Den Helder op Zondag

24 maart 2019

Den Helder op Zondag 24 maart 2019


G.Disco

DEN HELDER - De G.DiscoHoezoAnders wordt zondag 24 maart gehouden van 13.30 tot 16.30 uur in de Odeklonje aan Koningstraat 15 in Den Helder. Entree is gratis.

Deze G.Disco is voor mensen met een beperking, maar familie, kennissen en begeleiders zijn ook van harte welkom. De disco is geschikt voor alle leeftijden. Entertainer Lars Groenink, de dames van Blitzz en Dj Aad er weer om een gezellige en swingende middag van te maken.

Vrijwilliger in Beeld: Karin Kloosterman

DEN HELDER - "Wie zijn geluk niet kent, leeft arm in rijk bezit. Ik voel me gelukkig in dit werk als ik een stukje spanning van onze gasten kan wegnemen." Karin Kloosterman (57) is sinds een paar jaar in het Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder als vrijwilliger betrokken in de rol van gastvrouw.

"Tot die tijd werkte ik bij een juwelier en later in een woon-cadeauwinkel maar dat hield toch vaak in dat ik in het weekend aan het werk was. Naast de zorg voor mijn gezin was ik ook nog mantelzorger. Op een gegeven moment wilde ik wat anders doen voor de samenleving. Via een sollicitatie kwam ik hier binnen en kon bijna onmiddellijk aan de slag. Ik werd gastvrouw in de centrale hal van het ziekenhuis. Daar begroeten we mensen (zowel bezoekers als cliënten/patiënten) en proberen iedereen een warm welkom te geven. Je ziet gauw als mensen aarzelen, omdat ze gespannen zijn en in een voor hen vreemde omgeving terecht zijn gekomen. Het aanmelden van de patiënten gaat tegenwoordig via aanmeldzuilen die in de centrale hal en bij de polikliniekingang zijn geplaatst. Daar kunnen we veel betekenen voor onze gasten. Ik vind dit dankbaar werk, want je ziet de mensen op hun gemak komen."

"In Noordwest Ziekenhuisgroep (locatie Alkmaar en Den Helder) zijn in totaal zo'n 650 vrijwilligers werkzaam. Zoals overal, is hier ook verloop en dat betekent dat we altijd wel vrijwilligers kunnen gebruiken. In ons ziekenhuis zijn de vrijwilligers betrokken bij de koffiekar (poliklinieken), tijdschriften poliklinieken, patiëntenvervoer, handmassage, fruit langs de bedden, pianospelen in de hal, muziekavonden, en ook als gastvrouw in de borstkliniek (ervaringsdeskundigen). Onze vrijwilligers betekenen veel voor de goede sfeer in ons ziekenhuis."

"Ik kan iedereen aanbevelen om bij ons als vrijwilliger te werken. Aanmelden gaat eenvoudig via www.nwz.nl/ vacatures. We krijgen als vrijwilliger een kilometer- en kledingvergoeding; om het jaar een groot feest, een leuk kerstpakket en tussendoor regelmatig een leuke attentie. In overleg met de organisatie kun je werkzaam zijn op vaste tijden, maar als je je juist niet wil binden aan vaste dagen, kun je bijvoorbeeld in de invallerspoule (meer onregelmatig) aan de bak. Naast mijn vrijwilligerswerk mag ik graag wandelen, een sportschool bezoeken, af en toe een weekendje weg, eens in de zoveel tijd een verre reis. Pluk de dag!"

Organisaties die ook een vrijwilliger of een groep vrijwilligers in beeld willen brengen kunnen contact opnemen met MEE & De Wering/Noordkopvoorelkaar, denhelder@noordkopvoorelkaar.nl. Zie www.noordkopvoorelkaar.nl voor het aanbod van actuele vacatures voor vrijwilligerswerk.

Interview: Henri Rodenhuis.

Eerste Helders Kort Filmfestival

DEN HELDER - Het eerste Helders Kort Filmfestival vindt vrijdag 29 maart plaats in Cinema Zevenskoop aan Julianaplein 43 in Den Helder. Met het evenement zet Zevenskoop haar veertigjarig bestaan extra in de schijnwerpers. Aanvang 19.30 uur.

Het filmprogramma van Helders Kort is samengesteld door de western-regisseur Wouter Jansen. De tante van Wouter, Jos Jansen, is vrijwilliger bij Zevenskoop en polste na het zien van de korte western Draw your gun (van de hand van neef Wouter) de voorzitter van de Zevenskoop, of het filmhuis niet iets met de film kon. Daarmee was het eerste contact gelegd. In deze periode was Wouter met zijn film op een filmfestival in Noord-Spanje (Mostra de Curtas Vila de Noia) en kwam hij op het idee, de programmering van dat festival gedeeltelijk te importeren naar Den Helder. Aangevuld met korte films uit Nederland is dit de eerste programmering van het festival geworden.

