Bergens Nieuwsblad

6 maart 2019

Bergens Nieuwsblad 6 maart 2019


Inwoners spreken zich uit over afval

BERGEN - Voor veel inwoners van de gemeente Bergen mag hij snel komen: de rolcontainer voor plastic, metaal en drankverpakkingen (pmd). Voor anderen zou een ondergrondse container in de buurt de beste optie zijn om dit verpakkingsafval te scheiden. De enquête over afval afgelopen najaar laat zien dat het overgrote deel van de inwoners afval scheiden belangrijk vindt en dat ook graag wil doen. Hoe dat het beste kan, daar wordt verschillend over gedacht.

Afval scheiden gaat beter met pmd container thuis of in de wijk

Bij elkaar 700 mensen hebben de vragenlijst ingevuld. Bijna alle deelnemers, 98 procent, vinden afval scheiden belangrijk of heel belangrijk. Een groot aantal van de deelnemers vraagt om een extra rolcontainer voor PMD en bijna net zoveel mensen vragen om extra ondergrondse containers bij hen in de buurt. Sommigen geven aan dat er geen derde container in de tuin past, met name in Egmond aan Zee. Meer betalen naarmate men meer restafval aanbiedt, dat vindt 65% van de deelnemers een goed idee. Wethouder Jan Houtenbos: "In de gemeente Bergen scheiden inwoners zo'n 60% van hun afval. Dat lijkt veel, maar het is ook zo dat het afval in de grijze bak nu nog voor driekwart bestaat uit herbruikbare grondstoffen. Verbranden is zonde en slecht voor het milieu. Verbranden kost ook geld. Bovendien verhoogt het Rijk steeds meer de belastingen op restafval dus niet-scheiden wordt zo steeds duurder. Als wij niet verder meewerken aan het scheiden van het afval moeten de inwoners er rekening mee houden dat vanuit de Rijksoverheid een steeds hogere belasting wordt gevraagd van het restafval. Kortom scheiden van afval loont."

Aangenaam verrast

De wethouder is wel aangenaam verrast dat zoveel mensen aangeven grote behoefte te hebben aan een goede inzameling van pmd. "Het goede nieuws is dat we druk werken aan grote verbeteringen in de inzameling. Allemaal om die landelijke doelstelling te halen van 30 kilogram restafval per inwoner per jaar in 2025 (nu is dat nog 232 kg per inwoner). Die pmd-container gaat er komen bij veel huishoudens en waar dat niet goed gaat vanwege de ruimte, willen we ondergrondse containers plaatsen. Wat er allemaal gaat gebeuren, daarover maken we nu een beleidsplan. Daar kan ik binnenkort meer over vertellen. Uitgangspunt is dat afval voor het grootste deel geen afval is, maar een verzameling waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Als we het maar scheiden."

Wethouder scheidt zelf ook

Uit de enquête blijkt ook dat er behoefte is aan meer informatie, onder meer over wat je waar kwijt kunt. Sommigen vragen zich af of het echt zin heeft om afval te scheiden. Ook zijn er klachten over containers voor plastic en papier die vaak vol zitten, of te ver weg zijn.

"We zijn nu aan het nadenken aan manieren om dit te ondervangen. Bijvoorbeeld door de verzamelplekken netjes te houden en regelmatig te legen, en wat op te fleuren met groen en dergelijke. Ook denken we na over een systeem voor informatie over welke grondstoffen in welke bak moeten. We denken aan een kaart, een folder, of stickers op de bakken zelf. Ook bestaat er al een app en kunnen mensen alle info vinden op de website."

De wethouder is zelf al druk bezig met het scheiden van zijn eigen afval, zowel thuis als op zijn kamer in het gemeentehuis. "Ik heb een zoon van 16, die het best een dingetje vindt. 'Pap, waar moet dit dan?', is een veelgehoorde vraag bij ons thuis. Maar ik merk dat het steeds gewoner wordt. Als er vrienden langskomen is hij de eerste die uitlegt in welke bak ze hun lege blikjes en zak chips moeten gooien. Zo zal het ook gaan met de inwoners van Bergen. Het is in het begin even wennen, even zoeken. Maar door de ervaringen van andere gemeentes weten we dat het snel genoeg went."

Het rapport van de enquête is te vinden op www.bergen-nh.nl/afval. Alle informatie over afval. Scheiden en inleveren is te vinden via HVCgroep.nl. Daar kan men ook terecht voor de digitale afvalkalender voor het eigen adres en de HVC-afvalapp.

Start broedseizoen in Schoorlse Duinen

SCHOORL - Vanwege het broedseizoen vinden er per 1 maart geen werkzaamheden meer plaats in de Schoorlse Duinen. Ook moeten de honden weer aan de lijn.

