Schermer - Beemster op zondag

24 februari 2019

Schermer - Beemster op zondag 24 februari 2019


'Armoede neemt toe en houdt nooit op'

KOOK bestaat vijftig jaar en dat wordt zaterdag 2 maart gevierd met een jubileumdag. (Foto: VINCENT DE VRIES)

ALKMAAR - Het is maandagochtend al vroeg druk in kringloopwinkel KOOK aan de Zijperstraat. Zwangere dames die spullen voor een kinderkamer verzamelen, hipsters die snuffelen tussen de vintage kleding en een ouder stel dat een kledingkast inspecteert. Trok vroeger de kringloopwinkel vooral mensen met een klein budget, tegenwoordig zijn mensen uit alle lagen van de bevolking op zoek naar praktische producten of net dat ene pareltje. Het grote verschil met commerciële kringloopwinkels? Ruim 85 procent van KOOKs opbrengst gaat rechtstreeks naar goede doelen. Dit jaar viert KOOK zijn vijftigjarig bestaan.

KOOK steunt al vijftig jaar goede doelen

"Het is op maandag vaak druk", weet bedrijfsleider Bob van der Hors, van kringloopwinkel KOOK is. "Nog voordat we open gaan staan er soms dertig, veertig man voor de deur. Onlangs waren de mannen van het tv-programma 'Paleis voor een prikkie' in de zaak. Kringloopwinkels doen het hartstikke goed en daar zijn wij alleen maar blij mee."

"Ons geld gaat naar kleinschalige projecten in arme landen", gaat Van der Hors verder. "Dat is soms voor mensen een reden om juist bij ons iets te kopen. Zaterdag 2 maart houden we ter gelegenheid van ons jubileum een feestelijke verkoopdag, waarbij bezoekers ook van alles te weten komen over onze projecten."

Pareltjes

Stichting KOOK (Komitee Ontwikkelingssamenwerking Overdie en Kooiemeer) werd 21 februari 1969 opgericht door Henk Feldberg. Het begon met rommelmarkten en collectes, maar sinds begin jaren zeventig kreeg de stichting een vaste plek op Luttik Oudorp. In 1983 verhuisde de kringloopwinkel naar het IJkgebouw in het Victoriepark en inmiddels zit KOOK alweer tien jaar aan de Zijperstraat. Er ontstond een ware kringloopboulevard, want de straat telt inmiddels vier kringloopwinkels. "Deze ruimte is zeker vier zo groot als het IJkgebouw", zegt Tina Stil. "Of we soms pareltjes vinden? Ja hoor. We ontdekten bijvoorbeeld een replica van een tekening van Koningin Wilhelmina en een exclusieve Mechelse kast. Verder kwamen we een keer geld tegen dat iemand in boeken verstopt had. Je kunt hier nog echt pareltjes scoren, al weten onze medewerkers de spullen doorgaans goed op waarde te schatten. En als ze geen idee hebben, kijken ze op Marktplaats om de waarde te bepalen. We kwamen ooit eens een hele reeks oude bijbelboeken tegen. Die hadden zo'n historische waarde dat we die aan het Regionaal Archief hebben geschonken. Zo blijft het voor iedereen bewaard."

Van Den Helder tot Amsterdam, vanuit heel Noord-Holland rijden mensen naar KOOK. Wekelijks krijgt de stichting spullen aangeleverd, maar de medewerkers moeten selectief te werk gaan.

> Lees verder op pagina 15


Succesvolle benefiet Onder de Linden

Optreden tijdens benefietvoorstelling in Onder de Linden. (Foto:Onder de Linden )

MIDDENBEEMSTER - De druk bezochte benefietavond heeft ervoor gezorgd dat Onder de Linden door kan gaan in het nieuwe seizoen. Hier is Onder de linden natuurlijk heel blij mee bedankt alle bezoekers voor hun komst en bijdragen.