Als openingsfilm van het festival wordt Jansens internationaal bekroonde korte western Draw your gun vertoond. De korte western over een tekenaar die de waarde van mensen manipuleert middels tekeningen op zogenaamde "wanted posters" is een korte western die in Nederland en met een Nederlandse crew en cast gefilmd is. Daarna zullen er afwisselend Spaanse en Nederlandse films vertoond worden. Van subtiele, zweverige films zoals Woman (Adri Sola) tot keiharde Zombiehumor van Gonzalo Fernando en Jasper Masthoff. Het geheel zal gepresenteerd worden door Wouter Jansen en Raoul Copier, hoofdrolspeler Draw your gun.

Basalttocht RTV Toon Jacobs

DEN OEVER - RTV Toon Jacobs houdt zondag 24 maart de Basalttocht van 70 kilometer, waarbij een koffiestop in Den Oever wordt gehouden. De tocht wordt gereden onder leiding van een ervaren toerleider. De gemiddelde snelheid zal omstreeks 25 kilometer per uur liggen. De tocht begint bij het clubhuis in park Quelderduyn en start om 9.30 uur. Tevens start er een groep fietsers om 9.15 uur. Deze groep rijdt dezelfde toertocht, maar met een iets langzamere snelheid. Het dragen van een fietshelm is verplicht. Ook niet-leden zijn van harte welkom om een keer mee te rijden. Het inschrijfgeld voor NTFU-leden is € 2,- en voor overigen € 3,-. Zie voor meer informatie: www.rtvtoonjacobs.nl of vlak voor de start in het clubhuis.

Bekend medium Tinie de Ruiter neemt afscheid

DEN HELDER – Het landelijke bekende medium Tinie de Ruiter neemt woensdag 27 maart afscheid in Den Helder. De avond wordt georganiseerd door 'Aurora' in de Boerderij aan Magdalena van Waardenburglaan 22 in Den Helder. De avond zal in het teken staan van foto's van overleden personen en begint om 20.00 uur.

Meer dan 25 jaar heeft het Amsterdamse medium Tinie de Ruiter openbare paranormale avonden verzorgd voor het Spiritueel Centrum 'Aurora'. Ook de avonden van 'Aurora' in Harlingen en Schagen.

Stapje terug

De Ruiter is 40 jaar werkzaam in de paranormale wereld. Ze heeft in het verleden bekendheid verworven door haar optreden op de televisie en heeft in die hoedanigheid helderziende waarnemingen gedaan in Engeland. Vanwege het bereiken van de leeftijd van 80 jaar heeft ze besloten een stapje terug te doen.

Deze woensdag zal Tinie een avond verzorgen aan de hand van liefst overledenen foto's. "Met deze werkwijze kan ik op een dieper niveau waarnemingen doen", zegt ze regelmatig tegen de aanwezigen. Waarnemingen via foto's of voorwerpen van levenden zijn echter ook mogelijk.

Vanwege de te verwachten drukte voor dit populaire medium, wordt men verzocht om op tijd aanwezig te zijn. Reserveren is ook mogelijk. Kijk voor meer informatie op: https://123aurora123.wordpress.com

Opruimkriebels bij EP:Beerepoot

REGIO - EP:Beerepoot is gestart met de voorjaarsopruiming. Er wordt ruimte gemaakt voor de allernieuwste televisiemodellen en dat levert spectaculaire aanbiedingen voor de klant op. Uiteraard met de service die klanten van EP:Beerepoot gewend zijn. Dus kom snel langs en profiteer.

Primeurs bij EP:Beerepoot

Het voorjaar is van start en dus komen de allernieuwste televisiemodellen er binnenkort weer aan. Uiteraard beleven klanten straks alle primeurs weer als eerste bij EP:Beerepoot. Tot die tijd kunnen klanten profiteren van hoge kortingen op 4K UHD-, QLED- en OLED-televisies in allerlei formaten. Onder andere van de toonaangevende merken Philips, LG, Sony, Panasonic, Samsung, Loewe en LG. Wees er snel bij, want op is op. Naast hoge kortingen profiteert de klant ook van een uitgebreid persoonlijk advies en ongekende service.

