Kennemerland op zondag

5 mei 2019

Kennemerland op zondag 5 mei 2019


Enquête onder inwoners en gebruikers over zwembaden

Volgens de gemeenten is het sportfondsenbad Beverwijk verouderd. (Foto: PR)

BEVERWIJK/HEEMSKERK – De gemeenten Heemskerk en Beverwijk gaan dit jaar een onderzoek doen naar de zwembadvoorziening in beide gemeenten. Een enquête onder gebruikers van de zwembaden en inwoners maakt deel uit van het onderzoek. Dat staat in het vastgestelde plan van aanpak. Het Sportfondsenbad in Beverwijk en De Waterakkers in Heemskerk zijn verouderde zwembaden. Gezien de investeringen die nodig zijn, is nu het moment om de toekomst van beide zwembaden te onderzoeken.

Onderzoek beide zwembaden noodzakelijk

Het project Onderzoek zwembadvoorziening Beverwijk-Heemskerk is in de beginfase. De colleges hebben op 22 januari 2019 de bestuursopdracht vastgesteld.

Vier scenario's

Hiermee hebben ze opdracht gegeven om vier scenario's te onderzoeken: in stand houden van de zwembaden in Beverwijk en in Heemskerk; sluiten zwembad Beverwijk en uitbreiden zwembad Heemskerk; sluiten zwembad Beverwijk, realisatie nieuw zwembad in Beverwijk en in stand houden zwembad Heemskerk; sluiten zwembaden Beverwijk en Heemskerk en

realiseren nieuw intergemeentelijk zwembad.

Mei 2019 wordt een enquête gehouden onder de inwoners, gebruikers, bezoekers en verenigingen om inzicht te krijgen in de behoeften en wensen voor een toekomstbestendig kwalitatief hoogwaardige zwembadvoorziening voor de twee gemeenten.

Toekomst

Na afronding van de onderzoeken kunnen de gemeenteraden van Heemskerk en Beverwijk in oktober 2019 een afgewogen keuze uit de vier scenario's maken. En is het voor iedereen duidelijk hoe de toekomst van de zwembadvoorziening er voor Heemskerk en Beverwijk uit ziet.

Lezing

BEVERWIJK - Historicus dr. Kees Nieuwenhuijsen vertelt boeiend over de geschiedenis van West-Frisia (het latere graafschap Holland) in de tiende en de elfde eeuw. Hij doet dat op basis van onderzoek aan tal van annalen, kronieken en oorkonden. De lezing op donderdag 9 mei begint om 20 uur in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk. De entree is voor leden van het HGMK gratis, anderen betalen € 5,-. Betaalt u € 17, dan bent u voor een jaar lid van Huis van Geschiedenis.

Groeten uit Castricum en Bakkum

(Foto: T.C.Heijjer)

CASTRICUM - Oud-Castricum komt op haar Open Dagen in mei, juni, juli en augustus met een nieuwe expositie: Groeten uit Castricum en Bakkum. En de titel zegt het al: er is een duidelijke verwijzing naar de vele toeristische trekpleisters in onze mooie gemeente. Campings in alle maten, restaurants met en zonder ster, culturele evenementen, heerlijke stranden, duin, bos, alle vakantieplezier en vertier passeert de revue in expositiegebouw de Duynkant. Neem een camera mee, want u vindt er ook een speciaal fotobord waar u een vakantiekiekje kunt maken van uw gezin, familie of vrienden. In de filmzaal wordt afwisselend een filmpje over de opening in 1949 van de speeltuin aan de Tetburgstraat in Bakkum en een vakantiefilm uit 1940 vertoond. De Duynkant kunt u niet missen. Er staat deze zomer een enorme strandstoel aandacht te trekken. En u ziet er een originele schelpenkar. De Open Dagen zijn elke eerste en derde zondag van de maand. De expositie start dus zondag 5 mei a.s. Openingstijden zijn van 13.30 tot 16.00 uur. Adres; Geversweg 1b. Ieder harte welkom.

Heerlijk buiten zwemmen in Uitgeestermeer

Het is goed toeven in het water. (Foto:PR)

UITGEEST - Als de zon straks weer lekker warm schijnt en het water warmer wordt, kan iedereen zich weer prima vermaken in, op of rondom het water. In recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn verschillende zwemplekken waar kinderen en volwassen heerlijk kunnen zwemmen. Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is in ieder geval klaar voor het zwemseizoen.

