Langedijker Nieuwsblad

10 april 2019

Langedijker Nieuwsblad 10 april 2019


Topsportevenement bij Manege Beukers

Er worden topprestaties verricht in het mooie recreatieschap. (Foto: Victor Krijt)

OUDKARSPEL – In Oudkarspel vindt één van de meest aansprekende internationale Hippische topsportevenementen plaats; de North Holland Horse Trials (NHHT). Ook de komende editie op 19, 20 en 21 april staat garant voor spektakel.

Vijfde editie van North Holland Horse Trials in Oudkarspel

De bollen komen weer uit de grond, de eerste lammetjes staan in de wei en het afgelopen weekend is de zomertijd ingegaan. Het is lente! En dat betekent niet alleen een heerlijk Paasweekend voor de boeg, maar ook de start van de vijfde editie van de NHHT. De wedstrijd is bijna volgeboekt met meer dan 200 deelnemers uit onder andere Japan, China en Noorwegen. Ook staat er dit jaar een grote Country Fair met meer dan twintig leuke en afwisselende kramen en foodtrucks.

Spectaculair

In de afgelopen jaren heeft de North Holland Horse Trials zich ontwikkeld tot één van de meest aansprekende internationale Hippische topsport evenementen. Inmiddels zijn er al meer dan 200 deelnemers waardoor het weer een druk evenement zal worden, waarbij er op zaterdag 20 april de meeste drukte wordt verwacht tijdens de cross country. Dit is het meest spectaculaire onderdeel van het driedaagse evenement en voert de ruiters over de terreinen van manege Beukers en Recreatieschap Geestmerambacht. Het traject heeft een lengte van circa 4 kilometer met 25 hindernissen. Zo zijn er eenvoudige sprongen als een Steeple-heg, Picknick-tafel en Houtstapel maar ook moeilijkere opgaves als Waterpartijen, Bruggen, Heuvels op en af en zelfs een VW Kever als hindernis.

Toeschouwers

Voor toeschouwers is door het mooie open terrein prachtig zicht op de route en de hindernissen. "Het is een spectaculaire sport om te bekijken. Er zijn drie onderdelen (dressuur, cross country en springen, red.) dus het is een hele veelzijdige sport. De Cross Country is het mooiste om te kijken", zegt Noor Kuilboer, die tijdens de komende editie voor het eerst haar opwachting zal maken, maar als vrijwilliger al bekend is geraakt met de NHHT. "Je ziet het meerdaagse evenement ieder jaar groeien. Dat is heel mooi en dat moet ook."

Bijzonder
Voor Langedijkers is het een bijzonder evenement. "Omdat je er kan wandelen en tegelijk getuige bent van topsport. Het is dubbel genieten en men hoeft geen kenner te zijn om de kwaliteit te kunnen zien. Want het is niet zomaar iets waar de paarden overheen springen!", zegt Wim Schrama, de voorzitter van de organisatie. "Er worden topprestaties verricht in een mooi recreatieschap. Dichterbij komt het niet en bovendien is alles vrij toegankelijk. Vrijdag is het eerste onderdeel dressuur en op zondag is de finaledag met het derde onderdeel een Springparcours. Dit is ook zeker de moeite waard om te zien en ervaren."

Programma

De NHHT betekent gezelligheid voor de hele familie, want ook de kinderen zijn welkom. De paashaas komt langs en samen kunnen ze paaseieren zoeken in de wei. Wie het gouden ei vindt kan een ponyles winnen! Entree en parkeren is elke dag gratis.

'Lonkende Leestafel'

LANGEDIJK - De nieuwe serie 'Lonkende Leestafel' gaat van start in de bibliotheek. Dit is een gratis mini-lezing over uiteenlopende onderwerpen. Iedereen kan zonder opgave vooraf, aanschuiven, toehoren en meepraten. Tijdens de eerste editie van dit voorjaar, zaterdag 13 april van 11.00 tot 12.00 uur, is er een feestelijke boekpresentatie. Langedijker schrijfster Lousette Blekendaal presenteert vol trots haar nieuwste boek. Het is een spannende en meeslepende thriller met de titel: Hard(t) van slag. Zij vertelt hoe het boek tot stand is gekomen; over de inspiratie, het schrijfproces en de kroon op het werk: de uitgave van het boek. Lousette leest voor en signeert.

Broekerwerf

gaat verdwijnen

Broekerwerf gaat verdwijnen

Uit het archief van de Broekerwerf: de bouw van de rondvaartboot Friesche Poort voor Woltheus Cruises. (Foto: Anton Spruit)

BROEK OP LANGEDIJK - Voordat je het weet is de Broekerwerf aan de Dijk in Broek op Langedijk van de aardbodem verdwenen. De werf, waar schuiten, schepen en rondvaartboten werden gebouwd en onderhouden gaat tegen de vlakte. Vijftig jaar hard werken, vijftig jaar staal, teer en olie. Vijftig jaar na de opening wordt de sloophamer tegen de panden gezet. De werf maakt plaats voor kavels met daarop luxe vrijstaande huizen op deze unieke plek aan het kanaal.

Theatrale rondleiding ter herinnering aan 50 jaar werf

Voordat de sloophamer zijn werk doet wordt nog eenmaal het verhaal van de roemruchte geschiedenis verteld.

Op 17 en 18 mei brengt een theatrale rondleiding u op plekken waar u nog nooit bent geweest.

Roerige geschiedenis

U wordt meegezogen in de roerige geschiedenis van vakmanschap, humor, mooie boten, hard werken en een heuse botenshow. Korte scenes rijgen zich aaneen. De onverbiddelijke toeter maant u om vaart te maken. Op naar de volgende scene.

Gratis voorstelling

Voor deze theatrale rondleiding zijn veel vrijwilligers geworven: acteurs, gidsen, beveiligers, cateraars, standwerkers en muzikanten. Enthousiast werken ze mee om dit unieke eenmalige project tot een succes te maken. Niet alles is perfect, maar op deze locatie past geen gladgestreken voorstelling. Door de vele vrijwilligers, enthousiaste toezeggingen en enkele sponsoren kan de rondleiding geheel gratis worden aangeboden.

Reserveer daarom snel een plek aan boord van de rondvaartboot naar de plek die er straks niet meer is…

Info en kaarten vindt u op: www.welkomopdewerf.nl. De Broekerwerf ligt aan de Dijk 10 te Broek op Langedijk

Turnsters TTL op jacht naar perfectie

De TTL-turnsters en hun coach Danielle staan klaar voor de strijd. Foto: aangeleverd

LANGEDIJK - Vier Langedijker turnsters hebben zich weten te kwalificeren voor de halve finale van het Nederlands Kampioenschap. De komende paar weken moet blijken of al het harde werken in sportzaal Mayersloot straks leidt tot landelijk succes.

Indy Jongenburger is pupil 2 en turnt tijdens haar tweede jaar op nationaal niveau in de N3. Mede dankzij verrassend allround goud op haar eerste voorwedstrijd wist ze zich te scharen bij de top-13 van de 39 turnsters. Evengoed wordt het een fikse uitdaging om doorstroming naar de finale af te dwingen in de vierkamp. Ze heeft goede kansen voor het halen van de toestelfinale op balk. Bij dat onderdeel haalde ze namelijk op alle voorgaande wedstrijden de hoogste score van iedereen.

Alissa Derksen, jeugd1 N4, draait in haar eerste jaar Jeugd zeer goed op alle vier toestellen. Het leverde schitterend zilver op, zowel in beide voorwedstrijden als de districtsfinale. En ook zij zette op balk tot nu toe op elk toernooi de hoogste score neer van alle turnsters, maar ook op vloer lukte haar dit een keer. Gezien het uiterst stabiele voorseizoen is de eindronde met minimaal een toestelfinale zeker haalbaar.