225 bezoekers in de Keyserkerk, die een unieke voorstelling kregen voorgeschoteld, zorgden voor een daverend applaus toen Nina de la Croix, die op voortreffelijke wijze de avond presenteerde mocht vertellen dat het eindbedrag van de benefietavond uitkwam op 5245,00 euro. Tel hierbij een bedrag op van 500 euro van de door verschillende ondernemers gesponsorde verloting en het bestuur van Onder de Linden gaat met vertrouwen het komende seizoen in.

Toekomst

De toekomst van Onder de Linden is echter pas zeker wanneer het gemeentebestuur terugkomt op haar eerdere besluit om de subsidie voor cultuur te beëindigen.

De artiesten die geheel belangeloos optraden zien de meerwaarde van theaters als Onder de Linden in Middenbeemster, evenals de ruim bezoekers.

Dit maakt toch duidelijk dat cultuurbrengers als Onder de Linden een functie in de Beemster hebben. In elk geval wordt op dit moment al gesleuteld aan het programma 2019/2020 en Onder de Linden rekent, door het seizoen genomen, ook op de bezoekers van de benefietavond.

Het programma van Onder de Linden is te vinden op www.onderdelinden.nl. Het gebouw bevindt zich aan Middenweg 150.

Vergoeding voor pleegouders regio

ALKMAAR - Er is goed nieuws voor gezinnen die pleegkinderen opvangen in de regio Alkmaar. Tot vorig jaar bestond er een Pleegzorgfonds. Hier konden pleeggezinnen terecht om een aanvraag te doen voor kosten voor de opvang van hun pleegkind waar geen vergoeding voor was. Dit fonds hield per 2019 op te bestaan. De gemeenten in de regio Alkmaar, stelden een regeling vast zodat ook in 2019 pleegouders gebruik kunnen maken van een vergoeding van kosten die zij nergens anders van kunnen betalen.

Middels de nieuwe vastgestelde regeling kan bijvoorbeeld een bril vergoed worden die niet (volledig) door de zorgverzekering of een andere regeling wordt vergoed. Of bijvoorbeeld een deel van de reiskosten die pleeggezinnen maken voor een bezoekregeling aan het gezin van herkomst van het pleegkind. Er zijn regels opgesteld voor wat wel en niet binnen de mogelijkheden past.

De gemeenten vinden de pleeggezinnen heel waardevol en willen met deze regeling de gezinnen, die een plek bieden aan kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen, zoveel mogelijk tot steun zijn. Pleegouders kunnen zich melden bij hun pleegzorgmedewerker om te kijken of zij in aanmerking komen voor een vergoeding van kosten die zij maken voor hun pleegkind(eren).

The Tropicals in Mare Nostrum

ALKMAAR - The Tropicals zijn zondag 24 februari weer van de partij in wijkcentrum Mare Nostrum in Alkmaar. Een aanrader voor iedereen die van wereldmuziek en met name swingende muziek houdt.

Van het aloude Sarina tot de bekende merengue Celedonio is een afstand van oceanen. Daarom wereldmuziek. Bekende hits worden ook ten gehore gebracht, dus het wordt ongetwijfeld een feest der herkenning!

Bezoekers kunnen op deze zondagmiddag lekker ontspannen met veel muziek, dans en nieuwe sociale contacten. Voor euro 3,50 per persoon hebben ze de mogelijkheid drie uur lang veel plezier te makne in Mare Nostrum, Arubastraat 2 in Alkmaar. The Tropicals duurt van 14.30 tot 17.30 uur.

Mutsaers in kerkje Beets

Charlotte Mutsaers. (Foto: Keke Keukelaar )

BEETS - Aan het begin van de Boekenweek, zondag 10 maart, wordt Charlotte Mutsaers bevraagd en geïnterviewd (door José Rees) over haar leven, haar werk en in het bijzonder haar boek 'Harnas van Hansaplast'. Dit vindt plaats in het kerkje van Beets vanaf 15.30 uur.

