Bergens Nieuwsblad

3 april 2019

Bergens Nieuwsblad 3 april 2019


Iedereen viert het eeuwfeest van de Bosschool mee

Een uitje naar een melkveehouderij. De koeien stonden nog op stal. (Foto: aangeleverd).

BERGEN – Al bij binnenkomst in de Bosschool in Bergen wordt het duidelijk dat het project '100 jaar Bosschool' al enige tijd aan de gang is. Nadat burgemeester Hetty Hafkamp woensdag 27 februari in het bijzijn van alle leerlingen en hun ouders het startsein gaf, is het feestjaar in gang gezet. Hafkamp stapte na haar speech door een tijdmachine.

Leerlingen en leerkrachten gaan terug in de tijd

Leerlingen van groep 5: klei op papier. (Foto: aangeleverd).
De heer Kos van 'Het Museum Egmond' gaf een gastles wassen en strijken anno 1920. Hij vertelde ook over het dialect, klederdracht en gewoonten van honderd jaar geleden. (Foto: aangeleverd).

Zes weken lang staat het jubileumfeest centraal bij de leerlingen en leerkrachten. Een van de onderwijzers is juf Paulien van der Klei. Zij werkt drie dagen per week op de Bosschool (waarvan een dag handvaardigheid in de Boshut op het schoolplein) en komt voor het interview met een schort vol verf naar het kantoortje. ''Ik heb net met een groep leerlingen geschilderd en dat is altijd een prettige bezigheid.'' Creativiteit staat in deze periode hoog in het vaandel. ''We hebben vorig jaar al een duidelijk plan gemaakt voor de hele school om gezamenlijk tot een eindpresentatie/viering te komen op vrijdag 26 april. Iedere groep heeft een onderwerp gekozen dat onderzocht gaat worden door de leerlingen. Er heerst een enorme enthousiasme, vooral als een groep leerlingen op stap gaat en alles wordt gefilmd.''

Organisaties

Het project '100 jaar Bosschool', dat op een prachtige locatie staat in de bossen, gaat in samenwerking met een aantal organisaties vanuit de gemeente Bergen en Alkmaar. Onder meer Cultuur Primair Alkmaar, Historische Vereniging van Bergen, het Oude Hof, Museum Kranenburgh/cultuurcoaches, Regionaal Archief Alkmaar, Sterkenhuis, Stedelijke Museum, NHADO busvervoer en Stichting Tijdgeest werken mee. ''Iedere groep heeft een onderwerp gekozen dat onderzocht gaat worden door de leerlingen. Bijvoorbeeld over speelgoed, voeding, textiel, vervoer, de Bosschool, schoolomgeving, communicatie, school van de toekomst. Iedereen gaat echt terug in de tijd. Ze kijken hoe bepaalde onderwerpen er honderd jaar geleden uit zagen en leggen hun bevindingen vast op papier of op film. Alle bevindingen worden gepresenteerd op de laatste vrijdagochtend voor de meivakantie.''

Herinneringstegeltje

Onder leiding van juf Paulien hebben de leerlingen van de groepen 3 tot en met 8 allemaal een keramisch herinneringstegeltje gemaakt. Allemaal te zien bij binnenkomst in de gang van school. Het ziet er prachtig uit. ''Vanaf 27 februari gaan de kinderen met hun leerkracht en verschillende gastdocenten honderd jaar terug in de tijd. De tijdbalk zal de industrialisatie, einde stoomtijdperk, WO 1 en WO 2 in Bergen en Bergen aan Zee, de bleekneusjes, verandering van het dorp door toerisme behandelen.'' Er staan excursies op het programma naar het Zuiderzee Museum, Sterkenhuis, Stedelijk Museum, Stoommuseum en Regionaal Archief.

Geschiedenis

Op 1 september 1919 werd de Berger Schoolvereniging opgericht door Ir. E. Selleger, F. Kloots en D.L. Beijneveld. De school bood lager en voortgezet onderwijs. De eerste huisvesting was aan het Hertenkamp; Huis 't Hoekje op nummer 8 en aan de Kerkelaan in pension Fenna. In 1925 kwam een nieuw schoolgebouw aan de Rondelaan 26 (met rieten dak). In 1935 was de scheiding van ULO-opleiding en de lagere school een feit en in 1937 werden er noodlokalen bijgebouwd.

Lees verder op pagina 2


Hap & Trap

BERGEN - Alkmaar Sport organiseert in samenwerking met Stichting Welzijn Bergen Hap & Trap. Dit is een leuke activiteit waarin beweging en ontspanning gecombineerd wordt!

