De Medemblikker Courant

4 april 2019

De Medemblikker Courant 4 april 2019


European Cup Ju Jitsu in sportcentrum De Bloesem

Robert Takken van Shi-Sen-Do en managing director European Cup Ju-Jitsu leunt op Eady Roelandschap (tweede van de wereld) en Floyd Knijn (meervoudig Nederlands kampioen). Eady en Floyd zijn een nieuw duo die in actie komen bij de European Cup. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - In de gemeente Medemblik vindt zaterdag 6 juni de tweede editie plaats van European Cup Jiu Jitsu-Duo Games. In samenwerking met de Europese Jiu Jitsu Federatie, de Judo Bond Nederland en de Budoschool Shi-Sen-Do uit Opperdoes is het volstrekt nieuwe concept een doorslaand Europees succes gebleken.

Evenement trendsettend in Europa

(Foto: )

Voor dit evenement is een contract getekend voor vier jaar en de spectaculaire techniekvergelijkende wedstrijdvorm is op Europees niveau enorm aan het groeien. Dit blijkt wel uit het aantal aanmeldingen, want het evenement heeft nu al de sterkste bezetting aan deelnemers die gelijk ligt aan een Europees kampioenschap. Een pluim voor het werk van alle betrokkenen.

Duo Games

De organisatie is trots om de tweede editie van de European Cup Duo Games in Medemblik te houden. De vorige editie kreeg een hoog waarderingscijfer van 8.6 van de atleten, supporters, coaches en scheidsrechters. De organisatie is blij daarmee en dat geeft aan dat deze wedstrijdvorm aan een grote belevingswaarde heeft.

De Ju-Jitsu Duo Games is techniek vergelijkende wedstrijdvorm en deze staat nu als een volwaardig en zelfstandig toernooi op de Europese wedstrijdkalender.

Bindend

De European Cup Duo Games is een spektakel met een hoge verbindingskracht en veel nieuwe innovaties. Eén van de verbindende elementen is de inzet van muzikanten die live optreden. Zij spelen niet zomaar muziek, maar er zijn speciale composities gemaakt voor de Duo Games wedstrijden. Een ander verbindend element is de ondersteuning vanuit de Gemeente Medemblik, zodat ook de gemeenschap betrokken is bij dit evenement. Een groot team van vrijwilligers levert een bijdrage aan een sportief, sensationeel, gastvrij en wervelend toernooi voor jong en oud.

Vrijwilligers

De organisatie is oprecht trots op een geweldige team van meer dan vijftig vrijwilligers die in 2018, vol passie, een evenement hebben neergezet. Zij zorgen in juni opnieuw voor een topsportdag om niet te vergeten.

Budoschool Shi-Den-Do

De Budoschool uit Opperdoes is nauw betrokken bij de organisatie en is met name gespecialiseerd in Jiu-Jitsu lessen, de 'moeder' van alle Japanse zelfverdedigingskunsten. Door de verscheidenheid aan technieken is Jiu-Jitsu buitengewoon compleet en boeiend om te leren.

Zo leert een leerling stoten en trappen als een karateka, werpen als een judoka, ontwijken als een aikidoka en te verdedigen tegen wapens. De lessen dragen bij aan zelfverdediging, lichamelijke ontwikkeling en socialisatie en maatschappelijke vorming. Naast de fysieke vorming streeft Shi-Sen-Do naar verbetering van het zelfvertrouwen en de ontwikkeling van de persoonlijkheid. Dat is positief.

Wereldkampioenen

Oud Europese en wereldkampioenen komen 6 april naar Medemblik om op het allerhoogste niveau met elkaar de strijd aan te gaan. Zo'n 180 jiu jitsuka's uit onder meer Rusland, Slovenië, Noorwegen, Spanje, Oostenrijk, Duitsland, België, Frankrijk en uiteraard Nederland zijn actief bij deze hoog gekwalificeerde Europese wedstrijden.

Shows

Het evenement wordt ondersteund met live muziek en met een spetterende lichtshow. Ook geven enkele showduo's een performance. Dit is precies wat het evenement wil uitstralen, een verbindend evenement voor jong en oud met technieken op Europees topniveau. Burgemeester Streng van de gemeente Medemblik opent het evenement rond 09.15 uur.

Iedereen welkom

Iedereen is van harte welkom en de entree is geheel gratis. Wel hebben de bezoekers de mogelijkheid om te doneren voor het goede doel (MirandaMania) waar de organisatie zich aan heeft verbonden. De zaal gaat open voor het publiek rond 08.30 uur en het toernooi duurt tot 17.00 uur. De finales staan gepland rond 15.15 uur.

Nieuwsgierig wat er 6 april allemaal te beleven is in Internationaal Sportcentrum de Bloesem, Conferencelaan 19 in Wognum? Kom een kijkje nemen tijdens het zeer sportieve en showrijke evenement. Meer weten? Kijk op www.europeancup.org.

Cabaret in BON-theater

In het BON-theater twee cabaretiers die de belastingdienst onder de lope nemen. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Cabaretiers Jan Beuving en Patrick Nederkoorn duiken in de kleinste letters en de grootste valkuilen van de belastingdienst, maar leggen ook de liefde bloot achter al die bureaucratie. Dé voorstelling met toegevoegde waarde!

Hoeveel soorten belasting zijn er? Wie likte eigenlijk al die blauwe enveloppen dicht? En kunnen ze het écht niet leuker maken? Hun soloprogramma's 'Raaklijn' en 'Het komt nu wel heel dichtbij' werden lovend ontvangen door pers en publiek en beide heren werden genomineerd voor de Neerlands Hoop 2017. Tijdens de aangiftemaanden maken zij dit uitstapje met zijn tweeën voor een selecte groep theaters.

Bezoek de voorstelling op zaterdag 13 april in het BON-theater, aan de Admiraliteitsweg in Medemblik, aanvang 20.15 uur. Een kaart à 15 euro is verkrijgbaar via www.bontheater.nl.

Film en muziek in
De Kapel in Andijk

Rommelmarkt in

en rond De Herder

in Medemblik

Open dag

roeivereniging

De Kogge Onderdijk

Drie pagina's nieuws gemeente Medemblik

Moestuinen te huur

Een moestuin is leuk! Voor jong en ouder. (Foto: archief Rodi Media)

SIJBEKARSPEL - Een rustig gelegen volkstuincomplex ligt aan de zuidkant van het park in Sijbekarspel/Benningbroek. Het bestaat uit twintig percelen van 200 m². Sommigen zijn opgedeeld in twee stukken, zodat de tuinders of een grote tuin of de helft daarvan kunnen bebouwen.