Er zijn twee zandstrandjes bij recreatieterrein Zwaansmeer en een bij Dorregeest in Uitgeest. Kinderen vermaken zich altijd uitstekend aan deze zandstrandjes langs het water waar ze mooie zandkastelen kunnen bouwen. Op de recreatieterreinen staan veelal verschillende speeltoestellen en een toiletgebouw. De strandjes zijn hiermee een goed alternatief voor de kust; dichtbij dorpjes in een groene omgeving.

Behalve de zandstrandjes liggen er ook grasvelden langs de zwemplekken, hierop kun je heerlijk zonnen en spelen, zonder onder het zand te komen. En op De Hoorne in Akersloot is er zelfs alleen maar gras. Op het water kun je lekker met luchtbedden en andere opblaasbare spullen dobberen. En rondom het water is er voldoende mogelijkheid om te voetballen, te badmintonnen en nog veel meer.

Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer is verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van de zwemplekken en de daarbij horende voorzieningen op stranden en ligweiden, zoals toiletten en speeltoestellen. De provincie Noord-Holland houdt toezicht op de hygiëne en veiligheid van de zwemplekken van 1 mei tot 1 oktober. Info: www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl.

Beeldende Workshop Tekenen met BIC-pennen

Insecten, planten en bloemen in de tuin staan model voor de tekeningen. (Foto: Picasa)

HEEMSKERK - Zaterdagmiddag 11 mei is er van 13.00 tot 16.30 uur de workshop tekenen met BIC-pennen. Dat is in het Koetshuijs van Kasteeltuin Assumburg, Tolweg 9a, Heemskerk.

Op een schitterende plek geïnspireerd worden door de natuur en direct onder de bezielende begeleiding van beeldend kunstenaar Ellen van Putten zelf aan de slag. Met de gebruikte technieken slagen zowel beginners als gevorderden erin om verrassende en mooie resultaten te behalen. Deze workshop is geschikt voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar.

In deze workshop, in het kader van expositie WONDERLAND, staan de insecten, planten en bloemen in de tuin model voor de tekeningen. Ellen zal je laten zien hoe de doodgewone BIC-pen te hanteren als een gereedschap waarvan je nooit had gedacht fantastische kunst mee te kunnen maken. Je bent een middag ongedwongen bezig in de natuur en het resultaat zal iedereen verrassen, ook, of juist, als je denkt dat je niet goed kan tekenen. Door de speciale technieken voor licht en donker effecten die Ellen je aanleert krijg je snel een mooi resultaat. Door ook collagetechnieken met o.a. bladzijden uit oude boeken te gebruiken ontstaat er een eindresultaat dat het inlijsten waard is.

Kosten BIC-pen workshop: € 40,-. Materiaal, rondleiding en consumptie zijn inbegrepen. Geschikt voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar. Opgeven bij: info@cultuurhuisheemskerk.nl of www.cultuurhuisheemskerk.nl.

Kunstenaars gezocht voor braderie in Castricum op zaterdag 8 juni

CASTRICUM - Zaterdag 8 juni is er weer een gezellige braderie in Castricum, met als extra thema KUNST, op het stukje Dorpsstraat ter hoogte van My Way tot de Pancratiuskerk verzamelen de kramen met kunst zich. Ben jij een hobbyist/kunstenaar en wil je graag op deze markt staan... een kraam kost voor jullie €40,- en opgeven kan bij Simone van Bij Bakker; zie ook www.desnoepwinkelvoorkunstenaars.nl, tel: 0251-673977.

De laatste....

De laatste foto van Jan Lambert Krop bij Voedselbank IJmond-Noord. (Foto: Picasa)

BEVERWIJK - De periode van Jan Lambert Krop zit erop. Dit is de laatste foto van zijn hand. De nieuwe stadsfotograaf Esther van Aalderen, die 18 april werd gekozen, staat te trappelen om zijn taak over te nemen. Komende winter zijn foto's van Jan Lambert te zien in het gemeentehuis Beverwijk. Dit (zie foto) trof hij aan bij de Voedselbank IJmond-Noord. Vrijwilligers vullen de kratten met levensmiddelen. De Voedselbank helpt alleenstaanden en gezinnen met geldproblemen tijdelijk uit de nood door levensmiddelen te verstrekken.

Bandjes voor Cultuurmarkt welkom

(Startende) Bandjes gevraagd voor de Cultuurmarkt. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Zaterdag 18 mei is het weer zover. Het centrum van Heemskerk gaat weer cultureel op zijn kop. Vorig jaar met het thema 'Heel Heemskerk rockt en rolt' en 2019 met het thema 'Tijdmachine'.

