Bergens Nieuwsblad

24 april 2019

Bergens Nieuwsblad 24 april 2019


Bestemmingsplan De 7 dorpelingen moet worden hersteld

Het college heeft de tijd genomen om de uitspraak van de Raad van State (RvS) over het bestemmingsplan ‘De 7 dorpelingen’ te analyseren en na te denken over het vervolg. (Foto: aangeleverd)

Vormfouten moet de gemeente verplicht herstellen

BERGEN - Het college heeft de tijd genomen om de uitspraak van de Raad van State (RvS) over het bestemmingsplan De 7 dorpelingen te analyseren en na te denken over het vervolg.

De inhoudelijke bezwaren die zijn aangedragen door de bezwaarmakers zijn door de RvS ongegrond verklaard.

Deze bezwaren gingen onder meer over de noodzaak voor een supermarkt, onaanvaardbare leegstand en bouwvolume.

Vormfouten

Naast de inhoudelijke bezwaren kijkt de RvS ook altijd naar het proces van de totstandkoming van een plan.

In het bestemmingsplan De 7 dorpelingen heeft de RvS een vijftal vormfouten gesignaleerd.

De reden om het plan in zijn geheel te vernietigen en niet -zoals ook weleens gebeurt- op onderdelen, heeft te maken met de achtergrond van één van de vormfouten.

Het betreft de manier waarop de natuurbeschermingsvergunning is afgegeven, de zogenaamde PAS methodiek. Deze methodiek ligt op dit moment landelijk ter discussie.

Over dit landelijke dossier doet de RvS in mei uitspraak.

Herstel is verplicht

De vormfouten die de RvS heeft gesignaleerd in het bestemmingsplan De 7 dorpelingen moet de gemeente verplicht herstellen, op basis van de anterieure overeenkomst tussen de gemeente en Schrama BV.

Aan advocatenkantoor Houthoff en het kantoor van de landsadvocaat Pels Rijcken is gevraagd of deze verplichting losgelaten kan worden.

Vijf vormfouten

Beide hebben geoordeeld dat dit niet het geval is.

Het college gaat de vijf vormfouten zo spoedig mogelijk herstellen. Het bestemmingsplan blijft verder gelijk.

Het plan wordt daarna opnieuw in procedure gebracht.

De gemeente heeft inmiddels de belangrijkste stakeholders gezamenlijk geïnformeerd.


Eerste oogst Bokashi een feit

Wethouder Jan Houtenbos (links) op bezoek bij veehouder Nico van Assem in Burgerbrug. Hier is de eerste Bokashi geoogst en meteen verwerkt. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Het maaisel van bermen kan heel goed dienen als bodemverbeteraar. De gemeente Bergen doet een pilot met Bokashi: een natuurlijke manier om maaisel te verwerken en opnieuw te gebruiken. In Burgerbrug is de eerste oogst Bokashi uitgereden.

Maaisel wordt bodemverbeteraar

De Bokashi methode (de term is Japans) staat voor het verwerken van natuurlijk materiaal door het te fermenteren en daarmee klaar te maken voor de bodem. Op kleine schaal kan dat via een speciale container in de keuken, op grote schaal door bijvoorbeeld de opbrengst van een gemaaide berm te mengen met fermentatie-bacteriën en de hoop luchtdicht af te dekken. Na 8 tot 10 weken kan het dan de bodem in of op.

Nieuwe methode

De gemeenten Bergen, Heiloo, Castricum en Uitgeest zijn vorig jaar begonnen met deze methode. Elders in Nederland wordt er al langer mee gewerkt.

Hoop geopend

Wethouder Jan Houtenbos was aanwezig bij het openen van de hoop: "Dit is een heel natuurlijke manier om ons maaisel te verwerken. Het scheelt ook in het transport omdat het maaisel op locatie wordt verwerkt. We zijn er net mee begonnen, maar willen dit op grotere schaal gaan toepassen." De werkzaamheden van het maaien en verwerken worden voor de gemeente gedaan door aannemer Stoop.

De eerste oogst is uitgereden op het land van veehouder Van Assem aan de Parallelweg in Burgerbrug.