Door uiteenlopende redenen zijn er momenteel een paar percelen vrij gekomen. Wie verse groenten, aardappelen of fruit uit eigen tuin wil, kan zelf een moestuin bewerken. Lekker in de buitenlucht bezig zijn met het telen van gezonde levensbehoeften. Omgeven door weilanden met koeien, schapen en door tientallen vogelsoorten. Eén zijn met de natuur en vooral genieten van rust.

Wie open staat voor zo'n dergelijke levenswijze, er zijn nog enkele percelen vrij van 200 m² en 100 m². De huur is laag. Bij de volkstuinen zijn genoeg parkeerplaatsen.
Meer informatie op www.moestuin-in-sijbe.nl of neem contact op met bestuursleden Simon Spil, tel. 0229-591573, Miep Simon, tel. 0229-591501 of Martin Bruinsel, 06-15254600.

G-handballers in Dirk Kuyt Foundation Running Team

Het Dirk Kuyt Foundation Running Team gaat voor de zesde keer de uitdaging aan. (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD - Het Dirk Kuyt Foundation Running Team doet zaterdag 6 april voor de zesde keer mee aan de Rotterdam City Run. In dat team lopen een aantal G-handballers van Westfriesland/SEW mee, samen met hun begeleiders. De Dirk Kuyt Foundation is voor deze vereniging een vaste sponsor en maakt het mogelijk dat een nationaal toernooi gehouden wordt voor de G-handballers.

De Rotterdam City Run geeft de lopers de kans om de sfeer van de echte Rotterdamse marathon te proeven. Ze rennen 4,2 kilometer over het parkoers van de marathon, welke een dag later wordt gelopen. Van start tot finish worden de lopers aangemoedigd door een groot publiek langs de kant.

Het Dirk Kuyt Foundation Running Team biedt mensen met een beperking de kans om mee te doen aan deze hardloopwedstrijd. Het bestaat uit 150 lopers. Erik Dekker, Stephanie Veeken, Edward Hulsthoff en Nienke Ott zijn al een aantal weken in training om deze wedstrijd te lopen. Het is voor de derde keer dat er spelers van Westfriesland/SEW meelopen. De eerste heer was In 2015. Dat gebeurde in de stromende regen, waarbij het water bijna tot de enkels kwam. Het is toen toch gelukt om de 4,2 km uit te lopen. Dit jaar hoopt het team op droog weer, maar aan de conditie van de spelers ligt het zeker niet.

De nationale kampioenschappen G-handbal worden 14 april gehouden in De Dres in Nibbixwoud. Schrijf het alvast op in de agenda!

Wereldmuziek bij Hyperion

In het Witte kerkje klinkt wereldmuziek, gekozen door onder anderen Frans van Til, Joséphine, Jessica Huisman, Jeroen Rijpkema en Fleur Admiraal. (Foto: aangeleverd)

BENNINGBROEK - Muziek uit verschillende werelddelen is te beluisteren in het Witte kerkje, Kerkelaan 10 in Benningbroek, tijdens de Hyperion-avond van vrijdag 12 april. Acht mensen hebben een bijzonder muziekstuk uitgezocht. Voorafgaand daaraan staan ze stil bij de betekenis van deze muziek voor henzelf of voor hun land.

Vooral deze verhalen geven de avond een bijzonder tintje. Zo vertelt Fleur Admiraal de bekendste legende uit haar geboorteland Basjkirostan (Rusland) en Jessica Huisman geeft uitleg over muziek uit Jamaica. Hans van der Veen deelt zijn passie voor muziek uit de VS en organist Jeroen Rijpkema speelt variaties op een bekende compositie van Ludwig van Beethoven op het Van Dam-orgel. Frans van Til en zangeres Joséphine uit Benningbroek zullen livemuziek uit diverse landen ten gehore brengen. Na afloop is er een drankje met wereldhapjes.

Iedereen is welkom, het concert begint om 20.00 uur. Gratis entree, een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

Meer informatie is te vinden op www.stichtinghyperion.nl.

Film en muziek in De Kapel

Mónica Coronado en Manito geven een warmbloedig concert in de Kapel in Andijk. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - In de Kapel, Middenweg 4 in Andijk, wordt 10 april om 20.00 uur een filmavond gehouden. Bezoekers kunnen genieten van Bon Dieu?!

Claude en Marie Verneuil komen uit een katholiek gezin uit de grote provinciale bourgeoisie en zijn beide erg conservatief. Ze waren echter wel altijd ruimdenkend. Maar het was even slikken toen hun eerste dochter trouwde met een moslim, hun tweede met een Jood en de derde met een Chinees. Hun hoop dat hun laatste dochter toch voor de kerk gaat trouwen wordt versterkt wanneer ze een brave katholieke jongen ontmoet. Toegang is gratis.

Vurige muziek

De uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado geeft zondag 14 april, samen met gipsyflamenco gitarist Manito, om 15.00 uur een concert in De Kapel. Met hun voorstelling 'Melodías del Corazón' neemt dit tweetal de luisteraar mee naar een wereld vol passie, weemoed en hartstocht. Bij de concerten krijgt Monica met haar temperament het publiek snel op het puntje van de stoel. Manito weet met zijn virtuoze spel haar altijd te stimuleren het onderste uit de kan te halen. Dit optreden belooft één en al vuur! Mónica Coronado begeleidt zichzelf op gitaar. Met heldere stem zingt zij haar verhalen, verzameld en beleefd in haar zwervend bestaan als muzikant. Manito's vurige spel is intuïtief en rijk aan diverse stijlen en invloeden.

Entree 10 euro. Kaarten reserveren kan via Jan Gorter, tel. 0228-592957 of jangorter58@gmail.com.

Hier dooft Niets in 't Kerkhuys

De Andersons duo speelt in 't Kerkhuys in Spanbroek. (Foto: Femke Linders)

SPANBROEK - Duo De Andersons spelen zondag 7 april om 14.30 uur hun programma 'Hier Dooft Niets' in 't Kerkhuys, aan de Spanbroekerweg in Spanbroek.

Deze middag doet de grootste pessimist weer geloven in het leven. De Andersons bruisen, verstillen, ontroeren en zijn passievol. In hun sprankelende theaterconcert gaat het over verwondering. Een begrip dat ze opnieuw ontdekten toen ze een nieuwe huisgenote kregen: de jongste non van Nederland. Met liederen en verhalen vol levenslust, liefdeslust en troost trekken ze ten strijde tegen de onverschilligheid. Arjan Postma, de freelance boswachter, bekend van televisie, weet met zijn levendige manier van vertellen de natuur dichtbij te brengen. Zo legt hij uit waarom hazen de Hells Angels uit de polder zijn, laat hij zien dat die schattige koolmeesjes eigenlijk verschrikkelijke schuinsmarcheerders zijn en vertelt hij het wonderlijke verhaal over de travestieten onder de kemphanen.

