Den Helder op Zondag

26 mei 2019

Den Helder op Zondag 26 mei 2019


Vijftig jaar Pasar Malam Tropenvrienden Den Helder

Ais en Wieteke zijn er bij op de Pasar Malam in Den Helder. (Foto: John van Hese)

DEN HELDER - In de Mastenhal (gebouw 66) wordt zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni de vijftigste Pasar Malam gehouden op het prachtige Willemsoord in Den Helder. Een gouden editie dus! Sinds 1979 wordt deze Pasar Malam al met veel succes georganiseerd. Vereniging de Tropenvrienden Den Helder nodigt hierbij iedereen van harte uit dit jubileum drie dagen lang mee te komen vieren.

Burgemeester Koen Schuiling van gemeente Den Helder opent deze jubileumversie zaterdag 8 juni om 15.00 uur. Een keur aan artiesten uit Den Helder maar ook uit andere delen van het land staat al klaar om er muzikaal en anderszins een feest van te maken. De geweldige Helderse dansgroep Hawaiian Fantasy zal bijvoorbeeld zorgen voor een geweldige Hawaiiaanse en Polynesische show.

Heerlijk eten

Bezoekers ruiken bij binnenkomst op de Pasar al de heerlijk tropische geuren van de diverse specerijen waarmee gekookt wordt. Vele bezoekers komen speciaal voor het heerlijke eten. Restaurant Warung Agung en Sari Soenda komen ook dit jaar weer naar Den Helder. Dat wordt smullen! Meer zin in een klein hapje? Dan kan natuurlijk ook bij de diverse snackstands.

Shoppen

Laat je verrassen op de grote markt met de vele Aziatische artikelen.

> lees verder op pagina 9


­­­­­­­­­­

Rommelmarkt

DEN HELDER - Het Boelhuys houdt zaterdag 1 juni een rommelmarkt van 9.00 tot 14.00 uur aan Drs. F. Bijlweg 65 in Den Helder. De netto-opbrengst van deze rommelmarkt komt ten goede aan Stichting Present.

'Hans en Grietje' in de buitenlucht

'Hans en Grietje' zijn zondag 26 mei te zien in het Openluchttheater van De Helderse Vallei. (Foto: Greetje Mulder)

DEN HELDER - Gratis genieten van theater met de zon in je rug en het geruis van bomen om je heen? Dat is ook dit seizoen weer mogelijk in openluchttheater De Helderse Vallei en het Timorpark. De eerste voorstelling vindt zondag 26 mei plaats. Het Kleine Theater speelt om 13.00 uur hun familievoorstelling 'Hans en Grietje'.

Hans en Grietje zijn verdwaald in het bos. Hans heeft een boek bij zich met de titel: Hans en Grietje. Hij heeft het gevonden in vaders kast. Grietje mag het niet lezen van Hans, want het is zijn boek. Ze doet het stiekem toch! Als ze leest dat ze de volgende dag naar een heks gaan, verandert ze het verhaal. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 3 jaar.

Zondag 23 juni brengt Drumdrumdrum.nl hun voorstelling 'BOOHMWHAKALAA!!', een vrolijk spektakel voor jong en oud, met trommels en ritmes van over de hele wereld. Tijdens deze voorstelling mag iedereen meedoen met de 'boomwhackers', kleurrijke plastic buizen waarmee je muziek kunt maken. Deze familievoorstelling is geschikt voor publiek vanaf 6 jaar en start ook om 13.00 uur.

In het eerste weekend van de zomervakantie wordt zondag 14 juli een 'Open Podium' georganiseerd. Vanaf 13.00 uur betreden diverse talenten uit de regio het podium van het openluchttheater. Voor deze voorstelling is Stichting Openluchtvoorstellingen Den Helder op zoek naar enthousiaste bandjes, singer-songwriters, zangers en zangeressen uit de regio! Ben jij of zijn jullie dit en willen jullie op een zomerse zondag spelen op deze unieke plek? Mail de aanmelding dan voor zaterdag 1 juni, vergezeld door een video en de reden waarom jij/jullie willen spelen in het openluchttheater, naar info@kampanje.nl ter attentie van Linda van den Berg.

In de muziekkoepel in het Timorpark zijn dit seizoen ook drie openlucht voorstellingen te bezoeken. Zondag 2 juni treedt Dick Raat op, gevolgd door Flatland Folks op 7 juli en het seizoen in het Timorpark wordt zondag 4 augustus afgesloten door de voorstelling 'Gonnie en Gijsje samen op stap'. De openlucht voorstellingen in het Timorpark beginnen om 14.30 uur. Meer informatie over alle voorstellingen is te vinden op: www.deheldersevallei.nl/nl/informatie/openluchttheater.html

HemelvaartsFair in Nieuw Den Helder

De HemelvaartsFair wordt afgesloten met een schuimparty voor kinderen. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Tijdens de HemelvaartsFair is het donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag een gezellige drukte aan de Korvetstraat in Nieuw Den Helder. Daar staan van 10.00 tot 16.00 uur zo'n zestig marktkramen. Er is entertainment en kinderen kunnen zich naar hartelust vermaken. Entree is gratis.

