Bergens Nieuwsblad

1 mei 2019

Bergens Nieuwsblad 1 mei 2019


Koninklijke onderscheidingen Bergen

De trotse gedecoreerden met in hun midden burgemeester Hetty Hafkamp. (Foto: HANS BROUWERS/HABRO fotografie)

BERGEN - Burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen reikte op vrijdag 26 april in de Ruïnekerk in Bergen aan negen inwoners van de gemeente Bergen een Koninklijke onderscheiding uit ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning.

De onderscheidingen werden uitgereikt aan:

1. De heer G. Gravemaker te Egmond aan Zee

De heer G. Gravemaker wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd.

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

2. De heer J.A.M. Haring te Bergen

De heer J.A.M. Haring ontvangt de onderscheiding bij defungeren als volksvertegenwoordiger waarvan de uitreiking is voorzien op de Algemene Gelegenheid 2019.

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

3. Mevrouw H.A. Hopman-ten Have te Bergen

Mevrouw Hopman-ten Have wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Bij de toekenning van de onderscheiding is in overweging meegenomen haar activiteiten op het terrein van het onderwijs.

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

4. De heer W.J. Kraakman te Schoorl

De heer Kraakman wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Bij de toekenning van de onderscheiding is in overweging meegenomen zijn activiteiten op het terrein van vluchtelingenwerk en kerkelijk leven.

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

5. De heer P.C. de Nijs te Bergen

De heer De Nijs wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Bij de toekenning van de onderscheiding is in overweging meegenomen zijn activiteiten op het terrein van de sport.

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

6. De heer A.M. Stroomer te Bergen

De heer Stroomer wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd.

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

7. Mevrouw P.C. Vijn-Hofstede te Schoorl

Mevrouw Vijn-Hofstede wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Bij de toekenning van de onderscheiding is in overweging meegenomen de activiteiten op het terrein van cultuur.

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

8. De heer W. Wijker te Egmond aan Zee

De heer Wijker wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd.

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

9. Mevrouw A.A. Wokke-Pieters te Bergen

Mevrouw Wokke-Pieters wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Bij de toekenning van de onderscheiding is met name in overweging meegenomen de activiteiten ten behoeve van de Stichting Rolstoelbus BES.

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Doden herdenking Bergen

(Foto: aangeleverd)

BERGEN - De Dodenherdenking Bergen bestaat uit de herdenkingsbijeenkomst, gevolgd door de Stille Tocht naar de Geallieerde Begraafplaats en de plechtigheid aldaar. 18.45 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Ruïnekerk. Spreker: Klaas Wits uit Bergen. Bergens Symfonie Orkest o.l.v. Arno van Raaphorst. Organist Frank van Wijk. Declamatie: Nies Wouters. Om 19.30 uur vertrek de Stille Tocht vanaf het terrein van de Ruïnekerk naar de Geallieerde Begraafplaats aan de Kerkedijk. Vanaf 19.40 speelt het Bergens Harmonie o.l.v. Jeroen Drenth op de Geallieerde Begraafplaats, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte. Daarna vindt de bloemlegging plaats bij het Groot Offerkruis door burgemeester Hetty Hafkamp en Jan Blok, voorzitter van het 4 Mei Comité. Bij het Joods gedenkteken door Enzo en Mona Buscemi, kinderen van in Bergen ondergedoken joodse ouders; het Verzetsmonument door Teun Kooy, Vera van Leeuwen en Nienke Pruntel, respectievelijk welpen en leidster bij Scouting de Heerlijkheid uit Bergen, namens de Bergense jeugd; Propellerblad door Marry en Esther Ranzijn, dochters van Bergense verzetsmensen. Vervolgens brengt trompettist Marco Langedijk de Last Post ten gehore. De vlaggen van de R.A.F. en de Navy White worden gehesen. De plechtigheid wordt besloten met het zingen van het Wilhelmus. Tot 20.20 uur speelt Bergens Harmonie.

Spirituele avond in Bergen

BERGEN - Thea Rentenaar en Dick van het Kaar nemen u op woensdag 15 mei in de bibliotheek in Bergen mee in de wereld van gelaatkunde.