Kaarten, à 15 euro, reserveren kan via www.kerkhuys.nl.

John Farmers' Whistles in Oude Raadhuis

John Farmers' Whistles speelt 7 april in het Oude Raadhuis in Wervershoof. (Foto: aangeleverd)

WERVERSHOOF - De Ierse formatie John Farmers' Whistles sluit 7 april om 14.00 uur het concertseizoen af in het Oude Raadhuis, Raadhuisplein 1 in Wervershoof. Deze Ierse band van West-Friese (grotendeels Wervershoofse) bodem, bestaat uit Bas Berkhout - zang, gitaar, banjo, mandoline, trekzak en een aantal typisch Ierse instrumenten als bodràn, low-whistle, tin-whistles en spoons, Dieuwke van Ophem - zang en percussie, Jeroen Aker - zang, gitaar en mondharmonica, Perry Ligthart - accordeon, zang en percussie en Annah Postumius op viool.

John Farmers' Whistles zorgt voor een gezellig optreden met werk van Dubliners, Fureys, The Corrs, The Poques, Joan Baez en Clannad. Prachtige ballades worden afgewisseld door vrolijke liedjes, met whiskey en bier als regelmatig terugkerende onderwerpen en enkele instrumentale nummers. Tussendoor is genoeg ruimte voor (muzikale) grapjes, zoals bij de Ieren ook vaak het geval is.

Een entreekaart à 6 euro zijn te reserveren via cam.berkhout@quicknet.nl of bel 0228-582377.

Tehuis gezocht voor Aiko en Devi

Aiko en Devi zijn op zoek naar een nieuwe woning. Heeft u een plekje? (Foto: aangeleverd)

Het is de medewerkers van de dierenopvang nog niet gelukt om voor konijntjes Kian en Hippie, samen een nieuwe plek te vinden. Dit keer nogmaals een koppeltje konijnen. Deze dieren zijn echt groepsdieren en moeten niet alleen gehouden worden.

Aiko en Devi zijn broer en zus, beide van mei 2018. Ze zijn samen, met nog een aantal andere konijntjes, afgestaan nadat er, door een onverwachts nestje, teveel konijnen waren. Ze moesten uit elkaar, omdat ze anders voor nog meer nageslacht zouden zorgen. Aiko is in de opvang gecastreerd en na enige tijd weer herenigd met zijn zus. Eenmaal samen was het weer als vanouds, blij huppelen ze samen in hun ren.

Voor deze twee lieverds zoekt de opvang een rustig thuis. Kinderen kan, maar wel al wat ouder. Echt knuffelkonijnen zijn ze nog niet. Ze weten wel dat als er mensen komen er wat lekkers te halen valt. Een ruime ren is echt een must voor dit stelletje, met een hogere afscheiding dan een meter. Gaaswerk onder de bodem is nodig, want het zijn echte Houdini's en gaan graag op zoek naar wat er nog meer te beleven valt in de wereld.

Wie meer wil weten of kennismaken, kan bellen naar 0224-551818 of langskomen tijdens de openingstijden bij DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon, Ambachtsdijk 7 in Tuitjenhorn.

Kijk voor meer informatie op www.dierenasiel-schagen.nl.

Huldiging ruiters VPG Opmeer

Sabine Leek, Sam Veeken, Remy Treffers en Stefan Tettelaar met hun medailles. Links trotse coach Barbara Dijkman. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Vereniging Paardrijden Gehandicapten Opmeer huldigde vrijdag 29 maart de vier ruiters en coach feestelijk in Manege Warnaar in Oude Niedorp. Zij vertegenwoordigden mede Nederland, met groot succes, op de Special Olympics World Games in Abu Dhabi.

Onder veel belangstelling van mede clubgenoten, de vrijwilligers van VPG Opmeer en familieleden/begeleiders werden Sabine Leek, Sam Veeken, Remy Treffers, Stefan Tettelaar en coach Barbara Dijkman in het zonnetje gezet. Mandy en Nino van Manege Warnaar kregen ook een mooie bos bloemen. Met hun goede paarden geeft VPG Opmeer al meerdere jaren met veel plezier, elke vrijdag, lessen met hun eigen instructies.

Het team ging met maar liefst zeven medailles terug naar Nederland: Stefan Tettelaar: goud, zilver en brons (working trail, springen en dressuur), Sabine Leek: goud en brons (dressuur en english equitation), Remy Treffers: goud (english equitation) en Sam Veeken: brons (dressuur).

Voorzitter Paulien Knol vroeg wat voor ervaringen ze hadden opgedaan tijdens dit grootste wereldsportevenement van 2019. Sabine: "Het ging wel goed, maar je moest die paarden wel flink aansporen." Remy heeft haar gouden plak verdiend, omdat ze erg goed de vreemde paarden kon aansturen met haar goede houding waarmee ze, ook perfect gekleed, de hulpen probleemloos op het paard kon overbrengen. Stefan wilde "nog wel wat hogere hindernissen nemen" dan waarmee hij zilver binnenhaalde. Sam had wat pech met de selectie van de paarden en zijn eerste paard wilde niet lopen; bleek een oud beestje te zijn. Bij dressuur kreeg Sam een heel mooi en willig politiepaard en daarmee won hij brons.

Onder de zorgzame begeleiding van coach Barbara en steun van Team NL heeft de groep veel plezier gehad in de deelname en de belangstelling. Een fantastische ervaring is het geweest met onder meer een woestijnsafari en bezoek aan Abu Dhabi Heritage.

Gezond oud worden

Ja, dat willen we allemaal en wat je ook doet, garantie heb je niet. Dat wil niet zeggen dat je niets moet doen, want dan is de kans kleiner dat kwaliteit van leven zo lang mogelijk op een hoog niveau blijft. We weten dat we niet te vet en te zout moeten eten, maar als je ouder wordt, zijn meer dingen belangrijk.Houd de spieren intact en zorg voor voldoende mineralen en vitaminen. Vanaf ongeveer je dertigste jaar neemt de spiermassa met 1 a 1,5% per jaar af. Reken maar uit wat dat betekent als je 70 bent. Wie niets heeft gedaan, heeft 40-60% minder spierkracht! Daarnaast verwerkt het lichaam bepaalde voedingsstoffen minder efficiënt, met name eiwitten en juist zijn hard nodig. Zeker na een ziekte of operatie. Ze zijn belangrijk voor het behoud van de spiermassa, maar ook de weerstand en geestelijke gesteldheid. Houd de spiermassa gezond, dan heeft men minder kans om te vallen en iets te breken. Als oudere heb je gemiddeld 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Vlees, vis en eieren bevatten veel eiwitten, maar ook in vleesvervangers, peulvruchten, noten en pinda's of supplementen. Blijf ook bewegen!