'The King's Speech'

Bij Filmhuis Schoorl worden op vrijdag 26 april de volgende documentaire en de volgende film vertoont:

Om 15.00 uur draait de de documentaire 'Maria by Callas'

Maria Callas speelde geen opera, haar leven was er een…

Documentaire 'Maria by Callas'

Frankrijk, 2017, 113 minuten, regie: Tom Volf, met : Maria Callas en de stem van Fanny Ardant, genre : documentaire

-Om 20.00 uur wordt de film 'The King's Speech' vertoont.

Warme film over een koning die het stotteren overwint.

Verenigd Koninkrijk, 2010, 118 minuten, regie: Tom Hooper, met : Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, genre: dram

Meer informatie? Reserveren? Kaarten a €10 (€ 7,50 onder de 18 jaar) kunnen besteld worden op www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voor de voorstelling (de zaal is open een uur voor de voorstelling)

De film wordt vertoond zonder pauze, een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na afloop van de filmvoorstelling.

Filmhuis Schoorl vertoont wekelijks op vrijdag twee films om 15 uur en om 20 uur in De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl

Lezing

historisch Schoorl

Mille Affetti in de Ruïnekerk Bergen

Mille Affetti geeft op 10 mei een concert in de Ruïnekerk Bergen. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Concerto D'Amsterdam en soliste Luciana Mancini overrompelen in een uur vol emoties met het programma Mille Affetti.

Mille Affetti - duizend gevoelens: liefde en trouw, maar ook verdriet, woede en wanhoop zetten de toon voor dit programma, waarin Concerto d'Amsterdam en soliste Luciana Mancini hun emoties de vrije loop laten. De concerten vinden plaats op 10, 11 en 12 mei 2019 in Bergen, Deventer, Beek (Ubbergen) en Utrecht.

Nergens lag in de Barok de gevoelstemperatuur hoger dan in de opera, en dan speciaal in Italië, ook toen al operaland bij uitstek. Het genre was zo populair dat zelfs een componist als Händel opera's schreef die qua tekst en muzikaal idioom honderd procent Italiaans zijn. Zangeres Luciana Mancini is met haar warme en expressieve, maar soms ook bijna rauwe en hartverscheurende stem de ideale pleitbezorger van dit repertoire. U hoort aria's uit Veracini's Adriano in Siria en Händels Orlando en Ariodante. Barokorkest Concerto d'Amsterdam omlijst Mancini's prachtige aria's met instrumentaal repertoire dat uit dezelfde bron ontsprongen is: een concerto grosso van Corelli en twee van de wonderbaarlijke composities van Charles Avison, gebaseerd op (maar eigenlijk nog mooier dan) de muziek van Domenico Scarlatti. In Mille Affetti zal spreker en violist Hans Lub het publiek actief betrekken bij de zoektocht naar de vertolkte emoties. Concertmeester en muzikaal leider Stefano Rossi kent dit repertoire als geen ander en zal het ensemble veilig door de maalstroom van liefde, verdriet, hoop en wanhoop loodsen. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op: www.concertodamsterdam.nl.

Schrijversloopje Peter Bergsma in Kranenburgh

Op woensdag 24 april verwelkomt museum Kranenburgh literair vertaler en geboren en getogen Bergenaar Peter Bergsma (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Museum Kranenburgh ontvangt een aantal keren per jaar bekende schrijvers en dichters die tijdelijk in het beroemde Adriaan Roland Holsthuis in Bergen verblijven.

Op woensdag 24 april verwelkomt Kranenburgh literair vertaler en geboren en getogen Bergenaar Peter Bergsma. Tijdens zijn hoogstpersoonlijke rondleiding voor bezoekers reflecteert hij op de tentoonstellingen en vertelt hij over zijn werk en zijn bijzondere verblijf in Bergen. Van 1983 tot 1997 werkte hij als freeance vertaler en eindredacteur bij de vertaalafdeling van respectievelijk de NOS en het NOB. En van 1997 tot 2018 was hij directeur van het Vertalershuis in Amsterdam.

Kranenburgh organiseert de rondleidingen door schrijvers in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en het A. Roland Holst Fonds. Aanvang 12.30 uur. Toegang gratis voor museumbezoekers.

