Alkmaar op Zondag

7 april 2019

Alkmaar op Zondag 7 april 2019


Music United is creatieve broedplek

Gregory leeft en ademt muziek. Jij ook? (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Muziek geldt voor veel mensen als uitlaatklep, zo ook voor de twintigjarige Gregory uit Alkmaar. Gregory luistert, produceert en ademt muziek. Hij is echter van mening dat we tegenwoordig helaas te weinig tijd en ruimte hebben om echt samen muziek te maken. Om deze reden bedacht hij het initiatief: 'Music United!'.

'Wij willen een geweldige show in elkaar zetten!"

Music United is een collectief van jonge artiesten en muzikanten uit Alkmaar en omstreken. Het doel dat wordt nagestreefd is het stimuleren van creatieve ontplooiing en verbintenis genereren onder deze jonge artiesten en muzikanten. Om door middel van de gezamenlijke creativiteit een geweldige show in elkaar te zetten. Het collectief wordt begeleid door de stichting Talent and Dreams, die zo'n vijf jaar geleden in het leven werd geroepen. "Wij volgden het voorbeeld van Haarlem en zijn nu met Alkmaar, Bussum en Leiden een van de vier steden waar onze stichting is uitgerold", zegt project-initiator Julia Osendarp. "Onze stichting wordt gesubsidieerd door de gemeente Alkmaar ter bevordering van de jongerenparticipatie in de maatschappij en samenleving. Music United past uitstekend in dat plaatje, dus toen Gregory zijn plannen bij ons bekendmaakte was hij op het juiste adres."

Experimenteren met muziek

Het initiatief Music United kan omschreven worden als een creatieve broedplek met de nadruk op de diversiteit tussen genres. De jongeren krijgen hier de tijd en ruimte om met elkaar te oefenen, te discussiëren en te experimenteren over en met muziek. Met de komst van sociale media en de afhankelijkheid die dit met zich meebrengt, raken steeds meer jongeren afgezonderd. Het nadeel van sociale media in dit geval is dan ook dat jonge artiesten en muzikanten niet meer weten hoe zij in aanraking met elkaar moeten komen.

Music United is daarom op zoek naar jonge artiesten en muzikanten uit de regio Alkmaar die gemotiveerd zijn om de verbinding op te zoeken met
leeftijdsgenoten. Deze doelgroep bestaat uit jongeren tussen de 16 en 25 jaar, die enige ervaring en een hoop affiniteit met muziek hebben. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen genre, smaak, overtuiging, afkomst en geaardheid. Gregory: "Omdat het project binnenkort van start gaat roepen wij deze jongeren op om zich voor 1 mei aanstaande aan te melden. Dat kan via musicunited.alkmaar@gmail.com. Zodra de groep compleet is gaan we van start!"

Wandelen voor water

Oehli gaf het startsein voor deze wandeling. (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - Samen met de leden van de Rotary Langedijk Geestemerambacht is Wandelen voor water georganiseerd. 20 maart was het zover: Wandelen voor Water in Tanzania.

Deze keer met groep 7 en 8 van de basisschool het Baken in Sint Pancras. Er liepen 43 kinderen ruim 5 km met 6 liter water in een rugtas om te ervaren hoe het is voor kinderen in droge gebieden om water te moeten halen bij een ver afgelegen bron.

Losse veter

Ze werden gesponsord door familie en kennissen en haalden een bedrag van € 965,00 op. Rotary Langedijk/Geestmerambacht schonk € 500,00. Met dit bedrag kunnen 183 kinderen in Tanzania worden geholpen aan drinkwater. Oehli gaf het startsein en behalve een losse veter en een enkele blaar verliep de tocht goed. Met dank aan de vrijwilligers van de Rotary en Oehli

Gedichten, grafiek en Bert van Baar

Bert van Baar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Tijdens de vierde presentatie van DichtDruk komen zaterdag 13 april gedichten en grafiek weer samen. Iedereen is vanaf 16.00 uur van harte welkom bij horecagelegenheid Koekenbier. DichtDruk is een initiatief van Bibliotheek Kennemerwaard en het Grafisch Atelier Alkmaar, in samenwerking met literair platform Reuring.

DichtDruk Duo IV

De bekende dichter Elly de Waart en kunstenaar Nikkie Wester presenteren zaterdag 13 april als vierde DichtDruk duo hun werk. Ze worden omringd door de dichters Joske Janszen, Aurora Guds en Ronald Offerman en de multi-instrumentale taalkunstenaar Bert van Baar. Wees welkom op zaterdag 13 april vanaf 16.00 uur in de Aikema zaal van Koekenbier, Kennemerstraatweg 16, te Alkmaar. De entree is gratis. Uiteraard mét nagesprek en ontmoeting met de kunstenaars.