De bedoeling van Hap & Trap is dat deelnemers een route fietsen met tussenstops bij verschillende restaurants. Bij elk restaurant krijgen ze een kleine hap, waarna ze volgens de route verder trappen. Door mee te doen aan deze activiteit maakt men kennis met de natuur én de leuke restaurants die er in de buurt zijn. De start is bij restaurant de Viersprong aan de Laanweg 1 in Schoorl.

De tocht staat gepland voor donderdag 18 april, bij slecht weer wordt het donderdag 9 mei. Deelnemers kunnen tussen 09.00 en 09.30 uur binnenlopen. Vooraf aanmelden is verplicht. Dat kan bij Stichting Welzijn Bergen via 072-5821450, balie Wijksteunpunt Bergen, Binnenhof 9.

Sebastiaan Groot in halve finales 'Project Rembrandt'

Pop-up museum bij Berger Scholengemeenschap

Topvioliste Maria Milstein en ensemble in Ruïnekerk

Jubilerende Koorvereniging Bergen zingt Matthäus Passion

Werelddansen bij Sarajevka

EGMOND AAN DEN HOEF - Al jaren danst de groep 'Sarajevka' in dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. En zoals bij iedere vereniging komen en gaan er leden. Nu is Sarajavka op het punt beland, dat er toch echt nieuwe leden nodig zijn om te kunnen blijven bestaan. Dus stuurt de vereniging een (nood)oproep: wie heeft er zin om op dinsdag van 10.00 tot 11.30 uur te dansen op muziek uit allerlei landen. De meeste leden hebben de bewegingen snel onder de knie). Kom het eens proberen! Tot 28 mei wordt er nog volop gedanst. Wees welkom om een keertje mee te doen. Meer weten? Neem dan contact op met Karin Admiraal via 06-26983957 of ctmadmiraal61@gmail.com.

The Bretels in Honky Tonk

Op een schip, in de achtertuin, of in de kroeg, het kan The Bretels niet gek genoeg. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Van Schoorl tot Enkhuizen, en van Texel tot weet-ik-veel-waar; voor iedereen staan er leuke liedjes op het repertoire.

Op een schip, in de achtertuin, of in de kroeg; het kan The Bretels niet gek genoeg. "Jullie spelen precies de muziek die wij willen horen", zeggen veel oudere jongeren, maar ook veel jongere jongeren vinden de muziek van The Bretels leuk. Met de nadruk op gezellige muziek speelt de band zowel oud als nieuw repertoire in diverse talen, waar prima op gedanst kan worden, en nooit te luid. Ook liedjes in de West-Friese streektaal worden door The Bretels gespeeld, zowel eigen nummers als liedjes van anderen. Zondag 7 april spelen ze vanaf 17.00 uur bij Honky Tonk in Schoorl, entree is gratis.

'Vier eeuwfeest Bosschool mee'

Alle leerlingen vieren het eeuwfeest van hun school mee. Foto: Aangeleverd

Vervolg van de voorpagina

In 1942 gaat het gebouw in vlammen op en in 1947 werd de school herbouwd. In 1965 worden de noodlokalen vervangen door de huidige lokalen en ook in 1978 en 1995 is er bijgebouwd. De 'Boshut' op het plein heeft verschillende functies gehad en nu dient het als handvaardigheidslokaal.

In het jaar 2000/2001 is de BSG afgesplitst van de Bosschool en gaat verder onder het bestuur van de Stichting Tabijn. Paulien: ''Op dit moment heeft de Bosschool meer dan 200 leerlingen en twaalf leerkrachten. Expressief, eigenzinnig en ambitieus zijn de kernwaarden waar wij al honderd jaar voor staan.''

Niet hebben, maar zien

Blijkbaar loont het reclame te maken voor de vele producten die men fabriceert. Zelfs onzin moet verkocht worden. Een kwestie van marketing: een in een leuk papiertje verpakte scheet maakt al hebberig. Mij niet. Mij is geleerd kritisch te kijken. Ik "hoefde niet alles te hebben". Reclames werden ontzenuwd. Mijn vader gaf krantenmodellen tijdens het telefoneren een snor en bril en zo werd een jurk of BH de moeite van het aankijken niet meer waard. Klaar. Terug naar de basis. Vroeger logeerde ik graag bij mijn oma in Heerlen. We keken naar Duitse zenders én naar de reclames, uitsluitend omdat we de 'Mainzelmännchen' zo leuk vonden, mannetjes die tussendoor grappige dingen deden, onze Loekie Leeuw kon daar niet aan tippen. Later speelde ik voor oma nog wat reclames na, zoals die van de Lux-zeep, waarmee een filmster zich overdreven inschuimde en ik dus ook, compleet met tekst. We lachten ons slap, maar mijn huid ging vreselijk jeuken, dus oma kocht dat spul nooit meer!

