Langedijker Nieuwsblad

3 april 2019

Langedijker Nieuwsblad 3 april 2019


De Fusieschool wordt Waterrijk

De nieuwe naam van de Fusieschool werd onder luid gejuich en in aanwezigheid van Chivon Paspers onthuld. (Foto en tekst: Marsha Bakker)

NOORD-SCHARWOUDE - De Maria Eilanden, De Sint Maria, De Duizend Maria's? Hoe gaat De Fusieschool aan de Schoolstraat heten? Het was de vraag die de school al een aantal maanden bezighield.

Er zijn heel wat goede, en minder goede, namen ingestuurd op het speciale e-mailadres dat was ingesteld voor de zoektocht naar een nieuwe naam, 75 maar liefst. Op 28 maart kwam de naamkeuzecommissie bijeen en op donderdag 29 maart werd de naam officieel bekend gemaakt: Waterrijk.

De Maria Eilanden, De Sint Maria, De Duizend Maria's?

Sinds de start van het nieuwe schooljaar werken de twee Atrium-scholen samen onder hetzelfde dak aan de Schoolstraat. ,,Het samengaan is soepel verlopen'', zegt directeur Monique Froeling. ,,We hebben ouders, leerlingen en andere belanghebbenden nauw betrokken bij het hele proces, in november hebben we een meedenkdiner gehouden en elke stap die gezet moest worden naar de fusie was duidelijk." Die openheid heeft zijn vruchten afgeworpen. "Het voelt goed, voor iedereen. Des te meer reden om snel een nieuwe naam te verzinnen die past bij deze positieve ontwikkeling." Samen met collega's Chantal Jonker en Léonie Hoffmann bedacht Monique begin dit jaar een ludieke actie om op zoek te gaan naar de perfecte naam. Chantal: "In plaats van 'Boer zoekt vrouw' hebben we 'School zoekt naam' bedacht. Klein autootje, pruik op, jurk aan en hondje onder mijn arm en ik was Chivon Paspers. Sommige kinderen herkenden me niet eens", lacht ze.

Lees verder op pagina 4

Diploma's Duikerdel

LANGEDIJK - Elke week is er in Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude gelegenheid om af te zwemmen voor een zwemdiploma.

Zondag 31 maart zwommen met goed gevolg af voor diploma B: Jilkay Bahar, Feline Bakker, Saar Benjamin, Koen van Blokland, Sammy Borst, Cas Castricum, Noa Dekker, Katy Heskes, Puk Klaver, Stijn van der Laan, Lynne Loevesijn, Siem Pasveer, Roos Poldervaart, Marly Ruijter, Saar van de Velde en Feline Volmer.

Zoals gewoonlijk was het weer een gezellig afzwemfeestje waar veel belangstellende vaders, moeders, opa's en oma's bij aanwezig waren. De kinderen werden dan ook weer enthousiast aangemoedigd.

Alle kandidaatjes worden van harte gefeliciteerd door het team van Sport Servicepunt Langedijk, zwembad Duikerdel.

Feestelijke afsluiting Hands-On project

10 vragen aan... Reinout Bakker

Hans Weder behaalt mooie elfde pek op rally

(Foto: Wim Scholman)

BROEK OP LANGEDIJK - Langedijker Hans Weder ging vroeger al met zijn kinderen kijken en nu deed hij zelf mee aan de strandrally op 24 en 25 maart in IJmuiden.

Deze auto is gebouwd om Dakar te rijden

Voor Hans en Bob Tromp was het de derde keer dat ze meededen.

Het eerste jaar reden ze in de T2 klasse en toen werd de tweede plaats behaald.

Het tweede jaar vielen ze uit door veel pech aan de auto.

Dit jaar was de derde keer en werd een knappe elfde plek behaald.

Dakar

Hans: "We reden deze keer met een nieuwe auto en nu in een klasse hoger dan de jaren hiervoor. Deze auto is echt gebouwd om de Dakar te rijden. Alleen komen wij daar niet aan toe. Dat is echt onbetaalbaar. Mijn droom is om de rally van Bulgarije te rijden in september. Daar is deze auto perfect voor geschikt. Bob was deze rally voor het laatst navigator bij mij in de auto. Hij heeft zelf een rally auto gekocht waar hij wedstrijden mee wil gaan rijden. Mijn volgende rally rijd ik in mei. Deze ELE rally vindt vlakbij Eindhoven plaats. Vorig jaar stonden er 25000 mensen te kijken. Geweldig!"