Het BBQ-seizoen is van start. Kennismaken met de veelzijdigheid van de Kamado BBQ's? Doe dan mee met de gratis workshop en leer van een échte grillmaster onder andere de BBQ op de juiste manier vullen, hem veilig aansteken, de temperatuur beheersen, accessoires op de juiste manier gebruiken en natuurlijk diverse kooktechnieken. Inschrijven kan via www.epbeerepoot.nl.

Zondag 24 maart is de winkel in Hoorn geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De koffie staat klaar!

Helderse 'Nostalgia'

Personeel tandtechnici Schepers aan het Bernhardplein in latere jaren. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Nieuwe praktijk tandprotheticus

Nostalgia behandelt onder ander drie hoofdonderwerpen die zich hier een kwart eeuw geleden voltrokken. Tandprotheticus Wladimir Schepers vestigde zijn nieuwe praktijk aan het Bernhardplein. Na 14 jaar aan de Middenweg te hebben gezeten kon hij na een grondige verbouwing de helft van het voormalig onderkomen van het ANWB kantoor betrekken. Aan de Middenweg werd het te klein, zo stond alle apparatuur te dicht op elkaar en ook de wachtkamer was te summier. Hij had eerst nog overwogen om de bovenruimte erbij te trekken maar niet alle klanten waren in staat om naar boven te gaan.

Abstracte kunst

Erwin Steenkist leverde in opdracht van de oudercommissie en leerlingenraad abstracte kunst. Hij was docent Nederlands maar diep in zijn hart voelde hij zich kunstenaar. De leerlingen en bezoekers van het MEAO konden vanaf 27 maart 1994 kennis maken met zijn abstracte kunst.

Buiten de schooluren was hij bezig met schilderen en het vormgeven van meubels. Dat was de oudercommissie en leerlingenraad niet ontgaan. Vandaar dat hij de opdracht kreeg een muur in de school met zijn eigen kunst te verfraaien. Erwin omschreef zijn schilderingen in beginsel als abstract, met vaak iets ruimtelijks.

Lesmateriaal

Na 35 jaar voor de klas te hebben gestaan, nam Bert van Leeuwen op de Jac. P. Thijsseschool afscheid van het openbaar onderwijs. Bert had binnen zijn klas een opstelling gemaakt die door zowel groepswerk als individueel kon worden gebruikt. Hij had in de loop der tijd veel lesmateriaal zelf gemaakt waardoor hij de kinderen individueel kon begeleiden. Dat alles gebeurde in een tijd dat nagenoeg iedereen nog klassikaal les gaf. Ook had hij een systeem ontwikkeld kinderen extra te ondersteunen.

Huisduinerweg

De wekelijkse bloemlezing handelt over de geschiedenis van de Huisduinerweg.

Bijeenkomsten dementie

SCHAGEN/WIERINGERWERF/DEN HELDER - Voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie organiseert het Mantelzorgcentrum drie bijeenkomsten in Den Helder, Schagen en Wieringerwerf. Mantelzorgmakelaars van het Mantelzorgcentrum gaan in op onderwerpen zoals 'wat gebeurt er als mijn partner naar een zorginstelling gaat', 'wat zijn de kosten voor opname', 'bewind-voering', 'Pgb' en 'Wlz'. Mantelzorgers melden zich aan via info@mantelzorgcentrum.nl

Dinsdag 2 april is de bijeenkomst van 13.30 tot 15.00 uur.in Hollands Kroon in de Cultuurschuur aan Loggersplein 1 in Wieringerwerf. In Den Helder vindt de bijeenkomst vrijdag 12 april plaats van 13.30 tot 15.00 uur in de Boerderij aan Gravin Magdalena van Waardenburglaan 22. De bijeenkomsten zijn gratis voor mantelzorgers uit de regio Den Helder, Schagen en Hollands Kroon dankzij subsidie vanuit de gemeenten. Aanmelden is verplicht en dat kan via info@mantelzorgcentrum.nl

Neem voor meer informatie over deze of andere activiteiten contact op met het Mantelzorgcentrum, tel. 0224 – 745059 of stuur een e-mail naar: info@mantelzorgcentrum.nl . Op www.mantelzorgcentrum.nl staat meer nieuws en een volledig overzicht van activiteiten voor mantelzorgers.

Superbingo

DEN HELDER - In MFC West End vindt woensdag 27 maart een superbingo plaats. Aanvang 19.30 uur aan Lijsterbesstraat 10a in Den Helder. Vrijdag 29 maart vindt er een klaverjasdrive voor koppels plaats. Inschrijfgeld is € 8,- per koppel, aanvang 20.00 uur. Opgeven kan donderdag tijdens de reguliere klaverjasavonden.