Onlangs dacht ik aan oma en bekeek ik wat STER-reclames. Je zou toch nóóit meer op vakantie willen of iets kopen? In dát geval: ga zo door! Maar dan de promotiefilmpjes van politici en de SIRE-reclames – wat dramatisch… Geweldplegers die "eens lief moeten doen"? Helpt dat? Wat een slecht bestede zendtijd, een uitzondering daargelaten! Waar zijn de leuke slogans gebleven (Even Apeldoorn bellen), de gevatte filmpjes, al dan niet met kinderen (Petje Pitamientje) of vertederende teksten: "Zó-oooh! En waar gaan die mooie beentjes naar toe?" Ofschoon ik hier wél het beoogde merk vergeten ben… Er gaat veel geld om in die reclamewereld, kan dan bijna niemand meer iets produceren dat blijft hangen? Is het gedaan met de humor? Ligt het aan mij? Vraag en er komt antwoord: tijdens een autorit aanhoorde ik een reportage over iemand die een boek geschreven heeft over de reclame van de afgelopen decennia. De man moest eens weten, dat ik hem gaandeweg het gesprek wel kon zóenen. We waren het helemaal met elkaar eens. Ook wat betreft premier Rutte die ik al vóór 20 maart "klop" gaf, omdat ik zijn "doen" tijdens zijn campagne volkomen misplaatst vond en een beetje dom. Heel Nederland doet namelijk al, constant. Het getuigde ervan, dat wij wéér niet gezien werden, in tegenstelling tot de grote vervuilers die hij wil ontlasten i.p.v. óns. Angst de grote bedrijven te verliezen? Vertrouwen prediken is beter! Wie weet wat voor goeds dáárvoor in de plaats komt. Gezonde lucht voor Wijk aan Zee? Minder ontbossing?

In Schoorl voltrekt zich wat dat betreft een drama. Is het waar, dat ónze prachtdennen gebruikt zullen worden voor een op hout gestookte energiecentrale in Purmerend? Is dát geen bodemloze put? Op is immers óp en wég? Zal Purmerend erom blíjven vragen? Hoogste tijd te zien waarom het gaat: verwarming lager, dingen hergebruiken, schemeren, niks verkwisten, lief zijn voor elkaar. Dichtbij huis. Levenskunst. Domweg gelukkig zijn met wat er wél is. Dat níet in rook laten opgaan, gemeente Bergen!

Vervoersvrijwilliger gezocht

BERGEN - Stichting Welzijn Bergen zoekt een vervoersvrijwilliger voor Paul, een man met het syndroom van Down uit Bergen. Paul is een warm en blij persoon. Hij gaat iedere dinsdag- en vrijdagochtend om 09.45 uur naar Scorlewald in Schoorl en heeft iemand nodig die hem weg wil brengen. Het gaat dus alleen om de heenweg. Indien meer mensen zich aanmelden kan er een poule gemaakt worden, zodat de vrijwilligers niet iedere week hoeven te rijden. Meer weten of aanmelden? Bel 072-5821450.

Sebastiaan in semifinale

Sebastiaan gooit hoge ogen in het tv-programma 'Project Rembrandt'. (Foto: Remon Rijper)

EGMOND AAN DEN HOEF - Sebastiaan Groot uit Egmond aan den Hoef staat zondag 7 april in de halve finale van het tv-programma 'Project Rembrandt', vanaf 21.20 uur op NPO1.

Sebastiaan (21) is oud-leerling van de Berger Scholengemeenschap en deed eindexamen in Kunst Beeldend en Kunst algemeen. Hij haalde in 2016 zijn atheneumdiploma op de BSG. Alle personeel van de school, en oud-docent Frans Rol in het bijzonder, is trots op Sebastiaan en wenst hem veel succes in de finale! In 'Project Rembrandt' wordt gedurende acht afleveringen gezocht naar de meest getalenteerde amateurkunstschilder van Nederland. Wie wint mag zijn werk exposeren in het Rijksmuseum. "Ik sta daar niet bij stil", zei Sebastiaan eerder tegen deze krant. "Voor mij is het belangrijkste dat ik zoveel mogelijk leer, vooral op het technische vlak, en dat ik mezelf kan ontwikkelen. Ondanks dat we allemaal amateurs zijn valt het me op dat er veel talentvolle deelnemers tussen zitten. Met mijn 21 jaar ben ik de jongste en ik geniet van elk moment.''

