Groene Hart op zondag

23 juni 2019

Groene Hart op zondag 23 juni 2019


'Lachspieren zijn volgende dag nòg te voelen'

De spelers van Rederijkamer Elena geven het publiek een geweldige avond. Mis de voorstelling niet! (Foto: aangeleverd)

GROSTHUIZEN - De leden van Rederijkerskamer Elena staan in Brasserie de Grost op de planken met 'Ach, wat is perfect', geschreven door J. Spijker. "Een klucht waarbij de lachspieren veelal worden gebruikt en het kan zijn dat die een dag later nòg te voelen zijn", lacht Martine Doodeman, bestuurslid van de vereniging.

Ach, wat is perfect in De Grost

Rederijkerskamer Elena is een kleine toneelvereniging met minimaal twee uitvoeringen per jaar.

"In de sinterklaastijd hebben wij zeker vijf tot zes voorstellingen die allemaal stuk voor stuk uitverkocht zijn. We hebben een vaste groep spelers in december, maar Sinterklaas neemt soms een nieuw Pietje mee. De kinderen vinden het geweldig en de eerste aanmeldingen komen in oktober al binnen, met de vraag: wanneer zijn de voorstellingen? Dan kan ik alvast reserveren. Dat is zo leuk. De regisseur van het sinterklaastoneel, Jeannette van Wiltenburg-Zuidland, heeft de hele groep goed onder controle en het enthousiasme spat er vanaf als ze spelen."

Jeugdtoneel

De verenigingsleden draaiden afgelopen maand zelfs een derde productie. Speciaal voor de kinderen, want ze wilden zo graag weer spelen. "Het duurde ze veel te lang voor het weer december was", zegt Martine. "Daar hebben we gehoor aan gegeven. Ze hadden er veel zin in en het was een geweldig toneelweekend."

Kermis

Het eerste weekend van juli is het in Grosthuizen kermis. Die wordt standaard gestart met een toneelstuk op vrijdagavond, dit jaar valt dat op 5 juli. " Maar het weekend ervoor zaterdag 29 juni en woensdag 3 juli spelen we het stuk ook. Zo kan iedereen op zijn eigen moment kijken. Ik heb gisteren even gekeken bij de groep toen ik een foto maakte. Alle leden zitten al goed in hun rollen, de teksten rolden er prima uit. Nu nog de puntjes op de i, kleding afstemmen, goed hun plaats weten waar ze moeten staan, wie doet de grime van welk lid of laatste kastje of stoel regelen om het decor aan te kleden."

Rogier weet raad

Problemen met de overgang, dames, Rogier weet raad. Daar komen Karin en Elly ook achter. Niet dat hun echtgenoten hier nou zo gelukkig mee zijn. Joost zeker niet! Hij heeft z'n chef Manders meegenomen om hem voor te stellen aan zijn perfecte vrouw. Maar wat moet je doen als je perfecte vrouw plotseling totaal is veranderd? Ten einde raad besluit hij om zichzelf dan maar als zijn vrouw te verkleden, met alle gevolgen van dien. Manders vraagt zich hierdoor af of Joost nog wel de perfecte plaatsvervanger is voor zijn bedrijf. Gelukkig voor iedereen is daar oma...

Iedereen is welkom tijdens één van de voorstellingen: zaterdag 29 juni, woensdag 3 en vrijdag 5 juli om 20.00 uur in De Grost, Grosthuizen 80. Graag kaarten reserveren via de e-mail: ReserverenElena@gmail.com. Een kaartje kost 6 euro.

Nieuws uit de buurt

REGIO - Wie leuke nieuwtjes uit de buurt weet, iemand in de spotlights wil zien, aandacht zoekt voor een optreden, kan de redactie van het Groene Hart inlichten via redactie.grh@rodi.nl.

Plastic broodzakken hergebruiken

Anne de Bruin-v.d. Graaf ruimt zwerfvuil op uit bermen. Maar eigenlijk hoort het er niet te liggen. (Foto: aangeleverd)

DE WEERE - De aannemers, die de doorgaande binnenwegen wegen onderhouden in opdracht van het Hoogheemraadschap Noorderkwartier maaien alleen de eerste meter langs de weg. Zo kunnen de beestjes en mensen langer genieten van al dat moois. Alleen... voor de stille raper is het een ramp, dat maaien, want tussen dat hoge gras wemelt het van het zwerfvuil en dat wordt in kleine stukjes gemaaid.

