Alkmaar op Zondag

3 maart 2019

Alkmaar op Zondag 3 maart 2019


Samen dapper en kwetsbaar als Mona

Sophie van Winden (l) en Kirsten Mulden in 'Kom hier dat ik u kus'. (Foto: BEN VAN DUIN)

Door: Brechtje Zwaneveld

ALKMAAR - In het repetitielokaal, aan een tafel vol scripts en koffiebekers, vertellen Sophie van Winden en Kirsten Mulder over de voorstelling 'Kom hier dat ik u kus'. "We mogen elkaar gewoon aanvullen toch?"vraagt Kirsten, "We kunnen namelijk bijna niet anders meer." Sophie lacht instemmend. In 'Kom hier dat ik u kus' spelen de twee actrices samen de rol van één vrouw, Mona. Hun zinnen buitelen tijdens het gesprek al net zo over elkaar als in de voorstelling.

In 'Kom hier dat ik u kus'

De voorstelling, een bewerking van de gelijknamige bestseller van Griet op de Beeck, vertelt hoe Mona worstelt met het onvermogen en egoïsme van de mensen om haar heen. Telkens probeert Mona zich te gedragen zoals van haar verwacht wordt, maar binnenin haar kolken allerlei vragen en gedachten.

Kartelig

Sophie: "We zijn allebei soms de reële Mona en soms haar innerlijke stem. Die twee stemmen zitten niet netjes over ons verdeeld." "Daardoor krijgt het personage iets karteligs", gaat Kirsten verder; "Net zoals in het echte leven, je innerlijke stem en wat eruit komt houden zich meestal ook niet consequent aan hun 'rol', die stemmen lopen door elkaar." "Precies", vult Sophie aan. "De grilligheid van een innerlijke dialoog kunnen wij doordat we met z'n tweeën zijn heel goed laten zien. Met vallen en opstaan ploetert Mona door het leven.

Kiezen

Als 9-jarige houdt ze zich staande in een kil gezin, als 24-jarige probeert ze een weg te vinden in haar werk en in de liefde om uiteindelijk als 35-jarige te durven kiezen voor zichzelf. Voor beide actrices is zo'n innerlijke worsteling herkenbaar. Niet zozeer de holle eenzaamheid uit Mona's jeugd en het gemis van warme en betrokken ouders, maar vooral Mona's mechanisme om zich constant verantwoordelijk te voelen voor het geluk van anderen.

Zelfvertrouwen

Kirsten: "Ik heb net als Mona moeten leren dat je niet moet vergeten wat voor jouzelf belangrijk is. Vroeger had ik de neiging om het gevoel van een ander over te nemen en dan daarop te reageren in plaats van me af te vragen wat ik zelf eigenlijk wil."
Sophie beaamt: "Het mooie aan het stuk is dat wij als vijfendertigjarige Mona terugkijken op Mona als kind en als adolescent. Ik merk dat ikzelf Mona net een paar stapjes voorbij ben in zelfvertrouwen en voor mezelf opkomen. Ik moet tijdens het repeteren af en toe oppassen dat ik ons personage wel haar onbeholpenheid en ontwikkeling gun en haar niet alvast wat dapperder maak dan ze op dat moment is."

Lees verder pagina 6.


Rondje Vrijthof met La Familia

La Familia. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De zorgvragers van Stichting NiKo hebben afgelopen dinsdag 19 februari in de Orangerie van De Nieuwpoort genoten van het optreden van La Familia 'Een rondje Vrijthof'. Zij hadden een feestelijk concert in de sfeer van André Rieu voor de aanwezigen in petto met hoogtepunten uit operette, musical, vrolijke opera en film.

Feestelijk concert in sfeer Andre Rieu

Dankzij een royale financiële bijdrage aan de Stichting Vrienden van De Nieuwpoort door de familie Maas kon dit optreden worden gerealiseerd. De heer en mevrouw Maas hebben een aantal jaren in volle tevredenheid in De Nieuwpoort gewoond, ook tot volle tevredenheid van hun familie.

"Heel bijzonder om dit mee te mogen maken"

Als blijk van waardering hebben zij deze gift gedaan, met de wens dat het aan een culturele activiteit, zoals muziek, zou worden besteed. Een prachtig gebaar voor de zorgvragers van Stichting NiKo!

Activiteitenbegeleider Paulien Bindels heeft dankzij grote inspanningen twee dochters van de familie Maas uit kunnen nodigen om het optreden bij te wonen. "Heel bijzonder om dit mee te mogen maken."

Het boek is dicht

De dochters Maas zijn het met elkaar eens. "Onze ouders zijn overleden, het boek is dicht, dan denk je er niet aan om van Stichting NiKo nog iets te horen. En ineens worden we uitgenodigd om dit optreden mee te beleven. Echt heel erg leuk!"

Zichtbaar genoten

De activiteitenbegeleiders hebben deze feestelijke middag georganiseerd voor de zorgvragers. En de zorgvragers? Die hebben zichtbaar genoten! Met een hapje en een drankje erbij was het feest compleet.

Nieuw jong talent geselecteerd

Voor Karavaan Festival

ALKMAAR - Vijf jonge theatermakers maakten afgelopen december speciaal voor de Winterkaravaan een nieuwe korte voorstelling. Karavaan selecteerde een van de makers om door te stromen naar Karavaan Festival deze zomer.

Ver van mijn boom

De twee publieksfavorieten van afgelopen Winterkaravaan waren de kleinkunst-voorstelling 'Ver van mijn boom' en de opera 'Vlag' van Collectief Ludvik. De vakjury koos uiteindelijk de voorstelling 'Ver van mijn boom' van theatermakers Janna Adank en Daisy Hagendoorn. Zij mogen de voorstelling uitwerken tot een avondvullende voorstelling die in premiere gaat op Karavaan Festival 30 mei t/m 10 juni.

Appels in de hoofdrol

In 'Ver van mijn boom' presenteerde het duo een voorstelling over territorium-drift met appels in de hoofdrol. Wat staat deze appels te wachten wanneer de mens zijn intrede doet? Willen zij de wensen van de mens vervullen? En zijn zij überhaupt bij machte iets te doen?
Theaterkrant schreef: Dat doen ze buitengewoon charmant met originele teksten en een aanstekelijk enthousiasme."

Nieuwe avontuur

Daisy en Janna kijken enorm uit naar hun nieuwe avontuur op Karavaan Festival: "We hebben ontzettend veel zin om onze voorstelling van de Winterkaravaan los te woelen, om te gooien, opnieuw uit te vinden en verder te ontwikkelen." Hun nieuwe voorstelling gaat op 31 mei in première (try-out op 30 mei) en is te zien tot en met 10 juni.

Ontdek meer jong talent

De voorstelling is los te bezoeken, of ontdek nog meer jong talent in de Nieuwe Makers Route. Kaartverkoop vanaf 5 april. www.karavaan.nl

Denise Jannah in Heiloo

Denise Jannah (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Denise Jannah brengt een eerbetoon aan Mahalia Jackson, The Queen of Gospel, één van de meest invloedrijke en bevlogen Gospelzangeressen aller tijden.