Wat vertellen uiterlijke kenmerken over u? De grootte van uw neus geeft bijvoorbeeld uw wil aan om u in de wereld te zetten. Uw kin staat voor daadkracht: kijk maar naar sporters. Het is leuk de verschillen per persoon te gaan herkennen. Kom kijken en luisteren en begrijp uzelf en anderen beter.

Deze spirituele avond staat in het teken van uitdrukkingskracht van de gelaatkunde. In de gelaatkunde worden drie naturellen onderscheiden: het bewegings-, het gevoels- en het voedingsnaturel. In uw verschijning kunt u dus zien wat uw talent en uw energie is. Ook begrijpt u zichzelf en de ander beter en dat maakt de wereld vreedzamer. Wilt u ook uw mensenkennis vergroten? Kom het ervaren en doe mee.

Over Thea Rentenaar en Dick van het Kaar

Thea en Dick maakten in Duitsland in kennis met gelaatkunde. Zij werden hierdoor zo gefascineerd dat ze een studie in Nederland zijn gaan volgen. Zij ontdekten de waarde van de gelaatkunde en zij besloten beiden om deze passie te gaan uitdragen. Dit doen Thea en Dick vanuit harmonie, respect en verbinding. En natuurlijk ook vanuit de opgedane eigen levenservaring.

De lezing is onderdeel van de Spirituele avonden, die iedere maand worden georganiseerd door Carly's Angels, in samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard.

Aanmelden

Woensdag 15 mei is de aanvang om 19.30 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Bergen, Dreef 1, Bergen. De toegang is € 11,- inclusief koffie en thee. Aanmelden kan via dejarigejob@gmail.com of via 06 - 51599293.

Niki Jacobs zingt in Vredeskerkje

Niki Jacobs zingt Theodorakis' Mauthausen Cyclus in Vredeskerkje. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Niki Jacobs zingt in het Vredeskerkje in Bergen. Ze vertolkt op 4 mei om 16.00 uur met haar musici onder meer enkele van de liederen uit Theodorakis' Mauthausen Cyclus.

Vorig jaar op 4 mei in het Vredeskerkje maakte Jacobs er, in opdracht van Kunstgetij, grote indruk mee.

Niki Jacobs zingt Theodorakis' Mauthausen Cyclus in Vredeskerkje. (Foto: aangeleverd)

Ze verovert de harten

Nu zingt Jacobs nog meer van de cyclus, naast ander werk dat past bij de sfeer van de eerste dagen van mei.

Met haar stem en gitaarspel verovert Niki Jacobs de harten in ons land en in de Verenigde Staten.

Haar doorvoelde interpretaties van veelal joodse componisten en songwriters en haar eigen werk krijgen in de media steevast heel lovende besprekingen.

Jiddische liederen

Vanuit haar klassieke scholing specialiseerde Jacobs zich in het zingen van Jiddische liederen en ontpopte zich als een begaafd vertolker daarvan.

Als geen ander is Jacobs in staat om de (wan)hoop, te verklanken, die uit het werk van Theodorakis spreekt.

Niki Jacobs zang en gitaar, Emile Visser cello en PieterJan Kramer van den Boogaart accordeon en piano.

Zaal open om 15.30 uur. Info en reserveren: kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06 50584308. Kaarten bij de Eerste Bergensche Boekhandel, aan de zaal tenzij uitverkocht.

Ren je rot tijdens de Langedijker Run

De start van de Langedijker Run. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - "Het wordt 19 mei weer een geweldig evenement, met veel deelnemers, sfeer en gezelligheid!", zegt Ton Horseling, een van de drijvende krachten achter De Langedijker Run.

De hardloopwedstrijd wordt voor de zesde maal op rij gehouden, met de start en finish aan de Dorpsstraat ter hoogte van Restaurant De Burg. "Het is voor jong en oud, competitief en recreatief, individueel of in teamverband; iedereen is welkom en kan op zijn of haar eigen niveau deelnemen. Bijzonder trots zijn we wederom op de steun die we ontvangen van Lief Langedijk en Stichting Kinderopvang Langedijk die al maanden bezig is met het klaarstomen van een grote groep deelnemers aan de Kidsrun."

'Het wordt 19 mei weer een geweldig evenement'

De afstanden waaruit gekozen kan worden zijn de 800 en 1.200 meter voor de jeugd tot 12 jaar, de 5km. individueel, de 5km. Business Run en de 10km. individueel.

