Omring Express

21 maart 2019

Omring Express 21 maart 2019


1 / 12

Margreet Roels maakt een boek voor zzp'er in spreektaal. (Foto: Warner de Weerd).

Margreet Roels uit Oudesluis maakt boek dat weleens 'erg gewild' zou kunnen zijn

Boek voor zzp'er in spreektaal

OMRINGDORPEN- Het bericht verscheen nog maar kort geleden op nu.nl: mensen die keihard werken maar niet rond kunnen komen (google de-helft-van-nederland-snapt-helemaal-niks-van-geld en je vindt het artikel). In datzelfde stuk staat dat maar 10 procent van de Nederlanders met geld kan omgaan, 40 procent weet zich redelijk te redden en 50 procent snapt er helemaal niets van. ,,Het geeft maar weer eens aan waarom dit boek zo nodig is", vertelt Margreet Roels.

De oude geldkist uit 'opoes tijd' (Foto: Warner de Weerd).

Het boek 'Je financiën als zzp'er de baas' van de 56-jarige inwoonster uit Oudesluis en Daphne Lie uit Ter Aar is pas net uit, maar de belangstelling voor een boek dat niet via een bekende uitgeverij is gepubliceerd is al relatief groot te noemen. ,,Media tonen belangstelling, maar vooral ook de doelgroep", aldus Roels. ,,Omdat het in hun taal, spreektaal, is geschreven. Dat kun je kinderlijk noemen, maar ik zie dat als een compliment. De meeste zzp'ers hebben geen universiteit gedaan. Het zijn bouwvakkers, lassers, mensen die met hun handen werken kortom. Ze verdienen vaak een redelijke tot goede boterham, maar ze zijn niet als econoom opgeleid. Dit boek geeft aan hoe ze hun inkomsten moeten verdelen en reserveren voor latere kosten."

Ik steek mijn kop in het zand

Eh, eh
Ik steek mijn kop in het zand.
Eh, Eh
Want als ik de hype moet geloven, dan staat hele wereld morgen in brand.
Maar ik probeer vandaag te voorkomen, dat het morgen me niet meer schelen kan.
Ik heb met donker gehad.
Nu kies ik voor een zonnige dag

Leef niet bij de dag!

Roels wijst graag op dit lied 'Kop in het zand' van de bekende singer-songwriter Nielson. ,,Sparen kan als betuttelend overkomen, maar je kunt je kop niet in het zand steken. Ja, als je met pensioen gaat. Dan pluk je de vruchten van je werk. En als je het goed doet en naar ons boek het geld verdeelt over een aantal posten, dan kun je eerder met pensioen dan je denkt."

Meerdere posten die ook over meerdere bankrekeningen zijn uitgesmeerd. Roels: ,,Banken zijn er niet dol op wanneer je jouw geld zo verdeelt (want zij verdienen geld met jouw geld, red.), maar voor jou werkt het wel het beste. Denk aan een post voor zakelijke uitgaven, een post voor privé, een post voor onverwachte zakelijke uitgaven, een post voor de zakelijke belastingen en een algemene reserve. Het is maar een voorbeeld, in ons boek verdeel ik een en ander onder in vier posten, maar dat is wel het minimum. In het algemeen geldt: Des te meer bedrijfsafhankelijke posten, des te beter want zo krijg je een beter overzicht over inkomsten en uitgaven."

Oude geldkist

Ze toont een oude geldkist van uit 'opoes tijd'. Elke gleuf heeft een andere benaming: eten/drinken, kolen (brandstof), vakantie en dergelijke. ,,En er ging echt niet meer uit dan erin kwam. Als de kolenboer kwam, dan vroeg mijn grootmoeder: 'Hoeveel kolen krijg ik voor dit geld?' Hij zei dan 'zoveel'. Als dat minder was dan verwacht, ook in de wintertijd, dan was het jammer, maar er werd niet meer ingekocht. Tegenwoordig zijn we daarin te verwend geworden."

Ik heb genoeg van alle getallen

Nee al die cijfertjes die boeien me niet
Ik laat door niks mijn plannen verknallen
Ik dans nu even op een andere beat

Nielson, 3e couplet van het lied Kop in het Zand

Roels schudt met hoofd. ,,Dat is de tijdsgeest van tegenwoordig. Ik ben voordat ik dit boek ging schrijven Financial controller geweest. Eigenlijk zou iedereen een basisopleiding daarin moeten hebben, dat leert je hoe met geld om te gaan."

Voor alle duidelijkheid: Roels verwacht niet dat je als een monnik gaat leven. ,,Je hebt juist als ondernemer ontspanning nodig, je moet af en toe eruit. Dit boek is meer een bewustwording van, dat je jezelf afvraagt van 'Heb ik die nieuwe auto nu echt nodig', waarbij altijd geldt: Als je in iets echt moet investeren voor het voortbestaan van je bedrijf moet je daartoe altijd budgettair de mogelijkheid creëren. Maar het moeten wel uitzonderingen op de regel zijn. Uiteindelijk draait alles om de balans, de resultaten privé en zakelijk en de orderportefeuille voor de nabije toekomst.'"

Kwetsbare groepen

De postbezorgers, maaltijdbezorgers en andere kwetsbare doelgroepen die min of meer gedwongen zzp'er worden vallen buiten de doelgroep van Roels. ,,Wij willen hen ook helpen, maar ik zie ze niet snel naar ons toekomen. Maar als zo'n persoon komt, dan ga ik hem ook helpen."

Meer weten? Bel Margreet via 06-17190615, mail haar via info@margreetroels.nl of bekijk de site www.margreetroels.nl

Naamswijziging kleinschalig wonen Angelapark

SCHAGEN - Kleinschalig wonen Angelapark in Warmenhuizen gaat per direct verder onder de naam Parkhuis. Met deze naamswijziging willen we beter verduidelijken dat locatie Parkhuis een op zichzelf staande locatie is binnen Woonzorggroep Samen en geheel onafhankelijk is van het ernaast gelegen Angelapark.

