Schermer - Beemster op zondag

12 mei 2019

Schermer - Beemster op zondag 12 mei 2019


'Kaeskoppenstad wordt weer een feest van verwondering'

Kaeskoppenstad laat zien dat elke tijd zijn eigen problematiek heeft: (Foto: (Erik R Klaver))

ALKMAAR - Een deel van de oude binnenstad van Alkmaar keert op 1 en 2 juni weer even terug naar de bloeitijd van de Gouden Eeuw: tijdens Kaeskoppenstad 2019!

Nieuw op Alkmaars festijn: 'De veranderende stad'

Langs het Luttik Oudorp en het Verdronkenoord zijn de bekende historische attracties van Kaeskoppenstad weer te beleven: De Pracktyck van Pieter van Foreest, de woeste Watergeuzen, de Latijnse School, de vuurspuwer, de duykboot van Drebbel, ze zijn niet meer weg te denken uit dit geweldige evenement. "Voor de bezoekers, die zich wanen in het Alkmaar van de Gouden Eeuw, is het weer een feest van verwondering", aldus een enthousiaste woordvoerder namens Kaeskoppenstad.

Opstootje

Maar wacht eens, wat is daar aan de hand aan het Verdronkenoord? Het lijkt wel een opstootje… Voorbij de kaasmakerij en de touwslagersbaan, vlakbij de stadsboerderij, ligt De Blekerij, een flink stuk grasland waar dames en meisjes bezig zijn met de was. Langs de gracht wappert het wasgoed vrolijk aan de lijn, maar daarachter staat een boze, mokkende menigte burgers. Hun woede richt zich op de notabelen die met elkaar in gesprek zijn in het theehuis, een prieel dat deels over het water van de gracht is gebouwd. Daar worden door hoge heren met Goudse pijpen plannen beraamd om de stad naar het oosten uit te breiden, met bebouwing van het Verdronkenoord, de Limmerhoek, het Luttik Oudorp en de Bierkade.

De ambachtslieden, de keuterboertjes en de kleine handelaren, die in dit gebied met hard werken hun karige brood verdienen, moeten dan maar wijken voor chique stadswoningen en bedrijfsgebouwen. En dat laten zij niet zomaar gebeuren! Er is protest, en de opgewonden burgers laten de edele heren weten wat zij met hun uitbreidingsplannen kunnen doen…De veranderende stad, leverde ook al aan het einde van de zestiende eeuw een flinke discussie op.

"De wat oudere Alkmaarders onder ons herinneren zich nog wel de felle discussies in de jaren 1960 à1970 in het Oostelijk Stadsdeel, toen Alkmaarders vochten voor het behoud van de grachten en van de smalle straten van de oude stad."

'Elke tijd heeft zijn eigen problematiek'

Kaeskoppenstad laat zien dat elke tijd zijn eigen problematiek heeft: streed men in de twintigste eeuw voor het behoud van de grachten, rond 1590 was er protest tegen de aanleg ervan, tegen de oprukkende stad in het Oostelijk Stadsdeel. Met nieuwe decors en figuranten wordt dit aan het Verdronkenoord verbeeld: met een blekerij met een groot grasveld, een touwslagersbaan, een kaasmakerij, een stadsboerderij en een prachtig theehuis, als prieeltje. Kaeskoppenstad blijft verrassen, ook dit keer weer. Kom kijken en leer Alkmaar in vroeger tijden kennen!

Tickets voor Kaeskoppenstad: www.kaeskoppenstad.nl/tickets

Moederdag

Merel voert jong op dak. (Foto: Anna Michielen)

STOMPETOREN - "Soms heb je van die toevalstreffers", zegt Anna Michielen uit Stompetoren toen ze deze foto maakte. "Ik stond al een tijdje met mijn camera in de aanslag, toen ik jonge merels hoorde in de dakgoot. Net toen mijn armen moe werden van de camera hooghouden en ik hem op mijn autodak zette kwam de moedermerel aanvliegen. Ik was nog net op tijd om dit plaatje vast te leggen voor merel-moederdag!

