeven.

Jaloers

Mike Cowley. (Foto:Stem in de Stad )

Als dit stoplicht nou snel op groen gaat, ben ik misschien niet helemaal te laat voor de vergadering.

Maar dan moet de idioot achter mij wel op tijd stoppen. Desnoods wordt het een verzekeringskwestie en met een beetje mazzel kunnen ze deze auto total loss verklaren.

Dan kan ik eindelijk die nieuwe hybride kopen, die buurman Janssen ook heeft. Maar over verzekeringen gesproken: ik moet de inboedelverzekering nog verhogen vanwege de nalatenschap van tante Annie.

Het is mooi, maar wij gaan het niet gebruiken en verkopen is geen optie. Maar hoe zit het dan met de WOZ? Is het pand nu meer waard? En hoe kom ik erachter of de WOZ effect heeft op de verzekering van het pand?

Op dat moment fietst een van onze jongens voorbij. Het is 08.00 uur 's ochtends, de zon schijnt. Hij heeft in z'n ene hand een biertje en in zijn andere hand een broodje.

Zo fietst hij met losse handen door het verkeer. Hij zingt een liedje, 'For himself and by himself'. Het is melodieus en droevig. Leonard Cohen misschien?

Mike Cowley

Chef-kok Stem in de Stad

Burgemeester Wienen neemt stelling tegen recente bedreigingen politici

Jos Wienen. (Foto: Bibi Veth)

Door CHRISTA WARMERDAM

HAARLEM – "Vorige week zorgde de verkiezingswinst van Forum voor Democratie voor een aardverschuiving. Ook in Haarlem kreeg de partij van de voormalige Haarlemmer Thierry Baudet 11,3% van de stemmen." Met dit statement opent Louise van Zetten (Hart voor Haarlem) haar bijdrage aan het vragenuur van donderdag 28 maart. "Hart voor Haarlem is geschrokken van de radicale reacties op deze verkiezingswinst en vindt deze gevaarlijk. Oproepen tot moord, vergelijkingen met de jaren dertig zwaaien met nazi-boeken, nota bene door een CDA-burgemeester, het kan blijkbaar allemaal in ons land." "Op welke wijze neemt u, burgemeester, afstand van deze uitingen en bedreigingen aan het adres van een democratische partij?" "Ik vind het uitermate verwerpelijk en slecht dat openlijk gespeculeerd wordt over een hele heftige bedreiging van politici waar je het niet mee eens bent. Ik vind dat uitermate kwalijk. Het hoort bij een ontwikkeling in de samenleving waar we denk ik stelling tegen moeten nemen en niet genoeg van kunnen zeggen dat het verkeerd is." Dat de gemeenteraad het van harte eens is met de woorden van Wienen blijkt uit het luide applaus en geroffel op de tafels dat daarna te horen is.

Bloembakken bij Hofje van Noblet, maar wie gaat er nu eigenlijk over?

De stenen bakken voor het hofje van Noblet. (Foto: Willem Brand)

Door Willem Brand

HAARLEM - Stenen bloembakken sieren de stad, maar niet in een kei van een (Warmoes)straat. Ter opfleuring van de binnenstad heeft Spaarnelanden in opdracht van de gemeente 75 bloembakken met viooltjes geplaatst. Michaëla Bijlsma uit de Warmoesstraat was er zo van gecharmeerd dat ze Spaarnelanden vroeg om er een stel in haar straat te plaatsen.

Nu is het zo dat zij als bewoner van het hofje In den Groenen Tuin onlangs met heel veel moeite twee plantenbakken heeft 'binnengehengeld'. De achterliggende reden daarbij was echter om de ingang van het hofje fietsvrij te maken én te houden. Bewoners met een rollator konden het hofje niet meer in of uit vanwege het wild fietsparkeren voor de deur.

In eerste instantie wilde Michaëla twee groenstroken. Via de wijkraad Binnenstad belandde dat plan bij de gebiedsbeheerder. Die vond het idee prima. Maar in het BOM-overleg (Bestuur Op Maat) sneuvelde het. Daarvoor waren twee redenen: keitjes zijn en blijven de kernkwaliteit van de Warmoesstraat en het risico van groene perkjes is dat kelders bij veel regenval gaan overlopen!?

Bloembakken mochten echter wel. Die kwamen er en de antifietstegel ook. Weliswaar in twee bedrijven omdat de gebiedsbeheerder eerst de verkeerde plek had ingetekend.

Blij met de overwinning - zo voelde het veel bellen, mailen en overleggen - schrijft Bijlsma 29 maart een mail aan Spaarnelanden. "De door u geschonken bloembakken zijn een groot succes. Onze ingang wordt niet meer gebarricadeerd door fietsen en de straat ziet er iets netter uit. Kunnen er voor ons hof ook van die stenen bakken komen?" Michaëla had er drie gezien voor het hofje van Noblet.

Een relatiemanager van Spaarnelanden schuift haar vraag door naar de gemeente. De krant krijgt als antwoord van een communicatieadviseur dat het door de gemeente aangewezen plekken zijn en het niet mogelijk is ze op andere locaties te plaatsen. Wel kun je als bewoner zelf een bak aanvragen en adopteren.

Bijlsma: "Die wij nu hebben zijn van dat soort geadopteerde bakken. Het gaat mij erom dat de gemeente de stad verfraaid door bakken met violen neer te zetten en ik mij afvraag waarom onze straat wordt overgeslagen.

Maar dan weet niemand wie er precies over gaat."