Eef Dekker is junior derde divisie. Deze categorie is loodzwaar vanwege het grote aantal deelneemsters en relatief weinig plekken in de halve finale. Daarbij komt dat een deel van haar concurrenten al langer in deze klasse turnt. Bij de voorwedstrijden werd ze in een deelnemersveld van 34 turnsters zesde en vijfde, waarbij de onderlinge scores slechts honderdsten van een punt uit elkaar lagen. Coach Danielle van Stralen-Koeman is trots op dit resultaat: "Eef heeft in dit moeilijke veld super geturnd. Het motto van onze vereniging luidt Prestaties met Plezier en ze mag straks met recht volop genieten van haar eerste halve finale."

Paulien Bos heeft al diverse finales achter haar naam staan als senior 1e divisie, dat is één niveau verwijderd van de turnsters die uitkomen op WK en Olympische Spelen. Ze veroverde brons tijdens haar eerste kwalificatie en haalde tegelijk de hoogste score op vloer. Helaas liep ze in een opvolgende training een fikse enkelblessure op waardoor opeens de halve finale NK in gevaar is gekomen. Op dit moment is alles erop gericht om eventueel met een aangepast programma opnieuw de finale toe te voegen aan haar erelijst.

halve finale

Voor Eef, Alissa en Indy staat de halve finale in Rotterdam komende zaterdag al op de kalender. Paulien komt op 11 mei in Varsseveld aan bod en heeft dus nog een kleine maand extra trainings- en hersteltijd. Voor alle vier de turnsters geldt in ieder geval dat vrijwel ultieme perfectie nodig is om de allround- en toestelfinales binnen te slepen. Kijk voor meer nieuws op www.turntotaallangedijk.nl.

Jeugdvoetbaltoernooi Mayersloot-West

Wie helpt de organisatie mee om deze mooie traditie voor de jeugd in stand te houden? (Foto: aangeleverd)

ZUID-SCHARWOUDE - Op zaterdag 6 juli zal voor de vijftiende keer het jeugdvoetbaltoernooi in de wijk Mayersloot-West gehouden worden.

De organisatoren, Hans Stoop en René Vagevuur, zijn al weer enthousiast begonnen met de voorbereidingen. Binnenkort zullen alle kinderen uit de wijk, via de scholen, geïnformeerd worden over dit toernooi op het kunstgrasveld aan de Bosgroet in Zuid-Scharwoude. Aan het evenement doen jaarlijks ongeveer 200 kinderen mee en dat brengt veel levendigheid in de wijk. Het bestuur van de Wijkraad Mayersloot-West wil natuurlijk dat dit toernooi nog vele jaren zal bestaan en zoekt naar mensen die mee willen helpen bij de organisatie van het toernooi. Heeft u affiniteit met de jeugd én voetbal, bent u een kei in organiseren en woont u in (of in de buurt van) Mayersloot-West? Neem dan contact op met secretaris@mayerslootwest.com, of met Hans of René.

'Jouw weg naar werk' in de bibliotheek

LANGEDIJK - De bijeenkomst voor werkzoekenden van Walk&Talk heeft deze maand als thema: 'Jouw weg naar werk'.

Wat helpt jou op je pad naar een passende baan en wat staat jou mogelijk in de weg? Ontdek het op donderdag 11 april van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek Langedijk. Een W&T is een maandelijkse bijeenkomst waar werkzoekenden elkaar ontmoeten. Tijdens deze bijeenkomsten leer je over solliciteren en je doet ideeën op voor jouw zoektocht naar werk. Deelname is gratis, maar het is fijn als je laat weten of je komt via info@bibliotheeklangedijk.nl of tel. 0226-313304. Bibliotheek Langedijk, Bosgroet 4, Zuid-Scharwoude.

4 / 20

Een pil

Met het ouder worden, gaat alles minder goed. Dat is iets wat men aanvaarden moet.

Je merkt het aan veel dingen, zo ook bij sport; je komt snelheid en energie te kort.

Ben met sporten gewoon te laat begonnen; prijzenkast bijna leeg, zelden wat gewonnen.

Van veertig tot zestig waren mijn mooiste sportjaren; een boek vol herinneringen zal ik goed bewaren.

Heb gehoord: er komt een pil waarvan je jonger wordt. Wanneer weet men niet, hopelijk binnenkort.

Van dat bedrijf wil ik aandelen kopen, want die handel gaat zeker heel goed lopen.

Arie Klaver

Aan tafel met... Helma Bronkhorst

Vrijdag was notaris Helma Bokhorst de gaste in het programma 'Aan Tafel Met...' Ze werd geïnterviewd door oud-burgemeester Jan Hoekema. (Foto: aangeleverd)

door: Ben Wansink

Broek op Langedijk- Vrijdag was notaris Helma Bokhorst de gaste in het programma 'Aan Tafel Met..' Oud-burgemeester Jan Hoekema maakt het haar met een aantal strikvragen, zoals hij dat noemde, niet gemakkelijk.

Maar al snel werd duidelijk dat Langedijk een notaris heeft die goed weet waar zij het over heeft en de diverse wettelijke zaakjes uitstekend kent! Het gesprek boeide de aanwezigen dan ook van begin tot het einde. Al op jonge leeftijd wist Bokhorst dat zij iets met het recht wilde gaan doen. Gezegend met een goed stel hersens verliep haar schoolcarrière vlotjes en in 1986 begon zij aan de UVA aan haar wensdroom: rechten studeren. Ze combineerde het Nederlands Recht met het Internationale Recht, een studierichting die toen net in opkomst was.

Mensen helpen

Maar een loopbaan bij bijvoorbeeld een ambassade was niet haar doel: Helma Bokhorst wilde en wil nog steeds mensen helpen die juridische hulp nodig hebben. Zij studeerde cum laude af en was op 23-jarige leeftijd zowel doctorandus Internationaal Recht als meester in de Rechten. Snel werd haar wel duidelijk dat theoretisch de diverse wettelijke regels kennen niet gelijk betekent dat zij klaar voor het grote werk was. Praktijkervaring bleek essentieel om cliënten optimaal te kunnen helpen. In de loop der jaren hebben velen dan ook van haar kennis en kunde kunnen profiteren.

Maatschap

Nu heeft zij samen met notaris Langereis uit Bergen een maatschap onder de naam B&L notarissen. In Langedijk volgde zij de notarissen Roelvink, Dobbinga en Van Reeuwijk op en heeft zelf nu een goedlopend notariaat in Broek op Langedijk.

Zij is in het mooie dorp Langedijk terecht gekomen door haar huwelijk met Peter Eecen, opgegroeid in Oudkarspel. Belangrijk voor haar is dat zij cliënten die haar kantoor bezoeken duidelijk de soms ingewikkelde regels kan uitleggen en goede akten kan maken.

Poortwachtersfunctie

B&L notarissen hebben de diverse specialisaties onderling verdeeld en zo is een ieder in staat vakkundig advies te geven in zaken als bijvoorbeeld testamenten, huwelijksvoorwaarden, levenstestamenten, oprichten ondernemingen, hypotheken en leveringen. Op de vraag van Hoekema hoe op risicovolle transacties en personen gereageerd wordt antwoordde Bokhorst dat de notaris een 'poortwachtersfuntie' heeft: adequaat kunnen reageren op frauduleuze zaken en in afstemming met collega's strenge controle op naleving van de wettelijke regels uitvoeren.

Wilsonbekwaamheid

Interessant was ook haar antwoord op de vraag over wilsonbekwaamheid: "Dit is altijd lastig, wanneer is een persoon nog in staat inzicht in eigen handelen te hebben? Is daarvoor een arts nodig die grondig onderzoek doet, kan iemand een volmacht krijgen om namens de persoon te handelen? Daar wordt zo zorgvuldig mogelijk mee omgegaan. Let op: een persoon die wilsonbekwaam voor bijvoorbeeld een testament is kan best nog wilsbekwaam zijn om zelf een vertegenwoordiger (levensexecuteur) aan te stellen!"

