Groene Hart op zondag

12 mei 2019

Groene Hart op zondag 12 mei 2019


'Wijksteunpunt is voor jong en oud, met en zonder beperkingen'

Nancy Wagenveld, Yvon Somsen en Tanja Harlaar (beheerder WSP de Lindehof) (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Wijksteunpunt De Lindehof heeft een nieuwe huisstyle. Te zien aan het nieuwe logo, te lezen en te bekijken op de vernieuwde website www.wspdelindehof.nl. "Maar is vooral merkbaar wanneer mensen zomaar eens binnenstappen", zegt Tanja Harlaar, beheerder van het wijksteunpunt. "Bij tijd en wijle lopen hier kinderen, jongeren, volwassenen en ook ouderen rond. De Lindehof werd meestal, soms nu nog, geassocieerd met senioren, maar dat is sinds vorig jaar verleden tijd. Voor alle wijksteunpunten geldt: voor alle inwoners, van jong tot oud, met en zonder beperkingen."

Lindehof heeft een nieuw gezicht

In het 'beleidskader wijksteunpunten en dorpshuizen' van de gemeente Opmeer staat: een wijksteunpunt breed, is een sociaal en fysiek goed toegankelijke accommodatie, waarin organisaties op het gebied van zorg en welzijn, informatie en advies geven, hun diensten aanbieden, met elkaar samenwerken, gezamenlijk activiteiten organiseren en/of activiteiten op elkaar afstemmen. Het kan ook gaan om sport- en beweegactiviteiten en om allerlei activiteiten die te maken hebben met meedoen, zoals (cultuur)educatieve en/of ontspannende en recreatieve activiteiten. Het wijksteunpunt is het hart van de dorpskern, voor alle inwoners goed toegankelijk. Het is een instrument dat ingezet wordt om de leefbaarheid en de sociale cohesie in een dorpskern te behouden en te versterken en bestemd voor alle inwoners. "Deze verandering is in De Lindehof al gaande en ook merkbaar", vertelt Tanja, "maar heeft u het zelf ook al ervaren? Wij zijn er heel benieuwd naar. U begrijpt wel dat de nieuwe aanpak veel inspanning vraagt van het bestuur en de beheerder. Dat een en ander nog wel enige tijd zal vragen om de gestelde doelen te realiseren. Maar er is voor adviezen, ideeën, op- en aanmerkingen altijd een luisterend oor, dus.... kom binnen! De koffie en thee staat klaar."

G'wôon welkom

Onder deze term worden bezoekers van harte welkom geheten door Nancy en/of Yvonne. Twee professionals die met ingang van 3 juni de dagbesteding in het wijksteunpunt realiseren. "Ik hoor het de mensen al zeggen: dagopvang, dagbesteding? Die was toch weg? Ja, dat klopt, maar die is binnenkort weer terug! En vernieuwd! Met medewerking van de gemeente Opmeer en andere subsidieverleners is het bestuur van de Lindehof erin geslaagd de dagopvang, wij spreken liever van dagbesteding of dagactiviteiten-inloop, weer terug te krijgen in de Lindehof. Die is bedoeld voor iedereen die nu al dagbesteding heeft of daarin nog voor enige tijd in aanmerking komt. Maar ook voor eenieder met een beperking of die eenzaam is. Denk ook aan mantelzorgers die ook wel eens tijd voor zichzelf willen. Al geeft bijna niemand van die groep dat aan, we weten dat als je die zorgverlening wilt volhouden, je bij tijd en wijle echt aan jezelf moet denken!"

Aanmelden

Wie meer over de dagbesteding wil weten, stapt even binnen. Kom maandag, woensdag en vrijdag kijken en maak kennis met Nancy, Yvonne of Tanja. Zij geven antwoord op brandende vragen over de dagbesteding, ook is elke donderdagochtend iemand van het Wijkteam aanwezig om op vragen in te gaan. Men kan zich ook aanmelden voor een intakegesprek. "Of ga eens in gesprek als u denkt dat uw partner en/of familielid ervoor in aanmerking komt", meldt Tanja. "Of speelt een lichte handicap of eenzaamheid een rol in uw leven? Ook voor mensen die nog geen indicatie hebben, kunnen de professionele medewerkers van belang voor u zijn. En daar zijn mogelijkheden voor!

Stap eens binnen in Wijksteun De Lindehof, Graaf Willemstraat 27 in Hoogwoud.

Kunstroute Kunstkring

WOGNUM - Kunstkring Wognum verzorgt zaterdag 25 en zondag 26 mei een kunstroute door Wognum. Belangstellenden bekijken op beide dagen tussen 12.00 en 17.00 uur het werk van Wognumse kunstenaars.

Deze editie zijn er twee nieuwe locaties bij gekomen: in het Sportcomplex Bloesem, aan de Conferencelaan, staan zes exposanten en bij de familie Ootes, Kerkstraat 71, staan twee exposanten. De overige exposanten laten hun werk zien in of bij hun huis en soms in het atelier van een mede-kunstenaar die gastvrij een plekje heeft ingeruimd.

Een routekaart is beschikbaar bij de exposanten die hun werk tentoon stellen in de Bloesem, Kerkweg 18, Kerkstraat 71, Korte Regel 3, Kerkstraat 44, Parelgras 39, in de protestantse kerk aan Kerkstraat 21, Oosteinderweg 54, Grietje Slagterlaan 10 en Westeinderweg 61.

Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis!