Tribute to Mahalia Jackson

De contra-alt tourt over de hele wereld, heeft zeven keer op North Sea Jazz gestaan en trad op voor hoogwaardigheidsbekleders als koningin Beatrix, prins Claus, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, de Surinaamse president Ronald Venetiaan, de Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary Clinton en Nelson Mandela. Met twee Edisons is ze in 2009 benoemd tot Ridder in de orde van Zaterdag 9 maart in de Cultuurkoepel. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten: € 17,50 via www.cultuurkoepelheiloo.nl of in de Verhalenkamer op Landgoed Willibrordus Heiloo.

'Het betoverde circus'

Kom jij het circus helpen om van de plaaggeest af te komen? (Foto: Peter Bijkerk / Edo Postma)

HEILOO - Het beroemde, vrolijke, rondreizende circus Filiassi heeft een prachtige plek gevonden om de circustent neer te zetten. De directrice en alle circusartiesten beginnen enthousiast aan hun voorstelling, maar er gaat van alles mis. Het lijkt wel tovenarij. Wie speelt er een spelletje met hen?

Falkland Toneel in De Beun

Wat ze niet weten, is dat de plek die ze hebben uitgezocht in het rijk van de plaaggeest Pip ligt. En Pip doet er alles, maar dan ook echt alles aan, om de artiesten te verdrijven. Maar de circusmensen zijn slim. Ze laten zich niet zo gemakkelijk wegsturen. Ze verzinnen een list, maar kunnen jouw hulp ook best gebruiken! Op vertoon van de toegangskaart krijgen bezoekers in het weekend van de voorstelling bij ijssalon Di Fiorentina in Heiloo het tweede bolletje ijs gratis.

Voorstellingen

De voorstellingen van 'Het betoverde circus' van Jan Naaijkens, zijn zaterdag 2 maart (15.00 uur) en zondag 3 maart (13.30 en 16.00 uur) in Theater De Beun in Heiloo. Entree: 6 euro. Kaarten zijn vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling verkrijgbaar aan de kassa van Theater De Beun.

De Beun

Theater De Beun heeft de afgelopen jaren een grote groei doorgemaakt waardoor de bezetting van het theater vooral in de avonden erg hoog is. Het theater heeft een grote naamsbekendheid en verwelkomt ruim 60.000 bezoekers per jaar. Voor informatie, zie www.falklandtoneel.nl of bel Irene Schols via 072 - 533 2163.

Film voor Hortus

Opbrengst film voor Hortus. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het Homeopaten Collectief Noord-Holland organiseert vrijdag 15 maart een filmavond, waarvan de opbrengst is bestemd voor Hortus Alkmaar. De film die gedraaid wordt is ´Just one drop´ over homeopathie.

Film over homeopatie

Over homeopathie als geneeskunde valt veel te vertellen. Het is een prachtige documentaire waarin de ontstaansgeschiedenis van de homeopathie aandacht krijgt, voor- en tegenstanders aan het woord gelaten worden en waarin je een langlopende casus van een autistisch kind volgt dat veel baat heeft bij homeopathie. De opbrengst is voor Hortus Alkmaar. Aanvang 20.00 uur. Adres: Cinecenter31, Bickerstraat 31, Heerhugowaard. Kosten: € 10,= p.p., overmaken op NL21TRIO0197722423 t.n.v. AMC Stam. Aanmelden: 06 23311115 of info@anitastam.com

Open dag Noordwest Ziekenhuisgroep

Open dag Noordwest Ziekenhuisgroep. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR/DEN HELDER - Noordwest Ziekenhuisgroep doet mee zaterdag 16 maart mee een de landelijke Open Dag van de Zorg en zet tussen 10.30 en 15.30 uur de deuren van de locaties in Alkmaar en Den Helder open. In beide ziekenhuizen staan stands met informatie over de zorg in het ziekenhuis en worden activiteiten georganiseerd.

Zaterdag 16 maart van 10.30 - 15.30 uur

Een groot aantal specialismen neemt deel. Er worden armen in het gips gezet, knie- en heupprotheses getoond en verschillende testjes en onderzoekjes uitgevoerd, zoals een meting van het cholesterol of bloedsuiker. Bezoekers kunnen genieten van een handmassage, een presentaties bijwonen, zelf een kijkoperatie op een namaakknie uitvoeren of zich bij de stands laten informeren over onze zorgverlening. Verschillende afdelingen zijn te bezoeken of organiseren rondleidingen.

Op de foto

Op beide locaties is een fotohoek ingericht met daarbij een kledingrek met de bedrijfskleding van Noordwest en andere attributen. Bezoekers kunnen zich verkleden als arts of verpleegkundige en op de foto gaan. Er is gelijk een afdruk beschikbaar. Binnen kijken in een ambulance, de ver(nieuw)bouwplannen bekijken, een demonstratie over patiëntenvoeding: er is voor iedereen genoeg te zien en te doen. Kinderen kunnen tijdens de Open Dag met hun pop, beer of knuffel naar de berendokter. Op het werkgeversplein is informatie te krijgen over Noordwest Ziekenhuisgroep als werkgever en over de actuele vacatures. Op het plein kunnen bezoekers kennismaken met het opleidingsinstituut Noordwest Academie en vragen stellen aan verpleegkundigen. Meer informatie over het programma is te vinden op www.nwz.nl/opendag.

Zeven Werken van Barmhartigheid

ALKMAAR - Tot het interieur van de Alkmaarse Grote Kerk behoorde eeuwenlang het schilderij 'De Zeven Werken van Barmhartigheid', gemaakt door de Meester van Alkmaar (1504). Het zevenluik verbeeldt binnen de christelijke traditie de zeven manieren waarop de mens zijn barmhartigheid kan tonen. Om restauratie van de kerk in 1918 te kunnen bekostigen, is het werk verkocht aan het Rijksmuseum. Alkmaarder Cor van Kessel (Organisatiebureau Alkmaar Rondom) vroeg aan de internationaal werkende Alkmaarse kunstenaar Hellen van Meene om haar visie te geven op dit thema. Zij verbeeldt dit met zeven grote fotowerken. Deze foto's worden van 28 maart tot en met 7 juli in de Grote Kerk geëxposeerd.

Themamiddag kanker

ALKMAAR - 't Praethuys, Evean en Noordwest Ziekenhuisgroep houden dinsdag 12 maart een themamiddag met als onderwerp hormoontherapie bij prostaatkanker, voor mensen met kanker en hun naasten.

Een mogelijke behandeling bij prostaatkanker is hormoontherapie. Deskundige I. Dijkstra, casemanager urologische oncologie Noordwest, gaat in op de vragen: Wat is hormonale therapie en hoe werkt het? Wat zijn de mogelijke bijwerkingen en hoe kunt u daarmee omgaan? Er is volop gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. De themamiddag wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in 't Praethuys Alkmaar, Westerweg 50 in Alkmaar. Toegang is gratis. Om deze themamiddag bij te wonen is aanmelding noodzakelijk. Belangstellenden kunnen voor informatie en aanmelding contact opnemen met 't Praethuys via info@praethuys.nl of 072 – 511 3644.