Formule nieuwe HemelvaartsFair slaat aan

Na een periode van vier jaar pakte het nieuwe bestuur van buurthuis Zuid-Ooster in 2012 de Hemelvaartmarkt weer op. Flip Kos organiseerde de markt, Sikina Pinchetti deed het entertainment en het buurthuis begeleide de kinderactiviteiten en het reilen en zeilen in gebouw Zuid-Ooster. De nieuwe formule bleek aan te slaan. De afgelopen jaren is de Fair alleen maar groter geworden. Bezoekers komen niet alleen uit de omliggende woonwijk, maar uit heel Den Helder en zelfs uit de regio.

Goed gevuld

Tijdens de HemelvaartsFair is de Korvetstraat achter het Koggenschip weer goed gevuld met een zestigtal kramen en diverse verkoopwagens met lekkere versnaperingen zoals ijs, churros, Vietnamese loempia's en pasteitjes, frites, Antilliaanse broodjes et cetera. Voor de kinderen is er een Kinderdorp met een eigen rommelmarktje, diverse speeltoestellen, schminken, ponyrijden en een muziekworkshop van Winnubst in het buurthuis. Ter afsluiting is er vanaf 16.00 uur de Schuimparty voor kinderen met muziek van DJ Jaimy.

Indische middag in de Draaikolk

DEN HELDER - In de Draaikolk wordt dinsdagmiddag 28 mei een Masoek Sadja gehouden. Deze Indische inloopmiddag begint om 14.00 uur aan Dollardlaan 202 in Den Helder.

Masoek Sadja is een Indische middag, bedoeld voor alle mensen die een verbondenheid voelen met Nederlands-Indië. De inloop is wordt elke laatste dinsdag van de maand gehouden. Masoek Sadja betekent: 'Wees Welkom, Kom binnen', en dat is precies waar het om draait. Iedere bezoeker is welkom. Gastvrijheid en ontspanning staat hoog in het vaandel. Ook is er ruimte om met de aanwezige regio-coördinator van Pelita te praten als daar behoefte aan is. Zijn er ontwikkelingen in het land of de regio die voor de bezoekers van belang zijn dan wordt daar informatie over gegeven.

Tijdens de bijeenkomst wordt de middag muzikaal omlijst met BODIRI, een van de vaste bands, die er ook voor zorgen dat de voetjes van de vloer kunnen. De middag duurt van 14.00 tot 17:00 uur. Entree is 3,- euro. Het entreebewijs is tevens het lot voor deelname aan de kleine loterij, die om 16.30 uur begint. Meer informatie bij John van der Vlis van Stichting Pelita, tel. 06-47056859.

Irish Cottagetocht RTV Toon Jacobs

DEN HELDER - RTV Toon Jacobs houdt zondag 26 mei een Irish Cottagetocht van 95 kilometer, waarbij een koffiestop in Verlaat wordt gehouden. De tocht wordt gereden onder leiding van een ervaren toerleider. De gemiddelde snelheid ligt rond de 25 kilometer per uur. De tocht begint bij het clubhuis in park Quelderduyn en start om 9.00 uur. Tevens start er een groep fietsers om 8.45 uur. Deze groep rijdt dezelfde toertocht, maar met een iets langzamere snelheid. Het dragen van een fietshelm is verplicht. Ook niet-leden zijn van harte welkom om mee te rijden. Het inschrijfgeld voor NTFU-leden is € 2,- en voor overigen € 3,-. Kijk voor meer informatie op iwww.rtvtoonjacobs.nl of vlak voor de start in het clubhuis.

Acupunctuurpraktijk Joop Schaafsma

Joop Schaafsma van Acupunctuurpraktijk Joop Schaafsma. (Foto: mevrouw Gerards.

CALLANTSOOG – Vele cliënten/patiënten hebben Acupunctuurpraktijk Joop Schaafsma reeds geconsulteerd. En zijn heel snel van hun klachten afgeholpen.

Geen enkele behandelaar kan 100 procent garantie geven, maar de patiënten zijn zeer tevreden over het resultaat. Een aantal lichamelijke problemen die ze bij Acupunctuurpraktijk Joop Schaafsma met goed resultaat kunnen behandelen zijn: Nek- Rugklachten, Gewrichtsklachten, Slaapproblemen, Stress klachten. Acupunctuur wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Bij een klein budget en geen aanvullende verzekering geldt een speciaal tarief.

Acupunctuurpraktijk Joop Schaafsma,Jewelweg 7b in Callantsoog, tel. 0224-583808. Zie: www.joopschaafsmaacupunctuur.nl

Met Hemelvaartsdag op Nature Hunt

Wie vindt de schat tijdens Nature Hunt? (Foto: Pixabay)

DEN HELDER - De Helderse Vallei staat donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag, in het teken van de Nature Hunt.