Op de kaart

Hans is dik tevreden met de prestatie.

"Op plek 11 rijden met deze auto is goed, want in de top tien zitten de 'echte mannen' die wel Dakar rijden. Wij zijn dan toch maar een klein hobbyteam. Maar dat maakt het plezier er niet minder om. We zetten bovendien Langedijk op de kaart. Deze zomer komen diverse rallyteams een Langedijker rondvaart maken. Ik vaar ze rond en zal veel over ons mooie dorp vertellen."

Onbekende bekende

Ben Wansink

Net zoals jullie klets ik heel wat af op een dag. Ik praat met Jan en Alleman en ook met Annie en Bep… leuk, maar ik ontdek dat ik wel ratel maar nauwelijks hoor wat er tegen me gezegd wordt. Vind ik mijn woorden soms belangrijker?

Lees maar:

Verbijsterd kijk ik naar de man. Wat een enorme reus, minstens twee meter en aan de zware kant. "Hoe gaat het met je?", vraagt de reus. "Oh, goed hoor.", antwoord ik. Wie is die vent? Ken ik hem? "Ik heb je zo'n tijd niet gezien, je leek wel van de aardbodem verdwenen!", zegt de man. "Och, een beetje hier en een beetje daar, je weet wel hoe dat gaat." Moet ik die man kennen, zo'n grote kerel vergeet je toch niet? "Hoe is het thuis bij je, alles kits?" "Ja hoor, alles bij het oude, niets te klagen!" Waar heb ik hem ooit gezien, ik ken hem echt niet! " Fijn om te horen, ach we worden allemaal een jaartje ouder, nietwaar?" "Ja, het leven gaat door..", mompel ik. Moet ik hem dan eens ergens ontmoet hebben? Ik probeer belangstelling te veinzen: "Hoe is bij jou thuis?" Hij zucht en zegt: "Ach, je moet er wat van maken!" Hoe bedoelt hij dat? Hij klinkt zo somber. "Ben je van je vrouw af soms?", vraag ik plotseling brutaal. "Ach, je weet toch dat ze verleden jaar overleden is?" Oeps Ben, dat was een beetje erg onhandig. Maar ik herinner me dat echt niet, wie is hij dan? "Oh, sorry, dat is waar ook, maar mijn hoofd loopt wel eens over!", probeer ik de schade te herstellen. "Ach, kan iedereen gebeuren!", zegt de reus vriendelijk. "Maar je bent zeker nu veel bij je kinderen?", zeg ik om hem te tonen echt te weten waar ik het over heb. "Ik heb toch geen kinderen, dat weet je toch?" Stom, stom, stom Ben, je maakt er een zootje van. "Nou, dag!" zegt de man en loopt door. Wie was die man en waarom ken hij mij? Beschaamd loop ik verder.

Ik neem me voor voortaan wat beter naar sprekers te gaan luisteren. Luisteren jullie dan naar mij?

Recreatieseizoen Geestmerambacht

Het recreatieseizoen gaat weer van start in het Geestmerambacht. (Foto: Derk Jan Bos)

LANGEDIJK - Nu de zon zich weer regelmatig laat zien, willen we weer naar buiten! De recreatiegebieden Geestmerambacht en Park van Luna nodigen uit voor een heerlijke wandeling of fietstocht.

In beide gebieden worden het hele jaar door leuke evenementen georganiseerd.

Het recreatieseizoen gaat weer van start! (Foto: aangeleverd)

Kijk voor inspiratie en een overzicht van de evenementen op de website www.geestmerambacht.nl.

Honden aangelijnd

Voor bezoekers met honden betekent de start van het recreatieseizoen weer een verandering: Vanaf 1 april moeten de honden weer aan de lijn en mogen de honden niet op de speelweiden en op de stranden komen.

Op twee wandelstroken tussen De Landman en de Nauertogt mogen honden het hele jaar mogen loslopen.

Ook een deel van het deelgebied Vlasgat aan de noordzijde is aangewezen als losloopgebied en er is een aparte loslooproute rondom het Kleimeer.

In Park van Luna is het Huygendijkbos aangewezen als losloopgebied. In het Labyrint geldt aanlijnplicht.

Het strand van Luna is verboden voor honden (behoudens aangelijnd op looproutes). In zowel het Geestmerambacht als het Park van Luna geldt een opruimplicht.