Siem.zeilemaker@icloud.com

Rommelmarkt bij de Herder

Kom en profiteer van vele koopjes bij de Herder. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Vrijwilligers van meelmolen de Herder houden zaterdag 6 april van 11.00 tot 16.00 uur een gezellige rommelmarkt. Diverse koopjes staan op de kramen, heerlijk om even in te struinen. Nog op zoek naar iets leuks? Kom aanstaande zaterdag een kijkje nemen!

De bekende pannenkoekenbakker is weer bereid gevonden om voor een klein prijsje de heerlijkste pannenkoeken te bakken. Nog niet geproefd? Een gemis!

Bovendien kunnen bezoekers in het naastgelegen Poorthuisje terecht voor onder meer een heerlijk kopje koffie met zelfgemaakte appelgebak. Bewonder dan meteen de nieuw, verbouwde keuken.

Alle opbrengsten komen uiteraard ten goede aan meelmolen de Herder, aan Westerdijk 3 in Medemblik.

Diverse activiteiten tijdens Museumweek in Bakkerijmuseum

Het naastgelegen pand wordt bij het Bakkerijmuseum betrokken. Bewonder de Maquette. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Het is de meeste Medemblikkers niet ontgaan dat het Bakkerijmuseum gaat uitbreiden met het naastgelegen pand. Daarvan is alvast een maquette gemaakt in een ouderwetse bakkerstechniek, dragant, van suiker. Deze is tijdens de Museumweek te bewonderen op de uitbreidingslocatie, Nieuwstraat 6. Daar zijn de laatste ontwikkelingen van het plan te zien, inclusief de komende pop-up expositie over de Ringers chocoladefabriek uit Alkmaar.

Nationale Museumweek van 8 tot en met 14 april

Voor alle bezoekende kinderen is er tijdens het weekend van 13 en 14 april de mogelijkheid zelf met cacao te schilderen. Maak een eetbaar schilderij in die oude bakkerstechniek.

Neem zelf een plaatje mee en kijk of het lukt hier een echt eetbaar schilderij van te maken. Het mag net echt of helemaal nep, want dat maakt voor de smaak van het chocolade schilderij toch niet uit.

De goudeerlijke leugen

Voor alle bezoekende volwassenen wordt een nieuwe activiteit gehouden in veel musea. De activiteit De goudeerlijke leugen bestaat uit een rondleiding op papier langs verschillende voorwerpen. Over elk voorwerp worden twee verhalen verteld, waarvan er één waar is. Maar welke is dat dan? Hoe goed zijn bezoekers in het ontdekken van leugens? Bij elk goed antwoord verdient de bezoeker een gouden munt. De munten zijn in te leveren voor een gouden snack: een speculaashart. Door het spelelement wordt de rondleiding interactiever en de beloning zorgt voor een lekkere en feestelijke afsluiting.

Museumuitje

Zo zijn er dus maar liefst drie nieuwe activiteiten speciaal voor de museumweek. Maar omdat het Bakkerijmuseum ook graag behoudt wat goed is, zijn de vrijwilligers, zoals inmiddels traditie is, gehuld in klederdracht. Diverse ambachten worden in het museum gedemonstreerd. Bezoekers van alle leeftijden kunnen op een hele leuke, smakelijke en actieve manier het Bakkerijmuseum meemaken!

Stap eens binnen in de heerlijk ruikende winkel, aan de Nieuwstraat in Medemblik.

Interactief museum 'Sow to Grow'

Sow to Grow museum in de Westerstraat in Enkhuizen. (Foto: JBA van Berkel)

ENKHUIZEN - Meer groenten eten; van het seizoen of vergeten groenten. Kan de groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel worden voorzien? Wat doet de zaadindustrie aan deze ontwikkeling? Hoe ziet de toekomst eruit?

Met het interactieve museum 'Sow to Grow', A Plant Science Experience, ervaren bezoekers wat er allemaal komt kijken bij de totstandkoming van moderne planten. Planten die helpen de wereld te voeden en een prettiger leefomgeving te zijn. In een historische omgeving is het gelukt om traditionele voorwerpen en moderne technieken te combineren. Plantenveredeling uit zaad is van bijzonder belang voor de voedselvoorziening in de wereld. Met een groeiende wereldbevolking, klimaatverandering en verstedelijking dreigt er een tekort aan voedsel. Plantaardig voedsel levert veel minder druk op de leefomgeving en vraagt veel minder grondoppervlak en water. 'Sow to Grow' geeft de feiten, zodat een ieder zelf zijn of haar mening kan vormen. Degenen bij wie dit initiatief aanspreekt, kunnen melden als vrijwilliger om als gastheer/gastvrouw bij te dragen aan het succes van het interactieve museum, via tel. 0228-725747.

'Sow to grow' is een ervaring voor jong en oud.

Museum bestaat kwart eeuw

HOORN – Het Museum van de 20e Eeuw is in 25 jaar tijd een begrip in museumland geworden. Toen het museum op 1 april (!) 1994 opende, leek het een grap, maar ondertussen heeft het een kleine miljoen bezoekers gehad.

Inmiddels bestaat de collectie van het museum uit meer dan 30.000 objecten. Van scheerapparaten tot stofzuigers, van schrijfmachines tot computers, van speelgoed tot meubilair. Ook in 2019 heeft het Museum van de 20e Eeuw, Krententuin 24 in Hoorn, diverse exposities; over de beroemde TV-serie Floris uit 1969 en een Märklin treinen-collectie uit de jaren 1900 tot 1950. Later dit jaar een tentoonstelling over Telekids. Meer informatie, zie www.museumhoorn.nl

Veel lopers Stoomtramloop

REGIO - De Locals Stoomtramloop vindt 7 april plaats in de gemeente Medemblik. Dit evenement werd in 2000 voor het eerst georganiseerd. Twee jaar geleden besloot de organisatie hiermee te stoppen en dat vonden vele lopers jammer.

Daarom besloot Stichting Medemblik Sport om de Stoomtramloop in een vernieuwde versie te verzorgen. De belangstelling bleek zo groot dat de tien kilometer binnen een week was uitverkocht en inmiddels ook de inschrijving voor de vijf kilometer helemaal vol zit! In totaal genieten 450 hardlopers van het Medemblikker landschap. De sporters lopen vanaf station Medemblik de stoomtram in. De deelnemers aan de vijf kilometer stappen uit bij station Opperdoes en starten om 12.50 uur. De stoomtrein met de deelnemers aan de tien kilometer rijdt door naar station Twisk, waar om 13.05 uur het startsignaal wordt gegeven. Het parcours gaat door het mooie Twisk en de prachtige natuur van de Waterberging, via Opperdoes, de Kluiten, Westerdijk en Overtoom naar de finish in Medemblik. Moedig de deelnemers aan. De prijsuitreiking vindt 14.00 uur plaats bij Locals Grand Café, Nieuwstraat in Medemblik.

