Contact

13 maart 2019

Contact 13 maart 2019


1 / 12

Collecteweek Reuma

EGMONDEN - In de week van 18 tot en met 23 maart is de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland, voorheen het Reumafonds. Ook dit jaar zetten tienduizenden vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma.

Nieuw dit jaar is dat alle collectanten een QR-code op hun legitimatiebewijs hebben staan. Door deze code te scannen kan eenvoudig via een Tikkie een donatie worden gedaan voor de collecte. Ook worden er weer 500 pinbussen ingezet, met een pinautomaat geïntegreerd in de bus. Geven aan de collectant wordt zo steeds gemakkelijker. Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Daarmee is reuma helaas de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland.

Ernstige pijn

Reuma beperkt je - thuis, op school, op het werk. Door ernstige pijn en vermoeidheid, beschadigde spieren en kapotte gewrichten die moeilijk bewegen. Met de opbrengst van de collecte wordt meegeholpen aan het doel dat ReumaNederland nastreeft: een betere kwaliteit van leven voor mensen met reuma. Helpen collecteren? Bel dan voor meer informatie 020-5896471 of mail vrijwilligers@reumanederland.nl.

                

Maestro Lamoraal van Egmont

EGMOND-BINNEN - Wie mag zich zaterdagavond 16 maart 'Maestro Lamoraal van Egmont' noemen? Daar gaat het om tijdens het concert in Dorpshuis Hanswijk.

Maestro's dirigeren zowel verplicht werk als een zelfgekozen muziekstuk

Karin Baas, Cees Ciliacus, Edwin Buijs en Ingrid Kluft zijn Maestro's die om 20.00 uur het stokje van de dirigent overnemen in het dorpshuis en het orkest onder hun leiding laten musiceren.

Jury

De maestro's dirigeren zowel een verplicht werk als een zelfgekozen muziekstuk. De vakkundige jury bepaalt wie zich aan het eind van de avond 'Maestro Lamoraal van Egmont' mag noemen.

Hard gerepeteerd

De afgelopen weken hebben zij hard gerepeteerd met dirigent Michael de Graaf en Martin Wittebrood, hebben de basiskennis van het stokje zwaaien tot zich genomen en tips en trucs gekregen om het orkest te laten doen wat zij willen.

Zonder ervaring

Een viertal kandidaten zonder enige ervaring op het gebied van dirigeren, strijden deze avond strijden om de felbegeerde titel 'Maestro Lamoraal van Egmont'.

Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten à €5,00 zijn te bestellen via www.lamoraalvanegmont.nl/kaarten of op de concertavond aan de deur.

Vuurtoren van de week

EGMOND Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Grå Fyr bij Skagen.

Denemarken favoriete vakantiebestemming

Denemarken, al bijna twintig jaar mijn favoriete vakantiebestemming. Op een met Nederland vergelijkbare oppervlakte wonen 5,5 miljoen mensen, waarvan 2 miljoen op Seeland. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je in Jutland rust en ruimte vindt. Ook dit jaar is het mijn vakantiebestemming. Aan het einde van de landtong ten noorden van Skagen ligt Grenen. Het is de plaats waar het Skagerak en het Kattegat bij elkaar komen, te zien aan het tegen elkaar botsen van de golven. Vanaf het parkeerterrein (één van de weinige in Denemarken waar betaald moet worden) is het een 1,5 kilometer om deze populaire bezienswaardigheid te bezoeken.

Grå Fyr

De grijze vuurtoren van Skagen werd gebouwd in 1858 en werd op 1 november van dat jaar operationeel. De ronde, stenen toren is 46 meter hoog (In Denemarken is slechts de vuurtoren van Duodde op Bornholm een meter hoger). De lichthoogte is 44 meter. Hij kan beklommen worden, je mag dan 210 treden overwinnen.