'Door Hands-On weet ik wat ik niet wil worden'

Alle deelnemende leerlingen van Hands-On. (Foto en tekst: Marsha Bakker)

LANGEDIJK - Een groot aantal kinderen leert meer door te doen dan door te lezen. Reden voor Mariska Bouwer om twee jaar geleden Hands-On! in het leven te roepen voor groep 8-leerlingen van de scholen uit Langedijk.

Donderdag 28 maart werd het project afgesloten in aanwezigheid van alle deelnemende leerlingen, ouders, leerkrachten en enkele vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven. In een filmpje lieten ze zien wat het project inhoudt en wat zij van het project hebben geleerd. Onder groot applaus werden vervolgens de diploma's uitgereikt. Deelnemer Arthur laat trots zijn diploma zien, die hij zojuist overhandigd kreeg uit handen van Hands-On projectleiders Kristel Hoogeveen en Mariska Bouwer. "Ik weet nog steeds niet echt wat ik wil worden, maar ik weet nu wel wat ik niét wil worden", zegt de Barnewielleerling. Hij heeft veel kennis en ervaring opgedaan bij verschillende bedrijven. Heel veel vond ie wel leuk om te zien en te doen, maar ook een aantal waren niet echt zijn ding. Een prima uitkomst van het bijzondere project, bedoeld voor leerlingen die uitstromen naar vmbo-bb/kader of praktijkonderwijs. Mariska Bouwer: "Leerlingen maken kennis met diverse beroepsgroepen in thema's als voeding, groen, bouw en techniek. In theorie maar vooral in de praktijk. Elke week gingen we erop uit - soms véle kilometers op de fiets - naar de deelnemende bedrijven." In het najaar van 2017 zijn de negen basisscholen hiermee gestart. Na een succesvol eerste jaar, is ook het tweede jaar tot volle tevredenheid verlopen van alle partijen. Het zal dan ook volgend schooljaar weer worden aangeboden. "Leerkrachten zien leerlingen opbloeien. Ook de bedrijven die ik benader zijn allemaal positief. Het is met recht een win-win situatie."

LANGEDIJK - In oktober is er in en rond Museum BroekerVeiling een regionale hersentumorendag. Peter de Nijs, ex-hersentumorpatient en dit jaar precies 50 jaar gelden geopereerd, is hier al volop mee bezig. Ook op de Langedijker Beddenrace lopen twee sponsorbedden mee voor de Stichting STOPhersentumoren. Ten behoeve van deze dag, waarop ook een symposium en een wandeling voor de Stichting STOPhersentumoren plaatsvinden, wil Peter graag in contact komen met mensen in deze regio, die direct of indirect te maken hebben (gehad) met een hersentumor te maken heeft of heeft gehad. Ook zoekt Peter mensen die kunnen helpen. tel. 06-13127283 of via email: pcndenijs@gmail.com.

Filmclub De Nieuwe Tivoli

Filmclub De Nieuwe Tivoli. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - In Langedijk zijn er bijzondere films te zien in de filmzaal van het Geoffrey Donaldson Instituut te Noord-Scharwoude. Filmclub De Nieuwe Tivoli is vernoemd naar de Langedijker bioscoop Tivoli die vanaf de jaren dertig tot halverwege de jaren tachtig elke week films vertoonde.

Sinds maart van dit jaar dragen de filmvoorstellingen in het GDI een besloten karakter en krijgen alleen mensen die aangesloten zijn bij de Filmclub De Nieuwe Tivoli de informatie over de voorstellingen en alleen zij kunnen kaartjes bestellen. Wilt u een voorstelling bijwonen in het GD? Stuur dan een mail naar info@donaldsoninstituut.nl. Gemiddeld zal er één voorstelling per maand zijn. Zeer exclusief met maar 12 bioscoopstoelen. Op 12 april is er weer een filmvoorstelling in het GDi, deze keer met een Duitse film noir film uit 1958. Info: www.donaldsoninstituut.nl.