Locatie Parkhuis bestaat uit vier woningen met in totaal 28 plaatsen voor mensen met dementie. Kleinschalig wonen noemen we dit. In deze woningen vormen zeven mensen samen met het verzorgend personeel een eigen huishouden. In deze locatie wordt 24/7 zorg geboden. De naburig gelegen locatie Angelapark is een zogeheten extramurale locatie waar bewoners zelfstandig wonen en bij een zorgbehoefte zorg ontvangen van het thuiszorgteam dat gevestigd is in Angelapark.

Over Woonzorggroep Samen

Woonzorggroep Samen is gevestigd in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon. In en vanuit twintig locaties levert Samen zorg, behandeling en welzijnsdiensten, ook bij cliënten thuis. Woonzorggroep Samen staat voor comfortabel wonen, deskundige zorg en professionele behandeling. Samen zet zich er, met 1600 medewerkers en vele vrijwilligers, elke dag weer voor in om dit waar te maken. Met oog voor kleine dingen én een scala aan activiteiten. De zorg is en blijft mensenwerk waarbij warmte en persoonlijke aandacht centraal moet staan. De cliënten van Woonzorggroep Samen gaan voor die persoonlijke aanpak. Overigens is Woonzorggroep Samen er niet alleen voor ouderen. Met professionele behandeling en revalidatie richt zij zich op volwassenen van alle leeftijden. Kijk voor meer informatie op www.woonzorggroepsamen.nl of bel 0224-211136.

'Met de deur Open' bij Schagen FM

'Met de deur Open' bij Schagen FM. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - In het programma 'Met de deur Open' van Schagen FM zijn zondag 24 maart van 10.00 tot 12.00 uur Jan Slijkerman en Ruud Benard uit Schagen te gast. Jan en Ruud schitteren op dit moment onder regie van Greetje Danner in het stuk 'Herfst in Schagen' van toneelgroep D@gh@p.'Herfst in Schagen ' is tragisch en hilarisch en bovenal herkenbaar. De mannen spelen het echtpaar Van Beem dat al 40 jaar in de herfst een weekje in een vakantiehuisje in Schagen doorbrengt en hoewel het geheugen van Herman hem soms in de steek laat, haalt hij samen met Pauline herinneringen op aan een lang niet altijd soepel verlopen huwelijksleven. Presentator Kitty Mertz praat met Jan en Ruud over hun leven, hun werk en over hun toneelleven. De muziek die tijdens het programma is te horen is de keuze van Jan Slijkerman en Ruud Benard en de techniek is in handen van Hans van den Hoeven. 'Met de deur Open' is te beluisteren op de kabel via 96.5, in de ether op 107.7, achter de beeldkrant via kanaal S12+, digitaal via kanaal 40 en via www.schagenfm.nl onder het knopje 'luister live'.

Passion in de Polder komt er weer aan

Passion in de polder onder anderen in de kerk van Schagerbrug. (Foto: aangeleverd).

SCHAGERBRUG - Bijna zestig zangers, twintig spelers, vijf muzikanten en nog veel meer vrijwilligers en technici die achter de schermen werken. Passion in de Polder komt er weer aan en ook dit jaar wordt het een groot spektakel. De afgelopen jaren groeide Passion in de Polder uit tot een groot succes. Het gezamenlijke evenement van de protestantse gemeente Zijpe en de rooms-katholieke parochie in 't Zand beeldt de laatste uren uit het leven van Jezus uit, vergelijkbaar met de Passion die elk jaar te zien is op tv.

Het grote verschil is dat Passion in de Polder gespeeld wordt door veel lokale vrijwilligers. Al weken lang repeteren de tientallen vrijwilligers om er ook dit jaar weer een onvergetelijke
voorstelling van te maken. Het grote koor zorgt voor de muzikale ondersteuning, terwijl de spelers de laatste avond, arrestatie en kruisdood van Jezus neerzetten. Nieuw dit jaar is dat Passion in de Polder drie keer wordt opgevoerd: op zaterdagavond 6 april om 19.30 uur in de kerk van Schagerbrug, op zondagmiddag om 15.00 uur in de kerk van 't Zand (een voorstelling met gereserveerde plaatsen voor mensen op leeftijd) en op zondagavond om 19.30 uur opnieuw in de kerk van 't Zand. De voorstelling duurt ongeveer vijf kwartier. Elke keer is de kerk een half uur voor aanvang geopend.

JuRo Unirek/VZV ondanks verlies door

naar de halve finale Kampioenspoule

't VELD – De handbalploeg van JuRo Unirek/VZV heeft zich afgelopen zaterdagavond geplaatst voor de halve finale van de Kampioenspoule. Nu werd met 26-27 verloren van Geonius/V&L uit Geleen, terwijl de eerste wedstrijd in een 19-23 overwinning voor JuRo Unirek/VZV eindigde.

Na een kwartier spelen stond er in de spannende wedstrijd 7-7 op het scorebord en bij de rust stond de ploeg uit Geleen nipt met 14-15 voor. In de beginperiode van de tweede speelhelft stond VZV zelfs nog met 20-23 achter en het was de vraag of de thuisclub de vechtlust kon opbrengen om niet alsnog uitgeschakeld te worden voor de halve finale van de Kampioenspoule. De ploeg van coach Rolf Schulte probeerde in een time out zijn ploeg optimaal te motiveren en het hielp. Via treffers van Aniek Janssen, Djazzmin Trabelski en Esma Staal de teams weer op gelijke hoogte. In de slotfase kwamen de gasten op twee punten verschil: 24-26, maar het was Esma Staal die 25-26 aantekende. Beide teams scoorden nog eenmaal waardoor de gunstige eindstand van 26-27 voor VZV op het scorebord kwam. Het publiek heeft genoten van een spannende en aantrekkelijke wedstrijd.