Dolhuys museum biedt werkervaringsplaatsen aan

Er liggen mooie kansen bij Dolhuys. (Foto: PR )

HAARLEM - PCI Nederland en het Dolhuys| museum van de geest hebben vanaf 2020 een samenwerking voor vijf jaar vastgelegd. Vanuit de expertise van PCI op het gebied van sociale innovatie stellen zij onder meer trainingen en begeleiding voor werkervaringsplaatsen in het museum ter beschikking. Daarnaast sponsort PCI de vernieuwde presentatie met korting op ICT-diensten en audiovisuele middelen voor een verbeterde bezoekersbeleving.

PCI heeft jarenlange ervaring in het verzorgen van de ideale werkomgeving en is daarom de geschikte partner voor deze samenwerking. Wij kunnen het museum én studenten een plek bieden, coaching geven en dit project écht adopteren, aldus Mark Kramer, senior accountmanager bij PCI.

Andere geest

De mooie samenwerking is tijdens een eerste benefietavond voor de toekomstplannen van het Dolhuys bekend gemaakt. In het museum komt een geheel vernieuwde vaste tentoonstelling over het wonder van de geest. De organisatie zet zich actief in voor mensen met een geest die anders werkt dan normaal, zodat zij gehoord en gezien worden en kunnen meedoen op basis van gelijkwaardigheid, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van werkervaringsplaatsen. In het museum komen na de vernieuwing weer werkervaringsplaatsen terug.

Restauratie museum

Sinds afgelopen maandag is het museum tijdelijk dicht en na een grondige restauratie, het realiseren van een nieuwe entree, een verbeterd expeditie-gedeelte én de opbouw van de geheel nieuwe vaste tentoonstelling opent het museum volgend voorjaar haar deuren weer voor het publiek.

"Sluit fietspad Verenigde Polders tijdens broedseizoen af"

In de Verenigde Polders zijn de eerste Kievitseieren gevonden. De SP wil daarom dat er tijdens het broedseizoen een verbod op loslopende honden, fietsers, bromfietsen en scooters komt. (Foto: Pixabay)

Door CHRISTA WARMERDAM

HAARLEM - De SP heeft aan het college gevraagd of het fietspad in de Verenigde Polders tijdens het broedseizoen afgesloten kan worden voor fietsers, bromfietsen en scooters. Daarnaast wil de partij dat er in die periode een verbod komt voor loslopende honden. Volgens wethouder Snoek is dit gebied al verboden voor loslopende honden en is het dus een kwestie van handhaven.

Frits Garretsen (SP) legt in de raadsvergadering van 28 maart uit: "Afgelopen zaterdag heb ik in de Verenigde Polders 8 kievitseieren gevonden. Dit betekent dat het broedseizoen weer is begonnen. Tegelijkertijd bleek dat het fietspad dat dwars over het land van boer Van Es loopt, voor veel overlast voor de broedvogels zorgt. Loslopende honden lopen de weilanden in en verstoren de broedvogels. In de buurt van het fietspad wordt mede daarom niet gebroed. Bovendien rijden ook scooters en brommers over het fietspad die de noodzakelijke rust verstoren. Vroeger was het fietspad tijdens het broedseizoen afgesloten voor elk verkeer."

Garretsen pleit er dan ook voor dat het fietspad zo snel mogelijk en tijdens het hele broedseizoen (tot 15 augustus) wordt afgesloten voor verkeer en dat er duidelijke verbodsborden komen. Verantwoordelijk wethouder Merijn Snoek legt uit dat het gebied al 'geen loslopende honden gebied' is. "Honden dienen daar al aangelijnd te zijn." Snoek moet het antwoord op het verbod voor brommers en scooters schuldig blijven. "Daar moet ik me eerst goed in verdiepen of dat niet al zo is en of er wel of niet de juiste borden staan." Garretsen legt uit dat hij ter plekke is geweest en dat hij in een half uur tijd geen enkele hond heeft gezien die aangelijnd was. "Mensen houden zich er niet aan, misschien zijn ze zich er niet van bewust. Dus wat is er tegen om een bordje 'Geen loslopende honden' op te hangen." Snoek: "Ik denk dat hondenbezitters zich er wel van bewust zijn, dus dan wordt het een handhaving vraagstuk. Dat moet ik dan eerst met de burgemeester bespreken en over nadenken."

Nieuwe eigenaar Pannenkoeken Paradijs

Het stokje is overgedragen aan Frans Stuy (Foto: communicatie pannenkoekenparadijs)

HAARLEM - Het Pannenkoeken Paradijs heeft een nieuwe eigenaar. Dat laat het management op hun Facebooksite weten. Nieuwe eigenaar is Frans Stuy van Organisatie Kermis en Evenementen / Kermisplaza. Volgens Erik Bussen en zijn zakenpartner is het tijd voor hun gezin. "Het is mooi geweest en we hebben een mooie tijd gehad. Vanaf vandaag zijn we weg bij het restaurant maar we blijven waarschijnlijk wel Jet Sport doen."

Op de Facebookpagina is het volgende bericht te lezen.

"2,5 jaar geleden stapten we in de boot en begonnen aan onze reis; een pannenkoeken restaurant.
We waren een half jaar daarvoor al flink bezig en sinds september 2016 is Pannenkoeken Paradijs Haarlem een feit. ( )

Toch is de tijd gekomen dat we wat meer rust willen. Vooral voor het gezin. We zijn de gasten en al onze collega's zo enorm dankbaar voor het vertrouwen en voor de gezelligheid! Het restaurant blijft bestaan. Alleen met een andere eigenaar. Super leuke mensen. Zij gaan het doorpakken en dit mooie restaurant laten groeien.

Dit ook samen met vrijwel het hele team van nu.

Wij wensen iedereen veel succes en heel veel plezier. "

Haarlems Nieuwsblad zit ook op Facebook en Twitter en plaatst naast nieuws ook tips, leuke bezienswaardigheden, human interest verhalen en een poll. Like de pagina en volg ons.