Decennia lang Het Slaaphuys

Ramon Braas van Het Slaaphuys zorgt voor een slaapsysteem dat aan de wensen van de klant voldoet. (Foto: aangeleverd)

DE GOORN - Het SlaapHuys is een actief bedrijf met een flexibele instelling en een persoonlijke benadering. De bedden- en linnenspeciaalzaak wordt gerund door Ramon Braas. Zijn aanpak is: service, naar de klant luisteren en een perfecte prijs/kwaliteitsverhouding staan hoog in het vaandel. "Wij zijn trots dat dit door de consument na ruim negentig beoordelingen wordt gewaardeerd met een hoog cijfer, namelijk 9,2", laat Ramon weten.

Gewenste resultaat bereiken

Een aanpak die zich uit in zorg, aandacht en tijd voor iedere klant om zo het gewenste resultaat te behalen. "Wij geven duidelijke uitleg over alle producten, wat deze inhouden en wat een klant daarvan kan verwachten. We verkopen niet zomaar een marketingnaam zonder inhoud, maar een slaapsysteem dat aan de wensen van de klant voldoet."

De leveranciers waar Het Slaaphuys mee werkt, leveren hoogwaardige, maar wél betaalbare kwaliteit. "Wij hebben geen acties zoals twee halen, één betalen of ineens 1.000 euro van de prijs afhalen. Wij werken met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding en leveren daarbij veel extra service. U krijgt vijf tot tien jaar fabrieksgarantie en negentig dagen omruilgarantie." Fabrikanten waar het de bedden- en linnenspeciaalzaak onder meer mee werkt zijn Avek, Van Cadsand, Ultima, Hasena, Vroomshoop, Polypreen, Mintjes sleepline, Wonderland en Boxspring design.

"Naast onze slaapafdeling hebben wij een bedlinnen-afdeling, vele artikelen met betrekking tot slaapcomfort. Onder andere dekbedovertrekken, hoeslakens, moltons, dekbedden, kussens en dekens. Alles is op voorraad in zeven kleuren. Zit uw kleur of maat er niet tussen, dan hebben wij deze binnen 48 uur voor u in huis. Wist u dat u onze kussens altijd vrijblijvend thuis mag testen? Ik nodig iedereen van harte uit in mijn winkel, dan kan ik u een goed en vertrouwd advies geven", besluit Ramon.

Het SlaapHuys is gevestigd aan Wieder 35 in De Goorn, in pand ROKO. Stap eens binnen en vraag om meer informatie over de aangeboden producten.

Stap eens binnen voor een goed advies

Autowassen is een belevenis bij Carwash Hoorn

HOORN - Carwash Hoorn is geen normale wasstraat; deze komt uit Las Vegas, met bijhorende show en allure. Sinds een week draaien de borstels en branden de lichtjes op de locatie naast McDonald's en Esso langs de A7 bij Hoorn. "Voor ons is het een droom die uitkomt", laat eigenaar Charl van Zijl weten.

Alles onder één dak achter en grote capaciteit

Carwash Hoorn bestaat uit een vijftig meter lange baan waarlangs lichtgevende en knipperende borden, palen en bogen staan. De bestuurder kan de hele weg ontspannen in de auto blijven zitten om van het feest te genieten. Het is een Amerikaanse wasstraat, door Charl en zijn broer John persoonlijk gekocht op een beurs in Las Vegas.

Charl: "Er zijn meer wasstraten die lichtjes hebben. In Europa worden ze ook gemaakt, maar deze is wel heel uitgebreid en de Amerikaanse sfeer past goed op de locatie." Al negen jaar keken de broers uit naar een geschikt stuk grond. "We zijn heel blij met deze geweldige plek," vervolgt Charl. "Er komt zoveel verkeer langs! Het is ook hartstikke leuk voor kinderen: eerst de auto schoonmaken, daarna gezellig een hamburger eten, of een lekker broodje bij de Esso."

Blinkend schoon

In de straat kunnen per uur tachtig tot honderd auto's blinkend schoon gewassen worden. Per voertuig kost het ruim drie minuten. Na die belevenis kan de klant terecht bij een van de twintig overdekte stofzuigplekken om gratis het interieur van de wagen te zuigen. Ook kunnen klanten daar gebruik maken van een dashboardgun, om het dashboard stofvrij te blazen, en een automatische mattenreiniger.

Als laatste wordt de klant gratis papier aangereikt om de laatste druppels van de sponningen te deppen. Afhankelijk van het gekozen programma, zijn de kosten voor zo'n grondige reiniging acht tot zestien euro. Zelf de bolide wassen hoort ook tot de mogelijkheden. Dat kan in de vijf ruime doe-het-zelf-boxen, waarvan er één ook plaats biedt aan hogere voertuigen. Deze wasboxen zijn 24/7 beschikbaar. Ook komen er wasmachines en een droger. Achttien kilo- en acht kilo-wasmachines en een achttien kilo-droger, waarmee slaapzakken, paardendekens, teamkleding en andere grotere wassen gewassen kunnen worden.

Geniet van deze Amerikaanse wasstraat

Carwash Hoorn heeft een leuke openingsactie: tot 31 mei 2019 kost een ritje door de wasstraat vijf euro. Carwash Hoorn is elke dag open van 08.00 tot 20.00 uur, en zondag van 10.00 tot 20.00. Het adres is Kleine Wijzend 3. Telefoon: 0229-220007. Meer informatie: www.carwashhoorn.nl.

Amuse-concert Frank en Zij

AVENHORN - Vocaal ensemble Frank en Zij verzorgt 19 mei om 14.30 uur een concert met een unieke combinatie van zang en spijzen: een amuse-concert.