In de halve finale van de Kampioenspoule speelt JuRo Unirek/VZV de eerste wedstrijd op zaterdag 6 april in Sporthal 't Zijveld. Aanvang 20.45 uur. Tegenstander is VOC. De return in Amsterdam is op zaterdag 13 april.

Geslaagd Cool Moves volleybaltoernooi

Zeer geslaagd Cool Moves volleybaltoernooi. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - Het Cool Moves volleybaltoernooi Schagen e.o in Tuitjenhorn heeft op zondag 10 maart plaatsgevonden. Het toernooi was weer zeer geslaagd. Er werd sportief gestreden om de titels in de verschillende leeftijdsgroepen. De winnaars mogen op 25 mei meedoen aan het Regionale kampioenschap van de NEVOBO. Onze dank gaat uit naar iedereen die dit toernooi mogelijk hebben gemaakt (zoals organisatie -team, coaches, scheidsrechters, Sportservice Schagen en de Nevobo). De poulewinnaars: Winnaars Groep 3-4; Scott, Steven, Dim, Ruben en Thomas, Winnaars Groep 5-6 ; Kane, Duncan, Sem en Kjalt en Winnaars groep 7-8; Miel, Cas, Renske en Sanne.

Bewoners Jozefpark in het kader van NL Doet in het zonnetje gezet. (Foto: aangeleverd).

Bewoners Jozefpark in het zonnetje gezet

TUITJENHORN - Afgelopen zaterdag hebben de bewoners van het Jozefpark in Tuitjenhorn genoten van een Beauty verwenmiddag en High tea. De middag werd georganiseerd door de Zonnebloem met hulp van diverse lokale ondernemers en vrijwilligers die zich spontaan hebben aangemeld via NL Doet. O.a. schoonheidssalon Beau Terre, fysiotherapie praktijk Middendorp en masseuse Gaby Graham werkte geheel belangeloos mee.

4 / 12

Boomfeestdag in Burgerbrug. (Foto:aangeleverd).

Feestelijke aftrap voor pluktuin Burgerbrug

Tijdens de Nationale Boomfeestdag op woensdag 13 maart plantte wethouder Hans Heddes samen met de kinderen van de Sint Joseph basisschool in Burgerbrug fruitstruiken als aftrap voor een mooie samenwerking aan een bloemrijke pluktuin. Ook zaaiden zij bloemenzaadjes in die diverse insecten moeten aantrekken. "Hiermee vormen wij een deel van het braakliggend terrein naast de basisschool om tot een groene idylle", licht wethouder Hans Heddes toe. "Een inrichting met meer bloemen, struiken en kruiden is niet alleen goed voor de mens. Het is ook goed voor bijen en vlinders die op dit soort plekken voldoende voedsel en schuilgelegenheid kunnen vinden."

Ontwerp pluktuin

Samen met de dorpsraad, school, volkstuinders en omwonenden wil gemeente Schagen een ontwerp maken voor de eerste pluktuin in gemeente Schagen. Langs de randen komen verschillende soorten bessenstruiken te staan. Door onder deze bessenstruiken ook vruchtdragende planten aan te brengen ontstaat een gelaagdheid die een eerste aanzet vormt tot een voedselbos. Het is de ambitie van gemeente Schagen om steeds meer kleurrijke en groene plekken te realiseren. Op 13 maart gaan we Burgerbrug een stukje mooier maken!

Schagen groeit door!

Dit project komt uit het programma "Schagen groeit door". Met dit programma wordt gemeente Schagen duurzaam groener om het woongenot en vestigingsklimaat in de gemeente te vergroten. Duurzaam, zodat de kinderen en kleinkinderen ook in een groene gemeente kunnen wonen. Daarnaast wil de gemeente dat inwoners hier fijn wonen en dat mensen hier graag willen komen wonen. De inwoners, ondernemers en bezoekers van de gemeente moeten zich prettig voelen in deze gemeente.

Schrijf je in voor de Streetdancekampioenschappen

De inschrijving voor de Streetdancekampioenschappen is gestart. (Foto: aangeleverd).

De Streetdancekampioenschappen komen er weer aan! Dit jaarlijks terugkerende evenement is voor alle kinderen uit groep in Schagen en Hollands Kroon. Wie mee wil doen kan zich nu opgeven. Elke groep 8 klas mag met een team meedoen. Het team moet uit minimaal vier personen bestaan en de dans mag niet langer zijn als drie minuten.

Eerst doe je mee aan de voorronde. Je mag zelf je voorkeur opgeven op welke dag je mee wilt doen. Je kunt kiezen uit 2 data; 8 mei en 15 mei. Beide voorrondes zijn in de Multitreffer in 't Zand, vanaf 15.00 tot 16.45 uur. Een vakkundige jury beslist welke teams er doorgaan naar de finale. De finale van de Streetdance is op 22 mei, ook in de Multitreffer.

Voorwaarden

Het gebruik van confetti of middelen die de vloer kunnen beschadigen is niet toegestaan. De dansers mogen op blote voeten, of op binnenschoenen dansen. Je kunt bijvoorbeeld je schoenen aandoen die je in de gymzaal op school altijd aan hebt. Schoenen die je buiten aan hebt mogen niet.

Geef je nu op!

Aanmelden voor dit leuke evenement kan door een mail te sturen naar Manon Verblaauw; mverblaauw@teamsportservice.nl. Let op: Geef in de mail de volgende informatie aan: De naam van de school, de naam en emailadres van de contactpersoon, het aantal deelnemers in de dansgroep, de voorkeursdatum en de naam van je streetdanceteam. Kijk ook op teamsportservice.nl/schagen.

