Kompas ed 1

7 mei 2019

Kompas ed 1 7 mei 2019


Kaarten

OOSTZAAN - Muziekvereniging Crescendo verzorgt vrijdag 10 mei een klaverjasavond in haar verenigingsgebouw de Notenkraker aan het Zuideinde 193 in Oostzaan. Er wordt gestart om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Gezocht: vrijwilligers maatjes-project RSWP WonenPlus

LANDSMEER - Maatje zijn voor iemand is leuk! Het is een leuke manier om iets nuttigs te doen, andere mensen te ontmoeten en een ander te helpen. Iets doen voor een ander kan meer dan prettig zijn. Zeker wanneer dat iets is wat u leuk vindt!

Maatje word je voor iemand die wekelijks of tweewekelijks wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding kan gebruiken.

RSWP WonenPlus zoekt enthousiaste vrijwilligers voor het maatjesproject.

"Regelmatig bezoek ik een aardige mevrouw. Dit doe ik als vrijwilliger van het maatjesproject. Mevrouw komt niet meer buiten, omdat ze niet meer zo goed kan lopen. Het praten gaat ook niet zo makkelijk. Daarom doen we het rustig aan en praten in het tempo van mevrouw. Mevrouw kijkt altijd uit naar mijn bezoekje. Samen drinken we een koffie, doen we een spelletje of praten over van alles. Na zo´n bezoekje ga ik altijd blij naar huis, ik heb echt iets voor haar kunnen betekenen. We hebben plezier, dat is wederzijds "

WonenPlus biedt praktische dienstverlening en persoonlijke ondersteuning aan ouderen vanaf 65 jaar, mensen met een beperking en chronisch zieken. Zij zoeken maatjes voor verschillende situaties: vriendschappelijk huisbezoek, samen een klusje of spelletje te doen of samen op stap, leren omgaan met de computer, maatje zodat iemand zijn hobby kan blijven uitoefenen en vele andere soorten maatjes.

Wat levert het maatje zijn op? Bijzondere contacten onderhouden met bijzondere mensen, een leuke training volgen op het gebied van de doelgroep en coaching, onderdeel worden van een enthousiast team van vrijwilligers en nieuwe ervaringen opdoen.

Wie meer wil weten over het maatjesproject wordt uitgenodigd contact op te nemen. Graag gaan we vrijblijvend met u in gesprek.

Voor meer informatie of een afspraak kunt u bellen naar het servicepunt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.30 uur tot 12.00 uur, telefoonnummer 020-482 2605.

Nieuwe tradities Landsmeer?

Veel tradities kennen we hier niet meer of ze zijn door de jaren heen aan verandering onderhevig.

Zo kom ik uit 1960 en liep als kind vol trots met een Palmpasenstok door het dorp, een optocht met zelfgemaakt kruis met versieringen. Via de lagere school werden rondom deze tijd leuke puzzeltochten georganiseerd waarbij wij lopend en spelenderwijs de straten van ons dorp leerde kennen.

Maar ook waren er voor onze gemeenschap grote festijnen zoals sport en feestweek met als hoogtepunt de opening en het sluitingsbal. Wie herinnert zich nog wielrennen en paardenraces door de smalle straatjes. Het voorjaar ging van start met straten vol roze en witte bloesem waarbij je als kind vele uren op de kermis doorbracht en dan was daar Koninginnedag. Een niet commercieel feest voor jong en oud, voor arm en rijk.

Voor Koninginnedag bleven wij thuis als gezin. Bovendien keken de kids elk jaar uit naar de kermis. Vele regels lijken tradities onmogelijk te maken of erger nog: commercieel en daardoor onbetaalbaar. In Amsterdam viert zo'n beetje elke wijk zijn eigen feest, gewoon met een biertje in de hand op straat of voor en in het cafe. Maar in het kleine Landsmeer, notabene een dorp, schijnt dat onmogelijk te zijn.