10 vragen aan: Jack Stet

Jack Stet

Antwoord op de vraag van Reinout Bakker: 'Wat adviseren jullie, met jullie jarenlange ervaring, aan mij en andere startende ondernemers?'

Blijf bij jezelf.

Blijf eerlijk.

Blijf in jezelf geloven, dan ga je er op de lange termijn de vruchten van plukken.

Wie bent u en wat doet u?

Ik ben Jack Stet ben 70 jaar en getrouwd met Tineke Ellenbroek. We hebben een zoon die reeds 18 jaar woont en werkt in Londen bij de overheid. We hebben altijd in Zuid-Scharwoude gewoond. Midden jaren 60 ben ik bij mijn vader en broers begonnen in het installatiebedrijf waar ook een kleine winkel bij was. Vanaf begin jaren 80 werkte mijn vrouw Tineke min of meer parttime bij het bedrijf. In 1990 zijn wij samen verder gegaan met de winkel in bruin- en witgoed, die al verschillende keren verbouwd en uitgebreid was. Het huidige pand aan de Dorpsstraat 435, hebben wij in 1992 gekocht van de heer en mevrouw Schene. In 2000 volgde er een grote verbouwing en werd de winkel flink groter.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben er ien van Nicolaas Stet (in de volksmond Klaas) en Jacoba Schrijver. Mijn vader kwam uit Warmenhuizen en mijn moeder uit de Zaanstreek. Het bedrijfsvervoermiddel van mijn vader was in zijn begin jaren een Harley Davidson waar hij van alles mee vervoerde van rollen dakbedekking tot rollen lood. Mijn moeder is opgegroeid bij pleegouders in Zuid-Scharwoude.

Wat heeft u met Langedijk?

Je kunt beter vragen wat heb je niet met Langedijk, dan ben je gauw klaar. Ik ben er geboren en getogen, vrienden en kennissen gemaakt. Het Langedijk waar ik het meeste mee had was de jaren vóór de verkaveling. We hebben hier onze zaak opgebouwd en dankzij onze klanten ons brood kunnen verdienen.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Deze vraag sluit eigenlijk een beetje aan bij de vorige. De mooiste plekken in Langedijk waren zowel oostelijk als westelijk van de Dorpsstraat waar je fijn kon varen. Het Oosterdelgebied is nog steeds aantrekkelijk met zijn vele mooie plekjes. Verder heeft Langedijk een aantal mooie monumenten zoals de Broekerveiling, de Koogerkerk en het Regthuis.

En de lelijkste?

De lelijkste plek zou ik zo één, twee, drie niet weten.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

De geboorte van onze zoon, de 9 eeuwen feesten en activiteiten. De opening van onze zaak op de huidige locatie.

Als u burgemeester was, wat zou het eerste zijn dat u aanpakte?

De burger meer betrekken bij belangrijke beslissingen en hun stem mee laten wegen.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Een van de beste adviezen die ik kreeg was van onze toenmalige bankdirecteur om een eigen bedrijf te gaan starten. Op zijn aanraden ben ik mijn eigen bedrijf begonnen en zo hebben wij ons kunnen ontwikkelen in ons huidige pand. Nu zijn we aan het eind van onze werkzame periode gekomen en danken onze klanten voor hun trouw.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Onze opvolger in deze rubriek is Sylvia Muda-Koenis een jonge onderneemster met visie en spirit die zich inzet voor de gezondheid van de medemens.

Wat zou u hem/haar willen vragen?

Hoe zie jij de toekomst en ontwikkeling in jouw bedrijfstak?

Bijzondere tentoonstelling in het Sint Jans Museum

NOORD-SCHARWOUDE - In de Goede week, voorafgaand aan Pasen, waarin het lijden en sterven van Jezus van Nazareth wordt herdacht, heeft het Sint Jans Museum een expositie ingericht symbool van deze tijd: 'Kruisbeelden'.

Door de eeuwen heen zijn dit afbeeldingen geweest in kerken en scholen en bij vele christelijk gezinnen in huis. Deze werden bewaard en getoond om de gedachtenis aan het lijden van Jezus voor verlossing van de mensheid te overdenken. Ze werden uit allerlei materialen vervaardigd en in zéér veel stijlen, soms uit kostbare maar ook van simpele materialen. Hiervan is in het museum een overzicht samengesteld uit de eigen verzameling; onder andere gekregen van particulieren en een schenking van een groot aantal kruisbeelden van de heer Sneekes uit Castricum. U kunt deze tentoonstelling bezoeken op 18 april (witte donderdag) van 13.00 tot 16.00 uur, 19 april (Goede Vrijdag) van 12.00 tot 17.00 uur, 22 april (tweede paasdag) van 13.00 tot 16.00 uur. Het museum is gevestigd in Kloosterhof, Dorpstraat 512 te Noord-Scharwoude (naast de R.K. Kerk). De 'normale' openingsdagen en tijden van het museum zijn: donderdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

Kinderen genieten van Nationale Buitenlesdag

De Barnewielkinderen hebben genoten en willen graag meer van deze dagen! (Foto: Vincent de Vries)

OUDKARSPEL - Meer dan 340.000 kinderen gingen dinsdag 2 april tijdens Nationale Buitenlesdag naar buiten om met hun meester of juf beestjes te zoeken, op te tellen met sprongen of een woordbenoemrace te doen in de zandbak. Ook op het plein van de Barnewiel was er volop activiteit.

Jantje Beton en IVN Natuureducatie helpen scholen bij het stimuleren van buitenlessen door het organiseren van de deze speciale dag. Bewegen tijdens het leren heeft positief effect op cognitieve processen. De Barnewielkinderen hebben genoten en willen graag meer van deze dagen!

Dubbelconcert Excelsior en Irene in De Binding

ZUID-SCHARWOUDE - Op zaterdag 13 april geven Harmonie Excelsior en Orkest Irene een dubbelconcert in Theater De Binding aan de Bosgroet 12 in Zuid-Scharwoude.

Excelsior uit Noord-Scharwoude en Orkest Irene uit Sint Pancras hebben dit jaar de handen ineen geslagen om een gezamenlijk concert te geven. Voor de pauze spelen de orkesten elk een eigen programma, na de pauze treden ze gezamenlijk op als één groot orkest. Ook zal de drumband van Excelsior van zich laten horen en Roos Zoetemeijer zingt een paar nummers.

Het concert begint om 20.00 uur. De entree is 5 euro per persoon en er is een verloting met leuke prijzen.

Meer informatie op www.harmonieexcelsior.com en www.orkestirene.nl.

Zwembad De Bever gaat vijftigste seizoen in

Zwembad De Bever is weer klaar voor een heerlijk buitenbadseizoen! (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS – Zwembad De Bever in Sint Pancras gaat zondag 28 april weer dagelijks open. Het bad dat in 1969 voor het eerst de deuren opende, zal dit jaar het vijftigste zwemseizoen ingaan. Dat wordt volop gevierd.

Er zijn inwoners van Sint Pancras die het zich nog zullen herinneren: zaterdag 19 april 1969 om half twee 's middags werd De Bever officieel geopend. Vijftig jaar later is het buitenzwembad nog steeds een zeer gewaardeerde ontmoetingsplek in het dorp; tijdens een tevredenheidsonderzoek over De Bever afgelopen februari, beoordeelden abonnementhouders het zwembad gemiddeld met een 8.8. Speciaal voor (oud-)medewerkers en bestuursleden zal er een reünie plaatsvinden, in aanwezigheid van Langedijker burgemeester Leontien Kompier. Maar ook de rest van het seizoen vinden er activiteiten plaats, die allemaal een feestelijk tintje zullen hebben. Zo wordt er op het terrein van het zwembad weer drie avonden lang een openluchttheaterstuk opgevoerd. Ook de Langedijker sportdagen worden dit seizoen georganiseerd, net als een heuse Kampeernacht. Het jubileumjaar wordt afgesloten met een groot evenement voor iedereen, vol sport, lekker eten en feest.