Informatie

Bij elke bijeenkomst is een deskundige van Noordwest of Evean aanwezig. Voor deze bijeenkomst is een minimum aantal van acht personen vereist en een maximum van 25. Meer informatie: www.nwz.nl.

Kom hier dat ik u kus. (Foto: BEN VAN DUIN)

Vervolg van de voorpagina.

Scheve machtsverhoudingen

Mona gaat in het theater werken. De voorstelling geeft wat dat betreft een inkijkje in de praktijk van het theater. Ook dat is herkenbaar voor de actrices.
Sophie: "Mona werkt samen met een autoritaire regisseur." Kirsten valt in: "Die bestaan echt". Sophie vervolgt: "Zeker bestaan die echt, de theaterwereld wordt heel reëel neergezet. Ik maakte onlangs letterlijk mee dat twee mannen niet bepaald genuanceerd over mij stonden te praten waar ik bij was, precies zoals Mona overkomt. Ik moest erom grinniken, maar kon dat niet delen met die twee mannen. Gelukkig komt er de laatste tijd verandering in, maar op sommige plekken in de theaterwereld zitten de machtsverhoudingen nog steeds volkomen scheef. Dat laat de voorstelling goed zien."

Heel veilige sfeer


Kirsten: "En tegelijkertijd is het theater ook een heel veilige sfeer natuurlijk, waarin je juist echt gezien wordt en jezelf kan zijn. Op veel plekken waar ik heb gewerkt worden juist goede gesprekken gevoerd over wezenlijke onderwerpen. Hier in dit repetitielokaal", ze wijst om zich heen; "In ieder geval wel."

Empowerment

Uiteindelijk durft Mona te kiezen voor hoe zij zelf haar leven wil leiden.

Sophie: "Er zit 'empowerment' in de voorstelling. Durf je leven te leiden en kijk eerlijk naar waar je vandaan komt. De kwetsbare Mona krijgt lef maar hoeft daarvoor niet haar onzekerheid op te geven of een heel nieuw leven te beginnen." Kirsten: "Ook als dappere volwassene mag je het soms niet weten." 'Sophie: "Die gedachte, dat je dapper én kwetsbaar tegelijk mag zijn, krijgt een mooi podium in deze voorstelling."

Toegangskaarten

'Kom hier dat ik u kus' is op donderdag 21 maart in TAQA Theater De Vest te zien. Toegangskaarten kosten € 29,50 en kunnen worden gereserveerd via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa van Theater De Vest (dagelijks tussen 12.00 tot 16.00 uur, tel 072- 548 99 99).

Historische dorpswandelingen

Historische dorpswandeling door Heiloo. Foto: Archief Historisch Museum Heiloo

HEILOO - Vanuit het Historisch Museum op het landgoed Willibrordus organiseert de Historische Vereniging een historische dorpswandeling. Vertrek om 14.00 uur op 9 maart naar het centrum met koffie bij de Hutkoffer, op 16 maart in westelijke richting met koffie op een verrassingsplaats en op 23 maart in zuidelijke richting met koffie bij O.L.V ter Nood. Tijdens de wandelingen komen de deelnemers langs veel memorabele plaatsen. Wandelaars zullen nooit meer op dezelfde wijze naar de monumenten en de bijzondere plekken van de eigen of wellicht het toekomstige dorp kijken. €5,00 per persoon (geen pin). Kinderen gratis. Informatie: 06 51718363 www.hvheiloo.nl

Limmen Artistiek & Creatief

Limmen Artistiek & Creatief Foto: aangeleverd

LIMMEN - Limmen Cultuur organiseert zaterdag 9 en zondag 10 maart voor de 45e maal de expositie Artistiek & Creatief. Veel kunstenaars uit de wijde omgeving hebben zich aangemeld en de animo onder de kunstenaars was enorm.

Veel animo voor 45e editie expositie

Het grootste gedeelte van de kunstenaars komt uit de gemeente Castricum, Heiloo, Heerhugowaard. De twee verdiepingen van Cultureel Centrum Vredeburg, Dusseldorperweg 65 te Limmen, worden weer gevuld met onder anderen schilders, keramisten, sieraden, haak textielkunst, metalen sculpturen, beelden en een sprookjesverhaler. Beide dagen is er ook een buitenactiviteit. Vanaf 12.00 uur geven Monique Bakker en Renate Haanappel een raku demonstratie. Om 14.00 uur geeft Anita Kok een 'pur'( een bepaalde verftechniek) demonstratie.

Muziek

De zondag vanaf 14.00 tot 16.00 uur wordt muzikaal opgeluisterd door twee studenten van het Conservatorium te Amsterdam, Linus Eppinger op gitaar en Jose Soares op saxofoon. Zij spelen akoestisch, zodat zij zich gemakkelijk door het Cultureel Centrum Vredeburg kunnen bewegen. Ook dit jaar denken we weer aan de toekomst. Kinderen van de beide basisscholen in Limmen hebben de opdracht gekregen om een tekening te maken met als thema 'Milieu'. Zondag 10 maart om 11.30 is de prijsuitreiking door de juryleden Tinie Hanck en Tineke Pijnappel. De tekeningen zijn het hele weekend te bezichtigen en bewonderen in Cultureel Centrum Vredeburg.

Gratis

Kom kijken in het weekend van 9 en 10 maart. De deuren zijn op beide dagen geopend van 11:00 tot 17:00 uur en de toegang is gratis.

Zie www.limmencultuur.nl

Feesten aan en op het Alkmaardermeer

De Nesch kan onder andere langs de Zaanse Schans varen. Foto: 't Hoorntje Akersloot

AKERSLOOT - Bij 't Hoorntje in Akersloot kunnen mensen al veertig jaar terecht om een feest te geven. Bovendien zijn er de rondvaartboten Claes Horn en De Nesch. 't Hoorntje richt zich op partijen vanaf twintig gasten. Alle arrangementen, buffetten, diners en walking diners zijn hierop gebaseerd en komen uit eigen keuken.

Jan en Jetty Sander zijn eigenaar van 't Hoorntje, gelegen aan het Alkmaardermeer. De zaak is van een boerenbedrijf uitgegroeid tot een horecabedrijf met een grote diversiteit een mogelijkheden.

De boerderij waarin het bedrijf gevestigd is dateert uit 1880. Aan de voorkant bevindt zich café 't Voorom, voor feestjes tot circa 50 gasten. Aan de achterkant van de boerderij is de zaal 't Achterom, waar feesten tot circa honderdvijfenzeventig gasten kunnen worden gegeven.

Met de trap of personenlift is de accommodatie Op Zolder te bereiken, een oud-Hollandse zaal die ruimte biedt aan ongeveer vijfentachtig gasten. Jetty: "Op Zolder is uitermate geschikt voor vergaderingen, brainstormsessies en teambuildingsbijeenkomsten."