Over DichtDruk

Dichtdruk is een samenwerking van het Grafisch Atelier Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en literair platform Reuring. Poëzie en grafiek komen samen in presentaties en uiteindelijk in een speciaal ontworpen portfolio. Gedurende een reeks van acht kwartalen maken acht verschillende duo's van dichters en grafici een uitgave. De opzet is een prikkelende manier om poëzie en grafiek te verbinden. Het leidt tot een nieuw product waarin dichters en grafisch kunstenaars elkaar tot inspiratie dienen. De stukken worden in beperkte oplage uitgebracht en te koop aangeboden, dit gaat op inschrijving. Hierin geïnteresseerd? Op www.bibliotheekkennemerwaard.nl/dichtdruk staat informatie over de verkoop, maar is ook meer achtergrondinformatie te vinden over het project, de kunstenaars en de dichters.

AOV zingt de Mattheus Passie

Alkmaarse Oratorium Vereniging geeft concert in Grote Kerk. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Alkmaarse Oratorium Vereniging (AOV) voert zaterdag 13 april de Mattheus Passie uit. Nu brengt de AOV ieder jaar dit meesterwerk van Johan Sebastian Bach voor het voetlicht, maar dit jaar gebeurt het voor het eerst in de Nederlandse taal, een unieke gebeurtenis voor Alkmaar en omstreken.

Bachs meesterwerk in het Nederlands!

Het gaat hier niet om een vertaling vanuit het Duits in het Nederlands, maar het betreft de Mattheus Passie in de hertaling van Jan Rot, die in 2006 een gouden plaat ontving voor de uitvoering met het Residentie Orkest. Rot had meerdere redenen om vijf jaar lang aan de hertaling van dit ongelooflijke stuk te werken, onder meer omdat hij Bach de grootste componist aller tijden vindt. Maar hij vindt ook, dat een Nederlandse tekst de traditie van het zingen van de Matthäus Passion juist versterkt! De essentie van het werk wordt dieper beleefd, zo is het door de koorleden tijdens de repetities ook ervaren.

Medewerkers

De AOV wordt dit jaar wederom begeleid door Philharmonia uit Amsterdam. Als jeugdkoor heeft de AOV de Koorschool St. Bavo uit Haarlem weten vast te leggen. Solistische medewerking is er van Jan van Elsacker, Martijn Sanders, Hanneke de Wit, André Post, Pieter Hendriks en countertenor Rob Meijers. De algehele leiding is in handen van dirigent Johan Akerboom.

Kaartverkoop

Kaarten à € 30,- zijn verkrijgbaar op de concertavond aan de kassa in de kerk, op diverse voorverkooppunten en via de website www.aovkoor.nl. Vanaf 19.00 uur kunnen liefhebbers en andere geïnteresseerden genieten van de Mattheus Passie. De kerk gaat om 18.00 uur open.

Fietstocht moeder aarde

Fietstocht langs mooie plekken. (Foto: aangeleverd)

KOEDIJK - Bij De Zwaan staat het thema 'Moeder aarde' centraal dit seizoen. Op 13 april wordt het afgesloten met een fietstocht onder het motto 'Op weg naar een gemeenschappelijk huis'.

'Mensen en natuur met elkaar verbinden'

"Ons doel was en is dat we (gaan) ervaren dat de aarde ons gemeenschappelijke huis is en alle andere levende wezens onze medebewoners, want pas dan kunnen we vanuit ons hart zorg voor hen dragen. Daarom maken wij vandaag een fietstocht langs plekken in onze omgeving die mensen met de natuur én met elkaar verbinden. We beginnen om half elf in het nieuwe project De Groene Oase ten noorden van Koedijk. Daar krijgen we een rondleiding en bouwen we mee aan het bijenhotel."

Voorwerpen uit de natuurkoffer

"Vervolgens fietsen we naar verpleeghuis Oudtburgh in Bergen, waar we lunchen in het restaurant. Na de maaltijd gaan we met elkaar in gesprek aan de hand van voorwerpen uit de 'natuurkoffer'. Deze wordt normaliter gebruikt om mensen met dementie uit te nodigen herinneringen te delen."

Beleeftuin

De tocht wordt afgesloten met een bezoek aan Oudtburgh en een wandeling door de 'beleeftuin'. "Daarna fietsen we naar Ecodorp. Ook daar krijgen we een rondleiding. We beëindigen de dag om half vier met het uitwisselen van ervaringen en inzichten die we hebben opgedaan met de 'talking stick", laat een der organisatoren weten.