"Schrikbarend wat er allemaal ligt in de berm", zegt Anne de Bruin-v.d.Graaf uit De Weere. "Mensen gooien hun verpakkingsmateriaal achteloos weg vanaf de fiets en vanuit de auto. Ze nemen zelfs de moeite om hun raampje open te draaien bij koud weer! De mentaliteit van ik moet het kwijt, die troep, getuigt van onverschilligheid ten aanzien van onze leefomgeving. Alle medemensen moeten tegen die troep aankijken en het is slecht voor het milieu! Ik ruim het zwerfvuil op en door dat maaien, ben ik veel langer bezig. Ook voor dieren kan zo'n fijngemalen blikje narigheid opleveren. Wist u dat jaarlijks wel 3.000 koeien doodgaan aan een maagbloeding, omdat ze een verstopt stukje blik via het hooi of kuilgras in hun maag gekregen hebben? En wat dacht u van al de vissen en vogels, die plastic in hun maag krijgen? Het is echt ongelooflijk wat wij als mensensoort vervuilen op deze planeet!"

Anne weet dat klagen niet helpt en probeert te denken in oplossingen: Gekocht brood zit vaak in een plastic zak. Die consumenten, als het goed is, in de oranje container gooien. Anne neemt zo'n zak altijd mee als ze de deur uitgaat, in haar tas, rugzak of jaszak. Daar doet ze afval in, om het dan thuis in de goede container te gooien. Ook heeft zij altijd een plastic zakje in haar auto liggen, uiteraard voor afval. "En kleine moeite, een groot genoegen", zegt Anne. "Neem verantwoordelijkheid voor jouw eigen afval en hergebruikt gelijk een plastic zak.

Informatie stille rapers, neem contact op: annedebruin@simpc.nl.

'Ik wil de nieuwe Björn Kuipers worden'

Daniël Terpstra is de jongste KNVB scheidsrechter van Noord-Holland. (Foto: Vincent de Vries)

SPANBROEK - Daniël Terpstra (15) is vorige week aan de KNVB-academie geslaagd voor het diploma verenigingsscheidsrechter. Daarmee is hij de jongste gediplomeerde scheidsrechter voor veldvoetbal in het district West 1 (Noord-Holland)!

Scheidsrechter Daniël fluit rechtvaardig

Het diploma van Daniël, hij mag alle wedstrijden fluiten ongeacht de leeftijd van de spelers; tot een bepaalde klasse. (Foto: aangeleverd)
Scheidsrechter Daniël Terpstra geeft leiding over het hele veld. (Foto: aangeleverd)

De Spanbroeker begon op 5-jarige leeftijd te voetballen bij VVS-46. Hij was jarenlang keeper, maar het fluiten en een wedstrijd leiden, trok hem toen hij 12 jaar was toch meer. Al snel begon zijn talent op te vallen en werd hij door FC Volendam gevraagd om als vaste scheidsrechter te fluiten van de selectie jongens rond de 12 jaar. Ze spelen landelijk en Daniël floot wedstrijden tegen Ajax, Twente, Utrecht, PSV en Vitesse.

Spannend

Zijn eerste wedstrijd fluiten was een uitdaging. "Ik vond het spannend en ik was ook wel zenuwachtig", laat Daniël weten. "Maar het ging best goed, want na een half seizoen mocht ik al op een groot veld fluiten. Maar ik laat mijn eigen vereniging niet in de steek en ik word vaak gevraagd als scheidsrechter voor jeugdwedstrijden. Ik maak er geen punt van maakt om de meiden te fluiten. Zij zijn rustiger en worden minder snel boos. Omdat ik zelf een jongen ben, vind ik het soms wel lastig om in te schatten hoeveel pijn een meisje heeft bij een overtreding of een blessure."