Gouden klinker

"De winnaar van de Business Run krijgt de wisseltrofee De Gouden Klinker uitgereikt, deze is nu in handen van team Handicare uit Heerhugowaard die de bokaal met verve komt verdedigen! Dat belooft spannend te worden want diverse teams hebben zich inmiddels voor de Business Run ingeschreven." Tijdens de voorgaande edities was het prachtig weer en ook nu gaat de organisatie uit van temperaturen zoals tijdens het Paasweekeinde.

Verkoeling

"Daarom zullen we op diverse plekken langs het parcours voor verkoeling zorgen, maar bewoners roepen we langs deze weg ook op om de tuinslang paraat te houden!" Bovendien voert de route evenals vorig jaar door de zuurkoolfabriek van G. Kramer en Zonen B.V., waar het lekker koel is. Aanmelden kan via www.delangedijkerrun.nl (daarop staat ook het precieze programma en de route) of op de dag zelf voor 10.00 uur. Deelname aan de Kidsrun is gratis, volwassenen betalen €14,00 p.p. en Business Run teams (min. 3 en max. 5 personen) € 199,00 per team. Elk team ontvangt een uitgeprinte teamfoto op canvas als aandenken.

Goede doelen

Inschrijfgelden worden gedoneerd aan 't Praethuys in Alkmaar, het Hospice Alkmaar, Stichting De KanjerKetting en RopaRun.

Kortom: kom ook in actie voor jezelf én anderen en doe mee aan De Langedijker Run 2019!

Tekenen op Zaal met Sanne Beemsterboer

(Foto: )

BERGEN - Leer nét zo tekenen en kijken als de Vlaamse Expressionisten!

Schets zelf de mooiste composities tussen de kunstwerken en gebruik verschillende tekenmaterialen. (Foto: aangeleverd)

Illustrator Sanne Beemsterboer van BEEST Illustratie neemt je mee langs de Vlaamse bruinen en leert je net zo dynamisch te tekenen als Constant Permeke, Frits Van den Berghe en Gustave De Smet. Schets de mooiste composities tussen de kunstwerken en gebruik verschillende tekenmaterialen zoals pen, aquarelpotloden en waterkwastjes. Zaterdag 5 mei van 13.30 tot 15.00 uur. Kosten: € 10,- exclusief museumentree inclusief materiaal.

'O Love, Light and Life'

Het Bergens Koor brengt een bijzonder concert in de Ruïnekerk. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - 'O Love, Light and Life'. Onder deze titel brengt Het Bergens Koor op zondag 12 mei in de Ruïnekerk in Bergen N.H. een prachtig programma dat bestaat uit Engelse koormuziek vanaf eind 19e eeuw tot heden.

Composities van Edward Elgar tot Karl Jenkins, van John Goss tot Howard Goodall zullen door het koor worden uitgevoerd. Er klinken romantische part songs zoals The Long Day Closes. Er zijn geestelijke liederen, zoals het fijnzinnige God Be in My Head and in My Understanding en tenslotte is er de ritmische 'folk music' met Adiemus en In Caelum Fero.

Medewerking wordt verleend door: Annemarie Ruiters op piano, Loes Bakker op fluiten, Louis Kouwets op bodhran. Het geheel staat onder leiding van dirigent Ellen Verburgt. Aanvang 15.00 uur, in de Ruïnekerk. Toegang: € 15,- (inclusief consumptie). Kinderen tot 12 jaar: € 8,-. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal op de dag van het concert. Pinnen is helaas niet mogelijk. Kaarten kunnen ook gereserveerd worden door storting van het juiste bedrag op rekening nummer: NL 89 RABO 0315 731 125 t.n.v. Vereniging Het Bergens Koor Bergen N.H. onder vermelding van naam en aantal kaarten. Deze liggen dan klaar bij de ingang van de zaal. Informatie: jem.wieck@planet.nl.

Iep

Bij Filmhuis Schoorl worden op vrijdag 3 mei de volgende films vertoont: Om 15.00 uur draait de de film 'Iep'.

Een modern sprookje over een meisje, half mens en half vogel, dat haar eigen weg moet vinden. regie: Rita Horst, met: Huub Stapel, Joke Tjalsma, Kenadie Jourdin-Bromley, Diederik Ebbinge genre: animatie

Om 20.00 uur wordt de film La vita e bella vertoond. Hoe een vader van de hel een speelplaats maakt voor zijn kind.