De poll van afgelopen week luidde:

Meeuwen zijn een bedreigde diersoort dus er mogen geen broedmaatregelen getroffen worden.

In totaal had het bericht een bereik van 3299 mensen. Hiervan hebben 165 mensen hun stem uitgebracht. 18 procent is het eens met de stelling. Het merendeel van de stemmers, 82 procent is het oneens. Een Haarlemse inwoonster heeft naar aanleiding van de poll een ingezonden brief gestuurd. Deze is elders in de krant te lezen. Zij vindt dat de media te vaak negatief berichten over meeuwen.

De stelling voor deze week luidt:

Burgerinitiatieven moeten meer omarmd worden door de gemeente

Stem op de poll van Haarlems Nieuwsblad op Facebook. Heeft u een onderwerp waarvan u denkt, dat moet besproken worden? Stuur dan een e-mail naar de redactie: redactiehln@rodi.nl.

De redactie bekijkt per onderwerp of het opgepakt wordt.

Gratis inloop Seniorweb

HAARLEM - Het SeniorWeb Haarlem organiseert op woensdag 10 april van 10.00tot 12.00 uur weer een gratis open inloopochtend in het Leercentrum bij Stichting De Baan, Nauwe Geldelozepad 17 in Haarlem. Hier iedereen terecht met vragen en problemen op het gebied van computer, tablet, Ipad en smartphone. De cursus begint met een korte presentatie over Routeplanners. Meer informatie is te verkrijgen via: 06-22092895. Of kijk op: www.seniorwebhaarlem.nl.

Info-ochtend autoluwe binnenstad

HAARLEM - De gemeente Haarlem organiseert op 8 april van 10.00 - 11.30 uur een informatieochtend over de uitbreiding van de autoluwe binnenstad in Haarlem. De ochtend wordt gehouden in de Toneelschuur.

De gemeente zal ondernemers informeren over de mogelijkheden te kunnen bevoorraden. Medewerkers van afdeling Handhaving vertellen hoe de overgangsperiode wordt georganiseerd. Daarbij is het direct mogelijk een ontheffing aan te vragen.

Waarom worden de straten autoluw? Auto's, busjes, motoren en vrachtwagens nemen veel ruimte in de binnenstad in. Door ruimte te geven aan de bewoners, fietsers en de voetgangers, kunnen we de stad groener, gezonder, veiliger en klimaatbestendig maken. Bovendien verminderen we zo de hoeveelheid fijnstof in de binnenstad.

Meer informatie is te vinden op www.haarlem.nl/autoluw.

Pedicuresalon Brenda's Place

Brenda's Place. (Foto:Pr )

HAARLEM - Pedicuresalon Brenda's Place is gevestigd in serviceflat De Kinheim op de grens van Heemstede & Haarlem. Met haar 30 Jaar ervaring als pedicure bent u ervan verzekerd dat uw voeten in goede handen zijn bij Brenda. Zij beschikt over de aantekeningen "diabetes & reuma" en verder kan zij vele voetproblemen oplossen; van eelt & kloven tot likdoorns & schimmelnagels.

Maar ook als u geen probleemvoeten heeft en gewoon wilt genieten van een voetbehandeling kunt u goed terecht bij Brenda. Een pedicurebehandeling begint altijd met een verkwikkend warm voetbad met een heerlijke voetzout; dit werkt ontspannend en desinfecterend en zorgt ervoor dat de behandeling zeer comfortabel verloopt doordat eelt en nagels zacht zijn. Een kopje koffie of thee ontbreekt er dan niet bij. Een andere specialisatie waar u voor terecht kunt is "nagelreparatie". Uw kapotte, afgebrokkelde of gescheurde nagel wordt weer heel gemaakt met een speciale gel; deze werkt ook schimmelwerend. Na de behandeling is er niets meer te zien van de beschadigde nagel. Ook kunt u uw nagels laten voorzien van een mooie kleur shellac. Deze gelnagellak wordt uitgehard onder een UV-lamp, waardoor de lak meteen droog en hard is. Zo heeft u minimaal 4 weken mooie nagels en kunnen de slippers aan!

Www.brendasplace.nl of bel 06-18334620. Gratis parkeren.

Informatiebijeenkomst prostaatkanker

HAARLEM - In Inloophuis Kennemerland wordt op 18 april een informatiebijeenkomst gehouden voor mensen met prostaatkanker en hun naasten. De uroloog geeft een lezing over wat prostaatkanker is en welke behandelingen mogelijk zijn. Verder zijn er lezingen over de bijwerkingen van hormoontherapie en incontinentie bij prostaatkanker en wat daaraan te doen is. Een medewerker van de Prostaatkankerstichting is aanwezig en vertelt wat de stichting kan betekenen. Leonardo Da Vinciplein 73 Haarlem. Tijd: 19.30 – 21.30 uur. Inschrijven via: info@inloophuiskennemerland.nl of (023) 888 5367.

Easyslim.nu, spieren trainen en vet verbranden

Train de spieren op een efficientere manier. (Foto: PR)

Ruim een half jaar geleden opende Yvon Buur haar franchise vestiging van Easyslim.nu in Haarlem. En niet zonder succes. Naast haar werk als praktijkondersteuner bij een huisarts, is ze van half negen 's ochtends tot half negen 's avonds aanwezig in haar huiselijke studio om klanten te behandelen en hen letterlijk en figuurlijk lekkerder in hun vel te laten zitten.

