Purmerends Nieuwsblad

21 maart 2019

Purmerends Nieuwsblad 21 maart 2019


Davina Michelle eerste topper op Reuring festival eind juni

Davina Michelle is momenteel hot. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De afgelopen dagen zorgde een geblurde foto op Facebook al voor de nodige speculaties en positieve opschudding. De eerste kanjer op het Reuring festival is bekend. Het is zangeres Davina Michelle. Reuring is van 27 tot en met 30 juni.

Vanaf 2017 plaatst Davina Michelle elke week een cover op haar YouTube account. Ook P!nk heeft de covers van Davina opgemerkt. P!nk was zo onder de indruk van de cover van 'What About Us' dat Davina in het voorprogramma mag staan tijdens haar optreden op het Malieveld.

De meeste mensen zullen Davina Michelle kennen van het programma 'De Beste Zangers'. Ze stond met haar versie van het nummer 'Duurt Te Lang' 11 weken op 1 in de Nederlandse Top 40. Een nieuw record: nooit eerder stond een Nederlandse zangeres zo lang bovenaan de hitlijst. Op zondag 30 juni komt Davina Michelle naar het Reuring festival. Ze staat tijdens Reuring Cityslam namelijk op het hoofdpodium!

Naast het door velen geliefde festivalonderdeel Reuring Cityslam kan men van nog veel meer muziek en theater genieten. Van 27 tot en met 30 juni is het feest in Purmerend. Het Reuring festival begint op donderdag 27 juni met een avondvullend programma op de Koemarkt in de binnenstad van Purmerend.

Op vrijdag keert de Kidzmiddag en de Latin-Salsa avond ook dit jaar terug. Zaterdag begint het festival met straattheater in de binnenstad. Daarna gaat het verder met de Tribute Night in het Leeghwaterpark. Op zondag kan het publiek komen genieten van onder anderen Davina Michelle tijdens Reuring Cityslam.

Er worden meer artiesten bekend gemaakt tijdens de Reuring Kick-Off, op 23 april in P3.

Voor meer informatie kijk op www.reuring.com


Lokale aansturing stadspromotie

PURMEREND - De verdere uitrol van de stadspromotie komt in handen van het communicatiebureau De Creatieve Hoek.

De Stichting Purmerend 2000 Plus is in september 2018 gestart met de stadspromotie. In samenwerking met Buhrs is er hard gewerkt om de basis on Purmerend Waterlands Goed te leggen. Dit proces is nu afgerond en is het tijd voor de volgende fase waarin onder meer de nadruk gelegd op een samenwerking met lokale en regionale partijen.

Purmerend 2000 Plus is hiervoor een samenwerking aangegaan met het Purmerendse bureau De Creatieve Hoek. Zij hebben de opdracht gekregen van de stichting om stadspromotie in de volgende fase te begeleiden.

"Met de samenwerking met De Creatieve Hoek kiezen we nu bewust voor een lokaal aangestuurde stadspromotie", aldus de woordvoerder van de stichting.

Burgemeester krijgt goede tips over fusie

Fraaie resultaten voor turnsters Waterland

Column Sportraad Purmerend

Verpleegkundige Han stopt na 50 jaar

Column Z Lijner

Scheiden

Dat we in Purmerend aan afvalscheiding doen is gewoonweg goed. Valt niets tegenin te brengen. Het kan natuurlijk altijd beter, maar we zijn best aardig op weg. Vaak zelfs zo goed dat de plasticcontainers die de gemeente her en der neerzette overvol zijn.

Té vaak zie ik zakken vol plastic naast in plaats van in de container. Het enthousiasme om afval te scheiden is kennelijk zo groot dat de gemeente het niet kan bij houden. Het is van tweeën één. We scheiden te enthousiast en te veel, of .. de gemeente leegt de containers te weinig.

De vogels vinden het prima evenals honden en katten. De naast de containers liggende zakken plastic zijn een aantrekkelijke prooi voor het 'wild' in de stad. Direct gevolg is zwervend plasticafval en dat zorgt dan weer voor werk voor zwerfinator Dirk Groot en zijn collega's. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Wat evenmin de bedoeling kan zijn is dat stadgenoten hun papiercontainer aan de weg zetten ver voordat die wordt geleegd. Zeker op stormachtige dagen is dat geen goed idee. De containers verworden tot een speelbal van de wind, waaien ondersteboven en de inhoud verspreidt zich over straten en bloemperken.