Maan opent clubtour in Podium Victorie

Maan start clubtour in Alkmaar (Foto: (Ben Houdijk))

ALKMAAR – De uit Bergen afkomstige Maan de Steenwinkel opent 21 februari 2020 haar clubtour in Podium Victorie. Het succesverhaal van Maan de Steenwinkel leest als een goed boek: na het gymnasium besloot de toen 18-jarige Bergense een tussenjaar te nemen, deed mee met de audities voor The Voice of Holland, werd gecoacht door Marco Borsato en won de competitie. Sindsdien heeft Maan meerdere singles en EP's uitgebracht en is ze een graag geziene gast op zowel televisie, festivals als poppodia.

Tickets vanaf heden verkrijgbaar

Dat Maan alles kan, heeft zij ruimschoots bewezen. Zo was zij op Bevrijdingsdag als Ambassadeur van de Vrijheid 2019 samen met Kraantje Pappie en DJ Sam Feldt in heel Nederland te zien op diverse Bevrijdingsfestivals. Daarnaast scoorde de getalenteerde zangeres de hit 'Blijf Bij Mij' met onder anderen Ronnie Flex, bereikte de EP 'Waar Ga Je Heen' de gouden status, ontving ze de 100% NL Doorbraak Van Het Jaar Award én de 100% NL Zangeres Van Het Jaar Award, gaf ze in 2018 een indrukwekkend Pinkpop optreden en nam ze ook nog eens deel aan 'Dance, Dance, Dance'.

Kers op de taart

Als kers op de taart stond de recente hit 'Hij Is Van Mij' met Kriss Kross Amsterdam, Tabitha en Bizzey maar liefst veertien weken lang op nummer 1 in de Streaming Top 40 en behaalde de platina status.

Zangeres Maan reist in februari en maart 2020 met een clubtour door het hele land. De opening van haar tour vindt plaats in Alkmaar op 21 februari 2020!

Kaartverkoop

De kaartverkoop is gestart en verloopt via www.podiumvictorie.nl. Tickets kosten €20,20 en zijn te bestellen via de website of aan de kassa (à €21,50) tijdens openingstijden.

Grote belangstelling voor expositie Hellen van Meene

Hellen van Meene: girls and dogs. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Binnen drie weken na de opening van de tentoonstelling De Zeven Werken van Barmhartigheid, bezochten zo'n 10.000 bezoekers de Grote Kerk van Alkmaar.

De tentoonstelling biedt een prachtig overzicht van het werk van de in Alkmaar geboren fotografe Hellen van Meene. Haar werk behoort tot de collecties van onder andere het Guggenheim Museum en MoMA in New York en het Stedelijk Museum van Amsterdam.

Stichting Alzheimer

Zaterdagavond 18 mei wordt naar aanleiding van deze tentoonstelling een Barmhartigheidsdiner georganiseerd, een deel van de opbrengsten komt ten goede komen de Stichting Alzheimer Nederland. Het belooft een voedzame avond te worden met optredens van Hellen van Meene, Sacha de Boer en Douwe Draaisma. Info en openingstijden: www.grotekerkalkmaar.nl.

Het Noord-Hollandse Blazersensemble. (Foto:aangeleverd)

Blazersensemble in Grote Kerk

SCHERMERHORN - Wegens groot succes herhaald: zondagmiddag 19 mei treedt het Noord-Hollands Blazersensemble op in de Grote Kerk Schermerhorn. Ditmaal is er een modern Amerikaans programma, waaronder een gloednieuw werk van John Franceschina voor solo saxofoon en dubbel blaaskwintet.