De afgelopen maanden hebben er in de Schoorlse Duinen boswerkzaamheden plaatsgevonden en is op plekken de bovenste humusrijke bodemlaag verwijderd om de heide te verjongen. Deze werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op schoorlseduinen.staatsbosbeheer.nl.

Boswerkzaamheden klaar

Het hout dat is vrijgekomen tijdens de boswerkzaamheden is vanuit de bosvakken verplaatst naar de randen van de Schoorlse Zeeweg. Daar ligt het op stapels te wachten op transport. Alhoewel een groot deel van het hout al is afgevoerd, verwacht Staatsbosbeheer nog enkele maanden nodig te hebben voordat alle houtstapels uit het gebied zijn verdwenen. Het transport gaat ook tijdens het broedseizoen gewoon door. Het hout wordt aangeboden aan de houtverwerkende industrie in Nederland, België en Duitsland waar het wordt verwerkt tot o.a. plaatmateriaal en OSB, pallets, spaanplaten, MDF en kisten.

Chopper

De chopperwerkzaamheden waarbij de bovenste humusrijke laag van de bodem is verwijderd zijn in februari afgerond. Hier kan de heide zich weer in alle rust verjongen en een frisse nieuwe start maken. Staatsbosbeheer verwacht dat de eerste resultaten hiervan al vrij snel te zien zullen zijn in het gebied omdat jonge heide zal uitgroeien. De aarde en het humusrijk materiaal dat is vrijgekomen bij de werkzaamheden, is gebruikt om de beheerpaden in de Schoorlse Duinen te verstevigen. De komende tijd moet deze nieuwe laag verder drogen zodat de paden weer stabieler en daardoor beter begaanbaar zijn.

Honden aan de lijn

Honden zijn het hele jaar welkom. In het broed- en toeristenseizoen van 1 maart tot 1 september, alleen als ze zijn aangelijnd om verstoring te voorkomen. Buiten deze periode mogen honden los, onder appèl. Let op: in de begrazingsgebieden gelden afwijkende regels. Deze herken je aan de borden.

Rode Kruis

BERGEN - Het Rode Kruis organiseert samen met Stichting Welzijn Bergen een informatieve middag waarin de workshops 'Goed Voorbereid: brand, val- en inbraakpreventie' en 'Hoe zorg je voor jezelf en voor een ander als je mantelzorger bent' gehouden worden. Stichting Welzijn Bergen vertelt over haar projecten en met name over Mantelzorg. Neemt u gerust uw buurvrouw, vriend, vriendin, mantelzorger of een andere gast mee. Met een leuk spel zullen er tips worden gegeven. Uiteraard wordt er ook geluisterd naar ervaringen van de aanwezigen. Kom donderdag 14 maart van 14.00 tot 16.00 uur naar ontmoetingscentrum T&O aan de Kogendijk Bergen. Entree en consumpties zijn gratis. Vooraf aanmelden via Stichting Welzijn Bergen, bel 072-5821450. Voor meer activiteiten, kijk op www.welzijnbergen.nl.

Goud voor talentvolle Bergense skiërs

'Geen plastic soup op onze stoep'

Briljanten huwelijk echtpaar Frankfort-Stolp

Thema Boekenweek: Moeder de vrouw

Theatrale fietstocht op herhaling

Fiets mee met de Karavaan. (Foto: Kenneth Stamp)

REGIO - Het succesrecept van Karavaan Festival komt ook deze editie terug: een theatrale fietsexpeditie door het prachtige Noord-Holland. Dit jaar weer met een nieuwe route en nieuwe voorstellingen en ontdekkingen onderweg. Van 30 mei tot en met 10 juni fiets je in Expeditie Egmond door bos, stad en duinoases en stop je onderweg voor locatietheater, expedities en lekkers.

In de unieke fietstocht fiets je, op eigen tempo en in eigen gezelschap, dertig kilometer door het Noord-Hollandse lommerrijke bos- en duinlandschap. Vanaf het bruisende festivalhart in het Victoriepark Alkmaar naar de rust en ruimte in het omliggende ommeland en weer terug.

'Duinland'

Onderweg beleef je de splinternieuwe voorstelling 'Duinland' op de bijzondere lankies in Egmond aan Zee en stop je voor het muziektheater 'De Wereldvergadering', dé hit van Oerol afgelopen jaar. Je gaat op expeditie over de heilige Adelbertusakker en pauzeert onderweg met koffie en gebak. Je eindigt je fietstocht terug in het festivalhart met een fijne festivalmaaltijd. En daarna blijf je gewoon lekker plakken voor je dosis gratis straattheater en livemuziek.

Fiets bijboeken

Geen fiets? Die boek je er bij je expeditie gewoon bij, en staat dan met vertrek voor je klaar op het festivalhart van Karavaan. Kortom: Een totaal verzorgd arrangement; een heerlijke en unieke middag in de zomerse buitenlucht!