Diploma

Nu Daniël dit diploma op zak heeft, mag hij alle wedstrijden fluiten ongeacht de leeftijd van de spelers; tot een bepaalde klasse. "Ik mag alle pupillen fluiten, de junioren tot en met de tweede klasse en de senioren tot en met de derde klasse. De theorie om het diploma te halen was niet zo moeilijk, maar ik moest ook wedstrijdverslagen inleveren en een zelfreflectie doen. Maar ik ben blij dat ik het heb gehaald. Wie scheidsrechter wil worden moet wel moed hebben om een wedstrijd te leiden, want het is soms niet makkelijk om alle spelers in het veld te houden en de coaches en ouders langs de lijn. Maar wie interesse heeft, kan zich gewoon melden bij de clubleiding en vragen om een proefwedstrijd te fluiten. Vraag gewoon of je het een keer mag proberen!"

Opleiding

Voor het komende seizoen staat de volgende opleiding alweer op stapel, zodat hij hogerop komt en nóg meer wedstrijden mag fluiten. "Ik vind het vak scheidsrechter ontzettend leuk, maar ook het voetbalspel. Ik wil graag dat alle 22 spelers zich aan de regels houden en ik vind het mooi als een wedstrijd goed verloopt. Als iedereen zich netjes gedraagt, hoef ik alleen het begin- en eindsignaal te geven."

Björn Kuipers

Daniël zegt ook dat hij de nieuwe Björn Kuipers wil worden. En dat kan best vindt zijn moeder Ellen, want Björn Kuipers heeft tenslotte ook twee supermarkten en is scheidsrechter en ondernemer tegelijk. "Björn Kuipers ben ik nog niet in leven lijve tegengekomen, maar zou dat héél graag willen", besluit Daniël. De Spanbroeker wil later graag een eigen zaak in mooie horloges. Hij wil na de middelbare school het horlogemakersvak leren in Schoonhoven.

Open avonden bij De Boulesklinkers

WOGNUM - De jeu de boulesvereniging De Boulesklinkers houdt dinsdag 25 juni, 2 en 9 juli open avonden. Iedereen die belangstelling heeft om een partijtje jeu de boules te spelen op het complex aan de Sportlaan in Wognum (nabij Spartanen) is welkom. Wel graag ouder dan 12 jaar en deelname is gratis.

Deelnemers spelen in tweetallen tegen elkaar. Duo's zijn welkom, maar wie geen partner heeft, krijgt die aangewezen. Elke avond worden drie ronden gespeeld, met telkens andere tegenspelers. Deze avonden zijn puur recreatief en maken mensen vrijblijvend kennis met deze sport. Men kan zich inschrijven tussen 19.00 en 19.15 uur. De eerste ronde begint om 19.30 uur. Elke ronde duurt maximaal 45 minuten.

Opening G'wôon Welkom

HOOGWOUD - Iedereen is zaterdag 22 juni om 13.30 uur welkom bij de opening van G'wôon Welkom in wijksteunpunt de Lindehof, Graaf Willemstraat 27 in Hoogwoud. Voor wie zelfstandig woont en behoefte heeft aan wat meer structuur van de dag, met enige beperking of gevoelens van eenzaamheid of mantelzorger die even een pauze nodig hebben. De zorg kan dan tijdelijk worden overgenomen door een ander, dat heet respijtzorg. Wees welkom bij G'wôon Welkom.

Met drie startbewijzen naar NK

Eva Nieuwenhuizen, Merel Winder, Mara Slippens, Zoë Voorthuijzen en Sam van der Hilst. Liggend: Isa Droomers. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Sam van der Hilst, Zoë Voorthuijzen, Mara Slippens, Merel Winder en Eva Nieuwenhuizen van TopTurnen Opmeer turnden zondag 16 juni hun laatste kwalificatiewedstrijd voor plaatsing voor het Nederlandskampioenschap in de eredivisie.