Vaarroute

Wie zijn of haar vrienden, familieleden of klanten wil trakteren op een uitje kan de genodigden meenemen op een van de schepen van 't Hoorntje. Claes Horn biedt ruimte aan ongeveer honderd gasten en heeft voor mindervalide gasten een lift aan boord. De Nesch is een notarisboot die ruimte biedt aan circa vijftig gasten. In overleg wordt de te varen route bepaald, bijvoorbeeld via Spijkerboor naar De Woude, de Kaasmarkt in Alkmaar of naar de Zaanse Schans. Aanstaande bruidsparen kunnen ook bij 't Hoorntje terecht. In de zalen, maar ook aan boord van beide schepen, kunnen ze officieel trouwen. Niet alleen feesten kunnen bij 't Hoorntje gegeven worden. Mocht een dierbare overlijden, dan is het tevens mogelijk om het afscheid of de condoleance te houden bij 't Hoorntje.

Verder beschikt 't Hoorntje over een chaletpark en een jachthaven aan het Alkmaardermeer. Wie er een ligplaats zoekt, kan contact opnemen met havenmeester Hans Dekker. Bij de locatie is een grote parkeerplaats, die voor de gasten gratis is.

Voor verdere informatie over 't Hoorntje kunnen mensen op de website van het horecabedrijf kijken: www.hoorntje.nl, e-mailen naar info@hoorntje.nl of bellen naar 0251-312120. 't Hoorntje bevindt zich op Kerklaan 20 in Akersloot.

De functie van fascie en beweging

EGMOND-BINNEN - In het Woensdagochtend Café van 6 maart komt Wilma Schooneman van Pilates en Essentrics Studio uit Egmond aan de Hoef.

Zij vertelt wat de functie van het bindweefsel of fascia in ons hele lichaam is; hoe fascie kan verharden en de oorzaak van pijn kan zijn. Door middel van simpele oefeningen kun de fascia vloeibaarder worden verkregen. In een korte Essentricsles laat Wilma de fascie zelf voelen.

Benieuwd? Een ieder is van harte welkom! Woensdag 6 maart van 10.30 uur tot 12.00 uur. Dorpshuis De Schulp, Visweg 45, Egmond-Binnen. Koffie/thee: 1 euro; de lezing is gratis!

Expositie schilderclub Schoorl

Lekker schilderen in de Blinkerd. Foto: aangeleverd

SCHOORL - Het is een vriendelijke zonnige maandagmiddag als om 12.30 uur de eerste leden van de middagclub van Jan van Scorel komen binnendruppelen.

De schilders zoeken een plekje in het ruime atelier van de Blinkerd, pakken hun spullen uit en maken een praatje. Dat maakt het werken bij de schilderclub ook zo leuk, terwijl ervaring niet nodig is. Iedereen is van harte welkom.


Een gevarieerd overzicht is vanaf nu te zien in de foyer van de Blinkerd tot 23 maart.

Erkenning voor Alkmaarse Bowi

Fractievoorzitter D66 Rob Jetten met Bowi. Foto: Bete Photography.

ALKMAAR - Zeven personen en organisaties, waaronder Bowi Jong (20), initiatiefnemer van #SorryJohan, ontvingen maandag 25 februari de eerste Winq Diversity Award voor hun buitengewone bijdrage op het gebied van gelijkheid, diversiteit en inclusie voor de LHBTQ-gemeenschap in Nederland.

Eerste Winq Youth Diversity Award uitgereikt

Winq is Nederlands grootste lifestylemagazine voor gay mannen en verschijnt zeven keer per jaar. "Winq motiveert de Nederlandse LHBTQ-familie al vijftien jaar om zichzelf te zijn en van het leven te genieten", aldus hoofdredacteur Edwin Reinerie. "Met de Winq Diversity Awards eren wij zeven personen en initiatieven met dezelfde missie. Mensen die zich met bloed, zweet, tranen en heel veel liefde inzetten voor de zichtbaarheid en acceptatie van de Nederlandse regenboogfamilie."

Brandbrief

De uitreiking van de Winq Diversity Awards vond plaats bij Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam. Onder anderen D66-fractievoorzitter Rob Jetten, Cornald Maas en COC-voorzitter Astrid Oosenbrug reikten een award uit en tijdens de avond waren er optredens van Jeangu Macrooy en Wouter Hamel. Bowi Jong stuurde in 2018 een brandbrief aan de KNVB om zijn zorgen omtrent homofobie in de voetbalwereld aan te kaarten. Bowies brief kwam op vervelende wijze ter sprake bij Voetbal Inside, waar Johan Derksen zijn oproep en het coming-outproces in het algemeen bagatelliseerde. Hierop riep Bowi de hashtag #SorryJohan in het leven, die honderden mensen inspireerden tot het delen van hun coming-outverhalen.

Alkmaar Prachtstad

Dani kreeg AlkmaarPas cadeau. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Dani Gieling (20) is zijn hele leven woonachtig in Bergen maar is vaak te vinden in Alkmaar. Naast dat Alkmaar zijn geboortestad is, heeft hij er jarenlang op school gezeten en wonen er een aantal vrienden. Bovendien is het de stad van voetbalclub AZ, waar hij een trouwe supporter van is. Dani: "Alkmaar voelt stiekem wel als mijn stad, ook al woon ik in het dorp Bergen."

Goede ervaringen met AlkmaarPas

In 2018 heeft Dani de AlkmaarPas cadeau gekregen van zijn oma die woonachtig is in Alkmaar. "We zaten vorig jaar samen te lunchen bij Anne & Max en tijdens het afrekenen haalde oma Elly de AlkmaarPas tevoorschijn! Ze gaf uitleg over de pas en een week later kreeg ik een pas cadeau,' vertelt hij lachend. 'Wat een lieve oma heb ik ook hè!" zegt hij. Na goede ervaringen heeft Dani in december de pas weer voor het nieuwe jaar aangeschaft en in januari meteen gebruikt.

Veel plezier

"Ook heb ik de pas vorig jaar gebruikt bij All4Running en Roast Espressobar. Je verwacht niet dat je bij zo veel plekken korting krijgt in Alkmaar, de 15 euro heb je er eigenlijk zo terug verdiend.

Mijn tip aan mensen van mijn leeftijd is dat zij ook de AlkmaarPas moeten aanschaffen. Het aanbod is ook gericht op jongeren, ik weet zeker dat zij er veel plezier van zullen hebben!"

Bert van Baar bladert door Zongboek

Bert van Baar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR – Kleinkunstenaar Bert van Baar houdt sinds september 2018 elke eerste zondag van de maand een muzikaal referaat in Galerie 't Kruithuisje op het Bolwerk in Alkmaar. Hij bladert live door zijn Zongboek en begeleidt zich op snaren en toetsen.

Zondag 3 maart ontvangt hij twee bijzondere gasten: violiste Martine Nijenhuis en blokfluitist Paulus Vis. Aanvang: 14.00 uur. Entree gratis, donatie naar draagkracht en welbevinden. Zondag 7 april sluit de Groeter troubadour zijn serie af met ruim dertig blazers op het Bolwerk, de leden van grootorkest De Toekomst uit Barsingerhorn. Dirigent Steffen Snip arrangeerde vijf liederen uit het BvB Zongboek. In Alkmaar heeft Bert van Baar 13 april Dichtdruk en 20 april een muzikale editie van Reuring op de agenda.

Nicky's Place is jarig!