Roofvogelexcursie Schoorlse Duinen

In de Schoorlse Duinen kunt u volop roofvogels spotten. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - In de maand mei trekken de meeste roofvogels over Nederland, gebruikmakend van de thermiek.

De Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer, de hoogste duinen van Nederland, is bij uitstek een prachtig gebied om de roofvogels te spotten.

Uitgebreid de tijd om naar de roofvogels te speuren

Deelnemers doen mooie uitkijkpunten aan, waar je uitgebreid de tijd hebt om naar de roofvogels te speuren. Zondag 28 april en zondag 12 mei geeft de Schoorlse Duinengids een presentatie over de meest voorkomende roofvogels in de Schoorlse Duinen.

Daarna gaan ze met hem mee op de fiets het gebied in om de roofvogels zelf te spotten. Bij mooi weer is de kans het grootst dat je er getuige van bent hoe roofvogels gebruikmaken van de thermiek. De fietsexcursie start om 11.00 uur in Buitencentrum Schoorlse Duinen en duurt ruim twee uur. De deelname is € 6,50. Aanmelden kan via www.staatsbosbeheer.nl/roofvogelsschoorl Kom wel op de fiets! Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Betaald parkeren. Buitencentrum Schoorlse Duinen is te vinden aan Oorsprongweg 1 in Schoorl.

Expositie bij Schlessart

Werk van Ton Kalle. (Foto: Aangeleverd)

BERGEN - In het voorjaar opent Schlessart de deuren voor de eerste expositie van het nieuwe seizoen. Er wordt werk getoond van schilder René Korten en beeldhouwer Ton Kalle.

De schilderijen van de Tilburgse kunstenaar René Korten roepen een drang tot ontdekken op. Gekleurde vlakken waar vormen doorheen schemeren, transparant geschilderd. In zijn schilderijen brengt hij tegengestelden vormen samen zoals formele en organische waarbij kleur en vorm een belangrijke rol spelen, een steeds terugkerende zoektocht naar hoe deze zich uiteindelijk tot elkaar verhouden. De beelden van Ton Kalle uit Amsterdam vormen een mooi contrast met de schilderijen van Korten. Robuust, gemaakt in graniet en basalt. Maar ondanks deze robuustheid stralen ze een natuurlijke rust en stilte uit. In de beeldentuin staan ze alsof ze er altijd al geweest zijn, opgaand in het landschap waar ze thuishoren. De kleinere beelden binnen vormen een mooi tegenwicht ten opzichte van het werk van René Korten. De expositie is tot en met zondag 19 mei te zien aan de Voert 18a in Bergen. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur, www.schlessart.nl.

L'homme fidèle

Deze week bij Cinebergen L'Homme Fidèle, een lichtvoetige romantische komedie met een scherp randje, waarin hilarische momenten worden afgewisseld met emoties over verlies en verwerking. In de opnieuw uitgebrachte klassieker Heat and Dust van regisseur James Ivory begint Anne, op onderzoek naar een liefdesschandaal rond haar tante in India, ook een romance met een Indiër. Arctic is een schitterend overlevingsdrama, waarin een op de Noordpool gestrande man – een magnifieke Mads Mikkelsen – wacht op zijn redding. De ijzersterke documentaire Free Solo over free solo-klimmer (zonder touw) Alex Honnold combineert spectaculaire klimbeelden met een subtiele karakterstudie. Klara en de gekke koeien is een speelse animatiefilm over een kalfje dat een grote ster wil worden, maar daarvoor nogal wat obstakels moet overwinnen. En tenslotte nogmaals de records brekende feelgoodfilm Le Grand Bain en op veler verzoek wederom Green Book.

Le Grand Bain (do 25 - 14:30 | za 27 - 16:30 | di 30 - 20:00)

Prachtige feelgoodfilm waarin een groep mannen van middelbare leeftijd hun problemen door middel van synchroonzwemmen trachten te overwinnen.