Tussen 11.00 en 15.00 uur kan er meegedaan worden aan de Nature Hunt, die een aantal keer per jaar aangeboden wordt op het terrein van De Helderse Vallei. Door het oplossen van spannende opdrachten kan gezocht worden naar schat. De zoektocht duurt ongeveer een uur en kan op elk moment tussen 11.00 en 15.00 uur gestart worden. Nature Hunt is geschikt voor gezinnen met kinderen van 7 tot 12 jaar. Deelname kost € 1 per kind. Met Hemelvaartsdag is De Helderse Vallei geopend van 10.00 tot 16.30 uur. De kinderboerderij is open tot 17.00 uur.

Expositie 'Het boek als kunstwerk'

Het aangereden dierenboek van Bart Jansen. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De expositie 'Het boek als kunstwerk' wordt zaterdag 1 juni geopend in Kunsthal 45 in Den Helder. Aanvang 14.00 uur. De gezamenlijke tentoonstelling is tot en met zondag 1 juli te bezichtigen in Windkracht 13, Kunstuitleen, School 7 en Kunsthal 45.

Deelnemende kunstenaars in Kunsthal 45: Sonja Hillen, Carrie Meijer, Tom Kok, Carola Willbrand, Niki Murphy, Meme Bartels, Ingeborg Entrop, Tanja Isbarn/ Sophie Schmidt, Gretha Hengst, Ramon de Nennie, Marinus van Dijke, Teja van Hofte, Lawrence Bailey, Marike Hoekstra, Koos Buist, Hans Overvliet, Kim Streur, Ine van Son, Wil van Blokland, Marga Houtman, Elly Stolwijk, Huub Sadee, Bernardine Ensink, Rob van der schoor, Ben Sleeuwenhoek, Henny Schrijver, Jan van Leeuwen, Hans Belleman, Sanne Boekel en Margo van der Pool, Katrine van Klaveren, Jack Breed, Juul Helms en 'Wild Kamperen' met onder andere: Erik Sok, Marlien Venema, Mathilde Renes, Ellen van Putten, Gerben Hermanus, Mirjam Voets, Jantine Hos, Laura van Dijk, Carmen Heemels, Marion van der Woude, Bregtje Ziltman- Deele, Esther Hans, Esther Koeman, iris van 't Bosch en Susana Mulas Lastra, Curator Margo van der Pool. In Werk Aan De Winkel zijn werken te zien van: Quintus Glerum/Anna Spiliotopoulou en Margo van der Pool. Kunstuitleen Den Helder toon kunstwerken van: Bart Jansen, Typex. In Windkracht 13 zijn werken te zien van: Typex, Anita Mandemaker, Wil van Iersel. School 7 zal een filmpje van een kunstenaarsboek vertonen.

Helderse 'Nostalgia'

De heer Zandwijk,lid van de Kamerzanger in 1974. (Foto: aangeleverd)

Onrust opent nieuw clubgebouw

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Leden van watersportvereniging 'Onrust' waren 25 jaar geleden reuze trots tijdens de opening van hun nieuwe clubgebouw aan het einde van de Bassingracht. Deze was eigenhandig door de leden vervaardigd. Omringd door water is dit achtkantige gebouw een parel voor de buurt te noemen. Watersportvereniging 'Onrust' is in 1976 opgericht en de initiatiefnemers hadden in het Helderse kanaal een eigen botensteiger. Omdat de toenmalige wethouder had besloten dat de kades vrij van boten moesten blijven, besloten de bootbezitters zich te organiseren. De gemeente ging steigers verhuren al bleef het rommelig. Dat veranderde toen de vereniging zelf het beheer in handen nam. In 1988 kwamen er zestig ligplaatsen bij.

In het eerste uur van Nostalgia een historisch overzicht met rond de tafel Willem Bode, Arie Leijen en Sikko de Jong. De kapsalon van Jan Kleine verhuisde in juni 1994 van de Kroonstraat naar een uit 1889 daterend pand aan de Plantsoenstraat. Jan Kleine was al enige tijd op zoek naar woonruimte toen de gelegenheid zich voor deed, om in dit royale pand zowel te wonen als zijn kapsalon onder te brengen. Omdat Jan het pand in de Kroonstraat niet kon kopen was het niet moeilijk te kiezen voor het voormalige notariskantoor. Jan Kleine had zo'n 10 jaar gewerkt in de Kroonstraat. Waar de kapsalon kwam te zitten was niet het belangrijkste want Jan had een vaste klantenkring weten op te bouwen. Kanaries, tropische vogels, parkieten en papegaaiachtige zongen en krasten tientallen jaren tijdens druk bezochte concerten die de Helderse vogelhoudersvereniging 'Onze Kamerzanger' organiseerden. Plakboeken getuigen hiervan. Opgericht in maart 1940 maar helaas na 67 jaar opgeheven. In het kader van het boek 'Mens en Dier in de Helderse samenleving 1890-2020 kwamen vorige week enkele oud bestuurders van 'Onze Kamerzanger' bijeen waaronder oud voorzitter H. van Gessel.