Kom op Purmerenders! Zo moeilijk kan het toch niet zijn om de container aan de weg te zetten op de dag dat deze door de gemeente wordt geleegd. En ben je toevallig die dag niet thuis vraag dan de buurman of buurvrouw om jouw container aan de weg te zetten. Het voorkomt zoveel slordigheid in de stad, scheelt in de kosten van stadsreiniging en maakt de zwerfinators werkloos.

Bovendien is een beetje contact met de buren mooi meegenomen. Als wij als inwoners nou eens het goede voorbeeld geven, wie weet volgt dan de gemeente en worden de plasticcontainers vaker geleegd dan nu het geval is.

Isik en Fretz in kader van Boekenweek bij Het Leesteken

Een feest voor de lezer.

PURMEREND - De Boekenweek wordt goed gevierd bij Het Leesteken aan de Zuidersteeg. De boekhandel presenteert twee winnaars van de Boekhandelsprijs.

Murat Isik won vorig jaar deze prijs met 'Wees onzichtbaar'. Later won hij ook nog de Libris Literatuurprijs en De Inktaap. Nu schrijft hij het Boekenweekessay 'Mijn moeders strijd' (€3,75) en signeert zijn werk tijdens een Meet & Greet bij boekhandel Het Leesteken. Deze vindt plaats op donderdag 28 maart, van 15.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Kersverse winnaar van de Boekhandelsprijs 2019 is Johan Fretz met 'Onder de paramariboom', een ontwapenende en geestige roadtrip door Paramaribo en een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, over identiteit en hoop. Met hem trapt Het Leesteken de Boekenweek af met een lezing over zijn boek.

Culinaire omlijsting

En dat is niet alles, want de SuriMAMs verzorgen de culinaire omlijsting van de lezing, inclusief Surinaamse muziek. Dat betekent een knallende aftrap van de Boekenweek op zaterdag 23 maart om 17.00 uur. Ook bij deze gelegenheid is de toegang gratis.

Boekenweekgeschenk

Uiteraard ontvangt iedereen bij besteding van €12,50 aan Nederlandstalige boeken het Boekenweekgeschenk 'Jas van belofte' van Jan Siebelink cadeau.

Vooraf aanmelden

Voor beide activiteiten geldt dat aanmelden vooraf zeer gewenst is. Dit kan door te mailen naar info@leesteken.nl Of te bellen, 0299 77 18 34. Een WhatsAppje sturen kan ook naar het nummer 06 51124615.

Burgemeester krijgt goede tips over fusie

De sfeer was huiselijk. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De gemeente werkt aan de fusie met gemeente Beemster die op 1 januari 2022 moet uitmonden in één gemeente. Inwoners van Purmerend denken sinds begin dit jaar op allerlei manieren mee over de toekomst van de stad.

Inwoners praten mee over toekomst van de stad

Recent burgemeester Don Bijl daarom het NL Plein om met anderstaligen te praten over wat zij belangrijk vinden in hun stad, buurt of wijk.

De deelnemers hadden in een themaweek aandacht besteed aan Toekomstig Purmerend.

Huiselijke sfeer

Burgemeester Bijl werd welkom geheten door Frans Bergfeld, directeur van bibliotheek Waterland. De gesprekken, die voor herkenning zorgde bij de burgemeester, vonden in een huiselijke sfeer plaats.

Vragen als wat kan er beter werden beantwoord met openbaar vervoer en het beheer van het groen in de wijk.

Faciliteiten

Over de faciliteiten in Purmerend zoals het zwembad en natuurlijk de bibliotheek zijn mensen heel enthousiast. "Ik wil graag leren en dit is een goede plek om dat te doen. Ik ben heel blij met de vrijwilligers en het NL Plein" zegt een deelnemer.

Boek

Tot slot nam Burgemeester Bijl een boekwerk in ontvangst waarin alle bijdragen zijn gebundeld.

"Ik ben blij met alle mooie verhalen en met de kritische blik. Dat mag ook. We willen weten waar mensen blij van worden en waar ze zich zorgen over maken. Dit boek neem ik graag mee".

Na bijna 50 jaar vindt Han het mooi

De vertrekkende Han Brinkman met enkele van haar collega's, die haar maar wat graag in het zonnetje zetten. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Han Brinkman is met 49 jaar arbeid de langstwerkende verpleegkundige in het Dijklander Ziekenhuis. Afgelopen woensdag beleefde ze haar laatste werkdag. Ze werd door haar collega's flink in het zonnetje gezet.