Fusieschool wordt Waterrijk

Vrijdag 29 maart was het feest op school! (Foto: Marsha Bakker)

Vervolg van voorpagina

Er kwamen heel wat namen binnen, via de post en het speciale mailadres. "Veel kinderen hebben een naam bedacht, maar ook buurtbewoners of oudere Langedijkers denken met ons mee. Het leefde in Langedijk. We hebben uiteraard voorspelbare namen voorbij zien komen, maar ook héle creatieve", grapt Léonie, die samen met Chantal en Monique een voorselectie maakte. Deze namen worden voorgelegd aan een speciale naamkeuzecommissie. ,,Daar zitten belangrijke mensen in, te beginnen met twee kinderen uit de leerlingenraad'', aldus de directeur. De commissie telt ook ouders, teamleden, iemand van de raad van toezicht en afgevaardigden van Stichting Kinderopvang Langedijk (SKL) die ook gebruik maken van het gebouw. ,,Ook is er een externe voorzitter aangesteld, die er voor zorgt dat de stem van de kinderen goed gehoord wordt." Vrijdag 29 maart was het feest op school, eindelijk was de nieuwe naam een feit. Uiteraard was Chivon Paspers aanwezig bij de feestelijke onthulling van Waterrijk. Monique Froeling: "Deze naam verbindt. Waterrijk, dat zijn wij." De naam Waterrijk verwijst naar het waterrijke gebied waarin de school staat, met talloze slootjes en plassen. "Water is een mooi symbool voor leven, ontwikkeling, beweging, helderheid en transparantie", zegt Monique Froeling. "Waterrijk zegt iets over het karakter van onze school. Onze school is levendig, in ontwikkeling en in beweging. We zijn helder en transparant in ons onderwijs en onze communicatie. De naam past bij de kernwaarden die de school afgelopen najaar vaststelde: lef, plezier, zien, groei en samen."

Basisschool Waterrijk is bezig zich samen met SKL om te vormen tot een integraal kindcentrum (IKC). De uiteindelijke naam zal daarom IKC Waterrijk worden. Samen met Horizon Zorgcentrum willen Waterrijk en SKL op termijn een integraal kind- en ouderencentrum vormen.

10 vragen aan... Reinout Bakker

(Foto: Reinout Bakker)

De vraag van Theo aan Reinout:

Hoe kijk jij in deze moderne tijd aan tegen ondernemen in het algemeen en tegen garagebedrijven in het bijzonder? Hoe ga je om met allerlei ontwikkelingen als het overschakelen naar elektrische auto's, de richtlijnen voor CO2-emissie en andere milieueisen?

Antwoord:

Er verandert veel in deze tijd bij de garagebedrijven. Er komen steeds meer elektrische auto's. Dit betekent een andere manier van onderhoud en reparatie. We zullen geïnteresseerd en scherp moet blijven om met alle ontwikkelingen mee te kunnen blijven gaan. Steeds meer gaat digitaal, voor zowel voor oud als jong. Ik kijk met een open blik naar de toekomst.

Wie bent u en wat doet u?

Ik ben Reinout Bakker en ik ben 25 jaar. Mijn vriendin heet Debby. Ook zij is zelfstandig ondernemer, zij is styliste en maakt mooie bloemenarrangementen. Sinds 1 januari ben ik de eigenaar van de werkplaats van Autoservice Bakker in Noord-Scharwoude. De werkplaats run ik samen met vijf monteurs en een medewerkster voor de administratie. Daarvoor heb ik als ZZP-er bij diverse garagebedrijven in de werkplaats gewerkt. Bij deze garagebedrijven heb ik veel geleerd en ervaring opgedaan.

Van wie bent u d'r ien?

Mijn ouders zijn Theo en Reinanda Bakker. Zij zijn 32 jaar geleden begonnen met Autoservice Bakker en ik vind het mooi dat ik nu de werkplaats, samen met mijn team, voort kan zetten. Ik heb altijd veel steun van mijn ouders gehad en daar ben ik blij mee.

Wat heeft u met Langedijk?

Ik ben geboren in Zuid-Scharwoude op de Rietvoorn. Ik zat op De Duizend Eilanden school. Leren vond ik niet zo leuk, ik was liever thuis bezig met mijn hobby's. Als kind was ik al aan het sleutelen. Na de basisschool ging ik naar het PCC aan de Vondelstraat in Alkmaar. Daar volgde ik de opleiding tot automonteur. Ook ben ik keeper geweest bij voetbalvereniging LSVV. Op mijn 15e ben ik verhuisd naar Heerhugowaard.

De mooiste plek in Langedijk?