L'homme fidèle (do 25 - 20:00 | ma 29 - 20:00 | wo 01- 14:30)

Journalist Abel komt, na het overlijden van zijn beste vriend Paul, weer in contact met Marianne (Laetitia Casta), de weduwe van Paul. Acht jaar geleden hadden zij al een relatie en nu lijken ze de liefde voor elkaar weer terug te vinden. Dat zorgt voor jaloezie bij Marinanne's zoon Joseph en bij Pauls zus Eve (Lily-Rose Depp), die sinds haar kindertijd heimelijk verliefd is op Abel. L'Homme Fidèle lijkt een lichtvoetige romantische komedie, maar allengs openbaren zich scherpe randjes, waarin hilarische momenten worden afgewisseld met emoties over verlies en rouwverwerking.

Heat and Dust (klassieker) (vr 26 - 14:30 | wo 01 - 20:00)

Met koel verstand is het oosten niet te begrijpen, dat was het motto van regisseur James Ivory in zijn films over westerse ervaringen in India. In zijn klassieke Heat and Dust (1983) onderzoekt Anne (Julie Christie) een schandaal rond haar oudtante Olivia (Greta Scacchi). Zij was zestig jaar eerder een vrije geest, die zich niet liet inperken door de rigide opvattingen van haar tijd en een affaire kreeg met de plaatselijke gouverneur. Ook Anne raakt onder de indruk van India en begint een romance met een Indiër. Wat beide vrouwen bindt, is niet alleen hun liefde voor de voormalige Britse kolonie, maar vooral hun strijd om zélf te kunnen beslissen.

Arctic (vr 26 - 20:00 | za 27 - 20:30 | zo 28 - 20:00)

De ijzige rillingen kruipen al onderhuids zodra het eerste beeld van de oogverblindende woestheid van het landschap binnendringt. Het is koud in de arctische sferen, ondraaglijk koud. Toch moet Overgard, sterk vertolkt door Mads Mikkelsen, aan deze helse kou zien te ontsnappen. Wanneer de film begint, is het neergestorte vliegtuig al een wrak. De geïmproviseerde visserslijntjes doen al een tijdje hun werk. De kou heeft het gezicht van Overgard opengereten, maar de stoïcijnse blik in zijn ogen laat zien dat zijn wilskracht om te overleven niet kapot te krijgen is. Arctic zet je geheid op het puntje van je stoel.

Free Solo (zo 28 - 11:00)

Er zijn van die prestaties die bovenmenselijk lijken. Zoals een granieten bergwand van 900 meter hoog beklimmen zonder enig houvast. Free Solo heet dat. En dat is nou net wat rotsklimmer Alex Honnold beoogt als hij zich waagt aan de beklimming van de zo gevreesde El Capitan, de steile rots in het Amerikaanse Yosemile Park. Kijk en huiver bij het zien van hoe Honnold dat als eerste man wel aandurft. Free Solo is een spectaculaire, soms ook ongemakkelijke kijkervaring, die niet alleen inzoomt op een fenomenale prestatie, maar tevens in beeld brengt hoe moeilijk het moet zijn om te leven met iemand zonder angst. Bekroond met de Oscar voor beste documentaire.

Klara en de gekke koeien (jeugd) (zo 28 - 15:30)

Vrolijke familiefilm over een kalfje dat een grote ster wil worden, maar daarvoor nogal wat obstakels moet overwinnen. Grootste uitdaging is het bakken van 100 appeltaarten. Voor alle kinderen is er gratis limonade! En bovendien liggen er kleurplaten klaar om ingekleurd te worden.

Green Book (di 30 - 14:30)

Een blanke onbehouwen uitsmijter wordt chauffeur van een zwarte concertpianist tijdens zijn tournee door het racistische zuiden van de V.S. Met glansrollen van Viggo Mortensen en Mahershala Ali.

Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen (NH); www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072-5896310, infolijn: 072-5815914.

Kleurige schilderijen in Museum Egmond

Ook kleurige schilderijen van de Egmondermeer, de Philisteinse polder en de Vennewaterspolder maken indruk. Foto: Frits van Eck

EGMOND AAN ZEE - 'Buiten & Binnen' is de titel van de kleurigste tentoonstelling ooit in het Museum van Egmond die zaterdagmiddag (Koningsdag) open gaat voor het publiek.