Han (bijna 65) heeft al de nodige reorganisaties meegemaakt. Ze begon als kinderjuf in het St. Liduinaziekenhuis. Daarna werd ze verpleegkundige en hoofd chirurgie, urologie en spoedeisende hulp. Tot het laatst heeft ze op de oncologische dagbehandeling van het ziekenhuis gewerkt.

Van nabij heeft Han ook de naamsveranderingen meegemaakt; van Liduinaziekenhuis naar WaterlandZiekenhuis en onlangs, na de fusie met het Westfries Gasthuis in Hoorn, naar Dijklander Ziekenhuis. De 'ambassadeur van de zorg' zal als zij officieel uit dienst gaat (ze heeft immers nog de nodige verlofdagen tegoed) 50 jaar werkzaam zijn geweest in Purmerend.

Haar collega's bestempelen Han als het boegbeeld in de zorg.

Jubileumoptreden Peu de Feu bij Bakker

PURMEREND - Peu de Feu treedt vrijdag 29 maart voor de 75e keer op bij Proeflokaal Bakker aan de Koemarkt 44. Aanvang 21.00 uur. Toegang gratis.

Het belooft een mooi feestje te worden waaraan meerdere gasten hun medewerking verlenen. Wie dat zijn houdt contrabassist Eelke van der Hak nog even geheim. Omdat zij al eerder hun opwachting maakte als gast op één van de laatste vrijdagen van de maand, speelde Peu de Feu in 2011 uitsluitend zigeunerjazz en Hot Club de France.

Peu de Feu met Maaike Lans (zang), Bob van Houten (sologitaar), Rob Sepp (ritmegitaar) en Eelke van der Hak (contrabas) haar onverdroten op weg naar de 100.

"Het zou geweldig zijn als we dat aantal bij Lida en Paul van Bakker gaan halen."

Purmerend en sport in de toekomst!

Staand v.l.n.r. René Voorwerk, Erik Terpstra, Kor Piorunek en Ton Okhuijsen, zittend Bert Slegt. aangeleverd

Sport in de provincie

Als u dit leest zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten achter de rug. Er viel in provinciaal opzicht zeker iets te kiezen. Hierbij gaat het vooral om zaken die te maken hebben met de ruimtelijke ordening, gebiedsontwikkeling en milieu. Sport maakt hier onderdeel van uit.
U begrijpt dat onze belangstelling vooral naar de sport uit is gegaan.

Partijen willen regio-overstijgende initiatieven

Zo zijn er partijen die ruimte willen geven aan regio overstijgende initiatieven op het gebied van topsport. Uitgangspunt is dat er sprake is van een toereikende, meerjarige exploitatie en dat de provincie slechts faciliteert. Andere partijen vinden juist dat dit een zaak is voor de gemeente en willen meer inzetten op de ontwikkeling op de breedtesport.

Regionale trainingscentra

Er zijn zelfs ideeën voor de ontwikkeling van regionale trainingscentra waarbij talentontwikkeling centraal staat. Slechts één partij noemt sport als een bindmiddel in de samenleving om het prestatieklimaat, de volksgezondheid, maar ook de sociale cohesie en de integratie te verbeteren.

Iets te kiezen

U ziet er was iets te kiezen. Maar als sportraad zien we ook dat ogenschijnlijke tegenstellingen of verschillende opvattingen dicht bij elkaar zitten. Want bepaalde zaken vragen om een regioaanpak. Of dit nu een provincie is of een ander samenwerkingsverband. We willen voorkomen dat iedere gemeente zijn eigen topsport-accommodatie heeft. Dat zou kapitaalvernietiging zijn.

Formule 1

Ook de discussie over de formule 1 of deze in Assen of Zandvoort moet komen is een voorbeeld. Het hogere doel voor de liefhebber moet zijn: we halen de formule 1 naar Nederland. Dat kan alleen maar door gemeente overstijgend te werken.

Ook het recente initiatief van NOC NSF voor het Sport Medisch Centrum Papendal is een goed voorbeeld. Daar werken specialisten op het gebied van fysiotherapie, sportgeneeskunde en sportcardiologie samen om kennis en expertise op (top)sportniveau uit te wisselen en toe te passen.

Lokaal investeren

Als sportraad denken wij dat ook bij sportbeleid gelaagdheid in het beleid noodzakelijk is. Lokaal vooral investeren in de breedtesport.