"Een aantal jaar geleden heb ik zelf een behandeling ondergaan omdat ik door een blessure niet meer kon sporten en erg schommelde met mijn gewicht. In het begin was ik best sceptisch maar dat verdween snel toen ik het resultaat zag: ik kreeg weer mooie vormen en zag en voelde zelfs mijn buikspieren," aldus Buur. Als praktijkondersteuner ziet ze veel mensen met gezondheidsklachten, zoals diabetes, hart en vaatziektes en slijtage van gewrichten, die al jaren vechten tegen de kilo's. "Ze hebben vaak al van alles geprobeerd om af te vallen maar zonder blijvend resultaat. Ik wilde deze mensen helpen. En ook voor mensen die wel willen, maar niet meer kunnen sporten door een blessure of chronisch ziekte is Easyslim.nu een mooie methode om toch je spieren optimaal te trainen."

Haar klantenbestand is zeer divers: van jong tot oud, mannen, vrouwen en veel oud-sporters. Voordat de behandeling start bespreekt Buur eerst het te bereiken doel en stelt ze een behandelplan op. "De behandeling zelf is heel comfortabel. Terwijl de klant op een comfortabele massagetafel onder een zachte deken ligt, zorgen ultrasound en elektrostimulatie ervoor dat vet via het lymfestelsel wordt afgevoerd en spieren zich aan- en weer ontspannen." Maak een afspraak voor een intakegesprek en proefbehandeling voor 49 euro (ipv 69 euro)

Kromhoutlaan 1-d , Haarlem

06 40908992 haarlem@easyslim.nu

Ingezonden brief

Mijn zorg: de eeuwige hetze tegen meeuwen

Geachte redactie, Ik schrijf u, omdat ik mij jaarlijks machteloos voel, hoe mensen met natuur omgaan, waaronder de Meeuwen. Elk voorjaar weer de vorm van wel mysterieuze minachting voor moeder natuur, waaronder deze vogelsoort.

Het voorjaar breekt aan en de schets: Zingende vogels overstemd door verkeerslawaai. Pakken mierenbestrijders, insectengif, ongewenst kruid/slakkenverdelgers worden weer als broodjes verkocht in winkels. Geklaag in een welvaartswereld over alles wat groen is en vliegt....Het voorjaar breekt aan met wakker geweld van races in/rondom en tussen de vogelnesten, massaal vertier duin en strand.

Natuur heeft nauwelijks nog een kans. Halverwege verdelgd door verstoring moeten meeuwen er ook aan geloven...De schaarse plekken waar ze nog kunnen broeden, worden de vogels verdreven door bestrijding gemeente.

Weinig begrip voor wat leeft en overleeft. Het aantal meeuwen gaat al sterk achteruit. (Bron Sovon). Realiteit geschiedt helaas tot alles wat leeft en tracht te overleven bestreden is.. Dát is het feit en niet de tentoonstelling van monsterlijke plaatjes van meeuwen.

Kees Camphuyzen (De Zilvermeeuw) geeft een ander licht over de Meeuw. Zou fijn zijn wanneer bevolking Homo Sapiens op andere wijze bewust wordt van het bestaan meeuwen der aarde. Waarom niet meer respect...in plaats van afkeer?

G.T

Spreekuur in Zuid West

HAARLEM - Het college van Burgemeesters en Wethouders houdt op dinsdag 9 april een inloopspreekuur. Het spreekuur vindt van 16.30-18.00 uur plaats in buurtcentrum de Tulp aan het Voortingplantsoen, midden in het Rozenprieel, Haarlem Zuid West. De bestuurders willen graag in gesprek met de inwoners van Haarlem en bezoeken alle stadsdelen om bewoners te ontmoeten.

Het spreekuur in Zuid West is een vervolg op de spreekuren die het college vorig jaar in de stadsdelen in gestart. Inwoners spraken collegeleden over allerlei zaken. Ook nu staan de bestuurders weer open voor opmerkingen, ideeën of vragen van inwoners.

Bezoekers zijn zonder aanmelding welkom en kunnen hun onderwerp bespreken met de bestuurder die er over gaat.

25 jaar Rotary Road Masters

Doe mee met de Rotary Road Masters. (Foto: Frans Brouwer)

HEEMSTEDE - De oudste klassieker die meereed in deze unieke rally stamt uit 1898 en is daarmee een topstuk tussen de andere uitsluitend klassieke automobielen in topcondities. De rally met ongeveer 60 oogstrelende antieke auto's voert dit jaar langs de stelling van Amsterdam waarbij de forten centraal staan. De 80 kilometer lange route voert daarna door het weidse Kennemerland en de bollenvelden.

De bekende rally wordt op 18 april aanstaande georganiseerd door Rotaryclub Heemstede-Bennebroek en heeft dit jaar als doelstelling om geld te genereren voor de Stichting Rozemarijn, The Family Planning Association en Surfproject.nl.

Stichting Rozemarijn biedt zowel dagbesteding als woon- en werkgelegenheid voor kinderen met verstandelijke of meervoudige beperkingen. The Family Planning Association heeft een uitstekend track record op het gebied van het verbeteren van de gezondheid voor vrouwen en kinderen in Nepal. Surfproject.nl verzorgt langs de hele Noordzeekust surflessen voor kinderen met Down, autisme of ADHD.

Zelf meerijden? Dat kan!

Voor 250 euro is een mooie dag gegarandeerd. Op de dag zelf wordt nog een loterij (met flinke prijzen) en veiling georganiseerd onder leiding van de veilingmeester van het oudste veilinghuis van Haarlem. De 25e editie van de Rotary Road Masters vertrekt zoals vanouds vanaf landgoed Duin- en Kruidberg.

Interesse? Aanmelden voor deze unieke en feestelijke rally kan door een e-mail te sturen naar secretariaat@rotary-roadmasters.nl. Meer informatie op onze website of via Facebook.