Het koor heeft veel tijd en energie in dit concert gestoken. Zoals het vaste publiek gewend is, brengt het een aantal moderne nummers ten gehore, maar komen ook bekende evergreens langs. Denk bijvoorbeeld aan Michelle van de Beatles, Something beautiful van Robbie Williams of The shape of you van Ed Sheeran. Aan Nederlandstalig is ook gedacht: onder andere Lef en Zuid-Afrika van Karin Bloemen is te horen.

Wat maakt dit concert verder zo bijzonder? Naast de prachtige klanken van de dames genieten de aanwezigen van hun culinaire kwaliteiten. Bij binnenkomst worden zij verwelkomd met koffie en thee met een petit-four en tussendoor met genoegen eten van smaakvolle amuses, die de dames veelal zelf hebben bereid. Een ware traktatie op elk gebied.

Het concert vindt plaats in de Groene Toren, Het West 19 in Avenhorn. Drankjes tegen betaling te verkrijgen. Kaart à 15 euro reserveren bij Sonja Hoebe, tel. 0229-563430 of via frankenzij@gmail.com.

Inschrijven voor wielerronde Obdam

(Foto: A3)

OBDAM - Na het grote succes van voorgaande jaren wordt dit jaar op zondag 14 juli tijdens De Grote Wielerronde van Obdam, het onderdeel sportieve dorpelingen weer gereden. Het aantal deelnemers is beperkt tot zestig deelnemers. Meedoen kan bij voorinschrijving, maar ook op de dag zelf.

Sportieve dorpelingen kunnen zich inschrijven

Wie mee wil doen aan de dorpelingen wielerronde, kan zich nog inschrijven. (Foto: A3)
(Foto: A3)
(Foto: A3)
(Foto: A3)
(Foto: A3)
(Foto: A3)
(Foto:A3)
(Foto: A3)
(Foto: A3)
(Foto: A3)
(Foto: A3)
(Foto: A3)
(Foto: A3)
(Foto:A3 )
(Foto: A3)
(Foto: A3)

De start voor de heren begint 12.00 uur en voor de dames 14.15 uur. De mannelijke deelnemers rijden in totaal twaalf ronden, circa twintig kilometer. Voor de dames betekent dit in dertig minuten een ronde. Deelname is mogelijk voor wielerliefhebbers die in een straal van 25 kilometer van Obdam wonen of een connectie hebben met een vereniging, werk of firma binnen deze straal van 25 kilometer. Men mag geen licentie hebben van de KNWU, behalve de basislicentie van de KNWU.

Voorinschrijven

De voorinschrijving heeft de voorkeur, in verband met drukte. Bij aanmelding op de dag zelf is het dus mogelijk dat een rijder niet start. Graag een halfuur voor aanvang bij de inschrijving melden.

De dorpelingen rijden, net als bij de amateurs, met transponders, dan kan de organisatie de positie van de renners tijdens de wedstrijd goed in de gaten houden. Deze wordt verstrekt bij de afgifte van de startnummers.

Het inschrijfgeld is 8 euro, te voldoen bij het afhalen van de rugnummer en transponder. Meedoen is op eigen risico en een helm dragen is verplicht. De racefiets dient te zijn voorzien van een normaal wielrenstuur, zonder: bar-ends, triatlon- of tijdritstuur, tasjes, fietspompen en andere toevoeging.

Meer informatie

Meer informatie en aanmelden via www.wielerrondeobdam.nl. Ook zijn daar mooie foto's van vorig jaar te zien.

Vragen? Stuur een e-mail naar info@wielerrondeobdam.nl.

Gouden jubilaris AWV'69

Mevrouw Martens loopt al vijftig jaar bij AWV'69. Dat verdient een bloemetje! Ze is door de vereniging in het zonnetje gezet. (Foto: aangeleverd)

ABBEKERK - Mevrouw Martens is vijftig jaar lid van de eveneens gouden Abbekerk Wandel Vereniging (AWV'69). Door het bestuur is zij benoemd tot erelid van de vereniging.

Tijdens het wandelweekend op 11 en 12 mei wordt mevrouw Martens opnieuw in het zonnetje gezet: vijftig jaar wandelen in West-Friesland.

Jubileumtocht

Tijdens de jubileumtocht lopen de deelnemers vanuit Abbekerk naar de omliggende dorpen Midwoud, Twisk en Opperdoes. De wandelvereniging zette een route uit door de wonderschone natuur en nostalgie van deze omgeving.

Het dorpshuis in Twisk is een rustpunt op alle afstanden. Aan de wandelaars wordt door de alom bekende Nicole Kovacs op geheel eigen wijze een traktatie aangeboden. Neem de tijd en geniet van dit vrolijke intermezzo tijdens de jubileumwandeling van AWV"69.

Start

De startlocatie is Het Nieuwe Bonte Paard, aan de Dorpsstraat In Abbekerk. De afstanden zijn dit weekend 6, 12,5, 17,5 en 25 kilometer. Wandelaars die meedoen aan de 25 km starten tussen 09.00 en 11.00 uur, de 17,5 km tussen 09.30 en 12.00 uur en de 12,5 en 6 kilometer tussen 10.00 en 13.00 uur.

Geniet van de wandeling in een heerlijke West-Friese omgeving.

Mama in het zonnetje bij Rundveemuseum

Bezoek met Moederdag het Rundveemuseum. Er is zoveel te zien! (Foto: Hanneke de Boer)

AARTSWOUD - Moederdag wordt zondag 12 mei extra zonnig gevierd in het Rundveemuseum. Alle moeders hebben die middag, tijdens de openingsuren van 13.00 van 16.30 uur gratis toegang. Uiteraard vergezeld door hun kind(eren).