Elk jaar wordt er een ander thema gekozen. Het thema moet pakkend zijn voor jong t/m oud en voor diverse disciplines zoals muziek, kunst, fotografie, dans, etc. en dit alles om Heemskerkers en andere belangstellenden te laten zien wat Heemskerk op amateurkunstgebied in huis heeft.

Voor het podium bij café Cheers is er nog ruimte op het podium voor (startende) bandjes. Komen jullie uit Heemskerk met je band en wil je het podium eens uitproberen? Grijp nu je kans. Wil je meer informatie of je aanmelden? Stuur dan een e-mailtje naar monique@cultuurhuisheemskerk.nl of bel naar Cultuurhuis Heemskerk, t. 0251 836003

Schilderkunst in de Nederlandse Gouden Eeuw

Tegenwoordig worden voor de schilderijen van de meesters uit de Gouden Eeuw grote bedragen betaald. Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - Tegenwoordig worden voor de schilderijen van de meesters uit de Gouden Eeuw grote bedragen betaald en haalt de ontdekking van een 'nieuwe' Rembrandt het wereldnieuws. Maar hoe kwamen dergelijke schilders tot grote roem, als ze die in hun eigen tijd al behaalden? Hoe werd je kunstschilder in Amsterdam, Haarlem of Alkmaar, hoe kwam je aan opdrachten en waar kon je je werk slijten? Op donderdag 9 mei verzorgt kunsthistoricus Martijn Pieters een lezing over het schildersambacht in de 17e eeuw in de bibliotheek in Castricum.

Ambacht, productie en klandizie

Geschat wordt dat er in de Gouden Eeuw in Nederland tenminste 5 miljoen schilderijen geproduceerd zijn door uiteenlopende schilders. Deze werken vonden hun weg naar de woningen van particulieren, naar de buitenhuizen in de Beemster en het duingebied, naar schuilkerken en publieke gebouwen. Schilders moesten bij deze productie rekening houden met veranderingen in smaak en gewaardeerde thema's. Deed men dat niet, betekende dat een terugloop in inkomen en reputatie.

Martijn Pieters is kunsthistoricus en verzorgt sprankelende en inspirerende lezingen over uiteenlopende onderwerpen uit de kunstgeschiedenis. Donderdag 9 mei om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum (Geesterduinweg 1).

De toegang is € 6,- (leden van de bibliotheek en leden van Oud-Castricum betalen € 5,-). Aanmelden kan via de website www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of in de bibliotheek (u betaalt met pin).

Demonstratie aquarel en pastel Bij Bakker

Laat u inspireren. (Foto: PR)

CASTRICUM - Zaterdag 11 mei is er een demonstratie Bij Bakker "de snoepwinkel voor kunstenaars". Mandy Groot gaat aan de slag op donkere ondergronden. Soft Pastelkrijt en aquarelverf zullen afwisselen. Zaterdag tussen 11-16 uur. De demodagen zijn gratis en de hele dag doorlopend. Dorpsstraat 102. www.desnoepwinkelvoorkunstenaars.nl

Moederdagactiviteiten op het Europaplein

Ballonnen doen het altijd goed. (Foto: PR)

HEEMSKERK - Op zaterdag 11 mei van 11.00-15.00 uur organiseert winkeliersvereniging Europaplein het "RAD VOOR MOEDERDAG". Doe gratis mee met je KASSABON die deze dag verkregen is bij een van de aangesloten winkels op het Europaplein en maak kans op leuke prijzen!

De prijzen zijn aan Moederdag gerelateerd, dus een mooie kans op een extra cadeau voor je moeder of voor jezelf te scoren! Er zijn 4 spelrondes, tijdens ELKE spelronde wordt er 10 x gedraaid, dus er worden 10 prijzen per ronde weggegeven. Tussen de spelrondes door zorgt zanger/presentator Glenn Palm voor sfeervolle livemuziek.

De hoofdprijs van deze dag is een SERENGETI ZONNEBRIL en wordt rond 14.45 uur verloot.

Ballonnenartiest Pieter van Engen maakt voor ieder kind een ballonfiguur naar wens. In de Europassage staan diverse kraampjes met Moederdagcadeautjes, zoals sieraden, edelstenen, glasgravures, mozaïek, bedrukte mokken, sleutelhangers, kaarten, kinderkleding enz…..