Diabetes Challenge; Wandel mee

Lopen is altijd goed. (Foto: Renata Jansen)

HAARLEM - Vanaf donderdag 2 mei organiseren verschillende zorgverleners uit Haarlem in samenwerking met SportSupport en Dock een 20 weekse wandeltraining. Onder begeleiding van een professionele wandeltrainer bereiden max 30 deelnemers (inwoners met diabetes 1,2 , etalgebenen, COPD of obesitas zich stapsgewijs voor op de Nationale Diabetes Challenge in september. Op maandagavond 8 april is er om 19.30 uur een voorlichtingsavond in het Wijkcentrum de Wereld, Laan van Berlijn 1. Tevens is daar inschrijving mogelijk. Aanmelden voor deze avond. Tel : 023-5260302.

't Paleis opent haar deuren

Nieuwe dagbesteding voor mensen met een beperking. (Foto: PR)

HAARLEM - Donderdag 11 april van 15.30-17.30 uur is de feestelijke opening van 't Paleis. Deze nieuwe dagbestedingsplek voor mensen met een verstandelijke beperking is gevestigd in de Koninginnebuurt. 't Paleis is een samenwerking van Stichting Philadelphia en Stichting De Baan en bevindt zich op de locatie van De Baan aan het Nauwe Geldelozepad 17. Bij 't Paleis kijken we naar de talenten van onze cliënten en wat ze graag willen leren. Verder vinden we duurzaamheid belangrijk en daarom benutten we het liefst hergebruikte materialen bij het maken van onze cadeau-artikelen. Met 't Paleis willen we graag een laagdrempelige ontmoetingsplek zijn en zoeken we nadrukkelijk de verbinding. Het precieze programma kunt u bekijken op www.stichtingdebaan.nl/paleis.

De lente, tijd om naar buiten te gaan

naar buiten gaan kan ook dichtbij huis. (Foto: PR)

Na de zomer, de herfst en de winter wordt het weer lente! De lente is het seizoen van krokussen, lammetjes en vogelnesten. Buiten wordt de natuur steeds groener en de zon laat zich weer wat vaker zien. Er worden ook veel dieren geboren. Het is een vruchtbare tijd.

Alle bloemen, bomen en planten beginnen in de lente weer te groeien. Kijk hoe krokussen opduiken uit de grond, Hoe de blaadjes aan de bomen groeien en het gras dat steeds langer en groener wordt.

Prachtige bloesems sieren de bomen. (Foto: PR)

Vooral bolgewassen ontwikkelen zich snel tijdens de lente. Vanuit de bol kan de plant zeer snel groeien en bloeien. Snel wordt het zaad ontwikkeld, waarna de bladeren bovengronds weer afsterven en de bol in rust blijft tot het volgende lenteseizoen. Voorbeelden hiervan zijn krokussen en narcissen.

De dieren ontwaken uit hun winterslaap en kruipen uit hun slaapplek. De natuur biedt weer volop voedsel waardoor ze kunnen aansterken. De dagen worden langer en het zonlicht wordt sterker. Dit heeft als gevolg dat de mens dopamine en serotonine aanmaakt. Dit zijn stofjes die een opgewekt gevoel van vreugde teweeg brengen. Dit is een reden waarom mensen zich vaak gelukkig voelen in de lente.

Het voorjaar is dus bij uitstek het seizoen om naar buiten te gaan. Pak de fiets, ga lekker werken in de tuin, trek het zonnescherm uit en ga naar buiten. Het is tijd om te genieten.

Met Christiaan B de lente in met nieuwe voorjaarscollectie

Mode voor grote mannen. (Foto: PR)

HAARLEM – De lente is begonnen en dat betekent traditiegetrouw dat de voorjaarscollectie weer getoond wordt. Zo ook bij Christiaan B. ''We zijn er trots op dat we collecties hebben voor elk type man, jong en oud. Kom langs en ervaar hoe fijn het is om in één winkel te slagen voor al je outfits,'' vertelt eigenaar Edwin Brink van Christiaan B. De zaak is gespecialiseerd in grote maten voor de man.

Christiaan B pakt flink uit met de nieuwe voorjaarscollectie. Naast frisse kleuren zijn er diverse modellen die voldoen aan mooie kleding die vooral goed zit in het voorjaarsseizoen. Kleding moet goed zitten maar vooral niet te warm of te koud. Dat is altijd lastig met de lente. Het is dan goed om je in lagen te kleden zodat je makkelijk iets uit kunt trekken als het plots wat warmer wordt.

Voorjaarsmode bij Christiaan B. (Foto: PR)

Verhoudingen

Het merk Replika bijvoorbeeld is een merk dat sinds enkele jaren echt furore maakt en mooie collecties heeft. Zij maken alleen kleding voor de grotere en langere man. "De verhoudingen kloppen gewoon. Zij gaan door tot 8 keer XL, dat is als je een omvang hebt van 180 centimeter. Ook is Camel Active een grote speler geworden in deze kledingbranche. Zij gaan door tot 6 keer XL, ook wel confectiemaat 70. "

Christiaan B

Spaarnwouderstraat 87-89

2011 AC Haarlem

Tel. 023 535 42 26

www.christiaan-b.nl

Info@christiaan-b.nl

Global Garden klaar voor de lente

Global Garden verkoopt in haar nieuw aangelegde kas allerhande speeltoestellen, -huisjes en meubelen voor kinderen. (Foto: Pixabay)

ZWAANSHOEK - Tuincentrum Global Garden is klaar voor de lente. Het centrum heeft er een flinke ruimte bij gekregen die het eerste halfjaar wordt gebruikt als showroom voor tuinmeubelen, barbecues en buitenspeeltoestellen. In september wordt de extra ruimte, die 2000m2 groot is, omgebouwd tot kerstshow.