Expeditie Egmond boek je op 30 mei tot en met 2 juni en 7 tot en met 10 juni. Een ticket, inclusief alle voorstellingen, eten en drinken kost € 47,50 (Vrienden van Karavaan €42,50). Kaartverkoop vanaf 5 april op karavaan.nl

Sportdag

SCHOORL - De jeugdsportdag Schoorl wordt dit jaar zondag 16 juni gehouden op het complex van Duinrand-S aan de Smeerlaan in Schoorl.

Het zal enige improvisatie geven nu de kantine van Duinrand-S verwoest is door brand, maar de organisatie gaat weer voor een mooie dag voor de jeugd van 6 tot en met 12 jaar. Uiteraard hoopt men weer op vrijwilligers en sponsoren zodat alles vloeiend kan verlopen.

Aanmelden kan al via de website: www.jeugdsportdagschoorl.nl.

Omdenken

Zou het nou niet beter zijn voor onze aarde, wanneer we níet kijken naar alternatieve voorzieningen, die onze exorbitant hoge behoefte aan vervuilende energie kunnen blijven voeden, maar juist naar elke mogelijkheid om mínder te verbruiken, zoals tot eind jaren '70? Babyboomers zijn zo opgevoed door ouders met een oorlogsverleden. Op Aruba leefden wij 'the American dream'. Maar wij vertrokken naar Nederland, omdat mijn moeder de hare wilde bijstaan. Ik vermoed dat het een excuus was. Ze vond het eilandleven te leeg, wilde diepgang. Mijn Arubaanse vader stond achter haar. De eerste jaren maakten we allerlei dagtochtjes: Waterloo, Brussel, Maastricht. Maar tussen mijn 10e en 22e jaar (toen was ik als jongste óók zelfvoorzienend) hadden mijn ouders het financieel zwaar. Toch heeft het mij aan niets ontbroken. Alles was zo heerlijk simpel: Je kreeg één schooltas waar je het gedurende je hele middelbareschooltijd mee moest doen. Kapot stiksel? De schoenmaker wist raad. Ik had één paar bruine en één paar zwarte schoenen en voor de zomer sandalen. Mijn kleding – gedragen door mijn oudere zus of door mama zelf genaaid – paste in een kast van één meter breed. Je had 's zondagse kleren en 'doordeweekse'. Ging er iets kapot? Mijn moeder kon alles onzichtbaar herstellen. Werd mijn jurk of rok te kort, dan ging de zoom eruit en borduurde ze een rand op de 'vouw'. Aan sommige jurken kwam een groter lijfje, zo'n wijde rok was ideaal om te recyclen. Een te kleine trui 'haalde ze uit', de krinkelende wol werd gewassen en zag eruit als nieuw. Een bijpassend kleurtje zorgde voor een groter modelletje en Giselleke was klaar voor een nieuw seizoen. Bij iedereen ging het zo en als ik mijn oude foto's bekijk, staan mijn vriendinnen en ik er stralend, puur en mooi gekleed op. Dat geldt ook voor mijn moeder. Zij maakte voor zichzelf zelfs mantelpakken van stofjes 'van de markt'. Had ze haar kleren bewaard, dan zou ik er gráág in rondlopen. Alleen al door altijd toe te kijken als zij achter de naaimachine zat, leerde ik 'het vak'. Van de pantalon met wijde pijpen van mijn vriendje maakte ik een rokje voor mezelf. Apetrots was ik. Hij ook! De les die hierin schuilt? Laten we allemaal kijken naar wat er in het leven werkelijk toe doet. Is het spelen van spelletjes en knutselen rond de tafel en samen koekjes bakken niet véél leuker dan buiten de deur je genot zoeken? Laat je niet gek maken door de steeds aan ons trekkende grote marketingmachine: méér, duurder, anders, verder weg - dát moet! Van wie? Waarom? De kunst van het leven zit hem niet in het hebben en doen van die over-geproduceerde dingen of in geld. Het zit hem in de capaciteit je aan te passen aan wat er níet is. Het wonderlijke is, dat je juist dáár veel gelukkiger van wordt. 'De kunst van het weglaten'. Méér door minder. Het maakt creatief. Kunstenaars hanteren dit principe. Stiekem vermoed ik dat mijn moeder haar leven in Nederland veel minder leeg vond dan op Aruba (al zat ze ook daar altijd onze jurken te naaien en te borduren). Daar heette ons huis 'Contentment': Tevredenheid. In het glas-in-loodraampje in de voordeur stond een gedicht met als eerste regel, vrij vertaald: Een woning waarin vrede heerst – dáár gaat het om en dat woord ligt opgesloten in die Nederlandse vertaling. Dat kan geen toeval zijn. Probeer de eenvoud eens uit. Je energie neemt toe, je lééft! Het energieverbruik daalt. Want alles wat fabrieken ons aanpraten (óók qua voeding!) kost geld en energie: al die kant-&-klaarproducten vol goedkope, dik en moe makende ingrediënten, die uitstapjes (veel te druk, files en eigenlijk niks aan), dat speelgoed dat na twee keer spelen in een hoek ligt of kapot gaat. Die flutkleding in dat modekleurtje, de bijpassende tasjes en schoenen. Niks aan. Omdenken, dus! Wist u dat wij in Bergen een uitermate kundige en zo aardige schoenmaker hebben die creatief meedenkt en uitstekend raad weet met alle kapotte lederwaren?