De Bever wordt, net als het overdekte zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude en het openluchtzwembad Het Baafje in Heiloo, geëxploiteerd door Sport Servicepunt Langedijk. Deze organisatie maakt een stevige groei door, want sinds januari is ze ook de drijvende kracht achter Schagen Actief, de beheerder van sportfaciliteiten in de gemeente Schagen. Bezoekers van De Bever profiteren mee van die groei. Wie voor 1 mei een seizoensabonnement aanschaft, krijgt namelijk gratis toegang tot maar zes zwembaden: Het Baafje, De Bever, Duikerdel, overdekt zwembad De Wiel in Schagen en de buitenzwembaden De Veersloot en het Maarten van der Weijdenbad, respectievelijk in Dirkshorn en Warmenhuizen.

Sport Servicepunt Langedijk wil daarmee abonnementhouders de mogelijkheid bieden om altijd te kunnen zwemmen, omdat er ook gebruik gemaakt kan worden van twee binnenbaden, of door een middagje zwemmen te combineren met een fietstochtje in de omgeving. In alle zwembaden worden gedurende het hele seizoen activiteiten georganiseerd.

Abonnement

Ook na 1 mei blijft een abonnement met toegang tot de zes zwembaden mogelijk, al komt daar wel een toeslag van 20 euro bovenop voor een gezinsabonnement en 5 euro voor een persoonlijk abonnement.

Een abonnement voor De Bever is te bestellen via zwembaddebever.nl. In het kader van het jubileum krijgt iedereen die een abonnement afsluit nog een extra verrassing.

Extra bijeenkomst meepraten over fusie

LANGEDIJK - In Langedijk en Heerhugowaard worden informatiebijeenkomsten georganiseerd over de voorgenomen fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard.

Inmiddels heeft een aantal bijeenkomsten plaatsgevonden. Tijdens de bijeenkomsten kunnen mensen aangeven wat belangrijke onderwerpen voor hen zijn waar de nieuwe gemeente aandacht voor moet hebben. Iedereen is alle bijeenkomsten welkom om mee te praten, ongeacht uw woonplaats. De bijeenkomsten starten om 19.00 uur. Neem, als u er één heeft, uw mobiele telefoon mee. Heeft u die niet, dan is dat geen probleem. U kunt ook later aanschuiven.

De bijeenkomsten zijn:

- Donderdag 11 april, Het Behouden Huis, Dorpsstraat 850, Oudkarspel

- Woensdag 17 april, Café de Bonte Koe, Kanaaldijk 66, Koedijk

- Woensdag 17 april, Dancing-Partycentrum Marlène, Middenweg 207, Heerhugowaard

- Donderdag 18 april, Museum BroekerVeiling, Museumweg 2, Broek op Langedijk

Inwoners van beide gemeenten kunnen op www.langedijkenheerhugowaard.nl meepraten over de nieuwe gemeente. Laat uw reactie achter, of geef een 'like' aan de inzendingen die u aanspreken. De uitkomsten van de informatiebijeenkomsten en de reacties op de website worden verwerkt in het herindelingsontwerp waarover beide gemeenteraden naar verwachting in juli een besluit zullen nemen. Als daarna ook provincie en rijk instemmen met de herindeling zijn er in november 2021 gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente. In januari 2022 is er dan een nieuwe gemeente met één gemeenteraad en één college.

Jentsje Popma bij galerie Kraayeveld

De schilderijen van Jentsje Popma zijn te zien in galerie Kraayenveld. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Galerie Ronald Kraayeveld houdt op zaterdag 13 april de feestelijke opening plaats van een expositie met schilderijen van Jentsje Popma, de Friese schilder die zijn leeftijd - hij is 97 jaar - nog geen enkel obstakel vindt om rustig door te gaan met schilderen. Met deze tentoonstelling viert de galerie tevens haar vijfjarig bestaan.

Vrijwel alle schilderijen komen direct uit het atelier van Popma die hij in 2015 schonk aan de stichting Nijkleaster die in Jorwert een bezinningsoord wil vestigen. Dat de keuze op Jorwert zou vallen, heeft veel te maken met de Geert Maks succesroman Hoe God uit Jorwert verdween. De schilderijen worden nu verkocht om dat klooster te bekostigen. Popma's gestileerde landschappen zijn geschilderd met forse, trefzekere streken met een brede kwast. Opvallende kleuren: helder groen, geel en wit. Popma heeft altijd gewerkt in de Hollandse traditie van het werken 'en plein air', in het veld dus. Alleen zo kon hij de juiste sfeer, kleuren, lijnen en vormen van de landschappen waarnemen. Uitgestrekte akkers en grazige weiden voeren de boventoon in zijn werk. Dat lijkt op nostalgie, nu het landschap vooral economisch moet renderen. Maar met zijn schilderijen wil hij ook pleiten voor een betere bescherming van het landschap voor de komende generaties. Jentsje Popma (Leeuwarden, 1921) werd opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam en aan de Rijksacademie in Amsterdam. Naast het schilderen, was hij ook actief als ontwerper van glas-in-loodramen en beeldhouwer.

De tentoonstelling loopt tot en met zaterdag 2 juni. Galerie Ronald Kraayeveld is gevestigd in het voormalige ABN AMRO-kantoor aan de Dorpsstraat 625 in Noord-Scharwoude. De galerie is geopend van donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur. Zie ook www.galeriekraayeveld.nl.

'Cityrun is feest voor iedereen'

Bram Mooij: 'Met z'n allen gaan we er een onvergetelijk evenement van maken.' (Foto: VINCENT DE VRIES/ RODI MEDIA)

HEERHUGOWAARD – De vijfde editie van de Heerhugowaard Cityrun, vrijdag 12 april, belooft een nóg groter feest te worden. Met twee spectaculaire 'glow-in-the-dark'-straten, ter hoogte van het Raadhuisplein en bij de finish op het Stadsplein, lanceert organisator JCI Heerhugowaard een nieuw element dat nog eens extra benadrukt dat plezier voorop staat.

De Heerhugowaard Cityrun gaat steeds meer leven, merken ze bij JCI. Bram: "Met z'n allen kunnen we van deze vijfde editie een onvergetelijke maken. Er is muziek van een Braziliaanse band en een dj en aan de glow-in-the-dark'-straatjes is een videoregistratie gekoppeld, zodat mensen zichzelf kunnen terugzien. We hopen dat de lopers zo veel mogelijk fluoriserende kleding aantrekken zodat ze extra uitgelicht worden en zo veel mogelijk opvallen. Ook de mensen die langs de route wonen kunnen hun steentje bijdragen aan de feestvreugde, door hun tuin gezellig aan te kleden met bijvoorbeeld lichtjes of spandoeken. De lopers komen meerdere keren voorbij."

Jong en oud

De Cityrun maakt geen onderscheid in leeftijd. Bram: "Onze Blosse Kidsrun is inmiddels uitverkocht; ruim driehonderd kinderen tussen de 5 en 13 jaar lopen mee. Fantastisch! Niet alleen vanuit Blosse, maar ook vanuit sportverenigingen wordt heel enthousiast gereageerd. Voor het eerst dit jaar worden ook senioren betrokken bij het evenement. Voor onze Rollatorrun werken we samen met Heerhugowaard Sport. De opbrengst hiervan schenken we aan stichting Gouden Dagen, die wensen van ouderen in vervulling laat gaan. Zowel de kinderen als de ouderen lopen hun afstand in Middenwaard."