Er zijn veel mooie plekken in Langedijk, zoals de Oostelijke Randweg waar mijn bedrijf is gevestigd. De afgelopen jaren is er veel veranderd aan de Oostelijke Randweg, er zijn nieuwe winkels gekomen. Op het voormalig veilingterrein zijn nieuwe woningen gebouwd. Ook De Koog is een mooie plek, want het derde weekend van september is hier namelijk de Zuid-Scharwouder kermis.

En de lelijkste?

De lelijkste plek in Langedijk: ik zou het niet weten. Ik weet wel dat ik het in Langedijk heel prettig wonen vond. Vandaar dat mijn vriendin en ik graag weer in Langedijk willen gaan wonen.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Het varen door Langedijk. Toen we aan de Kluizegroet woonden hadden we een eigen bootje en gingen we vaak het water op.

Als u burgemeester was, wat pakte u aan?

Ik zou het zo niet weten, ik vind Langedijk een mooie Gemeente.

Het beste advies dat u ooit kreeg?

Dat ik de techniek in moest gaan, omdat ik altijd wel met iets technisch bezig was. Ik was nog heel jong toen ik al een skelter met toeters en lichten maakte. Mijn ouders gaven mij hiervoor alle ruimte.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Ik zou hiervoor graag Jack en Tineke Stet willen opgeven. Jack en Tineke Stet zijn onlangs gestopt met hun winkel aan de Dorpsstraat in Zuid-Scharwoude.

Wat wilt u ze vragen?

Wat adviseren jullie, met jullie jarenlange ervaring, aan mij en andere jonge startende ondernemers?

Zoldertheater Pancras speelt Piepklein

SINT PANCRAS - Het Zoldertheater speelt de voorjaarsvoorstelling Piepklein voor kinderen van 3 tot 7 jaar met hun (groot) ouders in het eigen theater aan de Benedenweg 226 in Sint Pancras.

Het verhaal gaat over Kiek, die op bezoek gaat bij haar opa op de boerderij.

Opa heeft een geit, het malle dier bijt en eet alles!

Omdat de voorstelling op zondag 7 april van 15.00 uur is uitverkocht wordt om 13.00 uur een extra voorstelling gespeeld.

Reserveren is wel nodig via: zoldertheatter@live.nl of tel. 072-5641838.

Adres van het Zoldertheater Sint Pancras is de Benedenweg 226 in Sint Pancras.

Nh1816 en Sport Service Langedijk verlengen verbintenis

Nh1816 Verzekeringen is ook dit jaar weer hoofdsponsor van de Wandelvierdaagse en de Sportweek in Langedijk. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Nh1816 Verzekeringen is ook voor de komende drie jaar hoofdsponsor van de Wandelvierdaagse en de Sportweek in Langedijk.

Sport Servicepunt Langedijk is blij met de verlenging van de overeenkomst die ze in 2016 zijn aangegaan. "Dankzij Nh1816 Verzekeringen is Langedijk weer voor drie jaargangen verzekerd van twee prachtige evenementen. We zijn als SSL trots dat we deze evenementen kunnen organiseren" aldus Wendy Kostelijk. Nh1816 is een gewaardeerde werkgever in de gemeente en een maatschappelijk betrokken verzekeraar. Nh1816 draagt graag bij aan lokale maatschappelijke goede doelen en initiatieven. De ondersteuning van SSL is voor de komende periode voorzien van een maatschappelijke bijdrage.

Lokaal goed doel

Wendy legt uit: "Dit jaar betrekken we voor het eerst een lokaal goed doel bij onze evenementen. Deelnemers aan de Wandel4Daagse dragen met hun inschrijving automatisch een beetje bij aan het Jeugd Fonds Sport en Cultuur. De keuze voor het Jeugd Fonds is niet verrassend. De activiteiten van SSL staan volledig in het teken van bewegen en sporten voor jong en oud. Het JFS&C maakt dit mogelijk voor de jeugd uit gezinnen, die daarvoor de financiële middelen missen." Naast een bijdrage in de exploitatie en organisatie van de Langedijker evenement zal Nh1816 ook een donatie doen aan het betrokken goede doel. De Nh1816 Wandel4daagse Langedijk is van dinsdag 4 tot en met 7 juni. De inschrijvingen via de scholen zijn inmiddels begonnen. Vanaf 1 mei is inschrijving via Sport Servicepunt Langedijk mogelijk. Om een medaille te verdienen moeten de deelnemers minimaal drie dagen de route bewandelen. De routes van 2,5 km, 5 km en 10 km per dag lopen in en rond de gemeente Langedijk. Voor meer informatie: www.sportsl.nl.