Prestatiepenning voor René van Diepen

René, tussen zijn teammaatjes, laat zijn gouden medaille zien. Foto: archief Rodi Media

OPMEER - René van Diepen, ontving woensdag 3 april de prestatiepenning van de gemeente Opmeer. Wethouder Robert Tesselaar bracht de Hoogwouder een bezoek om hem te feliciteren met zijn Olymipsche gouden medaille en hem de prestatiepenning te overhandigen.

René deed in maart jl. in Abu Dhabi mee aan de Special Olympics. Bij het skeelertoernooi heeft hij bij het onderdeel Inline Skaten 4 x 100 Relay goud behaald. Een fantastische prestatie, waar hij maar ook de gemeente erg trots op is.

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen.

Lezing Twisca

TWISK - Stichting Twisca verzorgt 6 april om 14.30 uur een voorjaarsmiddag in dorpshuis De Nuwe Skoôl, Dorpsweg 91, Twisk. Met onder meer de uitreiking van het jaarboekje en een lezing. Boswachter R. Hovinga vertelt over de Waterberging Twisk.

Donateurs hebben vrij entree, niet leden betalen 2,50 euro.

Rommelmarkt

TWISK - Koninklijk Fanfarekorps West-Frisia houdt zaterdag 6 april haar traditionele rommelmarkt. Bezoekers zijn vanaf 19.00 uur welkom in en rond dorpshuis de Nuwe Skoôl, aan de Dorpsweg in Twisk.

Liefhebbers van tweedehands spullen kunnen snuffelen tussen onder meer boeken, platen, servies, speelgoed, elektronica en curiosa.

Iedereen kan meedoen met het Rad van Fortuin voor mooie prijzen!

Bingo in Sint Pieter

MEDEMBLIK - De evenementencommissie van de gezamenlijke ouderenbonden verzorgt 5 april om 20.00 uur een voorjaars/paasbingo met mooie prijzen. Een plankje kost slechts 3 euro voor een hele avond spelen. Ook kunnen de deelnemers meedoen met een verloting van een boodschappentas, boordevol producten. Kom gezellig naar Sint Pieter, Ridderstraat in Medemblik.

Sociaal eetcafé

MEDEMBLIK - Senioren, chronisch zieken, gehandicapten en mantelzorgers eten woensdag 17 april gezamenlijk bij Herman in de Tritonbar, Walesteeg 2 in Medemblik. Het menu bestaat uit kippensoep, rode bietjes met puree, speklapje of gehaktbal, sla, patat, zelfgemaakte appelmoes en een toetje. Het sociaal eetcafé is om 16.30 uur open. Het diner kost 10 euro, exclusief consumpties. Reserveren kan bij Herman, tel. 0227-543399.

Joke Oud in Schakel

SPANBROEK - De mezzosopraan Joke Oud treedt maandag 15 april om 14.00 uur op in de Schakel, aan de Pastoor Meriusstraat in Spanbroek. Haar repertoire is zeer divers, zo zingt zij onder meer aria's uit diverse opera's en musicals, maar ook Nederlands- en Engelstalige populaire muziek. Daarnaast heeft zij aandacht voor het West-Fries. Gezelligheid en sfeer voeren de boventoon in dit prachtige programma. Iedereen is welkom! Entree: 6 euro.

Welkoop geeft dieren ruimte met De Hooibergh

ZWAAGDIJK - In Welkoop staat sinds deze week een echte Hooibergh. De winkel met verstand van tuin en dier geeft haar dieren zo de ruimte om comfortabel te leven. In De Hooibergh worden ze met liefde verzorgd door de medewerkers. Welkoop is met de komst van De Hooibergh gestopt met de verkoop van levende dieren.

Prettig voor de dieren en beter advies voor dierenliefhebbers. "Dieren in kleine verblijven houden is niet meer van deze tijd", zegt Esther Commandeur van Welkoop. "We zijn bij Welkoop allemaal dol op dieren en verzorgen ze met veel plezier. En hoewel we met de oude verblijven voldeden aan de regelgeving besloten we te stoppen met verkoop. De dieren die we nu hebben, mogen hier blijven. Met een fijn binnenverblijf en een ruime ren hebben onze konijnen, cavia's en andere dieren vanaf nu alle ruimte die ze nodig hebben. Ook zitten ze nu niet meer alleen in een hokje, maar gezellig samen. En door dieren ter plekke een prettige leefomgeving te bieden, zijn we nog beter in staat om deskundig advies te geven. In en om De Hooibergh is van alles te doen. Alle dieren mogen geaaid en geknuffeld worden."


In De Hooibergh is ruimte voor logees, Welkoop werkt daarom samen met een konijnenopvang. De winkel geeft voorlichting en helpt met het vinden van een goed thuis voor dieren die anders langdurig in een asiel of opvang verblijven.

De Hooibergh nog niet gezien? Kom langs bij Welkoop, Marktweg 12 in Zwaagdijk.

Afzwemmen bij zwemschool Ed van Rozelaar

Meester Ed geeft het sein dat alle kinderen te water kunnen. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Na de overstap vorige jaar naar de internationale diploma lijn van Envoz, gingen 28 maart een aantal jongens en meisjes zwemmen voor deze diploma's. Achttien kinderen zwommen af voor het diploma A Survival en 27 kinderen voor diploma B Survival.

Kinderen en ouders reageerden enthousiast mede omdat de technische eisen niet afwijken van andere erkende diploma's. Wel kwamen een aantal extra onderdelen met diverse overlevingstechnieken aan bod, onder meer zelfredzaamheid en het redden van een mede kandidaat. Alle kinderen waren prima voorbereid en slaagden allemaal!

Diploma A Survival

Silke Boersma, Jan Bleeker, Maja Waitrek, Nikki Simonis, Bargiran Turan, Barend Koster, Thijs Koster, Fjore de Graaff, Dex Goedemans, Maartje Velthorst, Bryan de Fouw, Mats Bakker en Jaykay Tol.

Diploma B Survival

Mats de Beer, Mees Bovenberg, Jon de Graaff, Milo Talen, Kris Doornbosch, Madelief Boon, Ben Maassen, Malin Vijn, Lente van der Lee, Mayke Meppen, Tess Gieling, Nomi Gieling, Elis Ozan, Eef Bakker, Chiel Brandsen, Pepijn Bruin, Seth van Mullum, Xavi van der Mije, Sara Konst, Danny Wijtman, Imran Mugtaar, Ziva Kuipers, Rein Huig Ouwehan, Bilal Cicek, Mousstafa Mousstafa en Youssef Mousstafa.