Pinksterwandel- en puzzeltocht

(Foto: aangeleverd)

JULIANADORP - 's Heeren Loo zet maandag 10 juni, Tweede Pinksterdag, een wandeltocht van 2,5 en 5 kilometer uit over de 84 hectare van het terrein van Noorderhaven.

De tocht voert over het prachtige bosrijke terrein, daarbij lopen de wandelaars langs de speeltuin en de kinderboerderij. Onderweg vinden er diverse activiteiten plaats zoals Draaimolen de Bonte Molen, Teatro Pavono , trio Uit, DJ's van Jongerencentrum Vliet 60, boerderij groep Levende Have en draaiorgel de Barometer. Ook bij slecht weer gaat de wandeling door. De optredens worden dan verplaatst naar het Tij.

De wandel- en fotopuzzeltocht zijn geschikt voor jong en oud. Voor de jongere wandelaars met veel energie bieden de kinderboerderij en de speeltuin extra uitleefmogelijkheden. Officieel ingeschreven en betalende deelnemers krijgen een bon voor een gratis ijsje.

Deelname kost € 5,-. Iedere wandelaar ontvangt een herinneringsmedaille en een ijsje. Wandelaars kunnen zich inschrijven tussen 13.30 en 14.30 uur op het grasveld achter gebouw 't Blok in het centrumgebied van woonzorgpark Noorderhaven. Uiterlijk om 16.30 uur dienen de wandelaars bij het startbureau terug te zijn. De tocht is geschikt voor wandelaars met of zonder wandelwagen, buggy, rollator of rolstoel.

Vijftig jaar Pasar Malam Tropenvrienden Den Helder

Ais en Wieteke zijn er bij op de Pasar Malam in Den Helder. Foto: (Foto: John van Hese)

>vervolg van de voorpagina

Dwaal over de markt, kijk wat er te koop is, maak een keuze en misschien valt er zelfs wel wat af te dingen op de prijs? De standhouders staan weer klaar met tal van exotische artikelen. Men treft er geen middelmatige en overal verkrijgbare artikelen aan maar juist geselecteerde artikelen die (meestal) door de kraamhouders zelf uit Azië zijn geïmporteerd. Een mooie sarong, bijzondere (zout)lampen, rijstpotten, meubels, schilderijen, kleding, sieraden, antiek, krissen, groenten, fruit, snoepjes, kroepoek, spekkoek en veel, veel meer treft men op de enorme markt aan.

Openingstijden

De Pasar Malam is zaterdag 8 juni open van 13.00 tot 22.00 uur, zondag 9 juni van 13.00 tot 22.00 uur en maandag 10 juni van 12.00 tot 19.00 uur Entree prijzen Pasar Malam Den Helder: volwassenen aan de kassa 7,50 euro (online voorverkoop 6,50 euro), 65-plus 6,- euro (online voorverkoop 5,- euro), kinderen tot 6 jaar gratis onder begeleiding, kinderen 6 tot 12 jaar 2,50 euro. Een passe-partout kost 15,- euro (online voorverkoop 12,50 euro). Alleen kassa: Leden 4,50 op vertoon lidmaatschap. Let op: Online kan men kaarten kopen met een aantrekkelijke korting!

Kijk voor meer informatie over de artiesten (meer dan 65) en het programma op de website van de Tropenvrienden: www.tropenvriendendenhelder.nl

Inzamelactie e-waste

Lokale vereniging of goed doel maakt kans op Wecycle-sponsorcheque van 1.000 euro met inleveren e-waste op gemeentelijke milieustraat. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Clubs, verenigingen of lokale goede doelen kunnen een Wecycle-sponsorcheque winnen van 1.000 euro door afgedankte elektrische apparaten of energiezuinige lampen (e-waste) in te leveren op de gemeentelijke milieustraat. In totaal zijn 25 sponsorcheques beschikbaar. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste.

Om kans te maken op de sponsorcheque, stuurt de club of vereniging een foto of korte video van het inlevermoment op de gemeentelijke milieustraat én een beschrijving van de inzamelactie naar Wecycle. "Wij staan landelijk voor de verantwoorde inzameling en recycling van e-waste en lokaal voor de binding met onze partnergemeenten", zegt Jan Vlak, algemeen directeur Wecycle. Lokale goede doelen of verenigingen maken met deze inzamelactie kans op een mooi sponsorbedrag. Zo gaan circulair en sociaal hand in hand.

Wecycle kiest de 25 leukste, opvallendste, creatiefste inzendingen die tot en met zondag 9 juni kunnen worden ingestuurd via www.wecycle.nl/inleveren. Daar zijn ook de actievoorwaarden te lezen.