In de pauze en na afloop is het mogelijk om boeken van Charlotte Mutsaers aan te schaffen bij de boekenstal van Boekhandel 'Het Leesteken' uit Purmerend. Na de pauze zal er ook voor de toehoorders gelegenheid zijn om vragen te stellen. Schrijfster, essayiste en beeldend kunstenares Charlotte Mutsaers (1942) is de dochter van Mies Lely en kunsthistoricus Berend Mutsaers.

Meer info

Charlotte Mutsaers , 10 maart Kerkje van Beets, 15.30 uur, kerk open om 15.00 uur. Zie ook www.kerkbeets.nl.

De kerk van Beets is te vinden aan Beets 51, Beets. Toegang € 17,50. Kaarten zijn via de website te reserveren.

Lente begint met een opgeruimde tuin!

Het mooie weer van de afgelopen week maakt mensen weer blij. Lekker buiten wandelen, praatje met de buurman, de vogels die weer fluiten, straatje vegen en alvast stiekem dromen van een prachtige bloeiende tuin.

Een tuin waar je straks weer kan genieten van het zonnetje en de in bloei staande bloemen en planten. Toch is die mooie, opgeruimde, bloeiende tuin niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vooral ouderen kunnen niet altijd meer zelfstandig de tuin onderhouden maar worden wel gevraagd zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Voor deze groep mensen zetten wij onze tuinvrijwilligers in.

Ook kiezen wij er dit jaar voor om met een nieuwe enthousiaste consulent buren te enthousiasmeren om samen, met elkaar, te zorgen dat de buren die het zo nodig hebben te ondersteunen in hun tuin.

Vrijwilliger Herman zet zich tweemaal per week in als tuinvrijwilliger. Wanneer wij hem vragen om weer een tuindienst op te pakken komt hij altijd blij en vrolijk weer terug. " Goedemorgen, vandaag de tuin gedaan bij mevrouw De Boer. De koffie en koek stond al klaar en we hebben weer gezellig bij gekletst", zegt Herman. Want een sociaal praatje hoort er natuurlijk ook bij! "Maar na het kopje koffie snel aan de slag anders komt de klus niet klaar."

WonenPlus ziet het aantal tuinaanvragen jaarlijks stijgen. Doet u ook mee? RSWP Purmerend is dagelijks bereikbaar 0299 426 364 tussen 9.00 en 12.00 uur of wonenpluspurmerend@rswp.nl.

Laatste Twiskemolenloop van seizoen

De routes lopen door de prachtige oostkant van 't Twiske. Foto Menno Wilmans

REGIO - Op zondag 3 maart is de vijfde en tevens laatste Twiskemolenloop van dit seizoen. Met ook nu routes langs de oostkant van recreatiegebied 'Twiske.

Op zondag 3 maart vindt de vijfde en daarmee laatste Twiskemolenloop van het seizoen plaats. Deelnemers kunnen weer kiezen uit de afstanden 21,1 km, 16,1 km, 10 km, 5 km, 3 km en 1,5 km (voor de kleine tjes).

Alle routes lopen vooral langs de prachtige oostkant van 't Twiske. En alle afstanden zijn officieel geijkt dus ze kloppen op de meter.

Finishfilmpje

Er is tijdsregistratie met een chip in het startnummer. De precieze tijd verschijnt op het web. En natuurlijk de plaats in het klassement, ook per categorie. Op de website zien de deelnemers na afloop tevens een finishfilmpje van zichzelf.

Start om vijf minuten

De start is steeds om de vijf minuten, vanaf 11.00 uur. Te beginnen met de 21,1 km, dan de 16,1 et cetera. Volwassenen betalen € 6,50 per loop bij voorinschrijving. Bij na-inschrijving € 8,-.