In de nieuwe ruimte hangen 29 werken van Marjan de Glopper, een kunstenaar die al 46 jaar in Egmond woont. Jaren geleden schilderde zij het landschap rond de Egmonden zoals ze vond dat het eigenlijk altijd zou moeten blijven. Bij minder weer maakte ze stillevens van oude doorleefde spullen of ze schilderde wilde bloemen, narcisjes en portretten. Haar werk is vele malen geëxposeerd. Kenners noemen het kleurgebruik geraffineerd zoals het speciale 'de Gloppergrijs'.

Marjan de Glopper bij de zojuist gereed gekomen tentoonstelling in het Museum van Egmond. (Foto: Vincent de Vries)

Marjan de Glopper (1936) kwam in 1973 met twee kinderen in Egmond-Binnen wonen aan de Adelbertusweg. Ze was toen al een gewaardeerd beroepskunstenaar. In 1953 kreeg ze haar eerste lessen in Parijs. Daarna volgden de Kunstnijverheidsschool en de Rijks Academie in Amsterdam. Ze woonde en werkte in grote steden en zag des te meer het authentieke van de drie Egmonden. Sinds enkele jaren woont ze in Egmond aan Zee en ze schildert nog steeds. Naast haar ezel stonden afgelopen week grote bijzondere papavers, helaas uitgebloeid. Het is wachten tot ze weer verkrijgbaar zijn, dan kan ze dit schilderij afmaken.

Landschap in gevaar

Al schilderend zag Marjan dat er voortdurend stukjes van het mooie landschap rond de Egmonden werden afgehaald. Dat ging haar aan het hart en met anderen kwam ze daarvoor op.

Zoals voor het bollenland bij de Egmonderstraatweg tussen Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef: "zo'n mooi agrarisch hoekje". Ze verzette zich tegen meerdere plannen in dit gebiedje: in 1978 het doortrekken van de Zeeweg en in 1982 de bouw van een gemeentehuis. Beide plannen gingen niet door. Maar de Randweg met het grote kruispunt, daar viel in 1990 weinig tegen te beginnen en hoe het met de voetbalplannen afloopt is nog niet bekend. Het schilderij van dit gebied uit 1990 laat in elk geval zien hoe het nu nog is.

Wetenswaardigheden

Ook kleurige schilderijen van de Egmondermeer, de Philisteinse polder en de Vennewaterspolder maken indruk en ook daar is verandering. Speciaal voor het museum zijn bij de landschappen aardige wetenswaardigheden vermeld (NL en D). Van de 29 werken zijn er 27 te koop en de opbrengst is deels voor het museum. Voor ieder die van schilderkunst houdt is de tentoonstelling een must. In het Museum van Egmond gaat het vooral om het leven bij de duinen en de zee. Wie binnen komt kan verwonderd rondkijken, want er is veel veranderd. Ook is er dit seizoen een deeltentoonstelling 'De slag bij Egmond in 1799'. Museum van Egmond, Zuiderstraat 7 Egmond aan Zee. 27 april tot en met 3 november elke middag van 14.00 tot 17.00 uur behalve maandag. Entree € 4,- en kinderen tot 12 jaar € 2,- (met een sticker-speurtocht door het museum, MJK en donateurs (met gezin) gratis toegang.

RolstoelbusBES zoekt hulp

RolstoelbusBES zoekt iemand die de website kan updaten. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Stichting RolstoelbusBES is op zoek naar een websitebouwer die de handen uit de mouwen zou willen steken om het een en ander weer 'up-to-date' te maken.

Dat hoeft natuurlijk niet gratis, maar een ANBI-prijs zou natuurlijk zeer welkom zijn. Ook kan ruimte voor het bedrijfslogo op de flanken van de bus aangeboden worden. Bent u zo'n websitebouwer, of kent u wellicht iemand die daar schik in heeft, laat het weten. Eén telefoontje naar coördinator Audrey Wokke is genoeg: 06-12745263. Al meer dan tien jaar is de RolstoelbusBES een bekende verschijning in de kustregio. Voor iedereen die slecht ter been en afhankelijk van rollator of rolstoel is wordt gereden, zeven dagen van de week. Dat kan zijn van het verzorgingshuis naar de dagbesteding, van huis naar de verjaardag van een kleinkind, naar het ziekenhuis in Alkmaar voor een afspraak, of zelfs een ritje langs de bloeiende bollenvelden.