Soliste is saxofoniste Ati Lust. Zij is afgestudeerd "klassiek saxofoon" aan het Conservatorium van Amsterdam en met het Syrinx Saxofoonkwartet en met het World Saxophone Ochestra heeft ze heel wat van Europa gezien. Verder zijn er werken te horen van Berk, Bird, Gershwin en Reich. Het NHBE bestaat uit 10 enthousiaste professionele musici en staat onder leiding van dirigent Lex Bak. Het ensemble is in principe een dubbel blaaskwintet dat in samenstelling varieert naargelang de bezetting van de te spelen composities. Locatie: Grote Kerk Schermerhorn, aanvang 16.00 uur. Kaarten kosten € 7,50, inclusief twee keer koffie/thee. Reserveren via: www.grotekerkschermerhorn.nl/agenda/

Medewerkers Wijksteunpunt De Meerwijk On Tour in de regio

EDAM-VOLENDAM - Het wijksteunpunt de Meerwijk gaat 'On Tour'! Heeft u een brief ontvangen die u niet begrijpt? Wilt u graag een keer met iemand praten? Wilt u vrijwilligerswerk doen? In het Wijksteunpunt werken verschillende organisaties samen op het gebied van zorg, welzijn, werk en inkomen, wonen en vrijwilligerswerk. Wilt u weten wat het Wijksteunpunt voor u kan betekenen? U bent van harte welkom op een van de volgende locaties: Ma 13 mei 11:45-13:00 uur PX Volendam, Ma 13 mei 14:00-16:00 Het oude gemeentehuis in Oosthuizen, Di 14 mei 9:30-11:30 Het wapen van Middelie, Di 14 mei 13:30-15:00 PX in Volendam, Wo 15 mei 9:30 – 11:30 Voetbalkantine in Kwadijk, Wo 15 mei 13:00-15:00 Deen in Edam, Do 16 mei 16:00 – 17:15 De Singel in Edam, Vrij 17 mei 9:30-11:30 Het zwembad in Volendam, Vrij 17 mei 15:00-16:30 Café Drie Hamers in Beets. De Meerwijk is open op werkdagen van 9:30 tot 12:00 uur, Dijkgraaf Poschlaan 8. Tel: 0299-391507 E-mail: wsp@edam-volendam.nl.

Nieuwe musical 'Koekoeksjong' van NKT

De musical is geschreven en geregisseerd door artistiek leider Jeroen Man. (Foto: Martijn Cruijff)

PURMEREND - 42 enthousiaste jongeren tussen de 14 tot en 20 jaar uit Purmerend, Hoorn, Marken, Volendam, Zaandam, Amsterdam en omgeving, repeteren 30 zondagen lang om uiteindelijk 4.000 bezoekers te verrassen met een nieuwe originele Nederlandse musical!

De repetities voor Koekoeksjong, de nieuwste musical van de NKT theaterschool, zijn in volle gang. De musical heeft een vaste cast van 42 NKT-talenten en een wisselend ensemble van bijna 200 extra NKT-leerlingen die samen zingen, dansen en acteren.

Dromen en teleurstellingen

De musical 'Koekoeksjong' gaat over dromen en teleurstellingen. Over acteren in een soapserie en over een jongen die Valentijn heet. Omdat zijn ouders overleden zijn, woont Valentijn bij zijn oom en tante in huis.

Op een dag helpt hij zijn neef Daan met het voorbereiden van een auditie voor een rol in de soapserie 'Drakenbloed'. En die dag zal zijn leven veranderen. Want het leven is soms net een soap. En waarom hoort Valentijn toch steeds koekoeksgeluiden?

Regie

De musical is geschreven en geregisseerd door artistiek leider Jeroen Man en dit is inmiddels zijn vijftiende grote productie voor de NKT Theaterschool.

De muziek is van de hand van de componist Fons Merkies. Fons was verantwoordelijk voor de muziek van de tv-serie 'De luizenmoeder', de musical 'Turks Fruit' en verschillende films zoals: All Stars, De Tweeling en Alles is familie.