De deelnemers aan de vijf en tien kilometer gaan grotendeels over de Middenweg. "Wil je nog meedoen, dan moet je er heel snel bij zijn!', aldus Bram. "Inschrijven kan namelijk nog tot uiterlijk woensdag 10 april 21.00 uur. Deelnemen kan zowel individueel als met een businessteam van drie tot vijf mensen. Hoe meer mensen er meedoen, des te hoger het bedrag dat we kunnen schenken aan de goede doelen. Naast Gouden Dagen is dat dit jaar stichting Medische Kindercirkel Alkmaar, dat het verblijf van kinderen in het ziekenhuis aangenamer wil maken."

Vrijwilligers nodig

De organisatie is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen om van de komende editie weer een succesvol evenement te maken. Dat kunnen ook mensen zijn die zelf meelopen, want een aantal taken vindt voorafgaand plaats. Meer weten of aanmelden? Kijk op heerhugowaardscityrun.nl.

Het evenement start vrijdagavond 12 april om 18.15 uur met de Blosse Kidsrun (warming-up om 18.00 uur); de Rollatorrun start om 19.00 uur en de Rabo Cityrun over tien en vijf kilometer start respectievelijk om 19.45 en 21.15 uur. Loop je zelf niet mee, kom dan vooral de deelnemers aanmoedigen!

Fietsen en feesten voor het goede doel

Naast fietsen gaat Team Groot ook feesten voor het goede doel. (Foto: Arjan de Graauw)

LANGEDIJK - Team Groot is op dreef. Naast bakken, schaatsen, workshops organiseren en fietsen gaan ze nu feesten voor het goede doel. En u kunt daarbij zijn! Op 13 april bij A.S.V Celeritas aan de het Klaas Bootpad (Daalmeer) in Alkmaar. Opbrengst is uiteraard nog steeds voor onderzoek naar kanker.

Er kan gedanst worden op live muziek van de band Keep on Rocking, die bijna alle hits uit de jaren '50, '60 en '70 speelt. Naast feest is er ook een veiling. Er zijn diverse bedrijven die producten hebben gedoneerd ten behoeve van de veiling op de feestavond en hopelijk is de veiling een succes. Er worden diverse cadeaubonnen en toegangskaarten geveild, maar ook zonebrillen en knipbeurten bij de kapper. Wellicht zijn er ook gasten die op de avond een vrijwillige donatie willen doen. Aanvang is 20.30 uur, toegang gratis. Laat u even weten of u erbij bent? Dit kan op: teamgroot2.0@hotmail.com.

Team Groot bestaat uit Ronald Bart, Jeroen van Aken, Dorien Groot, Alex Bruijnzeel, Lex Jongewaard, Bastiaan en Inge van Loon, Choon Muda, Maurice Bulsing, Carolien Visser - Groot, Remco Abbes.

Verzetslezing in Langedijk

LANGEDIJK - Het 4 mei comité Langedijk organiseert op woensdag 17 april de jaarlijkse verzetslezing.

Historicus, schrijver en redacteur Peter Bak uit Sint Pancras is bereid gevonden een voordracht te houden over het wel en wee van een tuindersdorp in oorlogstijd. Vorig jaar lag het accent op het noordelijke deel van de Langedijk. Dit jaar zullen vooral de gebeurtenissen tussen 1940 en 1945 in Sint Pancras belicht worden en van een gedegen interpretatie worden voorzien.

Peter Bak zal natuurlijk uitgebreid stil staan bij het bloedbad op zwarte zondag toen twintig Todeskandiaten zijn gefusilleerd nabij de spoorlijn en analyseren wat de opstand van Georgische soldaten op Texel daarmee te maken had. Dit speelde zich af aan het einde van de oorlog, nog geen maand voor de bevrijding.

Pancrasser verzet

Maar ook zal hij de individuele acties beschrijven van onder andere een lokale boekbinder, een elektricien en een predikant uit het dorp. Zij keerden zich vrijwel meteen na mei 1940 tegen de Duitse bezetter en kwamen in concentratiekampen terecht. Alleen de predikant keerde terug, maar hij werd niet als held beschouwd. Hij was een eenling geweest.

Pas na 1943 kreeg het Pancrasser verzet een meer georganiseerd karakter. Ook daarover valt het nodige te vertellen.

De lezing, geïllustreerd met enkele historische beelden, vindt plaats in het restaurant van museum Broekerveiling en begint om 20.00. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar. Entreeprijs inclusief koffie/thee is 3 euro. Aanmelden is niet noodzakelijk.

Lezing 'Anders kijken' bij Aurora Art

Het 'Symbool' in de schilderkunst. (Foto: aangeleverd)

ZUID-SCHARWOUDE - Kunsthistoricus en beeldend kunstenaar Abousleiman geeft vrijdag 12 april een lezing over het 'Symbool' in de schilderkunst, de vijfde in de serie 'Anders kijken'.

Wat is een Symbool? Wat zijn de Oersymbolen? Wat is een Archetype? Hoe werkt een symbool in verschillende tijden en plaatsen? Met behulp van afbeeldingen zullen deze vragen vanuit filosofische, cultuurhistorische en kunsthistorische invalshoeken worden behandeld. Na de pauze zal een schilderij uit de 17e eeuw worden geanalyseerd om de informatie van het eerste deel toe te passen.

Aanvang 20.00 uur, entree tien euro inclusief koffie/thee. Aurora Art, Sportlaan 54-B, Zuid-Scharwoude. Aanmelden via tel. 0226 321143 of www.aurora-art.com.

Een avond vol metal in B3 Sint-Pancras

Dompel je onder in een heerlijke avond vol metal en hardrock in Sint Pancras. (Foto: aangeleverd )

SINT PANCRAS - Een avond vol metal, met meerdere acts op het podium. Zaterdag 13 april bij poppodium B3 in Sint Pancras.

Word van je sokken geblazen door drie metalbands

Personal Paranoid uit omgeving Alkmaar schrijven hun eigen materiaal dat een unieke combinatie is van (trash) metal, hardrock en punk. De band bestaat uit een verpletterende drummer, twee shredding gitaristen met solo's die het publiek headbangend achterlaat en een bassist die de bass door je hele lichaam laat gieren. Om de band compleet te maken staat er een vocalist vol energie en kracht die de hele zaal uit zijn dak laat gaan. Deze combinatie zorgt voor een geweldig luide en energieke show waar je U tegen zegt!

Bruut geweld

De tweede band is Deterrent, een metalband uit Alkmaar en speelt thrash/deathmetal met invloeden uit de progressieve rock, djent, jazz en klassieke muziek. De combinatie van bruut geweld met verfijnde melodieën en uitgedachte songstructuren maken Deterrent een band die iedereen van z'n sokken zal blazen. Of je nu mosht, headbangt of gewoon luistert, de band zal je verbijsterd achterlaten!

Old school

En de derde band is Mutator is a thrash metal band from the Dutch city of Alkmaar. Hoewel hun sound geworteld is in old school thrash, is de band niet in één richting weg te zetten. De EP Years Of Pain is zojuist uitgebracht en de band is klaar om te rocken bij elke kans die ze krijgen. En tot nu toe heeft dit alles van achtertuinfeesten tot het ondersteunen van gevestigde acts in gerenommeerde concertzalen betekend.

Club B3, Beverplein 3 in Sint-Pancras. Zaal open 20.00 uur, vrij entree.

Voorjaarsmarkt van en voor IJsclub Sint Pancras

SINT PANCRAS - Na een gezellige markt in 2018 organiseert de IJsclub Sint Pancras ook dit jaar weer de voorjaarsmarkt.

De markt zal worden gehouden op zaterdag 13 april van 10.00 tot 16.00 uur op het terrein van de IJsbaan aan het Beverplein 5 in Sint Pancras. Hierbij willen wij iedereen van harte uitnodigen om een kijkje te komen nemen op onze zeer gezellige markt. Op de markt zullen vooral producten worden aangeboden die passen bij het voorjaar waarbij u natuurlijk kunt denken aan bloemen en planten maar ook aan verschillende tuinartikelen. Deze tijd van het jaar is natuurlijk uitermate geschikt om weer in de tuin aan de slag te gaan. De opbrengst van de markt zal geheel ten goede komen aan de IJsclub Sint Pancras.