Wanneer je interesse hebt om je zelfgemaakte artikelen (geen etenswaren) aan te bieden…. Laat het ons even weten , er zijn nog een aantal plaatsen vrij. (www.europapleinheemskerk.nl)

Om 12.00 uur worden via facebook 2 Moederdagtaarten voor 6-8 personen verloot! Hoe doet u mee? Like de Europapleinpagina, deel de Moederdagactie van het Europaplein en vertel met wie u van deze heerlijke taart gaat genieten!

Alle activiteiten worden aangeboden door winkeliersvereniging Europaplein.

Het parkeren is bij ons altijd gratis!

Shop de mooiste Moederdag cadeaus

(Foto: )

BEVERWIJK - Juwelier Weijer is al 14 jaar een begrip in Beverwijk en omstreken. Altijd op zoek naar de nieuwste collecties, mooie betaalbare design producten en horloges. Het laatste aan het assortiment toegevoegd is de collectie van Sparkling Jewels. Sparkling Jewels hangers, oorbellen en armband zijn verwisselbaar:

bij Juwelier Weijer!

Je kunt in de sieraden verschillende soorten edelstenen plaatsen. De sieraden zijn dus aan te passen aan je kledingstijl! Ook de andere bekende sieraden merken staan bij Juwelier Weijer overzichtelijk geëtaleerd waaronder Ti Sento, S!LK Jewellery, Swarovski, Blush, de huiscollectie goud en natuurlijk de bekende horlogemerken onder andere Hugo Boss, Seiko, GC Watches en Michael Kors. Stap gerust eens binnen om de fraaie collecties te bewonderen en je te laten adviseren voor de mooiste Moederdag cadeaus ons enthousiaste team staat voor je klaar.Eerst online oriënteren?

Op de website staat het merken overzicht voor fijne inspiratie. Zoek je een afwisselende baan en lijkt het je leuk om ons enthousiaste team te komen versterken? Dan ben je van harte welkom voor een oriënterend gesprek in de winkel!

Juwelier Weijer, Beverhof 29, 1941 EC Beverwijk, www.juwelierweijer.nl.

Korenkwartet in Beverwijk

Het korenkwartet op 18 mei in Beverwijk. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Vier Noord-Hollandse koren te weten Vrouwenkoor Kwintessens uit Amstelveen, het Purmerends Gemengd Koor, Projectkoor uit Beverwijk en het a capella koor Sirvente, hebben samen een prachtige middag met afwisselende muziek voorbereid.

Luister naar werken van Brahms, Schubert, maar ook Gjielo en Ramírez. Er zal afzonderlijk en samen worden gezongen in diverse samenstellingen.

De 4 koren staan onder leiding van Justina Oosters.

Tijdstip, zaterdag 18 mei om 15.00 uur. De zaal is open om 14.30 uur. In de Doopsgezinde kerk, Meerstraat 62 in BeverwIJK. Entree € 10,- incl. een drankje. Kaarten reserveren bij wilmakooiman@kpnmail.nl.

Lemon treedt op in Camille

Lemon is de band die deze zondag te zien is in Camille. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Lemon, Zo heet de band die zondag 5 mei vanaf 15.00 uur optreedt in Café Camille in Beverwijk.

Toegang is vrij. Lemon heeft een ijzersterke live-reputatie. Hun shows krijgen vrijwel uitsluitend 5 sterren reviews van programmeurs. Hun Britpop/FunkRock met invloeden van Kasabian, The Kooks, Stone Roses en Talking Heads, zette het publiek op vele podia en festivals in beweging.

De band was o.a. support act voor wereldbekende acts als Primal Scream en The Charlatans. Op 3 april bracht Lemon hun vijfde album uit. Lemon zijn: Mark Bongers - bas, zang, Thomas Gense - toetsen, gitaar, zang, Paul Hesen - drums, zang, Ralf Hesen - gitaar, zang. Meer info: www.lemon.amsterdam.

Amsterdam Staff Songsters bij Leger des Heils Kennemerland

De Amsterdam Staff Songsters. (Foto: PR )

BEVERWIJK - Het Leger des Heils in Kennemerland krijgt op zaterdag 11 en zondag 12 mei bezoek van de Amsterdam Staff Songsters van het Leger des Heils. Op zaterdagmiddag om 15.00 uur verzorgen zij een kort concert in Winkelcentrum Schalkwijk. Om 19.30 uur begint een prachtig concert van de ASS in samenwerking met het Leger des Heils Muziekkorps Kennemerland in de Oosterkerk aan Zomerkade 165 in Haarlem. Kaarten kosten € 5,00 , incl. koffie of thee en de zaal gaat om 19.00 uur open. Op zondagochtend verlenen zij hun muzikale medewerking in de samenkomst. Deze dienst begint om 10.00 uur in het Leger des Heils gebouw aan de Geysendorfferlaan 4 in Beverwijk met aansluitend een gratis koffie concert.