Mara en Merel hadden zich al geplaatst tijdens de eerste kwalificatie in Vianen, Sam heeft zich afgelopen zondag ook geplaatst voor het aankomende NK. Zoë miste met 0,8 punt en Eva met 0,2 punt plaatsing voor het nationale toernooi van volgende week. Extra zuur, omdat beide dames de beste prestatie van het seizoen deze dag neerzetten. Eva behaalde op het toestel sprong een tweede plaats, waardoor zij hiermee een toestelfinale binnensleepte. Naast de toestelfinale van Eva op sprong, maakt Merel zich op voor een balkfinale en Mara voor de toestellen vloer, sprong en brug, die een dag na de meerkamp op zondag plaatsvinden. Het NK, georganiseerd door de KNGU, vindt aankomend weekend plaats in Ahoy.

Kunstenaars kraken de Kas

De Hoornse kunstenaars Nuray Atas en Izabela Teleszynska laten 30 juni hun werk zien bij Kunst in de Kas. (Foto: aangeleverd)

ZWAAG - De Hoornse kunstenaars Nuray Atas en Izabela Teleszynska 'kraken' zondag 30 juni de kas bij Kunst in de Kas aan de Beatrixstraat 3A in Zwaag. Gitarist/zanger Jan Boers speelt instrumentale bewerkingen van bekende jazz, pop, en latin songs. Ook zingt hij af en toe een nummer. Hij treedt om 12.00 en 15.00 uur op. De Kas is geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is vrij.

Kunst en muziek in Zwaag

Kunstschilder Nuray Atas was in de jaren tachtig op zoek naar expositieruimte in Hoorn. Zij kraakte samen met enkele Hoornse kunstenaars een leegstaande school aan de Muntstraat. Later mochten ze er permanent blijven en doopten ze het gebouw 'Het Buismangebouw', vernoemd naar de verantwoordelijke wethouder. Teleszynska was toen nog geen tien jaar oud en woonde nog in Polen.

Licht en liefde

"Ik werd er een beetje in meegezogen", vertelt Nuray met een lach op haar gezicht. "Het pand werd al gekraakt. Er was nog een expositieruimte over en ik moest ook komen kraken. Voor de ingang stond een enorm lange agent. Toen ik, met wat kwasten in mijn hand, onschuldig 'sorry' tegen hem zei, ging hij keurig opzij." Nuray verruilde in de jaren zestig Turkije voor Nederland om met eigen ogen de grote meesters (vooral Vermeer) te aanschouwen en vanwege het prachtige licht in Nederland. In het werk van Nuray komen verschillende thema`s voor, zoals licht en reflecties, tijd en ruimte, zichtbaar en onzichtbaar, elementen van de natuur. Ze benadert de werkelijkheid steeds opnieuw. Als kunstenaar heeft Nuray in haar werkwijzen nooit naar een bepaalde stijl gezocht. Kunst heeft voor haar met meerdere dimensies en oneindigheid te maken.

Izabela kwam naar Nederland in de jaren negentig. In haar fotografie gebruikt zij de omgeving en het natuurlijk licht als basis.

Badkamers

Beide kunstenaars hebben veel overeenkomsten. Beiden vinden inspiratie in de natuur en de bijbehorende kleuren. Izabela fotografeert vanuit haar gevoel. De foto's zijn momentopnames en haar kinderen zijn veelal het onderwerp. Izabela vertelt: "Het is fijn als een foto iets met iemand doet." Izabela houdt van bewogen, verstilde of onscherpe beelden. Ook hebben beide kunstenaars iets met badkamers. Nuray: "Ik was al heel jong bezig met tekenen en schilderen, mijn ouders schilderden ook, maar ik mocht alleen in de badkamer schilderen. Alleen daar mocht ik knoeien." Izabela gebruikte de badkamer vroeger als donkere kamer. Ze fotografeert nog altijd voornamelijk analoog en heeft als grote voorbeelden Ed van der Elsken en Jacob Au Sobol. Haar gevoel is leidend in de foto's die zij maakt. Het beeld dat zij creëert, weerspiegelt wat ze voelt en ervaart.


Meer informatie: www.kunstindekas.nl.