Allemaal van harte gefeliciteerd!

Kidsdag op Raadhuisplein

Kinderen kunnen zaterdag 6 april tijdens de Kidsdag meedoen met een bootcamp op het Raadhuisplein. (Foto: aangeleverd)

WERVERSHOOF - De Kidsdag wordt 6 april gehouden op het Raadhuisplein bij winkelcentrum De Molenhoek in Wervershoof. Daar staan leuke kramen met hobbyspullen, koopjes of lekkernijen en een kermisattractie. Kinderen kunnen onder meer taartjes of cakejes maken aan de kraam van Tante Cornelia, schminken, meedoen met een bootcamp en een speurtocht langs alle winkels maken. Iedereen is tussen 12.00 en 16.00 uur welkom. Voor alle kinderen ligt er een kleurplaat bij de winkels klaar. Lever die uiterlijk 6 april in bij Scoobie Doo en maak kans op een prijs.

Open dag TVA

ABBEKERK - Tennisvereniging Abbekerk (TVA) houdt zondag 7 april een open dag van 10.00 tot 11.00 uur voor de jeugd en tussen 11.00 en 12.00 uur voor senioren. Iedereen is van harte welkom op de tennisbanen aan de Plantsoenstraat 6.

Tennisleraar Patrick den Haan geeft uitleg over het spel en de vereniging. Deelnemers kunnen rackets en ballen gebruiken van de vereniging. Dit is een kans om te ervaren of tennis leuk is.

Leeftijd maakt niet uit.

Spelen tegen spelers van hetzelfde niveau. Zelf uitmaken wanneer er getennist wordt, dat kan zeven dagen per week, 52 weken per jaar.

Kom en maak kennis met tennis

Meer informatie en/of opgeven voor deze open dag kan via Yvonne Tannehill, tel. 0229-599117, e-mail: tannehill@quicknet.nl of kijk op www.tv-abbekerk.nl.

AZ-training bij VVS'46

SPANBROEK - Altijd al eens willen trainen als een AZ speler? Dat kan! Want woensdag 24 april komt AZ naar VVS '46, aan de Spanbroekerweg in Spanbroek. De jonge voetballer krijgt tijdens de AZ selectiedag een training aangeboden met verschillende oefenvormen. De scouts van AZ speuren actief naar talent. De voetballers die tijdens deze dag opvallen, maken misschien kans op een plaatsje bij de AZ Voetbalschool in de Regio en/of in de AZ Jeugdopleiding. Jongens en meisjes van O8 tot en met O14 kunnen zich inschrijven voor deze AZ selectiedag, voor zowel veldspelers als keepers. Er zijn 360 plaatsen beschikbaar. Snel opgeven dus! Inschrijven via www.az.nl/selectiedagen en kies 24 april VVS '46.

Dansen in Lindehof

HOOGWOUD - In De Lindehof, Graaf Willemstraat 27 in Hoogwoud, wordt donderdag 11 april om 14.00 uur een gezellige middag gehouden: Let's Twist again. Wie weet nog de muziek, waar vroeger heerlijk op werd gedanst? De bezoekers gaan weer terug naar die tijd: de Foxtrot, de Weense wals, muziek van Doris Day en Chubby Chekker. Bianca Basjes brengt de mensen terug in vervlogen tijden. Iedereen kan meedoen, ook wie wat minder mobiel is. Kosten: 5 euro.

De Cock en de moord in het theater

De cast van De Cock. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - Toneelvereniging De oefenschool speelt vrijdag 5 en zaterdag 6 april om 20.15 uur 'De Cock en de moord in het theater'. Een komische en interactieve thriller geschreven door Peter Römer. Het plaats delict is café 't Centrum, aan de Raadhuisstraat in Wognum.

Het publiek waant zich midden in een spannende nieuwe aflevering van de oer-Hollandse televisieserie Baantjer. De eigenzinnige inspecteur De Cock, assistent Vledder en hoofdcommissaris Buitendam komen direct in actie nadat er een moord is gepleegd. De schok bij de theatermedewerkers is groot, maar een aantal van deze medewerkers weet meer. De zoektocht naar de dader beperkt zich niet tot het toneel. Niemand mag naar huis tot de moord is opgelost.

Het stuk wordt gebracht door een aantal debutanten en ervaren spelers. Herkenbaar, want de bekende personages uit de boeken van Baantjer komen allemaal voorbij.

Meer informatie is te vinden op www.oefenschool.nl. Kaarten zijn te reserveren via reserveren@oefenschool.nl.

Jaarconcert Harmonie Crescendo

MEDEMBLIK - Harmonie Crescendo neemt haar publiek 7 april om 15.00 uur mee naar de tachtiger jaren. Hét decennium van de popmuziek. Muziek van Madonna, George Michael en de King of pop Michael Jackson. De nummers worden op eigen wijze uitgevoerd met blaasinstrumenten van de Medemblikker harmonie. Geniet van een ander universum met Mars uit de suite The Planets of naar het betoverde bos met Fata Morgana en de Indische waterlelies. Het leerlingenorkest de Music Toppers laat ook van zich horen. Dirigent Bart Koning leidt zijn laatste concert en geeft het stokje door. Kom naar het Sint Pieter, Ridderstraat 9 in Medemblik. Entree 5 euro, kids tot 12 jaar 2,50. Donateurs vrij toegang.

De Hutmut zoekt ruimte

MIDWOUD - Doreth van Dam (27) begon ruim vijf jaar geleden met haar organisatie De Hutmut. Deze non-profit organisatie zamelt goederen in van particulieren en bedrijven, gerelateerd aan gezinnen die geen tot weinig budget hebben. De Midwouder verdeelt deze vervolgens uit aan de mensen die een krappe beurs hebben.

Met een kleine groep vrijwilligers zoekt ze de binnengekomen goederen uit, maakt hier pakketten van en zet ze vervolgens op www.dehutmut.nl. Via een lotingssysteem komt het uiteindelijk bij de juiste personen terecht. Doreth zet zich samen met haar moeder met liefde in voor haar organisatie, die inmiddels op weg is een stichting te worden. Haar Hutmut wordt door veel mensen gevonden. Niet alleen door hen die er gebruik van maken, maar ook door degene die een goede bestemming zoeken voor hun overbodige, nog goede spullen. Wat Doreth niet zelf kan verdelen, gaat naar de voedsel- of kledingbanken of andere instanties, waar zij goede contacten mee heeft.