Wecycle laat de ingeleverde apparaten en lampen recyclen tot nieuwe grondstoffen. Door recycling komen ook schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van CO2 vermeden. Wecycle voert de regie over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen, kortweg e-waste. Via het landelijk dekkend inzamelnetwerk van 10.000 punten kunnen consumenten en professionals e-waste gratis inleveren. Samen met de inzamel-, sorteer- en recyclepartners dragen ze dagelijks bij aan de circulaire economie. Dit doen ze voor 1.800 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen in opdracht van zes producentenorganisaties: Stichting Bruingoed, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en Stichting Witgoed. In 2017 is 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent.

Duurzaam en goedkoop winkelen bij RataPlan!

RataPlan Den Helder. (Foto: CLAUDIA OTTEN

DEN HELDER - Duurzaam en goedkoop winkelen? Dit kan bij kringloopwinkel RataPlan. Wanneer je tweedehands spullen koopt, betaal je minder en spaar je het milieu.

Kringloopwinkels. Een bekend fenomeen, maar wat doen zij eigenlijk? Het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is één van de belangrijkste doelen van RataPlan. En elke kopende klant levert een bijdrage. De verkoop van spullen in de winkels draagt namelijk bij aan het creëren van nieuwe banen.

Het stigma dat kringloopwinkels muf en stoffig zijn is allang verleden tijd! Naast dat het duurzaam en goedkoop is; is kringloopwinkelen tegenwoordig helemaal hip! Op zoek naar die mooie vintage bank, een hippe retro lamp of een unieke outfit? RataPlan heeft het! Elke dag komen er nieuwe unieke artikelen binnen in de winkel waardoor het assortiment dagelijks wisselt. Eens in de zoveel tijd een bezoekje brengen aan de kringloop kan dus een heus kringlooppareltje opleveren.

Donderdag 30 mei zijn alle winkels van RataPlan geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Kom langs in één van de kringloopwinkels, geef spullen een tweede leven en ga op zoek naar het ultieme kringloopkoopje. Drink een kopje koffie in de koffiecorner tijdens het shoppen en maak er een gezellig dagje uit van!

RataPlan Den Helder is te vinden aan Nijverheidsweg 3a in Den Helder. Zie voor meer informatie: www.rataplan.nl

SkagaVenture opent de deuren

Sfeerbeeld van de lasergamearena. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Het attractiecentrum SkagaVenture opent zaterdag 1 juni de deuren aan Witte Paal 3K in Schagen. Met de komst van het family entertainment centrum heeft de Magnustveste gelijk een unieke locatie binnen de gemeentegrenzen, waar jong en oud terecht kan. Het ondernemersechtpaar Justin en Janneke Beers en hun compagnon Bart Bos zijn dan ook met recht trots op hetgeen zij samen gerealiseerd hebben. "We hebben met SkagaVenture een locatie gecreëerd waar iedereen terecht kan voor een leuke dag of avond uit, terwijl ook het bedrijfsfeest of een vergadering bij ons gehouden kan worden. Tegelijkertijd is SkagaVenture knus zonder te grootschalig te zijn", aldus Janneke.

Het drie verdiepingen tellende SkagaVenture heeft de beschikking over 6000 m2 aan ruimte, waarbij er slim gekeken is naar de opzet van het attractiecentrum. "De horeca hebben we geplaatst in het centrum, waardoor bezoekers van het restaurant zicht hebben op de talloze activiteiten die er plaats vinden in SkagaVenture". En dat zijn er nogal want, zo heeft het gloednieuwe evenementencentrum de beschikking over een moderne kartbaan met elektrisch aangedreven F1- karts. "In deze regio is onze kartbaan uniek te noemen. Wij noemen het dan ook karten 2.0, want je rijdt bij ons over een baan in een hele, mooie lichte ruimte. Daarnaast is de rijervaring volkomen anders, omdat je bij een elektrische kart gelijk over vermogen beschikt. Vanzelfsprekend geldt er voor iedere karter een verkenningsronde over de baan, want veiligheid staat voorop."

Wie klaar is met karten, kan zijn hart ophalen op de tweede verdieping waar een arcade area is gemaakt. "Hier kun je computerspellen spelen op arcade-kasten, maar ook poolen of airhockey spelen. Er is een bar, dus je kunt er ook een drankje halen. De arcade is erg leuk voor jongeren, wat dit was er nog niet in Schagen. Maar ook dertigplussers kunnen spelletjes van vroeger spelen." En lasergamers kunnen ook terecht in SkagaVenture. "Zij kunnen aan de slag in de Chemical Factory, die 400 m2 groot is."

Naast de jongeren en volwassenen zijn ook de jongere kinderen niet vergeten. Zo heeft SkagaVenture een Trampoline-park met 'Ninja-course' toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar, waarbij de allerkleinste bezoekertjes (vanaf 4 à 5 jaar) terecht kunnen in de indoor speeltuin die voorzien is van een klimvulkaan.

Nieuwsgierig geworden naar SkagaVenture? Bezoek de opening die zaterdag 1 juni plaats vindt aan Witte Paal 3K in Schagen.