Bergense skitalenten pakken goud

Boaz Smit in actie. (Foto: Aangeleverd)

BERGEN/ ALPENDORF - In het Oostenrijkse Alpendorf werd afgelopen week de Nederlandse jeugdkampioenschappen alpineskiën georganiseerd. Deze nationale titelstrijd (onder auspiciën van de Nederlandse Ski Vereniging) voor jongens en meisjes tot zestien jaar werd gehouden in de disciplines slalom en reuzenslalom. Tevens is er een overall klassement voor de zogenaamde combinatie.

Bergenaren Boaz Smit (2005) en Marijn van Marwijk (2004) streden mee in respectievelijk de categorieën Scholieren 1 (geboren in de jaren 2005 en 2006) en Scholieren 2 (jongeren uit 2003 en 2004), op zowel de slalom als de reuzenslalom. Tijdens de reuzenslalom, dinsdag 26 februari, kwam Boaz helaas ten val. Marijn skiede een sterke eerste run, maar was door een mindere tweede run niet snel genoeg voor het podium.

Marijn en Boaz tonen trots hun prijzen. (Foto: Aangeleverd)

Slalom

Een dag later stonden de ruim 150 deelnemers in alle vroegte klaar voor het onderdeel slalom. Na een zinderende wedstrijd met een technisch moeilijk parcours was Boaz Smit de snelste bij scholieren 1. Marijn van Marwijk bleek de snelste in de categorie scholieren 2.

Het Wilhelmus klonk voor Marijn van Marwijk die met snelste tijd van alle deelnemers zich Nederlands kampioen Slalom U-16 mag noemen. Tevens behaalde hij een derde plaats in de combinatie, het overall klassement waarin de resultaten op slalom en reuzenslalom bij elkaar opgeteld worden.

'Geen plastic soep op onze stoep!'

Basisschool Het Klimduin had een leerzame ochtend over zwerfafval. Wethouder Houtenbos deed ook mee. (Foto: aangeleverd)

GROET - Basisschool Het Klimduin uit Groet heeft maandag 4 maart een ochtendvullend programma gehad van Lets do it kids. Het eerste uur was wethouder Jan Houtenbos ook aanwezig.

Het project van de school sluit aan bij de themacampagne rond zwerfafval van de gemeente. Van een schone wijk en stad word je vrolijk. Dat is wat de docenten van Lets do it kids willen meegeven aan kinderen. Zij maken kinderen bewust van (de gevolgen van) zwerfafval, want dit waait in het water en wordt plastic soep. Met vreselijke gevolgen voor (huis)dieren in de wijk tot aan dolfijnen in de Noordzee. Kinderen zijn de toekomst en daarom moeten zij het weten om er iets aan te kunnen doen!

Zwerfafvalexpeditie

De ochtend startte met een ren-je-rot quiz, daarna waren er verschillende lessen over plastic soep, over afval dat waarde heeft en de kinderen gingen de wijk op zwerfafvalexpeditie. Voor groep 1-2 en 3 is er een theatervoorstelling over afval.

Echtpaar Frankfort–Stolp 65 jaar getrouwd

(Foto: )

GROET - Burgemeester Hetty Hafkamp bracht woensdag 27 februari om 10.00 uur een bezoek aan het diamanten echtpaar Frankfort- Stolp in Groet.

Briljanten huwelijk in Groet

Op 24 februari 1954 gaven Trijnie en Henk elkaar het ja-woord. Ze waren toen al een paar jaar verloofd, maar omdat huizen na WO II schaars waren werd het huwelijk uitgesteld tot er een woning was. Ze begonnen in Zaandam, kregen daar een dochter; gingen toen naar Wormerveer en kregen daar een zoon.

Brabant

Na een paar jaar in Krommenie te hebben gewoond, verhuisden ze wegens het werk van Henk naar Brabant – Oisterwijk. Daar woonden en werkten zij twintig jaar; hij als controller bij een kantoormeubelenbedrijf en zij als kledingverkoopster en naailerares. Ook waren ze actief in het kerkelijk en plaatselijk leven.