Broedseizoen van start

REGIO - De eerste grutto's zijn weer in Nederland en ook de kieviten tonen hun vliegkunsten boven de weilanden. Tot en met maandag 1 juli zijn sommige wandelpaden tijdelijk afgesloten, om vogels de gelegenheid te geven ongestoord hun eieren uit te broeden en de jongen groot te brengen.

Tijdens het broedseizoen worden met bordjes alternatieve wandelroutes aangegeven. Deze routes worden ook vermeld op de websites van het Noord-Hollandpad en het Wandelnetwerk Noord-Holland. Kijk goed naar de bebording en betreed de afgesloten gebieden niet. Op www.wandelnetwerknoordholland.nl en www.noordhollandpad.nl is meer informatie te vinden.

Fotogenieke Nederlandse plekken

DEN HELDER - Fotowerkgroep Den Helder presenteert donderdagavond 28 maart fotoseries op muziek in School 7 aan Keizersgracht 94 in Den Helder. De leden van de fotowerkgroep nemen het publiek mee van noord-Friesland tot zuid-Limburg, van het Zwanenwater tot de Achterhoek. Aanvang 19.30 uur. Entree 3,50 euro.

Er zijn veel mooie en fotogenieke plekken in Nederland. De fotografen van Fotowerkgroep Den Helder hebben series gemaakt op de Hoge Veluwe, langs de Geul, in de Oostervaardersplassen en op het Wad.

Het is een afwisselend programma waarin veel natuurschoon voorbij komt. De fotoseries worden vertoond in de zogenaamde 'overvloei techniek' en begeleid met passende muziek. Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies

'Tijd voor een feestje'

Eind maart wordt er weer een feestje gebouwd in Julianadorp. Foto: aangeleverd)

> vervolg van de voorpagina

Als klap op de vuurpijl is onlangs Party Animals toegevoegd aan de programmering, ter vervanging van Mental Theo. "Al hun grootste hits komen voorbij zoals 'Have you ever been mellow' 'Aguarius', 'Atomic' en 'We Like to Party'. Verder zorgt dj Marcel Meijer voor een hoog feestgehalte. Wat ons betreft een supergezellig weekend dus, voor Julianadorp én daarbuiten."

Kaartverkoop

De kaartverkoop is in volle gang. De kaarten kosten in de voorverkoop op vrijdag 12,50 euro, op zaterdag 17,50 euro en een tweedagenkaart 25 euro. De kaarten zijn te koop bij Dorpscafé Koenen in Julianadorp, Halfords in Den Helder, Sigarenmagazijn Jeanette in Anna Paulowna en online via de Facebook-pagina van Koegraspop, facebook.com/koegraspop . Hier is ook meer informatie te vinden over het evenement.

Grote E-bike show bij Bike Totaal Boersen

Bike Totaal Boersen houdt een grote E-bike show. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Sinds 1929 staat Bike Totaal Boersen garant voor service en de juiste kwaliteit. Toen gevestigd in het hartje van Schagen, tegenwoordig op het bedrijventerrein de Witte Paal Schagen. Een mooie ruim opgezette winkel met meer dan 1200 vierkante meter fietsplezier voor jong en oud.

Totaal aanbod

Bike Totaal Boersen heeft een totaal aanbod van kinder-, stads-, sport-, ATB-, race-, elektrische en highspeedfietsen, alsmede accessoires/kleding en onderdelen. Met een groot aanbod aan elektrische fietsen van alle topmerken in verschillende systemen en modellen, klaar om te zien, voelen en te testen. De monteurs van Bike Totaal Boersen zijn gecertificeerd voor het repareren van alle verschillende E-bike systemen die bij hen op de winkelvloer staan.

Expercenters

Mede daardoor heeft Bosch Duitsland Boersen aangesteld als een van de eerste Expertcenters in Nederland voor de Bosch middenmotorsystemen. Merken zoals Gazelle, Batavus, Sparta, Giant, Koga, Rih, Kalkhoff, Focus, Riese&Muller, Dutch-ID, Freebike, met voor-, midden- en achteraandrijving staan klaar voor de klant om te testen.

Grote E-bike show

Vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 maart pakt Bike Totaal Boersen extra uit om al het moois voor dit jaar te laten zien en te laten testen op de grote E-bike show. Daarbij zijn er diverse scherpe aanbiedingen van uitlopende modellen. De nieuwste elektrische fietsen zijn vrijdag 29 maart uit te testen van 8.30 tot 21.00 uur, zaterdag 30 maart van 8.30 tot 17.00 uur én zondag 31 maart van 11.00 tot 17.00 uur.