Wij moesten vorig jaar op ons eigen kleine gemeenteplein via dranghekken in de stemming komen. Afgeschermd met wit zeil en detectiepoortjes waar je gefouilleerd werd. Kinderen onder de achttien konden niet meer met hun ouders naar binnen. Nog meer beveiliging, nog meer uitgaven, nog meer regels vanuit het college. Dit ontnam de initiatiefnemer, en zeker ook de vaders en/of moeders, de vreugde van Koningsdag. Gewoon een straatfeestje met een hapje en een drankje in de hand werd in de knop geknakt. Ergens in een hoekje op het parkeerterrein, zonder sfeer van de kermis of cafe's en met een sportpark in onderhoud, werd voor de Landsmeerders bedacht dat het daar gezellig moest worden. Van boycot is geen sprake, als men gekeken had hoe deze jarenlange traditie tot stand was gekomen. De behoefte van de eigen inwoners heeft het zo gecreëerd. Niet andersom.


Argumenten hoe en waarom dit nou zo ingeperkt moest worden is discutabel en voor beide fronten moeilijk te bewijzen. Het feit blijft dat juist in 2019 wij onze burgers niet voor alles en nog wat kunnen beschermen. Het samenkomen van groepen mensen heeft een risico, dat risico moet voor de overheid (burgemeester en wethouders) een aanvaardbaar risico zijn. Ik denk dat ik namens meer inwoners spreek dat het voor ons nogal vreemd overkomt dat in onze buurgemeente Amsterdam met driehonderdduizend extra feestgangers in het centrum en tientallen aanhoudingen, de boel niet op slot hoeft en bij ons zonder aanhoudingen de traditie de das om wordt gedaan.

Hebben we behoefte aan een nieuwe traditie? Die van een door het volk gekozen burgemeester? En vieren wij weer Koningsdag als de afgelopen tientallen jaren? Zonder evenemententerrein, zonder dranghekken en zeil, zonder aangewezen evenemententerrein. Ik hoop het wel want burgemeesters komen en gaan, maar onze Koningsdag moet blijven bestaan.

Namens Stichting BBMB (behoud dorpskarakter) Debby Mulder Damme

Oud papier

OOSTZAAN - Muziekvereniging Excelsior Oostzaan verlost zaterdag 11 mei de inwoners van Oostzaan weer van hun oud papier.

Haal uw schuurtje/garage leeg en zet uw papier uiterlijk om 13.30 uur aan de weg. Gelieve het papier niet aanbieden in kunststof kratjes of houten kistjes. Het papier kan ook bij het clubgebouw aan de Twiskeweg 103 neergezet worden, alle dagen van 09.00 tot 20.00 uur, geen zon-en feestdagen. Geen piepschuim, plastic schuim, metaal, hout en andersoortig afval of verpakkingsmateriaal, wel papier/karton.

Koffie-inloop B.J.C.

(Foto: Irina Hoffer)

OOSTZAAN - Donderdagmorgen 16 mei nodigt het Bartel Jacobsz Centrum (BJC) dorpsgenoten uit een kopje koffie te komen drinken, naast de grote kerk. Vanaf 10.00 uur bent u welkom.

Meer informatie: tel. 075-6841962.

Open dag Twiske

(Foto: Louis van Praag)

OOSTZAAN - Een impressie van de open dag, waar belangstellenden informatie en een rondleiding door het Twiske kregen.

(Foto: Louis van Praag)
(Foto: Louis van Praag)
(Foto: Louis van Praag)

Meer foto's zijn te vinden op de website van deze krant.

Wandelen in de zomertijd

Gezellig wandelen met de groep. (Foto: Aangeleverd )

REGIO - De wandelgroep Waterland gaat dinsdag 7 mei weer van start. Aanvang: 19.30 uur. Er wordt gelopen vanaf parkeerplaats De Es aan de Westerweg in Purmerend.

De groep loopt iedere dinsdagavond in groepsverband door heel Waterland.
Door middel van een WhatsAppgroep wordt afgesproken waar er wordt gelopen. De routes kunnen dus divers zijn.

Deelname

Deelname is gratis. Mensen die interesse hebben om gezellig samen op pad te gaan en te gaan wandelen kunnen voor meer
inlichtingen een Whatsappbericht sturen naar de heer J. Bentelaar. Tel: 06-82014243.