Dat heeft wel een goede reden. Moeders verdienen een dag extra aandacht, omdat ze zichzelf wegcijferen als het om hun kinderen gaat. Ook dieren zorgen goed voor hun jongen en proberen ze te behoeden voor gevaar. Dat is in het Rundveemuseum duidelijk zichtbaar, omdat de kalfjes bij de moederkoe blijven. Ook in het weiland is te zien dat er altijd een wakend oog is. Er zijn momenteel veel jonge dieren en het terrein met de omringende natuur is een lust voor het oog. En natuurlijk is er verder in het museum van alles te ontdekken voor jong en oud. En voor moeders natuurlijk...

Het Rundveemuseum Aat Grootes is elke woensdag, zaterdag en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 16.30 uur en is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Voor meer informatie, kijk op www.rundveemuseum.nl.

Moederdag!

Nella van de Westfriese Beurs. (Foto: aangeleverd)

Moederdag is de dag in het jaar dat alle moeders in het zonnetje worden gezet. Nu komen er bij ons natuurlijk altijd heel veel moeders om samen te shoppen met hun kinderen. 'Mam wat denk jij?', horen we dan heel vaak.

'Moeders zijn goud waard'

Nu hebben we op de Westfriese Beurs een mooie Facebook-post gemaakt met allemaal heel mooie goudkleurige artikelen omdat moeders goud waard zijn. Zo ook mijn eigen moeder!

Geluk

Het is natuurlijk fantastisch geweest dat wij de Westfriese Beurs hebben mogen overnemen van mijn vader, maar ons gezin had nooit zo goed kunnen draaien als we niet de gouden toewijding van mijn moeder hadden gehad. Wij hebben het geluk dat mijn moeder naast de zaak woont en zo zorgt ze ervoor dat onze kinderen daar een tweede thuis hebben. Zo zijn ze toch dicht bij ons. Ik hoor ze spelen in de tuin wanneer ik even naar buiten stap. Mijn moeder haalt tussendoor de was even op en zorgt dat het geruisloos terug komt in de kast. Mijn moeder heeft een luisterend oor wanneer nodig en zegt even niets wanneer ze ziet dat ik het druk heb.

Dat en nog honderd andere dingen maken dat ook ik een moeder van goud heb en dat laat ik haar graag deze Moederdag weten! Dank u lieve mama.

Nella

De Westfriese Beurs in Oosterblokker: uw marktplaats om de hoek waar de inbrenger tot 60 procent van de opbrengst krijgt. Al 30 jaar lang het adres voor het kopen en verkopen van meubelen en we maken er zoveel verhalen mee dat we ze graag willen delen.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week in Obdam.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord.

Dus 'like' de pagina en blijf tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Kindervakantieweken

Kinderen bouwen tijdens de vakantieweken nieuwe vriendschappen op. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Humanitas West-Friesland biedt kinderen een week vakantie in Voorthuizen op de Veluwe. De kinderen worden aangemeld door Jeugdzorg, GGZ-jeugd, de Voedselbank, huisartsen en Intern Begeleiders op basisscholen. De kinderen worden begeleid door een team van goed voorbereide, ervaren en enthousiaste vrijwilligers. De kosten per kind bedragen 395 euro, waarvan 330 euro door Humanitas West- Friesland bij elkaar gebracht wordt. Ook particulieren kunnen geld storten op: NL70RABO 0344 759202 o.v.v. activiteitencode 304 A 150001 en o.v.v. KinderVakantieWeken Humanitas West-Friesland 2019 (graag voor 1 juni). De kindervakantieweken worden gehouden van 20 juli tot en met 17 augustus.

46e editie sponsorwandeltocht 40MM

De 40MM: een prachtige tocht door West-Friesland en over de IJsselmeerdijk. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - De sponsorwandeltocht 40MM - 40.000 meter mars - vindt zaterdag 1 juni voor de 46e keer plaats. Het sponsorgeld wordt gebruikt voor vele projecten in minder ontwikkelde landen. Er zijn ook verschillende korte routes en een kinderroute, dus deelnemers hoeven niet per se veertig kilometer te wandelen.

Onderweg zijn er verschillende stempelposten die bemand worden door vrijwilligers uit heel West-Friesland. Zij laten op de stempelpost zien voor welke projecten zij zich het hele jaar inzetten daarnaast is er ook weer een pannenkoekenpost, Tegen een vrijwillige bijdrage kunnen de wandelaars hier een pannenkoek krijgen.

Meelopen? Inschrijfformulieren staan op www.40mm.nl. Deelnemers kunnen zich laten sponsoren. Op de website is alle informatie te vinden.

New Kids in Town

(Foto: Adobe Stock)

REGIO - In de regio West-Friesland worden dagelijks kinderen geboren.

In West-Friesland/Groene Hart op Zondag verschijnt elke week een lijstje met de namen van baby's die er onlangs ter wereld kwamen.

Het Centrum voor geboortezorg in Hoorn verwelkomt deze week:

- Jimmy de Vries uit Hoorn, geboren op 1 mei

- Jonah Jesiah Heemsbergen uit Andijk, geboren op 2 mei

Veel belangstelling bij Julio Poch

Veel belangstelling tijdens de lezing van Julio Poch. (Foto: aangeleverd)

URSEM - Voor een uitverkochte zaal vertelde Julio Poch, voormalig verkeersvlieger bij Transavia, op 24 april zijn enerverende verhaal. Alle aanwezigen hingen aan zijn lippen toen hij zijn loopbaan als piloot bescheef: eerst de opleiding tot marinevlieger en later werkte hij als gevechtspiloot en kwam hij in de oorlog met de Falklandeilanden terecht.