Bike Totaal Boersen, Grotewallerweg 7a, 1742 NM Schagen, www.boersen-biketotaal.nl

Dubbelexpositie bij Kunstuitleen

DEN HELDER - De Kunstuitleen en Windkracht13 houden gezamenlijk een expositie waarin een overzicht wordt getoond van werken van Krin Rinsema en Daniek Dijkstra. De opening vindt zondag 24 maart plaats met eerst een preview om 14.30 uur in de Kunstuitleen, waarna de opening om 15.00 uur gehouden wordt in Windkracht 13. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 19 mei.

Midland Tales

Daniek Dijkstra creëert een eigen wereld met haar illusoire en fantasierijke beelden, gebaseerd op volksverhalen en barok- en renaissanceportretten. In de serie Midland tales plaatst ze zichzelf in haar eigen fantasiewereld, iedere keer neemt zij een andere gedaante aan.

Menselijke gestalte

Krin Rinsema woont en werkt op het voormalige eiland Wieringen. Haar etsen, tekeningen en schilderijen tonen voorstellingen waarin de hoofdrol is weggelegd voor de menselijke gestalte. Ze weet in elk werk de kwetsbaarheid te vangen.

Spiegelen

De grafische en schilderkunstige uitdrukkingsvormen in haar werk benut zij om eigen ervaringen en gevoelens te spiegelen. In het werk van Rinsema zie je de waarneming van gelaatsuitdrukking en lijfelijke expressie van anderen. Extremen gaat zij niet uit de weg. Zij zet krachtige middelen in om de beoogde uitdrukking te bereiken en experimenteert met grafische technieken, wijkt bewust af van de voorgeschreven werkwijzen, mengt diep- en hoogdruk proceds en laat splinterend hout en gekraste platen effectief hun werk doen.

Kijk voor meer informatie op www.kunstuitleen-denhelder.nl

Loopcursus bij SV Sportlust

(Foto: SV Sportlust)

DEN HELDER - Bij SV Sportlust gaat eind maart een gratis loopcursus van start. Deze cursus duurt vier weken en vindt donderdagavond 28 maart en 4, 11 en 18 april plaats vanaf 18.30 uur bij Hockeyclub Hermes op sportpark De Linie aan Linieweg 27 in Den Helder.

Meetrainen bij SV Sportlust

Na de cursus kunnen deelnemers nog een maand gratis meetrainen bij SV Sportlust op de dinsdagavonden vanaf 18.30 uur op de atletiekbaan aan de Ruyghweg, op de donderdagavonden vanaf 18.30 uur bij Hockeyclub Hermes op sportpark De Linie aan Linieweg 27 en op de zaterdagen vanaf 10.00 uur vanaf Trainingscentrum De Linie aan Sportlaan 32. Zij krijgen dan uiteraard een aangepast programma.

Beginnende en herintredende hardlopers

De cursus is vooral bedoeld voor beginnende en 'herintredende' lopers. Onder leiding van gediplomeerde trainers wordt op een verantwoorde en gezondheidsbevorderende manier toegewerkt naar een goede basisconditie. Naast werken aan een betere conditie wordt ook voorlichting gegeven over onder andere blessurepreventie, voeding, kleding en schoenen.

Geen kosten verbonden aan cursus

Aan de cursus zijn geen kosten verbonden. Je dient je wel op te geven. Dat kan bij trainer en cursusleider Marja Mulder via het e-mailadres: me-mulder@quicknet.nl. Bij haar kun je ook terecht voor verdere informatie over de cursus.

Informatie is ook beschikbaar via de website van de sportvereniging: www.sv-sportlust.nl.

Koninklijk Helders Mannenkoor in zwaar weer

Koninklijk Helders Mannenkoor. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Het Koninklijk Helders Mannenkoor (KHMK) verkeert in zwaar weer door een tekort aan leden. Het KHMK werd in 1881 opgericht en dat betekent dat dit koor maar liefst 138 jaar oud is. Ooit ver over de honderd leden en uitkomend in de hoogste klasse voor amateurkoren. Stevige koorwerken werden in de bevlogen jaren niet uit de weg gegaan.

Zeker tien mannen bij

Momenteel telt het koor dertien, maar om een muzikaal gezonde vereniging te zijn, moeten er zeker tien mannen bij. Want het KHMK zingt het liefst vierstemmig. Met dertien leden is de bezetting binnen de stemsoorten te zuinig geworden en dat beperkt het mannenkoor.