(Foto: Aangeleverd)

Bij Filmhuis Schoorl draaien vrijdag 5 april geen films, er is een andere activiteit in de theaterzaal van De Blinkerd. Vrijdag 12 april zijn twee films te zien.

De Nederlandse natuurdocumentaire 'Wild' van regisseur Luc Enting draait om 15.00 uur. Gedurende de vier jaargetijden volgen we de verhalen van drie hoofdrolspelers: de vos, het edelhert en het wilde zwijn. Kleinere rollen zijn voor de raaf, buizerd en ijsvogel.

(Foto: Aangeleverd)

Om 20.00 uur komt de Bergense documentairemaakster Marleen van der Werf naar Filmhuis Schoorl om haar film 'Tijd en tij' en drie andere, korte documentaires – 'Wadland', 'Zentuin en Zuidas' en 'Meisje en de boom'- uit haar oeuvre te vertonen en erover te vertellen.

Meer weten of reserveren? Kaarten à € 10,- (€7,50 onder de 18 jaar) kunnen besteld worden via www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voorafgaand aan de voorstelling. Een toegangskaart geeft recht op één consumptie na afloop van de voorstelling. Te vinden in De Blinkerd, Heereweg 150 in Schoorl.

In het doolhof                                                        

nu wel uitgekeken,

verdween ze huppelend

door de uitgang.                

Th. Olthuis

Gratis compost scheppen Bergen

Zaterdag 6 april kunnen inwoners gratis compost halen bij de Oosterdijk in Bergen. (Foto: HANS BROUWERS)

BERGEN - Lekker aan het werk in de tuin? Zaterdag 6 april kunnen inwoners gratis compost halen bij de Oosterdijk in Bergen. De actie geldt zolang de voorraad strekt.

De compost komt van het ingezamelde gft- en groenafval. Van iedere volle container van 240 liter kan 25 tot 30 kilo compost gemaakt worden. Naast compost maakt HVC er ook biogas van. Zo wordt maar weer eens duidelijk dat afval scheiden loont.

De gratis compostactie geldt zolang de voorraad strekt. (Foto: HANS BROUWERS)

Groen gas

Een gemiddeld huishouden heeft 147 kilo gft per jaar. Bijna de helft hiervan, belandt in de gft-bak. De andere helft belandt in de restafvalbak en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen.

Zelf scheppen

Bij het afhalen van compost geldt: breng zelf een schep en zakken en/of aanhanger mee. Wie komt, schept de compost zelf. Denk eraan de aanhanger goed af te dekken met een zeil of een net. HVC zamelt afval in, sorteert, verwerkt en recyclet het.

Samen met inwoners en met gemeenten zet HVC zich in om zo veel mogelijk herbruikbare materialen uit het afval te behouden. Dit zijn waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten.

Inwoners kunnen hieraan bijdragen door thuis hun gft, plastic, blik en pak en oud papier en karton te scheiden.

Meer informatie op www.hvcgroep.nl/afval.

Cursus 'Haal meer uit uw camera'

Staatsbosbeheer biedt een serie workshops natuurfotografie aan. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Staatsbosbeheer biedt in samenwerking met www.franknieuwenhuizenfotografie.nl een serie workshops natuurfotografie aan. De eerstvolgende workshop vindt plaats op vrijdag 5 april. Gestart wordt om 14.00 uur in Buitencentrum Schoorlse Duinen. Om deel te nemen hoeft men niet te beschikken over een professionele camera, want zelfs met een smartphone zijn goede resultaten te bereiken.

Begeleid door een ervaren fotograaf leert u in drie uur meer uit uw camera te halen. Naast een stukje technische informatie gaat het tijdens deze workshops vooral om 'leren kijken'. De boswachterij Schoorl leent zich, vanwege de diversiteit aan landschappen, bij uitstek om deze te vertalen naar betere foto's. Voor slechts €29,95 per keer kunt u deelnemen. De workshops, die starten met een korte introductie en een kopje koffie of thee, zijn onderverdeeld in verschillende thema's. Zo kunt u meerdere workshops volgen om zodoende steeds betere, gevarieerde beelden uit uw camera te halen. Honden zijn niet toegestaan en een gezonde conditie is een pré.

Aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl/fotografieschoorl. Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl. Openingstijden: maandag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Telefoon 072-5093352 Toegang is gratis. Betaald parkeren van 10.00 tot 19.00 uur.

Inloopspreekuur Sociaal Team

BERGEN - Inwoners kunnen voor vragen over welzijn, wonen en zorg terecht bij het Sociaal Team. Het team in Bergen organiseert elke maandag een wekelijks inloopspreekuur in Bergen aan Zee. Voor de ruim tachtig inwoners betekent dit dat zij wekelijks bij het Sociaal Team terecht kunnen met hulpvragen over bijvoorbeeld het regelen van vervoer.