Meer informatie

Meer informatie en opgave via www.dezwaan-alkmaar.nl/programma of 06 - 55 27 61 04. Aanmelding uiterlijk 8 april 12.00 uur.

Uniek concert in De Blinkerd

De Blinkerd. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - In De Blinkerd te Schoorl vindt zondag 14 april een uniek concert plaats: Cantando in Coro (zingen in koor). Aanvang 14.30 uur.

Drie koren onder leiding van Giancarlo Romita

Drie koren waaronder Het Langedijkerkoor, Adem-noot en het Eerste Schoorls Gemengd Mannenkoor, alle onder leiding van dirigent Giancarlo Romita, vormen samen één groot koor. Beurtelings zingen zij met twee of drie koren samen de mooiste liedjes uit hun repertoire. Hoe mooi zal het klinken als er bijna 200 koorleden op het podium staan te zingen? Na dit concert vermaakt de band Keep on Rocking het publiek met 50/60/70-er jaren muziek. Dit mag niet gemist worden. Meer info : www.hetlangedijkerkoor.nl www.esgm.nl www.adem-noot.nl

Speeldag voor kinderen met beperking

Kleine kikkers is nieuwe vereniging. (Foto: aangeleverd)

KOEDIJK - De Kleine Kikkers is een nieuwe vereniging, die is ontstaan vanuit de bekende Gouden Hamer. Laatstgenoemde vereniging organiseerde de afgelopen jaren een timmerdorp voor kinderen met een beperking. De Gouden Hamer oprichters zijn gestopt, maar Anne-Rie van Veen en Sophie Visser besloten door te gaan met de organisatie onder de naam 'Kleine Kikkers'.

Een timmerdorp organiseren lukt dit jaar niet, maar ze willen de kinderen toch een superleuke dag bezorgen. Anne-Rie en Sophie hebben samen met een sponsor een mooi programma kunnen maken voor de kinderen.

Feesttent ter beschikking

In de meivakantie; op 30 april stelt de Oranjevereniging van Langedijk de feesttent aan het Havenplein ter beschikking aan de Kleine Kikkers. "We willen het programma, welke start om 10.00 uur en eindigt om 14.00 uur nog niet helemaal verklappen maar er komt een leuke act, gezellige activiteiten en een heerlijke lunch", melden de kersverse organisatoren.

De kosten per kind zijn slechts € 2. Er zijn voldoende ervaren vrijwilligers aanwezig waardoor er een één op twee begeleiding mogelijk is voor de kinderen. Zowel de leeftijd als opleiding van de vrijwilligers is zeer gevarieerd maar er zijn vrijwilligers aanwezig, die basis gebarentaal beheersen, gediplomeerd verpleegkundige zijn, SPH en kinderopvang achtergrond hebben. Interesse in deze superleuke dag?

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk op www.kleinekikkers.nl of mail zo snel mogelijk naar kleinekikkers@gmail.com. Vol is vol.

Open dag 'Atelier Gerrmann'

Meisje met muts. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Atelier Gerrmann houdt zondag 7 april een open dag van 11.00 tot 17.00 uur in Alkmaar. Op deze dag kan men geheel vrijblijvend informatie krijgen over het cursusaanbod. Tevens zijn er schilderijen van Jolanda Gerrmann te zien waarbij ze zelf uitleg geeft over haar specialisatie, de techniek van de oude meesters uit de 17e eeuw. Er wordt gewerkt met olieverf volgens deze oude techniek waarbij glaceren en oplichten de toverwoorden zijn.

De cursus is voor zowel beginners als gevorderden en wordt gegeven op de maandagochtend en op maandag-, donderdag- en vrijdagmiddag. Binnen klassikaal verband krijgt men voldoende persoonlijke aandacht. Mocht men een les verhinderd zijn, dan is er altijd de mogelijkheid om de gemiste les in te halen op een andere datum of dagdeel. De nieuwe cursus start in de tweede week van april en duurt tien weken. In deze laatste cursus voor de zomervakantie wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met eventuele vakanties. Zaterdag 18 mei is er weer een workshop waarbij men in één dag kennis maakt met deze bijzondere techniek van Rembrandt.

