Groene Hart op zondag

24 februari 2019

Groene Hart op zondag 24 februari 2019


Is groen de toekomst?

Is groen jouw toekomst? (Foto: aangeleverd)

REGIO - Groen is nu! Bezoek 1, 9 en 21 maart de demodag van vakmensen, bemiddelaars en onderwijs in het groen. Ontdek wat een mooie werkplek het groen kan zijn, zeker in combinatie met een opleiding. Kom kijken, voelen en doen! Clusius College, Herenbos en diverse groene aannemers zijn een gezamenlijk project gestart om de groenbranche te promoten en mensen te interesseren voor het groenvak, en een eventuele opleiding hierin.

Ze willen iedereen kennis laten maken met de mooie en veelzijdige werkzaamheden in het groen. Groen is meer dan schoffelen alleen! Denk aan: techniek, timmeren, ontwerpen, tuin tekenen, kantoorwerkzaamheden, verticale tuinen, natuurlijke speeltuinen, Interieurbeplanting of dak- en gevelbeplanting. De aannemers Krinkels, Donkergroen en Hoek Hoveniers stellen hun terrein beschikbaar om een zo volledig mogelijk beeld van het groenvak te tonen. Ook het werkgeverservicepunt is aanwezig.

Aanmelden voor een opleiding kan via het Clusius College of via TRI groei in groen. Voor zij-instromers is scholing op maat mogelijk. De bedrijven hebben voldoende plaats voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken en tegelijkertijd willen leren. Ervaar hoe mooi de groenbranche is op: 1 maart van 15.00 tot 19.00 uur bij Krinkels in Alkmaar, 9 maart van 10.00 tot 14.00 uur bij Donkergroen in Benningbroek en 21 maart van 15.00 tot 18.00 uur bij Hoek Hoveniers in Ursem. Vervoer van en naar een station in de buurt is mogelijk. Informatie en aanmelden via: www.herenbos.nl/groenisnu

Opening vernieuwd Buurtsteunpunt

Het pand aan de Johannes Poststraat 52 is sinds november 2015 een steunpunt vóór en door de buurt. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Vernieuwd Buurtsteunpunt Bij Bosshardt Hoorn opent woensdag 27 februari de deuren. Het pand aan de Johannes Poststraat 52 is sinds november 2015 een steunpunt vóór en door de buurt. Dit principe werd ook tijdens de verbouwing in praktijk gebracht. Drie weken lang werkten buurtbewoners, vrijwilligers en mensen vanuit het Korps samen om de ontmoetingsplek nog gezelliger te maken. De officiële opening wordt op feestelijke wijze gevierd met een optreden van de band Roofless. Verder is wethouder Kholoud Al Mobayed aanwezig.

Of iemand nu zin heeft in een kop koffie, een praatje, een activiteit, gezelligheid of gewoon een luisterend oor; iedereen is welkom. Het is op de locatie dan ook een komen en gaan van bezoekers en vrijwilligers. Rond de kerst en begin januari was het door de verbouwing een extra drukke periode voor het Buurtsteunpunt. De vloer is vernieuwd en er is geschilderd. "Eerst moesten we alles leeghalen, kleding inpakken, schoonmaken, het was gruwelijk veel werk," vertelt medewerker Anita Paeper. "Maar ondanks de drukte was het gezellig, iedereen pakte aan en de neuzen stonden dezelfde kant op. Prachtig om zo'n mooie samenwerking te ervaren." Nieuw is de met schoolbordverf beschilderde muur voor leuke berichten, het dartbord en de sjoelbak en een muur met koffertjesbehang. Anita en haar team van vrijwilligers zijn blij met het resultaat en hopen dat veel mensen de weg naar Bij Bosshadt weten te vinden.
Bij Bosshardt Hoorn maakt onderdeel uit van Leger des Heils W&G Noord-Holland. De ontmoetingsplek is meerdere dagen per week geopend. Het belangrijkste is dat iedereen zich thuis voelt, erbij hoort en gezien wordt. Mensen kunnen met elkaar praten en daarnaast worden diverse activiteiten georganiseerd zoals samen eten, knutselen en spelletjes spelen. Samen bezig zijn heeft een belangrijke verbindende functie.