Naast de tuinartikelen zijn er op de markt ook diverse ambachtelijke streekproducten en lekkernijen te vinden.

Tijdens de markt wordt tevens een loterij georganiseerd waarbij mooie prijzen zijn te winnen en zijn er verschillende activiteiten waar zowel jong als oud aan mee kan doen.

Er zijn nog wat kramen beschikbaar! U kunt hiervoor contact opnemen met Rianna Groot, tel. 0643114610.

Extra fusiebijeenkomst in Sint Pancras

SINT PANCRAS - De gemeente organiseert in maart en april bijeenkomsten over de aanstaande fusie. Vorige week trapte het college af in Sint Pancras. Daar constateerde het college dat er wellicht behoefte is aan een extra avond in Sint Pancras. Deze extra avond vindt vanavond plaats, woensdag 10 april in dorpshuis de Geist.

De bijeenkomst in Sint Pancras start vanavond om 19.00 uur.

Kunt u niet direct om 19.00 uur, dan kunt u gewoon later aanschuiven. Ook dan is er nog ruimte voor uw inbreng.

Overigens zijn inwoners bij alle bijeenkomsten welkom om mee te praten, ongeacht hun woonplaats.

Tijdens de bijeenkomst kunnen inwoners meedoen aan de discussie door vragen te beantwoorden via hun mobiele telefoon.

De antwoorden van alle deelnemers worden getoond op een groot scherm. Wij vragen inwoners als ze er één hebben, hun mobiele telefoon mee te nemen. Hebben zij die niet, dan is dat geen probleem.

Extra bijeenkomsten

In Langedijk en Heerhugowaard worden in maart en april in totaal tien informatiebijeenkomsten georganiseerd voor inwoners over de voorgenomen fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard.

Tijdens de bijeenkomsten kunnen inwoners aangeven wat belangrijke onderwerpen voor hen zijn waar de nieuwe gemeente aandacht voor moet hebben.

Het college van burgemeester en wethouders van Langedijk heeft in haar vergadering van dinsdag 2 april besloten tot een extra fusiebijeenkomst in Sint Pancras.

Eerder werd al een extra fusiebijeenkomst aangekondigd op 9 april. Die bijeenkomst vond plaats in Broek op Langedijk.

Voor een compleet overzicht van data en locaties van bijeenkomsten, zie: www.gemeentelangedijk.nl/fusie

Muziekspektakel Koningsdag De Geist

Het wordt weer dansen geblazen op Koningsdag in Sint Pancras. (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - Inmiddels zijn de inwoners van Sint Pancras het wel gewend. Tijdens Koningsdag pakt dorpshuis De Geist flink uit: Een voller programma is gewoon niet mogelijk!

Om 8.00 uur 's ochtends wordt de dag nog rustig begonnen met een heerlijke oranje tompouce met koffie. Maar al snel worden de eerste vrolijke deuntjes ingezet door dweilorkest De Krieltjes. Nagenoeg aansluitend is er een karate & kickbox demonstratie. En voor de kleintjes wordt er om 11.15 uur binnen in de grote zaal een voorstelling door het Zoldertheater verzorgd. De muzikale reis gaat snel verder via Muziekvereniging Irene en Nederpopkoor Van Eigen bodem. Het volume wordt vervolgens opgevoerd door een ronkende bas, beukende drums en een roodgloeiende gitaar van de jonge talenten van Hypnotic 5. De enkeling die na dit optreden nog niet staat te swingen kan vanaf 16.00 uur alsnog los gaan op nummers van Golden Earing, Joe Cocker of The Stones gespeeld door de de Noordhollandse rockband The Sting.

Kerk op Schootviering Palmpasen

SINT PANCRAS - De Protestantse Gemeente te Sint Pancras organiseert op zondag 14 april een Kerk op Schootviering met het thema Palmpasen.

Het is een speciale viering voor peuters en kleuters waarin het Palmpasenverhaal in kindertaal is te zien.

Er wordt gezongen en samen muziek gemaakt, dus de kinderen kunnen hun instrumentjes meenemen.

Na de viering worden de Palmpasenstokken versierd en is er limonade, koffie en thee.

Iedereen, van 0 tot 100 jaar, is welkom om Palmpasen te vieren in Kerkelijk Centrum de Regenboog, Bovenweg 91.

Het begint om 15.30 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur.

Kerk op Schoot

Belevingsgerichte diensten voor kinderen van 0 tot 4 jaar, dat is het doel van kerk op schoot. Tijdens deze diensten beleven baby's, peuters én hun (groot)ouders een Bijbelverhaal met alle zintuigen. Met deze vieringen maken jonge kinderen (én hun ouders) op een speelse manier kennis met de kerk en kunnen ouders elkaar op een informele manier ontmoeten. (https://kerkopschoot.nl )

Palmpasen

Palmpasen of palmzondag is de zondag vóór Pasen. Op deze zondag wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Volgens het verhaal in Lucas reed Jezus op een ezeltje Jeruzalem binnen en werd hij binnengehaald door een enthousiaste menigte die met palmtakken zwaaide. In Nederland worden er nog steeds palmtakken gemaakt en uitgedeeld. Omdat er in Nederland geen palmen groeien, worden in plaats daarvan takken van buxusstruiken gebruikt. Vooral in Oost-Nederland lopen kinderen op palmzondag met een palmpaas: een versierde stok waaraan vijgen, slingers, vlaggetjes, bloemen en geschilderde eieren hangen. Bovenop zit een haantje of zwaantje van brooddeeg.

Op veel plaatsen wordt een wedstrijd gehouden wie de mooiste palmpaas heeft gemaakt en wie er het mooiste lied bij kan zingen. Zie ook www.pgsp.nl of https://www.facebook.com/PGSintPancras/.

'Verbeter de wereld, begin bij uw vloer'

De keuze is reuze bij Frenk Stoop. (Foto: Rodi Media)

ZUID-SCHARWOUDE - Maak bij Frenk Stoop kennis met Marmoleum van Forbo, de eerste CO2-neutrale vloerbedekking ter wereld! Een fascinerende wereld van kleuren en dessins. Met een breed scala aan collecties biedt Marmoleum ongekende mogelijkheden. Het doel van Marmoleum is een excellente vloer met optimale eigenschappen voor elke omgeving te bieden. Een hygiënische vloer, geïnspireerd door de natuur.

Forbo's linoleumvloeren, bekend onder de merknaam Marmoleum, staan voor veelzijdigheid, duurzaamheid en kracht. Een materiaal dat zowel ecologisch als economisch waarde toevoegt aan alle moderne en eigentijdse architectuur.

Natuurlijke grondstoffen

Wat Marmoleum zo speciaal maakt is dat het wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Naaldbomen en vlasplanten leveren een groot deel van de grondstof en deze halen door fotosynthese meer CO2 uit de lucht dan er vrijkomt bij het produceren van het marmoleum. Ook wordt er voor elf procent gebruikgemaakt van gerecycled linoleum voor het produceren van het Marmoleum.

Milieuvriendelijk

Marmoleum behoort dus tot de meest milieuvriendelijke vloeren en heeft daar al diverse erkenningen voor gekregen. Alle vloeren zijn voorzien van Topshield2, een dubbele UV-geharde toplaag. Deze garandeert dat uw vloer zijn hele leven in optimale staat blijft met de laagste levensduurkosten. Bij Vloerenspecialist Frenk Stoop ontvangen klanten deze maand, bij een minimale afname van 25 vierkante meter Marmoleum van Forbo, een Coral entreemat van één vierkante meter gratis.

Frenk Stoop is te vinden aan de Dorpstraat 368 in Zuid-Scharwoude. Kijk ook eens op www.frenkstoop.nl.