OFC stijgt naar derde plek

OOSTZAAN - OFC won in Brabant met 0-4 van JVC Cuijk. Spits Reda Kharchouch kwam twee keer tot scoren. Door deze overwinning stijgt het team van trainer Eric Heerings naar de derde plek.

Kharchouch is na veel blessureleed weer helemaal terug. Tegen Cuijk liet hij zien in vorm te zijn en weer makkelijk te kunnen scoren.

Na tien minuten had hij pech toen een onhoudbaar schot op de lat terecht kwam. Echter na 25 minuten wist hij de openingstreffer te scoren. Het zou tevens de ruststand worden.

De tweede helft was net bezig of een speler van de thuisploeg kreeg rood. OFC wist goed om te gaan met het man meer overwicht. Door Tom Noordhoff werd het 0-2.

Acht minuten later kon Kharchouch via een strafschop zijn tweede treffer van de middag maken. En door de attente Alje Wiltenburg werd het 0-4.Heerings was een tevreden man.

Met nog een paar duels te gaan heeft zijn team nog alle kans om de nacompetitie te bereiken.

Wereldpremière ID. ROOMZZ

(Foto: Volkswagen)

REGIO - Volkswagen breidt zijn elektrische ID.-productlijn uit met de veelzijdige ID. ROOMZZ. De nieuwe emissievrije SUV van Volkswagen beleefde zijn wereldpremière op Auto Shanghai en komt in 2021 op de markt.

In navolging van de meer compacte ID. CROZZ introduceerde Volkswagen in Shanghai de tweede volledig elektrische SUV binnen de ID.-reeks. De productieversie van de ID. ROOMZZ is zowel geschikt voor gezinnen als voor zakelijk gebruik en komt in 2021 op de markt. Volkswagen presenteerde de conceptversie als wereldpremière op Auto Shanghai. De SUV maakt deel uit van een nieuwe serie volledig elektrische auto's. De ID. ROOMZZ is het zesde model binnen de ID.-productfamilie en is ook gebaseerd op het elektrische modulaire MEB-platform.

De ID. ROOMZZ is als concept car uitgevoerd met een nieuw interieur- en zitconcept. Het interieur biedt een nieuw spectrum aan veelzijdigheid en personalisatiemogelijkheden die tegemoetkomen aan rij- en zitwensen van zowel bestuurder als passagiers.

De aandrijving wordt in de ID. ROOMZZ verzorgd door twee elektromotoren die samen goed zijn voor 225 kW. De vooras kan rekenen op 75 kW, terwijl de achteras is voorzien van een 150 kW sterke elektromotor. De elektrische 4MOTION-aandrijving verdeelt het vermogen in een fractie van een seconde tussen de voor- en achteras. In de basis worden de achterwielen aangedreven, maar het is ook mogelijk om continu te genieten van vierwielaandrijving. De ID. ROOMZZ accelereert binnen 6,6 seconden naar 100 km/u en heeft een begrensde topsnelheid van 180 km/u. Het 82 kW sterke accupakket maakt een actieradius mogelijk van 450 km (WLTP). De batterij opladen gaat door middel van inductie, maar kan ook conventioneel via een stekker.

Mustang populairste sportcoupé

(Foto: Ford)

REGIO - Op de 55e verjaardag van de alom populaire Mustang viert Ford dat de auto voor het vierde jaar op rij de bestverkochte sportcoupé ter wereld is geworden. Lees verder

Van Australië tot Peru voert de Mustang de ranglijst aan als meestverkochte sportcoupé ter wereld. Volgens cijfers van IHS Markit zijn er 113.066 van verkocht in 2018. 2018 markeert niet alleen het vierde jaar op rij van de wereldwijde koppositie van de Mustang als populairste sportcoupé, maar ook als bestverkochte sportcoupé in de Verenigde Staten: daar verkocht Ford vorig jaar 75.842 Mustangs. In het eerste kwartaal van 2019 heeft Ford in Europa 2.300 Mustangs verkocht; een toename van ruim 27 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

(Foto: FREERS PHOTOGRAPHY LLC)

"Ford brak met de tradities toen het 55 jaar geleden de Mustang introduceerde", zegt Jim Farley, President Global Markets van Ford. "Het gevoel van vrijheid, de wind door je haar, het rijplezier: dat is typisch Mustang. Het is echt een icoon. De prachtige roffel van de V8 op een lentedag – daar kan niets tegenop. Geen wonder dat het de populairste sportcoupé ter wereld is."