Het Park deze Week

(Foto: Kim Balster)

HOORN - Ze stond vorig jaar in de finale van De Slimste Mens, deed in 2015 mee aan 'De Beste Singer-Songwriter van Nederland' en maakte in 'De Wereld Draait Door' indruk met haar vertolking van 'Zeg me dat het niet zo is'. Dit gaat natuurlijk over LAKSHMI. De zangeres tourt met haar theaterconcert ADEM langs Nederlandse theaters. Haar vertellingen zijn persoonlijk en eerlijk. Over twintiger zijn, meisje en vrouw zijn in een nu en dan mannenwereld. Over soms de held zijn, maar vooral ook de antiheld, de underdogpositie waar je trots op bent, maar stiekem toch altijd verlangt naar erkenning. Deze contrasten bezingt ze in haar pop-noir nummers vol elektro en klassieke elementen.

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op zaterdag 9 maart om 20.30 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@parkhoorn.nl . Vermeld in het onderwerp regel: 'Park-actie LAKSHMI'. Reageer uiterlijk dinsdag 26 februari. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl.

Nieuwe eigenaar De Hypotheker Hoorn

Wytzejan de Jong feliciteert Barry Bronkers (r). (Foto: aangeleverd)

HOORN - Barry Bronkers is sinds 1 februari de nieuwe eigenaar van De Hypotheker Hoorn. Vorige week was de feestelijke overdracht door de directie van De Hypotheker.

Barry is ook eigenaar van De Hypotheker Heerhugowaard en heeft zijn sporen verdiend in de twintig jaar als hypothecair planner en later als directeur bij een assurantietussenpersoon. "Het financieel ontzorgen van de klant, service en een flexibele opstelling hebben altijd voorop gestaan", vertelt Barry. "Ook in Hoorn willen wij mensen graag een complete begeleiding bieden. Naast hypotheekadvies adviseren wij ook over (woon)verzekeringen. Door een nauwe samenwerking met een makelaar kunnen wij het hele traject ondersteunen en begeleiden. Natuurlijk in dit team van ervaren hypotheekadviseurs", aldus de trotse nieuwe eigenaar. "Maar ook daarna zijn we er voor de klant. Een hypotheek is een belangrijk onderdeel van je financiële huishouden, dertig jaar lang. Wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt wordt? Ook bij die belangrijke momenten willen we de klant terzijde staan met persoonlijk advies." Loop eens binnen of plan een Up-to-date Date om opgefrist te worden over de hypotheek. Ook mensen die hun hypotheek niet via De Hypotheker hebben afgesloten, zijn welkom. Tijdens een kosteloos intakegesprek brengt De Hypotheker in kaart wat de stand van zaken is rondom de hypotheek. Dat biedt duidelijkheid en zekerheid.

Hypotheker Hoorn, Dal 8, telefoon 0229-230001.

Tweede leven voor fruitbomen

BLOKKER - In de historische tuin aan de Koewijzend 4 in Blokker zijn ze druk bezig met fruitbomen rooien. De gemeente Hoorn wil voorbereidingen treffen voor het bouwrijp maken van dit gebied. Jaap Balk: "We zijn heel blij dat al veel mensen belangstelling hebben getoond voor de bomen. Zo kwamen wij in contact met Suzanne. Zij woont in de oude pastorie naast de Michaëlkerk aan de Westerblokker. Met behulp van een speciale rooimachine is een appelboom bij ons uit de tuin gelepeld. Onlangs is 'ie naar de Westerblokker gebracht, waar hij in het nieuwe plantgat werd getild. Zo krijgt deze boom een tweede leven! Er zijn al veel bomen gerooid en mooi ingepakt zodat ze verplant kunnen worden." Ook belangstelling voor een fruitboom? Neem contact op via 06-53603811. Doe dit snel, want na half maart worden de overige bomen gerooid voor openhaardhout.