Baars Automobielen is begrip in Schagen

Tom Baars van Baars Automobielen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Tom Baars is alweer 22 jaar gevestigd met zijn autobedrijf Baars Automobielen op de Witte Paal in Schagen. Het bedrijf ligt niet aan de doorgaande weg, maar in principe maakt het tegenwoordig niet zo veel uit waar je gevestigd bent. Zij adverteren landelijk op diverse autosites en hebben klandizie vanuit geheel Nederland. Ondanks dat het een kleine onderneming is, heeft het bedrijf in 22 jaar een goede naamsbekendheid opgebouwd in Schagen en omstreken. Tom is al zijn hele leven werkzaam in de autobranche. Dit is hem met de paplepel ingegoten, want zijn vader had vroeger ook een autobedrijf.

Goed gelet op regelmatig onderhoud

Op de vernieuwde internetsite www.baarsauto.nl staat het actuele auto-aanbod. Het bedrijf importeert regelmatig auto's vanuit Duitsland. Er wordt goed gelet op regelmatig onderhoud, TUV keuring (Duitse APK) en logische kilometerstand.DDegelijk en betrouwbaar

Duitse auto's zijn degelijk en betrouwbaar

Auto's worden vooraf gekeurd. Duitse auto's zijn meestal degelijk en betrouwbaar. Duitsland kent een paar strenge, maar gunstige wetten. Zo is een autohandelaar verplicht om de juiste informatie te geven. Ook over eventuele schades. Daarnaast is het terugdraaien van meterstanden bij wet verboden. Het is belangrijk dat je de juiste documenten van de auto hebt zoals onderhoudsboekjes, facturen en keuringspapieren.

Kortom, kijk eens op www. Baarsauto.nl of bezoek het bedrijf op de Witte Paal 314 in Schagen.

Ex-crimineel preekt

Broeder Johan Toet. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Broeder Johan Toet, voormalig drugsbaron en daardoor ex-crimineel spreekt zondag 26 mei in het Lichtbaken over hoe God ingreep in zijn leven.

Hij vertelt zijn verhaal en nieuwe levenswijze in de Baptistengemeente het Lichtbaken in De Schooten. Aanvang 10.00 uur. Na de dienst is er koffie met wat lekkers.

Mercedes in schijnwerpers op Historisch Weekend

Mercedes Benz speelt een hoofdrol op het aankomende Historisch Weekend Den Helder. (Foto: Stichting Historisch Weekend Den Helder)

DEN HELDER - Op het terrein van de Oude Rijkswerf Willemsoord vindt zaterdag 29 en zondag 30 juni de 23e editie van het Historisch Weekend Den Helder plaats. Als speciaal thema heeft Stichting Historisch Weekend Den Helder er voor gekozen Mercedes Benz met zijn rijke historie in de schijnwerpers te zetten.

Verschillende clubs en bedrijven hebben enthousiast hun medewerking toegezegd. Natuurlijk zijn naast Mercedes Benz ook oldtimers van alle andere merken welkom. Er is géén leeftijdsgrens voor de bijzondere auto's gesteld. Ook dit jaar is er weer een groot aantal klassieke schepen in de grachten rondom Willemsoord aanwezig.

Kijk op www.historischweekend.nl voor meer informatie.

Yamaha Demo Ride Tour bij MotoPort

Knallende aanbiedingen in de zeer uitgebreide motorkleding- en motorhelmenshop. (Foto: aangeleverd)

HIPPOLYTUSHOEF - Bij MotoPort Hippolytushoef aan Molenveld 7 vindt vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni de Yamaha Demo Ride Tour plaats. Altijd al eens op die droommotor van Yamaha willen rijden? Gedurende dit weekend kan er bij MotoPort Hippolytushoef naar hartenlust worden gereden op een compleet elftal van de meest populaire Yamaha-motorfietsen.

De beschikbare motorfietsen zijn de Yamaha MT-03, Yamaha MT-07, Yamaha MT-09, Yamaha MT-10, Yamaha Tracer 700, Yamaha Tracer 900, Yamaha XMax 300, Yamaha TMax DX, Yamaha NMax 155, Yamaha FJR1300 en de Yamaha XT1200. Opgave via info@motoporthippolytushoef.nl. Naast de Yamaha Demo Ride Tour heeft MotoPort Hippolytushoef dat weekend ook knallende aanbiedingen in de zeer uitgebreide motorkleding- en motorhelmenshop. Met een deskundig en ongedwongen advies van de ervaren medewerkers kunnen liefhebbers dit weekend de geschikte motoroutfit, helm, communicatie en navigatie aanschaffen.

Meer informatie: 0227-591639 of info@motoporthippolytushoef.nl .

Stedentrip naar het prachtige Praag

Stedentrip Praag, vlucht en hotel vanaf 99,- p.p. (Foto: aangeleverd)

REGIO Zonder twijfel is Praag een van de mooiste steden van Europa. Hier ontmoeten verschillende culturen en tijden elkaar.