Enthousiasme

Sinds kort oefent het Koninklijk Helders Mannenkoor weer op de dinsdagavond tussen 19.45 en 21.45 uur in het MFC Wijkhuis aan de Texelstroomlaan in Nieuw Den Helder. Nieuwe zangers hoeven en beslist niet van een blad te kunnen zingen. Enthousiasme is wel van belang. Neem voor meer informatie contact op met secretaris Gerard van Ooijen, tel. 0223-636282.

Pop-up Poëzie in School 7

(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - World Poetry Day wordt donderdag 21 maart gehouden, een dag door de UNESCO ingesteld om het lezen, schrijven en publiceren van poëzie te bevorderen. In School 7 zijn tussen 15.00 en 16.00 uur Pop-up-Poëzie optredens te beluisteren aan Keizersgracht 94 in Den Helder.

Diverse lokale dichters dragen voor uit eigen of andermans werk. Gewoon tussen de boeken, aan de leestafel of op de trap. Iedereen kan komen luisteren, vooraf aanmelden is niet nodig. Rondlopen door 'de beste bibliotheek van de wereld' en ondertussen getrakteerd worden op mooie gedichten, die worden voorgedragen door onder meer Jack W. Beneker, Gerlof Boers, Marja Lely, Luc Mermuys en Yanaika Zomer. Toegang is gratis.

Opname van magnesium

Kim Zandbergen van de Magnesium Clinic. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Uit studie komt vaker naar voren dat de opname van magnesium via het maag/darmkanaal minder of niet effectief is. De magnesiumcapsule heeft een lange weg te gaan, eer het in het lijf wordt opgenomen. Veel mensen krijgen van de magnesium diarreeklachten.

Magnesium kun je tot je nemen met behulp van magnesiumolie of -badvlokken. Deze manier is fijn en thuis prima te doen. Dit geeft verlichting bij lichte klachten; pijnlijke spieren en gewrichten of als dagelijkse ondersteuning. Informeer naar het startpakket met een zelfdiagnosetest.

Een chronisch te laag magnesiumgehalte kan een medeoorzaak zijn van chronische ziekten. Magnesium-inhalatie wordt ingezet om chronische klachten te verhelpen of verlichten. Dit is niet te vergelijken met een magnesiumtablet of -olie. Op een prettige manier wordt door inhalatie meteen het magnesium in het systeem opgenomen. Het is tevens ontstekingsremmend en zuivert de luchtwegen. Bij luchtwegklachten adviseren we een combinatie van zout- en magnesiumtherapie. De Magnesium Clinic biedt de nieuwste vorm aan van magnesiumtherapie en een behandeling bij huid- en luchtwegproblemen, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes type 2, hoofdpijn/migraine, tinnitus, restless legs/spierkrampen, reumatische klachten, Parkinson/Alzheimer, stress en burn-out klachten. Een kennismakingssessie in de magnesiuminhalatiecabine kost 10 euro.

Meer informatie: Magnesium Clinic Hoorn en Schagen, tel. 06-36283214 of kijk op www.magnesiumclinic.nl.

De Magnesium Clinic is onderdeel van Halomedics Zoutkamers, inhalatietherapie.

Powervrouwen

(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Tijdens de Boekenweek presenteert Léontine van Geffen-Lamers donderdagavond 21 maart haar boek 'Powervrouwen in beeld' in School 7 aan Keizersgracht 94 in Den Helder. Aanvang 19.30 uur. Entree 3,50 euro.

Léontine is fotograaf en vindt dat er meer aandacht moet komen voor de kracht van Nederlandse vrouwen. Ze mogen zichzelf meer waarderen, maar mogen ook meer gewaardeerd worden. In al hun verscheidenheid zijn ze belangrijk voor de maatschappij. Powervrouwen zijn voor haar niet perse vrouwen die je op tv en in tijdschriften ziet of CEO zijn. Ook vrouwen die minder op de voorgrond staan hebben kracht. De vrouwen die ze fotografeerde maakten een keuze in hun leven. Soms groots, soms klein, maar wel bewust en vol overtuiging.

De opbrengst van het boek gaat naar de stichting Free a Girl. Zij bevrijden meisjes uit de gedwongen prostitutie en zorgen ervoor dat ze veilig kunnen opgroeien. In een opvanghuis krijgen de meisjes onderdak en scholing, zodat ze, eenmaal volwassen, voor zichzelf kunnen zorgen.

Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.

Hoge score online behandeling GGZ NHN

REGIO - Meer dan 300 cliënten hebben inmiddels een volledig online behandeling gevolgd bij GGZ Noord-Holland-Noord. In een eerste onderzoek naar hun ervaringen, waren de reacties positief. Cliënten waarderen de online behandeling met het rapportcijfer 8,4.