La vita e bella

regie: Roberto Beningni, met: Roberto Geningni, Nicoletta Braschi en Giustino Durano, genre: komedie, oorlog

Meer informatie? Reserveren? Kaarten a €10 (€ 7,50 onder de 18 jaar) kunnen besteld worden op www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voor de voorstelling (de zaal is open een uur voor de voorstelling). De film wordt vertoond zonder pauze, een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na afloop van de filmvoorstelling.

Filmhuis Schoorl vertoont wekelijks op vrijdag twee films om 15.00 uur en om 20.00 uur in De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl.

Deze week in De Taverne

Amber brengt songs met een Amerikaans (country) randje, geïnspireerd op ervaringen uit haar eigen leven. (Foto: aangeleverd )

BERGEN - Na een periode in de luwte, stapt Amber Kamminga met nieuw materiaal terug in de schijnwerpers.

De in Grootebroek (Noord-Holland) geboren artieste debuteert enkele jaren gelden met de EP 'Star-crossed Lovers'. Deze EP bevat vier songs met een Amerikaans (country) randje, geïnspireerd op ervaringen uit haar eigen leven. Zo zingt ze over enkele Tinderdates met (te) veel alcohol, een man die 'te mooi om waar te zijn' bleek en het afronden van haar rechtenstudie. Na de release van haar debuut EP verschoof haar focus meer naar countrypop, dus minder banjo en een meer moderne productiestijl. Maar de pretentieloze en pakkende stijl blijven, samen met het intieme karakter van countrymuziek. In aanloop naar de release van 'Name Of Love' reisde ze af naar de States. Daar trad ze op verschillende plekken op, om overseas haar nieuwe muziek te testen en haar songwriting skills te vergroten. Donderdag 2 mei staat ze op de buhne van De Taverne. Aanvang 21.00 uur, vrij entree.

Zaterdag 4 mei: Mell met Ton Dijkman en Nico Brandsen. Ton en Nico hebben een eigen muzieklabel; Vintage Future. De eerste single die onder dit label werd uitgebracht was 'Call My Name' van Mell. En nu is Mell opgepakt door Radio 2 en is deze week Topsong met haar nieuwe single Forever. Mell is gezegend met een geweldige soulstem. Eigen werk en covers worden vol overgave neergezet samen met Ton Dijkman op drums en Nico Brandsen op toetsen, een traktatie! Aanvang 21.00 uur, vrij entree.

Zondag 5 mei staat Jordan Matthew Young in de Taverne. Deze rasechte southern blues artiest trekt met zijn band door de hele USA en sinds 2017 ook door heel Europa. De band is strak, heeft een bluezy ritmesectie met Jordan op gitaar met vette bluesriffs en een heerlijke sound. Aanvang 17.00 uur. Gratis entree.

Nieuws van Video Journaal Schoorl

In video journaal 149 zijn beelden te zien van 'Vrouwen koken voor Vrouwen' een bijzonder project voor vluchtelingenvrouwen. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Het team van Stichting Video Journaal Schoorl (VJS) is er weer in geslaagd om sfeervolle beelden uit Schoorl en directe leefomgeving samen te stellen en te vertonen in het Grand Café van de Sanderij, De Sanderij 7 Schoorl en in de Theaterzaal van Dorpscentrum De Blinkerd, Heereweg 150 Schoorl.

Donderdag 2 mei a.s. om 10.00 uur en 19.30 uur worden de beelden vertoond in het Grand café van de Sanderij. Vrijdag 3 mei a.s. om 10.00 uur worden de beelden ook vertoond in Theaterzaal van Dorpscentrum De Blinkerd. Dit keer een tweetal journaals, te beginnen met journaal 149. Er zijn beelden te zien van 'Vrouwen koken voor Vrouwen' een bijzonder project voor vluchtelingenvrouwen die de receptuur en hun kookkunst van hun geboorteland uitwisselen met Nederlandse vrouwen en omgekeerd. De Groet uit Schoorl Run komt eveneens voorbij. Een interview met Pieter Wildeboer over de appartementen Van Altamira in Schoorl. Beelden van de kolenboeten uit een ver verleden van de fam. Kaandorp. Ook besteden wij aandacht aan de houtkap in de Schoorlse Duinen. Voorts een interview met Rien van Regteren over zijn project In Gambia. De plannen voor de renovatie van Centrum Schoorl verdienen uw aandacht. Het voorjaar luiden wij in met de levendige voorjaarsmarkt van Scorle Wald alsmede het prille voorjaar in Park Wildrijk in Sint Maartensvlotbrug. Afsluitend voor dit journaal blikken wij terug op de memorabele viering 25 jaar Video Journaal Schoorl en de opening van het eigentijdse FILMHUIS SCHOORL in de Blinkerd.