'Atelier Gerrmann', Druivenlaan 58 in Alkmaar. Meer informatie vinden op www.jolandagerrmann.nl, tel. 06-13994546 of jolanda.gerrmann@gmail.com

Van bloedafname tot uitslag in één uur

Vingerprikmethode. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De trombosedienst van Starlet DC introduceert vanaf heden de vingerprikmethode bij de patiënten in de Kop van Noord Holland. In de regio Alkmaar, Bergen, Heiloo, Egmonden tot aan Schagen is dit al in 2017 gestart en dit wordt nu uitgebreid naar de gehele Noordkop en Texel.

Wat houdt dit in?

De vingerprikmethode houdt in dat er voor de bepaling van de stollingswaarde van de patiënt slechts één druppel bloed uit de vinger nodig is. De uitslag van de waarde is direct bekend en wordt via een app in een beveiligde omgeving naar de trombosedienst verzonden. Voordeel van deze methode is dat de vingerprik minder belastend is voor de patiënt in vergelijking met de bloedafname uit de arm. Een tweede voordeel is, dat niet alleen de patiënt, maar ook de trombosedienst van Starlet DC direct de uitslag ontvangt en met de dosering aan de slag kan gaan. Het hele proces is daardoor aanzienlijk versneld, ook voor de patiënt.

Innovatie

De medewerkers bloedafname van Starlet DC maken gebruik van een routesysteem op de telefoon. Voor het project van de vingerprikmethode is het routesysteem uitgebreid met de app. Starlet DC was daarmee in 2017 de eerste trombosedienst die de vingerprikmethode met het routesysteem heeft geïntegreerd.

Vingerprik

Extra informatie over de vingerprik is te vinden op de informatiepagina van Starlet DC: www.starlet-dc.nl/trombose/vingerprik.

Gezocht: gastvrouw

BERGEN - Op verschillende locaties in Bergen zijn 'huiskamers'. Voor de huiskamer in het wijksteunpunt aan het Binnenhof in Bergen wordt gezocht naar een gastvrouw.

Wat wordt er zoal van deze dame verwacht? De taken zijn onder meer: koffie/thee zetten, mensen ontvangen en zorgen voor een prettige sfeer, eventueel een spel meespelen of activiteit organiseren. Gevraagd wordt een warme hartelijke persoonlijkheid, affiniteit met de doelgroep en beschikbaar zijn op donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur. Geboden wordt o.a.: een goede werkbegeleiding. Verzekering WA en ongevallen tijdens werkzaamheden. Een leuke groep die de komst van een gezellige gastvrouw op prijs stelt én fijne collega's. Geïnteresseerden kunnen bellen met het wijksteunpunt in Bergen, telefoon: 072-5821450 . Bel tussen 9.00 en 12.00 uur met Rita van Rossum.

'We naderen het indianengebied'

Victor Posch en Willem Schoone. (Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN DEN HOEF - De bekende muzikanten Willem Schoone, Victor Posch en Robbert Smit spelen zondag 14 april hun eerste muziektheatervoorstelling 'We naderen het Indianengebied' in Hoeve Overslot in Egmond a/d Hoef.

Schoone, Smit & Posch zijn rasmuzikanten met een grote staat van dienst. Zij speelden in een groot aantal bekende en onbekende bands en met vele muzikanten in binnen- en buitenland, deden studiowerk en werkten mee aan vele cd's.

In deze eerste gezamenlijke voorstelling hebben ze hun krachten gebundeld en vertellen zij verhalen over onder andere hun leven als muzikant, de spuit, oude auto's en de liefde. Ze begeleiden hun sappige, ontroerende en grappige verhalen natuurlijk muzikaal met zelfgeschreven nummers. In deze voorstelling wisselen ze moeiteloos verschillende muziekstijlen als pop en rock 'n roll af met country, blues en ballads. Willem Schoone – bas, gitaar, zang, Victor Posch – sax, piano, zang, Robbert Smit – gitaar, zang. Zondag 14 april aanvang 16.00 uur.

Werking levenstestament

OUDORP - Glenn Rietveld (zelfstandig financieel planner) komt dinsdag 9 april informeren over de werking van een levenstestament, testament, pensioen en dergelijke. Het P-Café is er voor mensen met Parkinson en hun partner. Naast het uitwisselen van informatie en ervaringen kan contact worden gelegd met lotgenoten. De inloop is vanaf 09.30 uur en de workshop eindigt om 11.30 uur. Het Parkinson Café wordt gehouden in De Wijkplaats. Herenweg 14, Oudorp. De entree is € 2,-- p.p. www.p-cafe.nl.

Moestuinieren en koken

Kinderen actief in de moestuin. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - In het Oosterdel te Broek op Langedijk start woensdag 17 april de moestuincursus voor kinderen.