Raymond Slangen met de grootste vis van 97 centimeter. (Foto: aangeleverd).

Robbert van Rossem 'Beste Roofvisser'

SCHAGEN - Na afgelopen zondag, 17 maart j.l., mag Robbert van Rossem uit Schagen zichzelf de "Beste Roofvisser 2018-2019" noemen. Hij won de HSV De Baars Roofvis Competitie 2018-2019, na in totaal vijf wedstrijden te hebben gevist stond hij bovenaan met in totaal 14 snoeken en een snoekbaars met een gezamenlijke lengte van 983,50cm. En liet daarmee dertien andere deelnemers achter zich. Hij kreeg hiervoor een Nipro Hengelsport cadeaubon van € 100,--

Robbert van Rossem met zijn snoekbaars van 72 centimeter. (Foto: aangeleverd).

De tweede plaats ging dit jaar naar Patrick van den Born uit Schagen, hij wist in totaal 8 snoeken te vangen met een gezamenlijke lengte van 556cm. Goed voor een Nipro Hengelsport cadeaubon ter waarde van € 75,--. De derde plaats ging dit jaar naar Raymond Slangen uit Schagen, hij wist in totaal zeven snoeken te vangen met een gezamenlijke lengte van 550cm. Goed voor een Nipro Hengelsport cadeaubon ter waarde van € 50,-- De prijs voor de "grootste vis" gaat voor het derde jaar op rij naar Raymond Slangen uit Schagen. Hij wist tijdens wedstrijd 4 van 5 in de zone Waldervaart een snoek van maar liefst 97 cm te vangen. Goed voor een Nipro Hengelsport cadeaubon ter waarde van € 75,-- Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 29 maart aanstaande zullen bovengenoemde deelnemers nogmaals gehuldigd worden en ontvangen zij een (wissel)beker. In totaal werden er in vijf wedstrijden tijd 70 snoeken en 1 snoekbaars gevangen, met een gezamenlijke lengte van 4.319,50 cm en een gemiddelde lengte van 64,16 cm per vis.

Geslaagde competitie

Een compleet overzicht van het eindklassement staat vermeld op onze website en of Facebookpagina. De HSV De Baars Roofvis Competitie 2018-2019 bestond in totaal uit vijf wedstrijden, iedere wedstrijd vis je in een andere zone, Schagen was dan ook opgedeeld in vijf zone`s. Haven & Keins; Centrum; Hoep-Zuid+Noord & Nes Noord eo; Waldervaart eo en als laatste Muggenburg & Witte Paal eo. Alle roofvis strategieën waren toegestaan met in totaal twee hengels, levend aas vissen natuurlijk niet, want dat is wettelijk verboden. Het dagelijks bestuur van HSV De Baars kan terugkijken op een zeer geslaagde competitie, met uitzonderlijke vangsten. Dit jaar medio november/december starten wij dan ook weer met de Roofvis Competitie 2019-2020 (12 jaar en ouder). Ben je lid van HSV De Baars en lijkt het je leuk om hieraan mee te doen? Dan kun je jezelf vanaf nu aanmelden via bos.remko@gmail.com vermeld even je naam; leeftijd en 06 nummer.

Jan van Goethem: Lichtspel. Luik. (Foto: aangeleverd).

Winnende foto's bij Fotoclub AFV Schagen

Johan Blankwater: Vrouw, kind en zeepbel. (Foto:aangeleverd).

SCHAGEN - Afgelopen donderdag hadden de leden bij fotoclub AFV Schagen weer een mooie avond met twee winnaars: Bij de jury Jaap Barsingerhorn en Cor van Diepen de foto van Johan Blankwater, Vrouw kind en zeepbel! Bij de jury de foto van Jan van Goethem: Lichtspel Luik! Voor meer informatie kijk eens op de website : www.fotoclubschagen.nl , of als je iets meer met je foto's wilt doen, kom eens vrijblijvend kijken.

Zanggroep Puur! gaat 'Back to the sixties!'

Zanggroep Puur! gaat Back to the sixties. (Foto: Esther van der Linden)

REGIO - Wie aan de jaren zestig denkt, denkt al snel aan provo's, hippies, de moord op Kennedy, The Beatles en de protestliedjes van Bob Dylan. Het was het begin van een nieuw tijdperk, een roerige tijd waarin veel veranderde, ook in de muziek. Puur! ontdekte zoveel muzikale juweeltjes dat zij een compleet nieuw liedjesprogramma uit deze tijd samenstelde. Back to the sixties!

Het wordt een ware 'trip down memory lane'. Met liedjes uit de popmuziek, kleinkunst, cabaret en musical. Er komt echt van alles voorbij. Van Elvis Presley tot Toon Hermans en van Simon & Garfunkel tot Shaffy & List. En natuurlijk ook The Beatles, die hit na hit scoorden in de jaren zestig. Duik samen met Puur! terug in de tijd en swing mee met de muziek van toen die we echt allemaal nog kennen. Zanggroep Puur! bestaat uit: Loes de Wit, Tonnie Meester, Miranda de Jong, Jaap van Saarloos, Frank Stratmann en André Vloeijberghs. Puur! zingt zelf gekozen repertoire. Mooie pure liedjes. Samen, maar ook solo of in een duet. De zangers worden begeleid door pianist en arrangeur Sjoerd Brouwer en Jeen Rabs op gitaar.

Concertdata: Zondag 24 maart - 't Kerkhuys, Spanbroek – aanvang 14.30 uur, Zaterdag 30 maart – Theater Het Pakhuis, Hoorn – aanvang 20.30 uur, Zondag 31 maart – Stadsgehoorzaal, Vlaardingen – aanvang 14.00 uur, Zondag 14 april - Calypso theater, Wijk bij Duurstede – aanvang 14.30 uur.