Peter Kramer Minipolotoernooi bij de Reuring

Het was weer een mooie editie van het Peter Kramer Minipolotoernooi. (Foto: Rob Mulders)

NOORD-SCHARWOUDE - In zwembad Duikerdel waren zondag 13 teams bij elkaar gekomen om het tegen elkaar op te nemen tijdens het 18e Peter Kramer minipolotoernooi.

Verenigingen vanuit heel Noord Holland konden zich hiervoor opgeven. Kinderen, allen onder de 10 jaar, hebben laten zien dat zij als grote mensen kunnen zwemmen en 'knokken' om die bal in het doel te krijgen. De een nog fanatieker dan de ander.

Tijdens dit toernooi zijn er geen winnaars of verliezers. Het plezier van de waterpolosport staat voor alle verenigingen bovenaan. Alle kinderen zijn gewoon kampioenen, toppers, kanjers.

Bijzonder aan dit toernooi is dat ook de G-zwemmers hebben meegedaan. In Nederland zijn drie verenigingen die aan G-waterpolo doen en de Reuring is daar een van. Oceanus uit Aalsmeer was te gast met hun G-waterpoloteam.

Kinderopvang krijgt serieuze hardlooptraining

De kinderen van de BSO's in Sint Pancras moesten flink aan de bak. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - De kinderen van de BSO's in Sint Pancras moesten 26 maart flink aan de bak. Team Langedijk gaf namelijk een hardloop clinic, als start voor de training voor de kidsrun van de Langedijker Run.

De deelname aan de run is niet alleen omdat Kinderopvang Langedijk sport en bewegen zo belangrijk vindt, maar ook vanwege het mooie goede doel: De Kanjerketting. De trainers van Team Langedijk hebben uitgelegd dat kinderen met kanker veel steun hebben aan de Kanjerketting. Het is daarom zo belangrijk om veel geld in te zamelen om deze kettingen mogelijk te maken.

De kinderen van alle BSO's in St. Pancras hadden zich verzameld op het sportveld van S.V. Vrone. De trainers van Team Langedijk hebben de grote groep kinderen opgedeeld naar leeftijd, zodat er een gepaste training gegeven kon worden. Eerst even opwarmen met kort hardlopen, dribbelen en stukjes wandelen met opgetrokken knietjes. Balanceren op 1 been, hinkelen, lopen met gestrekte benen, allemaal mooie oefeningen om de spieren sterker te maken. Uiteraard was er ook aandacht voor snelheid en door middel van estafette oefeningen moesten de kinderen zo snel mogelijk starten en hardlopen.

De kinderen hebben enorm hun best gedaan en de trainers wisten de kinderen een uur lang goed te motiveren. Bedankt Team Langedijk voor deze geweldige clinic. Dit was een mooie start om nu wekelijks te gaan trainen op de BSO's voor deze hardloopwedstrijd. En de kinderen zijn nu nog meer gemotiveerd om te trainen om op 19 mei de finish van de kidsrun te halen. Samen naar de start.

Team Langedijk zal 2 april nog een clinic geven voor de BSO's in Broek op Langedijk en 9 april in Noord-Scharwoude voor de BSO's en in het noorden van Langedijk.

Welkom bij Tea Coffee & More

Sylvia, Maike, Amber en Ellis heten u van harte welkom bij Tea Coffee & More! (Foto: Marsha Bakker)

NOORD-SCHARWOUDE - Welkom bij Tea Coffee & More, in de voormalige winkel van Tea & Beans.

Sinds deze week heeft de winkel een andere naam en een nieuwe eigenaar, maar met hetzelfde uitgebreide assortiment koffie, thee en lekkers. In dezelfde kwaliteit, en met dezelfde kundige en aardige meiden achter de toonbank! "Het is allemaal zo snel gegaan, ik heb zelfs nog geen tijd gehad voor een mooi nieuw bord aan de gevel! Toch ben ik ontzettend blij met deze mooie kans", aldus eigenares Sylvia Barsingerhorn, die samen met de vertrouwde gezichten Ellis, Maike en Amber veel zin heeft er iets moois van te maken.