De Mustang was in 2018 te koop in 146 landen, blijkt uit de internationale verkoopgegevens van Ford. Sinds 2015 zijn er wereldwijd meer dan 500.000 Mustangs van de 6e generatie verkocht, waaronder meer dan 45.000 in Europa. De pony car pakte vorig jaar een extra half procent van het segment wereldwijd, waarmee het marktaandeel op 15,4 procent kwam, deels gerealiseerd door de nieuwe Mustang Bullitt.

Range Rover Evoque Hello Edition

(Foto: Nick Dimbleby)

REGIO - De nieuwe Range Rover Evoque is bij de Nederlandse dealers gearriveerd. Klanten kunnen kiezen voor een extra rijk uitgeruste welkomstversie, de Evoque Hello Edition, die slechts tijdelijk leverbaar is.

De nieuwe Range Rover Evoque is een verfijnde evolutie van het origineel. Het coupéachtige design met de aflopende daklijn is behouden, terwijl de praktische bruikbaarheid verder is vergroot. De premium SUV biedt vanaf de introductie keuze uit efficiënte mild-hybride aandrijflijnen.

(Foto: Land Rover)
(Foto: Nick Dimbleby)
(Foto: Nick Dimbleby)

Als Hello Edition is de nieuwe Range Rover Evoque extra rijk uitgerust. Deze speciale uitvoering is specifiek op de Nederlandse consument toegespitst en naar wens toe te passen op het uitrustingsniveau S en de sportieve uitvoering R-Dynamic.

De nieuwe Range Rover Evoque staat nu bij de Jaguar Land Rover-dealers en is leverbaar vanaf € 56.400,-.

Opel legt laatste hand aan Corsa

2019 Opel Corsa winter tests (Foto: Gudrun Muschalla)

REGIO - Opel legt de laatste hand aan de zesde generatie Corsa. Het model is met behulp van de nieuwste, meest geavanceerde virtuele technologieën ontwikkeld. De nieuwe Corsa moet zich echter ook in de praktijk bewijzen. Daarom zijn ingenieurs van Opel naar Lapland afgereisd voor een serie testen tijdens stevige kou op bevroren meren en met sneeuw bedekte wegen. Pre-productieversies van de nieuwe Corsa zitten op dit moment middenin een generale repetitie in het testcentrum van Rodgau-Dudenhofen in Duitsland. Verder ondergaat de Corsa elektromagnetische proeven in het laboratorium in Rüsselsheim.

(Foto: Gudrun Muschalla)

De ingenieurs van Opel hebben de nieuwe Corsa maandenlang in Lapland – op veertig kilometer van de poolcirkel – getest. Experts hebben de elektronica van ABS, tractiecontrole en stabiliteitssystemen bij temperaturen van -30°C gefinetuned.

Kunstenaarsclub zoekt leden

OOSTZAAN - Ben je actief in de kunst en zoek je gelijkgestemden, dan kun je je aanmelden als aspirant-lid bij de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars (SOK).

De zeventien leden beoefenen verschillende disciplines, van schilderen, fotograferen, ruimtelijk werk tot viltkunst en hoeden maken.

De SOK organiseert jaarlijks een atelierroute, thematentoonstelling, workshops of educatieve activiteiten. Wie een indruk wil krijgen, bezoekt de atelierroute, 26 mei van 13.00 tot 18.00 uur, met een overzichtsexpositie in de Kunstgreep. Interesse? Mail José Berkhof aberk@xs4all.nl of kijk op www.sokunst.com.