Een tuindersvlet met gereedschap, gieters en plantgoed vertrekt om 15.00 uur naar het moestuineiland Aan boord is plaats voor acht kinderen van negen tot twaalf jaar. Op het eiland starten zij met het bewerken van een eigen moestuintje. Van april tot en met september ontdekken de kinderen stap voor stap het proces van zaaien, planten, verzorgen, groeien en oogsten van kruiden, groenten en bloemen. In juni zijn de moestuintjes veranderd in ware paradijsjes. Met de oogst worden verrassende gerechten gekookt. In de keuken in het tuinhuis wordt geproefd en geëxperimenteerd om de oogst op allerlei manieren te verwerken. Courgettekoekjes, wortel-appel-spread en aardbeientaart staan onder andere op het menu. Tassen vol met de eigen oogst gaan mee naar huis. De moestuincursus bestaat uit vijftien lessen op woensdag van 15.00 tot 17.00 uur en vindt plaats achter Sluiskade 36 te Broek op Langedijk. Voor informatie en opgave, mail naar Ellen Mosch: ellenmosch@quicknet.nl

Vooruitgang bij Sluistuinen

Voorjaar is gestart bij Sluistuinen (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Met nieuwe producten, een compleet nieuw gebouw en nieuwe bedrijven die zich op locatie Sluistuinen gevestigd hebben gaat de Lente op 7 april echt van start.

Presentatie nieuwe producten en diensten

Het netwerk van bedrijven dat op de prachtige locatie een eigen showroom, bedrijfsruimte of atelier heeft, presenteert op deze dag alle nieuwe producten en diensten. Of het nu gaat om een tuinontwerp, bestrating, de tuinaanleg, beplanting of een maatwerk houten meubel, er is van alles te vinden. Maar ook voor een mooie poort, zwembad, hottub, spa of parasol kan men bij Sluistuinen terecht. Bezoekers kunnen zelfs een kant en klare Veranda compleet met buitenkeuken, haard en loungemeubel bestellen die in één keer vanaf de vrachtauto thuis in de tuin wordt geplaatst.

Sfeervolle locatie

En niet alleen tuingerelateerde bedrijven hebben een vaste plek, ook een edelsmid, fotograaf, een bloemist en coaching bedrijven hebben een eigen ruimte op de sfeervolle locatie. Net buiten Alkmaar langs het Noord Hollands kanaal is Sluistuinen te vinden naast de Sluismolen en de Koedijker vlotbrug.

Voorjaar

Zondag 7 april van 11.00 tot 17.00 uur gaat bij Sluistuinen het voorjaar echt beginnen. Sluistuinen Oude Helderseweg 85 b in Alkmaar www.sluistuinen.nl

Voorjaarsconcerten

ALKMAAR - Het Noord-Hollands Ouderen Orkest is opgericht in 1978 en heeft ongeveer 100 zeer enthousiaste leden.

Elke maandag komen de leden bijeen in 'Het Trefpunt', Sportlaan 11 in Wognum. Ze repeteren daar van 10.00 tot 14.00 uur. Het Noord Hollands Ouderen Orkest geeft op zondagen 14 en 28 april haar voorjaarsconcerten aanvang 11.30 in de Parkschouwburg te Hoorn. Medewerking verlenen Marianne Boer piano en Dieke van Hoften zang.

Voor kaarten en verdere info www.nhoo.nl

Yoga aan zee

WestCord strandhotel Seeduyn. (Foto: aangeleverd)

3 dagen vanaf € 159,- p.p.

REGIO - Yoga is echt even tijd voor jezelf en waar kan je dit nu beter doen dan op Vlieland. Een weekend lang ontspannen, bezinnen en genieten.

Yoga aan zee. (Foto: aangeleverd )

Naast de yoga sessies kunt u ook genieten van de sauna's en het Turks stoombad in het hotel. Verder kunt u natuurlijk heerlijk uitwaaien op het strand, fietsen door de duinen en dwalen door de bossen. Geniet drie dagen van prachtige natuur, schone lucht, zeehonden, gezellige dorpjes en pure verwennerij. Ervaar het authentieke eilandgevoel van schilderachtig en autoluwe Vlieland en verblijf in WestCord hotel Seeduyn. U komt helemaal zen terug!

ARRANGEMENT: 2x overnachting WestCord strandhotel Seeduyn, 2x uitgebreid ontbijtbuffet, 1x 2-gangendiner op de tweede avond, 4x yogasessie van 90 minuten (vrijdagochtend, zaterdagochtend, zaterdagmiddag en zondagochtend), gratis dagdeel gebruik van het wellnesscenter, gratis gebruik van het zwembad, 10% korting op een behandeling in WellCome Vlieland, 1 fles mineraalwater op de kamer, gratis bagagevervoer van de boot naar het hotel en v.v. en gratis busvervoer op het hele eiland.