Vlucht en hotel v.a. € 99,- p.p

Een van de hoogtepunten van de stad is de Praagse burcht uit de negende eeuw, die hoog boven de stad uitsteekt en in de avonduren prachtig verlicht is. Kies nu voor deze ontspannen stedentrip en vlieg vanaf Amsterdam of Eindhoven naar deze geweldige stad.

Speciaal voor de reislustige lezers kunnen wij deze reis aanbieden vanaf € 99,- per persoon (exclusief administratiekosten en Calamiteitenfonds). Verblijf 3,4 of 5 dagen in het prachtige Praag. Bekijk alle reismogelijkheden op:

https://bebsy.nl/rodi-praag

Marktkramen Noorderfestival

(Foto: aangeleverd)

JULIANADORP - Het Noorderfestival vindt zaterdag 6 juli plaats van 12.00 tot 16.30 uur in Julianadorp. Een gratis marktkraam reserveren op de markt kan via een mail naar noorderfestival@sheerenloo.nl onder vermelding van de benodigde ruimte.

Peutermoment in de kinderboerderij

Een speciaal moment tussen peuter en dier. (Foto: De Helderse Vallei)

DEN HELDER - Voor peuters tussen 2 en 4 jaar organiseert De Helderse Vallei maandelijks een Peutermoment op de kinderboerderij. Woensdag 29 mei is het weer zover. Dan kunnen peuters met een ouder of verzorger tussen 10.30 en 11.30 uur meedoen met dit gezellige uurtje dat speciaal voor hen georganiseerd wordt. Aan het begin van de activiteit wordt een verhaal voorgelezen. Daarna gaan de peuters op bezoek bij de dieren op de kinderboerderij. Ze maken kennis met de diverse dieren, nemen een kijkje in hun stallen en hokken en vegen de vloer van de dieren. Natuurlijk zijn er ook genoeg dieren om te aaien en te voeren. Opgeven voor het Peutermoment kan via www.deheldersevallei.nl/agenda of tel. 0223-612 555. De activiteit kost € 1,50 per kind. Begeleiding is noodzakelijk.

Feestelijk openingsweekend Faber Optiek

DEN HELDER - Sinds kort is Faber Optiek verhuisd naar Spoorstraat 28 (voorheen gevestigd naast de C&A en nu er tegenover). De nieuwe winkel heeft een frisse en moderne uitstraling en is voorzien van de nieuwste apparatuur.

Al vanaf 1975 staat Faber Optiek garant voor goed en eerlijk advies, en is toonaangevend op het gebied van oogmetingen, contactlens aanpassingen en brilmode. Naast een deskundige oogmeting door gediplomeerde specialisten bieden ze een grote collectie monturen en vele merkbrillen van onder andere Alain Mikli, Porsche Design, Dolce&Gabbana, Gucci, Tom Davies, Henry Julien, Ray Ban, Silhouette en Serengeti. Ook is bij Faber Optiek de grootste collectie kinderbrillen van Den helder en omstreken verkrijgbaar.

De opening van de nieuwe winkel wil Faber Optiek niet ongemerkt voorbij laten gaan, daarom organiseren ze zaterdag 25 mei en zondag 26 mei een feestelijk openingsweekend. Tijdens het openingsweekend is de nieuwe winkel te bewonderen onder het genot van een hapje en een drankje. Daarnaast is de gehele brillencollectie van Alain Mikli en Porsche Design aanwezig en zijn er verschillende aanbiedingen. Het voorjaar hangt in de lucht en dat betekent dat het tijd is voor de meest populaire accessoire van dit seizoen: de zonnebril. Daarom geeft Faber Optiek tijdens het openingsweekend het tweede zonneglas cadeau bij aankoop van een zonnebril op sterkte. Ontdek de ruime keuze aan nieuwe zonnebrillen en vele opties zonneglaskleuren, materialen en coatings en stel zelf je zonnebril samen zoals jij het wilt.

Om de klanten te voorzien van het beste zicht is de nieuwe winkel uitgerust met de nieuwste apparatuur van Rodenstock. Met de Rodenstock DNEye® Scanner en ImpressionIST® 4 biedt Faber Optiek volledig op maat gemaakte glazen met een ongekende scherpte en helderheid. Bezoek gerust de winkel voor een gratis demonstratie.

De Rodenstock DNEye® Scanner scant de ogen met een onschadelijke lichtstraal, waarbij het maar liefst 1500 hypernauwkeurige metingen verricht. Hier door kan de gezondheid van je oog uitgebreid en accuraat gemeten worden. Met de DNEye® Scanner wordt direct duidelijk wat de precieze afwijking is voor de verschillende gebieden van je oog. Het resultaat: volledig op maat gemaakte glazen met een ongekende scherpte en helderheid.