Hiermee bedoelen wij het dagelijks mogelijk maken van sport en bewegen voor alle doelgroepen. Regionaal zal men vooral regie moeten voeren op het gebied van topsportbeleid, topsportaccommodaties en het organiseren van grotere sportevenementen.

Bewegen binnen de sport

Sportraad Purmerend

www.sportraadpurmerend.nl

Goud Luna de Bruijn en Barnabas Seprodi

Luna de Bruijn (links) en Mexx de Vries. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Afgelopen weekend was er veel eremetaal voor de turners en turnsters van Turncentrum Waterland. Luna de Bruijn (15) uit Purmerend won met overmacht het goud bij de senioren 2e divisie in Harlingen en datzelfde deed haar plaatsgenote Barnabas Seprodi (14) bij de Jeugd 2e divisie in Hoofddorp.

Daarnaast waren er ook zilveren medailles voor Julia de Boer bij de Jeugd 1 N3 en Jefta Suijdendorp bij de Jeugd 3e divisie. Mexx de Vries won het brons bij de senioren 2e divisie.

Barnabas Seprodi was oppermachtig bij de Jeugdturners in de 2e divisie. Met 3 punten verschil wist hij de nummer 2 achter zich te laten. Hij was de beste op vloer, rek en voltige, 2e op brug en 3e op ringen. Verdiend goud voor deze topper! Jefta Suijdendorp behaalde een keurige tweede plaats bij de Jeugd 3e divisie mede dankzij de beste scores op sprong en rek.

Julia de Boer veroverde het zilver in de Jeugd 1 N3 met de beste score op het onderdeel vloer: 14.40! Ook op het onderdeel rek behoorde ze tot de top van het deelneemstersveld.

Debutanten

Luna de Bruijn en Mexx de Vries zijn debutanten bij de senioren, maar doen het beiden al vanaf het begin van het seizoen uitstekend. Luna turnde vandaag opnieuw een vrijwel foutloze wedstrijd en was de beste op de onderdelen balk en sprong. Op brug kreeg ze het 2e cijfer en op vloer het 3e. Met een voorsprong van bijna 2 punten was het goud voor Luna.

Mexx turnde een zeer geslaagde brugoefening en was daar met 12.05 de beste. Helaas een val van balk, maar gelukkig was de rest van haar oefening goed, zo ook vloer en sprong. Goed genoeg zelfs voor een bronzen medaille in de meerkamp!

Kwartfinales in De Beuk

In maart vinden zowel voor de heren als de dames elk weekend kwartfinales en kwalificaties plaats door het hele land.

Volgende week komen nog vier 1e divisie turnsters van Tuncentrum Waterland in actie en in het weekend van 30 en 31 maart worden de laatste kwartfinales voor de heren georganiseerd in De Beuk in Purmerend.

Laatste seizoenstoernooi Purmer Boules

Het Boulodrome van de Purmerendse vereniging. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Zondag 24 maart organiseert de Purmer Boules het laatste toernooi van dit seizoen.

Er worden vijf partijen gespeeld en er zijn mooie prijzen te winnen. De spelers dienen over een licentie te beschikken. Voor wie nog geen licentie heeft, maar wel geïnteresseerd is in het spel… wij nodigen u van harte uit om te komen kijken naar dit toernooi. Er wordt gespeeld in ons (verwarmde) boulodrome. Wellicht wordt u zelfs zo enthousiast dat u het ook eens wilt proberen.

Bij de Purmer Boules draait het uiteraard bovenal om het boulen, maar daarnaast heerst er ook een informele, gezellige sfeer. "Alsof je in een warm bad terecht komt" horen wij geregeld van nieuwe clubleden.

U kunt drie keer vrijblijvend meespelen, hierna beslist u of u lid wilt worden van onze club of niet.
Voor meer informatie of inschrijven www.purmerboules.nl

Kwart eeuw woonruimtebemiddeling

Een vertrouwd beeld. Louis Abels op zijn fiets op weg naar 'zijn' panden. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND – Waterland Home Rentals betekent 25 Jaar woonruimtebemiddeling door Louis Abels. Wie kent hem niet, de in de Hazepolder geboren Purmerender. Als het even kan op de fiets, met de koffer op zijn rug, bezoekt hij 'zijn' panden en zijn klanten. "Heerlijk om in de buitenlucht te zijn en ook nog goed voor het milieu", lacht Louis.

Louis Abels kan met gemak een boek schrijven

Na 10 jaar met veel plezier gewerkt te hebben als leraar in het basisonderwijs, maakte hij alweer Jaren geleden de overstap naar het vrije ondernemerschap. Nog steeds kijkt hij terug op een mooie tijd in het onderwijs en mist het contact met de kinderen nog wel eens.