De lekkerste ijssalon en traiteur van Langedijk

Nog even geduld en dan kun je de lekkerste ijsjes halen bij de ijssalon! (Foto: RICHARD ROOD)

LANGEDIJK - Vanaf 19 april is Langedijk een echte ijssalon rijker. Er is de laatste weken hard gewerkt in de Salon, al het schilderwerk is klaar en de beide ijs- en traiteurvitrines zijn prachtig omtimmert.

De winkel waar zowel de IJssalon als de Traiteur in zijn gevestigd heeft een ware metamorfose ondergaan, volgens Ton Horseling van de Burg. "We hebben een ijssalon in Milaan als voorbeeld genomen qua kleur en vormgeving, ik denk dat we er prima in zijn geslaagd qua sfeer. De Traiteur draait al weer op volle toeren. Iedere dag heeft de klant een keuze uit zeven dagvers gekookte thuisdiners met daarnaast lekkere toetjes en verschillende salades." De traiteur is behalve zaterdag alle dagen geopend van 16.00 tot 19.00 uur. De ijssalon gaat officieel op goede vrijdag 19 april open. "We draaien dan zeven dagen per week van 11.30 tot minimaal 20.00 uur. Uiteraard zullen we op mooie zomeravonden tot later ijs scheppen", vertelt Ton die er nog even aan toe voegt er trots op te zijn dat zij de 18 smaken ambachtelijk ijs van Pinoccio gaan verkopen.

Bakkerij Jonker lekker weer open

Op 11, 12 en 13 april kan er bij Jonker volop worden geproefd en genoten van alle aanbiedingen. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Na anderhalve week keihard werken opent Bakkerij Jonker donderdag 11 april de deuren van haar compleet vernieuwde bakkerij aan de Dorpsstraat 591 in Noord-Scharwoude.

De winkel is ruimer opgezet voor meer sfeer, beleving en service op maat. Het assortiment is flink uitgebreid met onder andere de lekkerste broden, homemade vlaaien, cupcakes en maar liefst zeven nieuwe smaken cheesecakes. Ook heeft de lunchroom een metamorfose ondergaan en biedt deze nu plek aan 32 personen. U kunt er terecht voor vers belegde broodjes, smoothies en gebakjes. Op 11, 12 en 13 april kan er uiteraard van al het lekkers geproefd worden en er zijn tal van aanbiedingen. Zie de advertentie elders in deze krant! Kom langs, proef en neem het extra scherp geprijsd mee!

Afslankstudio bestaat 12,5 jaar

Vriendinnen Sarah en Jos runnen samen Afslankstudio Heerhugowaard. (Foto: Vincent de Vries)

HEERHUGOWAARD – Afslanken kan op vele manieren, maar of we daar nou altijd zo blij van worden... Tóch hoeft het geen straf te zijn, want bij Afslankstudio Heerhugowaard gaat het naast het behalen van 'vette' resultaten, bovenal om sfeer en gezelligheid. En dat heeft weer alles te maken met Sarah en Jos; twee onafscheidelijke vriendinnen die op een goede dag besloten samen een afslankstudio te gaan runnen en er inmiddels 12,5 succesvolle jaren op hebben zitten.

'Resultaat en gezelligheid gaan hand in hand'

"We begonnen een afslankstudio aan huis, maar binnen niet al te lange tijd groeiden we uit ons jasje en kregen de buren last van ons", lachen Sarah en Jos bij de herinnering. "Het was er altijd supergezellig en dat is het nog steeds! We vinden het namelijk heel belangrijk dat klanten zich bij ons thuis voelen." Na vijf jaar besloten de vrouwen hun bakens te verzetten en openden zij hun professionele studio aan de WM Dudokweg 10, waar Afslankstudio Heerhugowaard te boek staat als erkende Vacustep en TFM warmtecabinestudio. Ook biedt zij een aantal speciale behandelmethodes waaronder Slimline, Ozontherapieen Andullatietherapie. Ter ondersteuning bevat het programma verschillende afslankkuren, zoals Powerslim, Herbalife en K-slim. Maar Afslankstudio Heerhugowaard biedt nóg meer. Trainen onder persoonlijke begeleiding, resultaatgericht en in een half uur. Trainingen werken energie en uithoudingsvermogen verhogend en met zuurstof wordt een hoger rendement bereikt en cellulitis verminderd, voor strakkere contouren. De contourmetingen zijn gratis, net als het intakegesprek voor afslanken op maat en een voedingsadvies. Tijdens het gratis intakegesprek kunnen Sarah en Jos de cliënt alles vertellen over de revolutionaire behandelmethodes waarmee ze al vele vrouwen én mannen gelukkig hebben gemaakt.

Abonnementen

In de loop der jaren hebben de ondernemende vrouwen een groot klantenbestand weten op te bouwen en zien zij nog steeds veel klanten van het eerste uur terug. "Na een afslankperiode is het zaak je lichaam goed te onderhouden, zodat de resultaten blijvend zijn. Hoe heerlijk is dat? Daarom bieden wij onze vaste klanten een abonnementsvorm aan op maat. Dat bevordert niet alleen de continuïteit, maar is ook nog eens aantrekkelijker in prijs', melden Sarah en Jos die hun succes mede te danken hebben aan hun uitstekende samenwerking."

Kijk voor meer informatie over de producten en het volgen van een proefles op www.afslankstudiohhw.nl. Afslankstudio Heerhugowaard WM Dudokweg 10c in Heerhugowaard. Telefoon 072-5317600 of 06-53104640.

Digitaal geschiedenislokaal

Een foto uit 1941. Onder de oude lindeboom aan de Hoflaan te Bergen staat de Amersfoortse bank. Amersfoort schonk de bank aan de gemeente Bergen als dank voor het opvangen van Amersfoortse evacuees. (Foto: Aangeleverd)

ALKMAAR - Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen, zoals foto's, documenten, tekeningen, plattegronden, boeken en filmfragmenten. Ook van Bergen en de Egmonden. Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en voor andere geïnteresseerden), lanceert het Archief in april een 'digitaal geschiedenislokaal': www.geschiedenislokaalbergen.nl. Daarin worden lokale bronnen tot leven gebracht in de context van thema's, waardoor leerlingen, docenten en andere gebruikers ermee aan de slag kunnen.

Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog. Dit thema bestaat uit 48 bronnen, uit het noordwestelijke deel van Noord-Holland. Bijvoorbeeld een brief van het 'Nederlandsche Roode Kruis' die verstuurd werd naar het gemeentebestuur van Bergen. In maart 1941 verzocht het Rode Kruis de gemeente om op de lijst van mogelijke bloeddonoren aan te merken welke donoren Joods waren. Van de Rijkscommissaris mocht 'Joods bloed' alleen aan Joodse personen gedoneerd worden. Volgens de nationaalsocialistische rassenleer mocht 'Joods bloed' niet worden vermengd met 'niet-Joods bloed'. Documenten als deze laten zien dat de bekende onderwerpen uit de (inter)nationale geschiedenis ook op lokaal niveau hun weerslag hadden.

Veelgevraagde thema's

De beoogde doelgroep van de website zijn in de eerste plaats docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Zij kunnen de bronnen gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Maar ook het basisonderwijs en historisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de bronnen gebruiken. De thema's in het digitale lokaal zijn gebaseerd op het geschiedeniscurriculum en veelgevraagde thema's vanuit het voortgezet onderwijs. Nieuwe thema's kunnen in samenwerking worden opgesteld.

Descartes

Naast het thema 'Tweede Wereldoorlog' wordt er gewerkt aan de thema's 'Middeleeuwen' en 'Verlichting en democratie'. Voorbeeldbronnen uit die thema's zijn een brief van René Descartes uit de periode dat hij in Egmond aan den Hoef verbleef (1644-1648), de stadsrechten van Schagen (1415) en de Vikingschat (circa 850-860) die op Wieringen werd gevonden. De bronnen komen voornamelijk uit de collectie van het Regionaal Archief (gevestigd te Alkmaar), aangevuld met bronnen van andere culturele instellingen als het NIOD en verschillende archeologische diensten. Het werkgebied van het Archief beslaat tien gemeenten, waaronder Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo. Geschiedenislokaal is een landelijk platform. Er zijn ook digitale lokalen van onder meer Amsterdam en Haarlem.