Dorspvereniging

Na het pensioen werd het toch weer Noord-Holland; deze keer een seniorenwoning in Groet op de Bremakker. Ze wonen hier ook alweer twintig jaar en genieten volop van de buurt en de natuur in de directe omgeving. Henk is een jaar of tien actief geweest in de Dorpsvereniging in Groet.

Wegens voortschrijdende Alzheimer woont Trijnie sinds kort niet meer thuis, maar komt op hoogtijdagen zoals deze komt ze natuurlijk gezellig langs!

Boekenweek over 'Moeder de vrouw'

Dr. Wilma Smit en Dr. Pauline Ottenvanger. (Foto: Aangeleverd)

BERGEN - Het thema van de Boekenweek (23 tot en met 31 maart) is 'De moeder de vrouw'. De Boekenweek viert het boek, en dit jaar zijn dat boeken over moederschap in het bijzonder. Fictie en non-fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap.

Bibliotheek Kennemerwaard heeft een aantrekkelijk programma samengesteld over dit thema. Dr. Wilma Smit en Dr. Pauline Ottervanger, beiden gynaecoloog, vertellen dinsdag 26 maart in de bibliotheek in Bergen over hun nieuwste boek, 'Wat elke vrouw moet weten'. Dit is hét complete handboek voor de vrouw van nul tot honderd jaar. Alle klachten en aandoeningen die op verschillende leeftijden kunnen optreden worden besproken. Niet alleen wordt er beschreven wat de klachten zijn en wat eraan te doen is, maar ook wordt vermeld wat goede en betrouwbare websites zijn. De presentatie start om 20.00 uur, de toegang bedraagt € 6,- (bibliotheekleden € 5,-).

Bijzondere leven

Dr. Ferdinand van Melle verzorgt in Bergen een lezing over het leven van de intrigerende Marie van Reenen-Völter (1854-1925). Een bijzondere vrouw. Moeder én burgemeestersvrouw, stichter van Bergen aan Zee, onderwijshervormer, mede ontwikkelaar van het armelijke dorp Bergen tot centrum van kunstenaars. Toegang is € 6,- (bibliotheekleden € 5,-).

Reserveren

Reserveren voor activiteiten kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in één van de vestigingen. Betalen kan alleen met pin. Het complete overzicht met locaties, activiteiten, data, tijden en toegangsprijzen vind je op www.bibliotheekkennemerwaard.nl. Wie tijdens de Boekenweek lid wordt van de bibliotheek betaalt geen inschrijfkosten. Een bibliotheekabonnement is er al vanaf € 4,50 per maand.

St. Patrick's Day

BERGEN - Voor mensen met Ierse roots is 17 maart een niet te missen feestdag: St. Patrick's Day. In de Ruïnekerk is deze zondagmiddag een bijzonder concert. Drie fantastische musici treden op met een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld programma. Niet te missen voor mensen met een voorliefde voor Ierland en goede muziek!

André van der Hoff, ook bekend van 'La Luna', heeft twee muzikanten naar Nederland gehaald om in maart met hem te toeren. En de Ruïnekerk heeft hen enthousiast weten te maken voor een concert op St. Patrick's Day. Mooier kan het niet! Dus kan men op 17 maart genieten van Joan Croker, Iers singer-songwriter en multi-instrumentalist, Hank Wedel, veelzijdig Irish-Americana muzikant en natuurlijk André van der Hoff zelf, met saxofoon, fluit en zijn geweldige stem. Aanvang 15.00 uur, kerk open om 14.30 uur.

Kaarten voor dit evenement zijn voor á 17,50 (inclusief een consumptie) in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Eerste Bergensche Boekhandel en telefonisch via Erna van Spaandonk: 06-23106643.

Ontmoet kaboutertjes

'Er zaten vijf kaboutertjes...' (Foto: Aangeleverd)

SCHOORL – Ontmoet zondag 17 maart de kabouters van de Schoorlse Duinen. Loop de kabouterroute en doe onderweg speciale opdrachten die passen bij de lente.

Kom je verkleed op bezoek bij de kabouters? Dan vieren we samen de lente. Je kunt je eigen kabouter knutselen en ontdekken hoe pluis het konijn in de duinen leeft. En natuurlijk mag je je eigen broodje bakken boven de vuurkorf. Voor deze activiteiten kun je een speciale strippenkaart à € 5 downloaden op www.staatsbosbeheer.nl/buitendagschoorl of aan de balie in het centrum.

Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer verzorgt elke derde zondag van de maand een Buitendag; een heerlijke dag vol (gezins-)activiteiten in en om het buitencentrum met telkens een ander seizoenthema. Zie ook www.staatsbosbeheer.nl/buitendagschoorl.