"Oud-leerlingen, inmiddels rond de 35 jaar en zelf vader of moeder, spreken mij vaak nog aan met meester Louis".

Abels begon met een gezonde portie branie en bluf met de verhuur van hotelkamers. Hotels hadden in de herfst- en wintermaanden nog vaak hotelkamers vrij en die kon Louis dan op maandbasis van de hoteliers verhuren. Vervolgens ging het geleidelijk over in de verhuur van appartementen en andere woonruimtes.

Gouden Gids

"Mijn eerste advertentie plaatste ik nog in De Gouden Gids, die allang is ingehaald door internet en Sociale Media en inmiddels niet meer bestaat. Voor de publiciteit kwam zeker ook mijn sociale netwerk in de regio goed van pas. Onder andere vanuit het onderwijs maar ook door een actieve carriere als voetballer bij Purmersteijn en andere clubs in de omgeving."

Van studio tot woonarkInmiddels verhuurt Louis in vele dorpjes tussen Amsterdam en Hoorn. Van studio's tot woonarken en van appartementen tot vrijstaande huizen. Altijd gestoffeerd of gemeubileerd. "Ik heb veel vaste verhuurders, sommigen al vanaf het begin". Oprechtheid en betrouwbaarheid ziet hij als belangrijkste eigenschappen die ervoor zorgden dat zijn bedrijf nog steeds springlevend is. "Mijn winkeltje heeft tot nu toe altijd goed gedraaid ".

Hij runt zijn bedrijf samen met zijn vrouw Deborah. Zij doet de administratie en facturatie en heeft tevens als voedingsdeskundige haar eigen bedrijf, 'Debelicious'.

Abels is niet alleen intermediair tussen huurder en verhuurder maar regelt ook eventueel het totale beheer. Soms verblijven huizenbezitters in het buitenland en regelt hij de tuinman, klusjesman voor reparaties of koopt zelf een wasmachine die tijdens de verhuur is stuk gegaan.


Redenen waarom mensen (tijdelijk) hun woning verhuren zijn divers. Gepensioneerden die de wintermaanden in het buitenland verblijven en hun woning voor een maand of acht te huur aanbieden, huizenbezitters die een sabbatical nemen, een rondreis gaan maken en deze gedeeltelijk financieren met de verhuur van hun woning. "Een aantal klanten is voor hun werk enkele jaren in het buitenland gestationeerd, willen hun huis in Waterland niet verkopen en besluiten tot tijdelijke verhuur. Maar ook steeds meer verhuurders kopen een extra woning als belegging er valt een prima rendement op te halen, of kopen alvast een woning voor hun (klein)kind", is zijn ervaring.

Diverse markt

De markt van woningzoekenden is ook heel divers. Slachtoffers van water- of brandschade die tijdelijk woonruimte nodig hebben en klanten die uit een scheiding komen.
"Maar vooral de nieuwe groep van huurders, de expats, hebben Waterland ontdekt", zegt Louis. In Amsterdam is de huurmarkt onbetaalbaar geworden dus wijken steeds meer buitenlandse werknemers uit naar omliggende gemeenten. "Vooral Purmerend wordt steeds aantrekkelijker. Vanwege zijn voortreffelijke bus- en treinverbinding en sinds kort de metro in Amsterdam-Noord, is Purmerend booming". Ik maak steeds vaker mee dat expats, na een jaar wonen in Purmerend, contact opnemen en vragen of ik hier een koopwoning voor ze weet. Ze willen niet meer weg."\

Ook zijn de eerste 'rolkoffers' gesignaleerd op de Koemarkt. "Toeristen kunnen hier nog voor een redelijk bedrag overnachten, slapen bij een zalenverhuurder in een stapelbed en ontbijten de volgende ochtend in een Purmerends café. Waterland heeft steeds meer internationale bedrijven, die IT-werknemers uit India, Amerika etc. ontvangen, ook zij zoeken tijdelijke woonruimte."


Profvoetballer

De Purmerender hielp onlangs een profvoetballer aan een gemeubileerd appartement op Neck. ´Die man traint elke dag in Zaandam en dan is de korte reisafstand ideaal". Gisteren belde een Belg, in Barcelona woonachtig, die reageerde op een woonark aan de Wheredijk in Purmerend. "Hij speelt in een popgroep die de komende maanden door Nederland gaat touren. Of hij de borg meteen alvast mocht overmaken", lacht Louis vol verwondering.