UItzicht

Aansluitend is het uitzicht over Skagen en Grenen spectaculair. Deze vuurtoren werd ontworpen door de Deense architect N.S. Nebelong. In 2013 werd deze vuurtoren door de Deense maritieme autoriteit doorverkocht aan Realdania. Helaas heb ik niet kunnen ontdekken of het licht, een witte flits om de vier seconden, nog operationeel is. De Dansk Fyrliste van 2018 zegt ja. De vuurtoren zelf werd in 2008 gerestaureerd, de bijgebouwen tot de opening in 2017 ook.

Vogelbelevingscentrum

Er is nu een vogelbelevingscentrum in gevestigd. Het land schuift jaarlijks gestaag op, waardoor deze toren inmiddels gevaarlijk dicht bij het water staat.

Coördinaten: 57° 44 06.7 N - 10° 37 50.7 O

Workshop 'Goed Voorbereid' bij Postaanzee. (Foto: aangeleverd).

Workshop 'Goed Voorbereid'

EGMOND AAN ZEE - In Postaanzee vindt donderdag 21 maart van 14.00 tot 16.00 uur de workshop 'Goed Voorbereid' plaats. Nederland is een veilig land, de kans op een ramp is gelukkig niet heel groot. Toch is het verstandig om je goed voor te bereiden op eventuele noodsituaties, zoals wateroverlast of een evacuatie na een gasexplosie. Wie bel je als je door extreme kou niet meer naar buiten kunt? Of als je je sleutels kwijt bent? Wat doe je als er brand uitbreekt?

Als je weet wat je moet doen, ben je veiliger. Persoonlijke noodsituaties kunnen je leven ingrijpend veranderen. Daarom helpt het Rode Kruis je graag om je goed voor te bereiden op verschillende situaties. Hoe bereid je je goed voor? Leer tijdens de workshop hoe je veel voorkomende risico's in jouw directe leefomgeving voorkomt. Postaanzee vraagt voor deelname en koffie/thee een vrijwillige bijdrage. Locatie: Voorstraat 82a Egmond aan Zee.

Meer informatie via www.postaanzee.nl.

Samen in de zon

4 / 12

Karavaan Festival is terug. (Foto: Kenneth Stamp)

Karavaan Festival is terug

EGMOND AAN ZEE - Het succesrecept van Karavaan Festival komt ook deze editie terug: een theatrale fietsexpeditie door het prachtige Noord-Holland. Dit jaar weer met een nieuwe route en nieuwe voorstellingen en ontdekkingen onderweg. Van 30 mei t/m 10 juni fiets je in Expeditie Egmond door bos, stad en duinoases en stop je onderweg voor locatietheater, expedities en lekkers.

De theatrale fietstocht door Noord-Holland

In de unieke fietstocht fiets je, op eigen tempo en in eigen gezelschap, 30 kilometer door het Noord-Hollandse lommerrijke bos- en duinlandschap. Vanaf het bruisende festivalhart in het Victoriepark Alkmaar naar de rust en ruimte in het omliggende ommeland en weer terug. Onderweg beleef je de splinternieuwe voorstelling Duinland op de bijzondere lankies in Egmond aan Zee en stop je voor het muziektheater De Wereldvergadering, dé hit van Oerol afgelopen jaar.

Expeditie

Je gaat op expeditie over de heilige Adelbertusakker en pauzeert onderweg met koffie & gebak. Je eindigt je fietstocht terug in het festivalhart met een fijne festivalmaaltijd. En daarna blijf je gewoon lekker plakken voor je dosis gratis straattheater en livemuziek.Geen fiets? Die boek je er bij je expeditie gewoon bij, en staat dan met vertrek voor je klaar op het festivalhart van Karavaan.

Expeditie Egmond boek je op 30 mei t/m 2 juni en 7 t/m 10 juni. Kaartverkoop vanaf 5 april op karavaan.nl

Uitslagen SV Prins Hendrik

EGMOND AAN ZEE - De uitslagen Prins Hendrik maandag 4 maart: E-klasse: Cor Wijker 100; Carlo Zwaan 100; Dirk Roele 99; Arie Wijker 99, A-klasse: Richard van Ham 97; Jos v.d.Outenaar 97; Gerrit Gravemaker 95, B-klasse: Yvonne Krab 98; Leo Bakker 90; Mieke v.d.Outenaar 84 en Pistool: Richard van Ham 47; Arie Wijker 46.