De Amsterdam Staff Songsters is het toonaangevende koor van het Leger des Heils, samengesteld uit heilssoldaten uit heel Nederland (in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden). De naam Amsterdam Staff Songsters is de officiële benaming en stamt uit de tijd dat het hoofdkwartier van het Leger des Heils was gevestigd in Amsterdam. Tegenwoordig staat het hoofdkwartier in Almere. Op deze locatie repeteert het koor wekelijks op vrijdagavond.

De dienst op zondag wordt geleid door de algemeen leider met medewerking van het koor. Het repertoire is zeer afwisselend van moderne gospel tot klassieke koormuziek, maar met de altijd terugkerende boodschap dat God ieder mens liefheeft en dat wie in Hem gelooft het eeuwige leven ontvangt!

Het koor heeft een begeleidingsgroep bestaande uit piano, bas en drums. De muzikale leiding is in handen van Roel van Kesteren. Algemeen leider is majoor Caroline Roos. Het koor heeft verschillende cd's opgenomen. Naast de reguliere optredens zijn de Amsterdam Staff Songsters ook regelmatig te zien en te beluisteren op de nationale televisie en radio. Zie ook www.legerdesheils.nl/korpskennemerland.

Fly-Drive klassiek Griekenland

De Akropolis. (Foto: aangeleverd)

8 dagen v.a. € 649,- p.p.

REGIO - Op uw route door het oude Griekenland maakt u kennis met de hoogtepunten en de diversiteit aan culturen van het Griekse vasteland en het ongerepte Peloponnesos. Besteed ook aandacht aan de eeuwenoude metropool van het land, Athene. Laat het gigantische, oude theater en het heiligdom van de God der Geneeskunde Epidaurus niet ongezien aan u voorbij gaan.

Een typisch Grieks straatje. (Foto: aangeleverd)

En ontdek de indrukwekkende ruïnestad Mystras, het orakelheiligdom van Delphi en de uitbundige Griekse natuur. En natuurlijk is er ook volop tijd om gewoon lekker te genieten van de heerlijke Griekse keuken en het aangename klimaat. Vakantie vieren op z'n best!

Lezersarrangement

Retourvlucht vanaf Amsterdam of Eindhoven naar Athene, luchthavenbelasting/brandstofheffing, 7 nachten verblijf in middenklasse hotels met dagelijks ontbijt, all-inclusive autohuur tijdens het hele verblijf (€ 0,- eigen risico). Speciaal voor de lezers van deze krant: u ontvangt ter plaatse drie flesjes met 'geuren van Griekenland'-kruiden. Vertrek op woensdag, vrijdag en zondag van mei tot en met oktober 2019. Prijs op basis van twee personen. Boeken kan tot en met 19 mei 2019.

8 dagen v.a. € 649,- p.p.

Meer informatie en boeken:

www.kras.nl/LR83472.

Of bel 088-0885886 (lokaal tarief) o.v.v. reisnummer LR83472.

Lintjes in gemeente Castricum

CASTRICUM - In de gemeente Castricum zijn tijdens de lintjesregen maar liefst tien lintjes uitgereikt. Burgemeester Mans verwelkomde tien Leden in Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats in Cultureel Centrum Geesterhage.

De onderscheidingen gingen naar: Elly Berkhout (74, Castricum), Cor Blesgraaf (77, Akersloot), Marcel de Geest (63, Castricum), Joop Holt (86, Castricum), Greet Kaandorp Sietsma (jarig op 26 april, wordt 65. Akersloot), Marianne Meijne– Kaptein (65, Akersloot), Clarien Slot (65, Castricum), Pieter Verveer (76, Castricum), Hans Walrave (70, Castricum) en Gré van Zwet-Bestebroer (86, Castricum).

Koffiedrinken met de notaris bij Uitvaartverzorging IJmond

Uitvaartverzorging IJmond. (Foto: Suzanne Overgaag)

HEEMSKERK - Woensdag 15 mei, van 10.00-12.00 uur, organiseert Uitvaartverzorging IJmond een lezing door notaris Van Commenée in het uitvaartcentrum aan de Laan van Assumburg 95A in Heemskerk.