Om advies op maat te kunnen geven, gebruiken ze de meest recente technologie in de vorm van de ImpressionIST® 4. Het resultaat van deze hightech 3D-meting is een beter en nauwkeuriger zicht dat volledig is afgestemd op de persoonlijke kijkbehoefte. Aan de hand van twee 3D foto's bepalen ze namelijk de meetresultaten die nodig zijn.

'Genezen' in een zoutkamer van Halomedics

LIMMEN/HOORN/SCHAGEN - Wie last heeft van huid- of luchtwegaandoeningen, zoals astma, COPD, eczeem, psoriasis, voorhoofdsholte- en bijholteontsteking, hoesten, oorontsteking, vastzittend slijm, (chronische) bronchitis of verkoudheid, tonsillitis, griepverschijnselen, mensen met klachten na een longontsteking of longembolie, hooikoorts en aanverwante luchtwegproblemen, is aan te raden om eens een gratis proefsessie te doen in één van onze zoutkamers!

Mensen over de hele wereld met huid- en luchtwegproblemen bezoeken zoutkamers en zoutmijnen. Het concept is logisch: in de zoutkamer inhaleer je zoute deeltjes, die diep in de huidlaag en luchtwegen terecht komen. Zout is een natuurlijke ontstekingsremmer en doodt bacteriën en schimmels. Je bouwt meer weerstand op, waardoor je beter bestand bent tegen ziekteverwekkende organismen. Wij zien dat veel mensen die onze zoutkamer bezoeken meer lucht krijgen, minder hoesten, slijm makkelijker ophoesten of geen last meer hebben van slijm, geen of minder ontstekingen hebben, een betere hersteltijd na inspanning krijgen, geen jeuk meer hebben en een zachte huid krijgen. Veel mensen hebben minder of zelfs helemaal geen medicatie meer nodig. Afbouwen van medicatie moet u wel altijd in samenspraak met uw behandelend arts doen!

Van mijn kinderen kreeg ik een cadeaubon voor de zoutkamer. Ik ging daar wat sceptisch naartoe. Maar goed… ik dacht: baat het niet, dan schaadt het niet. In het begin bemerkte ik nog niets, maar nadat ik ongeveer zeven keer geweest was, voelde ik mij echt beter; minder kortademig. Normaal moet ik na dertig meter even uitrusten, maar nu kon ik aanzienlijk langer doorlopen. Ook bij de fysiotherapie was het opvallend hoe ik vooruit ging. Bijzonder, want met COPD verwacht je normaal geen vooruitgang meer. Ik heb elk jaar meerdere antibioticakuren nodig, maar dit jaar heb ik nog geen kuur nodig gehad! Ik voel me echt een stuk beter.

Combineer onze halotherapie ook eens met onze magnesium-inhalatie. Dat is goed voor mensen met huid- en luchtwegproblemen, maar ook voor mensen met diabetes, een hoge bloeddruk of cholesterol, geheugenproblematiek, ADHD, osteoporose, artrose, fibromyalgie, tinnitus, migraine, stijfheid, spierkrampen en restless legs. Voor een eerste kennismakingssessie in de magnesiumcabine betaalt u 10 euro. Kom het eens ervaren, want een eerste proefsessie in de zoutkamer is gratis.

Informatie opvragen kan via info@halomedics.nl of Halomedics Limmen: 06-10709751; Schagen en Hoorn: 06-36283214. Of kijk op www.halomedics.nl.

* Tot 15 juni kunt u nog profiteren van onze zomeraanbieding!

Tweede Pinksterdag op het Ravelijncenter

DEN HELDER - In het Ravelijncenter vinden tweede Pinksterdag, maandag 10 juni van 12.00 tot 17.00 uur, diverse activiteiten plaats voor kinderen met dieren. Uiteraard zijn er heel veel winkels open.

Er komt een mobiele kinderboerderij met zeventig bijzondere dieren in en om de boerderij, waaronder een lamaatje, een alpaca, een kalfje, een ezel, een pony, een varkentje, biggetje(s), diverse soorten schaapjes en geitjes, ganzen, eenden, kippen, grote en kleine konijntjes, cavia's en duiven op de til. Naast de dieren, is er voor de kinderen ook een hoop te beleven. Zo staat er een springkussen en zijn er diverse spelletjes te doen, zoals: muizen meppen en ezeltje prik.

'Bloementocht' DOK Toer

DEN HELDER - DOK Toer houdt zondag 26 mei de 'Bloementocht'. Het gaat om een rit van 90 kilometer in groepsverband. De tocht start om 8.00 uur bij de kantine van HRTC DOK op het wielerterrein aan de Guldemondweg in De Schooten.

Na afloop van deze tocht kan er in de kantine van HRTC DOK nog wat gedronken worden. De leiding van de tocht is in handen van een ervaren toerfietser..De fietshelm is bij DOK verplicht. Terugkomst rond 15.00 uur. Neem voor meer informatie contact op met Anton Wetzel, tel. 0223-532167. Zie ook www.hrtcdok.nl