Na de pauze wordt vervolgd met journaal 150. Het totale Dorpsfeuilleton 'Kjoe – Kjoe', geacteerd door vele medewerkers uit onze leefomgeving met een onverwacht- en spectaculair einde. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld om de onkosten te kunnen dekken.

Niet eenvoudig:

hij wilde schreeuwen,

maar zó dat de buren

niets hoorden.

Th. Olthuis

Tussen Koningsdag en Dodenherdenking

Giselle Ecury

Met respect voor de vier eerdere Koningsdagen, zat ik afgelopen zaterdag verrast aan de buis gekluisterd. 'Wij, Amersfoort', met als thema 'Duurzaamheid' wist me deze vijfde keer te ontroeren.

Ik lachte, leerde, bewonderde, reflecteerde. De onvergetelijke wow-momenten – over duurzaamheid gesproken – en ogenblikken van verstilling, omdat je vóór je ziet gebeuren waar het in het leven om draait: verbinding, het 'samen staan we sterk' en dat 'wij-gevoel' waarvan ik gelukkig zelf het belang heb mogen ervaren, onder andere als lid van het lerarenteam van de Huishoudschool, waar ik 10 jaar werkte.

Amersfoort. De stad waar mijn moeder het laatste decennium van haar leven gewoond heeft. Ze was er erg gelukkig, zelfs toen ze dement werd en was. In het begin liet ze me enthousiast zien hoe prachtig ze de stad vond en hoe ze genoot van de leuke winkeltjes, waar ze haar knutselspullen of garen, kantjes en band kocht voor alle dingen die ze in elkaar flanste.

Tot het niet meer ging.

In Amersfoort stond ook de barak van het voormalige concentratiekamp aldaar, waar het stoffelijk overschot van een jongere broer van mijn Arubaanse vader, Boy Ecury, op 14 maart 1947 in een gesloten, met zorg gemaakte kist lag in een Chapelle Ardente. Boy deed vanaf het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog Verzetswerk in onder andere Tilburg, Delft, Oisterwijk en Rotterdam. Hij zat in Knokploegen, kwam op voor de onrechtvaardige behandeling van iedereen die onder Hitlers regime gediscrimineerd werd, maar hij was licht getint en begon op te vallen. Op 5 november 1944 werd hij – 22 jaar jong – verraden, gevangengezet in Scheveningen en de volgende dag gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Hij werd op 30 november 1946 opgegraven en geïdentificeerd, mede dankzij een verzetsvriend en de Dienst Identificatie, Berging en Opsporing.

Het bracht deze twee generatiegenoten even samen, terwijl ik met dank aan hen beiden in vrijheid keek naar die vrolijke, veilige en saamhorige Koningsdag, waar de onbevangen 5-jarige chronisch zieke Julia de koning een piepklein kroontje overhandigde tijdens een hartverwarmend optreden van de Cliniclowns. Ik hoorde een aanwezige, wars van protocollaire titels, gewoon "Gefeliciteerd, koning!" roepen - met stralend effect. Een grote groep aan beide zijden in alweer zo'n gezellig straatje, demonstreerde een met elkaar ingestudeerde wave, er was een jongen die droomde van een selfie met prinses Ariane. En prachtig, die in donkerblauw kostuum geklede jongen met het Syndroom van Down – wit overhemd, stropdas, haar tiptop gekamd – die met 'de Koning en zo' op de foto wilde.

Véle mensen en nationaliteiten blij verenigd.