'Made in China' in de Boterhal

Het kunstenaarsduo Edam & mcCullough vestigt de aandacht op het huidige 'verzamelen en tonen' van massaal geproduceerde 'rariteiten'. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Na de succesvolle expositie 'Het Warenhuis Sint Jan' borduurt De Boterhal met de volgende tentoonstelling door op het fenomeen 'Rariteitenkabinet'. Dit keer vestigt het Hoornse kunstenaarsduo Edam & mcCullough de aandacht op het huidige 'verzamelen en tonen' van massaal geproduceerde 'rariteiten'. Deze tentoonstelling is van 22 juni tot en met 4 augustus te zien in de Boterhal, Kerkplein 39 in Hoorn. Ad Geerding, directeur van het Westfries Museum, verricht zondag 23 juni om 16.0 uur de officiële opening.

Niamh mcCullough en Susanne Edam vonden elkaar in kunst, rariteiten en de natuur. Door overblijfselen van massaconsumptie met zelfbenoemde talismannen te combineren bouwen zij aan een moderne versie van het zogeheten rariteitenkabinet. Ze vragen zich daarbij af hoe groot het territorium van 'rariteiten' is.
Susanne Edam (1991, Schellinkhout) studeerde in 2015 af aan de Gerrit Rietveld Academie waar ze overeenkomsten tussen menselijk gedrag en structuren van organische fenomenen onderzocht. Ze vraagt zich af in hoeverre wij bij ons handelen op onderbewust niveau vaardigheden ontlenen aan verschijnselen in de natuur.
Niamh mcCullough (1985, Belfast, Noord-Ierland) behaalde in 2014 haar diploma aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De politieke gewelddadigheden in haar geboorteland spelen een belangrijke rol in haar werk. Ze nodigt mensen uit om fysiek deel te nemen aan haar tekeningen en prikkelt de toeschouwer om in letterlijke zin betekenis aan het werk te geven.

Het kunstproject is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hoorn en via een crowdfunding-campagne op voordekunst.nl en maakt onderdeel uit van het jaar van de Gouden Eeuw. De Boterhal is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week aan de Nieuweweg in Opmeer.

Ziet u wat er niet klopt op de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebookpagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het goede antwoord.

Dus 'like' de pagina en blijf tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Autocross Venhuizen

VENHUIZEN - De jaarlijkse Autocross van Venhuizen vindt zondag 30 juni vanaf 12.00 uur plaats. Vele coureurs in diverse klassen strijden om de punten en de koppositie in het Noord-Hollands Kampioenschap. Het terrein is vanaf 11.00 uur toegankelijk voor publiek.

De coureurs strijden in de Standaard-, Dames standaard-, Super standaard-, Rodeo- en de Verstevigde klasse. Tevens zijn de kever- en jeugdcoureurs ook weer van de partij. Jongeren mogen al vanaf twaalf jaar meedoen in de jeugdklasse. Voor elke klasse gelden andere regels waar de auto's aan moeten voldoen. Voorafgaand aan de cross worden de auto's gekeurd.

Het Noord-Hollands kampioenschap bestaat uit vier crossen: Wervershoof, Winkel, Midden-Beemster en Venhuizen. Als enige cross van het Noord-Hollands kampioenschap rijden de coureurs in Venhuizen met transponders. Met behulp van de transponders is de organisatie in staat om op een 16,5 vierkante meter groot LED-scherm het publiek tijdens de rit te informeren over de strijd. De posities en rondetijden verschijnen op het scherm.
Inschrijven voor deelname aan de cross kan nog tot zaterdag 29 juni (18.00 uur) via www.autocrossvenhuizen.nl.

Help jonge mantelzorger om tijd voor zichzelf aan te vragen

REGIO - Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien met een ziek, verward, verslaafd, depressief of gehandicapt familielid. Dat kan grote impact hebben op het leven van deze kinderen. Helemaal als zij daardoor veel taken op zich moeten nemen.

Het is belangrijk dat ook deze jonge mantelzorgers leuke dingen blijven doen. Sporten of met vrienden op stap en tijd voor henzelf is belangrijk. Wie kent een jonge mantelzorger? Ga eens met ze in gesprek en vraag hoe het met ze gaat. Ook jonge mantelzorgers kunnen hulp krijgen. Wie wil ze de weg wijzen?