Sociaal Team Bergen beter bereikbaar voor 70-plussers

De try-out voor een inloopspreekuur in Bergen aan Zee ontstond omdat er weinig voorzieningen zijn voor de inwoners. Om de bijna honderd 70-plussers in het dorp van dienst te zijn, besloot het Sociaal Team om een extra inloopspreekuur te openen.

Hulpvragen

De inwoners kunnen wekelijks terecht op het inloopspreekuur met diverse vragen over wonen, welzijn en zorg. Dat zijn hulpvragen variërend van 'hoe vraag ik een WMO voorziening aan?' tot vragen over gezin en opvoeding. Het Sociaal Team ondersteunt verder bij het invullen van ingewikkelde formulieren, of bijvoorbeeld informatie voor mensen met een beperking. Inwoners zijn iedere maandag welkom tijdens het inloopspreekuur van 14.30 tot 15.30 uur in Hotel Victoria, Zeeweg 33 in Bergen aan Zee. Geïnteresseerden kunnen gewoon binnenlopen, er kan een huisbezoek aangevraagd worden als dit makkelijker is. Dit is gratis en er is geen verwijzing nodig. Overigens blijft het inloopspreekuur in de Openbare Bibliotheek te Bergen naast dit nieuwe spreekuur bestaan. Meer informatie over het Sociale Team Bergen en de inloopspreekuren vindt u op www.samenleveninbergen-nh.nl.

Met Zonnetrein door duinen

Vanaf zondag 7 april is de Zonnetrein weer regelmatig in de duinen te zien. (Foto: aangeleverd )

SCHOORL - Frank Hoogvorst is vanaf zondag 7 april weer regelmatig in de duinen te zien met zijn Zonnetrein. Staatsbosbeheer is blij met deze voorziening in Schoorl, omdat mensen die minder goed ter been zijn zo ook de duinen kunnen beleven.

Tijdens de anderhalf uur durende rit vertelt Frank een aantal wetenswaardigheden over de duinen van Schoorl. De twee wagons van de Zonnetrein worden voortbewogen door een elektrotrekker die voor een deel gevoed wordt door het op het dak gemonteerde zonnecollectoren. Er is plek voor totaal 31 personen, tenzij er rolstoelen (maximaal drie) meegaan.

Kaartverkoop geschiedt via www.staatsbosbeheer.nl/zonnetreinschoorl Voor mensen met een rolstoel dient men de plaatsen telefonisch via 072-5093352 of aan de balie van het Buitencentrum te reserveren. Zonder overleg kan er geen plek voor een rolstoel aangeboden worden omdat het interieur van de trein dan wordt aangepast. De zonnetrein vertrekt in april, mei en oktober elke woensdag en zondag om 13.00 vanuit Buitencentrum Schoorlse Duinen. De kosten zijn € 11,- per persoon. Bij voldoende deelname is er ook een rit om 15.00 uur beschikbaar. In juni, juli en september vertrekt de trein woensdag en zondag om 13.00 en 15.00 uur en in augustus op woensdag en zondag om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. De Zonnetrein is op andere dagen en tijden ook voor groepen te reserveren, eventueel in combinatie met diverse arrangementen. Kijk voor meer informatie en reserveren op www.staatsbosbeheer.nl/zonnetreinschoorl

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1 in Schoorl. Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, toegang is gratis. Telefoon 072-5093352. Betaald parkeren van 10.00 tot 19.00 uur. Facebook: staatsbosbeheerschoorlseduinen.

Koorvereniging zingt Matthäus Passion

Onder leiding van Pieter-Jan Olthof voert Koorvereniging Bergen samen met het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland de Matthäus Passion van J.S. Bach uit. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Onder leiding van Pieter-Jan Olthof voert Koorvereniging Bergen samen met het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland de Matthäus Passion van J.S. Bach uit. Dat gebeurt vrijdag 12 april in de Petrus en Pauluskerk. In dit jubileumjaar zingen ruim veertig leerlingen van Bergense en Alkmaarse basisscholen mee.