Parcoursrecord

De Twiskemolenloop van begin deze maand leverde mede door het fraaie weer een parcoursrecord op bij de dames op de halve marathon. Wellicht nog opvallender: de snelste overall op de 10 km was geen man maar een vrouw.
Voorinschrijven en meer informatie via www.twiskemolenloop.nl

Blog ontstaan uit passie voor wijnen

Layla en Paskal Karels. (Foto aangeleverd )

PURMEREND - Layla en Paskal Karels hebben een dermate grote passie voor wijnen dat het zich heeft vertaald in het blog www.mijnwijnblog.nl

Het paar heeft altijd al een grote passie gehad voor lekker eten en goede wijnen. Layla: "We hebben elkaar ontmoet in een restaurant waar we samen werkten, ik in de bediening en Paskal in de keuken. De passie voor het de gastronomie heeft ons dus letterlijk samengebracht. Tijdens een vakantie in Frankrijk, toen wij de wijnboeren ontdekte en verrast werden door de prachtige wijnen die wij op de bonnefooi proefden besloten we hier iets mee te gaan doen.

Grote liefde

MijnWijnblog begon met het schrijven over de restaurants waar het duo at. Gebieden die ze bezochten en wijnen die ze dronken. "Hierdoor werd de liefde zo groot dat we het graag écht met mensen wilden delen. We besloten ons in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en zodoende werd MijnWijnblog in oktober 2017 officieel geopend en zijn we gestart met het geven van wijnproeverijen. Layla en Paskal krijgen leuke reacties en sommigen hebben het duo al meerdere keren geboekt. En ook hier hoort een extra stap bij.

"We hebben we de handelsnaam Karels Wijnimport toegevoegd aan ons bedrijfje en starten we ook met het importeren van onze eigen wijnen."

De liefde voor wijnen delen ze graag met zoveel mogelijk mensen. Meer informatie: www.mijnwijnblog.nl

Speelgoed met een knipoog naar het verleden bij Fred's Kadoshop

Nostalgie ten top, zoals deze bromtollen. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Wanneer je door de Breedstraat in het centrum van Purmerend wandelt, valt je al snel een gezellige kadoshop op. Op de gevel staat Fred's Kadoshop & kunstatelier, Altijd anders.

Veel leuke kado's en accessoires in winkel aan Breedstraat

Een blik in de etalage, waar regelmatig iets nieuws te zien is, maakt dat je de winkel in wilt stappen om een kijkje te nemen.

In de winkel word je vriendelijk ontvangen en je mag er naar hartenlust rondneuzen. De winkel staat vol met leuke kado's en handgemaakte (woon)accessoires.

Zelf gemaakt

Daarnaast vind je er prachtige schilderijen en keramiek. Veel daarvan is zelf gemaakt in het kunstatelier achter in de winkel. En dat is niet zomaar een atelier. Hier werken kunstenaars met een beperking. Maar vooral met veel talent.

Regelmatig doen zij mee aan exposities. Naast vrij werk, werken de kunstenaars ook in opdracht. Bijvoorbeeld kunst in een bepaalde oplage, relatiegeschenken, geboorte- of kerstgeschenken.

Nostalgie ten top

Nieuw in het assortiment van Fred's Kadoshop is het speelgoed met een knipoog naar het verleden. Denk bijvoorbeeld aan houten- en blikken speelgoed. En natuurlijk niet te vergeten de ouderwetse gezelschapsspelletjes.

'Goeie tijden

De medewerkers vertellen u graag welke verhalen er schuil gaan achter dit mooie nostalgische speelgoed. 'Goeie oude' tijden herleven bij Fred's, Altijd anders. Kom langs en proef de sfeer..

Bij Fred's Kunstatelier ontwikkel je jouw eigen talent en ontdek je jouw eigen stijl door middel van een kunstopleiding op maat. Als kunstenaar doe je ook mee aan exposities. En dat maakt het extra interessant.