Bijzondere wensen

Naast een flink aantal gebruikers op vaste ritten, -verzorgd door de vrijwillige chauffeurs-, is er vaak genoeg ruimte in de ritschema's voor bijzondere wensen.

De rolstoelbusBES werkt betaalbaar (€0,60 cent per gereden kilometer) maar ook stipt op tijd, en zo nodig wordt de gebruiker tot in huis gebracht en gaat de jas aan de kapstok. De stichting is kerngezond op financieel gebied en werkt zonder enige vorm van subsidie. Alle medewerkers en het bestuur werken op vrijwillige basis.

Achterstallig

Een bezoek aan de website www.rolstoelbusBES toont evenwel 'achterstallig onderhoud'. De site is gedateerd en de cijfers en de foto's zijn niet meer actueel. Dat is het bestuur een doorn in het oog.

Geen websitebouwer maar wel een goede chauffeur? Ook dan kan de stichting uw hulp goed gebruiken!

Historische lezing over Schoorl

Op woensdag 24 april neemt Harry de Raad, archivaris bij het Regionaal Archief, u mee op een reis langs het cartografische erfgoed van Schoorl en omgeving, vanaf de zestiende eeuw. (Foto: aangeleverd )

SCHOORL - In archieven en bibliotheken zijn vele oude kaarten te vinden, gedrukt of in manuscript. Ze geven historische geografische informatie maar zijn vaak ook fraai om naar te kijken.

Een reis langs het cartografische erfgoed

Op woensdag 24 april neemt Harry de Raad, archivaris bij het Regionaal Archief, u mee op een reis langs het cartografische erfgoed van uw omgeving vanaf de zestiende eeuw.

Kaartmateriaal

U krijgt een helder overzicht van wat er aan kaartmateriaal bewaard is gebleven en wat erop te zien is.

Uiteraard is er veel aandacht voor Schoorl en de omringende dorpen.

Kadastrale kaarten

In de lezing wordt ook ingegaan op kadastrale kaarten en de mogelijkheid om zelf in de studiezaal van het Regionaal Archief onderzoek te doen in dit archiefmateriaal via de zogenaamde Kadaster Archiefviewer.

Aanmelden

De lezing wordt gegeven op woensdag 24 april in de bibliotheek in Schoorl en start om 20.00 uur.

Toegang bedraagt € 5,-. Leden van Scoronlo hebben gratis toegang.

Reserveren

Reserveren kan via de activiteitenagenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in één van de vestigingen.

U kunt alleen per pin betalen. Adres bibliotheek: Heereweg 150A in Schoorl.

Scoronlo

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de historische vereniging Scoronlo.

Opnieuw subsidie voor isolatiemaatregelen

(Foto: aangeleverd)

BERGEN - Vanaf 1 mei kunt u als woningeigenaar in Bergen subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen, zoals het toepassen van na-isolatie, HR glas, een thuisaccu (voor het opslaan van zelf opgewekte elektriciteit), laagtemperatuur vloer- of wandverwarming en een douche-WTW (warmteterugwin-installatie). Nieuw dit jaar is dat er ook subsidie beschikbaar is voor het afsluiten van de gasaansluiting.

Inwoners kunnen afhankelijk van de maatregelen die genomen worden maximaal vijftig procent van de kosten gesubsidieerd krijgen tot een maximum van € 2.500,- per woning. Het aanvraagformulier voor deze subsidieregeling staat op de website van de gemeente Bergen (www.bergen-nh.nl) en op de website van de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (www.rudnhn.nl). Op deze websites kunt u ook meer informatie en de voorwaarden lezen. De regeling eindigt op 31 december 2019 of eerder wanneer het budget op is. Afhandeling van aanvragen gebeurt op volgorde van datum van binnenkomst en daarna op volgorde van datum van installatie van de techniek. De regeling geldt alleen voor bestaande woningen, niet voor nieuwbouw of recreatiewoningen. Daarnaast moeten de maatregelen zijn uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf en niet door de handige doe-het-zelver. De regeling gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019 en het subsidieplafond is €100.000,-. De gemeente schat in dat hiermee 160 aanvragen kunnen worden toegewezen.