Aankomst: 21 juni, 12 juli, 6 en 20 september, 11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 6 en 20 december 2019. Prijs is op basis van twee personen. Boeken kan tot en met 23 april 2019.

3 dagen vanaf € 159,- p.p.

Meer informatie en boeken:

www.kras.nl/LR83461 of bel 088-0885886 o.v.v. reisnummer LR83461.

Nieuw: Cholesterol testen bij Drogisterij Veul

Cholesterol meettafel in de winkel. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De komende maanden staan geheel in het teken van gezondheid en daarom is Drogisterij Veul gestart met cholesterol checken in de winkels.

"De eerste cholesterol check dagen zijn inmiddels achter de rug en door deze laagdrempelige manier van cholesterol testen reageren de klanten erg enthousiast. De stap naar een huisarts is toch iets groter en ook bij ons krijgt de klant een deskundig advies naar aanleiding van de meting", aldus Wilfred Veul. "Cholesterol is belangrijk voor een aantal processen in het lichaam, waaronder de spijsvertering. Met een te hoog cholesterol gehalte wordt de kans op hart- en vaatziekten groter.
De test wordt door een van onze medewerkers gedaan en binnen enkele minuten geeft het apparaat aan wat het cholesterolniveau is. Vervolgens volgt er een adviesgesprekje door een andere medewerker die de waardes met de klant doorneemt en een advies op maat geeft. Een zorg minder als het goed is en mocht uw cholesterol aandacht nodig hebben dan is het belangrijk om dat te weten! Door aanpassingen in eet- en leefgewoonte kan de klant zelf al heel veel doen om de cholesterolwaarde naar beneden te krijgen. In combinatie met aanvullende voedingssupplementen worden de gezondheidsrisico's verlaagd."

Kom voor de cholesterol check naar DA! Bel nu voor een afspraak op zaterdag 13 april en woensdag 17 april DA Drogisterij Veul op de Laat (Laat 193, 1811 EG Alkmaar 072-5120939): 9.00 uur tot 17.00 uur, woensdag 10 april en dinsdag 16 april bij DA Drogisterij Veul in de Mare(Europaboulevard 160-164, 1825 SH Alkmaar 072-5619523): 9.00 uur tot 17.00 uur. De kosten bedragen € 5,- . Deelnemers ontvangen een kortingbon na de test.

Informatiestand Stichting Hoormij

ALKMAAR - Meer weten over gehooraandoeningen? Bezoek dan de informatiestand van de patiëntenfederatie Stichting Hoormij op woensdagochtend 17 april in Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar.

Bij deze stand kunnen belangstellen gratis informatie krijgen over diverse gehooraandoeningen zoals slechthorendheid, overgevoeligheid voor geluiden, ziekte van ménière en oorsuizen. Van 10.00 tot 12.00 uur zijn ervaringsdeskundigen van de stichting aanwezig om alle vragen te beantwoorden. De informatiestand is te vinden naast de ingang van de polikliniek KNO, huisnummer 017. Deze polikliniek is goed bereikbaar via de ingang Metiusgracht. www.stichtinghoormij.nl.

Menno Gaastra wint Gouden Leeuw

Menno Gaastra wint Gouden Leeuw (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Tijdens de Dermatologendagen op 21 maart is De Gouden Leeuw Dermatologieprijs uitgereikt aan dermatoloog Menno Gaastra. Hij is hiermee uitgeroepen tot dermatoloog van 2019.

Deze prijs, die al 25 jaar bestaat, wordt jaarlijks toegekend aan een dermatoloog met passie voor zijn werk, die de dermatologische zorg voor patiënten in het afgelopen jaar heeft verbeterd. Collega-dermatologen nomineren een dermatoloog voor deze prijs op basis van inzet, resultaten, passie of anderszins. Een deskundig onafhankelijke jury beslist vervolgens uit deze nominaties welke collega de dermatoloog van het jaar wordt.