Doreth is dringend op zoek naar droge, veilige opslagruimte. Alles vanaf circa 25 m² is welkom. Ze komt alleen op afspraak. Wie haar werk een warm hart toedraagt en ruimte heeft, bel Doreth op werkdagen na 16.00 uur en in het weekend op 06-29391570 of stuurt een e-mail naar dehutmut@gmail.com.

Wilgenhof ontvangt gulle gift

Een kar vol tulpen voor Wilgenhof in Wervershoof. (Foto: aangeleverd)

WERVERSHOOF - Dat de ouderen van woonzorgcentrum Wilgenhof in Wervershoof in een bloemrijke omgeving wonen, kunnen ze nu dagelijks zien. Een bloemenbedrijf heeft de binnentuin vorige week opgefleurd met een zee aan tulpen. En daarnaast ook nog eens een hele mooie cheque van 675 euro geschonken.

Haakman Flowerbulbs deed afgelopen week mee aan het Tulip Trade Event. Een evenement waar tulpenexporteurs en veredelaars hun producten laten zien. "Nadat het evenement was afgelopen, stonden hier nog veel mooie tulpen. Hoe mooi is het dan om daar nog iets goeds mee te doen voor een ander", licht Dirk-Jan Haakman toe. "Afgelopen zondag organiseerde we een plukdag. Iedereen mocht daar voor een klein bedrag de tulpen plukken. De opbrengst daarvan ging naar de molen en Wilgenhof." Karin Huisman van Wilgaerden reageerde enthousiast: "We kregen een cheque aangeboden waar we leuke dingen voor de bewoners van kopen en doen. Daarnaast is de hele binnentuin opgefleurd. Een mooi gebaar! We zijn het bedrijf enorm dankbaar."

Start aanleg passantenhaven

Men is druk aan het werk bij de Wijzend in Spanbroek. (Foto: Gemeente Opmeer)

SPANBROEK - Aan de Wijzend in Spanbroek wordt een passantenvoorziening aangelegd. Vorige week is de aannemer gestart met het grondwerk voor de rijbaan, de parkeerplaatsen en de drie camperplaatsen. Daarna gaat de aannemer verder met de aanleg van de boottrailerhelling en de aanlegplaatsen. Begin mei wordt het werk afgerond.

De passantvoorziening grenst aan twee kanten aan een netwerk van vaarroutes. Aan de oostkant sluit de voorziening aan op een netwerk van kleinschalige verbindingen voor fluisterboten, sloepen en kano's. Men kan via dit netwerk Medemblik en Enkhuizen bereiken.

Aan de westkant sluit Opmeer via de Ringvaart van de Heerhugowaard aan op de hoofd- en doorgaande routes door Noord-Holland.

Bijeenkomst Alzheimer Café

OPMEER - Onder het motto Alzheimer Café komt naar je toe verzorgt het Alzheimer Café 8 april om 19.30 uur haar avond in wijksteunpunt De Schakel, Pastoor Meriusstraat 4 in Opmeer. Het onderwerp is dit keer: Prettiger dagelijks leven met dementie. Hoe maakt iemand het dagelijks leven prettiger voor een huisgenoot met dementie en voor zichzelf? Angelique Vlaar werkzaam bij JonkersZorg in Hoogwoud, gaat over dit onderwerp in gesprek met de bezoekers.

Meer informatie via Angelique Vlaar tel, 06-30202073.

De toegang is gratis.

Lezing over klimaat en energie

MIDWOUD - Sinds het klimaatakkoord is afgesloten hoort men dagelijks over CO2, opwarming en vooral kosten. Hoe zit het nu precies? Prof. Dr. C.A. (Kees) de Lange studeerde wis-, natuur- en sterrenkunde aan de UvA en promoveerde in de Theoretische Chemie in Bristol, UK. Hij is actief in wetenschappelijk onderzoek. De Lange vertelt dat er veel verwarrende en misleidende informatie over het klimaat is. Meer weten? Kom donderdag 18 april om 19.30 uur naar Kefirboerderij de Annahoeve, Broerdijk 10 in Midwoud. Toegang 10 euro. Aanmelden noodzakelijk via lezing@ziggo.nl. Graag telefoonnummer vermelden. Meer informatie: www.neemjegezondheidineigenhand.nl.

Noord-Hollandtour tourclub

WOGNUM - Tourclub Wognum verzorgt zondag 7 april een toertocht van honderd kilometer: de Noord-Hollandtour.

De rit start om 08.00 uur bij de kantine van s.v. Spartanen. aan de Sportlaan in Wognum. De tocht is een groepstoertocht waarbij in groepsverband achter voorrijders wordt gefietst. De rijsnelheid wordt aangepast aan het niveau van de deelnemers. De tocht gaat van kust tot kust, door polders, langs vaarten en over dijken.

Zie ook www.tourclubwognum.nl.

The New Hurricanes in Sarto

ANDIJK - In Sarto wordt zondag 14 april een back to the sixties-middag gehouden in samenwerking met de band The New Hurricanes. Met een repertoire dat doet terug verlangen naar de gouden tijden van weleer. Herinnert u zich deze nog. nog, nog?

Back to the sixties band in dorpshuis

De band speelt liedjes vanaf de jaren zestig, zeventig en tachtig tot de betere nummers van nu. Met de nadruk op meerstemmige zang zullen deze 'oude rotten' het publiek niet teleurstellen. Van CSNY of Merseybeat tot aan de Beach Boys. Van Clapton tot The Beatles, van Stones naar Eagles. Ook het betere rock-'n-roll en countrywerk van toen en nu staan op de playlist van de muzikanten.

Line up

The Hurricanes begonnen in 2007 en na enkele personele wijzigingen bestaat de band nu uit Fred Bellis - keyboards, zang en geluid, Jan Pauws - sologitaar en zang, Peter van Garderen - slaggitaar, Henny Eskes - basgitaar en zang en Gerard van Vliet - slagwerk en zang. Een fantastische combinatie die muziek uit de sixties doet herleven! Een unieke muziekmiddag voor liefhebbers van muziek uit deze roemruchte periode.

Liefhebbers zijn om 15.00 uur van harte welkom in Sarto, Bangert 4 in Andijk. Een entreekaartje kost 5 euro. Mis deze gezellige middag niet!

Dorpshuis

Sarto is een dorpshuis gelegen in Andijk-West en biedt onderdak aan diverse verenigingen en stichtingen, maar ook ruimte voor diverse gelegenheden. Alle informatie over het dorpshuis en over zalen te huur is te vinden op www.sarto-andijk.nl.