Meer informatie

Meer informatie over het Nederlands Kindertheater vindt u op www.nkt.nl / Facebook / NKT Theaterschool / Instagram: @nkttheaterschool

Data voorstellingen

De voorstelling is op 20, 21, 22, 23, 27, 28, 29 en 30 juni zien in de grote zaal van theater de Purmaryn.

In het alledaagse zie je heel veel moois

Gewoon bij de sloot achter ons huis te zien. (Foto: DaniëIa Ernsting)

REGIO - Wie regelmatig opruimt ziet nagenoeg dagelijks in de natuur hoe mooi het is. Niet omdat de natuur verandert, maar omdat je anders gaat kijken.

Zie je het koolzaad en de madeliefjes van dichtbij. De paardenbloem is bijvoorbeeld als kind bijzonder geweest. Doordat zijn zaadjes een mooie pluizenbol geven. Die je niet alleen wegblaast. Nee, je leert zo op de meest makkelijke manier hoe deze nieuwe bloemen zal krijgen.

Nu, jaren later, ruimde ik in mijn buurt een blikje op. Tijdens die gelegenheid kwam ik er opeens achter dat de paardenbloem verre van saai is. De bloem heeft juist een feestelijke en min of meer kunstzinnige vorm.

Zo kwam ik weer tot de ontdekking dat je in het alledaagse heel veel moois ziet. Meer dan je verwacht. En veel meer dan je vooraf voor mogelijk hebt gehouden.

Daniella

.

Topsolisten in De Rijp

Vincent van Amsterdam. (Foto: aangeleverd)

DE RIJP - Op woensdag 15 mei vindt aan de Rechtestraat 45 in De Rijp een concert onder de naam 'The Alchemy of Happiness' plaats. Aanvang 20.00 uur.

Het wordt een concert met topsolisten Tobias Borsboom (piano) en Pamela Smits (cello). Gastsolist is niemand minder dan accordeonist Vincent van Amsterdam. Op het programma staan werken van F. Liszt, A. Dvorak, Philip Glass, M. Bisschops J. Tavener en S. Rachmaninoff.

Vincent van Amsterdam bewandelt nieuwe paden als promotor van klassiek accordeon. Hij werd in 2016 winnaar van de Dutch Classical Talent Award en tijdens die gelegenheid werd hij omschreven als een echte en boeiende verhalenverteller. Samen met Borsboom en Smits draait de muziek om religie, spiritualiteit en het zoeken naar geluk. Aangrijpende muziek waarin een verlangen doorklinkt om schoonheid en waarheid uit te drukken. Volgens de organisator "een avond vol mystiek>". Kaarten aan de kassa kosten € 15,-. Men kan ook reserveren via 0615126536.

Marbella 4Days Walking

De paden op, de lanen in in Marbella. (Foto: aangeleverd )

8-daagse vliegreis, 4**** hotel en startbewijs v.a. € 799,- p.p.

REGIO - Geniet van een uitdagende vierdaagse met pittige hellingen en prachtige wandelingen door de stad, de natuur en langs het strand. Tijdens de vierdaagse, van 17 t/m 20 oktober 2019, ontdek je de mooiste verborgen plekjes van Marbella. Kies uit 10, 20 of 30 kilometer en beleef met veel Nederlandse deelnemers 'Marbella 4Days Walking'.

SUNEOCLUB Cortijo Blanco****. (Foto: aangeleverd)
De paden op, de lanen in in Marbella. (Foto: aangeleverd )
SUNEOCLUB Cortijo Blanco****. (Foto: aangeleverd)

SUNEOCLUB Cortijo Blanco****

Genieten op z'n Andalusisch. Alle ingrediënten voor een sprankelende wandelvakantie bij SUNEOCLUB. Dit hotel is vormgegeven als een grote boerenhoeve, inclusief kleine pleinen, mooie patio's en omgeven door veel groen. Na het wandelen is het smullen van verse all-inclusive gerechten en slapen in een frisse, ruime kamer.