Toonbeeld van ondernemerschap

"Menno Gaastra is een zeer bevlogen dermatoloog/fleboloog en werkzaam bij Centrum Oosterwal, Noordwest Ziekenhuisgroep en Huid Medisch Centrum. Op zijn eigen manier en met zijn eigen bewoordingen zet hij zich al decennia in voor de Nederlandse dermatologie. Hij zit al jaren in vele commissies van onder andere de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venerologie (NVDV) en vertegenwoordigt Nederland in de European Academy of Dermatology and Venereology (EAVD). Maar daarnaast is hij ook een toonbeeld van ondernemerschap. Zijn oprechte betrokkenheid bij zijn patiënten en zijn gedreven en onbaatzuchtige instelling met betrekking tot de dermatologie maakte hem de winnaar van de 25e Gouden Leeuw Dermatologieprijs" aldus de jury.

Vier voorjaar in de duinen

Met IVN naar de Schaapskooi. (Foto: Jos Bos)

BERGEN - IVN gids Jos Bos neemt belangstellenden zondag 14 april mee op een voorjaarswandeling door het duingebied. Gaan de deelnemers de eerste tjiftjaf horen en verliefde padden ontmoeten? Wellicht kan de buizerd worden gespot. De start is om 10.15 uur bij de parkeerplaats Uilenvangerweg en het einde is tegen 12.00 uur bij de Schaapskooi waar de bezoekersruimte van het IVN geopend is. Daar is koffie en warme chocolademelk te verkrijgen en kan gebruik gemaakt worden van het toilet. Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een kaartautomaat bij de parkeerplaats). Er geldt een bijdrage van 2,50 p.p. Kinderen en leden IVN/KNNV gratis.

Voorjaarsconcert met Cor Bakker

Cor Bakker (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - In de grote zaal van TAQA theater De Vest in Alkmaar staat zaterdag 13 april ene voorjaarsconcert op het programma met als speciale gast Cor Bakker. Het concert begint om 20.15 uur en de zaal is rond 20.00 uur geopend. De organisatie is verheugd me de komst van pianist Cor Bakker.

Cor begeleidde nagenoeg alle belangrijke artiesten die Nederland rijk is, zoals Karin Bloemen, Jenny Arean maar ook internationale sterren als Shirley Bassey en Oleta Adams. Tijdens dit concert is Cor juist het middelpunt van de avond en samen met het Stedelijk Harmonieorkest van SDG Alkmaar kan er worden genoten van jazzklanken en vele herkenbare melodieën.

Ook ditmaal is een afwisselend programma samengesteld. Via het bijzondere stuk 'The Story of Anne Frank' door Otto M Schwars vertelt Stedelijk Harmonieorkest het indrukwekkende verhaal van Anne. Er kan volop worden genoten van de opgewekte jaren '50 klanken van Caro Emerald en de muziek van grote namen als Freddie Mercury en John Lennon.

Klarinettisten gevraagd

Als muziekliefhebber en donateur van SDG Alkmaar wil SDG iedereen van harte uitnodigen voor dit concert. Kaarten zijn te koop via het Secretariaat van SDG Alkmaar en kosten € 20 per stuk. Tijdens de pauze biedt SDG Alkmaar de bezoekers een gratis drankje aan. SDG Alkmaar is een van de grootste harmonieorkesten in de regio met ruim 55 muzikanten. Door natuurlijk verloop is er weer ruimte voor enthousiaste klarinettisten. Wie op gevorderd harmonieniveau klarinet speelt wordt van harte uitgenodigd om eens langs te komen op een van de repetitieavonden op woensdagavond in het Olympiagebouw aan de Olympiaweg 17 in Alkmaar. E-mailadres: secretariaat@sdg-alkmaar.nl. Telefoonnummer: 06-14501543

Voetprints voor Nepal

Wandel- en fietstochten in Nepal. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Stichting Veldwerk organiseert ook in 2019 in samenwerking met stichting Maha Mata Nederland en stichting Holland Building Nepal de wandel- en fietstocht Voetprints voor Nepal.

Voetprints voor Nepal vindt plaats op zondag 14 april. Er zijn verschillende routes door de mooie natuur van Soesterduinen bij Amersfoort.

Nepalese dans

De dag wordt afgesloten met een Nepalees buffet en Nepalese dans bij het eindpunt van de tocht. De afstanden variëren, van kort tot een flinke route. Inschrijven is mogelijk via www.stichtingveldwerk.nl of neem contact op met Fred Valkering, telefoon 072-5070599. Op Facebook kan het evenement op de Veldwerk-pagina worden geliked en gedeeld.

Monsterworkshop bieb

Monsterworkshop in bieb. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Bibliotheek Kennemerwaard organiseert 18 april een monsterworkshop op donderdag 18 april van 15.30 uur tot 17.30 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. De workshop is voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Deelname bedraagt € 5,-. Bibliotheekleden kunnen gebruik maken van hun ledenkorting van €1,50. Aanmelden op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek (pin).