Lezing over verkeer in de praktijk

DIRKSHORN - Arjen de Groot, van Go Safe, voorheen verkeerseducatie, geeft een lezing over verkeer in de praktijk.

Dit is geen theoretische cursus met examen. Er wordt juist in gegaan op de toepasbaarheid van de regelgeving in de praktische verkeersdeelneming. Voorrang, vrije doorgang en rotondes zijn onderdelen waar ouderen vaak moeite mee hebben. Dit komt door het afnemende vermogen van multitasken. Het kunnen filteren van belangrijke informatie voor het oplossen van de verkeersopgave. Dit resulteert in het mijden van bepaalde gebieden of wegen. Als men dan toch in een moeilijke situatie komt gaat men vaak uit stress verkeerde beslissingen nemen in het verkeer. Door te inventariseren in welke gebieden of op welke wegen de problemen liggen kunnen we hier uitleg over geven en helderheid scheppen. Dinsdag 16 april in dorpshuis de Kastanjeboom, Dorpsstraat 15, Dirkshorn. Aanvang: 19.45 uur, zaal open 19.30 uur. Entree: leden gratis, niet leden € 5,-. Opgave bij Nel van Dalen, danoek@quicknet.nl.

Verkeersbrigade Waarland huldigt Frans van Diepen

Oud-politieman Frans van Diepen (rechts), wordt bedankt door Arie Ham van de Commissie Verkeersbrigade Waarland. (Foto: aangeleverd)

WAARLAND – Ruim 1.000 verkeersbrigadiers leidde hij op in Waarland: politieagent Frans van Diepen. Hij stond aan de basis van de Waarlandse verkeersbrigade in 1988 en zette zich daar de afgelopen ruim 30 jaar intensief voor in.

"Frans was de verbindende factor tussen de gemeente en Waarland", sprak Arie Ham namens de Commissie Verkeersbrigade Waarland tijdens Van Diepens afscheid op donderdag 4 april, waarna hij Van Diepen een speld uitreikte in de vorm van een klaaroverbord. In Waarland hoort het 'verkeersbrigadieren' er al ruim dertig jaar net zo bij als het landelijk verkeersexamen in groep 7. Iedere schooldag staan leerlingen van groep 8 samen met volwassen verkeersbrigadiers paraat om de oversteek bij Kindcentrum Sint Jan aan de drukke Volleringweg te beveiligen en zo hun jongere schoolgenoten te helpen veilig over te steken. Met de inzet van de vrijwillige hulp van ouders en in het bijzonder organisator Frans van Diepen is de verkeersbrigade al jarenlang een succes. "De altijd gemotiveerde commissieleden hebben het meeste werk gedaan", zegt Van Diepen. "Ik hoop van harte dat het blijft lukken mensen te strikken voor de verkeersbrigade, het is een belangrijke club in ons dorp."

Leerlingen van Kindcentrum Sint Jan worden in groep 7 officieel opgeleid tot verkeersbrigadier: ze krijgen theorie- en praktijklessen rond het brigadierschap. De instructie wordt verzorgd door de politie Schagen in samenwerking met de leden van de Commissie Verkeersbrigadiers Waarland. De jonge brigadiers krijgen officiële aanstellingen van de gemeente Schagen. Het verkeersbrigadierschap is, zoals Veilig Verkeer Nederland het noemt, een 'dienstbetrekking' met de gemeente. De Commissie Verkeersbrigadiers Waarland is er trots op dat de verkeersbrigade, die al zo lang bestaat, dit belangrijke vrijwilligerswerk van de jeugd (samen met de volwassen vrijwilligers) kan blijven continueren. Politieagent Raymond van Rijn neemt de taken van Van Diepen over.

Agenda van de Sociale Winkel deze week

BROEK OP LANGEDIJK - De Sociale winkel is elke winkeldag geopend. De agenda van woensdag tot en met woensdag is als volgt:

wo 10 apr 14.00 tot 17.00 uur: Spellenmiddag, wo 10 apr 14.00 tot 16.00 uur: Repair Café, do 11 apr 10.00 tot 11.15 uur: Gezellig Wandelen - korte afstanden ca. 6 km, do 11 apr 14.00 tot 17:00 uur: Schilderen met Truus, do 11 apr 19.00 tot 20.30 uur: gratis juridisch spreekuur - Marian, do 11 apr 19.30 tot 20:30 uur Hardloop Clinic - Eco Running. Extra, vr 12 apr 09.00 tot 12.00 uur Breien, haken, korte workshops voor St Babyspullen, za 13 apr 10.00 tot 12.00 uur Chinees schilderen, ma 15 apr 14.00 tot 17.00 uur Spreekuur wijkverpleegkundige, vragen over zorg, di 16 apr 10.00 tot 11.15 uur Gezellig Wandelen - korte afstanden ca. 6 km, di 16 apr 09:00 - 12:00 Budgetcoach spreekuur Voedselhulp Langedijk. Info: info@socialewinkel.nl; socialewinkel.nl Tel 0226-850744.

Lentekriebels bij Stichting Babyspullen

Babystartpakketten zijn hartstikke nodig! (Foto: Aangeleverd)

Actieweek Babyspullen

HEERHUGOWAARD - Bij Stichting Babyspullen voelen ze de lentekriebels. "Wij willen onze prachtige voorraad gedoneerde babyspullen controleren en sorteren, zodat er weer plaats gemaakt kan worden voor nieuwe donaties", aldus Eri Rood namens de stichting. "Wij vragen u om ons te komen helpen. Ga samen met ons vaste team vrijwilligers aan de slag en zorg ervoor dat al die ouders die deze lente een kindje verwachten, kunnen rekenen op ons babystartpakket en zo hun kindje een goede start kunnen geven." Stichting Babyspullenzamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in, maakt daar babystartpakketten van en verstrekt deze via diverse instanties gratis aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. De actieweek Lentekriebels wordt in de week van 15 tot 19 april gehouden. Belangstellenden kunnen zich inschrijven voor de volgende dagdelen: maandag 15, dinsdag 16 en donderdag 18 april van 09.00 tot 12.00, 12.30 tot 15.00 en 19.15 tot 22.00 uur en woensdag 17 en vrijdag 19 april van 09.00 tot 12.00 uur. Wees welkom om te helpen, alleen of met vrienden, buren of collega's. Opgeven kan via info@stichtingbabyspullen.nl; vermeld hierbij het dagdeel en het aantal personen.

Opbrengst collecteweek ZOA

LANGEDIJK - Vrijwilligers hebben in Langedijk gecollecteerd voor ZOA. Naast de opbrengst van € 964,18 is er ook gedoneerd via IDeal en Tikkie.

De opbrengst wordt gebruikt om slachtoffers van natuur- en oorlogsgeweld te ondersteunen. ZOA verleent noodhulp op plekken waar de nood het hoogst is, maar werkt ook aan wederopbouw. De hulp van ZOA aan slachtoffers van natuur- en oorlogsgeweld is hard nodig. Wereldwijd zijn ruim 68 miljoen mensen op de vlucht. ZOA helpt hen met de opbrengst van de collecteweek door hen ter plekke of in een buurland op te vangen en noodhulp te bieden. Denk hierbij aan voedsel, schoon drinkwater en (tijdelijk) onderdak. Daarnaast worden ze geholpen om ook na een ramp hun leven weer op te bouwen. Doneren kan door 'ZOA' te sms'en naar 4333 (eenmalig € 1,50) of via www.zoa.nl/doneer.