Louis dacht altijd iets hooguit 10 jaar te doen en dan weer iets anders te ondernemen. "Ik ontmoet boeiende mensen, elke dag is anders, ik ben een vrij man en kom soms op de leukste locaties", aldus de Purmerender. Hij kan een boek schrijven over alles wat hij inmiddels heeft meegemaakt maar dat boek heeft nog een open einde.

Mails uit Nepal

Louis vervolgt: "Eigenlijk wordt het hoog tijd om nu zelf eens een jaar de wijde wereld in te trekken, samen met onze jongste dochter Gigi".

Dat is nog iets voor de toekomst van Louis Abels maar voorlopig heeft hij het teveel naar zijn zin om ondernemend bezig te zijn in Waterland. En zal menigeen hem nog vaak op zijn tweewieler door Purmerend en omgeving zien rijden.

Jeannette Zwaan

Taiwanese student zoekt gastgezin

Feng-Chan kan door omstandigheden niet in zijn huidige gastgezin blijven. (Foto: aangeleverd)

REGIO - In augustus 2018 is de Taiwanese student Feng-Chan aangekomen in Nederland. Hij volgt een uitwisseling via het High School Holland programma van Travel Active.

Feng-Chan gaat met plezier naar de middelbare school Jan van Egmond Lyceum in Purmerend maar kan door omstandigheden niet in zijn huidige gastgezin blijven. Wij zijn daarom op zoek naar een gastgezin die graag Feng-Chan tot aan de zomervakantie een warm thuis wil bieden.

Feng-Chan kan niet bij zijn huidige gastgezin blijven

Zijn naam is Feng-Chang, maar iedereen mag hem gewoon Timmy noemen. "In Taiwan woon ik samen met mijn ouders op het platteland. Mijn vader is boer en mijn moeder is verpleegkundige. Samen vormen wij een heel gelukkig gezin en doen we graag leuke dingen met zijn drieën", aldus de student

"Ik ben op het eerste gezicht een verlegen jongen maar als we veel samen kletsen en tijd door brengen dan zullen wij zeker een hele fijne tijd samen hebben! Ik vind het leuk om grappen te vertellen en geintjes uit te halen met mijn vrienden of ouders. Graag speel ik badminton in mijn vrije tijd."

Bent u geschikt?

Veel gastgezinnen die deelnemen aan het programma zijn nieuwsgierig naar de leefgewoonten van iemand uit een ander land of vinden het leuk om ook hun eigen kinderen een stukje buitenlandse cultuur mee te geven. U draagt bij aan een onvergetelijke ervaring voor uw gezin, maar ook voor de internationale student die zijn/haar eigen horizon enorm verbreedt.

Tijdens het verblijf in Nederland staan de studenten en gastgezinnen onder begeleiding van een Regio Coördinator van Travel Active.

Bij een culturele uitwisseling gaat het vooral om de betrouwbaarheid, gezelligheid en het enthousiasme binnenshuis. Travel Active vindt het belangrijk dat u als gezin open staat voor een andere cultuur en een culturele ervaring.

Meer informatie

Wilt u Feng-Chan een thuis bieden? Neem dan contact op met het High School Holland team van Travel Active. Het telefoonnummer is 020 7372062 of e-mail: highschoolholland@travelactive.org of via de regio coördinator Riet Massee in Hoorn. Naar nummer is 06 55342564.

Lancering van Renata Magazine

PURMEREND - Renata Magazine wordt op vrijdag 29 maart officieel gelanceerd in de Stadsschouwburg van Amsterdam. De 116 pagina's tellende glossy van de Purmerendse powervrouwen Renata Willems en Janette Visser zal daarna in 1700 winkels in Nederland in de schappen liggen.

In de glossy geen getut over make-up of een top 5 van slechtst geklede BN-ers. Renata Magazine biedt een podium aan vrouwen die wat te melden hebben. Vrouwen die hun sporen hebben verdiend of daar hard naar op weg zijn en vol gas over hun werk kunnen praten. Oftewel Chicks on a mission.

Het magazine is de creatieve vrucht van ondernemers Renata Willems (directeur van Match Events BV en Stichting Wij-allemaal) en Janette Visser (medisch dermatograaf, visagiste/styliste en productiewizzard), die vonden dat het hoog tijd werd voor een ondernemersglossy.