De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach (1685-1750) wordt gerekend tot de hoogtepunten van de Europese cultuur. Voor velen, ook voor mensen die geen speciale band met een kerkgenootschap hebben, is het beluisteren van de Matthäus Passion, qua bezetting en lengte het grootste werk van Bach, een religieuze gebeurtenis. Bij de beroemde heruitvoering in 1829, onder leiding van de toen twintigjarige Felix Mendelssohn, werd aangenomen dat de Matthäus Passion in 1729 voor het eerst is uitgevoerd. Later bleek dat Bach het werk voor het eerst op Goede Vrijdag 11 april 1727 uitvoerde. In het openingskoor van de Matthäus Passion is het kinderkoor van wezenlijk belang. Zij hebben daar hun eigen partij en zijn zeer goed te horen. Zodra de leerlingen beginnen met zingen, is het engelachtige geluid van hun hoge stemmen goed hoorbaar. Verder voeren zij in dit oratoriumwerk de boventoon in twee koralen en het slotkoor van het eerste deel. Het concert wordt uitgevoerd met medewerking van de gerenommeerde solisten Jan van Elsacker (evangelist), Hans de Vries (Christuspartij), Lauren Armishaw (sopraan), Lien Haegeman (alt), Stephan Adriaens (tenor) en Pieter Hendriks (bas). Tevens leveren organist Wim Voogd en Ralph Rousseau op viola da gamba een belangrijke bijdrage.

Het concert in de Petrus en Pauluskerk aan de Dorpsstraat 20 in Bergen begint om 19.30 uur en de entree bedraagt € 27,50. Kaarten zijn beschikbaar bij Boekhandel Thomas en de Eerste Bergensche Boekhandel in Bergen, bij Bruna in Schoorl en bij Boekhandel Feijn en Muziekhandel Spanjaard in Alkmaar. Bestellen kan ook via www.koorverenigingbergen.nl.

Topvioliste Maria Milstein in Ruïnekerk

Topvioliste Maria Milstein treedt met ensemble op in de Ruïnekerk. (Foto: Marco Borggreve )

BERGEN - De bekroonde Nederlands/Russisch/Franse violiste Maria Milstein komt zondag 7 april weer naar de Ruïnekerk, nu met een programma met grootse kamermuziek.

Ze neemt haar echtgenoot mee, de violist Mathieu van Bellen van het gevierde Busch Trio. Ook haar temperamentvolle ouders - altvioliste Natalia Tolstaia en pianist Serguei Milstein - zijn van de partij. De met vele prijzen bekroonde violiste Maria Milstein is een geliefd musicus in Bergen: van al drie edities van het Duinstreek Kamermuziek Festival was zij artistiek leider. Het Festival slaat een jaartje over, vandaar dat zij nu voor een niet te versmaden concert naar de Ruïnekerk komt. Met haar echtgenoot en ouders creëerde ze een bijzonder gelegenheidskwartet waarmee grootse kamermuziekwerken zullen worden vertolkt.

Topvioliste Maria Milstein treedt met ensemble op in de Ruïnekerk. (Foto: Marco Borggreve )

Muziekprijs

Milstein werd mede beroemd als violiste van het Van Baerle Trio met (inmiddels) meesterpianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder. Met haar zus de pianiste Nathalia Milstein vormt zij een duo, vorig jaar nog te bewonderen in een adembenemend optreden in het Duinstreek Kamermuziek Festival. Milstein en haar partner Mathieu van Bellen zijn vaste gasten bij het Grachtenfestival in Amsterdam. Vele prijzen vielen haar ten deel, maar de grootste was de Nederlandse Muziekprijs in 2018. Maar vooral weet Milstein de ziel van de muziek te raken!

Het concert begint om 15.00 uur, de zaal is open om 14.30 uur. Meer weten of reserveren? Mail naar kaartverkoop@kunstgetij.nl of bel 06-50584308. Kaarten à € 17,50 zijn ook verkrijgbaar bij de Eerste Bergensche Boekhandel in Bergen en aan de zaal - tenzij uitverkocht.

Abonnementhouders van de Kamermuziekserie in de Ruïnekerk en donateurs van de stichting vrienden van de Ruïnekerk betalen € 15,- (kortingkaarten telefonisch reserveren via 06-50584308).

De Nok in concert

REGIO - De Nok Funklore uit Bergen verzorgt zondag 7 april vanaf 15.00 uur een concert in de sfeervolle Kooger Kerk aan de Koog 30 in Zuid-Scharwoude. Het belooft een afwisselende middag te gaan worden met jazz en folkloremuziek, van ingetogen tot vurig, van dansbaar tot verstild, en met veel improvisaties.