Buitencentrum Schoorlse Duinen is gevestigd aan Oorsprongweg 1. Telefoon 072-5093352, de toegang is gratis. Betaald parkeren tussen 10.00 en 19.00 uur.

Muziektheater BSG

BERGEN - De muziektheatergroep van de BSG speelt 6, 7 en 8 maart het zelfgeschreven stuk 'Break a Leg!'. De acteursgroep wordt ondersteund door een koor en een band, onder leiding van docenten Anke Besseling en Peter de Vries. De regie van het stuk is in handen van Alan Yadegarian, bekend van 'SpangaS' en 'Flikken Maastricht'. De voorstelling is om 19.45 uur in het BSG-theater in Bergen. Kaartjes à € 4,- zijn te bestellen via vries.p@berger-sg.nl.

Bergense bos in al haar glorie

BERGEN - Nathalie Peters Koopmans fotografeert al een aantal jaar onder de naam Nathaliekoopmansfotografie. Met haar 32 jaar is zij het jongste lid van Fotoclub Bergen.

Nathalie fotografeert graag in de natuur, maar ook dieren haalt ze graag voor haar camera. "De natuur is beeldschoon in al zijn facetten en ik laat graag zien hoe ik naar de natuur kijk. Deze foto is gemaakt in het stuk duin achter het Blooming Hotel. Ik heb deze foto gemaakt in de voorjaarsvakantie, met het mooie, zonnige en warme weer. De spiegeling in het water is magisch en de kleuren van de ondergaande zon gaven het geheel extra kleur."

Geniet van Nathalies foto en oordeel zelf hoe magisch de Bergense natuurpracht is!

'Doe mee met Landelijke Opschoondag'

BERGEN - Tijdens de Landelijke Opschoondag, zaterdag 23 maart, gaan inwoners, collega's of leden van (sport)verenigingen met elkaar aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Samen houden we Bergen schoon. Dat is niet alleen een goede zaak, maar ook heel gezellig!

Wethouder Houtenbos blij met actie

Iedereen kan een opruimactie organiseren. De eerste stap is om kinderen, buren, collega's of verenigingsleden te enthousiasmeren om gezamenlijk zwerfafval in de buurt op te ruimen om er samen een schonere leefomgeving van te maken. Meld vervolgens de actie aan via www.bergen.nl/opschoondag.

Samen doen

Tijdens de Landelijk Opschoondag zijn diverse medewerkers vanuit gemeente aanwezig om te helpen. Wethouder Jan Houtenbos heeft de aanpak van zwerfafval in zijn portefeuille: "Zwerfafval, heel veel mensen storen zich daaraan, ik ook. Daarom ben ik blij met deze actie. Met elkaar de eigen omgeving schoonmaken, daar wordt iedereen beter van."

Gemeente helpt

Na de aanmelding neemt de gemeente contact op om te inventariseren wat jullie nodig hebben om van de opruimactie een succes te maken. De gemeente stelt grijpers, ringen, vuilniszakken, handschoenen, veiligheidshesjes en andere materialen beschikbaar. Er wordt uiteraard rekening gehouden met kinderen.

Niet alleen 23 maart

Het schoon houden van de gmeente beperkt zich niet alleen tot de Landelijke Opschoondag. Acties kunnen altijd worden aangemeld via www.bergen.nl/opschoondag. De gemeente helpt dan met de benodigde materialen.

Badbodes / Duinstreek gezocht

BERGEN - Historische Vereniging Bergen is voor het archief van Histon en het Regionaal Archief Alkmaar op zoek naar Badbodes vanaf het jaar 1950. Ook ontbreekt nog een aantal jaargangen van De Duinstreek. Deze in bezit? De HVB zou ze graag ontvangen om te digitaliseren. Uiteraard wordt het materiaal daarna weer geretourneerd. Lever de Badbodes en Duinstreken in bij Gerard Drieënhuizen aan de Stationsstraat 13 in Bergen. Vergeet naam en adres niet op te geven. De nummers die worden gezocht komen uit de jaargangen 1924 tot 1948. Weten welke edities er precies ontbreken? Dit kan worden nagevraagd via beeld@hvb-nh.nl. Naar dit adres kan tevens reeds gedigitaliseerd materiaal gestuurd worden.

Lentekriebels bij Cinebergen

BERGEN - Dit voorjaar heeft Cinebergen weer veel moois in het verschiet. Naast het beste wat de wereldcinema te bieden heeft, onderneemt Cinebergen een reeks nieuwe bloeiende initiatieven. Laat het voorjaar dus maar komen!

Na het overweldigende succes van de in september jl. gestarte dinsdagmiddag-voorstelling in het Cinebergen programma – naast die op de vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag – wordt vanaf maart tevens op de woensdag- en donderdagmiddag om 14.30 uur een film vertoond. Dit betekent nog meer gelegenheid om je favoriete films te bewonderen.