Help time-out aanvragen

Organisaties als Mee & de Wering (www.meewering.nl), Kennisplatform Mantelzorg (www.ikzorg.nu/jmz) en Wijkteam Opmeer (www.opmeer.nl) hebben deze informatie en kunnen helpen. Zo gaat wijkteamlid Wendy Kok vrijblijvend met hen in gesprek. Laat jonge mantelzorgers bellen naar 0226-363 333 en laat hen vragen naar Wendy of appen via 06-53172894. Een e-mail sturen kan ook gemeente@opmeer.nl.

Recht op cadeaubon

Jonge mantelzorgers zijn er bij gebaat dat ze zich registreren bij de gemeente. Zij ontvangen dan een VVV-cadeaubon van 25 euro. Het Wijkteam kan ze met lotgenoten in contact brengen en ze ondersteunen in hun zorgtaken.

Concert in Bonifaciuskerk

Ramon van Engelenhoven is nu meesterpianist en speelt 26 juni in de Bonifaciuskerk in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - De Medemblikker meesterpianist Ramon van Engelenhoven speelt woensdag 26 juni met een strijkkwartet van Camerata RCO in de Bonifaciuskerk, aan het Kerkplein in Medemblik. Ze brengen een filmmuziekprogramma; het thema uit Schindler's List van John Williams én het Pianokwintet van Korngold.

Ramon van Engelenhoven sloot in 2017 zijn Bachelor Piano af met het hoogst haalbare cijfer (10) aan het Conservatorium van Amsterdam en voltooide daar onlangs (13 juni) zijn Masteropleiding. Op jonge leeftijd won hij prestigieuze prijzen: eerste bij het International Steinway Pianoconcours (2012), het Prinses Christina Concours (2013), het Lions European Music Competition (2013) en won ook de Young Pianist Foundation Concours (2015), inclusief Grand Prix Youri Egorov; hij soleerde met het Mariinsky orkest, onder leiding van Valery Gergiev in Sint Petersburg. Momenteel is Ramon één van de finalisten van de Dutch Classical Talent 2019-2020, een promotietraject voor jong klassiek talent.

Aanvang 20.30 uur plaats. Een kaart kost vijftien euro en is te reserveren via bonifaciusmedemblik@gmail.com of 06-20534941. Meer informatie: www.bonifaciusmedemblik.nl.

Kofferbakmarkt

HOORN - Rondom het stadhuis aan de Nieuwe Steen 1 in Hoorn vindt zondag 23 juni een kofferbakmarkt plaats. Dat betekent veel uitgeladen voertuigen met tweedehands goederen op de parkeerplaatsen rond het stadhuis. De toegang is gratis en de markt is geopend van 9.30 tot 16.00 uur. Meer informatie: 0229-244739 of www.mikki.nl.

Duoconcert

BERKHOUT - Bloeband en de Moonliners geven zaterdag 29 juni een duoconcert in de Berkhouter kerk, Kerkebuurt 172 in Berkhout. Aanvang 20.30 uur. Entree tien euro. Reserveren: info@moonliners.nl of 06-23551941.

Crowdfunding voor Gouden Eeuwers Dirk & Dirkje

Sigrid van der Meulen (l) en Ella Siekman. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Bij het Westfries Museum komen deze zomer twee unieke Gouden-Eeuwkostuums waarmee bezoekers hun eigen Gouden Eeuw-selfie kunnen maken. De kostuums voor Dirk & Dirkje worden gemaakt door kunstenares Ella Siekman. Om van de kostuums echte eyecatchers te maken zijn de initiatiefnemers een crowdfundingactie gestart.

Het initiatief voor Dirk & Dirkje komt van Sigrid van der Meulen. Deze Hoornse is copywriter van beroep en kwam door Hoorn Stad van de Gouden Eeuw op het idee voor Dirk & Dirkje. "Hoe leuk zou het zijn als je een stap terug in die tijd kunt zetten? Met Dirk & Dirkje, in bijzondere Gouden Eeuw-kostuums, kan dat heel makkelijk. Zonder omkleden. Je gaat gewoon achter Dirk (het herenkostuum) of Dirkje (het dameskostuum) staan. Zo lijkt het of je het kostuum aan hebt. Dan zet je jezelf of een ander op de foto. Zo simpel is het!" Sigrid is creatief, maar ook een organisator. Vergunningen aanvragen, logo's verzinnen, publiciteit regelen? Ze draait er haar hand niet voor om. "Alleen kostuums maken, dat kan ik niet. Daarom had ik iemand nodig die deze kostuums precies zo groots en opvallend tot leven kon brengen als ik in mijn hoofd had. Ik ben ontzettend blij dat dat gelukt is. Want Ella is al net zo enthousiast over Dirk & Dirkje als ik!"