De Nok bestaat uit zangeres Betty Borstlap, gitarist Willem Arie van Eeden, Jan-Jaap Spaargaren op sax, klarinet en fluit, Peter Asbeek Brusse op contrabas en Arnauld van Hees op drums, darbuka en cajon. Borstlap studeerde jazz aan het conservatorium in Den Haag en is onder meer bekend van de Keltische folkgroep Unicorn. De Nok slaat een brug tussen jazz en folklore. De Oosterse muzikale klanken, in combinatie met jazzy improvisaties, maken van ieder optreden een muzikaal avontuur. Naast bewerkingen van bestaande nummers wordt er eigen repertoire gespeeld. Een optreden van De Nok betekent mooie muziek, swingen en lekker wegdromen. De deuren gaan om 14.30 uur open en het concert start om 15.00 uur. De entreeprijs is € 10,- inclusief consumptie. Kinderen tot zestien jaar hebben gratis toegang. Kijk ook eens op facebook.com/Funklore, funklore.nl en bettyborstlap.nl.

Keramiekexpositie

Werk van Lida ter Hofstede. (Foto: Aangeleverd)

ALKMAAR - In de maanden april en mei exposeert de Bergense keramiste Lida ter Hofstede haar keramiek in de vitrines van de hoofdingang en de vitrines tegenover 035 van het Noordwest ziekenhuis. De passie voor klei is begonnen tijdens de driejarige opleiding Beeldend Vormen. Na examens en stage volgde nog een tiental workshops Raku glazuren. Na jarenlang proberen en experimenteren heeft zij een eigen herkenbare stijl: strakke handgevormde met kleirollen opgebouwde potten, schalen en objecten. Elk werk is een uniek, eigen ontwerp en perfect afgewerkt met de oventechniek Raku, met eigen glazuur in felle kleuren. Ook wordt een deel van het werk gesmoord in een ton met zaagsel, dat prachtige aardse tinten kan opleveren. Lida exposeerde al ruim negentig keer in galeries, kerken, ziekenhuizen en kunstuitleen. Ook neemt zij ieder jaar deel aan de Kunst-10daagse van Bergen.

Insecten in de schaapskooi

(Foto: )

BERGEN - Waar je ook bent, overal zijn insecten. Zelfs op de Noordpool kom je op de toendra's muggen tegen!

Insecten zijn heel bijzonder: het skelet zit aan de buitenkant en lijkt een beetje op een harnas. Daarom heten insecten ook wel geleedpotigen, ongewervelde dieren. Helaas neemt het aantal insecten steeds verder af en daarom besteedt de Schaapskooi Bergen de komende tijd extra aandacht aan deze diertjes. Belangstellenden zijn elke zondag van 12.00 tot 16.00 uur van harte welkom in de Schaapskooi aan de Zeeweg 2 in Bergen. Meer weten over de activiteiten in de Schaapskooi? Kijk op www.schaapskooi-bergen.nl.

Voorzitterwisseling De Laatste Eer

Voorzitter Boorsma trad af. Zijn functie is overgenomen door de heer Stet. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Uitvaartvereniging De Laatste Eer Schoorl hield dinsdag 26 maart haar algemene ledenvergadering in De Blinkerd. Voorzitter Boorsma trad af.

Zijn functie is overgenomen door de heer Stet. Het bestuur gaat met veel vertrouwen in de nieuwe voorzitter de toekomst tegemoet. Uitvaartvereniging 'De Laatste Eer' bestaat al sinds 1 maart 1923 en werkt met vrijwilligers en zonder winstoogmerk. Leden staan nabestaanden bij met het regelen en vormgeven van de uitvaart.

Ter informatie geeft de vereniging jaarlijks een uitvaartkrant uit. Deze editie wordt huis aan huis in Schoorl, Groet, Camperduin en Aagtdorp bezorgd. De krant staat vol informatie over allerlei onderwerpen die betrekking hebben op de uitvaart.

Leer schilderen als Vlaamse helden

Tekening geïnspireerd op Floris Jespers, Marc groet 's morgens, 1928. Olieverf op doek. © The Phoebus Foundation, Antwerpen. Beeld: Sanne Beemsterboer

BERGEN - Tijdens de Nationale Museumweek (april) maar ook in het verdere voorjaar neemt illustrator Sanne Beemsterboer belangstellenden mee op ontdekkingstocht langs het werk van de Vlaamse Expressionisten.

Leer net zo schilderen, tekenen en kijken als de Vlamingen tijdens de workshop Tekenen op Zaal op donderdag 11 april, zondag 5 mei en zondag 2 juni.Voor iedereen die net zo wil schilderen als de Vlaamse helden organiseert Studio C van Museum Kranenburgh in samenwerking met de Nationale Museumweek tekenworkshops midden in de tentoonstelling Vlaamse Expressionisten. Sanne Beemsterboer van BEEST illustratie neemt je mee langs de Vlaamse bruinen en leert je het penseel net zo dynamisch te gebruiken als Constant Permeke, Frits Van den Berghe en Gustave De Smet. Schets de mooiste composities tussen de kunstwerken en werk met verschillende tekenmaterialen, zoals pen, aquarelpotloden en waterkwastjes.