Kijk voor meer informatie en reserveren op de site van de theaters of op www.puur-online.nl

Dierenkliniek Zuiderkaag Mach moet in slotronden aan de bak

SCHAGEN - Dierenkliniek Zuiderkaag Magnus Anna Paulowna Chess (Mach) moet aan de bak in de slotronden. De Schager schaakploeg, bij wie het de afgelopen twee jaar alleen maar hosanna was, verloor zaterdag voor eigen publiek met 3,5-4,5 van de talenten van VAS 2. Die pakten daardoor de koppositie van poule C van de landelijke derde klasse, Mach moet nog vrezen voor degradatie door het verlies van de lijstaanvoerder tot zaterdagavond, Leiderdorp, tegen Caïssa-Eenhoorn 2.

Die ploeg staat nog onder de streep, maar is Mach wel tot twee matchpunten genaderd met dien verstande dat er daartussen nog twee ploegen zitten die ook nog tegen degradatie vechten. ,,Maar gezien ons programma is het wel alle hens aan dek", aldus teamleider Wim Smit. ,,Wij krijgen in de volgende ronde het naar de derde plaats teruggevallen Leiderdorp en in de laatste ronde het Hilversumse HSG dat vorig jaar nog een afdeling hoger speelde." Mach is zelf op papier het een-na-sterkste team van de poule, maar het zit de ploeg niet mee. ,,Sommige spelers zijn niet fit, anderen hebben het gewoon te druk met andere zaken", vertelt Smit. ,,Maar feit is wel dat we dik onder ons niveau spelen en in de poule des doods waar wij in zitten wordt dat afgestraft." Het enige voordeel dat Mach ten opzichte van andere degradatiekandidaten heeft is dat de ploeg teveel klasse heeft om dik te verliezen: het heeft relatief veel bordpunten. Dat 'doelsaldo' zou nog weleens heel belangrijk kunnen zijn in de finale van de competitie.

Fikse vormdip

Tegen VAS 2 gaf Wim Boom een gewonnen stelling in een zet weg, zag David de Vissser met één zet een gelijkwaardige stelling in een min of meer verloren positie veranderen en ging Richard Bolster in goede stelling door zijn vlag. Daarnaast speelde Enrico van Egmond tegen een op papier beduidend zwakkere tegenstander een matige pot en verloor kansloos. Daar tegenover vormde Reinier Weber een lichtpunt: de Nieuwedieper pakte zijn eerste volle punt voor Mach sinds hij eind 2018 in het team was ingestroomd ter vervanging van Smit die teamleider is geworden. Niettemin stond Mach na de eerste tijdcontrole met 1-4 achter. Het was echter toen al duidelijk dat Colin Stolwijk, Nederlands studentenkampioen van 2017 maar ook tot voor kort kampend met een fikse vormdip, eindelijk weer eens zou winnen. Datzelfde gold voor internationaal meester Piet Peelen die samen met Warner de Weerd wel aan de lopende band scoort voor Mach. De Weerd moest dan voor de gelijkmaker zorgen en hij stond ook de gehele partij beter tot veel beter. Maar de jeugdige tegenstander weigerde te buigen, bleef zich stug verdedigen en de Purmerender miste deze zaterdag de brille om zich met inventief spel de witte vesting te slechten. Het resultaat was remise en een kater voor Mach.

Nationale Cranio-dag op 23 maart

Nationale Cranio-dag (Foto: aangeleverd).

LANDELIJK – Cranio is een professionele vorm van beweegzorg waarbij zowel fysieke als emotionele klachten lichaamsgericht worden behandeld. Cranio staat voor cranio sacraal therapie dat sinds jaren tachtig door onder andere fysiotherapeuten wordt toegepast in Nederland. Op 23 maart a.s. openen craniotherapeuten in Nederland hun deuren voor het grote publiek. Zo kunnen vragen gesteld worden over de behandeling en zelf worden ervaren wat cranio is.

Uitgangspunt bij cranio is dat het lichaam en de psyche onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden. Lichamelijk en emotioneel trauma kan zich in het bindweefsel vastzetten in de vorm van spanning. Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust, maar gaandeweg kost het veel energie en kan het lichaam niet optimaal functioneren. Met zachte, manuele behandeling van de gespannen gebieden wordt het lichaam uitgenodigd om te ontspannen. Dit gaat soms samen met het loskomen van emoties die te maken kunnen hebben met een (oud) trauma. De behandelmethode is wetenschappelijk onderbouwd en past goed in de hedendaagse gezondheidszorg. Alles draait bij cranio om de therapeutische aanraking. De therapeut kan met zachte technieken de gezonde beweeglijkheid van het bindweefsel rondom de verschillende structuren optimaliseren en zo het lichaam helpen de natuurlijke balans te herstellen. Op 23 maart zetten cranio therapeuten in Nederland de deur van hun praktijk open en kan iedereen kennismaken met deze therapievorm. Kijk op www.cranio-nederland.nl voor een therapeut in de buurt en laat je raken door cranio.


Eerste namen Zandstock 2019 bekend!

Nielson, Douw Bob, Queen en de 3JS op Zandstock Festival 2019


't ZAND - De geur van de eerst uitgereden mest en het vers gemaaide gras van de buurman vechten om het beste plekje in je neus. En dat betekent dat Zandstock Festival de namen naar buiten brengt van de eerste artiesten die zij hebben geboekt om er in 2019 weer een daverende editie van te maken. Op 10 en 11 augustus gaat het weer gebeuren. Een klap vrijwilligers traint alvast hun spierballen en kookkunsten om in no time vier tenten compleet met barren, muziekinstallaties en goed gevulde pannen soep neer te zetten om een paar duizend man te kunnen laten genieten van een tweedaags feest. Met trots presenteert Zandstock Festival hierbij de eerste namen: Nielson, Douwe Bob, 3JS, Mr. Polska, Jeangu Macrooy en Queen Forever! Koop nu de tickets voor Zandstock 2019.