Hij vertelde over de impact op zijn gezin, de verhuizing naar Nederland, waar hen een beter toekomst wachtte. Zijn ongeloof over zijn arrestatie tijdens zijn laatste vlucht voor zijn pensioen 'Is dit een grap?'

De dubieuze rol van de Nederlandse regering, maar ook die van de Spaanse en Argentijnse regering. Het ging ook over miscommunicatie, terwijl daar tijdens zijn opleiding veel aandacht aan werd besteed. Al met al een vijfjarig proces wat enigszins raakvlak heeft met het proces van Lucia de B. Poch heeft veel interactie met het publiek en de sfeer in het kerkje in Ursem was goed.

Julio heeft geen wraakgevoelens na alle fases die hij inmiddels is doorgegaan: shock, ontkenning, boosheid en aanvaarding. Hij ervaart veel liefde en steun van zijn familie. Hij besloot zijn lezing met de uitspraak: 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend!'. Na afloop was er nog tijd voor een gezellige borrel. Er is een mooi bedrag opgehaald voor het onderhoud van het kerkje in Ursem.

Kofferbakmarkt

Rotary Koggenland houdt zondag 25 augustus de jaarlijkse kofferbakmarkt in het dorpsbos in Avenhorn.

De voorbereiding is al in volle gang en de vergunning is inmiddels aangevraagd.

Noteer de datum vast in de agendaof kijk op Facebook.

Het Park deze Week

(Foto: Dolph Cantrijn)

HOORN - Als Rob en Emiel het podium oprijden, begint de reis waarvan niemand weet waar die eindigt. En je reist mee. Is het podium in het theater het einddoel of slechts het begin? Wie zijn die mannen? Wat is hun verhaal? Het antwoord zul je zelf moeten ontdekken. 'Onderweg' van Rob en Emiel is een theatervoorstelling met een twist. Verwacht magistrale acts, een originele voorstelling en een onvergetelijke avond. De tijd vliegt voorbij en je verveelt je geen moment omdat je gegarandeerd van de ene in de andere verbazing valt. Met hun vorige theatershow gooide dit duo hoge ogen en kregen ze lovende recensies.

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op vrijdag 24 mei om 20.30 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@hetpark.nl . Vermeld in het onderwerp regel: 'Park-actie Rob & Emiel'. Reageer uiterlijk dinsdag 14 mei. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl .

Marbella 4Days Walking

De paden op, de lanen in in Marbella. (Foto: aangeleverd )

8-daagse vliegreis, 4**** hotel en startbewijs v.a. € 799,- p.p.

REGIO - Geniet van een uitdagende vierdaagse met pittige hellingen en prachtige wandelingen door de stad, de natuur en langs het strand. Tijdens de vierdaagse, van 17 t/m 20 oktober 2019, ontdek je de mooiste verborgen plekjes van Marbella. Kies uit 10, 20 of 30 kilometer en beleef met veel Nederlandse deelnemers 'Marbella 4Days Walking'.

SUNEOCLUB Cortijo Blanco****. (Foto: aangeleverd)

SUNEOCLUB Cortijo Blanco****

Genieten op z'n Andalusisch. Alle ingrediënten voor een sprankelende wandelvakantie bij SUNEOCLUB. Dit hotel is vormgegeven als een grote boerenhoeve, inclusief kleine pleinen, mooie patio's en omgeven door veel groen. Na het wandelen is het smullen van verse all-inclusive gerechten en slapen in een frisse, ruime kamer.

Inbegrepen:

Retourvlucht Amsterdam - Malaga met TUI fly, luchthavenbelasting, brandstofheffing, retourtransfer luchthaven-hotel, 7 overnachtingen o.b.v. all Inclusive in hotel SUNEOCLUB Cortijo Blanco, Nederlandse reisleiding, startbewijs voor de Marbella 4Days Walking, toegang tot het openingsfeest en medaille na afloop 'Marbella 4Days fiesta' vol activiteiten en live muziek. Vertrek: 14, 15 of 16 oktober.

Deze aanbieding is te boeken t/m 28 mei 2019. Prijs is een vanaf-prijs per persoon per arrangement o.b.v. 2 personen per kamer en economy vlucht. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten.

Meer informatie/boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs bij een TUI-winkel in de buurt.

Op deze aanbieding zijn de ANVR/SGR-voor­waarden van toepassing.

Landbouwshow Opmeer op lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland

(Foto: aangeleverd)

OPMEER - De Landbouwshow in Opmeer is erkend als een Nederlandse traditie en komt daarmee op de lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland. De Landbouwshow is een jaarlijks terugkerend evenement en wordt deze zomer voor de 110e keer gehouden.

Volgens het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bestaat de stichting en achterban 'vooral uit bevlogen professionals die de agrarische kant van West-Friesland willen laten zien. Vanuit die passie is een Landbouwshow neergezet, waarbij vooral boeren de ruggengraat vormen'.

Voorzitter van de Landbouwshow, Wim Staal, benadrukt het belang van de erkenning van de Landbouwshow als cultureel erfgoed. "Voor ons is het belangrijk dat onze dag in zekere zin ook als cultureel erfgoed wordt gezien. Wij zeggen ook altijd: wat goed is, houdt het lang vol. Het gaat niet alleen om de tradities van de veefokkerij, de keuringen of de paardensport", aldus de voorzitter. "We zijn ook altijd met onze tijd meegegaan. In deze sector is nog steeds een grote trots op wat er in eigen gelederen gebeurt, en wat we aan een breed publiek kunnen laten zien."