OUDKARSPEL - In het Behouden Huis in Oudkarspel wordt sinds april 2014 een de spirituele familiebeurs georganiseerd. En al sinds februari 1999 is Nicky's Place onder de bezielende leiding van Nicole van Olderen in Noord-Holland zichtbaar op het gebied van spiritualiteit en innerlijke ontwikkeling.

Trots als een pauw

Het twintigjarig bestaan van Nicky's Place wordt zondag 10 maart gevierd en daarom wordt uitgepakt met een loterij met leuke prijsjes. "Even terugkijkend naar de ontwikkelingen in de afgelopen vijf jaar", vertelt Nicole van Nicky's Place: "Keer op keer ontmoeten wij weer nieuwe therapeuten, masseurs, coaches, behandelaars en inzichtgevers."

Poespas

Nicole vervolgt: "Wij nodigen ze uit, na een kennismakingsgesprek, om zichzelf te presenteren op de beurs. Dat is voor vele 'net beginnende' zzp'ers wel een drempel om te overwinnen. Dus wij zeggen: kom naar buiten en laat zien wie je bent, geen poespas, maar gewoon oprecht jezelf laten zien! Onze beurs heeft een goede sfeer. Wij werken als een grote familie samen om jou en de andere bezoekers een welkom gevoel te geven zodat je met jouw vragen of interesse je op je gemak voelt. Als je het even niet weet dan ben ik er altijd om je een advies te geven bij wie je misschien het beste terecht kunt. Dát is voor mij belangrijk om te vermelden! Want op een spirituele beurs ben je soms als een kuiken zonder moeder en heb je even duwtje in de juiste richting nodig om je pad weer te kunnen volgen of een bemoedigend woord om vol te houden en door te gaan!

Bedanken

Verder wil Nicole langs deze weg alle bezoekers van harte bedanken. "Maar ook de deelnemers en media want met elkaar hebben wij dit bereikt! Samen hebben wij de spirituele familiebeurs gemaakt tot wat het nu is geworden!"

Feest

Het is dus feest want 20 jaar Nicky's Place wordt zondag 10 maart gevierd. Kijk voor de volledige lijst met deelnemers op www.nickysplace.nl/beurs, of bel voor informatie naar Nicole van Olderen 06-41041509.

Verzekeringswinkel trakteert in de maanden maart en april. (Foto: aangeleverd)

Advertorial

De Verzekeringswinkel is jarig!

ALKMAAR - Een verzekering afsluiten, de (algemene) voorwaarden vergelijken, de dekkingen afstemmen. Het is werk voor specialisten. Maar hoe bereikt u hen? Steeds vaker komt u in een telefonische wachtrij, wordt u doorverwezen naar een chatbox en heeft u geen vast aanspreekpunt meer.

Wij, van Dé Verzekeringswinkel in Alkmaar, staan u graag persoonlijk te woord. U kunt tijdens kantooruren altijd bij ons naar binnenlopen om bijvoorbeeld uw schadeformulier af te geven of uw vraag te stellen aan een adviseur. Deze helpt u kundig verder.

Wie jarig is, trakteert!

Om met u te vieren dat Dé Verzekeringswinkel dit jaar 30 jaar bestaat, kunt u een gratis Pensioen Rust rapport aanvragen, waarmee u inzicht krijgt hoe uw financiële situatie er uit ziet op uw pensioendatum.

Wie wil nu niet weten of hij voldoende vermogen heeft om eerder te kunnen stoppen met werken of om gewoon financieel rond te kunnen blijven komen vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd. De Verzekeringswinkel is te bereiken via 072-5112000. Loop binnen of kijk op www.verzekeringswinkel.nl

CDA gaat voor meer woningbouw

CDA-lijsttrekker Dennis Heijnen. (Foto: CDA)

ALKMAAR - Het CDA nodigt belangstellenden uit op donderdag 7 maart in het AFAS stadion in Alkmaar. Dan bespreken zij met elkaar oplossingen voor de woningmarkt. Het CDA verwacht veel mensen die pleiten voor meer woningbouw in hun dorp of stad.

Oplossen van woningtekort

De avond wordt ingeleid door onder andere staatssecretaris Mona Keijzer en provinciaal CDA-lijsttrekker Dennis Heijnen. Ook licht Marjolein in het Klein toe hoe Tiny Houses kunnen bijdragen aan het oplossen van het woningtekort en vertelt initiatiefnemer van 'De Woningmakers' Martin Bosch wat de bouwsector doet om woningbouw te versnellen. Alle aanwezigen worden uitgenodigd op een grote kaart van de regio met stickers de bouwlocatie van hun voorkeur te kiezen. Met dat beeld van alle gewenste bouwlocaties kunnen gemeenten en de provincie aan de slag.

Uitdaging

CDA-lijsttrekker Dennis Heijnen: "Wat het CDA betreft is het versnellen van de woningbouw de belangrijkste uitdaging voor de provincie. Samen met de gemeenten moeten we dat aanpakken. Alle mensen die wachten op een koop- of huurwoning kunnen ideeën opdoen en reageren op de plannen, net als anderen die zich zorgen maken over het woningtekort. Het wordt een gezellige en nuttige avond op 7 maart."

Wat een feest bij EP:Beerepoot

De deuren van het nieuwe pand van EP:Beerepoot in Schagen zijn afgelopen donderdag geopend. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Na weken klussen werden de deuren van het nieuwe pand van EP:Beerepoot in Schagen donderdag 28 februari geopend. Via de geheel gerenoveerde Nieuwstraat kwamen klanten uit de hele regio langs om de prachtige winkel zelf te bewonderen. En natuurlijk om te profiteren van de unieke feestelijke acties.

Ook in deze hagelnieuwe vestiging krijgen klanten wat zij verwachten: een sfeervolle winkel met een prachtig moderne uitstraling, een uitgedacht en overzichtelijk gepresenteerd assortiment, gedegen advies en service die een stapje verder gaat. Gratis parkeren kan voor de deur. Alle kennis en expertise is in huis om het verschil te maken. Tijdens het openingsfeestje waren dagelijks adviseurs van de mooiste merken aanwezig om de klanten bij te praten over de laatste trends op elektronicagebied. Dankzij de smaakvolle kookdemonstraties geurde de winkel overheerlijk en werd iedereen op een hapje getrakteerd.

EP:Beerepoot heeft winkels in Hoorn, Bovenkarspel, Wervershoof, Volendam en Schagen, maar binnenkort ook in Broek op Langedijk. In een uniek pand aan de hoofdingang van Winkelcentrum Broekerveiling wordt op dit moment hard gewerkt om een prachtige nieuwe winkel te realiseren. Goede service is dus altijd in de buurt.
Voor wie niet in de gelegenheid was om naar het openingsfeestje te komen: EP:Beerepoot feest in alle vestigingen nog even door. Kom langs en profiteer van de feestelijke aanbiedingen of kijk op www.epbeerepoot.nl. De winkels in Hoorn en Schagen zijn zondag 3 maart open van 12.00 tot 17.00 uur.

Concert Hadewijch

ALKMAAR - Een twintigtal zangers en muzikanten verzorgt vrijdag 8 maart vanaf 20.00 uur de voorstelling Hadewijch in de Sint Josephkerk, Nassaulaan 4 in Alkmaar.