Hoofdthema van het eerste nummer is 'Inspiratie'. Enkele onderwerpen: groei-expert Mirjam van Gaalen legt uit wat ze voor je kan betekenen, fantasy-fotograaf Marije Dijkema biedt een kijkje in haar droomwereld, directeur Corine Laurent vindt het belachelijk dat vrouwen nog steeds moeten uitleggen waarom ze fulltime zouden willen werken en fashion-icoon én transgender Loena Maas vertelt haar bijzondere verhaal en doet Neerlands sympathiekste diva Karin Bloemen uit de doeken waar zij haar inspiratie vandaan haalt. Om maar wat te noemen.

De allereerste ondernemersglossy van Nederland wordt 29 maart gelanceerd in de Stadsschouwburg van Amsterdam. De presentatie is van powercabaretier Dian Liesker.

Gratis ledlampen huurders Intermaris

De heer Schneider ontvangt tien ledlampen van bezorger Marc Pasmans. (Foto: Marcel Rob)

PURMEREND - Woningcorporatie Intermaris heeft al ruim 2.000 woningen verduurzaamd en meer dan 5.000 zonnepanelen geplaatst.

Om deze mijlpaal te vieren, krijgen huurders in Hoorn, Monnickendam en Purmerend in maart 10 ledlampen thuisbezorgd.

De lampen zijn 90% zuiniger dan een gloeilamp. Het pakket kan de huurder € 60,- aan energiekosten besparen. De verduurzaming is goed voor het milieu én goed voor de daling van de woonlasten.

Om een kleine bijdrage aan daling van woonlasten aan te leveren, krijgen Intermaris-huurders de ledlampen cadeau. Een ledlamp geeft hetzelfde licht als een gloeilamp, alleen is hij 90% zuiniger.

Vervangende lampen

De ledlampen zijn vervangers van 40, 60 en 75 watt gloeilampen. Intermaris biedt deze lampen aan in samenwerking met huurdersorganisaties InterWhere en De Boog.

Intermaris startte in 2014 het project 'Duurzaam Wonen'.

Harley Snijders buiten podium

De Purmerender op weg naar een strike. (Foto: Saskia Snijders)

PURMEREND - De jeugdige bowler Harley Snijders presteerde afgelopen weekend opvallend goed tijdens het NK senioren B.

Na 6 spannende games, die hij samen met zeer goede vriend en voormalig coach Herwin Zweers gooide, kwam het koppel net een paar pins te kort om door te gaan naar de finale. Herwin gooide 1196 over 6, waarmee hij op de 20e plek eindigde, Harley gooide 1259 en pakte de 6e plek individueel.

Het was een buitengewoon spannende strijd. De verschillen waren minimaal. Voor de finale op zondag, waarvoor de bovenste 17 deelnemers zich plaatsten, behaalde Snijders met een totaal van 2570 over 12 games een fraaie vierde plek. Het verschil met de nummer drie was maar 23 pins en een high game van 277. Helaas net buiten het podium maar wat een topprestatie. In principe A-klasse waardig.

NK A senioren

De volgende klus van Harley wordt het NK A senioren. Dit wordt georganiseerd in Nieuwegein. Snijders gooide deze prestigieuze wedstrijd samen met goede vriend Beau Maassen uit Amstelveen.

De voorronde is 31 maart. Als het koppel deze goed doorkomt, wacht op 7 mei de finale.

Monsteroverwinning voor Sandow

PURMEREND - ZVVO Sandow won met 16-3 van Annour/Madiba 3.

Met een snelle start werd in hoog tempo de tegenstander direct succesvol onder druk gezet en liep Sandow met doelpunten van Rowin Mol (2x) en Dylano Schep uit naar 3-0. Halverwege het eerste part vergrootten Vincenzo Schep (2x), Dennis Pals en Dennis Jansen de voorsprong naar 7-0. Via Dylano Schep en Dennis Jansen werd het 9-0.

Na de draai liep Sandow dankzij de broers Schep, Pals en Mol uit naar de monsterscore. Volgende week ontvangt Sandow hekkensluiter The Counters en 29 maart volgt de 1/8e finale voor de beker in Utrecht

PURMEREND - In het Dijklander Ziekenhuis en thuis worden dagelijks kinderen ter wereld geholpen. In het Purmerends Nieuwsblad verschijnt wekelijks een lijstje met namen van pas geboren baby's.