Inbegrepen:

Retourvlucht Amsterdam - Malaga met TUI fly, luchthavenbelasting, brandstofheffing, retourtransfer luchthaven-hotel, 7 overnachtingen o.b.v. all Inclusive in hotel SUNEOCLUB Cortijo Blanco, Nederlandse reisleiding, startbewijs voor de Marbella 4Days Walking, toegang tot het openingsfeest en medaille na afloop 'Marbella 4Days fiesta' vol activiteiten en live muziek. Vertrek: 14, 15 of 16 oktober.

Deze aanbieding is te boeken t/m 28 mei 2019. Prijs is een vanaf-prijs per persoon per arrangement o.b.v. 2 personen per kamer en economy vlucht. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten.

Meer informatie/boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs bij een TUI-winkel in de buurt.

Op deze aanbieding zijn de ANVR/SGR-voor­waarden van toepassing.

Kennisevenement 'Toekomst van jouw bedrijf' van de PRO

De bijeenkomst vindt plaats in 'De Kleine Doele'. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Ben je jong en ondernemend en lijkt het je het leuk om te netwerken en jouw ervaring te delen met andere jonge ondernemende en inspirerende mensen? Maar voel je soms ook een drempel om naar netwerkevenementen te gaan? Dan is de PRO (Purmerendse Regio Ondernemers) op zoek naar jou.

Op woensdag 15 mei organiseert PRO-Junior het kennisevenement 'De toekomst van jouw bedrijf'. Plaats van handeling is 'De Kleine Doele' aan de Koemarkt 58b (boven restaurant Saporetti).

Er is inloop van 17.45 tot 18.00 uur, vervolgens is tot 18.00 uur de kennissessie. En van 19.00 tot 20.00 uur is het buffet en de netwerkborrel.

Ondernemersclub is op zoek naar jonge ondernemers

Een van de doelstellingen van de PRO is om meer jonge ondernemende mensen aan zich te binden. En om als ondernemersvereniging gelegenheid te bieden aan deze specifieke groep om zich als ondernemer verder te ontwikkelen. Dit door evenementen te organiseren voor en door jonge ondernemers. Door elkaar in een ongedwongen en gezellige sfeer te leren kennen, ervaringen uit te wisselen en een netwerk op te bouwen.

Zo ontmoet je potentiële klanten, leveranciers, partners en collega-ondernemers die dezelfde taal spreken als jij! Zij zijn immers van jouw eigen leeftijd, zitten in dezelfde fase van hun carrière en hebben dezelfde ambities en dromen.

Kennissessie

Dit keer is er een kennissessie van Gerard de Gier, directeur van Effytool, over de invloed van disruptie en verandering voor bedrijven en welke bedreigingen en kansen dit voor jou als ondernemer met zich meebrengt. Tijdens dit evenement neemt Gerard bezoekers aan de hand van sprekende voorbeelden mee in zijn visie op de disruptie van jouw markt, wat dat betekent voor je businessmodel en de rol van jou als ondernemer?

Het hoofddoel van zijn presentatie is om jouw mindset over veranderingen te veranderen, want écht, dat is het begin. Het begin van altijd startklaar zijn voor kansen en veranderingen, voor de (digitale) toekomst. Daarvan is Gerard overtuigd. Nu jij nog.
Na afloop van de kennissessie is gezorgd voor een volledig verzorgde maaltijd in de vorm van een buffet met onder andere saté (dieetwensen graag bij aanmelding kenbaar maken).

Opgeven

Opgeven kan door een mail te sturen naar junior@pro-site.nl Wees er snel bij want er zijn 25 plaatsen beschikbaar.

Spreekuur voor al je opvoedvragen

PURMEREND - Als ouder heb je vast weleens vragen over de opvoeding van je kind. Dan is het goed om te weten dat je hiermee terecht kunt bij het opvoedspreekuur in Purmerend. Hier kun je terecht met al je opvoedvragen.