De dichteres en mystica Hadewijch leefde in de dertiende eeuw in Vlaanderen. Zij schijnt een voor die tijd onafhankelijke, zelfbewuste en ontwikkelde vrouw te zijn geweest. Haar liefde voor God bracht zij onder woorden in haar minnedichten. Componist en muzikant Heleen van Els heeft vijf van deze minnedichten op muziek gezet en met een koor en een aantal muzikanten ingestudeerd.

In 2016 maakte deze groep uit Swifterbant in Alkmaar veel indruk met de prachtige muzikale uitvoering van het 'Evangelie naar Maria'. De minnedichten worden gezongen in het Middelnederlands. Theologe Jos van Steen houdt vooraf een korte inleiding over Hadewijch en haar liefdesmystiek. De kaartverkoop vindt plaats tussen 19.30 en 19.55 uur. De entree bedraagt € 7,50, exclusief programmaboekje met alle teksten. Voor meer informatie en opgave zie www.dezwaan-alkmaar.nl/programma en 06 55 27 61 04.

Wandelvierdaagse Marbella

De Wandelvierdaagse Marbella is een uniek loopevenement. (Foto:aangeleverd)

REGIO - Een uitdagende vierdaagse met pittige hellingen, genieten van prachtige wandelingen door de stad Marbella, de natuur én langs het strand. Dit kan van 17 tot en met 20 oktober tijdens de wandelvierdaagse van Marbella. Ontdek de onbekende kanten van Marbella en geniet van prima wandelweer.

8 daags arrangement vanaf € 599,- p.p.

(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )

Er kan worden ingeschreven voor routes van 10, 20 of 30 km. Wandelaars kunnen na die kilometers en de behaalde medaille de rest van de week de benen rust gunnen op de lange, zonnige zandstranden en dwalen door het charmante historische centrum en de prestigieuze jachthaven Puerto Banús.

8 dagen v.a. € 599,- p.p.

Verblijf op basis van All Inclusive in hotel Globales Pueblo Andaluz, gebouwd in de stijl van een Andalusisch dorp en ongeveer 500 meter van het strand. Het hotel Ligt op zo'n 10 km van Plaza del Mar.

Lezersarrangement: retourvlucht naar Malaga, retourtransfer luchthaven-hotel, Nederlandssprekende reisleiding, verblijf in hotel Globales Pueblo Andaluz op basis van Al Inclusive, startbewijs voor de wandelvierdaagse voor de gekozen afstand, toegang tot het openingsfeest Marbella 4Days Fiesta en een medaille op de laatste wandeldag (indien uitgelopen). Vertrek 14, 15 of 16 oktober 2019. Prijs is op basis van twee personen. Boeken kan tot en met 18 maart 2019.

Meer informatie en boeken:

www.kras.nl/LR83452 of bel 088-0885886 (lokaal tarief) o.v.v. reisnummer LR83452.

Vlaamse expressionisten te zien

Vlaamse Expressionisten in Museum Kranenburgh. Foto's: aangeleverd

In Kranenburgh

BERGEN - Museum Kranenburgh presenteert een omvangrijke tentoonstelling van Vlaamse expressionisten. De tentoonstelling is een internationale samenwerking van Mudel (Museum van Deinze en de Leienstreek) in België, een buitenlandse privécollectie en Museum Kranenburgh. Meer dan zestig werken zijn bijeengebracht rondom topstukken van de drie voormannen van het Vlaams expressionisme, Gustave De Smet (1877-1943), Constant Permeke (1886-1952) en Frits Van den Berghe (1883-1939).

Vanaf de jaren '20 ontwikkelen zij een eigen vorm van het expressionisme dat gekenmerkt wordt door een krachtig en aards realisme. Hun plompe en ploeterende boeren en vissers zijn odes aan de verbondenheid van mens en natuur, met dynamisch penseel neergezet in typisch-donkere 'Vlaamse bruinen'.

Eigen plekje

Dit Vlaamse expressionisme slaat aan en verwerft in korte tijd een eigen plek te midden van alle vernieuwende kunststromingen die de vroege 20e eeuw zo'n belangrijk moment in de kunstgeschiedenis maken. Vlaamse Expressionisten werd feestelijk geopend op 17 februari en is te zien tot en met 10 juni.

Marc groet 's morgens de dingen

In Nederland vormen schilders als Jan Sluijters (1881-1957) en Leo Gestel (1881-1941) een dynamische voorhoede. Een groep avant-garde kunstenaars, waaronder Gestel, vestigt zich in het dorp Bergen en ontwikkelt hier een heel eigen toets en thematiek: de Bergense School.

Vernieuwende tendensen

Ook het expressionisme van de Bergense School wordt in Vlaamse Expressionisten verbonden met alle vernieuwende tendensen in de internationale kunstwereld aan het begin van de 20e eeuw. In de tentoonstelling bevindt zich een bijzonder portret dat Floris Jespers (1889-1965) maakte van zijn zoon Marc. Marc is vooral bekend uit het beroemde gedicht Marc groet 's-morgens de dingen (1922) van Paul van Ostaijen (1896-1928). Van Ostaijen bracht in 1918 met zijn essay Ekspressionisme in Vlaanderen als eerste de groep Vlaamse expressionisten kritisch in kaart.


Tentoonstelling De Vlaamse Expressionisten | tot 10 juni | Nieuwbouwvleugel Museum Kranenburgh.

Muziek die niet vaak te horen is

Hoorns Byzantijns Mannenkoor (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - In de St. Laurentiuskerk in Alkmaar klinkt zondag 10 maart muziek dat daar nog niet vaak te horen is geweest. Door het gerenommeerde mannenkoor worden er Oosters-orthodoxe gezangen in alle gradaties vertolkt. Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor neemt de bezoeker mee in de rijke tradities van de Slavisch Byzantijnse zangcultuur.

Hoorns Byzantijns Mannenkoor in Alkmaar

Het repertoire bestaat onder andere uit vespergezangen. De gezangen zijn divers van karakter: een afspiegeling van de rijkdom, die de vooral Russische liturgische zangcultuur kent: van Middeleeuws unisono, via monastieke traditie tot ongekende 21-eeuwse klanken van Roman Hurko en Maximilian Steinberg naast aandacht voor grote Russische componisten als Rachmaninov en Tschaikovskyj. Alle gezangen worden gezongen in het Kerk-Slavisch.
Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor staat al ruim 35 jaar garant voor geestrijke uitvoeringen van Russische kerkmuziek in monastieke stijl naast aanstekelijk wereldlijk repertoire.

Specifieke klanken

Dirigent is Grigori Sergei Sarolea. Hij is een meester in uitvoeren (met Nederlandse zangers van divers pluimage en gezindte) van deze specifieke klanken, die nog altijd in Byzantijnse kerken te Rusland gezongen worden.
De (van oorsprong rooms-katholieke) ouders van Grigori ontmoetten elkaar in het koor van een Byzantijns kerkje in Den Haag. Grigori werd Byzantijns gedoopt en leerde de muziek en riten vanaf zijn geboorte. Zijn opleidingen en rijke ervaring geven blijk van zijn brede kijk op muziek en uitvoeringspraktijk. Naast zijn decennia lang dirigentschap bij diverse Byzantijnse koren is hij ook actief als docent, zanger, muzikant, componist en schrijver.