Sinds anderhalf jaar is het voor cliënten bij GGZ Noord-Holland-Noord mogelijk om een volledig online behandeling te krijgen in de specialistische GGZ. De behandeling vindt plaats via beeldcontact gecombineerd met opdrachten via internet en voldoet aan alle kwaliteitseisen. Voordeel van deze behandeling is dat deze vrijwel direct kan starten, terwijl er voor face-to-face behandeling een wachttijd is. Een ander voordeel is, dat cliënten op een door hen gekozen moment hun behandeling kunnen volgen in de veiligheid van hun eigen huis.

Cliënt Roos (28) over online therapie: "Ik heb een sociale fobie en durf de deur niet meer uit. Dat was eerder voor mij een reden om niet meer naar mijn therapie te gaan; ik kwam dan al doodmoe van alle stress bij de therapeut aan. Door de online therapie kon ik ontspannener beginnen aan mijn behandelsessies en stond ik meer open voor de therapie."

Zelfredzaamheid

Omdat cliënten binnen een online behandeling zelf aan het werk gaan met opdrachten, schrijven zij het succes van de behandeling meer aan zichzelf toe. Dit past bij de herstelvisie van GGZ NHN waarbij zelfredzaamheid voorop staat.

Kleine momenten

Klinisch psycholoog Marieke vertelt: "Sommige cliënten willen heel graag dat ik even hun nieuwe huiskamer bekijk, 'hoi' zeg tegen hun kinderen of partner of even kijk naar het schilderij dat ze hebben gemaakt. Die kleine momenten waarop cliënten persoonlijke dingen delen, lijken een groot effect te hebben op hoe ze zich overgeven aan de therapie".

Blootgeven

"Het is mijn klinische indruk dat ze meer blootgeven omdat ze zich ook meer thuis voelen in hun eigen omgeving en zich daardoor ook veiliger voelen."

Veel ervaring

Voor de volledig online behandeling trekt GGZ NHN behandelaren aan die over de hele wereld wonen, waaronder de Verenigde Staten, Spanje, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Uruguay en Nederland. Het gaat om behandelaren die in Nederland al veel ervaring opdeden en nu elders op de wereld hun eigen beroep kunnen blijven uitoefenen.

Inspectie Hoogheemraadschap

Gebiedsbeheerder Bob Wals inspecteert een dijk. (Foto: HHNK)

REGIO - De gebiedsbeheerders van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zijn gestart met de jaarlijkse voorjaarsinspectie. Van alle primaire en regionale waterkeringen, inclusief de inliggende waterkerende kunstwerken, brengen ze vóór woensdag 1 mei de onderhoudstoestand in kaart. Het waterschap doet de inspectie vanuit zijn zorg voor dijken en duinen, die een groot deel van de Noord-Hollandse bevolking beschermen tegen overstromingen.

Het beheergebied van HHNK omvat circa 270 kilometer primaire keringen (waarvan 90 kilometer duinen), bijna 1.100 kilometer regionale keringen en ruim 220 waterkerende kunstwerken zoals sluizen en coupures. Via de inspectie inventariseert het waterschap welke schades of afwijkingen zijn ontstaan aan de waterkeringen. Daarbij is extra aandacht voor de droogteschades van afgelopen zomer. Op basis hiervan nemen ze de benodigde maatregelen zoals onderhoud, monitoring of onderzoek om de waterkeringen weer in orde te maken. Zodat bewoners hier veilig kunnen leven onder zeeniveau.

De inspectie gebeurt in duo's vanwege het vierogenprincipe. Gebiedsbeheerders controleren, visueel en met de prikstok, of de sterkte van de waterkering in gevaar is. Zij doen dit door alle keringen lopend te bekijken en te beproeven. Daarbij letten ze onder andere op schade aan bekleding, natte plekken, opbollingen en verzakkingen. Ook beoordelen ze de onderhoudstoestand van de inliggende waterkerende kunstwerken.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is de waterbeheerder in het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal en het IJ (inclusief Texel). Naast de zorg voor veilige dijken en duinen, werkt het waterschap aan schoon en gezond oppervlaktewater. Zie ook: www.hhnk.nl

Vitaalste recreatieparken in de Noordkop

REGIO - De Kop van Noord-Holland heeft de meest vitale recreatieparken van Nederland. Dat blijkt uit de Vitaliteitsscan, uitgevoerd door bureau ZKA in opdracht van het programma De Kop Werkt!. Bijna de helft van de 120 onderzochte parken is vitaal. Dat is meer dan in andere onderzochte regio's in Nederland. Een vitaal recreatiepark heeft voldoende kwaliteit en perspectief, en komt daarnaast tegemoet aan de wensen die toeristische gasten nu hebben. Bij nog eens dertig procent van de parken is de kwaliteit nu nog op orde, maar zijn investeringen wel noodzakelijk. Bij het restant is er veelal sprake van vergane glorie of meervoudige problematiek.