De ervaring leert dat veel mensen vragen hebben over erfrecht, maar dat de drempel om naar de notaris te gaan soms best hoog is. Daarom organiseert Uitvaartverzorging IJmond deze bijeenkomst in een informele sfeer, waarbij u onder het genot van een kopje koffie uw vragen aan de notaris kunt stellen.

De notaris houdt eerst een inleiding, waarin o.a. de volgende onderwerpen aan de orde komen:
• Wie erft er van mij als ik geen testament maak?
• Welk voordeel biedt het mij om een testament te maken?
• Is het testament dat ik lang geleden gemaakt heb nog geldig?
• Hoe zit het met erfbelasting: wat moet je betalen en wie hebben er vrijstelling?
• Hoe zit dat met de eigen bijdrage als ik naar een verzorgingshuis ga?
• Wat is een levenstestament?

De notarisbijeenkomst is vrij toegankelijk, maar aanmelden is verplicht. Dat kan door een e-mail te sturen aan info@ijmonduitvaart.nl of telefonisch via 0251-252094.

Open dag bij Welzijn Broekpolder

Kom ook langs! (Foto: PR )

HEEMSKERK - Op vrijdag 10 mei organiseert Welzijn Broekpolder een open dag. De activiteiten vinden plaats op het Gildenplein, bij Gezondheidscentrum Broekpolder en de Hartenkampgroep, tussen 16.00 en 20.00 uur. De organisatie wil met dit initiatief meer naamsbekendheid genereren, contact met wijkbewoners leggen en de band versterken met samenwerkingspartners.

Welzijn Broekpolder streeft naar een goede relatie met de bewoners uit de omgeving en wil hen graag kennis laten maken met het aanbod van activiteiten van samenwerkingspartners zoals het Gezondheidscentrum. Tijdens de open dag krijgen bezoekers een voorproefje van deze activiteiten.

Zo worden er op het Gildenplein vanaf 16.00 uur gezellige spelletjes gespeeld. Er liggen overal herkenbare rode lopers van Gemeente Beverwijk en er staan marktkramen met informatiepunten van o.a.: Gemeente Heemskerk, Het Sociaal Team en Welzijn Broekpolder. Er worden miniworkshops gegeven en in jongerencentrum Inside54 is er voor kinderen van 8 t/m 14 jaar een inloopmiddag. "Loop gezellig binnen, speel een potje tafeltennis, daag je vrienden uit op de Playstation, maak je huiswerk op de computer, trek de knutselkast open of neem een frisje aan de bar."

In Gezondheidscentrum Broekpolder vinden er tussen 16.00 en 20.00 uur diverse activiteiten plaats en kunnen bewoners deelnemen aan workshops. Maak kennis met het Open Atelier, het Haak en Breicafé, de Buurtlunch, Welzijn op Recept, de Buurtkrant, Aan tafel in de Broekpolder, Broekpolder Actief, de Buurtboekenkast en de Taalcarrousel. Om 16.00 uur kunnen kinderen een proefles Kinderyoga volgen, gegeven door Yogadocente Lonneke. En van 18.15 tot 19.00 uur doe je mee met de open Dansmix voor kinderen en volwassenen, verzorgd door Dansschool Loeka Dance eXp.

De Hartekampgroep aan het Steenhouwerskwartier 25 organiseert van 17.00 tot 20.00 uur een leuke en creatieve lentemarkt. Koop unieke cadeauartikelen die door de Hartekampgroep zijn gemaakt. Neem daarbij een kopje verse thee of koffie met een heerlijk gebakje van Taartenmakerij de Springvorm. Tussen 17.00 en 19.00 uur kunnen bezoekers deelnemen aan een miniworkshop keramiek.

Rondje De Woude trekt 12 equipes

Liefhebbers van sloeproeien. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Liefhebbers van sloeproeien halen zaterdag 11 mei hun hart op bij het 3e 'Rondje De Woude' rond het eiland in het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Start en finish zijn voor restaurant 't Kombof. De aanvang is om 12.00 uur en de eerste sloepen vertrekken om 13.00 uur.

Bij de wedstrijd gaat het erom wie het snelst twee rondes om het eiland roeit over een afstand van zo'n 15 kilometer.