Russische sferen

Word meegevoerd in de Russische sferen door de prachtige klanken van de heldere tenoren en diepe bassen van het mannenkoor uit Hoorn.
Beleef dit 10 maart mee in de St. Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord 68 in Alkmaar. De kerk is open om 14.30 uur, aanvang concert 15.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 15 inclusief pauzedrankje. Kaarten zijn online verkrijgbaar via http://www.ticketkantoor.nl/shop/zalk01 en voorafgaande aan het concert aan de kerk. Verdere info: www.zingenenzo.com

De Vrouw in de spiegel

Vrouw in de spiegel. Foto: aangeleverd

HEILOO - In het kader van het Rond de Waterput programma - is er zondagmiddag 3 maart de vertelvoorstelling 'De vrouw in de spiegel'.

Een lang gekoesterde droom die plotseling tot een einde komt als Eveline geconfronteerd wordt met haar visuele handicap. Alles wordt donker. Angst, schaamte, pijn en verdriet houden haar lange tijd in de greep. De Bijbelse personages Bartimeüs, Lavinia en Maria Magdalena laten de verteller zien hoe ze op een andere manier naar zichzelf kan kijken. Hoe kijk jij naar jezelf? Wat zie je?

Zondag 3 maart, 16.00 uur, in de Willibrorduskerk (Westerweg 267, Heiloo). De toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang. Na afloop is er gelegenheid om Eveline en elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Historisch vervoer aan Kogendijk

Ook dit jaar is er weer heel wat moois te zien op het oldtimerfestival in Bergen. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Voor de vierde keer vindt het evenement 'Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn' plaats aan de Kogendijk in Bergen.

Open dag

Tijdens deze open dag op zondag 26 mei staan de historische voertuigen uit de nabije omgeving centraal, maar ook enkele bijzondere exemplaren uit andere delen van het land en zelfs uit het buitenland.

Er is een keur aan oldtimers, werkende stoommachines, tractoren, vrachtwagens, stationaire motoren te bewonderen.

De stichting Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn is bezig met de grondige restauratie van 'de Stofzuiger', de oude Amerikaanse GMC NHADO bus nummer 8 uit 1947, die tot 1971 zijn rondes maakte tussen Alkmaar en de kustgemeentes.

Dorsen en zagen

Van deze restauratie wordt ook verslag gedaan. De dag wordt compleet gemaakt door demonstraties van het dorsen en zagen op stoom, oude ambachten, een brocante markt en live-muziek van de CCR coverband - Down on the Corner. www.langsdebellolijn.nl.

Bekroond ensemble in Ruïnekerk

Het voltallige Holland Baroque met Paul Witteman en trompettist Erik Vloeimans bij de uitreiking van de Edison Klassiek Publieksprijs. Foto: aangeleverd

BERGEN - 'Muziek van Utrecht naar Rome en terug' door Holland Baroque op 10 maart in de Ruïnekerk van Bergen, als laatste concert van dit seizoen in de serie Kamermuziek. Aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur.

In opdracht van Centraal Museum Utrecht doet het bekroonde Holland Baroque onderzoek naar muziek uit de tijd van de Italiaanse schilder Caravaggio. In een uniek concert bij de tentoonstelling over de drie belangrijkste Utrechtse Caravaggisten, en dus ook in de Ruïnekerk, wordt het resultaat gepresenteerd. Muziek van in ieder geval Monteverdi en van Nederlandse tijdgenoten. Met medewerking van Julie Thyana Roset, sopraan.

Goudmijn

De wereld van de barok is een goudmijn voor componisten, avant-gardisten, avonturiers en realisten. In deze weelde beweegt zich Holland Baroque, sinds 2005. Oprichters en artistiek leiders Tineke Steenbrink, Judith Steenbrink en Esther van der Eijk verzamelen per project de musici, uit een min of meer vaste pool. Onsterfelijk werd het ensemble met 'hun Matthäus' onder leiding van Reinbert de Leeuw. En met trompettist Eric Vloeimans werd Holland Baroque winnaar van de Edison Klassiek Publieksprijs 2017.

Info en reserveren via info@duinstreekkamermuziek.nl of 06 50584308. Kijk voor de nieuwe serie concerten (seizoen 2019/2020) op www.duinstreekkamermuziek.nl

.

Heartbeat pakt sterk uit

Heartbeat pakt uit. Foto: aangeleverd

SINT PANCRAS - Pop- en showkoor Heartbeat uit Koedijk geeft nieuwe shows op 5 en 6 april.

In De Geist te Sint Pancras kunnen bezoekers kijken en luisteren naar zang, choreografie en spel.

Euro retour

Op vertoon van de AlkmaarPas krijgen bezoekers een euro retour aan zaal op de entree van € 12,50. Kinderkaartjes (tot en met 12 jaar) € 7,50. Meer info over tijden en kaartverkoop, zie www.heartbeatkoedijk.nl Of telefonisch bij Marlies tel. 072-5617 949.

Top 5 TAQA Theater De Vest

Het bejubelde theaterstuk Art. Foto: aangeleverd

Scapino Ballet Rotterdam & Michiel Borstlap – Pas de Deux

Na een succesvolle tour, lovende reacties én een nominatie voor de Zwaan – de Nederlandse Oscar van de dans – voor danseres Jozefien Debaillie is 'Pas de Deux' terug in het theater. In de choreografie van Ed Wubbe is de livepianomuziek van Michiel Borstlap de motor voor de dans. 'Pas de Deux' is een dansconcert waarin twee werelden samenkomen. Het samenspel én de confrontatie tussen beiden levert een fascinerende voorstelling op. Het ene moment lichtvoetig en sereen, het andere gepassioneerd en opwindend. Wo 13 maart, 20.15 uur

Meesterpianist Wibi Soerjadi

Wibi Soerjadi (1970) zit al ruim 35 jaar in het vak, een periode waarin hij uitgroeide tot Nederlands succesvolste pianist. Vooral het negentiende-eeuwse romantische repertoire van Liszt en Chopin is bij hem in perfecte handen. Soerjadi houdt het programma dat gespeeld wordt meestal tot op het laatste moment geheim, maar door een pianist van zijn kaliber is het natuurlijk heerlijk om verrast te worden. Tijdens het concert licht Soerjadi de werken toe, neemt hij je mee in zijn muzikale belevingswereld, en deelt hij de schoonheid van klassieke muziek en zijn passie voor de piano met zijn publiek. Za 16 maart, 20.15 uur

Vera pakt muzikaal uit

Danny Vera – Pressure Makes Diamonds

Zanger, gitarist en componist Danny Vera pakt muzikaal groter uit dan ooit. Bracht hij tijdens zijn vorige theatertour 'The Lone Stranger' zijn liedjes met behulp van slechts een gitaar, ditmaal gooit de messcherp geklede Zeeuwse singer-songwriter het over een compleet andere boeg. Niet alleen zijn band, bekend van het tv-programma 'Voetbal International', is terug, Vera voegt ook een blazerssectie en strijkensemble toe, waardoor je je in de tijd van de orkesten van weleer waant. In 'Pressure Makes Diamonds' beleef je de getatoeëerde outsider zoals je hem nog niet eerder zag en hoorde. Wo 20 maart, 20.15 uur