De Onze Lieve Vrouwentoren (het kadastrale middelpunt van ons land!) met vier geveldansers, in slow motion, als maanwandelaars; de sopraan, zingend vanaf haar balkonnetje, een welbespraakte rood-groen geklede Sofie, het meisje in de Amersfoortse verkeerslichten voor voetgangers, hoe origineel kun je het wachten en oversteken bij een zebra maken?

Laten we dit 'wij-gevoel' vasthouden tijdens Dodenherdenking op 4 mei, juist nu de toeristen al toestromen, gewóón in onze Bergense dorpen. Laten we op Bevrijdingsdag dansen, zoals het eind van deze Koningsdag werd ingeluid!

Gasterij Nieuw Westert in oude glorie hersteld

Ondanks dat er op locatie weinig lijkt te gebeuren, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de herbouw van Gasterij Nieuw Westert. (Foto: aangeleverd)

EGMOND-BINNEN - Het is ondertussen alweer een paar maanden geleden dat een verwoestende brand Gasterij Nieuw Westert in de as heeft gelegd. Een trieste aanblik is alles wat er is overgebleven van de monumentale duinboerderij. Ondanks dat er op locatie weinig lijkt te gebeuren, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de herbouw van Gasterij Nieuw Westert.

'Dat de monumentale duinboerderij terugkomt, is een feit!'

Bedrijfsleider Remco Duinmeijer: "Dat de monumentale duinboerderij terugkomt, dat is een feit! Na de verwoestende brand in de nacht van 4 op 5 januari, is er veel gebeurd rondom Gasterij Nieuw Westert. Voornamelijk achter de schermen wordt hard gewerkt aan een snelle herbouw."

"Na vele gesprekken met de verschillende betrokken partijen, kan er nu, na drie maanden, gesteld worden dat Gasterij Nieuw Westert herbouwd zal worden. Op dit moment wordt er gekeken naar geschikte partners om het hele proces van herbouwen soepel te laten verlopen."

Lastig

Het is volgens hem nog lastig om iets te zeggen over een tijdsplan van de herbouw. "Wat we zeker weten, is dat de Westert in 'oude' glorie wordt hersteld. Het aangezicht zal hetzelfde blijven en de gezellige knusse inrichting wordt ook zeker teruggebracht.

Er zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van de oude details die nog overgebleven zijn. Ook doet Gasterij Nieuw Westert er alles aan om het hechte team te behouden."

Zusterbedrijven

Een groot deel van de medewerkers is ondergebracht bij de zusterbedrijven: Strandpaviljoen Zeezicht in Castricum aan Zee, Nautilus aan Zee in Egmond aan Zee en Grandcafé van Ruysdael in Heemskerk.

Bedanken

Remco: "Wij willen iedereen bedanken voor de mooie bemoedigende berichten en de fijne reacties. Wij houden u op de hoogte via onze website en Facebookpagina over de voortgang van de herbouw."

Houd de ontwikkelingen in de gaten op www.nieuwwestert.nl of op Facebook.

Theeproeverij bij JeVanHed

Trakteer je moeder of jezelf op een theeproeverij van Jevanhed. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Een theeproeverij bij JeVanHed is tijd voor jezelf, tijd voor elkaar, energie opdoen.

Trakteer elkaar of uzelf op deze unieke kruiden-theeproeverij en wordt meegenomen in de theereis van Mevrouw Cha.

Vol inspiratie en enthousiasme laat theesommelier Linda u kennis maken met de bijzondere smaken van verschillende soorten kwaliteitsthee die zij zelf inkoopt van kleinschalige theeplantages in verschillende landen zoals China, Japan, Malawi en Zuid-Afrika. Ze vertelt hierbij ook van alles over de herkomst, de verschillende smaakeigenschappen en de zettechnieken.

Verder laat Linda proeven wat de beste voorbeelden van thee- en spijscombinaties zijn.

Woensdag 15 mei van 19.30 tot 21.00 uur, Westerweg 30a in Bergen. Aanmelden en info: info@jevanhed.nl of 06-18480311.

In gesprek met Awoiska van der Molen

Kunstenaar Awoiska van der Molen. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Curator Marie Stel en filosoof en natuurbeheerder Erik Brinckmann gaan zondag 19 mei in gesprek met kunstenaar Awoiska van der Molen.