Flinke aanbouw tuincentrum

Kersenbloesem. (Foto: Pixabay)

"De nieuwbouw is voorzien van zonnepanelen, waardoor we voor dit stuk bijna niet meer afhankelijk zijn van het stroomnetwerk," vertelt Jordi van Maasdam. "Daarnaast is er een verduisteringsdoek geïnstalleerd waarmee we de afdeling met een druk op de knop in kerstsferen omtoveren."

Door de nieuwe ruimte heeft Global Garden haar kamerplantenafdeling geheel kunnen vernieuwen met een bijna 50 procent grotere oppervlakte. "Eyecatchers zijn een levende groene plantenwand van 3 meter breed en 3,5 meter hoog.

In de nieuwe kas is een nieuwe productgroep te vinden. Van Maasdam: "Speeltoestellen en -huisjes, buitenmeubels voor kinderen en meer van het Canadese merk KidKraft. Hier kunnen de kinderen spelen en testen. Alle toestellen staan op speciaal kunstgras met valdemping waardoor alles veilig is. Dit kunstgras kan ook thuis aangelegd worden."

"Vanuit onze geschiedenis als kwekers is het onze passie om een hoogstaand kwalitatief assortiment buiten- en binnenplanten aan te bieden op ons bedrijf van 4,5 hectare groot. We hebben een specialistisch team die elke klant te woord kan staan en helpen met alle tuinvragen."

Global Garden

Hillegommerdijk 554 Zwaanshoek www.globalgarden.nl 023-584 2354.

Opening kringloopwarenhuis Heemstede

Een nieuw warenhuis in Heemstede. (Foto: ©judithcapponfotografie)

HEEMSTEDE - Heemstede heeft nu eindelijk een prachtig kringloopwarenhuis. Op woensdag 10 april is de openingsmiddag met een gevarieerd programma. De officiële opening zal worden verricht door twee wethouders tegelijk.

Het Kringloopwarenhuis gaat draaien onder de naam Snuffelmug. Het is een winkel met heel verschillende afdelingen en met heel veel bruikbare spullen. Het telt maar liefst 3.000 vierkante meter op drie verdiepingen. Het warenhuis staat aan de Cruquiusweg nabij de Sportlaan. Een centrale en goed bereikbare locatie.

Sociale werkgelegenheid

In de Snuffelmug kringloopcentra werken enkele tientallen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen de kans om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Zij kunnen in de winkels en in de ondersteunende functies nuttig werk verrichten in een plezierige sfeer met collega's. De diversiteit is groot: bij Snuffelmug werken mensen uit de sociale werkvoorziening, in een re-integratietraject, van werk-dagbesteding verrichten, vrijwilligers en stagiaires.

Een deel van hen kan na enige tijd doorstromen naar een betaalde baan.

Hergebruik

Het grote warenhuis is rijkelijk gevuld met een schat aan gebruikte spullen. Snuffelmug ontvangt gebruikte goederen van heel veel particulieren, maar ook van bedrijven en instellingen. Zij hebben goederen die zij niet meer gebruiken en stellen het graag beschikbaar aan anderen. Voor heel grote spullen en partijen heeft Snuffelmug als service een eigen ophaaldienst.

Programma 10 april

Op woensdag 10 april is de feestelijke opening van 13.00 tot 17.00 uur. Er is voor elk van wils. Kinderen kunnen geschminkt worden door grimeuse Bibi Grime. De bekende Heemstedenaar Adriaan Pauw loopt rond met verhalen. DJ Doo-Bop zorgt voor vrolijke muziek. En natuurlijk kun je helemaal op eigen tempo door het warenhuis snuffelen. Vrije en gratis toegang!

Officiële opening

Snuffelmug Heemstede zal door de wethouders Nicole Mulder (duurzaamheid) en Sjaak Struijf (sociale zaken) gezamenlijk worden geopend.

Kringloopwarenhuis Snuffelmug Heemstede

Cruquiusweg 37-a, www.snuffelmug.nl en

www.facebook.com/snuffelmug

Zonwering voor binnen en buiten

Voor zonwering ga je naar De Zonweringzaak. (Foto: PR)

HAARLEM - De Zonweringzaak is al meer dan 30 jaar prominent in beeld als het gaat om binnen- en buiten zonwering. Ook kunnen klanten in de winkel natuurlijk terecht voor raamdecoratie en eventuele onderdelen voor uw bestaande zonwering.

In de showroom van De Zonweringzaak aan de Schoterweg 34C in Haarlem zijn de laatste mogelijkheden op het gebied van binnen en buitenzonwering te bezichtigen. Daar staan alle producten overzichtelijk opgesteld zodat er een goed beeld te zien is van de vele mogelijkheden op het gebied van zonwering en rolluiken, en uiteraard alle verder voorkomende producten uit de zonweringsbranche. Daarnaast zijn er deskundigen aanwezig die advies op maat geven.

Bij De Zonweringzaak is er te kiezen uit een heel breed assortiment. Te denken aan, buitenzonwering, binnenzonwering, shutters, horren, gordijnen en vloeren.

"Vraag naar de mogelijkheden want deze zijn vrijwel onbeperkt op het gebied van zonwering. Zonwering is niet alleen ons vak maar zonwering is ook onze passie."

Reparaties

Service staat hoog in het vaandel. De Zonweringzaak beschikt dan ook over een eigen servicedienst die montages en reparaties bij klanten thuis kan uitvoeren.