Organisatie

De organisatie van de Landbouwshow in Opmeer bestaat uit tien bestuursleden en tachtig vrijwilligers. Bestuurslid Co Schipper is ook blij dat de Landbouwshow aan de lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland is toegevoegd. "Het is echt mooi dat onze Landbouwshow Opmeer deze erkenning heeft gekregen. Het geeft ook aan dat het een traditie is geworden, die ondanks alles levend en actueel is gehouden."

Bron: Agraaf 25 april 2019

Win-win-situatie voor boer en planeet

De kruidenrijke graslandmengsels van Pure Graze zorgen voor een verhoging van de biodiversiteit in de weilanden. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Door het inzaaien van de kruidenrijke graslandmengsels van Pure Graze, ook Saladebuffetten genoemd, creëert een boer meer biodiversiteit in zijn weilanden. Deze mengsels helpen de boer om natuurlijkvriendelijk te werken en tegelijkertijd de graslandopbrengsten te verhogen. De Saladebuffetten zorgen voor een verhoging van de biodiversiteit in de weilanden door de talrijke kruiden, vlinderbloemigen en klavers die de mengsels bevatten. De verschillende soorten in de mengsels zorgen ervoor dat er geen kunstmest nodig is en de totale opbrengsten zijn zelfs hoger dan bij een gewoon graslandmengsel. Een win-win-situatie dus voor zowel boer, bodem, insecten en weidevogels. Meer informatie: www.puregraze.com of 0546-624005.

Boerendilemma's

REGIO - Karavaan Festival presenteert 30 mei tot en met 10 juni Boerenpeil; voorstellingen en theatrale installaties over het boerenleven, de Noord-Hollandse landbouw en de dilemma's van de boer. ?Op de boerderij van familie Beers in Heerhugowaard is de landelijke première, over tradities en voortbestaan van een boerenfamilie. Op het erf is een foto-expositie 'Zonen van het Maailand' van Loek Buter te zien. ?In de boerenschuur van Gerard van der Krogt in de Oterlekerpolder speelt de bekroonde voorstelling Maalkop. Bekijk het hele programma op www.karavaan.nl.

Verpachtingen

REGIO - De provincie Noord-Holland is eigenaar van circa zeventienhonderd hectare agrarische percelen die bestemd zijn voor provinciale doelen. In afwachting hiervan geeft de provincie een deel van deze gronden tijdelijk in pacht uit. Wie belangstelling heeft om grond te pachten, kan het belangstellingsregistratieformulier invullen. De pachtovereenkomsten lopen van 1 november 2019 tot en met 31 oktober 2020. De provincie stelt diverse voorwaarden aan de pachters. Zo draagt het grondgebruik bij aan realisatie van provinciale doelen op het gebied van duurzame landbouw, natuur en water. Pachters moeten langs bouwland bijvoorbeeld bloemrijke kruidenstroken aanleggen. Meer informatie: 023-5143434 of verpachtingenPNH@noord-holland.nl .

Meer geld voor jonge boeren

REGIO - Jonge boeren onder 41 jaar in Noord-Holland dienden massaal subsidieaanvragen in bij de provincie voor het duurzaam moderniseren van hun boerenbedrijf. De provincie trekt nu meer geld uit.

Er kwamen afgelopen maanden maar liefst 58 aanvragen binnen. Om deze allemaal te kunnen honoreren, heeft de provincie besloten om meer geld beschikbaar te stellen. In plaats van 550.000 euro wordt het 1.072.000 euro. De boeren willen zonnepanelen op hun daken leggen, elektrische landbouwvoertuigen aanschaffen of precisie landbouwtechnieken toepassen voor nauwkeurige mestgift en dosering van bestrijdingsmiddelen.

Gedeputeerde Jaap Bond van Economie en Landbouw: "Geweldig dat zoveel jonge boeren naar een meer duurzame bedrijfsvoering willen. Door het subsidieplafond te verhogen, kunnen alle aanvragers direct investeren in duurzame maatregelen." De regeling Jonge Landbouwers is onderdeel van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP).

Bron: Nieuwe Oogst mei 2019

Financiële onzekerheid weerhoudt boeren van volledig natuurinclusief

REGIO - Nagenoeg alle agrarische ondernemers in Noord-Holland passen Bodem-Water-Biodiversiteit (BWB)- maatregelen toe. Dat blijkt uit onderzoek van LTO Noord regio West, naar de staat van natuurinclusieve landbouw in de provincie. 61 procent van de boeren heeft aangegeven de financiële onzekerheid een grote belemmering te vinden voor omschakeling.

Het onderzoek is in 2018 uitgevoerd onder de leden van LTO Noord regio West. Bijna alle boeren (96 procent) hebben aangegeven in bodembeheermaatregelen te investeren. In totaal ontvangt 38 procent van de respondenten een extra financiële ondersteuning voor het toepassen van deze maatregelen. Deze gelden komen uit Europese en landelijke subsidies (51 procent) en van certificeringsschema's van ketenpartijen en coöperatieven (21 procent). In het onderzoek is ook gevraagd naar de belemmeringen die boeren ervaren. Hieruit kwam onder meer naar voren dat ondernemers aanlopen tegen liberale pachtvoorwaarden en het landelijk mestbeleid. Met name de financiële onzekerheid is een grote belemmering voor ondernemers (61 procent). Vooral de lange terugverdientijd van investeringen en het ontbreken van een overbruggingskrediet weerhouden ondernemers ervan om over te schakelen naar natuurinclusief.