Op kraamvisite bij de schapen

De eerste schaapjes zijn geboren. (Foto: aangeleverd)

LUTJEBROEK - Zeg je lente, dan zeg je lammetjes. Het voorjaar staat nog in de steigers, de bomen zijn nog kaal, maar de eerste jonge schaapjes zijn er al. Zondag 3 maart kunnen liefhebbers de lammetjes bezoeken én natuurlijk aaien bij de biologische schapenboerderij van de familie Van Alderwegen aan De Gouw 57a in Lutjebroek.

Bolletjewolophol is aanwezig met wolvilten. Tussen 11.00 en 16.00 uur is er open stal op schapenboerderij. Let op: de boerderij aan de Gouw is eenrichtingsverkeer en bereikbaar via de Kadijkweg. De toegang is gratis en voor vragen is IVN-gids Robert Viset van de partij. Hoe oud zijn ze? Zijn het mannetjes of vrouwtjes? Hoe wordt er nou van de melk een ijsje of stuk kaas gemaakt? Kom langs en kom erachter! Kijk voor meer informatie over de schapenboerderij op www.schapenstreek.nl.

Wandelmaand en diverse acties bij Peter Koelemeijer Schoenmode

Bij Peter Koelemeijer Schoenmode heeft de klant veel keuze uit wandelschoenen (Foto: EH /RM)

SPANBROEK – Een op de drie Nederlanders beweegt onvoldoende in de vrije tijd. Om meer te bewegen, zijn drastische veranderingen - zoals een dure sportuitrusting kopen - niet nodig. "Voor uw gezondheid is het goed om dagelijks een halfuur te bewegen, zodanig dat u er een matige tot redelijke inspanning voor moet leveren. U beweegt goed als u er behoorlijk voor moet ademhalen en uw hart sneller gaat kloppen. Het gaat te ver als u niet meer kunt praten zonder buiten adem te raken en u veel tijd nodig heeft om weer bij te komen."

Voldoende lichaamsbeweging verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast remt het botontkalking. Ook gaat de spijsvertering beter en sneller werken. Het heeft een gunstig effect op ouderdomssuikerziekte, omdat de suikerstofwisseling er beter door gaat werken. Wetenschappelijk onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat ouderen die meer bewegen sterkere spieren krijgen en daarmee een kleinere kans hebben op vallen en fracturen.

Peter Koelemeijer: "Wat de een leuk vindt, vindt de ander vervelend. Kies daarom een manier die bij u past. Anders is de kans groot dat het bij goede voornemens blijft, of dat u na een paar keer afhaakt." Wat voor soort wandelaar iemand ook is, het plezier dat dat eraan beleefd wordt staat of valt met de juiste wandelschoenen en sokken. "Juist daarin ligt onze grote kracht. Onze zaak is toonaangevend in kennis van zaken wat betreft pasvorm en doelmatigheid van wandelschoenen. Deze maand is er extra aandacht voor de wandelaar. De collectie wandelschoenen is nu groter dan ooit en wij nemen nu extra tijd voor voetmeting en goed advies. Alleen deze maand geven wij bij aankoop van één paar lichtgewicht wandelschoenen speciale wandelsokken (merk Falke) cadeau, ter waarde van 23,95 euro."

Daarnaast maken klanten kans op een paar gratis wandelschoenen en op één van de twee gratis startbewijzen van de Nijmeegse vierdaagse ter waarde van 84 euro. Aan het einde van de maand worden de winnaars getrokken.

Peter Koelemeijer Schoenen, Wuiver 22, Spanbroek, tel. 0226-351585.