Het assortiment blijft hetzelfde: 140 losse theesoorten, koffiebonen, de heerlijkste bonbons, maar ook: versgebrande noten, olijfolie van de tap, olijven van MamaMieppie, wijnen, kazen en diverse tapenades. Verder: servies van Blond Amsterdam, Doppers in alle kleuren, koffie- en theemakers. "En natuurlijk de befaamde cadeaupakketten voor elk budget en voor zowel zoetekauw als hartige klant!"

Tea Coffee & More, Dorpsstraat 537 in Noord-Scharwoude, tel 0226-428745.

Supervorm TTL tijdens kwartfinale NK

Foto: Tim van Utteren werd ruim eerste op de zeskamp. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Vier jongens en heren van Turn Totaal Langedijk turnden in Purmerend hun kwartfinale voor het Nederlands Kampioenschap. Twee van hen draaiden een briljante wedstrijd en scoorden allround goud.

Pupil Tim van Utteren haalde dat schitterende resultaat in de eerste divisie. Het inturnen ging nog niet helemaal soepel, maar toen ging het ook nog niet om de punten. Zodra het er echt op aankwam wist hij te pieken en vooral dankzij sprong en brug sloeg hij een flink gat met zijn tegenstanders.
Ook Stefan van der Vliet, senior tweede divisie, beleefde een topdag. Bij drie van de zes onderdelen scoorde hij de meeste punten waarmee hij afgetekend allround kampioen werd. Na deze tweede kwalificatiewedstrijd is hij ook al zeker van vier individuele toestelfinales.
Joris Goudsblom die zich als pupil in de derde divisie eerder nipt voor deze landelijke wedstrijd had weten te kwalificeren, draaide naar vermogen. Hij eindigde als twintigste in de zeskamp, met als hoogste toestelpositie een zevende plek op paardvoltige.

Roel Abbo deed bij de tweede divisie jeugd vanwege een schouderblessure slechts mee op één onderdeel, met een aangepast programma. Na tijdens een eerdere wedstrijd al drie toestelfinales te hebben genoteerd, kon hij daar nu als vierde onderdeel sprong aan toevoegen.

Kijk voor meer nieuws op www.turntotaallangedijk.nl.

Bevrijdingsfestival in Langedijk

Om de vrijheid te delen en te vieren, wordt het bevrijdingsvuur elk jaar opgehaald door een groep sportieve Langedijkers. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Het is mei 1945 in Langedijk, Nederland is bevrijd van de Duitse bezetting. Het dorp viert feest en geniet van de vrijheid. Er komen onderduikers onder het biljart vandaan in café de Knip. De gaarkeuken bij conservenfabriek Verburg kon gesloten worden en de 5000 evacuees die in Langedijk waren opgenomen, konden weer huiswaarts keren. Langedijk was vrij!

Sinds die tijd kunnen wij in vrijheid leven. Deze vrijheid lijkt heel gewoon, maar op vele plekken in de wereld is het helemaal niet zo vanzelfsprekend. Om de vrijheid te delen en te vieren, wordt voor het vijfde jaar, het bevrijdingsvuur bij Hotel de Wereld in Wageningen opgehaald door een groep sportieve Langedijkers.

Feest bij café De Knip

Op 5 mei zullen de lopers dit vuur door Langedijk dragen. Zij worden daarbij begeleid door diverse sportverenigingen en een aantal oorlogsveteranen in oude legervoertuigen. Het vuur wordt rond 15.00 uur feestelijk onthaald in café De Knip in Oudkarspel. De vrijheid kan dan echt gevierd gaan worden. Live muziek, kinderkermis en een legerkamp zullen garant staan voor een bevrijdingsfestival.

Om ons bewust te maken van wat er in de oorlogsjaren is gebeurd, is dit jaar een fietstocht uitgezet voor jong en oud, die langs historische plekken die in de oorlog een belangrijke rol hebben gespeeld, gaat. Er kan vanaf 12.00 uur gestart worden bij café de Knip. Kijk voor actuele informatie op www.deeljevrijheid.nl.

Achtste Langedijker Oldtimerrit

Op Koningsdag rijden de mooiste oldtimers en youngtimers mee met de Langedijker Oldtimerrit. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Koningsdag is in aantocht en na het succes van de voorgaande jaren wordt ook dit jaar de Langedijker Oldtimerrit gereden. Heeft u een young- of oldtimer, dan mag u deze rit niet missen.