Meedoen

De cursus 'Tekenen op Zaal' met Sanne Beemsterboer is donderdag 11 april, zondag 5 mei en zondag 2 juni van 13.30 tot 15.00 uur. Entree € 10,- (exclusief museumentree, inclusief materiaal).

Natuurbelevingsconcert

Donderdag vindt een natuurbelevingsconcert plaats in Buitencentrum Schoorlse Duinen. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Leer de prachtige natuur van Schoorl op bijzondere wijze kennen en ervaar de heilzame invloed van de natuur tijdens een natuurbelevingsconcert en een stiltewandeling.

Het natuurbelevingsconcert wordt donderdag 4 april in Buitencentrum Schoorlse Duinen verzorgd door violiste Martine Nijenhuis. De belevenis gaat buiten verder onder leiding van een gids, die met een aantal opdrachten de zintuigen laat prikkelen. Vervolgens wordt de wandeling in stilte voortgezet. Geniet van de natuur en kom heerlijk tot rust tijd deze bijzondere ochtend. Het concert begint om 10.30 uur. Aansluitend is de wandeling, die tot circa 12.30 uur duurt en eindigt bij het buitencentrum. Beleef het mee voor € 20,- per persoon, inclusief koffie of thee. Vanwege de klim is de wandeling minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Vooraf aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl/natuurconcertschoorl

Inschrijving 51e editie Zomerkamp Schoorl van start

SCHOORL - In de eerste week van de zomervakantie, van maandag 15 tot en met vrijdag 19 juli, gaat de 51e editie van het Zomerkamp Schoorl van start. Elke ochtend om 08.45 uur verzamelen de kinderen met hun fiets op de parkeerplaats aan de Oorsprongweg, om vervolgens in groepen te vertrekken naar de Bokkeweidtjes in de Schoorlse Duinen waar ze allerlei leuke activiteiten zullen doen. Veel kinderen van de basisscholen in de gemeente Bergen kijken er al naar uit. Dit jaar wordt het Zomerkamp extra bijzonder. omdat er afscheid wordt genomen van Edwin Zoon, al vijfentwintig jaar de enthousiaste coördinator van het Zomerkamp. Vanaf donderdag 11 april 19.30 uur kunnen kinderen die dit schooljaar in de groepen 3 tot en met 8 zitten om 19.30 uur, uitsluitend via www.welzijnbergen.nl, ingeschreven worden. De kosten bedragen € 45,- per kind. Dit bedrag dient gelijk te worden overgemaakt bij het inschrijven. Er zijn in totaal 200 plekken beschikbaar, verdeeld over de verschillende leeftijdsgroepen.

Meer weten? Neem dan contact op met Sylvia Groenewegen via s.groenewegen@welzijnbergen.nl.

'Sprookjessprokkelaar' in De Vest

Scène uit 'De Sprookjessprokkelaar'. (Foto: Aangeleverd)

ALKMAAR - Efteling Theaterproducties presenteert zondagmiddag 14 april de spannende familievoorstelling 'De Sprookjessprokkelaar' in TAQA Theater De Vest. De voorstelling, voor iedereen vanaf zes jaar, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul van Loon en Prinses Laurentien van Oranje. In de voorstelling zijn gastrollen weggelegd voor maar liefst tien grootouders en hun kleinkinderen uit Alkmaar en omgeving.

Grootouders en kleinkinderen uit Alkmaar spelen mee in familiemusical

In 'Sprookjessprokkelaar de musical' wordt de twaalfjarige Sterre gevolgd. Ze woont met haar opa aan de rand van het bos. Als haar enige boek letterlijk stuk is gelezen, wijst opa haar op de verborgen sprookjesbibliotheek in het verlaten kasteel. Daar, achter de juiste deur, wachten eindeloos veel verhalen die gelezen en verteld moeten worden. Vindt Sterre de juiste deur naar de sprookjesbibliotheek? Wat zit er achter al die andere deuren? En wie is toch die Sprookjessprokkelaar? De voorstelling duurt tachtig minuten (zonder pauze).

Kaarten bestellen

'Sprookjessprokkelaar de musical' is zondag 14 april om 13.30 uur en 16.00 uur te zien in TAQA Theater De Vest. Toegangskaarten kosten € 19,- (kinderen € 16,50) en kunnen worden gereserveerd via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa. Bel 072-5489869.