Vanaf 1 mei kunt u als woningeigenaar in Bergen subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen. (Foto: aangeleverd)

Meer informatie

Voor meer informatie over de aanvraagprocedure kunt u contact opnemen met het subsidiebureau van de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord op tel. 088-1021398 van 09.00 tot 12.00 uur of mailen naar subsidies@rudnhn.nl.

Koningsdag bij Honky Tonk

SCHOORL - Traditioneel opent Schoorl 's morgens met een vrijmarkt om en rond het Roode (Oranje) Leeuw plein.

Vanaf 12.00 uur worden er weer attributen opgebouwd waaronder een echte stormbaan van 20 meter, Voor de kleintjes springkasteel en tussendoor voorstellingen van Schipper Kee, gratis popcorn en suikerspin. Voor de spierballen is spijkerbroekhangen en voor de kleintjes staat er weer een ballenbak Clowntje en een limonadekabouter.

Om 15.30 uur is er een optreden van Bert Hoogeveen (zanger van Blue Flame).

Om 18.00 uur start de cover- en feestband LYNX in Honky Tonk.

Kaasmarktconcerten in de Grote Kerk

Organist Nicholas Papadimitriou. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Een serie gratis toegankelijke kaasmarktconcerten start vrijdag 3 mei. De Grote Kerk Alkmaar biedt podium aan (inter)nationale organisten.

Met de start van het kaasmarktseizoen is ook deze zomer een serie Kaasmarktconcerten in de Grote Kerk Alkmaar gepland.

Tot en met vrijdag 13 september is de kerk elke vrijdag geopend voor publiek.

Er worden op deze dagen om 12.00 uur en om 13.00 uur gratis toegankelijke concerten gegeven.

Europese organisten

De kaasmarktconcerten worden verzorgd door Europese organisten, die zorgvuldig geselecteerd zijn door stadsorganist Pieter van Dijk. Beide historische orgels (het Van Hagerbeer/Schnitger en het Van Covelensorgel) worden tijdens de kaasmarktconcerten bespeeld.

Vrijdag 3 mei is organist Nicholas Papadimitriou te beluisteren.

Nicholas Papadimitrio studeerde piano aan het Conservatorium van Athene en vervolgde deze met een orgelstudie. Hij werd in 2013 toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam, waar hij orgel heeft gestudeerd bij Jacques van Oormerssen, Pieter van Dijk en Matthias Havinga. In januari 2018 werd hij benoemd tot organist en dirigent van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Amsterdam.

Op 3 mei brengt hij werken van Mendelssohn, Bach en Buxtehude ten gehore, evenals een eigen improvisatie.

Zomeravondconcerten

In de Grote Kerk Alkmaar staat vanaf woensdag 10 juli eveneens wekelijks een serie Zomeravondconcerten op het programma

Meer informatie en kaartverkoop, raadpleeg www.grotekerkalkmaar.nl.

Lezing door Margriet Brandsma

Margriet Brandsma geeft een lezing naar aanleiding van boek. (Foto: aangeleverd )

ALKMAAR - Margriet Brandsma verzorgt op woensdag 8 mei een lezing in de bibliotheek in Alkmaar De Mare over het Ruhrgebied.

Het Ruhrgebied staat bekend om industrie en vervuiling: clichés over het Ruhrgebied, maar het is niet meer de werkelijkheid.

Van rook en vuur naar natuur en cultuur

Margriet Brandsma kwam vanwege haar werk als correspondent voor de NOS – tussen 1994 en 2014 – vaak in het Ruhrgebied.

Boek

Ze heeft het gebied een verandering zien doormaken en heeft er samen met fotograaf Jeroen van Eijndhoven een boek over geschreven met de titel Van rook en vuur naar natuur en cultuur. Het Ruhrgebied blijkt verrassend groen.

Hoogovens

Je vindt er tientallen musea, klimtorens en spectaculaire vergezichten vanaf voormalige hoogovens.

Over die verrassingen op een steenworp afstand van de Nederlandse grens gaat het boek.