De organisatie van de eilander vereniging Haalopgelijk rekent op 12 equipes van binnen en buiten de regio, waaronder het herenteam van De Woude met de sloep Quo Vadis.

Het evenement wordt om 16:30 uur muzikaal afgesloten met de band Kombo-F.

Kijk voor meer informatie op http://www.dewoude.net.

Mobiele testcentrum voor wandelschoenen

Test wandelschoenen uit bij de Lowa experience trailer. (Foto: PR)

BEVERWIJK - Op zaterdag 11 mei is de Lowa experience trailer te vinden op de Breestraat 130. Dit mobiele testcentrum staat volledig in het teken van de Nijmeegse 4-daagse.

Lowa is vanaf 2019 hoofdsponsor van de Nijmeegse 4-daagse en toert onder de naam 'Road to Nijmegen' door het land. In dit mobiele testcentrum zijn meer dan 100 paar wandelschoenen aanwezig om vrijblijvend te testen tijdens een 3.5 kilometer lange wandeling die is uitgezet. Geef je nu op en reserveer een plek tijdens 1 van de 3 tijdvakken. Aanmelden is gratis.

Stuur een mail naar info@ronaldadventureshop.nl en geef het aantal personen + het tijdvak door. Ook voor de ervaren wandelaars, die reeds een goed paar wandelschoenen bezitten, is er mooie toch uitgezet. De wandelafdeling van de Beverwijkse atletiekvereniging DEM heeft een uitdagende tocht van 15 km uitgezet. Deze tocht start gezamenlijk om 09:30 voor de winkel.

Verzamelen om 09.15 uur. Altijd al een keer mee willen doen aan de Nijmeegse 4-daagse? Check dan nu onze facebookpagina, want wij geven 2 startbewijzen weg!

Depressie Vereniging start supportgroep

BEVERWIJK - De Depressie Vereniging start voor regio IJmond een nieuwe supportgroep in Gezondheidscentrum Broekpolder
Mensen met een depressie hebben baat bij regelmatig contact met anderen, die vergelijkbare klachten hebben. De Depressie Vereniging speelt hierop in, door een netwerk van supportgroepen in heel Nederland op te zetten en aan te bieden.

Een supportgroep is een vorm van zelfhulp en bestaat uit mensen die een depressie hebben, of hebben gehad. Zij komen ongeveer één à twee keer per maand bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en om te bespreken hoe zij met hun depressie omgaan. De eerste supportgroep voor regio IJmond start vanaf 7 mei om 20.00 uur en komt vervolgens elke twee weken bij elkaar in Gezondheidscentrum Broekpolder. De groep wordt begeleid door twee enthousiaste, getrainde vrijwilligers, die ook ervaringsdeskundig zijn. Alles wat binnen de groep gedeeld en besproken wordt, blijft ook binnen de groep. Je privacy is veilig. Wil je deelnemen aan de groep, dan wordt je lid van de Depressie Vereniging. Dit kost 25 euro per jaar. Hiervan betaalt de vereniging onder andere alle onkosten voor het opzetten en onderhouden van alle Supportgroepen in Nederland.

Aanmelden is makkelijk: stuur een mail met naam, adres en telefoonnummer naar y.vanoorsouw@depressievereniging.nl. Zij is Regio-coördinator Noord Holland en Flevoland voor de Depressie Vereniging. www.depressievereniging.nl

Anne Frankschool wint Schoolzwemkampioenschap 2019

De trotse winnaartjes van Basisschool Anne Frank. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Op maandag 29 april werden in zwembad De Waterakkers de jaarlijkse Schoolzwemkampioenschappen van Heemskerk gehouden. Het toernooi dat onderdeel is van de Schoolsportagenda, gecoördineerd door Team Sportservice Kennemerland, werd wederom goed georganiseerd door zwemvereniging O.E.Z.A. uit Heemskerk. Winnaar werd Basisschool Anne Frank.

Dertien teams met in totaal 130 leerlingen hebben een kampioenscircuit doorlopen

De dertien teams met in totaal 130 basisschoolleerlingen hebben op deze dag in de meivakantie een kampioenschapscircuit doorlopen van diverse sport en spel onderdelen. Het kampioenschap is mede door de vele vrijwilligers weer een groot succes gebleken. Organisator Pascal Palmboom liet weten: ''Ik ben enorm trots dat door dit toernooi weer vele kinderen in de vakantie konden deelnemen aan een leuk sportevenement.''