Nielson laat dit jaar met zijn wapperende krullen zien dat hij niet alleen een goeie kop heeft voor de radio, maar ook best aangenaam is om naar te kijken in 'Wie is de mol'. Zijn muziek blijft zich lekker ontwikkelen: hij blijft er een kei in om heerlijke Nederlandstalige popliedjes te zingen met een flow alsof hij er niets voor hoeft te doen. Een lust voor het oor en niet gek voor het oog. Andere mannen die wel pap lusten van Hollandse meezingers zijn Jan, Jan en Jaap, beter bekend als de 3JS. Waar Volendam mooi de sjaak is met het pulsvissen, hebben ze gelukkig de muziek nog. De 3JS bewijzen al jaren heerlijke nummers te schrijven waar zowel je schoonmoeder als jij stiekem best blij van wordt. Deze mannen staan garant voor één groot feest! Mocht je diezelfde schoonmoeder liever een uurtje niet willen zien, spoed je dan haastig naar de tent waar the one and only Mr. Polska zijn opwachting maakt. Hij heeft al eerder opgetreden op de Zwarte Cross, dus is lekker opgewarmd voor ons lekkere festival in 't Zand. Even lekker beuken met deze man dus.

Douwe Bob

Jeangu Macrooy: google deze naam even en een half uur later zit je nog gekluisterd achter je laptop. Deze man komt van oorsprong uit Paramaribo en maakt hele lekkere swingende muziek. Zijn show wil je van begin tot de laatste noot horen. Jaja, en dan komen de mannen van Queen ook nog hoogstpersoonlijk de bassen van de speakers doen trillen. Alle hits komen voorbij, dus dat wordt ouderwets rocken op Radio Ga Ga en Under Pressure. Dus oefen dat snelle stukje van Bohemian Rapsody alvast maar weer even, dan kan je weer opnieuw indruk maken op je vlam van toen als de band Queen Forever hun opwachting maakt. Last but not least voor deze reeks van bekendmaking is niemand minder dan onze eigen Douwe Bob! Het is alweer zeven jaar terug dat hij de eerste terechte winnaar was van De beste singer songwriter. Hij was toen al goed en is alleen maar beter geworden. Grijp je kans om zijn hits als Shine en Multicolored Angels live te horen van deze topartiest!

Op zaterdag 10 augustus heb je de hele middag de tijd om je op te tutten en dorst te kweken, want de deuren openen om 18.30 uur. Zorg dat je zondag je wekkertje zet, dan kan je om 15:00 uur starten met je eerste drankje en muziek. Koop nu je kaarten met een flinke early bird korting via www.zandstock.nl/tickets! Tot ziens op 10 en 11 augustus in 't Zand.

Verlies Constructor Staalbouw


SCHAGEN - De uitwedstrijd van Constructor Staalbouw op 17 maart tegen Man op Maat/'t Caves uit het Brabantse Wintelre resulteerde in een 6-2 nederlaag. Henk Lub wist zijn partij te winnen. Henk Overmars, Jan Posthumius en Wim Stroet verloren. Jan Posthumius wist zich tegen Raymond Ceulemans vanaf acquit redelijk staande te houden: 10-10 na 8 en 15-15 na 16 beurten, maar was hierna niet meer opgewassen tegen de ervaren Belg, die met een reeks van 21 in 10 beurten Jan ver achter zich liet: 36-18. Een serie van 5 in de 29ste beurt was Jan zijn laatste wapenfeit. Ceulemans had aan 31 beurten genoeg om de 40 vol te maken: 40-23.


Op de andere tafel ging Wim Stroet sterk uit de startblokken tegen de andere Belg Leslie Menheer. Met 4 van acquit en wat kleine serietjes stond het na 5 beurten 5-10 en na 14 beurten 11-17. Na de 25ste beurt: 21-25, was het Menheer die het heft in handen nam: hij kwam in de 32ste beurt op gelijke hoogte, liep vervolgens uit naar 31-26 na 38 beurten en besliste de partij in de 42ste beurt: 35-28. De partij van Henk Lub en Wil Jansen ging in het begin gelijk op: 7-7 na 10 beurten. Daarna liep Henk met serietjes van 3, 4 en 3 uit naar 10-17 na 16 beurten. Hij ging lekker door en vergrootte zijn voorsprong naar 11-22 na 23 en 21-29 na 34 beurten. Met series van 5 en 4 verkleinde Jansen zijn achterstand naar 30-32, maar verder liet Henk het niet komen: hij pikte de partij in de 40ste beurt uit: 32-35. Tegen Jozef Philipoom, de opponent van Henk Overmars, was deze middag geen kruid gewassen. Met een 6 van acquit en daaropvolgend een serie van 10 zette hij de toon in deze partij. Henk opende redelijk, maar keek na 8 beurten: 29-9 en 14 beurten: 37-16 al tegen een onoverbrugbare achterstand aan. Met een serie van 6 in de 15de en een 3 in de 16de beurt kwam Henk nog tot 25 caramboles. Philipoom had niet meer dan 17 beurten nodig voor 40 caramboles: 40-35. Moyennes: 2,35 om 1,47. Op 24 maart spelen Tom Beemsterboer, Henk Overmars, Jim Anneveldt en Henk Lub thuis tegen Kippenpan.nl/van Beers-Son uit Zundert.