Over culturele parels, over wandelen en fietsen in ongerept groen. Over de laatste steenkolenmijn die eind 2018 is gesloten, over onverwacht pittoreske binnensteden en over spannende slaapplaatsen.

Belangstellenden zijn welkom op woensdag 8 mei.

Lezing

De lezing start om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Alkmaar De Mare, Laan van Straatsburg 2.

Toegang

De toegang is € 6,-, bibliotheekleden betalen € 5,-.

Aanmelden via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek (betalen met pin).

Lezers schrijven...

Mijn Derreper hart huilt

'Ongelofelijk, staat er weer een stuk over de "Blauwe Paal" in de media, zonder ook maar één keer de echte afbeelding te zien van de echte! Weer gaat het over kunst etc. De echte staat scheef en aangeheeld met te lichte tint grijs cement iets verderop in de berm waar deze al honderden jaren staat.

Daar moeten de 'kunstenaars' eens naar kijken, hoe deze weer recht te zetten en geef het aangeheelde een passende kleur grijs, zelfs decennia oud Mos is er op aan te brengen door een echte kunstenaar. En dan het paard, waarom toch staat deze permanent op deze plek, verplaats deze een keer naar Egmond aan de Hoef of Egmond Binnen waar het vol loopt met paarden, zeg nou eerlijk, wat heeft dit kunstobject voor connectie met ons Derrep?

Verzin iets

We zijn van oudsher een vissersdorp, dus verzin eens iets in die richting. En dan onze vuurtoren J.C.J. van Speijk, het is ronduit beschamend dat hier geen voortgang in zit, natuurlijk is het een kwalijke zaak dat er Chroom-6 in de verf zit maar neem van mij aan dat dit al tientallen jaren bekend is, het zit bijna overal in, zelfs in bepaalde voeding, creëer een soort cocon om de vuurtoren en ga aan de gang! Dan het gekissebis over de voetballocaties, door handjeklap politiek heeft het Egmondia terrein vooralsnog een natuur bestemming gekregen…..als dit terrein dan toch geen sportlocatie wordt, bouw hier dan de zo hard nodige woningen, nu worden 'starters' de zomerhuizen uitgejaagd!

Overvol geparkeerde straten

Als laatst dan ons overvol geparkeerde straten, we zitten in het voorjaar maar nu kunnen de eigen bewoners hun auto amper kwijt, ik verhuur ook maar mijn gasten staan op mijn buurt en nergens anders, door allerlei vreemde regels staan de auto's van elders bij ons in de straat, ook van de hotels. Kijk eens naar Katwijk, die heeft een parkeergarage voor 600 plaatsen in het Zeeduin, en zondags gratis parkeren! Maar ja, bij onze gemeente gaat het om kwantiteit en niet kwaliteit, de melkkoe moet koste wat kost in leven gehouden worden.

Bert Stam, Egmond aan Zee.

Overzichtstentoonstelling Hellen van Meene

De tentoonstelling biedt een prachtig overzicht van het werk van de in Alkmaar geboren fotografe Hellen van Meene. (Foto: aangeleverd )

ALKMAAR - Binnen drie weken na de opening van de tentoonstelling De Zeven Werken van Barmhartigheid, bezochten zo'n 10.000 bezoekers de Grote Kerk van Alkmaar.

Al 10.000 bezoekers zagen de fototentoonstelling in Grote Kerk Alkmaar

De tentoonstelling biedt een prachtig overzicht van het werk van de in Alkmaar geboren fotografe Hellen van Meene. Haar werk behoort tot de collecties van onder andere het Guggenheim Museum en MoMA in New York en het Stedelijk Museum van Amsterdam.

Barmhartigheidsdiner

Op zaterdagavond 18 mei wordt naar aanleiding van deze tentoonstelling een Barmhartigheidsdiner georganiseerd, een deel van de opbrengsten zal ten goede komen aan de Stichting Alzheimer Nederland. Het belooft een voedzame avond te worden met optredens van Hellen van Meene, Sacha de Boer en Douwe Draaisma.

Kijk voor meer informatie en openingstijden van de kerk op www.grotekerkalkmaar.nl.