Marie Stel zal de middag inleiden met een introductie over de tentoonstelling Awoiska van der Molen - Tempus die te zien is in de Rabozaal. Erik Brinckmann reflecteert vanuit een filosofisch perspectief op het fotografische werk van Van der Molen.

Daarna gaan de drie met elkaar in gesprek over landschapsfotografie en de kracht van de natuur. Er is veel ruimte voor het publiek om vragen te stellen en mee te denken over verschillende vraagstukken.

Awoiska van der Molen (Groningen, 1972) woont en werkt in Amsterdam. Haar werk was te zien in onder andere Pier24 Photography in San Francisco, Huis Marseille in Amsterdam, Victoria and Albert Museum in London, FoMu in Antwerpen en Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Haar eerste grote solotentoonstelling was in Foam Fotografiemuseum te Amsterdam in 2016.

Tempus

De afgelopen tien jaar legde Van der Molen de natuur vast. De zwart-wit foto's van bergen, bossen en wateren zijn geabstraheerde weergaves van de landschappen die ze opzoekt en ondergaat in afgelegen gebieden. Ze pelt deze mentaal af, laag voor laag, op zoek naar de essentie van de plek en het moment. De ervaringen die ze opdoet tijdens deze hoogstpersoonlijke zoektochten vinden hun vertaling in haar analoog gemaakte beelden. Zonder titels of plaatsaanduiding blijven de gelatine zilverdrukken open voor verschillende interpretaties. Het verlangen naar een waarachtige kern in zowel de natuur als de mens zelf, is universeel en diep-menselijk.

Oog in oog met de schijnbaar onaangetaste landschappen van Awoiska van der Molen kunnen we evenmin om associaties met puurheid, ongereptheid en oorspronkelijkheid heen.
In gesprek met Awoiska van der Molen, zondag 19 mei van 14.30 tot 16.00 uur in de Tuinzaal. Toegang gratis (excl. museumentree).

BERGEN - Deze week bij Cinebergen Le Jeu, waarin het besluit van bevriende koppels om de mobieltjes open en bloot op tafel te leggen verstrekkende gevolgen heeft…

Le Jeu (Foto: aangeleverd)

The Mule (do 02 - 14:30)

Clint Eastwood excelleert voor en achter de camera als de hoogbejaarde Earl Stone die zonder het te beseffen door een Mexicaans drugskartel wordt ingeschakeld als drugskoerier.

Werk ohne Autor (do 02 - 20:00)

Wanneer de jonge kunstenaar Kurt in de studente Ellie de liefde van zijn leven denkt gevonden te hebben, begint hij schilderijen te maken over de traumatische herinneringen uit zijn kindertijd tijdens de Nazi-jaren.

Missing Link (jeugd) (vr 03 - 14:30 | zo 05 - 11:00)

In deze schitterende animatiefilm uit de befaamde Laika Studio's gaat een Britse ontdekkingsreiziger uit het Victoriaanse tijdperk in Amerika op zoek naar Bigfoot, om te bewijzen dat mens en aap verbonden zijn. Stomverbaasd is hij wanneer hij diep in de Amerikaanse bossen de ontbrekende schakel tussen aap en mens ontdekt. Met gratis limonade en een tekentafel voor de kinderen.

Le Jeu (vr 03 - 20:00 | zo 05 - 20:00 | di 07 - 14:30)

Iedereen heeft wel iets te verbergen. Daar maakt de geraffineerde Franse komedie Le Jeu - een remake van het Italiaanse Perfetti Sconosciuti - geen geheim van. Een stel bevriende veertigers ontmoet elkaar voor een avondje gezellig tafelen. Lang duurt het niet voordat de eerste mobiel overgaat. Om te bewijzen dat ze niks te verbergen hebben stelt Marie een 'spel' voor waarbij iedereen zijn telefoon in het midden van de tafel moet leggen en alles wat binnenkomt hardop moet voorgelezen. Een spel met verstrekkende gevolgen…

Le Grand Bain (za 04 - 16:30)

Prachtige feelgoodfilm waarin een groep mannen van middelbare leeftijd hun problemen door middel van synchroonzwemmen trachten te overwinnen.

