Heerhugowaards Nieuwsblad

30 april 2019

Heerhugowaards Nieuwsblad 30 april 2019


Maak het mee bij theater Cool

Hadewych Mines met Het Matangi Quartet (Foto: (Marc de Grot)

HEERHUGOWAARD – Met de acrobatische toeren van The Ruggeds, de sfeervolle gitaarmuziek van Ed Struijlaart, een humorvol betoog van Kees van Amstel en de spiegel die werd voorgehouden door de heren van 'Dit is Heerhugowaard', presenteerde Cool kunst en cultuur dinsdagavond 23 april het nieuwe programma voor het theaterseizoen 2019-2020 aan Vrienden van Cool en genodigden. Het Waardse theater zet vol in op betrokkenheid en beleving en nodigt bezoekers met de nieuwe slogan 'Maak het mee' uit om hun stem te laten horen.

Waards theater presenteert programma seizoen 2019-2020

Hendrik Groen, zolang er leven is. (Foto: Victor Meijer)

Het gaat goed met Cool. "We hebben in dit nog lopende jubileumseizoen weer meer bezoekers mogen ontvangen", aldus directeur Lineke Kortekaas. "Na tien jaar zijn er nog altijd mensen die ons 'ontdekken'. Ook externe partijen – scholen, verenigingen en de zakelijke markt – weten ons steeds vaker te vinden. Tegelijkertijd met onze theatergids hebben we ook onze nieuwe zakelijke brochure gelanceerd. Gelukkig hebben we ruimte om verder te groeien." Dat mensen zich verbonden voelen met Cool, blijkt onder meer uit het feit dat het aantal Vrienden in twee jaar tijd is verdubbeld. "Wij willen die mensen graag een stem geven, hen betrekken bij wat er allemaal in dit gebouw gebeurt", aldus Eefje de Groot, hoofd Marketing en Publiciteit. "Daarom presenteren we een nieuwe slogan: 'Maak het mee'. Zie het als een boodschap – ervaar het in Cool – maar tegelijkertijd als uitnodiging om letter mee te denken over onze activiteiten."

Het theaterprogramma voor het komende seizoen is een uitgebalanceerde mix tussen gevestigde namen en aanstormend talent, waarbij zowel het jongere als het oudere publiek ruimschoots aan zijn trekken komt. "Nieuw in het seizoen 2019-2020 is dat Route 65 het hele jaar door in het reguliere programma is opgenomen", vertelt medewerker Projecten en Programmering Marit Beers. "Dat betekent dat we één à twee keer per maand een speciale activiteit hebben voor 65-plussers. Dit jaar komen onder anderen taalkundige Wim Daniëls, schrijver Ronald Giphart en de band The Bluebettes langs. De online kaartverkoop start zondag 28 april om 12.00 uur op www.coolkunstencultuur.nl.


Ed Dekker in Oude Gemaal

HEERHUGOWAARD - Ed Dekker vertelt 1 mei in Het Oude Gemaal over De zuivelhistorie van Heerhugowaard en omstreken. Speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Heerhugowaard. Deze lezing gaat over de geschiedenis van de bewerking van zuivel in Heerhugowaard en directe omgeving. In Heerhugowaard bestonden kaasfabriekjes als Ons Belang, De Goede Hoop, Vita Nova, De Kroon en De Volharding. Het coöperatieve zuiveltijdperk van Heerhugowaard eindigde op 7 mei 1981, toen werd de schoorsteenpijp van Excelsior opgeblazen. De laatste melk voor deze fabriek aan de Middenweg was vijf maanden daarvoor aangevoerd. Aanvang 14.00 uur en Entree: € 5,00. Belangstellenden kunnen kaarten kopen via hetoudegemaalheerhugowaard.nl .

Wecycle pakt e-waste aan

(Foto: Wecycle)

HEERHUGOWAARD - Een onverkocht elektrisch apparaat overgehouden aan de vrijmarkt? Wecycle pakt e-waste aan: lever een afgedankt apparaat of lamp in bij een inleverpunt, te vinden op wecycle.nl, en ontvang het gratis memo-spel. Zolang de voorraad strekt.

Wecycle wil met haar partnergemeenten voorkomen dat onverkochte elektrische apparaten na de vrijmarkt in de vuilnisbak belanden. Daarom krijgt iedereen die na de vrijmarkt een afgedankt elektrisch apparaat of energiezuinige lamp inlevert op de gemeentelijke milieustraat een gratis Wecycle Recycle Memo-spel (op=op). Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Bewuste keuze

Op de vrijmarkt worden veel elektrische apparaten en lampenarmaturen aangeboden. Indien deze toch niet voor hergebruik in aanmerking komen, is inleveren voor recycling de juiste circulaire keuze. Samen met haar partnergemeenten stimuleert Wecycle daarom het inleveren van onverkochte apparaten na de vrijmarkt. Bij inlevering van een elektrisch apparaat of lamp(armatuur) op de gemeentelijke milieustraat, ontvangt de inwoner een leuk en leerzaam memo-spel waarin alle inleverpunten voor e-waste aan bod komen (op=op). Wecycle werkt samen met 75 procent van de gemeenten waaronder Heerhugowaard.