Weerbestendig

Ella Siekman is theatervormgever en maakt kostuumkunst. Ze heeft een grote voorliefde voor het vertalen van historische kostuums naar het nu. "Ik word aangetrokken door niet-textiele materialen en werk graag met plastics of metaalgaas. Voor de Dirk & Dirkje-kostuums laat ik me inspireren door schilderijen uit de zeventiende eeuw." Extra uitdagend is dat de kostuums weerbestendig moeten zijn. Overdag staan ze voor het museum, gratis voor iedereen. Na sluitingstijd staan ze veilig achter de hekken.

Tegenprestaties

Voor een deel van het project is er al subsidie. Maar om iets echt bijzonders neer te zetten zijn speciale materialen en decoraties nodig. Hiervoor zijn Sigrid en Ella een crowdfundingactie begonnen. Inmiddels is al eenderde van het streefbedrag binnen. Voor wie het project steunt, zijn er leuke tegenprestaties, zoals een exclusieve gouden-eeuwmolensteenkragen workshop, een digitale fotolijst of een exclusieve ontvangst en rondleiding door het Westfries Museum.

Meedoen kan al vanaf tien euro. Meer informatie: www.voordekunst.nl/projecten/9014-2-kostuums-voor-gouden-eeuw-selfies .

Concert in Russische sferen

Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor sluit het seizoen traditioneel af met een groots Zomeravondconcert. (Foto: aangeleverd)

WESTWOUD - Ieder jaar sluit het Hoorns Byzantijns Mannenkoor zijn seizoen af met een groots Zomeravondconcert. Deze keer vindt het concert vrijdag 28 juni plaats in de St.-Martinuskerk in Westwoud.

Onder leiding van dirigent Grigori Sergei Sarolea heeft het koor met Slavische muziek naam gemaakt vanwege zijn speciale koorklank. Het koor neemt hierdoor al ruim dertig jaar een unieke plaats in tussen de Nederlandse koren die Byzantijnse muziek brengen.

Volksliederen

Ook voor dit concert is een aantrekkelijke keuze gemaakt uit het grote repertoire van liturgische gezangen en Russische en Oekraïense volksliederen. Het liturgisch gedeelte van het programma is kenmerkend voor de verrassende keuzes die de dirigent maakt. Eenstemmig gezongen middeleeuwse gezangen, naast zeventiende-eeuwse driestemmigheid en zettingen van beroemde componisten.

Kozakken

In het eerste deel van het programma staan de gezangen uit de Byzantijnse liturgie centraal. Na de pauze komt het volkse repertoire aan bod waarin veel is te horen over het wel en wee en het strijdbare bestaan van de kozakken. Natuurlijk ontbreken de bekende Russische liederen niet.

Aanvang 20.00 uur in de kerk aan de Dr. Nuijensstraat 78 in Westwoud. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Diana Huisman (06-41266482) of www.hoornsbyzantijnsmannenkoor.nl.

Vrouwenfeest in De Zaagtand

HOORN - In wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, vindt zondag 23 juni van 12.00 tot 17.00 uur een Vrouwenfeest plaats. Er is van alles te zien en te beleven. Lekkernijen uit verschillende culturen, henna-tattoos, make-up, nagels stylen, buikdansen met Alina, een loterij met mooie prijzen, tweedehandskledingwinkel Doe Wat is open, een cursus Empowerment, dansen en zingen. De uitsmijter van de dag is een optreden van Monique de Mesa. Uiteraard zijn kinderen ook van harte welkom; voor opvang en activiteiten wordt gezorgd. De toegang is gratis, maar voor sommige activiteiten/etenswaren vraagt men een vergoeding. Meer informatie: 0229-855700 of zaagtand@netwerkhoorn.nl.