Sophie van Winden, e.a. – Kom hier dat ik u kus 'Kom hier dat ik u kus', de tweede roman van Griet Op de Beeck, werd binnen een week na verschijning een bestseller en door het DWDD-panel uitgeroepen tot Boek van de Maand. Inmiddels zijn er ruim 360.000 exemplaren verkocht en ontving Op de Beeck vele prijzen voor haar wondermooie en aangrijpende roman. Na het succes van de toneelbewerking van haar debuutroman 'Vele hemels boven de zevende' is nu Op de Beecks confronterende verhaal over Mona en de verhoudingen in haar familie voor het theater bewerkt. Do 21 maart, 20.15 uur

Art bejubeld theaterstuk

Waldemar Torenstra e.a. – Art / Yasmina Reza

Het bejubelde theaterstuk 'Art'van de Franse schrijfster Yamina Reza keert dit voorjaar terug naar de Nederlandse theaters met steracteurs: Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom. Het eigentijdse stuk over moderne kunst en de waarde van vriendschap was vier keer eerder te zien in Nederland. In 'Art'kruipt de sterrencast in de huid van vrienden Serge, Mark en Ivan wiens vriendschap flink op de proef wordt gesteld. Centraal in het stuk staat de grote kunst van vriendschap. We zien hoe meestal schijnbare futiliteiten en niet belangrijke zaken meestal vriendschap of liefde bepalen. Do 28 maart, 20.15 uur.

Vrijkaarten

Maak kans op twee vrijkaarten voor 'Art' op donderdag 28 maart Beantwoord de volgende vraag: wie regisseerde deze voorstelling? Stuur je antwoord naar marketing@taqatheaterdevest.nl

Inschrijving Kunstparade nog open

Kunstparade Heiloo. Foto: Freek van der Zande.

Beeldend kunstenaars en muzikanten gevraagd

HEILOO - De Kunstparade vindt 28, 29 en 30 juni opnieuw plaats op een groot aantal locaties in Heiloo. Sinds de inschrijving geopend is, hebben zich al tientallen kunstenaars ingeschreven. Het Gemeentehuis, de Cultuurkoepel en de Bibliotheek zijn al helemaal vol, en op het Kunstplein in het PCC is nog maar een zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Maar er zijn nog meer mooie locaties in het kunstlievende Heiloo. Zo hoopt de organisatie dat weer veel kunstenaars hun atelier of tuin willen openstellen. Men is nog op zoek naar een kunstenaar die het aandurft om buiten bij De Beun te exposeren, en de nieuwe Keukenstudio Heiloo op het plein bij het gemeentehuis doet voor het eerst mee met de Kunstparade.

Korte concerten

Op deze locatie, maar ook in het Gemeentehuis, de Ter Coulsterkerk en in De Trog, is ook nog ruimte voor een aantal korte concerten tijdens de Kunstparade. Beeldend kunstenaars en muzikanten van allerlei pluimage worden opgeroepen om zich aan te melden via de website: https://www.kunstparadeheiloo.nl/kunstparades/2019

De organisatie stelt alles in het werk om het overweldigende succes van de Kunstparade 2018 dit jaar op z'n minst te evenaren. Dus kunstenaars en muzikanten: het kan nog!

Obesitas

ALKMAAR - De chirurgen van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) uit Beverwijk en Noordwest Ziekenhuisgroep houden woensdag 13 maart een informatiebijeenkomst over obesitas (langdurig overgewicht).

De bijeenkomst is bestemd voor mensen met obesitas, hun naasten en andere belangstellenden. De avond is van 19.00 tot 20.00 uur in de Zuster Kueterzaal in Alkmaar. De toegang is gratis. Tijdens de informatiebijeenkomst vertelt een chirurg over het gehele behandelpakket obesitas: de begeleiding, diverse behandelmethoden, en verschillende maagverkleinende operaties. De diëtist vertelt daarnaast over de begeleiding voor, tijdens en na operatieve behandeling. Aanmelden www.rkz.nl/aanmelden_obesitas.

Kunst in ziekenhuis

 Werk van Claudia Schmit. Foto: aangeleverd

ALKMAAR - De kunstcommissie Kunst als Medicijn (KAM) organiseert kunstexposities in Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar. Voor de maanden februari en maart is de KAM er wederom in geslaagd een interessante, nieuwe expositie te organiseren met veel schilderijen en keramiek.

Natuur en landschappen favoriet

In de gang bij 040 hangen de kleurrijke en abstracte schilderijen van Renee van Duin. Het gebruik van foto's uit de natuur, landschappen van bovenaf zijn hierbij favoriet. Jaap van der Dussen exposeert met zijn schilderijen aan de wanden bij de Rode Trap. Hij werkt momenteel alleen nog met acryl, omdat dit materiaal zich bij uitstek leent voor zijn impulsieve, uitbundige manier van werken. Vaak is er nog wel iets herkenbaars aanwezig, soms is het werk geheel abstract.

Stillevens

Jan Bekker schildert voornamelijk stillevens in olieverf, op doek of paneel. De voorwerpen die hij daarbij gebruikt zijn over het algemeen oud en alledaags. Door de compositie, de belichting en het kleurgebruik probeert hij een verstilde sfeer te creëren. Zijn werk hangt aan de wanden aan de Metiusgracht zijde en de tussenhal.

Kleuren

In de gang bij 130 hangt werk van Claudia Schmit. Haar schilderijen zijn in verschillende stijlen geschilderd, altijd kleurrijk, niet te precies en een beetje mysterieus. Gerda Schoehuijs exposeert in het Stiltecentrum. Gerda laat zich leiden door haar ervaringen, haar stemming op het moment en de daarbij behorende emoties. Zo ontstaat een weergave van datgene dat haar onbewust bezig houdt en waarvan ze zich na de voltooiing pas bewust is.Keramiek

Emoties in brons, steen en hout

In de vitrines bij de Rode trap keramiek van Tewis Elzinga. Hij geeft zijn emoties weer in brons, steen, hout en andere materialen. Zijn beeldtaal is karakteristiek, met een accent op lijnvoering en beweging. Willy Vijn exposeert met werk in de vitrines bij de hoofdingang en tegenover 035.

Vrouwen en dieren

Willy's beelden zijn voornamelijk figuren met vrouwen en dieren. Zij gebruikt unica - raku - met glas, metaal en glazuren. In de vitrines bij de ingang Metiusgracht staan beelden en keramiek uit de eigen collectie van de KAM.

Expositie Scorlewald

Expositie Scorlewald Foto: aangeleverd)

SCHOORL - In Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is tot 30 maart in de Zeedennenzaal een schilderijenexpositie te zien van Atelier Scorlewald.

De deelnemers van het Atelier zijn 50-plus en komen hele of halve dagen naar het Atelier. Buitencentrum Schoorlse Duinen is elke dag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Betaald parkeren tussen 10.00-19.00 uur.