In opdracht

Naast vrij werk, werk je ook in opdracht. Bijvoorbeeld kunst in een bepaalde oplage, relatiegeschenken, geboorte- of kerstgeschenken.

Bij Fred's Kadoshop leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om een goede winkelmedewerker te worden. Ook hier volg je een opleiding op maat.

Nieuwe opleiding Intercedent Horizon College

Bianca de Jong en Barry van Brenk, docent en opleidingsmanager van de nieuwe opleiding Intercedent. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Woensdag 27 februari is de Open Dag van het Horizon College. Van 16.00 tot 21.00 uur kunnen toekomstige studenten en hun ouders een kijkje nemen bij de mbo-opleidingen op de vestigingen in Purmerend, Hoorn, Alkmaar en Heerhugowaard. Zo kunnen zij in Heerhugowaard de nieuwe opleiding Intercedent bezoeken. Studenten van deze opleiding op niveau 4 kunnen gaan werken bij een uitzendbureau maar ook bijvoorbeeld als recruiter of op de afdeling human resources (HR) van een bedrijf.

In de eerste anderhalf jaar van de opleiding leren studenten van de opleiding Intercedent algemene commerciële vaardigheden zoals het voeren van een verkoopgesprek, klanten werven, marktonderzoek uitvoeren en klachten afhandelen. Daarna wordt het specifieker: je leert dan hoe je personeel werft en de juiste match kunt maken tussen een bedrijf en een werknemer. Opleidingsmanager Barry van Brenk: "Een mooie baan, want je kunt zowel voor een bedrijf als voor een werknemer écht iets betekenen. Ook is de kans op een baan na deze opleiding groot, er is namelijk een tekort aan intercedenten. En mocht je na deze opleiding nog verder willen leren in dit vakgebied, dan zijn er diverse mogelijkheden op hbo-niveau die goed aansluiten, zoals Human Resources Management of Commerciële Economie."

Kennis

Binnen de opleiding Intercedent zijn vier docenten werkzaam die zelf als intercedent hebben gewerkt. Een van deze docenten is Bianca de Jong, zij heeft 11 jaar bij Randstad gewerkt. Bianca: "Het voelt goed om je praktijkervaring aan studenten te kunnen meegeven. Bovendien bouw je als intercedent een groot netwerk op omdat je bij veel verschillende bedrijven binnenkomt. Dit netwerk zetten wij in om het bedrijfsleven te betrekken bij onze commerciële opleidingen. Het is mooi om te zien hoe de lessen hierdoor steeds uitdagender worden en hoe onze studenten steeds meer in praktijksituaties vaardigheden leren."

Informatiebijeenkomst voor oudersOuders van leerlingen die starten in het mbo hebben vaak veel vragen. Daarom organiseert het Horizon College tijdens de Open Dag informatiebijeenkomsten voor ouders op alle locaties. De bijeenkomsten worden gegeven om 17.00 en 19.00 uur en duren ongeveer 20 minuten. Vooraf aanmelden is niet nodig. Meer weten? Kijk op horizoncollege.nl en kom naar de Open Dag op woensdag 27 februari.

Argentijns Tangodansen in Heel Europa

PURMEREND - Elke vrijdag is van 20.00 tot 23.00 uur in de grote zaal van Clup Welzijn in gebouw Heel Europa Argentijns Tangodansen.

Elke tweede vrijdag van de maand organiseert Tangosalon Purmersteijn eenzelfde activiteit. Ook deze vindt plaats in Heel Europa. De muziek wordt verzorgd door DJ Ben. De toegang is € 3,-.

De lessen vinden op de tussenliggende vrijdagavonden plaats. Dit in samenwerking met TangoCuerno.www.tangocuerno.nl

Voor meer informatie is Ina Beemster telefonisch bereikbaar op 06 30 36 93 42. Te volgen op de FB-pagina 'Tango in Purmerend'.

Lees ook