Als opvoedvragen snel of eerder gesteld worden bij een laagdrempelig punt waar specialisten advies geven, dan kan dit voorkomen dat het probleem groter of erger wordt. Ouders zijn snel geholpen en kunnen dan weer verder.

Veel voorkomende vragen hebben te maken met luisteren, gedrag, zelfbeeld, zindelijkheid, eten, schoolprestaties en slapen. Maar ook voor andere vragen over de opvoeding of de ontwikkeling van uw kind(eren) van 0 tot 18 jaar kunt u bij het opvoedspreekuur terecht. Het opvoedspreekuur biedt u één of meerdere adviserende of ondersteunende gesprekken met een pedagogisch adviseur.

De gesprekken vinden plaats bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. U kunt online een afspraak maken op een van onze CJG locaties via: https://www.opvoedspreekuur.nl/ Aan deze gesprekken zijn geen kosten verbonden.

Het is ook mogelijk om op werkdagen, tussen 08.30 en 16.30 uur, te bellen met het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het nummer is 0299 74 80 04.

2 voorbeelden uit de praktijk:

Lizette is moeder van 16 jarige puberdochter Hanna. Ze is wanhopig, omdat haar dochter afgelopen week 's avonds steeds heel laat thuis komt. Zij heeft het idee totaal geen vat meer op haar dochter te hebben. Moeder komt naar het opvoedspreekuur. Samen met de pedagoog gaan ze na welke afspraken er voor Hannah kunnen worden gemaakt.

Zahra heeft twee schoolgaande zonen, Mohammed en Soufien. Twee verschillende kinderen met andere behoeftes. Met name bij het opstarten van de dag. De een kan geen woord verdragen en de ander kletst honderduit. Moeder Zahra vindt het lastig hiermee om te gaan. Het zorgt ervoor dat ze haar dag vaak al uitgeput begint. Samen met een pedagoog zet ze alles op een rij en kijken ze naar oplossingen.

Landbouwshow Opmeer op lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland

(Foto: aangeleverd)

OPMEER - De Landbouwshow in Opmeer is erkend als een Nederlandse traditie en komt daarmee op de lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland. De Landbouwshow is een jaarlijks terugkerend evenement en wordt deze zomer voor de 110e keer gehouden.

Volgens het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bestaat de stichting en achterban 'vooral uit bevlogen professionals die de agrarische kant van West-Friesland willen laten zien. Vanuit die passie is een Landbouwshow neergezet, waarbij vooral boeren de ruggengraat vormen'.

Voorzitter van de Landbouwshow, Wim Staal, benadrukt het belang van de erkenning van de Landbouwshow als cultureel erfgoed. "Voor ons is het belangrijk dat onze dag in zekere zin ook als cultureel erfgoed wordt gezien. Wij zeggen ook altijd: wat goed is, houdt het lang vol. Het gaat niet alleen om de tradities van de veefokkerij, de keuringen of de paardensport", aldus de voorzitter. "We zijn ook altijd met onze tijd meegegaan. In deze sector is nog steeds een grote trots op wat er in eigen gelederen gebeurt, en wat we aan een breed publiek kunnen laten zien."

Organisatie

De organisatie van de Landbouwshow in Opmeer bestaat uit tien bestuursleden en tachtig vrijwilligers. Bestuurslid Co Schipper is ook blij dat de Landbouwshow aan de lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland is toegevoegd. "Het is echt mooi dat onze Landbouwshow Opmeer deze erkenning heeft gekregen. Het geeft ook aan dat het een traditie is geworden, die ondanks alles levend en actueel is gehouden."