Overdonderende metamorfose voor 'tuincentrum' Overvecht

REGIO - De dagen worden langer en warmer, het tuinseizoen komt weer op gang. Tijd voor een bezoekje aan het tuincentrum. Hoewel, tuincentrum? De tuincentra van deze tijd zijn allang geen verzamelplaats meer voor planten en bloemen. Meer dan ooit kiest de consument voor beleving. Een uitje waarbij voor het hele gezin iets valt te halen.

Met die gedachte besloot Overvecht haar vijftien winkels in Nederland van een totale make-over te voorzien. Overvecht is voortaan dé plek voor tuin en terras maar biedt voortaan ook een overdonderend aanbod voor woning en huisdier.

"Consumenten kiezen voor een totaalbeleving", legt Wilfred Kik uit. Lekker winkelen met voor iedereen iets in petto. Aan die wens willen wij graag voldoen. Daarom is er in al onze winkels iets te beleven voor het hele gezin. Natuurlijk, alles voor de tuin, tegen zeer betaalbare prijzen. Daarnaast bieden wij een veelzijdig assortiment aan terrasmeubels en bijbehorende producten. Van tegels, tot tuinstoel, van terraswarmer tot barbecue. Maar bijvoorbeeld ook kunstwerken om de tuin op te vrolijken, zoals beelden en schilderijen. Zelfs hoeden, jassen en petten zijn ruimschoots voorhanden. Alles voor betere buitenleven."

Tuin, terras, thuis en huisdier

Bijzonder aan Overvecht 'nieuwe stijl' is dat er ook voor binnenshuis heel wat te kiezen valt. Het trendy meubelmerk 'Lifestyle' biedt een enorm brede collectie aan fraaie, eigentijdse en zeer betaalbare meubels. Eventueel uit te breiden met een keuze uit de omvangrijke kunstgallery, geschikt voor vrijwel elke denkbare sfeer. Niet alleen zeer geschikt voor de eigen woning, ook voor leuke cadeaus is Overvecht een uitstekende inspiratiebron. Binnen de totaalbeleving van Overvecht is er ook ruime aandacht voor het huisdier dat geduldig op een baasje wacht. Ook is er ruimte keuze in dierbenodigdheden, van onderkomens tot voedsel tot speeltjes. In de vestiging Zuidoostbeemster is zelfs een dierenkliniek gevestigd.

Overdonderende ervaring

Ook voor de kinderen is elk bezoek een Overvecht een feestje. Zo bevat het centrum in Zuidoostbeemster een schitterend speelparadijs, waar kinderen eindeloos kunnen ravotten. Wie na al deze winkelindrukken even rustig wil uitblazen kan prima terecht in het grand-café van Overvecht. "Wij willen van Overvecht een bruisende en oergezellige totaalbeleving maken", benadrukt Wilfred Kik. "Een plek waar een bezoek altijd de moeite waard is. Volgens mij zijn wij behoorlijk op de goede weg. Overvecht overdondert!"

Loslaten, nalaten en verzachten

ALKMAAR - Sandra Kelder neemt een ieder donderdag 11 april van 10.00 tot 11.00 uur mee in de bibliotheek in de aanloop naar een uitvaart en de afwikkeling van een nalatenschap. Zij bespreekt mogelijkheden waardoor het proces van loslaten en nalaten wordt verzacht. Een ieder is van harte welkom op donderdag 11 april in Bibliotheek Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. Het programma start om 10.00 uur en duurt tot 11.00 uur. De toegang is gratis. Reserveren kan via www.bibliotheekkennmerwaard.nl of bij de klantenservice in één van de vestigingen. www.dinkgreveadvies.nl.

Wandelen door Historisch Oudorp

OUDORP -De terping Historisch Oudorp organiseert 27 april en 25 mei weer een wandeling door historisch Oudorp. De wandeling is voor iedereen die de verhalen en anekdotes van en over Oudorp, uit de monden van Gerard en Hans willen horen. Loop mee met De gidsen tussen de vele monumenten en luister naar de story over Oudorp. Start is om 10.00 uur bij het kerkje De terp aan de Herenweg waar het ook mogelijk is om te parkeren. Terugkomst rond 12.30 uur. Kosten zijn € 3,50 p.p maar als donateur van de Stichting Historisch Oudorp betaalt men maar € 1,=. Meewandelen? Aanmelden kan bij mevrouw Tromp via mailadres mjtrompbos@outlook.com (Er is een beperkt aantal plaatsen.