Vanuit De Kop Werkt! wordt onder meer om die redenen de komende tijd een revitaliseringsprogramma opgesteld, om de recreatieparken naar een hoger niveau te tillen. Hiermee investeren ze in de parken en omgeving ervan, om uiteindelijk het toerisme in de regio te bevorderen. Een plan van aanpak hiervoor wordt in het tweede kwartaal van 2019 gelanceerd. Bestuurlijk trekker Heleen Keur noemt de toeristische sector een heel belangrijke economische pijler.

Eerste hulp bij DigiD

DEN HELDER - In School 7 gaat maandag 25 maart een cursus van start om mensen te helpen omgaan met hun DigiD. Bij de overheid moeten steeds meer zaken digitaal geregeld worden. Bijvoorbeeld belastingaangifte doen, een afspraak maken bij de gemeente of huurtoeslag aanvragen. Veel mensen vinden dit moeilijk. Voor hen is deze cursus ontwikkeld. Cursisten leren in een kleine groep stap voor stap hoe ze handig en veilig informatie kunnen vinden en hoe ze digitaal iets bij de overheid kunnen regelen.

De lessen zijn bedoeld voor mensen die al een beetje bekend zijn met het gebruik van internet. De cursus bestaat uit vier maandagmiddagen van 14.00 tot 16.00 uur: maandag 25 maart, maandag 8 april, maandag 15 april en maandag 29 april. Voor het cursusmateriaal wordt 15,- euro gerekend. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus vooraf aanmelden is nodig. De Cursus DigiD vindt plaats in School 7 aan Keizersgracht 94 in Den Helder. Inschrijven via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.

Concert vol 'Moeder Liefde'

JULIANADORP - Mezzo-sopraan Ingrid Stijsiger en harpiste Colet Nierop geven zondag 24 maart het concert 'Moeder Liefde' in de Ontmoetingskerk aan Parkstraat 10 in Julianadorp. Aanvang 15.00 uur.

Een prachtig programma rond de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar kind. Stijsiger zingt klassiek werk die ieder moederhart sneller doen kloppen. Zo bezingt zij in het Stabat Mater van Pergolesi de zwaarste moederemotie. Reserveren kan via: info@ingridstijsiger.nl

Kampeerdagen 2019 in Heerhugowaard

Impressie van de Kampeerdagen. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Het voorjaar komt eraan en de campings gaan weer open. Met niet alleen de lente, maar ook het kampeerseizoen in zicht, begint het kamperen dus weer te prikkelen. Zo rond maandag 1 april openen de campings en de caravanstallingen weer hun deuren. Zaterdag 23 en zondag 24 maart zijn er daarom de Kampeerdagen 2019 op de Caravanboulevard in Heerhugowaard.

Met het nieuwe kampeerseizoen in zicht is het hoog tijd om de nodige vakantieplannen te maken. Om het begin van het kampeerseizoen in een gezellige sfeer op te starten, organiseren de bedrijven op de Caravanboulevard in Heerhugowaard weer een groots evenement. Onder de titel 'Kampeerdagen 2019' kan de kampeerder twee dagen lang in een sfeervol decor kennismaken met allerlei zaken die met kamperen en vrije tijd te maken hebben. Dat gebeurt met ondersteuning van tientallen exposanten op kampeer- en wandelgebied.

De bedrijven op de Caravanboulevard, Pauw Recreatie, Frans Stokman en De Vries, staan samen garant voor een grote collectie kampeermiddelen. Het gaat onder meer om nieuwe en gebruikte campers en caravans, (voor)tenten, kampeertenten en 1001 kampeeraccessoires. Als extra voegt Pauw Recreatie het thema wandelsport aan dit evenement toe. Dit met onder andere de Lowa Experience Trailer, waar de wandelaar de diverse Lowa-schoenen daadwerkelijk uit kan testen.

Meedoen? Mensen kunnen zich tijdens het weekend bij de trailer melden. Iedereen is zaterdag 23 en zondag 24 maart van 10.00 tot 17.00 uur welkom. De Caravanboulevard biedt daarbij ruime gratis parkeergelegenheid. Zie ook www.pauwrecreatie.nl.