Ook dit jaar vraagt de organisatie of u plaats heeft in uw voertuig voor een bewoner van 'De Bosgroet' of 'Oosterheem'. Dit zijn mensen met een verstandelijke beperking die u een onvergetelijke dag kan bezorgen. De locatie van samenkomst en de finishplek staan vast, de route is bekend en het mooie weer is gereserveerd. Kortom: de organisatie draait op volle toeren.

U kunt zich voor de achtste Langedijker Oldtimerrit inschrijven via www.oczs.nl, voor 23 april. Voor deelname dient uw auto 25 jaar of ouder te zijn. De automobielen worden opgesteld bij De Binding in Zuid-Scharwoude. Daar kunnen vanaf 09.30 uur de auto's worden bezichtigd. De start is om 10.30 uur.

BSO Sport en Spel op eigen kracht bij LSVV

Pieter Kramer (voorzitter) en Jan de Nijs van LSVV kwamen langs om Kinderopvang Langedijk te feliciteren met Ziezo.  (Foto: aangeleverd)

ZUID-SCHARWOUDE - Kinderopvang Langedijk is vorig jaar gestart met Sport en Spel BSO op het terrein van voetbalvereniging LSVV in Zuid-Scharwoude.

Door de groei van de BSO's in deze regio is vanaf 1 april de sport BSO niet meer een aparte activiteit op de groep, maar heeft een eigen status gekregen: BSO Sport en Spel Ziezo. De bestuurders Pieter Kramer (voorzitter) en Jan de Nijs van LSVV zijn 1 april langs gekomen om Kinderopvang Langedijk hiermee te feliciteren. Op BSO Sport en Spel Ziezo maken de kinderen kennis met verschillende sporten en spellen op grote en leuke sportvelden. Binnenspelen kan in de kantine. Met name voor kinderen die veel ruimte willen hebben en zelfstandig en/of sportief zijn is dit een zeer geschikte BSO.

Aan tafel met.... de notaris

Notaris Helma Bokhorst. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Vrijdag 5 april is om 16.00 uur notaris Helma Bokhorst de gast in het programma 'Aan Tafel Met..". Oud-burgemeester Jan Hoekstra zal dan een uur lang met haar spreken over diverse zaken het notarieel recht betreffende. Wat komt er kijken bij een levenstestament en hoe handelt een notaris na een overlijden? Ook zal Ben Wansink een passend gedicht voordragen. Vrijdag 5 april om 16.00 uur, Sociale Winkel winkelcentrum Broekerveiling.

The Bretels live in Honky Tonk

Op een schip, in de achtertuin, of in de kroeg, het kan The Bretels niet gek genoeg. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Van Schoorl tot Enkhuizen, en van Texel tot weetikveelwaar, voor iedereen staan er leuke liedjes op het repertoire.

Op een schip, in de achtertuin, of in de kroeg, het kan The Bretels niet gek genoeg. "Jullie spelen precies de muziek die wij willen horen", zeggen veel oudere jongeren, maar ook veel jongere jongeren vinden de muziek van The Bretels leuk. Met de nadruk op gezellige muziek speelt de band zowel oud als nieuw repertoire in diverse talen, waar prima op gedanst kan worden, en nooit te luid. Ook liedjes in de Westfriese streektaal worden door The Bretels gespeeld, zowel eigen nummers als liedjes van anderen.

Zondag 7 april spelen ze vanaf 17.00 uur bij Honky Tonk aan de Duinvoetweg 11 in Schoorl, entree is gratis.

Mensenrechten zijn een permanente zorg, ook op Koningsdag

LANGEDIJK - Dat steeds meer mensen in Langedijk het werk van Amnesty International dat een goede zaak vinden, blijkt ook uit de opbrengst van de jaarlijkse collecte (zie advertentie elders in dit blad). Daarom zal de plaatselijke werkgroep van Amnesty International op 27 april weer aanwezig zijn op de Koningsdagmark in Sint Pancras. Bent u ook begaan met de mensenrechten en wilt u op 27 april anderhalf uur helpen bij de stand? Mail naar willyendick@quicknet.nl (tel. 0226-318835) of tromphenk@live.nl) tel. 0226-313277).

The Passion

HEERHUGOWAARD - Voorafgaand aan Pasen staan thema's als verraad, eenzaamheid, verlies, lijden, troost, liefde en hoop centraal. In de Heilige Hartkerk in De Noord wordt dinsdag 16 april een versie van 'The Passion', getiteld 'Hartstocht - het passieverhaal' uitgevoerd. Aanvang 19.30 uur.