De uiteindelijke winnaar van het Schoolzwemkampioenschap Heemskerk 2019 is Basisschool de Anne Frank geworden, het zesde team van deze school wonnen de eerste prijs, van harte gefeliciteerd.

'Mooi dat veel schoolkinderen konden deelnemen'

Uitslagen: 1: Anne Frank team 6; 2: De Bareel 1; 3: Otterkolken 1. Door het Heemskerkse zwemkampioenschap zijn weer vele leerlingen in aanraking gekomen met zwemmen. Wilt u meer informatie over zwemmen bij OEZA? Bezoek dan de website www.oeza.nl.

Nieuwe coördinator SamenSpraak

Taalcoaches op vrijwillige basis gevraagd. Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - SamenSpraak is een project waarin vrijwillige taalcoaches taalondersteuning geven aan anderstaligen. Eén keer per week spreekt de taalcoach af met de anderstalige om de Nederlandse taal te oefenen. Ze richten zich vooral op de spreekvaardigheid.

Het project is de afgelopen jaren uitgeroeid van 12 taalcoaches naar ruim 120 taalvrijwilligers. Inmiddels zijn er ook bemiddelaars actief die op vrijwillige basis de taalcoach met de anderstalige koppelen en de voortgang monitoren en eventuele coaching bieden aan de taalcoaches.

Proces

Om dit proces zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen is er een coördinator die alles in goede banen leidt. Jellie Wiersma heeft dit met veel enthousiasme en kennis van zaken de afgelopen periode gedaan. Voor haar is het nu de tijd om met voldoening terug te kijken op wat tot stand is gebracht. Zij gaat haar taken als coördinator overdragen aan Philip Arbon. Philip is al enige tijd betrokken bij het project SamenSpraak. Eerst als taalcoach en later als bemiddelaar. Welzijn Castricum is heel blij dat hij het stokje van Jellie wil overnemen.

Taalvrijwilligers gezocht

Welzijn Castricum is op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor SamenSpraak. Taalcoaches en bemiddelaars doen nieuwe contacten op, leren veel van andere culturen, zien vooruitgang bij hun maatjes, krijgen ondersteuning en deskundigheidsbevordering en beheren hun eigen agenda.

Voor meer info en aanmeldingen kunt u terecht op de website www.welzijncastricum.nl. Hier is onder het kopje 'Ondersteuning anderstaligen' informatie te vinden over de hierboven genoemd project en ook over het Voorlees-, Administratie-, Fietsproject voor anderstaligen. Men zoekt ook voorleesvrijwilligers.

Nationale Vogelweek 2019

Veel te doen tijdens de Nationale Vogelweek in Castricum, Heemskerk en Beverwijk. Foto: Hans Stapersma.

CASTRICUM/HEEMSKERK/BEVERWIJK - Van 11 tot en met 19 mei is de Nationale Vogelweek 2019. Lokale en regionale Vogelwerkgroepen verzorgen dan in het hele land allerlei publieks-activiteiten over vogels in hun regio. Ook Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland verzorgt in die periode een aantal gratis excursies op diverse plaatsen in haar werkgebied voor iedereen die daar interesse in heeft.

Het programma is als volgt:Zondag 12 mei, Nachtegalentocht Noord-Hollands Duinreservaat bij Egmond-Binnen. Vertrek om 9.00 uur vanaf PWN parkeerterrein Oude Schulpweg. Wandeling tot ca. 11.00 uur.Dinsdag 14 mei, Weidevogels polder Castricum. Vertrek per fiets om 19.00 uur van parkeerterrein bij sporthal de Bloemen, Castricum. Fietstocht tot ca. 21.00 uur.Vrijdag 17 mei, Bosvogels Noord-Hollands Duinreservaat bij Heemskerk. Vertrek om 08.30 uur vanaf PWN parkeerterrein westzijde Rijksstraatweg tussen Castricum en Heemskerk ter hoogte van ingang camping Geversduin (t/o "Kitty Beentjes"). Wandeling tot ca. 10.30 uur.Zondag 19 mei, Rondje Marquette. Vertrek om 9.00 uur vanaf parkeerterrein bij kasteel Marquette (einde oprijlaan), Heemskerk. Wandeling tot ca. 11.00 uur.Zondag 19 mei, Stand Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland op Lentemarkt, Bibliotheek IJmond Noord, Kerkplein 5, Beverwijk. Stand van 13.30 - 16.00 uur.De activiteiten zijn gratis en aanmelden is niet nodig. Neem wel uw eigen duinkaart mee en liefst ook een verrekijker.