Wilt u een foto van uw kind erbij laten afdrukken, schroom niet en stuur er een naar redactiepurmerend@rodi.nl

14 februari 2019

Bryan Aider Karam (Purmerend)

16 februari 2019

Tim & Bram van Gessel (Zuidoostbeemster)

18 februari 2019

Aaron Swart (Purmerend)

28 februari 2019

Lotte Johanna Groenland (Purmerend)

11 maart 2019

Danèll Alec Menning (Purmerend)

Bonte Levenslied op zondagmiddag

Het Purmerendse gezelschap treedt regelmatig op met succesvol repertoire. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het koor van het Bonte Levenslied treedt zondag 24 maart, van 14.00 tot 16.00 uur, op bij het Zondagmiddagpodium in Heel Europa.

Het gezelschap komt uit Purmerend en zingt Nederlandse liederen van toen en nu. Voor elk wat wils. Er worden meezingboekjes uitgeleend zodat de liefhebber uit volle borst kan meezingen.

De toegang is € 4,- (inclusief een kopje koffie of thee).

De werkgroep organiseert regelmatig activiteiten. Voor meer informatie: www.clup.nl

Reuring

De populaire zangeres.

Vervolg van voorpagina

avondvullend programma op de Koemarkt in de binnenstad van Purmerend. Op vrijdag keert de Kidzmiddag en de Latin-Salsa avond ook dit jaar terug. Zaterdag begint het festival met straattheater in de binnenstad. Daarna gaat het verder met de Tribute Night in het Leeghwaterpark. Op zondag kan het publiek komen genieten van onder anderen Davina Michelle tijdens Reuring Cityslam.

Er worden meer artiesten bekend gemaakt tijdens de Reuring Kick-Off, op 23 april in P3.

Voor meer informatie kijk op www.reuring.com

Veteranen

PURMEREND - Woensdag 3 april is het Veteranencafé Purmerend bij 'Spijkerman Eten & Drinken' aan de Neckerdijk 1. Aanvang 14.00 uur.

14 / 16

Das Schweigende Klassenzimmer is het verhaal over een scholierenprotest in de voormalige DDR. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het overzicht van de films voor de komende dagen op het doek van Filmhuis Purmerend. Deze worden vertoond in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11.

Dinsdagmiddag en -avond 26 maart Das Schweigende Klassenzimmer van Lars Kraume, Duitsland, 2018, 129'.

Een waargebeurd verhaal over een scholierenprotest in de DDR tegen het neerslaan van de Hongaarse revolutie door Sovjet-troepen in 1956. Soms is stilte het luidste protest. Het is 1956 en tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest.

Terug in Stalinstadt (nu Eissenhüttenstadt) willen ze een gebaar maken uit solidariteit met de gevallen slachtoffers en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte.

Vrijdag 29 maart Double Indemnity van Billy Wilder, Verenigde Staten, 1944, 107'.

Filmhuis draait deze film in het kader van de filmcursus in samenwerking met Cultuurhuis Wherelant. Verzekeringsagent Walter Neff raakt in de ban van Phyllis Dietrichson, die een ongevallenverzekering wil laten afsluiten buiten medeweten van haar echtgenoot. Neff heeft meteen door dat ze haar echtgenoot wil vermoorden. Hij raakt zo door haar bedwelmd dat hij steeds verder verstrikt raakt in de intrige. Billy Wilder weet als geen ander het paranoïde gevoel van Neff op te roepen. Ook het spetterende verbale vuurwerk is om van te smullen.

Zaterdag 30 maart Wildlife van regisseur Paul Dano, Verenigde Staten, 2018, 105'.

Het is Great Falls, Montana, in de jaren zestig. Enig kind Joe met zijn moeder Jeanette (Carey Mulligan) en zijn vader Jerry (Jake Gyllenhaal) een professionele golfer, zijn net verhuisd naar het kleine Great Falls. Al snel verliest Jerry echter zijn droombaan bij de golfclub.

Uit trots sluit hij zich aan bij de vele mannen uit het stadje in hun gevaarlijke en slecht betaalde strijd tegen een grote bosbrand in de nabijgelegen bergen. Deze keuze zal zijn gezinsleven danig onder druk zetten.

Tijdens zijn afwezigheid gaat Jeanette aan de slag als zweminstructrice om de eindjes aan elkaar te knopen. Joe wordt gedwongen de rol van man in het huis op zich te nemen en ziet hoe zijn moeder een eigen avontuur begint, een affaire met een oudere man.

De middagvoorstellingen beginnen om 13.30 en de avondvoorstellingen om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,-). Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die er gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.