A Private War (za 04 - 20:30 | di 07 - 20:00 | wo 08 - 14:30)

A Private War is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de meest gevierde oorlogscorrespondenten van onze tijd: de Amerikaanse Marie Colvin. Totaal onbevreesd en opstandig dringt ze door tot de kern van gewapende conflicten om de oorlogsslachtoffers een stem te geven. De ellende waarmee ze echter geconfronteerd wordt laat diepe sporen na in haar persoonlijk leven. Toch blijft ze haar missie volgen om te getuigen.

Buñuel in the Labyrinth of the Turtles (zo 05 - 15:30)

De animatiefilm leent zich bij uitstek voor een surrealistische verbeelding. Een geniaal idee derhalve om van een sleutelperiode uit het leven van de legendarische surrealistische cineast Luis Buñuel een animatiefilm te maken. Het levert een meeslepende hommage op aan kunstenaarschap, vriendschap, engagement en aan de grootmeester van het surrealisme zelf, Luis Buñuel.

They shall not grow old (ma 06 - 20:00 | wo 08 - 20:00)

Met They Shall Not Grow Old weet Peter Jackson tijdreizen, computer-gegenereerde beelden en een verlangen naar menselijkheid op een verbluffende wijze met elkaar te combineren. We springen 100 jaar terug in de tijd en komen terecht in de hel van de Eerste Wereldoorlog waarin de mensheid een absoluut dieptepunt bereikte. In de voorbereidingstijd voorafgaand aan de oorlog zijn de archiefbeelden nog in een klein zwart-wit formaat, maar zodra de loopgraven in beeld komen verandert alles.

Filmtheater Cinebergen, Eeuwigelaan 7, Bergen; www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072-5896310, infolijn: 072 581 59 14.

Doden herdenking Schoorl

SCHOORL - In Schoorl is er om 19.00 uur is er een herdenkingsbijeenkomst op de Gemeentelijke Begraafplaats in Schoorl, bij de graven van de vier Britse vliegeniers.

Om 19.45 uur is er een Stille Tocht naar het Monument Zijpersluis aan de N9 voor een gezamenlijke herdenking voor de inwoners van Schoorl, Groet en Camperduin en Schagen.

De stille tocht start op de hoek Regbertslaan/ Parallelweg N9.

Namens het gemeentebestuur van Bergen is wethouder Klaas Valkering aanwezig.

Ook is er om 20.00 uur een herdenkingsbijeenkomst bij het Monument Kamp Schoorl

Voormalig stagiaire Inger de Rijk neemt de nieuwe Kroniek in ontvangst. (Foto: Artmaster/Peter Homan)

Nieuwe voorjaarskroniek Historische Vereniging Bergen

BERGEN - Er is weer een nieuwe, dit keer spannende, Kroniek verschenen.

De Bergense Kroniek. (Foto: Artmaster/Peter Homan)

Een rechtszaak die nogal wat onrust veroorzaakte, betrof die van de 'onwillige' molenmeesters. Wat was er gebeurd? Na een overstroming in de Philisteinse polder in 1644 worden de molenmeesters er van beschuldigd nalatig te zijn geweest. Zij krijgen een boete en er komen nieuwe regels om overstromingen tegen te gaan. Mede daardoor worden er nog steeds jaarlijks watergangen en waterkeringen in de polder geschouwd.

In deel 2 over Sebastiaen Craenhals lezen we meer over de roerige begintijd van de Tachtigjarige Oorlog. Over de gijzeling van zijn twee dochters, die gelukkig goed afliep. Maar ook over hoe tragisch Sebastiaen in 1577 is vermoord in de boomgaard van huize Cranenbergh.

In een artikel over de veelzijdige Jan Roggeveen staat zijn werk als kunstenaar centraal. Hij was tevens mede-architect van hotel Nassau-Bergen. U leest meer over zijn activiteiten als bestuurslid van het KCB en over de nieuwbouw van het hotel in 1952.

Bleekneusjes

De werkgroep Oude Begraafplaats brengt verslag uit over de zoektocht naar de begraafplaats van Duitse militairen uit de Eerste Wereldoorlog. In de koloniehuizen konden 'bleekneusjes' uit de grote stad in een gezonde omgeving aansterken. Maar hoe was het nu om daar te wonen en te werken?

In deze aflevering worden opnieuw tal van raadsels uit onze dorpsgeschiedenis opgelost.

De Kroniek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en via de webwinkel van de HVH: www.hvb-nh.nl.