Bron: Agraaf 25 april 2019

Win-win-situatie voor boer en planeet

De kruidenrijke graslandmengsels van Pure Graze zorgen voor een verhoging van de biodiversiteit in de weilanden. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Door het inzaaien van de kruidenrijke graslandmengsels van Pure Graze, ook Saladebuffetten genoemd, creëert een boer meer biodiversiteit in zijn weilanden. Deze mengsels helpen de boer om natuurlijkvriendelijk te werken en tegelijkertijd de graslandopbrengsten te verhogen. De Saladebuffetten zorgen voor een verhoging van de biodiversiteit in de weilanden door de talrijke kruiden, vlinderbloemigen en klavers die de mengsels bevatten. De verschillende soorten in de mengsels zorgen ervoor dat er geen kunstmest nodig is en de totale opbrengsten zijn zelfs hoger dan bij een gewoon graslandmengsel. Een win-win-situatie dus voor zowel boer, bodem, insecten en weidevogels. Meer informatie: www.puregraze.com of 0546-624005.

Boerendilemma's

REGIO - Karavaan Festival presenteert 30 mei tot en met 10 juni Boerenpeil; voorstellingen en theatrale installaties over het boerenleven, de Noord-Hollandse landbouw en de dilemma's van de boer. ?Op de boerderij van familie Beers in Heerhugowaard is de landelijke première, over tradities en voortbestaan van een boerenfamilie. Op het erf is een foto-expositie 'Zonen van het Maailand' van Loek Buter te zien. ?In de boerenschuur van Gerard van der Krogt in de Oterlekerpolder speelt de bekroonde voorstelling Maalkop. Bekijk het hele programma op www.karavaan.nl.

Loonbedrijf Koning op volle kracht

Loonbedrijf Koning aan het werk. Laat de zomer nu maar komen! (Foto:Loonbedrijf Koning)

BEEMSTER - "Laat het zomerweer maar komen, wij zijn er klaar voor", aldus Mark Koning uit Noordbeemster. Na twee twijfelachtige weken, lijkt het nu eindelijk een week te worden waarin het loonbedrijf volop aan de gang kan.

Met meerdere ploegen gaan ze van het vroege uur tot laat in de nacht door om al het voer voor de koeien van het land te halen.

De afgelopen twee weken was het grassen alléén mogelijk met een juiste bacteriën toevoeging.

Dit zorgt er voor dat als het gras eigenlijk nog niet droog genoeg is, er toch een goed product van gemaakt kan worden. Het gras wordt door een hakselaar van het land geharkt, waarbij de hakselaar het gras in korte stukjes snijdt en in een wagens blaast.

Deze wagens brengen het gras naar een plek waar het op een hoop wordt gereden. Een shovel zorgt er voor dat het gras goed wordt aangereden, waardoor er bijna geen zuurstof meer tussen het gras zit.

Als de grashoop klaar is, wordt deze afgedekt met een plastic folie en de wintervoorraad voor de koeien is klaar!

Meer geld voor jonge boeren

REGIO - Jonge boeren onder 41 jaar in Noord-Holland dienden massaal subsidieaanvragen in bij de provincie voor het duurzaam moderniseren van hun boerenbedrijf. De provincie trekt nu meer geld uit.

Er kwamen afgelopen maanden maar liefst 58 aanvragen binnen. Om deze allemaal te kunnen honoreren, heeft de provincie besloten om meer geld beschikbaar te stellen. In plaats van 550.000 euro wordt het 1.072.000 euro. De boeren willen zonnepanelen op hun daken leggen, elektrische landbouwvoertuigen aanschaffen of precisie landbouwtechnieken toepassen voor nauwkeurige mestgift en dosering van bestrijdingsmiddelen.

Gedeputeerde Jaap Bond van Economie en Landbouw: "Geweldig dat zoveel jonge boeren naar een meer duurzame bedrijfsvoering willen. Door het subsidieplafond te verhogen, kunnen alle aanvragers direct investeren in duurzame maatregelen." De regeling Jonge Landbouwers is onderdeel van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP).

Bron: Nieuwe Oogst mei 2019

Financiële onzekerheid weerhoudt boeren van volledig natuurinclusief

REGIO - Nagenoeg alle agrarische ondernemers in Noord-Holland passen Bodem-Water-Biodiversiteit (BWB)- maatregelen toe. Dat blijkt uit onderzoek van LTO Noord regio West, naar de staat van natuurinclusieve landbouw in de provincie. 61 procent van de boeren heeft aangegeven de financiële onzekerheid een grote belemmering te vinden voor omschakeling.