Nieuwe grondstoffen

Wecycle voert de regie over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen, kortweg e-waste. Via ons landelijk dekkend inzamelnetwerk van tienduizend punten kunnen consumenten en professionals e-waste gratis inleveren. Samen met de inzamel-, sorteer- en recyclepartners draagt de organisatie dagelijks bij aan de circulaire economie.

'Bevrijdingsvuur' met legervoertuigen

(Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Ook dit jaar wordt traditiegetrouw door de atletiekvereniging HERA het 'Bevrijdingsvuur' uit Wageningen naar Heerhugowaard gebracht. De groep atleten krijgen in de nacht van 4 op 5 mei, om 24.00 uur, het 'Vuur' uitgereikt en brengen de fakkel hardlopend in estafettevorm naar Heerhugowaard.

De brandweer bestaat 150 jaar

(Foto: aangeleverd)

Het 'Vuur' is het symbool voor leven in vrede en veiligheid. De verwachting is dat de groep met het 'Vuur' na een tocht van ongeveer twaalf uur in Heerhugowaard arriveert bij de familiekerk op 't Kruis. Dit zal zijn omstreeks half een. Na een korte ceremonie aldaar worden de atleten verder naar het Verzetsmonument aan de Oosttangent begeleidt door oude legervoertuigen.

Bevrijdingspop

Bij het Ravensbrück monument wordt de atletiekvereniging HERA officieel door de Burgemeester ontvangen. Na de plechtigheid en een welverdiende maaltijd, met koffie en broodjes, gaat de HERA groep verder door naar het Raadhuisplein en wordt 'Bevrijdingspop' het eindpunt. Het 'Vuur' wordt dan overgedragen aan de legervoertuigen die verder een rondrit door Heerhugowaard maken en op diverse aankomstpunten een stormlantaarn achterlaten.

Iedereen welkom voor bekijken legervoertuigen

Programma

Het programma is als volgt:10.45 uur ontvangst familiekerk op 't Kruis waarna om 11.00 uur de voertuigen een rondrit maken door Heerhugowaard. 12.30 uur is de aankomst bij de familiekerk op 't Kruis en 13.00 uur is de aankomst bij het verzetsmonument Ravensbrück aan de Oosttangent. Rond 14.00 uur is de aankomst bij Bevrijdingspop op het Raadhuisplein en om 14.45 uur arriveert de groep bij verzorgingshuis Hugo Waard, 15.15 uur bij De Raatstede en 15.45 uur is de aankomst Plaquette verzetsstrijders in Nieuwbouwwijk Broekhorn. Rond 16.15 uur is de aankomst bij gemeentehuis plein Parelhof/Coolplein.

Brandweer

Iedereen is welkom om de rondrit te volgen en kinderen met ouders zijn welkom om de legervoertuigen te bekijken. Dit jaar gaat er ook een oude brandweerauto meerijden, de brandweer van Heerhugowaard bestaat 150 jaar. De chauffeurs zijn trots op hun auto's en heel bereidwillig het een en ander te vertellen. Uiteraard mogen kinderen, voor een leuke foto, in de voertuigen zitten. Bij het Gemeentehuis op het plein Parelhof en het Coolplein wordt hier nog wat meer de tijd voor genomen.

Verlangen naar stilte

Cees, als James Bond bewapend, de tuin in (Foto: aangeleverd)

Vroeg wakker worden en de vogels horen jubelen. Dat heerlijke geluid glijdt mijn slaapkamer binnen en ik lig te genieten. Ik realiseer me dat één van de vervelende dingen van tuinonderhoud is de herrie van de apparaten die daarvoor nodig zijn. Het is juist de stilte in de natuur die mij gelukkig maakt. Ik haat mijn oordoppen. Ik hoor geen vogel meer. Ook niet leuk voor mijn buren. Bovendien verbruiken ze benzine en zou ik graag energieneutraal willen leven. Ik heb lang gespaard en onlangs een fors aantal apparaten ingeruild voor accu-alternatieven. De stroom komt van mijn 32 zonnepanelen. Buren en ik blij? Laat ik het zo zeggen, het scheelt hoorbaar. Maar bijvoorbeeld, onder andere, de graszitmaaier werkt niet op een accu. Onbetaalbaar nog. En ik weet al zeker dat hij niet op mijn verjaardag, 17 mei, in cadeaupapier wordt binnengebracht…

Reageren op de column? Mail naar ceesverkerke@xs4all.nl.