Leerling neemt film 'Het Jubileum' op

De drie heksen tijdens de opnames. (Foto: Elske de Weijer)

GROOTEBROEK - Wat begon met een idee over een grappig verhaal en een opmerking van een leraar, resulteert nu in een korte film. Rick Zijlma uit atheneum/gymnasium 5 van het Martinuscollege in Grootebroek is bezig met de opnames van zijn eerste film.

Rick legt uit: "Voor school moeten we met enige regelmaat korte filmpjes maken als schoolopdracht. Een van mijn leraren vond een filmpje wat ik gemaakt had zo leuk dat hij zei dat ik er wat meer mee moest doen."

Samen met enthousiaste medeleerlingen, heeft hij het door hem geschreven script uitgewerkt en gezorgd dat de film gemaakt wordt. "Veel regelwerk, maar ik kreeg veel hulp; vanuit school, Jongerencentrum Inventas, De Drommedaris en leerlingen die acteren, helpen filmen, monteren en kap en grime." Na maanden van voorbereiding wordt er nu echt gefilmd. "Nu zijn er zoveel mensen bij betrokken, dat het serieus is", aldus Rick.

Het Jubileum speelt zich af in twee tijdvakken. Het verhaal begint zo'n 250 jaar geleden aan het einde van de heksenvervolging. De drie overgebleven heksen richten een school op, het Martinuscollege, als dekmantel voor hun plan om hun mede-heksen weer terug naar deze wereld te brengen. Hiervoor moet een ritueel worden uitgevoerd, maar voordat zij dit doen, verdwijnen ze. Anno 2019 keren de drie heksen terug en willen alsnog hun ritueel uitvoeren. Scholieren van de school proberen dit uit alle macht te voorkomen, wat resulteert in een komisch kat-en-muisspel en home alone-achtige taferelen.

Eind april is de laatste draaidag, in mei wordt de film gemonteerd, die duurt ongeveer een uur. Eind mei de première. Waar weet Rick nog niet. Ambities om na de middelbare school verder te gaan met filmen heeft hij niet. "Ik wil geneeskunde studeren", lacht hij.

Dekker opent derde vestiging

Medewerkers Bart Buijsman en Remco Kreeftmeijer. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Na Dekker Tweewielers in Enkhuizen en Molenaars Tweewielers in Hoogkarspel opent de fietsspecialist met ingang van maandag 8 april een derde vestiging in Andijk.

Volgens eigenaar Kees van Stek bestond de wens al langer. "We willen ons werkgebied graag uitbreiden om het grootste deel van West-Friesland te bedienen met ons gerenommeerde merkenaanbod. Toen de kans zich voordeed een geschikt pand aan de Middenweg 54A in Andijk te betrekken, was de deal snel rond." Van Stek en zijn team zijn verheugd met de uitbreiding. "Met drie vestigingen koop je groter in en kunnen we vaker aanbiedingen verstrekken." De klant ondervindt daar met de openingsaanbieding van het nieuwe filiaal al flink voordeel van. Deze aanbieding bestaat uit de E-bike: Pegasus Ravenna E8. Deze fiets heeft een speciale zitting waardoor de consument met een goede, rechte lichaamshouding fietst. Dit voelt niet alleen comfortabeler voor het bovenlichaam, het verbetert ook de fysieke prestaties. Daarnaast is deze fiets voorzien van de nieuwe Active Line Plus aandrijving, dus vrijwel geruisloos. Deze middenmotor geeft precies de gewenste ondersteuning en stabiliseert, dankzij de lage ligging, de bestendigheid op de weg en gewichtsverdeling. Een ander pluspunt zijn de krachtige en goed doseerbare hydraulische schijfremmen. De hydrauliek zorgt voor een lichte bediening, ideaal voor mensen met weinig kracht in de vingers. Grote remkracht met optimale controle. Altijd met een veilig gevoel op pad. En niet onbelangrijk: de Pegasus Ravenna E8 die Dekker Tweewielers aanbiedt, beschikt over een 400Wh accu, met een actieradius van 80 à 100 kilometer. Deze E-bike ter waarde van 2.899 euro wordt in alle drie filialen aangeboden voor 2.199 euro.

Meer informatie:www.dekkertweewielers en www.molenaarstweewielers.nl

Jeffrey Oud in OVW Café

Jeffrey Oud praat in het OVW Café in 't Fortuin in Wervershoof. (Foto: Pieter Prins)

WERVERSHOOF - Jeffrey Oud is een man van vele talenten. Van geboren muzikant runt hij nu het snelgroeiende Weer Als Nieuw, een autopoetsbedrijf. Een carrière-switch die zowel verwarring als bewondering oproept.

Is zijn bestaan als muzikant nu voorbij? Op 11 april deelt hij zijn verhaal tijdens het OVW Café in 't Fortuin, aan de Dorpsstraat in Wervershoof. De deuren van het café staan voor 18.00 uur wagenwijd open.

Wie geen lid van de ondernemersvereniging, maar wel geïnteresseerd, kom vrijblijvend kennismaken. Naast de presentatie is er volop ruimte voor vrij netwerken.

De toegang is gratis.

Open huis roeivereniging de Kogge

Sporten en genieten van de natuur? Neem een kijkje tijdens de open dag bij roeivereniging De Kogge in Onderdijk. (Foto: aangeleverd)

ONDERDIJK - Roeivereniging de Kogge houdt zaterdag 13 april van 10.00 tot 14.00 uur open huis. Belangstellenden zijn welkom om een blik te werpen in de wereld van de roeisport.

Roeien is een veilige sport voor alle leeftijden en is niet voor niets de sport die door artsen en fysiotherapeuten aangeraden wordt als gezonde lichaamsbeweging. De Kogge nodigt iedereen uit die kennis wil maken met de roeisport om langs te komen. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om een proefvaart te maken onder leiding van een instructeur en zo te ervaren hoe het is om in een team van drie of vijf leden te roeien in een slanke snelle boot.

Iedereen is welkom om een kijkje te nemen op het terrein van De Kogge, Dirk Bijvoetweg 15a in Onderdijk.

Kloetloop is voor iedereen

Kloetloop op stapel. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK – De Kloetloop wordt zondag 14 april verzorgd door de Streker Atletiek Vereniging (SAV). Een loop voor jong en oud, trimloper en wedstrijdloper. Het parcours is een ronde van ongeveer 8 km en gaat zowel door bebouwd als groen gebied. Zo komen de lopers onder andere langs molen Ceres, de Bakkerstraat, Nassau Park en de zuidelijke groenstrook van Stede Broec. Start en finish is op de atletiekbaan van SAV. Deelnemers kiezen tussen de 5 of 10 Engelse mijl of de kidsloop. Vooraf inschrijven kan via www.kloetloop.nl. Daar staat ook meer informatie over de Kloetloop.