Jeugdvoorstellingen

Cinebergen heeft de afgelopen maanden genoten van gezellige, goed bezochte jeugdvoorstellingen. Het concept van kleurplaten en gratis limonade wordt dit voorjaar dan ook met veel plezier doorgezet. Kom dus vooral met de kinderen genieten van de knusse sfeer en de vermakelijke jeugdfilms!

Premièrefilms

Is het u ook opgevallen dat Cinebergen steeds meer premièrefilms draait? Dat klopt! Omdat distributeurs zich niet langer hoeven te houden aan de restrictie dat een film alleen maar zijn première beleeft in de grote theaters is Cinebergen er als de kippen bij om gloednieuwe films te presenteren.

Sneak Preview

Een filmvoorstelling bijwonen zonder te weten wat u te wachten staat? Wie durft? Veel Nederlandse filmtheaters en bioscopen kennen het fenomeen Sneak Preview. Dat wil zoveel zeggen als een filmvoorstelling waarbij je van tevoren niet weet wat er vertoond gaat worden. Het enige dat zeker is, is dat het om een gloednieuwe film gaat die pas over enkele dagen of doorgaans weken in Nederland in première gaat. Dus op het moment dat de lichten in de zaal doven, openbaart zich het geheim… Op dinsdag 19 maart om 20.00 uur is bij Cinebergen de eerste onvervalste Sneak Preview te zien. De Sneak Preview kent een (gereduceerd) tarief van € 7,50.

Piano afgestoft

Onder het motto 'Tover de mooiste klanken tevoorschijn' is het vanaf medio maart mogelijk uw pianotalent te delen met de overige bezoekers. Tijdens de pauze, maar ook na afloop van de voorstelling kunt u op de opnieuw gestemde, afgestofte piano laten horen dat u de tweede Rubenstein, Lang Lang, Elton John of misschien wel Herbie Hancock bent.

Filmtheater Cinebergen is te vinden in De Zwarte Schuur aan de Eeuwigelaan 7 in Bergen. Kijk voor meer informatie of reserveringen op www.cinebergen.nl.

Sterren kijken bij Buitencentrum

Sterren kijken boven de duinen. (Foto: Beeldbank SBB)

SCHOORL – De landelijke sterrenkijkdagen vallen dit jaar op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 maart. Traditioneel zijn er op diverse locaties activiteiten die de sterrenkunde dichter bij de mensen brengen. In samenwerking met de Alkmaarse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde 'Metius' verzorgt Buitencentrum Schoorlse Duinen zaterdag 16 maart een informatieve avond met diverse activiteiten.

Leer alles over meteorieten, maanstanden en Jupiter

Vanaf 19.00 uur zijn er in en nabij het buitencentrum ieder half uur twee lezingen en een demonstratie, in parallelsessies. Lezingen worden gegeven over bijvoorbeeld de maanstanden, Jupiter en zijn manen, meteorieten en demonstraties met een sterrenkijker, een sextant en een computerplanetarium. De laatste demonstratie/lezing begint om 21.00 uur. Belangstellenden kunnen ieder half uur naar een nieuwe activiteit.

Warme kleding

Buiten bij de telescoop kan het koud zijn; warme kleding wordt aangeraden. Deelnemen aan deze bijzondere avond kost € 5,- inclusief koffie of thee. Minimale leeftijd is tien jaar. De activiteiten vinden plaats van 19.00 tot 21.30 uur. Aanmelden kan via www.staatsbosbeheer.nl/sterrenkijkavondschoorl.

Informatie

Buitencentrum Schoorlse Duinen is te vinden aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl. Openingstijden: maandag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Iberio Duo in Ruïnekerk

Iberio Duo. (Foto: Aangeleverd)

BERGEN - Het tweede concert van het Q.Festival in de Ruïnekerk wordt uitgevoerd door Iberio Duo. Dit tweetal bestaat uit violiste Louisa Rocha en pianiste Daniel Pacho Villacorta. Hun concert, getiteld Latijnse Geuren, zal recht doen aan het thema van het Q.Festival, waarbij zuidelijke muziek centraal staat. Iberio Duo brengt Portugese, Spaanse, Italiaanse en Franse geuren en kleuren, in de composities van Luís de Freitas Branco, Domenico Scarlatti, Pablo de Sarasate, Manuel de Falla, Enrique Granados en Camille Saint-Saëns. Kom zaterdag 30 maart naar de prachtige Ruïnekerk en ervaar het zelf. Aanvang 20.15 uur.

Tickets kosten in de voorverkoop (via www.q-art.nl) € 19,50 en aan de deur € 22,-. Studenten betalen een tientje.