Feestconcert Schagens Harmonie en The Voices

SCHAGEN - Schagens Harmonie en The Voices vieren feest! Zo luidt het opgewekte motto voor een concert ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het harmonieorkest. Orkest en koor voeren een feestelijk programma uit met muziek van onder anderen Caro Emerald, Luis Fonsi, Queen, ABBA, De Dijk en bekende nummers als Hijo de la Luna en Une Belle Histoire en nog véél meer. Muzikale leiding is in handen van Esther Hoek en Stephanie Kramer. Zang en harmonie in een spetterende combinatie! Te zien en te horen in zaal Alpha aan de Loet, op zondag 13 april. Aanvang 20.00 uur. Kaartverkoop en informatie via www.schagensharmonie.nl

Rijbewijskeuringen in Sint Maarten

SINT MAARTEN - Automobilisten kunnen zich via Regelzorg Rijbewijskeuringen op 5 april en 3 mei in Dorpshuis De Klimop, Dorpsstraat 9 C medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs. Een afspraak maken met de arts kan via Regelzorg Rijbewijskeuringen. Telefonisch: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen: www.regelzorg.nl. Voordat u een afspraak maakt koopt u eerst een Gezondheidsverklaring. Aangeraden wordt dit digitaal te kopen met behulp met uw DigiD op mijn.cbr.nl Een papieren gezondheidsverklaring is verkrijgbaar bij de meeste gemeenten of Regelzorg. U beantwoordt de vragen en stuurt de verklaring naar het CBR. Binnen een paar weken krijgt u dan het Keuringsverslag dat de arts moet invullen. Automobilisten en houders van rijbewijs C/D/E van 75 jaar en ouder betalen € 40,00. Bent u gezond, koopt u een digitaal formulier en kunt u snel een afspraak maken bij de keuringsarts dan is uw nieuwe rijbewijs snel geregeld. Is dit niet het geval dan kan het maximaal 3 of 4 maanden duren. Maak op tijd de afspraak.

Autovakmeester Schaap heeft regiofunctie gekregen

Autovakmeester Schaap van Monique (foto) en Aad, heeft een regiofunctie gekregen. (Foto: aangeleverd).

'T ZAND - Autovakmeester Schaap heeft sinds vorige week donderdag zijn regiofunctie versterkt. Het Zandtemer autobedrijf is Kentekenloket.nl geworden wat inhoudt dat iemand zijn auto, motor en scooter er kan overschrijven. Je hoeft er dus niet meer voor naar het postkantoor, óók als je geen auto bij het familiebedrijf maar bij een ander autobedrijf gekocht hebt. ,,Vanwege de toename in aanloop hebben we daarom besloten een nieuwe receptie/administratieruimte te bouwen", vertellen Monique (zie foto) en Aad Schaap namens de onderneming. ,,Daardoor hoeft er zo meteen niemand meer door de garage heen te lopen om zijn overschrijving te regelen." Autovakmeester Schaap is overigens van plan op korte termijn verder te innoveren, op servicegebied welteverstaan. ,,We werken aan een klantenkaart voor onze relaties inclusief mobiliteitsgarantie in Europa", vertelt Aad en Monique. ,,Daaronder valt onder meer de vloeistoffen controleren en indien nodig bijvullen en bandenreparatie."

De Groene Vlag wappert trots in tuin van Clusius College in Schagen

De groene vlag wappert bij het Clusius College in Schagen. (Foto: aangeleverd).

Wethouder Hans Heddes: we moeten profiteren van wind en licht in de Noordkop

De uitreiking van de groene vlag. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - Een bijzondere dag voor het Clusius College Schagen. ,,We hebben alle ecologische categorieën doorlopen en nu de Groene Vlag behaald'', benadrukt directeur Rob Dekker. Conciërge Elbert Braun hijst de vlag omhoog in de aanwezigheid van leerlingen, leden van het ecoteam en andere belangstellenden. Clusius College Schagen is nu officieel een ecoschool die voldoet aan de hoogste kwalificatie.

Wethouder (en oud=docent) Hans Heddes voelt zich duidelijk thuis tijdens de bijeenkomst op school en ondervraagt de aanwezige leerlingen op enthousiaste en professionele wijze over zonnepanelen en windmolens. ,,Ik heb veel waardering voor jullie', zegt Heddes. ,,Met jullie afvalscheiding en gezonde kantine. We hebben hier veel wind en licht in de Noordkop. Meer dan waar ook in Nederland. Daar gaan we de komende jaren echt gebruik van maken! Het zijn projecten met een lange adem en we doen voor jullie: de jeugd!

Heddes adviseerde de leerlingen als fervent strandganger ook nog de Noord-Hollandse stranden schoon te houden. Maar ook dat gebeurde al op het Clusius College tijdens het project Strand en Duin voor de eerstejaars. Projectleider Chris Bolster kon tevreden zijn.

Toneelvereniging Ons Genoegen Waarland

Waarlandse Toneelvereniging speelt De Dwaallichten

WAARLAND - Na maanden van voorbereidingen is het bijna zover. Vrijdag 22 en zaterdag 23 maart om 20.00 uur speelt Toneelvereniging Ons Genoegen uit Waarland het blijspel De Dwaallichten van Berend Gombold.

De Gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. De zittende raadsleden, die vier jaar nodig hebben gehad om bij te komen van de vorige verkiezingsstrijd, worden weer actief. Ze wringen zich in allerlei bochten om herkozen te worden. Deze keer komen hun echtgenotes echter met een vrouwenlijst. De vrouwen zijn de competitie van hun wederhelften beu, net als de twijfelachtige uitjes. De mannen knijpen hem en zetten een als vrouw verklede handlanger in, om de vrouwen te bespioneren. Ze hadden echter niet verwacht dat deze spion zijn eigen spel speelt…

De jeugdafdeling van Ons Genoegen komt een week later in actie. Zij spelen vrijdag 28 maart om 20.00 uur en zondag 31 maart om 15.00 uur de musical 'Wie heeft de rol' van de Muzikantine.