De Zonweringzaak
Schoterweg 34C
2021 HM Haarlem
Tel. 023 - 52 62 425
Fax. 023 - 54 58 519
E-mail. info@dezonweringzaak.nl

Bestemmingsplan Gonnetstraat 22-26 vastgesteld

HAARLEM - De gemeenteraad stelde op 28 maart het bestemmingsplan voor de ontwikkeling Gonnetstraat 22-26 vast. Het bestemmingsplan is aangepast zodat ontwikkelaar HBB Groep 96 woningen kan bouwen op het voormalige industrieterrein. Belanghebbenden kunnen in de periode tussen 13 april en 24 mei een beroep instellen tegen het bestemmingsplan.

Het stedenbouwkundig plan bevat een mix van appartementen, penthouses, maisonnettes, ateliers en torenwoningen. Daarnaast is ruimte voor de creatieve sector en 4 werkateliers. Het bestaande pand van Gonnetstraat 22 wordt helemaal gesloopt en in dezelfde vorm opnieuw opgebouwd. HBB renoveert de bestaande bebouwing op Gonnetstraat 26 . Aan het monumentale HAL-gebouw op worden 2 torens van 27 en 33 meter toegevoegd. Onder Gonnetstraat 26 komt een ondergrondse parkeergarage.

15 % van de woningen zijn sociale huurwoningen en 15 % is bestemd voor sociale koopwoningen. De panden worden opgeleverd zonder gasaansluiting.

Ford Focus bestverkochte auto in Nederland

FORD FOCUS Range. (Foto: PR)

HAARLEM - Ford Nederland sluit het eerste kwartaal van dit jaar goed af. Met 3.567 registraties was de Ford Focus het eerste kwartaal zelfs de bestverkochte auto van Nederland. Ook de Fiesta laat goede cijfers zien in het eerste kwartaal. Het is de op een na best verkochte auto in zijn segment.

Zowel Ford personenauto's als bedrijfswagens laten met een marktaandeel van respectievelijk 6,2% en 13,9% over het eerste kwartaal een groei van het marktaandeel zien.

De solide verkoopresultaten van Ford Bedrijfswagens kennen een stijgende lijn voor de Transit, de Transit Custom en de Transit Connect. Ook de Ranger pick-up heeft een sterke start met 108 registraties in het eerste kwartaal.

Dat is meer dan het dubbele vergeleken met vorig jaar.

Met de toevoeging van de avontuurlijke Focus Active crossover is de Focus line-up helemaal compleet.

De Titanium, boordevol technologieën die het leven makkelijker maken, de ST-Line, met zijn sportieve uitrusting en messcherp sturende onderstel en de Vignale, die zijn passagiers verwent met ultieme luxe waren al eerder verkrijgbaar.

Adresgegevens

FordStore|Ardea Auto B.V.

Eysinkweg 71 2014 SB Haarlem

Tel: 023-5683286

Web:https://www.ardeaauto.nl

Lunchconcert in Sociëteit Vereeniging

Het Jacob Olie Trio. (Foto: )

HAARLEM - In samenwerking met het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) treden op tijdens het Lunchconcert van de Societeit Vereeniging op het Jacob Olie trio..vroeg of laat in Wenen.

Aan het eind van de 19de eeuw maakte Jacob Olie de mooiste en meest indrukwekkende foto's van Amsterdam, waarvan er heel veel zijn bewaard.

Het Jacob Olie Trio (Foto: PR )

De schoonheid van Amsterdam, de samenwerking tussen de straatarme arbeiders in de volkswijken en de prachtige compositie van zijn foto's zijn kenmerkend voor zijn oeuvre.

Dit bepaalde de naamkeuze van dit pianotrio, want schoonheid, samenwerking en compositie kenmerken ook de muziekkeuze en uitvoering van dit jonge trio:

Diet Tilanus, viool

Jurrian van der Zanden, cello

Jacobus den Herder, piano

Zij spelen, deels op door het NMF ter beschikking gestelde instrumenten, werken van Franz Schubert (Pianotrio nr, 2) en na de pauze Pianotrio in fis klein van Arno Babadjanian en van Paul Schoenfield het uit 3 delen bestaande Café Music.

Aanvang: 12.30 uur. Verwacht einde concert: 14.30 uur. Gevraagde bijdrage in de concertkosten: € 15,- euro (voor niet-leden van Sociëteit Vereeniging).

Kinderen onder 18 jaar hebben vrij toegang ! Tegen betaling zijn in de pauze lunchbroodjes verkrijgbaar.

Thomas, Sacha en Jos speelt 'Herinneringen aan mijn broer'

Een scene uit de voorstelling. Foto: Kamerich & Budwilowitz/EYES2

HAARLEM - Op woensdag 24 april is in Toneelschuur Haarlem de voorstelling 'Herinneringen aan mijn broer' van collectief Thomas, Sacha en Jos te zien. Bij het verschijnen van De Seringenboom benaderde Tellegen collectief Thomas, Sacha en Jos met de vraag of zij een toneelbewerking wilden maken van dit verhaal over zijn jeugd en de herinneringen die hij koestert aan zijn oudere broer. Zo wordt deze bijzondere en unieke samenwerking voortgezet.

In de voorstelling leef je mee met Toon en zijn oudere broer, die samen veel avonturen beleven. Toon kijkt erg op naar zijn broer, die in zijn ogen een 'held van het zuiverste soort' is. Toch blijft hij ook een raadsel voor Toon. Zijn broer zit in zijn eigen wereld, doet waar hij zin in heeft en wordt door de buitenwereld als lastig gezien.

Hun dorpsgenoten fluisteren zelfs dat het vast slecht met hem zal aflopen. Als Toon 12 jaar oud is kondigt zijn broer aan te zullen vertrekken, om nooit meer terug te keren en verdwijnt.