Echte Bakker Mol

De tweede winkel van Echte Bakker Mol werd door burgemeester Hetty Hafkamp toepasselijk geopend. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

BERGEN - Erwin en Robbert van Echte bakker Mol hebben vrijdag hun tweede winkel geopend. Robbert Mol: "Echte Bakker Mol uit Schoorl loopt hartstikke goed dus de tijd was rijp voor nog een winkel. Ons oog viel op het mooie Bergen en wonder boven wonder is het gelukt om een mooie locatie te vinden en ons doel daar te verwezenlijken. Wij gaan het Drieluik aan de Jan Oldenburglaan 14 in Bergen versterken met een prachtige nieuwe bakkerswinkel. We hebben de burgemeester gevraagd om een lintje door te knippen, maar gezamenlijk een brood doorsnijden was een stuk toepasselijker!"

Echte Bakker Mol vindt u aan de Jan Oldenburglaan 14 in Bergen en aan de Heerenweg 7 in Schoorl, op www.echtebakkermol.nl en op Facebook op EchteBakkerMol.

Theeproeverij bij JeVanHed

BERGEN - Bij JeVanHed wordt een theeproeverij gehouden, waarbij theesommelier Linda mensen kennis laat maken met de bijzondere smaken van verschillende soorten kwaliteitsthee. Zij koopt deze zelf in van kleinschalige theeplantages in verschillende landen zoals China, Japan, Malawi en Zuid-Afrika. Ze vertelt op de proeverij ook van alles over de herkomst, de verschillende smaakeigenschappen en de zettechnieken. Verder laat Linda haar gasten proeven wat de beste voorbeelden van thee- en spijscombinaties zijn. Thee en hapjes die vaak een verrassende smaaksensatie opleveren. Als start van de lente wordt deze avond een speciale kruidentheeproeverij gegeven. Woensdag 20 maart van 19.30 tot 21.00 uur aan de Westerweg 30a in Bergen. Aanmelden kan via info@jevanhed.nl of bel 06-18480311.

Tafeltennis Schoorl voor jong én oud

SCHOORL - Recent zijn de clubkampioenschappen van de zogenaamde 'vutters' gehouden bij tafeltennisvereniging Duintreffers in Schoorl.

Twaalf mannen en vrouwen streden in dubbelpartijen om de felbegeerde bokaal. Toernooileider Jan Delis en scheidsrechter Sikke Wadman leidden het geheel in goede banen. Gré Koomen en Jaap Vestering mochten zich uiteindelijk kampioen noemen. De vutters tafeltennissen elke donderdagochtend tussen 09.30 tot 12.00 uur. Er kan getraind worden, maar er is ook ruimte voor het spelen van vrije wedstrijden. Tafeltennis is een sport die op oudere leeftijd goed vol te houden is! Duintreffers is de enige tafeltennisvereniging in de hele gemeente Bergen met een eigen 'vutters'-tak en bestaat al vanaf 1963. Een gezonde club met een eigen clubgebouw, die toch nog wat nieuwe leden kan gebruiken. Senioren (vanaf achttien jaar) kunnen zich aanmelden als recreant of toekomstig competitiespeler, maar vooral jeugd is meer dan welkom bij de club. Tafeltennis is een prima sport voor kinderen vanaf acht jaar. De club heeft een eigen coach die de jeugd traint op de dinsdag van 18.30 tot 20.00 uur en de senioren van 20.00 tot 21.30 uur. De eerste vier trainingen zijn gratis en voor wie daarna lid wil worden is de contributie zeer betaalbaar.

Meer weten? Kijk op www.duintreffers.nl. Langskomen kan ook altijd, de koffie staat klaar! Het clubgebouw is te vinden aan de Nieuwedam 5 in Schoorl (achter de brandweer).

Succes voor Sportclub Chronos

De Comeback club-schaatsers met een aantal leden van Sportclub Chronos. (Foto: Edwin Taal)

BERGEN - Voor oud-leden van de voormalige schaatstrainingsgroepen uit Bergen en Schoorl werd zaterdagavond 2 maart de Comeback Cup gehouden. De organiserende Sportclub Chronos is een fusievereniging die is ontstaan uit deze schaatstrainingsgroepen. De Comeback Cup is speciaal georganiseerd om oud-leden weer een keer het schaatsgevoel te laten ervaren, de gezelligheid van vroeger te laten beleven en ze met de nieuwe club in contact te brengen. Maar er was ook ouderwetse wedstrijdspanning! Pasten de schaatspakken nog? Zouden de spieren het houden bij de start? Maar schaatsen verleer je niet snel en er werd als vanouds gestreden om snelle tijden. Behalve de sporters beleefden ook de jury-leden, toeschouwers en coach Joop van Dok een prachtige avond.