'Easyslim.nu werkt!'

Easyslim. (Foto: aangeleverd)

EGMOND - Dat afslanken ook anders kan, bewijst Easyslim.nu. Al meer dan vijftig vestigingen door heel Nederland volgen het voorbeeld van Karin Hut-van Meerten, die Easyslim.nu in 2015 in Nederland introduceerde. Karin van Twuyver opende in Limmen 1 november 2017 haar deuren in Limmen, 1 juli 2018 in Egmond aan den Hoef en sinds 1 november 2018 in Beverwijk.

De meeste mensen denken bij het woord 'afvallen' aan strenge diëten en/of veel sporten. Daardoor is het niet voor iedereen een haalbare kaart om die overtollige kilo's kwijt te raken. Via behandelingen bij Easyslim.nu is afvallen echter voor iedereen binnen handbereik. Bij Easyslim.nu vinden klanten geen fitnessapparaten maar behandelkamers waar zij aangesloten worden aan een geavanceerd apparaat, doormiddel van pads op het lichaam. Hiermee worden vetcellen geleegd via ultrasound, en op het zelfde moment worden de spieren getraind via elektrostimulatie. Hierdoor gaat afslanken snel en zonder enige inspanning. "De spieren worden veel intensiever getraind dan in de sportschool, en zonder gevaar op blessures. Ook cellulite wordt minder, en de huid strakker. Vaak hebben mensen al van alles gedaan om af te vallen. Het is geweldig om te zien hoe ook deze klanten met de week slanker worden. "En bovendien krijgen zij meer zelfvertrouwen,"

Ook op een gemakkelijke manier wil afvallen en uw spieren verstevigen? Bel of mail even voor een proefbehandeling en intake van € 69,- nu voor € 39,- (geldig tot 31 maart 2019).

Easyslim.nu Egmond, Mosselaan 67, Egmond aan den Hoef, 06-36320962. Easyslim.nu Limmen, Schipperslaan 4H, Limmen, 06-85852603. Easyslim.nu Beverwijk, Biesland 17, 06-36546338.

Broedseizoen start 15 maart

REGIO- Het broedseizoen start 15 maart. Om vogelnesten maar ook konijnen, hazen of hagedissen beter te beschermen gelden er vanaf maart aangepaste regels in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het Noordhollands Duinreservaat. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben kunnen makkelijk verstoord worden. Voor sommige soorten is rust zelfs voorwaarde voor broedsucces. Het broedseizoen loopt van 15 maart tot en met 15 juli.

Om te voorkomen dat dieren verstoord worden, moeten honden worden aangelijnd op plekken die anders los loopgebieden zijn, zoals in het Bergerbos in Bergen. Loslopende viervoeters zorgen namelijk voor stress, zeker in de broedtijd. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben kunnen gemakkelijk door loslopende honden worden verstoord. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat deze verhongeren, dat hun eieren niet uitkomen óf dat de eieren of jongen worden opgegeten door roofdieren. Wandelpaden gesloten van 1 maart tot 1 september. Voor bezoekers van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland betekent dit dat de gele route door het Kraansvlak is afgesloten. Toch is er nog volop gelegenheid om vanaf andere locaties de wisenten, konik paarden en Schotse hooglanders te spotten, zoals bij het uitkijkpunt aan de rand van het gebied.

In het Noordhollandsduinreservaat zijn vier wandelroutes tijdelijk gesloten. De afgesloten paden liggen in `t Zegeveld ten noorden van het huisjesterrein De Nollen in Egmond aan de Hoef, het Reggers Sandersvlak en de Kil ten zuiden van Egmond aan Zee, het Vennewater nabij Egmond Binnen en het Zeerijdsdijkje in Bakkum.