Uit het onderzoek is gebleken dat er op het moment een groot aanbod aan agrarische projecten en netwerkorganisaties is die via studiegroepen onderzoek doen naar de toepassing van BWB-maatregelen. Dit aanbod komt in bepaalde gevallen niet van boeren zelf, maar vanuit externe partijen zoals adviesbureaus en wetenschappelijke instituten. Daardoor bestaat volgens LTO Noord het risico dat de kennis uit wetenschappelijk onderzoek niet op het boerenerf terechtkomt en kennis van het boerenerf niet verder wordt onderzocht door de wetenschap.

Bron: Agraaf 8 april 2019

Mantel & Overtoom

Notarissen Rinske Mantel en Aad Overtoom, gespecialiseerd in agrarisch recht. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK / BENNINGBROEK - Het agrarisch recht vraagt om specifieke kennis en ervaring. Een VASN-notaris is lid van de Vereniging van Agrarische Specialisten in het Notariaat. Mantel & Overtoom notarissen adviseert graag vooraf over bijvoorbeeld de aan- of verkoop van een perceel grond, kavelruil of bedrijfsoverdracht. Met name fiscale aspecten zijn hierbij van groot belang. Vooraf een goed advies betekent dat klanten achteraf niet denken: 'Had ik dat maar geweten'. Daarnaast is Mantel & Overtoom behulpzaam bij het opstellen van een firmacontract of de oprichting van een BV. Specifiek aandachtspunt is het agrarisch ondernemerstestament en levenstestament. Vergeet ook niet om weer eens naar de huwelijksvoorwaarden te laten kijken. De kantoren zijn te vinden aan de Dokter d'Arnaudstraat 29 in Andijk en aan de Dokter De Vriesstraat 33 in Benningbroek. Telefoon: 0228-592224 of 0229-591264. Kijk ook op www.mantelovertoom.nl.

Boerenlandfair Westerland zoekt standhouders

(Foto: aangeleverd)

WESTERLAND - Standhouders die willen deelnemen aan de Boerenlandfair in Westerland kunnen zich vanaf nu online inschrijven. Zondag 23 juni vindt deze jaarlijkse fair plaats.

De Boerenlandfair biedt tal van activiteiten zoals demonstraties, optredens en stands met landelijke producten voor huis, tuin en erf, brocante, antiek en curiosa. Natuurlijk ontbreken ook de culinaire producten niet. De Boerenlandfair Westerland is daarmee een complete belevenis voor een gezellig dagje ouderwets genieten voor het hele gezin. Op dit moment zijn nog enkele kramen vrij en standhouders die willen deelnemen aan de fair kunnen zich nog steeds inschrijven. Maar wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt. Meer informatie: www.boerenlandfair.nl.

Volwassenen walking handball Meteoor

Probeer eens walking handbal, niet te intensief, maar wel goed bezig! (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Is het normale handbalspel te snel of last van een blessure? Doe dan mee met walking handball voor volwassenen. Dames en heren zijn welkom.

Walking handball wordt op een klein veld gespeeld met een zachte bal en teams van vier personen. Rennen, springen en fysiek contact is niet toegestaan. Waar het om gaat is het samenspelen en het maken van doelpunten. Door de aangepaste spelregels is deze tak van sport laagdrempelig om mee te doen. Handbalervaring is niet nodig. Belangrijk is het gezellig samen sporten.

Nieuwsgierig? Meer informatie via vlaar7@zonnet.nl of corry.p@quicknet.nl.

Wie van het snelle handbalspel houdt en wil meedoen met het mixtoernooi, opgeven kan nog via www.meteoormixtoernooi.weebly.com. Zowel het mixtoernooi als het walking handball vindt plaats op donderdag 30 mei om 13.30 uur. Na het toernooi kunnen de deelnemers genieten van een heerlijke barbecue en een borrel.

Tuinmeubel-actieweek bij Hoek VT

De verkoop vindt plaats in de winkel en bij mooi weer ook op het mooie vernieuwde plein voor de winkel. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Hoek VT houdt van dinsdag 14 tot en met 18 mei een grote opruiming op geselecteerde tuinmeubelen en parasols. De opruiming geldt op uitlopende, overjarige en showroommodellen. De kortingen zijn minimaal 25 procent tot maximaal zestig procent. Uiteraard krijgen klanten op alle tuinmeubelen de normale garantie.

De artikelen zijn allemaal nieuw. De merken die Hoek VT in huis heeft, zijn onder andere 4 Seasons Outdoor, Taste by 4SO, Hartman en Applebee. Er is een ruime keuze aan kwalitatief hoogwaardige tuinmeubelen. 4 Seasons bijvoorbeeld kent een garantietermijn van maar liefst tien jaar.

De verkoop vindt plaats in de winkel en bij mooi weer ook op het mooie vernieuwde plein voor de winkel. Op het buitenterras kunnen klanten direct genieten van de tuinsets. Hoek VT zorgt voor koffie met vers gebak. De collectie bestaat uit loungesets, relaxfauteuils, eetfauteuils, banken, buitenkussens, parasols en buitentafels. De normale condities gelden ook tijdens de opruiming, dus inclusief bezorging, montage, levering en garantie. Profiteer tijdens deze actieweek van scherpe prijzen en snelle levertijden. Verder heeft Hoek VT een collectie boxsprings, matrassen, bedtextiel en hoofdkussens. Veelal uit voorraad leverbaar.

Kijk voor meer informatie en een voorproefje van de collectie op www.hoekvt.nl of bekijk de advertentie in deze krant. Een afspraak maken buiten de vaste openingstijden behoort tot de mogelijkheden. De aanbiedingen zijn geldig zolang de voorraad strekt.

Hoek VT in gevestigd aan de Middenweg 4 in Bovenkarspel. Telefoon: 0228-520791.