Het onderzoek is in 2018 uitgevoerd onder de leden van LTO Noord regio West. Bijna alle boeren (96 procent) hebben aangegeven in bodembeheermaatregelen te investeren. In totaal ontvangt 38 procent van de respondenten een extra financiële ondersteuning voor het toepassen van deze maatregelen. Deze gelden komen uit Europese en landelijke subsidies (51 procent) en van certificeringsschema's van ketenpartijen en coöperatieven (21 procent). In het onderzoek is ook gevraagd naar de belemmeringen die boeren ervaren. Hieruit kwam onder meer naar voren dat ondernemers aanlopen tegen liberale pachtvoorwaarden en het landelijk mestbeleid. Met name de financiële onzekerheid is een grote belemmering voor ondernemers (61 procent). Vooral de lange terugverdientijd van investeringen en het ontbreken van een overbruggingskrediet weerhouden ondernemers ervan om over te schakelen naar natuurinclusief.

Uit het onderzoek is gebleken dat er op het moment een groot aanbod aan agrarische projecten en netwerkorganisaties is die via studiegroepen onderzoek doen naar de toepassing van BWB-maatregelen. Dit aanbod komt in bepaalde gevallen niet van boeren zelf, maar vanuit externe partijen zoals adviesbureaus en wetenschappelijke instituten. Daardoor bestaat volgens LTO Noord het risico dat de kennis uit wetenschappelijk onderzoek niet op het boerenerf terechtkomt en kennis van het boerenerf niet verder wordt onderzocht door de wetenschap.

Bron: Agraaf 8 april 2019

Mantel & Overtoom

Notarissen Rinske Mantel en Aad Overtoom, gespecialiseerd in agrarisch recht. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK / BENNINGBROEK - Het agrarisch recht vraagt om specifieke kennis en ervaring. Een VASN-notaris is lid van de Vereniging van Agrarische Specialisten in het Notariaat. Mantel & Overtoom notarissen adviseert graag vooraf over bijvoorbeeld de aan- of verkoop van een perceel grond, kavelruil of bedrijfsoverdracht. Met name fiscale aspecten zijn hierbij van groot belang. Vooraf een goed advies betekent dat klanten achteraf niet denken: 'Had ik dat maar geweten'. Daarnaast is Mantel & Overtoom behulpzaam bij het opstellen van een firmacontract of de oprichting van een BV. Specifiek aandachtspunt is het agrarisch ondernemerstestament en levenstestament. Vergeet ook niet om weer eens naar de huwelijksvoorwaarden te laten kijken. De kantoren zijn te vinden aan de Dokter d'Arnaudstraat 29 in Andijk en aan de Dokter De Vriesstraat 33 in Benningbroek. Telefoon: 0228-592224 of 0229-591264. Kijk ook op www.mantelovertoom.nl.

Boerenlandfair Westerland zoekt standhouders

(Foto: aangeleverd)

WESTERLAND - Standhouders die willen deelnemen aan de Boerenlandfair in Westerland kunnen zich vanaf nu online inschrijven. Zondag 23 juni vindt deze jaarlijkse fair plaats.

De Boerenlandfair biedt tal van activiteiten zoals demonstraties, optredens en stands met landelijke producten voor huis, tuin en erf, brocante, antiek en curiosa. Natuurlijk ontbreken ook de culinaire producten niet. De Boerenlandfair Westerland is daarmee een complete belevenis voor een gezellig dagje ouderwets genieten voor het hele gezin. Op dit moment zijn nog enkele kramen vrij en standhouders die willen deelnemen aan de fair kunnen zich nog steeds inschrijven. Maar wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt. Meer informatie: www.boerenlandfair.nl.