In talentenbureau 'Klaar voor de show' vergeet Sandy Showbizz geld in de kluis te doen. Daarom verstopt zij het geld in een toiletrol. De volgende dag is de rol met geld verdwenen. Vijf personen worden verdacht. Een hippe rockster, een onhandige goochelaar, een slechthorende kunstenares, een verwarde uitvinder en een gewoon meisje. Agent 112 wordt ingezet om het mysterie op te lossen. Zij en het publiek krijgen van de spelleider Mr. X drie aanwijzingen. Met de oplossing van iedere aanwijzing verdwijnt er steeds één verdachte uit het spel. In een spannende finale wordt daarna onthuld wie van de laatste twee verdachten 'de rol' heeft.

Locatie: Waarlands Dorpshuis, Kerkstraat 63, Waarland Kaarten zijn te reserveren via toneelwaarland@hotmail.com. Entree volwassenen: € 10,- jeugd tot 16 jaar: € 5,-.

11 / 12

Regisseur Martin Koolhoven gunt het publiek een kijkje in de keuken van de filmkunst. (Foto: Jan Bezemer)

Koolhoven laat celluloid rollen in Scagon

SCHAGEN - Regisseur Martin Koolhoven gunt zijn publiek maandag 25 maart in het Scagon een kijkje in de keuken van de filmkunst. In woord en beeld zal de bekendste filmmaker van dit land het celluloid laten rollen.

Regisseur Martin Koolhoven (links) en Eddy Terstal. (Foto: Peter Boudestein)

Filmhuis De Luxe, dit jaar veertig lentes jong, haakte graag in op het idee van de Schager serie Kunst Verklaard: hoe meer je ervan weet, hoe boeiender het wordt. Daarbij is de keuze voor Koolhoven niet meer dan logisch. De bijna vijftigjarige heeft een enorme kennis en een mogelijk nog groter enthousiasme. Zijn recente tv-serie 'De kijk van Koolhoven' voor de VPRO bevestigde dat nog eens. Verwacht van de succesvolle regisseur geen droge kritieken en academische verhandelingen. Nee, ook in het Scagon zullen zijn toehoorders deelgenoot worden van enthousiaste betogen en observaties, die hij onderbouwt met filmfragmenten.

De meester-verteller is 24/7 film. Hij heeft veel initiatieven ondernomen, presenteert in Amsterdam bijvoorbeeld avonden met arthouse-films. Maar hij is bij het grote publiek vooral bekend door Het Schnitzelparadijs, Oorlogswinter naar het boek van Jan Terlouw en de western Brimstone, een product dat geheel uit eigen keuken komt. Het zijn de blinkende pareltjes in een rijk behangen ketting. Driemaal werd Koolhoven de winnaar van een Gouden Kalf; voor De Grot, Knetter en Brimstone.

Kijken. We kunnen het bijna allemaal. Maar dat oog voor detail, dat, als je het ziet een extra dimensie geeft aan het beeld, dat hebben slechts weinigen. Koolhoven wel. Hij roemt De sambaballen uit Some Like It Hot, het kontje in Keoma, Barbare Stanwyck op de gang in Double Indemnity en Rutger Hauer voor op het schip in Soldaat van Oranje. Om maar een paar voorbeelden te noemen. "Dit geeft de presentatie zowel voor de actieve als passieve film/videoliefhebber een extra", aldus het bestuur van De Luxe.

Entreebewijzen voor de wervelende presentatie van Martin Koolhoven (maandag 25/3, 20.15 uur, Scagon) kosten vijftien euro (cjp 7,50 euro): www.scagontheater.nl.

in een bomvolle sportzaal werd een gigantisch bedrag opgehaald. (Foto: aangeleverd).

€ 435.000 voor Sporthal Waarland

WAARLAND – Superlatieven schieten tekort na afloop van de veiling die zaterdag 16 maart jl. is gehouden voor de nieuwe sporthal in Waarland. In de bomvolle sportzaal van Waarlands Dorpshuis bleken de 394 kavels - die er in zes uur doorheen zijn gejaagd - goed voor een opbrengst van € 217.540,-. Een fenomenaal bedrag, dat echter nog mooier werd: als klap op de vuurpijl maakte Theo Wever, voorzitter van Sportpodium Waarland, bekend dat drie Waarlandse bedrijven (die anoniem willen blijven) gezamenlijk 'de verdubbelaar' hebben ingezet, wat het totaalbedrag op € 435.080,- bracht.

Heel Waarland was uitgelopen en getuige van een gedenkwaardige avond, in de sportzaal die dit jaar plaats gaat maken voor een volwaardige sporthal. Voorafgaand aan de veiling verrasten de Vrienden van Con Zelo - een club mensen die Con Zelo handbal en voetbal een warm hart toedragen - Sportpodium Waarland al met een cheque van € 5.000. Vervolgens haalden veilingmeesters Marcel Noppen en Rober Dol, onder toeziend oog van notaris Jan Salman, alles uit de kast om in een razend tempo het onderste uit de kan te krijgen voor elke kavel. Een aantal highlights: kool en andere landbouwproducten gingen grif van de hand, vier uur twee tuinvrouwen bracht € 1520,- in het laatje, voor montage, demontage en transport van 300 m2 steigerwerk werd € 10.000,- neergeteld. Een bezoek aan de Tweede Kamer leverde € 2600,- op en een minuut gratis boodschappen doen bij Jumbo Niedorp € 900. Voor het spitsentrio Jan, John en Niels werd € 2000,- geboden en een biljartclinic met top biljarter Sam van Etten leverde € 3200 op. Maar ook voor rondvluchten, vakanties, Mini en Ferrari rijden werd grof geboden. Het was een ongeëvenaarde avond. En het was nog lang onrustig in het pittoreske Waarland….

Wat een fantastisch bedrag voor de Sporthal Waarland. (Foto: aangeleverd).