Bevrijdingsfestival groot succes

Original Sesam zette de Brink 5 mei op zijn kop. (Foto: aangeleverd)

OBDAM - Voor het vierde jaar op rij vond 5 mei het Bevrijdingsfestival in Obdam plaats. In verband met de slechte weersvooruitzichten besloot de organisatie het Bevrijdingsfestival in de grote zaal van Sociaal-Cultureel Centrum De Brink te houden in plaats van buiten op het Kerkplein. Een goede beslissing zo bleek, want het was koud!

Het was de organisatie wederom gelukt een afwisselend programma samen te stellen met als slotact de band Original Sesam. Waarschijnlijk mede door het besluit de artiesten in De Brink te laten optreden, was de opkomst opnieuw groot. Een enthousiast publiek en fantastische sfeer kenmerkten de middag/avond. Reeds tijdens het optreden van de Landlubbers was de grote zaal aardig volgestroomd en het publiek bleef komen. Na de Landlubbers was het de beurt aan Daniël Bos. Dit ontluikende talent en winnaar van de Grote Prijs van het Trinitas College wist met zijn prachtige stem het publiek te verrassen en voor zich te winnen. Bij de nieuwe band Seal the Deal ging het er wat steviger aan toe, maar ook dat optreden bleek voor het publiek een aangename verrassing te zijn. Het optreden van de Neil Young Coverband was een feest van herkenning en de bandleden mocht op veel enthousiasme rekenen. Tijdens de slotact stond de grote zaal van De Brink op zijn kop!

De organisatie bedankt alle sponsoren en vrijwilligers.

Cursus in wijksteunpunt Lindehof

HOOGWOUD - Belangstellenden kunnen vanaf 13 mei van 09.30 tot 10.30 uur meedoen met de cursus 'Zet het brein in beweging' in Wijksteunpunt de Lindehof, Graaf Willemstraat 27 in Hoogwoud. De methode van Ronnie Gardiner kan men in acht weken onder de knie krijgen; een oefenmethode voor de hersenen, waarbij het ritme van muziek wordt ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Door oefeningen te doen op muziek worden zintuigen geactiveerd. Hierdoor wordt de conditie van de hersenen verbetert. Meer informatie: bel 0226-359123. Kosten: 5 euro.

Stem op Molen de Lastdrager

HOOGWOUD - Op dit moment is de renovatie van Molen de Lastdrager in volle gang. Mede door het winnen van de Molenprijs van de BankGiro loterij, de bijdrage van donateurs en diverse bedrijven was het mogelijk begin van dit jaar aan de werkzaamheden te beginnen. Ook de bijdrage van de Rabobank Clubkas Campagne heeft daartoe bijgedragen.

Er is 350.000 euro beschikbaar gesteld voor de Rabobank Clubkas Campagne om te verdelen onder de diverse deelnemers. Leden van de Rabobank mogen vijf stemmen uitbrengen. Elke stem is geld waard.

Dat kan tot en met 14 mei online of op een van de Rabobank kantoren

Dag van de Beroerte

HOORN - Het is dinsdag 14 mei de Dag van de Beroerte. In het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn zijn er van 10.00 tot 16.00 uur activiteiten in de centrale hal die ingaan op preventie én herkenning van een beroerte. Met een beroerte worden herseninfarcten, hersenbloedingen en TIA's bedoeld. Voorkomen van een beroerte kan door een aangepaste leefstijl: goede voeding, voldoende bewegen, minder stress, niet roken en matig met alcohol. Op 14 mei zijn er in het ziekenhuis gezonde hapjes, gratis cholesterol- en bloeddrukmetingen, tips om een beroerte tijdig te herkennen en informatiestands van de stichting Hersenletsel, Trombosestichting, Harteraad en de Hartstichting. Ook de verpleegkundig consulenten van de afdeling Neurologie zijn aanwezig voor vragen of uitleg. Het adres is Maelsonstraat 3 in Hoorn en de toegang is gratis.

Pisa zoekt begeleider Kindertijd

HOORN - Pisa is een gastvrij huis waar mensen terecht kunnen voor lotgenotencontact, een gesprek en activiteiten, gericht op het omgaan met de gevolgen van kanker. Dat geldt ook voor familieleden en vrienden van mensen met kanker, of hun nabestaanden. Pisa ontplooit activiteiten voor verschillende doelgroepen. Een van deze groepen betreft kinderen tussen de vijf en twaalf jaar die geconfronteerd worden met kanker en verlies binnen het gezin of de naaste familie. Elke veertien dagen komen de kids op woensdagmiddag bij elkaar. Telkens is er een andere activiteit; iets creatiefs, iets met spel, koken of ontspanning, soms een leuk uitje. In verband met het vertrek van een van de begeleiders van deze belangrijke groep is het inloophuis op zoek naar een nieuwe begeleider. Deze vrijwilliger is verantwoordelijk voor de organisatie, voorbereiding en uitvoering van Kindertijd en de communicatie met de ouders van de kids. Verder neemt de begeleider deel aan diverse overlegmomenten. Kennis en ervaring met het werken met kinderen is belangrijk, alsmede kennis en ervaring op gebied van ontwikkelingsfasen van kinderen, de gevolgen van ernstige ziekte en overlijden binnen het gezin en mogelijke gevolgen voor het kind. De begeleider krijgt een gedegen voorbereiding middels de basistraining, structurele ondersteuning en regelmatige bijscholingen. De vrijwilliger ontvangt een vergoeding van gemaakte reiskosten tot een actieradius van twintig kilometer.

Interesse? Neem contact op met Wiek Luza: 06-13692005.