Eerstvolgende opentuin dagen, zaterdag 25 en zondag 26 mei, meer info; www.dezintuigentuin.nl

Voormalig veehouderij in teken kunst

'Stilleven' van Han Beudeker. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De leden van Kunstkring Plein 4 exposeren zaterdag 18 en zondag 19 mei hun werk in de Artfarm aan de Rustenburgerweg 126 in Heerhugowaard. Op weg naar die zeer gevarieerde expositie worden de komende weken steeds twee deelnemende leden aan de lezers van deze krant voorgesteld. Dat zijn ditmaal: Han Beudeker en Eugènie Herlaar.

Han Beudeker is schilder van stillevens die veelal kleurrijk worden weergegeven.

'Maïskolf' van Eugènie Herlaar. (Foto: Aangeleverd)

Zijn interesses gaan ook uit naar landschappen met alle kleurschakeringen, in (sur)realistische vormen.

Stadsgezichten

Daarnaast hebben model en portret zijn grote belangstelling. Recent maakt hij vooral ook aquarellen van stadsgezichten.

Olieverf

Het werk van Eugènie Herlaar is heel divers met landschappen, vrouwfiguren, bloemen, vogels en voorwerpen in uiteenlopende stijlen. Haar voorkeur gaat uit naar olieverf. De penseelvoering is verfijnd. Harmonieuze kleurverwerkingen zorgen voor een verstilde sfeer. Bijzonder zijn de schilderingen op bladeren van een boom die onder andere op Curaçao groeit.

De Artfarm, Rustenburgerweg 126, Heerhugowaard, is beide dagen open van 11.00 tot 17.00 uur, toegang gratis.

Zak geld voor Amnesty International

HEERHUGOWAARD - De collecte van Amnesty International, die van 11 tot en met 16 maart 2019 plaatsvond in de gemeenten Heerhugowaard en Koggenland, heeft 5134 euro opgebracht. 57 vrijwilligers collecteerden voor de mensenrechtenorganisatie.

In heel Nederland werd dit jaar 1.019.515 euro (tussenstand d.d. 14 april) opgehaald voor het werk van Amnesty De organisatie dankt alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet en de burgers van genoemde gemeenten voor hun financiële ondersteuning.

Onschatbare waarde

Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde. Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Bijvoorbeeld om mensen vrij te krijgen die gevangenzitten vanwege verzonnen aanklachten. Mensen als Jeremy Corre uit de Filipijnen. Hij zat zes jaar vast op de valse beschuldiging van drugsbezit. Tijdens zijn gevangenschap werd hij gemarteld. Amnesty voerde actie voor zijn vrijlating en tijdens Write for Rights 2014 werd er massaal voor hem geschreven. In maart 2018 kwam hij vrij.

Meer weten: www.amnesty.nl.

Fantastische zege voor FC Marlène

Nabil Akaazoun scoorde tegen FC Eindhoven in de eerste helft een belangrijke treffer. (Foto: Sander Kaaij).

HEERHUGOWAARD – In de seizoenen dat FC Marlène de landstitel konden binnenhalen, waren de tribunes van sporthal Waardergolf tot de laatste plaats bezet. Ook afgelopen vrijdag, in de eerste halve finale tegen FC Eindhoven was zo'n zelfde sfeer voelbaar.

Volle tribunes, supporters van FC Eindhoven met toeters, bellen en vlaggen. Een heerlijk voetbal sfeertje. Om uitzicht te hebben op een finaleplaats moest FC Marlène in ieder de eerste halve finalewedstrijd winnen en dat gebeurde ook. In een thrillerachtige sfeer stond er bij het laatste fluitsignaal 7-6 op het scorebord. Het was zeker geen gemakkelijke overwinning voor de thuisclub. In de eerste helft stond FC Marlène na achttien minuten met 0-2 achter. Met nog twee minuten te gaan kwam de thuisploeg goed terug door treffers van Nabil Akaazoun en een goed ingeschoten strafschop door Mo Attaibi. De tweede helft was amper drie minuten oud toen uitblinker Stefan Dol met een hard en laag schot doeltreffend uithaalde. De vreugde was van korte duur, toen een fanatiek spelend FC Eindhoven tweemaal scoorde. FC Marlène keek niet lang tegen de achterstand aan, toen Jordy Cretier, staande op de doellijn de meer dan verdiende gelijkmaker scoorde. Amper een minuut later weer een achterstand voor FC Marlène, dat gelukkig een in topvorm verkende Stefan Dol in de gelederen had. Zijn tweede treffer betekende de gelijkmaker (5-5) en dat betekende een verlenging van twee keer vijf minuten. In de eerste verlenging scoorde Dol tweemaal en FC Marlène leek op een knappe zege af te stevenen. Intussen moest ook doelman Peter Rozenbeek nog eenmaal een treffer toestaan: 7-6. Komende zaterdagmiddag, 4 mei, speelt FC Marlène om 15.30 uur uit tegen FC Eindhoven.