Een gebeurtenis die diepe indruk op Toonmaakt en een leegte achterlaat die hij nooit meer zal kunnen vullen. Want is zijn broer vertrokken? Of heeft hij hem in zijn gedachten onsterfelijk gemaakt? Herinneringen aan mijn broer is een voorstelling over het hebben, houden en afscheid nemen van een grootste voorbeeld.

Adresgegevens

Woensdag 24 april aanvang 20.00 uur.

Toneelschuur

Lange Begijnestraat 9, Haarlem

kassa: 023-5173910.

Strijktrio speelt Schubert

(Foto: PR)

SPAARNDAM - Strijktrio Europa speelt op zondag 7 april met pianist Jonathan Waleson en bassist Len Bielars het Forellenkwintet van Frans Schubert. De vrienden van Schubert kwamen regelmatig bij hem thuis om zijn nieuwste composities te spelen en om zijn muziek meer bekendheid te geven. Een van de belangrijkste werken die ontstonden op zo'n avond is het Forellenkwintet. Aanvang: 15.00 uur.

Toegang: € 15,-

Locatie: Oude Kerk, Kerkplein 2 , Spaarndam.

Dubbelconcert KJO en Orchestre du Lycée

HAARLEM - Op zondag 7 april staat het jaarlijkse voorjaarsconcert van het Kennemer Jeugd Orkest in het teken van een uitwisseling met het Orchestre du Lycée David D'Angers uit onze zusterstad Angers.

Tijdens het concert neemt het KJO het publiek mee op een muziekreis langs bekende klassieke en romantische stukken. Natuurlijk komt ook muziek uit beroemde musicals en films voorbij. De beide orkesten treden zowel gezamenlijk als apart op en de dirigenten Tony Jouanneau en Matthijs Broers wisselen elkaar met regelmaat af.

Het programma bestaat uit bekende klassieke werken en wordt afgewisseld met filmmuziek uit Harry Potter en Pirats of the Caribbean en Musical toppers van Lloyd Webber. Met een gezamenlijke Ouverture uit Carmen van Bizet openen beide orkesten het concert.

Groenmarktkerk Haarlem

Aanvang 15.30 uur

Toegangsprijs: € 12,50

Kaarten verkrijgbaar via www.kennemerjeugdorkest.nl

Koffieconcert Natálie Kulina & Marzia Hudarajova,

Marzia Hudarajova (Foto: PR )

HAARLEM - Op zondag 14 april is er weer een concert in de Ontmoetingskerk. Deze keer komen twee enthousiaste, goed opgeleide vrouwelijke musici, een gevarieerd concert op piano en viool brengen.

Marzia Hudajarova, geboren in Baku, begon op 6-jarige leeftijd piano te spelen. Ze heeft later gestudeerd in Nederland en Londen, werd 2e bij het Prinses Christina concours. De Tsjechische Natalie Kulina studeerde in Amsterdam viool, heeft verder veel masterclasses gedaan, onder andere bij Anne Sophie Mutter. Ze heeft in veel Europese landen opgetreden als soliste bij diverse orkesten maar geeft de voorkeur aan het spelen in kamerensembles. Samen zullen zij werken brengen van componisten als Mozart, Saint-Saëns, Janacek en Loevendie.

Natálie Kulina (Foto: PR )

Zondag 14 april in de Ontmoetingskerk, 11.45-12.30. Vrijwillige bijdrage.

Adresgegevens

Ontmoetingskerk

Frankrijklaan 4, 2034 BA Haarlem

Informatie www.pknschalkwijk.nl

KNIPKAARTKOOR

HAARLEM - Er kan weer gezongen worden bij het Knipkaartkoor. Zondag 7 april staat Leny van Schaik van 12.00 tot 13.30 uur weer op de bühne. Iedere zangliefhebber van 12 tot 100 jaar kan meedoen. Knipkaarten à € 30,- voor vijf keer zingen zijn een half uur voor aanvang aan de zaal verkrijgbaar.

Inlichtingen Maria Benerink tel 023-5312396.

Gebouw Zang & Vriendschap, Jansstraat 74, Haarlem.

www.lenyvanschaik.nl

Sterretjescafé na verlies baby

(Foto: )

HAARLEM - Op vrijdag 5 april is een bijeenkomst van het Sterretjescafé in Haarlem. De koffieochtend is een moment voor ouders die hun baby verloren hebben om elkaar te ontmoeten, ervaringen te delen en steun te vinden.

Het initiatief komt van Ariënne Post en is ontstaan uit haar eigen behoefte aan steun en begrip na het verlies van haar zoontje in 2012. Via crowdfunding is voldoende geld opgehaald om een kopje koffie aan te bieden. Het concept is gebaseerd op het Mamacafé, dat is opgezet om moeders te ondersteunen. De ouders zijn welkom van 10.00-11.30 uur in het Kweekcafé in Haarlem.

Parkeergarage Station krijgt nieuwe beheerder

HAARLEM - Parkeergarage Station krijgt vanaf 13 mei een andere beheerder, Interparking Nederland B.V. Autobezitters met een parkeerabonnement bij Spaarnelanden die gebruik maken van de garage Station moeten overstappen naar Interparking. De eigenaar van de parkeergarage Station wil de parkeergarage zelf beheren en heeft het huurcontract met de gemeente Haarlem opgezegd. Spaarnelanden was de beheerder voor de gemeente Haarlem.

Voor de gemeente Haarlem blijft de garage Station een belangrijke garage voor de stad. De gemeente heeft goede afspraken gemaakt met de nieuwe beheerder. De overstap van een ander abonnement zal soepel verlopen zodat bezoekers en bewoners gewoon gebruik kunnen blijven maken van de parkeergarage Station.